Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Γανόδερμα και Ήπαρ PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 29 Μάρτιος 2015 04:03

Από όλα τα μανιτάρια, το μανιτάρι Ganoderma lucidum (γνωστό και ως Reishi ή Lingzhi) είναι, αναμφισβήτητα, το πιο ευρέως μελετημένο είδος7. Για το φαρμακευτικό μανιτάρι Γανόδερμα υπάρχουν περισσότερες από 1.400 αναφορές στην Αμερικάνικη Ιατρική Βιβλιοθήκη ενώ η φαρμακολογική μελέτη του Ganoderma έχει γίνει το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής1.

Η επίδραση του Ganoderma Lucidum στον καρκίνο, στην υπέρταση, στην υπερχοληστερολαιμία και στην ηπατίτιδα έχουν αναφερθεί από πολλούς ερευνητές12. Το παρόν άρθρο παραθέτει μέρος της διαθέσιμης βιβλιογραφίας σχετικά με τις προστατευτικές επιδράσεις που έχει το Ganoderma Lucidum σε βλάβες του ήπατος.

To ήπαρ είναι ο άμεσος λήπτης όλων των τοξινών που εισέρχονται στον οργανισμό από το περιβάλλον του. Με την πάροδο των ετών, αυξάνεται ο κίνδυνος για μειωμένη ηπατική λειτουργία, αυξημένη συσσώρευση τοξινών, ίνωση και καρκίνο του ήπατος.

Τα μανιτάρια Γανόδερμα μπορούν να προσφέρουν άμεση και σημαντική προστασία στις παραπάνω απειλές.

Μελέτες δείχνουν ότι τα μανιτάρια Γανόδερμα περιορίζουν τη δραστικότητα της βήτα-γλυκουρονιδάσης, ένα ένζυμο που έχει αυξημένες τιμές σε πολλές παθήσεις του ήπατος, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της κίρρωσης και του ίκτερου1, 2.

Μία από τις δυνητικές εφαρμογές για τα μανιτάρια Ganoderma σε ηπατικές διαταραχές είναι η ηπατική ίνωση. Τα φαρμακευτικά μανιτάρια είναι πολλά υποσχόμενα για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων που θα βοηθήσουν στη θεραπεία της ηπατικής ίνωσης10. Η ηπατική ίνωση αποτελεί το τελικό στάδιο για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία είναι η κύρια αιτία των ηπατικών διαταραχών στις δυτικές κοινωνίες. Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι κλινικά σημαντική διότι μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ιδανική θεραπεία. Αλλαγές στον τρόπο ζωής παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος της διαχείρισης της, όπως διατροφικές συνήθειες με στόχο την απώλεια βάρους και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης3-4. Το Γανόδερμα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους διότι αυξάνει τις καύσεις και ενισχύει τον μεταβολισμό ενώ συμβάλει σημαντικά και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, το οποίο οφείλεται εν μέρει και στην προσαρμογόνο δράση του.

Τα αποτελέσματα άλλης μελέτης έδειξαν ότι το Ganoderma lucidum επάγει κυτταροτοξικότητα σε ανθρώπινα κύτταρα ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, Hep 3Β5. Περαιτέρω μελέτες υποδεικνύουν ότι το Ganoderma έχει ιδιότητες που μπορούν, συμπληρωματικά, να βοηθήσουν στον καρκίνο του ήπατος.

Το Ganoderma Lucidum, επίσης, έχει καλή επίδραση στη θεραπεία ασθενών με RSP (Russula subnigricans poisoning) και θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό θανάτων από την RSP. Το Γανόδερμα βελτίωσε, μεταξύ άλλων, την παράμετρο τρανσαμινάση της αλανίνης (alanine transaminase - ALT), η οποία αντικατοπτρίζει τη ζημιά του ήπατος6. Μέσω της ALT, ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Ganoderma lucidum μπορεί να ανακουφίσει τη ζημιά L-02 σε ηπατικά κύτταρα, χωρίς να εμφανιστεί καμία τοξικότητα8. Τα αποτελέσματα άλλης μελέτης υπέδειξαν ότι τα τριτερπενοειδή από το Ganoderma παρουσίασαν ηπατοπροστατευτική δραστηριότητα, μειώνοντας τα επίπεδα της ALT13.

Μια μελέτη δείχνει ότι το Ganodermanondiol, μία βιολογικά δραστική ένωση από το μανιτάρι Ganoderma lucidum επιδεικνύει ισχυρή κυττοπροστατευτική δράση σε ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα, HepG29 ενώ μία πρωτεογλυκάνη από το Γανόδερμα έχει πιθανούς αντι-ηπατοτοξικούς μηχανισμούς11.

 


Πηγές για το παρόν άρθρο :

1. Beta-glucuronidase-inhibitory activity and hepatoprotective effect of Ganoderma lucidum
2. Beta-glucuronidase in physiology and disease
3. Current treatment options for nonalcoholic fatty liver disease and nonalcoholic steatohepatitis
4. Nonalcoholic fatty liver disease/steatohepatitis: epidemiology, pathogenesis, clinical presentation and treatment
5. Cytotoxic activities of 9,11-dehydroergosterol peroxide and ergosterol peroxide from the fermentation mycelia of ganoderma lucidum cultivated in the medium containing leguminous plants on Hep 3B cells
6. Clinical observation on treatment of Russula subnigricans poisoning patients by Ganoderma lucidum decoction
7. Hepatoprotective effects of mushrooms
8. In vitro and in vivo protective effects of proteoglycan isolated from mycelia of Ganoderma lucidum on carbon tetrachloride-induced liver injury
9. Protective effect of ganodermanondiol isolated from the Lingzhi mushroom against tert-butyl hydroperoxide-induced hepatotoxicity through Nrf2-mediated antioxidant enzymes
10. Screening and isolation for anti-hepatofibrotic components from medicinal mushrooms using TGF-(β1-induced live fibrosis in hepatic stellate cells
11. The pharmacological study of Ganoderma spores and their active components
12. Wound healing activity of an aqueous extract of the Lingzhi or Reishi medicinal mushroom Ganoderma lucidum (higher Basidiomycetes)
13. Protective effects of triterpenoids from Ganoderma resinaceum on H₂O₂-induced toxicity in HepG2 cells

14. nanobiotechresearch.com

 

Ιωάννης Σ. Κιούσης
DXN Authorized Distributor

www.gano-therapy.gr

 
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter