Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε: "Υπάρχει πρακτικά αντικειμενική αδυναμία τροφοδοσίας των νοσοκομείων" PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 06 Ιούνιος 2012 15:05

Συνεχίζεται ο τερματισμός των επί πιστώσει παραδόσεων και η οριστική διακοπή της τροφοδοσίας σε 6 δημόσια νοσοκομεία, παρόλη την ειλικρινή και άμεση αντίδραση του υπηρεσιακού Υπουργού Υγείας

 

Αναλλοίωτη και σταθερή παραμένει η ομόφωνη απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε. (Πέμπτη 31 Μαΐου 2012) για τερματισμό των επί πιστώσει παραδόσεων στα δημόσια νοσοκομεία και την οριστική διακοπή της τροφοδοσίας στα έξι χειρότερα εξ' αυτών (Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός», Γ.Ν. Ρόδου «Α. Παπανδρέου», Γ.Ν.Α «Γ. Γεννηματάς», Γ.Ν.Α «Σωτηρία», Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακό Γενικό Nοσοκομείο «Αττικόν») από την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012. Με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, το ΔΣ του ΠΑΣΥΠΙΕ επισημαίνει: «Η στάση μας δεν πηγάζει από την ανάγκη για δυναμική διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων μας, αλλά από την πλήρη αδυναμία μας να πληρώσουμε και εμείς τους δικούς μας προμηθευτές και τις λοιπές υποχρεώσεις μας. Είναι λοιπόν φυσική συνέπεια η διακοπή προμηθειών προς όλα τα νοσοκομεία της χώρας λόγω αντικειμενικών ελλείψεων. Με απλά λόγια, υπάρχει πρακτικά αντικειμενική αδυναμία τροφοδοσίας των νοσοκομείων. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να αναδείξουμε την ειλικρινή και άμεση αντίδραση των υπηρεσιακών διοικούντων της δημόσιας Υγείας και ειδικώς του κ. Υπουργού ατομικά, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους επικεφαλής του χώρου των πρόσφατων κυβερνήσεων, μας αντιμετώπισαν με κατανόηση και διάθεση να δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Δηλώνουμε ξεκάθαρα και προς αποφυγή παρερμηνειών και λανθασμένων κρίσεων, ότι, περιμένοντας τα πρακτικά αποτελέσματα της προσπάθειάς τους, συνεχίζουμε πιστοί στα όσα έχουμε ήδη εξαγγείλει. Όσο για αυτούς που θέτουν εμπόδια στην εκτέλεση των νόμιμων απαιτήσεών μας, τους προσκαλούμε να αφήσουν τα πολυτελή γραφεία τους και να μας επισκεφθούν ώστε να συνειδητοποιήσουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος μας.»

Σχετικά με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ):

O ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε. έχει μέλη του μικρές εταιρίες, οι οποίες εμπορεύονται και διακινούν, ως επί το πλείστον, αναλώσιμο υγειονομικό και επιδεσμικό υλικό (δηλαδή σύριγγες μιας χρήσης, γάζες, γάντια, κλπ). Η επιχειρηματική δραστηριότητα των μελών του απευθύνεται, σε μεγάλο μέρος, στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας.

Τηλ. επικοινωνίας 210 3840486, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
Ανάκληση φυσικού μεταλλικού νερού PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 06 Ιούνιος 2012 14:56

anaklisi-nerouΟ Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας διαπίστωσε την διακίνηση παρτίδων  φυσικού μεταλλικού νερού, στο οποίο διαπιστώθηκε η παρουσία αιωρούμενων σωματιδίων (νηματοειδών υφών) υπόλευκου χρώματος.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν «φυσικό μεταλλικό νερό Λουτράκι ΠΡΟΒΗΣ», σε συσκευασία του 0.5 L, με ημερομηνίες λήξης: 10/1/13, 13/01/13, 15/5/13 και 18/5/13. Το προϊόν εμφιαλώνεται από την Ν. ΠΡΟΒΗΣ Α.Ε., Λουτράκι Κορινθίας, Τηλ. 27410-49300, Fax. 27410- 49164.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση / απόσυρση των συγκεκριμένων παρτίδων από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν (φωτογραφία), με τις προαναφερόμενες ημερομηνίες λήξης, να μην το καταναλώσουν.


Πηγή: ΕΦΕΤ

 
Μπάλες πλυσίματος που καταργούν τα απορρυπαντικά: Είναι ασφαλή; PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 06 Ιούνιος 2012 11:33

Επειδή στο ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δεχτήκαμε αρκετά ερωτήματα, για τις πολουδιαφημιζόμενες μπάλες πλυσίματος, που καταργούν τα απορρυπαντικά, απευθύναμε το ερώτημα, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Στις 30 Μαΐου 2012, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοίνωσε:

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής προβολή διαφημιστικών καταχωρήσεων, για προϊόντα διάφορων εταιρειών, που αφορούν σε «μπάλες πλυσίματος ρούχων» (washing ball, laundry ball κ.λ.π.», τα οποία προωθούνται, ως τα προϊόντα, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα απορρυπαντικά, στα πλυντήρια ρούχων και να αποφέρουν μεγάλο όφελος, στους καταναλωτές, ενώ, ταυτόχρονα, προστατεύεται το περιβάλλον. Η προώθηση των προϊόντων αυτών γίνεται, με ισχυρισμούς, όπως ότι: «πρόκειται για προϊόντα, που παράχθηκαν κατόπιν επιστημονικών ερευνών (νανοτεχνολογία κ.λ.π.), ότι είναι «οικολογικά», «υποαλλεργικά», «έχουν αντιβακτηριδιακή δράση» κ.λ.π. και η χρήση τους έχει, ως αποτέλεσμα, «οικονομία στην κατανάλωση νερού και ρεύματος» κ.λ.π. Επίσης, χρησιμοποιούνται μαρτυρίες επώνυμων, για την απόδειξη των παραπάνω ισχυρισμών.

Κατόπιν των παραπάνω καταχωρήσεων, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, προκειμένου να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών, από ενδεχόμενη παραπλάνησή τους, έχει ήδη ξεκινήσει σχετική έρευνα, σε συνεργασία, με το Γενικό Χημείο του Κράτους, τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Εμπορίου και τον ΑΣΑΟΣ, αρμόδιο φορέα για την απονομή του οικολογικού σήματος.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, που έχει συγκεντρώσει η Υπηρεσία μας προκύπτουν τα εξής:

 • Στην Ισπανία, η Αρμόδια Αρχή για την Προστασία των Καταναλωτών κατέληξε, στο συμπέρασμα, ότι οι ισχυρισμοί, με τους οποίους προωθούνται τα εν λόγω προϊόντα είναι παραπλανητικοί και διέταξε την παύση της παραπλανητικής διαφήμισης, επειδή οι εργαστηριακές δοκιμές, σε 14 προϊόντα της κατηγορίας, έδειξαν ότι τα αποτελέσματα του πλυσίματος, στο πλυντήριο, είναι τα ίδια με το να είχε χρησιμοποιηθεί σκέτο νερό. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι, κατά το πλύσιμο, δεν εξαλείφονται τα μικρόβια και τα βακτήρια. Επισημάνθηκε δε, ότι αν, κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, ανοίξει αυτή η μπάλα, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα στο πλυντήριο.
 • Η Αρμόδια Αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Federal Trade Commission Protecting America's Consumers - FTC), σε ανακοίνωσή της, για προϊόντα «Laundry Gadgets», αναφέρει ότι: «... οι καταναλωτές πριν σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα δοκιμασμένα απορρυπαντικά θα πρέπει να σκεφθούν ότι οι δοκιμές έχουν δείξει ότι αυτά τα "gadgets" δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να "καθαρίζουν" το πορτοφόλι τους και ότι, στην καλύτερη περίπτωση, είναι οριακά καλύτερα από το πλύσιμο των ρούχων, σε ζεστό νερό και μόνο, και όχι τόσο αποτελεσματικά όσο το πλύσιμο, με απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων, στη χειρότερη περίπτωση, τα προϊόντα είναι εντελώς άχρηστα».

Με βάση τα παραπάνω, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συνιστά, στους καταναλωτές, να είναι επιφυλακτικοί, ως προς την αγορά των εν λόγω προϊόντων. Με την ολοκλήρωση των ελέγχων θα εκδοθεί Δελτίο Τύπου, για την ενημέρωση των καταναλωτών. Στις περιπτώσεις, που θα διαπιστωθεί παραπλάνηση των καταναλωτών, από ισχυρισμούς, που θα κριθούν αναληθείς και παραπλανητικοί, με βάση τη νομοθεσία «Περί Προστασίας των Καταναλωτών» και στα πλαίσια της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, για την παύση της αθέμιτης εμπορικής πρακτικής».

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράσουν αυτά τα προϊόντα, πριν ολοκληρωθεί η έρευνα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Για οποιοδήποτε πρόβλημα επικοινωνήστε με το γραφείο καταγγελιών του ΚΕ.Π.ΚΑ., στο τμήμα εξυπηρέτησης Καταναλωτών: τηλ. 2310 233.333, ώρες 09:00 – 14:30.


Πηγή: ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

 
Προσοχή στην υπερδοσολογία παρακεταμόλης PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 05 Ιούνιος 2012 23:27

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dailymail, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο και δημοσιεύτηκε online στο περιοδικό General Internal Medicine, προειδοποιεί ότι υπερβαίνοντας την ημερήσια συνιστώμενη ημερήσια δόση παρακεταμόλης μπορεί να προκληθεί οξεία ηπατική βλάβη και ενδεχομένως και μια θανατηφόρα συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο.
Οι γιατροί συνιστούν ως μέγιστη ημερήσια δόση 8 ταμπλέτες των 500mgr και πρέπει να λαμβάνονται μέχρι 2 ταμπλέτες κάθε 4 ώρες. Πολλοί είναι όμως αυτοί που υπερβαίνουν την συνιστώμενη δόση μέσα στο 24ώρο αγνοώντας τις οδηγίες δοσολογίας καθώς δεν γνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις, ενώ άλλοι κυρίως ηλικιωμένοι δεν είναι σε θέση να θυμούνται πόσα χάπια έχουν λάβει.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Michael Wolf και η ομάδα του πήραν συνέντευξη από 500 ενήλικες ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων σε Ατλάντα, Γεωργία, Σικάγο και Ιλινόις μεταξύ Σεπτεμβρίου 2009 και Μαρτίου 2011. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων, χρησιμοποιώντας μόνο ένα προϊόν παρακεταμόλης είχαν υπερβεί το όριο των 4 gr σε ένα 24ωρο. Το 5% έκανε πολύ σοβαρά λάθη λαμβάνοντας πάνω από 6gr ενώ σχεδόν οι μισοί κινδύνευαν λόγω υπερδοσολογίας καθώς είχαν λάβει 2 προϊόντα με παρακεταμόλη στην προσπάθεια τους να μετριάσουν τον πόνο.
Ο Δρ. Wolf δήλωσε: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίσουν το ενεργό συστατικό του φαρμάκου για τον πόνο καθώς το λαμβάνουν χωρίς συνταγή και δεν τηρούν τις οδηγίες που περιέχει η συσκευασία. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους καταναλωτές καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία τους και είναι απαραίτητο να συμβουλεύονται έναν γιατρό.»

 
Νέα ιστοσελίδα για ασθενείς με άσθμα PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 05 Ιούνιος 2012 13:37

Το www.myasthma.gr, είναι ο νέος και µοναδικός ιστότοπος για ασθενείς µε άσθµα στην Ελλάδα που δηµιουργήθηκε από ιατρούς - µέλη της Οµάδας Άσθµατος της Ελληνικής Πνευµονολογικής Εταιρείας. Στόχος του site είναι ο ασθενής να έχει πρόσβαση σε έγκυρη επιστηµονική πληροφόρηση που θα βελτιώσει τις συναντήσεις του µε το γιατρό του και πάνω απ' όλα θα συµβάλει στην καλύτερη ποιότητα της ζωής του. Το myasthma.gr είναι διαθέσιµο από το Σάββατο 7 Απριλίου και αποτελεί ένα σύγχρονο και διαδραστικό εργαλείο, που απαντά σε ένα ευρύ φάσµα αποριών για το άσθµα, µια πάθηση από την οποία πάσχει σχεδόν το 9% των Ελλήνων.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΘΜΑ, ποια είναι τα συµπτώµατα, ποιες είναι οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, ποια η σχέση του άσθµατος µε τις αλλεργίες, πώς πετυχαίνουµε τον έλεγχο του άσθµατος, ποιοι είναι οι στόχοι της θεραπείας, πώς γίνεται η σωστή χρήση των εισπνεόµενων φαρµάκων, πώς αντιµετωπίζεται µια κρίση και πότε πρέπει να επικοινωνήσει ο ασθενής µε το γιατρό του, είναι µερικά από τα ερωτήµατα στα οποία µπορούν να βρουν χρήσιµες απαντήσεις όλοι οι ασθενείς, ακόµα και ειδικές κατηγορίες όπως παιδιά, έφηβοι, ηλικιωµένοι, αθλητές, έγκυες. Στο site οι επισκέπτες µπορούν να κάνουν ένα απλό online test και να µάθουν εάν τα συµπτώµατα που εµφανίζουν, είναι όντως συµπτώµατα άσθµατος, καθώς επίσης έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν ερωτήµατα που τους απασχολούν και να λάβουν έγκυρες απαντήσεις από ειδικούς.
Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕ κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευµονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, µίλησε για το ρόλο της ΕΠΕ και των Οµάδων Εργασίας, τονίζοντας ότι: «Στόχος της Ελληνικής Πνευµονολογικής Εταιρείας είναι να διασφαλίζει την παροχή ορθής επιστηµονικής ενηµέρωσης και φροντίδας στους ασθενείς και παράλληλα να στηρίζει τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση του Έλληνα πνευµονολόγου, αναδεικνύοντας ακόµα περισσότερο το ρόλο του.
Η ΕΠΕ βρίσκεται σε µια περίοδο ιδιαίτερης εγρήγορσης τόσο σε θέµατα εκπαίδευσης όσο και σχέσεων µε τη ∆ιεθνή Πνευµονολογική Κοινότητα, και
εµπλουτίζει συνεχώς τις δραστηριότητές της µε διοργάνωση συνεδρίων, σεµιναρίων διαδικτυακής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης ειδικευοµένων πνευµονολόγων. Στόχος µας είναι και οι 18 Οµάδες Εργασίας της ΕΠΕ, να αποτελούν σηµείο αναφοράς για τις εξελίξεις σε όλους τους τοµείς της Πνευµονολογίας και η σηµερινή παρουσίαση του νέου ιστότοπου για ασθενείς µε άσθµα, αποτελεί ένα τέτοιο εξαιρετικό παράδειγµα επιτυχούς υλοποίησης των στόχων που έχουµε θέσει».
Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ της οµάδας άσθµατος της ΕΠΕ κ. Στέλιος Λουκίδης, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ «Αττικό» Νοσοκοµείο, µίλησε για τη διάγνωση, τα αίτια και τη θεραπεία του βρογχικού άσθµατος, τονίζοντας ότι, «το άσθµα είναι µια χρόνια φλεγµονώδης νόσος που οδηγεί σε αύξηση της βρογχικής ευαισθησίας, µε συµπτώµατα που εµφανίζονται ιδιαίτερα τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, όπως συριγµός, βήχας, δύσπνοια.
ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ προς απάντηση είναι αν ο ασθενής έχει εµφανίσει ένα ή περισσότερα επεισόδια συριγµού, αν έχει ενοχλητικό βήχα τη νύχτα, κατά την άσκηση ή µετά από έκθεση σε αερο-αλλεργιογόνα, αν έχει εµφανίσει στο παρελθόν αλλεργική ρινίτιδα ή επιπεφυκίτιδα, αν το κρύωµα κατεβαίνει στο στήθος και κρατάει περισσότερες από 10 ηµέρες ή αν τα συµπτώµατα ανακουφίζονται µε βρογχοδιασταλτικά φάρµακα». Ο κ. Λουκίδης πρόσθεσε ότι, «εφόσον υπάρχει η κλινική υποψία άσθµατος, µια απλή εξέταση, η σπιροµέτρηση, µπορεί να συµβάλει στη διάγνωση καθώς βοηθά στην αξιολόγηση της δυνατότητας ευκολίας εκπνοής του ασθενούς. Η θεραπεία περιλαµβάνει γενικά και ειδικά µέτρα όπως αποφυγή των αλλεργιογόνων και έκθεση σε ειδικές περιβαλλοντολογικές συνθήκες και ερεθιστικούς παράγοντες ενώ στα ειδικά µέτρα ανήκουν τα φάρµακα, ρυθµιστικά και ανακουφιστικά, που συνήθως δίνονται µε µορφή εισπνοών».

Ο κ. Λευτέρης Ζέρβας, Πνευµονολόγος, Επιµελητής Α' ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», παρουσίασε τα επιδηµιολογικά στοιχεία της πανελλήνιας έρευνας που πραγµατοποίησε η ΕΠΕ το 2011 µέσω προσωπικών συνεντεύξεων και ερωτηµατολογίων που σχεδιάστηκαν από την Οµάδα Άσθµατος, επισηµαίνοντας ότι, «το ποσοστό των ασθενών µε άσθµα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 8,52% βάσει της επιδηµιολογικής µελέτης που πραγµατοποιήσαµε το 2011 σε δείγµα 2.632 ατόµων, ενηλίκων και παιδιών απ' όλη την Ελλάδα.
ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ότι ανά 1.000 κατοίκους εµφανίζονται σχεδόν 17 νέα κρούσµατα το χρόνο! Μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά που εµφανίζονται στην Αττική και στη Νοτιοδυτική και Νότια Ελλάδα, αγγίζοντας το 10% -15%».
Ο κ. Ζέρβας επίσης σηµείωσε ότι, «στους ενήλικες σχεδόν το 55% είναι ενεργοί καπνιστές ή έχουν υπάρξει καπνιστές στο παρελθόν, µε τους ενεργούς καπνιστές να αγγίζουν το 39,2%. Το 19% αναφέρει συριγµό στο στήθος τον τελευταίο χρόνο, το 9,18% έχει ήδη διαγνωσθεί µε άσθµα και το 23,3% µε αλλεργική ρινίτιδα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα παιδιά και εφήβους αγγίζουν το 6,8% µε συµπτώµατα συριγµού στο στήθος, το 5,9% έχει διαγνωσθεί ότι πάσχει από άσθµα και το 15,1% από αλλεργική ρινίτιδα.
Τέλος, ο κ. Ζέρβας ανέλυσε την ανάγκη ύπαρξης ενός οργανωµένου ιστότοπου, σηµειώνοντας ότι «οι πληροφορίες που υπάρχουν για το άσθµα στο διαδίκτυο είναι συχνά αντιφατικές και µπορεί να επιφέρουν σύγχυση στους ασθενείς σχετικά µε τους ενδεδειγµένους χειρισµούς, τη διάγνωση και αντιµετώπιση του άσθµατος, γι' αυτό η παρουσία ενός έγκυρου επιστηµονικού site δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να είναι σωστά ενηµερωµένοι και να απευθύνονται άµεσα στον προσωπικό τους γιατρό».
Τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Κωστίκας, Πνευµονολόγος, ∆ιδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, επιστηµονικός συνεργάτης Β΄ Πνευµονολογικής ΕΚΠΑ «Αττικό» Νοσοκοµείο, παρουσίασε για πρώτη φορά το www.myasthma.gr και πρόσθεσε «η προσπάθειά µας µέσα από τον ιστότοπο είναι να δηµιουργήσουµε έναν συνδετικό κρίκο ανάµεσα στους ασθενείς και την έγκυρη πληροφορία για το άσθµα, ώστε σε στενή συνεργασία µε τους θεράποντες ιατρούς, οι ασθενείς να ζήσουν µια φυσιολογική ζωή µε άσθµα. Ευελπιστούµε η προσπάθειά µας να αγκαλιαστεί από τους συναδέλφους
πνευµονολόγους αλλά και από τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που χειρίζονται ασθενείς µε άσθµα και να συµβάλουµε µε έναν σύγχρονο και οικονοµικό τρόπο στη βελτίωση των παρεχόµενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς».

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ πληροφοριών που θα παρέχει η σελίδα σύµφωνα µε τον κ. Κωστίκα είναι:

 • Γενικά θέµατα για το άσθµα (τι είναι το άσθµα, ποια είναι τα συµπτώµατα, ποιες εξετάσεις χρειάζονται για τη διάγνωσή του, βασικές πληροφορίες για τις αλλεργίες και τη σχέση τους µε το άσθµα)
 • Ένα απλό online test για να δει κανείς εάν υπάρχει πιθανότητα από τα συµπτώµατά του να έχει άσθµα, ώστε να απευθυνθεί στον ειδικό ιατρό
 • Πληροφορίες για τη χρήση των εισπνεόµενων φαρµάκων (µε αναλυτική παρουσίαση όλων των συσκευών και µε έγκυρες οδηγίες για τη χρήση τους)
 • Πληροφορίες σχετικά µε το χειρισµό του άσθµατος (τι εννοούµε µε τον όρο έλεγχος του άσθµατος, ποιοι είναι οι στόχοι της θεραπείας, βασικές οδηγίες αντιµετώπισης µιας κρίσης, πότε πρέπει να επικοινωνήσει ο ασθενής µε τον ιατρό του κ.λπ.) –πάντοτε σε συνεργασία του ασθενούς µε τον προσωπικό του ιατρό
 • Τα 5 βασικά σηµεία για να ζήσει κανείς µια φυσιολογική ζωή µε άσθµα
 • Πληροφορίες για το άσθµα σε ειδικές κατηγορίες ασθενών (π.χ. άσθµα στα παιδιά, τους εφήβους και τους ηλικιωµένους, άσθµα και σχολείο, άσθµα στην άσκηση & στους αθλητές, άσθµα στην εγκυµοσύνη)
 • Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για το άσθµα (π.χ. φόβοι για τη φαρµακευτική θεραπεία και την εισπνεόµενη κορτιζόνη)
 • Πληροφορίες για το άσθµα στην Ελλάδα, µε βάση µια πρόσφατη επιδηµιολογική µελέτη της Οµάδας Άσθµατος της Ελληνικής Πνευµονολογικής Εταιρείας
 • Στοιχεία για την ιστορία του άσθµατος
 • ∆ιάσηµους ασθµατικούς από τους χώρους της πολιτικής, της επιστήµης, της τέχνης και του αθλητισµού.
 
Ιονίζουσα ακτινοβολία σε συμπληρώματα διατροφής PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 05 Ιούνιος 2012 11:29

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που ελήφθη μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα, τα προϊόντα Sun ten premium quality herb και Xiao Yao San, που προωθούνται ως απολύτως φυτικά συμπληρώματα διατροφής, έχουν υποστεί επεξεργασία με ιονίζουσα ακτινοβολία, κάτι που δεν επιτρέπεται από την ισχύουσα ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Τα εν λόγω προϊόντα εντοπίστηκαν στην αγορά του Βελγίου, αλλά διακινούνται επίσης μέσω διαδικτύου.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι η αγορά και χρήση προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.


Πηγή: ΕΟΦ

 
Συνέδριο Κινέζικης Ιατρικής στο Ινστιτούτο Παστέρ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 05 Ιούνιος 2012 10:28

sinedrio-yinyang-2012

Η Ελληνική Εταιρία Κινέζικης Ιατρικής σε συνεργασία με την ιστοσελίδα YinYang.gr και το Ινστιτούτο του Κομφούκιου στην Ελλάδα, διοργανώνει το Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1 Ιουλίου Συνέδριο Κινέζικης Ιατρικής στο Ινστιτούτο Παστέρ, με κύρια θέματα την υπογονιμότητα και την κατάθλιψη.
Στο Συνέδριο θα γίνει ενημέρωση για τον τρόπο προσέγγισης της Κινέζικης Ιατρικής σε θέματα υπογονιμότητας και κατάθλιψης, από θρυλικούς εκφραστές της όπως ο αιωνόβιος μάστερ Ντουάν. Επίσης ομιλητές από χώρες όπως Κίνα, ΗΠΑ, Κούβα, Χιλή, Βέλγιο, Ταιβάν κλπ θα καλύψουν πρακτικά θέματα όπως η σεξουαλικότητα σε σχέση με την υπογονιμότητα, τον τρόπο που μπορεί να συνδυαστούν η εξωσωματική γονιμοποίηση και ο βελονισμός, γενικές συμβουλές για την κατάθλιψη και την υπογονιμότητα μέσα από το πρίσμα της αρχαίας Κινέζικης Ιατρικής.
Οι γνώστες της Κινέζικης Ιατρικής θα πάρουν πρακτικές πληροφορίες για τη θεραπεία της κατάθλιψης και της υπογονιμότητας με τον βελονισμό και τα βότανα και θα κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η Κινέζικη Ιατρική αναλύει αυτά τα προβλήματα, από σημαντικούς ομιλητές όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου Τιαν Τζουνγκ Βαν.
Το συνέδριο θα είναι ενδιαφέρον και για όσους ασχολούνται με τις ενεργειακές ασκήσεις (τσι κονγκ) και τις πολεμικές τέχνες. Ο μάστερ Ντουάν θα διδάξει τις ενεργειακές ασκήσεις στις οποίες εξασκούνταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας, με τον οποίο έζησε μαζί για χρόνια μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη, αλλά και μετά την αποχώρηση του από εκεί για την κατοικία του στην πόλη Τιάν Τζιν.
Στην είσοδο του συνεδρίου θα υπάρχει έκθεση που θα είναι ελεύθερη για το κοινό, στην οποία θα μπορεί κάποιος να δει κανείς προϊόντα της Κινέζικης Ιατρικής όπως βιβλία, βελόνες, μηχανήματα βελονισμού και πολλά άλλα.
Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η Αγγλική. Όλες οι ομιλίες θα γίνουν στα Αγγλικά ή στα Κινέζικα με ταυτόχρονη μετάφραση στα Αγγλικά. Για αυτούς που το επιθυμούν θα υπάρχουν ακουστικά, μέσα από τα οποία θα μπορούν να ακούν ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.
Δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος για τον μάστερ Ντουάν, τις δύο ημέρες μετά το Συνέδριο διοργανώνεται σεμινάριο Γου Τζι Τσι Κόνγκ όπου θα διδάξει ο ίδιος την τέχνη που γνωρίζει τόσο καλά.
Το κόστος συμμετοχής για το συνέδριο είναι 150 ευρώ και 100 ευρώ για του φοιτητές. Το κόστος συμμετοχής στο διήμερο σεμινάριο Γου Τζι Τσι Κονγκ είναι 100 ευρώ.
Για την ποιοτική αναβάθμιση της Κινέζικης Ιατρικής στην Ελλάδα θεωρούμε δράσεις όπως το ετήσιο Συνέδριο Κινέζικης Ιατρικής απαραίτητες. Ευχαριστούμε για την στήριξη αυτής της σημαντικής προσπάθειας.

Πρόγραμμα

Σάββατο 30/06/2012

 • 8:30-9:00 Εγγραφές
 • 9:00-9:30 Τελετή έναρξης. Βράβευση (Ταμπάκη Μάγια, Τηλικίδης Αλέξανδρος, Καράβης Μιλτιάδης)
 • 9:30-10:30 Ο μάστερ Ντουάν μιλάει για την υπογονιμότητα (Κίνα)
 • 10:30-11:30 Υπογονιμότητα και βελονισμός. Πρωτόκολλα συνδυασμού βελονισμού και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Αμερική)
 • 11:30-12:30 Η έννοια της οικογένειας των μεσημβρινών. Πρακτική εφαρμογή αυτής της έννοιας στη θεραπεία της υπογονιμότητας (Ταϊβάν)
 • 12:30-14:00 Διάλειμμα
 • 14:00-15:00 Υπογονιμότητα και σεξουαλικές πρακτικές (Βρυξέλες)
 • 15:00-16:00 Φιλοσοφία και Κινέζικη Ιατρική (Κίνα)
 • 16:00-17:00 Γου Τζι Τσι Κονγκ με τον μάστερ Ντουάν (Κίνα)
 • 17:00-18:00 Συνεδρίαση Ελληνικού Συλλόγου Κινέζικης Ιατρικής με τη συμμετοχή και κάποιων από του ξένους ομιλητές (μόνο για μέλη του συλλόγου).

Κυριακή 1/7/2012

 • 9:00-10:00 Ο μάστερ Ντουάν μιλάει για την κατάθλιψη (Κίνα)
 • 10:00-11:00 Ψυχικές διαταραχές και όργανα τζανγκ φου (Χιλή)
 • 11:00-12:00 Ο ρόλος του μεσημβρινού ντου στη θεραπεία της κατάθλιψης με το βελονισμό. (Κίνα)
 • 12:00-13:30 Διάλειμμα
 • 13:30-14:30 Ανάλυση αρχαίων περιστατικών κατάθλιψης. Εφαρμογή της έννοιας της οικογένειας των μεσημβρινών στη θεραπεία της κατάθλιψη. (Taiwan)
 • 14:30-15:30 Η σημασία του βοτάνου Τσάι-χου (Bupleurum) και των βοτανικών συνταγών που το περιέχουν για τη θεραπεία της κατάθλιψης (Κούβα)
 • 15:30-16:30 Γου Τζι Τσι Κονγκ με τον μάστερ Ντουάν (Κίνα)
 • 16:30-17:00 Τελετή λήξης-απονωμή πιστοποιητικών
 
Ανάκληση τυριού από τον Ε.Φ.Ε.Τ PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 02 Ιούνιος 2012 11:54

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο του Ελέγχου Επιχειρήσεων και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε ότι το «Λευκοσιδηρό δοχείο με διαστάσεις 23Χ23Χ19cm, περιέκτης τυριού» με τις ενδείξεις : ΠΚ – ΛΕΥΚΟΣΙΔΗΡΟΥΡΓΙΑ – Π .ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ» είναι ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ & ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι :

 1. Υπό τις κανονικές ή προβλεπόμενες συνθήκες χρησιμοποίησής του, παρατηρούνται σημεία αποκόλλησης του επιχρίσματος και ύπαρξη χαραγών σε αυτό.
 2. Κατά την επαφή του με τον προσομοιωτή των όξινων τροφίμων (3% οξικό οξύ), παρατηρείται αλλοίωσή του και επομένως ο περιέκτης είναι ακατάλληλος για χρήση σε σχέση με όξινα τρόφιμα (pH <4.5).

Επομένως, το δείγμα δεν έχει κατασκευαστεί με τις ορθές πρακτικές κατασκευής. Υπό τις κανονικές ή προβλεπόμενες συνθήκες χρησιμοποίησής του είναι δυνατόν α) να προσβληθεί από το εμπεριεχόμενο τρόφιμο β) να μεταφέρει στο τρόφιμο ουσίες που είναι ξένες προς τη φύση του, με αποτέλεσμα να επιφέρει απαράδεκτη τροποποίηση του τροφίμου, που είναι επιβλαβής για την υγεία του καταναλωτικού κοινού και θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία [Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί (ΕΚ) αριθμ. 1935/2004, άρθρο 3 § 1, 2023/2006 άρθρο 5§ 2, 178/2002 άρθρο 14, Κώδικας Τροφίμων και Ποτών άρθρο 3 § 8, άρθρο 9 § 4, άρθρο 28§ 2 στ, ζ].

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τον συγκεκριμένο περιέκτη να μην τον χρησιμοποιήσουν και να μην καταναλώσουν προϊόντα (τυρί) που εμπεριέχονται σε αυτόν.

 
ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.: "Τέρμα" στις επί πιστώσει παραδόσεις και πλήρη διακοπή τροφοδοσίας σε συγκεκριμένα Δημόσια Νοσοκομεία PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 01 Ιούνιος 2012 12:06

Αναγκαστική καθίσταται η παύση των παραδόσεων στα Δημόσια Νοσοκομεία από 5 Ιουνίου λόγω της αφόρητης οικονομικής πίεσης που δέχονται οι προμηθευτές

Σε κίνδυνο και εξαθλίωση θέτει η Πολιτεία τη δημόσια Υγεία και τον ευρύτερο κλάδο με τη μακροχρόνια ασυνεπή και καταστροφική κυβερνητική

 

Κατόπιν της αφόρητης οικονομικής πίεσης που δέχονται οι προμηθευτές Ιατρικών Ειδών, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 1,5 χρόνο ενώ παράλληλα έχουν υποστεί τεράστιο "κούρεμα" των ομολόγων τους, αναγκαστική ήταν η ομόφωνη απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Μαΐου 2012, για παύση των επί πιστώσει παραδόσεων προς όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία αρχικά από την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012.
Επιπλέον, οι εταιρείες – μέλη του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε σταματούν παντελώς την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 και μέχρι νεωτέρας, τις παραδόσεις στα νοσοκομεία που παρουσιάζουν υπέρογκα ανεξόφλητα υπόλοιπα και ως εκ τούτου δεν αφήνουν άλλη επιλογή από την πλήρη αποχή από την τροφοδοσία τους, μέχρι την πλήρη εξόφλησή των Μελών του Συλλόγου:

 1. Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
 2. Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ «Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
 3. Γ.Ν.Α «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
 4. Γ.Ν.Α «ΣΩΤΗΡΙΑ»
 5. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
 6. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή-έκκληση που απέστειλε ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε. από Τετάρτη 30 Μαΐου 2012 προς τον Πρωθυπουργό κ. Παναγιώτη Πικραμμένο και τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, κ. Χρήστο Κίττα και κ. Χρήστο Γεραρή, επισημαίνοντας το εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη μη θεώρηση από το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου των σχετικών ενταλμάτων πληρωμής, αναφορικά με τις δαπάνες των Νοσοκομείων για Ιατροτεχνολογικό Υλικό, οι οποίες έπρεπε να εξοφληθούν σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 28 του αρ. 66 του ν.3984/2011
Το Δ.Σ. του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε τονίζει: «Οι αποφάσεις αυτές δεν αποτελούν τόσο δυναμική αντίδραση στην ούτως ή άλλως μόνιμη υπερημερία των δημόσιων νοσοκομείων, όσο αναγκαστική επιλογή, αφού η μακροχρόνια ασυνέπειά τους σε συνδυασμό, αφενός με τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία που γενικώς διανύουμε και αφετέρου με την καταστροφική πολιτική των πρόσφατων κυβερνήσεων στον τομέα της υγείας, ιδίως ως προς την αντιμετώπιση των Ελλήνων προμηθευτών που τόσα χρόνια στηρίζουν το σύστημα υγείας της χώρας (κούρεμα ομολόγων που προήλθαν από την ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, συνεχιζόμενη ανοχή στην υπερημερία των νοσοκομείων, αναιτιολόγητη άρνηση πληρωμής προμηθειών που βρίσκουν νόμιμο έρεισμα σε νόμους του κράτους κλπ), μας οδήγησε στην πλήρη εξαθλίωση και στον επιχειρηματικό μαρασμό.»

Σχετικά με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ):

O ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε. έχει μέλη του μικρές εταιρίες, οι οποίες εμπορεύονται και διακινούν, ως επί το πλείστον, αναλώσιμο υγειονομικό και επιδεσμικό υλικό (δηλαδή σύριγγες μιας χρήσης, γάζες, γάντια, κλπ). Η επιχειρηματική δραστηριότητα των μελών του απευθύνεται, σε μεγάλο μέρος, στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας.

Τηλ. επικοινωνίας 210 3840486, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
Ποιοτικά γυαλιά ηλίου σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 31 Μάιος 2012 12:36
Ποιοτικά γυαλιά ηλίου σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε τιμές που να ανταποκρίνονται πλήρως στην οικονομική πραγματικότητα από τα οπτικά καταστήματα
Εξαπατάται ο καταναλωτής από τα παραποιημένα σήματα ασφαλείας (CE) τα οποία φέρουν τα γυαλιά, που πωλούνται στο δρόμο
Νέο επαναστατικό υλικό για την κατασκευή Φακών Επαφής

 

Σήμερα, τα καταστήματα οπτικών ειδών, τα οποία λειτουργούν υπό την εποπτεία οπτικού διαθέτουν ποιοτικά γυαλιά ηλίου σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε τιμές που ανταποκρίνονται πλήρως στην οικονομική πραγματικότητα τόνισαν για μια ακόμη φορά οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ).

Οι Έλληνες οπτικοί και οι κατασκευαστικές εταιρείες σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τόνισαν οι ομιλητές, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τη σοβαρότητα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και μπροστά στην πρωτοφανώς δυσχερή οικονομική κατάσταση των καταναλωτών προχώρησαν σε μειώσεις των τιμών του συνόλου των προϊόντων τους και ειδικότερα των απορροφητικών γυαλιών ηλίου, τα οποία προσφέρουν ασφάλεια στον χρήστη απο την αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία.

Επιπρόσθετα, όπως δήλωσαν οι ομιλητές τα οπτικά καταστήματα είναι σε θέση να προσφέρουν λύσεις με τοποθέτηση απορροφητικών φακών σε πολύ προσιτές τιμές σε παλαιότερα γυαλιά ή σε προσφερόμενους από αυτούς σκελετούς έτσι ώστε κανένας πολίτης έστω κι αν βρίσκεται σε προφανή οικονομική δυσχέρεια να μην στερηθεί της απαραίτητης προστασίας.

Τα γυαλιά που διατίθενται στα οπτικά καταστήματα, επεσήμανε ο κος Σωτήρης Δαμίγος, Οπτικός, Γεν. Γραμματέας της ΠΕΟΟ συνοδεύονται από πληροφοριακό δελτίο το οποίο ενημερώνει τον οπτικό και τον καταναλωτή για την συμμόρφωση του προϊόντος με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Στο έντυπο αυτό παρουσιάζονται με τη σειρά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των φερόμενων απορροφητικών φακών.

Δυστυχώς, όπως επισημάνθηκε από τον κο Στέλιο Μυλόβα, οπτικό, Πρόεδρο της ΠΕΟΟ, οι ανυποψίαστοι καταναλωτές εξαπατώνται από τα πλαστογραφημένα σήματα ασφαλείας (CE) τα οποία φέρουν τα γυαλιά που πωλούνται στο δρόμο σε πολύ χαμηλές τιμές, αφού πιστεύουν ότι αγοράζουν προϊόντα ασφαλή σύμφωνα με τις Ευρωπαικές προδιαγραφές.

Αξίζει να σημειωθεί, συνέχισε ο κος Μυλόβας, ότι το ΝΔ 3919/11, ( για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων) περιελάμβανε και τον κλάδο των οπτικών, σύμφωνα με το οποίο γυαλιά οράσεως και ηλίου αλλά και όλα τα προϊόντα των οπτικών καταστημάτων μπορούν να πωλούνται από καταστήματα χωρίς την παρουσία ειδικού δηλ. οπτικού, γεγονός που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Ο πρώην Υπουργός Υγείας κος Λοβέρδος , με δήλωσή του αναγνώρισε το λάθος της πολιτείας που δεν εξαίρεσε, ως όφειλε τους οπτικούς, από το Ν.Δ. 3919. Στη συνέχεια και για την προστασία της δημόσιας υγείας και μέχρι την πλήρη νομική αποκατάσταση, ο υπουργός εξέδωσε εγκύκλιο, βάζοντας τους αναγκαίους για την Δημόσια υγεία περιορισμούς, η οποία θέτει τις προϋποθέσεις για την έναρξη και λειτουργία των εγκαταστάσεων όπου πωλούνται Οπτικά είδη και βεβαίως την απαραίτητη φυσική παρουσία του πτυχιούχου Οπτικού.

Οι προϋποθέσεις/προδιαγραφές για ένα σωστό και ποιοτικό ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι τα εξής:

 1. Να είναι απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία. Τόσο ακριβώς όσο χρειάζεται, όσο και στα μήκη κύματος που χρειάζεται ώστε η περατότητα της ακτινοβολίας να είναι ικανή να παρέχει διαφάνεια.
 2. Να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα, όπως και τα κρύσταλλα οράσεως.
 3. Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (απαιτείται συγκεκριμένο πάχος – αντοχή υλικού), με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.
 4. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους σκελετούς γυαλιών ηλίου θα πρέπει να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, αλλεργίες και γενικά να είναι συμβατά με το ανθρώπινο δέρμα.

Το χρώμα των φακών ηλίου, σε συνάρτηση με το βαθμό σκουρότητας τους, προσδιορίζουν την καταλληλότητα ή ακαταλληλότητα αυτών των φακών, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (συννεφιά, ηλιοφάνεια, επιφάνειες έντονης ανάκλασης κλπ). Θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι ποιοτικές προδιαγραφές των γυαλιών ηλίου είναι δυνατόν να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου ( 2-2,5 χρόνια).

Ακόμη συνέχισε ο κος Δαμίγος, προκειμένου να εξασφαλιστεί ξεκούραστη και ποιοτικά καθαρή εικόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικοί φακοί που εκμηδενίζουν την αντηλιά και απορροφούν το υψηλής ενέργειας ηλιακό φως (blue blocker).
Αυτό το φως είναι επικίνδυνο καθώς συμβάλλει στην εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί αιτία τύφλωσης για άτομα άνω των 50 ετών. Φακοί, που απορροφούν αυτό το φως προστατεύουν το δέρμα γύρω από τα μάτια, σταματούν την πρόωρη γήρανση από τον ήλιο και διατηρούν τον αμφιβληστροειδή υγιή.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται για τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο (polarized), που εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των ακτινών του ήλιου σε επιφάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος, τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων κ.λπ. Άρα είναι κατάλληλα για οδήγηση αλλά και στην ύπαιθρο, στη θάλασσα κλπ.

Τέλος ο κος Ηλίας Σαπουνάκης, οπτικός-οπτομέτρης ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός νέου επαναστατικού υλικού για την κατασκευή Φακών Επαφής το οποίο μιμείται τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου κερατοειδούς, σύμφωνα με παρουσίαση που έγινε στο διεθνές συνέδριο φακών επαφής του British Contact Lens Association 24 έως 28 Μαΐου 2012.

Έτσι άτομα με διαθλαστικά προβλήματα όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό, φορώντας συγχρόνους φακούς επαφής που ελέγχουν και διορθώνουν σφάλματα υψηλών τάξεων έχουν την άνεση της επιλογής οποιονδήποτε απορροφητικών γυαλιών ηλίου σε συνδυασμό με τέλεια όραση και μεγαλύτερο οπτικό πεδίο.

 
"Ασφυξία" της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 31 Μάιος 2012 00:26
Δραματικές συνέπειες στην Υγεία και την Κοινωνία από την απαξίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεσμεύεται να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, συνεχίζοντας να στηρίζει τον Έλληνα γιατρό και Έλληνα ασθενή

 

Στην ασφυξία οδηγείται με ταχείς ρυθμούς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξαιτίας της στάσης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων. Η κατάσταση επιβαρύνεται δραματικά λόγω της έκθεσης των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών στα ομόλογα που υποχρεώθηκαν να λάβουν ως αποπληρωμή των νοσοκομειακών χρεών, και τα οποία έχουν ενταχθεί στο PSI+.
Η αδυναμία ολοκλήρωσης της εξόφλησης των φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ απειλεί με «πάγωμα» ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα στο χώρο του φαρμάκου, αφού το πρόβλημα μετακυλίεται σε όλο το μήκος της (φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες). Ειδικότερα οι φαρμακευτικές εταιρείες, βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους για παράδοση φαρμάκων, εξαιτίας και της στασιμότητας στο θέμα των ομολόγων, με συνέπεια να οδηγούνται σε χρηματοοικονομικό αδιέξοδο και μοιραία στην απαξίωση.
Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι εξίσου δραματικό για χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι είτε θα έρθουν αντιμέτωποι με «άδεια ράφια» από τις ελλείψεις φαρμάκων είτε θα κληθούν να επιβαρυνθούν οι ίδιοι για την αγορά τους. Οι κοινωνικές προεκτάσεις, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο τους ασθενείς, αφού ο διαφαινόμενος μαρασμός της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας οδηγεί αναπόφευκτα σε απώλεια θέσεων εργασίας, χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και τη χώρα στην απόλυτη εξάρτηση από τα εισαγόμενα φάρμακα.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Δ. Δέμος, σε μια προσπάθεια να αποδώσει την κρισιμότητα της κατάστασης, δήλωσε: «Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για εμάς. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν είναι δυνατόν να αντέξει για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη, ανάλογα πάντα με τον βαθμό έκθεσης της κάθε εταιρείας στα ομόλογα του Δημοσίου, τα οποία λάβαμε έναντι των νοσοκομειακών χρεών. Μια τέτοια έκβαση δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, με πιθανώς ανεπανόρθωτες συνέπειες. Απευθύνουμε έκκληση στην ελληνική πολιτεία να δώσει, επειγόντως, συνολικές και οριστικές λύσεις. Θυμίζουμε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρέθηκε στο πλευρό της χώρας σε πολύ δύσκολες ιστορικές συγκυρίες μέχρι τώρα, κι έχει αποδείξει έμπρακτα την αξιοπιστία, την ευαισθησία της και τον υψηλό βαθμό δέσμευσής της. Στους σημερινούς αβέβαιους καιρούς, και με αίσθημα ιστορικής ευθύνης, επιθυμεί να δηλώσει αποφασιστικά και αμετάκλητα "παρούσα", παραμένοντας σταθερά στο πλευρό του Έλληνα γιατρού και του Έλληνα ασθενή. Την εγγύηση, όμως, για την πραγμάτωση αυτής της επιθυμίας και τη συνέχιση της ύπαρξής μας μόνο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δώσει επεμβαίνοντας και φροντίζοντας άμεσα για την ολοκληρωμένη χρηματοδότηση και την αναστολή της στάσης πληρωμών που κλείνει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε μια θανατηφόρα μέγγενη μέρα με τη μέρα.»

Π.Ε.Φ.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) εκφράζει τις θέσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών της χώρας, που διατηρούν περισσότερες από 20 παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και ο κύριος όγκος παραγωγής τους αφορά σε ουσιωδώς όμοια φάρμακα (γενόσημα) με εμπορική ονομασία (branded generics) τα οποία προορίζονται για την ελληνική αγορά και εξαγωγές σε 60 χώρες στον κόσμο. Στον κλάδο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας απασχολούνται 8.500 εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους είναι επιστήμονες, που ασχολούνται με την παραγωγή, τον έλεγχο, την έρευνα και την ανάπτυξη γενοσήμων ή /και νέων προϊόντων. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και εξωτερικού «τρέχουν» δεκάδες ερευνητικά προγράμματα.

 
Φάρμακα για την ακμή ευθύνονται για προβλήματα στα μάτια PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 29 Μάιος 2012 23:53

Αν ταλαιπωρήστε με την ακμή και ο γιατρός σας προτείνει θεραπεία με ισοτρετινοΐνη – που διατίθενται στην αγορά ως Accutane, Roaccutane, Claravis, και Amnesteem -είναι προτιμότερο να το ξανασκεφτείτε.
Είναι ήδη γνωστό ότι η ισοτρετινοΐνη έχει σοβαρές παρενέργειες όπως καθυστέρηση στην ανάπτυξη των οστών σε εφήβους και ενήλικους και ευθύνεται για αποβολές και γενετικές ανωμαλίες σε έγκυες γυναίκες. Σύμφωνα όμως με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Dermatology, η ισοτρετινοΐνη διπλασιάζει τον κίνδυνο να εμφανιστούν μολύνσεις στα μάτια όπως η επιπεφυκίτιδα και λοιμώξεις που προκαλούν πρήξιμο στα βλέφαρα. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν επικίνδυνα όταν ο πάσχων αρχίζει να τρίβει τα μάτια του, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κερατόκωνο ή και σε εκφύλιση του κερατοειδούς.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ με τη συμμετοχή περίπου 15.000 ατόμων που έπασχαν από ακμή. Από αυτούς οι 1791 εμφάνισαν φλεγμονώδη πάθηση των ματιών μεταξύ των οποίων οι 991 έπαιρναν φάρμακα για την ακμή, οι 446 δεν έπαιρναν φάρμακα και οι 354 δεν είχαν καθόλου ακμή.
Ο ερευνητής και συγγραφέας της μελέτης Gabriel Chodick δήλωσε ότι η η ισοτρετινοΐνη ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο στα προβλήματα των ματιών γιατί μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία των αδένων meibomian στα βλέφαρα, οι οποίοι παράγουν μία λιπαρή ουσία που εμποδίζουν τα μάτια να «στεγνώσουν» και έτσι αποτρέπεται ο ερεθισμός ή η φλεγμονή. Επισημαίνει επίσης ότι πολλές από τις αρνητικές επιδράσεις της συστηματικής λήψης της ισοτρετινοΐνης μπορούν να αποφευχθούν ή να ελαχιστοποιηθούν αν ληφθούν παράλληλα τα κατάλληλα μέτρα. Τέλος οι γιατροί πρέπει να χορηγούν μαζί με τα φάρμακα και τεχνητά δάκρυα για την αποφυγή ξηρότητας ή ερεθισμού.
Ο Δρ. Rick Fraunfelder καθηγητής στο πανεπιστήμιο Oregon Health and Science και ειδικός σε προβλήματα των ματιών που συνδέονται με φάρμακα δηλώνει: «Θα συμβούλευα τους γονείς, να δουν τα παιδιά τους ένα οφθαλμίατρο πριν λάβουν τα φάρμακα και το πρώτο χρόνο να τον επισκέπτονται κάθε τρεις μήνες».
Επίσης επισημαίνει ότι η ισοτρετινοΐνη είναι ένα σχετικά επικίνδυνο φάρμακο και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλες οι παρενέργειες πριν την έναρξη της θεραπείας. «Ο καλύτερος τρόπος για ν' αποφευχθούν οι παρενέργειες είναι να μην λάβετε το φάρμακο» δήλωσε ο Δρ. Fraunfelder.

 
Διώξτε τα κουνούπια με φυσικούς τρόπους PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 29 Μάιος 2012 21:41

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα naturalnews.com χρησιμοποιώντας φυσικούς και ασφαλείς τρόπους μπορείτε να απαλλαγείτε από τα κουνούπια, χωρίς να χρησιμοποιείται εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET (μια επικίνδυνη νευροτοξίνη) και είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Επειδή τα κουνούπια έλκονται από:

 • τα σκούρα ρούχα,
 • διάφορες μυρωδιές όπως αρώματα, λοσιόν σώματος, αντηλιακά καθώς και από το μαλακτικό ρούχων,
 • το διοξείδιο του άνθρακα και γαλακτικό οξύ που εκκρίνονται στον άνθρωπο όταν ιδρώνει. Το γαλακτικό οξύ εκκρίνεται επίσης και όταν καταναλώνουμε τροφές αλμυρές ή πλούσιες σε κάλιο.
 • την υγρασία και κατά συνέπεια από νερό που «λιμνάζει».

μπορείτε προληπτικά να αποφεύγετε τα παραπάνω.

Μια εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια τα οποία προσδίδουν στο σώμα σας και ένα ευχάριστο άρωμα.
Τέτοια έλαια είναι τα: Citronella, Lemon Eucalyptus, κανέλα, καστορέλαιο, δενδρολίβανο, Lemongrass Oil, κέδρος, μέντα, γαρίφαλο, γεράνι.
Πρέπει να προσέξετε να είναι φτιαγμένα από 100% οργανικά συστατικά και να τα χρησιμοποιείται με φειδώ σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες, καθώς φυσικό δεν σημαίνει πάντοτε και ασφαλή.

Για να είναι πιο αποτελεσματικά τα αιθέρια έλαια πρέπει να:

 • εφαρμόζονται κάθε δύο ώρες και να τα ταιριάξετε σωστά μεταξύ τους.
 • περιορίσετε τη χρήση του αντηλιακού, καθώς αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητα τους.
 • επαναλάβετε την εφαρμογή τους μετά από βροχή, εφίδρωση ή κολύμπι.
 • επαναλάβετε την εφαρμογή τους όταν εκτίθενται στον αέρα και σε υψηλές θερμοκρασίες, διότι μπορεί να εξατμιστούν.

Φυσικά εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια διατίθενται και στο εμπόριο.

 
Εκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των καρκινοπαθών PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 29 Μάιος 2012 18:55

«ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ»: Μαθαίνω και Διεκδικώ

 

enimerosi-karkinos

Στην φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά βρίσκονται: o Στάθης Λιβανός, Γενικός Διευθυντής της Novartis Onoclogy, η Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., ο Γιώργος Σταμάτης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., η Κατερίνα Κότζαλη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Novartis Oncology, η Μυρτώ Σκοτίδα, Senior Consultant της Run Communications, ο Άρης Καίσαρης, Νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου K.E.Φ.Ι.

 

Γνωρίζεις ότι ως καρκινοπαθής έχεις το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να σου αναγνωριστεί ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ και να τύχεις όλων των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ, που απορρέουν από αυτή την αναγνώριση; Γνωρίζεις ότι ως καρκινοπαθής έχεις το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να σου παρασχεθούν οι πιο σύγχρονες εξετάσεις και τα πιο εξελιγμένα φάρμακα, άσχετα με το κόστος τους;
Γνωρίζεις ότι ως καρκινοπαθής έχεις το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αρνηθείς να υποβληθείς σε οποιαδήποτε διαγνωστική εξέταση και επίσης να αρνηθείς οποιαδήποτε προβλεπόμενη θεραπεία;
Απαντήσεις στις συγκεκριμένες, αλλά και σε πολλές άλλες εύλογες ερωτήσεις σχετικά με τα δικαιώματα που αναγνωρίζει ο νόμος στους καρκινοπαθείς, δόθηκαν την Τρίτη 29 Μαΐου, στην παρουσίαση της εκστρατείας ενημέρωσης για τα δικαιώματα των καρκινοπαθών που έγινε από των Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. με την ευγενική χορηγία του Τμήματος Ογκολογίας της φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS.
Η εκστρατεία με τον τίτλο «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές ενέργειες ενημέρωσης, οι οποίες θα προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των νοσοκομείων και των φαρμακείων, αλλά και μέσω διαδικτύου και Μ.Μ.Ε.
Σκοπός της εκστρατείας «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» είναι η αναζήτηση, καταγραφή και κωδικοποίηση όλων των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών, όπως αυτά απορρέουν από νόμους, εγκυκλίους και ρυθμιστικές διατάξεις, έτσι ώστε ο κάθε καρκινοπαθής, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεται, να έχει στην διάθεσή του μια αξιόπιστη πηγή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης, η οποία μπορεί να τον καθοδηγήσει στη σωστή και αποτελεσματική διεκδίκησή τους.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Κ.Ε.Φ. Ι. κα Ζωή Γραμματόγλου: «Το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» αποτελεί μια άμεση και αποτελεσματική απάντηση στην αγωνία του μέσου ασθενή να ανακαλύψει μια διέξοδο ελπίδας και στήριξης στην αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Το «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!», μέσα από την συνεχή επικαιροποίηση των πληροφοριών, θα δώσει τέλος στην αποσπασματικότητα, την ασάφεια και τη δυσκολία πρόσβασης που αντιμετωπίζει ο καρκινοπαθής και θα στηρίξει αυτόν και τους συγγενείς του στην καθημερινή τους προσπάθεια για καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερες προοπτικές θεραπείας».
«Η γενικότερη οικονομική ύφεση και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο της υγείας έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των καρκινοπαθών, όπως διασφάλιση των θεραπειών και της φαρμακευτικής αγωγής, της αδυναμίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας κλπ. Ως Σύλλογος δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα ασθενών που δηλώνουν απόγνωση και ψάχνουν μια λύση στο πρόβλημά τους,» εξήγησε ο Άρης Καίσαρης, Νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου.
Από τη πλευρά της εταιρείας, η οποία στηρίζει χορηγικά την εκστρατεία, ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας της Novartis, κος Στάθης Λιβανός, τόνισε ότι: «Στη Novartis, δέσμευσή μας είναι να βάζουμε τους ασθενείς στο επίκεντρο τον ενεργειών μας, επιδιώκοντας ουσιαστικές συνεργασίες με Συλλόγους Ασθενών για την καλύτερη κατανόηση των αναγκών τους, καθώς και των ασθενών των οποίων εκπροσωπούν. Η εκστρατεία «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» εντάσσεται απόλυτα στην φιλοσοφία αυτή, και, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει θετικά στην προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος των ασθενών με καρκίνο για την βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου τους.»

Η εκστρατεία «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» υποστηρίζεται και από το Facebook, με Fan Page https://www.facebook.com/pages/Δικαίωμά-μου/396488173728608 και ειδικό application που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει κάνοντας κλικ στο https://www.facebook.com/pages/Δικαίωμά-μου/396488173728608?sk=app_227664274016411
Όλοι μπορούν να στηρίξουν τα δικαιώματα των καρκινοπαθών κάνοντας like στην σελίδα στο facebook και φορώντας την αντίστοιχη κονκάρδα.

 
Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας-30 Μαΐου 2012 PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 29 Μάιος 2012 15:59

Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου θεσπίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) και γιορτάζεται με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από το 2009.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και της Πολιτείας, η επίτευξη της μεγαλύτερης κατανόησης μέσω της σωστής ενημέρωσης για αυτή τη χρόνια πάθηση, καθώς και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους.
Υπολογίζεται ότι πάνω 2.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων περίπου 8.000 - 10.000 βρίσκονται στην Ελλάδα.
Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα θα εορταστεί στις 30 Μαΐου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) σε συνεργασία με τους πρωτοβάθμιους συλλόγους θα πραγματοποιήσει σχετικές εκδηλώσεις στις πόλεις που δραστηριοποιούνται. Εκδηλώσεις θα γίνουν σε Αθήνα, Λάρισα, Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλο, Τρίκαλα, Χίο, Μυτιλήνη, Πτολεμαΐδα. Την Τετάρτη 30 Μαΐου η ΠΟΑμΣΚΠ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) θα λειτουργήσει περίπτερο στην συμβολή Ερμού και Νίκης (Σύνταγμα) από 09:00 έως 18:00, όπου θα μοιράζεται σχετικό ενημερωτικό έντυπο. Το περίπτερο θα στελεχώνεται από εθελοντές μέλη του συλλόγου και γιατρούς οι οποίοι θα πληροφορούν τους πολίτες σχετικά με τη ΣΚΠ.
Η ΣΚΠ δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, δεν είναι κληρονομική πάθηση, δεν είναι ψυχική διαταραχή, δεν είναι θανατηφόρος.

Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ);

Παρόλο που η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή, η ΣΚΠ είναι μία νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Όπως συμβαίνει και με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, στην ΣΚΠ ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του αναγνωρίζοντας λανθασμένα τα φυσιολογικά κύτταρα ως «εισβολείς». Τα T κύτταρα, βασικά στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτίθενται σε φυσιολογικά κύτταρα. Ειδικότερα, στην ΣΚΠ το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθενται στη μυελίνη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η μυελίνη περιβάλλει και προστατεύει τις νευρικές ίνες του κεντρικού νευρικού συστήματος οι οποίες ευθύνονται για τη μετάδοση σημάτων σε άλλα μέρη του οργανισμού. Η μυελίνη επιταχύνει την επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα μέρη του οργανισμού. Εάν φθαρεί ή καταστραφεί, οι νευρικές ώσεις (νευρικά σήματα) επιβραδύνονται ή δεν μεταδίδονται καθόλου. Το αποτέλεσμα της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της απώλειας μυελίνης είναι η δημιουργία εστιών ουλώδους ιστού που καλούνται σκλήρωση. Οι περιοχές με κατεστραμμένη μυελίνη καλούνται βλάβες ή φλεγμονώδεις πλάκες. Αυτές οι βλάβες δύνανται , επίσης, να αποκλείσουν ή να επιβραδύνουν τις νευρικές ώσεις, προκαλώντας τα συμπτώματα της ΣΚΠ που μπορούν να είναι διαφόρων τύπων και επιπέδων σοβαρότητας. Η ΣΚΠ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του μυϊκού ελέγχου και ισχύος, της όρασης, της ισορροπίας, της αίσθησης και της εγκεφαλικής λειτουργίας (όχι νοητικής). Με την πάροδο του χρόνου και μετά από επαναλαμβανόμενες υποτροπές, η φθορά συσσωρεύεται και ενδεχομένως οδηγεί σε μόνιμες βλάβες και απώλεια νευρολογικής λειτουργίας.

Πόσο συχνή είναι η ΣΚΠ;

Η ΣΚΠ πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 20 έως 40 ετών. Οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν ΣΚΠ σε σχέση με τους άνδρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΣΚΠ;

Τα συμπτώματα της ΣΚΠ είναι απρόβλεπτα και ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Η ΣΚΠ μπορεί να προσβάλει όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης, της όρασης και της σεξουαλικής λειτουργίας. Κατά την πορεία εξέλιξης της νόσου, ορισμένα συμπτώματα ενδέχεται να είναι προσωρινά ενώ άλλα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Στα συχνά συμπτώματα περιλαμβάνονται και τα εξής :

 • Η κόπωση, ένα από τα πλέον συνήθη συμπτώματα, μπορεί να διαταράξει σημαντικά την ικανότητα παραγωγικής λειτουργίας του πάσχοντα.
 • Μούδιασμα στο πρόσωπο, χέρια, πόδια και γενικότερα σε όλο το σώμα.
 • Προβλήματα ισορροπίας
 • Η σπαστικότητα μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες μορφές, από μια ήπια μυϊκή σύσφιξη έως και επώδυνους, μη ελεγχόμενους σπασμούς στα χέρια και στα πόδια. Μπορεί, επίσης να προκαλέσει πόνους στο κάτω τμήμα της πλάτης, καθώς και σύσφιξη εντός και γύρω από τις αρθρώσεις.
 • Η δυσκολία στην βάδιση είναι ένας από τους συχνότερους περιορισμούς κινητικότητας για τους πάσχοντες από ΣΚΠ.
 • Ακράτεια ούρων ή δυσχέρεια στην ούρηση και στην αφόδευση.
 • Η κατάθλιψη είναι συχνό φαινόμενο στα άτομα με ΣΚΠ.
 • Ο χρόνιος πόνος προσβάλλει περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους που πάσχουν από ΣΚΠ.
 • Σεξουαλικά προβλήματα που σχετίζονται με τη στύση και τον οργασμό.

Ποιοι είναι οι τύποι της ΣΚΠ ;

 • Υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα ΣΚΠ (RRMS): Είναι μια μορφή της ΣΚΠ, η οποία εμφανίζει υποτροπές με επιδείνωση της νευρολογικής λειτουργίας, ακολουθούμενη από περιόδους ύφεσης όπου ο ασθενής ανακάμπτει πλήρως ή μερικώς, κατά τη διάρκεια των οποίων η νόσος παραμένει σταθερή. Περίπου το 85% των ατόμων με ΣΚΠ έχουν RRMS κατά την αρχική διάγνωση.
 • Δευτεροπαθώς προϊούσα ΣΚΠ (SPMS): Χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή επιδείνωση της νόσου μεταξύ των υποτροπών. Πριν από την εμφάνιση των θεραπειών που τροποποιούν τη νόσο, το 50% των ατόμων RRMS ανέπτυσσαν εντός 10 ετών από την αρχική τους διάγνωση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακόμη οριστικά μακροπρόθεσμα δεδομένα σχετικά με το εάν η θεραπεία καθυστερεί σημαντικά αυτή τη μετάβαση.
 • Πρωτοπαθώς προϊούσα ΣΚΠ (PPMS): Προσβάλλει περίπου το 10% των ατόμων με ΣΚΠ. Ακολουθεί μια εξαρχής προοδευτική πορεία επιδείνωσης της νευρολογικής λειτουργίας. Οι ασθενείς με αυτή τη μορφή ΣΚΠ δεν εμφανίζουν υποτροπές ή περιόδους ύφεσης.
 • Καλοήθης ΣΚΠ: Είναι ένας τύπος της RRMS στον οποίο οι υποτροπές είναι σπάνιες. Οι υποτροπές που εκδηλώνονται τείνουν να προκαλούν κυρίως αισθητήρια συμπτώματα, τα οποία απομακρύνουν χωρίς μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Πως γίνεται η διάγνωση της ΣΚΠ;

Δεν υπάρχει μια μεμονωμένη εξέταση που να επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση της ΣΚΠ. Γενικά, οι γιατροί προβαίνουν στη διάγνωση της ΣΚΠ μέσω της αξιολόγησης των συμπτωμάτων, των απεικονιστικών δεδομένων και άλλων μετρήσεων.

Η διάγνωση της ΣΚΠ βασίζεται στα εξής:

Επεισόδια νευρολογικών συμπτωμάτων (υποτροπές) που θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από την ΣΚΠ. Αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να διαρκούν τουλάχιστον 24 ώρες και να εκδηλώνονται με χρονική διαφορά τουλάχιστον ενός μηνός. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού μπορεί να εντοπίσει εστίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα εξαιτίας της ΣΚΠ. Οι εξετάσεις προκλητών δυναμικών είναι ένας τρόπος μέτρησης της ηλεκτρικής αντίδρασης του εγκεφάλου σε συγκεκριμένα ερεθίσματα. Αυτές οι εξετάσεις έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν εάν τα σήματα επιβραδύνονται εξαιτίας νευρικών βλαβών που οφείλονται στην ΣΚΠ. Οι εξετάσεις προκλητών δυναμικών είναι σημαντικές για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της πορείας της ΣΚΠ, ειδικά στις νευρικέ βλάβες που δεν εμφανίζουν κανένα άλλο κλινικό σύμπτωμα. Η οσφυονωτιαία παρακέντηση, επίσης χρησιμοποιείται στη διάγνωση της ΣΚΠ. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη συλλογή εγκεφαλονωτιαίου υγρού (του υγρού που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό) από τη σπονδυλική στήλη, το οποίο αναλύεται ως προς την παρουσία δεικτών για την υποστήριξη της διάγνωσης και την αξιολόγηση της δραστηριότητας της νόσου.

Ποια θεραπεία χορηγείται για την ΣΚΠ;

Δεν υπάρχει ακόμα οριστική θεραπεία. Οι θεραπείες σήμερα βοηθούν στην αποτροπή των υποτροπών και της προοδευτικής επιδείνωσης της ΣΚΠ, καθώς και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Η ΣΚΠ μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαφόρους τρόπους, ανάλογα με την κατάσταση του ατόμου. Παραδείγματος χάριν, για την αντιμετώπισης των υποτροπών χρησιμοποιούνται τα κορτικοστεροειδή, αλλά η χρήση τους δεν ενδείκνυται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Εν αντιθέσει, οι θεραπείες που τροποποιούν τη νόσο χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισης ή την καθυστέρηση της εξέλιξης της φυσιολογικής πορείας της ΣΚΠ, μέσω της τροποποίησης της ανοσολογικής απάντησης, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονώδη δράση στο ΚΝΣ.

Τροποιητικές της νόσου θεραπείες (DMT)

Σήμερα υπάρχουν πέντε κατηγορίες θεραπειών DMT που έχουν δείξει ότι μεταβάλλουν την πορεία της RRMS, της συχνότερης μορφής της ΣΚΠ. Αυτές οι θεραπείες τροποποιούν τον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη των υποτροπών, ενώ ορισμένες εξ αυτών επιβραδύνουν την προοδευτική επιδείνωση της νόσου. Οι περισσότερες από τις θεραπείες δίνονται ενέσιμα με ημερήσια, εβδομαδιαία ή και μηνιαία συχνότητα. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ΣΚΠ είναι πλήρως εξατομικευμένη επομένως η απόφαση για το ποιος ασθενής μπορεί να πάρει ποια θεραπευτική κατηγορία επαφίεται στη κρίση του θεράποντος ιατρού σε συνεννόηση με τον ασθενή.

Συμπτωματικές θεραπείες

Επιπροσθέτως, υπάρχουν και οι συμπτωματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των μεμονωμένων συμπτωμάτων της ΣΚΠ, όπως οι υποτροπές, η σπαστικότητα, ο τρόμος, η δυσλειτουργία της κύστης και του εντέρου, ο πόνος, η γνωστική δυσλειτουργία, ο ίλιγγος, η ναυτία, ο έμετος και η κόπωση, κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες: στο ΣΑμΣΚΠ Τηλ. & Fax: 210-9600131, Τηλ.: 213 2035323, www.msassociationhellas.org, E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Διεύθυνση: Θ.Χ.Π.Α. Λεωφ. Βουλιαγμένης (πρώην Αμερικανική Βάση Ελληνικού) 167 77 ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

 
Οι εξελίξεις στα νοσήματα του θυροειδή αδένα PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 29 Μάιος 2012 10:35

Απώλεια βάρους με αυξημένη όρεξη, εκνευρισμός, ευσυγκινησία, αίσθημα ταχυκαρδίας, αδυναμία, εύκολη κόπωση; Ή, μήπως, αύξηση βάρους με φυσιολογική ή μειωμένη όρεξη, υπνηλία, αίσθημα κρύου, βραδύτητα σκέψης, αύξηση χοληστερίνης; Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται άμεσος έλεγχος από ειδικό Ενδοκρινολόγο για την πιθανή διάγνωση νοσημάτων του θυρεοειδούς αδένα, τα οποία ταλαιπωρούν σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο!

Όπως είναι γνωστό, ο θυρεοειδής είναι ένας σημαντικός ενδοκρινής αδένας του ανθρωπίνου σώματος, ο οποίος ρυθμίζει τις καύσεις και το μεταβολισμό του οργανισμού και παράγει δύο ζωτικής σημασίας ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν διάφορες απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες που αφορούν την κατανάλωση ενέργειας στους ιστούς. Η λειτουργία του εξαρτάται και από την υπόφυση, ένα μικρό αδένα του εγκεφάλου.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς δεν αφορούν μόνο στην υπερβολική ή ανεπαρκή έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών (υπερ- και υποθυρεοειδισμός), αλλά και σε άλλες δυνητικά επικίνδυνες παθήσεις, όπως οι όζοι, η οζώδης βρογχοκήλη κτλ. Οι παθήσεις αυτές, μάλιστα, εάν δε διαγνωστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα με βαριές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά συμβάματα, απορρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, βλάβες στο έμβρυο κατά την κύηση, υπογονιμότητα στον άνδρα και τη γυναίκα, καρκίνο κτλ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα πολλών διεθνών μελετών, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αύξηση των παθήσεων του θυρεοειδούς σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που αποδίδεται, πιθανώς, στο περιβάλλον, το είδος των τροφών και τις ιονίζουσες ακτινοβολίες. Παράλληλα, η αύξηση αυτή συσχετίζεται και με τη συχνότερη διάγνωση, η οποία επιτυγχάνεται σήμερα με την αυξημένη εγρήγορση ιατρών και πληθυσμού, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα περισσότερων διαγνωστικών μέσων. Ωστόσο, οι θυρεοειδοπάθειες στη χώρα μας εξακολουθούν να αποτελούν συχνή αιτία νοσηρότητας, ενώ ανιχνεύονται, πλέον, και στον παιδικό πληθυσμό, ειδικά όταν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό.

Τα παραπάνω τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τον εφετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσημάτων του Θυρεοειδούς Αδένα (25 Μαΐου), ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (E.E.E.-Π.Ε.Ε.), Αναπληρωτής Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη & Μεταβολισμού, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν.Α. «Αρεταίειο» κ. Γεώργιος Μαστοράκος, η Συντονίστρια Διευθύντρια του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού & Σακχαρώδη Διαβήτη του Γ.Ν. Μελισσίων «Αμαλία Φλέμιγκ» κ. Ιωάννα–Πηνελόπη Τζαβάρα-Αγγελοπούλου και η Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» κ. Βαρβάρα Βλασσοπούλου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαστοράκος, οι παθήσεις του θυρεοειδούς που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα, τόσο του άνδρα, όσο και της γυναίκας, είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός και, για το λόγο αυτόν, σε περιπτώσεις προβλημάτων γονιμότητας θα πρέπει πάντα να διερευνάται η πιθανή παρουσία τους. Αυτές οι δύο παθήσεις εμφανίζονται και κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ο υπερθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται πιο εύκολα, λόγω της εμφανούς νευρικότητας και έντονης καρδιακής ενεργοποίησης που προκαλεί στις πάσχουσες, αλλά ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να διαλάθει της προσοχής. Και τούτο διότι χαρακτηρίζεται, κυρίως, από κόπωση και γενικευμένη υποτονικότητα, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να συγχέονται με τα συμπτώματα της ίδιας της εγκυμοσύνης.

Με δεδομένο το γεγονός ότι και τα δύο νοσήματα συσχετίζονται με σοβαρές επιπλοκές, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και απώλεια του εμβρύου, και, επιπλέον, ο υποθυρεοειδισμός, ακόμα και σε ήπιες μορφές, συνδέεται με προβληματική ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου, η πιθανότητα παρουσίας τους πρέπει να διερευνάται με την παραμικρή, έστω, υποψία. Σημειώνεται ότι και τα δύο νοσήματα, ιδίως ο υποθυρεοειδισμός, μπορούν να εμφανιστούν και στη λοχεία, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στη μητέρα.

Από την πλευρά της, η κ. Τζαβάρα Αγγελοπούλου επεσήμανε ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί σχετικά σπάνια νόσο, αφού απαντάται σε ποσοστό 0,6-1,6% των καρκίνων στις Η.Π.Α., και αφορά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), το 1995 οι θάνατοι από καρκίνο θυρεοειδούς αναφέρονται σε ποσοστό 0,35-0,38% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο στη χώρα μας.

Οι θυρεοειδικοί όγκοι αποτελούν τους περισσότερο συχνούς από το σύνολο των ενδοκρινικών νεοπλασμάτων. Η ταξινόμηση του θυρεοειδικού καρκίνου κατά τον Rosai (1996) με βάση την ιστογένεση και τη διαφοροποίηση είναι όγκοι με θυλακιοκυτταρική διαφοροποίηση, όγκοι με διαφοροποίηση του C-κυττάρου και μικτοί όγκοι με διαφοροποίηση και των θυλακιοκυτταρικών και των C-κυττάρων. Τα κακοήθη νεοπλάσματα του θυρεοειδούς διακρίνονται περαιτέρω σε: α) καλά διαφοροποιημένα (θηλώδη, θυλακιώδη, μυελοειδή), β) σε χαμηλής διαφοροποίησης, γ) αδιαφοροποίητα και άλλα σπάνια (πρωτοπαθές λέμφωμα) κ.ά.

ΘΥΛΑΚΙΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ

Το θηλώδες και θυλακιώδες καρκίνωμα είναι οι πιο γνωστές και συνήθεις κακοήθειες του θυρεοειδούς, αφού αποτελούν ποσοστό άνω του 90% του συνόλου των θυρεοειδικών καρκινωμάτων. Το ποσοστό θανάτων από αυτούς τους καρκίνους είναι πολύ χαμηλό (0,4%), αλλά αυτή η καλή τους πρόγνωση και εξέλιξη εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση και, βεβαίως, από τη σωστή αντιμετώπισή τους (χειρουργική επέμβαση και χορήγηση 131Ι).

ΘΗΛΩΔΕΣ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ

Αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα του θυρεοειδούς. Οι κλινικές εκδηλώσεις του είναι αθόρυβες. Συνήθως πρόκειται για μονήρη "ψυχρό" όζο, άλλοτε άλλου μεγέθους (≈ 50% του συνόλου). Είναι πιο συχνό στις γυναίκες από τους άνδρες και εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία (μέση ηλικία εμφάνισης περίπου τα 40 έτη). Στα παιδιά είναι η συνηθέστερη κακοήθεια του θυρεοειδούς (>90% του συνόλου). Έχει διαπιστωθεί αυξημένη συχνότητα θηλώδους επί νόσου Hashimoto. Η κλινική πορεία είναι μακροχρόνια, με εμφάνιση υποτροπής ακόμα και 30 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της νόσου.

ΘΥΛΑΚΙΩΔΕΣ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ

Είναι λιγότερο συχνό από το θηλώδες (5-15% σε περιοχές με περίσσεια ιωδίου, 25-40% σε ιωδοπενικές περιοχές). Για να τεθεί η διάγνωση πρέπει να διαπιστωθεί διήθηση της κάψας ή και των αγγείων. Έχει χειρότερη πρόγνωση από το θηλώδες, γιατί χορηγεί συχνότερα αιματογενείς μεταστάσεις, κυρίως στα οστά και στους πνεύμονες, που σε ποσοστό 15-20% είναι η πρώτη εκδήλωση της νόσου. Διακρίνονται δύο βασικοί τύποι: α) θυλακιώδες με ελάχιστη διήθηση (minimally invasive) και β) θυλακιώδες με ευρεία διήθηση (widely invasive) με επιθετικότερη συμπεριφορά.

ΑΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΤΟ (ANAPLASTIC) ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Η πλέον επιθετική μορφή καρκίνου, με συχνότητα εμφάνισης περίπου 3% του συνόλου σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας (>60 χρ.). Συνήθως εμφανίζεται ως ταχέως αναπτυσσόμενη μάζα με επέκταση στον τράχηλο, δύσπνοια και τοπική ευαισθησία. Τα αδιαφοροποίητα είναι, συνήθως, αποτέλεσμα μετατροπής των καλώς διαφοροποιημένων, κυρίως θηλωδών καρκινωμάτων. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία και η εξέλιξη είναι ταχύτατη, με διήθηση του τραχήλου και μεταστάσεις στους πνεύμονες. Η μέση επιβίωση δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες.

MΥΕΛΟΕΙΔΕΣ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ (ΜΚΘ)

Αποτελεί το 5-10% των θυρεοειδικών καρκινωμάτων και προέρχεται από τα παραθυλακιώδη ή κύτταρα C, τα οποία εκκρίνουν σε φυσιολογικές συνθήκες καλσιτονίνη. Παρουσιάζεται, συνήθως, σε ηλικία 50-60 ετών ως μονήρης, ανώδυνος σκληρός όζος. Υπάρχει μία μικρή υπεροχή στις γυναίκες (1,5/1). Κατά την πρώτη εμφάνιση τουλάχιστον στο 50% των ασθενών παρατηρείται συνοδός τραχηλική λεμφαδενοπάθεια. Μακρυνές μεταστάσεις στους πνεύμονες, ήπαρ και οστά κατά την αρχική εκδήλωση της νόσου μπορεί να εμφανιστούν σε ποσοστό μέχρι και 10%.

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική, η οποία αφορά σε ολική θυρεοειδεκτομή και ριζικό λεμφαδενικό τραχηλικό καθαρισμό. Η παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου γίνεται με μέτρηση της καλσιτονίνης και του CEA. Χαμηλές τιμές καλσιτονίνης επί μεταστατικής νόσου υποδηλώνουν κακή πρόγνωση λόγω αποδιαφοροποίησης. Η 10ετής επιβίωση είναι 67-80%.

Αναφερόμενη στην επίδραση των θυρεοειδικών ορμονών, η κ. Βλασσοπούλου τόνισε ότι αυτή αφορά το ήπαρ, την καρδιά, το μυϊκό σύστημα, τον λιπώδη ιστό και το σκελετό, καθώς και την αναπαραγωγική λειτουργία. Ο θυρεοειδής είναι πολύ σημαντικός για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδίως για την σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του στην ενδομήτρια ζωή και στη νεογνική περίοδο. Ο ρόλος του είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας και όταν δε λειτουργεί σωστά μπορεί να προκαλέσει ένα πλήθος δυσάρεστων για την υγεία επακόλουθων.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς εμπίπτουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις παθήσεις που αφορούν το μέγεθος (βρογχοκήλη – όζος) και στις παθήσεις που αφορούν τη λειτουργία (υποθυρεοειδισμός – υπερθυρεοειδισμός). Ενίοτε, ωστόσο, παρατηρείται και συνδυασμός των δύο.

Η διόγκωση του θυρεοειδούς ονομάζεται βρογχοκήλη. Είναι μια αντιρροπιστική προσαρμογή στην προσπάθεια του αδένα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του οργανισμού όταν η λειτουργία του έχει κάποιο μειονέκτημα. Έτσι, διογκώνεται π.χ. όταν λείπει το ιώδιο από τις τροφές, αφού το ιώδιο είναι απαραίτητο συστατικό των ορμονών του θυρεοειδούς. Η έλλειψη ιωδίου ήταν μια από τις σημαντικές αιτίες που παλιότερα είχαμε συχνά βρογχοκήλη στην Ελλάδα, κυρίως στις ορεινές περιοχές. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει πια έλλειψη ιωδίου, εκτός, ίσως, από ελάχιστες πολύ μακρινές περιοχές. Παρόλα αυτά, οι παθήσεις του θυρεοειδούς εξακολουθούν να εμφανίζονται συχνά και προκαλούν σημαντική νοσηρότητα στον πληθυσμό.

Ο θυρεοειδής μπορεί να διογκώνεται και από χρόνιο ερεθισμό από ουσίες που έχουν κάποια διεγερτική δράση στα κύτταρά του, οι οποίες προέρχονται είτε από το περιβάλλον, όπως είναι π.χ. τα θειοκυανικά που περιέχονται στον καπνό, είτε, σε ορισμένους πληθυσμούς, από την κατανάλωση ασυνήθιστων τροφών που μπορεί να τον ερεθίζουν. Στη χώρα μας δεν έχουν αναγνωριστεί τέτοιες τροφές.

Αρκετά συχνό φαινόμενο αποτελεί και η προέλευση των ερεθιστικών αυτών παραγόντων από τον ίδιο τον οργανισμό, όπως είναι τα εσωτερικά αντισώματα που μπορεί να δυσκολεύουν τη λειτουργία του θυρεοειδή, τα οποία φαίνεται πως είναι η συχνότερη αιτία εμφάνισης βρογχοκήλης στις μέρες μας.
Σε ό,τι αφορά τον υποθυρεοειδισμό, σημείωσε η κ. Βλασσοπούλου, η επίπτωσή του στο γενικό πληθυσμό είναι περίπου 5-7% και της ήπιας μορφής φθάνει μέχρι 15% στις ηλικιωμένες γυναίκες. Όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει τη σωστή ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών εκδηλώνονται διάφορα συμπτώματα, όπως γενικευμένη κόπωση, τάση για παχυσαρκία, βραδύτητα στις κινήσεις και τις αντιδράσεις, υπνηλία, ξηρότητα του δέρματος, δυσκοιλιότητα και, σε βαρύτερες περιπτώσεις, οίδημα στο πρόσωπο και τα άκρα, τριχόπτωση και βαρηκοΐα. Από την καρδιά παρουσιάζεται βραδυκαρδία.

Για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού χρησιμοποιούμε τα δισκία θυροξίνης, τα οποία χορηγούμε σε ποσότητα τόση όση λείπει από τον οργανισμό και μπορούμε να έχουμε πρακτικά πλήρη θεραπεία της νόσου, εφόσον η αγωγή είναι τακτική.

Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από όσες πρέπει. Αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ταχυκαρδίας, απώλειας βάρους, δυσανεξίας στη ζέστη και εφιδρώσεις. Επίσης, χαρακτηριστικά του υπερθυρεοειδισμού είναι η ανησυχία, ο εκνευρισμός, το τρέμουλο των χεριών και η έντονη μυϊκή αδυναμία. Στις γυναίκες μπορεί να έχουμε διαταραχές της περιόδου. Η απώλεια βάρους που τον συνοδεύει μπορεί να βάλει την υποψία για κακοήθη νόσο, στην περίπτωση, όμως, εκείνη υπάρχει ανορεξία, ενώ στον υπερθυρεοειδισμό πολυφαγία. Η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να δημιουργήσει πιο εύκολα καρδιακή αρρυθμία, ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα και μπορεί να σχετίζεται με οφθαλμοπάθεια (εξόφθαλμος).

Η επίπτωση της υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς στο γενικό πληθυσμό είναι 0.2% στους άνδρες και 2% στις γυναίκες. Δεν υπάρχει τρόπος να προλάβουμε τον υπερθυρεοειδισμό. Απλώς, είναι καλό να διαγνωσθεί γρήγορα για να δοθεί η κατάλληλη αγωγή, διότι αν παραμεληθεί μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, κυρίως από επιπλοκές από την καρδιά (αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια κλπ).

Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού γίνεται με φάρμακα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νόσος έχει μια χρόνια μορφή και την τάση να υποτροπιάζει. Σε αυτές τις επίμονες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο ή «καταστροφή» του θυρεοειδούς με ραδιενεργό ιώδιο, προκειμένου να έχουμε οριστική ίαση της νόσου. Υπάρχουν, όμως, και μερικές πιο ήπιες, παροδικές μορφές που περνούν πολύ γρήγορα και δεν χρειάζονται μακρά παρακολούθηση. Οι τελευταίες οφείλονται σε κάποιου τύπου παροδική φλεγμονή του θυρεοειδούς.

Οι περισσότερες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι πιο συχνές στις γυναίκες. Υπάρχει μια έξαρση στην περίοδο λίγων μηνών μετά τον τοκετό. Επίσης, ήπιες μορφές είναι συχνές στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και η επίπτωση γίνεται αρκετά συχνή στις μεγάλες ηλικίες.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 133
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter

Κλήρωση Βιβλίου