Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Χειροπρακτική
Πώς η χειροπρακτική βοηθάει στην αυτοθεραπεία PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 12 Οκτώβριος 2010 01:55
Γράφουν οι: Ελένη Σκαρπαθάκη, Δρ Χειροπρακτικής και Σταύρος Σκαρπαθάκης, Δρ Χειροπρακτικής


Η καλή υγεία, είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής λειτουργίας των δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στο σώμα μας. Κλειδί της καλής υγείας είναι φυσικά το Νευρικό μας Σύστημα, το οποίο εδρεύει στο κρανίο και την σπονδυλική μας στήλη. Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από τους σπόνδυλους και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους που μεταξύ τους σχηματίζουν τα τρήματα (οπές), απ' όπου εκβάλλουν τα νεύρα.

Τα νεύρα αυτά είναι υπεύθυνα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Όταν όμως υποστούν κάποια πίεση που στη Χειροπρακτική αποκαλούμε υπερξάρθημα, και είναι δυνατό να συμβεί από διάφορες αιτίες, τότε δημιουργούνται προβλήματα. Ο Δρ. Χειροπρακτικής εκπαιδευμένος σωστά, εντοπίζει το πρόβλημα και αν η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη, τότε επεμβαίνει για να διορθώσει το υπερξάρθρημα που δημιούργησε το πρόβλημα αυτό και φυσικά επηρεάζει την ζωτική νευρική ενέργεια να μεταφερθεί στο υπόλοιπο σώμα. Αν κρατάμε τη σπονδυλική στήλη σε μια σωστή κατάσταση θ' απολαμβάνουμε και καλή υγεία.

Αν και συνήθως τα προβλήματα που ασχολείται η επιστήμη της Χειροπρακτικής είναι μυοσκελετικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βοηθά το σώμα μας σε άλλα τυχόν προβλήματα που ίσως να υπάρχουν. Όταν η σπονδυλική στήλη λειτουργεί σωστά και δεν πιέζεται κανένα νεύρο τότε όλα τα συστήματα λειτουργούν καλά και έχουμε υγεία˙ αν το σώμα δεν λειτουργεί καλά, τότε είμαστε άρρωστοι.

Χρόνια τώρα επικρατούσε η αντίληψη ότι το σώμα πρέπει να εξετάζεται από διάφορες ειδικότητες για ευνόητους λόγους γιατί δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ένας ειδικός όλες τις άλλες ειδικότητες αρκετά. Έτσι έχουμε καρδιολόγους, νεφρολόγους, νευρολόγους κ.α.. Δυστυχώς σαν αποτέλεσμα είναι να παραβλεφθεί ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ένας αλληλένδετος και αλληλεξάρτητος οργανισμός. Τα διάφορα τμήματα του σώματός μας δεν λειτουργούν χώρια από τα άλλα τμήματα. Όταν ένα τμήμα έχει πρόβλημα, όλος ο οργανισμός επηρεάζεται. Αν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, οι τοξίνες που θα έπρεπε να αποβληθούν από το σύστημά μας και δεν μπόρεσαν, θα δηλητηριάσουν όλο το σώμα μας. Τα συμπτώματα ίσως να μην γίνονται αντιληπτά πάντα, όμως όλο το σώμα επηρεάζεται. Παρομοίως, αν η λειτουργία του στομάχου δεν είναι σωστή, όλος ο οργανισμός θα στερηθεί τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα. Ο αντικειμενικός στόχος ενός Χειροπράκτη, είναι να βρει την πραγματική αιτία που το σώμα δεν λειτουργεί σωστά και να την διορθώσει στα πλαίσια που έχει εκπαιδευτεί, κι όχι ν' ασχολείται με τα συμπτώματα.

Όσοι έχουν μελετήσει το ανθρώπινο σώμα συμφωνούν ότι είναι ένας φανταστικός οργανισμός, ικανός να δημιουργεί ζωντανούς ιστούς, αδρεναλίνη, ινσουλίνη, κορτιζόνη και άπειρες άλλες χημικές ουσίες, μέσα από τις τροφές που καταναλώνουμε. Συμπεραίνουμε ότι υπάρχει μια συντονιστική αρχή μέσα στο σώμα μας που αναφερόμαστε σ' αυτή ως ενυπάρχουσα ευφυΐα του σώματος και την έχουμε απ' την πρώτη στιγμή της σύλληψής μας. Το ανθρώπινο σώμα είναι το πιο οργανωμένο σύστημα που υπάρχει στον κόσμο, στο οποίο συνεργάζονται 25-30 τετράκις εκατομμύρια κύτταρα. Είναι λογικό να συμπεραίνουμε ότι υπάρχει αυτή η συμφυή - ενυπάρχουσα ευφυΐα.

Δεν χρειάζεται να δείξουμε στο σώμα μας πώς να εργάζεται. Ένα νεογέννητο για παράδειγμα δεν γνωρίζει τίποτα για την καρδιά του και όμως δουλεύει άψογα, όπως του πιο ειδικού που γνωρίζει τα πάντα γι' αυτή.

Υπάρχουν άπειρα ονόματα για αυτή την αρχή που κατέχει το σώμα μας: σοφία του σώματος, μητέρα φύση... Ό, τι όνομα και να δώσουμε δεν αλλάζει κάτι, υπάρχει, το αναγνωρίζουμε. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που αυτή η αρχή υπάρχει γιατί είναι το παν στη ζωή μας, έχει την ευθύνη να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας και ευτυχώς που δεν στηριζόμαστε στο εκπαιδευμένο ξεχασιάρικο μυαλό μας. Είναι αυτή η ενυπάρχουσα ευφυΐα που ελέγχει την σωστή λειτουργία του σώματός μας από την ώρα που θα γεννηθούμε μέχρι την ώρα που θα πεθάνουμε. Είναι τέλεια και ανίκανη να κάνει λάθος.

Έτσι το ερώτημα γεννιέται: «Γιατί τα σώματά μας δυσλειτουργούν και δεν δουλεύουν σωστά;» Ας πάρουμε για παράδειγμα την τηλεφωνική επικοινωνία που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με όλον τον κόσμο μέσα σε λίγα λεπτά.

Όμοια και στο σώμα μας, αυτή η ενυπάρχουσα ευφυΐα είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία μέσα μας: συντονίζει και ελέγχει την λειτουργία όλων αυτών των κυττάρων που ονομάζεται: Νευρικό σύστημα. Αποτελείται απ' τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και εκατομμύρια νεύρα που αν τα βάλουμε σε μια ευθεία, σχηματίζουν χιλιόμετρα και είναι σαν λεπτό σύρμα που είναι χιλιάδες φορές λεπτότερα από μια τρίχα και που φτάνουν σε κάθε όργανο, κάθε ιστό, κάθε κύτταρο. Το επικοινωνιακό αυτό σύστημα, είναι το πιο σύγχρονο από κάθε σύγχρονο υπολογιστή. Είναι μικρό σαν δυο γροθιές μαζί. Ο άνθρωπος ανέκαθεν γνώριζε την σπουδαιότητα του νευρικού συστήματος, ότι αν ενοχληθεί (πιεστεί) μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία και θάνατο. Εκεί στηρίζεται και ο θάνατος με απαγχονισμό και ηλεκτροπληξία.
Ο εγκέφαλος, προστατεύεται από τα οστά του κρανίου και ο νωτιαίος μυελός από την σπονδυλική στήλη. Όταν τα οστά της σπονδυλικής στήλης υποστούν υπερξάρθημα ή σπονδυλολίσθηση τότε επηρεάζεται η σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και σαν αποτέλεσμα το σώμα δεν θα λειτουργεί σωστά και θα νοσεί. Σκοπός του Χειροπράκτη είναι να ανατάξει τους σπονδύλους στη σωστή τους θέση, αφαιρώντας έτσι την πίεση από τα νεύρα, για να είναι ελεύθερη η δίοδος της νευρικής ενέργειας και πάλι, σε κάθε σημείο του σώματος για να λειτουργεί σωστά. Το σώμα έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται και να διατηρείται υγιές, φυσικά λαμβάνοντας υπ' όψιν κάποιους ίσως φυσικούς περιορισμούς της ύλης.
Η ερώτηση ίσως παραμένει: που βοηθάει η Χειροπρακτική; Η απάντηση είναι απλή. Ο Χειροπράκτης με τις ανατάξεις βοηθάει το σώμα να βρει τον υγιή ρυθμό του. Μόνο το σώμα μπορεί να θεραπεύσει τον εαυτό του γιατί μπορεί να αναπαράγει υγιή ιστό και αντικαθιστά συνεχώς τα φθαρμένα κύτταρα. Ένα ερυθρό αιμοσφαίριο για παράδειγμα ζει γύρω στις 120 μέρες και μετά αντικαθίσταται από ένα καινούριο. Τα κύτταρα του δέρματος αντικαθιστώνται ακόμη πιο γρήγορα. Μόνο ένας ζωντανός οργανισμός, έχει την ικανότητα αυτή. Η δουλειά του Χειροπράκτη, είναι να ανοίξει τις γραμμές της επικοινωνίας ώστε το σώμα να αυτοθεραπευτεί.
Άλλη ερώτηση που συνήθως γεννιέται είναι τι προβλήματα μπορεί το σώμα να αυτοθεραπεύσει. Η απάντηση είναι: σχεδόν τα πάντα. Υπάρχουν άνθρωποι που επισκέπτονται έναν Χειροπράκτη που τελικά όμως ξεπέρασαν το σημείο όπου το σώμα τους είχε την ικανότητα να αυτοθεραπευτεί. Κάθε άτομο άσχετα με το τι πρόβλημα ή τι ασθένεια έχει, μπορεί να έχει περάσει τα όρια της αυτοθεραπείας και να μην μπορεί να επανέλθει, γιατί το σώμα περιορίζεται από τα όρια της ύλης, καθώς επίσης και απ' το χρόνο. Η δημιουργία ενός ζωντανού ιστού, άσχετα αν είναι στην εμβρυακή ανάπτυξη ή σε θεραπεία, ένα καταπονημένο σώμα χρειάζεται χρόνο και δεν μπορεί να πιεστεί. Αν το άτομο, έχει ξεπεράσει τα όρια της ύλης, η φαρμακευτική αγωγή ή η χειρουργική επέμβαση, ίσως είναι αναγκαία για να ανακουφιστεί ή ακόμη και να κρατηθεί στη ζωή. Αυτή είναι μια απόφαση που θα παρθεί απ' τους θεράποντες ιατρούς του, κατόπιν εξετάσεων.

 

Η ευθύνη του Δρ.Χειροπρακτικής, είναι να διορθώσει τα υπερξαρθήματα για να μπορεί το σώμα να έχει την δυνατότητα να αυτοθεραπεύεται και έτσι να διατηρείται σε μια κατάσταση υγείας.


Holistic Life, τεύχος 39

 
Φθορά και εκφύλιση PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 22 Αύγουστος 2010 13:11
Από: Σύλλογο Ελλήνων Χειροπρακτών


Η Χειροπρακτική δεν μπορεί να σταματήσει τη γήρανση, αλλά μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο νέοι!

Όπως η τερηδόνα στα δόντια, έτσι και η εκφύλιση των αρθρώσεων ξεκινάει χωρίς να την πάρουμε είδηση και εξελίσσεται αργά και σταθερά. Η φθορά που επέρχεται σταδιακά, καθώς προχωράει η ζωή, προκαλεί εναπόθεση νέου οστού στις αρθρώσεις, σε μια προσπάθεια του οργανισμού να δυναμώσει περιοχές που έχουν τραυματιστεί. Γενικά, η διαδικασία αυτή είναι αποτέλεσμα είτε κάποιου τραυματισμού είτε χρόνιων μικροτραυματισμών από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες. Η φθορά δεν γίνεται αντιληπτή από την αρχή και δεν νιώθουμε πόνο. Σταδιακά, όμως, η διαταραχή της κινητικότητας μιας φθαρμένης άρθρωσης οδηγεί σε φλεγμονή και πόνο.

 
Η Χειροπρακτική στην αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 28 Ιούλιος 2010 21:06
Από: Σύλλογο Ελλήνων Χειροπρακτών


Ο αυχένας υποστηρίζει την κίνηση και το βάρος της κεφαλής σας – ένα αρκετά κουραστικό έργο, αν σκεφτείτε ότι το κεφάλι ζυγίζει 6 με 8 κιλά. Επίσης κλείνει μέσα του τα περισσότερα νεύρα που από τον εγκέφαλο φθάνουν σε όλα τα μέρη του σώματος, σαν ένας σωλήνας γεμάτος οπτικές ίνες. Αν αναλογιστείτε πόση ώρα ξοδεύετε για οδήγηση, εργασία σε υπολογιστή και παρακολούθηση τηλεόρασης, δεν θα σας φανεί περίεργο που μπορεί να χρειαστείτε λίγη Χειροπρακτική, για να ξαναδώσετε στον αυχένα σας την ικανότητα να αντεπεξέρχεται στις 'υποχρεώσεις' του με άνεση.

 
Το στρες, η σπονδυλική σας στήλη, η υγεία σας: Η άποψη ενός χειροπράκτη PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 25 Ιούνιος 2010 01:03

Γράφουν οι: Roger Smith και Νίκος Καλογερόπουλος, Χειροπράκτες


Πολλή προσοχή έχει δοθεί τελευταία στο θέμα του στρες /άγχους. Συζητιέται στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες και στα περιοδικά. Κάθε εν ζωή επαγγελματίας της υγείας γνωρίζει τα αρνητικά αποτελέσματα του άγχους στην υγεία. Αλλά τι είναι το άγχος και τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;
Θα ήθελα να καταθέσω μια ελαφρώς διαφορετική άποψη επί του θέματος. Η γνώμη μου είναι ότι το άγχος δεν είναι το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, μια ορισμένη δόση άγχους είναι απαραίτητη κιόλας για τη ζωή μας. Ναι, σωστά διαβάσατε. Το άγχος είναι η απάντηση του σώματος σε οποιαδήποτε απαίτηση.

 
Έρευνα για θεραπεία Πονοκεφάλων με Χειροπρακτική PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 23 Φεβρουάριος 2010 01:52
Γράφει: Γεώργιος Πρωρέλλης, Χειροπράκτης

Στο τεύχος του Σεπτεμβρίου του 2001 του περιοδικού "Journal of Manipulative and Physio logical Therapeutics" παρατέθηκε ένα άρθρο για την αποτελεσματικότητα της χειροπρακτικής αγωγής, με την ειδική σήμανση "SMT (Spinal Manipulation Therapy) " στη μελέτη, για ασθενείς που πάσχουν από χρόνιους πονοκεφάλους. Τα δεδομένα αυτού του άρθρου συγκεντρώθηκαν από εννέα δοκιμές που συμπεριλαμβάνουν 683 ασθενείς με χρόνιους πονοκεφάλους.

Σε αυτή τη μελέτη έγινε σύγκριση μεταξύ των χειροπρακτικών ρυθμίσεων ( επονομαζόμενων ως SMT στη μελέτη) και του μασάζ και της φαρμακευτικής αγωγής για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση μέχρι έξι εβδομάδες κατόπιν αγωγής ενός μηνός. Δεν δόθηκε απάντηση στο ερώτημα για τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία. Αποτελέσματα έδειξαν ότι η χειροπρακτική ομάδα έχει καλύτερες επιδόσεις από ότι η ομάδα του μασάζ. Η ομάδα που έλαβε θεραπευτική αγωγή αισθάνθηκε ανακούφιση επίσης, αν και το ποσοστό των παρενεργειών για την ομάδα που έλαβε θεραπευτική αγωγή ήταν κατά πολύ υψηλότερο από ότι για την χειροπρακτική ομάδα. Αυτή η διαφορά έδωσε σαφώς σημαντικό πλεονέκτημα στην χειροπρακτική έναντι της θεραπευτικής αγωγής.

Σύμφωνα με το άρθρο, το χρηματικό κόστος για τη θεραπεία των πονοκεφάλων είναι υψηλό, με δισεκατομμύρια δολάρια να δαπανώνται ετησίως για απολεσθείσα παραγωγικότητα και θεραπεία. Η μελέτη επίσης έδειξε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από πονοκεφάλους έχουν θεραπευτεί κατά κανόνα από γιατρούς. Προσφάτως, ωστόσο, στρέφονται όλο και περισσότερο σε μη-ιατρικές ή εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας για ανακούφιση. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ από τον Δρ. Άισενμπεργκ ανέφερε ότι ένας από τους πιο γνωστούς γιατρούς στον οποίο απευθύνονται για θεραπεία πονοκεφάλων είναι ο χειροπρακτικός. Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζουν οι περισσότεροι χειροπρακτικοί και οι ασθενείς τους, ότι η χειροπρακτική αποτελεί μία από τις πλέον αποτελεσματικές «ιατρικές οδούς» για αυτούς που πάσχουν από πονοκέφαλο.


Δρ Γεώργιος Πρωρέλλης
Χειροπράκτης
Univeristy of Sydney, Australia

www.bioanaktisi.gr


 
Χειροπρακτική PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 16 Φεβρουάριος 2010 18:37
Γράφει: Γεώργιος Πρωρέλλης, Χειροπράκτης


Η Χειροπρακτική

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη επιστήμη υγείας στον κόσμο, μετά την κλασική ιατρική και την οδοντιατρική. Είναι ένας ανεξάρτητος κλάδος υγείας, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση και πρόληψη επώδυνων συνδρόμων και δυσλειτουργικών καταστάσεων, που οφείλονται σε μηχανικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης καθώς και στις επιπτώσεις που έχουν αυτά πάνω στο νευρικό σύστημα. Η βασική μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών είναι οι ειδικοί διορθωτικοί χειρισμοί (ανατάξεις), που γίνονται πάνω στη σπονδυλική στήλη και γενικότερα σε ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα.

Η επαναφορά της κανονικής λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης, που επιτυγχάνεται με τους χειρισμού αυτούς, ελευθερώνει το νευρικό σύστημα, βοηθάει τον οργανισμό στην ανάκτηση της έμφυτης ικανότητάς του για αυτο-ίαση και εξαλείφει τις αιτίες του πόνου.

Η Ιστορία της Χειροπρακτικής

Κάποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί σήμερα η Χειροπρακτική είναι γνωστές από την εποχή του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, και εφαρμοζόταν από τους αρχαίους Έλληνες στα Ασκληπιεία. Παρόμοιες μεθόδους με χειρισμούς, που διαδίδονταν εμπειρικά από γενιά σε γενιά, συναντάμε σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς μέχρι και τον μεσαίωνα. Η συγκέντρωση και επιστημονική επεξεργασία τους αρχίζει στην Αμερική το 1895. Ιδρυτής της σύγχρονης Χειροπρακτικής, θεωρείται ο Καναδός θεραπευτής Ντάνιελ Ντέηβιντ Πάλμερ, ο οποίος έζησε και εργάστηκε στην Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ίδρυσε την πρώτη Σχολή Χειροπρακτικής. Αυτή λειτουργεί σήμερα ως πανεπιστήμιο, με πάνω από 2000 φοιτητές και θεωρείται ως το μεγαλύτερο Ακαδημαϊκό Κέντρο Χειροπρακτικής στον κόσμο.

Σήμερα υπάρχουν περί τις 30 αναγνωρισμένες Σχολές Χειροπρακτικής στις Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία, Δανία, Ιαπωνία κ.α., όλες πανεπιστημιακού επιπέδου, τετραετούς ή πενταετούς πλήρους προπτυχιακής φοίτησης, με πολλές δυνατότητες και για μεταπτυχιακές σπουδές.

Η Θεωρία της Χειροπρακτικής

Η Χειροπρακτική, ως επιστημονική μέθοδος στηρίζεται στις παρακάτω αρχές:

1. Η καλή υγεία εξαρτάται από τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα διάφορα συστατικά στοιχεία του σώματος, όπως τα κύτταρα, οι ιστοί και τα όργανα, λειτουργούν συντονισμένα και ομαλά χάρη στα ερεθίσματα που δέχονται από το νευρικό σύστημα, που είναι ο γενικός συντονιστής του σώματος.
2. Όταν υπάρχουν εμπόδια ή διαταραχές στη διέλευση των νευρικών ερεθισμάτων, τότε τα κύτταρα ή τα όργανα του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, με αποτέλεσμα την έναρξη κάποιας δυσλειτουργίας που προδιαθέτει τον οργανισμό στην ασθένεια και τον πόνο.
3. Τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης που εμποδίζουν ή παρακωλύουν το νευρικό σύστημα, αποκαλούνται – στην ορολογία της Χειροπρακτικής – "subluxations" (υπεξαρθρήματα). Το υπεξάρθρημα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαταραχή της θέσης (διάταξης) και της λειτουργικής συμπεριφοράς κάποιων σπονδύλων, με αποτέλεσμα την παγίδευση των σπονδυλικών νεύρων, μυϊκό σπασμό και παρακώλυση της τοπικής μικροκυκλοφορίας.
4. Η διόρθωση των σπονδυλικών υπεξαρθρημάτων γίνεται με ανώδυνους χειρισμούς, που λέγονται ανατάξεις σπονδύλων. Οι επιστήμονες χειροπράκτες είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι στο να επεμβαίνουν στο σώμα με αυτό τον τρόπο. Με τις ανατάξεις επιτυγχάνεται η εξάλειψη της μηχανικής δυσλειτουργίας, η απελευθέρωση του νευρικού συστήματος και η επαναφορά της ομαλής λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης και των οργάνων που σχετίζονται με αυτήν.

Παθήσεις που βοηθάει η Χειροπρακτική

Αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες, που έχουν γίνει κυρίως τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητα των διορθωτικών εφαρμογών της Χειροπρακτικής κυρίως στην αντιμετώπιση των ακόλουθων καταστάσεων:

 • Οξεία και χρόνια Οσφυαλγία, μηχανικής αιτιολογίας.
 • Οξεία Ισχιαλγία, μηχανικής αιτιολογίας.
 • Αυχενικό Σύνδρομο.
 • Κεφαλαλγία τάσεως.
 • Επώδυνα σύνδρομα που πηγάζουν από την δυσλειτουργία των σπονδυλικών αρθρώσεων, με ή χωρίς μυϊκό σπασμό.
 • Ραχιαλγία.
 • Ραιβόκρανο.
 • Μεσοπλεύριος Νευραλγία.
 • Σύνδρομο Επώδυνου Ώμου.
 • Λειτουργικές παθήσεις άκρου ποδός.
 • Ίλιγγος θέσεως.

Ενώ άλλες εμφανίζουν μία σχετική αποτελεσματικότητα σε περιπτώσεις όπως:

 • Ημικρανία.
 • Νωτιαία Στένωση.
 • Δυσμηνόρροια.
 • Νεογνικός Κολικός.
 • Παιδικό άσθμα.
 • Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα.
 • Ευερέθιστο Έντερο.

Η Χειροπρακτική Εκτίμηση και Ανάλυση

Προκειμένου ο Χειροπράκτης να είναι αποτελεσματικός στην αγωγή που θα εφαρμόσει, πρέπει πρώτα να αξιολογήσει τη μηχανική συμπεριφορά του σκελετού. Πρέπει να εντοπίσει το πρόβλημα και τη φύση του. Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θα πάρει από το ιατρικό ιστορικό και τον απεικονιστικό έλεγχο (αν κριθεί απαραίτητο), θα είναι σε θέση να αποφανθεί κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που απευθύνονται σε αυτόν ή να τους παραπέμψει σε άλλες ειδικότητες. Θα εκτιμήσει αν υπάρχουν κάποιες λειτουργικές – μηχανικές διαταραχές, που θα μπορούσαν να σχετίζονται με το πρόβλημα του ασθενούς, και στη συνέχεια θα προβεί στη διόρθωσή τους.

Η λεπτομερής ψηλάφηση της σπονδυλικής στήλης και η ανάλυση της κίνησης των αρθρώσεων, όχι μόνο της περιοχής που πονάει, αλλά ολόκληρου του σώματος, γίνεται για την εντόπιση των προβλημάτων και την παρακολούθηση της εξέλιξης τους.

Η Χειροπρακτική Αγωγή

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ειδικών χειρισμών (ανατάξεων) που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Χειροπράκτης, ανάλογα με την ηλικία, τη φυσική κατάσταση του ασθενούς και το είδος του προβλήματος. Όλες όμως στοχεύουν στη διόρθωση των μηχανικών προβλημάτων και την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης και γενικά του μυοσκελετικού συστήματος. Οι Χειροπράκτες έχουν επαρκή εκπαίδευση και εμπειρία, ώστε να μπορούν να κάνουν τις ανατάξεις και τους υπόλοιπους χειρισμούς ανώδυνα και με ασφάλεια. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να προβούν και σε κάποιες μαλάξεις των μαλακών μορίων ή/και σε άλλες χαλαρωτικές τεχνικές, προκειμένου να χαλαρώσουν τυχόν μυϊκό σπασμό και να προετοιμάσουν έτσι την περιοχή να δεχτεί την ανάταξη πιο καλά.

Η Διάρκεια της Αγωγής

Ο χρόνος που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από το ίδιο το άτομο, το είδος και τη διάρκεια του προβλήματος, την ηλικία και τη ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς, τυχόν τραυματισμούς, τη διατροφή, το περιβάλλον του, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές του. Συνήθως, στην αρχή οι συνεδρίες γίνονται με συχνότητα 2 με 3 φορές τη βδομάδα, για 2 έως 3 βδομάδες, ενώ στη συνέχεια μειώνονται σταδιακά σε 1 φορά τη βδομάδα, 1 φορά το δεκαπενθήμερο έως και 1 φορά το μήνα. Η αγωγή μπορεί να συνεχιστεί υπό μορφή αραιής συντήρησης για την αποφυγή υποτροπών, σε συνδυασμό με την κατάλληλη γυμναστική.

Το Κόστος της Χειροπρακτικής Αγωγής

Οι σχετικές τεχνικο-οικονομικές μελέτες κατατάσσουν την Χειροπρακτική αγωγή στις πιο οικονομικά συμφέρουσες αγωγές, μια και συχνά αποδεικνύεται ότι έχει τα πιο σύντομα και ουσιαστικά αποτελέσματα. Η χρέωση συνήθως γίνεται ανά συνεδρία.

Αποτελεσματικότητα

Εμπεριστατωμένες έρευνες έδειξαν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε Χειροπρακτική επιστρέφουν στην εργασία τους στο μισό χρόνο απ' όσο εκείνοι που παρακολουθούνται από την παραδοσιακή ιατρική ή και φυσιοθεραπεία, για παρόμοιες παθήσεις.

Η Χειροπρακτική μειώνει τις περιπτώσεις ανάγκης εισαγωγής του ασθενούς σε νοσοκομείο, μειώνει τη χρονική περίοδο νοσηλείας και παρέχει τη δυνατότητα σε περισσότερους ασθενείς να αντιμετωπιστούν, χωρίς να διακόψουν την εργασία τους. Έτσι μειώνονται αισθητά οι δαπάνες για την υγεία (κυρίως λόγω μειωμένης χρήσης νοσοκομειακών κλινών), τα εξωνοσοκομειακά έξοδα, τα ασφάλιστρα για τους ιδιωτικούς ασφαλιζόμενους, οι κοινωνικές παροχές, αλλά το κυριότερο, μειώνονται για τις παραγωγικές δυνάμεις οι ώρες που χάνονται λόγω παρατεταμένης νοσοκομειακής περίθαλψης, απουσίας από την εργασία και χαμηλής παραγωγικότητας στους χώρους εργασίας.

Η Επιστημονική κατάρτιση των Χειροπρακτών

Οι σπουδές των Χειροπρακτών γίνονται σε αναγνωρισμένες σχολές. Είναι πανεπιστημιακού επιπέδου, ελάχιστης διάρκειας 5 ετών, σε προπτυχιακά τμήματα που οδηγούν σε πτυχία επιπέδου Μπάτσελορ ή και Μάστερ. Η αναγνώριση των σχολών γίνεται από έναν ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό, το Συμβούλιο Χειροπρακτικής Εκπαίδευσης, που θέτει και εποπτεύει την εφαρμογή συγκεκριμένων προδιαγραφών σπουδών, που οφείλουν όλες οι σχολές να ακολουθήσουν. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές.

Μετά το τέλος των σπουδών, απαιτείται και ένας χρόνος πρακτικής άσκησης στη χώρα εργασίας των αποφοίτων και εγγραφή τους στον οικείο Σύλλογο Χειροπρακτικής.


Χειροπράκτης
Bsc (Anatomy), D.C, P.T (Phys.Ed), Sydney, Australia
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 2
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter