Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
"Μαθήματα Ζωής": Για το Πένθος και την Απώλεια PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 24 Σεπτέμβριος 2013 08:56

Τα "Μαθήματα Ζωής" έχουν έναν φιλόδοξο σκοπό. Να αποστιγματίσουν το πένθος και την απώλεια. Να θυμίσουν στον κόσμο πόσο ζωτικής σημασίας είναι το να εκφράζουμε -ενήλικες και παιδιά - το πένθος μας, και πόσο καταστροφικό και επικίνδυνο είναι όταν δεν το κάνουμε.

Το όνομα μας, «Μαθήματα Ζωής», είναι εμπνευσμένο από ομώνυμο βιβλίο της Elisabeth Kubler Ross & του David Kessler. Οι δύο αυτοί άνθρωποι αφιέρωσαν τη ζωή τους και το έργο τους σε θέματα που αφορούν το πένθος και την απώλεια. Όπως γράφει και η ίδια η Kubler-Ross, στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Μαθήματα Ζωής» : «Τα μαθήματα αυτά είναι οι ύστατες αλήθειες γύρω από τη ζωή μας• είναι τα μυστικά της ίδιας της ζωής. Θέλησα να γράψω ένα ακόμη βιβλίο, όχι για το θάνατο και την πορεία προς αυτόν, αλλά για τη ζωή και τις διαδρομές της.»

Και εμείς με τη σειρά μας, στα «Μαθήματα Ζωής», υποσχόμαστε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε να για να βοηθήσουμε τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενηλίκους που αντιμετωπίζουν απώλειες στη ζωή τους παρέχοντάς τους, τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να βοηθηθούν αποτελεσματικά.

Προς το παρόν θα μας βρείτε εδώ:

https://www.facebook.com/pages/%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%96%CF%89%CE%AE%CF%82/542830382467732?hc_location=stream

 
H Ιλαρά και το εμβόλιο MMR PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 23 Σεπτέμβριος 2013 09:41

Γράφει: Bryan Hubbard

 

Η αλήθεια και η λογική ήταν δύο από τα πρώτα θύματα της επιδημίας ιλαράς στη Νότια Ουαλία και της υστερίας που ακολούθησε. Εδώ αναφέρουμε τα απλά γεγονότα που δεν αναφέρθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι γονείς προσπαθούν να προσεγγίσουν όσο μπορούν την αλήθεια σχετικά με τους πραγματικούς κινδύνους της ιλαράς και της ασφάλειας του εμβόλιου MMR (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς) μετά την υστερία των μέσων ενημέρωσης που έχει δημιουργηθεί για το ξέσπασμα ιλαράς στη Νότια Ουαλία. Κάθε φωνή διαφωνίας ή ανησυχίας έχει σιγήσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που βιάστηκαν να αποστασιοποιηθούν από τα δικά τους πρωτοσέλιδα πριν από 12 χρόνια που ούρλιαζαν, με παρόμοιο τρόπο, ότι το εμβόλιο προκαλεί αυτισμό.

Οι δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει το ρόλο τους ως ανακριτές όσων φροντίζουν για την υγεία μας, και αντ 'αυτού έχουν γίνει φερέφωνό τους και μεταδίδουν, χωρίς ερωτήσεις, τέτοια «γεγονότα», όπως:
 • Η ιλαρά είναι μια δολοφονική ασθένεια που ίσως σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους στη Νότια Ουαλία και αλλού σε όλη τη Βρετανία.
 • Η σημερινή εκδήλωση είναι το άμεσο αποτέλεσμα της άρνησης των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, λόγω της αναπόδεικτης, και τώρα απαξιωμένης θεωρίας ότι το MMR συνδέεται με τον αυτισμό.
 • Το MMR αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική προστασία κατά της ιλαράς.

Εδώ είναι τα πραγματικά δεδομένα για κάθε μία από τις δηλώσεις:

Η ιλαρά σκοτώνει

Είναι αλήθεια - η ιλαρά μπορεί να σκοτώσει, αλλά συνήθως μόνο σε υποσιτισμένα άτομα των οποίων επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε κίνδυνο. (βλ. πίνακα). Η Vivienne Parry, που συμμετέχει στην κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI), η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την πολιτική του εμβολίου, είπε στους γονείς το 2007: "Αν είχαμε ιλαρά, θα είχε σκοτώσει πολύ κόσμο".

Στην πραγματικότητα, η ιλαρά υπήρχε πάντα και κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 3.000 περιπτώσεις. Ωστόσο, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της κας Parry, κανένα παιδί δεν έχει πεθάνει από την ιλαρά από το 1992, εκτός από μια τραγική περίπτωση το 2008, όταν δυστυχώς πέθανε ένα παιδί που έπασχε από συγγενή ανοσοανεπάρκεια. Η τελευταία φορά που η ιλαρά, θεωρήθηκε θανατηφόρα ήταν το 1980, όταν 26 θάνατοι αποδόθηκαν στην ασθένεια, αλλά τα στοιχεία είναι αναξιόπιστα και ίσως υπερβολικά φουσκωμένα, καθώς καμία από τις περιπτώσεις δεν ήταν κλινικά αποδεδειγμένη. Κλινικές δοκιμές εισήχθησαν μόλις το 1995, όταν ο αριθμός των περιστατικών ιλαράς μειώθηκε δραματικά από 16.375 το προηγούμενο έτος, σε μόλις 7.447.

Λήψη εμβολίου και αυτισμός

Με τη σημερινή υστερία για μια πιθανή επιδημία ιλαράς, το εμβόλιο MMR απολαμβάνει μια περίοδο μήνα του μέλιτος με τους γονείς του Ηνωμένου Βασιλείου, και τα ποσοστά λήψης του αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά μειώθηκαν δραματικά με το φόβο του αυτισμού, ήταν απλώς η τελευταία από μια σειρά από ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970, όταν πρόσφατα εμβολιασμένα παιδιά πέθαναν μυστηριωδώς.

Η πρώτη σημαντική πτώση των ποσοστών εμβολιασμών εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα από τη δημοσίευση του Αndrew Wakefield το 1998 που έδειχνε σύνδεση μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού. Οι γονείς είχαν τις πρώτες ανησυχίες τους σχετικά με το εμβόλιο το 1992, όταν το στοιχείο παρωτίτιδας του εμβολίου MMR βρέθηκε να προκαλεί μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα. Παιδιά στον Καναδά και την Ιαπωνία είχε πεθάνει ένα χρόνο νωρίτερα, αφού τους είχε γίνει το εμβόλιο.

Οι ειδικοί λένε ότι το εμβόλιο σίγουρα δεν προκαλεί αυτισμό, αλλά είναι έτσι; Η τελευταία μελέτη επιχειρεί να διαψεύσει οποιοδήποτε συνδετικό στοιχείο έχει χρηματοδοτηθεί από την υπηρεσία υγείας της Αμερικής, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), και σχεδιάστηκε για να κατευναστούν επιτέλους οι συνεχείς ανησυχίες των γονέων. Με την ανάλυση δειγμάτων αίματος από 256 παιδιά με αυτισμό και 752 υγιή παιδιά της ίδιας ηλικίας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το MMR δεν προκαλεί αυτισμό1.

Ωστόσο, κανένα τέτοιο συμπέρασμα δεν μπορεί να εξαχθεί. Οι ερευνητές του CDC χρησιμοποίησαν δεδομένα που είχαν απαξιωθεί δύο χρόνια νωρίτερα, και η ανάλυσή τους ήταν τόσο ανακριβής που τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να δείξουν οτιδήποτε, όπως την πιθανότητα το εμβόλιο να είχε 69 τοις εκατό προστατευτική δράση -με άλλα λόγια, περίπου δύο στα τρία παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αυτισμό σε ένα 472% αιτιολογικό αποτέλεσμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα παιδιά είχαν σχεδόν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό μετά από τον εμβολιασμό.

Η ασφαλέστερη ερμηνεία είναι ότι το MMR αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού κατά 5%, αλλά αυτό είναι ακόμα μία στατιστική ταχυδακτυλουργία, διότι η πραγματικότητα είναι ότι έχει μηδενική επίπτωση στα περισσότερα παιδιά, αλλά είναι σαφής αιτία σε μια μικρή μειοψηφία.

Γιατί, λοιπόν, κάποια παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό μετά τον εμβολιασμό; Μια θεωρία υποστηρίζει ότι τα παιδιά με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι τα πιο ευάλωτα. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα αυτιστικά παιδιά συνήθως υποφέρουν από μεθυλομηλονικό οξύ στο αίμα ή τα ούρα τους, μια ένδειξη που προϋποθέτει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 (βλ. πίνακα).

Εκτός από την εργαστηριακή ανάλυση, δεν αναφέρονται από τους γιατρούς ύποπτες περιπτώσεις αυτισμού. Μια μητέρα, η Sarah McKenzie - Jones από το Tonbridge στο Κεντ, ανέφερε ότι ο 14 μηνών γιος της αντέδρασε άσχημα στο εμβόλιο MMR και υπέφερε από εμετούς, ένα ιλαροειδές εξάνθημα σε όλο το σώμα και διάρροια. Η διάρροια συνεχίστηκε για τρία χρόνια. "Ο γιατρός το αξιολόγησε ως σοβαρή αντίδραση εκείνη τη χρονική στιγμή, και περίμενα ότι θα το καταγράψει ως ανεπιθύμητη αντίδραση ώστε να κοινοποιηθεί... όμως δεν καταγράφηκε."

Ο γιος της ανέπτυξε αυτισμό όταν ήταν τριών, αλλά ο γιατρός αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε σύνδεση με το εμβόλιο MMR και δεν θα το ανάφερε. "Έχω μοιραστεί την ιστορία μου με άλλους γονείς, και έτσι ανακάλύψα ότι αυτό ήταν συνηθισμένο θέμα," είπε2.

Το ΜΜR είναι ασφαλές και αποτελεσματικό

Η Vivienne Parry της Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) αναφέρθηκε στην αρχή αυτού του άρθρου. Παραθέτοντας ένα απόσπασμα από το ίδιο σχόλιο, είπε επίσης: "Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος με όλα τα εμβόλια. Κανείς δεν είπε ποτέ ότι κάθε εμβόλιο είναι εντελώς χωρίς παρενέργειες. Κάθε εμβόλιο θα βλάψει κάποια παιδιά, αλλά έναν πολύ μικρό αριθμό."

Αυτό είναι, φυσικά, αλήθεια αλλά ούτε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας ούτε οι ιστοσελίδες του Οργανισμού Προστασίας της Υγείας λένε πόσο πολύ. Και οι δύο καθησυχάζουν τους γονείς ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι "το εμβόλιο έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε όλο τον κόσμο".

Ακόμα και η φαρμακευτική εταιρεία Merck & Co, η παρασκευάστρια εταιρεία ενός από τα διαθέσιμα εμβόλια MMR, παραδέχεται ότι το εμβόλιό της μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε από τις 39 σοβαρές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και του θανάτου. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται στο ένθετο πακέτο που αποστέλλεται στους γιατρούς, αλλά σπάνια δίνεται στους γονείς. (βλ. πίνακα)

Αλλά μήπως το εμβόλιο τουλάχιστον προσφέρει τη δια βίου ανοσία που υπόσχονται οι υπηρεσίες υγείας; Προφανώς όχι. Τα κρούσματα ιλαράς και παρωτίτιδας είναι κοινά μεταξύ των ομάδων των εμβολιασμένων παιδιών - ακόμη και αν το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι οι περιπτώσεις αναφέρονται μόνο στα μη εμβολιασμένα παιδιά. Ανταποκρίτριά μας στη Νότια Ουαλία, η οποία είναι επίσης φαρμακοποιός, αναφέρει ότι τρεις έφηβοι που γνωρίζει ότι ανέπτυξαν ιλαρά στην τρέχουσα επιδημία είχαν όλοι εμβολιαστεί, και είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μεταξύ των εμβολιασμένων παιδιών. Η τοπική υγειονομική αρχή στη Νότια Ουαλία αρνείται να αποκαλύψει ακριβώς πόσα παιδιά που έχουν ιλαρά είχαν εμβολιαστεί.

Οι γιατροί στην ιδιωτική κλινική Direct Health 2000 στo Eltham, στο Λονδίνο, ανακάλυψαν κάτι παρόμοιο, όταν πήραν δείγματα αίματος από 50 πρόσφατα εμβολιασμένα παιδιά. Τα μισά από τα παιδιά, είχαν χαμηλή ή μηδενική ανοσία κατά της ιλαράς και της παρωτίτιδας. Η Sarah Dean, διευθύντρια στην κλινική, είπε: "Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά παιδιά που νομίζουν ότι έχουν προστασία για τις τρεις ασθένειες, έχοντας κάνει το MMR, αλλά το σώμα τους δεν έχει αποκτήσει ανοσία στην ιλαρά και την παρωτίτιδα"3.

Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δέχεται ότι "η μετάδοση ιλαράς έχει σαφώς τεκμηριωθεί μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων. Σε ορισμένες επιδημίες... Πάνω από το 95 τοις εκατό των περιπτώσεων έχουν ιστορικό εμβολιασμού"4.

Η αλήθεια και τα αίτια έχουν γίνει τα πρώτα θύματα στην υστερία γύρω από τα κρούσματα ιλαράς στη Νότια Ουαλία. Αλλά μέχρι οι υπηρεσίες υγείας να ξεκινήσουν να αντιμετωπίζουν τους γονείς ως υπεύθυνους ενήλικες - και να τους δείχνουν πώς να προστατεύονται ενάντια στις χειρότερες επιδημίες ιλαράς, ενώ παραδέχονται τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να εμφανιστούν στα εμβολιασμένα παιδιά - η αντιπαράθεση για το MMR δεν θα σταματήσει ποτέ.

Ιλαρά και Βιταμίνη Α

Οι εθελοντές φροντιστές υγείας γνωρίζουν κάτι που οι επίσημοι εκπρόσωποι της υγείας μας στη Δύση δεν θα μας πουν: Η βιταμίνη Α προστατεύει από τις χειρότερες επιπτώσεις της ιλαράς και, εξαιτίας αυτού, αυτά τα συμπληρώματα διανέμονται σε υποσιτισμένα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η βιταμίνη τροφοδοτεί τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στις μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς. Εκτός από τα συμπληρώματα, βρίσκεται επίσης σε πολλά τρόφιμα που δεν είναι άμεσα διαθέσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δεν τα απολαμβάνουν τα παιδιά στη Δύση. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες και το συκώτι.

Παρά το γεγονός ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α θεωρείται πρόβλημα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου η νυχτερινή τύφλωση εμφανίζεται μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων, ο επιδημιολόγος Dr Alfred Sommer, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του John Hopkins στη Βαλτιμόρη, απέδειξε ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο οικείο μας.

Το έργο του έχει αποδείξει ότι ακόμη και ήπια, υποκλινική ανεπάρκεια, όταν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Χωρίς αυτή τη φυσική άμυνα, η ιλαρά μπορεί να γίνει μια σοβαρή ασθένεια, με επιπλοκές όπως λοιμώξεις του αυτιού, αναπνευστικά προβλήματα, σπασμούς και μηνιγγίτιδα, ακόμα και θάνατο.

Έτσι, πόσα από τα παιδιά μας είναι ανεπαρκή σε βιταμίνη Α και είναι πιο ευάλωτα στις χειρότερες επιπλοκές της ιλαράς;

Ιλαρά και βιταμίνη B

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να υποψιάζονται ότι το κλειδί για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού είναι η βιταμίνη Β12. Πολλά αυτιστικά παιδιά έχουν μεθυλομηλονικό οξύ στο αίμα και στα ούρα, μια κατάσταση που είναι δείκτης της ανεπάρκειας Β12, μιας βιταμίνης που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Τα παιδιά που έχουν ήδη ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, όταν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο ευαίσθητα και έτσι να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτισμό.

Υπάρχουν πέντε αιτίες ανεπάρκειας σε B12:
 • Αν ο βλεννογόνος του στομάχου καταστραφεί εξαιτίας ελκών, λοίμωξης από ελικοβακτιρίδιο του πυλωρού ή χειρουργική επέμβαση
 • Αν υπάρχει χαμηλή παραγωγή οξέος στο στομάχι, το οποίο μπορεί επίσης να προκληθεί από πεπτικά βοηθήματα, όπως αντιόξινα
 • Εάν υπάρχει δυσβίωση, μια ανισορροπία στη βακτηριακή χλωρίδα που κανονικά υπάρχει στο λεπτό έντερο
 • Αν η διατροφή είναι φτωχή και δεν χρησιμοποιούνται συμπληρώματα Β12
 • Εάν υπάρχει έκθεση σε αναισθησία με υποξείδιο του αζώτου - ή «αέριο του γέλιου», που χρησιμοποιείται σε οδοντιατρεία και νοσοκομεία.

Τυπικά συμπτώματα της ανεπάρκειας της Β12 περιλαμβάνουν κόπωση, κακουχία, ίλιγγο και γνωστική δυσλειτουργία, όπως η ανικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα.

Μια εξέταση αίματος είναι ο αλάνθαστος τρόπος για να γίνει έλεγχος για ανεπάρκεια, και μερικοί γιατροί υποστηρίζουν ότι κάθε παιδί ύποπτο ότι έχει ανεπάρκεια πρέπει να ελέγχεται πριν εμβολιαστεί με το MMR.

Αυτά που λέει η Merck στους γιατρούς αλλά όχι στους γονείς

Αυτές είναι οι πληροφορίες που δίνονται στους γιατρούς αλλά όχι και στους ασθενείς για κάποιες από τις αντιδράσεις που η εταιρεία Merck παραδέχεται ότι μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο MMR:
 • Εγκεφαλίτιδα,
 • Νευρολογικές διαταραχές
 • Κρίσεις και σπασμοί
 • Μαθησιακές δυσκολίες
 • Κώφωση
 • Μερική ή ολική τύφλωση
 • Μέση ωτίτιδα (πόνος στο αυτί)
 • Διαταραχές πήξης του αίματος
 • Παγκρεατίτιδα
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και νόσος του Crohn
 • Μηνιγγίτιδα
 • Διαβήτης
 • Αυτισμός
 • Θάνατος

Το χρονολόγιο του αυτισμού

 • 1988: Εισάγεται εμβόλιο MMR. Το JCVI μίλησε για παρενέργειες, παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν από τον Andrew Wakefield 10 χρόνια αργότερα
 • 1990: Το ποσοστό του αυτισμού είναι ένα στα 2.500 παιδιά
 • 1994: Οι πρώτες αναφορές πιθανής σύνδεσης με τον αυτισμό εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης
 • 1998: Ο Andrew Wakefield δημοσιεύει την εργασία του και στην επόμενη συνέντευξη Τύπου αναφέρει μια πιθανή σχέση με τον αυτισμό
 • 2010: Δημοσιεύονται «μελέτες της τελευταίας στιγμής» που δεν δείχνουν καμία σχέση με τον αυτισμό. Ο Andrew Wakefield βρίσκεται ένοχος για απάτη σε έρευνα και διαγράφεται από τον ιατρικό σύλλογο
 • 2012: Τα δικαστήρια στην Ιταλία και την Αμερική επιδικάζουν αποζημίωση στους γονείς των παιδιών που ανέπτυξαν αυτισμό από το MMR. Το ποσοστό του αυτισμού είναι ένα στα 50 παιδιά.

 

Αναφορές:

1. J pediatr, 2013; http//jpeds.com/webfiles/images/journals/ympd/JPEDSDeStefano.pdf
2. http://www.bmj.com/content/346/bmj.f2545/rr/642388
3. http://newsbbc.co.uk/2/hi/health/1523523.stm; 3 September 2001
4. Roush Swetal. Manual for the Surveillance of Vaccine – Preventable diseases, 5th edn. CDC/DHHS,2012

 

Πηγή: Holistic Life

 
Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία: Θεραπευτικές εξελίξεις PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 19 Σεπτέμβριος 2013 20:33

Η Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία (ΧΜΛ) είναι μια κακοήθης νόσος των κυττάρων του αίματος και του μυελού των οστών, κατά την οποία παρουσιάζεται υπερπαραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία, στη συνέχεια, δεν ωριμάζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί στο γενετικό υλικό των ασθενών με ΧΜΛ υπάρχει ένα ελαττωματικό χρωμόσωμα, το οποίο ονομάζεται Χρωμόσωμα της Φιλαδέλφειας (Ph). Το τελευταίο είναι αποτέλεσμα μιας ανταλλαγής γενετικού υλικού ανάμεσα στα χρωμοσώματα 9 και 22. Συγκεκριμένα, ένα μέρος του 22 μετατίθεται στο 9 και αντίστροφα, ένα μέρος του 9 μεταφέρεται στο χρωμόσωμα 22. Μέσω αυτού του φαινομένου (αντιμετάθεση) προκύπτει το βραχύ χρωμόσωμα Ph.

Εν συνεχεία, το χρωμόσωμα Ph δίνει την εντολή για τη σύνθεση μιας ελαττωματικής πρωτεΐνης, του ενζύμου τυροσινική κινάση Bcr-Abl. Το ένζυμο αυτό αναστέλλει το σήμα που δίνεται στον οργανισμό για να σταματήσει η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Με αυτόν τον τρόπο, οδηγούμαστε στην ανεξέλεγκτη παραγωγή των τελευταίων.

Οι θεραπευτικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας αφορούσαν την ανάπτυξη φαρμάκων, τα οποία στόχευαν την Bcr-Abl, αναστέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την παραγωγή των καρκινικών κυττάρων. Η εμφάνιση του imantinib (Glivec) το 2001 μείωσε ραγδαία τη θνησιμότητα της θετικής για το χρωμόσωμα Ph ΧΜΛ: η μείωση της θνησιμότητας από το 2001 έως το 2006 ήταν της τάξης του 75%. Την επανάσταση που έφερε η imatinib ακολούθησε η ανάπτυξη της nilotinib (Tasigna). H κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ ENESTnd κατέδειξε τη θεραπευτική ανωτερότητα της νιλοτινίβης, γεγονός που εκτιμάται βάσει των παραμέτρων της μοριακής και κυτταρογενετικής ανταπόκρισης.

Με λίγα λόγια: αρχικά η αξιολόγηση των ασθενών με ΧΜΛ βασιζόταν στην αιματολογική ανταπόκριση (μη ειδικές αιματολογικές αναλύσεις μέτρησης επιπέδων λευκοκυττάρων), η οποία όμως δεν επέτρεπε την πλήρη ανίχνευση των κυττάρων Ph+στο μυελό των οστών. Η έρευνα ανέπτυξε την πιο ευαίσθητη μέθοδο της κυτταρογενετικής ανταπόκρισης (αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται με τη θεραπεία με ιματινίβη) και στη συνέχεια, την πλέον ευαίσθητη, ακόμη πιο εξελιγμένη, απλούστερη και λιγότερο επεμβατική μέθοδο της μοριακής ανταπόκρισης., η οποία επιπλέον αποτελεί και προγνωστικό δείκτη καλύτερης έκβασης για τους ασθενείς . Ας σημειώσουμε ότι η εξέταση αίματος με την εν λόγω μέθοδο επιτρέπει την ανίχνευση ενός και μόνο κυττάρου που περιέχει το γονίδιο που καθοδηγεί την παραγωγή της ελαττωματικής Bcr-Abl ανάμεσα σε 1 εκατομμύριο φυσιολογικά λευκοκύτταρα.

Βάσει των παραπάνω εξηγείται η αυξημένη αποτελεσματικότητα της νιλοτινίβης σε σύγκριση με την ιματινίβη. Η θεραπεία με νιλοτινίβη εξασφάλισε υψηλότερα ποσοστά μέγιστης μοριακής ανταπόκρισης και πλήρους κυτταρογενετικής ανταπόκρισης (μείωση σε μη-ανιχνεύσιμα επίπεδα του χρωμοσώματος Ph, το οποίο θεωρείται χαρακτηριστικό της νόσου). Επιπλέον, η νιλοτινίβη εξασφαλίζει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ακόμη βαθύτερης ανταπόκρισης η οποία ορίζεται ως το επίπεδο ιχνών της νόσου σε ποσοστό 0,0032% ή ακόμη λιγότερο (πλήρης μοριακή ανταπόκριση). Σήμερα, η μοριακή παρακολούθηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της τακτικής παρακολούθησης των ασθενών, δεδομένου ότι επιτρέπει τον υπολογισμό των χαμηλότερων επιπέδων υπολειπόμενης ΧΜΛ- επίπεδα στα οποία οι δείκτες λευχαιμίας είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμοι.

Τα συμπεράσματα αυτά δείχνουν ότι η πιο εκλεκτική αναστολή της πρωτεΐνης Bcr-Alb είναι βασικό κριτήριο στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητά τους εάν ληφθεί υπόψη ότι η ΧΜΛ είναι μία από τις τέσσερις συνηθέστερες μορφές λευχαιμίας με συχνότητα ίση με το 10-15% του συνόλου των περιστατικών λευχαιμίας στους ενήλικες. Η χρόνια φάση της νόσου αποτελεί και το αρχικό της στάδιο, το οποίο συχνά συνοδεύεται από μη εμφανή συμπτώματα. Οι ασθενείς είναι πιθανό να παραμείνουν για μήνες ή χρόνια σε αυτή την κατάσταση. Ένα δεν λάβουν θεραπεία, παρουσιάζουν εκτροπή της νόσου στην επιταχυνόμενη ή τη βλαστική φάση. Κατά την τελευταία, η οποία ονομάζεται και βλαστική κρίση είναι δυνατόν να παρουσιαστούν όγκοι εκτός του μυελού των οστών, απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, σοβαρή αναιμία και αιμορραγικές εκδηλώσεις, που εν τέλει οδηγούν στο θάνατο του ασθενούς.

 
Παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα: Δυνατότητα διακοπής της θεραπείας στην Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 19 Σεπτέμβριος 2013 20:19
Ελπίδα για 30 Έλληνες ασθενείς συμμετέχοντες
Περίπατος ευαισθητοποίησης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

 

Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.), ο κ. Π. Παναγιωτίδης, Αιματολόγος – Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ – 1η Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Λαϊκό, ανακοίνωσε την έναρξη στην Ελλάδα του πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος «Path to Cure» (Δρόμος προς τη Θεραπεία) για ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ). Το πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 40 χώρες ανά τον κόσμο στοχεύει στην «ύφεση της νόσου κατόπιν διακοπής της θεραπείας» (treatment-free remission). Η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι, χαιρέτισε την προσπάθεια κι ανακοίνωσε την υλοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης για τη ΧΜΛ, με αφετηρία τη διεξαγωγή συμβολικού περιπάτου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αναφέροντας ενδεικτικά «η εξέλιξη για την πορεία των ασθενών με ΧΜΛ δίνει την ελπίδα στους ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου υπό μακροχρόνια αγωγή, να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς φάρμακα».

Το «Path to Cure» αποτελεί ένα φιλόδοξο παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα, που διεξάγεται με την πρωτοβουλία του Τμήματος Ογκολογίας της Novartis, το οποίο θα συμπεριλάβει περισσότερους από 2.500 ασθενείς. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις των ερευνητών, με το τέλος του προγράμματος 1.000 περίπου ασθενείς θα διακόψουν τη σχετική αγωγή και θα ζήσουν χωρίς τη θεραπεία. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην έρευνα με 15 κέντρα διεξαγωγής των σχετικών μελετών, τα οποία θα εντάξουν συνολικά περίπου 30 ασθενείς. Η ενεργοποίηση του πρώτου εξ αυτών είναι ήδη γεγονός από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ η διαδικασία επιλογής των ασθενών θα εντατικοποιηθεί εντός του τρέχοντος μηνός (Σεπτέμβριος 2013).

Η επιτυχία της έρευνας κρύβεται πίσω από ένα σημαντικό δείκτη παρακολούθησης της πορείας της νόσου, που είναι η μέτρηση σε μοριακό επίπεδο (PCR) των μεταγράφων bcr-abl (τα μόρια-εκμαγεία που καθοδηγούν τη σύνθεση της τυροσινικής κινάσης Bcr-Abl, δηλαδή του ελαττωματικού ενζύμου που αποτελεί το βασικό αίτιο της νόσου). Κατόπιν κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, τα μετάγραφα αυτά (που μετρούνται στο αίμα των ασθενών) μπορούν να μειωθούν σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα! Σύμφωνα με υπάρχουσες μελέτες τουλάχιστον 40% των ασθενών αυτών θα μπορέσουν να ζήσουν χωρίς νόσο και χωρίς θεραπεία! Μελέτες διεξάγονται τώρα με τη χορήγηση του σκευάσματος nilotinib, το οποίο, σύμφωνα με τα δεδομένα επιτυγχάνει βαθύτερη μοριακή ανταπόκριση (σε σύγκριση με την καθιερωμένη θεραπεία, το imatinib). Όσο βαθύτερη είναι η μοριακή ανταπόκριση της νόσου, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχούς διακοπής της λαμβανόμενης αγωγής. Στις μελέτες αυτές η μοριακή ανταπόκριση θα πρέπει να δείξει μία μείωση 4.5 λογαρίθμων από την αρχική τιμή (στη Διεθνή Κλίμακα μέτρησης, I.S.), έτσι ώστε να μπορέσει ο ασθενής να προχωρήσει σε διακοπή της θεραπείας με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Οι μελέτες αυτές θα μπορέσουν να θέσουν τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για διακοπή θεραπείας στους ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής οι παγκόσμιες οδηγίες συνιστούν καθημερινή αγωγή δια βίου με στοχευμένες θεραπείες. Η διακοπή της θεραπείας είναι ακόμα σε ερευνητικό στάδιο και θα πρέπει να επιχειρείται αυστηρά και μόνο στο πλαίσιο συγκεκριμένων κλινικών μελετών.

Ο κ. Π. Παναγιωτίδης, σχετικά με την πραγματοποίηση του προγράμματος είπε: «η χρόνια μυελογενής λευχαιμία είναι ένα νεοπλασματικό νόσημα του αίματος, που παλαιότερα ήταν πρακτικά ανίατο και θανατηφόρο για την πλειοψηφία των ασθενών. Από το 2001 η πρωτοπόρος θεραπεία με τον ειδικό αναστολέα τυροσινικής κινάσης imatinb, εξασφάλισε καλή ποιότητα ζωής και επιβίωση για το 90% των ασθενών. Σήμερα υπάρχουν νεώτεροι αναστολείς για την θεραπεία της ΧΜΛ με γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη δράση. Το μεγάλο στοίχημα στη νόσο αυτή, είναι να μπορέσουν οι ασθενείς, μετά από κάποια χρόνια καθημερινής αγωγής με τα ειδικά αυτά φάρμακα, να διακόψουν τη θεραπεία τους, χωρίς να επανεμφανισθεί η νόσος».

Επιπλέον του προγράμματος «Path to Cure», η Ελλάδα ήδη μετέχει σε μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη διακοπής χορήγησης θεραπείας σε ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία που έχουν επιτύχει άριστη ανταπόκριση μετά από μακροχρόνια χρήση αναστολέων τυροσινικής κινάσης. Η μελέτη, γνωστή ως EURO- SKI (EUROpean Stop Kinase Inhibitors), θα περιλάβει 500 ασθενείς και πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Λευχαιμία (European Leukemia Net, ELN). Στην Ελλάδα πραγματοποιείται υπό την εποπτεία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και 31 ασθενείς με ΧΜΛ που πληρούσαν τα κριτήρια, έχουν ήδη ενταχθεί στην μελέτη αυτή. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται να ανακοινωθούν το επόμενο έτος.

Στην συνέντευξη συμμετείχε και η ασθενής με ΧΜΛ, κα Άννα Γιατρομανωλάκη, η οποία τόνισε ότι «η συμμετοχή μου σε αυτό το πρόγραμμα μου έχει δώσει νέες ελπίδες και δύναμη να προχωρήσω, νέες προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη ΧΜΛ και σε μία προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013, θα πραγματοποιηθεί συμβολικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας που θα ξεκινήσει στις 11:00 από το Σταθμό Μετρό «Ακρόπολη» (Μακρυγιάννη/ Δ. Αεροπαγείτου), συνεχίζοντας στην οδό Αποστόλου Παύλου, για να τερματίσει στο σταθμό του Μετρό στο Θησείο. Για τις πρώτες 100 συμμετοχές, η χορηγός εταιρεία, Novartis, θα δωρίσει στο Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. 500 ευρώ, ενώ εάν οι συμμετοχές ξεπεράσουν τις 100 το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί.

Παράλληλα, μέσω ειδικού site θα διεξαχθεί ανάλογος «εικονικός» περίπατος, όπου οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν σε μία online διαδρομή. Για κάθε συμπλήρωση του διαδικτυακού περιπάτου, η Novartis θα προσφέρει 1 ευρώ στον Σύλλογο, με στόχο να συμπληρωθούν 2209 συμμετοχές, αριθμός που συμβολίζει την Παγκόσμια Ημέρα ΧΜΛ. Η πρόσβαση στον εικονικό περίπατο θα γίνεται μέσω του site του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., http://www.anticancerath.gr.

Πέρα από τις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας, ο Σύλλογος θα ξεκινήσει στοχευμένες ενημερωτικές δράσεις μέσω της δημιουργίας microsite που θα φιλοξενηθεί στο site του Συλλόγου ΚΕΦΙ, αγκαλιάζοντας την κοινότητα των ασθενών με ΧΜΛ, καθώς και με τη διανομή έντυπου υλικού σε αιματολογικές κλινικές σε όλη τη χώρα.

 
Διαδιαφραγματική Οισοφαγεκτομή: Σημαντικά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 19 Σεπτέμβριος 2013 20:07

Σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς που αφαιρείται ο οισοφάγος, λόγω καρκίνου, προσφέρει μια νεα χειρουργική τεχνική (Διαδιαφραγματική Οισοφαγεκτομή) η οποία εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας!

Η Διαδιαφραγματική Οισοφαγεκτομή δημιουργεί νεα δεδομένα καθώς απαλλάσσει του ασθενείς από την θωρακοτομή και τις σημαντικές μετεγχειρητικές επιπλοκές, που σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρες.

«Πράγματι η τεχνική της Διαδιαφραγματικής Οισοφαγεκτομής προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αφαίρεση του οισοφάγου,, λόγω καρκίνου, μια χειρουργική επέμβαση πάρα πολύ βαριά» αναφέρει ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ και ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής, Mayo Clinic κ Γρηγόρης Τσιώτος.

Σύμφωνα με τον κ Τσιώτο η αφαίρεση του οισοφάγου (οισοφαγεκτομή) είναι πάρα πολύ δύσκολη εγχείρηση με πάρα πολύ υψηλό ποσοστό επιπλοκών, και μάλιστα βαρέων, συχνά θανατηφόρων. Παραδοσιακά, η οισοφαγεκτομή γίνεται με δύο μεγάλες τομές, μία στην κοιλιά και η άλλη στον θώρακα (θωρακοτομή).

Από τις δύο αυτές τομές, η θωρακοτομή μετεγχειρητικά έχει και τις βαρύτερες επιπτώσεις στον ασθενή όπως:

 • Μεγάλη παραμονή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
 • Πολύ μακρά παραμονή στο νοσοκομείο
 • Μεγάλη δυσκολία στις αναπνοές (εισπνοή, εκπνοή, βάθος αναπνοής),
 • Πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα μετεγχειρητικής πνευμονίας,
 • Δυνατό και επίμονο πόνο.
Επιπροσθέτως, όταν γίνεται η αφαίρεση του οισοφάγου με θωρακοτομή, η ένωση του μέρους του οισοφάγου και του στομάχου που παραμένουν (δηλ. η «αναστόμωση»), γίνεται εντός του θώρακα. Αυτό έχει δύο πολύ σημαντικά προβλήματα:
 • Αυξημένη πιθανότητα «αναστομωτικής διαφυγής», δηλαδή να μην είναι στεγανή η αναστόμωση και να διαφεύγουν τα διερχόμενα υγρά και οι τροφές έξω από τον πεπτικό σωλήνα,
 • Δημιουργία πάρα πολύ βαρειάς λοίμωξης (ενίοτε θανατηφόρου) εντός του θώρακα, παραπλεύρως των πνευμόνων και της καρδιάς («μεσοθωρακίτιδα»)

ΔΙΑΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΣΟΦΑΓΕΚΤΟΜΗ

«Όλα τα παραπάνω, προσθέτει ο κ Τσιώτος αποφεύγονται με την νέα τεχνική της Διαδιαφραγματικής Οισοφαγεκτομής, κατά την οποία παραμένει η τομή στην κοιλιά, αποφεύγεται όμως εντελώς η θωρακοτομή, η οποία αντικαθίσταται με μία μικρή τομή στον τράχηλο (του τύπου της θυρεοειδεκτομής).

Με τον τρόπο αυτό, και με χρήση ειδικών τεχνικών και μεγάλης και εξειδικευμένης εμπειρίας, το μέρος του οισοφάγου που είναι στον θώρακα κινητοποιείται από τις τομές στην κοιλιά και στον τράχηλο, ο οισοφάγος αφαιρείται λίγο κάτω από το επίπεδο του λάρυγγα (δηλ. έχουμε πολύ πιο ριζική εγχείρηση, μια και αφαιρείται όλος ο οισοφάγος) και η ένωση με το υπόλοιπο πεπτικό σύστημα (αναστόμωση) γίνεται στον τράχηλο και όχι στον θώρακα».

Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής είναι πολλά και σημαντικά για τους ασθενείς, όπως:
 • Πολύ μικρή πιθανότητα αναπνευστικών επιπλοκών
 • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (νοσηλεία)
 • Πολύ μικρότερη πιθανότητα «αναστομωτικής διαφυγής»
 • Μηδενική πιθανότητα δημιουργίας βαρειάς λοίμωξης στην περίπτωση της «αναστομωτικής διαφυγής»
 • Ριζικότερη οισοφαγεκτομή με μεγαλύτερα υγιή όρια
 • Πολύ λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 • Καμία δυσκολία στην αναπνοή μετεγχειρητικά,
 • Γρηγορότερη ανάρρωση.

Σύμφωνα με τους χειρουργούς η Διαδιαφραγματική Οισοφαγεκτομή είναι πολύ ειδική εγχείρηση και τεχνικά πάρα πολύ απαιτητικότερη από την συνήθη οισοφαγεκτομή (με θωρακοτομή). Πρέπει να εφαρμόζεται στους όγκους του κατώτερου μέρους του οισοφάγου (όχι σε εκείνους του ανώτερου οισοφάγου) και με τις κατάλληλες ενδείξεις, όπως αυτές ορίζονται με τις διεθνείς καθοδηγητικές γραμμές (guidelines).

Στην Ελλάδα, ο μόνος που εφαρμόζει την τεχνική της Διαδιαφραγματικής Οισοφαγεκτομής είναι ο κ Τσιώτος και μέχρι σήμερα έχει κάνει περισσότερες πάνω από 20 εγχειρήσεις με άριστα αποτελέσματα.

Ο μέσος χρόνος νοσηλείας είναι 7-10 ημέρες και η περαιτέρω ανάρρωση και επιστροφή στην πρότερη δραστηριότητα πολύ ταχύτερη. Η ταχεία ανάρρωση έχει και το σημαντικότατο πρόσθετο πλεονέκτημα ότι επιτρέπει την έναρξη μετεγχειρητικής χημειοθεραπείας (όταν χρειάζεται) γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή μέθοδο, που οι επιπλοκές και μάλιστα μεγάλης διάρκειας, καταβάλλουν τους ασθενείς τόσο, ώστε η έναρξη χημειοθεραπείας να είναι απαγορευτική.

Είναι όμως πασίγνωστο ότι η καθυστέρηση της μετεγχειρητικής χημειοθεραπείας μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, λόγω εμφάνισης μεταστάσεων σε άλλα όργανα και έτσι «ακυρώνεται» και το όφελος που η εγχείρηση θα είχε: δηλ. παρά την πολύ μεγάλη εγχείρηση, δεν επέρχεται η απαλλαγή από την νόσο, αποκλειστικά και μόνο λόγω των μεγάλων επιπλοκών της εγχείρησης καθ' εαυτής. Όλα αυτά ελαχιστοποιούνται με την Διαδιαφραγματική Οισοφαγεκτομή.

 

Πληροφορίες

Τηλ. 2106460896, 2108949920
Κιν: 6972094230
URL: www.health4you.gr, www.digestive-surgery.gr

 
Δωρεάν εξέταση μαστού από την ΕΕΜ PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 19 Σεπτέμβριος 2013 19:58
"Γιατί η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία"

 

Δωρεάν εξέταση μαστού, για όσες γυναίκες της Αθήνας το επιθυμούν, θα πραγματοποιήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (ΕΕΜ), με αφορμή τον Οκτώβριο που έχει καθιερωθεί ως ευρωπαϊκός μήνας της καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού.

Η δωρεάν εξέταση, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα, στις ειδικά διαμορφωμένες για το σκοπό αυτό, αίθουσες του ξενοδοχείου Divani Caravel (Οδός Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Στάση Μετρό Ευαγγελισμός).

Στο χώρο θα υπάρχει και Κλινική Ψυχολόγος, από το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη», για να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της στις γυναίκες.

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας στον χώρο της εξέτασης, ενώ για πρώτη φορά, η δωρεάν εξέταση μαστού που γίνεται από την ΕΕΜ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας Και Κοινωνικής Αλληλεγγύης .

Τηλ. επικοινωνίας για τυχόν πληροφορίες 210 74 70 257 & 210 77 73 112 (καθημερινά από τις 10.00 πμ έως και τις 6.00 μμ).

 
Σεμινάριο: Οι Κώδικες Ζωής PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 19 Σεπτέμβριος 2013 11:21

 

 

"Οι Κώδικες της Ζωής. Αφαιρούμε τα κρυμμένα μπλοκαρίσματα προς την επιτυχία (υγεία, σχέσεις, καριέρα, αφύπνιση) δημιουργώντας ένα επιβλητικό, ελκυστικό, ακαταμάχητο στόχο ή όραμα και εμποτίζοντας την Καρδιά με ποιότητες θετικές για την Ζωή που διασφαλίζουν την υλοποίηση."

Jack & Anne Stewart, January 2013.

 

 • "Συγκεκριμένη δουλειά που έγινε στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Καρδιάς (Institute of HeartMath) στις Η.Π.Α. σε μία περίοδο είκοσι ετών, απέδειξε ότι το κυρίαρχο όργανο στους ανθρώπους είναι η καρδιά."
 • "Η νέα επιστήμη της επιγενετικής έχει πλέον αποδείξει όσα ήταν γνωστά μόνο διαισθητικά για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες. Ότι τα σήματα που πάνε προς και έρχονται από, καθώς και η «μνήμη» σε κάθε ένα από τα 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα, καθορίζουν τα πάντα."
 • "Η αλλαγή της κυτταρικής μνήμης που δε μας εξυπηρετεί πια, μπορεί να θεραπεύσει κάθε ασθένεια και να βοηθήσει τους ανθρώπους να απομακρύνουν τα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα που τους αποτρέπουν από το να επιτύχουν στη ζωή τους."
 • "Σε μία περίοδο δέκα ετών, με χιλιάδες περιπτώσεις στις Η.Π.Α, έχει δειχθεί ότι η διαδικασία του Κώδικα Θεραπείας απομακρύνει τη «τοξική» κυτταρική μνήμη. Με τον τρόπο αυτό, δουλεύεται η ριζική αιτία της ασθένειας και προκύπτει η «θαυματουργή» θεραπεία . H σύζυγος του Alex Loyd ,η Tracey, έχει παραμείνει ελεύθερη συμπτωμάτων βαριάς μορφής κλινικής κατάθλιψης από το 2000 (ήταν το πρώτο άτομο που επωφελήθηκε από τη διαδικασία) και ο Ben Johnson o ίδιος, διαγνώστηκε με «αθεράπευτη» ασθένεια Lou Gehrig το 2004. Περιττό να ειπωθεί ότι είναι ακόμα υπόδειγμα υγείας στο 2013. "
 • Τι θα συμβεί μετά την εκμάθηση και εφαρμογή των Κωδικών της Ζωής; Θα έχετε στην διάθεσή σας ένα σετ εργαλείων υγείας, ευεξίας και παρακίνησης για την ζωή τα οποία δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή αντικατάσταση. Ακολουθώντας τις οδηγίες, 30 ημέρες μετά το σεμινάριο (αν όχι νωρίτερα), θα είστε ήδη καθ'οδόν προς την πραγματοποίηση των στόχων και των ονείρων σας.

Οι θεραπευτές και δάσκαλοι του «Θεραπεύοντας το Πνεύμα» Jack και Anne Stewart, που εδρεύουν στην Αγγλία, έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον Δρ. Alex Loyd, έναν από τους συγγραφείς του βιβλίου best seller και δημιουργός της διαδικασίας «Ο Κώδικας της Θεραπείας», να τρέξουν σεμινάρια με θέμα τον Κώδικα Θεραπείας και τον Κώδικα της Επιτυχίας στην Ευρώπη. Στην Αγγλία έχουν ήδη διεξάγει πάνω από 200 σεμινάρια του Κώδικα Θεραπείας. Για την εργασία τους στην Ελλάδα αποκαλούν αυτές τις δύο συνδυασμένες διαδικασίες οι Κώδικες της Ζωής.

Ο Jack είναι master trainer του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), υπνοθεραπευτής, θεραπευτής Ρέικι και Θήτα, σύμβουλος ψυχικής υγείας, επόπτης και τηλεπαραγωγός.

Έχει ιδιωτικό γραφείο ψυχοθεραπείας στο νότιο Warrington, (στο Cheshire, Βορειοδυτική Αγγλία) από το 1995, και μαζί με την Anne είναι ο συνιδρυτής του Δικτύου Well Warrington (Well Warrington Network), μια κοινωνική επιχείρηση (μη κερδοσκοπική), η οποία συνεισφέρει στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ανθρώπων σε υποβαθμισμένες περιοχές του Warrington. Ως πρώην πανεπιστημιακός Λέκτορας και σύμβουλος επιχειρήσεων, ο Jack αξιοποιεί την ερευνητική και συγγραφική του εμπειρία ώστε να διασφαλίσει ότι όσα διδάσκουν με την σύζυγό του Anne είναι ανώτατου επιπέδου.

Είναι Εταίρος και πρώην εξεταστής της CIPD UK - Chartered Institute of Personnel and Development. Έχει συγγράψει μαζί με άλλους τα βιβλία: 'The Learning Organisation in the Public Services' (Gower 1994), 'The Coaching Parent' και 'The Coaching Parent Companion' (Bookshaker 2005, 2011) και είναι συνδημιουργός των CD χαλάρωσης 'Purrfect Symphony', 'Relax With Cats' (2005, 2006).

Ο Jack ασχολείται με την προσωπική ανάπτυξη πάνω από 35 χρόνια και έχει διδάξει, εκπαιδεύσει, βοηθήσει και εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης διευθυντής και συνιδιοκτήτης της εταιρείας Anne Stewart Ltd. από το 1991.

Η Anne είναι πνευματική θεραπεύτρια από το 1985. Είναι master practitioner του NLP, Ρέικι master, διαισθητική διάγνωση, πρώην εκπαιδεύτρια Θήτα, θεραπεύτρια ζώων και σύμβουλος ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, έχει εκπαιδευτεί και ασκήσει την Ρεφλεξολογία, την Αρωματοθεραπεία, το Μασάζ, την ενεργειακή θεραπεία "emo-trance" και την Κινησιολογία.

Έχει διδάξει Ρέικι, και σχεδιάσει και διδάξει σεμινάρια θεραπείας αγγέλων και θεραπείας ζώων, όπως και σεμινάρια επικοινωνίας.

Τον Ιούνιο του 2011, νωρίς κάποιο πρωινό, "επισκέφθηκε" την Anne η (Πριγκήπισσα) Νταϊάνα. Αφότου συνήλθε από το σοκ, συνέχισε να λειτουργεί ως κανάλι για την σοφία της Νταϊάνα, της οποίας η αποστολή είναι να βοηθήσει να αλλάξει ο κόσμος μέσα από την αγάπη και την θεραπεία. Πρόκειται να εκδοθεί ένα βιβλίο, και ο Jack και η Anne κάνουν εργαστήρια Θείας Θεραπείας με την Νταϊάνα. Παρόλο που αυτό το μοναδικό και απίστευτο φαινόμενο πληροφορεί την πνευματική τους εργασία, δεν είναι απαραίτητο να το πιστεύει κάποιος προκειμένου να ευεργετηθεί από τις ισχυρές διδασκαλίες της Anne και του Jack.

 

Πληροφορίες Διεξαγωγής:

Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, 10:00 – 18:00
Inner Flow, Μέτωνος 39, Χολαργός (πλησίον Μετρό Εθνική Άμυνα)

Τηλ./φαξ 210-66.69.687
τηλ. 6972.71.95.91,
Ιστότοπος: www.innerflow.gr
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
FB: Inner Flow

 
Έξι στα δέκα παιδιά χρειάζονται σιδεράκια PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 10 Σεπτέμβριος 2013 21:44

Σιδεράκια, στα δόντια τους, χρειάζονται να βάλουν έξι στα δέκα παιδιά και ένας στους δυο ενήλικες, σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές μελέτες!

Η τοποθέτηση, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, δεν χρειάζεται μόνο για την βελτίωση της θέσης των δοντιών, αλλά και για την επίλυση άλλων σοβαρών προβλημάτων του στόματος.

«Είναι κοινά αποδεκτό πως ένα ωραίο χαμόγελο αποτελεί το διαβατήριο για μία καλή πρώτη εντύπωση και χαρίζει αυτοπεποίθηση στον άνθρωπο» αναφέρει ο Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Νικόλαος Κουβελάς και επιστημονικός υπεύθυνος της EURODENTICA.

«Όμως, συμπληρώνει ο κ Κουβελάς, η σωστή θέση των δοντιών αφορά και πιο πρακτικά ζητήματα, όπως η μάσηση, η αρμονική σχέση άνω και κάτω γνάθου, η σχέση με την μύτη και τον πώγωνα κ,π.λ».

Παλαιότερα, τα παιδιά δεν φορούσαν σιδεράκια, διότι οι οδοντίατροι δεν λειτουργούσαν προληπτικά αλλά κυρίως κατασταλτικά, αλλά και η ορθοδοντική δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη όσο είναι σήμερα.

Η ορθοδοντική αφορά κυρίως παιδιά, αλλά και ενήλικες, οι οποίοι είτε δεν διόρθωσαν κάποιο σχετικό πρόβλημα ως παιδιά, είτε η θεραπεία δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος ενδείκνυται να γίνεται στην ηλικία των 8 χρόνων, αφού έχουν ανατείλει οι πρώτοι γομφίοι. Κατ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε πιθανές εξαγωγές δοντιών.

«Η πιο κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί θεραπεία είναι αυτή των 11 με 12 χρόνων και για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται από τον οδοντογιατρό τους» αναφέρει ο ειδικός ορθοδοντικός κ Στέλιος Καιλόγλου, και προσθέτει.

«Σε αυτή την ηλικία βλέπουμε την πλειοψηφία των παιδιών να έχουν σιδεράκια, σαν να είναι μόδα, οπότε το παιδί δεν νοιώθει ότι ξεχωρίζει. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και αμερικάνικες σειρές και ταινίες, παρουσιάζουν παιδιά και ενήλικες με σιδεράκια, ώστε να μην αισθάνονται άσχημα όσοι φορούν».

Η διάρκεια της θεραπείας, ποικίλλει από 1,5 με 2 χρόνια και η σταθεροποίηση του αποτελέσματος διαρκεί ένα χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και η συμβολή πλαστικού χειρουργού. Η θεραπεία δεν είναι επώδυνη για το παιδί, καθώς μόνο τις πρώτες 2 με 3 μέρες νοιώθει μία μικρή πίεση, αλλά στη συνέχεια η ενόχληση εξαφανίζεται.

«Για το λόγο αυτό προτείνεται τα σιδεράκια να τοποθετούνται πριν την έναρξη του σχολείου, κοντά σε Σαββατοκύριακο και αργίες η στις διακοπές» τονίζει ο κ Καιλόγλου.

Η λύση, εκτός από τα ακίνητα ορθοδοντικά μηχανήματα (σιδεράκια), είναι η τοποθέτηση συγκρατητικών μηχανημάτων και η αφαίρεση φρονιμιτών.

Υπάρχουν επίσης και διαφανείς νάρθηκες, σχεδόν αόρατοι, οι οποίοι σταδιακά ισιώνουν τα δόντια.

Σήμερα υπάρχουν και διαφανή σιδεράκια – πορσελάνινα ή πλαστικά - τα οποία είναι όμως πιο εύθραυστα και δεν ενδείκνυται για παιδιά μέχρι 15 χρόνων, εδικά αγόρια. Αυτά τοποθετούνται σε ηλικίες άνω των 18χρόνων και για λόγους αισθητικής.

Σύμφωνα με τον κ Κουβελά τα σιδεράκια βοηθούν ψυχολογικά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, μέσα από την σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται με τον εξειδικευμένο οδοντίατρο και τις συνεχείς επισκέψεις στον γιατρό που λειτουργεί ως ένα είδος ψυχοθεραπείας.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ


Συνήθως τα στοματικά προβλήματα απαιτούν σιδεράκια είναι:

 • H άνω και η κάτω γνάθος έχουν μεν αρμονική σχέση, αλλά το μέγεθος των δοντιών δεν είναι αρμονικό, δηλαδή έχουμε μεγάλα δόντια και μικρή γνάθο ή το αντίστροφο.
 • Η άνω γνάθος προεξέχει σε σχέση με την κάτω γνάθο.
 • Η κάτω γνάθος προεξέχει σε σχέση με την άνω γνάθο.
Τα προβλήματα αυτά, όπως τονίζουν οι ειδικοί, εκτός από την γενετικά προκαθορισμένη θέση και μέγεθος των δοντιών και των γνάθων, οφείλεται σε τρείς λόγους κυρίως.
 • Στην στοματική αναπνοή, όπου η άνω γνάθος στενεύει, διότι η γλώσσα κάθεται στα κάτω δόντια και δεν πιέζει την υπερώα να ανοίξει.
 • Στη νηπιακή κατάποση, όπου το παιδί σπρώχνει την γλώσσα προς τα έξω όταν καταπίνει. Αν αναλογιστούμε ότι καταπίνουμε 1200-1400 φορές το 24ωρο, καταλαβαίνουμε ότι αντίστοιχα είναι σαν να πιέζουμε δυνατά τόσες φορές τα δόντια μας προς τα έξω και η δύναμη της γλώσσας είναι πολύ μεγάλη
 • Στον θηλασμό του δακτύλου, που πρέπει να αποφεύγεται.

 

Πληροφορίες

Tηλ: 2106195760-1, 2108257050
URL: www.eurodentica.gr

 
Τέλος στο ζαρωμένο λαιμό της γυναίκας βάζει η πλαστική χειρουργική (nano fat grafting) PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 10 Σεπτέμβριος 2013 21:21

Τέλος στο ζαρωμένο λαιμό της γυναίκας, που μαρτυρά την ηλικία της, βάζει η πλαστική χειρουργική με την βοήθεια μιας νέας επαναστατικής τεχνικής και τη χρήση βλαστοκυττάρων από το αυτόλογο (ανθρώπινο) λίπος !

Τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου nano fat grafting, που παρουσιάστηκαν πριν από λίγο καιρό στο συνέδριο CATFAS IV, στη Γάνδη του Βελγίου, ήταν εντυπωσιακά, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για επανάσταση στην πλαστική χειρουργική.

«Πράγματι τα αποτελέσματα των επεμβάσεων που παρουσίασαν οι Βέλγοι συνάδελφοι στο συνέδριο ήταν εντυπωσιακά και μαρτυρούν τις δυνατότητες που προσφέρει η πλαστική χειρουργική στην αντιγήρανση» αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός κ Άρης Νταμάγκας, αναπληρωτής διευθυντής στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Τα βλαστοκύτταρα αποχωρίζονται μηχανικά από το λίπος το οποίο λαμβάνεται από την κοιλιά η τους μηρούς της γυναίκας.
«Στη συνέχεια με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας εγχύονται στο λαιμό της γυναίκας και χάρις στις μοναδικές αναγεννητικές ιδιότητες τους αναζωογονούν το δέρμα από μέσα προς τα έξω» τονίζει ο κ Νταμάγκας και προσθέτει.

«Η μέθοδος δεν απαιτεί τη χρήση κάποιας ακριβής ή πολύπλοκης συσκευής, άρα δεν έχει υψηλό κόστος, ενώ τα αποτελέσματα είναι άμεσα και εντυπωσιακά στην ανανέωση του δέρματος του λαιμού, αλλά και στην ψυχολογία της γυναίκας».

Εντυπωσιακά αποτελέσματα, δίνει η μέθοδος επίσης στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια, στις ρυτίδες καπνιστού, στο άνω χείλος,στο ρυτιδωμένο ντεκολτέ, στις ουλές, στις πρώιμες κόκκινες ραβδώσεις (ραγάδες) στην κοιλιά, στο στήθος και στα μπράτσα. Μάλιστα τα αποτελέσματα είναι ορατά από τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Ένα δεύτερο σημείο του γυναικείου σώματος που μαρτυρά επίσης την ηλικία είναι τα χέρια.

«Είναι κοινό για τις γυναίκες, όσο μεγαλώνουν, να αδυνατίζουν τα χέρια τους, που σημαίνει ότι οι φλέβες και οι ρυτίδες γίνονται πιο εμφανείς. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο επίσης επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης» αναφέρει ο κ Νταμάγκας και καταλήγει «Ενώ θεραπείες όπως η αναζωογόνηση του δέρματος με τα παραδοσιακά fillers μπορούν να στοχεύσουν τα σημάδια της γήρανσης και να κάνουν τα χέρια να φαίνονται πιο γεμάτα και υγιέστερα, στην πραγματικότητα μπορούν να προσφέρουν μόνο μια προσωρινή λύση. Μια πιο μακροπρόθεσμη λύση είναι η μεταφορά λίπους με την τεχνική του micro fat grafting ,μια τεχνική που εξελίσσεται ταχύτατα σε μια απ' τις πιο δημοφιλείς για τους σκοπούς της αναζωογόνησης χεριών. Η επέμβαση χρησιμοποιεί εξελιγμένη τεχνολογία για να δημιουργήσει ένα καθαρό και αποτελεσματικό μόσχευμα λίπους που εγχύεται με ειδική μικροκάνουλα στα χέρια. Το γεγονός ότι η επέμβαση είναι σύντομη κι ελάχιστα επεμβατική είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις πολλών ατόμων δεν τους επιτρέπουν να μείνουν μακριά από τη δουλειά τους για μεγάλα διαστήματα χρόνου. Η μεταφορά λίπους είναι μία από τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, έτσι τα άτομα μπορούν να υποβληθούν σε αυτήν χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινότητά τους».

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΛΟΓΟΥ ΛΙΠΟΥΣ

Τα πλεονεκτήματα της χρησιμοποίησης του αυτόλογου λίπους, σύμφωνα με τους πλαστικούς χειρουργούς είναι πολλά και σημαντικά γιατί:
 • Έχει μοναδικές αναγεννητικές ιδιότητες
 • Eπιτυγχάνει ογκομετρική αποκατάσταση των σημαδιών της γήρανσης, βελτιώνοντας το αποτέλεσμα του face lift
 • Μπορεί να αντικαταστήσει ή να καθυστερήσει πολλές επεμβάσεις, όπως η βλεφαροπλαστική, η πλαστική πηγουνιού κλπ
 • Yπάρχει σε αφθονία στο σώμα μας
 • Bελτιώνει την εμφάνιση της περιοχής απ΄ όπου λαμβάνεται
 • Tα αποτελέσματα έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια
 • Αλλά πρωτίστως είναι η μοναδική μέθοδος που ανανεώνει από μέσα προς τα έξω.

Σημεία του ανθρώπινου σώματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αυτόλογο λίπος είναι:

 • το άνω βλέφαρο, όπου διορθώνουμε την πτώση του «φρυδιού» και την όψη του βαθουλωμένου ματιού
 • το κάτω βλέφαρο και το ζυγωματικό, όπου διορθώνουμε την αύλακα μεταξύ του κάτω βλεφάρου και της παρειάς, τις «σακούλες» στα κάτω βλέφαρα, την επιπέδωση των ζυγωματικών λόγω ατροφίας του λίπους, τους μαύρους κύκλους στα μάτια
 • οι ρινοπαρειακές αύλακες
 • οι ρυτίδες «μαριονέττας» που ξεκινούν από τη γωνία του στόματος και κάτω
 • τα χείλη, τονίζοντας το περίγραμμα του ερυθρού και διορθώνοντας την ατροφία
 • το μεσόφρυο, εξαφανίζοντας τις κάθετες ρυτίδες, το γνωστό 11
 • το περίγραμμα της κάτω γνάθου
 • η ραχιαία επιφάνεια των χεριών
 • το στήθος

Πληροφορίες

Τηλ: 2106455336
Κιν: 6932222531
URL: www.damagas.gr

 
Πολλαπλή Σκλήρυνση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εγκρίνει την Τεριφλουνομίδη PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 06 Σεπτέμβριος 2013 09:52

Η Genzyme, μια εταιρεία του ομίλου Sanofi, ανακοίνωσε ότι η Τεριφλουνομίδη 14 mg, μία θεραπεία που χορηγείται από του στόματος άπαξ ημερησίως, έλαβε άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θεραπευτική ένδειξη για ενήλικες ασθενείς με διαλείπουσα υποτροπιάζουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (RRMS).

"Το γεγονός ότι η Τεριφλουνομίδη 14 mg έχει δείξει θετικά αποτελέσματα ως προς την εξέλιξη της αναπηρίας σε δύο κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ, τονίζει την σημαντικότητά της ως μία νέα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ)," δήλωσε ο Καθηγητής Ludwig Kappos, MD, Διευθυντής Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας στην Ελβετία. "Ως νέα, θεραπευτική επιλογή χορηγούμενη από του στόματος άπαξ ημερησίως με καλά προσδιορισμένο προφίλ ασφαλείας και ανοχής, η Τεριφλουνομίδη θα μπορούσε να αποτελέσει μία ελκυστική επιλογή για ασθενείς που δεν ανέχονται τις παραδοσιακές ενέσιμες θεραπείες."

Η Ευρωπαϊκή έγκριση της Tεριφλουνομίδης βασίστηκε σε δεδομένα από δύο μελέτες Φάσης ΙΙΙ, την TEMSO (TEriflunomide Multiple Sclerosis Oral) και την TOWER (Teriflunomide Oral in people With relapsing remitting multiplE scleRosis). Σε αυτές τις μελέτες, η Tεριφλουνομίδη μείωσε σημαντικά το ποσοστό υποτροπών* και τον χρόνο έως την εξέλιξη της αναπηρίας, στα δύο έτη, έναντι του εικονικού φαρμάκου.

"Η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και το εύχρηστο δοσολογικό σχήμα της Τεριφλουνομίδης, μπορεί να την αναδείξουν ως μία ελκυστική επιλογή για τους ασθενείς," δήλωσε ο CEO και Πρόεδρος της Genzyme, David Meeker, M.D. "Η σημερινή έγκριση της Τεριφλουνομίδης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προόδου για την Genzyme καθώς εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε σημαντικές νέες θεραπείες που θα μπορούν να καλύπτουν τις ποικίλες θεραπευτικές ανάγκες της κοινότητας της ΠΣ."

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση υπολογίζεται ότι πλήττει περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, περίπου 630.000 άνθρωποι πάσχουν από ΠΣ.

Η ανάπτυξη της Τεριφλουνομίδης αντικατοπτρίζει τη δουλειά μιας δεκαετίας, του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας Sanofi.

Η Τεριφλουνομίδη είναι εγκεκριμένη για την θεραπεία της ΠΣ στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Αργεντινή, την Χιλή και την Νότια Κορέα και βρίσκεται υπό αξιολόγηση και από άλλες ρυθμιστικές αρχές.

Σχετικά με την Τεριφλουνομίδη

Η Τεριφλουνομίδη είναι ένας ανοσοτροποποιητής με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παρότι ο ακριβής μηχανισμός δράσης της Τεριφλουνομίδης δεν είναι πλήρως κατανοητός, φαίνεται να εμπλέκει τη μείωση στον αριθμό των ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων μέσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Η Τεριφλουνομίδη υποστηρίζεται από ένα από τα μεγαλύτερα κλινικά προγράμματα στην ΠΣ, με περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες σε 36 χώρες. Μερικοί ασθενείς στην φάση επέκτασης των μελετών έχουν λάβει το φάρμακο μέχρι και για 10 έτη.

*Annualized Relapse Rate: Ποσοστό Υποτροπών ανά Έτος Ασθενή

Ευρωπαϊκή Ένδειξη και Χρήση

Η Tεριφλουνομίδη 14 mg είναι μία χορηγούμενη άπαξ ημερησίως, από του στόματος θεραπεία που ενδείκνυται, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Σημαντικές Πληροφορίες Ασφαλείας για την Tεριφλουνομίδη

Η Περίληψη Χαρακτηριστικών της Tεριφλουνομίδης περιλαμβάνει και τον κίνδυνο ηπατοτοξικότητας, και τερατογένεσης (βάσει αποτελεσμάτων από μελέτες ζώα).

Στις κλινικές μελέτες της ΠΣ με Tεριφλουνομίδη, η επίπτωση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν παρόμοια μεταξύ των ασθενών που έλαβαν Τεριφλουνομίδη και των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίστηκαν με την Τεριφλουνομίδη σε ασθενείς με ΠΣ ήταν αυξημένα επίπεδα ALT, τριχοαραίωση, διάρροια, γρίππη, ναυτία και παραισθησία. Η Τεριφλουνομίδη είναι ο κύριος ενεργός μεταβολίτης της λεφλουνομίδης, η οποία ενδείκνυται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η Τεριφλουνομίδη αντενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία, σε έγκυες γυναίκες και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας οι οποίες δεν λαμβάνουν επαρκή αντισύλληψη, σε θηλάζουσες γυναίκες, σε ασθενείς σε κατάσταση ανοσοκαταστολής, σε ασθενείς με σοβαρή δυσλειτουργία του μυελού των οστών ή σημαντική αναιμία, λευκοπενία, ουδετεροπενία ή θρομβοπενία, σε ασθενείς με σοβαρή ενεργή λοίμωξη μέχρι επίλυσης, σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση και σε ασθενείς με υποπρωτεϊναιμία.

 

Για τις πλήρεις συνταγογραφικές πληροφορίες και περισσότερες πληροφορίες για την Τεριφλουνομίδη στην Ευρώπη, παρακαλούμε επισκεφθείτε:

http://ec.europa.eu/health/documents/community-register/html/alfregister.htm

 
CG210: Νέα θεραπεία για τη τριχόπτωση, προσφέρει αποτελέσματα στους πρώτους τρεις μήνες PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 05 Σεπτέμβριος 2013 11:54
Αποτελέσματα διεθνών κλινικών μελετών δείχνουν:
 • Μείωση της πτώσης τριχών σε λιγότερο από 44 ημέρες
 • 11% αύξηση του αριθμού των τριχών μετά από 3 μήνες

Σε πρόσφατη συνάντηση των κορυφαίων Ελλήνων Δερματολόγων-Ακαδημαϊκών από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας με θέμα την ανδρογενετική αλωπεκία και τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπισή της, παρουσιάστηκε το νέο καλλυντικό CG210 που διατίθεται πλέον στη χώρα μας από την εταιρεία Libytec. Tην παρουσίαση του προϊόντος στην ελληνική ιατρική κοινότητα πραγματοποίησε ο Dr.Liu, Καθηγητής στο Harvard Medical School και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για την ανάπτυξη του σκευάσματος.

Το CG210 απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης. Ο μοναδικός και καινοτόμος μηχανισμός δράσης του CG210 διακρίνεται σε τρία μέρη:

 • Μοριακό: Αποκατάσταση των επιπέδων της αντιαποπτωτικής πρωτεΐνης Bcl-2 πλησίον των φυσιολογικών τιμών (+89%).
 • Κυτταρικό: Αύξηση των κυττάρων Langerhans (+74%) τα οποία εξασφαλίζουν την ανοσολογική απάντηση και ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση.
 • Κοσμητικό: Αύξηση των επιπέδων του κολλαγόνου (+67%) με αποτέλεσμα την καλύτερη εμφύτευση των τριχών και την μείωση της πρόσβασης εξωτερικών μολυσματικών παραγόντων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η τριχόπτωση επανέρχεται στο φυσιολογικό σε λιγότερο από 44 ημέρες.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από κλινική μελέτη (Καθ. Cucé, Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, Βραζιλία) σε άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία οι οποίοι υποβλήθηκαν σε βιοψία στο τριχωτό της κεφαλής ύστερα από 3μηνη τοπική χορήγηση CG210. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι η κλινική μελέτη δεν έδειξε ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση του CG210.

Η Ελληνική ιατρική κοινότητα καλωσόρισε την είσοδο του CG210 στην Ελληνική αγορά. Ο κ. Δ.Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής-Αφροδισιολογικής Εταιρείας, ως εκ των συντονιστών της συνάντησης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με ιδιαίτερη χαρά παρατηρούμε ότι έρχονται καινούρια προϊόντα, όπως το CG210, με ιδιαίτερο μηχανισμό δράσης τα οποία ακολουθούνται από κλινικές μελέτες με σημαντικά συμπεράσματα. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υποσχόμενα. Το CG210 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιστατικά εποχιακής τριχόπτωσης, σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής, με φαρμακευτική αγωγή και στα μεσοδιαστήματα της φαρμακευτικής αγωγής. Πέρα από την ανδρογενετική αλωπεκία, αναμένουμε τα κλινικά αποτελέσματα για την πιο εκτεταμένη χρήση του CG210, όπως για παράδειγμα σε ασθενείς σε χημειοθεραπεία.»

Ανδρογενετική Αλωπεκία

Άνδρες

H ανδρογενετική αλωπεκία (ΑΓΑ), η κύρια αιτία απώλειας μαλλιών στους άνδρες, χαρακτηρίζεται από αραίωση ή και μόνιμη απώλεια τριχών μετωπιαίας, βρεγματικής περιοχής, κροταφικών η οποία ξεκινά στην εφηβεία, στην 2η ή στην 3η δεκαετία του ανδρός. 50% των ανδρών (καυκασίας φυλής) στην ηλικία των 40 ετών εμφανίζουν ανδρογενετική αλωπεκία, ενώ το ποσοστό στην ηλικία των 70 φτάνει στο 80%.

Γυναίκες

H ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται στις γυναίκες στα τέλη της 3ης δεκαετίας της ζωής τους (πρώιμη) ή μετεμμηνοπαυσικά (όψιμη) λιγότερο συχνά σε σχέση με τους άνδρες. Στις ηλικίες 20-30 ετών το ποσοστό των γυναικών με ανδρογενετική αλωπεκία υπολογίζεται σε 6-12%, ενώ σε ηλικίες μεγαλύτερες των 70 ετών σε 40-55%.

Θεραπείες

Οι θεραπείες της ανδρογενετικής αλωπεκίας διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
 • Τοπική θεραπεία – Μινοξιδίλη, CG210
 • Συστηματική θεραπεία – Φιναστερίδη, Δουταστερίδη, κ.ά.
 • Χειρουργική διόρθωση – Μεταμόσχευση τριχοθυλακίων
 • Τεχνικές camouflage - Χρήση spray που βάφει το δέρμα του τριχωτού, χρήση spray που με ηλεκτροστατική προσκόλληση αυξάνουν το πάχος των τριχών, περούκες από συνθετική ή φυσική τρίχα
 
Κονδυλώματα: Ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία με Laser και RF PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 03 Σεπτέμβριος 2013 09:40

Ανώδυνη, αναίμακτη, αποτελεσματική και χωρίς παρενέργειες είναι η θεραπεία των κονδυλωμάτων με Laser διοξειδίου του άνθρακα αλλά και με RF (ραδιοκυτταροπλασματική χειρουργική).

Τα κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, μπορεί να είναι «δώρο» μιας εφήμερης σχέσης του Καλοκαιριού που μας αποχαιρετά.

«Πράγματι η θεραπεία με Laser διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και με χρήση RF, των κονδυλωμάτων- που είναι το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα - υπερτερεί όλων των άλλων διαθέσιμων μεθόδων. Κι αυτό γιατί στοχεύει επιλεκτικά μόνο στα υπάρχοντα κονδυλώματα αφήνοντας ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα» αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Σύμφωνα με τον Δρ. Α. Ξιάρχο η θεραπεία των κονδυλωμάτων με laser ή RF, χαρακτηρίζεται από απουσία μετεγχειρητικού πόνου και ουλών, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Η θεραπεία είναι αναίμακτη καθώς η δέσμη του laser εφαρμόζεται στοχευμένα στην πάσχουσα περιοχή κατόπιν τοπικής αναισθησίας με διάλυμα ξυλοκαΐνης 2%. Μάλιστα σε μία μόνο συνεδρία μπορεί να καταστρέψει όλα τα υπάρχοντα σε μία δεδομένη στιγμή κονδυλώματα.

Είναι η πλέον ανώδυνη, χωρίς παρενέργειες μέθοδος όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένο γιατρό.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ- ΜΟΡΦΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Τα κονδυλώματα κλινικά εμφανίζονται σαν ογκίδια, αρχικά μεγέθους λίγων χιλιοστών που η επιφάνειά τους μοιάζει με κουνουπίδι, ενώ με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος, αποκτούν μίσχο ή συνενώνονται μεταξύ τους. Είναι ανώδυνα (σπάνια μπορεί να προκαλούν φαγούρα ή κάψιμο) και έχουν χρώμα ρόδινο ή καφεοειδές.

Εκτιμάται ότι 50-70% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το 60% των γυναικών είναι θετικές στον ιό των κονδυλωμάτων μόλις τρία χρόνια μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή τους.

Υπολογίζεται ότι σε κάθε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο χωρίς προφύλαξη υπάρχει κίνδυνος 70% μόλυνσης από τον ιό. Κονδυλώματα όμως θα εμφανιστούν σε μόλις 10% αυτών που θα μολυνθούν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός των κονδυλωμάτων αντιμετωπίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση.

«Οι υποτροπές είναι δυστυχώς πολύ συχνές. Τα κονδυλώματα οφείλονται σε διάφορους ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV). Αυτή η οικογένεια ιών περιλαμβάνει πάνω από 150 στελέχη. Από αυτά τα στελέχη, περίπου τα 30 μεταδίδονται με το σεξ» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής Δρ. Α. Ξιάρχος.

Τα κλασσικά κονδυλώματα προσβάλλουν το δέρμα γύρω και πάνω στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό αλλά και το βλεννογόνο (δηλαδή την εσωτερική επίστρωση) του κόλπου και του ορθού.

Η ασθένεια μεταδίδεται από άτομο προσβεβλημένο (με ή χωρίς ορατές κλινικά βλάβες) συνήθως με τη σεξουαλική επαφή. Είναι σπάνια η μετάδοση με άλλο τρόπο, αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κονδυλωμάτων από κοινόχρηστα αντικείμενα (πχ. πετσέτες) ή από μυρμηγκιά, κυρίως σε παιδιά. Σε ορισμένα άτομα ο ιός πολλαπλασιάζεται γρήγορα και υποτροπιάζει συχνά.

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται από ένα μέχρι και τρείς μήνες μετά την σεξουαλική επαφή. Είναι επίσης πιθανόν κάποιος να μολυνθεί από τον ιό, αλλά να μην εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα. Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες, που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνισή τους (από μια παλιότερη μόλυνση) , όπως:

 • Ψυχολογική πίεση, στρες
 • Ορμονικές διαταραχές λόγω εγκυμοσύνης ή αντισυλληπτικών
 • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
 • Μόλυνση από τον ιό HIV (ο ιός που προκαλεί AIDS)

Η εξέταση για τα κονδυλώματα είναι απλή, ανώδυνη και ο γιατρός μπορεί να τα διαγνώσει με γυμνό μάτι ή με μεγεθυντικό φακό. Για κονδυλώματα που βρίσκονται στον πρωκτό ή στον κόλπο χρειάζεται να γίνει μια πιο ειδική εξέταση (ορθοσκόπηση ή κολποσκόπηση αντίστοιχα). Όταν βρίσκονται κονδυλώματα στα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι καλό να γίνεται επίσης εξέταση του πρωκτού και του κόλπου (στις γυναίκες). Η βλάβη διαγιγνώσκεται με βιοψία ή με τεστ Παπ.

ΜΟΡΦΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ο ιός αν και δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον οργανισμό, τα κονδυλώματα όμως μπορούν να αφαιρεθούν με:

 • Κάψιμο με βελόνα ή με λέιζερ
 • RF (ραδιοκυτταροπλασματική χειρουργική)
 • Πάγωμα με υγρό άζωτο (κρυοπηξία)
 • Χειρουργική αφαίρεση
 • Θεραπεία με χημικές ουσίες (π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη)

 

Πληροφορίες

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Γενικός Χειρουργός

Τηλ: 2107296584
Κιν: 6977063099
URL: www.axiarchos.gr

 
Το καλοκαίρι έφτασε. Αναπνέετε όμως εύκολα; PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 02 Σεπτέμβριος 2013 11:28

Γράφει: Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος

 

Ένα ξαφνικό καλοκαιρινό κρύωμα μπορεί να είναι εξίσου δυσάρεστο με μια περισσότερο αναμενόμενη χειμερινή νόσο του αναπνευστικού συστήματος. Παρόλο που συνήθως συνδέουμε το κρύωμα με σκοτεινές και κρύες χειμωνιάτικες μέρες, δεν παύουμε να είμαστε ευάλωτοι στους κοινούς ιούς της γρίπης και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το χειρότερο είναι ότι ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος που σηματοδοτούν την έναρξη της γρίπης, συχνά εμφανίζονται αμέσως μόλις φτάσουμε στον προορισμό των καλοκαιρινών διακοπών μας. Είναι πλέον ζήτημα χρόνου να ξεκινήσει ο βήχας και να μας ταλαιπωρήσει στις διακοπές που τόσο περιμέναμε.

Κάνει ζέστη, αλλά εσείς κρυώνετε...

Κάθε μέρα εισπνέουμε περίπου 10.000 λίτρα αέρα που μπορεί να περιέχει μικρόβια και ιδιαίτερα ιούς δυνητικά επιβλαβείς για τους ιστούς της μύτης και του λαιμού1.

Ο ρινοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελούν ιδιαίτερα κοινούς μολυσματικούς παράγοντες που προκαλούν καταρροή ή μπούκωμα της μύτης, πονόλαιμο και βήχα, ο οποίος μπορεί να είναι παραγωγικός και να προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.

Παρόλο που η πιθανότητα προσβολής από τους ιούς της γρίπης το καλοκαίρι, είναι 4 φορές μικρότερη σε σχέση με το χειμώνα2, υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτό:
 • Οι πολύωρες αεροπορικές πτήσεις δημιουργούν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, καθώς συνωστιζόμαστε σε έναν περιορισμένο χώρο με εκατοντάδες ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί μπορεί να έχουν γρίπη με βήχα. Είναι το ιδανικό περιβάλλον για τη μετάδοση αναπνευστικών νόσων και δεδομένου ότι στο μέσο βήχα τα σταγονίδια εκτοξεύονται με 1,000km/ώρα3, οι πιθανότητες να προσβληθούμε αυξάνονται. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες να νοσήσουμε από γρίπη σχετίζονται άμεσα με το χρόνο κατά τον οποίο έχουμε εκτεθεί στον ιό4, έτσι μια πολύωρη πτήση είναι πιο επικίνδυνη από ένα σύντομο ταξίδι.
 • Κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε ξένες χώρες μπορεί να εκτεθούμε σε ιογενείς λοιμώξεις που δεν έχουμε εμφανίσει στο παρελθόν στην πατρίδα μας, γιατί το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ευάλωτο.
 • Ο κλιματισμός απομακρύνει την υγρασία από το επιθήλιο των ανωτέρων αεραγωγών, το οποίο λειτουργεί ως φραγμός μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος και του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με βήχα.
 • Το στρες – Οι ψυχολόγοι συχνά θεωρούν τις διακοπές σημαντική πηγή άγχους, ιδιαίτερα κατά το στάδιο του προγραμματισμού και της προετοιμασίας αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι μια εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος που μας καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους όταν φτάνουμε στον προορισμό μας.

Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Επομένως, εκτιμάται ότι θα αρρωστήσουν από οκτώ έως δώδεκα φορές κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό συμβαίνει λόγω της συχνής μετάδοσης των λοιμώξεων αυτών στο χώρο του σχολείου. Όμως ένα 40% των λοιμώξεων αυτών μπορεί να εμφανιστεί εκτός του φθινοπώρου και του χειμώνα5.

Mucosolvan®: H θεραπεία κατά του βήχα

Για περισσότερα από 30 χρόνια το Mucosolvan® που περιέχει τη δραστική ουσία αμβροξόλη βοηθά ολόκληρη την οικογένεια να αναπνέει πιο εύκολα σε περιόδους παραγωγικού βήχα. Με δράση που αποκαθιστά τη φυσική άμυνα, το Mucosolvan® προφυλάσσει, προστατεύει και ρυθμίζει αποτελεσματικά τους μηχανισμούς κάθαρσης του αναπνευστικού επιθηλίου, ρευστοποιώντας τις εκκρίσεις ώστε να αποβάλλονται πιο εύκολα και βελτιώνοντας τη λειτουργία των κροσσών. Έτσι λοιπόν, εσείς και η οικογένειά σας μπορείτε να αναπνέετε ελεύθερα και βαθιά και αυτό το καλοκαίρι και να απολαύσετε τις διακοπές σας όπως θα θέλατε – χωρίς βήχα!

Συμβουλές και οδηγίες για την αντιμετώπιση του καλοκαιρινού βήχα

 • Μη χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας όλο το 24ωρο, ρυθμίστε το σε θερμοκρασία 26-28 βαθμούς Κελσίου και αερίζετε περιοδικά το χώρο.
 • Αφήστε να τρέξει ζεστό νερό στο ντους ή στο νιπτήρα και αναπνεύστε τον ατμό – αυτό βοηθά στον καθαρισμό του αναπνευστικού συστήματος.
 • Βεβαιωθείτε ότι όλοι πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από κάθε γεύμα και αποφεύγετε να μοιράζεστε ποτά ή φαγητό με άλλα άτομα, εφόσον αυτό είναι δυνατό.
 • Αποφεύγετε τροφές, σκόνη, ζώα, γύρη κλπ. που προκαλούν την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας ή άλλων αλλεργιών και κρατάτε τα παράθυρα κλειστά όσο το δυνατόν περισσότερο, τις μέρες με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

1. The Cleaning System of the Airways, Horst Wunderer, Munich, Konrad Morgenroth, Bochum, Gunter Weis, Ingelheim, Medizinische Monatsschrift für Pharmazeuten MMP 2/2009, Vol 32
2. Common Cold Centre, Cardiff University, UK
3. Cough Compendium 2009, Holm, Montero, Volonte, Trujillo, Vix, Weis and Koelsch, Boehringer Ingelheim
4. Common Cold Centre, Cardiff University, UK
5. Netdoctor.com

 

Ευαγγελία Παπαγεωργίου
Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος

 
Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 25 Ιούλιος 2013 12:36

Η ιογενής ηπατίτιδα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, καθώς μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας Β, από τα οποία περίπου 350 εκατομμύρια είναι χρόνιοι φορείς. Όσον αφορά την ηπατίτιδα C, έχει υπολογιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι το 3% του πληθυσμού της γης, δηλαδή 200 εκατομμύρια άτομα, είναι χρόνιοι φορείς της νόσου.

Η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές με ενδιάμεση ενδημικότητα και υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Πρόσφατες μελέτες σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες εκτιμούν το ποσοστό επιπολασμού της HBV λοίμωξης μεταξύ 0,84% (αιμοδότες) και 2,6% (γενικός πληθυσμός). Για την ηπατίτιδα C στο γενικό πληθυσμό το ποσοστό της λοίμωξης υπολογίζεται σε 1.9%, δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Η 28η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε κρίσιμα για την αντιμετώπιση της νόσου ζητήματα όπως οι τρόποι πρόληψης, η βελτίωση της περίθαλψης και της ποιότητας ζωής των ασθενών και η διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους. Η πληροφόρηση, ειδικά όταν προέρχεται από έγκυρους επιστημονικούς φορείς, μπορεί να συμβάλει στη διάλυση της αδικαιολόγητης ανησυχίας του κοινού, των φόβων και των προκαταλήψεων σχετικά με τις ηπατίτιδες και να αποτρέψει έτσι τη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί. Η ύπαρξη απλών εξετάσεων αίματος για την ανίχνευση των ιών της ηπατίτιδας δίνει τη δυνατότητα ελέγχου σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Θα πρέπει να καταστεί κοινή αντίληψη ότι μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ηπατίτιδας Β είναι ο εμβολιασμός ενώ η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων Β και C μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλή ποιότητα ζωής στα άτομα που έχουν μολυνθεί. Συγχρόνως, η χρήση συνδυασμού αντιικών φαρμάκων έχει βελτιώσει σημαντικά τη θεραπεία της ηπατίτιδας C. Οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για 1 εκατομμύριο θανάτους το χρόνο παγκοσμίως.

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη της ηπατίτιδας Α, για την οποία επίσης υπάρχει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.

Tο Γραφείο Ηπατιτίδων του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) λειτουργεί από το 2000 ενώ από το 2002 συντονίζει δίκτυο 23 κλινικών μέσω των οποίων καταγράφεται και παρακολουθείται η φυσική ιστορία ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα B και C (μελέτη Cohort). Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. καταβάλει προσπάθεια για την ενημέρωση του κοινού και κυρίως των ομάδων υψηλού κινδύνου με σκοπό την πρόληψη της μετάδοσης των ιογενών ηπατιτίδων, την ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης και πρόληψης, την προαγωγή του εμβολιασμού, τη βελτίωση της κλινικής φροντίδας των ατόμων που πάσχουν από ιογενή ηπατίτιδα Β και C. Aπo το Φεβρουάριο του 2013, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. εξέδωσε νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες Θεραπευτικής Παρέμβασης σε ασθενείς με λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β ή C με βάση τα τελευταία βιβλιογραφικά δεδομένα. Οι εν λόγω οδηγίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: www.keelpno.gr

 
Η αποκατάσταση γυνακείου στήθους χωρίς σιλικόνη με Ελληνική καινοτόμο μέθοδο PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 20 Ιούλιος 2013 10:14

Με καινοτόμο μέθοδο Ελλήνων γιατρών, η οποία εξασφαλίζει απόλυτα θετικό αποτέλεσμα, θα γίνεται πλέον η επιλογή δερματικών κοιλιακών ή γλουτιαίων κρημνών για την φυσική αποκατάσταση του γυναικείου μαστού χωρίς σιλικόνη!

Η καινοτόμος ελληνική μέθοδος παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής στο Σικάγο των ΗΠΑ (11-14 Ιουλίου) και απέσπασε τον θαυμασμό και τα χειροκροτήματα της Παγκόσμια Επιστημονικής Κοινότητας στον τομέα της Επανορθωτικής Χειρουργικής του γυναικείου μαστού.

Την παρουσίαση έκανε ο επικεφαλής των γιατρών της ομάδας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ Γεννηματάς», ο διαπρεπής πλαστικός χειρουργός Δρ Ανδρέας Γραββάνης.

«Με την δική μας μέθοδο εκμηδενίζουμε διεγχειρητικά προβλήματα και μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως μερική νέκρωση του κρημνού ή νέκρωση λίπους» τόνισε ο Δρ Γραββάνης.

«Το σημαντικότερο, συμπλήρωσε, είναι ότι ο προεγχειρητικός έλεγχος που πραγματοποιούμε πριν από την χειρουργική επέμβαση μας εξασφαλίζει έναν κρημνό DIEP με την καλύτερη δυνατή αιμάτωση και ο Επανορθωτικός Χειρουργός μπορεί να εστιάσει απερίσκεπτα στην διαμόρφωση όγκου και σχήματος του νεο-μαστού στοχεύοντας στο καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα, τελικό ζητούμενο από τις ασθενείς μας».

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα οι κρημνοί των διατιτραινουσών αρτηριών (perforator flaps) έφεραν πριν από μερικά χρόνια επανάσταση στην αποκατάσταση ιστικών ελλειμμάτων καθώς εξασφαλίζουν ελάχιστη νοσηρότητα από την δότρια περιοχή.

Έτσι κρημνοί όπως το DIEP (Deep Inferior Epigastric perforator, διατιτραίνων κοιλιακός κρημνός) και GAP (Gluteal artery perforator, διατιτραίνων γλουτιαίος κρημνός) είναι μέθοδοι εκλογής για εξειδικευμένους επανορθωτικούς χειρουργούς για φυσικό αποτέλεσμα αποκατάστασης μαστού χωρίς ενθέματα σιλικόνης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΜΕΘΟΔΟΣ

«Το κρισιμότερο σημείο της μικροχειρουργικής αποκατάσταση, σύμφωνα με τον ο Δρ Γραββάνη, είναι η επιλογή της καλύτερης αγγειακής διατιτρώσας, μέσα από την οποία θα γίνεται η αιμάτωση του ιστού, ο οποίος θα μεταφερθεί για να αποκαταστήσει τον μαστό».

Μέχρι σήμερα μέθοδος εκλογής, για τους Επανορθωτικούς Χειρουργούς, είναι η προεγχειρητική αξονική αγγειογραφία με την βοήθεια της οποίας εντοπίζεται η κυρίαρχη αρτηριακή διατιτρώσα.

Ο Δρ Γραββάνης και οι συνεργάτες εισήγαγαν τον όρο "Σύμπλεγμα διατιτρώσας" (perforator-complex) σύμφωνα με τον οποίο η διατιτρώσα αποτελείται από την διατιτραίνουσα-αρτηρία και από την διατιτραίνουσα-φλέβα.

«Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία προβλημάτων αιματώσεως του κρημνού προέρχονται από το φλεβικό σκέλος του, αποφασίσαμε να επιλέγουμε το σύμπλεγμα-διατιτρώσας με βάση την κυρίαρχη φλεβική διατιτρώσα και όχι με βάση την κυρίαρχη αρτηριακή-διατιτρώσα όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα», ανέφερε κατά την διάρκεια της παρουσίασης στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής ο επικεφαλής της ομάδας των ελλήνων γιατρών.

Γι αυτό τον σκοπό, η ομάδα των ελλήνων γιατρών υποβάλλει τούς ασθενείς προεγχειρητικά σε αξονική αγγειογραφία για τον εντοπισμό των 2-3 καλύτερων αρτηριακών-διατιτρωσών και στην συνέχεια μελετά με υπέρηχο Duplex την συνοδό φλεβική-διατιτρώσα αυτών. Η μέθοδος αυτή ονομάστηκε «Αξονικά καθοδηγούμενη Υπερηχογραφία» (CT-guided Ultrasonography).

«H επιλογή μας να βασίσουμε τον κρημνό DIEP στην διατιτρώσα με την καλύτερη δυνατή φλέβα είχε σαν συνέπεια να εκμηδενίσουμε διεγχειρητικά προβλήματα και μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως μερική νέκρωση κρημνού ή νέκρωση λίπους» τόνισε μιλώντας στο παγκόσμιο συνέδριο ο Δρ Γραββάνης και κατέληξε.

« Με την μέθοδο μας έχουμε απόλυτα ασφαλή αποτέλεσμα και το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα, που είναι το τελικό ζητούμενο για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο».

 

Πληροφορίες

Tηλ: 69 444 555 75
URL: www.athensmicrosurgery.gr

 
Προσοχή στα έλκη της καλοκαιρινής περιόδου συνιστούν οι αγγειοχειρουργοί PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 17 Ιούλιος 2013 12:00

Ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, όπου τα πόδια είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε μικροτραυματισμούς, θα πρέπει να είναι οι ασθενείς που πάσχουν από περιφερική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων, τονίζουν οι αγγειοχειρουργοί.

Κι αυτό γιατί η περιφερική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων σε συνδυασμό με διαβήτη, κάπνισμα και τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, μπορούν να δημιουργήσουν απειλητικές καταστάσεις τόσο για την βιωσιμότητα του σκέλους όσο και για την ζωή των ασθενών.

«Ειδικά οι διαβητικοί καθώς και οι ασθενείς με χρόνια αγγειίτιδα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν δερματικά έλκη στα κάτω άκρα, τα οποία δύσκολα επουλώνονται, καθώς είναι πολύ ανθεκτικά στη θεραπεία» αναφέρει ο αγγειοχειρουργός- αγγειολόγος Δρ Χαράλαμπος Ηλίας.

Σύμφωνα με τους αγγειοχειρουργούς ο διαβήτης δημιουργεί χρόνια νευροπάθεια και μικροαγγειοπάθεια. Έτσι ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται έγκαιρα τον μικροτραυματισμό στο πόδι του, ο οποίος λόγω της καλοκαιρινής ζέστης εύκολα μολύνεται.

Έτσι μια μικρή φαινομενικά απλή φλεγμονή στο πόδι μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί και σε συνδυασμό με τη φτωχή αιμάτωση να μην βελτιώνεται και να οδηγήσει σε νέκρωση των ιστών και σε υγρά γάγγραινα!

« Μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη αυξάνει τον κίνδυνο του ακρωτηριασμού και ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να εισαχθεί σε νοσοκομείο για ενδοφλέβια αγωγή, ενυδάτωση, αγγειοδιασταλτική θεραπεία και καθαρισμό του έλκους από τυχόν νεκρώσεις» εξηγεί ο Δρ Ηλίας.

Στην περίπτωση των αγγειίτιδων τα έλκη είναι αρκετά μεγάλα και πολλαπλά, χωρίς όμως ιδιαίτερες φλεγμονές αν ο ασθενής δεν έχει διαβήτη.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ

Την καλοκαιρινή περίοδο τα πόδια είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε μικροτραυματισμούς, οι πληγές, οι φλεγμονές και τα έλκη αυξάνονται. Δυστυχώς οι καταστάσεις αυτές επιδεινώνονται από την άγνοια για την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία.

Σύμφωνα με τους αγγειοχειρουργούς τα κοινά αντισηπτικά είναι δυνατόν να προκαλέσουν έγκαυμα στο δέρμα και να χειροτερέψουν την υπάρχουσα πληγή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με σκευάσματα που περιέχουν κορτιζόνη, γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται. Υπάρχει ειδική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθούν οι συγκεκριμένοι ασθενείς και η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων εξατομικεύεται, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Εκτός από την συνηθισμένη αγωγή τα τελευταία χρόνια, η θεραπεία με laser δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην επούλωση των ελκών και παράλληλα βοηθά πολλούς ασθενείς να αποφύγουν τον ακρωτηριασμό.

«Το laser Elves, αναφέρει ο Δρ Ηλίας, αυξάνει σημαντικά την αιμάτωση στην περιοχή που υπάρχει το έλκος και προκαλεί φωτοδιέγερση. Έτσι πολλαπλασιάζονται οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν νέο επιθηλιακό ιστό με αποτέλεσμα να έχουμε γρήγορη επούλωση του έλκους» και συμπληρώνει «Λόγω της τοπικής αύξησης της θερμοκρασίας, γίνονται πολλές κυτταρικές αλλαγές που έχουν σαν αποτέλεσμα την συσσώρευση κολλαγόνου και νέου ιστού. Ακόμα και εκεί που «απέτυχε» μια επέμβαση πλαστικής , το laser Elves μπορεί να βοηθήσει».

Τα αποτελέσματα είναι πιο καλά σε ασθενείς κάτω των 75χρόνων Η δημιουργία ινώδους ιστού στο έλκος έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη κάλυψη του. Με τη βοήθεια του laser επιτυγχάνεται μείωση των φλεγμονών και των επιμολύνσεων και γρήγορη επούλωση. Δηλαδή εκτός από αναπλαστική δράση το laser έχει και βακτηριοστατική δράση ,ελαττώνοντας τη χρήση αντιβιοτικών στο ελάχιστο δυνατόν.

«Όταν λοιπόν ένας διαβητικός αγγειοπαθής ασθενής παρουσιάσει φλεγμονή η εξέλκωση στα κάτω άκρα θα πρέπει άμεσα να επισκεφτεί ειδικό αγγειοχειρουργό και να λάβει ειδική θεραπεία για την αποφυγή διασποράς της φλεγμονής και την ίαση της» καταλήγει ο Δρ Ηλίας.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 156
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter