Web
Analytics
Οι υψηλές θερμοκρασίες στο μαγείρεμα αυξάνουν την φλεγμονή - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Οι υψηλές θερμοκρασίες στο μαγείρεμα αυξάνουν την φλεγμονή

14 Φεβ 2015

Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το κρέας, μπορούν να συμβάλλουν στον κίνδυνο και στην επιδείνωση των χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με την φλεγμονή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.arthritistoday.org.

Έρευνα που διεξήχθη στο Mount Sinai School of Medicine της Νέας Υόρκης, δείχνει ότι το τηγάνισμα ή το ψήσιμο ορισμένων τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγει ενώσεις που μπορούν να αυξήσουν την φλεγμονή στο σώμα.

Αυτές οι ενώσεις ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζίωσης (AGEs), εμφανίζονται στο αίμα ατόμων με χρόνιες παθήσεις που συνδέονται με φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (RA) και της οστεοαρθρίτιδας (OA).

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα μαγειρεμένα τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν τα AGEs και μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Ίσως το 10% των AGEs που παίρνουμε από την κατανάλωση μπιφτεκιών σε υψηλή θερμοκρασία και τηγανητού κοτόπουλου, να απορροφάται.

«Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε το αγαπημένο σας κρέας ή να σταματήσετε το μπάρμπεκιου, απλά πρέπει να τα μειώσετε», δηλώνει η Jaime Uribarri, MD, γιατρός του Mount Sinai, η οποία ηγείται της μελέτης.

Για να εξασφαλίσετε μία διατροφή με λιγότερα AGEs, πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω:

  • Περιορίστε το κρέας που μαγειρεύετε ψητό, τηγανητό, στον φούρνο μικροκυμάτων και στην σχάρα.
  • Μειώστε την θερμοκρασία μαγειρέματος στο κρέας και στις πρωτεΐνες. Μαγειρέψτε το ψάρι και τα θαλασσινά στον ατμό, σιγοβράστε το κοτόπουλο σε σάλτσα και ψήστε το κόκκινο κρέας σε κατσαρόλα προσθέτοντας υγρά (π.χ νερό, ζωμός κ.α)
  • Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Πολλά παρασκευασμένα τρόφιμα έχουν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος, προκειμένου να διατηρηθούν περισσότερο διάστημα και πιθανόν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε AGEs.
  • Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Μαγειρεμένα ή ακατέργαστα είναι χαμηλά σε AGEs και πολλά περιέχουν ενώσεις, όπως αντιοξειδωτικά, που μπορούν να μειώσουν μέρος της βλάβης που έχουν προκαλέσει τα AGEs.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.