Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Έχω Ηπατίτιδα Β. Τι είναι; PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 22 Μάρτιος 2010 00:49
Γράφει: Βασιλική Αρβανίτη, Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος - Ενδοσκόπος


Η ηπατίτιδα Β είναι μια πολύ διαδεδομένη λοίμωξη. Υπολογίζεται πως 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β και περίπου άλλα 50 εκατομμύρια αρρωσταίνουν κάθε χρόνο. Υπάρχουν χώρες με υψηλή, ενδιάμεση και χαμηλή ενδημικότητα. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με ενδιάμεση ενδημικότητα καθώς 2-3% του πληθυσμού πάσχει από τη νόσο.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας έγκειται στο γεγονός πως η ηπατίτιδα Β καθώς και ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ μπορεί να οδηγήσει σε ΚΙΡΡΩΣΗ και σε ΚΑΡΚΙΝΟ του ήπατος.

ΠΩΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τυχαία πως έχουν θετικό το Αυστραλιανό αντιγόνο όταν πηγαίνουν σε αιμοδοσία, ή αν ανακαλύψουν ότι έχουν παθολογικές τρανσαμινάσες (είναι οι εξετάσεις που σχετίζονται με το συκώτι). Όμως μπορεί και με φυσιολογικές εξετάσεις κάποιος να έχει θετικό το Αυστραλιανό αντιγόνο.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ;

Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται με το αίμα και τα παράγωγα του και τη σεξουαλική επαφή. Σε χώρες με υψηλά ποσοστά λοίμωξης ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι από τη μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετό αλλά και το θηλασμό αν δεν έχει γίνει ειδική χορήγηση ορού στο μωρό μετά τη γέννησή του. Επίσης η κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων (οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια, σύριγγες σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών) με άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό, μπορεί να μεταδώσει τη νόσο. Όταν κάνουμε τατουάζ και Piercing επίσης μπορεί να μεταδοθεί αν δε ληφθούν τα σωστά μέτρα.

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ;

Όταν κάποιος μολυνθεί μπορεί να συμβεί ένα από τα παρακάτω:

  • Να εκδηλώσει Οξεία Ηπατίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια έντονη αντίδραση του οργανισμού και η πλειοψηφία των ασθενών αποβάλλουν τον ιό. Ένα μικρό ποσοστό μπορεί να παρουσιάσει κεραυνοβόλο ηπατίτιδα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή.
  • Να μολυνθεί με τον ιό αλλά να μην πάσχει το ήπαρ. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για υγιή φορέα. Οι τρανσαμινάσες είναι φυσιολογικές
  • Να μολυνθεί με τον ιό και να εκδηλώσει χρόνια ηπατίτιδα Β. Εδώ οι τρανσαμινάσες είναι αυξημένες. Αυτή είναι η πιο σημαντική μορφή, καθώς δεν έχει συμπτώματα και προοδευτικά οδηγείται σε κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα

ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ;

Ο φορέας δεν χρειάζεται θεραπεία. Απλή παρακολούθηση για την σπάνια περίπτωση να ενεργοποιηθεί η νόσος.
Όποιοι έχουν χρόνια ενεργό ηπατίτιδα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα, αλλά και τα ευρήματα της βιοψίας ήπατος. Υπάρχουν δυο θεραπευτικές επιλογές. Η ιντερφερόνη και τα νουκλεος(τ)ιδικά ανάλογα. Η θεραπεία είναι μακροχρόνια και στόχος είναι να μπει η νόσος σε ύφεση, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλοκές.
 

Να μη ξεχνάμε πως υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψή της μόλυνσης με τον ιό. Αν υπάρχει στο περιβάλλον μας άτομο με ηπατίτιδα Β καλό είναι να κάνουμε έλεγχο και αν δεν έχουμε αντισώματα, να κάνουμε το εμβόλιο.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ

 

  • Η οξεία ηπατίτιδα Β δεν χρειάζεται θεραπεία  και αυτοϊάται.
  • Η χρόνια ηπατίτιδα Β δεν έχει συμπτώματα. Να επισκεπτόμαστε το γιατρό μας αν ανακαλυφθεί πως έχουμε θετικό το αυστραλιανό αντίσωμα, και να μην περιμένουμε να νοιώσουμε κάποιο σύμπτωμα για να πάμε.
  • Η χρόνια ηπατίτιδα Β μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη θεραπεία.
  • Η χρόνια ηπατίτιδα Β μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.


Βασιλική Αρβανίτη  
Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος - Ενδοσκόπος

www.gastroenterologos-hepatologos.gr


 
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter