Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
Cryo-Save: Τράπεζα Φύλαξης Βλαστικών Κυττάρων....νέα Τιμολογιακή Πολιτική PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 26 Ιούνιος 2012 21:42
Cryo-Save: Προσφορά στην Ελληνική οικογένεια με νέα Τιμολογιακή Πολιτική, προσιτή σε όλους!
Τώρα, μπορούν όλοι οι γονείς να προσφέρουν το καλύτερο για την Υγεία του παιδιού τους


Σε μία εποχή πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, μέσα σ' αυτό το πολύπλοκο και ρευστό σκηνικό, η Cryo-Save, η Διεθνής Οικογενειακή Τράπεζα Φύλαξης Βλαστικών Κυττάρων, σεβόμενη και αναγνωρίζοντας την κρίση που μαστίζει την Ελληνική οικογένεια, προχωρά σε ένα Νέο Πρόγραμμα αποπληρωμής 25 ετήσιων δόσεων, με στόχο να ενισχύσει τις νέες Ελληνικές οικογένειες, προσφέροντας σε όλους τους υποψήφιους γονείς τη δυνατότητα φύλαξης βλαστικών κυττάρων ομφαλίου λώρου, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα.

Η Cryo-Save δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τις οικογένειες και τα παιδιά τους και η υγεία τους αποτελεί κύρια προτεραιότητα των δραστηριοτήτων της. Προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνει τις υπηρεσίες της και να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές επιλογές στους πελάτες της, χωρίς να κάνει κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα. Για να ανταποκριθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που η χώρα μας βιώνει, προσαρμόζεται και εγκαινιάζει μια νέα πολιτική τιμών: τη δυνατότητα αποπληρωμής σε 25 ετήσιες δόσεις. Πιο αναλυτικά, ένα ζευγάρι που θα επιλέξει να φυλάξει τα βλαστικά κύτταρα του νεογέννητου παιδιού τους στην Cryo-Save με τη νέα αυτή επιλογή θα μπορούν να πληρώσουν ένα μικρό ποσό μια φορά το χρόνο και όχι να προπληρώσουν την υπηρεσία επεξεργασίας και φύλαξης εφ' άπαξ. Έτσι ο καθένας θα είναι πλέον σε θέση να ανταπεξέλθει οικονομικά και να επιλέξει την Μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη εταιρεία φύλαξης βλαστικών κυττάρων ομφάλιου λώρου της αγοράς. Τώρα, όλοι οι γονείς θα μπορούν πλέον να προσφέρουν το καλύτερο για την Υγεία του παιδιού τους!

Ο Arnoud van Tulder, Διευθύνων Σύμβουλος της Cryo-Save, αναφέρει: «Ήταν σημαντικό για εμάς να προσαρμόσουμε τις δυνατότητες πληρωμής, ανάλογα με τις ανάγκες των Ελλήνων πελατών μας, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο την ποιότητα των υπηρεσιών μας από την μεταφορά μέχρι την τελική επεξεργασία και φύλαξη».

Η Cryo-Save σήμερα...

Η Cryo-Save διαθέτει μεγάλο ιστορικό επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων και τα μεγαλύτερα μεταμοσχευτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο έχουν αποδεχθεί τα δείγματα από τα εργαστήριά της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως είναι αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες αρχές ως Τράπεζα Ιστών και Οργάνων. Περισσότερες από 200.000 οικογένειες έχουν επιλέξει την Cryo-Save για την φύλαξη των βλαστικών κυττάρων των παιδιών τους. Μεταξύ άλλων εργαστηρίων, σε τρεις ηπείρους, η Cryo-Save διαθέτει εργαστήριο τελευταίας τεχνολογίας στο Niel του Βελγίου, έκτασης 5000 m2 και αποθηκευτικής ικανότητας 1.000.000 δειγμάτων. Σήμερα, με περισσότερα από 10 χρόνια διεθνούς εμπειρίας, η Cryo-Save πληροί τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας των τεχνικών επεξεργασίας και κρυοσυντήρησης του ιστού και του αίματος ομφάλιου λώρου.

Επικοινωνία

Cryo-Save: +30 210 6899200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Web: www.cryo-save.com/gr

 
Η Merck Serono Γιορτάζει την 50ή Επέτειο των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 26 Ιούνιος 2012 21:26
 • Η Merck Serono είναι πρωτοπόρος1 στα συμπληρώματα με σύμπλεγμα βιταμινών B, τα οποία ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση ανεπαρκειών των βιταμινών B1, B6 και B12.
 • Η εταιρεία υπενθυμίζει τη δέσμευσή της για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας των βιταμινών Β και των συνδεόμενων με αυτή κλινικών εκδηλώσεων.

Η Merck Serono, κλάδος της Merck με έδρα το Ντάρμσταντ της Γερμανίας, ανακοινώνει σήμερα ότι η εταιρεία γιoρτάζει την 50ή επέτειο της κυκλοφορίας των συμπλεγμάτων βιταμινών Β, ενός από τα πρώτα συμπλέγματα βιταμινών παγκοσμίως. Με αυτή την αφορμή, η εταιρεία και οι θυγατρικές της σε όλο τον κόσμο θα διοργανώσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ενημερωτικές παρουσιάσεις για επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να επιστήσουν την προσοχή στα κύρια συμπτώματα και τις παρενέργειες της έλλειψης βιταμινών Β.

Οι ανεπάρκειες των βιταμινών Β μπορεί να παρουσιάζουν ποικίλους βαθμούς σοβαρότητας. Μπορεί να οφείλονται σε πολλές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων της χορτοφαγικής διατροφής ή παθολογιών, όπως ο διαβήτης ή ο αλκοολισμός 2,3,4,5. Η έλλειψη των βιταμινών αυτών μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για πολλά χρόνια. Η διάγνωση πολλές φορές προκύπτει τυχαία από την εμφάνιση των επιπλοκών που συνδέονται με αυτή την έλλειψη. Η πρώιμη διάγνωση αποσκοπεί στην πρόληψη των παρενεργειών της ανεπάρκειας και των μακροπρόθεσμων επιπλοκών της.

Ο ρόλος του συμπλέγματος βιταμινών Β στην αντιμετώπιση των διαφόρων κλινικών εκδηλώσεων της ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένων των νευροπαθειών υποστηρίζεται από πολλές ερευνητικές μελέτες 6,7,8.

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β ενδείκνυται για τις ανεπάρκειες βιταμινών που περιλαμβάνουν τη βιταμίνη B1, B6 ή B12 ανάλογα με το σύμπλεγμα που είναι εγκεκριμένο σε κάθε χώρα. Ορισμένα από τα σκευάσματα της Merck Serono που διατίθενται σε συγκεκριμένες χώρες περιέχουν δικλοφενάκη, δεξαμεθαζόνη ή γαβαπεντίνη (σε συνδυασμό με τα συμπλέγματα βιταμινών Β, και ενδείκνυνται επίσης για τον νευροπαθητικό πόνο. Η εταιρεία θα επιδιώξει να λάβει άδεια κυκλοφορίας σε επιπλέον χώρες για παρόμοιες θεραπείες με σύμπλεγμα βιταμινών Β που συνδέονται με πόνο.

Το προιόν που κυκλοφορεί είναι ένα σύμπλεγμα τριών βασικών νευροτροπικών βιταμινών Β, το οποίο εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία το 1962 και διατίθεται στο εμπόριο σε διάφορες ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές με διάφορες δοσολογίες, συνθέσεις και ενδείξεις. Σήμερα, διατίθεται στο εμπόριο σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως. Το 2011, περισσότερες από 1,3 δισ. μονάδες συμπλεγμάτων βιταμινών Β της Merck Serono χορηγήθηκαν για έγχυση ή κατάποση παγκοσμίως.

«Η ανεπάρκεια των βιταμινών B1, 6 και 12 και οι συνδεόμενες με αυτή κλινικές εκδηλώσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών», δήλωσε η Belén Garijo, Επικεφαλής Παγκόσμιων Επιχειρήσεων στη Merck Serono. «Εργαζόμαστε διαρκώς επί 50 έτη για την ανάπτυξη της οικογένειας των συμπλεγμάτων των Βιταμινών Β με ένα πλήθος καινοτόμων συνθέσεων και προϊοντικών επεκτάσεων που πληρούν τις ατομικές ανάγκες των ασθενών μας, συμπεριλαμβανομένων όσων ζουν σε αναδυόμενες χώρες».

Για παράδειγμα, η Merck Serono ανέπτυξε μία σύριγγα διπλού θαλάμου που επιτρέπει καλύτερη διατήρηση και αντοχή του προϊόντος σε ακραίες θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να παρατηρηθούν σε ορισμένες περιοχές. Η σύριγγα διπλού θαλάμου θα κυκλοφορήσει στη διάρκεια του 2012, μετά από τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο.

Δε διατίθενται όλα τα προϊόντα σε όλες τις χώρες και οι εγκεκριμένες ενδείξεις μπορεί να ποικίλλουν μεταξύ των χωρών. Παρακαλούμε ανατρέξτε στις σχετικές πληροφορίες συνταγογράφησης που έχουν εγκριθεί ανά χώρα.

Παραπομπές:
1 Το έγγραφο της άδειας κυκλοφορίας του 1962 διατηρείται σε αρχείο στην Merck KGaA.
2 Stabler SP et al. Vitamin B12 deficiency as a worldwide Problem. Annu. Rev. Nutr. 2004; 24: 299-326.
3 Hokin BD et al. Cyanocobalamin (vitamin B-12) status in Seventh-day Adventist ministers in Australia. American Journal of Clinical Nutrition 1999; 70: 576S- 578S.
4 Cook CCH. Alcohol & Alcoholism 1998; 33 (4): 317-336.
5 Adaikalakoteswari A et al. Disturbance of B-vitamin status in people with type 2 diabetes in Indonesia – Link to renal status, glycemic control and vascular inflammation. Diabetes Research and Clinical Practice 2012; 95 (3): 415-424.
6 Lahoda and al., Therapeutic possibilities in polyneuropathies, Einhorn-Presse Verlag, Reinbeck, 1985: 57-64.
7 Eckert and al., Therapy of neuropathies with a vitamin B combination. Symptomatic treatment of painful diseases of the peripheral nervous system with a combination preparation of thiamine, pyridoxine and cyanocobalamin, Fortschr. Med. 1992; 110(29): 544-548.
8Janka et al., The influence of Neurobion on temperature sensibility in patients with diabetic polyneuropathy, Int. Rietbrock N, ed. Pharmakologie und klinische Anwendung hochdosierter B-vitamine. Darmstadt: Steinkopff Verlag, 1991:87-97.
9 IMS data, 2011.

Σχετικά με το ρόλο των βιταμινών

Η θειαμίνη ή βιταμίνη B1, είναι αναγκαία για το μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών στους περισσότερους οργανισμούς (Stryer, 1988)1. Η δραστική μορφή της θειαμίνης, η διφωσφορική θειαμίνη, λειτουργεί ως συμπαράγοντας για περισσότερα από 24 ένζυμα και απαιτείται σε πολλά στάδια του αναβολικού και καταβολικού ενδιάμεσου μεταβολισμού, όπως ο ενδοκυτταρικός μεταβολισμός της γλυκόζης (Frank et al.,2007). Η διφωσφορική θειαμίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης μέσω της αλυσίδας του Krebs στο εσωτερικό κάθε κυττάρου και αποτελεί επίσης ρυθμιστή της νευρωνικής και νευρομυϊκής διαβίβασης, (Bender, 1999, Beltramo et al. 2008). Η πιο γνωστή εκδήλωση της ανεπάρκειας θειαμίνης είναι το μπέρι-μπέρι, μια νευρολογική και καρδιαγγειακή νόσος. Η απουσία ή η σοβαρή έλλειψη θειαμίνης στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff (γνωστό επίσης και ως εγκεφαλικό μπέρι-μπέρι), μια εντυπωσιακή νευροψυχιατρική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από παράλυση των οφθαλμικών κινήσεων, οριζόντιο νυσταγμό, πυρετό, αταξία, μη φυσιολογική στάση και βηματισμό, και τέλος εμφανώς ανώμαλη νοητική λειτουργία (Harper, 1979· Stryer 1988)1. Φυσικές πηγές θειαμίνης είναι το κρέας (κυρίως το άπαχο χοιρινό), το συκώτι, τα πουλερικά, τα αυγά, το ψάρι, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα φιστίκια και τα σιτηρά ολικής άλεσης, ενώ μικρή ποσότητα θειαμίνης βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά (Flodin, 1988)1.
Η βιταμίνη Β6 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία εμπλέκεται σε πολλές μεταβολικές διεργασίες. Η φωσφορική πυριδοξάλη (PLP) είναι η πιο δραστική μορφή της βιταμίνης Β6 και δρα ως συνένζυμο σε περισσότερες από 180 ενζυμικές αντιδράσεις οι οποίες συνδέονται με το μεταβολισμό των αμινοξέων και το μεταβολισμό σακχάρων και λιπαρών οξέων (Percudani και Peracchi, 2009· Hellmann και Mooney, 2010). Ιστορικά, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 έχει συσχετιστεί με την πελλάγρα και την αναιμία, οι οποίες παρατηρούνται σε περιπτώσεις σοβαρής ανεπάρκειας της βιταμίνης Β6. Σημαντικές πηγές βιταμίνης B6 είναι το κρέας, προϊόντα ολικής άλεσης και λαχανικά1.

Η βιταμίνη B12 είναι ένα πανταχού παρόν ένζυμο το οποίο εμπλέκεται σε σημαντικές ενδοκυτταρικές ενζυμικές αντιδράσεις. Στο αίμα, η τρανσκοβαλαμίνη μεταφέρει τη βιταμίνη B12 στα κύτταρα του οργανισμού1. Στην κυτταρική μεμβράνη, το σύμπλεγμα εσωτερικεύεται (Quadros, 2009) και μετά την ενζυματική διάσπαση η βιταμίνη τελικά μετατρέπεται σε μεθυλοκοβαλαμίνη (Chanarin, 1990)1. Η μεθυλοκοβαλαμίνη μαζί με το φολικό οξύ έχει ρόλο συνενζύμου για τη συνθάση μεθειονίνης, το οποίο καταλύει τη μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε μεθειονίνη, η οποία απαιτείται για τη σύνθεση S-αδενοσυλμεθειονίνης, καθολικού δότη για σχεδόν 100 διαφορετικά υποστρώματα, συμπεριλαμβανομένων του DNA, του RNA, ορμονών, πρωτεϊνών και λιπιδίων1. Τα κλινικά συμπτώματα της ανεπάρκειας της Β12 περιλαμβάνουν νευρολογικές και αιματολογικές ενδείξεις. Τα νευρολογικά συμπτώματα θεωρούνται εκδήλωση νόσου. Συχνά, παρατηρούνται χωρίς σημαντικές αιματολογικές ενδείξεις. Άφθονη βιταμίνη Β12 βρίσκεται στο κρέας, στα γαλακτοκομικά, στα θαλασσινά και το συκώτι, αλλά καθόλου στα λαχανικά και τα όσπρια1.

1 Vitamin in the prevention of human disease. Επιμέλεια W. Hermann και Rima Obeid. 2011

Σχετικά με το σύμπλεγμα βιταμινών Β της Merck Serono

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β της Merck Serono είναι συνδυασμός τριών βιταμινών Β (B1, 6 και B 12) σε επικαλυμμένα δισκία ή ενέσιμη σύνθεση.
Πρόκειται για αποκλειστικά συνταγογραφούμενο φάρμακο, το οποίο ενδείκνυται για την αντιμετώπιση ανεπαρκειών των βιταμινών Β1, Β6 ή/και Β12. Σε ορισμένες χώρες ενδείκνυται επίσης για τη θεραπεία νευρίτιδας και νευραλγίας (νευροπάθειες), π.χ.: Νευραλγία του τριδύμου, μεσοπλεύρια νευραλγία, ισχιαλγία, οσφυϊκό σύνδρομο, αυχενικό σύνδρομο, σύνδρομο ώμου-βραχίονα, ριζονευρίτιδα λόγω εκφυλιστικών νόσων της σπονδυλικής στήλης, παράλυση προσωπικού νεύρου.

Αντενδείξεις:
Υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε από τα ενεργά συστατικά ή έκδοχα του προϊόντος. Για τη θεραπεία παιδιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ενεργά συστατικά. Δεδομένου ότι το σύμπλεγμα βιταμινών Β περιέχει βενζυλική αλκοόλη, δεν πρέπει να χορηγείται σε πρόωρα βρέφη ή νεογέννητα.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:

Στη βιβλιογραφία, οι νευροπάθειες περιγράφονται κατά τη μακροχρόνια χορήγηση (6-12 μήνες) περισσότερων από 50mg ημερησίως βιταμίνης B6. Επομένως, κατά τη μακροχρόνια θεραπεία συνιστάται τακτική παρακολούθηση.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:
Αντιδράσεις υπερευαισθησίας, όπως εφίδρωση, ταχυκαρδία και δερματικές αντιδράσεις με κνησμό και κνίδωση. Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία, έμετος, διάρροια και κοιλιακό άλγος.
Για την ενέσιμη σύνθεση: Αντιδράσεις του σημείου έγχυσης. Έχουν αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά ακμής ή εκζέματος μετά από υψηλές παρεντερικές δόσεις βιταμίνης Β12. Πολύ σπάνια: αναφυλακτικό σοκ.

Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα σκευάσματα που περιέχουν δικλοφενάκη, δεξαμεθαζόνη ή γαβαπεντίνη, ανατρέξτε στις σχετικές πληροφορίες συνταγογράφησης που έχουν εγκριθεί ανά χώρα.

Σχετικά με τη Merck Serono

Η Merck Serono είναι ο βιοφαρμακευτικός κλάδος της Merck KGaA. Με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, η Merck Serono διαθέτει κορυφαία σκευάσματα σε 150 χώρες για να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο, πολλαπλή σκλήρυνση, υπογονιμότητα, ενδοκρινκές και μεταβολικές διαταραχές, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η EMD Serono λειτουργεί ως χωριστά διοικούμενη θυγατρική της Merck Serono.

Η Merck Serono ανακαλύπτει, αναπτύσσει, παρασκευάζει και εμπορεύεται συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα χημικής και βιολογικής προέλευσης για ειδικές ενδείξεις. Αποτελεί για εμάς διαρκή δέσμευση η εξασφάλιση καινοτόμων θεραπειών στους βασικούς τομείς των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, της ογκολογίας και της ρευματολογίας.

Σχετικά με τη Merck

Η Merck είναι μια πολυεθνική φαρμακευτική και χημική εταιρεία με συνολικά έσοδα 10,3 δισ. ευρώ το 2011, μια ιστορία που ξεκίνησε το 1668, και ένα μέλλον που διαμορφώνεται από περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους σε 67 χώρες. Η επιτυχία της χαρακτηρίζεται από καινοτομίες που προέρχονται από εργαζόμενους με επιχειρηματικό πνεύμα. Οι δραστηριότητες της Merck βρίσκονται υπό την αιγίδα της Merck KGaA, στην οποία η οικογένεια Merck διατηρεί μερίδιο περίπου 70%, ενώ ανεξάρτητοι μέτοχοι κατέχουν το υπόλοιπο περίπου 30%. Το 1917 η θυγατρική Merck & Co. στις Ηνωμένες Πολιτείες αποσπάστηκε και από τότε αποτελεί ανεξάρτητη εταιρεία.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.merckserono.com ή www.merckgroup.com.

 


 
Ανακοίνωση για τα σενάρια εμπορίας οργάνων PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 25 Ιούνιος 2012 15:19

eom

Σχετικά με αναρτήσεις σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες ιστοσελίδες, για υποτιθέμενες απαγωγές και εγκληματικές ενέργειες με σκοπό την «εμπορία ανθρωπίνων οργάνων», ο Εθνικός οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η λήψη οργάνων, με σκοπό την «εμπορία», όπως αυτή περιγράφεται στις συγκεκριμένες αναρτήσεις, ύστερα από απαγωγή ή εγκληματική ενέργεια, είναι πρακτικά και επιστημονικά αδύνατη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, υπό τις συνθήκες αυτές, να πραγματοποιηθεί μεταμόσχευση.

Διευκρινιστικά αναφέρουμε ότι ως «εμπόριο οργάνων» νοείται η αγοραπωλησία οργάνων, με την οικειοθελή παραχώρηση οργάνου από ζωντανό δότη, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Η ενέργεια αυτή λαμβάνει χώρα σε κράτη, όπου το νομικό τους πλαίσιο δεν την απαγορεύει ρητά.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ποτέ κρούσμα μεταμόσχευσης οργάνου προερχόμενου από εμπόριο οργάνων σώματος. Και αυτό διότι στη χώρα μας, οι μεταμοσχεύσεις είτε από ζώντα είτε από πτωματικό δότη πραγματοποιούνται μόνο σε μονάδες μεταμόσχευσης δημοσίων νοσοκομείων, υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται μέσα από την συνεχή συνεργασία ενός δικτύου φορέων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου τα νοσοκομεία των δοτών, οι μονάδες μεταμόσχευσης των ληπτών, τα εργαστήρια που ελέγχουν την ιστοσυμβατότητα, η κατανομή με βάση την Εθνική Λίστα, και η μεταφορά των μοσχευμάτων με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ, γίνονται υπό το συνεχή έλεγχο και συντονισμό του ΕΟΜ, που λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως.

Στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εμπορία οργάνων είναι παράνομη. Όπως και στο προηγούμενο νομικό καθεστώς (ν.2737/99) απαγορευόταν κάθε συναλλαγή που αφορούσε στη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση και προβλέπονταν σχετικές ποινικές κυρώσεις, έτσι και στο νόμο 3984/11 (Α 150) προβλέπεται ρητά (άρθρο 5) όχι μόνον η απαγόρευση κάθε είδους οικονομικού ή άλλου ανταλλάγματος στο δότη ή στην οικογένειά του ή στο ιατρικό και λοιπό προσωπικό που συμμετέχει αλλά ακόμη και η γνωστοποίηση της ανάγκης ή της διαθεσιμότητας με σκοπό την ανταλλαγή.

Όλες αυτές οι νομικές ασφαλιστικές δικλείδες καθώς και οι απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες που απαιτούνται για την αφαίρεση και μια επιτυχή μεταμόσχευση, μετά βεβαιότητας αποκλείουν την εμπορία οργάνων ή οποιοδήποτε άλλο «σενάριο». Επιπλέον, η μεταμόσχευση αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη ιατρική πράξη, όπου απαιτείται άρτια επιστημονική γνώση πολλών ειδικοτήτων, χειρουργική εξειδίκευση και υψηλής ασφάλειας υλικοτεχνικές υποδομές για να πραγματοποιηθεί.

Τέλος, παραπέμπουμε στην από 30-05-2012 ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, σύμφωνα με την οποία «οι αναρτήσεις για απαγωγές παιδιών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Αναστάσιος Χατζής καλεί τους πολίτες «να μη λαμβάνουν υπόψη ανυπόστατες πληροφορίες, καθώς μοναδικό σκοπό έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και τον εκφοβισμό, χωρίς ωστόσο να έχουν κανένα βάσιμο υπόβαθρο».

Η Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, με μοναδικό κίνητρο την ανιδιοτέλεια, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

 
Nandrolone: Κυκλοφορεί πλαστό σκεύασμα PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 25 Ιούνιος 2012 11:37

Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου των αρμοδίων αρχών σε χώρο μη νόμιμης πώλησης φαρμάκων κατασχέθηκαν συσκευασίες του φαρμακευτικού προϊόντος NANDROLONE DECANOATE/NORMA ενέσιμο ελαιώδες διάλυμα 200 MG/2ML.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για πλαστά (ψευδεπίγραφα) προϊόντα με τα παρακάτω στοιχεία:

 

Αριθμός Παρτίδας

Ημερομηνία Λήξης

Συσκευασία

L 0305011

EXP 12 2013

 

1 φιαλίδιο των 2 ml

L 0601002

EXP 08 2014

 

1 φιαλίδιο των 2 ml

 

Οι συγκεκριμένες παρτίδες δεν περιέχουν τη δραστική ουσία νανδρολόνη (nandrolone) και παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις από το εγκεκριμένο προϊόν, οι οποίες δεν είναι εύκολο να εντοπισθούν με γυμνό οφθαλμό και από μη ειδικούς.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για την είσοδο των παρτίδων αυτών στη νόμιμη αλυσίδα διανομής του προϊόντος στην οποία η διάθεσή του γίνεται μόνο από φαρμακεία και με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία.

Επισημαίνουμε ότι το προϊόν NANDROLONE DECANOATE υπάγεται στα αναβολικά στεροειδή και χρησιμοποιείται παρανόμως για την αύξηση της απόδοσης των αθλητών. Για το λόγο αυτό, διατίθεται ευρέως και μέσω διαδικτύου από μη εγκεκριμένες και ανεξέλεγκτες πηγές, χωρίς καμία πιστοποίηση της ποιότητας και της ασφάλειας.

Ο ΕΟΦ ενημερώνει όλους τους εμπλεκομένους στον εφοδιασμό της Ελληνικής αγοράς, αλλά και τους τελικούς χρήστες / ασθενείς, να διαβάζουν προσεκτικά τον αριθμό παρτίδας που αναγράφεται στη συσκευασία του NANDROLONE DECANOATE/NORMA ενέσιμο ελαιώδες διάλυμα 200 MG/2ML που έχουν στην κατοχή τους. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τις παραπάνω παρτίδες, δεν πρέπει να διατεθούν ή να χρησιμοποιηθούν και να ενημερωθεί άμεσα ο ΕΟΦ.

 

Πηγή: ΕΟΦ

 
Έρευνα: Τι γνωρίζουν οι γυναίκες για την αντισύλληψη PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 25 Ιούνιος 2012 11:22

Σήμερα, η MSD (γνωστή ως Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον Καναδά) ανακοίνωσε τα βασικά ευρήματα από τη διεθνή διαδικτυακή έρευνα I Plan On... , στην οποία συμμετείχαν 4.199 γυναίκες ηλικίας 18–35 ετών από εννέα χώρες. Από τις απαντήσεις των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, αποκαλύφθηκαν μύθοι και εσφαλμένες αντιλήψεις που επικρατούν για την αντισύλληψη. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι πολλές γυναίκες δεν γνώριζαν τον σωστό τρόπο χρήσης ορισμένων τύπων αντισύλληψης. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις γυναίκες που απάντησαν στην έρευνα θα άλλαζαν κάτι στη μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιούν. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να επιλέξει—και να χρησιμοποιήσει—την καλύτερη μέθοδο αντισύλληψης για αυτή.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στις 22 Ιουνίου 2012 στο 12ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Αντισύλληψη και την Αναπαραγωγική Υγεία (ESC), οι περισσότερες γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισύλληψη παίρνουν το χάπι, ενώ λίγες είναι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισύλληψη μακράς δράσης. Η έρευνα έδειξε ότι παρόλο που πολλές γυναίκες είχαν συζητήσει για την αντισύλληψη με τον γιατρό τους, λίγες από αυτές είχαν συζητήσει για άλλες επιλογές εκτός από το χάπι. Από τις γυναίκες που απάντησαν στην έρευνα, πολλές είχαν συζητήσει για τον τρόπο ζωής τους με τον γιατρό, όμως, μόνο οι μισές ήταν σίγουρες ότι ελήφθη υπόψη το στοιχείο αυτό.

«Οι γυναίκες και οι γιατροί τους θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο ζωής όταν εξετάζουν τις διαθέσιμες επιλογές αντισύλληψης», δήλωσε η Δρ Diana Mansour, Σύμβουλος Γυναικολογίας και Αναπαραγωγής στο τοπικό σύστημα περίθαλψης του Newscastle, Επικεφαλής των Υπηρεσιών Σεξουαλικής Υγείας των Νοσοκομείων του Newcastle στην Αγγλία. «Πρέπει να επιμορφώσουμε περαιτέρω τις γυναίκες σχετικά με τις επιλογές αντισύλληψης και να ξεδιαλύνουμε τις όποιες παρανοήσεις υπάρχουν έτσι ώστε ενήμερες πλέον να λαμβάνουν τις κατάλληλες για αυτές αποφάσεις».

Μύθοι και παρανοήσεις για την αντισύλληψη

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη σε εννέα χώρες παγκοσμίως, οι απαντήσεις έδειξαν ότι πολλές γυναίκες – ανεξαρτήτως της εθνικότητας ή της ηλικίας τους – είχαν εσφαλμένες αντιλήψεις για την αντισύλληψη:

 • Περισσότερες από 1 στις 4 γυναίκες (28%, 1.169 από 4.199) πιστεύουν ότι οι μακράς δράσης αναστρέψιμες μέθοδοι αντισύλληψης (LARC) αποτελούν μια μόνιμη (ήτοι, μη αναστρέψιμη) επιλογή αντισύλληψης.
 • Δεκαεννέα τοις εκατό (19%, 812 από 4.199) των γυναικών που απάντησαν πιστεύουν ότι οι μακροχρόνιες μέθοδοι αντισύλληψης απαιτούν χειρουργείο και επέμβαση εισαγωγής στη μήτρα.
 • Το ένα τρίτο σχεδόν των γυναικών που απάντησαν (31%, 1.309 από 4.199) πιστεύουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας (είναι, δηλ., ο καλύτερος τρόπος προστασίας από μια εγκυμοσύνη) από όλες τις μεθόδους αντισύλληψης.
 • Σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες που απάντησαν (19%, 778 από 4.199) δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να μείνουν έγκυοι σε περίπτωση παράλειψης ενός χαπιού.

Οι περισσότερες γυναίκες που απάντησαν στην έρευνα θα άλλαζαν κάτι στην αντισύλληψή τους. Λίγες γυναίκες είχαν συζητήσει με τους γιατρούς τους άλλες επιλογές εκτός από το αντισυλληπτικό χάπι.

Εκτός από τα θέματα γνώσεων και αντιλήψεων για την αντισύλληψη, οι ερωτήσεις της έρευνας επιδίωξαν να κατανοήσουν καλύτερα τις επιλογές αντισύλληψης και την διαδικασία συμβουλευτικής κατά τη διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης. Σε όλες τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, το αντισυλληπτικό χάπι ήταν η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος (44%, 1.832 από 4.199). Μόνο το 21% των γυναικών χρησιμοποιούν άλλη μέθοδο (εκτός από προφυλακτικά) (884 από 4.199). Λιγότερο από το 10% των γυναικών, χρησιμοποιούν μακράς δράσης μέθοδο αντισύλληψης, π.χ. ενέσεις ορμονών, εμφύτευμα/ράβδο, ενδομήτριο σπείραμα (IUD) ή ενδομήτριο σύστημα (IUS) (387 από 4.199).

Αναφορικά με τις επιλογές αντισύλληψης και τη συμβουλευτική, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν τα εξής:

 • Για τις γυναίκες που δεν σκοπεύουν να μείνουν έγκυοι στο άμεσο μέλλον (68%, 2.854 από 4.199), σχεδόν οι μισές (48%, 1.356 από 2.854) προτιμούν να επικεντρωθούν πρώτα στην επίτευξη των προσωπικών τους στόχων πριν να αποκτήσουν παιδιά.
 • Αν και το 76% των γυναικών που χρησιμοποιούν επί του παρόντος αντισύλληψη είχαν συζητήσει για τον τρόπο ζωής τους με τους γιατρούς τους, σχεδόν οι μισές (50%, 1.632 από 3.275) ήταν σίγουρες ότι οι γιατροί τους έλαβαν υπόψη τον τρόπο ζωής των γυναικών κατά τη χορήγηση της τρέχουσας μεθόδου αντισύλληψης.
 • Τα δύο τρίτα των γυναικών (66%, 2.792 από 4.199) είχαν συζητήσει με τους γιατρούς τους για τα αντισυλληπτικά χάπια, αλλά λίγες είχαν συζητήσει για άλλες επιλογές εκτός από τα χάπια (π.χ. IUD 19% (808 από 4.199), επίθεμα 18% (747 από 4.199), κολπικός δακτύλιος 16% (684 από 4.199), εμφύτευμα/ράβδος 13% (564 από 4.199) και ενέσεις ορμονών 13% (559 από 4.199)).
 • Από τις 2.316 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα και οι οποίες χρησιμοποιούν μέθοδο αντισύλληψης ορμονικού τύπου, η πλειοψηφία (72%, 1.674 από 2.316) θα ήθελε να αλλάξει κάτι στη μέθοδο αντισύλληψης.
 • Το ένα τρίτο σχεδόν (30%, 692 από 2316) από όλες τις γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονικού τύπου αντισύλληψη είπαν ότι θα ήθελαν να μην χρειάζεται τακτική λήψη. Από τις 692 γυναίκες που θα ήθελαν να μην χρειάζεται τακτική λήψη, 96% (664 από 692) έπαιρναν αντισυλληπτικό χάπι.
  Σχεδόν οι μισές γυναίκες που χρησιμοποιούν IUD (46%, 70 από 152) και εμφύτευμα/ράβδο (44%, 35 από 80) και το ένα τέταρτο των γυναικών που παίρνουν το χάπι (25%, 464 από 1,832) ανέφεραν ότι δεν θα άλλαζαν κάτι στη μέθοδο αντισύλληψής τους.

«Πολλές από τις γυναίκες που απάντησαν στην έρευνα ανέφεραν ότι θα ήθελαν να επικεντρωθούν στην επίτευξη των προσωπικών τους στόχων πριν να αποκτήσουν παιδιά. Αυτό το εύρημα της έρευνας είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο τα προσωπικά σχέδια και οι προτεραιότητες μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσουν την επιλογή της μεθόδου αντισύλληψης», δήλωσε η Δρ Fabiola Beligotti, Περιφερειακή Διευθύντρια Ιατρικών Υποθέσεων της MSD και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Είναι σημαντικό οι γυναίκες να λαμβάνουν ακριβείς πληροφορίες για τις επιλογές που έχουν έτσι ώστε να μπορούν να βρουν την κατάλληλη μέθοδο ανάλογα με την προσωπική τους κατάσταση και κατόπιν να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη μέθοδο».

Σχετικά με τη μελέτη

Η "I Plan On..." ήταν μια διαδικτυακή, πολυεθνική, παγκόσμια έρευνα με ερωτηματολόγιο που εκπονήθηκε από την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών αγοράς Growth for Knowledge (GfK), για λογαριασμό της MSD. Συνολικά, 4.199 γυναίκες ηλικίας 18–35 ετών από εννέα χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Μεξικό, Ισπανία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) συμμετείχαν στην έρευνα που διεξήχθη από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου 2011. Οι 27 ερωτήσεις αφορούσαν τις επιλογές αντισύλληψης και τη συμβουλευτική, τον τρόπο που ενσωματώνουν οι γυναίκες την αντισύλληψη στο πλάνο ζωής τους καθώς τις γνώσεις και τις αντιλήψεις που επικρατούν για τις μεθόδους αντισύλληψης.

Σχετικά με την MSD

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2010 απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 270 υπαλλήλους. Αποτελεί θυγατρική εταιρεία του πολυεθνικού Ομίλου Merck & Co, με έδρα το New Jersey που απασχολεί 86.000 εργαζομένους σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία λειτουργεί με την ονομασία Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και με την ονομασία MSD στην Ευρώπη.

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρία παγκοσμίως. Στόχος της, να εκπληρώσει τη βασική της αποστολή: να είναι ο κόσμος καλά. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.msd.com.

 
Ανάκληση προϊόντων σοκολάτας PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 22 Ιούνιος 2012 14:20

Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε την ύπαρξη αλλεργιογόνου ουσίας σε δύο είδη τροφίμων. Πρόκειται για πρωτεΐνη γάλακτος (καζεΐνη), η οποία όμως δεν αναγραφόταν στην συσκευασία, ως όφειλε.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παρακάτω προϊόντα:

 1. Σοκολάτα μαύρη ανώτερης ποιότητας βιολογική (φωτ. 1), με την εμπορική ονομασία «Carrefour Chocolat Noir superieur», που παρασκευάζεται από την εταιρία EMB 6148A CMI, 2, avenue du Pacifique – Les Ulis – 91977 COURTABOEUF Cedex France. Το προϊόν διακινείται από την εταιρία «ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», σε συσκευασίες των 100 g, με L 2053 1 Α, γραμμοκώδικα (code bar) : 3270190127765 και με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 08/ 2013.
 2. Σοκολάτα υγείας με άρωμα πορτοκάλι (φωτ. 2), με την εμπορική ονομασία «Edelbitter – Chocolate mit Orange», που παράγεται από την εταιρία HEILEMANN. Το προϊόν διακινείται από την εταιρία «ΤΕΡΚΕΝΛΗΣ ΑΕ», σε συσκευασίες των 100 g, με ημερομηνία λήξης : 16-08-12.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από τις ανωτέρω εταιρίες και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα και παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση στην καζεϊνη γάλακτος να μην τα καταναλώσουν.

d.t-sokolata1 d.t-sokolata2
φωτ. 1 φωτ.2
 
Λευχαιμίες-Λεμφώματα: Σημαντικά βήματα προόδου PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 21 Ιούνιος 2012 15:04

Οι λευχαιμίες και τα λεμφώματα αποτελούν κατηγορίες κακοήθων νοσημάτων, δηλαδή καρκίνων. Οι λευχαιμίες ξεκινούν κατά κανόνα από το μυελό των οστών, ενώ τα λεμφώματα ξεκινούν συνήθως από τους λεμφαδένες. Και οι λευχαιμίες και τα λεμφώματα προσβάλλουν συχνότερα τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Ακόμη, τα νοσήματα αυτά προσβάλλουν περισσότερο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αξίζει, όμως, απλά να αναφερθεί ότι η λευχαιμία είναι το συχνότερο νεόπλασμα της παιδικής ηλικίας. Τα νοσήματα αυτά εμφανίζουν μεγάλη ετερογένεια, δηλαδή υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες, που διαφέρουν ως προς την κλινική πορεία, καθώς και ως προς την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Oι τέσσερις συνηθέστερες μορφές λευχαιμίας είναι η οξεία μυελοβλαστική, η οξεία λεμφοβλαστική, η χρόνια λεμφογενής και η χρόνια μυελογενής. Η διάκριση μεταξύ τους βασίζεται στην προέλευση των κακοήθων κυττάρων (μυελικά ή λεμφικά) και στην ταχύτητα εξέλιξης του νοσήματος, αν φυσικά δε δοθεί θεραπεία.

Τα λεμφώματα διακρίνονται σε πάρα πολλές υποκατηγορίες με βάση τα επί μέρους χαρακτηριστικά των κακοήθων κυττάρων. Οι κυριότερες υποκατηγορίες είναι το λέμφωμα Hodgkin και τα μη Hodgkin λεμφώματα, που διακρίνονται παραπέρα σε Β ή Τ, ανάλογα με την προέλευσή τους.

Έτσι, στη χρόνια μυελογενή λευχαιμία και σε μία μορφή οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας υπάρχει τo υβριδικό γονίδιο bcr/abl, στο μελάνωμα και στη λευχαιμία από τριχωτά κύτταρα υπάρχει διαταραχή στο γονίδιο BRAF, στον καρκίνο του πνεύμονα, στο νευροβλάστωμα και σε μία μορφή μη Hodgkin λεμφώματος διαταραχή στο γονίδιο ALK κ.λπ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν σχεδιασθεί ειδικοί αναστολείς για τα προϊόντα των παθολογικών γονιδίων και τα θεραπευτικά αποτελέσματα που έχουν παρατηρηθεί ορισμένες φορές είναι εντυπωσιακά.

Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να θεραπεύουμε σημαντικό αριθμό ασθενών με λευχαιμίες και λεμφώματα και ένα από τα τρέχοντα ερωτήματα είναι το πως αυτό θα πραγματοποιηθεί με τη λιγότερη δυνατή θεραπεία.

Θα αναφέρουμε ενδεικτικά και επιλεκτικά ορισμένα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια:

 • Οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία: Στο 30% των περιπτώσεων έχει βρεθεί ότι το γονίδιο της νουκλεοφωσμίνης είναι μεταλλαγμένο. Το φυσιολογικό προϊόν του γονιδίου επιτελεί σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες. Το μεταλλαγμένο γονίδιο αποτελεί κομβικό σημείο για τη δημιουργία της συγκεκριμένης λευχαιμίας. Οι ασθενείς των οποίων η λευχαιμία εμφανίζει το μεταλλαγμένο γονίδιο έχουν σχετικά μεγαλύτερη ευαισθησία στη θεραπεία και, κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η ενταντικοποίηση της θεραπείας.
 • Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία: Στο 20% των ενηλίκων υπάρχει η γονιδιακή διαταραχή που καθορίζει τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία, δηλαδή το χρωμόσωμα Φιλαδέλφεια. Από παλαιά είχε διαπιστωθεί ότι το συγκεκριμένο εύρημα αποτελεί κάκιστο προγνωστικό παράγοντα. Τα τελευταία χρόνια η προσθήκη στη χημειοθεραπεία του αναστολέα Imatinib ή των νεότερων φαρμάκων αυτής της κατηγορίας έχει βελτιώσει θεαματικά τα αποτελέσματα της θεραπείας.
 • Χρόνια λεμφογενής λευχαιμία: Η συνδυασμένη χημειο-ανοσοθεραπεία με φλουνταραμπίνη, κυκλοφωσφαμίδη και ριτουξιμάμπη έχει βελτιώσει ουσιαστικά την επιβίωση των ασθενών. Ένας περιορισμός είναι ότι η συγκεκριμένη θεραπεία είναι αρκετά τοξική και γίνεται ανεκτή από άτομα σχετικά μικρότερης ηλικίας και με καλή γενική κατάσταση.
 • Μη Hodgkin λεμφώματα: Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η σημασία του μικροπεριβάλλοντος των νεοπλασματικών κυττάρων στην εξέλιξη των νοσημάτων αυτών. Πρόκειται στην ουσία για την αλληλεπίδραση των κακοήθων κυττάρων με τον οργανισμό, στην οποία περιλαμβάνεται και η προσπάθεια άμυνας του οργανισμού έναντι του λεμφώματος. Ίσως στο μέλλον τα ευρήματα αυτά να οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερες θεραπείες. Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη των θεραπευτικών δυνατοτήτων της ανοσοθεραπείας.
 • Λέμφωμα Hodgkin: H ποζιτρονική τομογραφία είναι η πλέον ευαίσθητη απεικονιστική τεχνική που αποκαλύπτει τις προσβεβλημένες περιοχές από το λέμφωμα (και το Hodgkin και το μη Hodgkin). Η τάση είναι να χρησιμοποιούνται τα ευρήματα της ποζιτρονικής τομογραφίας, ώστε να τροποποιείται η ένταση της θεραπείας.

Τέλος, δυστυχώς, τόσο ως προς την ύπαρξη μη συγγενών δοτών όσο και ως προς την αποθήκευση ομφάλιοπλακουντιακού αίματος σε δημόσιες τράπεζες τα πράγματα στη χώρα μας είναι απογοητευτικά. Συγκεκριμένα:

1. Μη συγγενείς δότες

 • Ελάχιστος αριθμός καταγεγραμμένων δοτών.
 • Βραδύτητα στην εξέταση της συμβατότητας των δειγμάτων.
 • Βραδύτητα στην ανάρτηση των αποτελεσμάτων της συμβατότητας στις κατάλληλες ιστοσελίδες.
 • δΣχετικά συχνή άρνηση των εθελοντών δοτών να χορηγήσουν μόσχευμα, όταν αυτό τους ζητηθεί.

2. Ομφαλοπλακουντιακό αίμα

 • Εντυπωσιακά υψηλός αριθμός καταθέσεως μοσχευμάτων στις ιδιωτικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για τη σημασία της αποθήκευσης για ιδία χρήση.
 • Εντυπωσιακά υψηλός αριθμός ιδιωτικών τραπεζών.
 • Απουσία μηχανισμού ελέγχου της λειτουργίας των ιδιωτικών τραπεζών.
 • Παραπλανητική πληροφόρηση από τις ιδιωτικές τράπεζες αναφορικά με τη μελλοντική χρησιμότητα της αυτόλογης κατάθεσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:

Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία: 210 7211806 , 210 6466288, www.eae.gr

 
Αποτελεσματικότερες θεραπείες της Λευχαιμίας και των Λεμφωμάτων PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 21 Ιούνιος 2012 14:42

d.t-lefhaimia

Σε αντίθεση με τους άλλους καρκίνους, οι λευχαιμίες και τα λεμφώματα εμφανίζουν κατά κανόνα μεγάλη ευαισθησία στη χημειοθεραπεία, στην ακτινοθεραπεία, στις στοχευμένες θεραπείες (όπου αυτές είναι διαθέσιμες) καθώς και στην ανοσοθεραπεία και για το λόγο αυτό υπάρχει η δυνατότητα ίασης, ακόμη και στις περιπτώσεις που η προσβολή του οργανισμού είναι εκτεταμένη.

«Περίπου 1.400 νέες περιπτώσεις λευχαιμίας και περίπου 2.000 λεμφωμάτων διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Τα νοσήματα αυτά αποτελούν το 5ο αίτιο θνησιμότητας από τη νεοπλασματική νόσο. Ποσοστό 70% αύτων των ασθενών ελέγχονται ικανοποιητικά με τις θεραπείες που υπάρχουν» ανακοίνωσε ο κος Νικόλαος Χαρχαλάκης Αιματολόγος, Συντονιστής- Διευθυντής της Αιματολογικής και Λεμφωμάτων Κλινικής & της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός» και Πρόεδρος της Ε.Α.Ε. σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη του Ζαππείου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά της Λευχαιμίας και των Λεμφωμάτων (21-28 Ιουνίου 2012). Και πρόσθεσε, «Η πρόοδος που έχει συντελεσθεί στη μοριακή και κυτταρική βιολογία, στην ανοσολογία κ.λπ. έχει οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση αυτών των νοσημάτων και τελικά, στην αποτελεσματικότερη θεραπεία τους. Σημαντική είναι πλέον η γνώση ότι σε πολλά νεοπλασματικά νοσήματα υπάρχουν ενιαίοι μηχανισμοί ογκογένεσης και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν και κοινοί θεραπευτικοί στόχοι».

Η προσθήκη στη χημειοθεραπεία του μονοκλωνικού αντισώματος ριτουξιμάμπη βελτιώνει ουσιαστικά τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας σε μία μεγάλη κατηγορία μη Hodgkin λεμφωμάτων. Το μονοκλωνικό αντίσωμα που συνδέεται με το αντιγόνο CD30 βρίσκεται στην επιφάνεια των κακοήθων κυττάρων του λεμφώματος Hodgkin, καθώς και μιας υποκατηγορίας των μη Hodgkin λεμφωμάτων. To αντίσωμα συνδέθηκε με μία τοξική, για τα κύτταρα, ουσία. Τα αποτελέσματα υπήρξαν πολύ ικανοποιητικά ως προς το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ελπίζουμε να επιβεβαιωθούν και σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Πολύ ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα από τη χρήση ενός μονοκλωνικού αντισώματος με ειδικότητα τόσο απέναντι στα λευχαιμικά κύτταρα όσο και απέναντι σε αμυντικά κύτταρα του οργανισμού, τα οποία και ενεργοποιεί. Έτσι, συμπλησιάζοντας τα κακοήθη με τα ενεργοποιημένα αμυντικά κύτταρα επέρχεται η θανάτωση των λευχαιμικών κυττάρων. Εντυπωσιακά υπήρξαν πρόσφατα και τα αποτελέσματα της κυτταρικής ανοσοθεραπείας για τη χρόνια λεμφογενή λευχαιμία μετά από γενετική τροποποίηση των φυσιολογικών αμυντικών λεμφοκυττάρων των ίδιων ασθενών, ώστε να στρέφονται κατά των λευχαιμικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί μία ισχυρότατη αντιλευχαιμική δράση που οδήγησε στην υποχώρηση και ενδεχομένως εξάλειψη της λευχαιμίας».

Ο κος Παναγιώτης Παναγιωτίδης Αιματολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γεν. Νοσοκομείο «Λαϊκό» και Ταμίας της Ε.Α.Ε. τόνισε με δήλωσή του «Για τους ασθενείς με λεμφώματα και χρόνια λεμφογενή λευχαιμία μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τους ασθενείς που εμφανίζουν και άλλα προβλήματα, η Bendamustine, μια παλιά και μέχρι πρόσφατα εγκαταλελειμμένη ουσία, έχει πολύ καλά αποτελέσματαΠαράλληλα, για τη χρόνια μυελογενής λευχαιμία έχει συντελεσθεί πραγματική θεραπευτική επανάσταση. Όλα ξεκίνησαν από την αποκάλυψη μίας χρωμοσωμικής διαταραχής που βρίσκεται σε όλους τους ασθενείς, δηλαδή το χρωμόσωμα Φιλαδέλφεια. Η διαταραχή αυτή προκαλεί τη συνένωση δύο γονιδίων, του bcr και του abl, που έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ενός υβριδικού γονιδίου, του bcr/abl. Το προϊόν αυτού του γονιδίου είναι ένα ένζυμο που υπερλειτουργεί και που έχει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της συγκεκριμένης λευχαιμίας. Όλα αυτά ήταν γνωστά. Αυτό που έγινε την τελευταία 10ετία ήταν η προσπάθεια χρησιμοποίησης αναστολέων του ενζύμου. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ο πρώτος αναστολέας που χρησιμοποιήθηκε στην κλινική ήταν το Imatinib. Η θεραπεία ήταν πολύ καλά ανεκτή και ο ουσιαστικός έλεγχος του νοσήματος επιτεύχθηκε στην πλειοψηφία των ασθενών και κατά κανόνα αυτό διαρκούσε για όσο διάστημα λαμβανόταν η θεραπεία. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τότε το νόσημα μπορούσε να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά μόνο με μεταμόσχευση, θεραπεία, όμως, που είχε θνητότητα από 10%-40%. Πιο πρόσφατα χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη οι αναστολείς 2ης γενιάς, Dasatinib και Nilotinib. Οι αναστολείς αυτοί είναι πιο δραστικοί. Το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται ταχύτερα και οι παρενέργειες από τη χρήση τους διαφέρουν από τις παρενέργειες του Imatinib και, κατά συνέπεια, χρησιμοποιούνται με επιτυχία όταν η θεραπεία με το Imatinib δε μπορεί να δοθεί λόγω παρενεργειών. Ακόμη, λόγω των πλεονεκτημάτων τους, έχει πλέον αρχίσει και η εξαρχής χρησιμοποίηση τους στους ασθενείς. Η επιτυχία στη θεραπεία της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας με την προαναφερθείσα στοχευμένη θεραπεία άνοιξε πραγματικά νέους δρόμους στη θεραπεία των νεοπλασματικών νοσημάτων. Οι ελπίδες είναι, αυτού του τύπου οι θεραπείες, να επεκταθούν και σε άλλα νεοπλάσματα. Πράγματι, για τα αναπλαστικά λεμφώματα που υπερεκφράζουν την πρωτεΐνη ALK, βρέθηκε ότι ο αναστολέας της συγκεκριμένης πρωτεΐνης Crizotinib, έχει εξαιρετικά καλά αποτελέσματα.

Τελειώνοντας, ο κος Δημήτριος Καρακάσης Αιματολόγος, Διευθυντής, Κλινική Αιματολογική και Λεμφωμάτων & Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός» και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας αναφέρθηκε στη μεταμόσχευση και πιο συγκεκριμένα στην ανεύρεση μοσχεύματος για αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων. Η συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιείται ευρύτατα σε ασθενείς με λευχαιμίες και σπανιότερα σε ασθενείς με λέμφωμα. Αρκετές φορές είναι η μόνη θεραπεία για τους ασθενείς αυτούς. Μόνο το 30% των ασθενών διαθέτουν συμβατό αδελφό για να χρησιμοποιηθεί ως δότης. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η λύση είναι είτε η ανεύρεση κάποιου μη συγγενή δότη, ο οποίος είναι συμβατός με τον ασθενή, είτε η ανεύρεση μοσχεύματος από αποθηκευμένο ομφαλιοπλακουντιακό αίμα. Είναι αυτονόητο ότι το αποθηκευμένο ομφαλοπλακουντιακό αίμα θα πρέπει να έχει αποθηκευθεί σε δημόσια και όχι σε ιδιωτική τράπεζα.

Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Bristol-Myers Squibb A.E.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:
Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία: 210 7211806, 210 6466288, www.eae.gr

 
ΚΕΘΕΑ: Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών 2012 PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 20 Ιούνιος 2012 14:17

ketheaΜε πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα θα υποδεχτεί και φέτος το ΚΕΘΕΑ την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου). Με κεντρικό μήνυμα «Στην κρίση είμαστε όλοι μαζί. Στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη» η φετινή εκστρατεία επικεντρώνεται στην ανάγκη για υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και όλων εκείνων που την περίοδο της κρίσης είναι πιο αδύναμοι, εγκλωβισμένοι στον κόσμο των εξαρτήσεων, που βρίσκονται στη φυλακή, στο δρόμο, στο περιθώριο.

Σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, αθλητικοί αγώνες, ενημερωτικές δράσεις, αλλά και παρεμβάσεις ενημέρωσης - υποστήριξης για τους χρήστες στο δρόμο, καθώς και εκδηλώσεις μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Μερικές από τις εκδηλώσεις είναι:

 • Άλσος Βεϊκου Δήμου Γαλατσίου, 25-Ιουν-12, 21.00: Χορευτική παράσταση με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από τις ομάδες χορού του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
 • Αθήνα, Πλατεία Μοναστηρακίου, 26/6/2012, 19.00 - 22.00: Διαδραστικά happenings, παντομιμικά και μουσικά δρώμενα με θέμα την αλληλεγγύη από ομάδες της πρωινής και της βραδινής θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. Καφενείο ενημέρωσης για χρήστες και για το ευρύτερο κοινό, διανομή έντυπου υλικού από μέλη του προγράμματος και εθελοντές.
 • Καλύβια, Δημαρχείο Καλυβίων του Δήμου Σαρωνικού, 23/6/2012, 21.00: Θεατρική παράσταση "Το μεγάλο μας Τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τα μέλη του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης Πρωινού και Βραδινού Προγράμματος στο Δήμο Σαρωνικού.
 • Αθήνα, Εξάρχεια, 26/6/2012, 18:00 - 22:30: Εκδήλωση στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου. Δράσεις και ενημέρωση κοινού. Παρουσία της κινητής ιατρικής μονάδας των Γιατρών του Κόσμου για ιατρική περίθαλψη και εξετάσεις HIV και ηπατίτιδας. Παράλληλη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για υποδοχή χρηστών.
 • Αθήνα, πλατεία Εξαρχείων, 26/6/2012, 11:00-20:30: Εργαστήρια και παιχνίδια για παιδιά και έφηβους, έκθεση φωτογραφίας στο κτήριο της Τσαμαδού από την ομάδα φωτογραφίας του στεκιού, περιποίηση κήπου στην πλατεία από ομάδες μελών των ΚΕΘΕΑ ΠΛΕΥΣΗ, ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, Στέκι Τομέα Πρόληψης. Παράλληλα, στο χώρο θα προβάλλονται τα spots που δημιούργησαν οι σπουδαστές της ΑΚΤΟ για το ΚΕΘΕΑ.
 • Ηράκλειο, κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις, 20/6/2012 21.00, Θεατρική παράσταση "Ένα καλοκαίρι σε ' κείνο το πλατάνι"
 • Θεσσαλονίκη, πεζόδρομος Αγίας Σοφίας, 25 - 26/06/12, 10.00 - 22.00:  Έκθεση εργαστηρίου κεραμικής, περίπτερο ενημέρωσης, μουσικές & καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Διαβάστε αναλυτικά για όλες τις εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ σε ανοικτούς χώρους, στις φυλακές, τις δράσεις street-work, αλλά και τα ενημερωτικά του περίπτερα εδώ.

 
Οι στατίνες προκαλούν κόπωση PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 19 Ιούνιος 2012 19:19

Σύμφωνα με ερευνητές στη ιστοσελίδα Daily Mail, οι στατίνες, τα φάρμακα που χορηγούνται για την χοληστερίνη, προκαλούν κόπωση και μειώνουν την ενέργεια σε όσους τις λαμβάνουν.
Σε μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, έλαβαν μέρος πάνω από 1.000 ενήλικοι και εξέτασαν τις παρενέργειες των φαρμάκων στα επίπεδα ενέργειας και στην ικανότητα άσκησης. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν τυχαία ίδιες κάψουλες που περιείχαν εικονικό φάρμακο ή μία από τις δύο στατίνες-40mg πραβαστατίνη ή 20mg σιμβαστατίνη.
Αυτοί που έλαβαν τις στατίνες είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες από εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο ν' αναφέρουν επιδείνωση στα επίπεδα ενέργειας ή στην κόπωση μετά από άσκηση ή και στα δύο.
Συγκεκριμένα η μελέτη διαπίστωσε σε:

 • ένα στα πέντε άτομα, συνολική επιδείνωση της κόπωσης.
 • τέσσερις στις δέκα γυναίκες που έλαβαν σιμβαστατίνη, επιδείνωση της ενέργειας ή κόπωση.
 • δύο στα δέκα άτομα, επιδείνωση στην ενέργεια και στην κόπωση, αναφέροντας τον χαρακτηρισμό ότι αισθάνονται «πολύ χειρότερα».

Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι τα αποτελέσματα είναι πιο ισχυρά στην περίπτωση που οι ασθενείς έλαβαν σιμβαστατίνη.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι παρενέργειες είναι περισσότερες απ' ότι αναμενόταν και γι' αυτό είναι προτιμότερο μερικοί άνθρωποι με χαμηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου να μην τις λαμβάνουν.

Ο καθηγητής Golomb, δήλωσε: «Οι παρενέργειες των στατινών αυξάνουν με την αύξηση της δόσης και οι δόσεις στην έρευνα ήταν μικρές με τα σημερινά πρότυπα».
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις παρενέργειες των στατινών και να μην τις συνταγογραφούν σε ομάδες όπου τα στοιχεία για την δράση τους είναι λίγα όπως ασθενείς χωρίς καρδιακή πάθηση, γυναίκες και άτομα άνω των 70 ετών με καρδιακή πάθηση.

 
Ανάκληση χύμα αποξηραμένης ντομάτας Τουρκίας PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 19 Ιούνιος 2012 12:57

H Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, κατά την διενέργεια ελέγχων βάσει του προγράμματος «Επίσημος έλεγχος για την παρακολούθηση των προσθέτων και των χρωστικών σε τρόφιμα» (δειγματοληψία και ανάλυση), συνεπικουρούμενη από το Γενικό Χημείο του Κράτους, προέβη σε δειγματοληψία αποξηραμένης ντομάτας χύμα από το κατάστημα «Γ.ΓΕΝΝΑΙΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» επί της οδού Ευριπίδου 31, Αθήνα.
Το δείγμα χύμα αποξηραμένης ντομάτας, προέλευσης Τουρκίας, από την Belmar A.S./Turkey, με Αριθμό παρτίδας 03/2012 και ημερομηνία λήξης 12/2014, ήταν ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ & ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ διότι, περιείχε το πρόσθετο, διοξείδιο του θείου, σε υπερβολικά υψηλή συγκέντρωση παρεκκλίνοντας από εκείνη του Νομοθετικού ορίου.
Η εισαγωγή έγινε από τον ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ & ΕΙΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ «ΑΣΣΜΑ ΣΥΝ Π.Ε.» και διακινήθηκε από την εταιρία «ΟΛΥΜΠΙΑ Α.ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε.» σε διάφορα καταστήματα λιανικής.
Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει χύμα αποξηραμένη ντομάτα Τουρκίας, να έρθουν σε επαφή με το κατάστημα αγοράς της.
Ο ΕΦΕΤ, απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των ποσοτήτων του ανωτέρω προϊόντος. Οι έλεγχοι συνεχίζονται.

 

Πηγή: ΕΦΕΤ

 
Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία διάφορων μορφών καρκίνου PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 19 Ιούνιος 2012 11:33

Σημαντικές ανακοινώσεις για την θεραπεία διάφορων μορφών καρκίνου στο 48ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO)

 • Δεδομένα 18 μηνών από τη μελέτη BOLERO-2 επιβεβαιώνουν ότι το everolimus σε συνδυασμό με την εξεμεστάνη επιμηκύνει το διάστημα χωρίς εξέλιξη της νόσου σε γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς (HR+).
 • Δεδομένα δείχνουν ότι διπλάσιος αριθμός ασθενών με χρόνια μυελογενή λευχαιμία θετική στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας, σε χρόνια φάση, πέτυχαν βαθύτερα επίπεδα ανταπόκρισης με το nilotinib συγκριτικά με το imatinib

Νεότερα δεδομένα από τη μελέτη BOLERO-2

Μια 18μηνη ανάλυση της μελέτης Φάσης III BOLERO-2 επιβεβαιώνει ότι το everolimus (Afinitor®) σε συνδυασμό με την εξεμεστάνη, έναν αναστολέα αρωματάσης, υπερδιπλασίασε την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με προχωρημένο καρκίνο του μαστού και θετικούς ορμονικούς υποδοχείς (HR+). Τα δεδομένα έδειξαν ότι ο συνδυασμός everolimus με εξαμεστάνη μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου κατά 55% σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με εξαμεστάνη.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν δεδομένα από τη μελέτη BOLERO-2 που είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν. Το everolimus, για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς, έχει υποβληθεί προς έγκριση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.

Nilotinib σε ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία θετική στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας σε χρόνια φάση

Στο ASCO παρουσιάστηκαν επίσης δύο μελέτες Φάσης III από το κλινικό ερευνητικό πρόγραμμα ENEST, που δείχνουν ότι διπλάσιο ποσοστό ασθενών με χρόνια μυελογενή λευχαιμία θετική στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας (Ph+ ΧΜΛ) σε χρόνια φάση, που έλαβαν θεραπεία με nilotinib (Tasigna®) πέτυχαν βαθύτερα επίπεδα ανταπόκρισης συγκριτικά με τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με imatinib. Τα συγκεκριμένα δεδομένα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας το 2011 και περιλαμβάνουν:

 • Δεδομένα 36 μηνών της μελέτης ENESTnd που έδειξαν ότι το nilotinib υπερτερεί έναντι του imatinib στη θεραπεία νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με Ph+ ΧΜΛ σε χρόνια φάση, με το 32% των ασθενών που έλαβαν nilotinib να πετυχαίνουν το βαθύτερο επίπεδο ανταπόκρισης σε σύγκριση με το 15% ασθενών που έλαβαν imatinib.
 • Η ανάλυση δεδομένων 12 μηνών της μελέτης ENESTcmr που έδειξε ότι η αλλαγή θεραπείας από imatinib σε nilotinib σε ασθενείς με ανιχνεύσιμα επίπεδα της πρωτεΐνης Bcr-Abl (που προκαλεί την παραγωγή καρκινικών κυττάρων στην Ph+ ΧΜΛ) οδήγησε σε βαθύτερη μοριακή ανταπόκριση, σε σύγκριση με ασθενείς που συνέχισαν να λαμβάνουν imatinib, με 23% των ασθενών που άλλαξαν θεραπεία σε nilotinib να πετυχαίνουν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα Bcr-Abl σε σύγκριση με 11% που παρέμειναν σε θεραπεία imatinib.
 
Διαλέγουμε το σωστό αντηλιακό PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 19 Ιούνιος 2012 10:52

Γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντηλιακό;

Πριν λίγα χρόνια, όλοι αποδεχόμασταν ότι το φωτεινό αστέρι της ημέρας, με το φως του και τη ζέστη του, ήταν μόνον πηγή ζωής, για τη γη μας. Όμως, οι άνθρωποι «φροντίσαμε» να καταστρέψουμε τη «φυσική ασπίδα» και να μετατρέψουμε αυτό το αγαθό και σε εχθρό. Τα τελευταία χρόνια, η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου θεωρείται επικίνδυνη, για την υγεία μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, για τον καρκίνο του δέρματος. Η ακτινοβολία UVB προκαλεί τα γνωστά μας εγκαύματα. Ωστόσο, ο αποκαλούμενος «συντελεστής ηλιακής προστασίας (SPF)» προστατεύει, μόνον από τα εγκαύματα, από τον ήλιο (ακτινοβολία UVB).

Διαλέγοντας και χρησιμοποιώντας αντηλιακό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 22 Σεπτεμβρίου 2006, απηύθυνε, στη βιομηχανία, σύσταση, για την αποτελεσματικότητα των αντηλιακών. Από το καλοκαίρι του 2007, τα αντηλιακά έπρεπε να φέρουν, στη σήμανσή τους, συγκεκριμένες προειδοποιήσεις και συμβουλές, για τη σωστή χρήση τους. Επίσης, έπρεπε να αποσυρθούν, από την αγορά, τα αντηλιακά, που έφεραν παραπλανητική σήμανση. Δυστυχώς, η βιομηχανία πήρε παράταση άλλο ένα χρόνο. Από το 2008, όμως, όλες οι βιομηχανίες πρέπει να έχουν προσαρμόσει τη σήμανση των αντηλιακών, στις νέες απαιτήσεις.

Στην ετικέτα των αντηλιακών, υπάρχει ο δείκτης προστασίας, γνωστός και ως SPF (Sun Protection Factor). Τα αντηλιακά εμποδίζουν τη διείσδυση των επικίνδυνων ακτίνων, αλλά κανένα δε μπορεί να προσφέρει πλήρη προφύλαξη. Ακόμα και αυτά με τον μεγαλύτερο δείκτη, επιτρέπουν ελάχιστη έκθεση, στις ακτινοβολίες UVA και UVB. Ας διαλέξουμε τον κατάλληλο δείκτη προστασίας, για την επιδερμίδα μας, με τη βοήθεια των παρακάτω δεδομένων:

Ο δείκτης προστασίας 6 είναι ο μικρότερος δείκτης, ο οποίος προσφέρει κάποια προστασία. Αντηλιακά, με μικρότερους δείκτες δεν πρέπει να προτιμώνται.

 • Δείκτες 6-10 προσφέρουν χαμηλή προστασία
 • Δείκτες 15-25 προσφέρουν μέτρια προστασία.
 • Δείκτες 30-50 προσφέρουν υψηλή προστασία.

Παρά τους συχνούς ισχυρισμούς, όπως π.χ. «sunblocker» και «ολική προστασία», κανένα αντηλιακό προϊόν δε μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία, από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι Καταναλωτές πιστεύουμε ότι οι υψηλοί δείκτες προστασίας, μας παρέχουν ασφάλεια. Όμως, ένα αντηλιακό, με δείκτη 15, απορροφά το 93% της UVB ακτινοβολίας και ένα άλλο, με δείκτη 30, απορροφά το 97% της UVB ακτινοβολίας. Τελικά, δείκτες, πάνω από 50, δεν αυξάνουν, ιδιαίτερα, την προστασία μας, από την ηλιακή ακτινοβολία. Ισχυρισμοί, για πλήρη προστασία ενηλίκων, μωρών και μικρών παιδιών, δε λένε την αλήθεια. Αντίθετα, όλα τα αντηλιακά πρέπει να φέρουν προειδοποιητική σήμανση ότι δεν παρέχουν 100% προστασία.

Η ορθή επάλειψη του προϊόντος είναι εξίσου σημαντική, με την επιλογή του ίδιου του προϊόντος. Παραδείγματος χάρη, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία, που επισημαίνεται, με το «συντελεστή ηλιακής προστασίας», απαιτείται ποσότητα 2mg/cm². Η ποσότητα, για να καλυφθεί όλο το σώμα, μπορεί να ανέρχεται στο ένα τρίτο μιας μικρής φιάλης αντηλιακού. Ισχυρισμοί ότι δε χρειάζεται επανάληψη της επάλειψης δεν είναι αληθινοί.

Η σήμανση των αντηλιακών πρέπει να περιλαμβάνει προειδοποιήσεις, όπως:

 • Μη μένετε στον ήλιο, πολλή ώρα, ακόμα και αν φοράτε αντηλιακό. Η υπερβολική έκθεση, στον ήλιο, αποτελεί απειλή, για την υγεία.
 • Κρατάτε τα μωρά και τα μικρά παιδιά, μακριά από τον ήλιο.
 • Η χρήση μειωμένης ποσότητας αντηλιακού μειώνει την προστασία.

Η νέα σήμανση πρέπει να περιλαμβάνει την τυποποιημένη σφραγίδα UVA, δηλώνοντας ένα ελάχιστο όριο προστασίας, από την ακτινοβολία UVA, το οποίο αυξάνεται, παράλληλα με την αύξηση του δείκτη ηλιακής προστασίας και βασίζεται, σε τυποποιημένη μέθοδο δοκιμής.

Οι καταναλωτές πρέπει, οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε αντηλιακά προϊόντα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα αντηλιακά προϊόντα αποτελούν ένα μόνον από τα μέτρα, για την προστασία, από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Έτσι, πρέπει να:

 • Προτιμήσουμε αδιάβροχα αντηλιακά, ειδικά, αν παραμένουμε αρκετή ώρα, μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα.
 • Χρησιμοποιούμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Επαναλαμβάνουμε τη χρήση αντηλιακού, μετά την κολύμβηση, το σκούπισμα του σώματος με πετσέτα, μετά από παιχνίδι ή άσκηση, ακόμα και αν είμαστε κάτω από την ομπρέλα. Αυξήσουμε την ποσότητα, τη συχνότητα και το δείκτη προστασίας, για τα παιδιά μας. Τα παιδιά έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.
 • Φορέσουμε αντηλιακό, 30 λεπτά, πριν "βγούμε" στον ήλιο.
 • Να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ., ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρέπει να είμαστε, ιδιαίτερα, προσεκτικοί, εάν:

 • Έχουμε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ξανθά, κόκκινα ή καστανόξανθα μαλλιά, γαλάζια ή γκρίζα μάτια, φακίδες ή καψίματα, πριν το μαύρισμα.
 • Είμαστε πολλή ώρα σε ανοιχτούς χώρους.
 • Υποβληθήκαμε, πρόσφατα, σε θεραπεία, για καρκίνο του δέρματος.
 • Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, για καρκίνο του δέρματος, ιδιαίτερα μελάνωμα.
 • Εργαζόμαστε και κινούμαστε, σε κλειστούς χώρους, καθ' όλη την διάρκεια της εβδομάδας (οι πολλές συνεχόμενες ώρες ηλιοθεραπείας το Σαββατοκύριακο θα μας βλάψουν).
 • Ζούμε ή κάνουμε διακοπές, σε μεγάλα ύψη, όπως βουνά (η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αυξάνεται κατά 4 έως 5%, για κάθε 300 μέτρα, πάνω από το επίπεδο της θάλασσας).
 • Κάνουμε διακοπές, κοντά στον Ισημερινό.
 • Πάσχουμε, από κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες, όπως "ερυθηματώδης λύκος".

Κάνουμε κάποια θεραπευτική αγωγή, που περιλαμβάνει έστω ένα από τα παρακάτω φάρμακα:

 • Παρασκευάσματα, για την ακμή
 • Αντιβιοτικά, που περιέχουν τετρακυλίνη
 • Αντισταμινικά
 • Αντισυλληπτικά, που περιέχουν οιστρογόνο
 • Μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • Ηρεμιστικά ή παρασκευάσματα για την ναυτία
 • Φάρμακα, που περιέχουν σουλφαμιδίνη
 • Αγχολυτικά
 • Διουρητικά
 • Φάρμακα για τον διαβήτη

Όταν, κάνουμε κάποια θεραπεία, πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας, πριν ξεκινήσουμε για διακοπές, γιατί κάποια φάρμακα γίνονται επικίνδυνα, σε συνδυασμό, με την έκθεση στο ήλιο.

Τα μωρά και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην έκθεση στον ήλιο. Μελέτες δείχνουν ότι ένα ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα, στο παιδί ή στον έφηβο, αυξάνουν το ποσοστό της εμφάνισης μελανώματος, που είναι μια πολύ συνηθισμένη και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει αρχίσει μια συζήτηση ότι η έκθεση, στον ήλιο, καθημερινά, για 10-15 λεπτά, βοηθάει τον οργανισμό μας να παράγει την αναγκαία ποσότητα βιταμίνης D. Αυτή η συζήτηση έλαβε διαστάσεις και παρερμηνεύτηκε ότι δεν απαιτείται χρήση αντηλιακού, εάν εκτιθέμεθα, στον ήλιο, για αυτό το χρονικό διάστημα, καθημερινά. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζήτησε τη γνώμη του Ε.Ο.Φ., ο οποίος επιβεβαίωσε τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για χρήση αντηλιακού, πριν από κάθε έκθεση, στον ήλιο. Ταυτόχρονα, ο Ε.Ο.Φ. μας ενημέρωσε ότι, σύμφωνα με κείμενο της Αρμόδιας Γαλλικής Αρχής, για τα Φάρμακα και τα Καλλυντικά, η έκθεση του προσώπου, των μπράτσων, των χεριών και της πλάτης, στην ηλιακή ακτινοβολία, για 10-15 λεπτά, χωρίς αντηλιακό, δύο φορές την εβδομάδα, είναι αρκετή, για τη σύνθεση ικανοποιητικής ποσότητας βιταμίνης D. Αμέσως μετά, πρέπει να βάλουμε αντηλιακό, με δείκτη προστασίας, τουλάχιστον, 15, για να προστατέψουμε το δέρμα μας. Δεν πρέπει, λοιπόν, να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα και να βάζουμε την υγεία μας, σε κίνδυνο. Ειδικά, στην Ελλάδα, με την ηλιοφάνεια, που έχουμε, τα 20-30 λεπτά την εβδομάδα, τα καλύπτουμε, όταν κάνουμε βόλτα, ακόμα και μέσα στην πόλη.

Η φθορά της επιδερμίδας, από την έκθεση, στον ήλιο, γίνεται, σταδιακά, ανεξάρτητα από το αν προκαλείται ηλιακό έγκαυμα. Ας είμαστε λοιπόν, προσεκτικοί.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.

 

Πηγή: ΚΕ.Π.ΚΑ

 
Επικίνδυνο το σολάριουμ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 19 Ιούνιος 2012 10:42

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2010, έλεγξε, σε 10 κράτη – μέλη (Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ολλανδία και Πολωνία), τα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος (sun beds), τα γνωστά μας σολάριουμ. Τα αποτελέσματα του ελέγχου ήταν απογοητευτικά:

 • Ένα στα εφτά σολάριουμ παραβίαζε τα όρια της UV ακτινοβολίας.
 • Δεν ενημερώνονταν οι καταναλωτές, για τη σωστή χρήση του σολάριουμ.
 • Δεν προειδοποιούνταν οι καταναλωτές, για τους πιθανούς κινδύνους, από τη χρήση του σολάριουμ.

Ο Επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών, κ. John Dalli, δήλωσε: «Ανησυχώ, γιατί ένα υψηλό ποσοστό σολάριουμ και παρεχόμενων υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος δε σέβεται τους κανόνες ασφάλειας. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό, επειδή τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος διπλασιάζονται, κάθε 15-20 χρόνια».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε, από τα κράτη – μέλη, να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος, που παρέχονται, από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και γυμναστήρια. Επίσης, ζήτησε, από τη βιομηχανία, μέχρι το τέλος του 2011, να προετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό, για τους χειριστές των σολάριουμ, κώδικα δεοντολογίας, για το πώς πρέπει να παρέχονται οι υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις και συμβουλές και προειδοποιήσεις, για τους καταναλωτές, που θέλουν να μαυρίσουν, με τεχνητά μέσα.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δεν πιστεύει, σε κώδικες δεοντολογίας, ούτε, σε διετείς προθεσμίες, όταν κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών. Για το λόγο αυτό, ενημερώνουμε τους καταναλωτές:

 • Τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, που θέτει η οδηγία, για τις συσκευές χαμηλής τάσης, (2006/95/EC), το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (EN 60335-2-27), ο κανονισμός, για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων, (765/2008/EC) και η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC). Ο κανονισμός 765/2008/EC επιτρέπει, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα, από το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται, από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις, που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, σε καταναλωτές.
 • Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη – μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.
 • Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:
 1. από ανθρώπους, κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός, σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν, στο τεχνητό μαύρισμα.
 2. από ανθρώπους, με κρεατοελιές.
 3. από ανθρώπους, με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.
 4. από ανθρώπους, με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.
 • Ο χρόνος παραμονής, στο σολάριουμ, εξαρτάται, από τον τύπο του δέρματός μας.
 • Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να μαυρίσουμε, με αυτόν τον τρόπο.

Η Επιστημονική Επιτροπή, για τα καταναλωτικά προϊόντα, της Ε.Ε. επισήμανε ότι επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, για τεχνητό μαύρισμα, άρχισε να κατακτά την αγορά, μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα, για τα πλήρη αποτελέσματά της, στην υγεία μας. Θα χρειαστούν πολλά, ακόμη, χρόνια, για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη, εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Όμως, η Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία, είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος, στα μάτια.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνιστά, στους καταναλωτές να αποφεύγουν το τεχνητό μαύρισμα.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.


Πηγή: ΚΕ.Π.ΚΑ

 
Το έντερο ευθύνεται για τα αυτοάνοσα νοσήματα PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 17 Ιούνιος 2012 11:55

Σύμφωνα με ερευνητές της κλινικής Μάγιο στην Αμερική, στη ιστοσελίδα Daily Mail, μεγαλύτεροι πληθυσμοί βακτηρίων- από το κανονικό στο έντερο μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Οι έρευνες που έγιναν σε ποντίκια, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτη τύπου 1 και να τις σταματήσουν πριν καν αρχίσουν.
Ο Δρ. Bryan White από τοπανεπιστήμιο του Ιλινόις δήλωσε: «Το έντερο είναι το μεγαλύτερο ανοσοποιητικό όργανο του σώματος. Καθημερινά προσβάλλεται από την εισαγωγή νέων βακτηρίων, τροφίμων και ξένων αντιγόνων και συνεχώς δίνει προσοχή σε τι είναι καλό και τι όχι. Το έντερο έχει πολλούς τρόπους για να το κάνει αυτό όπως ο εντερικός φραγμός, που αποτρέπει ακόμα και τα «καλά» βακτήρια να περάσουν από το έντερο στο ανθρώπινο σώμα. Όταν όμως συμβεί αυτό ο οργανισμός αναγνωρίζει ότι τα βακτήρια είναι «εκτός τόπου» και επιτίθεται στο ίδιο του τον εαυτό, προκαλώντας έτσι αυτοάνοσες αντιδράσεις.»
Οι ερευνητές σήμερα μπορούν να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες στο χώρο της υγείας και να εντοπίσουν στο έντερο βιοδείκτες για την προδιάθεση. Έτσι υποστηρίζουν ότι ο εντοπισμός νέων βιοδεικτών και η διατήρηση ισορροπίας στα βακτήρια του εντέρου θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να προλάβουν τα αυτοάνοσα.
«Το επόμενο βήμα για μας είναι να δείξουμε αν τα βακτήρια μπορούν να χειραγωγηθούν για ν' αλλάξει η πορεία της νόσου» δήλωσε ο Δρ. Taneja.
Η μελέτη έχει δημοσιευθεί τον Απρίλη του 2012 στο τεύχος του PLoS ONE.

 
Σήμα κινδύνου για το μαύρισμα με αερογράφο PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 17 Ιούνιος 2012 00:21

Το μαύρισμα με αερογράφο δεν είναι τελικά ασφαλής επιλογή για να αποκτήσετε μπρούτζινο χρώμα. Οπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, όσοι επιλέγουν αυτή τη λύση τεχνητού μαυρίσματος προκειμένου να γλιτώσουν την επικίνδυνη ακτινοβολία του σολάριουμ, βρίσκονται εκτεθειμένοι στα επικίνδυνα χημικά του σπρέι διά της ρινικής οδού!

Η ουσία που είναι γνωστή ως διυδροξυακετόνη (DHA) εισέρχεται στους πνεύμονες και στη συνέχεια μέσω της κυκλοφορίας στο αίμα, καταστρέφοντας το DNA και προκαλώντας όγκους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ουσία αυτή μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα καθώς και άλλα προβλήματα των πνευμόνων, όπως το εμφύσημα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

«Οι πνεύμονες έχουν τεράστια επιφάνεια, οπότε αυτό το συστατικό μπαίνει στα κύτταρά τους και απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος. Οι συνέπειες αυτού δεν φαίνεται να είναι ασφαλείς» εξηγεί ο δρ Ρέι Πανετιέρι, ειδικός σε θέματα πνευμόνων από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Και όλο αυτό προς το παρόν έχει διαπιστωθεί μόνο σε πειραματόζωα. Δεν αποκλείουν οι ειδικοί οι συνέπειες στον άνθρωπο να είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Η ουσία DHA, το προσθετικό χρώματος που χαρίζει στην επιδερμίδα ηλιοκαμένη όψη, είχε πάρει άδεια τη δεκαετία του '70 από τον αμερικανικό Φορέα Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων για εξωτερική χρήση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει άδεια και η πρακτική του ψεκασμού της ουσίας σε όλο το σώμα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Η ουσία φαίνεται να έχει την ιδιότητα να προκαλεί αλλοιώσεις στο DNA κυττάρων, κάτι που κρίνεται σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω» δηλώνει η δρ Λιν Γκόλντμαν από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington στην Ουάσινγκτον.

Μέχρι να υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα, οι ειδικοί συστήνουν στους ανθρώπους που υποβάλλονται σε μαύρισμα με αερογράφο να φορούν προστατευτικά εσώρουχα, φίλτρα στη μύτη, ειδικά γυαλιά και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να έχουν ερμητικά κλειστό το στόμα τους.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

Πηγή: http://espressonews.gr 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 136
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter

Κλήρωση Βιβλίου