Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
Baby botox: Αφαιρεί ρυτίδες, διατηρεί την εκφραστικότητα PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 21 Ιανουάριος 2014 11:27

Παρελθόν για γυναίκες και άνδρες είναι τα ανέκφραστα και παγωμένα πρόσωπα μετά από θεραπεία με Βotox !

Η νέα επιτυχία της επιστήμης στον τομέα της αισθητικής ιατρικής όχι μόνο εξαλείφει τις ρυτίδες, αλλά παράλληλα διατηρεί τη φυσική εκφραστικότητα του προσώπου!

Ο λόγος για το baby botox (γνωστό και ως "micro botox") , που «οφείλει» την ανακάλυψή του στους σκηνοθέτες του Hollywood, οι οποίοι αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα με τα «ανέκφραστα» πρόσωπα των ηθοποιών, μετά από θεραπεία με botox.

«Το baby botox, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα που μέχρι στιγμής ξέραμε, καθώς καταφέρνει ναι εξαλείφει τις ρυτίδες χωρίς να αλλοιώνει τη φυσική έκφραση του προσώπου» αναφέρει ο διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου.

Το baby botox είναι ενέσεις botox σε μικρότερη δόση από μια κανονική και εφαρμόζονται στα συνηθισμένα σημεία του προσώπου: έξω κανθό (πόδι χήνας), ρυτίδες μεσόφρυου και μετώπου.

Η μικρή ποσότητα του botox που χρησιμοποιείται στο baby botox επιτρέπει μεν την κίνηση των μυών, αλλά σε μικρότερη έκταση, με αποτέλεσμα οι ρυτίδες να είναι λιγότερο βαθιές και όλο το πρόσωπο να δείχνει ανανεωμένο.

«Νεαρά άτομα που δεν θέλουν, αλλά και δεν χρειάζονται ένα «παγωμένο» πρόσωπο χωρίς έκφραση και συναίσθημα, είναι κατάλληλα για αυτή τη θεραπεία», αναφέρει ο Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου που εξειδικεύεται στην εν λόγω θεραπεία και προσθέτει:

«Τα αποτελέσματα έχουν διάρκεια ίδια με την κανονική θεραπεία, δηλαδή 4-6 μήνες. Απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να απαλύνουν τα σημάδια του χρόνου χωρίς επιπτώσεις στην εκφραστικότητα του προσώπου τους».

ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒOTOX

Το Βotox είναι φάρμακο για την άρση της σπαστικότητας και μυϊκής δυσκαμψίας. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για τις ρυτίδες του μεσόφρυου, του ριζορρινίου, του μετώπου, στο λαιμό και σε άλλα σημεία.

Κάθε γυναίκα ή άνδρας που πρόκειται να κάνει botox πρέπει να ενημερωθεί για κάποιες ιδιαιτερότητες σχετικές με τη μυϊκή διαμόρφωση του προσώπου του ώστε να γνωρίζει και τη διάρκεια του αποτελέσματος. Αυτό γίνεται από τον υπεύθυνο πλαστικό ή δερματολόγο ιατρό. Σύμφωνα με τους πλαστικούς χειρουργούς υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι προσώπων, στους οποίους ενδείκνυται η θεραπεία με botox ανάλογα με τον μυϊκό τόνο.
 • Ο ορθοκινητικός στον οποίο υπάρχει απόλυτος συγχρονισμός συναισθημάτων (χαράς, λύπης, πόνου κλπ) και μιμητικών εκφράσεων. Στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα της θεραπείας μπορεί να διαρκέσει 6 ή 12 μήνες. Είναι ο ιδανικός υποψήφιος και η θεραπεία γίνεται μία φορά το χρόνο.
 • Ο υπερκινητικός τύπος, στον οποίο δεν συγχρονίζονται οι μυϊκές συσπάσεις με την έκφραση συναισθημάτων. Το αποτέλεσμα του botox μπορεί να διαρκέσει 4-5 μήνες ίσως και πιο λίγο. Είναι ο πιο συχνός τύπος και στην περίπτωση αυτή η θεραπεία γίνεται τρείς φορές το χρόνο.
 • Ο υπερτονικός τύπος είναι το αντίθετο αποτέλεσμα της έλλειψης ελέγχου, όπως στον υπερκινητικό τύπο. Έτσι οι ρυτίδες δεν εξαφανίζονται τελείως και η μυϊκή σύσπαση μπλοκάρεται μόνο για 1 με 2 μήνες. To αποτέλεσμα διαρκεί λιγότερο από τους άλλους τύπους και ο σκοπός είναι σταδιακά να μετατρέψουμε τον υπερτονικό τύπο σε κινητικό. Πολλές φορές κάποιος άνθρωπος μπορεί να έχει μύες υπερκινητικούς σε μια περιοχή και υποκινητικούς σε μια άλλη.

«Η αναγνώριση από τον ιατρό του τύπου της μυϊκής συμπεριφοράς και η ισορροπημένη δοσολογία του botox μπορεί να δώσει ένα φυσικό αποτέλεσμα και όχι μια «παγωμένη» έκφραση» συμπληρώνει ο Δρ. Αθανασίου και καταλήγει:

«Χρειάζεται ο εξειδικευμένος ιατρός να εξατομικεύει την τεχνική εφαρμογής για τον κάθε ενδιαφερόμενο, αφού πρώτα τον ενημερώσει για τα είδη ρυτίδων του προσώπου του».

Σύμφωνα με τους πλαστικούς η φθηνή θεραπεία botox μπορεί να ενέχει κινδύνους, καθώς το φάρμακο να μην έχει έγκριση, να μην είναι σωστά παρασκευασμένο ή να είναι πολύ αραιωμένο.

Οι δυναμικές ρυτίδες, όπως της συνοφρύωσης, του γέλιου, οι οριζόντιες του μετώπου, μειώνονται με την εφαρμογή του botox. Στις στατικές ρυτίδες, το botox δεν έχει αποτέλεσμα γιατί αυτές είναι αποτέλεσμα της γήρανσης, της απώλειας ελαστίνης, κολλαγόνου και υποχώρησης της δερματικής συγκρότησης. Εδώ υπάρχουν άλλου είδους θεραπείες όπως: laser fraxel, μεσοθεραπείες (αυτόλογη ή ετερόλογη) και γέμισμα βαθύτερων ρυτίδων με υαλουρονικό οξύ.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αθανάσιος Αθανασίου
Πλαστικός χειρουργός

Τηλ: 210 8949920, 210 8949090, 210 7230502
URL: www.athens-beverlyhills.com, www.abh-medicalgroup.com

 
Χρήσιμες Συμβουλές Πρόληψης από τον Καρκίνο PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 15 Ιανουάριος 2014 13:29

Ο «Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου» αποτελεί ένα εργαλείο αντί του καρκίνου με χρήσιμες συμβουλές-συστάσεις προς τους πολίτες για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και την προστασία-πρόληψή τους από τον καρκίνο.

Η ανάγκη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου μέσω της μείωσης των παραγόντων κινδύνου, των περιστατικών καρκίνου και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντάξει τον κώδικα εναντίον του καρκίνου. Ο κώδικας αυτός αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ευρώπη κατά του καρκίνου» το 1987, αναθεωρήθηκε το Νοέμβριο του 1994 (έκδοση της 2ης έκδοσης) από μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων για τον καρκίνο και στη συνέχεια ξανα-αναθεωρήθηκε το 2003 (έκδοση 3ης έκδοσης).

Συνολικά οι συμβουλές πρόληψης είναι 11. Συγκεκριμένα, οι 1-6 αφορούν τον τρόπο ζωής, οι 7 το περιβάλλον, οι 8-10 τον προσυμπτωματικό έλεγχο και οι 11 τον εμβολιασμό.

Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου

Πολλές διαστάσεις της υγείας γενικώς είναι δυνατό να βελτιωθούν και πολλοί θάνατοι από καρκίνο να αποφευχθούν με την υιοθέτηση πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

 • Μην καπνίζετε. Αν καπνίζετε, σταματήστε το κάπνισμα. Αν δεν μπορείτε να το σταματήσετε, τουλάχιστον μην καπνίζετε παρουσία μη καπνιστών.
 • Αποφύγετε την παχυσαρκία.
 • Να έχετε κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα.
 • Αυξήστε την ημερήσια κατανάλωση και την ποικιλία λαχανικών και φρούτων. Καταναλώστε τουλάχιστον πέντε μικρομερίδες ημερησίως. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν λιπίδια ζωικής προελεύσεως
 • Αν πίνετε αλκοολούχα ποτά, είτε πρόκειται για μπύρα, κρασί ή άλλα οινοπνευματώδη, μετριάστε την κατανάλωση σε δύο ποτά την ημέρα, αν είστε άνδρας, ή ένα ποτό την ημέρα, αν είστε γυναίκα.
 • Προσοχή χρειάζεται για την αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η προστασία των παιδιών και των εφήβων. Άτομα που έχουν τάση για ηλιακά εγκαύματα, πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτικά μέτρα σε όλη τους τη ζωή.
 • Εφαρμόστε αυστηρά τις οδηγίες για αποφυγή έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας για ουσίες που είναι δυνητικά καρκινογόνες. Ακολουθήστε τις επίσημες κρατικές οδηγίες για την προστασία από τις ακτινοβολίες.
Υπάρχουν προγράμματα Δημόσιας Υγείας που μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση καρκίνου ή να αυξήσουν τις πιθανότητες θεραπείας του.
 • Οι γυναίκες από την ηλικία των 25 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό πρέπει να γίνεται μέσα από προγράμματα με διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου σύμφωνες με τις «Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη Διασφάλιση Ποιότητας στον Έλεγχο του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας».
 • Οι γυναίκες από την ηλικία των 50 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για καρκίνο του μαστού. Αυτό πρέπει να γίνεται μέσα από προγράμματα, με διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου σύμφωνες με τις «Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη Διασφάλιση Ποιότητας στον Έλεγχο με Μαστογραφία».
 • Άνδρες και γυναίκες από την ηλικία των 50 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτό πρέπει να γίνεται μέσα από προγράμματα με ενσωματωμένες διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας.
 • Συμμετέχετε σε προγράμματα εμβολιασμού κατά του ιού της ηπατίτιδας Β.

 

Πηγή: Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://ec.europa.eu/health-eu/health_problems/cancer/index_en.htm)

 

Πηγή: www.keelpno.gr

 
Παιδί με εγκεφαλική παράλυση έλαβε αγωγή με τα δικά του βλαστικά κύτταρα από το αίμα ομφάλιου λώρου PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 10 Ιανουάριος 2014 12:57

O Όμιλος Cryo-Save, η Κορυφαία Διεθνής Οικογενειακή Τράπεζα Φύλαξης Βλαστικών Κυττάρων, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι στις 10 Δεκεμβρίου 2013, ένα κορίτσι τεσσάρων (4) ετών από την Ισπανία, έλαβε ως αγωγή τα δικά του βλαστικά κύτταρα από το αίμα ομφάλιου λώρου (αυτόλογη μεταμόσχευση) στην προσπάθεια αντιμετώπισης εγκεφαλικής παράλυσης. Η εγκεφαλική παράλυση αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς στην έρευνα θεραπειών με βλαστικά κύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Luis Madero, επικεφαλής του Τμήματος Ογκοαιματολογίας του Νοσοκομείο del Niño Jesús, στην Ισπανία. Πρόκειται για την τρίτη έγχυση αυτού του τύπου που εκτελείται από τον Dr. Madero για θεραπεία βρεφικής εγκεφαλική παράλυσης.

«Παρόλο που αυτοί οι τύποι θεραπειών είναι ακόμα σε πρώιμο ερευνητικό στάδιο, πιστεύεται ότι οι θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής με τη χρήση βλαστικών κυττάρων θα μπορούσαν να είναι μια θεραπευτική επιλογή για την αναγέννηση της νευρική βλάβης του ιστού και επισκευής του εγκεφάλου», υποστηρίζει ο Dr. Luis Madero.

Η θεραπεία αυτή κατέστη δυνατή γιατί το αίμα ομφάλιου λώρου του παιδιού ήταν κρυοσυντηρημένο στην Cryo-Save.

«Για να είναι επιτυχείς αυτές οι διαδικασίες, θα πρέπει οι θεράποντες ιατροί που εκτελούν την έγχυση, να μπορούν να βασιστούν στην ποιότητα των κρυοσυντηρημένων βλαστικών κυττάρων από το αίμα ομφάλιου λώρου του ασθενούς. Η Cryo-Save αποδεικνύει έμπρακτα και με συνέπεια ότι πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε και πάλι τη δυνατότητα να καλύψουμε επαρκώς τις ανάγκες των οικογενειών που μας επέλεξαν και των θεράποντων ιατρών τους», δήλωσε η κα. Evi Mattil, a.i. Group C.E.O.

Εγκεφαλική Παράλυση

Η εγκεφαλική παράλυση αποτελεί μια ομάδα νευρολογικών διαταραχών που προσβάλει ένα σε κάθε 500 παιδιάi. Οι ακριβείς αιτίες δεν είναι πάντα γνωστές. Παρόλο που πιστεύεται ότι προκαλείται από την έλλειψη οξυγόνου κατά τη γέννηση, μεταξύ 70% και 80% των περιπτώσεων αυτών έχουν ήδη αρχίσει κατά την εγκυμοσύνη (προγεννητικές αιτίες), 10% κατά τη στιγμή της γέννησης (περιγεννητικές αιτίες) και 10% μετά τη γέννηση (μεταγεννητικές αιτίες) ii.

Η εγκεφαλική παράλυση είναι η συνέπεια μιας σειράς τραυματισμών σε ορισμένα μέρη του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου, κυρίως στις διαφορετικές περιοχές που ελέγχουν τις κινήσεις και τη στάση του σώματος. Είναι μια εγκεφαλική βλάβη, δεν είναι ασθένεια, δεδομένου ότι δεν είναι ούτε προοδευτική, ούτε μεταδοτική και προκαλεί σωματική αναπηρία στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Δεν υπάρχει καμία τυπική θεραπεία που να λειτουργεί για όλα τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, δεδομένου ότι κάθε ασθενής είναι μοναδικός. Τα παιδιά μπορούν να παρουσιάσουν βελτίωση και να αναπτυχθούν σωματικά, αλλά το κάνουν σε διαφορετικούς ρυθμούς. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ της φυσικής εξέλιξης ενός παιδιού με εγκεφαλική παράλυση και τα πιθανά οφέλη της θεραπείας.

Μέχρι πρότινος, οι θεραπείες που χρησιμοποιούνταν περιορίζονταν στην αποκατάσταση και την πρόληψη των επιπλοκών, όμως η πρόληψη και πρόβλεψη είναι συχνά δύσκολη. Οι σύγχρονες τάσεις των ειδικών είναι να χρησιμοποιούν βλαστικά κύτταρα από αίμα ομφάλιου λώρου, για την αντιμετώπιση της βλάβης αυτής, δεδομένου ότι οι ανοσορρυθμιστικοί, αντιφλεγμονώδεις και αναγεννητικοί μηχανισμοί των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος θεωρούνται ότι μπορούν να επιφέρουν βελτίωση. Παρόλο που τα προκαταρκτικά συμπεράσματα είναι θετικά, η ανάγκη για κλινικές μελέτες γίνεται περισσότερο επιτακτική, για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας.

Τρέχουσες Κλινικές Μελέτες

Επί του παρόντος, υπάρχουν διάφορες τρέχουσες διεθνείς κλινικές μελέτες, σχετικά με τη χρήση των βλαστικών κυττάρων για την αντιμετώπιση της εγκεφαλικής παράλυσης.

Μια μελέτη πραγματοποιείται σήμερα με 184 παιδιά στο "Duke University" στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Μελέτη αυτόλογης έγχυσης αίματος ομφάλιου λώρου σε παιδιά με επίκτητες νευρολογικές διαταραχές». Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ασθενών (140) έχουν εγκεφαλική παράλυση, τα υπόλοιπα πάσχουν από συγγενή υδροκεφαλία και άλλους τραυματισμούς του εγκεφάλου. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 12 μήνες μετά την έγχυση. Τα αρχικά πορίσματα δείχνουν ότι είναι μια ασφαλής θεραπεία, αφού μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες. Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, κάποιες οικογένειες έχουν αναφέρει θετικά αποτελέσματα για το παιδί τους.

Μια ακόμη μελέτη είναι σε εξέλιξη στο "Georgia Medical College" στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος βλαστικών κυττάρων έγχυσης για την αντιμετώπιση της εγκεφαλικής παράλυσης στα παιδιά» iii. Αντίστοιχες έρευνες για τη θεραπεία άλλων ασθενειών όπως ο διαβήτης, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η σκλήρυνση κατά πλάκας επίσης διεξάγονται στη Γερμανία, στη Ταϊβάν, στην Κορέα και στην Ιαπωνία.

Σχετικά με την Cryo-Save  

Η Cryo-Save (http://www.cryo-save.com/group), η Κορυφαία Διεθνής Οικογενειακή Τράπεζα Φύλαξης Βλαστικών Κυττάρων, έχει αποθηκεύσει περισσότερα από 250.000 δείγματα από αίμα ομφάλιου λώρου και ιστού στις Εγκαταστάσεις της. Υπάρχουν ήδη πολλές ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπισθούν με τη χρήση βλαστικών κυττάρων και ο αριθμός αυτών συνεχώς αυξάνεται. Η Cryo-Save έχει κρυοσυντηρήσει δείγματα από περισσότερες από 70 χώρες, σε πέντε ηπείρους, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και φύλαξης στο Βέλγιο, τη Γερμανία, το Ντουμπάι, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.


Πηγές:
i. How common are the "common" neurologic disorders? D. Hirtz, MD, D. J. Thurman, MD, MPH, K. Gwinn-Hardy, MD,
M. Mohamed, MPH, A. R. Chaudhuri, PhD and R. Zalutsky, PhD. Neurology 2007;68:326-337
ii. http://www.emedicinehealth.com/cerebral_palsy/page2_em.htm
iii. www.clinicaltrials.gov: NCT 01072370

 

 


 
Κάταγμα πέους η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μόνη λύση PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 09 Ιανουάριος 2014 11:30

Με άμεση χειρουργική επέμβαση αντιμετωπίζεται το κάταγμα πέους, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες μετατραυματικής στυτικής δυσλειτουργίας!
Αυτό υποστηρίζουν ουρολόγοι-ανδρολόγοι με αφορμή την περίπτωση του 48χρονου από την Σίφνο που μεταφέρθηκε με ελικόπτερο την περασμένη εβδομάδα σε νοσοκομείο της Αθήνας με αιμορραγικό κάταγμα πέους!

«Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να γίνει άμεσα, τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα, για να μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες μετατραυματικής στυτικής δυσλειτουργίας» αναφέρει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος κ Θάνος Παλλαντζάς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τις πέντε πρώτες ώρες μετά το κάταγμα, καθώς έτσι μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα μετατραυματικής στυτικής δυσλειτουργίας, και δυσμορφίας του πέους (Ν. Peyronie), χωρίς βέβαια να εξαλείφεται.

Το κάταγμα του πέους-αν και δεν έχει κόκκαλο- μπορεί είναι σπάνιο, αλλά σίγουρα συμβαίνει. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία έχουν καταγραφεί διεθνώς 1.331 περιπτώσεις κατάγματος πέους, αρχής γενομένης από το 1935.

Συνήθως τα κάταγμα πέους παθαίνουν άνδρες ηλικίας 20 με 50 χρόνων, κυρίως μεταξύ των 20 και 30 χρόνων. Απαραίτητη προυπόθεση είναι το πέος να βρίσκεται σε πλήρη στύση.

Τα κατάγματα πέους συμβαίνουν:

 • Kατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. (Τα περισσότερα σε ποσοστό δηλαδή περίπου το 80%).
 • Συνήθως συμβαίνουν όταν το πέος "χτυπά" το ηβικό οστό ή το περίνεο της σεξουαλικού συντρόφου κατά τη διάρκεια έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας. Πιο συχνά συμβαίνει όταν η σεξουαλική θέση απαιτεί τη γυναίκα να είναι ιππαστί.
 • Κατά την διάρκεια αυνανισμού. Έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες μορφές αυνανισμού που προκάλεσαν κατάγματα του πέους.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΠΕΟΥΣ

 • Ήχος κατάγματος (σαν να σπάει ένα "κλαδί" ή "κόκαλο")
 • Οξύς πόνος και ταυτόχρονα
 • Απώλεια στύσης
 • Δυσκολία στην ούρηση ή ακόμα και αδυναμία ούρησης (στην περίπτωση ταυτόχρονης ρήξης και της ουρήθρας σε ποσοστό 20%)

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΤΑΓΜΑ

 • Μελάνιασμα και πρήξιμο (οίδημα)
 • Παίρνει τη μορφή ενός "S "
 • Αίμα από την ουρήθρα,

Η διάγνωση για το κάταγμα πέους από τον ουρολόγο-ανδρολόγο βασίζεται στο ιστορικό του άνδρα και στην κλινική εξέταση.

Σε περίπτωση αμφιβολίας ή όταν θέλουμε να επισημάνουμε το επίπεδο και την βαρύτητα της ρήξης συμπληρώνεται από τον παρακάτω απεικονιστικό έλεγχο, που συνήθως είναι περιτός μιας και η οποιαδήποτε συμμετοχή άλλης ανατομικής περιοχής αναγνωρίζεται και διορθώνεται κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης:

 • Υπερηχοτομογραφία πέους, όπου αναγνωρίζεται το αιμάτωμα και πιθανόν η θέση της ρήξης του σηραγγώδους σώματος
 • Ουρηθρογραφία, αν υπάρχει υπόνοια συμμετοχής της ουρήθρας, για την απεικόνιση της ρήξης της ουρήθρας
 • Μαγνητική τομογραφία.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΟΥΣ

Η αντιμετώπιση μπορεί να έχει συντηρητική ή χειρουργική μορφή. Ωστόσο οι γιατροί επισημαίνουν ότι η συντηρητική θεραπεία συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας και θα πρέπει να εφαρμόζεται σ' εξαιρετικά επιλεγμένες περιπτώσεις και αφού έχει ενημερωθεί ο ασθενής για τις πιθανές επιπλοκές.

«Η συντηρητική θεραπεία, εφαρμόζεται σπάνια και ενδείκνυται σ' απλή κάκωση του πέους χωρίς συνυπάρχουσα ρήξη του σηραγγώδους σώματος, άρα όχι σε κάταγμα.» αναφέρει ο κ Παλλαντζάς.

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:
 • Παγοκύστες
 • Περίδεση
 • Χορήγηση αντιβιοτικών
 • Αναλγητικά
 • Χορήγηση σκευασμάτων που αναστέλλουν τη στύση
«Η θεραπεία εκλογής του κατάγματος πέους είναι η χειρουργική αντιμετώπιση και μάλιστα ΑΜΕΣΑ μέσα στις πέντε πρώτες ώρες από το συμβάν» καταλήγει ο κ Παλλαντζάς.


Στοιχεία Επικοινωνίας

Θάνος Παλλαντζάς
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος
Τηλ.: 2105777746
URL: www.e-peristeri.gr/pallantzas
 
Μέλι και κανέλα PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 08 Ιανουάριος 2014 12:30

Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι πάντα το μέλι. Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα γίνει στερεό. Όταν συμβεί αυτό θα χαλαρώσει το καπάκι, βράζουμε λίγο νερό, και καθίζουμε το δοχείο με το μέλι στο ζεστό νερό, σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να υγροποιηθεί. Στη συνέχεια είναι τόσο καλό όσο ήταν και στην αρχή. Ποτέ να μην βράσει το μέλι ή να το βάζουμε σε φούρνο μικροκυμάτων. Αν γίνει αυτό θα σκοτωθούν τα ένζυμά του.

Τα πραγματικά στοιχεία για το μέλι και την κανέλα

Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μίγμα του μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες. Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως «RamBan» (πολύ αποτελεσματικό) φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένειες.

Η σημερινή επιστήμη λέει ότι ακόμα κι αν το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει τους διαβητικούς ασθενείς. Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995 έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτεί με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:

ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, αλείψτε στο ψωμί και να το φάτε τακτικά για πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει τον ασθενή από καρδιακή προσβολή. Επίσης, όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, διατηρείται μίλια μακριά από την επόμενη καρδιακή προσβολή. Η τακτική χρήση της παραπάνω διαδικασίας ανακουφίζει από την απώλεια της αναπνοής και ενισχύει την καρδιά να κτυπά. Στην Αμερική και τον Καναδά, διάφορες ιδιωτικές κλινικές έχουν θεραπεύσει επιτυχώς ασθενείς και έχουν διαπιστώσει ότι μεγαλώνοντας, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Μέλι και κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.

ΑΡΘΡΙΤΗΣ

Αρθρίτιδα. Οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και χρόνια αρθρίτιδα μπορεί να θεραπευτεί. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί έκαναν τη θεραπεία στους ασθενείς με ένα μίγμα μιας κουταλιάς της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί επεξεργασία, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο, και μέσα σε ένα μήνα ως επί το πλείστον όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν εξαιτίας της αρθρίτιδας, περπάτησαν απαλλαγμένοι από τον πόνο.

ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ

Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας κανέλα σε σκόνη και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην κύστη.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού σκόνη κανέλας αναμιγνύεται σε 450ml νερό, δίνοντάς το σε έναν ασθενή με χοληστερίνη, βρέθηκε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες. Όπως αναφέρθηκε για τους αρθριτικούς ασθενείς, εάν ληφθεί τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρθηκαν στην εν λόγω εφημερίδα, αγνό μέλι που λαμβάνεται με τροφή ανακουφίζει καθημερινά τη χοληστερόλη.

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ

Εκείνοι που πάσχουν από συχνά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μία κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1 / 4 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη την ημέρα για τρεις ημέρες. Αυτή η διαδικασία θα θεραπεύσει και τον πιο χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα, καθώς και την ιγμορείτιδα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΜΑΧΟΥ

Μέλι που λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει το πόνο στο στομάχι, αλλά και καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα τους.

ΑΕΡΙΑ

Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, αποκαλύπτεται ότι αν το μέλι λαμβάνεται με λίγη κανέλα σε σκόνη, το στομάχι απαλλάσσεται από αέρια.

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Καθημερινή χρήση κανέλας σε σκόνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριακών andviral ασθενειών.

ΔΥΣΠΕΨΙΑ

Κανέλα σε σκόνη ανακατεμένη σε δύο κουταλιές της σούπας μέλι που λαμβάνεται πριν από το φαγητό ανακουφίζει από οξύτητα και χωνεύει ακόμη τα βαρύτερα φαγητά.

ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Τσάι με μέλι και κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά των γηρατειών. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουταλάκι κανέλα σε σκόνη και τρία φλιτζάνια νερό και τα βράζουμε όπως το τσάι. Πίνετε 1 / 4 φλιτζανιού, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Κρατά το δέρμα φρέσκο και απαλό και εμποδίζει τα γηρατειά. Η ζωή εκτείνεται ακόμη και άνω των 100 ετών.

ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ

Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και να πλένουν το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.

ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχήνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.

ΜΕΙΩΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι, και το βράδυ πριν τον ύπνο, να πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έδειξε ότι προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών έχουν θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα είδη καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για ένα μήνα τρεις φορές την ημέρα.

ΚΟΥΡΑΣΗ

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία. Ο Δρ Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι που λαμβάνεται σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα.

ΑΣΧΗΜΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ

Καθημερινά πρωί και βράδυ μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται σε ίσα μέρη, αποκαθιστά τα προβλήματα της ακοής.

 

 

Από το περιοδικό "ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΕΑ"

www.silva.gr

 
Νέα επεμβατική τεχνική: Άμεση βάδιση μετά από αντικατάσταση γόνατος, λόγω χρόνιας οστεοαρθρίτιδας PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2013 18:14

Άμεση βάδιση μετά από αντικατάσταση γόνατος, λόγω χρόνιας οστεοαρθρίτιδας, προσφέρει στους ασθενείς μια νέα επεμβατική τεχνική, τα θεαματικά αποτέλεσμα της οποίας παρουσιάστηκαν από διάσημους ορθοπεδικούς στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρθροπλαστικών στο Ορλάντο των Η.Π.Α (11-14 Δεκεμβρίου)!

Οι ασθενείς μετά την αντικατάσταση γόνατος, βαδίζουν αμέσως και οι περισσότεροι απ'  αυτούς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ή την επόμενη ημέρα, ακολουθώντας σύντομο πρωτόκολλο αποκατάστασης!

«Η εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη νέα τεχνική δίνουν πράγματι εκπληκτικά αποτελέσματα και οι ασθενείς μπορούν να βαδίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης» αναφέρει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, που εφαρμόζει τη μέθοδο στην Ελλάδα.

«Η νέα τεχνική, συνεχίζει ο Δρ Αλευρογιάννης ανήκει στην κατηγορία της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής και έχει σαν αποτέλεσμα, να μη διαταράσσει καθόλου τα συνδεσμικά στοιχεία και το μυϊκό σύστημα της άρθρωσης του γόνατος. Τα ειδικά προθετικά υλικά, τοποθετούνται με ακρίβεια, σε άριστη θέση, με ή χωρίς τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και παθητικών συστημάτων ρομποτικής χειρουργικής, μέσα από μικρές τομές, όπως επιβάλλει η επιστήμη στις μέρες μας" .

Η νέα μέθοδος γίνεται σε πιστοποιημένα Κέντρα με εξειδικευμένο προσωπικό, με μεγάλη χειρουργική εμπειρία, άριστη γνώση των ανατομικών στοιχείων της περιοχής, καθώς και άριστη τεχνική υποστήριξη από όλη τη χειρουργική ομάδα. Χαίρει ήδη ευρείας αποδοχής από τους ασθενείς. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και ο μέσος χρόνος νοσηλείας δεν ξεπερνά τις δυο ημέρες. Όλοι οι ασθενείς κινητοποιούνται ευχερώς από το βράδυ της εγχείρησης και οι επιπλοκές μας είναι μηδαμινές.

Η μέθοδος απευθύνεται σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια οστεοαρθρίτιδα του γονάτου και η συντηρητική θεραπεία δεν έχει πλέον κανένα αποτέλεσμα, αλλά κυρίως σε αυτούς που "φοβούνται" την παλιά κλασική μέθοδο με τις δυνητικές επιπλοκές της και θέλουν κάτι ελάχιστα επεμβατικό, που να συνδυάζει ταχεία ανάρρωση και το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στο γόνατο είναι:
 • Aνώδυνη
 • Προσφέρει καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα
 • Ελαχιστοποιεί την απώλεια αίματος στο χειρουργείο, τον μετεγχειρητικό πόνο και την ανάγκη χρήσης φαρμάκων
 • Συμβάλλει στην ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση
 • Ελαττώνει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές και
 • Οδηγεί σε ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η χειρουργική τεχνική διαφέρει από την κλασική αρθροπλαστική, δεν καθηλώνει τον ασθενή στο κρεβάτι, ελαττώνει το κόστος νοσηλείας του και δεν του δημιουργεί μετεγχειρητικά προβλήματα. Επίσης οι ασθενείς αφήνουν τις πατερίτσες και άλλα εξωτερικά βοηθήματα μετά από περίπου 25 ημέρες, δεν έχουν ανάγκη παρατεταμένης φυσιοθεραπείας, οδηγούν το αυτοκίνητό τους με ιατρική οδηγία μετά από 20 ημέρες, ενώ ανεβαίνουν σκάλες, συνήθως μετά το 15ήμερο.

OΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ ΕΠΕΒΑΣΗΣ

Ένδειξη για την αντικατάσταση του γόνατος έχουν κυρίως οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι στην πραγματικότητα εκφυλιστική νόσος της μέσης ηλικίας, προσβάλλει κυρίως τα κάτω άκρα με πιο συχνή την άρθρωση του γόνατος σε ποσοστό άνω του 65% και αποτυπώνει την προοδευτική φθορά του χόνδρου, που δε δύναται να αναγεννηθεί από μόνος του και οδηγεί σε βαθμιαία καταστροφή της άρθρωσης.

Μόνο στην Ευρώπη πάνω από 100 εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους. Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνεπεία των τελευταίων τεχνολογικών και ιατρικών επιτευγμάτων, η παχυσαρκία και η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης φαίνεται να αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες του προβλήματος.

Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το 14% του ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αρθρώσεις του, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής και δυσχέρεια εργασίας. Μάλιστα αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο πάσχων κινδυνεύει με σοβαρή αναπηρία.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ήδη μια από τις 10 πιο συχνές αιτίες εργασιακής ανικανότητας στις προηγμένες χώρες του κόσμου. Πάνω από 80% των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα έχουν καθημερινό πόνο και περιορισμό της κινητικότητάς τους, ενώ ποσοστό 25% δεν μπορούν να εκτελέσουν με ευκολία δραστηριότητες που αφορούν την καθημερινότητά τους.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Σταύρος Αλευρογιάννης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Τηλ: 210 778 6868, 210 6502169
URL: www. bioorthopediki.gr

 

 
Βλεφαροπλαστική χωρίς νυστέρι δίνει νεανικά μάτια PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2013 18:05

Χωρίς νυστέρι, ανώδυνα και με την έγχυση αυτόλογου λίπους γυναίκες κα άνδρες μπορούν άμεσα να αποκτήσουν νεανικά μάτια, απαλλαγμένοι από μαύρες σακούλες και πεσμένα βλέφαρα!

Η εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής στον τομέα της βλεφαροπλαστικής, με τη νέα τεχνική micro fat grafting, «δίνει νεανικά μάτια», καθώς τα μάτια αποτελούν το κυρίαρχο αισθητηριακό μας όργανο και το πρώτο σημείο που παρατηρούμε σ' έναν άνθρωπο.

«Για πολλούς αιώνες, τα μάτια, κυρίως τα γυναικεία, έχουν υπάρξει το επίκεντρο μεγάλης προσοχής. Τα βλέφαρα, οι βλεφαρίδες και η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια έχουν αποτελέσει αντικείμενο ατέλειωτων παραλλαγών όσον αφορά τις αποχρώσεις, τη μορφή και τον καλλωπισμό τους, σε κάθε πολιτισμό στην ιστορία του κόσμου» αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός κ Άρης Νταμάγκας, αναπληρωτής διευθυντής στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Μάλιστα προσθέτει ο κ Νταμάγκας, «στους πολιτισμούς πολλών χωρών, η επαφή με το βλέμμα συνιστά μια πνευματική και αναζωογονητική εμπειρία. Επίσης, με το βλέμμα εκφράζουμε συναισθήματα, μηνύματα και φλερτάρουμε».

Η νέα τεχνική micro fat grafting, που εφαρμόζεται από διάσημους πλαστικούς σε όλο τον κόσμο, κερδίζει καθημερινά έδαφος, καθώς προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα.

Η νέα τεχνική, σύμφωνα με τους πλαστικούς χειρουργούς εφαρμόζεται για την αποκατάσταση στις περιπτώσεις:
 • Πτώσης του φρυδιού και μείωσης της απόστασης αυτού από την πτυχή του άνω βλεφάρου
 • Στις «σακούλες» στα άνω και κάτω βλέφαρα
 • Στο πόδι της «χήνας»
 • Μαύρων κύκλων στα κάτω βλέφαρα
 • Στην «αύλακα» ή δάκρυ στο εσωτερικό των κάτω βλεφάρων
 • Στη χαρακτηριστική διαφορά στη μετάβαση του δέρματος από το κάτω βλέφαρο στο μάγουλο

«Σχεδόν όλα τα παραπάνω μπορεί να αντιμετωπιστούν πλέον χωρίς νυστέρι, ειδικά αν η έκτασή τους δεν είναι μεγάλη» συμπληρώνει ο κ Νταμάγκας.

ΤΕΧΝΙΚΗ MICRO FAT GRAFTING

Με την τεχνική micro fat grafting ο πλαστικός με τοπική αναισθησία στο ιατρείο του λαμβάνει μικρή ποσότητα λίπους από τα σημεία του σώματος της γυναίκας ή του άνδρα, όπου υπάρχει διαθέσιμο. Στη συνέχεια γίνεται επεξεργασία του λίπους και ακολούθως εγχύεται με ειδική κάνουλα στις παρακάτω περιοχές:

 • Στην περιοχή του φρυδιού (επιτυγχάνει ανόρθωσή του και το βλέμμα "ανοίγει" και γίνεται ξεκούραστο και πιο νεανικό)
 • Στην αύλακα του εσωτερικού των κάτω βλεφάρων
 • Στην περιοχή ανάμεσα στο κάτω βλέφαρο και το ζυγωματικό, για να γίνει το δέρμα ενιαίο(χωρίς κοιλότητες και ρυτίδες) όπως είναι στις νεότερες ηλικίες.
 • Παράλληλα τα βλαστοκύτταρα που υπάρχουν στο λίπος ανανεώνουν το δέρμα και του δίνουν νεανική όψη και φρεσκάδα. Ταυτόχρονα εξαφανίζονται οι μαύροι κύκλοι και οι λεπτές ρυτίδες της έξω γωνίας των βλεφάρων

Η επάνοδος στην καθημερινότητα γίνεται σε λίγες ημέρες, όταν υποχωρήσει το οίδημα. Επίσης η τεχνική μπορεί να συνδυαστεί με botox ή/και peeling για μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.

«Τα αποτελέσματα με την εφαρμογή της τεχνικής του micro fat grafting είναι θεαματικά καθώς τόσο η γυναίκα όσο και ο άνδρας «αποκτούν» νεανικά μάτια χωρίς το στίγμα της επέμβασης» καταλήγει ο κ Νταμάγκας.

Σύμφωνα με τους πλαστικούς χειρουργούς, κάνοντας μια κλασσική βλεφαροπλαστική, μπορεί να διορθωθούν η χαλάρωση του δέρματος και οι "σακούλες". Όμως πολύ συχνά η συνολική εικόνα των βλεφάρων δεν είναι η επιθυμητή κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μόνη παρέμβαση που γίνεται αφορά μόνο αφαίρεση δέρματος και λίπους, με συχνό αποτέλεσμα τα «βαθουλωμένα και στρογγυλεμένα » μάτια.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής micro fat grafting είναι ότι αναπλάθει τα βλέφαρα με τρόπο φυσικό και αρμονικό. Αυτό επιτυγχάνεται με την επανατοποθέτηση, όχι με την αφαίρεση, του λίπους στη σωστή θέση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί μικρή αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος στο άνω βλέφαρο και, η ενίσχυση του χαλαρωμένου σφιγκτήρα του κάτω βλεφάρου με ειδικά ράμματα στην έξω γωνία του ματιού (κανθοπλαστική). Έτσι πέρα από τη χαλάρωση και τις "σακούλες", διορθώνεται η απόσταση της κόρης από το κατώτερο σημείο του σφιγκτήρα των κάτω βλεφάρων (όπως είναι στις νεαρές ηλικίες), καθώς και το σχήμα και ο τόνος των βλεφάρων.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Άρης Νταμάγκας
Πλαστικός Χειρουργός

Τηλ: 2106455336
Κιν: 6932222531
URL: www.damagas.gr

 
Ενθέματα σιλικόνης και αυτόλογο λίπος μαζί στην αυξητική στήθους PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2013 14:53

Σιλικόνη και αυτομόσχευμα λίπους μαζί συνδυάζει η νέα τεχνική στην αυξητική στήθους για καλύτερο όγκο και φυσικό αποτέλεσμα!

Μέχρι τώρα, η κλασική αυξητική στήθους γινόταν με ενθέματα σιλικόνης (στρογγυλά ή ανατομικά) για την επίτευξη του επιθυμητού όγκου. Επέμβαση αρκετά δημοφιλής στις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια, η αυξητική στήθους γίνεται επίσης και με τη χρήση αυτόλογου λίπους (από το ίδιο το σώμα της γυναίκας), αν και εφόσον πάντα υπάρχει επαρκής ποσότητα λίπους, για επίτευξη όγκου με πιο φυσικό αποτέλεσμα.

«Σήμερα, οι νέες εξελίξεις στην πλαστική χειρουργική, άνοιξαν τον δρόμο για την σύνθετη αυξητική, που συνδυάζει και τα δύο: ενθέματα σιλικόνης και χρήση αυτόλογου λίπους, προσφέροντας όγκο και φυσικό αποτέλεσμα μαζί» τονίζει ο διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός κ. Αθανάσιος Αθανασίου.

«Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζει ο κ. Αθανασίου, η νέα τεχνική συνδυάζει προβολή του όγκου των εμφυτευμάτων στήθους με την αίσθηση του υπερκείμενου λίπους προκειμένου να επιτευχθεί φυσικό αποτέλεσμα σε σχήμα, όγκο και υφή».

Το μεταμοσχευμένο λίπος δίνει όγκο και στον υποδόριο χώρο του μαστού. Λαμβάνεται από σημεία του σώματος που υπάρχει περίσσεια με την ειδική τεχνική λιποαναρρόφησης και προσεκτικής επεξεργασίας του (ώστε να αποβληθούν όλα τα αιμοφόρα στοιχεία), προκειμένου κατόπιν καθαρό πια το λίπος να τοποθετηθεί γύρω ή και πάνω από το ένθεμα σιλικόνης.

Περιοχές όπου μπορούμε να πάρουμε λίπος είναι η κοιλιά, μηροί, και γλουτοί. Με το φυγοκεντράρισμα του λίπους φεύγουν και τα υγρά λιπαρά στοιχεία του.

Το καθαρό στερεό λίπος χρησιμοποιείται ως μόσχευμα.

Με την εφαρμογή των ενθεμάτων σιλικόνης δημιουργείται μια διάταση του δέρματος της περιοχής του στήθους και έτσι με μεγαλύτερη ευκολία γίνεται η επανατοποθέτηση του λίπους ώστε να επιτευχθεί πιο φυσικό και τέλειο αποτέλεσμα σε σχήμα, όγκο και υφή.

«Εμφυτεύοντας το λίπος πάνω και γύρω από τα ενθέματα σιλικόνης αποφεύγονται τα ορατά όρια των εμφυτευμάτων σε πολύ λεπτό δέρμα ή πολύ αδύνατα σώματα. Την ποσότητα λίπους καθορίζει ο πλαστικός χειρουργός ώστε να γίνει γρήγορα η ενσωμάτωσή του. Όταν η ποσότητα του λίπους είναι σωστή ο υπερκείμενος όγκος έχει ισορροπία με τα εμφυτεύματα και το αποτέλεσμα είναι φυσικό και τέλειο» καταλήγει ο Δρ. Αθανασίου.

Με τη σύνθετη αυξητική στήθους η ενδιαφερόμενη έχει και επιπλέον όφελος ότι στον ίδιο χειρουργικό χρόνο κερδίζει αποτέλεσμα από δυο επεμβάσεις: και σύνθετη αυξητική στήθους και λιποαναρρόφηση.

H νέα τεχνική εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στο Μαϊάμι και στη Νέα Υόρκη από όλο και περισσότερους σύγχρονους πλαστικούς χειρουργούς, ενώ το τελευταίο εξάμηνο εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, από τον Δρ. Αθανασίου με ιδιαίτερα επιτυχή αποτελέσματα.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αθανάσιος Αθανασίου
Πλαστικός Χειρουργός

Τηλ: 210 8949920, 210 8949090, 210 7230502
URL: www.athens-beverlyhills.com, www.abh-medicalgroup.com

 
Καμπάνια "Τροφός": Η διατροφική και θεραπευτική αξία των οσπρίων PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2013 14:37

Τα όσπρια αποτελούν μια ολόκληρη κατηγορία φυσικών τροφών στην οποία περιλαμβάνονται τα φασόλια, οι φακές, η φάβα, τα ρεβίθια, ο αρακάς, τα λούπινα, το λαθούρι, τα κουκιά κ.α. Πρόκειται για τα αποξηραμένα ώριμα σπέρματα συγκεκριμένων φυτών, τα οποία ονομάζονται ψυχανθή. Αποτελούν βασικό στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής εδώ και χιλιετηρίδες, ενώ η υψηλή διατροφική τους αξία βοήθησε αποτελεσματικά την επιβίωση και την ανάπτυξη του ανθρωπίνου είδους, ειδικά σε περιόδους που οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες απειλούσαν με υποσιτισμό μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού. Χαρακτηριστική είναι η απόδοση τιμής από τον συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο στην συνεισφορά των οσπρίων στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ιστορίας: «Χωρίς τα όσπρια ο Ευρωπαϊκός πληθυσμός δεν θα είχε διπλασιαστεί σε μόλις λίγους αιώνες και δεν θα ήμασταν οι εκατοντάδες εκατομμυρίων που είμαστε σήμερα...».

Για τους λαούς που ζουν στην λεκάνη της Μεσογείου τα όσπρια αποτέλεσαν πάντα την ραχοκοκαλιά της καθημερινής τους διατροφής. Ειδικότερα για μας τους Έλληνες τα όσπρια και πιο συγκεκριμένα τα φασόλια δεν αντιπροσωπεύουν μόνο βασικό διατροφικό στοιχείο, αλλά επίσης και πολιτισμικό στοιχείο, καθόσον η παραδοσιακή φασολάδα θεωρείται διαχρονικά το εθνικό φαγητό της χώρας. Δυστυχώς όμως για όλους μας και κυρίως για την υγεία μας, η παραδοσιακή αυτή αντιμετώπιση των οσπρίων έχει τις τελευταίες δεκαετίες αλλάξει και τα όσπρια έχουν αποχωρήσει από το καθημερινό μας τραπέζι και έχουν αντικατασταθεί από άλλες τροφές με πολύ λιγότερη θρεπτική αξία.

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά την διατροφική αξία των τροφίμων. Τα όσπρια αποτελούν μια εξαιρετική τροφή για τον άνθρωπο, πυκνή σε θρεπτικά συστατικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα όσπρια αν και είναι κατώτερες σε βιολογική αξία από αυτές του κρέατος είναι εντούτοις πολύ ανώτερες από όλα τα άλλα φυτικά τρόφιμα. Τα όσπρια περιέχουν επίσης υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης και γι αυτό τον λόγο θεωρούνται τρόφιμα επιλογής για καλή υγεία ακόμα και για τους διαβητικούς. Εκτός όλων αυτών των συστατικών, τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β και Ε, σε άλατα σιδήρου, φωσφόρου, νατρίου, καλίου και ασβεστίου, καθώς επίσης και σε διαιτητικές ίνες.

Η μεγάλη ποσότητα και η ανυπέρβλητη ποιότητα των διαιτητικών ινών των οσπρίων, βοηθούν όχι μόνο στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, καθώς και πολλών μορφών καρκίνου.

Ιδιαίτερα για το θέμα του καρκίνου, οι επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και κατ' επέκταση της κατανάλωσης οσπρίων έναντι του ενδεχομένου εμφάνισης καρκίνου σε διάφορους ιστούς είναι πάρα πολλές. Απάνθισμα αυτών των δεδομένων, αποτελεί το τελευταίο συμπέρασμα της μεγάλης πολυκεντρικής μελέτης EPIC (Br J Cancer 2011 Apr 26;104(9):1493-9) ότι η «προσήλωση» σε αυτό που ονομάζεται Μεσογειακό μοντέλο διατροφής, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το ρίσκο για εμφάνιση καρκίνου.

Επίσης, πρόσφατες ιατρικές έρευνες ασχολούνται με την σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φασολιών και της εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα φασόλια περιέχουν μεγάλη ποσότητα από υδατάνθρακες, οι οποίοι δεν χωνεύονται αλλά υφίστανται μια διαδικασία ζύμωσης στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα την δημιουργίας μιας σειράς λιπαρών οξέων, όπως είναι το οξικό, το προπιονικό και το βουτυρικό οξύ, τα οποία όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία της έρευνας, επιδρούν χημειοπροληπτικά στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η υγιεινή διατροφή συνδέεται με τη γενικότερη ευεξία του οργανισμού, και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη κι αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος, με πολλές σύγχρονες έρευνες σε διάφορα είδη τροφών, συμπεριλαμβανομένων και των οσπρίων, να έχουν αναδείξει τις έντονες αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται η καμπάνια «τροφός» από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η εκστρατεία "τροφός" περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές δράσεις, οι οποίες θα προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των ογκολογικών κλινικών, σε φαρμακεία, μέσα από τη διοργάνωση ημερίδων κι εκδηλώσεων, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ. Ειδικότερα, από 1η Οκτωβρίου λειτουργεί ο διαδικτυακός τόπος http://www.trophos.gr/, ο οποίος παρέχει, ανάμεσα σε άλλα, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τις αντικαρκινικές ιδιότητες τροφών, άρθρα, τροφο-λεξικό, καθώς επίσης και forum, όπου οι χρήστες μπορούν να ρωτήσουν έμπειρους διαιτολόγους-διατροφολόγους του δικτύου της medNutrition για θέματα που αφορούν την αντικαρκινική διατροφή.

Η εκστρατεία υλοποιείται με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Agrino, Genesis Pharma, Βερόπουλος, ΕΨΑ, Nestlé, Novartis Oncology, Μέλισσα Κίκιζας κι υποστηρίζεται από το δίκτυο διατροφολόγων- διαιτολόγων medNutrition και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

 

Πηγή: http://www.trophos.gr/trofolexiko-item/%CF%8C%CF%83%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1/
American Institute for Cancer Research (AICR)
Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective and the 2011 Continuous Update Project (CUP): Colorectal Cancer.
Κωνσταντίνος Ξένος, Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc., Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

 
To ruxolitinib (Jakavi®) βελτιώνει τη συνολική επιβίωση ασθενών με μυελοΐνωση, βάσει κλινικών μελετών Φάσης ΙΙΙ PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2013 12:56
 • Σε δυο κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ, το ruxolitinib μείωσε τον κίνδυνο θανάτου, ενώ διατήρησε τη μείωση του μεγέθους του σπλήνα στα τρία έτη σε σύγκριση με τη συμβατική θεραπεία και το εικονικό φάρμακο
 • Παρόμοιο όφελος στην επιβίωση παρατηρήθηκε σε ασθενείς με ή χωρίς μεταλλάξεις υψηλού κινδύνου
 • Σύμφωνα με ξεχωριστή ανάλυση, το ruxolitinib μπορεί δυνητικά να αυξήσει την πιθανότητα δεκαετούς επιβίωσης ασθενών με μυελοΐνωση περισσότερο από 50% σε σύγκριση με τη συμβατική θεραπεία
 • Το ruxolitinib είναι ο μοναδικός JAK αναστολέας που έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 50 χώρες για ασθενείς με μυελοΐνωση, μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή αιματολογική κακοήθεια

Ασθενείς με μυελοΐνωση που έλαβαν θεραπεία με ruxolitinib (Jakavi®) είχαν καλύτερη επιβίωση από ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο ή συμβατική θεραπεία, σύμφωνα με αναλύσεις από τις κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ COMFORT-I και COMFORT-II που παρουσιάστηκαν στο 55ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας (ASH) στη Νέα Ορλεάνη.

Η μυελοΐνωση είναι μια σπάνια αιματολογική κακοήθεια που χαρακτηρίζεται από αλλοίωση (ίνωση) του μυελού των οστών και διογκωμένο σπλήνα (σπληνομεγαλία), καθώς και πιθανές επιπλοκές και συμπτώματα που περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό, νυχτερινή εφίδρωση, φαγούρα, πόνο στα οστά, κοιλιακό πόνο ή δυσφορία και απώλεια βάρους. Ιστορικά, οι ασθενείς με μυελοΐνωση έχουν φτωχή πρόγνωση και περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.

«Τα δεδομένα από τις μελέτες COMFORT δείχνουν ότι μπορούμε να παρατείνουμε τη ζωή των ασθενών με μυελοΐνωση με το ruxolitinib, ανεξαρτήτως των μεταλλάξεων της νόσου και συγκριτικά με τις συμβατικές θεραπείες,» δήλωσε ο Δρ Alessandro M. Vannucchi του Τμήματος Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας της Ιταλίας και κύριος ερευνητής των μελετών. «Είναι ελπιδοφόρο το ότι αρχίσαμε και βλέπουμε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας, η οποία έχει αλλάξει το θεραπευτικό τοπίο για την πλειονότητα των ασθενών με αυτή την απειλητική για τη ζωή ασθένεια.»

Συγκεκριμένα, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες αναλύσεις από το κλινικό πρόγραμμα COMFORT, οι οποίες δείχνουν το όφελος στη συνολική επιβίωση που προσφέρει το ruxolitinib σε ασθενείς με μυελοΐνωση:

 • Στη μελέτη COMFORT-II, οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις των μεταλλάξεων της νόσου στη μείωση του μεγέθους του σπλήνα, την ανάπτυξη αναιμίας και τη συνολική επιβίωση ασθενών με μυελοΐνωση που έλαβαν θεραπεία με ruxolitinib. Ασθενείς με συγκεκριμένες μεταλλάξεις της νόσου θεωρούνται υψηλού μοριακού κινδύνου και τείνουν να παρουσιάζουν μικρότερη συνολική επιβίωση και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς τέτοιες μεταλλάξεις, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως χαμηλού μοριακού κινδύνου. Η ανάλυση έδειξε ότι το ruxolitinib έχει παρόμοια αποτελέσματα σε ασθενείς με ή χωρίς αυτές τις μεταλλάξεις, όσον αφορά στη μείωση κατά 35% ή περισσότερο του μεγέθους του σπλήνα, καθώς επίσης και στο όφελος επιβίωσης.
 • Τα τριετή αποτελέσματα της μελέτης COMFORT-I έδειξαν ότι ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 31% σε ασθενείς που αρχικά έλαβαν θεραπεία με ruxolitinib, σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Στους ασθενείς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο και μετέβησαν στο σκέλος της θεραπείας με ruxolitinib (μετάβαση την οποία επέτρεπε ο σχεδιασμός της μελέτης), ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των ασθενών που είχαν λάβει εξ αρχής το ruxolitinib, μετά από ένα μέσο διάστημα θεραπείας 104 εβδομάδων. Θρομβοκυτταροπενία και αναιμία 3ου και 4ου βαθμού παρατηρήθηκαν μόνο πολύ νωρίς (≤6 μήνες) στη θεραπεία με ruxolitinib και μειώθηκαν με τη μακροχρόνια θεραπεία.
 • Συγκεντρωτικά αποτελέσματα των μελετών COMFORT-I και COMFORT-II, έδειξαν ότι o κίνδυνος θανάτου στα τρία έτη μειώθηκε κατά 35% σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ruxolitinib, σε σύγκριση με ασθενείς στην ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, σε όλους τους ασθενείς της μελέτης, το μεγάλο μέγεθος σπλήνα πριν τη θεραπεία συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.
 • Μία αναδρομική ανάλυση της πολυκεντρικής βάσης δεδομένων DIPSS συγκριτικά με την μελέτη COMFORT-II, έδειξε καλύτερη πρόγνωση για ασθενείς που έλαβαν αρχικά θεραπεία με ruxolitinib στη μελέτη COMFORT-II, σε σύγκριση με ασθενείς από την βάση δεδομένων. Η πιθανότητα 10ετούς επιβίωσης από την αρχική διάγνωση ήταν 28,6% στην COMFORT-II και 11,2% στην βάση DIPSS. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε στο μισό με τη χρήση του ruxolitinib στη θεραπεία ασθενών με πρωτοπαθή μυελοΐνωση.

Μελέτες COMFORT

Οι μελέτες COMFORT είναι τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ που συγκρίνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ruxolitinib με τη συμβατική θεραπεία (εικονικό φάρμακο ή βέλτιστη διαθέσιμη θεραπεία) σε ασθενείς με πρωτοπαθή μυελοΐνωση ενδιάμεσου-2 κινδύνου ή υψηλού κινδύνου, και μυελοΐνωση μετά από αληθή πολυκυτταραιμία ή ιδιοπαθή θρομβοκυττάρωση.

Σχετικά με τη μυελοΐνωση

Η μυελοΐνωση είναι μια απειλητική για τη ζωή αιματολογική κακοήθεια με φτωχή πρόγνωση και περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Αναπτύσσεται όταν η ανεξέλεγκτη σηματοδότηση του μονοπατιού JAK – που ρυθμίζει την παραγωγή των κυττάρων του αίματος – αναγκάζει το σώμα να παράγει κύτταρα αίματος που δεν λειτουργούν σωστά, γεγονός που οδηγεί σε αλλοιώσεις του μυελού των οστών, διόγκωση του σπλήνα και άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς με μυελοΐνωση έχουν μικρό προσδόκιμο επιβίωσης, με διάμεση συνολική επιβίωση στα 5,7 έτη. Αν και η αλλογενής μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί να θεραπεύσει τη μυελοΐνωση, η διαδικασία σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα, και είναι κατάλληλη για λιγότερους από το 5% των ασθενών που είναι νέοι και με επαρκή φυσική κατάσταση, ώστε να υποβληθούν στη διαδικασία.

 
Η Sanofi Ανακοινώνει Νέα Αποτελέσματα Φάσης 3 για την Υπό Έρευνα Νέα Ινσουλίνη U300 PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2013 12:39
 • Η μελέτη EDITION II έδειξε ότι με την νέα ινσουλίνη U300, επιτυγχάνεται παρόμοιος γλυκαιμικός έλεγχος με λιγότερα επεισόδια νυχτερινής υπογλυκαιμίας συγκριτικά με την ινσουλίνη glargine
 • Οι μελέτες EDITION III, IV και JP I πέτυχαν το πρωτεύον καταληκτικό σημείο 

 Η Sanofi ανακοίνωσε τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης EDITION II, που έδειξαν ότι, η υπό έρευνα νέα ινσουλίνη U300 πέτυχε παρόμοιο γλυκαιμικό έλεγχο ενώ παράλληλα 23% λιγότεροι ασθενείς εμφάνισαν νυχτερινή υπογλυκαιμία, συγκριτικά με την ινσουλίνη glargine. Αυτά τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σήμερα στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Διαβήτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) που πραγματοποιείται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης EDITION II είναι συμβατά με εκείνα της μελέτης EDITION I. Και οι δύο μελέτες διεξήχθησαν με τη συμμετοχή ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που ήδη λάμβαναν βασική ινσουλίνη (σε συνδυασμό με γευματική ινσουλίνη ή από του στόματος αντιδιαβητικά δισκία).

Η Sanofi επίσης ανακοίνωσε πρόσθετα συνοπτικά αποτελέσματα από το Φάσης 3 κλινικό πρόγραμμα EDITION. Οι μελέτες EDITION III, EDITION IV και EDITION JP I, διάρκειας 6 μηνών, πέτυχαν το πρωτεύον καταληκτικό σημείο τους. Τα πλήρη αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε επιστημονικά συνέδρια κατά τη διάρκεια του 2014.

"Αυτά τα αποτελέσματα, που υποδεικνύουν ότι η U300 θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη θεραπευτική επιλογή για ένα ευρύ φάσμα ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, είναι ενθαρρυντικά," σχολίασε ο Pierre Chancel, Senior Vice President, Global Diabetes της Sanofi.

Πλήρη Αποτελέσματα της μελέτης EDITION II

Η μελέτη EDITION II περιλάμβανε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν επαρκώς τα επίπεδα σακχάρου αίματος με τη λήψη βασικής ινσουλίνης και αντιδιαβητικών δισκίων, σε συνδυασμό με μακρά διάρκεια νόσου και υψηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI). Η μελέτη τυχαιοποίησε 811 ασθενείς (1:1) που λάμβαναν ινσουλίνη U300 (n=404) ή ινσουλίνη glargine (n=407) άπαξ ημερησίως κάθε βράδυ, ενώ συνέχιζαν να λαμβάνουν τα από του στόματος αντιδιαβητικά δισκία.

Η μελέτη EDITION II πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο, καθώς έδειξε παρόμοια μείωση στα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c από την έναρξη της μελέτης έως τους 6 μήνες μεταξύ των ομάδων λήψης ινσουλίνης U300 και ινσουλίνης glargine {μέση μεταβολή με τη μέθοδο των ελάχιστων τετραγώνων -0,57% (0,09) και -0,56% (0,09), αντίστοιχα διαφορά -0,01% (95% CI: -0,14 έως +0,12)] σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία είχαν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της μελέτης όπως μέση ηλικία 58,2 έτη, διάρκεια νόσου 12,6 έτη, BMI 34,8 kg/m2, HbA1c 8,24% και συνολική δόση ινσουλίνης 0,67 U/kg.

Το ποσοστό των ασθενών με σοβαρά ή επιβεβαιωμένα (προσδιορισμός με βάση τα επίπεδα γλυκόζης πλάσματος <70 mg/dL) χαμηλά επίπεδα σακχάρου αίματος στη διάρκεια της νύκτας (νυχτερινή υπογλυκαιμία) από τον 3ο έως τον 6ο μήνα ήταν σημαντικά χαμηλότερο στην ομάδα της ινσουλίνης U300 συγκριτικά με την ινσουλίνη glargine [21,6% έναντι 27,9%, σχετικός κίνδυνος (RR) 0,77 (95% CI: 0,61 έως 0,99), p=0,038]. Στη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου της θεραπείας, η εμφάνιση επεισοδίων νυχτερινής υπογλυκαιμίας (% συμμετεχόντων με >1 επεισόδιο) ήταν μειωμένη με την ινσουλίνη U300 συγκριτικά με την ινσουλίνη glargine [30,5% έναντι 41,6% RR 0,73 (95% CI: 0,60 έως 0,89)], όπως και η εμφάνιση υπογλυκαιμικών επεισοδίων οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας (διάστημα 24 ωρών) [ινσουλίνη U300: 71,5% ινσουλίνη glargine: 79,3% RR 0,90 (95% CI: 0,84 έως 0,97)]. Αυτό το αποτέλεσμα επετεύχθη καθόλη τη διάρκεια της εξάμηνης μελέτης, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων 8 εβδομάδων της μελέτης. Παρατηρήθηκαν παρόμοια ευρήματα μεταξύ των ομάδων όσον αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων τοπικών αντιδράσεων στην περιοχή έγχυσης και αντιδράσεων υπεραισθησίας.

"Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης υπογλυκαιμικών επεισοδίων είναι επιτακτική για την αποτελεσματική διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη, και η μελέτη EDITION II υποδεικνύει ότι η ινσουλίνη U300 μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των επεισοδίων, ακόμα και σε έναν απαιτητικό πληθυσμό ασθενών, οι οποίοι λάμβαναν υψηλές δόσεις βασικής ινσουλίνης και αντιδιαβητικής θεραπείας χωρίς να είναι σε θέση να πετυχαίνουν τους θεραπευτικούς στόχους τους," δήλωσε ο Hannele Yki-Järvinen, Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φιλανδία.

Ο τίτλος της περίληψης για τη μελέτη EDITION II είναι: Μία ερευνητική νέα ινσουλίνη U300: γλυκαιμικός έλεγχος και υπογλυκαιμία σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν θεραπεία με βασική ινσουλίνη και από του στόματος αντιδιαβητικά δισκία (EDITION II) (Yki- Järvinen et al. Προφορική παρουσίαση, 3 Δεκεμβρίου 2013 10:45  12:45 [ABS OP-0075]).

Συνοπτικά αποτελέσματα της μελέτης EDITION III (μελέτη σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που δεν έχουν λάβει ινσουλίνη)

Η μελέτη EDITION III συνέκρινε την ινσουλίνη U300 με την ινσουλίνη glargine σε 878 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τα οποία δεν είχαν προηγουμένως λάβει θεραπεία με ινσουλίνη και δεν πετύχαιναν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο με τη λήψη από του στόματος αντιδιαβητικών δισκίων. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο το οποίο ήταν παρόμοιος γλυκαιμικός έλεγχος όπως αυτός εκφράζεται με τη μέτρηση της HbA1c, από την έναρξη της μελέτης έως τον 6ο μήνα επετεύχθη (-1,42% [95% CI: -1,511 έως -1,326] στην ομάδα που λάμβανε U300 και -1,46% [95% CI: -1,555 έως -1,67] στην ομάδα που λάμβανε ινσουλίνη glargine).

Σε συμφωνία με τα ευρήματα των μελετών EDITION I και II, τα ποσοστά σοβαρής ή νυχτερινής επιβεβαιωμένης υπογλυκαιμίας στη μελέτη EDITION III από τον 3ο έως τον 6ο μήνα (κύριο δευτερεύον καταληκτικό σημείο) ήταν χαμηλότερα με την ινσουλίνη U300 (15,5% για την ινσουλίνη U300 έναντι 17,4% για την ινσουλίνη glargine), αλλά σε αντίθεση με τις μελέτες EDITION I και II, η μείωση δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Η συνολική εμφάνιση καταγεγραμμένης υπογλυκαιμίας στη διάρκεια ολόκληρης της εξάμηνης περιόδου της μελέτης ήταν αριθμητικά χαμηλότερη στην ομάδα της ινσουλίνης U300 σε σχέση με την ομάδα της ινσουλίνης glargine (49,9% έναντι 55,3%, δεν πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση.)

Συνοπτικά αποτελέσματα των μελετών EDITION IV και EDITION JP I (μελέτες σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1)

Οι μελέτες EDITION IV και JP1 συνέκριναν την ινσουλίνη U300 με την ινσουλίνη glargine σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 που λάμβαναν θεραπεία με βασική και γευματική ινσουλίνη. Η μελέτη EDITION IV ενέγραψε 549 άτομα διεθνώς, ενώ η μελέτη EDITION JP I διεξήχθη με συμμετοχή 243 ατόμων. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο επετεύχθη και στις δύο μελέτες, που έδειξαν παρόμοια μείωση στα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης μεταξύ των ομάδων της ινσουλίνης U300 και της ινσουλίνης glargine στους 6 μήνες. (EDITION IV: -0,40% [95% CI: -0,501 έως -0,299] στην ομάδα που λάμβανε U300 και -0,44% [95% CI: -0,543 έως - 0,344] στην ομάδα που λάμβανε ινσουλίνη glargine) EDITION JP I: -0,30% [95% CI: -0,411 έως -0,183] στην ομάδα που λάμβανε ινσουλίνη U300 και -0,43% [95% CI: -0,542 έως -0,313] στην ομάδα που λάμβανε ινσουλίνη glargine) EDITION JP I: Στις μελέτες EDITION IV και EDITION JP I, τα επιβεβαιωμένα και σοβαρά επεισόδια νυχτερινής υπογλυκαιμίας από τον 3ο έως τον 6ο μήνα δεν είχαν προκαθοριστεί ως δευτερεύον καταληκτικό σημείο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης. Βρίσκονται σε εξέλιξη αναλύσεις αρκετών κατηγοριών υπογλυκαιμίας και πρόκειται να παρουσιαστούν, μαζί με τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης EDITION III, σε ιατρικά συνέδρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Σε όλες τις μελέτες, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές σε άλλες κατηγορίες ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ των ομάδων της ινσουλίνης U300 και της ινσουλίνης glargine.

Η Sanofi αναμένει ότι η κατάθεση φακέλων για έγκριση στον Aμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) θα λάβει χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Σχετικά με το πρόγραμμα μελετών Φάσης 3 με την ονομασία EDITION

Το πρόγραμμα EDITION αποτελεί μια παγκόσμια και ολοκληρωμένη σειρά μελετών Φάσης 3 που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της νέας ινσουλίνης U300 σε ευρύτερους και διαφορετικούς πληθυσμούς ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Τα συνολικά αποτελέσματα της μελέτης EDITION I (βασική ινσουλίνη + γευματική ινσουλίνη) έχουν ήδη ανακοινωθεί (1). Τα συνολικά αποτελέσματα της μελέτης EDITION II (βασική ινσουλίνη + από του στόματος θεραπεία) παρουσιάστηκαν στο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Διαβήτη (WDC 2013). Συνολικά αποτελέσματα από τις μελέτες EDITION III, EDITION IV, EDITION JP I και EDITION JP II (άτομα από την Ιαπωνία με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 τα οποία λαμβάνουν βασική ινσουλίνη + από του στόματος αντιδιαβητικά δισκία) θα παρουσιαστούν σε επιστημονικά συνέδρια το 2014.

Σχετικά με την υπό έρευνα νέα ινσουλίνη U300

Η υπό έρευνα ινσουλίνη U300 αποτελεί ένα νέο σκεύασμα με βάση το μόριο glargine, τον βιολογικό παράγοντα της ινσουλίνης glargine με το αναγνωρισμένο προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Η U300 διαθέτει μοναδικό φαρμακοκινητικό και φαρμακοδυναμικό προφίλ με μελέτες που δείχνουν ότι διαθέτει ακόμα πιο σταθερό προφίλ δράσης και ακόμη πιο παρατεταμένη διάρκεια δράσης σε σχέση με την ινσουλίνη glargine2-5 Η U300 προσφέρει επίσης το πλεονέκτημα ότι απαιτείται μικρότερος όγκος σκευάσματος για υποδόρια έγχυση σε σύγκριση με την ινσουλίνη glargine.

Σχετικά με τη Sanofi

Η Sanofi κατέχει ηγετική θέση στον Τομέα της Υγείας παγκοσμίως, με πολυδιάστατη δραστηριότητα, ανακαλύπτοντας, αναπτύσσοντας και παρέχοντας θεραπευτικές λύσεις εστιασμένες στις ανάγκες των ασθενών. Η Sanofi διαθέτει ισχυρή παρουσία στον Tομέα της Yγείας, με 7 πλατφόρμες ανάπτυξης: ολοκληρωμένες λύσεις για τον Διαβήτη, Εμβόλια για ανθρώπινη χρήση, Καινοτόμα Φάρμακα, Καταναλωτικά Προϊόντα Υγείας, Αναδυόμενες Αγορές, Κτηνιατρικό Τομέα και τη νέα Genzyme. Η Sanofi είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Παρισιού και της Νέας Υόρκης.

 

Παραπομπές
1. Riddle M, et al. New insulin glargine formulation: glucose control and hypoglycaemia in people with type 2 diabetes
using basal and mealtime insulin (EDITION I). Diabetologia. 2013;56 (Suppl 1):A220.
2. Dahmen R et al New Insulin Glargine U300 Formulation Evens and Prolordngs Steady State PK and PD Profiles During Euglycemic Clamp in Patients With Type 1 Diabetes (T1DM)". 73 Scientific Sessions of the ADA, abstract
no. 113-OR.
3. Tillner J, et al. Euglycaemic single dose clamp profile of new insulin glargine formulation in subjects with type 1
diabetes is flat and prolonged. Diabetologia. 2013;56 (Suppl 1):A1033.
4. Jax T, et al. New insulin glargine formulation has a flat and prolonged steady state profile in subjects with type 1
diabetes. Diabetologia. 2013;56 (Suppl 1):A1033.
5. Shiramoto M, et al. Single dose of new insulin glargine Gla-300 formulation has a flatter and prolonged PK/PD
profile than Gla-100 in Japanese subjects with type 1 diabetes. Diabetologia. 2013;56 (Suppl 1):A1031.

 
Καρκίνος του προστάτη και η ουσία ενζαλουταμίδη (enzalutamide) PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2013 12:33

Ιδιαίτερα αισθητή κάνει σήμερα την παρουσία του στον παγκόσμιο νοσολογικό χάρτη ο καρκίνος του προστάτη, καθώς αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στους άντρες και τη δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνο γενικότερα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στατιστικά, 1 στους 6 άνδρες αναπτύσσει κάποια στιγμή στη ζωή του τη νόσο, ενώ τα άτομα με ιστορικό προσβολής σε επίπεδο συγγενείας πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός κτλ) διατρέχουν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισής της σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Εάν, μάλιστα, ο καρκίνος του συγγενούς έχει διαγνωσθεί σε σχετικά νέα ηλικία (π.χ. στα 50-60), ο κίνδυνος αυτός διπλασιάζεται.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη αυξάνονται με την ηλικία. Έτσι, ποσοστό 30% των ανδρών θα προσβληθούν στην ηλικία των 50 ετών, και ποσοστό 80% θα προσβληθούν στα 80 τους χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, για τα άτομα μεγάλης ηλικίας με διάφορα προβλήματα υγείας και προσδόκιμο επιβίωσης μέχρι 10 χρόνια, τα ποσοστά ωφέλειας από τυχόν προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Στους διαγνωσμένους ασθενείς, ποσοστό άνω του 50% εκείνων που θα υποβληθούν σε θεραπεία θα εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία, ενώ και ένα 5 - 10% θα παρουσιάσει ατελή έλεγχο στην ούρηση (ακράτεια). Επιπλέον, με δεδομένο το γεγονός ότι ο καρκίνος του προστάτη δε δίνει κανένα σύμπτωμα σε πρώιμα στάδια, όταν δε διενεργείται συχνός προληπτικός έλεγχος η διάγνωση τίθεται, δυστυχώς, από τα συμπτώματα των μεταστάσεων (π.χ. πόνους από οστική προσβολή κτλ).

Ωστόσο, σημαντική πρόοδος σημειώνεται στις μέρες μας σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, καθώς νέα, δυνατά «όπλα» προστίθενται, πλέον, στο φαρμακευτικό «οπλοστάσιο» των επιστημόνων στη «μάχη» κατά του καρκίνου του προστάτη. Ένα από αυτά είναι η ουσία ενζαλουταμίδη (enzalutamide).

Πρόκειται για ένα καινοτόμο μόριο, η δραστικότητα του οποίου τεκμηριώνεται σε επίπεδο μεγάλων κλινικών δοκιμών, που χορηγείται από του στόματος μια φορά την ημέρα. Η ενζαλουταμίδη δρα ως αναστολέας του υποδοχέα των ανδρογόνων (AR), αναστέλλοντας πολλαπλά το σηματοδοτικό μονοπάτι του υποδοχέα με τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς: α) εμποδίζει τη σύνδεση των ανδρογόνων στους αντίστοιχους υποδοχείς, β) αναστέλλει τη μεταφορά των συμπλόκων του υποδοχέα στον πυρήνα και γ) αναστέλλει την πρόσδεσή τους στο DNA, καθιστώντας αδύνατο τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και την ανάπτυξη του όγκου.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες Astellas Pharma Inc. και Medivation Inc. ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι η Ανεξάρτητη Επιτροπή Παρακολούθησης Δεδομένων (Independent Data Monitoring Committee – I.D.M.C.) τις ενημέρωσε σχετικά με τα θετικά αποτελέσματα της προγραμματισμένης ενδιάμεσης ανάλυσης της κλινικής μελέτης PREVAIL, φάσης ΙΙΙ, με την ενζαλουταμίδη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.700 άνδρες με μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό, καρκίνο του προστάτη (mCRPC). Οι ασθενείς είχαν προηγούμενα υποτροπιάσει σε αγωγή στέρησης ανδρογόνων και δεν είχαν λάβει χημειοθεραπεία.

Η I.D.M.C. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενζαλουταμίδη έδειξε ευνοϊκή σχέση οφέλους/κινδύνου, βασιζόμενη στα σημαντικά οφέλη που παρατηρήθηκαν στα 2 πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία της μελέτης (Συνολική Επιβίωση και Απεικονιστική Επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου), και το προφίλ ασφάλειας του προϊόντος. Η Επιτροπή συνέστησε την πρώιμη διακοπή της μελέτης και τη χορήγηση της ενζαλουταμίδης στους ασθενείς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Πρόσθετα αποτελέσματα της μελέτης PREVAIL, φάσης ΙΙΙ, συμπεριλαμβανομένων και των δεδομένων ασφάλειας, θα κατατεθούν προς παρουσίαση σε προσεχές ιατρικό συνέδριο.

Συνολικά, η I.D.M.C. ενημέρωσε για τα εξής:
 • Οι ασθενείς που έλαβαν ενζαλουταμίδη είχαν στατιστικά σημαντικό όφελος στη Συνολική Επιβίωση συγκρινόμενοι με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (p<0,0001). Η ενζαλουταμίδη μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 30% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (Σχετικός Κίνδυνος=0,70; 95% διάστημα εμπιστοσύνης (0,59-0,83).
 • Οι ασθενείς που έλαβαν ενζαλουταμίδη είχαν στατιστικά σημαντικό όφελος στην Απεικονιστική Επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (rPFS) συγκρινόμενοι με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (p<0,0001). Η ενζαλουταμίδη μείωσε τον κίνδυνο Απεικονιστικής Επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου κατά 81% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (Σχετικός Κίνδυνος =0,19); 95% διάστημα εμπιστοσύνης (0,15-0,23).
 • Το ποσοστό εν ζωή ασθενών στην ομάδα της ενζαλουταμίδης ήταν 72% σε σύγκριση με το 65% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου κατά το χρονικό σημείο της ενδιάμεσης ανάλυσης.
 • Η διάμεση συνολική επιβίωση στην ενδιάμεση ανάλυση υπολογίστηκε σε 32,4 μήνες για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ενζαλουταμίδη (95% διάστημα εμπιστοσύνης, 31,5 μήνες-το άνω όριο δεν έχει επιτευχθεί) έναντι 30,2 μηνών (95% διάστημα εμπιστοσύνης, 28 μήνες- το άνω όριο δεν έχει επιτευχθεί) για τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Λόγω της πρόωρης διακοπής της μελέτης, κι ενώ η πλειοψηφία των ασθενών είναι ακόμη εν ζωή, οι εκτιμήσεις για τη Συνολική Επιβίωση δεν είναι τόσο ακριβείς όσο ο Σχετικός Κίνδυνος. Για τον υπολογισμό του Σχετικού Κινδύνου λαμβάνονται δεδομένα από όλους τους ασθενείς, ενώ η διάμεση συνολική επιβίωση αποτελεί μοναδική σημειακή εκτίμηση πολύ μικρότερου αριθμού ασθενών σε κίνδυνο.
 • Η διάμεση Απεικονιστική Επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (rPFS) δεν έχει ακόμα επιτευχθεί για την ομάδα της ενζαλουταμίδης (95% διάστημα εμπιστοσύνης 13,8 μήνες - το άνω όριο δεν έχει επιτευχθεί), ενώ στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ήταν 3,9 μήνες (95% διάστημα εμπιστοσύνης, 3,7-5,4 μήνες).
 • Με δεδομένο το όφελος Συνολικής Επιβίωσης και το προφίλ ασφάλειας, η I.D.M.C. θεώρησε ευνοϊκή τη συνολική σχέση οφέλους/κινδύνου για την ομάδα της ενζαλουταμίδης και συνέστησε ομόφωνα τη χορήγησή της στους ασθενείς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Από τους 1.715 ασθενείς που τυχαιοποιήθηκαν στη μελέτη PREVAIL, δύο ασθενείς εμφάνισαν σπασμούς, όπως ανέφεραν οι ερευνητές. Η πλήρης ανάλυση των δεδομένων ασφάλειας θα είναι διαθέσιμη μετά το κλείδωμα της βάσης δεδομένων και την άρση του τυφλού σχεδιασμού της μελέτης.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ουρολογίας των Πανεπιστημιακών Κλινικών Saint Luc, του Καθολικού Πανεπιστημίου του Louvain (UCL) και Κύριος Ερευνητής στην Ευρώπη για τη μελέτη PREVAIL, Καθηγητής Bertrand Tombal, MD, PhD, «σε αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εποχή για την θεραπεία του μεταστατικού, ανθεκτικού στον ευνουχισμό, καρκίνου του προστάτη (mCRPC) που διερχόμαστε, η ανακάλυψη και ανάπτυξη της ενζαλουταμίδης αποτελεί σημαντική πρόοδο.

Ενώ οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με mCRPC έχουν διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 70.000 άνδρες πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο. Η χρήση της δοσεταξέλης αποτέλεσε μείζον βήμα προόδου για τη θεραπεία της νόσου, όμως, πρέπει να παραδεχθούμε ότι δέκα χρόνια μετά πολλοί ασθενείς δεν έλαβαν ποτέ δοσεταξέλη, όπως καταδεικνύουν πρόσφατα δεδομένα από τη Σουηδία.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της ενζαλουταμίδης μας δείχνουν ότι η χρήση της πριν τη δοσεταξέλη βελτιώνει δραματικά το διάστημα μέχρι την υποτροπή της νόσου. Το όφελος επιβίωσης είναι σημαντικό, πραγματικά πρωτοφανές σε αυτή την ομάδα ασθενών, και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου, ώστε αυτή η πολλά υποσχόμενη θεραπεία να είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη για τους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη μετά την έγκριση του φαρμάκου από τις αρχές», κατέληξε ο Καθηγητής.

Από την πλευρά του, ο Αν. Ιατρικός Διευθυντής Ογκολογίας της Astellas Pharma Europe Ltd. Δρ. Mike Holmes επεσήμανε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα και τη δυνατότητα να προσφέρουμε μια νέα θεραπεία στους ασθενείς με μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό, καρκίνο του προστάτη (mCRPC), στο στάδιο πριν τη χημειοθεραπεία».

Κλείνοντας, ο κ. Holmes υπογράμμισε ότι «η ανάγκη για μια νέα θεραπεία που θα προσφέρει στους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο προστάτη όχι μόνο την ευκαιρία να ζήσουν περισσότερο, αλλά και με καλή ποιότητα ζωής, παραμένει ακάλυπτη. Έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στη Medivation, ώστε να λάβουμε την απαραίτητη Ευρωπαϊκή έγκριση για την επέκταση της ένδειξης και χρήσης της ενζαλουταμίδης από τις Κανονιστικές Αρχές, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης PREVAIL».

Επί του παρόντος, η ενζαλουταμίδη είναι εγκεκριμένη στην Ευρώπη για τη θεραπεία του μεταστατικού, ανθεκτικού στον ευνουχισμό, καρκίνου του προστάτη σε ενήλικες άνδρες, η νόσος των οποίων έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια, ή μετά από θεραπεία με δοσεταξέλη. Η Medivation και η Astellas θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες κατάθεσης στις Κανονιστικές Αρχές μέσα στο 2014.

Σχετικά με την Astellas Pharma Europe Ltd.

H Astellas Pharma Europe Ltd. έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι Ευρωπαϊκή θυγατρική της Astellas Pharma Inc. με έδρα την Ιαπωνία. Η βελτίωση της υγείας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μέσω της παροχής καινοτόμων και αξιόπιστων φαρμακευτικών προϊόντων αποτελεί δέσμευση για την εταιρία, η οποία στοχεύει σε μία παγκόσμια παρουσία, συνδυάζοντας τις εξαιρετικές δυνατότητες έρευνας, ανάπτυξης και μάρκετινγκ, ενώ, παράλληλα, αναπτύσσεται στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά. Η Astellas Pharma Europe Ltd ελέγχει 21 Ευρωπαϊκές θυγατρικές εταιρίες, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ένα κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης και τρία σημεία παραγωγής, απασχολώντας 4.200 άτομα προσωπικό. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Astellas Pharma Europe Ltd. στον ιστότοπο www.astellas.eu.

Σχετικά με την Astellas Pharma Inc.

Η Astellas Pharma Inc. αποτελεί μια παγκόσμια φαρμακευτική εταιρία, αφιερωμένη στην βελτίωση της υγείας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, μέσω της παροχής καινοτόμων και αξιόπιστων φαρμακευτικών προϊόντων. Η Astellas δεσμεύεται να είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος της υγείας, ως μια παγκόσμια εταιρία-ηγέτιδα στις θεραπευτικές κατηγορίες της Ογκολογίας και της Ουρολογίας, καθώς αναπτύσσει πολλά ογκολογικά μόρια, επιπρόσθετα της ενζαλουταμίδης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Astellas Pharma Inc. στον ιστότοπο www.astellas.com/en.

Σχετικά με τη Medivation Inc.

Η Medivation Inc. είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρία εστιασμένη στην ταχεία ανάπτυξη πρωτοποριακών μικρομοριακών φαρμάκων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, για τις οποίες υπάρχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Η Medivation έχει στόχο τη βελτίωση της θεραπείας των εν λόγω ασθενειών, προσφέροντας ελπίδα στους βαρέως πάσχοντες, καθώς και στις οικογένειές τους. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Medivation Inc. στον ιστότοπο www.medivation.com.

Σχετικά με τη συνεργασία Medivation/Astellas

Τον Οκτώβριο του 2009 οι εταιρίες Medivation και Astellas ήρθαν σε συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη και εμπορία της ενζαλουταμίδης (προηγουμένως MDV3100). Οι εταιρίες συνεργάζονται πάνω σε ένα εκτενές πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει μελέτες για την ανάπτυξη της ενζαλουταμίδης σε όλο το φάσμα του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη. Οι δυο εταιρίες έχουν αναλάβει την από κοινού εμπορία της ενζαλουταμίδης στις Η.Π.Α. και η Astellas έχει αναλάβει την ευθύνη της εμπορίας της εκτός Η.Π.Α., ενώ εκκρεμούν και περαιτέρω εγκρίσεις. Μέχρι σήμερα, η ενζαλουταμίδη έχει υποβληθεί σε Ιαπωνία, Ελβετία και Βραζιλία, ενώ έχει λάβει άδεια σε Η.Π.Α., Καναδά και Ε.Ε.

 
Νέα Δεδομένα Υποστηρίζουν την Ευελιξία στην Επιλογή του Χρόνου Χορήγησης της Λιξισενατίδης της Sanofi PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2013 12:28
- Επίτευξη παρόμοιας μείωσης επιπέδων γλυκόζης αίματος όταν η χορηγούμενη μία φορά την ημέρα Λιξισενατίδη λαμβάνεται είτε πριν το πρωϊνό είτε πριν το κυρίως γεύμα.

 

Η Sanofi ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας κλινικής μελέτης Φάσης IIIβ, διάρκειας 24 εβδομάδων, που έδειξε ότι η Λιξισενατίδη πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μη κατωτερότητας στη μείωση των επιπέδων σακχάρου αίματος και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c), όταν χορηγείται είτε πριν το πρωϊνό είτε πριν το κυρίως γεύμα της ημέρας. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η Λιξισενατίδη είναι σε θέση να μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου αίματος ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή χορήγησης.

"Το να βοηθούμε τα άτομα με Διαβήτη να πετυχαίνουν τα επιθυμητά επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c αποτελεί τον κύριο στόχο της αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2," δήλωσε ο Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λουντ στη Σουηδία Bo Ahren. "Η ευελιξία στην επιλογή του χρόνου χορήγησης είναι ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό, ειδικά σε ό,τι αφορά στις ενέσιμες αντιδιαβητικές θεραπείες. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η χορηγούμενη μία φορά την ημέρα Λιξισενατίδη πληροί αυτά τα κριτήρια, γεγονός που είναι σημαντικό για έναν παράγοντα ο οποίος συνταγογραφείται για χρήση σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα θεραπευτικά σχήματα."

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι επιτεύχθηκε μία συγκρίσιμη μείωση στο σωματικό βάρος, ανεξάρτητα από το γεύμα πριν το οποίο χορηγήθηκε η Λιξισενατίδη. Επιπλέον, ανοχή από το Πεπτικό ήταν συγκρίσιμη ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή χορήγησης της Λιξισενατίδης, χωρίς να καταγραφούν επεισόδια σοβαρής υπογλυκαιμίας σε καμία από τις ομάδες της μελέτης. Τα δεδομένα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια προφορικής παρουσίασης στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Διαβήτη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Αποτελέσματα της Ανάλυσης

Η μελέτη Φάσης IIIβ, διάρκειας 24 εβδομάδων, εξέτασε 451 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με ανεπαρκή γλυκαιμικό έλεγχο κατά τη λήψη μονοθεραπείας με μετφορμίνη, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν Λιξισενατίδη είτε πριν από το κυρίως γεύμα τους είτε πριν το πρόγευμα. Το μεσημεριανό γεύμα ήταν το κυρίως γεύμα της ημέρας για το 53% των ασθενών της μελέτης.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης, το οποίο αφορούσε στη μη κατωτερότητα στη μείωση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c στις 24 εβδομάδες από την έναρξη της μελέτης όταν η Λιξισενατίδη χορηγούνταν πριν το κυρίως γεύμα της ημέρας έναντι της χορήγησης πριν το πρόγευμα, επιτεύχθηκε με την καταγραφή μιας μέσης μείωσης των επιπέδων HbA1c κατά 0,65% και 0,74%, αντίστοιχα. Επίσης, ποσοστό 43,6% των ασθενών στην ομάδα χορήγησης της Λιξισενατίδης πριν το κυρίως γεύμα και ποσοστό 42,8% στην ομάδα χορήγησης της Λιξισενατίδης πριν το πρόγευμα πέτυχαν επίπεδα HbA1c κάτω από 7%. Η μέση μεταβολή στο σωματικό βάρος ήταν μείωση κατά 2,6 κιλά (kg) στην ομάδα του κυρίως γεύματος και μείωση κατά 2,8 κιλά στην ομάδα του προγεύματος. Η ανοχή της Λιξισενατίδης από το Πεπτικό ήταν συγκρίσιμη μεταξύ των δύο ομάδων (ναυτία 14,7% και 15,5% και έμετος 2,7% και 3,5%, αντίστοιχα) και η εμφάνιση συμπτωματικής υπογλυκαιμίας ήταν χαμηλή και στις δύο ομάδες, χωρίς να αναφερθούν σοβαρά επεισόδια.

Ο πλήρης τίτλος της παρουσίασης είναι : ''Ευελιξία στη χρονική επιλογή χορήγησης της Λιξισενατίδης είτε πριν το κυρίως γεύμα της ημέρας είτε πριν το πρόγευμα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2' (Ahren Bο,και συνεργ.. Προφορική παρουσίαση 5 Δεκεμβρίου, 2013, 10:45−12:45 [Abstracts OP-0454]).

Σχετικά με τη Λιξισενατίδη

Η Λιξισενατίδη είναι ένας αγωνιστής υποδοχέων του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου 1 (GLP-1) για την αντιμετώπιση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Το GLP-1 είναι ένα φυσικό πεπτίδιο, που εκκρίνεται στο σώμα εντός λίγων λεπτών από τη λήψη ενός γεύματος. Είναι γνωστό ότι καταστέλλει την έκκριση γλυκαγόνης από τα παγκρεατικά α-κύτταρα και διεγείρει με γλυκοζοεξαρτώμενο τρόπο την έκκριση ινσουλίνης από τα παγκρεατικά β-κύτταρα.

Η Λιξισενατίδη, η άδεια της οποίας έχει παραχωρηθεί στη Sanofi από τη Zealand Pharma A/S (Κοπεγχάγη, Δανία), (www.zealandpharma.com), έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 για την επίτευξη γλυκαιμικού ελέγχου σε συνδυασμό με από του στόματος φαρμακευτικά σκευάσματα που μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης και / ή βασική ινσουλίνη, εφόσον τα παραπάνω, παράλληλα με δίαιτα και άσκηση, δεν πετυχαίνουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο. Η Λιξισενατίδη έχει επίσης λάβει άδεια κυκλοφορίας στο Μεξικό, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Η Sanofi σχεδιάζει να καταθέσει εκ νέου αίτηση νέου φαρμάκου (New Drug Application) για τη λιξισενατίδη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015 μετά την ολοκλήρωση της μελέτης καρδιαγγειακών συμβαμάτων ELIXA.

Η συσκευή χορήγησης (πένα) της Λιξισενατίδης έχει κερδίσει μια σειρά βραβείων καινοτόμου σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των Red Dot Award, Good Design Award, και iF Product Design Award.

Σχετικά με τον Τομέα Διαβήτη της Sanofi

Η Sanofi αγωνίζεται να βοηθήσει τα άτομα με Διαβήτη να διαχειριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, προσφέροντάς τους καινοτόμες, ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες λύσεις. Με οδηγό τις πολύτιμες πληροφορίες που προέρχονται από την αλληλεπίδραση και την παροχή συμβουλών με ανθρώπους που πάσχουν από Διαβήτη, η εταιρεία διαθέτει σήμερα τόσο ενέσιμα όσο και από του στόματος φάρμακα: τη βασική ινσουλίνη glargine και τη γευματική ινσουλίνη glulisine, καθώς και τη σουλφονυλουρία γλιμεπιρίδη, η οποία χορηγείται από του στόματος σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Προκειμένου να παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα για την αντιμετώπιση του Διαβήτη, η Sanofi διαθέτει επίσης καινοτόμες συσκευές, μέτρησης και παρακολούθησης της γλυκόζης αίματος.

Σχετικά με τη Sanofi

Η Sanofi, ένας διαφοροποιημένος ηγέτης στον Tομέα της Yγείας παγκοσμίως, ανακαλύπτει, αναπτύσσει και παρέχει θεραπευτικές λύσεις εστιασμένες στις ανάγκες των ασθενών. Η Sanofi διαθέτει ισχυρή παρουσία στον Tομέα της Yγείας, με 7 πλατφόρμες ανάπτυξης: ολοκληρωμένες λύσεις για τον Διαβήτη, Εμβόλια για ανθρώπινη χρήση, Καινοτόμα Φάρμακα, Καταναλωτικά Προϊόντα Υγείας, Αναδυόμενες Αγορές, Κτηνιατρικό τομέα και τη Genzyme. Η Sanofi είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Παρισιού και της Νέας Υόρκης.

 
Η αποσιδήρωση μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συνολική επιβίωση των ασθενών με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2013 12:13

Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο από τον διεθνούς φήμης αιματολόγο Νοrbert Gattermann, Καθηγητή στο Τμήμα Αιματολογίας, Ογκολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Heinrich-Heine στο Düsseldorf της Γερμανίας, η αποσιδήρωση μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συνολική επιβίωση των ασθενών με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αποσιδήρωση σε αυτούς τους ασθενείς βελτιώνει πολλές παραμέτρους που αποτελούν συχνή αιτία θανάτου για τους πάσχοντες, συμβάλλοντας στην μείωση του καρδιακού και ηπατικού σιδήρου, των λοιμώξεων, του κινδύνου εκτροπής της νόσου σε οξεία μυελογενή λευχαιμία, και βελτιώνοντας την αιμοποίηση, καθώς και τα ποσοστά επιβίωσης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα είναι μία κατηγορία ασθενειών που χαρακτηρίζονται από μειωμένη παραγωγή αιμοσφαιρίων από τον μυελό των οστών. Ως αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως ανεξέλεγκτη αιμορραγία, σοβαρές λοιμώξεις, και αναιμία. Είναι γεγονός ότι περισσότεροι από το 90% των ασθενών με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα έχουν αναιμία κατά τη διάγνωση, ενώ το 60% θα παρουσιάσει σοβαρή αναιμία κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου, γεγονός που σχετίζεται με την πιθανότητα μη-λευχαιμικών θανάτων στους ασθενείς.

Η αντιμετώπιση της αναιμίας είναι, συνεπώς, πολύ σημαντική. Οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν θεραπεία με ερυθροποιητίνη, στην οποία όμως ανταποκρίνεται μόνο το 20-30% των ασθενών. Εναλλακτικά, για την αντιμετώπιση της αναιμίας, χρησιμοποιούνται και οι μεταγγίσεις. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Δικτύου Λευχαιμίας (European Leukemia Network, ELN), όλοι οι ασθενείς με σοβαρή αναιμία (τιμή αιμοσφαρίνης χαμηλότερη των 8g/dL), καθώς και αυτοί με ηπιότερη αλλά συμπτωματική αναιμία, θα πρέπει να μεταγγίζονται με στόχο την μείωση των συμπτωμάτων και των οργανικών επιπλοκών, αλλά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Βάσει μελετών, η ποιότητα ζωής των ασθενών με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, αυξάνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό μέχρι την τιμή αιμοσφαιρίνης των 12g/dl, ανεξάρτητα αν το μέσω που χρησιμοποιείται είναι η ερυθροποιητίνη ή οι μεταγγίσεις.

Σχεδόν το 50% των ασθενών χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις για να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής τους, αλλά και για την επιβίωση. Με κάθε μετάγγιση όμως, συσσωρεύεται περίσσεια σιδήρου στον οργανισμό που δεν έχει τον μηχανισμό για να τον αποβάλλει. Αυτή η υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο, οδηγεί σε τοξικότητα, καρδιακές, ηπατικές, και ενδοκρινολογικές επιπλοκές, ενώ επηρεάζει αρνητικά την συνολική επιβίωση των ασθενών.

Σύμφωνα με μελέτες σε ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, φάνηκαν υψηλά ποσοστά αιμοσιδήρωσης στο ήπαρ (81%), αλλά και στην καρδιά (16-18%). Επιπλέον, οι υψηλές τιμές φερριτίνης (>1000ng/ml) φάνηκε να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου (30% μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου για κάθε αύξηση της τάξεως των 500ng/ml πάνω από τα 1000ng/ml), καθώς και ότι αποτελούν ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα. Η υπερφόρτωση σιδήρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία αποσιδήρωσης με χηλικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, η θεραπεία αποσιδήρωσης θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν μεταγγιστεί με 20-25 μονάδες αίματος, έχουν φερριτίνη >1000ng/ml, ή είναι υποψήφιοι για αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών. Προτείνεται η τακτική παρακολούθηση της συσσώρευσης σιδήρου στην καρδιά μέσω μαγνητικής τομογραφίας (MRI) σε ασθενείς που έχουν λάβει περισσότερες από 50 μονάδες συμπυκνωμένων ερυθροκυττάρων. Η αιμοσιδήρωση του ήπατος θα πρέπει επίσης να παρακολουθείται με MRI, καθώς, σε πολλές περιπτώσεις, οι τιμές της φερριτίνης ορού δεν αντικατοπτρίζουν τον ηπατικό σίδηρο στο σωστό βαθμό. Η τοξικότητα του σιδήρου σε ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα μπορεί επίσης να οφείλεται και στον ελεύθερο σίδηρο (NTBI/LPI) και όχι μόνο σε αυτόν που εναποτίθεται στους ιστούς.

Από τους διαθέσιμους χηλικούς παράγοντες, το deferasirox έχει δείξει σημαντικές μειώσεις τόσο στον ηπατικό σίδηρο (LIC), όσο και στις τιμές της φερριτίνης σε ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, ενώ μπορεί να βελτιώσει και την αιμοποιητική ανταπόκριση των ασθενών. Μόνο το deferasirox έχει δείξει ότι μπορεί να διατηρήσει τον ελεύθερο σίδηρο στα επιτρεπτά όρια, σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου, μετά από συνεχόμενη χρήση. Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένονται τα αποτελέσματα της μελέτης Telesto, της μόνης προοπτικής τυχαιοποιημένης μελέτης η οποία αξιολογεί ως πρωτεύον καταληκτικό σημείο την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με deferasirox έναντι του εικονικού φαρμάκου στην επιβίωση χωρίς συμβάματα, σε ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα.

 
Εταιρεία ΑbbVie: Αποτελέσματα 2ης μελέτης φάσης ΙΙΙ για ηπατίτιδα C PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 16 Δεκέμβριος 2013 16:06
Η ΑbbVie ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δεύτερης (2ης) από μια σειρά 6 κλινικών μελετών φάσης ΙΙΙ που διεξάγει σε ασθενείς με Ηπατίτιδα C γονότυπου 1, παρουσιάζοντας SVR12 σε ποσοστό 96% σε ασθενείς που είχαν αποτύχει σε προηγούμενες θεραπείες

 


Η εταιρεία ΑbbVie, δημοσίευσε αποτελέσματα φάσης ΙΙΙ του ερευνητικού τριπλού άμεσης δράσης αντιιικού φαρμακευτικού σχήματος (3D) σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη, που χορηγήθηκε σε ασθενείς με χρόνια λοίμωξη από τον ιό της Ηπατίτιδας C (HCV) γονότυπου 1 (GT1).

Στη μελέτη SAPPHIRE-IΙ συμμετείχαν 394 ασθενείς, που είχαν αποτύχει σε προηγούμενη θεραπεία με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη (με το 49% των οποίων να έχει πρότερη μηδενική ανταπόκριση). Οι ασθενείς αυτοί έλαβαν για 12 εβδομάδες το τριπλό άμεσης δράσης αντιιικό φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie και πέτυχαν παρατεταμένη ιολογική ανταπόκριση τη 12η εβδομάδα μετά τη θεραπεία (SVR12) σε ποσοστό 96%.

Η πλειοψηφία των ασθενών είχαν γονότυπο 1α, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο υπότυπος που θεραπεύεται δυσκολότερα, ενώ τα ποσοστά SVR12 για τον γονότυπο 1α και για τον γονότυπο 1β ήταν 96% και 97%, αντιστοίχως. Επιπλέον, τα ποσοστά διακοπής λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 1%, ενώ ιολογική υποτροπή ή διαφυγή παρατηρήθηκε σε 2% των ασθενών οι οποίοι έλαβαν το τριπλό αντιικό σχήμα άμεσης δράσης (3D) σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι το παγκόσμιο πρόγραμμα της AbbVie για την Ηπατίτιδα C, από την οποία πάσχουν περισσότεροι από 160 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, είναι το μεγαλύτερο κλινικό πρόγραμμα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα σε ασθενείς με γονότυπο 1 με χορήγηση φαρμάκων μόνο από το στόμα, χωρίς ιντερφερόνη.

Όπως δήλωσε ο Scott Brun, αντιπρόεδρος του τμήματος φαρμακευτικής ανάπτυξης της AbbVie, «Η μελέτη SAPPHIRE-IΙ δείχνει ότι και οι ασθενείς με HCV γονότυπου 1 που είχαν αποτύχει σε προηγούμενες θεραπείες, πέτυχαν υψηλά ποσοστά ιολογικής ανταπόκρισης με το χωρίς ιντερφερόνη, χορηγούμενο μόνο από το στόμα, τριπλό άμεσης δράσης αντιιικό φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie, σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη. Η ολοκλήρωση των δύο μελετών SAPPHIRE με έλεγχο εικονικού φάρμακου αποτελεί σημαντική πρόοδο του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης της AbbVie για τον HCV. Αναμένουμε, επίσης, τα αποτελέσματα των μελετών, οι οποίες εξετάζουν το τριπλό άμεσης δράσης αντιικό φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie σε συνδυασμό με αλλά και χωρίς ριμπαβιρίνη, σε διαφορετικούς ασθενείς, καθώς και δεδομένα από την ειδική μελέτη μας σε ασθενείς με κίρρωση».

Σχετικά με τη μελέτη M13-098 (SAPPHIRE-II)

Μετά τη μελέτη SAPPHIRE-I στην οποία συμμετείχαν πρωτοθεραπευόμενοι ασθενείς, η SAPPHIRE-II, στην οποία συμμετείχαν ασθενείς που είχαν αποτύχει σε προηγούμενες θεραπείες, είναι η δεύτερη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη και η δεύτερη από μία σειρά έξι μελετών φάσης ΙΙΙ που στηρίζουν το ερευνητικό τριπλό άμεσης δράσης αντιικό φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie για τη θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C γονότυπου 1.

Η SAPPHIRE-II είναι μια παγκόσμια, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας 12 εβδομάδων θεραπείας με ΑBT-333 (250mg), ριμπαβιρίνη (βάσει σωματικού βάρους), αμφότερα χορηγούμενα δύο φορές τη μέρα, και τον συνδυασμό ABT-450/ριτοναβίρης (150/100mg) σταθερής δόσης με το ABT-267 (25mg) που χορηγήθηκε άπαξ ημερησίως σε μη κιρρωτικούς ενήλικες ασθενείς με λοίμωξη HCV γονότυπου 1a και 1b, που είχαν αποτύχει σε προηγούμενες θεραπείες με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη.

Ο πληθυσμός της μελέτης αποτελούταν από 394 ασθενείς με γονότυπο 1 χωρίς ένδειξη κίρρωσης ήπατος που είχαν αποτύχει σε προηγούμενες θεραπείες. Από αυτούς 297 τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το τριπλό άμεσης δράσης αντιικό φαρμακευτικό σχήμα σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη για 12 εβδομάδες, και 97 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν εικονικό φάρμακο για τις πρώτες 12 εβδομάδες. Οι ασθενείς οι οποίοι αρχικά τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν εικονικό φάρμακο για τις πρώτες 12 εβδομάδες, έλαβαν στη συνέχεια αγωγή ανοικτής χορήγησης με το τριπλό άμεσης δράσης αντιικό φαρμακευτικό σχήμα σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη για 12 εβδομάδες. Στη μελέτη, 49% των ασθενών είχαν πρότερη μηδενική ανταπόκριση στην πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη, οι οποίοι γενικά θεωρούνται δυσκολότερο να θεραπευτούν επιτυχώς.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μελέτες φάσης ΙΙΙ της AbbVie μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.clinicaltrials.gov.

Κλινικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της AbbVie για τον HCV

Το κλινικό πρόγραμμα, το οποίο στηρίζει το τριπλό άμεσης δράσης αντιιικό φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie, περιλαμβάνει περισσότερους από 2.300 ασθενείς με γονότυπο 1, σε περισσότερες από 25 χώρες του κόσμου. Το κλινικό πρόγραμμα ανάπτυξης της AbbVie για τον HCV, επιδιώκει την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της κλινικής φροντίδας, ερευνώντας ένα χωρίς ιντερφερόνη, χορηγούμενο μόνο από το στόμα, τριπλό άμεσης δράσης αντιιικό φαρμακευτικό σχήμα, σε συνδυασμό με ή χωρίς ριμπαβιρίνη, με στόχο την επίτευξη υψηλών ποσοστών παρατεταμένης ιολογικής ανταπόκρισης, σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων οι οποίοι συνήθως δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στη θεραπεία, όπως οι ασθενείς με μηδενική ανταπόκριση σε προηγούμενη θεραπεία με βάση την ιντερφερόνη ή οι ασθενείς με προχωρημένη ίνωση ή κίρρωση ήπατος.

Σχετικά με την AbbVie

Η AbbVie είναι μία ανεξάρτητη, παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία, που δημιουργήθηκε ύστερα από το διαχωρισμό της από την Abbott. Αποστολή της εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της, τους αφοσιωμένους ανθρώπους της και τη μοναδική προσέγγισή της για καινοτομία, με σκοπό την ανάπτυξη προηγμένων θεραπειών που θα καλύπτουν μερικές από τις πιο σύνθετες και σοβαρές ασθένειες του κόσμου. Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η AbbVie απασχολεί περίπου 21.000 εργαζομένους (100 εκ των οποίων στην Ελλάδα) και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 170 χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία και τους ανθρώπους της, τα προϊόντα και τις δεσμεύσεις της, μπορείτε να επισκεφθείτε το www.abbvie.gr.

 
Σε σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης στη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης, αναδεικνύεται η Ελλάδα PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 16 Δεκέμβριος 2013 15:52

Σε σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης, στη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο,αναδεικνύεται η Ελλάδα, καθώς φιλοξενεί, για πρώτη φορά, τον κύκλο μαθημάτων για την απόκτηση του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης!

Τα μαθήματα του πρώτου κύκλου, για την απόκτηση του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης, πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη (2-4 Δεκεμβρίου), υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης (Eurospine Foundation) και τηn συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης.

«Η διοργάνωση των μαθημάτων,που αφορούν στην απόκτηση του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης, είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την επιστημονική κοινότητα της χώρα μας» τόνισε ο Νευροχειρουργός και Γραμματέας της Παγκόσμιας Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης (W.S.c.S.) κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης.

«Τα μαθήματα, συνέχισε οκ Πολυθοδωράκης για το ευρωπαϊκό δίπλωμα σπονδυλικής στήλης πραγματοποιούνται σε πέντε εκπαιδευτικές ενότητες και καλύπτουν όλο το φάσμα των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ορθοπαιδικοί και νευροχειρουργοί καθώς και ειδικευόμενοι των ειδικοτήτων αυτών.

Ολόκληρος ο κύκλος των μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα καθώς τον ερχόμενο Ιούνιο (2014) θα πραγματοποιηθούν δυο ακόμη εκπαιδευτικές ενότητες».

Το γεγονός αυτό, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, αναδεικνύει την Ελλάδα σε σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης στη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά την πρώτη και τρίτη εκπαιδευτική ενότητα παρουσιάστηκαν τα εξής θέματα:
 • "Βασικές Γνώσεις Σπονδυλικής Στήλης"
 • "Τραύμα, Όγκοι και Λοιμώξεις Σπονδυλικής Στήλης".

Τα μαθήματα της πρώτης και τρίτης ενότητας παρακολούθησαν ορθοπαιδικοί και νευροχειρουργοί από 17 χώρες της Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, ενώ δίδαξαν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι νευροχειρουργοί και ορθοπεδικοί.

Επιστημονικά υπεύθυνος της 3ης εκπαιδευτικής ενότητας ήταν ο καθηγητής Max Aebi (Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Hirslanden-Salem Hospital Bern, Βέρνη, Ελβετία). Προσκεκλημένοι εκπαιδευτές στην 3η εκπαιδευτική ενότητα ήταν οι Thomas Blatttert ( Γερμανία), Alberto Zerbi ( (Ιταλία), Ιωάννης Πολυθοδωράκης (Νευροχειρουργός, τμήμα Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ, Γραμματέας της Παγκόσμιας Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης) και Βασίλειος Λυκομήτρος (ορθοπεδικός χειρουργός ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ και EUROMEDICA.)

Επιστημονικά υπεύθυνος της 1ης εκπαιδευτικής ενότητας ήταν ο Νευροχειρουργός Ιωάννης Μάγρας (Νευροχειρουργική Κλινική Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ). Προσκεκλημένοι εκπαιδευτές στην 1η εκπαιδευτική ενότητα ήταν ο Καθηγητής Max Aebi (Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Hirslanden-Salem Hospital Bern, (Ελβετία) Thomas Blatttert (Γερμανία), Alberto Zerbi (Milan, Ιταλία),ο Καθηγητής Ορθοπεδικής Αναστάσιος Χριστοδούλου, ο νευροχειρουργός Κωνσταντίνος Πατεράκης (Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης), ο Καθηγητής Νευροχειρουργικής Κωνσταντίνος Πολυζωϊδης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπεδικής Σάπκας Γεώργιος, ο Καθηγητής Νευροχειρουργικής Παναγιώτης Σελβιαρίδης, ο νευροχειρουργός Αθανάσιος Σπηλιωτόπουλος, ο ορθοπεδικός Θεόδωρος Γρίβας, ο ορθοπεδικός Παναγιώτης Κοροβέσης, ο ορθοπεδικός Αβραάμ Πλούμης και ο ορθοπεδικός Ευθύμιος Σαμολαδάς.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Athens BRAIN & SPINE Surgery

Τηλ: 2106826-030, -065, -090
URL: www.brain-spine.gr

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 159
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter