Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Διατροφή
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Διατροφή
Πώς να διατηρήσουμε το βάρος μας στις καλοκαιρινές διακοπές PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 13 Ιούλιος 2015 02:27

Γράφει: Ρούντου Αθηνά, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc, Επιστημονική υπεύθυνη διαιτολογικών μονάδων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

Οι μέρες των διακοπών μας έχουν φτάσει, κάνουμε σχέδια για το πρόγραμμά μας και ετοιμάζουμε τα πράγματα που θα πάρουμε μαζί μας. Τι γίνεται όμως με την διατροφή τις ημέρες των διακοπών; Ο κόπος που κάναμε να χάσουμε τα κιλά μας για το καλοκαίρι θα πάει άδικα; Τι συνήθειες πρέπει να έχουμε εκείνη την περίοδο; Αυτά είναι ερωτήματα που μας απασχολούν όταν είδη έχουμε μπει σε μια διαδικασία τήρησης ισορροπημένης διατροφής.

Βάρος και καλοκαιρινές διακοπές

Αρχικά, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στις μέρες των διακοπών μας δεν έχουμε ως στόχο να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά να το συντηρήσουμε. Έτσι, δε θα έχουμε το άγχος απώλειας βάρους και ταυτόχρονα όταν επιστρέψουμε θα ξεκινήσουμε πάλι διατροφή από το σημείο που σταματήσαμε.

Ξεκινάμε με ένα καλό πρωινό, έτσι ώστε να έχουμε εφόδια για τις επόμενες ώρες και να αποφύγουμε τσιμπολογήματα που θα μας προσφέρουν «κενές θερμίδες». Προτάσεις για ένα θρεπτικό πρωινό:

  • 1 ποτήρι γάλα 1,5% & 4κ.σ. δημητριακά ολικής αλέσεως & 1 φρούτο
  • Ένα ποτήρι γάλα 1,5% ή χυμό & 1 κουλούρι θεσσαλονίκης.
  • 1 ποτήρι γάλα 1,5% ή χυμό & 1 τοστ σικάλεως με γαλοπούλα, τυρί και ντομάτα

Φροντίζουμε στη παραλία να έχουμε πάντοτε μαζί μας φρούτα, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, χυμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς και cream crackers σίκαλης, που μας χαρίζουν ενέργεια και μας επιτρέπουν να φτάσουμε στην ώρα του κυρίου γεύματος χωρίς να πεινάμε ιδιαίτερα. Επιπλέον, είναι σημαντικό όσες ώρες είσαι στην παραλία να φροντίσεις περισσότερο για την ενυδάτωσή σου. Να έχεις πάντα κοντά σου ένα-δυο μπουκαλάκια με νερό, καθώς και μία ποικιλία ροφημάτων που μπορούν να σε ενυδατώσουν... απολαυστικά! Εφοδιάσου με ροφήματα όπως γάλα, χυμούς, αναψυκτικά (χωρίς θερμίδες αν προσέχεις το βάρος σου), τσάι ή ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, καθώς αποτελούνται κυρίως από νερό και μπορούν να συμβάλλουν και αυτά στην ενυδάτωσή σου! Φυσικά, να θυμάσαι ότι, πολλά ροφήματα μπορεί να «περιέχουν» θερμίδες που πρέπει να συνυπολογίζεις ώστε να μην υπερβαίνεις το «όριο» των θερμίδων που σου αναλογούν καθημερινά.

Όταν πλέον έρθει η ώρα της ταβέρνας είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ξεκινάμε πάντα με σαλάτα, αποφεύγουμε τους τηγανιτούς μεζέδες και επιλέγουμε κυρίως κάτι από τα παρακάτω:

  • Ένα φιλέτο κοτόπουλο με ρύζι και σαλάτα αγγουροντομάτα
  • Μια μερίδα μακαρόνια με σάλτσα και σαλάτα αγγουροντομάτα
  • Ένα φιλέτο ψάρι ψητό με σαλάτα αγγουροντομάτα, μια φέτα ψωμί
  • Ένα φιλέτο καλαμάρι ψητό με ρύζι και σαλάτα αγγουροντομάτα
  • Μια μοσχαρίσια ή χοιρινή μπριζόλα με ρύζι και σαλάτα αγγουροντομάτα
Κλείνουμε την ημέρα μας με ένα ελαφρύ βραδινό για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό με πολλές θερμίδες που δύσκολα θα τις ¨κάψει¨. Οι επιλογές μας είναι οι εξής:
  • Ένα καλαμπόκι βραστό ή ψητό
  • 2 καλαμάκια κοτόπουλο με σαλάτα εποχής
  • Μία σαλάτα χωριάτικη με ντάκος

Και δεν ξεχνάμε τη φυσική δραστηριότητα στην παραλία: Kολύμπι, beach βόλευ, περπάτημα, ποδήλατο, χορός. Όλες αυτές είναι δραστηριότητες που θα μας διασκεδάσουν, θα μας γυμνάσουν και θα κάνουν το μεταβολισμό να δουλέψει γρηγορότερα. Ένας άνθρωπος βάρους περίπου 75 κιλών περπατώντας για μισή ώρα καίει περίπου 150 θερμίδες, κάνοντας ποδήλατο 190 και κολυμπώντας περί τις 290.

 

Ρούντου Αθηνά
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc
Επιστημονική υπεύθυνη διαιτολογικών μονάδων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κατερίνη-Λάρισα
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

 
Ο Δεκάλογος της αντιοξειδωτικής διατροφής "ORAC" PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 09 Ιούλιος 2015 02:34

Γράφει: Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου, ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

 

Ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Δ.Γρηγοράκης μας αποκαλύπτει το δεκάλογο της «Αντιοξειδωτικής δίαιτας ORAC».

 

  1. Ξεκινήστε τη μέρα σας πάντα με πρωινό. Σας γεμίζει με ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας και βοηθάει στη μείωση του βάρους
  2. Καταναλώστε καθημερινά 2 λίτρα νερό για να βοηθήσετε την αποβολή τοξινών από τα νεφρά. Στην πρόσληψη υγρών συμβάλλουν: νερό, χυμοί, ημίπαχα γαλακτοκομικά, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, ρόφημα κρόκου Κοζάνης.
  3. Επιλέγετε πάντα εποχιακά φρούτα & λαχανικά: Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά που είναι στην καλύτερή τους εποχή, από τη μία καταναλώνετε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνετε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας, με καθαρά προ-οξειδωτικό χαρακτήρα όπως χημικά, φυτοφάρμακα και ορμόνες.
  4. Επιλέγετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες (άπαχο κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, άπαχα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ελαιόλαδο), προκειμένου να προσλαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά μου χρειάζεστε.
  5. Καταναλώνετε συστηματικά 5-7 μερίδες καθημερινά φρούτων και λαχανικών, προκειμένου να καλύψετε τις ημερήσιες αντιοξειδωτικές σας ανάγκες, αλλά και σε φυτικές ίνες.
  6. Αποφύγετε το αλάτι. Ενισχύστε τη γεύση και την αντιοξειδωτική ισχύ των τροφίμων προσθέτοντας λεμόνι και μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός και το σέλινο.
  7. Αποφεύγετε τρόφιμα πλούσια σε ζωικά λιπαρά όπως: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, ντρέσινγκ, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
  8. Αυξήστε τη φυσική σας άσκηση. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ενεργειακή απώλεια και ενεργοποιείται το σύστημα ενδογενούς αντιοξειδωτικής προστασίας.
  9. Με το μεσημεριανό μπορείτε να πίνετε καθημερινά 1 φλιτζάνι από αποτοξινωτικά ροφήματα, όπως πικραλίδα, τζίντζερ, κόλιανδρο φύλλα αγκινάρας, γαϊδουράγκαθο. Για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο τη διατροφική τους αξία προσθέστε κανέλα.
  10. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους: Ξεκινώντας μία αντιοξειδωτική διατροφή για να μειώσετε το σωματικό βάρος, καλό είναι να έχετε υπόψη ότι μια φυσιολογική απώλεια βάρους κυμαίνεται στα 2-4 κιλά το μήνα. Ο οργανισμός δηλαδή θα πρέπει να χάνει 0,5 – 1 κιλό την εβδομάδα. Ό,τι παραπάνω χάνεται και σίγουρα με κόπο, δεν είναι λίπος αλλά μυς και υγρά.

 

Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
Όσα πρέπει να ξέρετε για τα Ζυμαρικά Ολικής Αλέσεως PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 24 Απρίλιος 2015 12:37

Γράφει: Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc

 

Η αναγνώριση της υψηλής θρεπτικής αξίας των ζυμαρικών είναι αποδεκτή, αφού βρίσκονται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός που συνιστά τη συχνή εβδομαδιαία κατανάλωσή τους.

Αυτό οφείλεται στους σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν το καλύτερο καύσιμο του ανθρώπινου οργανισμού, μιας και η αργή διάσπασή τους διατηρεί την ενέργεια στο σώμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τα οφέλη της κατανάλωσης ζυμαρικών επαυξάνονται όταν είναι ολικής αλέσεως, δηλαδή όταν φτιάχνονται από αλεύρι που περιέχει όλα τα τμήματα του σπόρου του σιταριού, δηλαδή το φύτρο, ενδοσπέρμιο και το πίτουρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπερέχουν σε θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με τα κλασικά ζυμαρικά.

Ειδικότερα, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε:

  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι σημαντικές για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την ενίσχυση του μεταβολισμού.
  • Χαλκό, που είναι απαραίτητος για το σχηματισμό του συνδετικού ιστού, τα ερυθροκύτταρα και την καλή λειτουργία του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Σελήνιο, το οποίο βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
  • Μαγνήσιο, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και τη σκελετική υγεία.Μαγγάνιο, χρήσιμο για το σχηματισμό οστών και το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.
  • Φυτικές ίνες, που αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου, καταπολεμώντας στη δυσκοιλιότητα, καθώς επίσης μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες σε συνδυασμό με τους σύνθετους υδατάνθρακες των ζυμαρικών ολικής αλέσεως δεν προκαλούν απότομες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μπορούν να καταναλώνονται και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Τέλος, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ζυμαρικά που παρασκευάζονται από 100% σιμιγδάλι ολικής αλέσεως, το οποίο έχει αλεστεί με τη μέθοδο «pearling» (αποφλοίωση), όπου το εξωτερικό του κόκκου υφίσταται ελαφρά απόξεση, επιτυγχάνοντας έναν βαθύ καθαρισμό και απομάκρυνση των ακαθαρσιών που έχουν συσσωρευτεί μέσω της επαφής με το περιβάλλον. Η συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία διατηρεί τα πιο θρεπτικά τμήματα του πίτουρου, και ιδίως τη στιβάδα της αλευρόνης, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές. Ταυτόχρονα, αποδίδει ένα απόλυτα ομοιογενές σιμιγδάλι ολικής αλέσεως άριστης ποιότητας, όπου δημιουργεί ομοιογενή ζυμαρικά ολικής αλέσεως με πιο φυσικό χρώμα και λιγότερη ξινή γεύση, συγκριτικά με άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.

 

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
10 έξυπνα tricks τα οποία δεν ξέρουμε και μπορούν να μας αδυνατίσουν PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 24 Απρίλιος 2015 12:27

Γράφουν: Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc και Έλενα Φαφούτη, Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

10 έξυπνα tips τα οποία θα σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας για να αδυνατίσετε.

 

1. Συνδυάστε τα πικάντικα τρόφιμα με πρωτεΐνες. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του μεταβολισμού σας, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη, η οποία βρίσκεται σε τρόφιμα όπως η καυτερή πιπεριά. Ωστόσο, η δράση αυτών των πικάντικων τροφών πολλαπλασιάζεται όταν συνδυάζονται με εκείνα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (αυγά, πουλερικά, μοσχάρι, χοιρινό, ψάρι, θαλασσινά), μιας και αυξάνουν ταυτόχρονα τόσο τις καύσεις του οργανισμού, όσο και τον κορεσμό, δηλαδή χορταίνουμε ευκολότερα. Μάλιστα μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αύξησαν το ποσοστό της πρωτεΐνης στη διατροφή τους έκαψαν αρκετές επιπλέον θερμίδες την ημέρα φτάνοντας στο σημείο να χάσουν ετησίως 4 κιλά περισσότερα από εκείνους που δεν έκαναν τον αντίστοιχο συνδυασμό. Έτσι, αν δεν έχετε πρόβλημα με το στομάχι σας σερβίρετε άφοβα μια πικάντικη σάλτσα πάνω από το αγαπημένο σας ψάρι ή ρίξτε άφθονο πιπέρι στο ψητό κοτόπουλο!

2. Συνδυάστε τα τρόφιμα πλούσιο σε υδατάνθρακες (φρούτα) με εκείνα που περιέχουν καλά λιπαρά (ξηροί καρποί). Έχετε παρατηρήσει ότι αν τρώτε μεμονωμένα τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες, σας δίνει την εντύπωση ότι είστε πιο γρήγορα ξανά πεινασμένοι; Αυτό συμβαίνει γιατί η διάσπαση των υδατανθράκων γίνεται πολύ γρήγορα, αδυνατώντας έτσι να μας κρατήσουν πλήρεις για πολλές ώρες. Ωστόσο, δίνουν στον οργανισμό το κύριο καύσιμο του (γλυκόζη). Από την άλλη τα τρόφιμα με τα καλά λιπαρά πέπτονται πιο αργά με αποτέλεσμα προκαλούν καλύτερο αίσθημα πληρότητας, βοηθώντας σας να τρώτε λιγότερο συνολικά μές στη μέρα. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε για σνακ τρόφιμα όπως τα καρύδια, έμειναν χορτάτοι για 90 λεπτά περισσότερα από εκείνους που έτρωγαν σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως το κέικ. Μάλιστα άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κάνουν δίαιτα και τρώνε τακτικά υγιεινά λίπη, όπως ξηρούς καρπούς, χάνουν περισσότερο βάρος από εκείνους που τρώνε την ίδια ποσότητα θερμίδων χωρίς να περιλαμβάνουν καρύδια. Έτσι την επόμενη φορά που θα θέλετε να φάτε φρούτο συνδυάστε το με 30γρ. καρύδια.

3. Συνδυάστε μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με νερό. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (π.χ. λαχανικά, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, καστανό ρύζι) βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας και επιπλέον στην αίσθηση πληρότητας. Ωστόσο, αν δεν πίνετε άφθονο νερό με τα τρόφιμα που είναι γεμάτα σε φυτικές ίνες, μπορεί να οδηγηθείτε σε γαστρεντερικά προβλήματα. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που θα πρέπει να πίνετε νερό μαζί με το φαγητό που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μένουν στο πεπτικό σας σύστημα περισσότερο από ό,τι τα τρόφιμα χωρίς ίνες και έτσι όταν προσθέτετε νερό, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι με λιγότερο φαγητό. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι το πόσιμο νερό πριν από τα γεύματα μπορεί να περιορίσετε την όρεξή σας.. Έτσι, την επόμενη φορά που θα φάτε φρούτο ή 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως ή μετά τη σαλάτα ή τα όσπρια, πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

4. Συνδυάστε λαχανικά με...τα πάντα. Δεδομένου ότι τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες, είναι το μυστικό για την απώλεια βάρους. Αν συμπληρώσετε το μισό πιάτο σας με λαχανικά σε κάθε γεύμα αυτόματα θα προσλάβετε λιγότερα λιπαρά από ό,τι αν τρώγατε ένα φαγητό χωρίς σαλάτα. Όχι μόνο αυτό, αλλά τα λαχανικά χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να αφομοιωθούν από ότι τα περισσότερα άλλα τρόφιμα, δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου και με αυτόν τον τρόπο σας χορταίνουν για μεγαλύτερο διάστημα. Επιπλέον οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.

5. Αντικαταστήστε την σάλτσα σας με τα ελληνικά γιαούρτια. Το ελληνικό γιαούρτι έχει το ίδιο πάχος και κρεμώδη συνοχή των διαφόρων σαλτσών. Δύο κουταλιές της σούπας άπαχο ελληνικό γιαούρτι έχει μόνο 24 θερμίδες και ελάχιστο λίπος, σε σύγκριση με 50 θερμίδες και 5 γραμμάρια λίπους που περιέχονται στην κρέμα γάλακτος, και 200 θερμίδες με 23 γραμμάρια λίπους από το βούτυρο.

6. Δροσιστείτε με σαλάτες μαζί με χυμό λεμονιού, ο οποίος δεν περιέχει λιπαρά και θερμίδες, ενώ είναι πλούσιος σε βιταμίνη C που προστατεύει από την οξείδωση τις βιταμίνες των λαχανικών.

7. Αντικαταστήστε τις τηγανητές πατάτες βουτηγμένες σε κάποια λιπαρή σως με ψητές πατάτες μόνο με ελαιόλαδο και ρίγανη, με αυτόν τον τρόπο λαμβάνετε 80% λιγότερες θερμίδες και 3-5 λιγότερα γραμμάρια λίπους

8. Πίνετε νερό πριν από κάθε γεύμα: Η λήψη αρκετού νερού βελτιώνει την πέψη, βοηθά στο να αισθάνεστε περισσότερο χορτάτοι. Μια πρώτη προσπάθεια για να βάλετε το νερό στο πρόγραμμά σας είναι να τοποθετήσετε ένα γεμάτο ποτήρι νερό στο κομοδίνο σας κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, ώστε το πρώτο πράγμα που θα κάνετε με την αφύπνισή σας να είναι να πιείτε το ποτήρι αυτό.

9. Να συμπεριλάβετε την πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα: Αγαπήστε αυτό το ικανό τέχνασμα: Για να μάθετε πόσα γραμμάρια πρωτεΐνης έχετε θέσει ως στόχο για κάθε μέρα, απλά διαιρέστε το βάρος σας στο μισό. Αν ζυγίζετε 150 κιλά, τότε χρειάζεστε 75 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογική αξίας είναι: αυγά, γαλακτοκομικά, πουλερικά, κόκκινο κρέας

10. Ένας ακόμη πολύ καλός συνδυασμός-σύμμαχος στο αδυνάτισμα είναι τα γαλακτοκομικά με δημητριακά και κανέλα. Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και γαλακτοκομικά μειώνουν τη συσσώρευση λιποκυττάρων και ταυτόχρονα επιταχύνουν τη διαδικασία διάσπασης του λίπους (λιπόλυση). Ταυτόχρονα με τη κατανάλωση δημητριακών που περιέχουν φυτικές ίνες, προκαλείται μεγαλύτερος και παρατεταμένος κορεσμός. Μία ακόμα ιδιότητα των φυτικών ινών είναι ότι καθυστερούν μετά το γεύμα την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων και κυρίως της γλυκόζης. Έτσι, ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μειώνεται η επιθυμία μας για λιπαρά σνακ και γλυκά μεταξύ των γευμάτων. Επιπλέον περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλουν στην μείωση λίπους μέσω του μηχανισμού παρεμπόδισης λιπογένεσης και στη ρύθμιση των ένζυμων και των ορμονών που εμπλέκονται στη σύνθεση και το μεταβολισμό των λιπιδίων. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η κανέλα καθώς αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.

 

Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


Έλενα Φαφούτη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  

 

 
Η Στέβια έχει Φυσική Αντιφλεγμονώδη και Αντικαρκινική Δράση PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 22 Μάρτιος 2015 05:49
Γράφει: Δρ David Jocker, Maximized Living doctor

 

Η ντόπια ινδιάνικη φυλή στην Παραγουάη αποκαλεί την στέβια «Kaa he-he», που σημαίνει «γλυκό βότανο». Αυτό το τοπικό βότανο πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από τους ντόπιους ως γλυκαντικό και σε ιατρικές θεραπείες. Η στέβια έχει αποδειχτεί ότι δεν περιέχει σπουδαία γεύση αλλά έχει αντι-υπεργλυκαιμική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Οι Ιάπωνες είναι οι πρώτοι που καθάρισαν, το εκχύλισμα της στέβιας, από προσμίξεις στην δεκαετία του '70 και από τότε χρησιμοποιούν την στέβια σε πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Η στέβια καλλιεργείται σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Βραζιλίας και του Μεξικού. Μπορεί να αγοραστεί σε υγρή μορφή, σε σκόνη ή σε ταμπλέτες και συναντάται σε τρόφιμα και προϊόντα οδοντικής υγιεινής.

Οφέλη στην υγεία

Η στέβια έχει μηδέν θερμίδες και είναι μέχρι 300 φορές πιο γλυκιά από την σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη), γεγονός που την καθιστά ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της ζάχαρης.

Αυτό το «θαυματουργό βότανο της Παραγουάης» πιθανόν να ονομάζεται έτσι λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων στον έλεγχο της διατροφής σε παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η πρόληψη του καρκίνου, ο έλεγχος βάρους και η συνολική υγεία του ανθρώπου. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει οφέλη στην γενική υγεία των ατόμων, που καταναλώνουν προϊόντα τα οποία παράγονται από τη στέβια.

Η στέβια αποτελεί ίσως την καλύτερη γλυκαντική ουσία, καθώς δεν φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία λόγω της κατανάλωση της, όπως συμβαίνει με άλλα εναλλακτικά προϊόντα της ζάχαρης. Αν και οι ερευνητές προσπαθούν ακόμα να εντοπίσουν πως το σώμα χρησιμοποιεί όλα τα συστατικά που περιέχονται στην στέβια είναι ολοφάνερα κατανοητό ότι ωφελεί την ανθρώπινη υγεία.

Η στέβια διασπάει αποτελεσματικά την ζάχαρη και τα λίπη

Μία έρευνα διαπίστωσε ότι η στέβια ενεργεί ως αντι-υπεργλυκαιμικός παράγοντας ή μεγάλος ανταγωνιστής του σακχάρου στο αίμα, εξαιτίας της ικανότητας της να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης μέχρι και 35% στα υγιή άτομα και περίπου 18% σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Μια μελέτη του 2010 εξέτασε τις επιδράσεις της στέβιας σε σχέση με άλλα γλυκαντικά προϊόντα. Υγιή άτομα που κατανάλωσαν στέβια είχαν σημαντικά πιο χαμηλά επίπεδα γλυκόζης μετά το γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν σακχαρόζη. Επίσης βρέθηκαν πιο χαμηλά τα επίπεδα ινσουλίνης σε άτομα που κατανάλωναν στέβια, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν απαρτάμη και σακχαρόζη.

Μια έκθεση του 2015, που αναμένεται να δημοσιευτεί στο «Food and Chemical Toxicology», ενισχύει την άποψη ότι τα προϊόντα της στέβιας μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς ενισχύουν την έκκριση της και επίσης βελτιώνουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης, την διάσπαση των λιπών και των οξέων της χολής, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο του βάρους.

Όταν η γλυκόζη του αίματος αυξομειώνεται και συνοδεύεται από δραματική πτώση, οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, προκαλώντας διαβήτη.

Επομένως η στέβια μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αντί της ζάχαρης για άτομα με μεταβολικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, υπεργλυκαμία ή με ανισορροπίες ενέργειας και προβλήματα με τον έλεγχο του βάρους.

Αντιφλεγμονώδης και αντικαρκινικός παράγοντας

Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όταν καταναλώνεται η στέβια, η φαγοκυτταρική λειτουργία των κυττάρων (που αναφέρεται ως κυτταρική διατροφή επειδή ένα κύτταρο θα ενδοκυτταρώσει και θα επεξεργαστεί πλήρως τα σωματίδια) ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από πιθανές απειλές. Δύο υδατοδιαλυτές ενώσεις που περιέχονται στην στέβια, οι χλωροφύλλες (chlorphylls) και οι ξανθοφύλλες (xanthophylls), αποτελούν το λόγο που η στέβια εμφανίζει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι χλωροφύλλες και οι ξανθοφύλλες έχει διαπιστωθεί ότι όχι μόνο προστατεύουν το σώμα από τις επιδράσεις των καρκινογόνων ουσιών που συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας και διαταραχές, αλλά μειώνουν και την κυτταρική ανάπτυξη που προάγει τον όγκο.


Λίγα λόγια για David Jockers

Ο Δρ. David Jockers κατέχει και λειτουργεί το κέντρο υγείας Exodus στο Kennesaw της Τζόρτζια. Ειδικεύεται στην απώλεια βάρους, στην χειροπρακτική, στην προσαρμοσμένη διατροφή και άσκηση. Είναι " Maximized Living doctor". Η προσωπική του ιστοσελίδα είναι http://drjockers.com/.

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

Πηγή: www.naturalnews.com

 
Μήπως έχεις ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό; PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 27 Φεβρουάριος 2015 04:01

Γράφει: Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας

 

Αν αναρωτιέσαι γιατί τρως σε κάποιες φάσεις που δεν πεινάς, απάντησε στα ακόλουθα ερωτήματα και θα καταλάβεις το γιατί...

1) Τρως όταν είσαι αγχωμένη;

Όταν είσαι στεναχωρημένη για οποιαδήποτε λόγο, συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γλυκών ή αλμυρών σνακ (π.χ. πατατάκια), ακόμη και αν δεν πεινάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «η περιοχή του εγκεφάλου στην οποία εκκρίνονται οι ορμόνες ηρεμίας, είναι ίδιες με εκείνη που ρυθμίζει το αίσθημα ευχαρίστησης από το φαγητό», αναφέρει χαρακτηριστικά η Marjorie Nolan Cohn, RD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στη Νέα Υόρκη. «Όταν χρειάζεται να ηρεμήσεις, τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη δημιουργούν μία χημική αντίδραση που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Δυστυχώς όμως αυτή η ανακούφιση είναι προσωρινή»

Η λύση: Σύμφωνα με την Cohn «Προσπάθησε να βρεις μία διέξοδο σε κάτι άλλο που σου αρέσει πολύ, έτσι ώστε να μην ξεσπάσεις στο φαγητό». Για παράδειγμα πήγαινε γυμναστήριο, για περπάτημα, απάντησε στα εμέιλ που έχει εκκρεμότητα ή διάβασε κάτι που θα σε κάνει να γελάσεις, μίλησε στο τηλέφωνο με κάποια φίλη σου ή απλά μασα μία τσίχλα, αντί να φας.

2) Δυσκολεύεσαι να αντισταθείς σε αγαπημένα σου φαγητά;

Λατρεύεις το παγωτό ή τη σοκολάτα ή τα πατατάκια; Το θέμα είναι ότι αν ξεκινήσεις να τα τρως, ξεχνάς να σταματήσεις και όλη η προσπάθεια να προσέξεις τη διατροφή σου πάει χαμένη.

Η λύση: Ξέρεις πολύ καλά ποιο είναι το ευαίσθητο σημείο σου. Έτσι, τρόφιμα στα οποία δυσκολεύεσαι να αντισταθείς φρόντισε να μην τα έχεις καθόλου στο σπίτι σου ή στη δουλειά σου και κατανάλωσέ τα μόνο όταν βγαίνεις έξω. Επίσης, θα μπορούσες να μοιράζεσαι τη μερίδα σου με την παρέα σου.

3) Τρως επειδή βαριέσαι;

Bλέπεις τηλεόραση και θες απεγνωσμένα να φας κάτι γλυκό ή αλμυρό, έστω και αν πριν από λίγο ήσουν έξω για φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι όπου και αν είμαστε στο σπίτι, σκεφτόμαστε συχνά το τι θα φάμε, μιας και τριγυρνάμε συχνά κοντά στην κουζίνα.

Η λύση: φρόντισε όσο είσαι στο σπίτι να ασχολείσαι συνέχεια με κάτι, που θα σε κρατήσει μακρυά από το φαγητό. Για παράδειγμα κάνε καθαριότητα χωρίς διάλειμμα και γενικότερα βρες δραστηριότητες που θα κρατάνε απασχολημένα τα χέρια σου και δεν θα μπορείς να φας, όπως το να βάψεις τα νύχια σου.

4) Δεν καταλαβαίνεις ότι τρως;

Αν την ώρα του φαγητού είσαι απασχολημένη στη δουλειά ή χαζεύεις στο ίντερνετ, τότε το πιθανότερο είναι να μην καταλάβεις όχι μόνο τη γεύση του φαγητού, αλλά ούτε και το ότι χόρτασες, με αποτέλεσμα να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

Η λύση: Δώσε χρόνο στο γεύμα σου και μην τρως στο πόδι ή όντας απαχολημένη με κάτι. Όπου και αν είσαι, ό,τι και αν κάνεις είναι σημαντικό να χαλαρώσεις και να αφιερώσεις ένα 20λεπτο στο φαγητό, έτσι ώστε να προλάβει να πάει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι χόρτασες.

5) Τρως επειδή τρώνε και οι άλλοι;

Eίσαι σε ένα πάρτυ με πολλές λιχουδιές ή τα παιδιά τρώνε παγωτό στην κουζίνα ή παραγγέλνουν πίτσα στη δουλειά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να αντισταθείς σε όλους αυτούς τους πειρασμούς. Όσο και αν το φαγητό είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική μας ζωή, είναι σημαντικό να μάθεις να κάνεις τις σωστές επιλογές και να μετριάζεις τις ατασθαλίες.

Η λύση: μην πηγαίνεις νηστική σε οποιαδήποτε κοινωνική περίσταση. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να μετριάσεις την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσεις. Στην περίπτωση που είσαι στο σπίτι και όλοι οι υπόλοιποι τσιμπολογάνε, απλά φρόντισε εκείνη την ώρα να είσαι απασχολημένη με κάτι άλλο.

6) Τρως επειδή δεν μπορείς να καταλάβεις ότι χόρτασες;

Nιώθεις ότι αν δεν φτάσεις σε σημείο σκασμού, δεν έχεις χορτάσει ή υποκύπτεις εύκολα στην παρότρυνση των άλλων «Φάε κορίτσι μου και άσε τις δίαιτες, μια χαρά είσαι».

Η λύση: μάθε να βάζεις μία κλίμακα στο πόσο τρως: το 0 να αντιστοιχεί στο ότι δεν πεινάς καθόλου και το 5 στο ότι «πεθαίνεις της πείνας». Φρόντισε να σηκώνεσαι από το τραπέζι όταν είσαι 80% χορτασμένη, το οποίο σημαίνει ότι ναι μεν θα έχεις απολαύσει αυτό που τρως χωρίς όμως να έχεις καταναλώσει υπερβολική ποσότητα.

7) Δεν πρόλαβες να οργανώσεις το μαγείρεμα και είσαι επιρρεπής σε γευστικές ατασθαλίες;

Η δυσκολία σου στο να έχεις σπιτικό φαγητό στη δουλειά σε κάνει να υποκύπτεις συχνά στο delivery ή να μένεις ατελείωτες ώρες νηστική στο γραφείο με αποτέλεσμα το βράδυ να πέφτεις με τα μούτρα στο φαγητό και να προσλαμβάνεις μεγάλο αριθμό θερμίδων και λιπαρών.

Η λύση: έχε πάντα στο γραφείο σου τα ακόλουθα τρόφιμα, τα οποία θα σε σώσουν όταν δεν θα έχεις φέρει φαγητό στο τάπερ:

  • Μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως
  • Αποξηραμένα φρούτα & ξηρούς καρπούς
  • τόνο σε κονσέρβα
  • Κριτσίνια ή cream crackers σίκαλης
  • Ψωμί πολύσπορο, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα βραστή με ελαιόλαδο για να φτιάχνεις τοστ.

8) Ακολουθείς μονοφαγικές δίαιτες;

Tο να τρως συνέχεια το ίδιο φαγητό και να αποκλείεις ολόκληρες ομάδες τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα είτε να δημιουργείς απέχθειες είτε να στερείσαι πολλά φαγητά και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν προσλαμβάνεις θρεπτικά συστατικά.

Η λύση: δοκίμασε να μαγειρέψεις διαφορετικά φαγητά και επηρεάσου από τις διατροφικές επιλογές των υπόλοιπων μελών στην οικογένεια, έτσι ώστε να καταναλώνεις μεγαλύτερη μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων χωρίς τύψεις.

 

 

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας

www.logodiatrofis.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
H διατροφή σχετίζεται με τα αυτοάνοσα νοσήματα; PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 27 Φεβρουάριος 2015 03:50

Γράφει: Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

 

Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι η ποιότητα της διατροφής διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρώπινης υγείας. Τελευταία συζητιέται ολοένα και περισσότερο η εμπλοκή της διατροφής με την εμφάνιση των αυτοάνοσων νοσημάτων, τα οποία φαίνεται να βρίσκονται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως. Σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση, διαβήτης 2, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κοιλιοκάκη και φυσικά οι θυρεοειδίτιδες είναι μερικά από τα νοσήματα που έχουν ως σημείο αναφοράς τη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και την έκφραση αυτής στο εκάστοτε όργανο στόχο (νευρικός ιστός ως σκλήρυνση κατά πλάκας, δέρμα ως ψωρίαση, πάγκρεας ως διαβήτης 2 κλπ).

Ας εξετάσουμε λοιπόν τη σχέση της διατροφής με τα αυτοάνοσα νοσήματα σκεφτόμενοι με απλή λογική... Είναι αυτονόητο ότι η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται παίζει καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του αμυντικού συστήματος, με δεδομένο ότι μέσω αυτών παρέχονται όλα τα δομικά συστατικά που θα θωρακίσουν αποτελεσματικά τις ανοσοποιητικές λειτουργίες. Για να καταλάβετε το πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την εξέλιξη του ανθρώπινου αμυντικού συστήματος αρκεί να σκεφθείτε το εξής: Όταν γεννιέται ένα παιδί είναι γνωστό ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα βρίσκεται σε σημείο «μηδέν» και για το λόγο αυτό προφυλάσσεται σε ένα εντελώς προστατευμένο περιβάλλον. Η ανάπτυξη και ωρίμανση του ανοσοποιητικού του θα επέλθει, όπως είναι φυσικό, μέσα από την τροφή που καταναλώνει και που για τους πρώτους μήνες αποτελεί το μητρικό, ή το συνθετικό (εμπλουτισμένο σε θρεπτικές ουσίες) γάλα για τις μητέρες που δεν μπορούν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Και οι δύο τύποι γάλακτος, της αποκλειστικής δηλαδή μορφής τροφής για τα νεογέννητα βρέφη, είναι ανώτατης βιολογικής αξίας και προσφέρουν (κυρίως το μητρικό) μία πλειάδα θρεπτικών συστατικών που είναι αναγκαία για να λειτουργήσουν ως δομικά συστατικά στο σχηματισμό των ειδικών μηχανισμών άμυνας των παιδιών.

Στη συνέχεια και όσο η ικανότητα των βρεφών για κατανάλωση στερεάς τροφής αυξάνεται το μητρικό (ή εμπλουτισμένο) γάλα παραχωρεί τη θέση του ως αποκλειστική τροφή σίτισης στα διάφορα τρόφιμα που σταδιακά εντάσσονται στο βρεφικό διατροφολόγιο. Στη φάση αυτή, όπως καταλαβαίνετε, όλα τα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά πλέον, πρέπει να αναλάβουν το ρόλο που μέχρι πρότινος επιτελούσε το γάλα ως αποκλειστική τροφή. Αυτόν δηλαδή της τροφοδότησης του οργανισμού με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας που είναι αναγκαία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ευρύτερη προστασία της υγείας του παιδιού που μεγαλώνει.

Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο συμβαίνει και σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου. Η σωστή διατροφή σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ηλικία συμβάλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η λανθασμένη στην αποδιοργάνωσή του. Επομένως, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι όλοι οι άνθρωποι να ακολουθούν με συνέπεια μία ειδική «ανοσοπροστατευτική» διατροφή. Ταυτόχρονα όμως, αντιλαμβάνεστε και το χρέος που έχουν οι διάφορες ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται με τα αυτόανοσα νοσήματα να εφιστούν την προσοχή του ασθενούς τους αναφορικά με την δέουσα προσοχή που πρέπει να επιδεικνύει στη διατροφή του και ως επακόλουθο να τον παραπέμπουν σε ειδικό διατροφολόγο προκειμένου να του διορθώσει και να βελτιώσει καθοριστικά τις διατροφικές του συνήθειες.

 

Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

www.logodiatrofis.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
Η διαγνωστική σημασία της δοκιμασίας ανοχής γλυκόζης PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 21 Φεβρουάριος 2015 03:44

Γράφει: Δημήτρης Γρηγοράκης, Διατροφολόγος

 

Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη εξέταση έχει καθιερωθεί ως κορυφαία στην περίπτωση της διερεύνησης της μεταβολικής λειτουργίας. Απεικονίζει την ικανότητα της ινσουλίνης να διενεργεί αποτελεσματικά το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Τι μας δείχνει η «δοκιμασία ανοχής γλυκόζης» ή «καμπύλη σακχάρου»

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι ο φυσιολογικός μεταβολισμός του σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητος για την υγιή λειτουργία του οργανισμού, συνίσταται ο εργαστηριακός έλεγχος προκειμένου να ελέγξετε, να διαγνώσετε, και να παρακολουθήσετε την υπεργλυκαιμία, την υπογλυκαιμία, το σακχαρώδη διαβήτη και την προ-διαβητική κατάσταση. Πάνω απ΄ όλα όμως με τη συγκεκριμένη εξέταση θα διαπιστώσετε άμεσα την προδιάθεση που εμφανίζετε για παχυσαρκία. Πιο απλά, θα ανακαλύψετε το γιατί σε πολλές περιπτώσεις ενώ εφαρμόζετε πιστά μία δίαιτα αδυνατίσματος δεν παρουσιάζετε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η πιο αντικειμενική εξέταση για όλα τα παραπάνω είναι η «δοκιμασία ανοχής γλυκόζης» ή πιο απλά «καμπύλη σακχάρου».

Πως μετριέται: Η «δοκιμασία ανοχής γλυκόζης» ή «καμπύλη σακχάρου» πραγματοποιείται ως εξής:

  • Το άτομο πηγαίνει στο μικροβιολογικό εργαστήριο το πρωί, νηστικό (μπορεί να έχει πιει μόνο νερό). Τις προηγούμενες 3 μέρες μπορεί να έχει φάει ελεύθερα (έτσι ώστε να έχει πάρει αρκετούς υδατάνθρακες και το πάγκρεάς του να έχει ενεργοποιηθεί, για να μπορέσει να ανταποκριθεί όσο γίνεται καλύτερα στη δοκιμασία).
  • Αρχικά γίνεται λήψη αίματος σε κατάσταση νηστείας.
  • Στη συνέχεια ο εξεταζόμενος πίνει ένα ποτήρι νερό, μέσα στο οποίο έχουν διαλυθεί 75g άνυδρης γλυκόζης (μια σκόνη γλυκόζης που μπορεί να πάρει ο εξεταζόμενος από το φαρμακείο). Επειδή το ρόφημα είναι πολύ γλυκό, δεν χρειάζεται να καταναλωθεί αμέσως, αλλά το πολύ μέσα σε 5 λεπτά.
  • Ακολουθούν 2 ώρες, κατά τις οποίες ο εξεταζόμενος πρέπει να παραμείνει σε κατάσταση ηρεμίας νηστικός χωρίς να καπνίσει ή να καταναλώσει υγρά, όπου γίνονται αιμοληψίες ανά μισή ώρα.

Ιδανικά επίπεδα: Θεωρείται ότι η Δοκιμασία Ανοχής Γλυκόζης (ΔΑΓ) είναι φυσιολογική, όταν στο δείγμα πριν τη λήψη γλυκόζης η τιμή είναι κάτω από 126 mg/dl, καμία τιμή από τις αιμοληψίες στα 30 min, 60 min, 90 min, 120 min δεν υπερβαίνει τα 200 mg/dl και το δείγμα των δύο ωρών είναι κάτω 140 mg/dl. Θεωρείται ότι η Δοκιμασία Ανοχής Γλυκόζης είναι παθολογική όταν το δείγμα δύο ωρών είναι πάνω από 200 mg/dl. Αν βρεθούν τιμές γλυκόζης ενδιάμεσες (δηλαδή πάνω από 170 mg/dl και κάτω από 200 mg/dl) θεωρούμε ότι υπάρχει μειωμένη ανοχή γλυκόζης. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται επανάληψη σε 6 μήνες ή ένα χρόνο (Stumvoll et al 2000).

 

ΚΑΜΠΥΛΗ ΓΛΥΚΟΖΗΣ 75 ΓΡΑΜΜ.
ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑ
ΤΙΜΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΝΑ 30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ (min)

Τιμές Αναφοράς Γλυκόζης

0 (Νηστικός)

70-115 mg/dl

30

100-160 mg/dl

60

110-170 mg/dl

90

90-140 mg/dl

120

70-120 mg/dl

150

60-110 mg/dl

180

60-110 mg/dl

210

60-110 mg/dl

240

60-110 mg/dl

270

60-110 mg/dl

300

60-110 mg/dl

 

ΧΡΟΝΟΣ (min)

Τιμές Αναφοράς Ινσουλίνης

(μIU/ml)

0 (Νηστικός)

2.6-24.9

30

2.0-86.0

60

8.0-112.0

90

5.0-84.0

120

5.0-79.0

 

 

Εάν η «καμπύλη σακχάρου» αίματος δεν είναι φυσιολογική: Το σίγουρο είναι πως εφαρμόζοντας ένα μη ισορροπημένο διατροφολόγιο παίρνετε πολύ εύκολα βάρος. Ταυτόχρονα, χάνετε βάρος πολύ δύσκολα όταν η δίαιτα που εφαρμόζετε δεν είναι η ενδεδειγμένη. Στην περίπτωση αυτή, ένα καλά σχεδιασμένο Αντιοξειδωτικό διαιτολόγιο με επιλογές τροφίμων χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη κρίνεται ως απαραίτητο. Η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως προληπτικό μέτρο και ταυτόχρονα σε συνδυασμό με την υιοθέτηση υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς μπορούν να επαναφέρουν το φυσιολογικό μεταβολισμό της γλυκόζης χωρίς καμία φαρμακευτική αγωγή.

 

Δημήτρης Γρηγοράκης
Διατροφολόγος

www.logodiatrofis.gr

 
Αδυνάτισμα… με χαρακτήρα! PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 21 Φεβρουάριος 2015 03:27

Γράφει: Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Επτά διαφορετικοί τύποι χαρακτήρα. Επτά διαφορετικοί τύποι κατανάλωσης. Ταυτιστείτε με τον δικό σας μέσα από τα στοιχεία που καλύτερα σας χαρακτηρίζουν και, προσοχή, γιατί και τα «θανάσιμα αμαρτήματα» ήταν επτά. Βρείτε λοιπόν τα λάθη ώστε το φαγητό να αφήνει μόνο την απόλαυση.

Ο μη οργανωτικός τύπος

Για εσάς μετράει πάρα πολύ να γνωρίζετε ακόμα και τις μικρές λεπτομέρειες που αφορούν στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Όσο οργανωτικοί είστε όμως σε επίπεδο σκέψης, τόσο στην πράξη κάτι πάντα σας ξεφεύγει. Ενώ έχετε αποφασίσει ότι σήμερα είναι πραγματικά η μέρα που θα κάνετε το πρόγραμμά σας χωρίς προσθαφαιρέσεις, ο παράγοντας του απρόοπτου που σας κοιτάζει απ' τη γωνία γελάει. Φροντίστε λοιπόν να αντιμετωπίσετε ρεαλιστικά το πρόβλημά σας πριν βρεθείτε αντιμέτωποι με αυτό.

Η γνώμη του διατροφολόγου: στην περίπτωση αυτή ταιριάζει η παροιμία «το καλό το παλικάρι πριν πεινάσει μαγειρεύει»! προκειμένου να μετριάσετε την πιθανότητα να συμβεί κάτι απρόοπτο καλό είναι να έχετε ετοιμάσει από την προηγούμενη το γεύμα της επόμενης μέρας και να έχετε πάντα στη διάθεσής σας τρόφιμα που θα μπορείτε να τα καταναλώσετε εύκολα και γρήγορα όπου και αν είστε: τέτοια είναι τα φρούτα (φρέσκα & αποξηραμένα), οι χυμοί, τα κράκερ σίκαλης, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, οι μπάρες δημητριακών, το τοστ, το κουλούρι θεσσαλονίκης και τα μπισκότα πολυδημητριακών.

Ο παρορμητικός τύπος

Η παρόρμηση σας οδηγεί στην κατανάλωση. Δεν μπορείτε να αντισταθείτε εύκολα σε ό,τι περνάει από μπροστά σας. Πρέπει σταδιακά να καταλάβετε πως, ό,τι περνάει από το στομάχι σας, πρέπει πρώτα να έχει περάσει από το μυαλό σας. Έτσι μόνο θα καταπολεμήσετε την περιττή ποσότητα και όχι τις επιθυμίες σας.

Η γνώμη του διατροφολόγου: είναι σημαντικό να ακολουθείτε μικρά και συχνά γεύματα προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε το αίσθημα πείνας που σας κάνει πιο ευάλωτους σε λιχουδιές.

Ο ποσοτικός τύπος

Το μάτι σας χορταίνει πιο δύσκολα από το στομάχι σας. Για εσάς το φαγητό αποτελεί μια μορφή μικρού καθημερινού ανταγωνισμού. «Καλύτερα να περισσέψει παρά να μη φτάσει» και το «δεν πετάμε τίποτα γιατί είναι κρίμα να πάει χαμένο», αποτελούν για εσάς αγαπημένες κλισέ εκφράσεις. Προσοχή όμως γιατί το σώμα μας αντιδρά στο παραπάνω φαγητό και ακόμα περισσότερο στο περιττό.

Η γνώμη του διατροφολόγου: καλό είναι να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι «η ποιότητα μετράει και όχι η ποσότητα»! φροντίστε να τρώτε σε μικρό πιάτο έτσι ώστε η ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε να σας φαίνετε μεγαλύτερη. Χορτάστε το μάτι σας και το στομάχι σας με φρούτα και λαχανικά που δεν σας επιβαρύνουν τόσο πολύ θερμιδικά και καταναλώνετε αυξημένη ποσότητα υγρών προκειμένου να επέλθει γρήγορος κορεσμός.

Ο διχοτομικός τύπος

Αγαπημένο μότο το «όλα ή τίποτα». Για εσάς η παραμικρή παρασπονδία γίνεται αιτία παραίτησης και βατήρας για παραπάνω και ακόμα μεγαλύτερες απαγορευμένες απολαύσεις. Θα έπρεπε να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας και να μάθετε να καλλιεργείτε την υπομονή σας. Δώστε λοιπόν στο χρόνο το χρόνο του να δράσει και αναρωτηθείτε μήπως και το γκρι, εκτός από το άσπρο και το μαύρο, θα ήταν ένα χρώμα που θα μπορούσε να σας ταιριάζει.

Η γνώμη του διατροφολόγου: θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αποτέλεσμα δεν είναι μόνο να χάσετε κιλά αλλά και να σταθεροποιήσετε το βάρος σας. Ακόμα και όταν δεν βλέπετε διαφορά στη ζυγαριά είναι σημαντικό να μην αυξάνεται το βάρος σας. Ο ρεαλιστικός στόχος απώλειας βάρους αρχικά είναι το 10% του βάρους σας και σε ρυθμός 0,5-1 κιλό/εβδομάδα. Τέλος αν θέλετε να πηγαίνουν όλα ρολόι να είστε τυπικοί στο διατροφικό σας πρόγραμμα ακόμη και όταν κάνετε ατασθαλίες και ενισχύστε το αποτέλεσμα σας με γυμναστική.

Ο βουλιμικός τύπος

Ωράριο στο φαγητό δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και αντίσταση από πλευράς σας. Οι γλυκές με τις αλμυρές τροφές εναλλάσσονται τακτικά και ο φαύλος κύκλος δεν σταματά να τροφοδοτείται. Αυτό που σας ενδιαφέρει κυρίως δεν είναι ούτε η γεύση ούτε οι θερμίδες του φαγητού αλλά το ότι πάντα πρέπει να μασουλάτε κάτι σαν μέσο εκτόνωσης. Αν σας ζητούσαμε λοιπόν να τοποθετήσετε σε ένα διαφανές δοχείο ό,τι έξτρα καταναλώνετε, πραγματικά θα σας εξέπληττε το τι μπορεί να χωρέσει το στομάχι μας. Στη δική μας περίπτωση χωράει όσα ακριβώς και το μυαλό μας.

Η γνώμη του διατροφολόγου: είναι σημαντικό να έχετε ποικιλία τροφίμων στη διατροφή σας προκειμένου να πετύχετε την εναλλαγή γεύσεων που επιθυμείτε. Καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες και ακολουθείτε συνέχεια μικρά και συχνά γεύματα έτσι ώστε να έχτε την εντύπωση ότι τσιμπολογάτε. Δώστε έμφαση επιπλέον στην κατανάλωση αφεψημάτων και ροφημάτων χωρίς ζάχαρη (π.χ. τσάι, αναψυκτικά, σόδα, καφέ, χυμοί, ) τα οποία σας δίνουν την αίσθηση ότι τρώτε χωρίς να σας επιβαρύνουν με θερμίδες.

Ο αυτοπεριοριστικός τύπος

Η ενοχή φτάνει σχεδόν ταυτόχρονα με το αίσθημα του κορεσμού στον εγκέφαλό σας. Ο τρόπος που τρεφόσαστε, σχολαστικός και αυστηρός. Ίσως έτσι, με αυστηρότητα, να αντιμετωπίζετε και τον ίδιο σας τον εαυτό και να μην του επιτρέπετε το παραμικρό ολίσθημα. Έχετε την αίσθηση πως, μειώνοντας σε επίπεδο σκέψης τις ανάγκες σας, τις μειώνετε και στην πραγματικότητα; Θα σας απογοητεύσω, αλλά κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει αλλά τις περισσότερες φορές έχει και αντίθετο αποτέλεσμα.

Η γνώμη του διατροφολόγου: δεν χρειάζεται να σας πιάνει εμμονή με την υγιεινή διατροφή! Να θυμάστε πάντα ότι «παν μέτρον άριστον». Μπορούμε να καταναλώνουμε τα πάντα αρκεί να μην υπερβαίνουμε σε ποσότητα. Πάντα υπάρχει χώρος για κάποιες διατροφικές ατασθαλίες αρκεί να μην είμαστε υπερβολικοί. Αν μία μέρα ξεφύγετε συνεχίστε κανονικά τη διατροφή σας και ο μεταβολισμός σας θα εξουδετερώσει τις διατροφικές αταξίες σας.

Ο συναισθηματικός τύπος

Η πείνα για εσάς από φυσική ανάγκη κατάντησε να είναι ψυχική. Άγχος, χαρά, λύπη, ανία και ανασφάλεια αποτελούν μερικά από τα αρνητικά συναισθήματα που σας οδηγούν στην υπερκατανάλωση. Το κακό στην περίπτωσή σας είναι ότι μάθατε τον εαυτό σας να λύνει τα προβλήματα και να ανακουφίζει προσωρινά τον πόνο της ψυχή του μόνο με το φαγητό. Δε λέω, αποτελεσματικό στην άμεση ανακούφιση του πόνου το depon, αλλά δεν έχουμε ακούσει ποτέ κανέναν να θεραπεύεται με τη χρήση του.

Η γνώμη του διατροφολόγου: στη δική σας περίπτωση αξίζει να μιλήσουμε για τροφές που βελτιώνουν τη διάθεση! Έτσι λοιπόν καλό είναι να έχετε κατά νου τα ακόλουθα: Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες: βοηθούν στην αύξηση του επιπέδου σεροτονίνης στο σώμα, μιας χημικής ουσίας που προσφέρει στον οργανισμό ηρεμία και χαλάρωση. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες: δημητριακά, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα.

  • Σοκολάτα: περιλαμβάνει περισσότερα από 300 συστατικά που επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Έχει τη δυνατότητα να διεγείρει τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο, που «ευθύνονται» για τη δημιουργία της καλής διάθεσης.
  • Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά: αυξάνουν τις ενδορφίνες που παράγονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, έχουν δράση ανάλογη των οπιοειδών και αποτελούν μια κατηγορία νευροδιαβιβαστων που μας προκαλούν ευεξία. Συνεπώς, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν «καλά» λιπαρά -κυρίως μονοακόρεστα-, όπως το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο αλλά και τα ω-3 λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά, προσφέρουν ευφορία.
  • Πρωτεΐνες: το αμινοξύ τυροσίνη ευθύνεται για τη διέγερση που νιώθουμε όταν ηδιάθεσή μας είναι «ανεβασμένη».
  • Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες: αβγά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ψάρι, γαλοπούλα, κοτόπουλο, μοσχάρι.
  • Βιταμίνες και μέταλλα: συγκεκριμένα, το φυλλικό οξύ και το σελήνιο βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει άγχος ακόμη και έντονο εκνευρισμό. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν καλές πηγές φυλλικού οξέος ενώ τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ντομάτες, ο τόνος, το μπρόκολο και οι ηλιόσποροι περιέχουν μεγάλες δόσεις σεληνίου.
  • Καφεΐνη: μια μικρή ποσότητα καφεΐνης είναι αρκετή για να μας ανεβάσει την διάθεση και να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Η υπερβολική κατανάλωση, αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και αϋπνίες, που είναι φυσιολογικό να επιφέρουν κακή διάθεση.

 

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.logodiatrofis.gr

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 3 από 37
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

Newsletter



Eγγραφείτε στο newsletter