Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Διατροφή
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Διατροφή
Η διαγνωστική σημασία της δοκιμασίας ανοχής γλυκόζης PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 21 Φεβρουάριος 2015 03:44

Γράφει: Δημήτρης Γρηγοράκης, Διατροφολόγος

 

Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη εξέταση έχει καθιερωθεί ως κορυφαία στην περίπτωση της διερεύνησης της μεταβολικής λειτουργίας. Απεικονίζει την ικανότητα της ινσουλίνης να διενεργεί αποτελεσματικά το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Τι μας δείχνει η «δοκιμασία ανοχής γλυκόζης» ή «καμπύλη σακχάρου»

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι ο φυσιολογικός μεταβολισμός του σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητος για την υγιή λειτουργία του οργανισμού, συνίσταται ο εργαστηριακός έλεγχος προκειμένου να ελέγξετε, να διαγνώσετε, και να παρακολουθήσετε την υπεργλυκαιμία, την υπογλυκαιμία, το σακχαρώδη διαβήτη και την προ-διαβητική κατάσταση. Πάνω απ΄ όλα όμως με τη συγκεκριμένη εξέταση θα διαπιστώσετε άμεσα την προδιάθεση που εμφανίζετε για παχυσαρκία. Πιο απλά, θα ανακαλύψετε το γιατί σε πολλές περιπτώσεις ενώ εφαρμόζετε πιστά μία δίαιτα αδυνατίσματος δεν παρουσιάζετε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η πιο αντικειμενική εξέταση για όλα τα παραπάνω είναι η «δοκιμασία ανοχής γλυκόζης» ή πιο απλά «καμπύλη σακχάρου».

Πως μετριέται: Η «δοκιμασία ανοχής γλυκόζης» ή «καμπύλη σακχάρου» πραγματοποιείται ως εξής:

 • Το άτομο πηγαίνει στο μικροβιολογικό εργαστήριο το πρωί, νηστικό (μπορεί να έχει πιει μόνο νερό). Τις προηγούμενες 3 μέρες μπορεί να έχει φάει ελεύθερα (έτσι ώστε να έχει πάρει αρκετούς υδατάνθρακες και το πάγκρεάς του να έχει ενεργοποιηθεί, για να μπορέσει να ανταποκριθεί όσο γίνεται καλύτερα στη δοκιμασία).
 • Αρχικά γίνεται λήψη αίματος σε κατάσταση νηστείας.
 • Στη συνέχεια ο εξεταζόμενος πίνει ένα ποτήρι νερό, μέσα στο οποίο έχουν διαλυθεί 75g άνυδρης γλυκόζης (μια σκόνη γλυκόζης που μπορεί να πάρει ο εξεταζόμενος από το φαρμακείο). Επειδή το ρόφημα είναι πολύ γλυκό, δεν χρειάζεται να καταναλωθεί αμέσως, αλλά το πολύ μέσα σε 5 λεπτά.
 • Ακολουθούν 2 ώρες, κατά τις οποίες ο εξεταζόμενος πρέπει να παραμείνει σε κατάσταση ηρεμίας νηστικός χωρίς να καπνίσει ή να καταναλώσει υγρά, όπου γίνονται αιμοληψίες ανά μισή ώρα.

Ιδανικά επίπεδα: Θεωρείται ότι η Δοκιμασία Ανοχής Γλυκόζης (ΔΑΓ) είναι φυσιολογική, όταν στο δείγμα πριν τη λήψη γλυκόζης η τιμή είναι κάτω από 126 mg/dl, καμία τιμή από τις αιμοληψίες στα 30 min, 60 min, 90 min, 120 min δεν υπερβαίνει τα 200 mg/dl και το δείγμα των δύο ωρών είναι κάτω 140 mg/dl. Θεωρείται ότι η Δοκιμασία Ανοχής Γλυκόζης είναι παθολογική όταν το δείγμα δύο ωρών είναι πάνω από 200 mg/dl. Αν βρεθούν τιμές γλυκόζης ενδιάμεσες (δηλαδή πάνω από 170 mg/dl και κάτω από 200 mg/dl) θεωρούμε ότι υπάρχει μειωμένη ανοχή γλυκόζης. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται επανάληψη σε 6 μήνες ή ένα χρόνο (Stumvoll et al 2000).

 

ΚΑΜΠΥΛΗ ΓΛΥΚΟΖΗΣ 75 ΓΡΑΜΜ.
ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑ
ΤΙΜΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΝΑ 30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ (min)

Τιμές Αναφοράς Γλυκόζης

0 (Νηστικός)

70-115 mg/dl

30

100-160 mg/dl

60

110-170 mg/dl

90

90-140 mg/dl

120

70-120 mg/dl

150

60-110 mg/dl

180

60-110 mg/dl

210

60-110 mg/dl

240

60-110 mg/dl

270

60-110 mg/dl

300

60-110 mg/dl

 

ΧΡΟΝΟΣ (min)

Τιμές Αναφοράς Ινσουλίνης

(μIU/ml)

0 (Νηστικός)

2.6-24.9

30

2.0-86.0

60

8.0-112.0

90

5.0-84.0

120

5.0-79.0

 

 

Εάν η «καμπύλη σακχάρου» αίματος δεν είναι φυσιολογική: Το σίγουρο είναι πως εφαρμόζοντας ένα μη ισορροπημένο διατροφολόγιο παίρνετε πολύ εύκολα βάρος. Ταυτόχρονα, χάνετε βάρος πολύ δύσκολα όταν η δίαιτα που εφαρμόζετε δεν είναι η ενδεδειγμένη. Στην περίπτωση αυτή, ένα καλά σχεδιασμένο Αντιοξειδωτικό διαιτολόγιο με επιλογές τροφίμων χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη κρίνεται ως απαραίτητο. Η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως προληπτικό μέτρο και ταυτόχρονα σε συνδυασμό με την υιοθέτηση υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς μπορούν να επαναφέρουν το φυσιολογικό μεταβολισμό της γλυκόζης χωρίς καμία φαρμακευτική αγωγή.

 

Δημήτρης Γρηγοράκης
Διατροφολόγος

www.logodiatrofis.gr

 
Αδυνάτισμα… με χαρακτήρα! PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 21 Φεβρουάριος 2015 03:27

Γράφει: Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Επτά διαφορετικοί τύποι χαρακτήρα. Επτά διαφορετικοί τύποι κατανάλωσης. Ταυτιστείτε με τον δικό σας μέσα από τα στοιχεία που καλύτερα σας χαρακτηρίζουν και, προσοχή, γιατί και τα «θανάσιμα αμαρτήματα» ήταν επτά. Βρείτε λοιπόν τα λάθη ώστε το φαγητό να αφήνει μόνο την απόλαυση.

Ο μη οργανωτικός τύπος

Για εσάς μετράει πάρα πολύ να γνωρίζετε ακόμα και τις μικρές λεπτομέρειες που αφορούν στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Όσο οργανωτικοί είστε όμως σε επίπεδο σκέψης, τόσο στην πράξη κάτι πάντα σας ξεφεύγει. Ενώ έχετε αποφασίσει ότι σήμερα είναι πραγματικά η μέρα που θα κάνετε το πρόγραμμά σας χωρίς προσθαφαιρέσεις, ο παράγοντας του απρόοπτου που σας κοιτάζει απ' τη γωνία γελάει. Φροντίστε λοιπόν να αντιμετωπίσετε ρεαλιστικά το πρόβλημά σας πριν βρεθείτε αντιμέτωποι με αυτό.

Η γνώμη του διατροφολόγου: στην περίπτωση αυτή ταιριάζει η παροιμία «το καλό το παλικάρι πριν πεινάσει μαγειρεύει»! προκειμένου να μετριάσετε την πιθανότητα να συμβεί κάτι απρόοπτο καλό είναι να έχετε ετοιμάσει από την προηγούμενη το γεύμα της επόμενης μέρας και να έχετε πάντα στη διάθεσής σας τρόφιμα που θα μπορείτε να τα καταναλώσετε εύκολα και γρήγορα όπου και αν είστε: τέτοια είναι τα φρούτα (φρέσκα & αποξηραμένα), οι χυμοί, τα κράκερ σίκαλης, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, οι μπάρες δημητριακών, το τοστ, το κουλούρι θεσσαλονίκης και τα μπισκότα πολυδημητριακών.

Ο παρορμητικός τύπος

Η παρόρμηση σας οδηγεί στην κατανάλωση. Δεν μπορείτε να αντισταθείτε εύκολα σε ό,τι περνάει από μπροστά σας. Πρέπει σταδιακά να καταλάβετε πως, ό,τι περνάει από το στομάχι σας, πρέπει πρώτα να έχει περάσει από το μυαλό σας. Έτσι μόνο θα καταπολεμήσετε την περιττή ποσότητα και όχι τις επιθυμίες σας.

Η γνώμη του διατροφολόγου: είναι σημαντικό να ακολουθείτε μικρά και συχνά γεύματα προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε το αίσθημα πείνας που σας κάνει πιο ευάλωτους σε λιχουδιές.

Ο ποσοτικός τύπος

Το μάτι σας χορταίνει πιο δύσκολα από το στομάχι σας. Για εσάς το φαγητό αποτελεί μια μορφή μικρού καθημερινού ανταγωνισμού. «Καλύτερα να περισσέψει παρά να μη φτάσει» και το «δεν πετάμε τίποτα γιατί είναι κρίμα να πάει χαμένο», αποτελούν για εσάς αγαπημένες κλισέ εκφράσεις. Προσοχή όμως γιατί το σώμα μας αντιδρά στο παραπάνω φαγητό και ακόμα περισσότερο στο περιττό.

Η γνώμη του διατροφολόγου: καλό είναι να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι «η ποιότητα μετράει και όχι η ποσότητα»! φροντίστε να τρώτε σε μικρό πιάτο έτσι ώστε η ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε να σας φαίνετε μεγαλύτερη. Χορτάστε το μάτι σας και το στομάχι σας με φρούτα και λαχανικά που δεν σας επιβαρύνουν τόσο πολύ θερμιδικά και καταναλώνετε αυξημένη ποσότητα υγρών προκειμένου να επέλθει γρήγορος κορεσμός.

Ο διχοτομικός τύπος

Αγαπημένο μότο το «όλα ή τίποτα». Για εσάς η παραμικρή παρασπονδία γίνεται αιτία παραίτησης και βατήρας για παραπάνω και ακόμα μεγαλύτερες απαγορευμένες απολαύσεις. Θα έπρεπε να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας και να μάθετε να καλλιεργείτε την υπομονή σας. Δώστε λοιπόν στο χρόνο το χρόνο του να δράσει και αναρωτηθείτε μήπως και το γκρι, εκτός από το άσπρο και το μαύρο, θα ήταν ένα χρώμα που θα μπορούσε να σας ταιριάζει.

Η γνώμη του διατροφολόγου: θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αποτέλεσμα δεν είναι μόνο να χάσετε κιλά αλλά και να σταθεροποιήσετε το βάρος σας. Ακόμα και όταν δεν βλέπετε διαφορά στη ζυγαριά είναι σημαντικό να μην αυξάνεται το βάρος σας. Ο ρεαλιστικός στόχος απώλειας βάρους αρχικά είναι το 10% του βάρους σας και σε ρυθμός 0,5-1 κιλό/εβδομάδα. Τέλος αν θέλετε να πηγαίνουν όλα ρολόι να είστε τυπικοί στο διατροφικό σας πρόγραμμα ακόμη και όταν κάνετε ατασθαλίες και ενισχύστε το αποτέλεσμα σας με γυμναστική.

Ο βουλιμικός τύπος

Ωράριο στο φαγητό δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και αντίσταση από πλευράς σας. Οι γλυκές με τις αλμυρές τροφές εναλλάσσονται τακτικά και ο φαύλος κύκλος δεν σταματά να τροφοδοτείται. Αυτό που σας ενδιαφέρει κυρίως δεν είναι ούτε η γεύση ούτε οι θερμίδες του φαγητού αλλά το ότι πάντα πρέπει να μασουλάτε κάτι σαν μέσο εκτόνωσης. Αν σας ζητούσαμε λοιπόν να τοποθετήσετε σε ένα διαφανές δοχείο ό,τι έξτρα καταναλώνετε, πραγματικά θα σας εξέπληττε το τι μπορεί να χωρέσει το στομάχι μας. Στη δική μας περίπτωση χωράει όσα ακριβώς και το μυαλό μας.

Η γνώμη του διατροφολόγου: είναι σημαντικό να έχετε ποικιλία τροφίμων στη διατροφή σας προκειμένου να πετύχετε την εναλλαγή γεύσεων που επιθυμείτε. Καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες και ακολουθείτε συνέχεια μικρά και συχνά γεύματα έτσι ώστε να έχτε την εντύπωση ότι τσιμπολογάτε. Δώστε έμφαση επιπλέον στην κατανάλωση αφεψημάτων και ροφημάτων χωρίς ζάχαρη (π.χ. τσάι, αναψυκτικά, σόδα, καφέ, χυμοί, ) τα οποία σας δίνουν την αίσθηση ότι τρώτε χωρίς να σας επιβαρύνουν με θερμίδες.

Ο αυτοπεριοριστικός τύπος

Η ενοχή φτάνει σχεδόν ταυτόχρονα με το αίσθημα του κορεσμού στον εγκέφαλό σας. Ο τρόπος που τρεφόσαστε, σχολαστικός και αυστηρός. Ίσως έτσι, με αυστηρότητα, να αντιμετωπίζετε και τον ίδιο σας τον εαυτό και να μην του επιτρέπετε το παραμικρό ολίσθημα. Έχετε την αίσθηση πως, μειώνοντας σε επίπεδο σκέψης τις ανάγκες σας, τις μειώνετε και στην πραγματικότητα; Θα σας απογοητεύσω, αλλά κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει αλλά τις περισσότερες φορές έχει και αντίθετο αποτέλεσμα.

Η γνώμη του διατροφολόγου: δεν χρειάζεται να σας πιάνει εμμονή με την υγιεινή διατροφή! Να θυμάστε πάντα ότι «παν μέτρον άριστον». Μπορούμε να καταναλώνουμε τα πάντα αρκεί να μην υπερβαίνουμε σε ποσότητα. Πάντα υπάρχει χώρος για κάποιες διατροφικές ατασθαλίες αρκεί να μην είμαστε υπερβολικοί. Αν μία μέρα ξεφύγετε συνεχίστε κανονικά τη διατροφή σας και ο μεταβολισμός σας θα εξουδετερώσει τις διατροφικές αταξίες σας.

Ο συναισθηματικός τύπος

Η πείνα για εσάς από φυσική ανάγκη κατάντησε να είναι ψυχική. Άγχος, χαρά, λύπη, ανία και ανασφάλεια αποτελούν μερικά από τα αρνητικά συναισθήματα που σας οδηγούν στην υπερκατανάλωση. Το κακό στην περίπτωσή σας είναι ότι μάθατε τον εαυτό σας να λύνει τα προβλήματα και να ανακουφίζει προσωρινά τον πόνο της ψυχή του μόνο με το φαγητό. Δε λέω, αποτελεσματικό στην άμεση ανακούφιση του πόνου το depon, αλλά δεν έχουμε ακούσει ποτέ κανέναν να θεραπεύεται με τη χρήση του.

Η γνώμη του διατροφολόγου: στη δική σας περίπτωση αξίζει να μιλήσουμε για τροφές που βελτιώνουν τη διάθεση! Έτσι λοιπόν καλό είναι να έχετε κατά νου τα ακόλουθα: Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες: βοηθούν στην αύξηση του επιπέδου σεροτονίνης στο σώμα, μιας χημικής ουσίας που προσφέρει στον οργανισμό ηρεμία και χαλάρωση. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες: δημητριακά, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα.

 • Σοκολάτα: περιλαμβάνει περισσότερα από 300 συστατικά που επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Έχει τη δυνατότητα να διεγείρει τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο, που «ευθύνονται» για τη δημιουργία της καλής διάθεσης.
 • Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά: αυξάνουν τις ενδορφίνες που παράγονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, έχουν δράση ανάλογη των οπιοειδών και αποτελούν μια κατηγορία νευροδιαβιβαστων που μας προκαλούν ευεξία. Συνεπώς, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν «καλά» λιπαρά -κυρίως μονοακόρεστα-, όπως το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο αλλά και τα ω-3 λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά, προσφέρουν ευφορία.
 • Πρωτεΐνες: το αμινοξύ τυροσίνη ευθύνεται για τη διέγερση που νιώθουμε όταν ηδιάθεσή μας είναι «ανεβασμένη».
 • Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες: αβγά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ψάρι, γαλοπούλα, κοτόπουλο, μοσχάρι.
 • Βιταμίνες και μέταλλα: συγκεκριμένα, το φυλλικό οξύ και το σελήνιο βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει άγχος ακόμη και έντονο εκνευρισμό. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν καλές πηγές φυλλικού οξέος ενώ τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ντομάτες, ο τόνος, το μπρόκολο και οι ηλιόσποροι περιέχουν μεγάλες δόσεις σεληνίου.
 • Καφεΐνη: μια μικρή ποσότητα καφεΐνης είναι αρκετή για να μας ανεβάσει την διάθεση και να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Η υπερβολική κατανάλωση, αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και αϋπνίες, που είναι φυσιολογικό να επιφέρουν κακή διάθεση.

 

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.logodiatrofis.gr

 
Μεταβολισμός: Μετρήστε τον πριν ξεκινήσετε δίαιτα… PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 06 Φεβρουάριος 2015 22:49
Γράφει: Μαρία Ζερβού, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

 

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας φαίνεται να είναι θέμα απλών μαθηματικών, δηλαδή ο υπολογισμός του αριθμού των θερμίδων που προσλαμβάνονται και των θερμίδων που καταναλώνονται. Κάθε τι που τρώμε παραπάνω από τις ανάγκες μας για ενέργεια, μετατρέπεται σε λίπος.

Το ποσό της ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης (θερμίδες ανά ημέρα) διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο. Ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR) είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται ώστε το σώμα να διατηρήσει τις ζωτικές λειτουργίες του. Σε άτομα που κάνουν καθιστική εργασία, ο RMR αποτελεί το 80% της συνολικής τους ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης.

Το ενεργειακό ισοζύγιο

Για να αναπτυχθεί το ιδανικό πρόγραμμα διαχείρισης του βάρους σας, πρέπει να μετρηθεί ο ατομικός σας μεταβολισμός (RMR) και στη συνέχεια να υπολογιστεί η ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας για να αντεπεξέλθει στον τρόπο ζωής και στην καθημερινή σας άσκηση. Από την στιγμή που είναι γνωστές αυτές οι τρεις παράμετροι, μπορεί να διαμορφωθεί ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα ημερήσιας πρόσληψης φαγητού, βασισμένο στον ατομικό σας μεταβολισμό.

Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας : Πως μπορώ να τον μετρήσω;

Η μέτρηση του μεταβολισμού είναι εύκολη και γρήγορη. Απλά αναπνέετε κανονικά καθώς αναπαύεστε σε ένα κρεβάτι, μέσα από μια μάσκα για 10-15 λεπτά. Στο τέλος του τεστ θα μάθετε το ακριβές ποσό των θερμίδων που το σώμα σας καταναλώνει καθημερινά.

Την ημέρα της μέτρησης...

Όπως με τις περισσότερες ιατρικές εξετάσεις π.χ. τον έλεγχο της χοληστερόλης – έτσι και με το μεταβολισμό υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, για να επιτύχετε μια σωστή μέτρηση. Έτσι, τη συγκεκριμένη ημέρα που έχετε προγραμματίσει για τη μέτρηση, βεβαιωθείτε ότι:

 • Δεν έχετε φάει ή δεν έχετε πιει τίποτα άλλο εκτός από νερό, τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
 • Δεν έχετε καπνίσει, δεν έχετε καταναλώσει καφεΐνη, δεν έχετε πάρει συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα που περιέχουν εφεδρίνη, Ma Huang ή ψευδοεφεδρίνη, τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τη μέτρηση.
 • Δεν έχετε γυμναστεί (αεροβική γυμναστική ή ασκήσεις αντοχής) για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας.

Η μέτρηση του Μεταβολικού Ρυθμού Ηρεμίας πραγματοποιείται σε όλες τις Διαιτολογικές Μονάδες ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

 

Μαρία Ζερβού
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

www.logodiatrofis.gr

 
Οι σπόροι που καίνε λίπος & αδυνατίζουν PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 29 Ιανουάριος 2015 22:16

Γράφει: Αναστασία Δ. Κόκκαλη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.

 

Ήρθε η ώρα να.. μιμηθούμε τους φτερωτούς μας φίλους, να αρχίσουμε να τρώμε σπόρια! Αυτές οι μικροσκοπικές τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και σίγουρα δεν είναι μόνο για τα πουλιά!

Βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, προσφέρουν ενέργεια, προστατεύουν την καρδιά σας, και ικανοποιούν και το αίσθημα της πείνας.

Έτσι, πολλοί σπόροι για να επιλέξουν από, τόσα πολλά οφέλη για την υγεία για να κερδίσει!

Iδού οι καλύτεροι σπόροι

Σπόροι κολοκύθας: Ονομάζονται επίσης pepitas. Είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, τρυπτοφάνη και σίδηρο.

Περιέχουν επίσης χαλκό, ψευδάργυρο, βιταμίνη Κ, και φυτοστερόλες. Ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, η τρυπτοφάνη έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική κατά της κατάθλιψης, και οι φυτοστερόλες βοηθούν στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης και στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων.

Οι σπόροι κολοκύθας χρησιμοποιούνται σε θεραπείες για την ουροδόχο κύστη και τον προστάτη, καθώς προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το ψήσιμό τους είναι απλό και αποτελεί έναν νόστιμο τρόπο για να τους απολαύσετε.

Σπόροι Chia: Αυτοί οι μικροί σπόροι είναι μια θρεπτική δύναμη, φορτωμένοι με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες. Οι σπόροι Chia είναι μια αρχαία superfood τροφή και τελευταία γίνονται αρκετά δημοφιλείς.

Οι μελέτες δείχνουν ότι Chia σπόροι βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σας για τις καρδιακές παθήσεις. Βοηθούν στην καταπολέμηση της πείνας, δεδομένου ότι διογκώνονται όταν συνδυάζονται με υγρά.

Πασπαλίστε τους στα δημητριακά σας, στο πλιγούρι, στη βρώμη, ή προσθέστε τους σε smoothies.

Λιναρόσπορος: πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών και προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, και στην ικανοποίηση της πείνας.

Οι λιγνάνες και το ALA (α-λινολενικό οξύ) βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αποτελούν πλούσια πηγή ψευδαργύρου, σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνη Ε, και βιταμινών Β. Προσθέστε τους στη ζύμη του ψωμιού, πασπαλίστε το κέικ ή την σπιική χορτόπιτα, ή απλά ενισχύστε θρεπτικά το γιαούρτι σας.

Σουσάμι: Πλούσιο σε χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, φυτοστερόλες, μαγνήσιο, τρυπτοφάνη, και σίδηρο. Ο χαλκός είναι γνωστός για την ιδιότητά του να μειώνει τον πόνο και πρήξιμο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καθώς και οι φυτοστερόλες, όπως με σπόρους κολοκύθας, απαραίτητες για υγιή καρδιά. Προσθέστε τον στο ψωμί, σε σαλάτες και σε μαγειρευτά φαγητά.

Ηλιόσποροι: Χαρακτηρίζονται από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Ως πρωταρχικός λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό του σώματος, η βιταμίνη Ε βοηθά στην προστασία των κυττάρων μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες.

Τρώγονται ως υγιεινό σνακ, ωμοί ή ψημένοι.

TASTY IDEAS:

 • Χρήσιμοποιήστε τους ως toppings για ψημένα τρόφιμα - ψωμί, κέικ, muffins, πίτες
 • Προσθέστε τους στα ζυμαρικά, στο κοτόπουλο, στα θαλασσινά.
 • Χρησιμοποιήστε τους ως finisher σε σαλάτες λαχανικών και φρουτοσαλάτες
 • Χρησιμοποιήστε έναν επεξεργαστή τροφίμων για να τους αλέσει πλήρως και δημιουργείστε ντιπ για κουλούρια, κράκερ, ψωμί, κριτσίνια.
 • Αναμείξτε τους με βρώμη μέσα σε ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι
 • Απολαύστε τα ακατέργαστα ή ελαφρώς ψημένα!
 • Προσθέστε μια μικρή χούφτα σπόρους στο αγαπημένο σας smoothie

 

Αναστασία Δ. Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων , British Dietetic Association
Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.logodiatrofis.gr

 
Τα 5+1 παρεξηγημένα τρόφιμα της διατροφής μας! PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 29 Ιανουάριος 2015 21:50
Γράφει: Γεωργία Καπώλη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Κατά καιρούς ακούμε πολλά για το τι πρέπει να προτιμάμε να τρώμε, τι απαγορεύεται, τι μας παχαίνει και τι όχι. Ισχύουν όμως όλα αυτά που ακούμε και διαβάζουμε ή πολλές φορές πέφτουμε σε παγίδες που επηρεάζουν την υγεία μας και τις διατροφικές μας συνήθειες;

1. Ζυμαρικά: βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, όπως το ψωμί και το ρύζι. Επιπρόσθετα, τα μακαρόνια είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, προστατεύει την καρδιά από τις αρρυθμίες και μαζί με το νάτριο διατηρεί την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό. Επιπλέον, μία μερίδα μακαρόνια (200γρ) δεν έχει παραπάνω από 180 θερμίδες. Επιπρόσθετη διατροφική αξία έχουν τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως τα οποία έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συγκριτικά με τα κλασικά ζυμαρικά. Έτσι, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και σε συνδυασμό με τους σύνθετους υδατάνθρακες συντελούν ώστε να επέρχεται γρήγορος κορεσμός. Συγχρόνως, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως δεν προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μπορούν να καταναλώνονται και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής αλέσεως δεν προκαλεί απότομες διακυμάνσεις σακχάρου και ινσουλίνης, ρυθμίζοντας καλύτερα το σωματικό βάρος. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τρόπο μαγειρέματος, μιας και η προσθήκη κρέμας γάλακτος, βούτυρου επαυξάνει το περιεχόμενο σε θερμίδες και λιπαρά. Αντίθετα, μία απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια, βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο, αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο με λίγες θερμίδες (250 θερμίδες) και πολλά θρεπτικά συστατικά (κάλιο, βιταμίνη Ε, λυκοπένιο, καροτίνη).

2. Μπίρα: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μπίρα είναι η καλύτερη επιλογή και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μιας και έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Μην ξεχνάτε ότι οι θερμίδες ενός αλκοολούχου ποτού εξαρτώνται από την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ τόσο περισσότερες θερμίδες περιέχει. Πιο συγκεκριμένα η μπίρα περιέχει 43 θερμίδες ανά 100 ml σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη ποτά που δίνουν 250 θερμίδες ανά 100 ml. Επιπλέον, η μπίρα δεν έχει συντηρητικά. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση μπίρας μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας παρέχοντας αντιοξειδωτικά αλλά και μια ασπίδα προστασίας κατά των καρδιακών νοσημάτων. Τέλος, προκειμένου να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μπίρα χωρίς καμία τύψη είναι σημαντικό να την συνοδεύουμε ελαφριά πιάτα όπως μια ποικιλία τυριών ή θαλασσινά και όχι με τηγανιτούς μεζέδες.

3. Ελιές: οι περισσότεροι αγνοούμε τις θρεπτικές ιδιότητες των ελιών και συχνά τις απορρίπτουμε από τη διατροφή μας, θεωρώντας ότι έχουν πολλές θερμίδες και μας παχαίνουν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες μας δίνουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, δηλαδή 45 θερμίδες. Επίσης, οι ελιές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και της επιδερμίδας. Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι τοκοφερόλες που περιέχονται στις ελιές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέροντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσημάτα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο.

4. Ξηροί καρποί: όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά έχουν και πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση με αποτέλεσμα να προσφέρουν καρδιοαγγειακή προστασία. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε ασβέστιο και πρωτεΐνη ενισχύει την οστική και μυϊκή υγεία και αποτελούν ιδανική επιλογή για χορτοφάγους ή για άτομα που νηστεύουν και δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά και κρέας. Τέλος, το αυξημένο περιεχόμενο των ξηρών καρπών στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, ενισχύει τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε ωμούς, ανάλατους και μη καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, προκειμένου να επωφελείστε από όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

5. Μπανάνα: αποτελεί το απόλυτο σνακ αφού δίνει μια άμεση διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας, χάρη στο υψηλό περιεχόμενό της σε υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν την αντοχή. Επιπλέον, η μπανάνα έχει Βιταμίνη C και Β6, με αποτέλεσμα να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και τη μνήμη. Ιδανική για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και μυϊκές κράμπες, χάρη στην αυξημένη περιεκτικότητά της σε κάλιο. Η μπανάνα δεν παχαίνει αφού έχει ισοδύναμη θερμιδική αξία με όλα τα υπόλοιπα φρούτα (66Kcal/100gr) και δεν περιέχει λίπος και χοληστερόλη. Αντίθετα, η πλούσια περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες μειώνει την απορρόφη του λίπους των τροφών.

6. Light τρόφιμα: Για να υπάρχουν αποτελέσματα στη μείωση του βάρους με την κατανάλωση light τροφίμων θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια πλήρη και θρεπτικά ισορροπημένη δίαιτα, να επιλέγονται προϊόντα που εκτός από χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη να έχουν και χαμηλή θερμιδική αξία και να καταναλώνονται με μέτρο και σε ποσότητες όχι μεγαλύτερες από τα μη διαιτητικά τρόφιμα. Επιπλέον, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να διαβάζουν πάντα την διατροφική ετικέτα, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνουν τα τρόφιμα αυτά σε μικρές ποσότητες στο διαιτολόγιό τους.

 

Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.logodiatrofis.gr

 
Αλεύρι καρύδας: Θρεπτικό και Χωρίς Γλουτένη PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 28 Ιανουάριος 2015 03:16
Γράφει: Michael Ravensthorpe

 

Το αλεύρι καρύδας φτιάχνεται από το περίβλημα της καρύδας που έχει αλεσθεί σε μια πολύ λεπτή σκόνη. Έχει ήπια μυρωδιά και γεύση καρύδας, που το καθιστά κατάλληλο για συνταγές με βάση το αλεύρι και δεν έχει άλλα έντονα γευστικά συστατικά όπως σκόνη κακάο ή μπαχαρικά. Επίσης είναι πολύ ελαφρύ, που το καθιστά κατάλληλο ειδικά για ψημένα τρόφιμα, όπως muffins, τηγανίτες και κέικ.

Η φήμη του αλευριού καρύδας εξαπλώνεται στην Δύση, λόγω των σημαντικών οφελών του για την υγεία, που ξεπερνούν κατά πολύ εκείνα των επεξεργασμένων αλεύρων. Παρακάτω είναι μία λίστα με τους λόγους για τους οποίους, άτομα που προσέχουν την υγεία τους, λαμβάνουν το αλεύρι καρύδας σοβαρά και γιατί ένα αυξανόμενος αριθμός βιβλίων που ειδικεύεται σε συνταγές με αλεύρι καρύδας, δημοσιεύονται κάθε μέρα.

Χωρίς γλουτένη

Αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη του ιδιότητα είναι ότι δεν έχει γλουτένη, που σημαίνει ότι δεν περιέχει κανένα από τα μόρια πρωτεΐνης της γλουτένης που βρίσκονται στα δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Η γλουτένη είναι ιδιαίτερα αλλεργιογόνος τροφή και μπορεί να αποβεί και θανατηφόρα σε άτομα με κοιλιοκάκη (μία πάθηση όπου η γλουτένη προκαλεί ζημιά στο λεπτό έντερο και αποτρέπει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής). Ωστόσο, όλο και περισσότερα στοιχεία, ειδικά εκείνα που έχουν συνταχθεί από τον Dr. William Davis στο βιβλίο του «Wheat Belly», που εκδόθηκε το 2011, υποδεικνύουν ότι η γλουτένη είναι ανθυγιεινή για όλους και αποτελεί την κύρια αιτία του λήθαργου, του φουσκώματος, της ομίχλης εγκεφάλου κ.α. Ευτυχώς στην αγορά υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε αλεύρια χωρίς γλουτένη, όπως το αλεύρι καρύδας, αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή.

Πλούσιο σε φυτικές ίνες

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2006, στο τεύχος «Innovative Food Science & Emerging Technologies», η προσθήκη αλεύρι καρύδας στην διατροφή μας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου, να χαμηλώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης και να μας προστατέψει από τον καρκίνο και τον διαβήτη. Οι ερευνητές του «Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων και Διατροφής» στις Φιλιππίνες, ισχυρίζονται ότι αυτά τα οφέλη προέρχονται από τα ασυνήθιστα επίπεδα φυτικών ινών που περιέχονται στο αλεύρι καρύδας (1 μερίδα αλεύρι καρύδας 100 gr περιέχει 39 gr φυτικές ίνες, σχεδόν το διπλάσιο από το πίτουρο σιταριού). Ο Dr. Bruce Fife, ολιστικός ιατρός και συγγραφέας του βιβλίου «Μαγειρεύοντας με αλεύρι καρύδας», ισχυρίζεται ότι το αλεύρι καρύδας μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες να φτάσουν την συνιστώμενη ημερήσια δόση, που κυμαίνεται μεταξύ 20-35 gr. Συστήνει μάλιστα, την προσθήκη 1-2 κουταλιών της σούπας αλεύρι καρύδας σε σάλτσες, ψημένα τρόφιμα, φαγητά κατσαρόλας ή smoothies.

Υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά

Η καρύδα είναι πολύ αγαπητή στα άτομα που ακολουθούν φανατικά την υγιεινή διατροφή, επειδή είναι πλούσια σε λιπαρά. Το αλεύρι της καρύδας επειδή προέρχεται από το περίβλημα της καρύδας, διατηρεί ένα μεγάλο αριθμό αυτών των λιπαρών. Μία μερίδα αλεύρι καρύδας 100 gr περιέχει 8,7 gr λιπαρά εκ των οποίων τα 8 είναι κορεσμένα. Τα περισσότερα από αυτά τα λιπαρά είναι τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCTs) δηλαδή ουσιώδη λιπαρά που προστατεύουν τον οργανισμό και φημίζονται για τις αντι-ιικές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι τα MCTs ενισχύουν τον μεταβολισμό, καθιστώντας το αλεύρι καρύδας κατάλληλο για απώλεια βάρους.

Ασφαλές για τους διαβητικούς

Επειδή το αλεύρι καρύδας είναι πλούσιο σε ίνες, αλλά σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα αλεύρια, φτωχό σε εύπεπτους υδατάνθρακες, έχει μία ήπια αντίδραση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Αυτό το καθιστά ένα εξαιρετικό αλεύρι για τους διαβητικούς, τους προδιαβητικούς και για οποιοδήποτε άλλον θέλει να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος σταθερά.

Πλούσιο σε πρωτεΐνες

Μονολότι δεν περιέχει τις πρωτεΐνες της γλουτένης (γλιαδίνη και γλουτενίνη), το αλεύρι καρύδας περιέχει ένα εντυπωσιακό αριθμό άλλων πρωτεϊνών. Στην πραγματικότητα, 100 gr αλεύρι καρύδας περιέχει 19,3 gr πρωτεΐνης ή 38% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (RDI), που αποτελεί πολύ περισσότερη πρωτεΐνη ανά μερίδα σε σχέση με άλλα σημαντικά αλεύρια όπως το άσπρο αλεύρι, το καλαμποκάλευρο ή το αλεύρι σικάλεως. Επομένως το αλεύρι καρύδας είναι ένα πολύτιμο συστατικό στην μαγειρική των vegans ή χορτοφάγων που χρειάζονται πρωτεΐνη (π.χ bodybuilders), καθώς η πρωτεΐνη είναι αναγκαία για την ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Michael Ravensthorpe είναι ένας ανεξάρτητος συγγραφέας, που τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η διατροφή, η εναλλακτική ιατρική και το bushcraft. Είναι ο δημιουργός της ιστοσελίδας http://spiritfoods.net/, μέσω της οποίας προωθεί τις πιο υγιεινές τροφές στο κόσμο.

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

Πηγή: www.naturalnews.com

 
Λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός σου; PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 22 Ιανουάριος 2015 21:29

Γράφει: Γεωργία Καπώλη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Κάθε φορά που ξεκινάς δίαιτα, έχεις την ίδια απορία: «Θα χάσω γρήγορα κιλά;». Στη συνέχεια αν δεν έχεις γρήγορη απώλεια αρχίζεις να αναρωτιέσαι «Λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός μου;».

Αν λοιπόν θες να έχεις τον πλήρη έλεγχο του ρυθμού με τον οποίο χάνεις βάρος, προτού κατηγορήσεις το μεταβολισμό σου καλό θα ήταν να τσεκάρεις το πόσο καλά εφαρμόζεις τη δίαιτα σου, μιας και στη θεωρία όλα φαίνονται σωστά.

Η μόνη περίπτωση στην οποία ο μεταβολισμός δεν λειτουργεί σωστά είναι όταν συνυπάρχουν τα ακόλουθα:

1. Μένεις πολλές ώρες νηστική: η παράλειψη γευμάτων έχει σαν αποτέλεσμα να εξαντλείς τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού, με άμεση συνέπεια την επιβράδυνση της λειτουργίας των κυττάρων και του μεταβολισμού.

Λύση: στο καθημερινό σας πρόγραμμα εντάξτε και την διατροφή σας. Από την στιγμή που γνωρίζετε τις ώρες που έχετε τα επαγγελματικά ραντεβού, φροντίστε να προγραμματίσετε αντίστοιχα και τα γεύματά σας... Αν για παράδειγμα έχετε συνάντηση στις 12 και συνήθως τρώτε στη μία, μην αμελήσετε το γεύμα. Είναι προτιμότερο να γευματίσετε νωρίτερα, παρά να μείνετε νηστική. Αν πάλι δεν πεινάτε, κατανάλωστε ένα σνακ που θα μετριάσει την πείνα σας όπως:

 • Τοστ ή πίτα αραβική με τυρί χαμηλά σε λιπαρά, γαλοπούλα με ελαιόλαδο, ντομάτα, μαρούλι
 • 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως ή 2 ρυζογκοφρέτες ή 2 cream crackers σίκαλης & 1 ποτήρι χυμό

2. Αλλάζεις τους συνδυασμούς γευμάτων: προκειμένου να έχεις πιο γρήγορο αποτέλεσμα, αρχίζεις να κόβεις τρόφιμα για να γλυτώσεις θερμίδες. Δυστυχώς όμως έχεις ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, μιας και στερείσαι βασικά τρόφιμα, τα οποία εφοδιάζουν τον οργανισμό σου με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Λύση: ακολούθησε πιστά τους συνδυασμούς και στην περίπτωση που σου φαίνεται ότι τρως πολύ, μείωσε την ποσότητα, χωρίς όμως να αλλάξεις τους συνδυασμούς.

3. Δεν πίνεις πολύ νερό: Το σώμα χρησιμοποιεί το νερό για να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες, για την καλύτερη διάσπαση των τροφών και τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών μέσα στα κύτταρα. Συνεπώς, σε περίπτωση αφυδάτωσης παρατηρείται συσσώρευση τοξινών και ελλιπής πέψη των τροφών με άμεση συνέπεια την επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Λύση: Προσπάθησε να πίνεις 1 ποτήρι νερό πριν και μετά από κάθε σνακ ή γεύμα. Στην ημερήσια πρόσληψη υγρών συμβάλλουν το γάλα, ο ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, οι χυμοί, οι σούπες, το τσάι και τα ροφήματα (π.χ. κρόκος κοζάνης).

4. Καταναλώνεις πολύ αλάτι: η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την συγκέντρωση των κορτικοειδών στον λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα αυτά με την σειρά τους να ενισχύουν την αύξηση και ανάπτυξη των λιποκυττάρων.

Λύση: Μείωση του προστιθέμενου αλατιού στο φαγητό (στο μαγείρεμα και ειδικά στο τραπέζι) και εναλλακτικά χρήση λεμονιού, ξυδιού, μπαχαρικών, ρίγανης, σκόρδου κτλ στο μαγείρεμα για να δοθεί γεύση.

 • Αποφυγή των ιδιαίτερα αλατισμένων τροφών (π.χ. παστά, αλλαντικά, τουρσί, σνακ)
 • Μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων καθώς περιέχουν αρκετό νάτριο ως συντηρητικό (κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένα)
 • Αποφυγή τροφών με πολλά συντηρητικά (π.χ. έτοιμες σάλτσες, πάστες, πελτές, κονσέρβες).
 • Ανάγνωση των ετικετών στα τρόφιμα για να εντοπίσετε πόσο νάτριο περιέχουν πριν τα καταναλώσετε, καθώς πολλά τρόφιμα κρύβουν μεγάλες ποσότητες νατρίου (Νa). Έτσι, θα επιλέξτε καλύτερα αυτό που θέλετε πραγματικά να βάλετε στο σώμα σας.
 • Αποφυγή συχνής κατανάλωσης έτοιμου φαγητού όπως fast food, πίτσα, σουβλάκια κτλ

5. Ακολουθείς φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί αύξηση βάρους (π.χ. κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά).

Λύση: ανέφερε στο διατροφολόγο που σε παρακολουθεί τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς, προκειμένου να σχεδιάσει ένα διατροφικό πρόγραμμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα ενισχύσουν το μεταβολισμό σου.

6. Ορμονικές διαταραχές όπως η ινσουλινοαντίσταση: Τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα συνεχίζουν να παραμένουν υψηλά αντί να πέφτουν σε φυσιολογικά επίπεδα 1-2 ώρες μετά από ένα γεύμα. Αυτή η επιπλέον ινσουλίνη διεγείρει τα κύτταρα του οργανισμού να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια στη μορφή γλυκόζης και να τη μετατραπεί σε λίπος.

Λύση: δώσε έμφαση στη συχνότητα γευμάτων, στους συνδυασμούς των τροφίμων και στη φυσική δραστηριότητα, όπου θα συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και κατεπέκταση στην εξομάλυνση της ινσουλινοαντίστασης.

7. Ορμονικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός, κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα θυρορμονών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο μεταβολισμός να λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς.
Λύση: Άτομα που υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουν στοιχεία όπως το φθόριο, το βρώμιο, και το χλώριο που μπορεί να προκαλέσουν την παρεμπόδιση των υποδοχέων ιωδίου του θυρεοειδή αδένα. Για αυτό το λόγο, το λάχανο, τα φιστίκια, τα κουκουνάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, οι πράσινοι σπόροι μουστάρδας και τα γογγύλια θα πρέπει να αποφεύγονται.Η βιταμίνη D και το σελήνιο συνιστώνται για χρήση σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό. Γι αυτό προσπάθησε να καταναλώνεις γαλακτοκομικά , σκουμπρί, σαρδέλες, τόνος, κρόκος αβγού. Το σελήνιο (δημητριακά, κρέας και ψάρι) είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, καθώς και για τη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3).Τέλος, συμπληρώματα όπως η κανέλλα, το χρώμιο και το μαγνήσιο, δείχνουν να έχουν θετικές επιδράσεις σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

Αϋπνία: Οι μειωμένες ώρες ύπνου συνοδεύονται από ορμονικές αλλαγές που επιδρούν τόσο στην αύξηση της όρεξής μας όσο και στην αυξημένη αποθήκευση λίπους στο σώμα μας. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις αϋπνίας αυξάνεται στο αίμα η γκρελίνη που είναι η ορμόνη της όρεξης και μειώνονται τα επίπεδα λεπτίνης που είναι η ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη.

Λύση: 
 • Προσπάθησε να καταναλώνεις το τελευταίο γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο. Απέφυγε τα βαριά και πικάντικα φαγητά γιατί θα βαρύνουν το στομάχι σου και θα σεκάνουν να χάσεις τον ύπνο σου.
 • Μην καταναλώνεις πολλά υγρά πριν τον ύπνο γιατί θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές επισκέψεις στην τουαλέτα μέσα στην νύχτα διακόπτοντας τον ύπνο σας. Προτίμησε γάλα ή ροφήματα όπως βαλεριάνα η οποία φημίζεται για τις χαλαρωτικές τις ιδιότητες.
 • Απέφυγε την κατανάλωση αλκοόλ και τη νικοτίνη πριν τον ύπνο. Η νικοτίνη είναι διεγερτική και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία ή διαταραχές στον ύπνο.
8. Έχεις ακολουθήσει στο παρελθόν πολλές φορές στερητικές δίαιτες: προκαλείται μείωση του βασικού μεταβολισμού, ως αποτέλεσμα του αμυντικού μηχανισμού προσαρμογής του οργανισμού στη μικρότερη διαθεσιμότητα τροφής και κατ' επέκταση ενέργειας. Για το λόγο αυτό, σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους παρατηρείται μία σταδιακή πτώση του ρυθμού μείωσης βάρους με το πέρας των πρώτων ημερών. Μάλιστα, όταν εφαρμόζεται υποθερμιδική δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα ο οργανισμός μειώνει τις ενεργειακές του δαπάνες με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση του βασικού μεταβολισμού που μπορεί να φτάσει το εντυπωσιακό ποσοστό του 50%!

Λύση: η λύση βρίσκεται στο τρίπτυχο ισορροπία-μέτρο-ποικιλία. Όλα τα τρόφιμα συνεισφέρουν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού, όταν καταναλώνονται στη σωστή ποσότητα και συχνότητα. Απέφυγε τις εξαντλητικές δίαιτες, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνει μόνο υγρά και όχι λίπος. Η λύση βρίσκεται στη μεσογειακή διατροφή.

Μην ξεχνάς:

χει πλέον επιβεβαιωθεί ότι ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης επιφέρει εντυπωσιακά μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με τη δίαιτα ή την άσκηση μόνο. Η άσκηση σε συνδυασμό με τη δίαιτα μειώνει την απώλεια μυϊκής μάζας σώματος συγκριτικά με δίαιτα μόνο. Για να γίνει αυτό κατανοητό σκεφτείτε ότι όταν ένα άτομο ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής για να χάσει βάρος, στα 10kg απώλειας η αναμενόμενη απώλεια μυϊκής μάζας σώματος είναι 2,9kg στους άντρες και 2,2kg στις γυναίκες, ενώ όταν όμοια απώλεια βάρους επιτυγχάνεται με άσκηση σε συνδυασμό με δίαιτα η αναμενόμενη άλιπη μάζα σώματος μειώνεται σε 1,7kg στους άνδρες και στις γυναίκες.

Η άσκηση αποτελεί τον πιο εύκολο τρόπο αποσυμφόρησης της έντασης και του άγχους που προέρχονται από τους εξοντωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Οι βασικές κατηγορίες ασκήσεων είναι οι αερόβιες και εκείνες που πραγματοποιούνται με αντιστάσεις (βάρη κ.α.). Με την αερόβια άσκηση τονώνουμε τη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και καταναλώνουμε αρκετές θερμίδες, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Οι αντιστάσεις (αναερόβια άσκηση) δυναμώνουν και τονώνουν το μυϊκό μας σύστημα και, φυσικά, βελτιώνουν την εξωτερική μας εμφάνιση, «σμιλεύοντας» το σώμα. Ένα πρόγραμμα εκγύμνασης θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα δύο είδη άσκησης.

 

Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.logodiatrofis.gr

 
Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε συμπληρώματα και βιταμίνες PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 16 Ιανουάριος 2015 02:46
Γράφει: Ethan Α. Huff, αρθογράφος στο www.naturalnews.gr

 

Όλες οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι τα ίδια. Πολλές γνωστές μάρκες συμπληρωμάτων, στην πραγματικότητα περιέχουν τεχνητά πρόσθετα, συνθετικούς παράγοντες ροής, χημικά χρωστικά και ακόμη απομίμηση βιταμίνης, ενώσεις που το σώμα δεν μπορεί να αναγνωρίσει και να επεξεργαστεί.

Όταν αγοράζετε βιταμίνες και συμπληρώματα πρέπει να προσέχετε:

 • Συνθετικές Βιταμίνες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των φυσικών βιταμινών που βρίσκονται στα τρόφιμα και στις αποκαλούμενες βιταμίνες που προστίθενται σε πολλά δημοφιλή συμπληρώματα. Οι βιταμίνες που βρίσκονται στις ολόκληρες τροφές (Whole food) είναι μοναδικά βιοδιαθέσιμες και εμφανίζονται φυσικά σε φαγητά, φυτά και βότανα. Οι συνθετικές βιταμίνες, από την άλλη μεριά, παράγονται στο εργαστήριο και μπορεί να προέρχονται από τοξικές πηγές όπως πίσσα λιθανθράκων και πετρέλαιο. Πως μπορείτε να ξέρετε την διαφορά; Οι συνθετικές βιταμίνες αναγράφονται στις ετικέτες των συστατικών με τα μεμονωμένα ονόματα τους π.χ ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), και dl-άλφα οξική τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε) και οι οποίες προστίθενται συνήθως σε βιταμίνες και συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένων των πολυβιταμινών. Εκτός του ότι είναι συνθετικές, από τις μεμονωμένες βιταμίνες λείπουν όλοι οι απαραίτητοι συνεργιστικοί παράγοντες και μεταφορείς, που συναντώνται στις φυσικές βιταμίνες, εξηγεί η «Οργανική ένωση καταναλωτών» (OCA). «Μια συνθετική βιταμίνη μπορεί να διεγείρει το μεταβολισμό ενός κυττάρου, αλλά δεν μπορεί να αναβαθμίσει ή να αντικαταστήσει τα συστατικά του κυττάρου με ανώτερα και καλύτερα ποιοτικά στοιχεία. Το αποτέλεσμα είναι ένα υποβαθμισμένο κύτταρο», λέει η OCA. Προτιμήστε τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που προέρχονται από ολόκληρες τροφές, φυτά ή άλλες φυσικές πηγές.
 • Στεατικό μαγνήσιο. Πολλά συμπληρώματα, ακόμη και δημοφιλείς μάρκες, περιέχουν ένα πρόσθετο παράγοντα ροής που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Αυτό το συστατικό είναι γνωστό ως στεατικό μαγνήσιο και η τακτική κατανάλωση του συνδέεται με την ανάπτυξη ενός επιβλαβούς «βιοφίλμ» στα έντερα και μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι η λέξη μαγνήσιο είναι το όνομα του, το στεατικό μαγνήσιο δεν είναι μια πηγή θρεπτικού μαγνησίου. Ο μόνος λόγος για τον οποίο οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων προσθέτουν μια ουσία που μοιάζει στην κιμωλία, είναι για να κάνουν ευκολότερη την διαδικασία παραγωγής με τον εξοπλισμό που διαθέτουν. Αλλά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγείας λόγω της κατάποσης του στεατικού μαγνησίου, δεν δικαιώνουν την επιλογή αυτή.
 • Διοξείδιο του τιτανίου. Το διοξείδιο του τιτανίου αποτελεί άλλο ένα περιττό πρόσθετο που βρίσκεται σε πολλά συμπληρώματα και χρησιμοποιείται ως χρωστικό, με πολλούς κινδύνους για την υγεία. Μια αδοκίμαστη πούδρα νανοσωματιδίων που παρασκευάζεται από διοξείδιο του τιτανίου έχει συνδεθεί με την πρόκληση αυτοάνοσων νοσημάτων, καρκίνου και πλήθος άλλων παθήσεων. Εκτός ότι το διοξείδιο του τιτανίου ανήκει σε μια κατηγορία σωματιδίων που είναι γνωστό ότι προκαλούν κυτταρική βλάβη, επιπρόσθετα δεν εξυπηρετεί απολύτως κανένα θεραπευτικό σκοπό και επομένως δεν πρέπει να αποτελούν μέρος κανενός συμπληρώματος για την υγεία. Το διοξείδιο του τιτανίου έχει πρόσφατα ταξινομηθεί από τον «Διεθνή Οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο» ως πιθανό καρκινογόνο για τους ανθρώπους, εξηγεί το «Καναδικό Κέντρο για την Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια» στην ιστοσελίδα του. Τα αποδεικτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις του πράσινου οξειδίου του χρωμίου (σε σκόνη) και η υπέρλεπτη σκόνη του διοξειδίου του τιτανίου προκάλεσαν καρκίνο του αναπνευστικού συστήματος σε αρουραίους που εκτέθηκαν μέσω εισπνοής και ενδοτραχειακής ενστάλαξης.
 • Τεχνητά χρώματα. Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένο στις αξιόπιστες μάρκες, εξακολουθούν να υπάρχουν τεχνητά χρώματα σε πολλά συμπληρώματα. Για παράδειγμα συμπληρώματα της εταιρίας Pfizer, διατίθενται στο εμπόριο με την ονομασία Centrum και περιέχουν τεχνητές χρωστικές ουσίες όπως FD&C Blue No. 2 Aluminum Lake and FD&C Red No. 40 Aluminum Lake, εκ των οποίων τα δύο είναι δυνητικά νευροτοξίνες. Ακόμη και οι βιταμίνες για παιδιά, όπως το συμπλήρωμα Flintstones, περιέχουν αυτές και άλλες χρωστικές ουσίες.
 • Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ). Αν μία βιταμίνη ή συμπλήρωμα περιέχει συστατικά όπως μαλτοδεξτρίνη, κιτρικό οξύ, δεξτρόζη, πληρωτικά φυτικής προέλευσης, σάκαχαρα κάθε είδους ή ακόμη συνθετική βιταμίνη C (ascorbic acid), υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να περιέχουν ΓΤΟ. Γενικά ένα συμπλήρωμα που δεν προέρχεται από ολόκληρες τροφές είναι πολύ πιθανόν να περιέχει συστατικά που παράγονται από ΓΤΟ. Για να είστε σίγουροι για την προέλευση του συμπληρώματος πρέπει να αναγράφεται ρητά στην συσκευασία ότι δεν περιέχουν ΓΤΟ. Το σογιέλαιο χρησιμοποιείται συχνά ως ένα πληρωτικό σε συμπληρώματα με κάψουλες ζελατίνης και αποτελεί μια κοινή πηγή των ΓΤΟ. Η βιταμίνη Ε είναι άλλο ένα κοινό πρόσθετο που προέρχεται από σόγια και πάνω από το 90% στην Αμερική είναι από ΓΤΟ. Άλλα κοινά συστατκά των ΓΤΟ, εκτός αν αναγράφεται διαφορετικά, είναι λεκιθίνη σόγιας, ινοσιτόλη, χολίνη, φυτικό έλαιο, και η φυτική κυτταρίνη.
 • Ακτινοβολία. Ο «Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων» της Αμερικής απαγορεύει επί του παρόντος την χρήση ακτινοβόλησης ως μέθοδος αποστείρωσης στα συμπληρώματα διατροφής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα είναι χωρίς ακτινοβολία, καθώς υπάρχουν προμηθευτές που δεν τηρούν την απαγόρευση. Μία μελέτη της Ευρωπαΐκής επιτροπής από το 2002, διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά των συμπληρωμάτων που ελέγχτηκαν στην Ευρώπη, περιείχαν συστατικά που είχαν υποστεί ακτινοβολία παράνομα. Επειδή οι κατασκευαστές των συμπληρωμάτων επιμένουν ότι δεν έχουν ακτινοβολήσει τα προϊόντα τους, ο καλύτερος τρόπος είναι να ρωτήσετε απευθείας την εταιρεία, αν ελέγχει την ακεραιότητα όλων των πρώτων υλών. Με αυτό τον τρόπο προτρέπετε την εταιρεία αν δεν έχει την απάντηση, να αναζητήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων.

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

Πηγή: www.naturalnews.com

 
Προσοχή στα “κρυμμένα” λιπαρά PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 22 Σεπτέμβριος 2014 04:32
Γράφει: Κατερίνα Βάμβουκα, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

 

Πόσο εντύπωση θα σας έκανε αν μαθαίνατε ότι όλα τα δημητριακά, δεν είναι μόνο πλούσια πηγή υδατανθράκων, αλλά περιέχουν και μικρές ποσότητες πρωτεϊνών αλλά και λιπαρών! Η μικρή περιεκτικότητα λιπαρών περιέχεται εκ φύσεως, κυρίως στο φύτρο του καρπού και δε σχετίζεται με προβλήματα υγείας, όπως συμβαίνει με το λίπος που βρίσκεται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, μιας και τα δημητριακά ολικής άλεσης στη φυσική τους μορφή δεν περιέχουν ούτε χοληστερόλη, ούτε κορεσμένο λίπος.

Αυτό όμως δεν ισχύει για όλα τα προϊόντα δημητριακών που κυκλοφορούν στην αγορά! Αρκεί μια πιο προσεκτική ματιά στις διατροφικές ετικέτες και μπορεί να ξαφνιαστεί κανείς διαπιστώνοντας ότι τα λιπαρά που περιέχονται σε κάποια από αυτά μπορεί να διαφέρουν σημαντικά! Υπάρχουν για παράδειγμα δημητριακά, που η ποσότητα των λιπαρών τους φτάνει έως και τα 20g λιπαρά ανά 100g προϊόντος.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αυξάνει κανείς την ποσότητα των λιπαρών που λαμβάνει μέσα στην ημέρα και αυτό μπορεί πρακτικά να σημαίνει τα εξής:
 • Λόγω του ότι πρόκειται για συστατικά (τα λιπαρά) που περιέχουν τις πιο πολλές θερμίδες, 9kcal ανά γραμμάριο, η καθημερινή πρόσληψη από ένα προϊόν δημητριακών, μπορεί να προσθέσει υπολογίσιμη ποσότητα θερμίδων και ίσως να συντελέσει μακροπρόθεσμα και σε αύξηση βάρους.
 • Αν τα εν λόγω λιπαρά είναι ζωικής προέλευσης, όπως συμβαίνει συνήθως σε γλυκίσματα για παράδειγμα, τότε είναι ακόμη πιο επιβαρυντικά για την υγεία και συγκεκριμένα την υγεία της καρδιάς.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιες «κρυφές» παγίδες;

Η απάντηση βρίσκεται στην διατροφική ετικέτα! Εκεί μπορεί να βρει κανείς αρχικά την ολική περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά και συγκεκριμένα την περιεκτικότητα σε λιπαρά ζωικής προέλευσης με τον όρο «κορεσμένα» λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά ενός τροφίμου, έχουν συσχετιστεί ερευνητικά και με αυξημένη πιθανότητα διαβήτη τύπου 2 αλλά και με αυξημένο κίνδυνο για νόσους της καρδιάς. Είναι σημαντικό λοιπόν, να ελέγχεται η περιεκτικότητα σε λιπαρά και κορεσμένο λίπος ενός προϊόντος και να επιλέγεται πάντα αυτό με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα.

Τα λιπαρά όμως δεν είναι το μοναδικό συστατικό που μπορεί να ελέγξει κάποιος στην διατροφική ετικέτα. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικά. Όπως σημαντικό είναι να διασφαλίσετε ότι τα δημητριακά είναι, όντως, ολικής άλεσης καθώς το γεγονός ότι κάποιο προϊόν περιέχει σιτάρι, κριθάρι ή βρώμη δεν σημαίνει ότι είναι και ολικής αλέσεως. Από την ανάγνωση της λίστας των συστατικών, πάντα το συστατικό που αναγράφεται πρώτο είναι και αυτό που περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο προϊόν ενώ αν αυτό είναι δημητριακό ολικής άλεσης, αναγράφει και ένα ποσοστό που δηλώνει αυτό ακριβώς- το ποσοστό στο οποίο το προϊόν είναι ολικής άλεσης! Δεν υφίσταται, λοιπόν δημητριακό ολικής άλεσης αν αυτό δεν αναγράφεται στις πρώτες θέσεις των συστατικών.

Την σύσταση ενός γεύματος σε λιπαρά την καθορίζετε όμως και με όσα προσθέτετε σε αυτό. Καλό είναι να μην παρασύρεται κανείς, από τη γεύση ή τις ευφάνταστες προσθήκες υλικών για να κάνει πιο γευστικά τα δημητριακά του, αν δεν είναι σίγουρος για τη συνολική θρεπτική αξία αυτού που καταναλώνει. Καλύτερα να επιλέγει, γευστικά προϊόντα που μπορεί να ελέγξει τη σύστασή τους και να τα προσαρμόζει πάντα στη διατροφή του με βάση τις προσωπικές του ανάγκες και την κινητικότητά του.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, για να εξασφαλίσει κανείς τα οφέλη της ολικής άλεσης για την υγεία του αρκεί απλά να επιλέγει προϊόντα που συνδυάζουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και κορεσμένο λίπος, χαμηλή αναλογία ζάχαρης ανά γραμμάριο προϊόντος, μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και σίγουρα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

 

Κατερίνα Βάμβουκα
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc
.
www.mednutrition.gr

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 3 από 36
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter