Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
Διαθερμική χειρουργική και στην ορθοπαιδική PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 08 Οκτώβριος 2012 09:38

Ανώδυνη, γρήγορη και οριστική λύση στα προβλήματα των δακτύλων του ποδιού και συγκεκριμένα στο κότσι (παραμόρφωση της πρώτης άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου) που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι, δίνει η νέα επαναστατική μέθοδος της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Διαδερμικής Χειρουργικής ) του άκρου ποδός!

«Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας με θεαματικά αποτελέσματα και αποτελεί επανάσταση για την ορθοπαιδική, στον τομέα της οποίας πολλές παθήσεις αντιμετωπίζονται πλέον διαδερμικά» τονίζει ο ορθοπαιδικός χειρουργός τραυματολόγος Δρ. Γεώργιος Δημάκης.

«Η επέμβαση, διευκρινίζει ο κ Δημάκης, διαρκεί μόλις 20 λεπτά, γίνεται με τοπική αναισθησία, χωρίς ίσχαιμο και τομές 2-3 χιλ., ο ασθενής δεν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο και αμέσως μετά επιστρέφει σπίτι του, ενώ σε τρείς εβδομάδες βάζει παπούτσι».

kotsi-1

Το θέμα των παθήσεων του ποδιού και ειδικότερα τα προβλήματα των δακτύλων απασχόλησε τις εργασίες του 68ου Πανελλήνιου Συνέδριου της ΕΕΧΟΤ, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΤΣΙ

georgios-dimakis

Ο ορθοπαιδικός κ. Δημάκης

Σύμφωνα με τον Δρ. Δημάκη «το κότσι είναι η πιο συχνή πάθηση του ποδιού. Είναι μια σύνθετη παραμόρφωση της πρώτης άρθρωσης (μεταταρσοφαλαγγικής) του μεγάλου δακτύλου. Η παραμόρφωση αυτή δημιουργεί παρέκκλιση προς τα έξω (βλαισότητα) και στροφή του μεγάλου δακτύλου, ως προς τον άξονά του».

Συγκεκριμένα στο εσωτερικό τμήμα της άρθρωσης αυτής δημιουργείται κάλος. Ο κάλος αυτός πολλές φορές φλεγμένει, είναι εξέρυθρος, οιδηματώδης, επώδυνος και συχνά δυσχεραίνει το περπάτημα, αλλά και το να βάλεις το παπούτσι. Επιδεινώνει δε την κατάσταση το γεγονός ότι η περιοχή αυτή δέχεται μεγάλες τριβές από τα παπούτσια.

Η φυσική εξέλιξη της νόσου είναι η παρέκκλιση του μεγάλου δακτύλου προς το δεύτερο ή και τρίτο δάχτυλο, τα οποία παραμορφώνονται με σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία ή εφίππευση πάνω στο μεγάλο δάχτυλο, καθώς και από κάλους στα δάχτυλα αυτά.

Η νόσος σύμφωνα με στατιστικές μελέτες δείχνει «προτίμηση» στις γυναίκες καθώς η αναλογία είναι 9 γυναίκες προς 1 άνδρα!

ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νόσος είναι πολυπαραγοντική. Υπάρχει σε αυτήν σαφής κληρονομική προδιάθεση αλλά θεωρείται επίκτητη και όχι συγγενής. Σε μεγάλες ομάδες χειρουργημένων ασθενών, το 70% εξ αυτών είχε θετικό οικογενειακό ιστορικό.

Επίσης σε μεγάλη σειρά ερευνών η συχνότητα της πάθησης κυμαίνεται, ανάλογα με τη φυλή και τον πολιτισμό, από 40% έως 60% και εμφανίζει μία αύξηση ανάλογα με την ηλικία.

Δεκάχρονη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο έδειξε ότι το 88% του συνόλου των χειρουργημένων ασθενών ήταν γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 43,5 χρόνια. Άλλοι ερευνητές κατέγραψαν ξυπόλυτους ιθαγενείς της νήσου Σολομώντα και βρήκαν την παραμόρφωση να είναι, κατά κύριο λόγο, ανύπαρκτη. Επίσης έρευνες στην Κίνα έδειξαν ότι σε ικανό δείγμα πληθυσμού, τόσο όσων φορούσαν παπούτσια όσο και άλλων που δεν φορούσαν, η νόσος στην πρώτη ομάδα έφτανε το 33%, ενώ στην δεύτερη μόλις το 2%.

Επίσης τα στενά, κομψά και ψηλοτάκουνα παπούτσια ενοχοποιούνται ως αιτία πρόκλησης και επιδείνωσης της παραμόρφωσης. Γι΄ αυτό το λόγο η αναλογία της νόσου σε γυναίκες – άντρες είναι 9 προς 1.

Άλλες αιτίες της νόσου είναι οι αυτοάνοσες παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα), οι νευρογενείς διαταραχές και η ανισορροπία της εμβιομηχανικής του ποδιού κ.α.

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ-Η ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ

Ο μοναδικός τρόπος για να εξαφανιστεί το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση.

Μέχρι σήμερα η νόσος αντιμετωπιζόταν με μεγάλες και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, ο δε μετεγχειρητικός χρόνος αποκατάστασης ήταν πολύ μεγάλος.
Με την νέα μέθοδο:

 • Η επέμβαση διαρκεί 20 λεπτά και είναι ανώδυνη
 • Γίνεται με τοπική αναισθησία
 • Δεν χρησιμοποιείται ίσχαιμη περίδεση
 • Δεν αφήνει ουλές
 • Η μετεγχειρητική περίοδος είναι μικρή και ανώδυνη
 • Ο ασθενής δεν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο. Επιστρέφει αμέσως στο σπίτι του.

Αξίζει να τονιστεί ότι η εφαρμογή της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Διαδερμικής Χειρουργικής) του προσθίου ποδιού γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς και καλά εξοικειωμένους με αυτή την χειρουργική τεχνική. Αντιμετωπίζει εκτός από το κότσι και άλλες παθήσεις του ποδιού. Όπως Γαμψοδακτυλία, Σφυροδακτυλία, Άκανθα πτέρνας, πτώση Μεταταρσίων, Μεταταρσαλγία, νεύρωμα Morton κ.α.

 
Πόσες πιθανότητες έχετε να μείνετε έγκυος ανάλογα την ηλικία σας PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 07 Οκτώβριος 2012 21:00

Επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να υπολογίζουν τις πιθανότητες που έχει μια γυναίκα να μείνει έγκυος, ανάλογα την ηλικία της και τον χρονικό διάστημα που προσπαθεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα daily mail.

Έτσι μία μέση 25χρονη που προσπαθεί να μείνει έγκυος επί 6 μήνες, έχει 15% πιθανότητες να το επιτύχει τον επόμενο μήνα.

Από την ηλικία των 30, οι πιθανότητες της είναι 13% και στα 35 έχουν πέσει κάτω από το 10%.

Μετά την ηλικία των 35, οι πιθανότητες να συλλάβει μια γυναίκα πέφτουν κατακόρυφα.

Η μέση 40χρονη που προσπαθεί επί 6 μήνες έχει μόλις 5% (ή 1 πιθανότητα στις 20) πιθανότητες να μείνει έγκυος τον επόμενο μήνα.

Οι υπολογισμοί δείχνουν επίσης ότι μία γυναίκα 25 χρονών θα χρειαστεί προσπάθειες 13 μηνών, για να πέσουν οι πιθανότητες σύλληψης κάτω από 10%.

Στο παρακάτω πίνακα δίνονται οι πθανότητες που έχει μία γυναίκα ν' αποκτήσει παιδί μέσα στον επόμενο μήνα, σύμφωνα με την ηλικία της και τους μήνες που προσπαθεί.

 


3 μήνες 6 μήνες 9 μήνες 12 μήνες 24 μήνες 36 μήνες
25 ετών 18% 15% 12% 10% 6% 3%
30 ετών 16% 13% 11% 9% 4% 2%
35 ετών 12% 9% 7% 6% 2% 1%
40 ετών 7% 5% 4% 3% 1% 0.5%

 

Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσοι προσπαθούν να κάνουν παιδί, πρέπει να περιμένουν ένα χρόνο πριν ζητήσουν ιατρική βοήθεια, παρόλο που οι γιατροί σήμερα αναγνωρίζουν όλο κι περισσότερο την επίδραση της ηλικίας στην σύλληψη.

Η καθηγήτρια Geraldine Hartshorne δήλωσε: «Πολλά ζευγάρια αισθάνονται ντροπή και δεν θέλουν να πάνε στον γιατρό. Οι άντρες ιδίως μπορεί να διστάζουν. Καθώς όμως ο καιρός περνά και έχουν προσπαθήσει για ένα διάστημα χωρίς αποτέλεσμα, τότε αγχώνονται με αποτέλεσμα να περιορίζουν την ερωτική επαφή και να μειώνονται και οι πιθανότητες σύλληψης. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν πότε πρέπει να απευθυνθούν σ' ένα γιατρό.».

«Το γεγονός ότι μια γυναίκα καθυστερεί πολύ να συλλάβει μπορεί να σημαίνει ότι η επικείμενη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι επικίνδυνη», συνεχίζει η Geraldine Hartshorne στην επιθεώρηση «PLoS One».

Τα αποτελέσματα των ερευνητών θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς ν' αποφασίσουν αν τα ζευγάρια που ζητάνε βοήθεια, πρέπει να προσπαθήσουν λίγο καιρό ακόμα ή να ξεκινήσουν εξετάσεις.

«Παράγοντες όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία δεν είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στην σύλληψη. Ωστόσο ένας σημαντικός τρόπος ζωής θα ενίσχυε τις πιθανότητες για ένα υγιή παιδί.» συμπλήρωσε η Hartshorne.

 
Αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΒΕ ΧΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΟΛΟΜΟΥ" PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2012 14:51

Σε συνέχεια του από της 3ης Οκτωβρίου 2012 Δελτίου Τύπου του ΕΦΕΤ σχετικά με την ανίχνευση σαλμονέλας (Salmonella Thompson) σε  καπνιστό σολομό και ως αποτέλεσμα περαιτέρω ελέγχων, ελεγκτές της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ηπείρου προχώρησαν στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΒΕ ΧΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΟΛΟΜΟΥ» στην Πρέβεζα.

Η λήψη του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της ανωτέρω επιχείρησης έγινε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, κατά τους γενόμενους ελέγχους διαπιστώθηκε η μη τήρηση από την επιχείρηση των οριζομένων από τον ΕΦΕΤ ενεργειών. Ειδικότερα, επισημαίνεται η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης με χρήση δεσμευμένων από τον ΕΦΕΤ πρώτων υλών και ενώ αναμένονταν σχετικά εργαστηριακά αποτελέσματα.

Ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις ολλανδικές αρχές, ενημερώνοντας σχετικά για το θέμα.

Επίσης, ο ΕΦΕΤ, ως σημείο επαφής της χώρας με το Παγκόσμιο Δίκτυο για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) ενημερώνεται για τις τρέχουσες εξελίξεις και συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές.

Για οποιαδήποτε νεώτερη εξέλιξη επί της υπόθεσης, ο ΕΦΕΤ θα ενημερώσει εκ νέου το καταναλωτικό κοινό.

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας σε δηλώσεις του επισήμανε : «Πρέπει να γίνει κατανοητό από τις επιχειρήσεις τροφίμων ότι αποτελεί υποχρέωσή τους η συμμόρφωση με τις υποδείξεις του ΕΦΕΤ, ιδιαίτερα όταν γίνονται για τηνπροστασία της δημόσιας υγείας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά τη δέσμευσητων πρώτων υλών, έγινε χρήση τους στη μονάδα του εργοστασίου, γι' αυτό οιυπηρεσίες μας προχώρησαν άμεσα στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας του.

Το μήνυμα σε κάθε επιχείρηση είναι σαφές : Οι ενέργειες μας θα είναι άμεσες όποτε διακυβεύεται η δημόσια υγεία και δεν θα ανεχθούμε συμπεριφορές που θέτουν το επιχειρηματικό κέρδος πάνω από την ισχύουσα νομοθεσία. Αντίθετα, θα συνεισφέρουμε με το επιστημονικό προσωπικό του ΕΦΕΤ στην προαγωγή της υγιούς επιχειρηματικότητας».

 
Ο κοκκύτης απειλεί και τους εμβολιασμένους PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2012 13:58

The New York Times
Της Jane E. Brody

 

Εχετε περάσει κοκκύτη; Μη βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά, διότι είναι πολύ πιθανό να κάνετε λάθος. Και αυτό διότι ούτε το εμβόλιο που κάνουν τα παιδιά ούτε η νόσος αυτή καθαυτή παρέχουν μόνιμη ανοσία, γι' αυτό και κάθε 3 - 5 χρόνια παρατηρούνται εξάρσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οπως εξηγεί ο δρ Τζέιμς Ντ. Τσέρι, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA) και ειδικός σε θέματα κοκκύτη, τα παιδιά κάνουν πέντε δόσεις του τριπλού εμβολίου διφθερίτιδας - τετάνου - κοκκύτη. Ωστόσο, «οι ήπιες μορφές της νόσου, σχεδόν ποτέ δεν γίνονται αντιληπτές», τονίζει.

Οπως επισημαίνει, ένας άνθρωπος που έχει περάσει κοκκύτη ή έχει εμβολιαστεί εναντίον του, μπορεί ακόμα να μολυνθεί από το υπαίτιο βακτήριο. Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα όμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος – συνάχι ή «μπούκωμα», λίγο ή καθόλου πυρετό και βήχα – τα οποία θα ξεπεράσει, δίχως να πάει καν στον γιατρό.

Ο κοκκύτης είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός, περνώντας από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του βήχα και του φταρνίσματος. Εάν ένας μολυσμένος άνθρωπος έρθει σε επαφή με ανεμβολίαστο νήπιο, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Τα μωρά που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα μπορεί να εκδηλώσουν πνευμονία, σοβαρά προβλήματα αναπνοής και τρομακτικούς σπασμούς, ενώ κινδυνεύουν ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους.

Περισσότερα από τα μισά μολυσμένα μωρά χρειάζονται νοσηλεία, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Το τριπλό εμβόλιο χορηγείται στις ηλικίες 2, 4 και 6 μηνών, μετά σε ηλικία 15-18 μηνών και 4-6 ετών. Το εμβόλιο που χορηγείται σήμερα (DTaP) είναι το ακυτταρικό του κοκκύτη, το οποίο αντικατέστησε το 2005 το παλαιού τύπου «ολόκληρου κυττάρου» (DTP), το οποίο συχνά προκαλούσε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως υψηλό πυρετό, σπασμούς, λιποθυμικά επεισόδια κ.ά.

Παρ' όλα αυτά, ετησίως καταγράφονται στις ΗΠΑ πάνω από 27.500 κρούσματα κοκκύτη, ενώ ειδικά φέτος αναμένεται να είναι πολύ περισσότερα, καθώς ήδη μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχαν ξεπεράσει τα 25.000, κοστίζοντας τη ζωή σε 13 ασθενείς – και οι περισσότεροι ήταν μωρά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Γιατί, όμως, εξακολουθεί να είναι τόσο διαδεδομένη μια νόσος που προλαμβάνεται με τους εμβολιασμούς;

Την απάντηση φαίνεται πως δίνει μια νέα μελέτη του Κέντρου Μελετών των Εμβολίων του ιατρικού οργανισμού Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια, η οποία κατέγραψε με ακρίβεια για πρώτη φορά πόσο γρήγορα εξασθενεί η ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός.

Η δρ Νίκολα Π. Κλάιν και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι ακόμα και όταν χορηγούνται σωστά οι πέντε δόσεις του ακυτταρικού εμβολίου, η προστασία  των παιδιών στον κοκκύτη φθίνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με τις πιθανότητες νόσησης να αυξάνονται κατά μέσον όρο κατά 42% ετησίως.

Επιπλέον, τα παιδιά που εκδηλώνουν κοκκύτη έχουν ηλικία 8 έως 11 ετών, ενώ στις παλιότερες επιδημίες τα περισσότερα κρούσματα ήταν έφηβοι.
«Το παλαιό εμβόλιο διαρκούσε περισσότερο», λέει η δρ Κλάιν, η οποία είναι ειδική στα παιδιατρικά εμβόλια.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται μια έκτη, αναμνηστική δόση του τριπλού εμβολίου DTaP στην ηλικία των 11 ή 12 ετών για να προστατευθούν ως έφηβοι, αλλά ίσως στα 8 ή στα 9 τους χρόνια, για να προστατευθούν ως προέφηβοι, εκτιμά η δρ Κλάιν.

Επαναληπτική δόση συνιστάται μία φορά και στους ενηλίκους που έχουν περάσει τα 64 τους χρόνια, αλλά ο δρ Τσέρι πιστεύει ότι θα αλλάξουν οι συστάσεις, ώστε να γίνονται περισσότερες δόσεις.

«Το DTaP είναι ένα σχετικά νέο εμβόλιο και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο διαρκεί η προστασία του στους ενηλίκους», εξηγεί η δρ Κλάιν. «Τώρα κάνουμε τις σχετικές μελέτες».

Τι να κάνετε

Ο κοκκύτης αρχίζει σαν απλό κρυολόγημα και μπορεί να «κρύβεται» για εβδομάδες πριν εκδηλώσει τα χαρακτηριστικά συμπτώματά του. Μελέτες έχουν δείξει ότι στους εφήβους και τους ενηλίκους το 13%-20% των παρατεταμένων νοσημάτων του αναπνευστικού που προκαλούν βήχα, είναι στην πραγματικότητα κοκκύτης.

Γι' αυτό ο δρ Τσέρι και άλλοι ειδικοί συνιστούν σε όποιον βήχει επίμονα να μένει μακριά από τα μωρά που δεν έχουν κάνει ακόμα μία ή δύο δόσεις του εμβολίου DTaP – εκτός κι αν έχει κάνει ειδική εξέταση, η οποία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κοκκύτη.

Επιπλέον, όποιος έρχεται σε συχνή επαφή με μωρά πρέπει να είναι εμβολιασμένος εναντίον του κοκίτη, ενώ στις ανεμβολίαστες ή χωρίς ανοσία εγκύους συνιστάται αναμνηστική δόση αργά στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης ή νωρίς στο τρίτο. Εμβολιασμό χρειάζονται και οι πατέρες, κατά τον δρα Τσέρι.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ένθετο υγεία

 
Το καρπούζι προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις και αύξηση βάρους PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2012 13:43

karpouzi-1Μια φέτα καρπούζι στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στον έλεγχο του βάρους, καθώς αποτρέπει την δημιουργία της "κακής" χοληστερίνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Daily Mail.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου στην Βρετανία. Περίπου 270.000 άνθρωποι τον χρόνο υποφέρουν από καρδιακή προσβολή και ένας στους τρεις πεθαίνει πριν φτάσει στο νοσοκομείο.

Διατροφή πλούσια σε λιπαρά, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου.

Η χοληστερίνη είναι ένα είδος λίπους που παράγεται στο συκώτι και είναι απαραίτητη στο σχηματισμό των ορμονών, στην απορρόφηση της βιταμίνης D και στην πέψη των τροφών. Μεταφέρεται στο σώμα με μικροσκοπικούς "μεταφορείς", που λέγονται λιποπρωτεΐνες.

Η "κακή" χοληστερίνη (LDL-λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) μεταφέρει την χοληστερίνη μακριά από το συκώτι και αν τα επιπεδά της είναι υψηλά, συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Ευθύνεται για την απόφραξη αρτηριών και για την δημιουργία καρδιακών παθήσεων.

Η "καλή" χοληστερίνη (HDL-λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) μεταφέρει την χοληστερίνη πίσω στο συκώτι, όπου και αποβάλλεται.

Μετά από μελέτες σε ποντίκια που τρέφονταν με πολλά λιπαρά, διαπιστώθηκε ότι η τακτική κατανάλωση καρπουζιού μειώνει κατά το μισό τον ρυθμό με τον οποίο η "κακή" χοληστερίνη συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων  αγγείων. Επίσης βοηθάει στον έλεγχο του βάρους και οδηγεί σε λιγότερες εναποθέσεις λιπαρών στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων.

Το μυστικό βρίσκεται στη χημική ουσία κιτρουλίνη (citrulline) που περιέχεται στο χυμό του καρπουζιού. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η κουτρουλίνη επιδρά σημαντικά στην πίεση του αίματος, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε με αυτή την έρευνα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Purdue της Αμερικής, χώρισαν ποντίκια σε δυο ομάδες και έδιναν τροφές με πολλά λιπαρά αλλά η πρώτη έπινε νερό και η δεύτερη χυμό καρπουζιού. Μετά από αρκετούς μήνες βρέθηκε ότι η δεύτερη ομάδα είχε 50% λιγότερη "καλή" χοληστερόλη και ζύγιζαν κατά μέσο όρο 30% λιγότερο, ενώ η πίεση του αίματος ήταν ίδια.

Η επικεφαλής της έρευνας Shubin Saha δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι το καρπούζι κάνει καλό στην υγεία, διότι περιέχει κιτρουλίνη. Δεν ξέρουμε ακόμα σε τι μοριακό επίπεδο λειτουργεί και αυτό είναι το επόμενο βήμα.».

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κιτρουλίνη είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, ένα αέριο το οποίο διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία.

Μία άλλα πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στη επιθεώρηση «Journal of Functional Foods», δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση μήλων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη υγεία της καρδιάς στους μεσήλικες σ' ένα μόλις μήνα.

Εκείνοι που έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα πάνω από 4 εβδομάδες, μειώθηκε η κακή χοληστερίνη στο αίμα κατά 40%.

Όσοι έλαβαν κάψουλες που περιείχαν πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μήλα) είχαν παρόμοιο αλλά όχι τόσο μεγάλο αποτέλεσμα.

 
Gel με βλαστικά κύτταρα θεραπεύει τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2012 10:07

Αμερικανοί επιστήμονες κατασκεύασαν ένα gel από βλαστικά κύτταρα, που εφαρμόζεται στην τραυματισμένη περιοχή και μπορεί να αναγεννήσει τα κομμένα νεύρα της σπονδυλικής στήλης σε εκπληκτικό βαθμό, σύμφωνα με την Daily Mail.

To gel δοκιμάστηκε σε αρουραίους με κομμένη εντελώς την σπονδυλική στήλη και παρατηρήθηκε μια ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Ενώ οι αρουραίοι στην αρχή είχαν παραλύσει, μετά την θεραπεία παρουσίασαν σημαντική λειτουργική βελτίωση και μπορούσαν να μετακινήσουν όλες τις αρθρώσεις των ποδιών, που είχαν επηρεαστεί από τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης.

Παρόμοια αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα.

Το gel κατασκευάστηκε με την ενσωμάτωση των νευρικών βλαστοκυττάρων σ' ένα μίγμα πρωτεΐνης πήξης του αίματος και χημικών ανάπτυξης.

Τα βλαστικά κύτταρα σημειώθηκαν με μία φθορίζουσα πρωτεΐνη, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο τους. Έτσι τα είδαν να μεγαλώνουν, να γίνονται νευρώνες και να φυτρώνουν άξονες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Mark Tuszynski, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε: « Με τη μέθοδο αυτή, μετά από 6 εβδομάδες, ο αριθμός των αξόνων (νευρικές ίνες) που προήλθαν από το σημείο του τραυματισμού, είναι κατά 200 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη φορά.».

Αυτή τεχνική στο μέλλον θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντικατάσταση κατεστραμμένων άκρων, στη θεραπεία της οστεοπόρωσης και της αρθρίτιδας καθώς και για να διορθώσει ελαττώματα όπως το λυκόστομα.

Μέχρις σήμερα η μέθοδος έχει εφαρμοστεί μόνο σε ζώα, αλλά έχει προγραμματιστεί να γίνει σε ασθενή μέσα στο χρόνο.

 
Η μαστογραφία στα 35 προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2012 09:37

Την ανάγκη όλες οι γυναίκες μετά τα 35χρόνια τους να υποβάλλονται σε μαστογραφία, στο πλαίσιο της έγκαιρης διάγνωση του καρκίνου του μαστού επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, με αφορμή ότι ο Οκτώβριος είναι ο Ευρωπαϊκός μήνας για την καταπολέμηση του.

«Μόνο έτσι μπορούμε να εντοπίζουμε έγκαιρα τη νόσο και να την αντιμετωπίζουμε στο πρώτο στάδιο της που είναι ιάσιμο» αναφέρει η ειδική μαστολόγος, επίκουρος καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Αθήνας και πρόεδρος της Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας κ Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα.

Μάλιστα, όπως συμπληρώνει η κ Μουζάκα, από την ηλικία των 40 χρόνων οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία μία φορά το χρόνο.

Φυσικά σε γυναίκες με επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό συστήνεται να αρχίζει ο έλεγχος περίπου 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία που εμφανίστηκε ο καρκίνος στο μέλος της οικογένειας.

Οι γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να υποβάλλονται οπωσδήποτε σε μια ψηφιακή μαστογραφία πριν την έναρξη της διεγέρσεως των ωοθηκών.

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι ιδανική μέθοδος για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας, τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς τις άτεκνες γυναίκες και αυτές με προθέματα σιλικόνης.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η ψηφιακή μαστογραφία πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου 10 χρόνια στην Αμερική. Είναι η σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη της καθιερωμένης αναλογικής μεθόδου καθώς επίσης και αποτέλεσμα πολυετούς ερευνάς των κατασκευαστικών οίκων.

Σήμερα στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί πάνω από 20 ψηφιακοί μαστογράφοι και όλοι βρίσκονται σε λειτουργία.

Όπως και κατά τη διαδικασία της κλασικής μαστογραφίας ο χειριστής τοποθετεί κατάλληλα τον μαστό της εξεταζόμενης σε ειδική υποδοχή του μαστογράφου συμπιέζει τον μαστό με το ειδικό όργανο και ενεργοποιεί την έκθεση ακτινών Χ. Κάθε εικόνα που λαμβάνεται εμφανίζεται σε μερικά δευτερόλεπτα στο monitor του σταθερού έλεγχου.

Στη συνεχεία ο χειριστής αποστέλλει ηλεκτρονικά την εικόνα στο σταθμό παρατήρησης του ακτινολόγου ο οποίος με την σειρά του θα προβεί σε πιθανή επεξεργασία της εικόνας, θα την συγκρίνει με προηγούμενη μαστογραφία και τέλος θα την διασώσει αποθηκεύοντας την εικόνα.

Η βασική διαφορά της αναλογικής μαστογραφίας σε σχέση με την ψηφιακή είναι ότι στην αναλογική χρησιμοποιείται το φιλμ μόνον, ως μέσον καταγραφής των διαγνωστικών εικόνων, ενώ στην ψηφιακή χρησιμοποιείται ψηφιακός ανιχνευτής και ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Το ψηφιακό σύστημα της ψηφιακής μαστογραφίας έχει την ικανότητα να διακρίνει εξαιρετικά μικρού μεγέθους μαστογραφικά ευρήματα, όπως οι μικροαποτιτανώσεις που έχουν μέγεθος 100-200 μικρόν.

Η ψηφιακή μαστογραφία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική (αναλογική) και δη αυτή με το σελήνιο. Συγκεκριμένα:

 

 • Η εξέταση διαρκεί σχεδόν τον μισό χρόνο.
 • Επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της δόσης της ακτινοβολίας στην ασθενή
 • Λαμβάνονται εικόνες υψηλής ανάλυσης που αυξάνουν τη διαγνωστική πληροφορία και συντελούν στην πρώιμη διάγνωση καρκίνου του μαστού σε πολύ πιο αρχικό στάδιο.
 • Η ψηφιακά εικόνα μπορεί να υποστεί επεξεργασία από τον ιατρό, βελτιώνοντας την αντίθεση, φωτεινότητα, να προβεί σε μεγέθυνση της βλάβης κλπ, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις άσκοπες επαναλήψεις, αποφεύγοντας δηλ. τη λήψη πρόσθετης ακτινοβολίας αλλά και επιπρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης.
 • Επίσης αποθηκεύεται ηλεκτρονικά και διατηρείται αναλλοίωτη η εικόνα για πολλά χρόνια.
 • Παρέχει τη δυνατότητα χρήσης υπολογιστικά υποβοηθούμενης διάγνωσης (Computed Aided Diagnosis – CAD), εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των ακτινολόγων.
 • Έχει καλύτερη διαγνωστική ικανότητα και ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες, στις μικροαποτιτανώσεις, στους πυκνούς μαστούς, λιγότερη πίεση του μαστού την ώρα της εκτέλεσης.
 
Με εξέταση αίματος θα εντοπίζεται ο καρκίνος του μαστού PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 04 Οκτώβριος 2012 19:01

doctor-1Ερευνητές υποστηρίζουν ότι με μία απλή ετήσια εξέταση αίματος, θα μπορούν οι γυναίκες να εντοπίσουν τα πρώτα σημάδια του καρκίνου του μαστού, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν μαστογραφία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Telegraph.

Βρετανοί ερευνητές αναπτύσσουν μια εξέταση που ανιχνεύει τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου στο DNA του αίματος και θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ακριβής στον εντοπισμό της ασθένειας και από την ακτινογραφία.

Ξεκινάει μία μελέτη στο νοσοκομείο Charing Cross του Λονδίνου, όπου οι ερευνητές θα πάρουν το αίμα από 500 γυναίκες στις οποίες εντοπίστηκαν σκιές στην μαστογραφία τους. Στη συνέχεια θα συγκρίνουν το DNA στο αίμα εκείνων των γυναικών όπου πρόκειται να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού με αυτές που βρέθηκαν να μην έχουν την πάθηση.

Στόχος είναι να βρουν ποιοι δείκτες του DNA στο αίμα δείχνουν ότι υπάρχει καρκίνος του μαστού και κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο κύριος ερευνητής του πανεπιστημίου Leicester, Δρ. Jacqui Shaw δήλωσε: «Αυτή η έρευνα σημαίνει, ότι θα μπορούσαμε μια μέρα να κάνουμε μια εξέταση όπου θα ανιχνεύει τα πολύ πρόωρα σημάδια του καρκίνου και οι γυναίκες θα μπορούσαν να κάνουν μια ετήσια εξέταση αίματος αντί για τον τυπικό έλεγχο του μαστού. Αν όλα πάνε καλά η εξέταση θα είναι διαθέσιμη σε πέντε χρόνια.».

Ο καθηγητής Charles Coombes δήλωσε: « Πότε μία γυναίκα έχει καρκίνο του μαστού μπορούμε να το πούμε από το DNA στο αίμα της. Αυτό που προσπαθούμε να βρούμε στην μελέτη μας είναι πόσο νωρίς εμφανίζονται τα σημάδια του καρκίνου στην εξέταση αίματος.»

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η εξέταση αίματος εντοπίζει τον καρκίνο νωρίτερα απ' ότι η ακτινογραφία.

«Εξετάζοντας το αίμα των γυναικών που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο, μπορούμε να δούμε αν μπορούμε να τον ανιχνεύσουμε στο αίμα τους.» αναφέρει ο Charles Coombes.

Και συνέχισε: «Η εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προσαρμόζουν θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού σε μεμονωμένους ασθενείς. Επίσης θα βοηθήσει τον κλινικό γιατρό να καταλάβει ποιες γενετικές ανωμαλίες συμβαίνουν στον καρκίνο, ώστε να δώσει πιο συγκεκριμένη θεραπεία στον ασθενή με λιγότερη τοξικότητα.».

 
To σουπλά της ισορροπημένης διατροφής PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 04 Οκτώβριος 2012 18:16

 

Soupla

 

Πόσο κρέας πρέπει να σερβίρω στο πιάτο μου; Πόσα αμυλούχα και πόσα λαχανικά; Το medNutrition έρχεται να λύσει τον...γρίφο του ισορροπημένου πιάτου, παρουσιάζοντας ένα σουπλά που διδάσκει τον καταναλωτή να τρώει τις σωστές ποσότητες από κάθε κατηγορία τροφίμου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το «κλειδί» για να πετύχει μια προσπάθεια απώλειας βάρους, αλλά και για να μάθουμε να τρώμε σωστά και ισορροπημένα, είναι ο έλεγχος των μερίδων. Το σουπλά του medNutrition θα σας δείξει τον τρόπο, ώστε να αποφύγετε τις "παγίδες" και τα λάθη.

Η χρήση του σουπλά είναι τόσο εύκολη, που μπορεί να τη μάθει ακόμη και ένα παιδάκι του νηπιαγωγείου: το μισό πιάτο (πράσινο) γεμίζει με λαχανικά, το 1/4 (καφέ) με αμυλούχες τροφές και το εναπομείναν τέταρτο (κόκκινο) με πηγές πρωτεΐνης. Το κεντρικό κυκλάκι (πορτοκαλί) είναι ο χώρος για τα λιπαρά.

Και δεν σταματά σε αυτό! Στη δεξιά πλευρά του σουπλά θα βρείτε 9 έξυπνες συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε το μέτρο στη μερίδα σας, χωρίς να πεινάσετε.

Ένα είναι βέβαιο, ότι το σουπλά της υγιεινής διατροφής ανάβει «πράσινο φως» στην υγεία σας! Βάλτε το απλά στο τραπέζι σας. Σύντομα, τόσο το μάτι, όσο και το στομάχι σας θα «εκπαιδευτούν» κατάλληλα και ο «κανόνας» της ισορροπημένης διατροφής θα γίνει κομμάτι της ζωής σας και θα σας ακολουθεί παντού, ακόμη κι αν βρίσκεστε έξω από το σπίτι.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει/ 2010-2012» που «τρέχει» το ελληνικό και κυπριακό portal διατροφής medNutrition.

Διαθέσιμο στο eshop του medNutrition.
https://www.mednutrition.gr/eshop

Για την καμπάνια του medNutrition επισκεφθείτε τη διεύθυνση:
http://megethosmeridas.gr/

 
Ημερίδα ενημέρωσης κοινού: " Η Πάρκινσον και τα μυστικά της" PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 04 Οκτώβριος 2012 17:59

Η ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση σας προσκαλεί στην 3η Εκπαιδευτική ημερίδα για τα Άτομα με νόσο Πάρκινσον,
την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 από τις 09:30 έως τις 15:00
στο ξενοδοχείο CARAVEL


epikouros-kinisi

 

Η Ημερίδα ενημέρωσης του κοινού "Η Πάρκινσον και τα Μυστικά της...", έχει ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και κατά τη διάρκειά της θα γίνουν διαλέξεις που θα αφορούν τα «Συμπτώματα & τις Σύγχρονες θεραπείες», αλλά και πρακτικά σεμινάρια που θα αφορούν:

α) Κίνηση και άσκηση, μέσω φυσικοθεραπείας στην Πάρκινσον και

β) Ανάγκες και συναισθήματα. Η Πάρκινσον στην οικογένεια, ο ρόλος των φροντιστών.

Στις διαλέξεις σχετικά με τα «Συμπτώματα & τις Σύγχρονες θεραπείες» θα συμμετέχουν πρωτοπόροι για την Ελλάδα, Νευρολόγοι και Ψυχίατροι με ειδικό ενδιαφέρον και εμπειρία στην Πάρκινσον. Ο κ. Ι. Παπατριανταφύλλου, Ψυχίατρος, θα εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες της άνοιας στην Πάρκινσον και τις διαφορές της με την Αλτσχάιμερ, ενώ ο κ. Α. Ρομποτής, Ψυχίατρος, θα μιλήσει για τα μη κινητικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και οκτώ χρόνια νωρίτερα από τα κινητικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γ. Τάγαρης, Ειδικός Νευρολόγος, θα εξηγήσει τα μυστικά σχετικά με τις φαρμακευτικές επιλογές ανά στάδιο της ασθένειας και την υποδόρια αντλία απομορφίνης. Η κα Κ. Σπανάκη, Ειδικός Νευρολόγος θα αναπτύξει την εμπειρία της από την αντλία συνεχούς έγχυσης ντοπαμίνης και την αλλαγή που αυτή φέρνει στην καθημερινότητα των ασθενών, ενώ ο κ. Παναγιώτης Ζήκος, Ειδικός Νευρολόγος, Πρόεδρος της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση θα εξηγήσει πότε είναι ο καλύτερος χρόνος και ποιος ασθενής είναι κατάλληλος για την εμφύτευση νευρο-διεγέρτη (Deep Brain Stimulation).

Στο πρακτικό σεμινάριο σχετικά με την «Κίνηση και άσκηση», αναμένεται 500 άτομα με Πάρκινσον να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μικρά μυστικά και πρακτικές τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να κινούνται με άνεση και ασφάλεια σε διάφορες συνθήκες στο σπίτι τους ή στον δρόμο.

Θα πραγματοποιηθεί επίδειξη ασκήσεων, κατάλληλων για τα όλα τα στάδια της ασθένειας και θα διδαχθούν ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που θα εκτελεστεί μέσα στην αίθουσα από τους ίδιους, με σκοπό να μπορούν να το εφαρμόζουν στο σπίτι. Εθελοντές φοιτητές φυσικοθεραπείας από τις σχολές της ευρύτερης περιοχής θα βοηθήσουν τους εκπαιδευτές φυσικοθεραπευτές της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση και της Parkinson Care.

Στο δεύτερο σεμινάριο με θέμα «Ανάγκες και συναισθήματα. Η Πάρκινσον στην οικογένεια», μια ομάδα ψυχολόγων της εταιρείας Parkinson Care θα αναπτύξει και αναμένεται να συζητήσει με 300 φροντιστές Ατόμων με Πάρκινσον, τις ανάγκες των ιδίων και των συντρόφων τους, τα συναισθήματα που αναδύονται μετά από την ανακάλυψη ότι ο σύντροφος τους πάσχει από την ασθένεια ή από τη μακροχρόνια φροντίδα τους. Τέλος, θα αναπτυχθούν τα προγράμματα υποστήριξης φροντιστών της Parkinson Care που υλοποιούνται σε συνεργασία με την ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση, όπως επίσης και η νέα τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας Πάρκινσον.

Δράση «Μιλώ για την Πάρκινσον»: Στην ημερίδα οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν ανοιχτά σε βιντεοκάμερα ( on camera) για να δώσουν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποιώντας το κοινό. Η Πάρκινσον δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικία και φυλή, και αφορά όλους. Τα βίντεο θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο στο www.parkinsonportal.gr και την επιμέλεια θα έχει η δημοσιογράφος υγείας κα Εύα Ντελιδάκη. Σημείο συνάντησης το περίπτερο της «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ- κίνηση».

Κρατήσεις Θέσεων για την Ημερίδα: Τα Άτομα με Πάρκινσον και οι φροντιστές τους μπορούν να κάνουν κράτηση θέσης έως τις 19 Οκτωβρίου καλώντας τη Γραμμή Βοήθειας Πάρκινσον τηλέφωνο 90 11 40 40 34, καθημερινά 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι και 5 με 9 το απόγευμα. (χρέωση από σταθερό 1,23€/1', κιν.1,57€/1') Μέρος των εσόδων στηρίζουν τις δράσεις της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση.

Όπως προτρέπει και ο κ. Παναγιώτης Ζήκος, «Σας περιμένουμε και φέτος να κάνουμε ένα ακόμα βήμα μαζί!»

Σχετικά με την ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση

Η ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση, η Ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών με νόσο Πάρκινσον, είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Από το 2008 είναι μέλος της EPDA - European Parkinson's Disease Association. Αριθμεί περισσότερα από 900 μέλη σε όλη την Ελλάδα, τα οποία είναι Άτομα με ν. Πάρκινσον, φροντιστές, επιστήμονες υγείας και απλοί εθελοντές. Οι σκοποί της ΕΠΙΚΟUΡΟΣ– κίνηση, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, η ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με την νόσο, η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας για την θεραπεία και την κατανόηση της νόσου Πάρκινσον.

Λίγα λόγια για τη Νόσο Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη, χρόνια και πολύπλοκη νευροεκφυλιστική πάθηση και αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσο μετά το Αλτσχάιμερ. Δεν έχει θεραπεία και αγγίζει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Παρόλο που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνατότητες θεραπείας και διαχείρισης για αρκετές πτυχές της νόσου, δεν είναι εντούτοις προσβάσιμες σε όλους. Πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι ζουν με Πάρκινσον στην Ευρώπη σήμερα, ενώ ο αριθμός αυτός προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Κατά συνέπεια, ο οικονομικός αντίκτυπος είναι τεράστιος και το κόστος του για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε €13,9 δις ετησίως.

Το διαδικτυακό της σπίτι www.parkinsonportal.gr φιλοξενεί ανάλογο Forum στο οποίο, τα μέλη ανταλλάσουν γνώσεις και εμπειρίες, ενώ υπάρχει και η ενότητα «Ρωτήστε τον ειδικό» για ειδικά ερωτήματα. Αξιόλογη είναι και η Ομάδα Νεανικής Πάρκινσον, για άτομα με έναρξη της νόσου σε ηλικία νεότερη των 50 ετών, που πραγματοποιεί μηνιαίες συναντήσεις.

Γραμμή Βοήθειας Πάρκινσον

τηλ. στο 90 11 40 40 34
Καθημερινές 10.00- 14.00 και 17.00-2100
(Χρέωση από σταθ. 1,23€/1', κιν.1,57€/1', γραμμή παραπόνων 214-2148020, MEDIATEL)

 
Ευρωπαϊκή Μελέτη για τις συμπεριφορές εξάρτησης στο Διαδίκτυο PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 04 Οκτώβριος 2012 13:45

ariadni

 

Σύμπραξη 7 Ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ισλανδία, Ολλανδία, Ρουμανία)

στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet.

 

Συντονίστρια χώρα: Ελλάδα

Φορέας: Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Διευθύντρια: Καθηγήτρια Χρύσα Τζουμάκα-Μπακούλα Επιστ. Υπεύθυνος : Λέκτορας Εφηβικής Ιατρικής Άρτεμις Κ. Τσίτσικα

 • Αντιπροσωπευτικό δείγμα εφήβων 15-16 ετών σε κάθε χώρα
 • 2000 ερωτηματολόγια σε κάθε χώρα (συνολικά 14000 ερωτηματολόγια)
 • 20 συνεντεύξεις εφήβων με score διαδικτυακής εξάρτησης στο σχετικό εργαλείο ανά χώρα (140 συνεντεύξεις συνολικά)

Ως Συμπεριφορά εξάρτησης από το διαδίκτυο ορίζεται η συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από απώλεια ελέγχου σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου με αποτέλεσμα την παραμέληση βασικών πτυχών της καθημερινότητας (σχολικές υποχρεώσεις, δραστηριότητες-χόμπι, φιλικές σχέσεις, φλερτ, σωματική φροντίδα και υγιεινή).

Αποτελέσματα Πανευρωπαϊκής Έρευνας για τις συμπεριφορές εξάρτησης στο διαδίκτυο

Εθισμός στο Διαδίκτυο:

 • 1.2% του συνολικού δείγματος παρουσιάζει συμπεριφορές εξάρτησης και 12,7% οριακή διαδικτυακή συμπεριφορά (13.9% δυσλειτουργική διαδικτυακή χρήση )
 • Οι διαφορές μεταξύ των χωρών δεν είναι σημαντικές, ωστόσο μεγαλύτερα ποσοστά παρουσιάζονται σε Ρουμανία, Ελλάδα και Ισπανία ενώ τα μικρότερα σε Ισλανδία, Ολλανδία και Γερμανία
 • Τα ποσοστά εξάρτησης παρουσίαζαν τάση ανόδου στα αγόρια, τις μεγαλύτερες ηλικίες και το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο γονέων
 • Υπήρχαν ψυχοκοινωνικές δυσκολίες στην ομάδα των εξαρτημένων εφήβων (χαμηλή κοινωνικότητα, διάσπαση προσοχής, καταθλιπτικό συναίσθημα κ.α.)

Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου

 • 63% των εφήβων επικοινωνούν με αγνώστους on-line
 • 9,3% από αυτούς αναφέρουν ότι αυτό τους έβλαψε (5,4% του συνολικού δείγματος)
 • 45,7% από αυτούς συνάντησαν στο φυσικό κόσμο κάποιον που γνώρισαν μέσω διαδικτύου (28.4% του συνολικού δείγματος)
 • Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κινδύνου διαδικτυακής αποπλάνησης ήταν οι Ρουμανία, Γερμανία και Πολωνία, ενώ η Ελλάδα είχε το μικρότερο ποσοστό
 • 58.8% του δείγματος εκτέθηκαν σε πορνογραφικό υλικό (32,8% από αυτούς αναφέρουν ότι ενοχλήθηκαν από την έκθεση σε πορνογραφικό υλικό – 18,4% του δείγματος)
 • Τα αγόρια παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά έκθεσης σε πορνογραφικό υλικό, ενώ οι διαφορές των χωρών δεν ήταν σημαντικές
 • 21.9% έχει δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό (53.5% από αυτούς ανέφεραν ότι αυτό τους έβλαψε)
 • Τα κορίτσια παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά έκθεσης σε διαδικτυακό εκφοβισμό, ενώ οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ήταν οι Ρουμανία και Ελλάδα και τα μικρότερα οι Ισλανδία και Ισπανία

Κοινωνικά Δίκτυα

 • 92% των εφήβων της μελέτης είναι μέλη σε κοινωνικά δίκτυα
 • 39.4% κάνει χρήση των κοινωνικών δικτύων περισσότερο από 2 ώρες την καθημερινή ημέρα. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60,2% τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες
 • Το 25% των εφήβων που κάνουν χρήση κοινωνικών δικτύων περισσότερο από 2 ώρες ημερησίως, μπορεί να παρουσιάσουν συμπεριφορά εξάρτησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για χρήση κάτω των 2 ωρών είναι 8% (p<0.001)
 • Περισσότεροι από 600 περίπου διαδικτυακοί φίλοι μπορεί να συσχετιστούν με συμπεριφορές εξάρτησης
 • Η τάση αυτή αφορά και τα δύο φύλα, με μικρή υπεροχή των κοριτσιών

Διαδικτυακά Παιχνίδια

 • 61,8% του δείγματος παίζουν παιχνίδια
 • Οι έφηβοι που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα συμπεριφορών εξάρτησης
 • Η ενασχόληση για περισσότερο από 2,6 ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με εμφάνιση συμπεριφορών εξάρτησης
 • Αυτή η τάση αφορά κυρίως τα αγόρια

Διαδικτυακός Τζόγος

 • 10,6% των εφήβων του δείγματος ασχολούνται με τζόγο στο φυσικό κόσμο, ενώ το 5,9% ασχολείται με το τζόγο στο διαδίκτυο
 • Οι έφηβοι που ασχολούνται με τον διαδικτυακό τζόγο έχουν τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισης συμπεριφορών εξάρτησης
 • Η συμμετοχή σε Κοινωνικά Δίκτυα, Διαδικτυακά Παιχνίδια και Τζόγο είναι διαδικτυακές δραστηριότητες που σχετίζονται με συμπεριφορές εξάρτησης
 • Η μεγαλύτερη πιθανότητα για συμπεριφορά εξάρτησης είναι στα παιδιά που ασχολούνται με τον τζόγο, ενώ ακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα και τα παιχνίδια
 • Αυτή η τάση αφορά κυρίως τα αγόρια
 
Ανίχνευση σαλμονέλας σε καπνιστό σολομό PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 04 Οκτώβριος 2012 13:17

Ο ΕΦΕΤ έλαβε πληροφόρηση από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές σχετικά με ανίχνευση Salmonella Thompson σε παρτίδες συσκευασμένου καπνιστού σολομού, οι οποίες παρήχθησαν από την ελληνική επιχείρηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΒΕ ΧΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΟΛΟΜΟΥ» στην Πρέβεζα.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί θυγατρική μονάδα της ολλανδικής εταιρείας «Foppen Paling en Zalm», για λογαριασμό της οποίας γίνεται η ανωτέρω παραγωγή.

Ο ΕΦΕΤ προέβη άμεσα στις προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία ενέργειες, ενημερώνοντας την επιχείρηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΒΕ ΧΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΟΛΟΜΟΥ» για την ανάκληση/απόσυρση των επιμολυσμένων παρτίδων. Από τους σχετικούς ελέγχους και σύμφωνα με σχετική δήλωση της εταιρείας, προέκυψε η μη διακίνηση των επιμολυσμένων παρτίδων καπνιστού σολομού και ότι δεν διακινεί κανένα από τα παραγόμενα σε αυτήν προϊόντα στην εσωτερική αγορά. Αποκλειστικός πελάτης της είναι η μητρική εταιρεία «Foppen Paling en Zalm» στην Ολλανδία.

Οι σχετικοί έλεγχοι συνεχίζονται από κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ηπείρου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, ενώ ο ΕΦΕΤ είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις ολλανδικές αρχές όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας, δήλωσε σχετικά : «Ο ΕΦΕΤ λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τη λήψη ειδοποιήσεων (Alerts) που σχετίζονται με μη ασφαλή προϊόντα που διακινούνται εντός της Ε.Ε. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, από τη στιγμή που οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΕΤ ενημερώθηκαν για την ύπαρξη επιμολυσμένων παρτίδων του προϊόντος, αντέδρασαν άμεσα και προχώρησαν στους σχετικούς ελέγχους με τη συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Έχω δώσει εντολή για ενδελεχή έλεγχο των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και των παραγόμενων από αυτή προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία, θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση».

 
Κινηματογραφοθεραπεία κατά του άγχους PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 04 Οκτώβριος 2012 12:56

 

cinema-therapy

Η ψυχολόγος κ. Άννα Χατζηδημητρίου

 

Την τέχνη και ειδικότερα τις κινηματογραφικές ταινίες επιστρατεύουν οι ψυχολόγοι για την αντιμετώπιση του άγχους, της ανασφάλειας, της κατάθλιψης και γενικότερα της ψυχικής ανάτασης!

Το νέο ισχυρό όπλο που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι θεραπευτές λέγεται κινηματογραφοθεραπεία ή cinema therapy και ήδη εφαρμόζεται στις Η.Π.Α. και τη Μ. Βρετανία με θαυμαστά αποτελέσματα.

Η νέα θεραπευτική μέθοδος αρχίζει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας σε ομάδες ανθρώπων, που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τα στρεσογόνα προβλήματα της καθημερινότητας τους.

«Μέσα από τη διαδικασία της κινηματογραφο-θεραπείας, ο ψυχολόγος επιλέγει για τον συμβουλευόμενο ή για την ομάδα των συμβουλευομένων μία ταινία, η οποία σχετίζεται με τα θέματα που επεξεργάζονται σε εκείνη τη φάση της θεραπείας» τονίζει η ψυχολόγος υγείας Άννα Χατζηδημητρίου, διευθύντρια του Κέντρου Ψυχολογίας και Προαγωγής Υγείας Live Well-Be well και συμπληρώνει «Δεν συνίσταται στον καθένα να δουλέψει με μια ταινία μόνος του ή στον κάθε σύμβουλο ψυχικής υγείας να χρησιμοποιήσει το «εργαλείο» αυτό με τους πελάτες του».

Η κινηματογραφοθεραπεία εφαρμόζεται από εξειδικευμένους ψυχολόγους θεραπευτές και μπορεί να δώσει στον θεραπευόμενο τη διορατικότητα που του λείπει, να τον βοηθήσει να καταλάβει καλύτερα την προσωπικότητά του και να δημιουργήσει σημαντικές θεραπευτικές μεταφορές που θα αντιπροσωπεύουν την ουσία του θέματος που αντιμετωπίζει.

«Η κινηματογραφοθεραπεία είναι πολύ περισσότερα από τα να δεις απλά μια ταινία. Περιλαμβάνει τη μετέπειτα ψυχολογική – θεραπευτική συζήτηση πάνω στην ταινία, εστιάζοντας σε θέματα όπως είναι οι πιθανές ταυτίσεις με τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες μέσω στοχευμένων ερωτήσεων και μεταφορών» αναφέρει η Ελίνα Πανταλέων, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, η πρώτη που εφαρμόζει στην Ελλάδα τη νέα μέθοδο.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ

Σύμφωνα με τους θεραπευτές ψυχολόγους η ταινία:

 • Ανοίγει «ένα νέο χώρο» για να μιλήσουμε. Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι ανάμεσα στον ψυχολόγο και τον συμβουλευόμενο, αλλά και ανάμεσα στον συμβουλευόμενο και την οικογένειά του.
 • Συμβάλλει στην επικοινωνία και τη συνοχή της θεραπευτικής ομάδας
 • Βοηθάει άτομα, τα οποία δυσκολεύονται να κατανοήσουν κάποιο πρόβλημά τους, να το δουν και να το αναγνωρίσουν σε έναν κινηματογραφικό χαρακτήρα στην οθόνη και να παρακινηθούν να κάνουν κι εκείνοι την αλλαγή
 • Διευκολύνουν τη θεραπευτική σχέση που θα δημιουργηθεί για να μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τις δικές του ανησυχίες, οι οποίες ταυτίζονται με αυτό που είδε στην ταινία.

ΒΡΑΔΙΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ-ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

Στο πλαίσιο της έναρξης της εφαρμογής της νέας μεθόδου στην Ελλάδα το Κέντρο Ψυχολογίας και Προαγωγής Υγείας Live Well-Be Well, οργανώνει «Βραδιές Κινηματογραφοθεραπείας & Ποιότητας Ζωής».
Μερικά από τα θέματα αφορούν:

 • Tις συντροφικές σχέσεις
 • Tη στασιμότητα,
 • Tο ρόλο της τύχης,
 • Tα οικογενειακά προβλήματα,
 • Tην επικοινωνία
 • Tη διαχείριση του άγχους

Το πρόγραμμα Οκτωβρίου περιλαμβάνει:

1. Δευτέρα 15/10: Το πεπρωμένο της ζωής: είναι γραμμένο ή είναι στα χέρια μας ν' αλλάξουμε την ζωή μας;
2. Δευτέρα 22/10: Σχέση ζωής: «Νόμιζα οτι είχα βρει το άλλο μου μισό... αλλά χώρισα»
3. Δευτέρα 29/10: Σύντροφος: «Ποια είναι τα κατάλληλα κριτήρια για να επιλέξω τον σύντροφό μου;»
4. Δευτέρα 5/11: «Θετική ψυχολογία και απόλαυση της ζωής»


Περισσότερες πληροφορίες

Άννα Χατζηδημητρίου, Ψυχολόγος Υγείας, BA, MSc.CPsychol
Ελίνα Πανταλέων, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, BA, MSc

Τηλέφωνο: 210 7252530
Κινητό: 6974712908, 6972070442
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Website: www.medical-psychology.gr

 
Έρευνα του ΕΦΕΤ για την κατανάλωση Ενεργειακών Ποτών από μαθητές PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 03 Οκτώβριος 2012 23:09

Τα καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά1 έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά τα τελευταία χρόνια και η κατανάλωσή τους μεταξύ εφήβων και νεαρών ατόμων δείχνει να είναι αυξανόμενη. Στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία υπάρχουν ποικίλα και ορισμένες φορές αντικρουόμενα δεδομένα για τις επιδράσεις της κατανάλωσης των ποτών αυτών. Από ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας προκύπτει ότι, αν και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για αρνητικές επιπτώσεις από την υπερβολική διαιτητική έκθεση στην καφεΐνη, οι άμεσες αλλά και οι μακροχρόνιες επιδράσεις από την υπερβολική και χρόνια κατανάλωση των πρόσθετων ουσιών στα ενεργειακά ποτά και σε συνδυασμό με την καφεΐνη δεν είναι πλήρως γνωστές.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων πρόσφατα ολοκλήρωσε μελέτη για την κατανάλωση ποτών και ροφημάτων, στην οποία συμμετείχαν 4562 μαθητές λυκείου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα οι 2042 ήταν αγόρια (44,8%). Ο αριθμός των λυκείων που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του ΕΦΕΤ και έλαβαν μέρος ήταν 31, από τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Δράμας, Καβάλας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Φθιώτιδας και Τρίπολης. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες προέρχονταν από το νομό Αττικής. Η συλλογή των δεδομένων ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2011 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο 2012. Η μελέτη αυτή βασίστηκε στη συμπλήρωση ενός ειδικά σχεδιασμένου ανώνυμου ερωτηματολογίου από τους μαθητές.

Μεταξύ των στόχων της έρευνας αυτής ήταν και η συλλογή δεδομένων γύρω από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, για την οποία μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα για την Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα ενεργειακά ποτά καταναλώνονται από εφήβους σε ποσοστό 43,9%.

Από όσους δήλωσαν ότι καταναλώνουν ενεργειακά ποτά:

 • Το 55,4% ήταν αγόρια.
 • Το 17,0% δήλωσε ότι δοκίμασε πρώτη φορά ενεργειακά ποτά στο δημοτικό, το 47,9% στο γυμνάσιο και το 23,7% στο λύκειο.
 • Το 73,5% δήλωσε ότι τα καταναλώνουν επειδή απλά τους αρέσει η γεύση τους. Ένα 41,9% τα επιλέγει διότι πιστεύει ότι τα ενεργειακά ποτά τους δίνουν την ενέργεια που χρειάζονται.
 • Το 38,5% δήλωσε ότι καταναλώνει ενεργειακά ποτά στο σπίτι, το 15,68% στο γυμναστήριο, το 48,35% στους χώρους διασκέδασης ενώ το 27,13% σε άλλους χώρους όπως σε πλατείες, φροντιστήριο κτλ.
 • Το 54,1% δήλωσε ότι διαβάζει την διατροφική επισήμανση στις ετικέτες των ενεργειακών ποτών, αλλά από αυτούς μόνο ο ένας στους τρεις μπορούσε να θυμηθεί ότι τα ποτά αυτά περιέχουν καφεΐνη.
 • Το 34,5% δήλωσε ότι ο μέγιστος αριθμός ενεργειακών ποτών που καταναλώνουν σε μια μέρα είναι ένα ποτό. Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 8,1% δήλωσε ότι ο μέγιστος αριθμός ενεργειακών ποτών που έχουν καταναλώσει σε μία ημέρα είναι ≥ 5.
 • Το 12,4% φάνηκε να προσλαμβάνει περισσότερο από 240mg καφεΐνης ημερησίως (λαμβάνοντας υπόψη και άλλες πηγές καφεΐνης όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά), το οποίο αντιστοιχεί σε πάνω από 3 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ την ημέρα.
 • Οι μισοί δήλωσαν ότι δεν καταναλώνουν ενεργειακά ποτά μετά από έντονη άθληση.
  Παρόλα αυτά, στο αντίθετο άκρο, το 13,9% αυτών που καταναλώνουν ενεργειακά ποτά ανέφερε ότι τα καταναλώνει συχνά μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα.
 • Ως προς την ταυτόχρονη κατανάλωση ενεργειακών ποτών με αλκοόλ, περισσότεροι από τους μισούς (~61%) εξ αυτών που τα καταναλώνουν δήλωσαν ότι δεν τα αναμιγνύουν. Ο ένας στους 10 όμως δήλωσε ότι τα αναμιγνύει συχνά. Βέβαια οιπερισσότεροι από αυτούς (64,1%) που προβαίνουν σε τέτοιου είδους τακτικέςδήλωσαν ότι όταν τα αναμιγνύουν καταναλώνουν ένα ενεργειακό ποτό τη φορά. Έναμικρό ποσοστό από αυτούς (4,8%) δήλωσε ότι όταν αναμιγνύει αλκοόλ με ενεργειακάποτά καταναλώνει πάνω από 3 ενεργειακά ποτά τη φορά.
 • Αρκετοί έδειξαν σύγχυση ως προς τα χαρακτηριστικά των ενεργειακών ποτών, όπως π.χ. το θερμιδικό περιεχόμενο, τη διαφοροποίησή τους από τα ποτά για αθλητές κ.ά. Αυτό αποτελεί μία ένδειξη του ότι ο όρος «ενεργειακό ποτό» δεν έχει πλήρως διασαφηνισμένο νόημα για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών.

Η κατανάλωση των εν λόγω ποτών από μαθητές λυκείου δεν γίνεται σε ποσότητες τέτοιες ώστε να εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία, βάσει των μέχρι στιγμής επιστημονικών δεδομένων στη διεθνή βιβλιογραφία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημεία που χρήζουν προσοχής, όπως για παράδειγμα το ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εφήβων οι οποίοι ξεκίνησαν να τα καταναλώνουν στο δημοτικό, το ότι οι περισσότεροι δεν φάνηκε να γνωρίζουν ότι τα ποτά αυτά περιέχουν καφεΐνη ή το ότι κάποιοι δήλωσαν ότι έχουν καταναλώσει σημαντικές ποσότητες των ποτών αυτών μαζί ή χωρίς αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη για ενδελεχή ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών. Ο ΕΦΕΤ, έχοντας αναγνωρίσει την ανάγκη αυτή, έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τα ενεργειακά ποτά.

www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/consumers/consumers_info

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ θα ξεκινήσει αναλύσεις καφεΐνης σε καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά προκειμένου να εξεταστούν τυχόν αποκλίσεις από τις αναγραφόμενες τιμές καφεΐνης στις ετικέτες των τροφίμων (πχ. λόγω παρουσίας και άλλων συστατικών που περιέχουν καφεΐνη).

Τέλος, σε συνεργασία με άλλους εταίρους και μετά από σχετική διαβούλευση, ο ΕΦΕΤ θα προβεί σε συστάσεις ούτως ώστε τα ενεργειακά ποτά να μην τοποθετούνται πλάι σε ποτά για αθλητές ή αλκοολούχα ποτά, με σκοπό να αποτρέψει πιθανή ταύτισή τους με τα ποτά για αθλητές και να μην ενθαρρυνθεί η ταυτόχρονη κατανάλωσή τους με αλκοόλ.

Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο ενημέρωσης των καταναλωτών επισημαίνει:

 • Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών δεν συστήνεται για παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες ή γενικότερα για άτομα ευαίσθητα στην καφεΐνη.
 • Ενθαρρύνεται η ανάγνωση των συστατικών καθώς και όλων των επισημάνσεων στις ετικέτες των τροφίμων και ποτών, προκειμένου να γίνονται συνειδητές επιλογές τροφίμων.
 • Τα καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά δεν είναι τα ίδια με τα ποτά για αθλητές και συνεπώς δεν συστήνονται ως μέσο ενυδάτωσης μετά από έντονη  και παρατεταμένη άσκηση.
 • Δεν συστήνεται η ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοολούχων και ενεργειακών ποτών.

Με την ευκαιρία δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της μελέτης, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Γιάννης Μίχας, δήλωσε : «Οι προσπάθειες του ΕΦΕΤ, όπως έχω επισημάνει και παλιότερα, δεν περιορίζονται στον έλεγχο. Ρόλος του ΕΦΕΤ, επίσης, είναι να διερευνά ενδεχόμενους διατροφικούς κινδύνους σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων και να προβαίνει σε παρεμβάσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες, όπως είναι αυτές που αφορούν στη σωστή διατροφική ενημέρωση και εκπαίδευση».

 

1. Ως «ενεργειακά ποτά» θεωρούνται τα ποτά ελεύθερα αλκοόλης που περιέχουν καφεΐνη και ενδεχομένως, άλλα συστατικά.

 
ΕΦΕΤ: προληπτική ανάκληση πορτοκαλάδας ΛΟΥΞ PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 03 Οκτώβριος 2012 23:01

efet-louxΟ Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε, σε δύο παρτίδες  πορτοκαλάδας ΛΟΥΞ 1,5 L χωρίς ανθρακικό, αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (δυσάρεστη οσμή και γεύση).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για πορτοκαλάδα ΛΟΥΞ χωρίς ανθρακικό του 1,5 L με αριθμούς παρτίδας 1022, 1078 και ημερομηνίες λήξης 9-1-13, 21-1-13 αντίστοιχα.

Τα ανωτέρω προϊόντα παρασκευάζονται από την ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. που βρίσκεται στο Κεφαλόβρυσο Σαραβαλίου Πατρών.

Η εταιρεία, σε συνεννόηση με την Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες προληπτικής ανάκλησης / απόσυρσης.

Αναμένονται τα αποτελέσματα αναλύσεων από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Οι σχετικοί έλεγχοι συνεχίζονται.

Παρακαλούνται οι καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν για προληπτικούς λόγους.

 
Ο EU-OSHA στηρίζει το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 02 Οκτώβριος 2012 13:42

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) συμμετέχει ενεργά παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την προώθηση της παράτασης του επαγγελματικού βίου των εργαζομένων.

Λόγω των σημαντικών δημογραφικών αλλαγών που σημειώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και συγκεκριμένα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της πτώσης του ποσοστού γεννητικότητας, αναμένεται ότι κατά τις επόμενες δεκαετίες το ποσοστό των εργαζόμενων μεγαλύτερης ηλικίας θα αυξηθεί σημαντικά. Επί του παρόντος, στην ΕΕ λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου των ατόμων ηλικίας 55 έως 64 ετών παραμένει στον ενεργό βίο, η δε πλειονότητα των εργαζόμενων μεγαλύτερης ηλικίας αποχωρεί από την αγορά εργασίας πριν από τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.

Ο EU-OSHA, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης, προσφέρει ευρύ φάσμα πληροφοριών, περιλαμβανομένης και μιας νέας ενότητας στον δικτυακό του τόπο για τους γηράσκοντες εργαζόμενους. Επίσης, ο EU-OSHA παρέχει παραδείγματα πρακτικών μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ηλικιωμένων (όπως προσαρμογή των εργασιακών καθηκόντων στις ανάγκες των εργαζόμενων μεγαλύτερης ηλικίας και διενέργεια εκτιμήσεων κινδύνου με βάση την ηλικία) και συνδράμει τους ηλικιωμένους προκειμένου να διατηρήσουν την ικανότητά τους προς εργασία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο EU-OSHA επεσήμανε ότι για την παράταση του επαγγελματικού βίου των εργαζομένων πρέπει να διασφαλιστεί ότι η επαγγελματική ασφάλεια και υγεία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Σύμμφωνα με τη Διευθύντρια του Οργανισμού κα Christa Sedlatschek, "ο οµαλός επαγγελµατικός βίος αποτελεί σηµαντική συνιστώσα της ενεργού γήρανσης. Οι σημερινοί νέοι εργαζόμενοι είναι οι αυριανοί ηλικιωμένοι εργαζόμενοι και η καλή επαγγελματική ασφάλεια και υγεία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενεργό γήρανση διασφαλίζοντας ένα καλύτερο και μακροβιότερο επαγγελματικό βίο".

Στις περισσότερες περιπτώσεις η πρόωρη συνταξιοδότηση οφείλεται σε προβλήματα υγείας (και ειδικότερα σε προβλήματα υγείας που συνδέονται με την εργασία). Ωστόσο, η οικονομική υποστήριξη αυτών των ευρωπαίων πολιτών επί πολλά χρόνια καθιστά αναγκαία την παράταση της παραμονής των εργαζόμενων μεγαλύτερης ηλικίας στον ενεργό βίο.

Για την παράταση του επαγγελματικού βίου απαιτείται ανάληψη δράσεων, τόσο από τους εργοδότες όσο και από φορείς χάραξης πολιτικής, ώστε τα καθήκοντα εργασίας να προσαρμόζονται στις ανάγκες του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού και να εξαλείφονται οι διακρίσεις που τυχόν υφίστανται οι εργαζομένοι μεγαλύτερης ηλικίας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του EU-OSHA, οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη συμφωνούν: η δεύτερη ευρωπαϊκή δημοσκόπηση για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία καταδεικνύει ότι το 87% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η καλή επαγγελματική υγεία και ασφάλεια είναι σημαντικές παράμετροι για την παράταση του επαγγελματικού βίου πριν από τη συνταξιοδότηση (ποσοστό 56% υποστηρίζει ότι είναι "πολύ σημαντικές").

Επιπλέον, από την έρευνα προκύπτει ότι πολλοί Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι συνθήκες εργασίας τους ενδέχεται να μην τους επιτρέψουν να παραμείνουν ενεργοί σε μεγαλύτερη ηλικία: περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι η εργασία τους δεν είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Κατά τους προσεχείς μήνες, ο EU-OSHA, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον εντοπισμό των τρόπων βελτίωσης των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην εργασία.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 143
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter