Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Άρθρα Κλασική ιατρική Γαστρεντερολογία - Ηπατολογία Τι είναι η κίρρωση του ήπατος;
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Τι είναι η κίρρωση του ήπατος; PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 08 Ιούνιος 2011 23:33

Γράφει: Αρβανίτη Βασιλική, Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος-Ενδοσκόπος


Τι λειτουργίες έχει το ήπαρ;

Το ήπαρ (συκώτι) είναι από τα σημαντικότερα όργανα και έχει πολλές λειτουργίες. Παράγει πρωτεΐνες, συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού, καθαρίζει το αίμα, συμμετέχει στην πέψη της τροφής, αποθηκεύει ενέργεια κ.α. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ήπαρ.

Τι είναι η κίρρωση;

Η κίρρωση είναι μια σοβαρή κατάσταση στην οποία το συκώτι γεμίζει ουλές λόγω φλεγμονής και προοδευτικά καταστρέφεται τελείως.

Τι προκαλεί την κίρρωση;

Υπάρχουν πάρα πολλές αιτίες, οι πιο συνηθισμένες είναι η κατάχρηση αλκοόλ, οι ιογενείς ηπατίτιδες B,C,D όταν είναι χρόνιες, οι αυτοάνοσες ηπατοπάθειες, η σοβαρή λιπώδης διήθηση, κάποια φάρμακα, κληρονομικές παθήσεις όπως η αιμοχρωμάτωση, κ.α.

Τι συμπτώματα έχει η κίρρωση;

Στα αρχικά στάδια ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ.
Σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να έχουμε απώλεια βάρους, κόπωση, ανορεξία, αδυναμία,. 'Όσο περνάει ο καιρός μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα όπως οιδήματα στα πόδια, υγρό στην κοιλιά που λέγεται ασκίτης, εύκολες μελανιές στο σώμα, κόκκινα σημάδια στο σώμα σαν «αράχνες», μπορεί να έχουμε ίκτερο, και επίσης μπορεί να δημιουργηθούν κιρσοί στον οισοφάγο που κινδυνεύουν να σπάσουν και να προκληθεί μια πολύ σοβαρή για τη ζωή κατάσταση που λέγεται κιρσορραγία. Επίσης, θα πρέπει να ξέρουμε πως η κίρρωση οποιασδήποτε αιτιολογίας μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του ήπατος.

Τι εξετάσεις χρειάζονται;

Παρότι πολλές φορές στην κίρρωση οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές στα αρχικά στάδια, καλό είναι να κάνουμε έλεγχο με γενική αίματος, τρανσαμινάσες, ggt χρόνο προθρομβίνης, αλβουμίνη, χολερυθρίνη και υπέρηχο άνω κοιλίας. Αν υπάρχουν ενδείξεις τότε πρέπει να γίνει γαστροσκόπηση για τον έλεγχο παρουσίας κιρσών και πιθανή αντιμετώπισή τους. Αν υπάρχει λόγος , ο ασθενής θα υποβληθεί και σε βιοψία ήπατος.

Τι θεραπεία υπάρχει;

Η κίρρωση είναι μια κατάσταση που δεν αντιστρέφεται. Αυτό σημαίνει πως αν το συκώτι καταστραφεί τελείως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξαναγίνει όπως ήταν. Αυτό που χρειάζεται είναι , να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε την αιτία που προκάλεσε τη βλάβη. Η διακοπή του αλκοόλ, η λήψη θεραπείας για ηπατίτιδες, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η ρύθμιση του διαβήτη και των λιπιδίων του αίματος μπορούν να βοηθήσουν, όχι όμως να θεραπεύσουν την πάθηση. Καλό είναι, ο ασθενής να κάνει εμβόλιο για ηπατίτιδα Α και Β αν δε έχει εμβολιαστεί, και να προσέχει τα κρυολογήματα, καθώς η άμυνά του είναι μειωμένη και ο κίνδυνος από λοιμώξεις μεγάλος.
Στα τελικά στάδια της κίρρωσης υπάρχει η δυνατότητα μεταμόσχευσης ήπατος.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ

  • Η κίρρωση είναι μια κατάσταση που δεν θεραπεύεται.
  • Δεν έχει συμπτώματα στα αρχικά στάδια.
  • Οι σημαντικότερες αιτίες που προκαλούν κίρρωση είναι η κατάχρηση αλκοόλ, οι ηπατίτιδες, και το λίπος στο συκώτι.
  • Χρειάζεται τακτικός έλεγχος για τον έλεγχο των επιπλοκών.
  • Οι σοβαρότερες επιπλοκές είναι η κιρσορραγία, ο καρκίνος, και οι λοιμώξεις.

Αρβανίτη Βασιλική
Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος-Ενδοσκόπος
www.gastroenterologos-hepatologos.gr
 
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter