Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Διατροφή
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Διατροφή
Γιατί παχαίνουμε; PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 12 Φεβρουάριος 2014 11:49
Γράφει: Μαρία Ζερβού, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Έχετε δοκιμάσει «τα πάντα» αλλά δεν μπορείτε να ελέγξετε το βάρος σας;

Αν ανήκετε στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το σωματικό τους βάρος, ίσως έχετε ήδη δοκιμάσει διάφορες «δίαιτες», ή εξαντλητική άσκηση, ή συμβουλές που συναντάτε σε περιοδικά, το διαδίκτυο, ή «από στόμα σε στόμα», αλλά ακόμα απορείτε γιατί δεν μπορείτε να απαλλαγείτε μόνιμα από τα περιττά κιλά.
Μήπως τελικά φταίνε τα γονίδιά σας, ο «μεταβολισμός» σας, το περιβάλλον, διάφορα συστατικά της τροφής ή συγκεκριμένα τρόφιμα που τρώτε –ή δεν τρώτε- κ.λπ. και που σας δυσκολεύουν να μειώσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας;
Τελικά...«Γιατί παχαίνουμε»;

Μην κατηγορείτε «τα γονίδια»!

Η κληρονομικότητα και τα «γονίδιά» μας επηρεάζουν την πιθανότητα να γίνουμε παχύσαρκοι, ωστόσο δεν καθορίζουν το «πεπρωμένο» μας όπως αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν βρει τουλάχιστον 12 γονίδια που συνδέονται με την παχυσαρκία και το καλύτερα, ίσως, μελετημένο από αυτά φαίνεται να αυξάνει κατά 30% την πιθανότητα να γίνει κανείς παχύσαρκος. Παρόλα αυτά, δεν γίνονται παχύσαρκοι όλοι οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα γονίδια. Επιπλέον, αν και έχουμε τα ίδια γονίδια εδώ και χιλιάδες χρόνια, η παχυσαρκία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις τα τελευταία 30 χρόνια.
Η επιστημονική κοινότητα, λοιπόν, πιστεύει ότι τα γονίδια παίζουν το ρόλο τους, αλλά ο τρόπος ζωής είναι αυτός που μας...έχει παχύνει τα τελευταία 30 χρόνια.

Πολυάριθμοι παράγοντες επηρεάζουν το βάρος μας

Το βάρος μας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η γενετική προδιάθεση, ορισμένες ασθένειες, ορμονικές διαταραχές ή αλλαγές (π.χ. υποθυρεοειδισμός ή εμμηνόπαυση αντίστοιχα), το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η «σύνδεση» της συναισθηματικής κατάστασης με το φαγητό, η έλλειψη προσωπικού χρόνου, το χρόνιο άγχος και οι διαταραχές ύπνου, κ.λπ.
Για αυτό άλλωστε συνήθως φαίνεται ότι δεν αρκούν «μονοδιάστατες» λύσεις για τον έλεγχο του βάρους.

Το βάρος μας καθορίζεται από το «Ενεργειακό Ισοζύγιο»

Για να κατανοήσουμε το γιατί παίρνουμε, συντηρούμε ή χάνουμε βάρος, χρειάζεται να γυρίσουμε (για λίγο) στα...θρανία. Με βάση, λοιπόν, την αρχή διατήρησης της ενέργειας, μία θεμελιώδη αρχή της θερμοδυναμικής, το βάρος μας καθορίζεται από το «ενεργειακό ισοζύγιο» ή την «ενεργειακή ισορροπία».
Όταν η ενέργεια, δηλαδή οι θερμίδες, που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας είναι ίση με την ενέργεια που δαπανούμε για τις μεταβολικές ανάγκες (π.χ. λειτουργία καρδιάς, πνευμόνων, εγκεφάλου κ.λπ.) και τη σωματική μας δραστηριότητα, τότε το βάρος μας μένει σταθερό, ενώ όταν είναι περισσότερη, το βάρος μας αυξάνεται.

Όλες οι θερμιδες «μετρούν»

Συχνά οι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί παίρνουν βάρος, ή γιατί δεν μπορούν να χάσουν, παρά το ότι «τρώνε υγιεινά» ή «προσέχουν». Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα τρόφιμα και ροφήματα αποδίδουν θερμίδες (ενέργεια) και επομένως όλα μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους αν τα υπερκαταναλώνουμε. Αυτό, όμως, ισχύει τόσο για τρόφιμα που θεωρούμε αναγκαία συστατικά ενός ισορροπημένου διαιτολογίου (π.χ. κοτόπουλο, όσπρια ή φρούτα) όσο και για εκείνα που μας προσφέρουν «γευστική» ικανοποίηση (π.χ. σοκολάτα, ζυμαρικά, σουβλάκια ή αναψυκτικά).
Για αυτό πρέπει καθημερινά να φροντίζουμε να παίρνουμε μεν όλα τα αναγκαία για την υγεία μας θρεπτικά συστατικά μέσα από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, αλλά και να προσαρμόζουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από το σύνολο της διατροφής μας στο επίπεδο της σωματικής μας δραστηριότητας

Δεν υπάρχουν τρόφιμα ή «μαγικά» συστατικά...

...που να μας «αδυνατίζουν» ή να μας «παχαίνουν»! Είναι αλήθεια ότι πολλά τρόφιμα (π.χ. φρούτα, λαχανικά, κ.λπ.) περιέχουν θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για την υγεία μας ή ότι μας χορταίνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή με «λιγότερες θερμίδες» σε σύγκριση με κάποια άλλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιδρούν με κάποιο «μαγικό» τρόπο στο μεταβολισμό μας. Από την άλλη μεριά, πολλά τρόφιμα ή ροφήματα αποδίδουν θερμίδες (π.χ. ανάλογα πάντα με το μέγεθος και τον τρόπο μαγειρέματος, ένα μικρό κομμάτι παστίτσιο δίνει 500-600 θερμίδες και ένα κομμάτι πίτσα 300-400 θερμίδες, ή ένα ποτήρι 250ml τυπικού αναψυκτικού με ζάχαρη 100-120 θερμίδες και ένα ποτήρι 250ml χυμού 100-120 θερμίδες), αλλά δεν μπορούν να μας «παχύνουν» αν τα καταναλώνουμε με μέτρο, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και ενός δραστήριου τρόπου ζωής.
Στο...τέλος της μέρας είναι η διαφορά «θερμίδες που τρώμε και πίνουμε» – «θερμίδες που ξοδεύει το σώμα μας» αυτή που θα καθορίσει το βάρος μας.

Θερμίδες: λιγότερες «in» - περισσότερες «out»

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο έλεγος του βάρους είναι θέμα ενεργειακής ισορροπίας. Επίσης, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα φυσικό περιβάλλον που μας διευκολύνει να κάνουμε καλές διατροφικές επιλογές και να ασκούμαστε συστηματικά, αλλά και να εκπαιδευόμαστε κατάλληλα από την παιδική ηλικία προκειμένου να μπορούμε να διαχειριστούμε οι ίδιοι το βάρος μας.
Μερικές φορές ωστόσο είναι δύσκολο να κάνουμε όλες μαζί τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, οπότε ειδικοί όπως ο συνιδρητής του Εθνικού Μητρώου για το Σωματικό Βάρος των ΗΠΑ προτείνουν να κάνουμε μικρές σταδιακές αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική μας δραστηριότητα που μπορούν να μας βοηθήσουν να «εξοικονομήσουμε» θερμίδες ή να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες.

Προτεινόμενες «μικρές αλλαγές»

Μικρές αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση μπορούν να μας «προφυλάξουν» από την αύξηση του βάρους:
 • Μασάμε αργά ώστε το γεύμα να διαρκεί περισσότερο και να «μας χορταίνει» περισσότερο
 • Διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων: συγκρίνουμε τις θερμίδες ή αναγνωρίζουμε την ποσότητα που αντιστοιχεί σε «μία μερίδα σερβιρίσματος»
 • Χρησιμοποιούμε περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας και τυρί στα σάντουιτς και τα μπέργκερ μας
 • «Μασουλάμε» φρεσκοκομμένα λαχανικά όσο ετοιμάζουμε το γεύμα μας
 • Προτιμούμε λαχανικά αντί για τηγανιτές πατάτες ως συνοδευτικό όταν παραγγέλνουμε
 • Τρώμε μικρότερη ποσότητα από το αγαπημένο μας γλυκό
 • Χρησιμοποιούμε ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά στα γλυκίσματα ή τα ροφήματά μας
 • Περπατάμε μέχρι το μίνι μάρκετ αντί να πάρουμε το αυτοκίνητο ή μέχρι το γραφείο όπου κάθεται ο συνάδελφός μας αντί να του στείλουμε email
 • Για να μειώσουμε το άγχος μιας δύσκολης μέρας «ξεσπάμε» με ένα περίπατο αντί με ένα γλύκισμα
 • Φοράμε ένα βηματομετρητή και στοχεύουμε σε όλο και περισσότερα βήματα κάθε ημέρα

 

Βιβλιογραφία
 • Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. Υγιές Βάρος: Δεν είναι δίαιτα, είναι τρόπος ζωής http://www.cdc.gov/healthyweight/calories/index.html
 • Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφοριών για τα Τρόφιμα. Online οδηγός για την ενεργειακή σορροπία και τον τρόπο ζωής http://www.eufic.org/page/en/page/energy-balance/
 • Ίδρυμα America on the Move http://www.americaonthemove.org/
 • Hill JO, Wyatt HR., Peters JC. Energy Balance and Obesity. Circulation. 2012; 126: 126-132
 • Hill JO, Wyatt HR., Phelan S., Wing RR.. The National Weight Control Registry: is it useful in helping deal with our obesity epidemic? Journal of Nutrition Educ and Behav. 2005; 37: 206-210

 

Μαρία Ζερβού
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.mednutrition.gr

 
4 γλυκές τροφές που θεραπεύουν την δυσκοιλιότητα PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 28 Ιανουάριος 2014 13:36
Γράφει: Michael Ravensthorpe

 

Δεδομένου ότι ο δυτικός κόσμος συνεχίζει να εξαρτάται από τις επεξεργασμένες και αφύσικες τροφές, η δυσκοιλιότητα και άλλες παθήσεις του εντέρου είναι σε έξαρση. Ευτυχώς η δυσκοιλιότητα (η ακανόνιστη ή σπάνια κένωση του εντέρου εξαιτίας της εντερικής απόφραξης) είναι μία από τις πιο εύκολες παθήσεις για να θεραπευτεί και συχνά απαιτεί κάτι περισσότερο από μία βελτίωση της διατροφής.

Τα περισσότερα άτομα αναγνωρίζουν ότι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (κυρίως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα με πίτουρο) έχουν θετική επίδραση στην υγεία του παχέος εντέρου. Ωστόσο τα καταστήματα για την υγεία διαθέτουν, πολλές γλυκές τροφές που είναι επίσης αποτελεσματικές στην θεραπεία των εντερικών διαταραχών.

Παρακάτω αναφέρονται οι καλύτερες από αυτές τις τροφές, καθώς και πληροφορίες για το πώς θα τις ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Blackstrap μελάσα

Η Blackstrap μελάσα είναι ένα πυκνό σιρόπι που παράγεται από την διαδικασία επεξεργασίας του ζαχαροκάλαμου. Εξαιρετικά πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρος, χαλκός και μαγνήσιο. Είναι πολύ δημοφιλής λόγω των θετικών επιδράσεων της στο δέρμα, στα μάτια, στα μαλλιά και στην διάθεση. Παρόλο που δεν είναι πολύ γνωστό, έχει και καθαρτικές ιδιότητες. Πράγματι αν πιείτε δύο κουταλάκια του γλυκού οργανικής μελάσας Blackstrap χωρίς θείο, σε βραστό νερό τότε ενεργοποιείται το έντερο με φυσικό τρόπο και μαλακώνουν τα κόπρανα. Αν καταναλώνετε σε καθημερινή βάση προωθεί την μακροπρόθεσμη τακτικότητα των κενώσεων του εντέρου.

Ξυλιτόλη

Αυτό το πολύ-αγαπημένο υποκατάστατο ζάχαρης, εκτός ότι κάνει καλό στα δόντια και στην απώλεια βάρους, είναι πολύ χρήσιμο και στον καθαρισμό του παχέος εντέρου με φυσικό τρόπο, ειδικά όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ξυλιτόλη μπορεί να καταναλωθεί σε οποιαδήποτε ποσότητα με ασφάλεια (σε αντίθεση με την ζάχαρη, η ξυλιτόλη έχει λίγες θερμίδες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη). Οπότε μερίδες των 40 gr ή μεγαλύτερες, σε καθημερινή βάση θα μπορούσε, σε βάθος χρόνου, να θεραπεύσει και την πιο επίπονη περίπτωση δυσκοιλιότητας. Είναι προτιμότερο η ξυλιτόλη να προέρχεται από σημύδα και όχι από καλαμπόκι να αποφύγουμε θέματα των γενετικών τροποποιημένων τροφίμων.

Σκούρα σοκολάτα

Η σκούρα σοκολάτα σε αντίθεση με την τοξική σοκολάτα γάλακτος που πωλείται στα σούπερ μάρκετ και στα περίπτερα, περιέχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων. Ένα λιγότερο γνωστό όφελος της σκούρας σοκολάτας είναι η ικανότητα της, να προωθεί την λειτουργία του εντέρου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε μαγνήσιο (το μαγνήσιο βοηθά στην σύσπαση των μυών του εντέρου, παρακινώντας την απέκκριση). Επομένως τρώγοντας μερικά κομμάτια σκούρας σοκολάτας που περιέχουν τουλάχιστον 75% κακάο μετά από ένα υγιεινό γεύμα, θα βελτιώσετε διπλά τις πιθανότητες του σώματος σας να αποσυμφορήσετε το έντερο από τα συσσωρευμένα κόπρανα.

Ακατέργαστο μέλι

Το ακατέργαστο και μη επεξεργασμένο μέλι διατηρεί όλα τα βασικά μέταλλα και ένζυμα και έχει μία θετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα. Σκεφτείτε να πίνετε ένα μίγμα από ακατέργαστο μέλι και ζεστό νερό 30 λεπτά πριν το φαγητό, για να τονώσετε και να προετοιμάσετε το πεπτικό σύστημα, για βαρύτερο γεύμα.

Η δυσκοιλιότητα δεν θα έπρεπε να απασχολεί άτομα που κάνουν μία φυσική διατροφή. Ακολουθώντας μία διατροφή με οργανικά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και καθαρό νερό, θα εξασφαλίσετε ότι σπάνια θα σας απασχολήσουν καταστάσεις που συνδέονται με το έντερο. Τα άτομα που αυτή την περίοδο μεταβαίνουν σε μια πιο υγιεινή διατροφή ή χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια με την μακροπρόθεσμη δυσκοιλιότητα, θα ωφεληθούν σίγουρα από αυτά τα νόστιμα και μη συμβατικά καθαρτικά.

 

Λίγα λόγια για τον Michael Ravensthorpe

Ο Michael Ravensthorpe είναι ένας ανεξάρτητος συγγραφέας, που τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η διατροφή, η εναλλακτική ιατρική και το bushcraft. Είναι ο δημιουργός της ιστοσελίδας http://spiritfoods.net/, μέσω της οποίας προωθεί τις πιο υγιεινές τροφές στο κόσμο.

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

Πηγή: www.naturalnews.com 

 
Βούτυρο Ghee (γκι): πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά και βιταμίνες PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 05 Δεκέμβριος 2013 11:03
Γράφει: Michael Ravensthorpe

 

Το Ghee (γκι) είναι ένα είδος καθαρισμένου βουτύρου, που προέρχεται από την Ινδία και παραμένει δημοφιλές στην κουζίνα της Νότιας Ασίας. Αν αφαιρέσουμε από το ακατέργαστο και ανάλατο βούτυρο, τις πρωτεΐνες του γάλακτος και το νερό, τότε έχουμε το βούτυρο Ghee που περιέχει μόνο λιπαρές ουσίες, χωρίς λακτόζη και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, το Ghee έχει θεραπευτικές ιδιότητες, τις οποίες δεν διαθέτουν άλλα βούτυρα. Οι ιδιότητες αυτές, που σιγά-σιγά αναγνωρίζονται και από την δυτική επιστήμη, είναι:

Πλούσιο σε λιπαρά υψηλής ποιότητας

Το Ghee είναι εξαιρετικά πλούσιο σε καλά λιπαρά. Μία μερίδα (56 gr) Ghee περιέχει 46 gr καθαρό λίπος, εκ των οποίων τα 29 gr είναι κορεσμένα. Επιπλέον, αυτά τα λιπαρά περιέχουν 179 mgr ω3 λιπαρά οξέα και 1,548 mgr ω6 λιπαρά οξέα, καθώς και βουτανοϊκό οξύ και συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, τα οποία έχουν αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Αν και η συμβατική ιατρική έχει δαιμονοποιήσει τα κορεσμένα λιπαρά για δεκαετίες, μελέτες έχουν αρχίσει να αποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητα για την βέλτιστη υγεία. Για παράδειγμα. μια μελέτη διάρκειας τριών χρόνων, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες κορεσμένων λιπών σε όλη τους την ζωή, είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αρτηριακή πλάκα και περισσότερες πιθανότητες να έχουν μία υγιέστερη ισορροπία μεταξύ της καλής και κακής χοληστερίνης, συγκριτικά με τις γυναίκες που τα απέφευγαν. Επίσης μελέτες έχουν δείξει, ότι η μέτρια κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, αυξάνει τον μεταβολισμό, οδηγώντας σε απώλεια βάρους.

Καλή πηγή βιταμινών

Μια μερίδα Ghee περιέχει περίπου 1,418 IU βιταμίνης A, που είναι το 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI). Η βιταμίνη Α, που δεν βρίσκεται σε άλλα έλαια προς κατανάλωση, αποκαλείται «το φάρμακο του ανοσοποιητικού συστήματος», καθώς βοηθάει να διατηρηθούν υγιή τα δερματικά κύτταρα και οι βλεννογόνες μεμβράνες, με αποτέλεσμα να προστατεύει από την κυτταρική βλάβη. Επίσης η βιταμίνη Α βοηθάει στην καταπολέμηση του καρκίνου, αναστέλλοντας την παραγωγή του DNA στα καρκινικά κύτταρα.

Μια μερίδα Ghee επίσης περιέχει 1.3 mgr βιταμίνης Ε (7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), ένα απαραίτητο αντιοξειδωτικό που καταπολεμάει τον καρκίνο και 4 mgr βιταμίνης Κ (5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του αίματος, καθώς μεταξύ άλλων το βοηθάει να πήξει.

Ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Σε αντίθεση με πολλά έλαια και βούτυρα, που μας κάνουν να νιώθουμε υποτονικοί και φουσκωμένοι, το ghee στην πραγματικότητα βελτιώνει την διαδικασία της πέψης, διεγείροντας την έκκριση των στομαχικών υγρών. Αυτό βοηθάει στην αύξηση της απορρόφησης άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες που υπάρχουν στο ίδιο το Ghee. Κατά συνέπεια η μέτρια, μακροπρόθεσμη κατανάλωση ghee, μπορεί να βοηθήσει την θεραπεία των ελκών, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών προβλημάτων.

Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες

Το ghee αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, που του δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι των κανονικών βουτύρων (που καίγονται λόγω των πρωτεϊνών του γάλακτος) και πολλών άλλων ελαίων (ιδίως το ελαιόλαδο που γίνεται καρκινογόνο όταν θερμαίνεται). Το σημείο καπνού του Ghee (θερμοκρασία στην οποία μία λιπαρή ύλη αρχίζει να καπνίζει) είναι μεταξύ 325°F και 375°F, που το καθιστά κατάλληλο για μαγείρεμα, τηγάνισμα και τσιγάρισμα. Επιπλέον, η θρεπτική δομή του ghee παραμένει άθικτη όταν υποβάλλεται σε θερμότητα και γι' αυτό το λόγο ο διατροφολόγος Paul Pitchford δήλωσε στο βιβλίο του «Healing with Whole Foods», ότι το Ghee είναι ένα από τα σπουδαιότερα μαγειρικά έλαια.


Λίγα λόγια για τον Michael Ravensthorpe

Ο Michael Ravensthorpe είναι ένας ανεξάρτητος συγγραφέας, που τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η διατροφή, η εναλλακτική ιατρική και το bushcraft. Είναι ο δημιουργός της ιστοσελίδας http://spiritfoods.net/, μέσω της οποίας προωθεί τις πιο υγιεινές τροφές στο κόσμο.

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

Πηγή: www.naturalnews.com

 
Δυσκολεύεστε να ελέγξετε την πείνα σας; PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 04 Δεκέμβριος 2013 10:35

Γράφει: Μαρία Αρβανίτη, Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, MSc

 

Η πείνα δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αίσθημα που σηματοδοτεί την ανάγκη του οργανισμού να τραφεί! Ο μηχανισμός της όρεξης και του κορεσμού, αν και δεν έχει πλήρως κατανοηθεί, ελέγχεται από διάφορους νευροενδοκρινικούς παράγοντες. Πιο απλά, στην περιοχή του στομάχου υπάρχουν κάποια σημεία που λέγονται υποδοχείς. Αυτοί διεγείρονται με την παρουσία τροφής και με τη σειρά τους στέλνουν σήματα στον εγκεφάλο. Τα σήματα του κορεσμού επηρεάζουν την ώρα του επόμενου γεύματος και μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μέγεθος του επόμενου γεύματος.

Οι υποδοχείς στο στομάχι είναι ικανοί να ανιχνεύσουν όχι μόνο την ποσότητα αλλά και το είδος και τα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Μια πρωτοποριακή έρευνα μελέτησε 38 είδη τροφίμων ως προς την ιδιότητά τους να ικανοποιούν το αίσθημα του κορεσμού. Από την μελέτη, φάνηκε πως το ψωμί ολικής αλέσεως καθώς και το πολύσπορο, το τυρί, τα αυγά, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα ποπ-κορν, τα ανεπεξέργαστα δημητριακά, τα ψημένα φασόλια, τα φρούτα (σταφύλια, μήλα, πορτοκάλια), το βοδινό κρέας και τέλος το ψάρι συγκαταλέγονται στα τρόφιμα με υψηλό σκορ ικανοποίησης. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα θεωρούνται και τα πιο «χορταστικά», λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, φυτικές ίνες ή πρωτεΐνη.

Το νερό

Το νερό, αυξάνει τον όγκο των τροφίμων με αποτέλεσμα την διάταση του στομάχου. Αυτό αποτελεί ένα δείγμα κορεσμού και ένα σήμα κάποιος να ολοκληρώσει το γεύμα του. Εκεί στηρίζεται και η παλιά πεποίθηση ότι το να καταναλώνει κάποιος ένα ποτήρι νερό πριν το γεύμα, μειώνει την ποσότητα φαγητού που θα προσλάβει στο γεύμα του. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι, καλό είναι να μην χρησιμοποιείται το νερό από μόνο του καθώς αποτελεί μια παροδική λύση που δεν μπορεί να «ξεγελάσει» εύκολα το στομάχι!

Χορταστικοί υδατάνθρακες

Με δεδομένο ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν το 50% της πηγής ενέργειας μέσα στην ημέρα μας, καλό είναι να επιλέγουμε ...«χορταστικούς» υδατάνθρακες. Για να συμβεί αυτό είναι καλό να επιλέγετε αμυλούχες τροφές και σιτηρά και δημητριακά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Για παράδειγμα, τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες προκαλούν γρήγορα στον οργανισμό αίσθημα κορεσμού, επειδή παραμένουν στο έντερο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντίστοιχα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το άσπρο ψωμί με ψωμί ολικής η σίκαλης, το ρύζι και τα ζυμαρικά με τα ολικής.

Η πρωτεΐνη

Φαίνεται ότι από τα μακροθρεπτικά συστατικά που αποδίδουν ενέργεια, η πρωτεΐνη είναι αυτή που κάνει ένα γεύμα περισσότερο χορταστικό. Έτσι είναι μια καλή επιλογή κάποιος να χρησιμοποιήσει στο πρωινό του ένα ποτήρι γάλα για παράδειγμα ή ακόμη και γιαούρτι με τα δημητριακά του. Για το μεσημεριανό να έχετε όμως υπόψιν ότι τα κρέατα για παράδειγμα που είναι πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, μπορεί να περιέχουν και πολλά κορεσμένα λιπαρά. Θα χρειαστεί έτσι να προσαρμόσετε μια μιρκρότερη ποσότητα.

Παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί η φυσιολογική πείνα και ο κορεσμός, η όρεξη είναι εκείνη που κυρίως καθορίζει το πόσο τρώμε. Σχεδόν όλοι μας τρώμε και για λόγους διαφορετικούς από την πραγματική πείνα. Μερικοί άνθρωποι έχουν μάθει να τρώνε στην ώρα τους και με πρόγραμμα, είτε είναι πεινασμένοι, είτε όχι. Άλλοι τρώνε ανάλογα με τη διάθεσή τους: λύπη, θυμό, άγχος, πλήξη ή ευτυχία. Αυτοί οι λόγοι είναι τύποι ψυχολογικής πείνας και το να μάθουμε να τα ξεχωρίζουμε είναι το πρώτο βήμα για να αποφύγουμε την άσκοπη κατανάλωση φαγητού. Το δεύτερο βήμα είναι να μάθουμε να διαχειριστούμε τους συναισθηματικούς λόγους που μας οδήγησαν σε αυτό. Ένα χρήσιμο εργαλείο γι'αυτό είναι να κρατάμε ένα ημερολόγιο της διατροφής μας και να γράφουμε μεταξύ άλλων πώς αισθανόμαστε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό, για άλλα θέματα από την πείνα.

Το να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την πείνα μας, είναι ένα πολύ σημαντικό «κλειδί» είτε για να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος, είτε για να μπορέσουμε να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα απώλειας κιλών. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής πείνας και της ψυχολογικής επιθυμίας να φάμε και να κάνουμε έξυπνες διατροφικές επιλογές στην πρώτη περίπτωση ή διαφορετικές συμπεριφοριστικές προσεγγίσεις στην δεύτερη περίπτωση.

 

Μαρία Αρβανίτη
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, MSc

www.mednutrition.gr

 
Πεινάτε; Είστε σίγουρος/η; PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 11 Νοέμβριος 2013 20:25

Γράφει: Μαρία –Φιλία Παρασκευά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

 

Πείνα ονομάζεται το αίσθημα που σηματοδοτεί την ανάγκη του οργανισμού να τραφεί. Η πείνα αρχίζει όταν ορισμένες θρεπτικές ουσίες να αρχίζουν να εκλείπουν από το αίμα, και στέλνεται τότε ένα μήνυμα στο τμήμα του εγκέφαλου που ελέγχει την πείνα.

Τρώμε όμως μόνο όταν πεινάμε;

Συχνό φαινόμενο είναι οι άνθρωποι να μην αντιλαμβάνονται και να μην ανταποκρίνονται σωστά στα σημάδια πείνας και κορεσμού. Η πρόσληψη τροφής δεν σχετίζεται πάντα με πραγματική πείνα. Οι άνθρωποι δεν τρώνε μόνο για να ικανοποιήσουν την όρεξή τους, αλλά τρώνε και για την ικανοποίηση της γεύσης, την μείωση της έντασης και της κοινωνικής πίεσης, λόγω βαρεμάρας αλλά και λόγω κοινωνικών υποχρεώσεων (π.χ. γενέθλια, γιορτή, επαγγελματικό δείπνο).

Το αίσθημα της πληρότητας ή κορεσμού χαρακτηρίζεται από έλλειψης πείνας, ενώ παράλληλα αυτό το άτομο είναι άνετο, ικανοποιημένο και έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με πράγματα διαφορετικά από το φαγητό, χωρίς να το σκέφτεται και να το επιθυμεί. Αντίθετα, το αίσθημα της όρεξης διακρίνεται από μία εσωτερική δύναμη για ψάξιμο, επιλογή, κατανάλωση και πέψη τροφής, ενώ επηρεάζεται από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Μπορεί κάποιες φορές να είναι πιο ισχυρή και από την πείνα και την όρεξη, και το άτομο να συνεχίζει να τρώει ακόμη κι όταν έχει πραγματικά χορτάσει. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε στρεσογόνες καταστάσεις ή σε άτομα που νοσούν.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο τερματισμός ενός γεύματος σημαίνει είτε κορεσμό είτε απουσία πείνας που συνοδεύεται από το αίσθημα ικανοποίησης στο στομάχι. Άλλος λόγος είναι η μη συμπάθεια του γεύματος που καταναλώνεται. Όμως, γεύματα ιδιαίτερα γευστικά μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής από αυτή που πραγματικά χρειάζεται το άτομο. Ο τερματισμός ενός γεύματος επηρεάζεται από μικρής διάρκειας σημάδια, όπως η διάταση του στομάχου και η παραγωγή ορμονών στο έντερο (χολοκυστοκινίνη και GLP-1). Βέβαια, αυτά τα σημάδια επηρεάζονται από τα επίπεδα λεπτίνης, ινσουλίνης και γκρελίνης. Για παράδειγμα, σε ένα άτομο που ακολουθεί ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα διαιτολόγιο, μετά από ημέρες περιορισμένης ενεργειακής πρόσληψης, συναντώνται χαμηλά επίπεδα λεπτίνης, τα οποία μπορούν να μειώσουν την ικανοποίηση, με αποτέλεσμα μετά να έχουμε αρκετά μεγάλη πρόσληψη τροφής μέχρι να επιτευχθεί αυτή. Αυτό μπορεί να εξηγήσει και την παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας. Γενικότερα, η απαγόρευση τροφίμων από την διατροφή ενός ατόμου οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, έρευνα σε παιδιά έδειξε ότι η αυστηρότητα και η απαγόρευση «γευστικών» τροφίμων οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε υπερκατανάλωση τροφής και σε περαιτέρω αύξηση του βάρους των παιδιών.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του φαγητού επηρεάζει την όρεξη του ατόμου. Συγκεκριμένα, τα ζεστά πιάτα μειώνουν τα επίπεδα όρεξης σε σχέση με τα κρύα πιάτα. Τα άτομα που παραμένουν πολλές ώρες νηστικά όταν ξεκινάνε το γεύμα τους πολύ πεινασμένα οδηγούνται σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής. Συχνά αυτά τα άτομα επιλέγουν μεγάλες μερίδες φαγητού, ενώ προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες τροφής (π.χ. διπλές συσκευασίες) από τα σούπερ μάρκετ. Επίσης, άλλες διατροφικές συνήθειες έχει ένα άτομο που τρώει μόνο και άλλες με παρέα. Συνήθως, τα άτομα που τρώνε σε μία παρέα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Για σωστή ανταπόκριση στα σημάδια πείνας και κορεσμού καλό είναι να ξεκινάει σωστά η ημέρα με ένα καλό πρωινό και στη συνέχεια τα γεύματα να είναι μικρά και συχνά, ώστε να προλαμβάνεται η εξάντληση του οργανισμού και η υπερβολική κατανάλωση τροφής αργότερα. Καλό είναι κατά τη διάρκεια του γεύματος, το άτομο να αφοσιώνεται σ' αυτό και να μην παρακολουθεί τηλεόραση ή διαβάζει εφημερίδα, έτσι ώστε να καταλαβαίνει πόση τροφή έχει καταναλώσει. Αποφυγή στις μεγάλες μερίδες φαγητού, ιδιαίτερα στα εστιατόρια, που συχνά σερβίρουν και διπλάσια ποσότητα από το συνιστώμενο. Τρώμε από όλα αλλά με μέτρο (http://megethosmeridas.gr). Τέλος, καλό είναι όταν το άτομο που βρίσκεται σε ένταση να περιμένει να χαλαρώσει και μετά να καταναλώσει το γεύμα του.

 

Μαρία –Φιλία Παρασκευά
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

www.mednutrition.gr

 
Τι προσφέρει η αγορά αδυνατίσματος για "παρηγοριά"; PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 07 Οκτώβριος 2013 23:13

Γράφει: Εύα Τσάκου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Αρκεί ένα απλό πάτημα στο τηλεκοντρόλ για να ακούσετε τις ακόλουθες εκφράσεις: «Χάστε 4 κιλά σε 48 ώρες με την κρέμα αδυνατίσματος ...», «Αδυνατίστε πίνοντας τον καφέ ...», «Με το σκεύασμα ... μειώστε πόντους από κοιλιά και μέση και βγείτε στην παραλία αγνώριστη!». Το «αγνώριστη» είναι το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα, για τη διάθεση όμως, καθώς όλες αυτές οι προτάσεις μας βομβαρδίζουν καθημερινά, ασκώντας όλο και μεγαλύτερη πίεση στην ψυχολογία γυναικών και ανδρών, που ανησυχούν για την εικόνα σώματός τους. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο τομέας της διαφήμισης έχουν συμβάλει, σε αναμφισβήτητα μεγάλο βαθμό, στη δημιουργία αρνητικής σκέψης γύρω από το σώμα, προβάλλοντας συνεχώς ευτυχισμένους ανθρώπους, με την τέλεια οικογένεια, το τέλειο σπίτι, το τέλειο αυτοκίνητο και φυσικά το τέλειο φαίνεσθαι. Η κοινωνία συνδυάζει έτσι, την εξωτερική εμφάνιση με την επιτυχία, την ικανότητα και την καταξίωση, προσθέτοντας ένα ακόμη ψυχολογικό βάρος στην ήδη δύσκολη καθημερινότητα.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η βιομηχανία του αδυνατίσματος. Κρέμες αδυνατίσματος, λιποδιαλυτικά, υποκατάστατα γεύματος, διουρητικά, καφέδες αδυνατίσματος κ.ά. Διαφορετικά προϊόντα με ένα κοινό: δημιουργούν περισσότερες προσδοκίες από αυτές που μπορούν να καλύψουν. Η μείωση του σωματικού βάρους είναι μία δύσκολη διαδικασία και γίνεται περισσότερο πιεστική και αγχωτική όταν το άτομο επηρεάζεται από τις ελπίδες για γρήγορη απώλεια βάρους. Ας δούμε κάποια από αυτά τα σκευάσματα και πώς λειτουργούν.

 • Κρέμες αδυνατίσματος: Στις διαφημίσεις συχνά αναφέρονται οι πολλοί πόντοι που χάνονται με την επάλειψη της κρέμας, η οποία δρα ακόμη και όσο εσείς κοιμάστε! Εύκολο δεν ακούγεται; Καίμε λίπος χωρίς να κουνιόμαστε. Όμως οι κρέμες αυτές στην πραγματικότητα δεν μπορούν να εισχωρήσουν σε τόσο μεγάλο βάθος, ώστε να «κάψουν» το λίπος. Κάποιες προκαλούν τοπική υπεραιμία, η οποία όμως δεν έχει βρεθεί να σχετίζεται με οποιαδήποτε επίδραση στο σωματικό λίπος.
 • Λιποτροπικά βοηθήματα: Κυρίως στηρίζονται στο CLA, το οποίο είναι μη απαραίτητο λιπαρό οξύ και θεωρείται ότι αυξάνει την αποσύνθεση λίπους και τη χρήση λίπους του για παραγωγή ενέργειας. Ερευνητικά έχει φανεί μικρή μείωση του σωματικού βάρους και ακόμα μικρότερη μείωση του σωματικού λίπους. Κυρίως, δίνεται βάρος στις συστάσεις που συμπληρώνουν τα σκευάσματα και αφορούν την ισορροπημένη διατροφή και την τακτική άσκηση.
 • Καφές αδυνατίσματος: Περιέχει συστατικά όπως πράσινο τσάι, ινουλίνη και συστατικά ή βότανα που θεωρείται ότι δεσμεύουν το λίπος και έχουν πολλές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες σε συνδυασμό με την κατανάλωση υγρών, οδηγούν σε αίσθημα κορεσμού. Το πράσινο τσάι, λόγω των κατεχινών που περιέχει ενισχύει τον μεταβολισμό, αλλά η ενίσχυση αυτή φαίνεται να είναι μικρή. Σε συνδυασμό με την καφεΐνη έχει κάποια παραπάνω επίδραση, η οποία όμως χαρακτηρίζεται μέτρια. Το σκεύασμα συνοδεύεται από τη σύσταση για ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.
 • Υποκατάστατα γεύματος: Δίνουν γύρω στις 200-230 kcal ανά ρόφημα και συστήνονται ως υποκατάσταση 2 γευμάτων ημερησίως. Στηρίζονται στις πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες δημιουργούν κορεσμό.
 • Διουρητικά: Βασίζονται στην απώλεια υγρών και χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους και η παρακολούθηση από ιατρό.

Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά «βοηθήματα» που υπόσχονται θαύματα. Βλέποντας προσεκτικά όμως, θα δείτε ότι το θαύμα προέρχεται από την ισορροπημένη διατροφή και την ένταξη τακτικής φυσικής δραστηριότητας. Δεν μπορεί κάποιος να στηρίζεται σε ένα χάπι, χωρίς να έχει πρωτίστως μάθει την αξία της ισορροπημένης διατροφής, ώστε να την ακολουθεί εφ' όρου ζωής. Οι "quick fix" μέθοδοι, μπορούν να σας οδηγήσουν στην απώλεια λίγων κιλών, τα οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό θα επαναπροσλάβετε γιατί δεν έχετε μάθει το πιο σημαντικό..πώς να τρώτε!

Πριν αγοράσετε κάποιο αδυνατιστικό σκεύασμα σκεφτείτε προσεκτικά, για ποιό λόγο το αγοράζετε. Εάν θέλετε αποτελεσματική μείωση του βάρους, αργά και σταθερά χωρίς επαναπρόσληψή του, απεστίαση από το άγχος του φαγητού, ενίσχυση της φροντίδας για το σώμα σας και καλύτερη ποιότητα ζωής, η λύση είναι μικρές αλλαγές μέσα από κατάλληλη εκπαίδευση. Αγαπήστε το σώμα σας και φροντίστε το. Άλλωστε είναι το «διαμέρισμά» μας και το χρειαζόμαστε γερό. Δώστε του τα απαραίτητα για αυτό συστατικά...υγιεινή διατροφή και άσκηση. Οι μικρές αλλαγές στη διατροφή σας, στη σκέψη σας γύρω από το φαγητό και στη καθιστική καθημερινότητα, με τη συμβουλή και την καθοδήγηση του διαιτολόγου, είναι αυτές που μπορούν να σας αλλάξουν την ψυχολογία και τελικά τη ζωή.

 

Εύα Τσάκου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.mednutrition.gr

 

 
Όλη η αλήθεια για τις δίαιτες αποτοξίνωσης PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 26 Σεπτέμβριος 2013 20:18

Γράφει: Δέσποινα Ζαφειροπούλου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

Οι δημοφιλείς δίαιτες αποτοξίνωσης

Οι δίαιτες αποτοξίνωσεις χρησιμοποιούνται ως μέσο απομάκρυνσης επιβλαβών τοξινών από το σώμα, καθώς παράλληλα προωθούν την απώλεια βάρους. Αυτές οι δίαιτες είναι πολύ δημοφιλείς μεταξύ των επωνύμων του εξωτερικού, αλλά και εσωτερικού. Παρά τη διάδοσή τους, οι δίαιτες αποτοξίνωσης, μετά από έρευνες δεν έχουν φανεί να είναι απαραίτητες, ούτε αποτελεσματικές.

Αποτοξίνωση

Είναι η διαδικασία αποβολής τοξικών ουσιών από έναν ζωντανό οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου σώματος. Η αποτοξίνωση μπορεί να αναφέρεται σε μία εθιστική ουσία (ναρκωτικά, αλκοόλ). Στην κλασική ιατρική, αποτοξίνωση είναι η διαδικασία απομάκρυνσης ενός δηλητηρίου από τον οργανισμό. Στην εναλλακτική ιατρική όμως, προωθείται συχνά η αποτοξίνωση του οργανισμού με διάφορους τρόπους, ένας εξ εκ των οποίων είναι και οι δίαιτες αποτοξίνωσης.

Τοξίνες

Τοξίνη είναι κάθε ουσία που μπορεί να έχει επιβλαβείς επιδράσεις στον οργανισμό, δηλαδή να διαταράσσει την υγεία του ατόμου. Οι τοξίνες μπορεί να προέρχονται από το φαγητό ή το νερό, λόγω των χημικών που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια και στην προετοιμασία τους. Τοξική όμως μπορεί να γίνει και μία ουσία, εξαιτίας της ποσότητας της στον οργανισμό. Για παράδειγμα, ακόμη και οι βιταμίνες σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι τοξικές.

Δίαιτες αποτοξίνωσης

Είναι διατροφικά πλάνα τα οποία υπόσχονται να απομακρύνουν τις τοξικές ουσίες, οι οποίες είναι συσσωρευμένες στο ανθρώπινο σώμα. Η θεωρία δράση τους είναι ότι η αποβολή των τοξινών οδηγεί στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, ο οποίος είχε «μπλοκάρει» εξαιτίας τους και έτσι το άτομο χάνει βάρος. Με αυτόν τον τρόπο, δίαιτες πολύ χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου κρύβονται πίσω από το υγιεινό κάλυμμα της αποτοξίνωσης, δελεάζοντας με την γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους. Το μοτίβο αυτών των διατροφικών πλάνων περιλαμβάνει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, σε συνδυασμό με φρούτα και λαχανικά, ακόμη και αποκλειστική κατανάλωση αυτών. Επιπλέον, σχεδόν όλες προτείνουν αυξημένη κατανάλωση νερού, η οποία προβάλλεται σαν βοηθητικό για την αποτοξίνωση του οργανισμού, αλλά περισσότερο βοηθά στη μείωση της αίσθησης της πείνας που βιώνει το άτομο λόγω της στέρησης τροφής. Τέλος, πολλές προτείνουν κάποια μυστική συνταγή όπως, διατροφικά συμπληρώματα, βότανα, χάπια, σκόνες κ.ά., τα οποία πολλές φορές το άτομο μπορεί να προμηθευτεί αποκλειστικά από τον εκάστοτε συγγραφέα.

Αποτοξίνωση γαστρεντερικού

Οι δίαιτες αυτές περιλαμβάνουν «μαγικά τρόφιμα» ή σκευάσματα που βοηθούν στην αποτοξίνωση του γαστρεντερικού. Μία κατηγορία τους προκαλούν την ενεργοποίηση του γαστρεντερικού. Πιο συγκεκριμένα, την πιο γρήγορη και συχνή κένωσή του. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειωθεί η θερμιδική πρόσληψη λόγω μειωμένης απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από το έντερο, αλλά σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα διαταραχής ηλεκτρολυτών και αφυδάτωσης.

Αποτοξίνωση από το αλκοόλ

Το αλκοόλ βαπτίζεται τοξικό και απαγορεύεται. Οι «ειδικοί» αρνούνται όλες τις έρευνες που έχουν δείξει ότι η συνετή κατανάλωση αλκοόλ έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό. Ο λόγος είναι προφανής. Μια δίαιτα με τόσο χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο δεν μπορεί να περιέχει αλκοόλ, το οποίο μπορεί να δώσει στο άτομο αρκετές θερμίδες.

Ενεργοποιητές μεταβολισμού

Προτείνονται τσάγια, βότανα, χάπια και κάθε τύπου μυστική συνταγή, η οποία ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι μυστικό φίλτρο δεν υπάρχει!

Αποκλεισμός Γλουτένης και Λακτόζης

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που περιέχεται στα σιτηρά (ψωμί, μακαρόνια, αλεύρι κ.ά.). Η δυσανεξία στην γλουτένη είναι πάθηση η οποία πρέπει να διαγνωστεί από γιατρό. Ο αποκλεισμός αυτών των προϊόντων, βοηθάει στη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνει το άτομο, μέσω του αποκλεισμού μεγάλης γκάμας τροφίμων. Η δυσανεξία στην λακτόζη, η οποία περιέχεται στα γαλακτοκομικά, μπορεί επίσης να αποτελεί σοβαρή ασθένεια. Η διαφορά της είναι ότι μπορεί να εκδηλωθεί σε πιο ήπιες μορφές. Σαν αποτέλεσμα αυτού, μπορεί όντως κάποιο άτομο να έχει μία ελαφρά δυσανεξία χωρίς να το γνωρίζει. Παρ' όλα ταύτα ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της δυσανεξίας, παρά μια πρόφαση για μεγαλύτερο περιορισμό της ποικιλίας της δίαιτας και των θερμίδων αυτής.

Έχουν αποτέλεσμα;

Οι δίαιτες αυτές έχουν αποτέλεσμα και αυτό είναι μάλλον το στοιχείο που τις κάνει δημοφιλείς. Υπάρχει μία παγίδα όμως στην αποτελεσματικότητά τους. Η απώλεια βάρους που παρατηρεί το άτομο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι εντυπωσιακή, αλλά συνοδεύεται και από μεγάλη απώλεια υγρών και μυικής μάζας. Ο ενδεδειγμένος ρυθμός απώλειας βάρους, ετσι ώστε το άτομο να έχει την μεγαλύτερη δυνατή απώλεια λίπους και την μικρότερη δυνατή απώλεια μυός, είναι 0,5-1 κιλό/εβδομάδα.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτής της απώλειας μυός είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υπόσχονται όσον αφορά στον μεταβολικό ρυθμό. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση της μυικής μάζας μειώνει τον μεταβολισμό. Οι κύριες καύσεις στο ανθρώπινο σώμα γίνονται από τους μύες (σκελετικούς, όργανα, εγκέφαλος, καρδιά) και η μείωσή τους συνεπάγεται μείωση των καύσεων.

Με την επιστροφή σε μία φυσιολογική δίαιτα όμως, το άτομο θα ξαναπάρει το βάρος από τα υγρά που είχε χάσει. Επιπλέον, η μείωση των καύσεων θα οδηγήσει σε επιπλέον πρόσληψη βάρους. Το άτομο θα επιστρέψει στις προηγούμενες διατροφικές του συνήθειες, οι οποίες πιθανόν του παρείχαν ένα σταθερό βάρος, όμως μετά την απώλεια μυικής μάζας θα του προσθέτουν κιλά.

Επιστημονικά δεδομένα και κίνδυνοι

Υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που δηλώνουν ότι η αποτοξίνωση είναι σημαντική και απαραίτητη για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση της καλής υγείας. Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει τους νεφρούς, το ήπαρ και το κόλον, τα οποία είναι όργανα σχεδιασμένα για την απομάκρυνση των τοξινών. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότερες δίαιτες αποτοξίνωσης φαντάζουν να έχουν πολύ ισχυρά επιστημονικά θεμέλια. Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές στερούνται τις βασικές αρχές που διέπουν μια σωστή διατροφή απώλειας βάρους. Επειδή λοιπόν παρέχουν μειωμένες θερμίδες και λίγα θρεπτικά στοιχεία, προκαλούν αδυναμία και κόπωση.

Τρώμε σωστά και αφήνουμε την αποτοξίνωση στο σώμα μας

Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι κάτι καλό για το σώμα μας. Εκτός αυτών όμως πρέπει να περιέχονται στην διατροφή μας πηγές πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, αυγά και όσπρια), γαλακτοκομικών που μας παρέχουν ασβέστιο καθώς και σιτηρών και λιπαρών. Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να αποτοξινώνεται. Ο τρόπος να το βοηθήσεις είναι η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων.

 

Δέσποινα Ζαφειροπούλου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

www.mednutrition.gr

 
Το γάλα αγελάδας ενδείκνυται για τον άνθρωπο; PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 23 Σεπτέμβριος 2013 09:26
Γράφει: Κασσάνδρα Μουγιάκου, Ιατρός παθολόγος

 

Τα τελευταία χρόνια, το γάλα έχει στοχοποιηθεί, εξαιτίας των πολλών αρνητικών παρενεργειών του. Ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες της υγείας αναφέρουν ότι οι ασθενείς τους είναι αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή υποφέρουν από δυσανεξία σε αυτά. Το έκζεμα, το άσθμα, οι ημικρανίες, η δυσκοιλιότητα, η αλλεργική ρινίτιδα, η αρθρίτιδα, οι στομαχικές διαταραχές, το λεμφοίδημα, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος όρχεων συσχετίζονται με την υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Ένα σχετικό περιστατικό ήταν και αυτό του μικρού Τιμ. Ο Τιμ ήταν μόλις 11 ετών όταν οι γονείς του τον έφεραν στο θεραπευτήριό μου. Υπέφερε από άσθμα από την ηλικία των 5 μηνών. Η αγωγή που ακολουθούσε περιλάμβανε τρία είδη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, και χρήση εισπνευστήρα. Η κατάσταση του παιδιού επιδεινωνόταν σταθερά και είχε εμφανίσει έρπητα και άλλα συμπτώματα τοξίκωσης. Έξι μήνες προτού με επισκεφθεί, ο Τιμ είχε αρπάξει ένα κρυολόγημα, το οποίο αντιμετωπίστηκε με αντιβιοτικά. Από τότε, οι πνεύμονές του είχαν περιέλθει σε συμφόρηση. Το παιδί διαμαρτυρόταν για συνεχή κόπωση, ενώ αδυνατούσε να τρέξει ή να παίξει με τους φίλους του.

Η μυϊκή δοκιμασία έδειξε ότι ο Τιμ είχε σοβαρή αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι γονείς του ανέφεραν ότι η μητέρα σταμάτησε να τον θηλάζει μετά τον πέμπτο μήνα, και του χορηγούσε βρεφική φόρμουλα.

Το άσθμα του Τιμ οφειλόταν στην αδυναμία του οργανισμού του να διασπάσει την πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Η άπεπτη πρωτεΐνη προκαλούσε μια ισχυρή ανοσοαπόκριση, η οποία επιβάρυνε τον βλεννογόνο χιτώνα των πνευμόνων και του πεπτικού συστήματος. Το πρόβλημά του ήταν χρόνιο, γιατί κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, σε όλη τη ζωή του. Μετά από δύο εβδομάδες αποχής από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το άσθμα και ο έρπητας υποχώρησαν ανεπιστρεπτί.

Μήπως το αγελαδινό γάλα προορίζεται αποκλειστικά για τα μοσχαράκια, όπως το γάλα της γάτας προορίζεται αποκλειστικά για τα γατάκια; Εμείς θα δίναμε ποτέ στα παιδιά μας, ας πούμε, σκυλίσιο γάλα αντί για ανθρώπινο; Η αναλογία θρεπτικών στοιχείων που περιέχεται στο σκυλίσιο γάλα δεν είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Το ίδιο ισχύει και για το αγελαδινό γάλα. Το αγελαδινό γάλα περιέχει τριπλάσια πρωτεΐνη και τετραπλάσιο ασβέστιο απ' ό,τι το ανθρώπινο γάλα. Αυτές οι ποσότητες δεν ενδείκνυνται για τον άνθρωπο, σε οποιαδήποτε ηλικία.

Το αγελαδινό γάλα περιέχει ακριβώς όση πρωτεΐνη και ασβέστιο χρειάζεται για να τραφεί ένα μοσχαράκι που τελικά θα αποκτήσει ένα σώμα 3-4 φορές μεγαλύτερο από το ανθρώπινο. Αν δίναμε ανθρώπινο γάλα σε ένα μοσχαράκι, δεν θα επιβίωνε. Από την άλλη, το ανθρώπινο βρέφος χρειάζεται περισσότερους υδατάνθρακες στα αρχικά στάδια της ζωής του, συγκριτικά με το μοσχαράκι. Γι' αυτόν το λόγο, το αγελαδινό γάλα περιέχει τους μισούς υδατάνθρακες απ' ό,τι το ανθρώπινο. Από την άλλη, το μοσχαράκι χρειάζεται περισσότερο αλάτι απ' ό,τι το ανθρώπινο βρέφος. Έτσι το αγελαδινό γάλα περιέχει τριπλάσια ποσότητα αλατιού απ' ό,τι το ανθρώπινο γάλα. Οι περισσότεροι γηγενείς πληθυσμοί της Ασίας, της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής δεν θεωρούν ότι το αγελαδινό γάλα ενδείκνυται για τον άνθρωπο.

Μετά τον απογαλακτισμό, τα θηλαστικά δεν αναζητούν γάλα για να ικανοποιήσουν την πείνα ή τη δίψα τους. Σύμφωνα με μία κλασική μελέτη, αν ένα ανθρώπινο βρέφος που έχει θηλάσει για 14-18 μήνες είχε τη δυνατότητα να επιλέξει διάφορα φυσικά τρόφιμα, δύο στα τρία βρέφη δεν θα επέλεγαν το βρεφικό γάλα. Τα βρέφη που τρέφονται με αγελαδινό γάλα εν γένει φαίνονται «φουσκωμένα» και έχουν πλαδαρή όψη. Πολλά βρέφη ενός έτους φέρουν χολόλιθους στο ήπαρ εξαιτίας της πρόσληψης αγελαδινού γάλακτος, το οποίο αδυνατούν να πέψουν. Πολλά από αυτά υποφέρουν από κολικούς, αέρια και μετεωρισμό, με επακόλουθο να κλαίνε ασταμάτητα και να εμφανίζουν διαταραχές ύπνου. Επίσης, πολλά βρέφη υποφέρουν από αμυγδαλίτιδες, ωτίτιδες, αναπνευστικές δυσκολίες, υπερέκκριση βλέννας και σιελόρροια.

Ο δρ Michael Klaper, συγγραφέας του βιβλίου Vegan Nutrition: Pure & Simple, συνοψίζει τη διαμάχη για το γάλα ως εξής: «Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν χρειάζεται πλέον το αγελαδινό γάλα, όπως δεν χρειάζεται το γάλα του σκύλου, του αλόγου ή της καμηλοπάρδαλης».

 

(Οι πληροφορίες του άρθρου προέρχονται από το βιβλίο του Andreas Moritz «Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα)

 

Πηγή: Holistic Life

 
Μπορεί η διατροφή μου να φουντώσει την ακμή; PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 09 Σεπτέμβριος 2013 10:48
Γράφει: Γεσθημανή Βαφειάδου, Αισθητικός - Κοσμητολόγος, M.Sc.

 

Η ακμή αποτελεί μία διαδεδομένη πάθηση του δέρματος, η οποία επηρεάζει σε μικρό ή και πιο μεγάλο βαθμό το 85% του πληθυσμού, ηλικίας 11 έως 30 ετών. Δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, ωστόσο μπορεί να διαρκέσει για χρόνια και να επηρεάσει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά την κατάσταση του ατόμου μέσα από διάφορες βλάβες, σημάδια και ουλές που δύναται να εμφανιστούν και να εγκατασταθούν για μικρό ή και μεγαλύτερο διάστημα στο ακνεϊκό δέρμα.

Ιστορικά, η σχέση μεταξύ της διατροφής και της ακμής είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Πριν τη δεκαετία του 1960, ορισμένα τρόφιμα θεωρήθηκαν πως ευθύνονταν για την επιδείνωση της ακμής. Ωστόσο, οι μελέτες που ακολούθησαν, διέλυσαν τους ισχυρισμούς αυτούς, χαρακτηρίζοντάς τους ως «μύθο», για μισό περίπου αιώνα. Την τελευταία δεκαετία, αρκετές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για να επανεξετάσουν την πιθανή μεταξύ τους σχέση. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν ξεκάθαρα τη στενή σχέση μεταξύ ακμής και διατροφής. Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει ακμή ή ακόμα και να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, αλλά σίγουρα μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι θα μπορούσε να τη βελτιώσει ή να την επιδεινώσει.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι καλό να αποφεύγεται, διότι μπορεί να επιδεινώσει σταδιακά την ακμή. Ο κατάλογος των γαλακτοκομικών περιλαμβάνει τυρί, βούτυρο, παγωτό, κρέμα γάλακτος, γάλα σε σκόνη, βιολογικό γάλα, καθώς και όλα τα παράγωγά τους. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη των γαλακτοκομικών και του ασβεστίου, ιδιαίτερα κατά την αναπτυξιακή φάση της εφηβείας, συστήνεται η διατροφική τους συμπλήρωση με κατάλληλες πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D.

Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι η ακμή αποτελεί μία φλεγμονή, η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωσή της καθώς σχετίζεται με μείωση των φλεγμονωδών καταστάσεων. Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι, η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσα από μια διατροφή πλούσια σε ψάρια και θαλασσινά, ξηρούς καρπούς (μη επεξεργασμένοι) και φυτική μαργαρίνη οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής.

Σε γενικές γραμμές, η διατροφή στις χώρες του δυτικού κόσμου, δεν στερείται μόνο από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά είναι επίσης μία διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Ευρήματα επιστημονικών ερευνών δείχνουν ότι, η κατανάλωση διατροφικού λίπους ή υδατανθράκων θα μπορούσε να επηρεάσει τη σύνθεση του σμήγματος και να φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ακμής.

Επιπρόσθετα, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι σε θέση να επιδεινώσουν την εμφάνιση της ακμής, γι' αυτό και πρέπει να αποφεύγονται. Ο γλυκαιμικός δείκτης, δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που πρέπει να αποφεύγονται είναι: το άσπρο ψωμί, τα γλυκά, τα λευκά ζυμαρικά, οι πατάτες, οι έτοιμοι χυμοί φρούτων, η άσπρη ζάχαρη, οι τούρτες καθώς και οι πάστες.

Τέλος, για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της ακμής προτείνεται η κατανάλωση άσπρου άπαχου κρέατος, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, τα αυγά, τα μανιτάρια, το μπρόκολο, οι κόκκινες πιπεριές. Η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος είναι καλό να περιορίζεται σε 1 φορά την εβδομάδα. Τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν, αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμινών B, C, E και Α, γι' αυτό και μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχο στη διατήρηση της υγείας, της λάμψης και της ομορφιάς του δέρματος.

 

Γεσθημανή Βαφειάδου
Αισθητικός - Κοσμητολόγος, M.Sc.

www.mednutrition.gr

 

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 3 από 34
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter

Κλήρωση Βιβλίου

Ωμοφαγική Διατροφή
της Φλώρας Παπαδοπούλου
Εκδόσεις: Διόπτρα

Δύο τυχεροί θα κερδίσουν από ένα βιβλίο.
Για συμμετοχή πατήστε εδώ.