Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
Φυσιολογική ζωή, χωρίς αναπηρία μετά από σοβαρούς τραυματισμούς νεύρων χαρίζει η μικροχειρουργική PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 17 Ιούλιος 2014 01:03

Φυσιολογική ζωή χωρίς αναπηρία, μετά από καταστροφικούς τραυματισμούς νεύρων, χαρίζει σήμερα η μικροχειρουργική σε δεκάδες εκατομμύρια νέους (18 με 35 χρόνων) σε ολόκληρο τον κόσμο!

Επεμβάσεις ασύλληπτες ακόμη και από τον ιατρικό νου πριν από μερικές δεκαετίες, όπως η συρραφή και ανάπλαση τραυματισμένων νεύρων με απώλεια νευρικού ιστού μήκους 10 και πλέον εκατοστών, είναι σήμερα καθημερινότητα για τους μικροχειρουργούς!

«Η εξέλιξη της τεχνολογίας , αλλά και της επιστήμης στον τομέα της μικροχειρουργικής δίνει απίστευτα αποτελέσματα και χαρίζει φυσιολογική ζωή σε δεκάδες εκατομμύρια νέους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο» τονίζει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριού και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Aνω Aκρου, κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης.

Με βάση τα νεα δεδομένα η μικροχειρουργική σήμερα είναι σε θέση να δώσει θεραπευτική λύση με «τεχνική μικροσκοπικής υπερμεγένθυσης» και χρήση μικροραμμάτων και μικροεργαλέιων σε διατομές περιφερικών νεύρων άνω ή κάτω άκρων, προσώπου ή κορμού μεγιστοποιώντας και βελτιστοποιώντας τα αποτελέσματα.

Την τελευταία δεκαετία οι μικροχειρουργικές επεμβάσεις σε συνδυασμό με την μετεγχειρητική καθημερινή-τουλάχιστον 30 λεπτη χρήση ηλεκτρικού νευροδιεγέρτη ή ατομικού νευροδιγέρτη μπαταρίας για 4-10 μήνες-, ανάλογα με το μήκος της καταστροφής του νεύρου αλλά και το ύψος, κάνουν μικρά θαύματα.

«Σύμφωνα με τις επιστημονικές εργασίες που παρουσιάστηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής στη Βαρκελώνη ο συνδυασμός της μικροχειρουργικής στην συρραφή των περιφερικών νεύρων (κυρίως των άκρων) με την συνεχή και κατάλληλη ηλεκτροθεραπεία και φυσικοθεραπεία, μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα όσον αφορά την αναγέννηση των νεύρων και την καλύτερη αποκατάσταση της κίνησης του μέλους» προσθέτει ο κ Ιγνατιάδης.

ΣΥΡΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΝΕΥΡΩΝ

«Τα περιφερικά νεύρα είναι ζωντανοί σωλήνες με «καλώδια» (νευράξονες ή νευρικές ίνες) που εκτελούν δυο ειδών λειτουργίες : Πρώτον μεταδίδουν εντολές του εγκεφάλου στους μυς προκειμένου να εκτελέσουν κίνηση και δεύτερον φέρνουν πληροφορία από το δέρμα αίσθησης πχ πόνου, πίεσης, ψύχους ή θερμότητας προς τον εγκέφαλο» εξηγεί ο διαπρεπής Έλληνας μικροχειρουργός και προσθέτει.

«Ο βασικός κανόνας για καλή προοπτική αποκατάστασης ενός επανορθωμένου νεύρου είναι ο εξής. Όσο πιο κοντά αποκοπούν τα νεύρα στο περιφεριακό όργανο (π.χ ράγες δακτύλων χεριών) τόσο καλύτερη πρόγνωση έχει για γρήγορη αποκατάσταση. Αντίθετα όσο πιο μακριά κοπεί ενα νεύρο απο το τελικό όργανο που νευρώνει, τόσο πιο αργά και πιο δύσκολα θα επανέλθει».

Όπως αναφέρουν οι μικροχειρουργοί η ταχύτητα αυτόματης αναγέννησης ενός νεύρου απ το σημείο που θα συρραφτεί μέχρι το τελικό όργανο που πρεπει να ξαναφτασει ειναι 1mm/ την ημέρα.

Μετά τη συρραφή το νεύρο αρχίζει να ξαναμεγαλώνει σε μήκος (όπως η ουρά της σαύρας) βγάζοντας νεαρές νευρικές ίνες (νευράξονες) κατευθυνόμενες πρός το περιφεριακό όργανο στόχο.

Αν όμως οι νέοι νευράξονες που αναγεννιούνται δε φθάσουν εγκαίρως (μέσα σε έξι μήνες = 18 εκατοστά) στο όργανο στόχο τότε οι εντολοδόχοι πλάκες νεκρώνονται, οι μύες ατροφούν και αχρηστεύονται οριστικά.

«Για το λόγο αυτό στις περιπτώσεις που η συρραφή του νεύρου πραγματοποιείται σε απόσταση μεγαλύτερη των 18 εκατοστών από το περιφεριακό όργανο, τότε γίνεται υποστηρικτική διέγερση μυών και νεύρων με ηλεκτροθεραπεία για να μη νεκρώνουν, πριν φτάσει το αναγεννημένο νεύρο» καταλήγει ο κ Ιγνατιάδης.

Υπάρχουν συσκευές φυσικοθεραπευτηρίου και ατομικές συσκευές με φορτιζόμενη μπαταρία. Οι εξελιγμένες σύγχρονες συσκευές διαθέτουν περισσότερα προγράμματα, τα οποία παρεμβαίνουν στη διαδικασία της ανάληψης του νεύρου, εγγεγραμμένα σε ειδικές κάρτες που αλλάζουν ανάλογα με το στάδιο της θεραπείας του νεύρου, υπάρχουν προγράμματα για νευρική αναγέννηση, μυική ατροφία, απονεύρωση, πόνο κλπ .

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ το 30% των ατυχημάτων αφορά ένα βαρύ συντριπτικό ή θλαστικό τραύμα χεριού και δακτύλων, το 1/3 εξ αυτών εμπεριέχει βλάβη νεύρου και οι τραυματίες είναι κατά μέσον όρο 24 χρόνων. Επίσης το 3-7 % των τροχαίων ατυχημάτων περιλαμβάνει διατομή περιφερικού νεύρου και οι τραυματίες κατά μέσον όρο είναι 35 χρόνων.

 
Νέα ασφαλής και ανώδυνη τεχνική καταρράκτη με μικροτομή 1,8 χιλιοστών PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 17 Ιούλιος 2014 00:54

Ασφαλής, ανώδυνη και με εξαιρετικά αποτελέσματα, είναι η εξελιγμένη επέμβαση καταρράκτη που πραγματοποιείται πλέον με μικροτομή μόλις 1,8χιλιοστών!

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της τεχνολογίας των μικροτομών παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Αmerican Society of Cataract and Refractive Surgery (ASCRS), πριν από μερικές ημέρες.

«Τα οφέλη για τους ασθενείς, από την τεχνολογική εξέλιξη των μηχανημάτων φακοθρυψίας είναι πολλαπλά και άμεσα» τόνισε ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος Δρ Γιάννης Μάλλιας, που παρακολούθησε το συνέδριο στη Βοστώνη των Η.Π.Α.

Αξίζει να τονιστεί ότι μέχρι πρόσφατα η συνήθης τομή για την αφαίρεση του καταρράκτη ήταν στα 2,75ή 3 χιλιοστά και τώρα γίνεται σχεδόν στη μισή.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο Δρ Μάλλιας η επέμβαση καταρράκτη με μικροτομές πραγματοποιείται με αναισθητικές σταγόνες και μέθη, είναι ασφαλής, ανώδυνη, γρήγορη, εξαιρετικά ακριβής και τα βασικά οφέλη για τους ασθενείς είναι:
 • Ταχύτατη αποκατάσταση της όρασης
 • Γρηγορότερη επούλωση της τομής με λιγότερες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις
 • Μικρότερος μετεγχειρητικός αστιγματισμός
 • Μείωση της πιθανότητας για μόλυνση.
 • Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες μέσα σε διάστημα λίγων ημερών

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Σύμφωνα με τους χειρουργούς οφθαλμίατρους, δυστυχώς ακόμη και σήμερα σε αρκετούς ασθενείς επικρατεί η άποψη, ότι πρέπει ο καταρράκτης να ωριμάσει για να γίνει η επέμβαση.

«Είναι σκόπιμο ο καταρράκτης να χειρουργείται έγκαιρα, γιατί η επέμβαση γίνεται με τη μέθοδο της φακοθρυψίας κατά την οποία θρυμματίζεται ο καταρράκτης και δεν χρειάζεται να ωριμάσει όπως έλεγαν παλιά» διευκρίνισε ο Δρ Μάλλιας και συμπλήρωσε:

«Όταν ο καταρράκτης παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει η επέμβαση, τότε σκληραίνει και απαιτείται μεγαλύτερη ένταση στον υπέρηχο για να θρυμματιστεί, με το αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται ο υπερκείμενος κερατοειδής χιτώνας από το ακουστικό κύμα των υπερήχων και να εμφανίζεται οίδημα του κερατοειδούς. Το οίδημα του κερατοειδούς προκαλεί θαμπάδα τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες και μετά σταδιακά υποχωρεί. Γενικά όμως, ο παραμελημένος καταρράκτης κάνει την επέμβαση πιο εργώδη και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών».

Για την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης επέμβασης καταρράκτη σημαντικό ρόλο παίζει και ο τύπος του ενδοφακού ο οποίος θα εμφυτευθεί στο μάτι. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας υπάρχουν ενδοφακοί οι οποίοι φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία και με τον τρόπο αυτό προστατεύουν τον ασθενή από μία σχετικά συχνή πάθηση που ονομάζεται ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Επίσης σε ασθενείς με αστιγματισμό υπάρχουν τορικοί ενδοφακοί, οι οποίοι διορθώνουν τον αστιγματισμό καθώς επίσης και την προϋπάρχουσα μυωπία ή υπερμετρωπία και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν καλή όραση στους ασθενείς χωρίς την χρήση διορθωτικών γυαλιών. Μπορούν να εμφυτευθούν και πολυεστιακοί ενδοφακοί οι οποίοι διορθώνουν και την πρεσβυωπία μετά από προσεκτική επιλογή του υποψηφίου ασθενούς από τον θεράποντα οφθαλμίατρο.

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΠΑΘΗΣΗ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους ο καταρράκτης είναι μία συνηθισμένη πάθηση των ματιών, η οποία συνίσταται στη θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού. Πιο συγκεκριμένα είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα γήρανσης.

Συνήθως εμφανίζεται μετά την 6η δεκαετία και η συχνότητα του αυξάνει στην 7η και 8η δεκαετία της ζωής. Σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθεί σε νεαρούς ενήλικες ή ακόμη και σε παιδιά. Η εμφάνιση και η εξέλιξή του διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Μπορεί να περάσουν μήνες ή και χρόνια μέχρι ο καταρράκτης να φθάσει σε σημείο που να επηρεάσει σημαντικά την όραση. Σπανιότερα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από τραυματισμό, σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή άλλα μεταβολικά νοσήματα. Τα συμπτώματα του καταρράκτη διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Τα συνήθη είναι:
 • Προοδευτική μείωση της όρασης
 • Εξασθένιση στην αντίληψη των χρωμάτων.
 • Θαμπάδα ή μείωση της ευαισθησίας των αντιθέσεων σε φωτεινό περιβάλλον
 • Εμφάνιση ή αύξηση προϋπάρχουσας μυωπίας.
 • Αντανακλάσεις γύρω από ορισμένα αντικείμενα (όπως ακτίνες γύρω από τα φώτα των αυτοκινήτων κατά την βραδινή οδήγηση).

«Δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία που να θεραπεύει ή να προλαμβάνει τον καταρράκτη. Η μόνη θεραπεία του είναι η χειρουργική αφαίρεση» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Δρ Μάλλιας, και καταλήγει «Πριν από την εγχείρηση, για να έχουμε άριστο αποτέλεσμα, είναι απαραίτητη η ειδική μελέτη του ασθενούς με ειδικές εξετάσεις όπως ο υπολογισμός της δύναμης και του τύπου του ενδοφακού, η καταγραφή των διαθλαστικών εκτροπών, η τοπογραφία κερατοειδούς, η μέτρηση των ενδοθηλιακών κυττάρων του κερατοειδούς, η μελέτη της σκληρότητας του καταρράκτη και ο έλεγχος του οπτικού νεύρου και της ωχράς κηλίδας».

 
Περπατούν άμεσα και οδηγούν όσοι κάνουν αρθροπλαστική ισχίου με τη νέα μη τραυματική μέθοδο (AMIS) PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Ιούλιος 2014 13:41

Στέκονται και περπατούν λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, αλλά και οδηγούν δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, όσοι χειρουργούνται με τη νέα μη τραυματική, ανώδυνη χειρουργική τεχνική αντικατάστασης του ισχίου !

«Άφωνοι» έμεινα πολλοί από τους συνέδρους, του London Hip Meeting, βλέποντας την παρουσίαση των θεαματικών αποτελεσμάτων, που έχει η εφαρμογή της ανώδυνης, ελάχιστα παρεμβατικής, χειρουργικής τεχνικής αντικατάστασης του ισχίου, σε ασθενείς που πάσχουν από τελευταίου σταδίου αρθρίτιδας.

Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν πριν από περίπου δέκα ημέρες στο London Hip Meeting, οι περισσότεροι από τους ασθενείς που χειρουργούνται με την νέα τεχνική, περπατούν (με πατερίτσες) λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, βγαίνουν σε δυο ημέρες από το νοσοκομείο, αλλά και οδηγούν μόλις δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση!

Ορθοπεδικοί Χειρουργοί από την Ευρώπη και την Αμερική που συμμετείχαν στο συνέδριο, συμφώνησαν πως η νέα μη τραυματική, ανώδυνη χειρουργική τεχνική αποτελεί «επανάσταση» στον τομέα της Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου, που έχει χειρουργική ιστορία 70 χρόνων, άσχετα με το "όνομα" (AMIS, ALMIS, ASIMIS) που δίνουν οι εταιρείες προθετικών υλικών στη δική τους τεχνική.

«Τα θεαματικά αποτελέσματα της νέας μεθόδου οφείλονται κυρίως στον τρόπο προσπέλασης του ισχίου,» αναφέρει ο Δρ. Σταύρος Αλευρογιάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, εξειδικευμένος στις προηγμένες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων.

«Εκτός από το δέρμα, συμπληρώνει ο κ Αλευρογιάννης, κατά τη διάρκεια της επέμβασης ουσιαστικά δεν κόβουμε ούτε τραυματίζουμε μυς, αιμοφόρα αγγεία και νεύρα μέχρι να φτάσουμε στην άρθρωση του ισχίου. Απλά τα παραμερίζουμε, χωρίς να τα τραυματίζουμε».

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ

Η νέα, κατά του ορθοπαιδικούς χειρουργούς, επαναστατική τεχνική προσφέρει πολλά και ποικίλα πλεονεκτήματα σε όσους υποβάλλονται σε ολική αρθοπλαστική ισχίου. Τα κυριότερα είναι:

 • Άμεση κινητοποίηση, με πατερίτσες, λίγες μόνο ώρες μετά το χειρουργείο,
 • Φυσιολογικός μετεγχειρητικός πόνος σε σύγκριση με "συμβατικές" επεμβάσεις,
 • Μικρή ουλή στο δέρμα, καθώς η τομή είναι 4 με 5 cm, σε αντιδιαστολή με τα 15-20cm της «συμβατικής» επέμβασης,
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος, λόγω της μικρής τομής, της διατήρησης των μυϊκών ομάδων και της προσεκτικής αιμόστασης,
 • Μικρή παραμονή στο νοσοκομείο. Η νοσηλεία περιορίζεται στις δυο ημέρες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο, την ίδια ημέρα,
 • Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Μετά από περίπου μία εβδομάδα οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους,
 • Μετά από δυο εβδομάδες μπορούν να οδηγήσουν,
 • Μειωμένο κόστος. Η μείωση των ημερών νοσηλείας και της φαρμακευτικής αναλγητικής αγωγής οδηγούν σε μείωση του κόστους νοσηλείας,
 • Ελαχιστοποίηση των συνεδριών φυσιοθεραπείας μετεγχειρητικά και
 • Ελαχιστοποίηση πιθανότητα εξάρθρωσης. Η διατήρηση των μυών και η επανασυρραφή του θυλάκου βοηθά στην μείωση του κινδύνου εξάρθρωσης
Η τεχνική διατηρεί τη φυσιολογική ανατομία της περιοχής του ισχίου, διευκολύνει μελλοντικές επεμβάσεις και μπορεί να εφαρμοσθεί επίσης με την ίδια επιτυχία σε κατάγματα και αναθεωρητικές επεμβάσεις με τα ίδια πλεονεκτήματα.

Η εφαρμογή της μη τραυματικής, ανώδυνης χειρουργικής τεχνικής απαιτεί την εξειδίκευση του χειρουργού και καμπύλη εκμάθησης της τεχνικής, αλλά και τη συνεργασία εξειδικευμένης χειρουργικής ομάδας, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για το βέλτιστο κλινικό και λειτουργικό αποτέλεσμα του ασθενούς.

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου αποτελεί στατιστικά την κύρια αιτία που οι ασθενείς οδηγούνται στην ολική αρθροπλαστική. Ο χρόνιος πόνος αποτελεί την κύρια αιτία αποχής από την καθημερινή εργασία και μόνο στις ΗΠΑ, πάνω από 61.2 δισεκατομμύρια δολάρια χάνονται κάθε χρόνο, λόγω μείωσης της παραγωγικότητας από εργατική ανικανότητα.

Σύμφωνα με μελέτες, το 2015 ο αριθμός των αρθροπλαστικών του ισχίου στην Αμερική θα ξεπεράσει τις 600.000, ενώ το 2030 θα πλησιάσει τις 1.85 εκατομμύρια, λόγω αύξησης του μέσου όρου ηλικίας και καθυστέρησης συνταξιοδότησης του πληθυσμού. Ο αριθμός των αρθροπλαστικών ισχίου στη χώρα μας ανέρχεται περίπου στις 12 με 13.000 το χρόνο.

Η επιλογή απ όλο και περισσότερο ασθενείς, της ελάχιστα παρεμβατικής ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, αναμένεται στο μέλλον να μειώσει αισθητά το κόστος νοσηλείας, τις μετεγχειρητικές επιπλοκές και να μειώσει μεσο-μακροπρόθεσμα τις αναθεωρητικές επεμβάσεις.

 
Τεράστια πληγή οι θάνατοι και οι αναπηρίες από τα εγκεφαλικά επεισόδια PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Ιούλιος 2014 13:27

Τεράστια αιμορραγούσα πληγή, σε ανθρώπινο δυναμικό και χρήμα, είναι για την σύγχρονη κοινωνία οι θάνατοι και οι αναπηρίες που προκαλούνται από τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια!

Κι αυτό γιατί περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι πεθαίνουν, ενώ δεκάδες χιλιάδες μένουν ανάπηροι κάθε χρόνο στην Ευρώπη από Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, κυρίως λόγω έλλειψης Πρότυπων Μονάδων Αντιμετώπισης στα νοσοκομεία!

Στην Ελλάδα από τα περίπου 35.000 νεα εγκεφαλικά χάνονται κάθε χρόνο πάνω από 12.000 άτομα, ενώ το μέσο ετήσιο κόστος νοσηλείας για κάθε ασθενή κυμαίνεται από 13.650 μέχρι 34.000€ ανάλογα με την βαρύτητα, καθώς το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) αποτελεί σήμερα την 2η αιτία θανάτου και την 1η αιτία αναπηρίας στους ενήλικες.

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές και πολυκεντρικές μελέτες από διαφορετικές χώρες, το 30% απ αυτούς θα είχαν σωθεί και το 25% θα είχαν αποφύγει την αναπηρία, αν είχαν νοσηλευτεί άμεσα σε Πρότυπη Μονάδα Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια: Το παρόν και το μέλλον», την οποία διοργάνωσε το Mediterraneo Hospital ( Ηλείας 8 -12 Γλυφάδα).

Η Επιστημονική Ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή την λειτουργία στο Mediterraneo Hospital της πρώτης στην Ελλάδα (σε δημόσιο και ιδιωτικό νοσοκομείο) Πρότυπης Μονάδας Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

«Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα και απεικονίζουν τον ακήρυκτο πόλεμο με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και αναπήρους, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα δημιουργίας και λειτουργίας στο νοσοκομείο μας της Πρότυπης Μονάδας Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων» δήλωσε η κ Γεωργία Ε Δραγίνη αναισθησιολόγος, Γενική Διευθύντρια και αντιπρόεδρος του Δ.Σ Mediterraneo Hospital . και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες αναπτύσσονται ραγδαία Μονάδες ΑΕΕ (stroke units), στην Ελλάδα να μην υπάρχει ούτε μία, ενώ απαιτούνται για τις ανάγκες μας τουλάχιστον 50!
Πιστεύουμε ότι με την λειτουργία της 1ης Πρότυπης Μονάδας Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, η αντιμετώπιση του οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα, έρχεται να συμπληρώσει την ήδη από χρόνια λειτουργούσα στο νοσοκομείο μας Επεμβατική Μοναδα αντιμετώπιση του οξέος καρδιαγγειακού επεισοδίου.
Μ 'αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε από την πλευρά μας στην σωτηρία συνανθρώπων μας, αλλά αποδεικνύουμε ταυτόχρονα ότι και στην Ελλάδα της κρίσης νοσοκομειακές δομές είναι εφάμιλλες με αντίστοιχα διεθνή κέντρα».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία του ο εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών παθολόγος κ. Κωνσταντίνος Βέμμος, Επιστημονικός Συντονιστής της Μονάδας Εγκεφαλικών του Μediterraneo, «την επόμενη δεκαετία θα έχουμε αύξηση των νεκρών και των αναπήρων, αν δεν δημιουργηθούν Πρότυπες Μονάδες Αντιμετώπισης κι αυτό γιατί μελέτες έχουν δείξει ότι οι μονάδες εγκεφαλικών μειώνουν μέχρι και 30% την θνησιμότητα των ασθενών, 25% την αναπηρία αλλά και σημαντικά την ανάγκη για ιδρυματισμό των ασθενών».

Είναι αποδεδειγμένο ότι η νοσηλεία σε Πρότυπη Μονάδα μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις κύριες αιτίες θανάτου των ασθενών με ΑΕΕ που είναι:
 • η πνευμονία,
 • οι ουρολοιμώξεις,
 • η πνευμονική εμβολή
 • οι υποτροπές των εγκεφαλικών.

Η ΠΡΟΤΥΠΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ MEDITERRANEO

Σύμφωνα με τον Επιμελητή του Νευρολογικού Τμήματος κ Αλκη Ψυχογιό, «Η Πρότυπη Μονάδα Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Mediterraneo Hospital είναι ένα διακριτό τμήμα του νοσοκομείου με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Στελεχώνεται από πολυδύναμη ομάδα. Παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα που ξεκινά από την επείγουσα αντιμετώπιση και διαρκεί καθ όλη την διάρκεια της νοσηλείας του ασθενή».

Στην μονάδα ΑΕΕ του Mediterraneo Hospital νοσηλεύονται όλοι οι ασθενείς με ΑΕΕ ανεξαρτήτως τύπου (ισχαιμικό ή αιμορραγικό), φύλου, ηλικίας ή βαρύτητας (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη-Μονάδα Εντατικής Θεραπείας).

Στο επίπεδο της στελέχωσης αποτελείται από Νευρολόγο με εξειδίκευση στο ΑΕΕ (stroke specialist) όλο το 24ωρο, ο οποίος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με μια σειρά άλλων ειδικοτήτων (νευροχειρουργούς, νευροεπεμβατικούς, αγγειοχειρουργούς, καρδιολόγους, αιματολόγους ειδικούς στην πήξη-θρόμβωση).

Σε ό, τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό στελεχώνεται από νοσηλευτές με ειδίκευση στην φροντίδα και την παρακολούθηση ασθενών με ΑΕΕ. Ταυτόχρονα γίνεται πρώιμη έναρξη φυσιοθεραπείας (από το πρώτο 24ωρο αν η κατάσταση του ασθενούς επιτρέπει) και λογοθεραπείας σε συνεργασία με το τμήμα αποκατάστασης του νοσοκομείου. Με την ομάδα συνεργάζεται ο νευροψυχολόγος και ο κλινικός διαιτολόγος του νοσοκομείου.

Η Mονάδα ΑΕΕ του, Mediterraneo Hospital όπως ανέφερε ο διευθυντής του Νευροχειρουργικού τμήματος κ Γιώργος Αθανασίου παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα η οποία ξεκινά από το πρωτόκολλο συναγερμού θρομβόλυσης, σύμφωνα με το οποίο γίνονται οι υπεροξείες παρεμβάσεις (θρομβόλυση, θρομβεκτομή) για την ταχεία αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής αίματος στα αποφραγμένα αγγεία.

«Κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να γίνει σε αυστηρά χρονικά πλαίσια. Όπως είναι γνωστό «ο χρόνος είναι εγκέφαλος», καθώς κάθε λεπτό που καθυστερεί μια τέτοια παρέμβαση χάνονται περίπου δυο εκατομμύρια νευρικά κύτταρα» τόνισε ο κ Αθανασίου.

Σημαντικό σημείο που πρέπει να τονιστεί, όπως ανέφεραν σχεδόν όλοι οι ομιλητές, είναι η γρήγορη αναγνώριση των σημείων του ΑΕΕ:
 • αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι,
 • πτώση της γωνίας του στόματος,
 • αλλαγή της ομιλίας

Αφού το συγγενικό περιβάλλον αναγνωρίσει τα σημάδια του εγκεφαλικού θα πρέπει άμεσα να καλέσει ασθενοφόρο ώστε να κερδηθεί η μάχη με τον χρόνο (όπως ακριβώς στο έμφραγμα και στο τροχαίο ατύχημα).

Στη συνέχεια ο ασθενής, σύμφωνα με το Διευθυντή του Νευρολογικού Τμήματος κ Κωνσταντίνο Τάκη, παρακολουθείται εντατικά (monitoring νευρολογικής κατάστασης, αρτηριακής πίεσης, ηλεκτροκαρδιογραφήματος, οξυγόνου-αναπνοής, θερμοκρασίας) για τουλάχιστον 48-72 ώρες.

Ταυτόχρονα προχωρά το διαγνωστικό work up (έλεγχος εξωκράνιων και ενδοκράνιων αγγείων, καρδιάς κλπ.) και οι αντίστοιχες θεραπευτικές παρεμβάσεις (π.χ. προσαρμογή αντιθρομβωτικής αγωγής, καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή κλπ.), ενώ υπάρχει έγκαιρη και ταχεία αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Η οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, των ασφαλιστικών συστημάτων και των οικογενειών των ασθενών είναι τεράστιες, καθώς το μέσο ετήσιο κόστος για κάθε ασθενή με εγκεφαλικό κυμαίνεται στην Ευρώπη από 13.650 μέχρι 34.000 € ανάλογα με την βαρύτητα!

Στην Ελλάδα την τριετία 2006-2009 στο κόστος νοσηλείας των ασθενών με εγκεφαλικό είχαμε αύξηση κατά 17,3% και από 831.265.000 έφτασε το 1.004.180.000 ευρώ !

Είναι εντυπωσιακό ότι πάνω από 1 δις € στοιχίζει ετησίως στη μαστιζόμενη από την κρίση χώρα μας η αντιμετώπιση των ασθενών που προσβλήθηκαν από εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλαδή το 10% περίπου του προϋπολογισμού για την Υγεία!

Αν προστεθεί σε αυτό το τεράστιο και μη υπολογισμένο κόστος, ψυχικό και οικονομικό, της κάθε οικογένειας που καλείται να αντιμετωπίσει μέσα στους κόλπους της τον χρόνια πάσχοντα ασθενή με αναπηρίες από το ΑΕΕ, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που πεθαίνουν ή μένουν ανάπηροι.

Στην Ημερίδα μίλησαν επίσης ο διευθυντής τμήματος Επεμβατικής Νευροακτινολογίας κ Νίκος Τσαμόπουλος με θέμα «Η ενδοαυλική αντιμετώπιση του ΑΕΕ», ο διευθυντής Επεμβατικής καρδιολογίας κ Αθανάσιος Μαγγίνας με θέμα «Εγκέφαλος- Καρδιά. Συσχέτιση-παραλληλισμοί», ο αιματολόγος κ Γρηγόρης Γεροτζιάφας με θέμα « ο ρόλος του αιματολογικού ελέγχου στο ΑΕΕ» και ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Αποκατάστασης «Ιατρική Άσκηση» φυσίατρος κ Ζήκος Κέντρος.

 
Γυναικομαστία: Τέλος στο πρόβλημα ταμπού για τους άνδρες βάζει η πλαστική χειρουργική PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 08 Ιούλιος 2014 14:12

Τέλος στη γυναικομαστία , η οποία αποτελεί πρόβλημα ταμπού για εκατομμύρια άνδρες στον κόσμο, αλλά και τον «εχθρό» της αρρενωπότητάς τους, δίνει η πλαστική χειρουργική!

«Η επέμβαση είναι ακίνδυνη και μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο δώρο ενός άνδρα στον εαυτό του, καθώς απέχουμε μόλις ένα μήνα από το καλοκαίρι και όλοι μας ετοιμαζόμαστε για την έκθεσή μας στην παραλία» τονίζει ο πλαστικός χειρουργός κ Άρης Νταμάγκας, Αναπληρωτής Διευθυντής στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Η αιτιολογία της γυναικομαστίας στο μεγαλύτερο ποσοστό της είναι ιδιοπαθής, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου εμπλέκονται ορμονικά ή φαρμακευτικά αίτια, όπως χρήση αναβολικών, κάπνισμα μαριχουάνας κλπ.

«Η γυναικομαστία συνίσταται στην παρουσία αυξημένου όγκου μαστού σε άνδρες ή σε εφήβους, λόγω καλοήθους υπερτροφίας του μαζικού αδένα, με αποτέλεσμα το ανδρικό στήθος να μοιάζει με γυναικείο», εξηγεί ο κ. Νταμάγκας και συνεχίζει «οι άνδρες που βιώνουν αυτή την αντιαισθητική κατάσταση αναφέρουν ότι αναγκάζονται να "κρύβονται" σχεδόν μόνιμα μέσα σε φαρδιά ρούχα. Η γυναικομαστία όχι μόνο δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους αλλά καθιστά, επιπλέον, πιο δύσκολη τη διαχείριση των προσωπικών και των κοινωνικών σχέσεών τους, υπονομεύοντας την αυτοπεποίθησή τους».

Το πρόβλημα της γυναικομαστίας συνοδεύεται αναπόφευκτα από συναισθήματα:
 • Δυσαρέσκειας,
 • Νευρικότητας,
 • Άγχους,
 • Αμηχανίας
 • Ανασφάλειας.
Επηρεάζει δε με αρνητικό τρόπο:
 • Τη διάθεση,
 • Την συμπεριφορά,
 • Την σχέση με το άλλο φύλο,
 • Την σχέση των μπαμπάδων με τα παιδιά τους και κυρίως με τα αγόρια τους,
 • Την κοινωνικότητα,
 • Την αίσθηση της ταυτότητας του άνδρα.

Χωρίς υπερβολή πολλοί είναι εκείνοι οι άνδρες που πιστεύουν, σύμφωνα με τους πλαστικούς χειρουργούς, ότι το πρόβλημα της γυναικομαστίας αποτελεί τον «εχθρό» της αρρενωπότητάς τους. Συνιστά το αντίστοιχο πρόβλημα που έχουν πολλές γυναίκες με την κυτταρίτιδα.

Μάλιστα επιστημονικές έρευνες έχουν αποκαλύψει συγκρίσιμες ή ακόμα και μεγαλύτερες συνδέσεις μεταξύ της εκτίμησης για το σώμα και της αυτό-εκτίμησης, του άγχους και της κατάθλιψης για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες.

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΔΙΝΕΙ Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Μπορεί το πρόβλημα της γυναικομαστίας να είναι κυρίως ιδιοπαθές, ωστόσο, πριν από την επέμβαση χρειάζεται ένα πρωτόκολλο εργαστηριακών εξετάσεων, το οποίο ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να συστήσει στον υποψήφιο, για τον έλεγχο των σχετικών ορμονών.

Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας δίνει οριστική λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα: «Η διαδικασία συνίσταται στην μείωση του υπερτροφικού ανδρικού μαστού με λιποαναρρόφηση και στην αφαίρεση της περίσσειας του μαζικού αδένα μέσω μιας μικροσκοπικής τομής στη θηλαία άλω. Εάν πρόκειται για μεγαλύτερου βαθμού γυναικομαστία, συνήθως χρειάζεται κι αφαίρεση δέρματος, αλλά και πάλι οι τομές είναι σχεδόν αδιόρατες», εξηγεί ο κ. Νταμάγκας.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η διάρκειά της είναι 1-2 ώρες, ενώ συνήθως δίνεται εξιτήριο την ίδια μέρα.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρός κι αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα. Η επάνοδος στις επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες γίνεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα, με μόνο περιορισμό τη χρήση ενός ειδικού εφαρμοστού «γιλέκου» για λίγες εβδομάδες.

Η πλαστική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας βρίσκεται στη 10η θέση παγκοσμίως, μεταξύ των αισθητικών επεμβάσεων, με περίπου 200.000 επεμβάσεις το χρόνο.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο 2000 άνδρες καταφεύγουν στον πλαστικό τους για να απαλλαγούν από τον «εχθρό» της αρρενωπότητάς τους.

«Το σημαντικότερο είναι ότι τα αποτελέσματα από την επέμβαση κατά της γυναικομαστίας είναι μόνιμα. Η καταπολέμηση της έντονης χαλάρωσης και η επίτευξη ενός καλοσχηματισμένου θώρακα αποκαθιστούν την ποιότητα ζωής του άνδρα και του χαρίζουν ξανά την αρρενωπή του εμφάνιση», καταλήγει ο κ. Νταμάγκας.

 
Πρωτοποριακή μέθοδος χωρίς χειρουργείο αντιμετωπίζει σπάνια παιδοκαρδιοπάθεια PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 25 Απρίλιος 2014 10:42

«Δεύτερη ευκαιρία για ζωή», σε βρέφος 45 ημερών , το οποίο έπασχε από σπάνια καρδιοπάθεια, έδωσε - χωρίς χειρουργείο- πρωτοποριακή επεμβατική μέθοδος, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Την επεμβατική μέθοδο πραγματοποίησε Ελληνίδα πρωτοπόρος παιδοκαρδιολόγος, αποδεικνύοντας πως η ιατρική στην Ελλάδα είναι εφάμιλλη των ανεπτυγμένων χωρών.

Το βρέφος έπασχε από διακοπή της δεξιάς πνευμονικής αρτηρίας από την καρδιά, εξαιρετικά σπάνια καρδιοπάθεια, η οποία εμφανίζεται σε λιγότερο από 1 στα 10.000 παιδιά!

«Πραγματοποιήσαμε στο βρέφος καθετηριασμό καρδιάς και τοποθετήσαμε στεντ στεφανιαίων αγγείων σε αγγείο που είχε παραμείνει ανοικτό από την εμβρυική ζωή. Έτσι δημιουργήσαμε σωληνώδη επικοινωνία μεταξύ της αορτής και της αρτηρίας του πνεύμονα» τόνισε η πρωτοπόρος Παιδοκαρδιολόγος και Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων κ. Αφροδίτη Τζίφα.

Στο παρελθόν η σπάνια αυτή καρδιοπάθεια θα αντιμετωπιζόταν με διπλή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία θα γινόταν απόπειρα τοποθέτησης τεχνητού σωλήνα (shunt) από την αορτή στην αρτηρία του πνεύμονα.

«Κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί καθώς το άκρο της αρτηρίας ήταν πολύ κοντά στην πύλη του πνεύμονα» συμπλήρωσε η παιδοκαρδιολόγος κ Τζίφα.

Η πρωτοποριακή μέθοδος πραγματοποιήθηκε υπό γενική νάρκωση και η διάρκεια της ήταν περίπου 90 λεπτά. Η νοσηλεία του βρέφους διήρκησε συνολικά τέσσερις ημέρες μετά την επέμβαση.

Σύμφωνα με τους παιδοκαρδιολόγους οι αποκομμένες πνευμονικές αρτηρίες ως μεμονωμένο καρδιακό εύρημα είναι εξαιρετικά σπάνια καρδιοπάθεια. Η διάγνωση γίνεται από την στιγμή της γέννησης, μέχρι, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και στην ενήλικη ζωή.

Μέχρι την δεκαετία του 1990 στο εξωτερικό οι σπάνιες αυτές καρδιοπάθειες σε βρέφη και μικρά παιδιά αντιμετωπίζονταν με δυο χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης υπάρχει η δυνατότητα με καθετηριασμό να τοποθετηθεί στεντ στο εμβρυικό αγγείο, το οποίο λέγεται βοτάλλειος πόρος, αποφεύγοντας το πρώτο χειρουργείο, μειώνοντας ταυτόχρονα το ποσοστό της θνητότητας και των πιθανών χειρουργικών επιπλοκών.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο το 1990 στο νοσοκομείο Guy's and St Thomas' του Πανεπιστημίου King's College, Λονδίνου, στο οποίο στο οποίο εργάστηκε για μια δεκαετία η κ. Τζίφα.

Στο ίδιο νοσοκομείο την δεκαετία του 1990 για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες διαδερμικές πράξεις, οι οποίες όμως ακόμα και σήμερα εφαρμόζονται μόνο σε συγκεκριμένα κέντρα του εξωτερικού. Λόγω της σπανιότητας της νόσου, η διακαθετηριακή αυτή πράξη δεν είχε ξαναγίνει στην χώρα μας.

 
Βλαστοκύτταρα: Στη μάχη κατά του χρόνου και υπέρ της ομορφιάς PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Απρίλιος 2014 14:09

Στη μάχη κατά του χρόνου και υπέρ της ομορφιάς επιστρατεύει τώρα η επιστήμη τα αυτόλογα βλαστοκύτταρα!

Έτσι η πλαστική χειρουργική με τη χρήση αυτόλογων βλαστοκυττάρων εξαφανίζει τις ρυτίδες του λαιμού, (neck lifting), οι οποίες ...μαρτυρούν την ηλικία γυναικών και ανδρών.

Δεν πρόκειται για κάτι νέο, αλλά για επανάσταση, τονίζουν οι πλαστικοί χειρουργοί, καθώς τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες μετά την επέμβαση φαίνονται πολλά χρόνια νεότεροι.

Η επαναστατική μέθοδος εφαρμόζεται με ιδιαίτερη επιτυχία στο εξωτερικό, αλλά τώρα και στην Ελλάδα από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς, καθώς αποδεδειγμένα «φρενάρει» το χρόνο για μεγάλο διάστημα.

«Η ανόρθωση του λαιμού με τη χρήση βλαστοκυττάρων και την εξαφάνιση των ρυτίδων είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις, η οποία δεν αφαιρεί μόνο τα σημάδια του χρόνου, αλλά τονώνει και αναπτερώνει το ηθικό γυναικών και ανδρών» αναφέρει ο διαπρεπής πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου, που εφαρμόζει τη μέθοδο στην Ελλάδα.

Ο λαιμός, όπως τονίζουν οι πλαστικοί χειρουργοί, είναι το σημείο του ανθρώπινου σώματος που πλήττεται πιο πολύ από το χρόνο. Μάλιστα, στην πλειοψηφία των ανθρώπων, επειδή το δέρμα είναι πιο λεπτό σχηματίζονται ρυτίδες, οι οποίες απεικονίζουν πολύ έντονα τα σημάδια γήρανσης και χαλάρωσης, αλλάζοντας έτσι την εικόνα εκατομμύριων ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι υπερβολή ότι ο ρυτιδιασμένος λαιμός αποτελεί βάσανο εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και ταυτόχρονα καθημερινό πόθο για το πώς θα απαλλαγούν από την εικόνα αυτή.

Οι τεχνικές στο necklift διαφοροποιούνται ανάλογα με τη διάγνωση και το αίτιο που προκαλεί τη χαλάρωση. Αν πρόκειται για γενικευμένη χαλάρωση προσώπου, μπορεί να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια ενός ολικού facelift.

Ενώ αν πρόκειται για συσσώρευση λίπους τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με λιποαναρρόφηση ή ανάρτηση του μυώδους πλατύσματος. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πρέπει να γίνει λεπτομερής ανάλυση για να αποφασιστεί η κατάλληλη θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της χρήσης βλαστοκυττάρων στην αντιγήρανση του λαιμού παρουσιάστηκαν στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Πλαστικών Χειρουργών στη Στουτγάρδη (Γερμανία), απέσπασαν τον θαυμασμό των σύνεδρων.

ΛΗΨΗ ΑΥΤΟΛΟΓΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ

Το λίπος λαμβάνεται από την κοιλιά ή τους μηρούς της γυναίκας ή του άνδρα και στη συνέχεια γίνεται μηχανική απομάκρυνση των βλαστοκυττάρων. Μετά από ειδική επεξεργασία τα βλαστοκύτταρα εγχέονται στο λαιμό. Χάρις στη μοναδική αναγεννητική τους ιδιότητα, αναζωογονούν το δέρμα από μέσα προς τα έξω με αποτέλεσμα η βελτίωση να γίνεται άμεσα ορατή.

«Ο συνδυασμός αυτής της μεθόδου με την εξειδίκευση και την εμπειρία του πλαστικού χειρουργού στο neck lifting, εξασφαλίζει πιο μακροχρόνια αποτελέσματα, λιγότερες τομές και μικρότερο χρόνο αποθεραπείας», διευκρινίζει ο διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου, και συμπληρώνει ότι: «H επέμβαση κρίνεται επιτυχής όταν επίσης έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε αισθητά την όψη του λαιμού, εναρμονίζοντας όμως το αποτέλεσμα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. O λαιμός μετεγχειρητικά πρέπει να φαίνεται φυσικός, σφριγηλός, χωρίς μυϊκές μπάντες να προβάλλουν».

Το αποτέλεσμα κάθε τέτοιας επέμβασης είναι καλύτερο όταν πραγματοποιηθεί τον κατάλληλο χρόνο και όχι όταν οι ρυτίδες γίνουν πολύ βαθιές. Για το λόγο αυτό, το ποια άτομα είναι κατάλληλα για την εφαρμογή της μεθόδου κρίνει μόνο ο πλαστικός χειρουργός.

«Οποιοσδήποτε άνδρας ή γυναίκα εμφανίζει χαλάρωση στην περιοχή του λαιμού και πτυχές, αλλά το δέρμα διατηρεί μία σχετική ελαστικότητα, θεωρείται ιδανικός υποψήφιος γι' αυτή την επέμβαση. Όμως θα πρέπει να απευθύνονται στον πλαστικό χειρουργό πριν οι ρυτίδες γίνουν πολύ βαθιές» καταλήγει ο Δρ. Αθανασίου.

Ακόμη, σύμφωνα με τους πλαστικούς χειρουργούς, το αποτέλεσμα μετά από ένα necklift εξαρτάται επίσης από τα χαρακτηριστικά της επιδερμίδας κάθε ανθρώπου αλλά και το χρόνο που επιλέγεται για να γίνει η επέμβαση. Δηλαδή αν ο λαιμός έχει υποστεί μικρή φθορά από το χρόνο, το αποτέλεσμα θα διαρκέσει περισσότερο. Θα πρέπει να έχουμε υπ΄ όψιν μας, ότι καμία επέμβαση δεν σταματάει μόνιμα το χρόνο.

Καθυστερεί όμως τις φθορές του και τις απαλύνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη. Το είδος όμως της αναισθησίας που χρησιμοποιεί ο ιατρός καθορίζεται και από το εάν ο ασθενής επιθυμεί και άλλες αισθητικές επεμβάσεις παράλληλα με αυτή του λαιμού (facelift, browlift). Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται γενική αναισθησία, έτσι ώστε ο ασθενής να μην ταλαιπωρηθεί παραμένοντας ακίνητος για αρκετή ώρα.

 
Καρκίνος και εξωσωματική γονιμοποίηση PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Απρίλιος 2014 14:04

Είναι έντονη η υποψία και ο φόβος στις γυναίκες στην παραγωγική ηλικία, ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γυναικολογικών καρκίνων. Λίγες μελέτες μέχρι στιγμής έχουν επιχειρήσει να διερευνήσουν τη συσχέτιση αυτή, σε βάθος μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ολοκλήρωση της τελευταίας θεραπείας.

Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες στην Ευρώπη και μοναδική στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Γυναικολογικό Κέντρο Αναπαραγωγής & Γενετικής με επικεφαλής τον κύριο Εμ. Καπετανάκη σε συνεργασία με το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιώς και την επίβλεψη του Καθηγητή Εφαρμογών Πληροφορικής και Στατιστικής Πανεπιστημίου Πειραιώς κ.Μιχάλη Σφακιανάκη.

Σκοπός αυτής της μελέτης, ήταν να διερευνηθούν, οι πιθανές επιπτώσεις χορήγησης φαρμάκων εξωσωματικής, στον κίνδυνο εμφάνισης γυναικολογικών νεοπλασμάτων, στον Έλληνικο πληθυσμό.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση ξεκίνησε 35 χρόνια πριν στη χώρα μας, αρχικά, για γυναίκες που παρουσίαζαν προβλήματα σαλπίγγων. Η μέθοδος αυτή άρχισε με την λήψη ενός ωαρίου από φυσικό κύκλο με πολύ χαμηλά ποσοστά επιτυχίας. Με την πάροδο των ετών η τεχνολογία της εξωσωματικής σημείωσε ραγδαία εξέλιξη και οι ενδείξεις έχουν επεκταθεί σε σημείο που καλύπτει ολα τα αίτια της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας. Στη συνέχεια, τα ποσοστά, αυξήθηκαν σημαντικά όταν άρχισε η χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων για πρόκληση πολλαπλών ωοθυλακίων.

Η χορήγηση των ορμονών αυτών στην εξωσωματική γονιμοποίηση επιφέρει παροδική αύξηση των οιστρογόνων στην κυκλοφορία του αίματος τα οποία μπορούν να φθάσουν σε κάθε κύκλο θεραπείας γύρω στις 4000 pg/ml σε σύγκριση με φυσικό κύκλο που φθάνουν ως 300 pg/ml.

Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις είναι εάν η χορήγηση των ορμονών και η παροδική αύξηση των οιστρογόνων στο αίμα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του κινδύνου για καρκίνο σε γυναίκες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Την απάντηση σε αυτό το καίριο ερώτημα ήρθε να δώσει η μελέτη του Γυναικολογικού Κέντρου Αναπαραγωγής & Γενετικής. Στη μέλετη συμμετείχαν 4.994 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε IVF, την περίοδο 1989-2006, στο Γυναικολογικό Κέντρο Αναπαραγωγής & Γενετικής, σε σύνολο 26.000 κύκλων, για την εμφάνιση καρκίνου ωοθηκών και μαστού με περίοδο παρακολούθησης ενός έτους από την τελευταία θεραπεία ως το 2013 (6 -24ετη).

Το ποσοστό επιπολασμού των γυναικών που έκαναν εξωσωματική και νόσησαν από κάποιο τύπο καρκίνου συγκρίθηκε με το αντίστοιχο ποσοστό στο γενικό πληθυσμό της χώρα μας την ιδία περίοδο.

Για την καλύτερη κατανόηση θυμίζουμε οτι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών και μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα αναφέρονται 4.500 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Γυναικείες φυλετικές ορμόνες, και πιο ειδικά τα οιστρογόνα, έχουν ξεκάθαρο ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού με περίπου 75% όλων των καρκίνων του μαστού να είναι ορμονοεξαρτώμενοι.

Ιδιαιτερότητα αυτής της εργασίας που την καθιστά μεταξύ των πιο σημαντικών εργασιών παγκόσμιως εκτός του μεγάλου αριθμού κύκλων (26.000) αποτελεί και η πολύ μεγάλη διάρκεια παρακολούθησης (άνω των 20 ετών) από την ολοκλήρωση της τελευταίας προσπάθειας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε οτι δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις πιθανότητες να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο μαστού ή των ωοθηκών με βάση την χορήγηση ή όχι φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 • Σε σύνολο 4.994 γυναικών που μπήκαν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης την περίοδο 1989 έως 2006 εμφάνισαν καρκίνο το 1.26% (63 γυναίκες / 4.994 γυναίκες = 0.0126).
 • Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1260 ασθενείς ανά 100.000 γυναίκες (0.0126x100.000).
 • ο καρκίνος του στήθους εμφανίζεται σε ποσοστό 0.88% (44 γυναίκες / 4.994 γυναίκες = 0.0088), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 880 γυναίκες με καρκίνο του στήθους ανά 100.000 γυναίκες.

Η εργασία αυτή αποδεικνύει ότι στις γυναίκες μετά από εξωσωματική δεν υπάρχει αύξηση του καρκίνου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η υπογονιμότητα, είναι ανεξάρτητος προδιαθεσικός παράγοντας εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου και ενδεχομένως το μικρό αυτό ποσοστό των γυναικών που παρουσίασαν γυναικολογικό καρκίνο μετά από την εξωσωματική να είχε παρουσιάσει την νόσο και χωρίς την θεραπεία αυτή.

Τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας είναι καθησυχαστικά για τις γυναίκες που καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση σχέση της ορμονικής θεραπείας στην εξωσωματική γονιμοποίηση με γυναικολογικά νεοπλάσματα.

 
Νέο γόνατο κατά παραγγελία: Θεαματικά αποτελέσματα PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Απρίλιος 2014 13:55

Θεαματικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα στην Ελλάδα, δεκάδων ασθενών που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα και προχώρησαν στην αντικατάσταση γόνατος (σε ολική αρθροπλαστική) με εξατομικευμένη παραγγελία!

Η έλλειψη πόνου και η άμεση κινητοποίηση μετά το χειρουργείο είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά των ασθενών που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα και έκαναν χρήση του συνδυασμού της εξατομικευμένης πρόθεσης αντικατάστασης γόνατος (κατά παραγγελία νέο γόνατο) με ελάχιστα παρεμβατική τεχνική.

Τα πρώτα αποτελέσματα της επαναστατικής τεχνικής που εφαρμόζει στην Ελλάδα, σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, MD, PhD και η ομάδα του παρουσιάστηκαν στην Αθήνα σε Επιστημονική Ημερίδα για Ορθοπεδικούς Χειρουργούς.

«Το κατά παραγγελία νέο γόνατο αποτελείται από υλικό ευγενών μετάλλων, ελαφρύ και είναι συμβατό με το ανθρώπινο σώμα. Κατασκευάζεται δε στα μέτρα του ασθενούς» τόνισε μιλώντας στην Επιστημονική Ημερίδα ο Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Η χειρουργική επέμβαση δεν απαιτεί μεγάλη τομή στο γόνατο και τοποθετείται με ειδικές μετρήσεις. Απαιτεί όμως την εξειδίκευση της χειρουργικής ομάδας, υψηλή καμπύλη εκμάθησης του χειρουργού και άριστη συνεργασία των συμμετεχόντων στο χειρουργείο. Το δε κόστος καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επαναστατικής τεχνικής έτυχε θερμών σχολίων από τους Ορθοπεδικούς Χειρουργούς καθώς το σύνολο των ασθενών μετά την επέμβαση δήλωσαν ότι:

 • δεν πόνεσαν καθόλου
 • δεν έχασαν αίμα
 • σηκώθηκαν και κινητοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την επέμβαση
 • πήραν εξιτήριο σε δυο ημέρες,
 • επανήλθαν πλήρως στις καθημερινές τους δραστηριότητες 10 ημέρες μετά και
 • χρειάστηκαν ελάχιστες συνεδρίες φυσιοθεραπειών.

ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

"Ο συνδυασμός του εξατομικευμένου ανά ασθενή προθετικού υλικού με την ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική τεχνική, προσφέρουν άριστο, άμεσο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, που διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με την κλασική αρθροπλαστική γόνατος, που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα", ανέφερε ο Δρ Αλευρογιάννης.

Στην περίπτωση αυτή, όπως διευκρινίζουν οι ορθοπεδικοί χειρουργοί, εφαρμόζεται η γενικότερη φιλοσοφία της σύγχρονης ιατρικής που πρεσβεύει ότι ένα "φάρμακο" δεν κάνει για όλους τους ασθενείς.

Έτσι λοιπόν η τεχνολογία οδηγήθηκε στη διαδικασία της κατασκευής γονάτου "κατά παραγγελία", προθετικού δηλαδή υλικού που να αντιστοιχεί στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς.

Αυτό πραγματοποιείται με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς ο ασθενής υποβάλλεται σε ειδικού τύπου αξονική ή μαγνητική τομογραφία, τα αποτελέσματα των οποίων αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο εξωτερικό, σε πιστοποιημένο εργαστήριο.

Εκεί γίνεται ανασύνθεση των εικόνων και κατασκευάζονται τα υλικά στις μετρήσεις του ασθενούς!

Όσον αφορά τη χειρουργική τεχνική, γίνονται πολύ μικρές τομές, αποφεύγεται η "θυσία" μεγάλων μυϊκών ομάδων και του εκτατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται ο μετεγχειρητικός πόνος, η απώλεια αίματος και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Το χειρουργείο εκτελείται με ασφάλεια και σε ελάχιστο χειρουργικό χρόνο σε σχέση με την κλασική αρθροπλαστική.

Όλα αυτά συμβάλουν στην άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, ο οποίος βαδίζει από την ίδια ημέρα του χειρουργείου, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής περιορίζεται και ο ασθενής βγαίνει από την νοσοκομείο μετά από δυο ημέρες, κατά μέσο όρο, άρα περιορίζεται και το κόστος νοσηλείας.

Το άμεσο λειτουργικό αποτέλεσμα είναι άριστο, συνήθως δεν απαιτείται φυσιοθεραπεία.

Η χρήση εξατομικευμένων προθετικών υλικών, που "κουμπώνουν" απόλυτα στην ανατομία του ασθενούς, αλλά κυρίως το φινίρισμα και η ποιότητά τους σε συνδυασμό με την άριστη τοποθέτησή τους στο χώρο, εξασφαλίζουν την μακρόχρονη επιβίωση της πρόθεσης και απομακρύνουν την πιθανότητα αναθεωρητικής επέμβασης.

OΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ ΕΠΕΒΑΣΗΣ

Ένδειξη για την αντικατάσταση του γόνατος έχουν κυρίως οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι στην πραγματικότητα εκφυλιστική νόσος (προοδευτική φθορά του χόνδρου) της μέσης ηλικίας, προσβάλλει κυρίως τα κάτω άκρα με πιο συχνή την άρθρωση του γόνατος σε ποσοστό άνω του 65%.

Μόνο στην Ευρώπη πάνω από 100 εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους. Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το 14% του ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αρθρώσεις του, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής και δυσχέρεια εργασίας.

Μάλιστα αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο πάσχων κινδυνεύει με σοβαρή αναπηρία.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ήδη μια από τις 10 πιο συχνές αιτίες εργασιακής ανικανότητας στις προηγμένες χώρες του κόσμου. Πάνω από 80% των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα έχουν καθημερινό πόνο και περιορισμό της κινητικότητάς τους, ενώ ποσοστό 25% δεν μπορούν να εκτελέσουν με ευκολία δραστηριότητες που αφορούν την καθημερινότητά τους.

 
Ένα ακόμη κέντρο μεταμόσχευσης κερατοειδούς λειτουργεί πλέον στην Ελλάδα PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Απρίλιος 2014 13:48

Ένα ακόμη Κέντρο Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς, πλήρες οργανωμένο, από τα πρώτα στον ιδιωτικό τομέα, λειτουργεί πλέον στην χώρα μας και θα βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών Ελλήνων και Κυπρίων ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Το Κέντρο Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς, λειτουργεί στο Mediterraneo Hospital στη Γλυφάδα (Ηλείας 8-12) δίπλα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η ανακοίνωση της λειτουργίας του Κέντρου έγινε το περασμένο Σάββατο (29 Μαρτίου) κατά τη διάρκεια Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα «Μεταμόσχευση Οργάνων: Μήνυμα Ζωής», την οποία διοργάνωσε το Mediterraneo Hospital, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε, απόλυτα επιτυχείς ήταν οι πρώτες μεταμοσχεύσεις, πράγμα που επιβεβαίωσε με την ομιλία της Αγγλίδα που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση!

«Η μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι ένα θεϊκό δώρο για την αποκατάσταση της όραση στους πάσχοντες» τόνισε ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Mediterraneo Hospital και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κερατοειδούς Δρ Ιωάννης Μάλλιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ Μάλλιας περίπου 1000 ασθενείς στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης κερατοειδούς, ενώ στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται περίπου 40.000 μεταμοσχεύσεις.

Η λειτουργία του Κέντρου Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς στο Mediterraneo Hospital θα μειώσει τις μεγάλες λίστες αναμονής που υπάρχουν στα Δημόσια Νοσοκομεία και το χρόνο αναμονής των ασθενών για την ανεύρεση του πολυπόθητου μοσχεύματος.

«Το ποσοστό της επιτυχίας της μεταμόσχευσης κερατοειδούς είναι πάρα πολύ υψηλό, αρκεί να προηγείται ένας καλός προεγχειρητικός έλεγχος και να επιλέγονται προσεκτικά οι ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν» κατέληξε στην ομιλία του ο Δρ Μάλλιας.

MEDITERRANEO HOSPITAL ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

Το Mediterraneo Hospital έχει θετική συνεισφορά στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και είναι από τα πρώτα ιδιωτικά νοσοκομεία που πήρε άδεια για τη δημιουργία Κέντρου Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς.

«Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών συνδέεται με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού και αποτελεί πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού» τόνισε από την πλευρά της η κ Γεωργία Ε Δραγίνη αναισθησιολόγος, Γενική Διευθύντρια και αντιπρόεδρος του Δ.Σ Mediterraneo Hospital και συμπλήρωσε.
«Η δωρεά οργάνων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Γεωργία Ε Δραγίνη το Mediterraneo Hospital έχει θετική συνεισφορά στον τομέα των μεταμοσχεύσεων .

Συγκεκριμένα το 2008, η οικογένεια 57χρονης Γλυφαδιώτισσας που νοσηλευόταν και ήταν εγκεφαλικά νεκρή, με την καθοδήγηση της επιστημονικής ομάδας του Mediterraneo Hospital , πρόσφερε πέντε όργανα της για μεταμόσχευση, χαρίζοντας μια νέα ζωή σε πέντε συνανθρώπους μας. Συγκεκριμένα:
 • Το ήπαρ έλαβε άνδρας 54χρόνων
 • Ο ένα νεφρός μεταμοσχεύτηκε σε άνδρα 44 χρόνων, ο οποίος έκανε αιμοκάθαρση 8 χρόνια
 • Ο δεύτερος νεφρός δόθηκε σε άνδρα 69 χρόνων, με 3,5 χρόνια στην αιμοκάθαρση
 • Οι κερατοειδείς σε δυο2 συνανθρώπους μας με σοβαρό πρόβλημα όρασης
Επίσης το ίδιο έγινε το 2012 όταν η οικογένεια 60χρονου Σουηδού, που νοσηλευόταν χάρισε τρία όργανα του για μεταμόσχευση.
 • Ο ένας νεφρός μεταμοσχεύτηκε 56 χρόνη Ελληνίδα, η οποία υποβαλλόταν τρία χρόνια σε αιμοκάθαρση
 • Ό άλλος νεφρός σε 66χρόνο Έλληνα, ο οποίος περίμενε 10 χρόνια και έκανε αιμοκάθαρση
 • Το ήπαρ δόθηκε σε άνδρα 61 χρόνων
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας με απόφαση του Δ.Σ του Mediterraneo Hospital απονεμήθηκε στον σύζυγο της 57χρονης Γλυφαδιώτισσας τιμητική πλακέτα για την προσφορά των οργάνων της .Η απονομή έγινε από τον δήμαρχο Γλυφάδας κ Κώστα Κόκκορη.
Στη σημασία του ρόλου του γιατρού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας αναφέρθηκε στην ομιλία της η κ Μαρία Ε Πετράκη παθολόγος, εντατικολόγος Διευθύντρια ΜΕΘ του Mediterraneo Hospital. Συγκεκριμένα τόνισε πως ο γιατρός της ΜΕΘ:
 • Είναι ο επαγγελματίας «κλειδί» για την αύξηση της δωρεάς οργάνων
 • Εργάζεται στην «πηγή» των μοσχευμάτων (ΜΕΘ)
 • Φροντίζει για τον εντοπισμό, τον έλεγχο και την κλινική υποστήριξη των δυνητικών δοτών
 • Ενημερώνει την οικογένεια του δυνητικού δότη για τη δωρεά και την υποστηρίζει
 • Συντονίζει σε τοπικό επίπεδο τη διαδικασία δωρεάς οργάνων σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Μ, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2737/1999 «Μεταμοσχεύσεις Ιστών και Οργάνων»

Την Επιστημονική Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθηγητής κ Αλκιβιάδης Κωστάκης και ο πρώην πρόεδρος παιδίατρος, εντατικολόγος κ Αναστάσιος Χατζής.

Ο κ Κωστάκης αφού συνεχάρη την διεύθυνση του Mediterraneo Hospital για την διοργάνωση τη Ημερίδας τόνισε πως « Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο χορηγούνται άδειες, για την δημιουργία Κέντρων Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς στον ιδιωτικό τομέα. Δεν χρειάζεται πλέον ούτε να πάμε στο εξωτερικό ούτε τίποτα. Εδώ γίνονται οι μεταμοσχεύσεις όπως γίνονται και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».

Από την πλευρά του ο κ Χατζής , που συντόνισε την Ημερίδα, επικεντρώθηκε στο «μεγάλο στοίχημα» όπως είπε της Ελλάδας που πρέπει να δώσει μεγαλύτερη μάχη για την λήψη οργάνων, μοσχευμάτων από νεκρούς.

«Να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η όλη η διαδικασία της δωρεάς και της λήψης οργάνων, είναι φανερή και συντονίζεται από τον ΕΟΜ.. Η νομοθεσία μας είναι πολύ καλή, πολύ αυστηρή, αυστηρότερη από την συνήθη ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι ανέφικτο για την χώρα μας τα όσα ακούγονται για εμπορία οργάνων στο εξωτερικό . Δεν υπάρχει περίπτωση αξιοποίησης οργάνου που έχει ληφθεί με παράνομο τρόπο. Άρα λοιπόν δεν πρέπει να τρομοκρατούμαστε και στο όνομα ότι μπορεί να συμβεί κι αυτό, να μην κάνουμε αυτό που πρέπει, το οποίο είναι καθήκον και υποχρέωση προς την κοινωνία και προς τους συνανθρώπους μας, την δωρεά οργάνων».

 
Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο της βιταμίνης D PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Απρίλιος 2014 13:38

Σε αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων της Βιταμίνης D, η οποία μας προστατεύει στην ενήλικη ζωή από οστεοπενία, οστεοπόρωση και καρδιαγγειακό κίνδυνο, πρέπει να υποβάλλονται τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της Α' Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, βρέθηκε ότι το 65% των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων έχουν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D!

«Η βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και κατά συνέπεια στην υγεία των οστών και στην πρόληψη εμφάνισης οστεοπενίας και οστεοπόρωσης», αναφέρει η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

«Επίσης, πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικες με παχυσαρκία, προσθέτει η κ. Χαρμανδάρη, έδειξαν ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D συσχετίζονται με αυξημένες συγκεντρώσεις ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και με αυξημένη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση».

Σύμφωνα με τους Παιδοενδοκρινολόγους, τα παιδιά που έχουν έλλειψη βιταμίνης D συνήθως δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα. Η διάγνωση της υποβιταμίνωσης D γίνεται με την μέτρηση των συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D στο αίμα.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Τα τελευταία 20-30 χρόνια, η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις «επιδημίας» τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%.

Σε πρόσφατες μελέτες της Α' Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του Ιατρείου Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος (www.childhood-obesity.gr) αξιολογήθηκε μεγάλος αριθμός παιδιών και εφήβων με αυξημένο βάρος σώματος και βρέθηκε ότι το 65% (53% αγοριών και 47% κοριτσιών) είχαν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D.

Η παχυσαρκία συνοδεύεται με χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D, οι οποίες μπορεί να προδιαθέσουν στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου και σε καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα κατά την ενήλικη ζωή. Η αυξημένη συχνότητα υποβιταμίνωσης D σε παχύσαρκα άτομα οφείλεται στην μειωμένη σωματική τους δραστηριότητα, και κατά συνέπεια σε μειωμένη έκθεση στον ήλιο, καθώς και στο ότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και παγιδεύεται στον λιπώδη ιστό.

«Είναι, επομένως, σημαντικό να ελέγχονται οι συγκεντρώσεις βιταμίνης D σε άτομα με αυξημένο βάρος σώματος και να υποκαθίσταται θεραπευτικά η έλλειψη ή ανεπάρκειά της», τονίζει η κ. Χαρμανδάρη, και καταλήγει: «Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας».

Γονείς με υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά θα πρέπει να συμβουλεύονται τον Παιδοενδοκρινολόγο τους άμεσα, καθώς η υποβιταμίνωση D μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χορήγηση βιταμίνης D από το στόμα, αρχικά σε υψηλές δόσεις (δόσεις εφόδου) και στη συνέχεια σε δόσεις συντήρησης.

Επιπρόσθετα, η θεραπεία με βιταμίνη D, και η επάνοδος των συγκεντρώσεών της στο φυσιολογικό, οδηγεί σε αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών και ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στην ενήλικη ζωή.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι:
 • το αυγό,
 • τα λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλες, τόνος),
 • τα ιχθυέλαια,
 • το συκώτι,
 • τα μανιτάρια.

Ωστόσο, η πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της τροφής είναι πολύ περιορισμένη, ενώ η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη για να διασφαλισθεί η επάρκειά της. Η επαρκής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία παρεμποδίζεται από το γυαλί, τα ρούχα καθώς και τη χρήση αντηλιακών. Για το λόγο αυτό οι εταιρείες τροφίμων έχουν προβεί σε εμπλουτισμό με βιταμίνη D βασικών ειδών διατροφής, όπως το γάλα και τα δημητριακά, ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται η χορήγηση της βιταμίνης D ως συμπλήρωμα διατροφής.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η υποβιταμίνωση D είναι πολύ συχνή ακόμη και σε χώρες με ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, επειδή με την αλλαγή του τρόπου ζωής μας παραμένουμε σε κλειστούς χώρους ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούμε αντηλιακά όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο.

 
Η Φλεβική Θρομβοεμβολή σε ασθενείς με καρκίνο και ειδικές ομάδες PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 09 Απρίλιος 2014 15:12
 • Η Φλεβική Θρομβοεμβολή αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στους καρκινοπαθείς ασθενείς και σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνητότητας σε ειδικές ομάδες ασθενών
 • Ο κίνδυνος θανάτου σε ογκολογικούς ασθενείς που έχουν ΦΘΕ είναι διπλάσιος σε σχέση με τους ογκολογικούς ασθενείς χωρίς ΦΘΕ

Σήμα κινδύνου για άμεση κινητοποίηση των ασθενών με καρκίνο αλλά και μετά από κάθε χειρουργείο, για την αποφυγή φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής, στέλνουν οι αγγειοχειρουργοί από το Συμπόσιο, που οργανώθηκε στο Στάδιο Ειρήνης Φιλίας, το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, από την Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία, με αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και κύριο χορηγό την φαρμακευτική εταιρεία LEO Parma.

Κι αυτό, γιατί η Φλεβική Θρομβοεμβολή (ΦΘΕ) η οποία συχνά δεν συνοδεύεται από κλινική εκδήλωση, πλήττει έως και 1 στους 5 ασθενείς με καρκίνο, ενώ η έναρξη χημειοθεραπείας αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%.

Παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής είναι η παραμονή στο νοσοκομείο και η χειρουργική επέμβαση (24.2%), η παραμονή στο νοσοκομείο χωρίς χειρουργική επέμβαση (22.5%) και ο ενεργός καρκίνος (19.8%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη φλεβικής θρομβοεμβολής μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο.

Οι ασθενείς με καρκίνο βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής εξαιτίας της υπερπηκτικής κατάστασης που σχετίζεται με τον καρκίνο, της χειρουργικής επέμβασης και της θεραπείας για τον καρκίνο. Η εμφάνισή της δε, εξαρτάται από τον τύπο του όγκου, με τον καρκίνο του παγκρέατος, του εγκεφάλου, των πνευμόνων, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του νεφρού και του στομάχου να παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Σημαντικές παρενέργειες της Φλεβικής Θρομβοεμβολής στους ασθενείς με καρκίνο είναι το μεταθρομβωτικό σύνδρομο, η χρόνια πνευμονική υπέρταση, και η επανεμφάνιση νέων επεισοδίων ΦΘΕ. Αθροιστικά, το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων ΦΘΕ είναι 3 φορές υψηλότερο σε σχέση με εκείνους που δεν πάσχουν από καρκίνο

Για να μειωθούν οι συνέπειες της ΦΘΕ, επεσήμαναν οι ομιλητές, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε την πρωτογενή πρόληψη και θεραπεία της νόσου σε ογκολογικούς ασθενείς με τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους.

Ανάλογα με τον κίνδυνο επανεμφάνισης εμβολικών επεισοδίων μπορεί η αντιπηκτική αγωγή να δοθεί για μερικούς μήνες ή και για ολόκληρη τη ζωή του ασθενούς.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θρόμβωσης εν των βάθει φλεβών ή πνευμονικής εμβολής (ασθενείς που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, που υποβάλλονται σε μεγάλες χειρουργικές, που παραμένουν σε ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα κ.α.), η προφυλακτική θεραπεία με υποδόρια χορήγηση ηπαρίνης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο.

Μετά τη λήξη του Συμποσίου, στον ίδιο χώρο (ΣΕΦ) μεταξύ 15.30 – 19.30, η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία θα εξετάσει δωρεάν, για Θρομβοεμβολική Νόσο περισσότερους από 150 ασθενείς, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή. Οι εξετάσεις αφορούν και ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια. Η εξέταση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην εταιρεία Alpha Public Relations τηλ. 210 3645629.

 
Ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετωπίζει ριζικά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 09 Απρίλιος 2014 15:02

Ενδοσκοπικά και μέσα από οπή μόλις 1-2 εκατοστών αντιμετωπίζουν χειρουργικά πλέον οι ορθοπαιδικοί το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο!

Η ενδοσκοπική χειρουργική μέθοδος δεν αφήνει σημάδια, η ανάρρωση και η επούλωση είναι ταχύτατη (3 με 4 ημέρες), ενώ η επάνοδος στην εργασία γίνεται μέσα σε μια εβδομάδα.

Αποτελέσματα της μεθόδου παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, από διάσημους ορθοπαιδικούς χειρουργούς στο 5th Vienna Symposium on Surgery of Peripheral Nerves και αξιολογήθηκαν ως άριστα σε σχέση με παλαιών χειρουργικών μεθόδων.

«Η ενδοσκοπική χειρουργική μέθοδος προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή και πραγματοποιείται μέσα από οπή 1-2 εκατοστών, με χρήση ενδοσκοπικού εργαλείου, το οποίο φέρει αυτόματο μικρό-μαχαιρίδιο με μικροκάμερα, για να έχει ο χειρουργός άμεση και καθαρή εικόνα» αναφέρει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριού και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Aνω Aκρου, κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Ιγνατιάδη στο εξωτερικό και κυρίως στη Γαλλία οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα γίνονται κατά 90% με την ενδοσκοπική μέθοδο, ενώ με την παλαιά μέθοδο (ανοιχτό χειρουργείο με μεγάλη τομή) αντιμετωπίζονται ελάχιστες πολύ βαρειές περιπτώσεις με συγκεκριμένες επιπλοκές.

Η επέμβαση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό, πραγματοποιείται με τοπική ή γενική νάρκωση, διαρκεί περίπου 45 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, είναι η πλέον συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει ιδιαίτερη «αδυναμία» στις μεσήλικες γυναίκες αφού τις χτυπά 5 με 6 φορές συχνότερα απ' ότι τούς άνδρες. Ταλαιπωρεί πολλές νοικοκυρές αλλά και χειρώνακτες κυρίως μετά από υπερβολική επιβάρυνση των χεριών στη διάρκεια της ημέρας. Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα , στις εγκύους, τούς διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τούς νεφροπαθείς.

Εκδηλώνεται με μουδιάσματα και υπαισθησία στα πρώτα 3 με4 δάκτυλα-κυρίως τη νύκτα (πρώτες πρωινές ώρες).

Στα τελευταία στάδια με μυϊκή αδυναμία παλάμης και κυρίως ατροφίας των μυών της βάσης του αντίχειρα, ενώ ο ασθενής δεν μπορεί να πιάσει αντικείμενα (πτώση αντικειμένων απ' το χέρι).

«Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται κατ' αρχήν με κλινική εξέταση» προσθέτει ο κ. Ιγνατιάδης και καταλήγει «Υπάρχουν κλινικές δοκιμασίες που βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης όπως η επίταση των συμπτωμάτων με το σπάσιμο των καρπών στις 90 μοίρες και η δοκιμασία σφιξίματος με περιχειρίδα. Τελικά πάντα επιβεβαιώνεται και εργαστηριακά με το ηλεκτρομυογράφημα και έλεγχο κινητικής και αισθητικής αγωγής, μια δοκιμασία σε νευροφυσιολογικό εργαστήριο».

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

Η ακινητοποίηση με νάρθηκες, η ένεση τοπικά με κορτιζόνες, τα αντιφλεγμονώδη τελικά δεν προσφέρουν μόνιμη απαλλαγή. Η ριζική θεραπεία είναι η χειρουργική με τοπική η γενική νάρκωση. Μέχρι πριν από 15 χρόνια το σύνδρομο αντιμετωπιζόταν με ανοιχτό χειρουργείο και μεγάλη παλαμιαία τομή 7-8 εκατοστών, ενώ η διατομή (κόψιμο) του συνδέσμου με νυστέρι. Αργότερα εμφανίσθηκε η ελάχιστα επεμβατική(mini-open) ανοικτή μέθοδος με μικρότερη τομή 3-5 εκατοστών και τελικά σήμερα επικρατεί στο δυτικό κόσμο η ενδοσκοπική διάνοιξη (τομή 1-2 εκατ.).

Η ανοικτή μέθοδος είναι η κλασική μέθοδος με τομή επιμήκη η οποία γίνεται στό μέσον της παλάμης και δη επί της μέσης χειρομαντικής γραμμής, δέν χρειάζεται ειδικά εργαλεία για να πραγματοποιηθεί και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να κοπούν όλα τα ανατομικά στρώματα τής παλάμης από το δέρμα, υποδόριο, μύες μέχρι και τον πλαμιαίο σύνδεσμο ενώ στήν ενδοσκοπική μέθοδο κόβουμε μόνο τον σύνδεσμο.

Επίσης ο χρόνος αποκατάστασης του χεριού είναι περίπου τέσσερις εβδομάδες (στις δυο εβδομάδες κόβουμε τα ράμματα) ενώ στην ενδοσκοπική μέθοδο ο χρόνος ανάρρωσης είναι μια εβδομάδα.

Οι περιπτώσεις που το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι παραμελημένο πλέον των πέντε χρόνων, με ατροφία μυών , περιστατικά με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή νεφροπάθεια ή αμυλοείδωση όπου χρειάζεται να γίνει υμενεκτομή ή νευρόλυση δέν προσφέρονται πάντα για ενδοσκοπική διάνοιξη και πολλές φορές είναι αναγκαία η ευρεία διάνοιξη με μεγάλη τομή.

ΑΛΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

 • Ενδοσκοπική μέθοδος με δυο οπές: θεωρείται πεπαλαιωμένη δεν εμφανίζει πλεονεκτήματα και τείνει να εγκαταλειφθεί.
 • Ημιανοικτή μέθοδος (minimal invasive): Γίνεται μία τομή περιορισμένη 3-4 εκατοστών και με ειδικό προστατευτικό εργαλείο ανυψώνεται το δέρμα και εισάγεται ένα ειδικό κοπτικό σαν δρέπανο και κόπτει συρόμενο τον σύνδεσμο με ημι-τυφλή μέθοδο. Πλεονεκτεί έναντι της ανοικτής μεθόδου ως πρός την τομή αλλά στην ανοικτή ο χειρουργός έχει μεγαλύτερο χειρουργικό πεδίο. Δεν έχει κανένα πλεονέκτημα έναντι των ενδοσκοπικών μεθόδων.
 
Διεθνές Σεμινάριο: Αποκατάσταση Μαστού με Αυτόλογους Ιστούς μετά από μαστεκτομή και ακτινοβολία PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 09 Απρίλιος 2014 14:56

Αποκατάσταση Μαστού με Αυτόλογους Ιστούς μετά από μαστεκτομή και ακτινοβολία, ήταν το θέμα διεθνούς σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (14 και 15 Μαρτίου) με τη συμμετοχή διάσημων πλαστικών χειρουργών.

Το σεμινάριο, στο οποίο αναπτύχθηκε η στρατηγική στη μικροχειρουργική αποκατάσταση του μαστού, διοργανώθηκε από την Πλαστική Χειρουργική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών σε συνεργασία με την International Plastic Reconstructive Aesthetic Surgery Association (IPRAS), στο Πειραματικό-Ερευνητικό Κέντρο της ELPEN.

O διαπρεπής πλαστικός χειρουργός του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» Δρ Ανδρέας Γραββάνης, πρόεδρος του σεμιναρίου, μίλησε για την αποκατάσταση μαστού στα πλαίσια ακτινοβολίας, δεδομένου ότι όλο και περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού σήμερα είναι υποψήφιες για συμπληρωματική ακτινοβολία.

«Όταν η ασθενής είναι πιθανή υποψήφια για ακτινοθεραπεία είναι προτιμότερη η τοποθέτηση ενός πλήρως φουσκωμένου διατατήρα δέρματος (tissue expander) μετά την μαστεκτομή για την διατήρηση του "δερματικού φακέλου" του μαστού», τόνισε ο κ Γραββάνης και συμπλήρωσε.

«Στην περίοδο της ακτινοβολίας ο διατατήρας ξεφουσκώνεται ώστε το θωρακικό τοίχωμα να γίνει επίπεδο και να επιτρέψει την αποτελεσματική ακτινοβολία. Μετά το πέρας της ακτινοβολίας ο διατατήρας δέρματος φουσκώνεται ξανά για την αποκατάσταση του «δερματικού φακέλου», και σε δεύτερο χρόνο γίνεται η μικροχειρουργική αποκατάσταση του μαστού. Η στρατηγική αυτή ονομάζεται «Καθυστερημένη - Άμεση Αποκατάσταση» και διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στην ογκολογικά ασφαλή ακτινοβολία και το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα».

Στο σεμινάριο μίλησαν διάσημοι πλαστικοί χειρουργοί από την Μεγάλη Βρετανία, αλλά και την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Mr Venkat Ramakrishnan Consultant Plastic Surgeon, με τεράστια εμπειρία στην μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού στο St Andrews Centre for Plastic Surgery UK, παρουσίασε βήμα προς βήμα πως η χειρουργική ομάδα μπορεί να πραγματοποιήσει τρείς μικροχειρουργικές αποκαταστάσεις σε μία ημέρα αποδομώντας τον μύθο της πολύωρης πολύπλοκης επέμβασης.

Ο Mr Niri Niranjan στην ομιλία του αναφέρθηκε στις μεθόδους και στρατηγικές που εξασφαλίζουν επιτυχία και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα με τον κοιλιακό κρημνό DIEP, ενώ ο Mr Colin Morrison ανέλυσε εναλλακτικούς κρημνούς από τους γλουτούς και μηρούς για ένα φυσικό αποτέλεσμα μαστού.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις πλέον προχωρημένες μικροχειρουργικές τεχνικές σε ζωντανό μοντέλο χοίρου. «Ευελπιστούμε να συμβάλλουμε στην υιοθέτηση αυτών των τεχνικών από όλο και περισσότερους Πλαστικούς Χειρουργούς ώστε να προσφέρουμε στις ασθενείς μας ογκολογική ασφάλεια αλλά και ένα φυσικό αποτέλεσμα αποκατάστασης μαστού ειδικά σε εκείνες που έχουν υποβληθεί σε συμπληρωματική ακτινοβολία», κατέληξε, κλείνοντας τις εργασίες του διεθνούς σεμιναρίου, ο κ Γραββάνης.

 
'Αμεση αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων συστήνουν οι γιατροί PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 09 Απρίλιος 2014 14:47

Άμεση αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, τα οποία στην εποχή μας έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών, συστήνουν οι επιστήμονες.

Κι αυτό γιατί δυο τύποι (HPV16 και HPV18) του ιού των κονδυλωμάτων συσχετίζονται για τρείς μορφές καρκίνου, του τραχήλου της μήτρας, του στοματοφάρυγγα και της στοματικής κοιλότητας!

Σύμφωνα με μελέτες, όσες γυναίκες ανέπτυξαν καρκίνο του τραχήλου, είχαν και κονδυλώματα, αντίστοιχα συσχετίζονται με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, καθώς και με το 68% των καρκίνων της στοματικής κοιλότητας!

«Για το λόγο αυτό η άμεση αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι σημαντική για την υγεία του άνδρα αλλά και της γυναίκας, που έχει προσβληθεί » τονίζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Θεοδώρα Φατσέα.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία πάνω από το 50% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών προσβάλλονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους από τον ιό HPV που προκαλεί κονδυλώματα. Ειδικά για τις γυναίκες, στατιστικά πλέον αποδεικνύεται ότι το 70-80% των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 27 χρόνων θα έρθει σε επαφή με τον ιό!

ΜΟΡΦΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Τα κονδυλώματα, γνωστά ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη, αποτελούν διογκώσεις που αναπτύσσονται στους βλεννογόνους ή στο δέρμα, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Λοιμώξεις από HPV των βλεννογόνων του πέους, του πρωκτού και του αιδοίου είναι αφροδίσιο νόσημα, ενώ λοιμώξεις του δέρματος των χεριών και των ποδιών αποκαλούνται μυρμηγκιές.

Τα κονδυλώματα στην κατασκευή τους μοιάζουν με μικρά "κουνουπίδια" (ανθοκραμβοειδείς αλλοιώσεις), τα οποία βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και εντοπίζονται:

Στον Άνδρα:
 • Στον πρωκτό
 • Στο ανδρικό πέος (βάλανος-βαλανοποσθική αύλακα)
 • Στην ουρήθρα (στο στόμιο, αλλά και μέσα σε μικρές κρεάτινες μάζες).
Στη Γυναίκα:
 • Στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου
 • Στην κλειτορίδα
 • Στον κόλπο
 • Στον πρωκτό

ΤΥΠΟΙ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί 180 περίπου τύποι του ιού HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα και παρουσιάζονται και στα δύο φύλα. Από αυτούς, 30-40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι και προκαλούν λοίμωξη των γεννητικών οργάνων.

Συγκεκριμένοι τύποι του ιού έχουν συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης δυσπλασίας, που είναι μια προ-καρκινική βλάβη, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας ή του πρωκτού και στα δύο φύλα ή σε καρκίνο του πέους στους άντρες ή του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου στις γυναίκες.

ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Ο ιός HPV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και συγκεκριμένα περισσότερο μέσω της άμεσης επαφής με το δέρμα της γεννητικής χώρας των ανδρών και των γυναικών και λιγότερο μέσω της επαφής με το σπέρμα ή τα κολπικά υγρά. Η χρήση προφυλακτικού περιορίζει πάρα πολύ τη μετάδοση του ιού, καθώς και όλων των αφροδίσιων νοσημάτων, αν χρησιμοποιηθεί σωστά και δεν σπάσει. Δεν μπορεί όμως να εξασφαλίσει 100% προστασία από τον ιό. Επειδή κατά την ερωτική επαφή το προφυλακτικό μπορεί να αφήσει ακάλυπτα κάποια μέρη του αντρικού μορίου, πλήρης προστασία από τα κονδυλώματα που προσβάλλουν τα εξωτερικά γεννητικά όργανα δεν μπορεί να υπάρξει.

«Πρέπει να διευκρινίσουμε, προσθέτει η Δρ. Φατσέα, ότι τα κονδυλώματα μεταδίδονται με οποιαδήποτε τρόπο σεξουαλικής επαφής (π.χ. στοματικός έρωτας) και μπορεί να κολλήσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος έρθει σε επαφή με το μολυσμένο σημείο του συντρόφου. Δεν μεταδίδεται από την τουαλέτα, τα φιλιά στο στόμα, την πισίνα ή την μπανιέρα».

Παράγοντες όπως, η μη χρήση προφυλακτικού, η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, η άγνοια για το εάν ο σύντροφός μας πάσχει από κάποιο σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό, το stress, άλλες ιογενείς λοιμώξεις (π.χ. ιός HIV), καθώς και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. σύφιλη), ενισχύουν τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από τον ιό.

«Είναι πιθανό κάποιος να έχει τον ιό χωρίς να έχει εκδηλώσει κονδυλώματα, εξηγεί η Δρ. Φατσέα. Όταν εισέλθει ο ιός στον οργανισμό μας, συνήθως πέφτει σε κατάσταση ύπνωσης. Αν το ανοσοποιητικό μας είναι πεσμένο, τότε είναι πιο εύκολο ο ιός να έρθει σε ενεργό φάση, αρχίζει να πολλαπλασιάζεται και να προκαλεί βλάβες στην περιοχή κυρίως των γεννητικών οργάνων». Ο ιός μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό μας για χρόνια πριν εκδηλωθεί, καθιστώντας συχνά δύσκολο να βρεθεί από πού και πότε τον κόλλησε κάποιος. Αυτό έχει τη σημασία του, στην περίπτωση παντρεμένων ζευγαριών και χρόνιων συντρόφων: αν εμφανιστούν π.χ. στη γυναίκα, δεν σημαίνει ότι αυτή είχε σεξουαλική επαφή με άλλον άνδρα εκτός του συζύγου της.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ - ΠΡΟΛΗΨΗ-ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αν κάποιος προσβληθεί από κονδυλώματα θα πρέπει άμεσα να επισκεφτεί το δερματολόγο του, προκειμένου να του συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Τα κονδυλώματα αντιμετωπίζονται:
 1. Με ειδικά φάρμακα (συντηρητική θεραπεία)
 2. Eπεμβατική:   
 • Με κρυοθεραπεία (με τη χρήση υγρού αζώτου)
 • Με ηλεκτροκαυτηρίαση
 • Mε laser

Κατά τη θεραπεία τους, τα κονδυλώματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς – λαμβάνοντας υπόψη ότι συχνά μπορεί να υποτροπιάσουν ακόμη και μήνες μετά τη θεραπεία.

Σήμερα είναι διαθέσιμοι δυο τύποι εμβολίων που προστατεύουν από τους ιούς ΗΡV6, 11, 16 και 18 που είναι και οι πιο "επιθετικοί" και ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου. Ο εμβολιασμός αυτός έναντι του ιού HPV εφαρμόζεται σήμερα σε 116 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα του βασικού εμβολιασμού για κορίτσια από 12 μέχρι και 26 χρόνων (πριν από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής). Σύντομα αντίστοιχος εμβολιασμός πρόκειται να εγκριθεί για τους άνδρες και στην Ελλάδα – όπως έχει ήδη υλοποιηθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.

 
Τέλος στην πρόωρη εμμηνόπαυση βάζει η επιστήμη PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Απρίλιος 2014 11:21

Με πλήρη επιτυχία και την κατάλληλη ορμονική θεραπεία, αντιμετωπίζεται πλέον η πρόωρη εμμηνόπαυση, που πλήττει κάθε χρόνο εκατομμύρια πολύ νέες γυναίκες (30 με 40 χρόνων) σε ολόκληρο τον κόσμο!

Η εξέλιξη της επιστήμης απαντά πλέον με πλήρη επιτυχία σε αυτή την πάθηση, η οποία στερεί από νέες γυναίκες την προστατευτική ασπίδα των οιστρογόνων. Η αντιμετώπιση της πρόωρης εμμηνόπαυσης αποτρέπει τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών (οστεοπόρωση και καρδιαγγειακά νοσήματα).

«Με την ορμονική θεραπεία δεν απαλλάσσουμε την γυναίκα μόνο από τα ενοχλητικά συμπτώματα της πρόωρης εμμηνόπαυσης, αλλά θωρακίζουμε τον οργανισμό της με οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να θεραπεύσουν ή να προλάβουν τις συνέπειες της εμμηνόπαυσης» τονίζει ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London κ Στέφανος Χανδακάς.

ΠΡΟΩΡΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Σύμφωνα με τους γυναικολόγους η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται ως πρώιμη, όταν συμβαίνει πριν από την ηλικία των 45 χρόνων, ενώ πριν από την ηλικία των 40 χρόνων, χαρακτηρίζεται ως πρόωρη. Και η πρόωρη εμμηνόπαυση έχει τα ίδια συμπτώματα με την φυσιολογική όπως:
 • συχνές εξάψεις
 • εφίδρωση,
 • ξηρότητα κόλπου,
 • διαταραχές ύπνου,
 • εναλλαγές συναισθήματος,
 • μειωμένη σεξουαλική διάθεση,
 • χρόνια κόπωση,
 • δυσουρία,
 • υποτροπιάζουσες κυστίτιδες και κολπίτιδες κ.α

«Η πρόωρη εμμηνόπαυση εμφανίζεται περίπου στο 1% των γυναικών κάτω των 40 χρόνων. Δεν είναι απλά εμμηνόπαυση που έρχεται νωρίτερα, αλλά πρόκειται για πάθηση, η οποία μάλιστα σχετίζεται με μεγάλη αύξηση της συχνότητας της οστεοπόρωσης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων» αναφέρει ο κ Χανδακάς και συμπληρώνει «Η γυναίκα που διαγιγνώσκεται με πρόωρη εμμηνόπαυση πρέπει άμεσα να λάβει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μέχρι την ηλικία που θα ξεκινούσε φυσιολογικά η εμμηνόπαυση. Όμως οι γυναίκες που μπαίνουν σε θεραπεία πρέπει να ελέγχονται τακτικά με υπέρηχο μαστών και μαστογραφία. Όσες δε έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού πρέπει να πάρουν εξειδικευμένες θεραπείες καθότι δεν επιτρέπεται η χορήγηση οιστρογόνων».

Ως πιθανές αιτίες της πρόωρης εμμηνόπαυσης, οι γυναικολόγοι θεωρούν:
 • Την αυτοάνοση καταστροφή των ωοθηκών,
 • Τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες (σύνδρομο Turner),
 • Ιατρικές θεραπείες όπως χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία
 • Χειρουργική αφαίρεση ωοθηκών ή μήτρας κ.α

ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Άμεσα η γυναίκα, μετά την ιατρική επιβεβαίωση της πρόωρης εμμηνόπαυσης, θα πρέπει να αρχίσει ορμονική θεραπεία.

Στόχος της ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης είναι αφενός η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αφετέρου η πρόληψη των μακροχρόνιων – και σοβαρότερων – επιπτώσεών της.

Στην περίπτωση, της πρόωρης εμμηνόπαυσης, χορηγείται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ορμονών, ώστε να αποκατασταθεί στον οργανισμό το επίπεδο ορμονών (οιστρογόνων και προγεστερόνης) που θα υπήρχε φυσιολογικά στη συγκεκριμένη ηλικία, ανεξάρτητα από την ύπαρξη συμπτωματολογίας.

Μαζί με τα οιστρογόνα χορηγείται και κάποιο προγεσταγόνο, ώστε να εξισορροπηθεί η δράση των οιστρογόνων και να προληφθεί η υπερπλασία του ενδομητρίου. Σε γυναίκες, όμως, που έχουν υποστεί υστερεκτομή, αρκεί η χορήγηση οιστρογόνων ή τιβολόνης.

Η ορμονική θεραπεία χορηγείται:
 • από του στόματος σε μορφή δισκίων
 • διαδερμικά, είτε σε μορφή επιθεμάτων είτε σε μορφή δερματικής γέλης (gel).
 • Στην περίπτωση συμπτωμάτων αποκλειστικά ουρογεννητικής ατροφίας, μπορεί να χορηγηθεί τοπικά κολπική κρέμα ή υπόθετα. Η θεραπεία μπορεί να είναι συνεχής ή κυκλική.

Η ορμονική θεραπεία αναστέλλει την απώλεια οστικής μάζας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο σπονδυλικού κατάγματος και κατάγματος ισχίου κατά 35%, μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις εξάψεις, βελτιώνει τα ψυχολογικά και σεξουαλικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και αναπτύσσει πολλαπλή καρδιοπροστατευτική δράση.

Ειδικότερα, στην περίπτωση της πρώιμης εμμηνόπαυσης, η χορήγηση της ορμονικής θεραπείας μπορεί να επαναφέρει κατά διαστήματα την ωοθηκική λειτουργία, με αποτέλεσμα να γίνεται ωοθυλακιορρηξία και να μπορεί να επιτευχθεί αυτόματη εγκυμοσύνη.

Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει στην πρόωρη εμμηνόπαυση, αφού είναι οριστική, και η εγκυμοσύνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δωρεά ωαρίων και εξωσωματική γονιμοποίηση. Εάν, όμως, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, η χορήγηση ορμονικής θεραπείας μπορεί να επαναφέρει έστω και προσωρινά την ωοθηκική λειτουργία και να επιτρέψει στη γυναίκα να συλλάβει.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 161
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter