Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Διατροφή
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Διατροφή
Η Στέβια έχει Φυσική Αντιφλεγμονώδη και Αντικαρκινική Δράση PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 22 Μάρτιος 2015 05:49
Γράφει: Δρ David Jocker, Maximized Living doctor

 

Η ντόπια ινδιάνικη φυλή στην Παραγουάη αποκαλεί την στέβια «Kaa he-he», που σημαίνει «γλυκό βότανο». Αυτό το τοπικό βότανο πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από τους ντόπιους ως γλυκαντικό και σε ιατρικές θεραπείες. Η στέβια έχει αποδειχτεί ότι δεν περιέχει σπουδαία γεύση αλλά έχει αντι-υπεργλυκαιμική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Οι Ιάπωνες είναι οι πρώτοι που καθάρισαν, το εκχύλισμα της στέβιας, από προσμίξεις στην δεκαετία του '70 και από τότε χρησιμοποιούν την στέβια σε πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Η στέβια καλλιεργείται σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Βραζιλίας και του Μεξικού. Μπορεί να αγοραστεί σε υγρή μορφή, σε σκόνη ή σε ταμπλέτες και συναντάται σε τρόφιμα και προϊόντα οδοντικής υγιεινής.

Οφέλη στην υγεία

Η στέβια έχει μηδέν θερμίδες και είναι μέχρι 300 φορές πιο γλυκιά από την σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη), γεγονός που την καθιστά ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της ζάχαρης.

Αυτό το «θαυματουργό βότανο της Παραγουάης» πιθανόν να ονομάζεται έτσι λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων στον έλεγχο της διατροφής σε παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η πρόληψη του καρκίνου, ο έλεγχος βάρους και η συνολική υγεία του ανθρώπου. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει οφέλη στην γενική υγεία των ατόμων, που καταναλώνουν προϊόντα τα οποία παράγονται από τη στέβια.

Η στέβια αποτελεί ίσως την καλύτερη γλυκαντική ουσία, καθώς δεν φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία λόγω της κατανάλωση της, όπως συμβαίνει με άλλα εναλλακτικά προϊόντα της ζάχαρης. Αν και οι ερευνητές προσπαθούν ακόμα να εντοπίσουν πως το σώμα χρησιμοποιεί όλα τα συστατικά που περιέχονται στην στέβια είναι ολοφάνερα κατανοητό ότι ωφελεί την ανθρώπινη υγεία.

Η στέβια διασπάει αποτελεσματικά την ζάχαρη και τα λίπη

Μία έρευνα διαπίστωσε ότι η στέβια ενεργεί ως αντι-υπεργλυκαιμικός παράγοντας ή μεγάλος ανταγωνιστής του σακχάρου στο αίμα, εξαιτίας της ικανότητας της να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης μέχρι και 35% στα υγιή άτομα και περίπου 18% σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Μια μελέτη του 2010 εξέτασε τις επιδράσεις της στέβιας σε σχέση με άλλα γλυκαντικά προϊόντα. Υγιή άτομα που κατανάλωσαν στέβια είχαν σημαντικά πιο χαμηλά επίπεδα γλυκόζης μετά το γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν σακχαρόζη. Επίσης βρέθηκαν πιο χαμηλά τα επίπεδα ινσουλίνης σε άτομα που κατανάλωναν στέβια, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν απαρτάμη και σακχαρόζη.

Μια έκθεση του 2015, που αναμένεται να δημοσιευτεί στο «Food and Chemical Toxicology», ενισχύει την άποψη ότι τα προϊόντα της στέβιας μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς ενισχύουν την έκκριση της και επίσης βελτιώνουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης, την διάσπαση των λιπών και των οξέων της χολής, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο του βάρους.

Όταν η γλυκόζη του αίματος αυξομειώνεται και συνοδεύεται από δραματική πτώση, οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, προκαλώντας διαβήτη.

Επομένως η στέβια μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αντί της ζάχαρης για άτομα με μεταβολικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, υπεργλυκαμία ή με ανισορροπίες ενέργειας και προβλήματα με τον έλεγχο του βάρους.

Αντιφλεγμονώδης και αντικαρκινικός παράγοντας

Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όταν καταναλώνεται η στέβια, η φαγοκυτταρική λειτουργία των κυττάρων (που αναφέρεται ως κυτταρική διατροφή επειδή ένα κύτταρο θα ενδοκυτταρώσει και θα επεξεργαστεί πλήρως τα σωματίδια) ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από πιθανές απειλές. Δύο υδατοδιαλυτές ενώσεις που περιέχονται στην στέβια, οι χλωροφύλλες (chlorphylls) και οι ξανθοφύλλες (xanthophylls), αποτελούν το λόγο που η στέβια εμφανίζει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι χλωροφύλλες και οι ξανθοφύλλες έχει διαπιστωθεί ότι όχι μόνο προστατεύουν το σώμα από τις επιδράσεις των καρκινογόνων ουσιών που συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας και διαταραχές, αλλά μειώνουν και την κυτταρική ανάπτυξη που προάγει τον όγκο.


Λίγα λόγια για David Jockers

Ο Δρ. David Jockers κατέχει και λειτουργεί το κέντρο υγείας Exodus στο Kennesaw της Τζόρτζια. Ειδικεύεται στην απώλεια βάρους, στην χειροπρακτική, στην προσαρμοσμένη διατροφή και άσκηση. Είναι " Maximized Living doctor". Η προσωπική του ιστοσελίδα είναι http://drjockers.com/.

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

Πηγή: www.naturalnews.com

 
Μήπως έχεις ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό; PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 27 Φεβρουάριος 2015 04:01

Γράφει: Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας

 

Αν αναρωτιέσαι γιατί τρως σε κάποιες φάσεις που δεν πεινάς, απάντησε στα ακόλουθα ερωτήματα και θα καταλάβεις το γιατί...

1) Τρως όταν είσαι αγχωμένη;

Όταν είσαι στεναχωρημένη για οποιαδήποτε λόγο, συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γλυκών ή αλμυρών σνακ (π.χ. πατατάκια), ακόμη και αν δεν πεινάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «η περιοχή του εγκεφάλου στην οποία εκκρίνονται οι ορμόνες ηρεμίας, είναι ίδιες με εκείνη που ρυθμίζει το αίσθημα ευχαρίστησης από το φαγητό», αναφέρει χαρακτηριστικά η Marjorie Nolan Cohn, RD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στη Νέα Υόρκη. «Όταν χρειάζεται να ηρεμήσεις, τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη δημιουργούν μία χημική αντίδραση που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Δυστυχώς όμως αυτή η ανακούφιση είναι προσωρινή»

Η λύση: Σύμφωνα με την Cohn «Προσπάθησε να βρεις μία διέξοδο σε κάτι άλλο που σου αρέσει πολύ, έτσι ώστε να μην ξεσπάσεις στο φαγητό». Για παράδειγμα πήγαινε γυμναστήριο, για περπάτημα, απάντησε στα εμέιλ που έχει εκκρεμότητα ή διάβασε κάτι που θα σε κάνει να γελάσεις, μίλησε στο τηλέφωνο με κάποια φίλη σου ή απλά μασα μία τσίχλα, αντί να φας.

2) Δυσκολεύεσαι να αντισταθείς σε αγαπημένα σου φαγητά;

Λατρεύεις το παγωτό ή τη σοκολάτα ή τα πατατάκια; Το θέμα είναι ότι αν ξεκινήσεις να τα τρως, ξεχνάς να σταματήσεις και όλη η προσπάθεια να προσέξεις τη διατροφή σου πάει χαμένη.

Η λύση: Ξέρεις πολύ καλά ποιο είναι το ευαίσθητο σημείο σου. Έτσι, τρόφιμα στα οποία δυσκολεύεσαι να αντισταθείς φρόντισε να μην τα έχεις καθόλου στο σπίτι σου ή στη δουλειά σου και κατανάλωσέ τα μόνο όταν βγαίνεις έξω. Επίσης, θα μπορούσες να μοιράζεσαι τη μερίδα σου με την παρέα σου.

3) Τρως επειδή βαριέσαι;

Bλέπεις τηλεόραση και θες απεγνωσμένα να φας κάτι γλυκό ή αλμυρό, έστω και αν πριν από λίγο ήσουν έξω για φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι όπου και αν είμαστε στο σπίτι, σκεφτόμαστε συχνά το τι θα φάμε, μιας και τριγυρνάμε συχνά κοντά στην κουζίνα.

Η λύση: φρόντισε όσο είσαι στο σπίτι να ασχολείσαι συνέχεια με κάτι, που θα σε κρατήσει μακρυά από το φαγητό. Για παράδειγμα κάνε καθαριότητα χωρίς διάλειμμα και γενικότερα βρες δραστηριότητες που θα κρατάνε απασχολημένα τα χέρια σου και δεν θα μπορείς να φας, όπως το να βάψεις τα νύχια σου.

4) Δεν καταλαβαίνεις ότι τρως;

Αν την ώρα του φαγητού είσαι απασχολημένη στη δουλειά ή χαζεύεις στο ίντερνετ, τότε το πιθανότερο είναι να μην καταλάβεις όχι μόνο τη γεύση του φαγητού, αλλά ούτε και το ότι χόρτασες, με αποτέλεσμα να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

Η λύση: Δώσε χρόνο στο γεύμα σου και μην τρως στο πόδι ή όντας απαχολημένη με κάτι. Όπου και αν είσαι, ό,τι και αν κάνεις είναι σημαντικό να χαλαρώσεις και να αφιερώσεις ένα 20λεπτο στο φαγητό, έτσι ώστε να προλάβει να πάει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι χόρτασες.

5) Τρως επειδή τρώνε και οι άλλοι;

Eίσαι σε ένα πάρτυ με πολλές λιχουδιές ή τα παιδιά τρώνε παγωτό στην κουζίνα ή παραγγέλνουν πίτσα στη δουλειά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να αντισταθείς σε όλους αυτούς τους πειρασμούς. Όσο και αν το φαγητό είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική μας ζωή, είναι σημαντικό να μάθεις να κάνεις τις σωστές επιλογές και να μετριάζεις τις ατασθαλίες.

Η λύση: μην πηγαίνεις νηστική σε οποιαδήποτε κοινωνική περίσταση. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να μετριάσεις την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσεις. Στην περίπτωση που είσαι στο σπίτι και όλοι οι υπόλοιποι τσιμπολογάνε, απλά φρόντισε εκείνη την ώρα να είσαι απασχολημένη με κάτι άλλο.

6) Τρως επειδή δεν μπορείς να καταλάβεις ότι χόρτασες;

Nιώθεις ότι αν δεν φτάσεις σε σημείο σκασμού, δεν έχεις χορτάσει ή υποκύπτεις εύκολα στην παρότρυνση των άλλων «Φάε κορίτσι μου και άσε τις δίαιτες, μια χαρά είσαι».

Η λύση: μάθε να βάζεις μία κλίμακα στο πόσο τρως: το 0 να αντιστοιχεί στο ότι δεν πεινάς καθόλου και το 5 στο ότι «πεθαίνεις της πείνας». Φρόντισε να σηκώνεσαι από το τραπέζι όταν είσαι 80% χορτασμένη, το οποίο σημαίνει ότι ναι μεν θα έχεις απολαύσει αυτό που τρως χωρίς όμως να έχεις καταναλώσει υπερβολική ποσότητα.

7) Δεν πρόλαβες να οργανώσεις το μαγείρεμα και είσαι επιρρεπής σε γευστικές ατασθαλίες;

Η δυσκολία σου στο να έχεις σπιτικό φαγητό στη δουλειά σε κάνει να υποκύπτεις συχνά στο delivery ή να μένεις ατελείωτες ώρες νηστική στο γραφείο με αποτέλεσμα το βράδυ να πέφτεις με τα μούτρα στο φαγητό και να προσλαμβάνεις μεγάλο αριθμό θερμίδων και λιπαρών.

Η λύση: έχε πάντα στο γραφείο σου τα ακόλουθα τρόφιμα, τα οποία θα σε σώσουν όταν δεν θα έχεις φέρει φαγητό στο τάπερ:

 • Μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως
 • Αποξηραμένα φρούτα & ξηρούς καρπούς
 • τόνο σε κονσέρβα
 • Κριτσίνια ή cream crackers σίκαλης
 • Ψωμί πολύσπορο, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα βραστή με ελαιόλαδο για να φτιάχνεις τοστ.

8) Ακολουθείς μονοφαγικές δίαιτες;

Tο να τρως συνέχεια το ίδιο φαγητό και να αποκλείεις ολόκληρες ομάδες τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα είτε να δημιουργείς απέχθειες είτε να στερείσαι πολλά φαγητά και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν προσλαμβάνεις θρεπτικά συστατικά.

Η λύση: δοκίμασε να μαγειρέψεις διαφορετικά φαγητά και επηρεάσου από τις διατροφικές επιλογές των υπόλοιπων μελών στην οικογένεια, έτσι ώστε να καταναλώνεις μεγαλύτερη μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων χωρίς τύψεις.

 

 

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας

www.logodiatrofis.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
H διατροφή σχετίζεται με τα αυτοάνοσα νοσήματα; PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 27 Φεβρουάριος 2015 03:50

Γράφει: Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

 

Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι η ποιότητα της διατροφής διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρώπινης υγείας. Τελευταία συζητιέται ολοένα και περισσότερο η εμπλοκή της διατροφής με την εμφάνιση των αυτοάνοσων νοσημάτων, τα οποία φαίνεται να βρίσκονται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως. Σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση, διαβήτης 2, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κοιλιοκάκη και φυσικά οι θυρεοειδίτιδες είναι μερικά από τα νοσήματα που έχουν ως σημείο αναφοράς τη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και την έκφραση αυτής στο εκάστοτε όργανο στόχο (νευρικός ιστός ως σκλήρυνση κατά πλάκας, δέρμα ως ψωρίαση, πάγκρεας ως διαβήτης 2 κλπ).

Ας εξετάσουμε λοιπόν τη σχέση της διατροφής με τα αυτοάνοσα νοσήματα σκεφτόμενοι με απλή λογική... Είναι αυτονόητο ότι η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται παίζει καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του αμυντικού συστήματος, με δεδομένο ότι μέσω αυτών παρέχονται όλα τα δομικά συστατικά που θα θωρακίσουν αποτελεσματικά τις ανοσοποιητικές λειτουργίες. Για να καταλάβετε το πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την εξέλιξη του ανθρώπινου αμυντικού συστήματος αρκεί να σκεφθείτε το εξής: Όταν γεννιέται ένα παιδί είναι γνωστό ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα βρίσκεται σε σημείο «μηδέν» και για το λόγο αυτό προφυλάσσεται σε ένα εντελώς προστατευμένο περιβάλλον. Η ανάπτυξη και ωρίμανση του ανοσοποιητικού του θα επέλθει, όπως είναι φυσικό, μέσα από την τροφή που καταναλώνει και που για τους πρώτους μήνες αποτελεί το μητρικό, ή το συνθετικό (εμπλουτισμένο σε θρεπτικές ουσίες) γάλα για τις μητέρες που δεν μπορούν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Και οι δύο τύποι γάλακτος, της αποκλειστικής δηλαδή μορφής τροφής για τα νεογέννητα βρέφη, είναι ανώτατης βιολογικής αξίας και προσφέρουν (κυρίως το μητρικό) μία πλειάδα θρεπτικών συστατικών που είναι αναγκαία για να λειτουργήσουν ως δομικά συστατικά στο σχηματισμό των ειδικών μηχανισμών άμυνας των παιδιών.

Στη συνέχεια και όσο η ικανότητα των βρεφών για κατανάλωση στερεάς τροφής αυξάνεται το μητρικό (ή εμπλουτισμένο) γάλα παραχωρεί τη θέση του ως αποκλειστική τροφή σίτισης στα διάφορα τρόφιμα που σταδιακά εντάσσονται στο βρεφικό διατροφολόγιο. Στη φάση αυτή, όπως καταλαβαίνετε, όλα τα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά πλέον, πρέπει να αναλάβουν το ρόλο που μέχρι πρότινος επιτελούσε το γάλα ως αποκλειστική τροφή. Αυτόν δηλαδή της τροφοδότησης του οργανισμού με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας που είναι αναγκαία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ευρύτερη προστασία της υγείας του παιδιού που μεγαλώνει.

Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο συμβαίνει και σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου. Η σωστή διατροφή σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ηλικία συμβάλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η λανθασμένη στην αποδιοργάνωσή του. Επομένως, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι όλοι οι άνθρωποι να ακολουθούν με συνέπεια μία ειδική «ανοσοπροστατευτική» διατροφή. Ταυτόχρονα όμως, αντιλαμβάνεστε και το χρέος που έχουν οι διάφορες ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται με τα αυτόανοσα νοσήματα να εφιστούν την προσοχή του ασθενούς τους αναφορικά με την δέουσα προσοχή που πρέπει να επιδεικνύει στη διατροφή του και ως επακόλουθο να τον παραπέμπουν σε ειδικό διατροφολόγο προκειμένου να του διορθώσει και να βελτιώσει καθοριστικά τις διατροφικές του συνήθειες.

 

Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

www.logodiatrofis.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
Η διαγνωστική σημασία της δοκιμασίας ανοχής γλυκόζης PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 21 Φεβρουάριος 2015 03:44

Γράφει: Δημήτρης Γρηγοράκης, Διατροφολόγος

 

Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη εξέταση έχει καθιερωθεί ως κορυφαία στην περίπτωση της διερεύνησης της μεταβολικής λειτουργίας. Απεικονίζει την ικανότητα της ινσουλίνης να διενεργεί αποτελεσματικά το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Τι μας δείχνει η «δοκιμασία ανοχής γλυκόζης» ή «καμπύλη σακχάρου»

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι ο φυσιολογικός μεταβολισμός του σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητος για την υγιή λειτουργία του οργανισμού, συνίσταται ο εργαστηριακός έλεγχος προκειμένου να ελέγξετε, να διαγνώσετε, και να παρακολουθήσετε την υπεργλυκαιμία, την υπογλυκαιμία, το σακχαρώδη διαβήτη και την προ-διαβητική κατάσταση. Πάνω απ΄ όλα όμως με τη συγκεκριμένη εξέταση θα διαπιστώσετε άμεσα την προδιάθεση που εμφανίζετε για παχυσαρκία. Πιο απλά, θα ανακαλύψετε το γιατί σε πολλές περιπτώσεις ενώ εφαρμόζετε πιστά μία δίαιτα αδυνατίσματος δεν παρουσιάζετε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η πιο αντικειμενική εξέταση για όλα τα παραπάνω είναι η «δοκιμασία ανοχής γλυκόζης» ή πιο απλά «καμπύλη σακχάρου».

Πως μετριέται: Η «δοκιμασία ανοχής γλυκόζης» ή «καμπύλη σακχάρου» πραγματοποιείται ως εξής:

 • Το άτομο πηγαίνει στο μικροβιολογικό εργαστήριο το πρωί, νηστικό (μπορεί να έχει πιει μόνο νερό). Τις προηγούμενες 3 μέρες μπορεί να έχει φάει ελεύθερα (έτσι ώστε να έχει πάρει αρκετούς υδατάνθρακες και το πάγκρεάς του να έχει ενεργοποιηθεί, για να μπορέσει να ανταποκριθεί όσο γίνεται καλύτερα στη δοκιμασία).
 • Αρχικά γίνεται λήψη αίματος σε κατάσταση νηστείας.
 • Στη συνέχεια ο εξεταζόμενος πίνει ένα ποτήρι νερό, μέσα στο οποίο έχουν διαλυθεί 75g άνυδρης γλυκόζης (μια σκόνη γλυκόζης που μπορεί να πάρει ο εξεταζόμενος από το φαρμακείο). Επειδή το ρόφημα είναι πολύ γλυκό, δεν χρειάζεται να καταναλωθεί αμέσως, αλλά το πολύ μέσα σε 5 λεπτά.
 • Ακολουθούν 2 ώρες, κατά τις οποίες ο εξεταζόμενος πρέπει να παραμείνει σε κατάσταση ηρεμίας νηστικός χωρίς να καπνίσει ή να καταναλώσει υγρά, όπου γίνονται αιμοληψίες ανά μισή ώρα.

Ιδανικά επίπεδα: Θεωρείται ότι η Δοκιμασία Ανοχής Γλυκόζης (ΔΑΓ) είναι φυσιολογική, όταν στο δείγμα πριν τη λήψη γλυκόζης η τιμή είναι κάτω από 126 mg/dl, καμία τιμή από τις αιμοληψίες στα 30 min, 60 min, 90 min, 120 min δεν υπερβαίνει τα 200 mg/dl και το δείγμα των δύο ωρών είναι κάτω 140 mg/dl. Θεωρείται ότι η Δοκιμασία Ανοχής Γλυκόζης είναι παθολογική όταν το δείγμα δύο ωρών είναι πάνω από 200 mg/dl. Αν βρεθούν τιμές γλυκόζης ενδιάμεσες (δηλαδή πάνω από 170 mg/dl και κάτω από 200 mg/dl) θεωρούμε ότι υπάρχει μειωμένη ανοχή γλυκόζης. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται επανάληψη σε 6 μήνες ή ένα χρόνο (Stumvoll et al 2000).

 

ΚΑΜΠΥΛΗ ΓΛΥΚΟΖΗΣ 75 ΓΡΑΜΜ.
ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑ
ΤΙΜΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΝΑ 30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ (min)

Τιμές Αναφοράς Γλυκόζης

0 (Νηστικός)

70-115 mg/dl

30

100-160 mg/dl

60

110-170 mg/dl

90

90-140 mg/dl

120

70-120 mg/dl

150

60-110 mg/dl

180

60-110 mg/dl

210

60-110 mg/dl

240

60-110 mg/dl

270

60-110 mg/dl

300

60-110 mg/dl

 

ΧΡΟΝΟΣ (min)

Τιμές Αναφοράς Ινσουλίνης

(μIU/ml)

0 (Νηστικός)

2.6-24.9

30

2.0-86.0

60

8.0-112.0

90

5.0-84.0

120

5.0-79.0

 

 

Εάν η «καμπύλη σακχάρου» αίματος δεν είναι φυσιολογική: Το σίγουρο είναι πως εφαρμόζοντας ένα μη ισορροπημένο διατροφολόγιο παίρνετε πολύ εύκολα βάρος. Ταυτόχρονα, χάνετε βάρος πολύ δύσκολα όταν η δίαιτα που εφαρμόζετε δεν είναι η ενδεδειγμένη. Στην περίπτωση αυτή, ένα καλά σχεδιασμένο Αντιοξειδωτικό διαιτολόγιο με επιλογές τροφίμων χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη κρίνεται ως απαραίτητο. Η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως προληπτικό μέτρο και ταυτόχρονα σε συνδυασμό με την υιοθέτηση υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς μπορούν να επαναφέρουν το φυσιολογικό μεταβολισμό της γλυκόζης χωρίς καμία φαρμακευτική αγωγή.

 

Δημήτρης Γρηγοράκης
Διατροφολόγος

www.logodiatrofis.gr

 
Αδυνάτισμα… με χαρακτήρα! PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 21 Φεβρουάριος 2015 03:27

Γράφει: Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Επτά διαφορετικοί τύποι χαρακτήρα. Επτά διαφορετικοί τύποι κατανάλωσης. Ταυτιστείτε με τον δικό σας μέσα από τα στοιχεία που καλύτερα σας χαρακτηρίζουν και, προσοχή, γιατί και τα «θανάσιμα αμαρτήματα» ήταν επτά. Βρείτε λοιπόν τα λάθη ώστε το φαγητό να αφήνει μόνο την απόλαυση.

Ο μη οργανωτικός τύπος

Για εσάς μετράει πάρα πολύ να γνωρίζετε ακόμα και τις μικρές λεπτομέρειες που αφορούν στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Όσο οργανωτικοί είστε όμως σε επίπεδο σκέψης, τόσο στην πράξη κάτι πάντα σας ξεφεύγει. Ενώ έχετε αποφασίσει ότι σήμερα είναι πραγματικά η μέρα που θα κάνετε το πρόγραμμά σας χωρίς προσθαφαιρέσεις, ο παράγοντας του απρόοπτου που σας κοιτάζει απ' τη γωνία γελάει. Φροντίστε λοιπόν να αντιμετωπίσετε ρεαλιστικά το πρόβλημά σας πριν βρεθείτε αντιμέτωποι με αυτό.

Η γνώμη του διατροφολόγου: στην περίπτωση αυτή ταιριάζει η παροιμία «το καλό το παλικάρι πριν πεινάσει μαγειρεύει»! προκειμένου να μετριάσετε την πιθανότητα να συμβεί κάτι απρόοπτο καλό είναι να έχετε ετοιμάσει από την προηγούμενη το γεύμα της επόμενης μέρας και να έχετε πάντα στη διάθεσής σας τρόφιμα που θα μπορείτε να τα καταναλώσετε εύκολα και γρήγορα όπου και αν είστε: τέτοια είναι τα φρούτα (φρέσκα & αποξηραμένα), οι χυμοί, τα κράκερ σίκαλης, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, οι μπάρες δημητριακών, το τοστ, το κουλούρι θεσσαλονίκης και τα μπισκότα πολυδημητριακών.

Ο παρορμητικός τύπος

Η παρόρμηση σας οδηγεί στην κατανάλωση. Δεν μπορείτε να αντισταθείτε εύκολα σε ό,τι περνάει από μπροστά σας. Πρέπει σταδιακά να καταλάβετε πως, ό,τι περνάει από το στομάχι σας, πρέπει πρώτα να έχει περάσει από το μυαλό σας. Έτσι μόνο θα καταπολεμήσετε την περιττή ποσότητα και όχι τις επιθυμίες σας.

Η γνώμη του διατροφολόγου: είναι σημαντικό να ακολουθείτε μικρά και συχνά γεύματα προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε το αίσθημα πείνας που σας κάνει πιο ευάλωτους σε λιχουδιές.

Ο ποσοτικός τύπος

Το μάτι σας χορταίνει πιο δύσκολα από το στομάχι σας. Για εσάς το φαγητό αποτελεί μια μορφή μικρού καθημερινού ανταγωνισμού. «Καλύτερα να περισσέψει παρά να μη φτάσει» και το «δεν πετάμε τίποτα γιατί είναι κρίμα να πάει χαμένο», αποτελούν για εσάς αγαπημένες κλισέ εκφράσεις. Προσοχή όμως γιατί το σώμα μας αντιδρά στο παραπάνω φαγητό και ακόμα περισσότερο στο περιττό.

Η γνώμη του διατροφολόγου: καλό είναι να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι «η ποιότητα μετράει και όχι η ποσότητα»! φροντίστε να τρώτε σε μικρό πιάτο έτσι ώστε η ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε να σας φαίνετε μεγαλύτερη. Χορτάστε το μάτι σας και το στομάχι σας με φρούτα και λαχανικά που δεν σας επιβαρύνουν τόσο πολύ θερμιδικά και καταναλώνετε αυξημένη ποσότητα υγρών προκειμένου να επέλθει γρήγορος κορεσμός.

Ο διχοτομικός τύπος

Αγαπημένο μότο το «όλα ή τίποτα». Για εσάς η παραμικρή παρασπονδία γίνεται αιτία παραίτησης και βατήρας για παραπάνω και ακόμα μεγαλύτερες απαγορευμένες απολαύσεις. Θα έπρεπε να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας και να μάθετε να καλλιεργείτε την υπομονή σας. Δώστε λοιπόν στο χρόνο το χρόνο του να δράσει και αναρωτηθείτε μήπως και το γκρι, εκτός από το άσπρο και το μαύρο, θα ήταν ένα χρώμα που θα μπορούσε να σας ταιριάζει.

Η γνώμη του διατροφολόγου: θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αποτέλεσμα δεν είναι μόνο να χάσετε κιλά αλλά και να σταθεροποιήσετε το βάρος σας. Ακόμα και όταν δεν βλέπετε διαφορά στη ζυγαριά είναι σημαντικό να μην αυξάνεται το βάρος σας. Ο ρεαλιστικός στόχος απώλειας βάρους αρχικά είναι το 10% του βάρους σας και σε ρυθμός 0,5-1 κιλό/εβδομάδα. Τέλος αν θέλετε να πηγαίνουν όλα ρολόι να είστε τυπικοί στο διατροφικό σας πρόγραμμα ακόμη και όταν κάνετε ατασθαλίες και ενισχύστε το αποτέλεσμα σας με γυμναστική.

Ο βουλιμικός τύπος

Ωράριο στο φαγητό δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και αντίσταση από πλευράς σας. Οι γλυκές με τις αλμυρές τροφές εναλλάσσονται τακτικά και ο φαύλος κύκλος δεν σταματά να τροφοδοτείται. Αυτό που σας ενδιαφέρει κυρίως δεν είναι ούτε η γεύση ούτε οι θερμίδες του φαγητού αλλά το ότι πάντα πρέπει να μασουλάτε κάτι σαν μέσο εκτόνωσης. Αν σας ζητούσαμε λοιπόν να τοποθετήσετε σε ένα διαφανές δοχείο ό,τι έξτρα καταναλώνετε, πραγματικά θα σας εξέπληττε το τι μπορεί να χωρέσει το στομάχι μας. Στη δική μας περίπτωση χωράει όσα ακριβώς και το μυαλό μας.

Η γνώμη του διατροφολόγου: είναι σημαντικό να έχετε ποικιλία τροφίμων στη διατροφή σας προκειμένου να πετύχετε την εναλλαγή γεύσεων που επιθυμείτε. Καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες και ακολουθείτε συνέχεια μικρά και συχνά γεύματα έτσι ώστε να έχτε την εντύπωση ότι τσιμπολογάτε. Δώστε έμφαση επιπλέον στην κατανάλωση αφεψημάτων και ροφημάτων χωρίς ζάχαρη (π.χ. τσάι, αναψυκτικά, σόδα, καφέ, χυμοί, ) τα οποία σας δίνουν την αίσθηση ότι τρώτε χωρίς να σας επιβαρύνουν με θερμίδες.

Ο αυτοπεριοριστικός τύπος

Η ενοχή φτάνει σχεδόν ταυτόχρονα με το αίσθημα του κορεσμού στον εγκέφαλό σας. Ο τρόπος που τρεφόσαστε, σχολαστικός και αυστηρός. Ίσως έτσι, με αυστηρότητα, να αντιμετωπίζετε και τον ίδιο σας τον εαυτό και να μην του επιτρέπετε το παραμικρό ολίσθημα. Έχετε την αίσθηση πως, μειώνοντας σε επίπεδο σκέψης τις ανάγκες σας, τις μειώνετε και στην πραγματικότητα; Θα σας απογοητεύσω, αλλά κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει αλλά τις περισσότερες φορές έχει και αντίθετο αποτέλεσμα.

Η γνώμη του διατροφολόγου: δεν χρειάζεται να σας πιάνει εμμονή με την υγιεινή διατροφή! Να θυμάστε πάντα ότι «παν μέτρον άριστον». Μπορούμε να καταναλώνουμε τα πάντα αρκεί να μην υπερβαίνουμε σε ποσότητα. Πάντα υπάρχει χώρος για κάποιες διατροφικές ατασθαλίες αρκεί να μην είμαστε υπερβολικοί. Αν μία μέρα ξεφύγετε συνεχίστε κανονικά τη διατροφή σας και ο μεταβολισμός σας θα εξουδετερώσει τις διατροφικές αταξίες σας.

Ο συναισθηματικός τύπος

Η πείνα για εσάς από φυσική ανάγκη κατάντησε να είναι ψυχική. Άγχος, χαρά, λύπη, ανία και ανασφάλεια αποτελούν μερικά από τα αρνητικά συναισθήματα που σας οδηγούν στην υπερκατανάλωση. Το κακό στην περίπτωσή σας είναι ότι μάθατε τον εαυτό σας να λύνει τα προβλήματα και να ανακουφίζει προσωρινά τον πόνο της ψυχή του μόνο με το φαγητό. Δε λέω, αποτελεσματικό στην άμεση ανακούφιση του πόνου το depon, αλλά δεν έχουμε ακούσει ποτέ κανέναν να θεραπεύεται με τη χρήση του.

Η γνώμη του διατροφολόγου: στη δική σας περίπτωση αξίζει να μιλήσουμε για τροφές που βελτιώνουν τη διάθεση! Έτσι λοιπόν καλό είναι να έχετε κατά νου τα ακόλουθα: Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες: βοηθούν στην αύξηση του επιπέδου σεροτονίνης στο σώμα, μιας χημικής ουσίας που προσφέρει στον οργανισμό ηρεμία και χαλάρωση. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες: δημητριακά, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα.

 • Σοκολάτα: περιλαμβάνει περισσότερα από 300 συστατικά που επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Έχει τη δυνατότητα να διεγείρει τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο, που «ευθύνονται» για τη δημιουργία της καλής διάθεσης.
 • Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά: αυξάνουν τις ενδορφίνες που παράγονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, έχουν δράση ανάλογη των οπιοειδών και αποτελούν μια κατηγορία νευροδιαβιβαστων που μας προκαλούν ευεξία. Συνεπώς, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν «καλά» λιπαρά -κυρίως μονοακόρεστα-, όπως το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο αλλά και τα ω-3 λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά, προσφέρουν ευφορία.
 • Πρωτεΐνες: το αμινοξύ τυροσίνη ευθύνεται για τη διέγερση που νιώθουμε όταν ηδιάθεσή μας είναι «ανεβασμένη».
 • Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες: αβγά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ψάρι, γαλοπούλα, κοτόπουλο, μοσχάρι.
 • Βιταμίνες και μέταλλα: συγκεκριμένα, το φυλλικό οξύ και το σελήνιο βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει άγχος ακόμη και έντονο εκνευρισμό. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν καλές πηγές φυλλικού οξέος ενώ τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ντομάτες, ο τόνος, το μπρόκολο και οι ηλιόσποροι περιέχουν μεγάλες δόσεις σεληνίου.
 • Καφεΐνη: μια μικρή ποσότητα καφεΐνης είναι αρκετή για να μας ανεβάσει την διάθεση και να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Η υπερβολική κατανάλωση, αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και αϋπνίες, που είναι φυσιολογικό να επιφέρουν κακή διάθεση.

 

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.logodiatrofis.gr

 
Μεταβολισμός: Μετρήστε τον πριν ξεκινήσετε δίαιτα… PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 06 Φεβρουάριος 2015 22:49
Γράφει: Μαρία Ζερβού, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

 

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας φαίνεται να είναι θέμα απλών μαθηματικών, δηλαδή ο υπολογισμός του αριθμού των θερμίδων που προσλαμβάνονται και των θερμίδων που καταναλώνονται. Κάθε τι που τρώμε παραπάνω από τις ανάγκες μας για ενέργεια, μετατρέπεται σε λίπος.

Το ποσό της ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης (θερμίδες ανά ημέρα) διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο. Ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR) είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται ώστε το σώμα να διατηρήσει τις ζωτικές λειτουργίες του. Σε άτομα που κάνουν καθιστική εργασία, ο RMR αποτελεί το 80% της συνολικής τους ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης.

Το ενεργειακό ισοζύγιο

Για να αναπτυχθεί το ιδανικό πρόγραμμα διαχείρισης του βάρους σας, πρέπει να μετρηθεί ο ατομικός σας μεταβολισμός (RMR) και στη συνέχεια να υπολογιστεί η ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας για να αντεπεξέλθει στον τρόπο ζωής και στην καθημερινή σας άσκηση. Από την στιγμή που είναι γνωστές αυτές οι τρεις παράμετροι, μπορεί να διαμορφωθεί ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα ημερήσιας πρόσληψης φαγητού, βασισμένο στον ατομικό σας μεταβολισμό.

Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας : Πως μπορώ να τον μετρήσω;

Η μέτρηση του μεταβολισμού είναι εύκολη και γρήγορη. Απλά αναπνέετε κανονικά καθώς αναπαύεστε σε ένα κρεβάτι, μέσα από μια μάσκα για 10-15 λεπτά. Στο τέλος του τεστ θα μάθετε το ακριβές ποσό των θερμίδων που το σώμα σας καταναλώνει καθημερινά.

Την ημέρα της μέτρησης...

Όπως με τις περισσότερες ιατρικές εξετάσεις π.χ. τον έλεγχο της χοληστερόλης – έτσι και με το μεταβολισμό υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, για να επιτύχετε μια σωστή μέτρηση. Έτσι, τη συγκεκριμένη ημέρα που έχετε προγραμματίσει για τη μέτρηση, βεβαιωθείτε ότι:

 • Δεν έχετε φάει ή δεν έχετε πιει τίποτα άλλο εκτός από νερό, τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
 • Δεν έχετε καπνίσει, δεν έχετε καταναλώσει καφεΐνη, δεν έχετε πάρει συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα που περιέχουν εφεδρίνη, Ma Huang ή ψευδοεφεδρίνη, τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τη μέτρηση.
 • Δεν έχετε γυμναστεί (αεροβική γυμναστική ή ασκήσεις αντοχής) για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας.

Η μέτρηση του Μεταβολικού Ρυθμού Ηρεμίας πραγματοποιείται σε όλες τις Διαιτολογικές Μονάδες ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

 

Μαρία Ζερβού
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

www.logodiatrofis.gr

 
Οι σπόροι που καίνε λίπος & αδυνατίζουν PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 29 Ιανουάριος 2015 22:16

Γράφει: Αναστασία Δ. Κόκκαλη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.

 

Ήρθε η ώρα να.. μιμηθούμε τους φτερωτούς μας φίλους, να αρχίσουμε να τρώμε σπόρια! Αυτές οι μικροσκοπικές τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και σίγουρα δεν είναι μόνο για τα πουλιά!

Βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, προσφέρουν ενέργεια, προστατεύουν την καρδιά σας, και ικανοποιούν και το αίσθημα της πείνας.

Έτσι, πολλοί σπόροι για να επιλέξουν από, τόσα πολλά οφέλη για την υγεία για να κερδίσει!

Iδού οι καλύτεροι σπόροι

Σπόροι κολοκύθας: Ονομάζονται επίσης pepitas. Είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, τρυπτοφάνη και σίδηρο.

Περιέχουν επίσης χαλκό, ψευδάργυρο, βιταμίνη Κ, και φυτοστερόλες. Ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, η τρυπτοφάνη έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική κατά της κατάθλιψης, και οι φυτοστερόλες βοηθούν στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης και στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων.

Οι σπόροι κολοκύθας χρησιμοποιούνται σε θεραπείες για την ουροδόχο κύστη και τον προστάτη, καθώς προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το ψήσιμό τους είναι απλό και αποτελεί έναν νόστιμο τρόπο για να τους απολαύσετε.

Σπόροι Chia: Αυτοί οι μικροί σπόροι είναι μια θρεπτική δύναμη, φορτωμένοι με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες. Οι σπόροι Chia είναι μια αρχαία superfood τροφή και τελευταία γίνονται αρκετά δημοφιλείς.

Οι μελέτες δείχνουν ότι Chia σπόροι βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σας για τις καρδιακές παθήσεις. Βοηθούν στην καταπολέμηση της πείνας, δεδομένου ότι διογκώνονται όταν συνδυάζονται με υγρά.

Πασπαλίστε τους στα δημητριακά σας, στο πλιγούρι, στη βρώμη, ή προσθέστε τους σε smoothies.

Λιναρόσπορος: πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών και προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, και στην ικανοποίηση της πείνας.

Οι λιγνάνες και το ALA (α-λινολενικό οξύ) βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αποτελούν πλούσια πηγή ψευδαργύρου, σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνη Ε, και βιταμινών Β. Προσθέστε τους στη ζύμη του ψωμιού, πασπαλίστε το κέικ ή την σπιική χορτόπιτα, ή απλά ενισχύστε θρεπτικά το γιαούρτι σας.

Σουσάμι: Πλούσιο σε χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, φυτοστερόλες, μαγνήσιο, τρυπτοφάνη, και σίδηρο. Ο χαλκός είναι γνωστός για την ιδιότητά του να μειώνει τον πόνο και πρήξιμο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καθώς και οι φυτοστερόλες, όπως με σπόρους κολοκύθας, απαραίτητες για υγιή καρδιά. Προσθέστε τον στο ψωμί, σε σαλάτες και σε μαγειρευτά φαγητά.

Ηλιόσποροι: Χαρακτηρίζονται από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Ως πρωταρχικός λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό του σώματος, η βιταμίνη Ε βοηθά στην προστασία των κυττάρων μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες.

Τρώγονται ως υγιεινό σνακ, ωμοί ή ψημένοι.

TASTY IDEAS:

 • Χρήσιμοποιήστε τους ως toppings για ψημένα τρόφιμα - ψωμί, κέικ, muffins, πίτες
 • Προσθέστε τους στα ζυμαρικά, στο κοτόπουλο, στα θαλασσινά.
 • Χρησιμοποιήστε τους ως finisher σε σαλάτες λαχανικών και φρουτοσαλάτες
 • Χρησιμοποιήστε έναν επεξεργαστή τροφίμων για να τους αλέσει πλήρως και δημιουργείστε ντιπ για κουλούρια, κράκερ, ψωμί, κριτσίνια.
 • Αναμείξτε τους με βρώμη μέσα σε ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι
 • Απολαύστε τα ακατέργαστα ή ελαφρώς ψημένα!
 • Προσθέστε μια μικρή χούφτα σπόρους στο αγαπημένο σας smoothie

 

Αναστασία Δ. Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων , British Dietetic Association
Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.logodiatrofis.gr

 
Τα 5+1 παρεξηγημένα τρόφιμα της διατροφής μας! PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 29 Ιανουάριος 2015 21:50
Γράφει: Γεωργία Καπώλη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Κατά καιρούς ακούμε πολλά για το τι πρέπει να προτιμάμε να τρώμε, τι απαγορεύεται, τι μας παχαίνει και τι όχι. Ισχύουν όμως όλα αυτά που ακούμε και διαβάζουμε ή πολλές φορές πέφτουμε σε παγίδες που επηρεάζουν την υγεία μας και τις διατροφικές μας συνήθειες;

1. Ζυμαρικά: βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, όπως το ψωμί και το ρύζι. Επιπρόσθετα, τα μακαρόνια είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, προστατεύει την καρδιά από τις αρρυθμίες και μαζί με το νάτριο διατηρεί την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό. Επιπλέον, μία μερίδα μακαρόνια (200γρ) δεν έχει παραπάνω από 180 θερμίδες. Επιπρόσθετη διατροφική αξία έχουν τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως τα οποία έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συγκριτικά με τα κλασικά ζυμαρικά. Έτσι, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και σε συνδυασμό με τους σύνθετους υδατάνθρακες συντελούν ώστε να επέρχεται γρήγορος κορεσμός. Συγχρόνως, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως δεν προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μπορούν να καταναλώνονται και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής αλέσεως δεν προκαλεί απότομες διακυμάνσεις σακχάρου και ινσουλίνης, ρυθμίζοντας καλύτερα το σωματικό βάρος. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τρόπο μαγειρέματος, μιας και η προσθήκη κρέμας γάλακτος, βούτυρου επαυξάνει το περιεχόμενο σε θερμίδες και λιπαρά. Αντίθετα, μία απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια, βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο, αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο με λίγες θερμίδες (250 θερμίδες) και πολλά θρεπτικά συστατικά (κάλιο, βιταμίνη Ε, λυκοπένιο, καροτίνη).

2. Μπίρα: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μπίρα είναι η καλύτερη επιλογή και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μιας και έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Μην ξεχνάτε ότι οι θερμίδες ενός αλκοολούχου ποτού εξαρτώνται από την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ τόσο περισσότερες θερμίδες περιέχει. Πιο συγκεκριμένα η μπίρα περιέχει 43 θερμίδες ανά 100 ml σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη ποτά που δίνουν 250 θερμίδες ανά 100 ml. Επιπλέον, η μπίρα δεν έχει συντηρητικά. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση μπίρας μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας παρέχοντας αντιοξειδωτικά αλλά και μια ασπίδα προστασίας κατά των καρδιακών νοσημάτων. Τέλος, προκειμένου να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μπίρα χωρίς καμία τύψη είναι σημαντικό να την συνοδεύουμε ελαφριά πιάτα όπως μια ποικιλία τυριών ή θαλασσινά και όχι με τηγανιτούς μεζέδες.

3. Ελιές: οι περισσότεροι αγνοούμε τις θρεπτικές ιδιότητες των ελιών και συχνά τις απορρίπτουμε από τη διατροφή μας, θεωρώντας ότι έχουν πολλές θερμίδες και μας παχαίνουν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες μας δίνουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, δηλαδή 45 θερμίδες. Επίσης, οι ελιές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και της επιδερμίδας. Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι τοκοφερόλες που περιέχονται στις ελιές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέροντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσημάτα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο.

4. Ξηροί καρποί: όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά έχουν και πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση με αποτέλεσμα να προσφέρουν καρδιοαγγειακή προστασία. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε ασβέστιο και πρωτεΐνη ενισχύει την οστική και μυϊκή υγεία και αποτελούν ιδανική επιλογή για χορτοφάγους ή για άτομα που νηστεύουν και δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά και κρέας. Τέλος, το αυξημένο περιεχόμενο των ξηρών καρπών στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, ενισχύει τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε ωμούς, ανάλατους και μη καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, προκειμένου να επωφελείστε από όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

5. Μπανάνα: αποτελεί το απόλυτο σνακ αφού δίνει μια άμεση διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας, χάρη στο υψηλό περιεχόμενό της σε υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν την αντοχή. Επιπλέον, η μπανάνα έχει Βιταμίνη C και Β6, με αποτέλεσμα να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και τη μνήμη. Ιδανική για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και μυϊκές κράμπες, χάρη στην αυξημένη περιεκτικότητά της σε κάλιο. Η μπανάνα δεν παχαίνει αφού έχει ισοδύναμη θερμιδική αξία με όλα τα υπόλοιπα φρούτα (66Kcal/100gr) και δεν περιέχει λίπος και χοληστερόλη. Αντίθετα, η πλούσια περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες μειώνει την απορρόφη του λίπους των τροφών.

6. Light τρόφιμα: Για να υπάρχουν αποτελέσματα στη μείωση του βάρους με την κατανάλωση light τροφίμων θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια πλήρη και θρεπτικά ισορροπημένη δίαιτα, να επιλέγονται προϊόντα που εκτός από χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη να έχουν και χαμηλή θερμιδική αξία και να καταναλώνονται με μέτρο και σε ποσότητες όχι μεγαλύτερες από τα μη διαιτητικά τρόφιμα. Επιπλέον, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να διαβάζουν πάντα την διατροφική ετικέτα, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνουν τα τρόφιμα αυτά σε μικρές ποσότητες στο διαιτολόγιό τους.

 

Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.logodiatrofis.gr

 
Αλεύρι καρύδας: Θρεπτικό και Χωρίς Γλουτένη PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 28 Ιανουάριος 2015 03:16
Γράφει: Michael Ravensthorpe

 

Το αλεύρι καρύδας φτιάχνεται από το περίβλημα της καρύδας που έχει αλεσθεί σε μια πολύ λεπτή σκόνη. Έχει ήπια μυρωδιά και γεύση καρύδας, που το καθιστά κατάλληλο για συνταγές με βάση το αλεύρι και δεν έχει άλλα έντονα γευστικά συστατικά όπως σκόνη κακάο ή μπαχαρικά. Επίσης είναι πολύ ελαφρύ, που το καθιστά κατάλληλο ειδικά για ψημένα τρόφιμα, όπως muffins, τηγανίτες και κέικ.

Η φήμη του αλευριού καρύδας εξαπλώνεται στην Δύση, λόγω των σημαντικών οφελών του για την υγεία, που ξεπερνούν κατά πολύ εκείνα των επεξεργασμένων αλεύρων. Παρακάτω είναι μία λίστα με τους λόγους για τους οποίους, άτομα που προσέχουν την υγεία τους, λαμβάνουν το αλεύρι καρύδας σοβαρά και γιατί ένα αυξανόμενος αριθμός βιβλίων που ειδικεύεται σε συνταγές με αλεύρι καρύδας, δημοσιεύονται κάθε μέρα.

Χωρίς γλουτένη

Αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη του ιδιότητα είναι ότι δεν έχει γλουτένη, που σημαίνει ότι δεν περιέχει κανένα από τα μόρια πρωτεΐνης της γλουτένης που βρίσκονται στα δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Η γλουτένη είναι ιδιαίτερα αλλεργιογόνος τροφή και μπορεί να αποβεί και θανατηφόρα σε άτομα με κοιλιοκάκη (μία πάθηση όπου η γλουτένη προκαλεί ζημιά στο λεπτό έντερο και αποτρέπει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής). Ωστόσο, όλο και περισσότερα στοιχεία, ειδικά εκείνα που έχουν συνταχθεί από τον Dr. William Davis στο βιβλίο του «Wheat Belly», που εκδόθηκε το 2011, υποδεικνύουν ότι η γλουτένη είναι ανθυγιεινή για όλους και αποτελεί την κύρια αιτία του λήθαργου, του φουσκώματος, της ομίχλης εγκεφάλου κ.α. Ευτυχώς στην αγορά υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε αλεύρια χωρίς γλουτένη, όπως το αλεύρι καρύδας, αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή.

Πλούσιο σε φυτικές ίνες

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2006, στο τεύχος «Innovative Food Science & Emerging Technologies», η προσθήκη αλεύρι καρύδας στην διατροφή μας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου, να χαμηλώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης και να μας προστατέψει από τον καρκίνο και τον διαβήτη. Οι ερευνητές του «Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων και Διατροφής» στις Φιλιππίνες, ισχυρίζονται ότι αυτά τα οφέλη προέρχονται από τα ασυνήθιστα επίπεδα φυτικών ινών που περιέχονται στο αλεύρι καρύδας (1 μερίδα αλεύρι καρύδας 100 gr περιέχει 39 gr φυτικές ίνες, σχεδόν το διπλάσιο από το πίτουρο σιταριού). Ο Dr. Bruce Fife, ολιστικός ιατρός και συγγραφέας του βιβλίου «Μαγειρεύοντας με αλεύρι καρύδας», ισχυρίζεται ότι το αλεύρι καρύδας μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες να φτάσουν την συνιστώμενη ημερήσια δόση, που κυμαίνεται μεταξύ 20-35 gr. Συστήνει μάλιστα, την προσθήκη 1-2 κουταλιών της σούπας αλεύρι καρύδας σε σάλτσες, ψημένα τρόφιμα, φαγητά κατσαρόλας ή smoothies.

Υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά

Η καρύδα είναι πολύ αγαπητή στα άτομα που ακολουθούν φανατικά την υγιεινή διατροφή, επειδή είναι πλούσια σε λιπαρά. Το αλεύρι της καρύδας επειδή προέρχεται από το περίβλημα της καρύδας, διατηρεί ένα μεγάλο αριθμό αυτών των λιπαρών. Μία μερίδα αλεύρι καρύδας 100 gr περιέχει 8,7 gr λιπαρά εκ των οποίων τα 8 είναι κορεσμένα. Τα περισσότερα από αυτά τα λιπαρά είναι τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCTs) δηλαδή ουσιώδη λιπαρά που προστατεύουν τον οργανισμό και φημίζονται για τις αντι-ιικές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι τα MCTs ενισχύουν τον μεταβολισμό, καθιστώντας το αλεύρι καρύδας κατάλληλο για απώλεια βάρους.

Ασφαλές για τους διαβητικούς

Επειδή το αλεύρι καρύδας είναι πλούσιο σε ίνες, αλλά σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα αλεύρια, φτωχό σε εύπεπτους υδατάνθρακες, έχει μία ήπια αντίδραση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Αυτό το καθιστά ένα εξαιρετικό αλεύρι για τους διαβητικούς, τους προδιαβητικούς και για οποιοδήποτε άλλον θέλει να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος σταθερά.

Πλούσιο σε πρωτεΐνες

Μονολότι δεν περιέχει τις πρωτεΐνες της γλουτένης (γλιαδίνη και γλουτενίνη), το αλεύρι καρύδας περιέχει ένα εντυπωσιακό αριθμό άλλων πρωτεϊνών. Στην πραγματικότητα, 100 gr αλεύρι καρύδας περιέχει 19,3 gr πρωτεΐνης ή 38% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (RDI), που αποτελεί πολύ περισσότερη πρωτεΐνη ανά μερίδα σε σχέση με άλλα σημαντικά αλεύρια όπως το άσπρο αλεύρι, το καλαμποκάλευρο ή το αλεύρι σικάλεως. Επομένως το αλεύρι καρύδας είναι ένα πολύτιμο συστατικό στην μαγειρική των vegans ή χορτοφάγων που χρειάζονται πρωτεΐνη (π.χ bodybuilders), καθώς η πρωτεΐνη είναι αναγκαία για την ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Michael Ravensthorpe είναι ένας ανεξάρτητος συγγραφέας, που τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η διατροφή, η εναλλακτική ιατρική και το bushcraft. Είναι ο δημιουργός της ιστοσελίδας http://spiritfoods.net/, μέσω της οποίας προωθεί τις πιο υγιεινές τροφές στο κόσμο.

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

Πηγή: www.naturalnews.com

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 3 από 36
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter