Η Merck Serono Γιορτάζει την 50ή Επέτειο των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Merck Serono Γιορτάζει την 50ή Επέτειο των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β

26 Ιουν 2012
  • Η Merck Serono είναι πρωτοπόρος1 στα συμπληρώματα με σύμπλεγμα βιταμινών B, τα οποία ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση ανεπαρκειών των βιταμινών B1, B6 και B12.
  • Η εταιρεία υπενθυμίζει τη δέσμευσή της για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας των βιταμινών Β και των συνδεόμενων με αυτή κλινικών εκδηλώσεων.

Η Merck Serono, κλάδος της Merck με έδρα το Ντάρμσταντ της Γερμανίας, ανακοινώνει σήμερα ότι η εταιρεία γιoρτάζει την 50ή επέτειο της κυκλοφορίας των συμπλεγμάτων βιταμινών Β, ενός από τα πρώτα συμπλέγματα βιταμινών παγκοσμίως. Με αυτή την αφορμή, η εταιρεία και οι θυγατρικές της σε όλο τον κόσμο θα διοργανώσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ενημερωτικές παρουσιάσεις για επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να επιστήσουν την προσοχή στα κύρια συμπτώματα και τις παρενέργειες της έλλειψης βιταμινών Β.

Οι ανεπάρκειες των βιταμινών Β μπορεί να παρουσιάζουν ποικίλους βαθμούς σοβαρότητας. Μπορεί να οφείλονται σε πολλές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων της χορτοφαγικής διατροφής ή παθολογιών, όπως ο διαβήτης ή ο αλκοολισμός 2,3,4,5. Η έλλειψη των βιταμινών αυτών μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για πολλά χρόνια. Η διάγνωση πολλές φορές προκύπτει τυχαία από την εμφάνιση των επιπλοκών που συνδέονται με αυτή την έλλειψη. Η πρώιμη διάγνωση αποσκοπεί στην πρόληψη των παρενεργειών της ανεπάρκειας και των μακροπρόθεσμων επιπλοκών της.

Ο ρόλος του συμπλέγματος βιταμινών Β στην αντιμετώπιση των διαφόρων κλινικών εκδηλώσεων της ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένων των νευροπαθειών υποστηρίζεται από πολλές ερευνητικές μελέτες 6,7,8.

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β ενδείκνυται για τις ανεπάρκειες βιταμινών που περιλαμβάνουν τη βιταμίνη B1, B6 ή B12 ανάλογα με το σύμπλεγμα που είναι εγκεκριμένο σε κάθε χώρα. Ορισμένα από τα σκευάσματα της Merck Serono που διατίθενται σε συγκεκριμένες χώρες περιέχουν δικλοφενάκη, δεξαμεθαζόνη ή γαβαπεντίνη (σε συνδυασμό με τα συμπλέγματα βιταμινών Β, και ενδείκνυνται επίσης για τον νευροπαθητικό πόνο. Η εταιρεία θα επιδιώξει να λάβει άδεια κυκλοφορίας σε επιπλέον χώρες για παρόμοιες θεραπείες με σύμπλεγμα βιταμινών Β που συνδέονται με πόνο.

Το προιόν που κυκλοφορεί είναι ένα σύμπλεγμα τριών βασικών νευροτροπικών βιταμινών Β, το οποίο εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία το 1962 και διατίθεται στο εμπόριο σε διάφορες ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές με διάφορες δοσολογίες, συνθέσεις και ενδείξεις. Σήμερα, διατίθεται στο εμπόριο σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως. Το 2011, περισσότερες από 1,3 δισ. μονάδες συμπλεγμάτων βιταμινών Β της Merck Serono χορηγήθηκαν για έγχυση ή κατάποση παγκοσμίως.

«Η ανεπάρκεια των βιταμινών B1, 6 και 12 και οι συνδεόμενες με αυτή κλινικές εκδηλώσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών», δήλωσε η Belén Garijo, Επικεφαλής Παγκόσμιων Επιχειρήσεων στη Merck Serono. «Εργαζόμαστε διαρκώς επί 50 έτη για την ανάπτυξη της οικογένειας των συμπλεγμάτων των Βιταμινών Β με ένα πλήθος καινοτόμων συνθέσεων και προϊοντικών επεκτάσεων που πληρούν τις ατομικές ανάγκες των ασθενών μας, συμπεριλαμβανομένων όσων ζουν σε αναδυόμενες χώρες».

Για παράδειγμα, η Merck Serono ανέπτυξε μία σύριγγα διπλού θαλάμου που επιτρέπει καλύτερη διατήρηση και αντοχή του προϊόντος σε ακραίες θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να παρατηρηθούν σε ορισμένες περιοχές. Η σύριγγα διπλού θαλάμου θα κυκλοφορήσει στη διάρκεια του 2012, μετά από τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο.

Δε διατίθενται όλα τα προϊόντα σε όλες τις χώρες και οι εγκεκριμένες ενδείξεις μπορεί να ποικίλλουν μεταξύ των χωρών. Παρακαλούμε ανατρέξτε στις σχετικές πληροφορίες συνταγογράφησης που έχουν εγκριθεί ανά χώρα.

Παραπομπές:
1 Το έγγραφο της άδειας κυκλοφορίας του 1962 διατηρείται σε αρχείο στην Merck KGaA.
2 Stabler SP et al. Vitamin B12 deficiency as a worldwide Problem. Annu. Rev. Nutr. 2004; 24: 299-326.
3 Hokin BD et al. Cyanocobalamin (vitamin B-12) status in Seventh-day Adventist ministers in Australia. American Journal of Clinical Nutrition 1999; 70: 576S- 578S.
4 Cook CCH. Alcohol & Alcoholism 1998; 33 (4): 317-336.
5 Adaikalakoteswari A et al. Disturbance of B-vitamin status in people with type 2 diabetes in Indonesia – Link to renal status, glycemic control and vascular inflammation. Diabetes Research and Clinical Practice 2012; 95 (3): 415-424.
6 Lahoda and al., Therapeutic possibilities in polyneuropathies, Einhorn-Presse Verlag, Reinbeck, 1985: 57-64.
7 Eckert and al., Therapy of neuropathies with a vitamin B combination. Symptomatic treatment of painful diseases of the peripheral nervous system with a combination preparation of thiamine, pyridoxine and cyanocobalamin, Fortschr. Med. 1992; 110(29): 544-548.
8Janka et al., The influence of Neurobion on temperature sensibility in patients with diabetic polyneuropathy, Int. Rietbrock N, ed. Pharmakologie und klinische Anwendung hochdosierter B-vitamine. Darmstadt: Steinkopff Verlag, 1991:87-97.
9 IMS data, 2011.

Σχετικά με το ρόλο των βιταμινών

Η θειαμίνη ή βιταμίνη B1, είναι αναγκαία για το μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών στους περισσότερους οργανισμούς (Stryer, 1988)1. Η δραστική μορφή της θειαμίνης, η διφωσφορική θειαμίνη, λειτουργεί ως συμπαράγοντας για περισσότερα από 24 ένζυμα και απαιτείται σε πολλά στάδια του αναβολικού και καταβολικού ενδιάμεσου μεταβολισμού, όπως ο ενδοκυτταρικός μεταβολισμός της γλυκόζης (Frank et al.,2007). Η διφωσφορική θειαμίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης μέσω της αλυσίδας του Krebs στο εσωτερικό κάθε κυττάρου και αποτελεί επίσης ρυθμιστή της νευρωνικής και νευρομυϊκής διαβίβασης, (Bender, 1999, Beltramo et al. 2008). Η πιο γνωστή εκδήλωση της ανεπάρκειας θειαμίνης είναι το μπέρι-μπέρι, μια νευρολογική και καρδιαγγειακή νόσος. Η απουσία ή η σοβαρή έλλειψη θειαμίνης στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff (γνωστό επίσης και ως εγκεφαλικό μπέρι-μπέρι), μια εντυπωσιακή νευροψυχιατρική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από παράλυση των οφθαλμικών κινήσεων, οριζόντιο νυσταγμό, πυρετό, αταξία, μη φυσιολογική στάση και βηματισμό, και τέλος εμφανώς ανώμαλη νοητική λειτουργία (Harper, 1979· Stryer 1988)1. Φυσικές πηγές θειαμίνης είναι το κρέας (κυρίως το άπαχο χοιρινό), το συκώτι, τα πουλερικά, τα αυγά, το ψάρι, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα φιστίκια και τα σιτηρά ολικής άλεσης, ενώ μικρή ποσότητα θειαμίνης βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά (Flodin, 1988)1.
Η βιταμίνη Β6 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία εμπλέκεται σε πολλές μεταβολικές διεργασίες. Η φωσφορική πυριδοξάλη (PLP) είναι η πιο δραστική μορφή της βιταμίνης Β6 και δρα ως συνένζυμο σε περισσότερες από 180 ενζυμικές αντιδράσεις οι οποίες συνδέονται με το μεταβολισμό των αμινοξέων και το μεταβολισμό σακχάρων και λιπαρών οξέων (Percudani και Peracchi, 2009· Hellmann και Mooney, 2010). Ιστορικά, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 έχει συσχετιστεί με την πελλάγρα και την αναιμία, οι οποίες παρατηρούνται σε περιπτώσεις σοβαρής ανεπάρκειας της βιταμίνης Β6. Σημαντικές πηγές βιταμίνης B6 είναι το κρέας, προϊόντα ολικής άλεσης και λαχανικά1.

Η βιταμίνη B12 είναι ένα πανταχού παρόν ένζυμο το οποίο εμπλέκεται σε σημαντικές ενδοκυτταρικές ενζυμικές αντιδράσεις. Στο αίμα, η τρανσκοβαλαμίνη μεταφέρει τη βιταμίνη B12 στα κύτταρα του οργανισμού1. Στην κυτταρική μεμβράνη, το σύμπλεγμα εσωτερικεύεται (Quadros, 2009) και μετά την ενζυματική διάσπαση η βιταμίνη τελικά μετατρέπεται σε μεθυλοκοβαλαμίνη (Chanarin, 1990)1. Η μεθυλοκοβαλαμίνη μαζί με το φολικό οξύ έχει ρόλο συνενζύμου για τη συνθάση μεθειονίνης, το οποίο καταλύει τη μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε μεθειονίνη, η οποία απαιτείται για τη σύνθεση S-αδενοσυλμεθειονίνης, καθολικού δότη για σχεδόν 100 διαφορετικά υποστρώματα, συμπεριλαμβανομένων του DNA, του RNA, ορμονών, πρωτεϊνών και λιπιδίων1. Τα κλινικά συμπτώματα της ανεπάρκειας της Β12 περιλαμβάνουν νευρολογικές και αιματολογικές ενδείξεις. Τα νευρολογικά συμπτώματα θεωρούνται εκδήλωση νόσου. Συχνά, παρατηρούνται χωρίς σημαντικές αιματολογικές ενδείξεις. Άφθονη βιταμίνη Β12 βρίσκεται στο κρέας, στα γαλακτοκομικά, στα θαλασσινά και το συκώτι, αλλά καθόλου στα λαχανικά και τα όσπρια1.

1 Vitamin in the prevention of human disease. Επιμέλεια W. Hermann και Rima Obeid. 2011

Σχετικά με το σύμπλεγμα βιταμινών Β της Merck Serono

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β της Merck Serono είναι συνδυασμός τριών βιταμινών Β (B1, 6 και B 12) σε επικαλυμμένα δισκία ή ενέσιμη σύνθεση.
Πρόκειται για αποκλειστικά συνταγογραφούμενο φάρμακο, το οποίο ενδείκνυται για την αντιμετώπιση ανεπαρκειών των βιταμινών Β1, Β6 ή/και Β12. Σε ορισμένες χώρες ενδείκνυται επίσης για τη θεραπεία νευρίτιδας και νευραλγίας (νευροπάθειες), π.χ.: Νευραλγία του τριδύμου, μεσοπλεύρια νευραλγία, ισχιαλγία, οσφυϊκό σύνδρομο, αυχενικό σύνδρομο, σύνδρομο ώμου-βραχίονα, ριζονευρίτιδα λόγω εκφυλιστικών νόσων της σπονδυλικής στήλης, παράλυση προσωπικού νεύρου.

Αντενδείξεις:
Υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε από τα ενεργά συστατικά ή έκδοχα του προϊόντος. Για τη θεραπεία παιδιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ενεργά συστατικά. Δεδομένου ότι το σύμπλεγμα βιταμινών Β περιέχει βενζυλική αλκοόλη, δεν πρέπει να χορηγείται σε πρόωρα βρέφη ή νεογέννητα.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:

Στη βιβλιογραφία, οι νευροπάθειες περιγράφονται κατά τη μακροχρόνια χορήγηση (6-12 μήνες) περισσότερων από 50mg ημερησίως βιταμίνης B6. Επομένως, κατά τη μακροχρόνια θεραπεία συνιστάται τακτική παρακολούθηση.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:
Αντιδράσεις υπερευαισθησίας, όπως εφίδρωση, ταχυκαρδία και δερματικές αντιδράσεις με κνησμό και κνίδωση. Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία, έμετος, διάρροια και κοιλιακό άλγος.
Για την ενέσιμη σύνθεση: Αντιδράσεις του σημείου έγχυσης. Έχουν αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά ακμής ή εκζέματος μετά από υψηλές παρεντερικές δόσεις βιταμίνης Β12. Πολύ σπάνια: αναφυλακτικό σοκ.

Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα σκευάσματα που περιέχουν δικλοφενάκη, δεξαμεθαζόνη ή γαβαπεντίνη, ανατρέξτε στις σχετικές πληροφορίες συνταγογράφησης που έχουν εγκριθεί ανά χώρα.

Σχετικά με τη Merck Serono

Η Merck Serono είναι ο βιοφαρμακευτικός κλάδος της Merck KGaA. Με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, η Merck Serono διαθέτει κορυφαία σκευάσματα σε 150 χώρες για να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο, πολλαπλή σκλήρυνση, υπογονιμότητα, ενδοκρινκές και μεταβολικές διαταραχές, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η EMD Serono λειτουργεί ως χωριστά διοικούμενη θυγατρική της Merck Serono.

Η Merck Serono ανακαλύπτει, αναπτύσσει, παρασκευάζει και εμπορεύεται συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα χημικής και βιολογικής προέλευσης για ειδικές ενδείξεις. Αποτελεί για εμάς διαρκή δέσμευση η εξασφάλιση καινοτόμων θεραπειών στους βασικούς τομείς των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, της ογκολογίας και της ρευματολογίας.

Σχετικά με τη Merck

Η Merck είναι μια πολυεθνική φαρμακευτική και χημική εταιρεία με συνολικά έσοδα 10,3 δισ. ευρώ το 2011, μια ιστορία που ξεκίνησε το 1668, και ένα μέλλον που διαμορφώνεται από περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους σε 67 χώρες. Η επιτυχία της χαρακτηρίζεται από καινοτομίες που προέρχονται από εργαζόμενους με επιχειρηματικό πνεύμα. Οι δραστηριότητες της Merck βρίσκονται υπό την αιγίδα της Merck KGaA, στην οποία η οικογένεια Merck διατηρεί μερίδιο περίπου 70%, ενώ ανεξάρτητοι μέτοχοι κατέχουν το υπόλοιπο περίπου 30%. Το 1917 η θυγατρική Merck & Co. στις Ηνωμένες Πολιτείες αποσπάστηκε και από τότε αποτελεί ανεξάρτητη εταιρεία.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.merckserono.com ή www.merckgroup.com.