Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
Αιμορροΐδες: Νέα χειρουργική θεραπεία, με τεχνολογία υπερήχων (Doppler) PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 02 Δεκέμβριος 2013 14:53

Πάνω από πέντε εκατομμύρια Έλληνες (άνδρες και γυναίκες) αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις αιμορροΐδες, το οποίο γίνεται επώδυνο και βασανιστικό με το πέρασμα του χρόνου, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα!

Κι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι σήμερα η επιστήμη μέσα σε 30 λεπτά δίνει άμεσα, ανώδυνα και αναίμακτα με τη χρήση υπερήχων οριστική λύση στο πρόβλημα!

«Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τις αιμορροΐδες ταμπού και αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιτείνεται κάνοντας την ζωή τους δύσκολη» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ξιάρχο, η νέα μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροΐδων είναι μία ανώδυνη, αναίμακτη, ελάχιστα τραυματική και χωρίς επιπλοκές θεραπεία, η οποία διαρκεί μόλις μισή ώρα και δίνει οριστικό τέλος στο επώδυνο πρόβλημα των αιμορροίδων. Μάλιστα την επόμενη ημέρα ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες .

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η αιμορροϊδική νόσος, ταλαιπωρεί το 50-70% του ενήλικου πληθυσμού και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής και το «ευ ζείν» αυτών που πάσχουν.

Η νέα ελάχιστα τραυματική χειρουργική θεραπεία με τεχνολογία υπερήχων, δίνει σύμφωνα με στοιχεία από Ευρώπη και Αμερική όπου εφαρμόζεται, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς τις δυνητικές επιπλοκές των άλλων παλαιότερων μεθόδων. Εκμεταλλεύεται την τεχνολογία Doppler για την ανίχνευση και απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με απόλυτη ασφάλεια και μεγάλη ακρίβεια.

Η ελάχιστα αυτή τραυματική μέθοδος (μηδαμινή αιμορραγία και τραύμα), δεν απαιτεί εκτομή των παθολογικών ιστών, χαρακτηρίζεται από ταχεία ανάρρωση και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Παράλληλα η διατήρηση του περιπρωκτικού ιστού επιτρέπει τη φυσιολογική μετεγχειρητική λειτουργία του πρωκτού χαρίζοντας συγχρόνως ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα.

Η χειρουργική επέμβαση με τη χρήση υπερήχων δεν απαιτεί γενική νάρκωση, ενώ ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του μετά από λίγες ώρες!
Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μετά από την έγκρισή της από το FDA. Το κόστος της θεραπείας καλύπτεται απ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού. Είναι αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια.

Επειδή η νόσος αυτή αφορά μία περιοχή του σώματος την οποία αρκετοί θεωρούν ταμπού, για να το συζητήσουν ή και να ζητήσουν, φτάνουν στο γιατρό αργά, με προχωρημένα ενοχλήματα. Τα συμπτώματα που δίνουν οι αιμορροΐδες είναι:
 • Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
 • Αιμορραγία
 • Έκκριση βλέννης
 • Τοπικός ερεθισμός
 • Κνησμός
 • Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
 • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
Οι γιατροί θεωρούν ότι πολλές είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται για το πρόβλημα των αιμορροΐδων. Συγκεκριμένα:
 • Η δυσκοιλιότητα. Ο «δυτικός» τρόπος ζωής (άστατος τρόπος διατροφής, κρεατοφαγία, καθιστική ζωή, μειωμένη άσκηση, καθημερινό άγχος, διατροφή κ.λπ).
 • Η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, ο έντονος βήχας, όπως στην βρογχίτιδα των χρόνιων καπνιστών
 • Η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα,
 • Η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στην λεκάνη της τουαλέτας,
 • Η κληρονομική προδιάθεση.
Οι αιμορροΐδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης τους διακρίνονται σε τέσσερα στάδια:
 • 1ο. Οι αιμορροΐδες δεν είναι εμφανείς, φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο
 • 2ο. Προπίπτουν μέσα στον πρωκτό,
 • 3ο. Εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή
 • 4ο. Εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αναστάσιος Ξιάρχος

Γενικός Χειρουργός

Τηλ: 2107296584
Κιν: 6938340082
URL: www.axiarchos.gr

 
Ενδομητρίωση: Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση βελτιώνει τη γονιμότητα των γυναικών PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2013 14:50

Καλύτερη γονιμότητα στις γυναίκες προσφέρει, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

Μάλιστα μια στις τρείς γυναίκες μένει έγκυος τους πρώτους εννέα μήνες μετά την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης. Αντίθετα αρκετά μικρότερος είναι ο αριθμός των γυναικών που συλλαμβάνουν χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση του γυναικολογικού τους προβλήματος.

Για το λόγο αυτό οι γυναικολόγοι συστήνουν η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης πρέπει να γίνεται πριν από την εγκυμοσύνη.

«Πράγματι έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη γονιμότητα μετά την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης» αναφέρει ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς.

«Ταυτόχρονα, συμπληρώνει ο κ Χανδακάς, με την αφαίρεση των εστιών της ενδομητρίωσης ο πόνος βελτιώνεται στο 60 με 80% των γυναικών».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Η ενδομητρίωση είναι μια πολύ συχνή κατάσταση κατά την οποία κύτταρα από το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία συνήθως εξω από τη μήτρα. Δεν είναι κάποιου είδους λοίμωξη ούτε κάποιας μορφής κακοήθεια.

Τα σημεία όπου εμφανίζεται συχνότερα ενδομητρίωση είναι:

 • το περιτόναιο
 • οι ωοθήκες,
 • οι σάλπιγγες
 • η ουροδόχος κύστη

Σε σπάνιες περιπτώσεις η ενδομητρίωση αναπτύσσεται στο έντερο ή ακόμα και σε άλλα όργανα (πνεύμονες, νεφρά).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ

Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς ή της λεκάνης, τόσο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή μετά, όσο και κατά τη διάρκεια της περιόδου (δυσμηνόρροια). Επίσης έντονη αιμορραγία και επώδυνη ούρηση κατά την περίοδο. Κάποιες από τις γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η κλινική εξέταση μπορεί να προσφέρει απλώς ενδείξεις για την ύπαρξη ενδομητρίωσης. Η ενδομητρίωση μπορεί να διαγνωστεί μόνον με λαπαροσκόπηση μετά από ιστολογική εξέταση του ιστού Επιπλέον μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός εξάπλωσης της ενδομητρίωσης και να αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά ή νόσος. Μπορούν ενδεχομένως να γίνουν κα άλλες εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία, διορθικό υπερηχογράφημα, προκειμένου να εντοπισθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι εστίες της ενδομητρίωσης.

«Η θεραπευτική αγωγή σε συμπτωματική ενδομητρίωση προσβλέπει κυρίως ανακούφιση από τα συμπτώματα και όχι τόσο στην εξάλειψη της νόσου, όπως επίσης και στη μείωση της πιθανότητας υποτροπών ή εξέλιξης της πάθησης» τονίζει ο κ Χανδακάς και καταλήγει:
«Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με χειρουργική επέμβαση συγχρόνως με την διαγνωστική λαπαροσκόπηση με στόχο την εξάλειψη και απομάκρυνση των εστιών ενδομητρίωσης από όλα τα σημεία όπου εντοπίζεται».

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Μία στις δυο γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας διαγιγνώσκεται με ενδομητρίωση. Μια γυναίκα με ήπια ενδομητρίωση έχει πιθανότητα 2-4.5% το μήνα να συλλάβει φυσιολογικά (σε γόνιμα ζευγάρια το ποσοστό αυτό είναι 15-20%). Όμως αν μια γυναίκα έχει ενδομητρίωση, δεν είναι απαραίτητο ότι θα αντιμετωπίσει και υπογονιμότητα.

Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο κατά ποιο τρόπο η ενδομητρίωση επηρεάζει τη γονιμότητα, ειδικά σε γυναίκες όπου δεν έχουν αναπτυχθεί συμφύσεις. Η θεωρία που επικρατεί είναι πως η ενδομητρίωση προκαλεί μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές στην πύελο: φλεγμονή, τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ορμονικές αλλαγές, αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των σαλπίγγων ή προβλήματα στη γονιμοποίηση και την εμφύτευση του εμβρύου. Σε πιο βεβαρημένες περιπτώσεις ενδομητρίωσης οι συμφύσεις παίζουν σημαντικό ρόλο και προκαλούν υπογονιμότητα, γιατί εμποδίζουν την απελευθέρωση του ωαρίου ή την είσοδο του σπέρματος στη σάλπιγγα, καθώς επίσης επηρεάζουν την κινητικότητα της σάλπιγγας και την ικανότητά της να κρατά το ωάριο κατά την ωορρηξία.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Στέφανος Χανδακάς
Γυναικολόγος
Ενδοσκοπικός Χειρουργός

Τηλ: 210 6436258
Κιν: www.drchandakas.gr

 
Αποκατάσταση της κάτω γνάθου: Μεταξύ των κορυφαίων νοσοκομείων στο κόσμο το Γ. Γεννηματάς PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2013 14:13

Κλινικές φημισμένων ευρωπαϊκών και αμερικανικών νοσοκομείων συναγωνίζονται επάξια πλέον στην αποκατάσταση της κάτω γνάθου, αξιοποιώντας τις τρισδιάστατες απεικονίσεις και στερεολιθογραφικά μοντέλα, η πλαστική και γναθοχειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»!

Τα θεαματικά αποτελέσματα των αποκαταστάσεων της «Προσχεδιασμένης Μικροχειρουργικής Γνάθου» σε ασθενείς, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρουσίασε στο 22ο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πλαστικής Χειρουργικής που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη, ο Πλαστικός Χειρουργός κ Ανδρέας Γραββάνης.

«Το αποτέλεσμα που προκύπτει με την αξιοποίηση της τρισδιάστατης απεικόνισης και ανασύστασης μοντέλου στην αποκατάσταση της κάτω γνάθου, είναι άρτιο λειτουργικά αλλά και αισθητικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Γραββάνης.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας CAD/CAM (Computer-aid design/Computer-aid manufacturing), όπως εξήγησε ο πλαστικός χειρουργός στην απεικόνιση και την κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων γνάθου, δίνει την δυνατότητα για μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα της αποκατάστασης.

Ανεξάρτητα από την αιτιολογία η μικροχειρουργική αποκατάσταση της κάτω γνάθου με αγγειούμενους οστικούς κρημνούς αποτελεί μια πρόκληση για τους επανορθωτικούς χειρουργούς, ιδιαίτερα σε δευτερογενείς αποκαταστάσεις μετά εκτομή όγκου ή οστεοακτινονέκρωση, σε συγγενής υποπλασία και τραυματικά ελλείμματα.

Η αποκατάσταση της κάτω γνάθου προαπαιτεί προεγχειρητικό σχεδιασμό της εκτομής ανάλογα με τη θέση και την έκταση της βλάβης. Αυτός γίνεται με βάση τα κλινικά και απεικονιστικά δεδομένα από την Αξονική τομογραφία, Αξονική-αγγειογραφία και Μαγνητική τομογραφία.

Στην συνέχεια γίνεται τρισδιάστατη ανασύσταση των απεικονιστικών δεδομένων και με την βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών αναπαράγονται υψηλής ακρίβειας τρισδιάστατα μοντέλα (Virtual 3D-planning and rapid-prototyping) της γνάθου. Επίσης αναπαραγονται τρισδιάστατοι οδηγοί κοπής της γνάθου, καθώς και τρισδιάστατοι οδηγοί κοπής του αγγειούμενου οστικού κρημνού.

«Ο τρισδιάστατος σχεδιασμός με στερεολιθογραφικά μοντέλα επιτρέπει την προεγχειρητική διαμόρφωση των πλακών τιτανίου ώστε να εξοικονομείται χρόνος και να αυξάνεται η ακρίβεια της αποκατάστασης» συμπλήρωσε ο κ Γραββάνης και κατέληξε:

«Αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσες μεγάλων εξωφυτικών όγκων που καθιστούν αδύνατη τη διεγχειρητική αντιγραφή της κυρτότητας της κάτω γνάθου με πλάκα. Επίσης σε αποκαταστάσεις σε δεύτερο χρόνο, όπου έχει προηγηθεί εκτομή της κάτω γνάθου με συνεπακόλουθη παραμόρφωση του περιγράμματος του προσώπου και απουσίας των ανατομικών οδηγών σημείων για την διαμόρφωση της νέας γνάθου».
Τέλος, «οι τρισδιάστατοι οδηγοί κοπής της γνάθου και οι τρισδιάστατοι οδηγοί κοπής του αγγειούμενου οστικού κρημνού, αποτελούν ένα επιπλέον εργαλείο ακρίβειας και ταχύτητας στα χέρια του Γναθοχειρουργού που κάνει την ογκολογική εκτομή και του Πλαστικού Χειρουργού που κάνει την μικροχειρουργική αποκατάσταση, αντίστοιχα».

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η Πλαστική σε συνεργασία με την Γναθοχειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» αντιμετώπισε με την βοήθεια της τεχνολογίας Computer-aid design/Computer-aid manufacturing κατά κύριο λόγο ασθενείς με δευτερογενή ελλείμματα γνάθου από εκτομή όγκου αλλαχού, τραυματικά ελλείμματα από αυτοπυροβολισμούς, αλλά και συγγενείς ανωμαλίες υποπλασίας γνάθου.

Σύμφωνα με τον κ Ανδρέα Γραββάνη, το υψηλό κόστος των τρισδιάστατων μοντέλων αντισταθμίζεται από την ακρίβεια και ποιότητα της αποκατάστασης, αλλά τηρουμένων των οικονομικών συνθηκών απαιτείται προσεχτική επιλογή των ασθενών που πραγματικά θα ωφεληθούν από την «Προσχεδιασμένη Μικροχειρουργική Γνάθο».

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ανδρέας Γραββάνης
Πλαστικός Χειρουργός

Tηλ: 69 444 555 75
URL: www.athensmicrosurgery.gr

 
Με σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές θύτες και θύματα του σχολικού εκφοβισμού PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2013 13:59

Σοβαρά συμπτώματα ψυχολογικών διαταραχών, σε υψηλότερο ποσοστό από τους υπόλοιπους εφήβους, εμφανίζουν τόσο οι μαθητές-θύτες όσο και οι μαθητές-θύματα του σχολικού εκφοβισμού, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες!

Μάλιστα τα αποτελέσματα των μελετών, τόσο ελληνικών όσο και ξένων, είναι αποκαλυπτικά για το προφίλ θυτών και θυμάτων αλλά και των οικογενειών από τις οποίες προέρχονται.

«Πράγματι τόσο οι θύτες όσο και τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα ψυχολογικών διαταραχών κι αν αυτά δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα από παιδοψυχιάτρους, τότε μπορεί το πρόβλημα να τους ακολουθήσει στην υπόλοιπη ζωή τους» τονίζει χαρακτηριστικά η παιδοψυχίατρος κ. Μερσύνη Αρμένακα, με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας του Δικαιώματος του Παιδιού».

Σύμφωνα με τις μελέτες ο εκφοβισμός μαθητών από άλλους μαθητές τείνει να γίνει μάστιγα στους σχολικούς χώρους σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας, καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι γονείς που αγνοούν την ύπαρξη του, ενώ εκείνοι που γνωρίζουν το υποβαθμίζουν ή προσπαθούν με ημίμετρα να το αντιμετωπίσουν.

«Το πρόβλημα δεν είναι ούτε απλό ούτε και εύκολο. Αντίθετα είναι σύνθετο και δύσκολο, λόγω της ψυχοσύνθεσης θυτών και θυμάτων. Η αντιμετώπιση του απαιτεί την συνεργασία μαθητών, γονιών, καθηγητών και ειδικών ψυχικής υγείας» συμπληρώνει η κ. Αρμένακα.

Όπως αναφέρουν οι παιδοψυχίατροι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρώτα θα πρέπει να γίνει γνωστό στους γονείς ή στους καθηγητές πράγμα δύσκολο καθώς τα θύματα δύσκολα μιλάνε. Υπάρχουν όμως τρόποι οι γονείς να αντιληφθούν τι συμβαίνει στο παιδί τους αρκεί να είναι παρατηρητικοί.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Συγκεκριμένα αν έχει:

 • Σκισμένα, βρώμικα, τσαλακωμένα ρούχα, κατεστραμμένα βιβλία, απώλειες χωρίς να δίνονται λογικές εξηγήσεις
 • Μελανιές, γδαρσίματα
 • Δεν φέρνει συμμαθητές στο σπίτι
 • Φαίνεται φοβισμένο να πάει στο σχολείο και δεν συναντιέται αργότερα με συμμαθητές
 • Διαλέγει παράλογη διαδρομή για το σχολείο
 • Πτώση επιδόσεων και αδιαφορία για το σχολείο
 • Φαίνεται στεναχωρημένο, απογοητευμένο, έχει διακυμάνσεις στο συναίσθημα του με ξαφνικά ξεσπάσματα θυμού.
 • Έχει λίγη όρεξη για φαγητό, πονοκεφάλους ή στομαχόπονο
 • Ανήσυχος ύπνος με εφιάλτες και πιθανά κλάματα στον ύπνο του
 • Κλέβει ή ζητά έξτρα χρήματα για να καλοπιάνει τους θύτες

Για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να έχουν συχνές συζητήσεις, καλή σχέση , καθημερινή επικοινωνία με το παιδί τους και να ενημερώνονται για θέματα θυματοποίησης.

ΤΙ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΤΩΝ

Συγκεκριμένα αν το παιδί σας είναι:
 • Επιθετικό, αντιδραστικό, εκφράζει εκδικητικά αισθήματα
 • Νιώθει την ανάγκη να χειραγωγεί και να κυριαρχεί στους άλλους
 • Του αρέσει να προσβάλλει, να σπρώχνει ή να πειράζει άλλα παιδιά
 • Έχει ελάχιστη ευαισθησία στον πόνο των άλλων
 • Παρορμητικό

Αν κάποιοι γονείς διαπιστώσουν κάποια από τα παραπάνω στο παιδί τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το σχολείο και τους καθηγητές γιατί το σχολείο έχει την κύρια ευθύνη. Επίσης θα πρέπει να συμβουλευτούν παιδοψυχίατρο για το πώς θα διαχειριστούν το ζήτημα.

Αν δεν βρεθεί λύση, τότε θα πρέπει να επιμείνουν, να μιλήσουν και με άλλους γονείς ώστε μαζί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ποτέ δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί ριζικά.

ΠΡΟΦΙΛ ΘΥΜΑΤΟΣ

 • Ήσυχος, προσεκτικός, ευαίσθητος, κλαψιάρης
 • Ανασφαλής, με χαμηλή αυτοπεποίθηση
 • Σωματικά αδύναμος
 • Με λίγους ή καθόλου φίλους

ΠΡΟΦΙΛ ΘΥΤΗ

 • Δεν του αρέσει το σχολείο, γι αυτό και έχει πολλές απουσίες
 • Ευέξαπτος και παρορμητικός
 • Προσελκύεται αποτην βία
 • Φαίνεται σκληρός και δείχνει ελάχιστη ευαισθησία στα θύματα
 • Δυσκολεύεται στο να ακολουθούν τον κανόνα
 • Συχνά είναι επιθετικός προς τους ενήλικες
 • Είναι πιο δυνατός από τους συνομηλίκους και ιδίως από τα θύματα
 • Έχει εσωτερική ανάγκη να υπερισχύει και να καταπιέζει άλλους μαθητές με απειλές και δύναμη
 • Είναι καλός στην κουβέντα και στο να πείθουν ώστε να ξεφεύγει από δύσκολες καταστάσεις
 • Έχει χαμηλά επίπεδα άγχους και ανασφάλειας.

Οι μαθητές-θύματα εκφοβισμού αναφέρουν ότι έχουν δύσκολη επικοινωνία με τους γονείς τους σε υψηλότερο ποσοστό, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους και οι μαθητές-θύτες αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό ότι έχουν αυστηρούς/ αυταρχικούς γονείς.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μερσύνη Αρμένακα
Παιδοψυχίατρος

Τηλ: 2105720500
Κιν: 6947727140
URL: www.armenakamersyni.com

 
Face lift SMAS 3 σημείων: Bάζει φρένο στην γήρανση του προσώπου PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 18 Νοέμβριος 2013 14:49

Νέα δεδομένα στην πλαστική πρόσωπου δημιουργεί η εφαρμογή της νέας τεχνικής «face lift SMAS 3 σημείων» που παρουσίασε διαπρεπής Έλληνας πλαστικός χειρουργός στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου, 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2013.

«Η νέα τεχνική face lift «ανάρτησης SMAS 3 σημείων» βασίζεται στην αποκόλληση, ανάρτηση και σταθεροποίηση των ιστών του προσώπου, δίνοντας ένα πιο σταθερό, αρμονικό και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, σε σύγκριση με παλαιότερες τεχνικές, όπως είναι οι αναρτήσεις με ράμματα που δίνουν πολύ βραχύτερο αποτέλεσμα» ανέφερε κατά την παρουσίαση ο διαπρεπής Έλληνας πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου.

Στόχος της πλαστικής χειρουργικής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι να βάλει «φρένο» στη γήρανση, που ορίζεται με τη σταδιακή βαρυντική πτώση των μαλακών μορίων του προσώπου, την απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης των ιστών, την χαλάρωση των μυοδερματικών συνδέσμων και την απώλεια όγκου ή συρρίκνωση των οστών του προσώπου.

Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της γήρανσης του προσώπου, όπως έχουν καταγραφεί από προσωπομετρικές αναλύσεις, είναι η χαλάρωση και ο σχηματισμός ρυτίδων στο μέτωπο, η αλλαγή τόξου (πτώση) των φρυδιών, σχηματισμός περίσσειας δέρματος στα άνω βλέφαρα, μαύροι κύκλοι και «σακούλες» κάτω από τα μάτια.

Οι ρινοπαρειακές αύλακες βαθαίνουν, ενώ απώλεια όγκου παρατηρείται σε όλο το πρόσωπο και στα χείλη. Το οβάλ (γωνίες) επηρεάζεται, ενώ ο λαιμός αρχίζει να «σπάει». Συμπερασματικά, το πρόσωπο «βαραίνει», δείχνει κουρασμένο και ηλικιακά μεγαλύτερο.

Η ΝΕΑ FACE LIFT SMAS ΤΡΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

«Με τη νέα τεχνική SMAS 3 σημείων», όπως ανέφερε ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανασίου, «διορθώνουμε τη χαλάρωση του προσώπου και του λαιμού επαναφέροντας τους ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα του προσώπου, χωρίς να αρκείται στην αφαίρεση μόνο του χαλαρού δέρματος».

Η απόσταση του κάτω βλεφάρου με την παρειακή χώρα μικραίνει. Ανορθώνονται οι ρινοπαρειακές πτυχές. Γίνεται αναδιανομή ή/και αύξηση όγκου στο πρόσωπο με προσθήκη λίπους. Ανυψώνεται ελαφρώς η γωνία του στόματος και γενικότερα αναστρέφεται όλη η εικόνα του πτωτικού προσώπου.

Όπως τόνισε ο διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανασίου που εξειδικεύεται στην τεχνική ανάρτησης SMAS 3 σημείων: «H νέα μέθοδος, που έχει πολύ μικρές τομές που κρύβονται στις πτυχώσεις του προσώπου , δίνει στο άτομο μια αρκετά πιο νεανική όψη, με πολύ πιο φυσικό και μεγαλύτερης διάρκειας αποτέλεσμα. Εφαρμόζεται δε τόσο σε μεγαλύτερες όσο και σε νεαρότερες ηλικίες ανάλογα με το βαθμό πτώσης».

Με τις σύγχρονες ατραυματικές τεχνικές, το χειρουργείο γίνεται με μέθη η γενική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερες εμφανείς εκχυμώσεις και οιδήματα. Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο για 24 ώρες συνίσταται τόσο για προληπτικούς λόγους όσο και για τον καλύτερο έλεγχο της μετεγχειρητικής πορείας του.

Μετά από μία τέτοια επέμβαση οι ιστοί στο δέρμα του προσώπου επαναφέρονται στο στάδιο που βρίσκονταν πριν από αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, λόγω των περιβαλλοντικών παραγόντων, της βαρύτητας και της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης, πιθανόν να χρειαστεί επανάληψη μετά από 10-15 χρόνια.

Στο συνέδριο συμμετείχαν με ομιλίες και παρουσιάσεις διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι πλαστικοί χειρουργοί, ο Δρ. Αθανασίου απέσπασε έπαινο για τιμήθηκε για την καλύτερη παρουσίαση, η οποία εστίασε στην "Τεχνική Ανάρτησης SMAS 3 σημείων κατά τη ρυτιδοπλαστική".

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλ. 210 8949920, 210 8949090, 210 7230502
URL: www.athens-beverlyhills.com, www.abh-medicalgroup.com

 
Σακχαρώδης Διαβήτης: Ειδικές εξετάσεις για καρκίνο στο πάγκρεας PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 18 Νοέμβριος 2013 14:09

Σε μία πολύ συγκεκριμένη και ειδική εξέταση για την ανεύρεση πιθανού αρχόμενου καρκίνου στο πάγκρεας (σε θεραπεύσιμο στάδιο) θα πρέπει να υποβάλλονται όσοι αναίτια και ξαφνικά εμφανίζουν Σακχαρώδη Διαβήτη!

Αυτό συστήνουν κορυφαίοι επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο, μετά από πρόταση Έλληνα παγκρεατικού χειρουργού στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Παγκρεατολογίας (American Pancreatic Association) το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου στο Miami.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που συνεχίζονται και τα πρώτα τους αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, άμεση σχέση με τον καρκίνο του παγκρέατος φαίνεται να έχει η αναίτια και ξαφνική εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη!

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών, τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος παράγουν την ουσία Adrenomedullin, η οποία προκαλεί στον ασθενή Σακχαρώδη Διαβήτη ένα με δύο χρόνια πριν ακόμη διαγνωστεί ο καρκίνος!

Η επιστημονική αυτή ανακάλυψη κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν πως η ολοκλήρωση των ερευνών θα τους φέρει πιο κοντά στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος.

«Έχει παρατηρηθεί ότι την στιγμή της διάγνωσης του παγκρεατικού καρκίνου, περίπου το 50% των ασθενών έχουν ήδη σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το 80% εμφάνισαν αυξημένο σάκχαρο» τονίζει ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής κ. Γρηγόρης Τσιώτος, ο μοναδικός Έλληνας γιατρός που συμμετείχε στο κορυφαίο αυτό αμερικανικό συνέδριο.

«Επίσης, συνεχίζει ο κ. Τσιώτος, έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που ξαφνικά εμφάνισαν αυξημένο σάκχαρο, χωρίς να έχουν πάρει συγχρόνως περισσότερο βάρος, έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος. Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν μία πολύ ιδιαίτερη σχέση μεταξύ Σακχαρώδη Διαβήτη και καρκίνου του παγκρέατος».

Για το λόγο αυτό ο γνωστός Έλληνας παγκρεατικός χειρουργός κ. Τσιώτος, πρότεινε και έγινε από δεκτό από το συνέδριο «κάθε άνθρωπος, ο οποίος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΒΑΡΟΣ και ΞΑΦΝΙΚΑ εμφανίζει Σακχαρώδη Διαβήτη, θα πρέπει να υποβάλλεται σε μία απολύτως ειδική συγκεκριμένη εξέταση για την ανεύρεση πιθανού αρχόμενου όγκου στο πάγκρεας».

Η πρόταση του Έλληνα γιατρού έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς με την ειδική αυτή εξέταση πολλοί ασθενείς θα εντοπίσουν τον καρκινικό όγκο στο πάγκρεας σε στάδιο που είναι ακόμα απολύτως θεραπεύσιμος.

Επίσης, τα δεδομένα της εξέτασης αυτής μπορούν να βοηθήσουν τις συνεχιζόμενες επιστημονικές μελέτες, που έχουν ως βασικό στόχο μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια να προσδιορίσουν τα αυξημένα επίπεδα της Adrenomedullin σε ασθενείς με πρωτοεμφανιζόμενο Σακχαρώδη Διαβήτη.

«Η επιτυχής εξέλιξη των μελετών αυτών, θα αποτελέσει επανάσταση στην θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος, διότι τότε θα έχουμε πραγματικά πρώιμη διάγνωση του καρκίνου σε θεραπεύσιμο στάδιο. Όμως, μέχρι τότε, θα πρέπει όλοι όσοι ξαφνικά εμφανίσουν Σακχαρώδη Διαβήτη να υποβληθούν στην ειδική αυτή εξέταση για την ανεύρεση πιθανών αρχόμενων όγκων στο πάγκρεας» κατέληξε ο κ. Τσιώτος.

ΣΕ ΜΑΣΤΙΓΑ ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Παρά την μεγάλη πρόοδο στην χειρουργική του παγκρέατος και την μετατροπή ανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους με την αφαίρεση και αντικατάσταση της πυλαίας φλέβας, μέθοδο που ήδη έχει εφαρμόσει και στην Ελλάδα σε πολλούς ασθενείς ο κ. Τσιώτος, οι περισσότεροι ασθενείς φτάνουν στον γιατρό όταν ήδη η νόσος είναι προχωρημένη.
Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα για τον καρκίνο του παγκρέατος, το 2012 στις ΗΠΑ εμφανίστηκε ένας ασθενής με διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος για κάθε 7100 άτομα του πληθυσμού. Αν θεωρήσουμε ότι λόγω του ίδιου πλέον τρόπου ζωής, ίδιων διαιτητικών συνηθειών, κτλ, η επίπτωση/συχνότητα είναι ίδια και στην χώρα μας, τότε εμφανίστηκαν 1550 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος το 2012 στην Ελλάδα. Κατά ανάλογο τρόπο, υπήρξαν περίπου 1300 θάνατοι από καρκίνο του παγκρέατος μέσα στο 2012 στην χώρα μας. Αυτό μεταφράζεται σε 108 θανάτους κάθε μήνα, δηλαδή 3-4 κάθε μέρα.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ. 2106460896, 2108949920
Κιν: 6972094230
URL: www.digestive-surgery.gr

 
18η Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 18 Νοέμβριος 2013 13:12

Η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής, δηλαδή η δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά, τόσο στο νοσοκομειακό χώρο όσο και στην κοινότητα συνδέεται άμεσα με τη χρήση των αντιβιοτικών. Η χώρα μας συμμετέχει από το 2002 στο Ευρωπαϊκό δίκτυο καταγραφής της κατανάλωσης αντιβιοτικών ESAC-NET του ECDC και από το 2004 παραμένει σταθερά πρώτη στην εξωνοσοκομειακή κατανάλωση αντιβιοτικών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τη μικρή ετήσια μείωση στην κατανάλωση που έχει αρχίσει να καταγράφεται από το 2010. Με έρευνες κοινής γνώμης ανά διετία από το 2007 διερευνάται η στάση του κοινού όσον αφορά τη χρήση των αντιβιοτικών. Από την τελευταία έρευνα που έγινε στο τέλος Οκτωβρίου 2013, παρατηρείται μείωση στην ατομική χρήση αντιβιοτικών, παρόλο που στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον (ειδικά όπου υπάρχουν παιδιά) εξακολουθεί 1 στους 2 από κάθε νοικοκυριό κάθε χρόνο να χρησιμοποιεί αντιβιοτικά.

Αυτά τα στοιχεία μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου, η οποία δόθηκε στο Υπουργείο Υγείας στις 13/11/2013 παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιαδη, της υφυπουργού υγείας κας Ζέττας Μακρή, της Γενικής Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνας Παπανικολάου και της προέδρου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κας Τζένης Κρεμαστινού, με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, που έχει ορισθεί ως η 18η Νοεμβρίου κάθε έτους. Πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκίνησε το 2008 και κάθε έτος αφιερώνεται στην ευαισθητοποίηση τόσο των επαγγελματιών υγείας που συνταγογραφούν τα αντιβιοτικά (ιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης και νοσοκομείων) όσο και των πολιτών που αποτελούν τους άμεσους καταναλωτές τους με σκοπό να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Στη συνέντευξη τύπου προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Υγείας Tonio Borg για το σχετικό θέμα, κατόπιν ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους ειδικούς επιστήμονες για το θέμα της μικροβιακής αντοχής και την κατανάλωση των αντιβιοτικών (εκπρόσωποι της χώρας στο ECDC). Αναπτύχθηκαν τα θέματα μικροβιακής αντοχής από τον κο Α. Τσακρή, τα των λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία και στην κοινότητα από την κα Φλ. Κοντοπίδου και τα δεδομένα της κατανάλωσης αντιβιοτικών στη χώρα μας από την κα Αντωνιάδου. Τέλος, παρουσιάστηκαν από την Καθηγήτρια κα. Ε. Γιαμαρέλλου (εκπρόσωπος για θέματα Μικροβιακής Αντοχής στο ECDC), προτάσεις που έχουν εφαρμοστεί από διάφορες χώρες, οι οποίες κατάφεραν να περιορίσουν την κατανάλωση των αντιβιοτικών τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα.

Τα σημαντικότερα σημεία από τις συγκεκριμένες παρουσιάσεις είναι τα ακόλουθα

1. Από την ίδια έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα προβληματίζει η αύξηση της χωρίς ιατρικής συνταγής λήψης αντιβιοτικών (από 10 το 2007 σε 15.6% το 2013), της ύπαρξης αντιβιοτικών στο σπίτι για ώρα ανάγκης (36% το 2013), ενώ ενθαρρυντικά στοιχεία είναι η αύξηση του ποσοστού που δηλώνει ότι, αν τους επόμενους μήνες παρουσιάσει κρυολόγημα ή γρίπη, δε θα πάρει αντιβιοτικά (από 20% το 2009 σε 45% το 2013), καθώς και το ποσοστό 88% που δηλώνει ότι στο προηγούμενο επεισόδιο κοινού κρυολογήματος δεν πήρε αντιβιοτικά.

2. Η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα έχει ως αποτέλεσμα βακτήρια (όπως το Κολοβακτηρίδιο, το οποίο αποτελεί το συχνότερο αίτιο ουρολοιμώξεων στην κοινότητα) να γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά, όχι μόνο στα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής, αλλά και στα αντιβιοτικά, των οποίων η χορήγηση ενδείκνυται για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων όπως είναι οι κινολόνες (αύξηση αντοχής από 5,2% το 2005 σε 10,2% το 2012).

3.Τα συχνότερα αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων (Αcinetobacter, Klebsiella και Pseudomonas) στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (>50%) είναι ανθεκτικά στα δραστικότερα αντιβιοτικά που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που προκαλούν, ενώ παράλληλα αυξάνεται συνεχώς η αντοχή ακόμα και στις τελευταίες θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε. Υψηλά επίπεδα αντοχής χαρακτηρίζουν και τα υπόλοιπα νοσοκομειακά μικρόβια.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιεί δράσεις με σκοπό την ενημέρωση όλων όσων εμπλέκονται στη χρήση των αντιβιοτικών, συνταγογραφούντων και καταναλωτών, (ΜΜΕ, ιστοσελίδες επιστημονικών εταιριών, ιστοσελίδα, twitter, facebook και newsletter του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, έντυπο ενημερωτικό υλικό για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας). Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ από το 2011 έχει οργανώσει 12 μετεκπαιδευτικά σεμινάρια με αντικείμενο την «Ορθολογική χρήση των Αντιβιοτικών στην Ιατρική Πράξη» για 1.800 Γενικούς Ιατρούς και Ιατρούς που ασκούν Πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλη τη χώρα, ενώ σχεδιάζεται για το 2014 αντίστοιχο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο για τους νοσοκομειακούς ιατρούς ξεκινώντας από τα νοσοκομεία της Αττικής.

4. Η εφαρμογή πρωτοκόλλων και προγραμμάτων για ορθολογική χρήση αντιβιοτικών και η στοχευμένη εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου νοσοκομειακών λοιμώξεων μπορεί, πέραν του οφέλους στην ατομική και δημόσια υγεία να αποφέρει και δημοσιονομικά οφέλη. Τα οφέλη αυτά, το Υπουργείο Υγείας θα επανεπενδύει υπέρ των ιδίων των ασθενών με πρόσβαση σε νέας γενιάς φαρμακοθεραπείες, νέα αντιρετροϊκά φάρμακα κ.α.

 
Νευροενδοκρινείς όγκοι: συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 07 Νοέμβριος 2013 10:36

Οι νευροενδοκρινείς όγκοι (ΝΕΤ) προκύπτουν από κύτταρα τα οποία παράγουν και εκκρίνουν διάφορες ορμόνες που ρυθμίζουν τις σωματικές λειτουργίες. Υπάρχουν πολλοί τύποι νευροενδοκρινών όγκων που μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του οργανισμού. Ωστόσο, οι περισσότεροι εντοπίζονται στη γαστρεντερική οδό, το πάγκρεας και τους πνεύμονες.

Οι νευροεκδοκρινείς όγκοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: συμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί (γνωστοί και ως λειτουργικοί ή μη λειτουργικοί). Οι ασθενείς με συμπτωματικούς NET μπορεί να εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα λόγω της υπερβολικής έκκρισης ορμονών από τα κύτταρα του όγκου. Για παράδειγμα, ορισμένα κύτταρα νευροεκδοκρινών όγκων μπορεί να εκκρίνουν σεροτονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη.

Επιπολασμός, παράγοντες κινδύνου και πρόγνωση

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι, το 2004, διαγνώσθηκαν περίπου 5 περιπτώσεις ΝΕΤ ανά 100.000 πληθυσμό. Ωστόσο, η επίπτωση των NET αυξάνεται δραματικά καθώς έχει υπερτετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, οι γυναίκες και οι διαβητικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης NET.

Η επιβίωση ενός ασθενούς με NET ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Για ασθενείς που διαγιγνώσκονται με τοπικό ή τοπικά προχωρημένο NET, ο μέσος χρόνος επιβίωσης είναι 18,5 και 9 χρόνια αντίστοιχα, ωστόσο, εάν ο καρκίνος είναι προχωρημένος, δηλαδή έχει επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος (μετάσταση) ο μέσος χρόνος επιβίωσης κυμαίνεται από 33 μήνες για έναν καλώς ή μετρίως διαφοροποιημένο όγκο έως 9 μήνες για έναν πτωχά διαφοροποιημένο όγκο.

Δυστυχώς, οι NET συχνά διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Για παράδειγμα, σε περίπου 60% των ασθενών με παγκρεατικό NET η νόσος έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο κατά τη διάγνωση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τα εξής:

 • Εξάψεις
 • Διάρροια
 • Περιοδικό κοιλιακό άλγος
 • Συριγμός
 • Βήχας
 • Αιματηρά πτύελα
 • Γαστρεντερική αιμορραγία

Διάγνωση και θεραπεία

Οι NET σε ορισμένους ασθενείς μπορεί μη διαγνωσθούν για χρόνια εάν δεν συνοδεύονται από προφανή ή συγκεκριμένα συμπτώματα. Ο εκτιμώμενος χρόνος έως τη διάγνωση για τους NET είναι πέντε έως επτά χρόνια και ακόμη και οι συμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να τύχουν εσφαλμένης διάγνωσης καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά άλλων νόσων και παθήσεων (π.χ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).

Δεν υπάρχει έλεγχος ρουτίνας για τους NET, ωστόσο κοινά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωσή τους είναι οι σαρώσεις αξονικής τομογραφίας (CT), η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI), η υπερηχογραφία και η σπινθηρογραφία υποδοχέων σωματοστατίνης. Χρήσιμες επίσης στη διάγνωση των NET είναι οι εξετάσεις αίματος και ούρων που αξιολογούν βιοδείκτες όπως η χρωμογρανίνη A (CgA) ή το 5-HIAA, ένα υποπροϊόν της σεροτονίνης.

Η θεραπεία των NET εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του καρκίνου, την εξάπλωση του σε άλλα μέρη του οργανισμού και τη συνολική υγεία του ασθενούς. Οι τρέχουσες επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και φαρμακευτικές θεραπείες.

 
Νοσοκομείο "Σωτηρία": Αντιμετώπιση νευροενδοκρινών όγκων (ΝΕΤ) PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 07 Νοέμβριος 2013 10:27
Έναρξη λειτουργίας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» του πρώτου πολυδύναμου ιατρείου στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των νευροενδοκρινών όγκων (ΝΕΤ)

 

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τους ΝΕΤ,10 Νοεμβρίου: «Αν δεν τους υποπτευθείς, δεν μπορείς να τους ανιχνεύσεις»

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους (ΝΕΤ), ανακοινώθηκε σήμερα, σε ειδική συνέντευξη τύπου, η έναρξη λειτουργίας του πρώτου Πολυδύναμου Ιατρείου ΝΕΤ στην Ελλάδα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

«Στην πλειοψηφία τους, οι νευροενδοκρινείς όγκοι είναι κακοήθεις και η επίπτωση τους έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η διάγνωσή τους, όμως, φαίνεται να καθυστερεί από 5 έως και 7 έτη, κυρίως λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν τη νόσο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διαγιγνώσκονται συχνά σε προχωρημένο στάδιο, όπου οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες και η πρόγνωση δυσμενέστερη,» δήλωσε η κα. Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη, Καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας, Διευθύντρια Γ' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και της Ενδοκρινολογικής & Διαβητολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

«Η δημιουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου στοχεύει, μέσω της στενής συνεργασίας πολλαπλών ειδικοτήτων, στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στην βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών αυτών» πρόσθεσε.

Οι ΝΕΤ είναι όγκοι που προέρχονται από κύτταρα του διάσπαρτου νευροενδοκρινικού συστήματος, τα οποία παράγουν και εκκρίνουν ορμόνες με πολλαπλές δράσεις σε όλο τον οργανισμό. Τα πιο συνηθισμένα σημεία πρωτοπαθούς εμφάνισης αυτών των όγκων είναι το πάγκρεας, ο γαστρεντερικός σωλήνας και οι πνεύμονες.

Οι ΝΕΤ θεωρούνταν μέχρι πρότινος σπάνιοι όγκοι, καθώς η ετήσια επίπτωσή τους δεν φαίνονταν να ξεπερνά τα 5 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι η ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας και οι εξελιγμένες διαγνωστικές τεχνικές έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση της επίπτωσης των NET τα τελευταία 30 χρόνια, οι διαγνωστικές προκλήσεις παραμένουν. Περισσότεροι από το 50% των ασθενών με NET λαμβάνουν εσφαλμένη διάγνωση και υποβάλλονται αρχικά σε θεραπεία για διαφορετική νόσο, για πέντε έως επτά χρόνια κατά μέσο όρο. Συχνά η σωστή διάγνωση γίνεται αφού ο καρκίνος έχει επεκταθεί (μετάσταση), όπου οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες. Ενδεικτικά, για ασθενείς που διαγιγνώσκονται με εντοπισμένη νόσο, ο μέσος χρόνος επιβίωσης υπολογίζεται σε περισσότερο από 10 χρόνια, ωστόσο, εάν ο καρκίνος έχει ήδη επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος, ο μέσος χρόνος επιβίωσης μειώνεται σημαντικά στους 33 μήνες, ενώ, για τους πιο επιθετικούς όγκους, πέφτει κάτω από τους 9 μήνες.
Στην ευρύτερη οικογένεια των νευροενδοκρινών όγκων ανήκει και το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένος, το οποίο προέρχεται από τα C-κύτταρα του θυρεοειδούς, που σε φυσιολογικές συνθήκες εκκρίνουν κυρίως την ορμόνη καλσιτονίνη, η οποία αποτελεί διαγνωστικό δείκτη και δείκτη παρακολούθησης της εξέλιξης και θεραπείας της συγκεκριμένης νόσου. Το μυεολοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αποτελεί το 5-8% των καρκινωμάτων του θυρεοειδούς.

«Η δυσκολία στη διάγνωση προκύπτει από το γεγονός ότι η νόσος χαρακτηρίζεται από μη ειδικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, εξάψεις, διάρροια, αύξηση των καρδιακών παλμών και δερματικό εξάνθημα, τα οποία μπορεί να παραπέμπουν και σε άλλες πιο συχνές παθήσεις. Για παράδειγμα, πολλοί ασθενείς με NET του γαστρεντερικού διαγιγνώσκονται λανθασμένα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή νόσο του Crohn,» επισημαίνει ο κ. Φίλιππος Καλδρυμίδης, Ενδοκρινολόγος με πολυετή πείρα στην αντιμετώπιση των ΝΕΤ, Επιστημονικός Συνεργάτης, της Ενδοκρινολογικής & Διαβητολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία», και ένας εκ των υπευθύνων του Πολυδύναμου Ιατρείου ΝΕΤ. «Στο Ιατρείο ΝΕΤ, θα γίνονται ειδικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα το τεστ χρωμογρανίνης, σε ασθενείς όπου υπάρχει υποψία για ΝΕΤ, έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα η διάγνωση.»

«Η λειτουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου ΝΕΤ στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι ο καρκίνος και ειδικότερα οι όγκοι ΝΕΤ είναι νόσος που επηρεάζει όλον τον οργανισμό, όλα τα συστήματα (πολυσυστηματική νόσος) και ως εκ τούτου η σωστή αντιμετώπισή τους είναι υπόθεση ομάδας γιατρών πολλών ειδικοτήτων και όχι ενός μόνο γιατρού. Αποτελεί ευτύχημα η συνύπαρξη και η συνεργασία στην ίδια Κλινική δυνατών Μονάδων Ενδοκρινολογίας, Ογκολογίας, Πνευμονολογίας και Γαστρεντερολογίας. Οι Μονάδες αυτές, μαζί με τα Τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής, Ενδοσκοπήσεων και Παθολογοανατομικού του Νοσοκομείου μας μπορούν να εξασφαλίσουν γρήγορη διάγνωση, πρόσβαση σε συνδυασμό πολλών θεραπειών και αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων των ασθενών στον ίδιο χώρο, με μια επίσκεψη και με την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους,» σημείωσε ο κ. Γιάννης Γκιόζος, Πνευμονολόγος, Πανεπιστημιακός Συνεργάτης της Ογκολογικής Μονάδας της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Η συνεργασία μεταξύ όλων των Μονάδων είναι σημαντική, και ιδιαίτερα αυτή μεταξύ της Ογκολογικής Μονάδας, υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Ογκολογίας κ. Κων/νου Συρίγου, και της Ενδοκρινολογικής Μονάδας, της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής, υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας Ενδοκρινολογίας κα. Ευανθίας Διαμάντη-Κανδαράκη. Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια υπόσχεται την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τους ασθενείς με ΝΕΤ.

 

Πολυδύναμο Ιατρείο Νευροενδοκρινών Όγκων
Νοσοκομείο «Σωτηρία», Λ. Μεσογείων 152
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210-77.63.400, 210-77.19.975
Fax: 210-77.78.838

 

 
Τα αλγηνικά βοηθούν στην Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 05 Νοέμβριος 2013 12:45
Μανώλης Συμβουλάκης, MD
Γαστρεντερολόγος – Hπατολόγος

 

Τα αλγηνικά σε συνδυασμό με τους αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPI's) βοηθούν ταχύτατα στην ανακούφιση των πασχόντων από Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα δορυφορικού συμποσίου με θέμα την σύγχρονη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΓΟΠΝ κατά τη διάρκεια της UEGW 2013, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τον μήνα Οκτώβριο, με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Reckitt Benckiser και τη συμμετοχή περισσοτέρων από 500 γαστρεντερολόγων από όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του συμποσίου, παρουσιάστηκαν διεθνείς έρευνες, οι οποίες κατέληξαν ότι η συγχορήγηση των αλγηνικών (Gaviscon) με αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPI's) βοηθούν ταχύτερα στην ανακούφιση των πασχόντων από την καούρα και τη δυσπεψία, που προκαλεί η ΓΟΠΝ, ειδικά επί επιμονής μεταγευματικών και νυκτερινών συμπτωμάτων.

Και οι τρεις ομιλητές- experts στην ΓΟΠΝ- τόνισαν ότι αυτό συμβαίνει γιατί τα αλγηνικά μέσα σε 3 λεπτά από τη λήψη τους σχηματίζουν ένα στρώμα που μένει πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας ένα φραγμό μεταξύ του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και των στομαχικών οξέων.

Παράλληλα, συνέχισαν οι ομιλητές, τα αλγηνικά (Gaviscon) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μονοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε περιπτώσεις, που η νόσος δεν απαιτεί καθημερινή συστηματική θεραπεία αλλά μόνο ανακούφιση.

Επιπρόσθετα, ένας σημαντικός παράγοντας, που προέκυψε πρόσφατα είναι η ανακάλυψη του «acid pocket» (ενός θύλακα οξέων), ο οποίος βρίσκεται πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου και κάτω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, δημιουργώντας ένα υψηλά όξινο άνω στρώμα που διαρκεί έως και δύο ώρες μετά την κατανάλωση τροφών.2 Το acid pocket δημιουργείται σε όλους αλλά, στα άτομα με ΓΟΠΝ, είναι μεγαλύτερoυ μεγέθους.3

Η ανακάλυψη του προσφέρει ένα νέο στόχο για τις θεραπείες που μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά αυτό το όξινο άνω στρώμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς που εμφανίζουν παλινδρόμηση μετά το φαγητό γιατί ενώ υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη θεραπεία, μελέτη έδειξε ότι η λήψη αλγηνικών εξουδετέρωσε ή μετατόπισε αυτόν τον θύλακα οξέων.

Αξίζει να σημειωθεί, επεσήμαναν οι ομιλητές, ότι η επίδραση της νόσου δεν περιορίζεται μόνο στα κλινικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζει αρνητικά και την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, περισσότερο από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.4 

Επιπλέον, ευρωπαϊκά δεδομένα που αφορούσαν στην επίδραση της ΓΟΠΝ στην παραγωγικότητα στην εργασία έδειξαν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία4. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό οικονομικό φορτίο, τουλάχιστον €55/εβδομάδα κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο με ΓΟΠΝ.

Αν και υπάρχουν προσωπικές προσεγγίσεις φροντίδας για τον καθένα όπως π.χ. απώλεια βάρους, επιλογή μικρότερων γευμάτων και κατανάλωση τροφίμων χωρίς λιπαρά, είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Η θεραπεία με τα αλγηνικά (Gaviscon) είναι συχνά η μόνη λύση.

 

Βιβλιογραφία:
1. Fletcher J, et al. Gastroenterology 2001;121(4):775-83.
2.. Tytgat GN, McColl K, Tack J, et al. New algorithm for the treatment of gastro-oesophageal reflux disease. Aliment Pharmacol Ther. Feb 2008;27(3):249-256.
3. Beaumont H, Bennink RJ, de Jong J, et al. The position of the acid pocket as a major risk factor for acidic reflux in healthy subjects and patients with GORD. Gut. Apr 2010;59(4):441-451.
4. Liker H, Hungin P, Wiklund I. Managing gastroesophageal reflux disease in primary care: the patient perspective. J Am Board Fam Pract. 2005 Sep-Oct 2005;18(5):393-400

 
13ο Συνέδριο ΕΠΑΜΕΔΙ: "Παχυσαρκία και Μεταβολικές Διαταραχές: Διαχρονική Προσέγγιση" PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 31 Οκτώβριος 2013 19:43

Πολυμέτωπη «μάχη» με την παχυσαρκία, μια νοσολογική οντότητα που αναδεικνύεται καθημερινά σε πρωταρχική κρίση δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει στις μέρες μας η διεθνής κοινότητα. Και αυτό γιατί πέραν των γνωστών επιπλοκών που επιφέρει στην ανθρώπινη υγεία, τελευταία έχει αρχίσει να αποκτά και ιδιαίτερα ανησυχητικές κοινωνικές διαστάσεις!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατακόρυφης αύξησης των αρνητικών επιπτώσεων της νόσου στον κοινωνικό ιστό αποτελεί η διείσδυσή της και στον επαγγελματικό «στίβο», με την υιοθέτηση μιας νέας εργασιακής τακτικής εκ μέρους των εργοδοτών: της επιβολής «τιμωριών» ή της θέσπισης οικονομικών κινήτρων για την απώλεια βάρους προς τους παχύσαρκους εργαζομένους!

Το σύστημα αυτό γνωρίζει διάδοση και εφαρμόζεται σήμερα κυρίως στις Η.Π.Α., αλλά και στην Ευρώπη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα, στις Η.Π.Α. ποσοστό 12% των εργοδοτών επιβάλλει οικονομικές «τιμωρίες» στους παχύσαρκους υπαλλήλους που δεν προσπαθούν να χάσουν βάρος, ενώ το 27% χρησιμοποιεί οικονομικό δέλεαρ για να τους στρέψει προς αυτή την κατεύθυνση.

Με αυτά τα δεδομένα, η πάθηση φαίνεται, πλέον, να πλήττει όχι μόνο τα όργανα του σώματος, αλλά και τα ατομικά και εργασιακά δικαιώματα, όσο και τις αρχές ηθικής και δεοντολογίας που οφείλει να προασπίζει και να διαφυλάττει κάθε ευνομούμενη κοινωνία, καθώς οι πρακτικές αυτές συνιστούν άμεση διάκριση και στιγματισμό των παχυσάρκων ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Παράλληλα, οι νέες ιατροκοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνει η αυξανόμενη επίπτωση της παχυσαρκίας τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, καθιστούν απαραίτητη την έγκυρη ενημέρωση του γενικού πληθυσμού γύρω από τις «αλήθειες» και τους «μύθους» που την αφορούν. Κατά συνέπεια, ερωτήματα όπως «μας παχαίνουν οι δίαιτες;», «ποια είναι η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία;», «βαριατρική ή μεταβολική χειρουργική σε παχύσαρκους διαβητικούς;» κτλ πρέπει, πλέον, να απαντηθούν με σαφήνεια.

Αυτά τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τη διεξαγωγή του 13ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ), με θέμα «Παχυσαρκία και Μεταβολικές Διαταραχές: Διαχρονική Προσέγγιση», το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 στην Αθήνα, στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου (Ιουλιανού 35 & Γ΄ Σεπτεμβρίου), ο Ειδικός Παθολόγος - Διατροφολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, T. Chef de Clinique des Universités (Hôtel Dieu – Paris VI), SCOPE Obesity European Fellow, Πρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ κ. Γεώργιος Πανοτόπουλος, ο Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ», Επιστημονικός Διευθυντής Διαβητολογικού Αθηνών, Αντιπρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ κ. Χρήστος Ζούπας και ο Καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Ουλμ Γερμανίας, Ενδοκρινολογική Μονάδα Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ταμίας της ΕΠΑΜΕΔΙ κ. Λεωνίδας Ντούντας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός, στο οποίο θα συμμετάσχουν έγκριτοι ειδικοί που έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της έρευνας και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έχουν προγραμματιστεί διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και διαδραστική συζήτηση μεταξύ των συνέδρων στοχευμένα σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία που ενδιαφέρουν τόσο τους ειδικευμένους στο αντικείμενο Παθολόγους, Διαβητολόγους, Παιδιάτρους και Ενδοκρινολόγους, όσο και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, όπως Καρδιολόγους, Γυναικολόγους, Ψυχιάτρους, Χειρουργούς κτλ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πανοτόπουλος, στο 13ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΠΑΜΕΔΙ ιατροί όλων των ειδικοτήτων που άπτονται των προβλημάτων, διαταραχών και επιπλοκών που προκαλούνται και συνυπάρχουν με την παχυσαρκία, καθώς και άλλοι επαγγελματίες υγείας, θα καλύψουν τις τρεις μεγάλες ηλικιακές ομάδες (εφηβεία, ενήλικη ζωή, τρίτη ηλικία) και θα αναφερθούν και στις νεότερες εξελίξεις γύρω από τη νόσο.

Ιδιαίτερα σημεία ενδιαφέροντος αποτελούν:

1) Ένα φαινόμενο που παρατηρείται, κυρίως, στις Η.Π.Α., και τελευταία και στην Ευρώπη, η καθιέρωση, δηλαδή, «τιμωριών» και κινήτρων από εργοδότες για τους παχύσαρκους υπαλλήλους. Τη στιγμή που το άμεσο και έμμεσο κόστος των δαπανών υγείας που σχετίζεται με την παχυσαρκία φτάνει, σε ορισμένες χώρες του δυτικού κόσμου, το 7-10% των συνολικών δαπανών, αρκετοί εργοδότες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν οικονομικά κίνητρα για τους υπαλλήλους που διατηρούν το σωματικό βάρος τους σε «υγιή» επίπεδα.

Άλλοι «τιμωρούν» οικονομικά τους παχύσαρκους υπαλλήλους, επιβαρύνοντας, κυρίως, το ασφαλιστικό τους κόστος. Έτσι, στις Η.Π.Α. το 27% των εργοδοτών χρησιμοποιούν οικονομικά κίνητρα και το 12% «τιμωρούν» τους παχύσαρκους υπαλλήλους που δεν προσπαθούν να συμμετέχουν σε προγράμματα απώλειας βάρους.
Η πρακτική αυτή, υπογράμμισε ο κ. Πανοτόπουλος, απλουστεύει και υποτιμά μια νόσο σε πρόβλημα συμπεριφοράς, χρησιμοποιεί το βάρος και το δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) ως μοναδικό κριτήριο υγείας, κάνει διακρίσεις που θίγουν, κυρίως, τις μειονότητες και στιγματίζει ακόμα περισσότερο τους παχύσαρκους.

2) Υπάρχουν «μύθοι» για τις δίαιτες που πρέπει να καταρριφθούν:
 • Πρέπει να κόψεις ή να κάψεις 7000 θερμίδες για να χάσεις 1 kg βάρους
 • Αφού πήρες εύκολα βάρος, εύκολα και θα το χάσεις
 • Η άσκηση δε βοηθά στο να χάσεις βάρος
 • Εάν αφαιρέσεις ένα συγκεκριμένο τρόφιμο από τη διατροφή σου, θα χάσεις εύκολα βάρος
 • Όλοι παίρνουμε και χάνουμε βάρος με τον ίδιο τρόπο
 • Πολλά μικρά γεύματα είναι το καλύτερο για την απώλεια βάρους

3) Στο μεγάλο ερώτημα εάν μας παχαίνουν οι δίαιτες, η απάντηση είναι ναι.
Το φαινόμενο yo-yo (απώλεια-επανάκτηση βάρους) επιβαρύνει το σώμα και, ιδιαίτερα, αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος και είναι έφηβοι ή νέοι ενήλικες. Στα άτομα με λίγα κιλά παραπάνω (οι λεγόμενοι «υπέρβαροι»), εάν δεν υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις και επιπλοκές, η πρόληψη της παχυσαρκίας είναι ο κύριος στόχος. Ιατροί, άλλοι επαγγελματίες υγείας και τα ΜΜΕ πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και να μη μετατρέψουν το όνειρο του «ιδανικού» αδύνατου σώματος σε εφιάλτη.

4) Ενώ σήμερα στις Η.Π.Α. κυκλοφορούν, ήδη από το 2012, δύο εγκεκριμένα από τον F.D.A. φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, οι Ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν, μέχρι τώρα, εγκρίνει την κυκλοφορία τους στην Ευρώπη. Τα φάρμακα αυτά, επειδή έχουν καλή αποτελεσματικότητα, αλλά, ταυτόχρονα, ανεπιθύμητες ενέργειες (τερατογένεση και νευροψυχιατρικές παρενέργειες), κυκλοφορούν με πολύ ελεγχόμενη συνταγογράφηση.

5) Μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου είναι η παρουσίαση πρόδρομων αποτελεσμάτων με μια ουσία που ονομάζεται BELONARIB. Η ουσία ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που παρουσιάζει αντιαγγειογόνο δράση και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου. Πρόκειται για έναν τελείως πρωτοποριακό μηχανισμό. Η χορήγηση της BELONARIB, εκτός από απώλεια βάρους, προκάλεσε μείωση των λιπιδίων του αίματος, καθώς και της αίσθησης της πείνας. Νεότερα αναμένουμε στο άμεσο μέλλον.

Αναφερόμενος στο οικονομικό κόστος της παχυσαρκίας, ο κ. Ζούπας εξήγησε ότι για τις γυναίκες αυτό ανέρχεται σήμερα στα 5.000 $ ετησίως, ενώ για τους άνδρες το ποσό αυτό πέφτει στο μισό. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο ιατρική φροντίδα, αλλά και ελάττωση της παραγωγικότητας, λόγω αποχής από την εργασία εξαιτίας ασθενειών κτλ.

Παράλληλα, με δεδομένο το γεγονός ότι η επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη, πάθησης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παχυσαρκία, έχει σημειώσει τεράστια αύξηση τα τελευταία 50 χρόνια, φθάνοντας και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 700%, το συνολικό κόστος περίθαλψης των ασθενών αυτών μπορεί να ανέλθει σε αστρονομικά επίπεδα. Αν ληφθεί, μάλιστα, υπόψη ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, το 2050 ο 1 στους 3 Αμερικανούς θα έχει σακχαρώδη διαβήτη, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της οικονομικής επιβάρυνσης της νόσου σε κάθε σύστημα υγείας.

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη προκύπτει ότι μπορεί τα λεφτά να μη φέρνουν την ευτυχία, κάνουν, όμως, τη διαφορά σε θέματα υγείας. Σε μια πρόσφατη μελέτη που ονομάστηκε Ρ4Ρ (Pay for Performance), οι ιατροί πληρώνονταν έξτρα για τη φροντίδα των διαβητικών ασθενών, ενώ λάμβαναν μπόνους εάν βελτίωναν τα αποτελέσματα των εξετάσεων χρόνο με το χρόνο.

Σε διάστημα 3 ετών οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη οι οποίοι έβλεπαν ιατρούς που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είχαν λιγότερες ημέρες ενδονοσοκομειακής νοσηλείας και καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που δεν ανήκαν στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, υπογράμμισε ο κ. Ζούπας, σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα αποδείχθηκε ότι το να έχεις καλούς φίλους και δεμένη οικογένεια σου εξασφαλίζει μεγαλύτερη επιβίωση κατά 50%, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 7,5 χρόνια ζωής παραπάνω, σε σύγκριση με εκείνους που ζουν μόνοι ή είναι μοναχικοί. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι οι υγιείς κοινωνικές σχέσεις είναι το ίδιο αποτελεσματικές όσο η διακοπή του καπνίσματος, ενώ είναι και καλύτερες από την άσκηση ή την απώλεια βάρους.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντούντας επεσήμανε ότι η παχυσαρκία, ιδιαίτερα η κοιλιακή παχυσαρκία, έχει διάφορες επιδράσεις στο ενδοκρινικό σύστημα, με προεξέχουσες επιπτώσεις το μεταβολικό σύνδρομο, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τις πολυκυστικές ωοθήκες. Ο λιπώδης ιστός παράγει μόρια, τις λιποκυττοκίνες, με ενεργό ρόλο στη μεταβολική ομοιοστασία και την ανάπτυξη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (Τ2ΣΔ), τη δυσλιπιδαιμία και την αθηροσκλήρωση.

Οι πιο σημαντικές λιποκυττοκίνες είναι η λεπτίνη, η λιπονεκτίνη και ο προφλεγμονώδης ογκωτικός νεκρωτικός παράγων α (ΤNF-a). Παχύσαρκοι άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο ή και Τ2ΣΔ έχουν χαμηλά επίπεδα ελεύθερης και ολικής τεστοστερόνης και, αντίθετα, χαμηλά επίπεδα ολικής και ελεύθερης τεστοστερόνης σε άνδρες με κοιλιακή παχυσαρκία είναι προγνωστικοί δείκτες Τ2ΣΔ και μεταβολικού συνδρόμου.

Τέλος, ο κ. Ντούντας έκανε λόγο για τον υποθυρεοειδισμό και την ιστορική σύνδεσή του με την παχυσαρκία, εξαιτίας της γνωστής αύξησης βάρους, καθώς και των αλλαγών στη θερμογένεση και το μεταβολισμό. «Οι επιδράσεις της παχυσαρκίας στο θυρεοειδή είναι, συνήθως, έμμεσες και χαρακτηρίζονται από ελαφριά έως ήπια αύξηση της TSH, αποτέλεσμα της ενεργοποίησης του άξονα TRH-TSH από την υπερλεπτιναιμία», κατέληξε ο ομιλητής.

 
Ηπαπτίτιδα C: "C-αφορά. Μην την αγνοείς. Εξετάσου" PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 31 Οκτώβριος 2013 19:24

Με έναν διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο επιχειρεί ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την ηπατίτιδα C, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν τα μέλη του, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν. Με σύνθημα «C-Αφορά», οι εθελοντές του συλλόγου «ξεχύνονται» σε διάφορες γωνιές της Αθήνας - και στη συνέχεια σε πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας – παίζοντας με την περιέργεια των περαστικών και προσκαλώντας τους να ενημερωθούν.

Πιο συγκεκριμένα, ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» για τις ανάγκες της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ηπατίτιδα C, αρχικά θα τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία της Αθήνας ένα μεγάλο κίτρινο «C», το οποίο θα φέρει πάνω του το μήνυμα «Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C και το 80% από αυτούς, δεν το γνωρίζει». Την ίδια στιγμή, με τη βοήθεια κινητής μονάδας, θα προσφέρει μία δωρεάν και γρήγορη εξέταση για τη νόσο, σε όσους το επιθυμούν. Στον χώρο όπου θα έχει τοποθετηθεί το διαφημιστικό γράμμα C – πρόκειται για μία κατασκευή 2 περίπου μέτρων, που σίγουρα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των περαστικών – εθελοντές του συλλόγου θα πραγματοποιήσουν και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού. Παράλληλα, για έναν μήνα (29 Οκτωβρίου - 29 Νοεμβρίου 2013) θα προβάλλεται από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, σχετικό κοινωνικό μήνυμα με τη σημασία της ενημέρωσης για αυτήν την (όχι και τόσο σπάνια τελικά) νόσο.

Στόχος της Ενημερωτικής Εκστρατείας, όπως τόνισε στη Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ», είναι η ενημέρωση και η παράλληλη προτροπή προς το ευρύ κοινό, να προχωρήσει σε εξέταση για την Ηπατίτιδα C.

Η εκστρατεία θα ξεκινήσει στο τέλος Οκτωβρίου από την Αθήνα, όπου το γράμμα C θα τοποθετηθεί διαδοχικά, σε πέντε κεντρικά σημεία της πόλης. Η φιλοδοξία του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» είναι μέχρι το τέλος του 2014, να έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον άλλες πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων θα είναι η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και το Ηράκλειο.

Στη Συνέντευξη Τύπου, εκτός από τον πρόεδρο του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ», Γέωργιο Καλαμίτση, πήραν μέρος ως ομιλητές, οι κ.κ Γιάννης Κοσκίνας Καθηγητής Παθολογίας – Ηπατολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, Achim Kautz, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και ο Γεώργιος Β. Παπαθεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας –Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΓΝΑ Λαϊκό.

O Καθηγητής Παθολογίας – Ηπατολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, κύριος Γιάννης Κοσκίνας, δήλωσε: «Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, οι χρήστες ουσιών, οι μετανάστες και ανασφάλιστοι, αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στις θεραπείες. Στις υπο ανάπτυξη χώρες, όμως, μεγάλος αριθμός ατόμων αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη θεραπεία τους. Στόχος μας είναι, μέσα από τέτοιου είδους ενέργειες και καμπάνιες ενημέρωσης, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και τους φορείς και να μαζικοποιήσουμε τις δράσεις πρόληψης».

Ιδιαίτερη εντύπωση, προκάλεσε η ομιλία του Αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος, Achim Kautz, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» και έδειξε να γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα.
«Είναι απαραίτητο να σχηματιστεί μία ομάδα κρούσης, που θα απαρτίζεται από επιδημιολόγους, εκπροσώπους των γιατρών και των ασθενών και από τους ιθύνοντες του χώρου της Υγείας, οι οποίοι σε συνεργασία με τις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα «πολεμήσουν» την ηπατίτιδα. Τα στοιχεία μίας πρόσφατης ευρωπαϊκής έρευνας, μιλούν από μόνα τους για την έλλειψη ενημέρωσης, αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν το 85% των ερωτηθέντων, δεν γνώριζε ότι η ηπατίτιδα είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος. Εξάλειψη της ηπατίτιδας στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι αδύνατο να συμβεί, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση», δήλωσε ο Achim Kautz.

«Ο ιός της ηπατίτιδας C δεν είναι ανίκητος, αλλά μπορεί να εκριζωθεί», δήλωσε ο Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας –Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΓΝΑ Λαϊκό. «Σύντομα μάλιστα, αναμένεται η έγκριση νέων φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, ανεβάζοντας έτσι τις πιθανότητες εκρίζωσης του ιού σε 90% και δίνοντας την ευκαιρία για θεραπεία σε περισσότερους ασθενείς. Ωστόσο, παρά τις πολύ καλές θεραπευτικές δυνατότητες, η συνολική αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης, συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Μεγάλη ευθύνη για αυτό το γεγονός έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς, καθώς σχεδόν το 80% του συνόλου των ασθενών με ηπατίτιδα C, δεν γνωρίζει ότι πάσχει από αυτήν την ασθένεια. Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις το 50% των διαγνωσμένων ασθενών λαμβάνουν τις σημερινές θεραπείες.

Την κατάσταση αναμένεται να επιδεινώσει η καθυστέρηση της εισαγωγής των νέων, αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων θεραπειών στη χώρα μας, καθώς σκοντάφτει στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε.

Η πολιτεία, απ' τη δική της μεριά, είναι αναγκαίο να συντάξει Εθνικό Πρόγραμμα για την στρατηγική αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C», σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

Η Συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Πρόεδρου του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Γέωργιου Καλαμίτση, ο οποίος τόνισε την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την καταπολέμησή της ηπατίτιδας C.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C και υπολογίζεται ότι σχεδόν το 80% από αυτούς δεν το γνωρίζει. Οι ασθενείς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι μεταξύ 30 έως 70 ετών. Στην περίπτωση που τα επόμενα χρόνια δεν ληφθεί καμία πρωτοβουλία για την καταπολέμησή της ηπατίτιδας C, χιλιάδες κάτοικοι της χώρας μας – οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον ιό κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 - είναι πιθανό να ανακαλύψουν, δυστυχώς πολύ καθυστερημένα, ότι πάσχουν από προχωρημένη και απειλητική για τη ζωή τους ηπατική νόσο».

 
JuniorSTAR®:Νέα Επαναχρησιμοποιούμενη Πένα Χορήγησης Ινσουλίνης PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2013 11:59

Η Sanofi Ανακοινώνει την Απόκτηση Πιστοποίησης CE για την JuniorSTAR®, μία Νέα Επαναχρησιμοποιούμενη Πένα Χορήγησης Ινσουλίνης με Διαβαθμίσεις Μισής Μονάδας για Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1

 

Η Sanofi ανακοίνωσε στο 49ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD), που διεξήχθη στη Βαρκελώνη, την απόκτηση πιστοποίησης CE (ΕΚ) για την πένα JuniorSTAR®, μία νέα επαναχρησιμοποιούμενη πένα χορήγησης ινσουλίνης με διαβαθμίσεις μισής μονάδας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται με ινσουλίνη glargine, ινσουλίνη glulisine ή ανασυνδυασμένη ανθρώπινη ινσουλίνη. Με τη χορήγηση δόσης 1 έως 30 μονάδων ανά ένεση, η πένα JuniorSTAR® είναι μία εύχρηστη ελαφριά πένα με μεγάλη οθόνη και δυνατότητα διόρθωσης δόσης προς τα πίσω με ένα βήμα που δεν επιτρέπει τη διαρροή ινσουλίνης. Η πένα JuniorSTAR ® αναπτύχθηκε και κατασκευάζεται από τον συνεργάτη της Sanofi, Haselmeier GmbH, στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

"Ο καθένας αξίζει φροντίδα υψηλής ποιότητας ενώ μαθαίνει να διαχειρίζεται το διαβήτη του, για να διαθέτει καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή," δήλωσε ο Pierre Chancel, Senior Vice President, Global Diabetes της Sanofi. "Με την πένα JuniorSTAR®, στοχεύουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών με Σσακχαρώδη Δδιαβήτη Τύπου 1 παγκοσμίως, ιδιαίτερα των νεωτέρων, οι οποίοι χρειάζονται μία εύχρηστη συσκευή τύπου πένας. Πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στο ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο αναγνωρισμένων ινσουλινών, που ανοίγει το δρόμο προς την εξατομικευμένη φροντίδα για την αντιμετώπιση του διαβήτη."

Οι πένες με διαβαθμίσεις μισής μονάδας προσφέρουν ευελιξία για την επίτευξη των επιθυμητών δόσεων ινσουλίνης κυρίως σε νέους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη. Η πένα JuniorSTAR ® έχει δοκιμαστεί από άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 (6 έως 18 ετών), γονείς και νοσηλευτές σε μια μη συγκριτική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 167 χρήστες συσκευών τύπου πένας ινσουλίνης από πέντε ευρωπαϊκές χώρες 1

 • Το 81% των ασθενών/γονέων και το 86% των νοσηλευτών συμφώνησαν ότι μεταφέρεται εύκολα σε καθημερινή βάση, χάρη στο χαμηλό βάρος (περίπου 34 γραμμάρια)
 • Το 98% των ασθενών/γονέων και το 94% των νοσηλευτών συμφώνησαν ότι διευκολύνει την ανάγνωση, καθώς διαθέτει μεγάλη οθόνη απεικόνισης δόσεων και ευανάγνωστους αριθμούς
 • Επιπλέον, το 91% των ασθενών/γονέων και το 89% των νοσηλευτών συμφώνησαν στην εύχρηστη δυνατότητα περιστροφής του επιλογέα δόσης προς τα πίσω χάρη στη δυνατότητα διόρθωσης δόσης με ένα βήμα, χωρίς διαρροή ινσουλίνης.
 • Συνολικά, το 93% των συμμετεχόντων στην έρευνα συμφώνησε ότι είναι εύχρηστη.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 διαγιγνώσκονται ανά τον κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία 2. Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη αξίζουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη για την αντιμετώπιση των αναγκών τους και η Sanofi έχει δεσμευτεί να παρέχει αποτελεσματική και απλοποιημένη φροντίδα για να διευκολύνει τη ζωή των νέων ανθρώπων που ζουν με το Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 με ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει αναγνωρισμένες ινσουλίνες, βελτιστοποιημένες πένες ινσουλίνης, καινοτόμα συστήματα παρακολούθησης γλυκόζης του αίματος και εξατομικευμένη υποστήριξη ασθενών.

Η πένα JuniorSTAR® είναι συμβατή με το νέο πρότυπο ISO 11608-1 2012, διαθέτει όλες τις προδιαγραφές ανθεκτικότητας και ακρίβειας δοσολογίας και διατίθεται σε τρία διαφορετικά χρώματα (μπλε, κόκκινο και ασημί) για ευελιξία και διαφοροποίηση στη χρήση ινσουλίνης.

Η πένα JuniorSTAR ® αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και στον Καναδά το 2014.

Σχετικά με το Διαβήτη

Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, η οποία εμφανίζεται είτε ως Διαβήτης Τύπου 1, που είναι μια αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη και κατά συνέπεια υπάρχει πλήρης έλλειψη ινσουλίνης (της ορμόνης που ρυθμίζει τη συγκέντρωση του σακχάρου του αίματος), είτε ως Διαβήτης Τύπου 2, που είναι μία μεταβολική διαταραχή όπου συνυπάρχουν δύο βασικές βιολογικές ανεπάρκειες: μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης και μειωμένη ικανότητα του σώματος να αξιοποιήσει την παραγόμενη ινσουλίνη. Τόσο ο Διαβήτης Τύπου 1 όσο και ο Διαβήτης Τύπου 2 χαρακτηρίζονται από αυξημένες συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Με την πάροδο του χρόνου, η μη ελεγχόμενη υπεργλυκαιμία οδηγεί σε μακροαγγειακές και μικροαγγειακές επιπλοκές. Οι μακροαγγειακές επιπλοκές, οι οποίες προσβάλλουν τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, περιλαμβάνουν το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την περιφερική αγγειοπάθεια. Οι μικροαγγειακές επιπλοκές προσβάλλουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία των οφθαλμών (αμφιβληστροειδοπάθεια), των νεφρών (νεφροπάθεια) και των νεύρων (νευροπάθεια). Η παγκόσμια επίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Σήμερα, περισσότερα από 371 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως ζουν με το Διαβήτη.2

Σχετικά με τον Τομέα Διαβήτη της Sanofi

Η Sanofi αγωνίζεται να βοηθήσει τα άτομα με Διαβήτη να διαχειριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, προσφέροντάς τους καινοτόμες, ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες λύσεις. Με οδηγό τις πολύτιμες πληροφορίες που προέρχονται από την παροχή συμβουλών και την αλληλεπίδραση με ανθρώπους που πάσχουν από Διαβήτη, η εταιρεία δημιουργεί συνεργασίες, ώστε να προσφέρει διαγνωστικά μέσα, θεραπείες, υπηρεσίες και συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών μέτρησης της γλυκόζης του αίματος. Η Sanofi διαθέτει στην αγορά τόσο ενέσιμα όσο και από του στόματος φαρμακευτικά σκευάσματα για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 ή Τύπου 2.

Σχετικά με τη Sanofi

Η Sanofi κατέχει ηγετική θέση στον Τομέα της Υγείας παγκοσμίως, με πολυδιάστατη δραστηριότητα, ανακαλύπτοντας, αναπτύσσοντας και παρέχοντας θεραπευτικές λύσεις εστιασμένες στις ανάγκες των ασθενών. Η Sanofi διαθέτει ισχυρή παρουσία στον Tομέα της Yγείας, με 7 πλατφόρμες ανάπτυξης: ολοκληρωμένες λύσεις για τον Διαβήτη, Εμβόλια για ανθρώπινη χρήση, Καινοτόμα Φάρμακα, Καταναλωτικά Προϊόντα Υγείας, Αναδυόμενες Αγορές, Κτηνιατρικό Τομέα και τη Genzyme. Η Sanofi είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Παρισιού και της Νέας Υόρκης.

Σχετικά με την εταιρεία Haselmeier

Η Haselmeier είναι μια κορυφαία εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής συσκευών τύπου πένας και συστημάτων αυτοέγχυσης. Οι συσκευές της εταιρείας διαθέτουν μοναδική λειτουργικότητα, σχεδιασμό και τεχνολογία και διατίθενται εμπορικά από κορυφαίες φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείας ανά τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.haselmeier.com.

 

Παραπομπές
1. Klonoff D et al., Evaluation of the JuniorSTAR® half-unit insulin pen in young people with type 1 diabetes - user perspectives. European Endocrinology. 2013; 9(2):82-5.
2. International Diabetes Federation (Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη). IDF Diabetes Atlas, 5th Edition: 2012 update. Βρυξέλλες, Βέλγιο, 2011. http://www.idf.org/diabetesatlas (Πρόσβαση: Ιούνιος, 2013)

 
Μελέτη: προσθήκη της Λιξισενατίδης με Βασική Ινσουλίνη Μειώνει τα Επίπεδα Σακχάρου Αίματος PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2013 11:51

Δεδομένα Δείχνουν ότι η προσθήκη της Λιξισενατίδης με Βασική Ινσουλίνη Μειώνει τα Επίπεδα Σακχάρου Αίματος ιδιαίτερα όταν έχει επιτευχθεί Επαρκής Έλεγχος της Γλυκόζης Πλάσματος Νηστείας

 • Τα ευρήματα που είναι συμβατά με τη γνωστή επίδραση της λιξισενατίδης τη μείωση της μεταγευματικής γλυκόζης υποστηρίζουν το συνδυασμό με βασική ινσουλίνη

Η Sanofi ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από μια νέα υποανάλυση των αποτελεσμάτων της μελέτης GetGoal-L που δείχνουν ότι η μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c με τη λήψη της λιξισενατίδης σε συνδυασμό με βασική ινσουλίνη ήταν υψηλότερη σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 που έλεγχαν επαρκώς τη γλυκόζη πλάσματος νηστείας (FPG). Αυτά τα ευρήματα είναι συμβατά με το προφίλ αποτελεσματικότητας της λιξισενατίδης, που δείχνει μια κλινική και στατιστικά σημαντική μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c σε διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η απώλεια σωματικού βάρους με τη λιξισενατίδη, σε συνδυασμό με βασική ινσουλίνη, ήταν υψηλότερη σε αυτή την ομάδα. Η υποανάλυση της μελέτης GetGoal-L ανακοινώθηκε ως προφορική παρουσίαση στο 49ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD) που διεξήχθη στη Βαρκελώνη.

"Η μελέτη έδειξε ότι η λιξισενατίδη αποτελεί μία αποτελεσματική επιλογή για τη μείωση της μεταγευματικής γλυκόζης, που βελτιώνει τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c σε συνδυασμό με θεραπεία βασικής ινσουλίνης," δήλωσε ο Καθηγητής Josep Vidal, Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Διατροφής, του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. "Αναλύσαμε δεδομένα από ασθενείς που δεν είχαν πετύχει τα επιθυμητά επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c, παρά τον επαρκή έλεγχο της γλυκόζης πλάσματος νηστείας, και διαπιστώσαμε ότι ένα θεραπευτικό σχήμα που στοχεύει στη μεταγευματική γλυκόζη, καθώς και στη γλυκόζη πλάσματος νηστείας, θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική επιλογή για αυτούς τους ασθενείς".

Καθώς ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με βασική ινσουλίνη ενδέχεται πλέον να μην είναι σε θέση να πετυχαίνουν τους επιθυμητούς στόχους γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c (μέσος όρος επιπέδων σακχάρου αίματος κατά το διάστημα των τελευταίων 2 έως 3 μηνών, παρά τον κατά κανόνα επαρκή έλεγχο του σακχάρου νηστείας με τη λήψη βασικής ινσουλίνης. Για αυτούς τους ασθενείς, η λιξισενατίδη είναι σε θέση να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της HbA1c, καθώς μειώνει αρχικά τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης μέσω της συμπληρωματικής δράσης με τη βασική ινσουλίνη. Η στόχευση τόσο της γλυκόζης πλάσματος νηστείας όσο και της μεταγευματικής γλυκόζης μπορεί να καταστεί ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c σε κάποιους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2.

Αποτελέσματα της Υπονάλυσης

Η υποανάλυση αξιολόγησε 496 ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 με ανεπαρκή γλυκαιμικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσθήκη της λιξισενατίδης στη θεραπεία με βασική ινσουλίνη σε συνδυασμό με ή χωρίς μετφορμίνη (από του στόματος αντιδιαβητική θεραπεία), μείωσε τα συνολικά επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c , το σωματικό βάρος και τη αυτοελεγχόμενη μεταγευματική γλυκόζη μετά τη λήψη προγεύματος σε όλες τις ομάδες. Αυτές οι επιδράσεις ήταν μεγαλύτερες σε ασθενείς που είχαν επιτύχει σχετικά αποτελεσματικό έλεγχο των αρχικών επιπέδων γλυκόζης πλάσματος νηστείας (FPG) (κάτω ή ίση με 6,7 mmol/L, τα επίπεδα FPG σε άτομα που δεν πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι ~5,5 mmol/L1) σε σύγκριση με ασθενείς με υψηλότερα αρχικά επίπεδα γλυκόζης πλάσματος νηστείας (μεταξύ 6,7 και 8,9 mmol/L, και πάνω από 8,9 mmol/L, αντίστοιχα).

Η περίληψη της υποανάλυσης της μελέτης GetGoal-L τιτλοφορείται: 'Η θεραπευτική αποτελεσματικότητα της λιξισενατίδης σε συνδυασμό με βασική ινσουλίνη είναι μεγαλύτερη όταν υφίσταται επαρκής έλεγχος της γλυκόζης πλάσματος νηστείας (FPG)' ['Therapeutic efficacy of lixisenatide added to basal insulin is greater when FPG is well-controlled'] (Vidal J, et al. [Περίληψη αρ. προφορική παρουσίαση 6]).

Σχετικά με τη Λιξισενατίδη

Η λιξισενατίδη είναι ένας αγωνιστής υποδοχέων του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου 1 (GLP-1 RA) για την αντιμετώπιση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Το GLP-1 είναι ένα φυσικό πεπτίδιο, που εκκρίνεται στο σώμα εντός λίγων λεπτών από τη λήψη ενός γεύματος. Είναι γνωστό ότι καταστέλλει την έκκριση γλυκαγόνης από τα παγκρεατικά α-κύτταρα και διεγείρει τη γλυκοζοεξαρτώμενη έκκριση ινσουλίνης από τα παγκρεατικά β-κύτταρα.

Η λιξισενατίδη, η άδεια του οποίου έχει παραχωρηθεί στη Sanofi από τη Zealand Pharma A/S (Κοπεγχάγη, Δανία), (www.zealandpharma.com), έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 για την επίτευξη γλυκαιμικού ελέγχου σε συνδυασμό με από του στόματος φαρμακευτικά σκευάσματα που μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης και / ή βασική ινσουλίνη, εφόσον τα παραπάνω, παράλληλα με δίαιτα και άσκηση, δεν πετυχαίνουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο. Η λιξισενατίδη έχει επίσης λάβει άδεια κυκλοφορίας στο Μεξικό, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Η Sanofi σχεδιάζει να καταθέσει εκ νέου αίτηση νέου φαρμάκου (New Drug Application) για τη λιξισενατίδη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015 μετά την ολοκλήρωση της μελέτης καρδιαγγειακών συμβαμάτων ELIXA.

Η πένα λιξισενατίδης έχει κερδίσει μια σειρά βραβείων καινοτόμου σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των Red Dot Award, Good Design Award, και iF Product Design Award.

Σχετικά με τον Τομέα Διαβήτη της Sanofi

Η Sanofi αγωνίζεται να βοηθήσει τα άτομα με Διαβήτη να διαχειριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, προσφέροντάς τους καινοτόμες, ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες λύσεις. Με οδηγό τις πολύτιμες πληροφορίες που προέρχονται από την αλληλεπίδραση και την παροχή συμβουλών με ανθρώπους που πάσχουν από Διαβήτη, η εταιρεία διαθέτει σήμερα τόσο ενέσιμα όσο και από του στόματος φάρμακα: τη βασική ινσουλίνη glargine και τη γευματική ινσουλίνη glulisine, καθώς και τη σουλφονυλουρία γλιμεπιρίδη, η οποία χορηγείται από του στόματος σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Προκειμένου να παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα για την αντιμετώπιση του Διαβήτη, η Sanofi διαθέτει επίσης καινοτόμες συσκευές, μέτρησης και παρακολούθησης της γλυκόζης αίματος.

Σχετικά με τη Sanofi

Η Sanofi, ένας διαφοροποιημένος ηγέτης στον Tομέα της Yγείας παγκοσμίως, ανακαλύπτει, αναπτύσσει και παρέχει θεραπευτικές λύσεις εστιασμένες στις ανάγκες των ασθενών. Η Sanofi διαθέτει ισχυρή παρουσία στον Tομέα της Yγείας, με 7 πλατφόρμες ανάπτυξης: ολοκληρωμένες λύσεις για τον Διαβήτη, Εμβόλια για ανθρώπινη χρήση, Καινοτόμα Φάρμακα, Καταναλωτικά Προϊόντα Υγείας, Αναδυόμενες Αγορές, Κτηνιατρικό τομέα και τη Genzyme. Η Sanofi είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Παρισιού και της Νέας Υόρκης.

 

Παραπομπή
1. Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation), 2011. Παγκόσμια Οδηγία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 [Global Guideline for Type 2 Diabetes] (2012). Διαθέσιμη στο: www.idf.org/sites/default/files/IDF-Guideline-for-Type-2-Diabetes.pdf. Ημερομηνία πρόσβασης: Σεπτέμβριος 2013.

 
Μεταμόσχευση μηνίσκου: Οριστική λύση στο πρόβλημα της ρήξης PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2013 11:39

Σε μεταμόσχευση μηνίσκου μπορούν να υποβάλλονται πλέον εκατοντάδες χιλιάδες αθλητές και εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, που έχουν υποστεί ρήξη, ολική η μερική μηνισκεκτομή!

Αυτό τονίστηκε από κορυφαίους Έλληνες και ξένους ορθοπεδικούς, οι οποίοι συμμετείχαν στο 69ο Συνέδριο Ορθοπαιδικης Χειρουργικής και Τραυματολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε 2 με 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

«Με τη μεταμόσχευση, η επιστήμη, τα τελευταία χρόνια, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα του μηνίσκου, το οποίο τις περασμένες δεκαετίες έγινε η αιτία να σταματήσει απότομα η καριέρα σπουδαίων αθλητών όλων των αθλημάτων» αναφέρει ο Δρ Σταύρος, Αλευρογιάννης Διευθυντής Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων στο ΙΑΣΩ GENERAL.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο συνέδριο, διάσημοι ορθοπεδικοί, η εξοικείωση με τα αρθροσκοπικά εργαλεία και η βελτίωση συστημάτων και τεχνικών συρραφής των μηνίσκων, αποτέλεσε την τελευταία δεκαπενταετία "επανάσταση" στην αρθροσκοπική χειρουργική και προσέφερε στους ασθενείς μια επιπλέον λύση στο πρόβλημά τους.

Η νέα τεχνολογία όμως, δεν είναι εφαρμόσιμη σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά μόνο όταν η ρήξη του μηνίσκου είναι στην περιοχή αιμάτωσής του και όταν η "ποιότητα" του μηνισκικού, προς συρραφή, υλικού είναι η κατάλληλη.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπου η ρήξη του μηνίσκου είναι μεγάλη ή σύμπλοκη και ο ασθενής είναι μέσης ή μεγάλης ηλικίας, οι τεχνικές αυτές δεν έχουν εφαρμογή και η μηνισκεκτομή αφήνει μεγάλα ελλείμματα του μηνίσκου, με απώτερο αποτέλεσμα την προοδευτική εμφάνιση αρθρίτιδας στο γόνατο.

Η αφαίρεση του μηνίσκου του γόνατος αρθροσκοπικά, αν και αποτελεί την πλέον συνήθη χειρουργική επέμβαση στις Αθλητικές Κακώσεις, συχνά πυκνά συνοδεύεται από μετεγχειρητικές επιπλοκές, με κυριότερη τον πόνο. Ο πόνος οφείλεται στην ανάπτυξη αρθρίτιδας που προκαλείται από αστάθεια καθώς έχει αφαιρεθεί ουσιαστικά το "αμορτισέρ" του γόνατος και έχει αλλάξει ο άξονας φόρτισης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους σύγχρονους ορθοπεδικούς, όσο πιο μεγάλο τμήμα του μηνίσκου αφαιρείται κατά την επέμβαση της αρθροσκόπησης, τόσο πιο γρήγορα εμφανίζονται τα ενοχλήματα στον ασθενή.

Από τη διεθνή βιβλιογραφία φαίνεται πως πάνω από 60% των ρήξεων μηνίσκου αντιμετωπίζονται με μερική ή υφολική μηνισκεκτομή, ενώ πάνω από 700.000 ασθενείς κάθε χρόνο, υποβάλλονται σε μηνισκεκτομή στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός τέτοιων επεμβάσεων το χρόνο ξεπερνά τις 6.000-7.000.

Παρά το γεγονός ότι η επέμβαση της μηνισκεκτομής είναι σχετικά απλή και δεν απαιτεί μεγάλη εμπειρία από το χειρουργό, φαίνεται πως ποσοστό μεγαλύτερο του 65% των ασθενών αυτών, παρουσιάζουν πρώιμες αρθριτικές αλλοιώσεις που τελικά καταλήγουν στην εφαρμογή τεχνητής άρθρωσης στο γόνατο!

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, "γέννησε" τη "μεταμόσχευση μηνίσκου". Οι πρώτες επεμβάσεις τέτοιου είδους εφαρμόστηκαν σε αθλητές που είχαν υποστεί στο παρελθόν ολική μηνισκεκτομή και περιελάμβαναν την αντικατάσταση του απολεσθέντος ιστού με ανθρώπινο αλλομόσχευμα από Τράπεζα Ιστών και Μοσχευμάτων.

Τα πολύ καλά πρώιμα κλινικά και απεικονιστικά αποτελέσματα οδήγησαν τους ερευνητές στην εξεύρεση αντίστοιχης λύσης και στις περιπτώσεις που αφαιρούμε τμήμα μόνο του μηνίσκου (πάνω από το 25% της συνολικής επιφανείας του).

«Σήμερα, προθέτει ο Δρ Αλευρογιάννης, νέα "βιολογικά ικριώματα μηνίσκου" βρίσκονται πλέον στην αγορά και στα χέρια του σύγχρονου Έλληνα Ορθοπεδικού Χειρουργού, με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα υλικά αυτά είναι πορώδη, προοδευτικά απορροφήσιμα, με σχήμα που μιμείται αυτό του φυσιολογικού μηνίσκου. Παρουσιάζουν ικανή μηχανική αντοχή στα πρώιμα στάδια εμφύτευσης, τοποθετούνται αρθροσκοπικά, διαμορφώνονται σε μέγεθος ίσο με αυτό που αφαιρέθηκε και βοηθούν την αναγέννηση του μηνίσκου με ιδιότητες ίδιες με το φυσιολογικό».

Η μέθοδος απευθύνεται σε μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα ασθενών από 15 μέχρι 65 χρόνων, με εκσεσημασμένη μηνισκική βλάβη, ή παλαιότερη μηνισκεκτομή με συνεχή μετεγχειρητικό πόνο, χωρίς συνδεσμική αστάθεια ή προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας και σε ασθενείς που μπορούν να ακολουθήσουν το μετεγχειρητικό πρωτόκολλο αποκατάστασης. Η νοσηλεία είναι μιας ημέρας και το κόστος του υλικού καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Πληροφορίες

Τηλ: 210 778 6868
Κιν: 6944 998 694
URL: www.athens-sportsclinic.gr

 

 
Ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος ασθενών με οικογενή υπερχοληστεραιμία στην Ελλάδα. PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 07 Οκτώβριος 2013 22:57

Φωνή στους ασθενείς με υπερχοληστεραιμία επιχειρεί να δώσει με την ίδρυσή του ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και φίλων πασχόντων από οικογενή υπερχοληστερολαιμία-LDL». Το μη κερδοσκοπικό σωματείο, το οποίο εδρεύει στην Αθήνα και μετράει ήδη τέσσερις μήνες λειτουργίας, χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο «LDL», το οποίο αντιστοιχεί στις ιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (low density lipoprotein), πιο γνωστές ως «κακή χοληστερόλη».

Στόχοι του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερλαιμία, είναι μεταξύ άλλων, η παροχή οικονομικής και ηθικής συμπαράστασης προς τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, η ενημέρωση όσων έχουν σχέση με τη νόσο (ιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ), αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, καθώς και η προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών. Στην χώρα μας εκτιμάται ότι πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία περίπου 22.000 άτομα.

«Εδώ και πολλά χρόνια, οι ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, είχαμε επισημάνει την ανάγκη να συστεγαστούμε κάτω από έναν κοινό φορέα, που θα μάχεται για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Είμαστε πολύ περήφανοι, που κατορθώσαμε να βρούμε κοινή βάση και να δημιουργήσουμε το πρώτο επιστημονικό σωματείο στην Ελλάδα, για αυτήν την πολύ σοβαρή ασθένεια», δήλωσε ο πρόεδρος του «LDL», Νικόλαος Αξιώτης.

«Είναι γεγονός, ότι λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να έχουν τη φροντίδα που απαιτείται. Γι' αυτόν τον λόγο, ένα από τα κύρια μελήματα του Σωματείου μας, είναι η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, μέσω της δημιουργίας αποθεματικού και της συγκέντρωσης πόρων, μέσω δωρεών ή αναλόγων ενεργειών», συνέχισε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι και οι ίδιοι ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, και πρόκειται για τους : Νικόλαο Αξιώτη (Πρόεδρος), Αθανάσιο Παλλίδη (Αντιπρόεδρος), Θεοδώρα Μάγγου (Γενικό Γραμματέα) και Θεόδωρος Καπέρδας (Ταμίας).

Ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και φίλων πασχόντων από οικογενή υπερχοληστερολαιμία», σκοπεύει σύντομα να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών με στόχο την ενημέρωση των ασθενών, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, να ενημερώσουν για τη σημασία της πρόληψης, αλλά και για τους τρόπους θεραπείας.

Λίγα λόγια για την υπερχοληστερολαιμία

Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία

Υπερχοληστερολαιμία είναι η παρουσία μεγάλης ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα, σε επίπεδα πέρα του φυσιολογικού. Η χοληστερόλη είναι περισσότερη γνωστή στο ευρύ κοινό ως «χοληστερίνη» , ωστόσο ο όρος «χοληστερόλη» είναι πιο ακριβής.

Τα αίτια της υπερχοληστερολαιμίας

Η υπερχοληστερολαιμία, δύναται να είναι κληρονομική διαταραχή στην οποία ο μεταβολισμός της χοληστερόλης δεν είναι φυσιολογικός. Παράλληλα, μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά κεκορεσμένα λίπη ή σε κάποια νόσο όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός ή νοσήματα των νεφρών ή του ήπατος.

Τι βλάβες προκαλεί

Η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα προκαλεί εναπόθεση λιπών στην εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών στις οποίες κυκλοφορεί το αίμα. Οι εναποθέσεις αυτές ονομάζονται αθηρωματικές πλάκες και η διαδικασία του σχηματισμού των αθηρωματικών πλακών ονομάζεται αθηρωμάτωση.
Η εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών κάνει τις αρτηρίες να χάνουν την ελαστικότητά τους και προκαλεί στένωση του αυλού τους, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ροής του αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρόμβων και πλήρη διακοπή της ροής. Όταν αυτό συμβεί στις αρτηρίες της καρδιάς, ακολουθεί καρδιακό έμφραγμα, το οποίο αποτελεί και ένα από τα κύρια αίτια θανάτου παγκοσμίως.

Θεραπεία

Στόχος της θεραπείας είναι να ελαττωθεί η LDL ("κακή" χοληστερόλη) και να αυξηθεί η HDL ("καλή" χοληστερόλη). Η θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας είναι συνήθως φαρμακευτική, διαιτητική και σε ορισμένες περιπτώσεις με LDL αφαίρεση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία:

Νικόλαος Αξιώτης – Πρόεδρος
LDL- Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία:

Τηλ. 213 029 1504, 694 606 7301 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 158
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter