Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
Η.Π.Α.: Ανησυχίες για γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 02 Νοέμβριος 2012 13:08

cornΜια αμφισβητήσιμη μελέτη ισχυρίζεται ότι οι αρουραίοι που τράφηκαν με εγκεκριμένο γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι ανέπτυξαν καρκίνο και πέθαναν πρόωρα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Caen της Γαλλίας υποστηρίζουν ότι η βρώση του γενετικώς τροποποιημένου καλαμποκιού της εταιρίας Monsanto, το οποίο έχει εγκριθεί για κατανάλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2000, προκαλεί στα πειραματόζωα οργανικές βλάβες, την ανάπτυξη όγκων, και πρόωρο θάνατο. Αλλά αυτή η διετής μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology, έχει ήδη δεχτεί την κριτική άλλων επιστημόνων που επισημαίνουν ότι έχουν ακολουθηθεί αμφισβητήσιμες μέθοδοι και ότι η συλλογή των δεδομένων δεν ήταν επαρκής.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν τους αρουραίους σε 4 ομάδες: η πρώτη ομάδα τρεφόταν με γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι ανθεκτικό στο ζιζανιοκτόνο της εταιρίας Monsanto (Roundup), το οποίο περιείχε ίχνη ζιζανιοκτόνου. Η δεύτερη τρεφόταν με γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι χωρίς ζιζανιοκτόνο. Η τρίτη τρεφόταν με συμβατικό καλαμπόκι και νερό το οποίο περιείχε ίχνη ζιζανιοκτόνου και η τέταρτη ομάδα τρεφόταν με συμβατικό καλαμπόκι και καθαρό νερό.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών - η κανονική διάρκεια ζωής ενός αρουραίου - η μελέτη αναφέρει ότι οι αρουραίοι οι οποίοι τρεφόντουσαν με το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, το 50% των αρσενικών και το 70% των θηλυκών πέθαναν πρόωρα, σε σύγκριση με το 20% των αρσενικών και το 30% των θηλυκών της ομάδας ελέγχου. Περαιτέρω, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι αρουραίοι οι οποίοι τρεφόντουσαν με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι παρουσίασαν ηπατική και νεφρική βλάβη και μεγάλους μαστικούς όγκους.

Όμως, άλλοι επιστήμονες βρήκαν ελαττώματα στη μελέτη. Ο Tom Sanders, επικεφαλής διατροφολογικής έρευνας στο King's College London, ανάφερε ότι οι συγκεκριμένοι αρουραίοι είναι επιρρεπείς στη δημιουργία όγκων του μαστού ιδιαίτερα όταν δεν περιορίζεται η πρόσληψη τροφής και η μελέτη δεν ανέφερε το πόσο τρέφονταν οι αρουραίοι ή το ρυθμό ανάπτυξής τους. Επίσης, αναφέρει ότι θεωρεί ύποπτη και την στατιστική ανάλυση της μελέτης καθώς οι στατιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται δεν είναι οι συνήθεις. Ο Mark Tester, ένας γενετιστής φυτών στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, περαιτέρω αμφισβήτησε πώς θα μπορούσαν οι επιστήμονες να μην έχουν προσέξει τέτοιες σημαντικές απειλές για την υγεία στο παρελθόν.

Αλλά ο Michael Antoniou, ένας μοριακός βιολόγος στο King's College του πήρε μέρος στη μελέτη, υποστηρίζει τα ευρήματα. Υποστηρίζει ότι "τα δεδομένα είναι τόσο σημαντικά ώστε να ανακληθεί η έγκριση κυκλοφορίας για αυτή την ποικιλία του γενετικώς τροποποιημένου καλαμποκιού".

 

The Scientist
Κωνσταντία Λόγα - Stagiaire EEB

Πηγή: ΒΙΟ-ΗΘΙΚΑ
 
Τέλος στους κιρσούς με ενδοφλέβιο laser PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 01 Νοέμβριος 2012 12:02

haralampos-ilias

O αγγειοχειρουργός-αγγειολόγος Δρ Χαράλαμπος Ηλίας

 

Τέλος στο χειρουργείο με νυστέρι για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας (κιρσοί) βάζει η νέα επεμβατική θεραπεία με ενδοφλέβιο laser !

Η νέα επεμβατική θεραπεία είναι γρήγορη, ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονται από 95 μέχρι 99%, ενώ ο χρόνος αποθεραπείας δεν ξεπερνά τις τέσσερις με έξι ημέρες στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις! Με την παλιά μέθοδο-ανοιχτό χειρουργείο- η αποθεραπεία έφτανε τον ενα μήνα.

«Πράγματι η νέα επεμβατική θεραπεία με ενδοφλέβιο laser μας δίνει θεαματικά αποτελέσματα σε σχέση το ανοιχτό χειρουργείο που η επιτυχία αντιμετώπισης της ΧΦΑ δεν ξεπερνούσε το 65%» αναφέρει ο αγγειοχειρουργός-αγγειολόγος Δρ Χαράλαμπος Ηλίας, ο οποίος καθιέρωσε τη νέα μέθοδο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Δρ κ Ηλία η νέα επεμβατική θεραπεία:

 • Γίνεται με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη
 • Διαρκεί 50-60 λεπτά
 • Δεν γίνονται τομές
 • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Ο ασθενής δεν χρειάζεται παυσίπονα
 • Επιστρέφει στην εργασία του σε 3-4 μέρες
 • Παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες

ΧΡΟΝΙΑ ΦΛΕΒΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Οι φλέβες είναι τα αγγεία τα οποία επιστρέφουν το οξυγονωμένο αίμα από τα κάτω άκρα στη καρδιά . Όταν τα τοιχώματα των φλεβών χαλαρώνουν, τότε αυτές διογκώνονται, αποκτούν ελικώσεις, κι ονομάζονται κιρσοί.

Το φαινόμενο των κιρσών εμφανίζεται περισσότερο στα κάτω άκρα, γι' αυτό και χρειάζεται θεραπεία.

Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι ένα 20% των ανθρώπων γεννιούνται με έλλειψη των βαλβίδων της κοιλιάς (λαγονίων φλεβών), με αποτέλεσμα νέοι 20-30 χρόνων να πάσχουν από εξεσημασμένους κιρσούς.

ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΦΑ

Κυριότερες αιτίες, εκτός αυτών που υπάρχουν κατά την γέννηση του ατόμου- ελαττωματικές φλέβες η με λιγότερες βαλβίδες -που συμβάλλουν στη φλεβική ανεπάρκεια είναι:

 • Η εγκυμοσύνη (λόγω της πίεσης των φλεβών της κοιλιάς)
 • Η λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών
 • Η παρατεταμένη ορθοστασία
 • Η παχυσαρκία
 • Η κληρονομικότητα
 • Η χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Η χρόνια άρση βάρους (σε διάφορα επαγγέλματα)
 • Η ηλικία (η συχνότητα των κιρσών σε ηλικίες μικρότερες των 50 ανέρχεται στο 31%, ενώ ξεπερνά το 70% μετά το 50στο έτος της ηλικίας.
 • Η καθιστική εργασία και ζωή
 • Πολύωρα αεροπορικά ταξίδια.

Παράλληλα τα κυριότερα συμπτώματα που έχουν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα φλεβικής ανεπάρκειας είναι:

 • πρήξιμο
 • οίδημα
 • πόνος
 • βαριά άκρα
 • καυσαλγίες
 • αίσθημα τάσεως
 • κνησμό (φαγούρα)
 • νυχτερινές κράμπες
 • μουδιάσματα (αιμωδίες)

Ένα συχνό σύμπτωμα των κιρσών είναι η θρομβοφλεβίτιδα στην οποία το τοίχωμα της φλέβας , φλεγμένη δημιουργεί πόνο, το δέρμα είναι σκληρό, ζεστό, κόκκινο και πρησμένο.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, όπως είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η οποία είναι σοβαρή, γιατί ο θρόμβος είναι στο εν τω βάθει δίκτυο όπου υπάρχει ο κίνδυνος να μετατοπιστεί προς τους πνεύμονες και να δημιουργήσει πνευμονική εμβολή. Σ' αυτή τη περίπτωση η κατάσταση είναι επείγουσα και χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στα αρχικά στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας χορηγούνται φλεβοτονικά και αντιοιδηματώδη φάρμακα, συστήνονται ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, απώλεια βάρους και καθημερινή άσκηση.

Επίσης αποφυγή στενών ρούχων και υποδημάτων καθώς και υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες έχουν σοβαρό πρόβλημα Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι από τις πιο συχνές παθήσεις των γυναικών σε ποσοστό 40 - 45% και των ανδρών σε ποσοστό 20-25 %.Δηλαδή στην πατρίδα μας περίπου 2.200.000 γυναίκες πάσχουν από μικρότερου (σταδίου 1) έως μεγαλύτερου βαθμού (σταδίου 5) ανεπάρκεια του φλεβικού δικτύου, χωρίς όλες τους να το γνωρίζουν.

Επίσης περίπου 900.000 άνδρες πάσχουν από τη νόσο την οποία συχνά διαγιγνώσκουμε για πρώτη φορά στο στρατό κατά την διάρκεια της θητείας.

 
Niemann Pick τύπου C: H έγκαιρη διάγνωση καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 31 Οκτώβριος 2012 20:35

Η έγκαιρη διάγνωση είναι τελικά το «κλειδί» για την πρώιμη παρέμβαση και βελτιστοποίηση της θεραπείας των ασθενών με Niemann Pick τύπου C, σύμφωνα με όλους τους ομιλητές σχετικής επιστημονικής εκδήλωσης που οργανώθηκε με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Actelion.

Η Niemann-Pick τύπου C (NP-C), όπως τόνισαν οι ομιλητές, είναι μία σπάνια κληρονομική νόσος που προσβάλλει κυρίως παιδιά και εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Έως το 2008, η μόνη θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με NP-C ήταν η χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ασθένειας.

Σήμερα όμως υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία με τη φαρμακευτική ουσία μιγλουστάτη, η οποία εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2009 και ενδείκνυται για τη θεραπεία των εκφυλιστικών νευρολογικών εκδηλώσεων της NP-C. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία με μιγλουστάτη βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής και καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου.

Στη Δ. Ευρώπη, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ασθενών είναι 1 ανά 120.000 - 150.000 άτομα. Ωστόσο το ποσοστό αυτό πιθανόν να έχει υποεκτιμηθεί λόγω ενός αριθμού παραγόντων στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η έλλειψη απλών διαγνωστικών εξετάσεων, οι διαφορετικές εικόνες εμφάνισης της νόσου και η έλλειψη ευαισθητοποίησης, που καθιστούν τη διάγνωση των ασθενών ιδιαίτερα δύσκολη.

Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν ειδικά κέντρα διάγνωσης και παρακολούθησης ασθενών σε ορισμένες πόλεις στην Ελλάδα.

Η NP-C είναι μια νευρο-σπλαχνική νόσος που εκδηλώνεται με σπλαχνικά, νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα ποικίλουν μεταξύ των ασθενών και ξεκινούν συνήθως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και νέους , παρά το ότι ορισμένοι ασθενείς δεν διαγιγνώσκονται έως την ενήλικη ζωή. Πιο συχνά η νόσος εμφανίζεται στην σχολική ηλικία με σταδιακή εμφάνιση προβλημάτων στη μάθηση, διαταραχών συμπεριφοράς και διαταραχών στο κινητικό συντονισμό όπως αστάθεια βάδισης. Προοδευτικά, οι διαταραχές επιδεινώνονται με την εμφάνιση αταξίας, δυστονίας, δυσαρθρίας και διαταραχή στην κίνηση των οφθαλμών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχει ιστορικό παρατεταμένου ικτέρου στην νεογνική και πρώιμη βρεφική περίοδο.

Στους ενήλικες, η νόσος εμφανίζεται κυρίως με ψυχιατρικές εκδηλώσεις ή πρώιμη άνοια. Μπορεί να συνυπάρχουν επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές της κινητικότητας, αιφνίδιες πτώσεις, δυσαρθρία,παράλυση της κάθετης κίνησης του βλέμματος και γελαστική καταπληξία.

Τα συμπτώματα της NP-C δεν είναι ειδικά για την νόσο και αυτό καθιστά τη διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ιατρών για την παραπομπή στα ειδικά κέντρα σε περίπτωση πιθανής διάγνωσης.
Σημαντικό εργαλείο στην αναγνώριση ασθενών που θα πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω έλεγχο για αυτή τη σπάνια ασθένεια, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη διάγνωση της νόσου αποτελεί ο «Διαγνωστικός Αλγόριθμος».

Ο «Διαγνωστικός Αλγόριθμος» έχει αναπτυχθεί για να βοηθήσει τους γιατρούς, που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ασθένεια, να κατανοήσουν τα βασικά σημεία και συμπτώματα και να διερεύνησουν την NP-C ως μία πιθανή διάγνωση. Ο «Διαγνωστικός Αλγόριθμος», που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, τo Μάιο 2012, αποδίδει μια αριθμητική τιμή για καθένα από τα επιμέρους, κοινά για την ασθένεια, συμπτώματα. Προσθέτοντας τις βαθμολογίες από τις τρείς βασικές κατηγορίες συμπτωμάτων, σπλαχνικά-νευρολογικά-ψυχιατρικά και το οικογενειακό ιστορικό προκύπτει μια συνολική βαθμολογία που δείχνει κατά πόσο ή όχι ο ασθενής πρέπει να παραπεμφθεί σε ένα ειδικό κέντρο για περαιτέρω διερεύνηση της κατάστασης.

Ο «Διαγνωστικός Αλγόριθμος» αποτελεί ένα απλό στη χρήση και διαδραστικό εργαλείο ελέγχου, που μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη αναγνώριση ασθενών με υψηλή υποψία της νόσου. Η ιστοσελίδα www.npc-si.com περιέχει, την ηλεκτρονική μορφή του «Διαγνωστικού Αλγόριθμου» καθώς και πληροφορίες σχετικά με το πώς αναπτύχθηκε αυτό το εργαλείο, και μία επισκόπηση των σπλαγχνικών, νευρολογικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων της NP-C.

 
Σύμπραξη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με την INTERAMERICAN PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 31 Οκτώβριος 2012 11:08

Εν όψει της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) και η INTERAMERICAN ανακοινώνουν την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, με στόχο την πρακτική υποστήριξη της διακομιδής οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση, καθώς και τη σύμπραξη στην προσπάθεια διάδοσης της ιδέας της δωρεάς.

Συγκεκριμένα, η INTERAMERICAN θα διαθέτει, σε περίπτωση ανάγκης, ασθενοφόρα οχήματα του στόλου της για την επείγουσα μεταφορά μοσχευμάτων και κατά περίπτωση, θα υποστηρίζει τη διακομιδή από αέρος, με διάθεση εναέριου μέσου. Παράλληλα, η εταιρεία θα εξετάσει τον τρόπο κάλυψης με δωρεάν ταξιδιωτική ασφάλιση των χειρουργικών ομάδων των Μονάδων Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων, που ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα στα νοσοκομεία όπου πραγματοποιούνται δωρεές οργάνων και συνοδεύουν τα μοσχεύματα πίσω στα νοσοκομεία όπου πρόκειται να μεταμοσχευτούν. Ακόμη, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος του Ε.Ο.Μ. για την ανάπτυξη της εθελοντικής δωρεάς ιστών και οργάνων και της έμπρακτης κοινωνικής υπευθυνότητας της INTERAMERICAN, θα οργανωθούν από κοινού ενέργειες σχετικής ενημέρωσης του προσωπικού της εταιρείας, των συνεργατών, των ασφαλισμένων της και της ευρύτερης κοινωνίας.

Αναφερόμενος στη σύμπραξη αυτή, ο κ. Αναστάσιος Χατζής, πρόεδρος του Ε.Ο.Μ., δήλωσε: «Η πρωτοβουλία της INTERAMERICAN είναι για εμάς σημαντική και θα υποστηρίξει έμπρακτα το έργο μας σε δύο σημαντικούς τομείς, στην ενημέρωση του κοινού μέσα από το δίκτυο των αξιόπιστων συνεργατών της εταιρείας, καθώς και στη διασφάλιση των μεταφορών τόσο των μοσχευμάτων όσο και των χειρουργικών ομάδων μας. Ειδικά μάλιστα η ασφάλιση των γιατρών και των συντονιστών που νυχθημερόν μεταβαίνουν σε όλη την επικράτεια, υπό αντίξοες συνθήκες και υπό στενά χρονικά περιθώρια, αποτελεί αναγνώριση του έργου των Ελληνικών Μονάδων Μεταμόσχευσης καθώς και ανακούφιση ότι οι άνθρωποί τους εργάζονται για το καλό άλλων ανθρώπων με κάλυψη και με ασφάλεια».

Eκ μέρους της INTERAMERICAN, ο κ. Γιάννης Ρούντος, διευθυντής δημοσίων σχέσεων και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, επισήμανε: «Η δωρεά οργάνων και ιστών αποτελεί κορυφαία πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού και κατά την έννοια αυτή θέλουμε να χαρακτηρίζει την εταιρεία μας, που έχει αναπτύξει κοινωνική κουλτούρα με ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα υγείας. Αυτή η πρωτοβουλία εγγράφεται στη δέσμη των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η INTERAMERICAN σε συνάφεια με τις επιχειρησιακές μας δραστηριότητες ασφάλισης και υπηρεσιών υγείας, για να γίνεται πράξη το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία, χωρίς διακρίσεις. Ταυτόχρονα, νοηματοδοτεί με ιδιαίτερη αξία την εθελοντική κοινωνική συνεισφορά των ανθρώπων της εταιρείας».

 
ΕΟΦ: "Όχι" στη συνταγογράφηση με δραστική PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 30 Οκτώβριος 2012 19:10
Ολέθριες οι συνέπειες από την εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική

 

Τις ολέθριες συνέπειες της υποχρεωτικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χορήγηση του φθηνότερου από το φαρμακοποιό επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την απόλυτη αντίθεσή της στο εν λόγω μέτρο. Σύμφωνα με την ΠΕΦ, η εφαρμογή του μέτρου θα έχει μια σειρά από επιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν.

1. Αύξηση της δαπάνης

Η συνταγογράφηση με δραστική

 • Αφήνει αλώβητη τη δαπάνη για τα προστατευμένα με πατέντο, εισαγόμενα φάρμακα
 • Οδηγεί στην αύξηση της δαπάνης μετατοπίζοντας τη συνταγογράφηση σε ακριβότερα φάρμακα
 • Επιβάλει σταδιακά ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά

Οι ιατροί, έχοντας την ευθύνη της θεραπείας του ασθενή, προτιμούν να συνταγογραφήσουν ένα φάρμακο που γνωρίζουν και εμπιστεύονται αντί κάποιας δραστικής ουσίας με άγνωστη αποτελεσματικότητα, που θα χορηγηθεί από τον φαρμακοποιό με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή.
Αυτό συνεπάγεται τη στροφή της συνταγογράφησης, για τις ίδιες ενδείξεις, σε νεώτερα, με προστασία πατέντου ακριβότερα φάρμακα, όπου εμπορική ονομασία και δραστική συμπίπτουν.

2. Δημιουργία μονοπωλίου στη φαρμακευτική ενημέρωση

Η συνταγογράφηση με δραστική θα οδηγήσει σε απαξίωση των γενοσήμων μέσω της μετατροπής τους σε απλά εμπορικά προϊόντα χωρίς σήμα, με αποτέλεσμα την δημιουργία μονοπωλίου στην φαρμακευτική ενημέρωση για τα εισαγόμενα, προστατευμένα με πατέντο, ακριβότερα φάρμακα.
Εφόσον δεν υπάρχει κίνητρο για την προώθηση των γενοσήμων, η φαρμακευτική ενημέρωση θα αφορά μόνο τα πρωτότυπα ακριβότερα φάρμακα και θα επιβληθούν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού.

3. Αθρόα εισαγωγή γενοσήμων από τρίτες χώρες

Η συνταγογράφηση με δραστική ανοίγει την κερκόπορτα σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα που παράγονται σε χώρες χαμηλού κόστους, με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή. Η εξέλιξη αυτή θα θέσει σε συναγερμό τον ήδη υποστελεχωμένο ΕΟΦ, την ίδια στιγμή που το θέμα της ποιότητας και η αντιμετώπιση της διακίνησης των πλαστών φαρμάκων κυριαρχούν στην ατζέντα χωρών με πολύ προηγμένα συστήματα ελέγχου.

4. Διάλυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων

Καμία εγχώρια παραγωγική μονάδα δεν μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα της σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Οι μεγαλοεισαγωγείς, χωρίς επενδύσεις στη χώρα και καταβολή φόρων και εισφορών, θα διαλύσουν την αγορά εφαρμόζοντας dumping τιμών και δεδομένης της εξουδετέρωσης του ανταγωνισμού, θα μπορούν να κανονίζουν τις τιμές κατά το δοκούν. Το αποτέλεσμα θα είναι η εγκαθίδρυση ολιγοπωλίου, η αποβιομηχάνιση, η ανεργία και η πλήρης εξάρτηση από τα εισαγόμενα φάρμακα. Το τελευταίο συνιστά διαρκές οικονομικό έγκλημα, αν λάβουμε υπόψη ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου στα φάρμακα φτάνει τα 2,5 δισ το χρόνο.

5. Υποβάθμιση της ποιότητας της θεραπείας των ασθενών

Η αρμόζουσα θεραπεία για κάθε ασθενή αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη του θεράποντος ιατρού. Οι συνεχείς αλλαγές των φαρμάκων, αναλόγως του τι χορηγεί κάθε φορά το φαρμακείο, θέτουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο τους χρόνια πάσχοντες και τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κος Θεόδωρος Κωλέτης, τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης δηλώνοντας τα εξής: «Αν κάτι γεννά επιπλέον ερωτήματα, είναι η λυσσαλέα επιμονή της Τρόικας στην εφαρμογή του μέτρου, την ίδια στιγμή που το μέτρο της αποζημίωσης με βάση τη φθηνότερη δραστική ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία και εξασφαλίζει ταυτόσημο οικονομικό αποτέλεσμα, με σεβασμό στις επιλογές γιατρών και ασθενών. Η ΠΕΦ έχει επανειλημμένα καταθέσει τις ανησυχίες της, ο ιατρικός κόσμος τονίζει τον κίνδυνο από την πιθανή εφαρμογή του μέτρου, η ελληνική κοινωνία αντιδρά και η Πολιτεία φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις ολέθριες συνέπειες κινήσεων που στόχο έχουν να μετατρέψουν τον Έλληνα ασθενή σε πειραματόζωο. Και όλα αυτά, προς εξυπηρέτηση συμφερόντων μερικών μεγαλοεισαγωγέων. Πιστεύουμε πως έφτασε η ώρα όλοι μαζί να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους προασπίζονται συμφέροντα εις βάρος της υγείας του ελληνικού λαού και της επιβίωσης της χώρας.»

 
Σωστή ενημέρωση και όχι πανικό, συνιστούν οι ειδικοί για την λύσσα PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 30 Οκτώβριος 2012 19:00

Σωστή ενημέρωση, πρόληψη, επαγρύπνηση, όχι πανικό αλλά και εμβολιασμό ΟΛΩΝ των οικόσιτων και αδέσποτων ζώων συνιστούν ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή την επανεμφάνιση του ιού της λύσσας στη χώρα μας μετά από 25 χρόνια.

Για το θέμα η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για του τρόπους μετάδοσης και πρόληψης της λύσσας.

«Η επανεμφάνιση της λύσσας στη χώρα μας δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία υπερβολών και πανικού. Αυτό που χρειάζεται είναι η σωστή ενημέρωση και η λήψη των κατάλληλων μέτρων από τους αρμόδιους φορείς» τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Κατερίνα Λουκάκη, ανοίγοντας την Συνέντευξη Τύπου.

Ο ιός της λύσσας εντοπίστηκε σε αλεπού στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης. Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 19 Οκτωβρίου, με ανακοίνωση του Εθνικού Εργαστήριου Αναφοράς για τη Λύσσα του Κτηνιατρικού Ινστιτούτου Αθηνών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΣΑ

«Η λύσσα οφείλεται σε ιό, ο οποίος προκαλεί θανατηφόρο λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται ανάμεσα στα άγρια, τα οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο» ανέφερε ο καθηγητής Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας κ. Βασίλειος Κοντός.

«Ο ιός της λύσσας προκαλεί σοβαρή νευρική νόσο, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί είναι 100% θανατηφόρος μετά την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων. Αντίθετα, είναι 100% ιάσιμη εφόσον ο ασθενής ξεκινήσει άμεσα αντιλυσσική αγωγή. Η αντιλυσσική αγωγή περιλαμβάνει εμβολιασμό σε τρεις δόσεις εντός ενός μήνα και κατά περίπτωση, τη χορήγηση αντιλυσσικού ορού» τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος Τσακρής.

Σε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με ύποπτα άγρια η οικόσιτα ζώα, σε περιοχές όπου η λύσσα είναι συχνή, όπως κτηνίατρους και κυνηγούς, οι ειδικοί συνιστούν προληπτικό εμβολιασμό.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

«Η ιός της λύσσας», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Ιολογίας και Ιογενών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης «ανιχνεύεται συχνότερα σε αλεπούδες, ρακούν, κουνάβια, νυχτερίδες και άγριους σκύλους, που αποτελούν και δεξαμενές του ιού. Ο ιός μεταδίδεται από δήγμα ζώου, που απεκκρίνει τον ιό με το σάλιο του σε άλλο ζώο ή στον άνθρωπο. Πύλη εισόδου μπορεί να αποτελέσει και ένα εξωτερικό τραύμα που έρχεται σε επαφή με σάλιο ζώου, το οποίο πάσχει από λύσσα. Τουλάχιστον το 90% των κρουσμάτων λύσσας στον άνθρωπο οφείλεται σε δήγμα από λυσσασμένο οικόσιτο ή αδέσποτο ζώο συντροφιάς (σκύλο ή γάτα)».

Το πρόβλημα εντοπίζεται συχνότερα σε αδέσποτα ζώα και σε αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές όπου τα οικόσιτα ζώα είναι πιθανότερο να έρθουν σε επαφή με άγρια σαρκοφάγα.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

«Μοναδικό αποτελεσματικό μέσο πρόληψης της λύσσας αποτελεί ο εμβολιασμός ΟΛΩΝ των οικόσιτων, αλλά και των αδέσποτων ζώων» ανέφερε ο ιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Κυριάκης, διδάσκων στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΕ.

Για την πρόληψη της λύσσας στα οικόσιτα ζώα συντροφιάς (κυρίως σκύλους και γάτες), χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά εμβόλια. Ο εμβολιασμός των ζώων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από κτηνίατρο.

Στην Ευρώπη, αλλά και τη Βόρεια και Νότια Αμερική για την εκρίζωση ή τον έλεγχο της λύσσας στα άγρια ζώα χρησιμοποιούνται εμβόλια σε μορφή δολωμάτων. Ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση η χρήση των παραπάνω εμβολίων έχει συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των κρουσμάτων λύσσας στα άγρια ζώα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπυρίδων Ντουντουνάκης, Διευθυντής του Τμήματoς Ζωοανθρωπονόσων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) περιέγραψε το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας που εφαρμόζουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και τα μέτρα επαγρύπνησης που έχουν λάβει οι αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες μετά από την ανίχνευση του ιού στη χώρα μας.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ ΣΤΑ ΖΩΑ

Το προσβεβλημένο οικόσιτο ζώο μπορεί να αναγνωριστεί σχετικά εύκολα διότι:

 • Aλλάζει συμπεριφορά καθώς αποφεύγει τον άνθρωπο
 • Κρύβεται σε σκοτεινά μέρη
 • Γαυγίζει χωρίς λόγο
 • Ερεθίζεται εύκολα από το φως ή το θόρυβο
 • Δεν έχει όρεξη για φαγητό
 • Παρουσιάζει αστάθεια και επιτίθεται συχνά χωρίς να υπάρχει λόγος
 • Η όψη του είναι σχετικά άγρια ενώ παρουσιάζει ασυνήθη σιελόρροια

Αν ένας άνθρωπος δαγκωθεί από σκύλο ή γάτα ύποπτο για λύσσα συνίσταται η σύλληψη του ζώου και η παρακολούθηση του για διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών. Εάν το ζώο δεν εκδηλώσει νόσο δεν υπάρχει λόγος έναρξης αντιλυσσικής θεραπείας στον άνθρωπο. Ζώα που έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας έχουν ελάχιστες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό.

ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής κ. Κοντός, η λύσσα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και σε μικρότερο βαθμό της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική καταγράφονται κρούσματα κυρίως σε ζώα και πολύ σπάνια σε ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 50.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λύσσα, κυρίως στην Ινδία και την Αφρική. Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο καταγράφονται και επιβεβαιώνονται εργαστηριακά περίπου 6.000 κρούσματα σε ζώα (κυρίως άγρια σαρκοφάγα), ενώ 8 με 10 άνθρωποι πεθαίνουν από λύσσα. Όλα τα περιστατικά που αναφέρονται σε ανθρώπους διαπιστώθηκαν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τέλος, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν αντιλυσσική αγωγή μετά από την έκθεσή τους σε ζώο ύποπτο για λύσσα.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Η Ελλάδα, όπως τόνισαν οι κ. Κοντός και Μπιλλίνης ήταν ελεύθερη λύσσας από το 1987, μετά από την εφαρμογή συστηματικών εμβολιασμών κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Όμως, τα τελευταία χρόνια κρούσματα λύσσας καταγράφονται σε όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η Ελλάδα.

Ο ιός ενδημεί στην άγρια πανίδα στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ καταγράφονται σποραδικά κρούσματα σε σκύλους και κυρίως σε γάτες σε όλα τα Βαλκάνια.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας.

Δείγματα συλλέγονται από άγρια σαρκοφάγα, αλλά και ύποπτα ζώα συντροφιάς και εξετάζονται στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα του Κτηνιατρικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η κατάσταση δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα επιτήρησης οδήγησε στην πρόσφατη καταγραφή περιστατικού λύσσας στη χώρα μας και συγκεκριμένα σε αλεπού, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εντατικοποίηση του παραπάνω προγράμματος από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ.

Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο γ.γ του υπουργείου κ Δημήτρης Μελάς, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων κ Άγγελος Αντωνόπουλος και εκπρόσωπος του ΓΕΑ κ Γιάννης Ματζιάρας.

 
Οι γυναίκες που κόβουν το κάπνισμα κερδίζουν χρόνια PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 29 Οκτώβριος 2012 21:09

tsigaroΟι γυναίκες που σταματούν το κάπνισμα πριν τα 40 ζουν περισσότερα χρόνια, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος να πεθάνουν από ασθένειες που συνδέονται με αυτή την κακή συνήθεια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό έντυπο «The Lancet».

Η διακοπή του καπνίσματος μέχρι τα 30 μειώνει κατά 97% τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου, ενώ μέχρι τα 40 τον μειώνει κατά 90%.

Στην έρευνα, που είχε διάρκεια 12 χρόνια, συμμετείχαν 1,3 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας 50 έως 65 ετών.

Το 20% των γυναικών ήταν καπνίστριες, το 28% είχε διακόψει το κάπνισμα και το 52% δεν είχε καπνίσει ποτέ.

Συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, κοινωνικά και ιατρικά στοιχεία και ξαναρωτήθηκαν μετά από 3 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι καπνίστριες πέθαναν 10 χρόνια νωρίτερα, από αυτές που δεν κάπνιζαν καθόλου.

Επίσης όσες κάπνιζαν ακόμη και μετά τα τρία χρόνια που ξαναρωτήθηκαν, είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες από τις μη καπνίστριες, να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 9 χρόνια.

Ο κίνδυνος του πρόωρου θανάτου αυξήθηκε με την ποσότητα του καπνού που εισέπνεαν, αλλά και για τους καπνιστές που έκαναν λιγότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα διπλασιάστηκαν οι πιθανότητες.

Κατά την διάρκεια της έρευνας σημειώθηκαν 66.000 θάνατοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αίτια οφείλονταν σε παθήσεις που συνδέονται με το κάπνισμα, όπως καρκίνος του πνεύμονα, χρόνια πνευμονική νόσος, καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά.

Παρά το γεγονός ότι τα αριθμητικά στοιχεία προέρχονται από γυναίκες, οι ειδικοί λένε ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο.


Πηγή: www.telegraph.co.uk

 
Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά ευθύνονται για τα εγκεφαλικά στις γυναίκες PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 28 Οκτώβριος 2012 20:42

anapsiktikoΟι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά ζαχαρούχα αναψυκτικά έχουν 83% πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες.

Τα ευρήματα μιας ομάδας ειδικών από το πανεπιστήμιο της Osaka, έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών και αναψυκτικών χαμηλών θερμίδων αυξάνει τις πιθανότητες στις γυναίκες να υποστούν θρόμβωση στον εγκέφαλο κατά 80%, αλλά δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τους άνδρες.

Τα εγκεφαλικά σκοτώνουν περίπου 200 άτομα κάθε μέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν μείνει ανάπηροι και ζουν με το φόβο ότι ένα δεύτερο ή ακόμα και τρίτο επεισόδιο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια διακρίνονται σε ισχαιμικά, που είναι πιο συχνά κατά 85% και σε αιμορραγικά (15%). Στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, η θρόμβωση διακόπτει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Ενώ στα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, ένα αιμοφόρο αγγείο σπάει στον εγκέφαλο προκαλώντας δυνητικά θανατηφόρα αιμορραγία.

Στο παρελθόν πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει την αύξηση της κατανάλωσης των αναψυκτικών με αυξημένο ποσοστό παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια.

Η νέα έρευνα είναι από τις λίγες που εξέτασαν την ακριβή σχέση μεταξύ κατανάλωσης αναψυκτικών και του ποσοστού των θρομβώσεων στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 40.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40 και 59 επί 18 χρόνια καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες τους, καθώς και την κατανάλωση αναψυκτικών. Κατά την διάρκεια της έρευνας σχεδόν 2.000 από τους εθελοντές υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ανέλυσαν τι ποτά έπιναν τα θύματα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό σε σύγκριση με αυτούς που δεν εμφάνισαν θρόμβους.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» και έδειξαν ότι οι γυναίκες που έπιναν καθημερινά αναψυκτικά, αντιμετώπιζαν 83% πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο από τις γυναίκες οι οποίες έπιναν σπάνια ή ποτέ αναψυκτικά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν βρήκαν καμία σύνδεση της κατανάλωσης αναψυκτικών με τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια ή με καρδιακή πάθηση.

 

Πηγή: www.dailymail.co.uk

 
Νέο σύστημα διενέργειας εξετάσεων αίματος στο Γ.Ν.Α. "Γεννηματάς" PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 27 Οκτώβριος 2012 13:35

Σήμερα, Παρασκευή 26 Οκτωβρίου στο Βιοχημικό εργαστήριο τού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Γ. Γεννηματάς" εγκαινιάστηκε το νέο αναβαθμισμένο και πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα διενέργειας εξετάσεων. Το ρομποτικό αυτό σύστημα διασυνδέει όλους τους βιοχημικούς και ανοσολογικούς αναλυτές και αυτοματοποιεί τόσο την προ-αναλυτική όσο και τη μετα-αναλυτική διαδικασία, με αποτέλεσμα η διαχείριση των δειγμάτων αίματος και η έκδοση των αποτελεσμάτων να γίνεται πλέον άμεσα και αυτοματοποιημένα. Με τον τρόπο αυτό, υπερδιπλασιάζεται ο αριθμός τόσο των εξετάσεων όσο και των δειγμάτων αίματος που μπορεί να διαχειριστεί το εργαστήριο, με διαδικασίες που διασφαλίζουν την ποιότητα των αποτελεσμάτων και ελαχιστοποιούν το κόστος.

Ο Αν. Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Χρήστος Τσάμης δήλωσε ότι, «Με το νέο ρομποτικό σύστημα διενέργειας των εξετάσεων το νοσοκομείο μας αποκτά πλέον τη δυνατότητα άμεσης και αυθημερόν, διεκπεραίωσης και έκδοσης αποτελεσμάτων, πλέον των 100 διαφορετικών εξετάσεων (όπως καρκινικοί δείκτες, βιοχημικές εξετάσεις κ.λ.π.) και για περισσότερους από δύο χιλιάδες ασθενείς ημερησίως. Ταυτόχρονα, το νοσοκομείο αποκτά τεχνολογία αιχμής που το καθιστούν εφάμιλλο των μεγαλύτερων νοσηλευτικών ιδρυμάτων παγκοσμίως». Επίσης πρόσθεσε ότι «Αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό μήνυμα, για τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς που διανύουμε ιδιαίτερα για συνανθρώπους μας με προβλήματα υγείας, και επιβεβαιώνει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας, παρ' όλες τις αντίξοες συνθήκες, κάνει προσπάθειες εκσυγχρονισμού και διαθέτει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα μέσα να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους όσοι τις έχουν ανάγκη.»

Στην ιστοσελίδα μας http://www.gna-gennimatas.gr μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, το ιστορικό της διαχρονικής εξέλιξης του, καθώς και πληροφορίες και ειδήσεις για το έργο και τις δράσεις μας.

 
Ανάκληση πορτοκαλάδας και λεμονάδας ΛΟΥΞ PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 27 Οκτώβριος 2012 13:29

loux-1Μετά από διερεύνηση καταγγελιών πολιτών, και σε συνέχεια σχετικών ελέγχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δυτικής Ελλάδας και Αττικής του ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών σε πορτοκαλάδα και λεμονάδα ΛΟΥΞ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα προϊόντα:

α) Πορτοκαλάδα ΛΟΥΞ (πορτοκαλί καπάκι) συσκευασίας 330 ml με ημερομηνίες λήξης 16-01-13, 20-01-13, 21-01-13, 26-02-13.
β) Πορτοκαλάδα ΛΟΥΞ (πορτοκαλί καπάκι) συσκευασίας 500 ml με ημερομηνία λήξης 18-01-13.
γ) Λεμονάδα ΛΟΥΞ συσκευασίας 330 ml με ημερομηνίες λήξης 10-01-13, 17-01-13, 08-02-13, 16-02-13, 24-02-13.
δ) Λεμονάδα ΛΟΥΞ συσκευασία 1,5 L με ημερομηνίες λήξης 04-02-13, 12-02-13.

Τα ανωτέρω προϊόντα παρασκευάζονται από την εταιρία «ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.», Κεφαλόβρυσο Σαραβαλίου, Πατρών.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων. Η εταιρία ανταποκρινόμενη άμεσα απέσυρε προληπτικά όλα τα ανωτέρω προϊόντα με τις αντίστοιχες συσκευασίες τους και ημερομηνίες λήξης από 01-01-13 έως 31-01-13 καθώς και από 01-02-13 ως 28-02-13.

Οι σχετικοί έλεγχοι συμπεριλαμβανομένων και των εργαστηριακών δοκιμών από το Γενικό Χημείο του Κράτους συνεχίζονται.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν για προληπτικούς λόγους.

 
ΕΦΕΤ: Ανάκληση κουλουριών με στέβια PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 25 Οκτώβριος 2012 15:11

efet-koulourakiaΟ ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο υποδοχής καταγγελιών πολιτών, έγινε αποδέκτης καταγγελίας που αφορούσε στη διακίνηση προϊόντος ''κουλουράκια'', στο οποίο περιέχεται η γλυκαντική ύλη γλυκοζίτες στεβιόλης (Ε960). Σύμφωνα με την Ενωσιακή Νομοθεσία, η χρήση γλυκοζιτών στεβιόλης δεν επιτρέπεται για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία "STEVIA, κουλουράκια χωρίς ζάχαρη με στέβια", σε συσκευασία των 330g, με ημερομηνίες λήξης 19/09/13, 28/09/13, 4/10/13 και 9/10/13. Το προϊόν παρασκευάζεται από την εταιρία: «ΒΙΟΛΑΝΤΑ Α.Ε.», 6o χλμ Τρικάλων – Καρδίτσας 42100 Τρίκαλα.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση / απόσυρση των συγκεκριμένων προϊόντων από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα , να μην τα καταναλώσουν.

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας δήλωσε : « Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας προς κάθε κατεύθυνση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Θα πρέπει όλοι μας να μην επιτρέψουμε η οικονομική κρίση να μετατραπεί σε διατροφική».

 
Ο μη θηλασμός αυξάνει τον κίνδυνο για θορυβώδη αναπνοή και προβλήματα συμπεριφοράς PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 25 Οκτώβριος 2012 10:52

Ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικής της Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου του Οχάιο και το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Βανκούβερ έκαναν μια σημαντική δουλειά πάνω στο πρόβλημα της θορυβώδους αναπνοής στην νηπιακή ηλικία, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics τον Αύγουστο 2012.

Η θορυβώδης αναπνοή (ροχαλητό) στην ηλικία των 2 με 3 ετών είναι συχνό πρόβλημα, που πολλές φορές έχει να κάνει με μεγάλες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), με συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και με αποφρακτική άπνοια στον ύπνο. Αφορά ένα 10% των παιδιών αυτής της ηλικίας. Οι ερευνητές από την Αμερική θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο το επίμονο ροχαλητό σε αυτήν την ηλικία συσχετίζεται με προβλήματα στην γνωσιακή ανάπτυξη και στην συμπεριφορά, ενώ προσπάθησαν να διαπιστώσουν πιθανούς προδιαθεσικούς παράγοντες για την κατάσταση.

Στην μελέτη πήραν μέρος 249 παιδιά με τις μητέρες τους από την εγκυμοσύνη και την γέννηση, με προοπτική παρακολούθηση ξεκινώντας από το 2003. Στην ηλικία των 2 με 3 ετών οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που κατέταξε τα παιδιά σε τρεις κατηγορίες, όσα δεν ροχάλιζαν, όσα ροχάλιζαν παροδικά (στην ηλικία των 2 αλλά όχι των 3 ετών) και όσα ροχάλιζαν επίμονα (από 2 νύχτες την εβδομάδα και πάνω, και στα δύο και στα τρία τους). Μελετήθηκε η συμπεριφορά και η γνωσιακή λειτουργία όλων των παιδιών με την χρήση ειδικών σχετικών κλιμάκων (Behavior Assessment System for Children, Bayley Scales of Infant Development), ενώ αναλύθηκαν πιθανοί προγνωστικοί παράγοντες για θορυβώδη αναπνοή, όπως η φυλή και το φύλο, η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, το βάρος γέννησης, η έκθεση στο κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη και κατά την παιδική ηλικία, η διάρκεια σίτισης με μητρικό γάλα και η μάζα σώματος. Συγκεκριμένα οι μητέρες ρωτήθηκαν σε κάθε τηλεφωνική συνέντευξη και συνέντευξη από κοντά στην πορεία του χρόνου για το αν θηλάζουν ή δίνουν το γάλα τους, έως ότου αποθήλασαν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ομάδα νηπίων που ροχάλιζαν επίμονα είχε σημαντικά συχνότερα αναφερόμενα προβλήματα συμπεριφοράς, ιδιαίτερα υπερκινητικότητα, κατάθλιψη και ελλειμματική προσοχή. Οι πιο δυνατοί προγνωστικοί παράγοντες για το αν το παιδί θα ροχαλίζει και πόσο σοβαρά αποδείχτηκαν ότι ήταν η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και η απουσία ή η μικρότερη διάρκεια μητρικού θηλασμού ή σίτισης με μητρικό γάλα. Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν ότι τα παιδιά που έλαβαν μητρικό γάλα, ιδιαίτερα για μεγάλες περιόδους, είχαν εντυπωσιακά μειωμένο κίνδυνο για επίμονο ροχαλητό, ακόμα και μετά από συνυπολογισμό των άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα συμπεράσματα. Ενώ κανένα από τα παιδιά που έλαβαν μητρικό γάλα για τουλάχιστον 12 μήνες δεν εμφάνισε θορυβώδη αναπνοή, σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά που δεν θήλασαν καθόλου ή για μόλις ένα μήνα εμφάνισαν επίμονη θορυβώδη αναπνοή.

Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η επίμονη θορυβώδης αναπνοή συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς στο παιδί. Τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη για έλεγχο ρουτίνας από τον παιδίατρο για θορυβώδη αναπνοή κατά την νηπιακή ηλικία, ειδικά για παιδιά με χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο και παιδιά που δεν θήλασαν. Είναι επίσης σημαντικό να γίνει εφικτός και να ενθαρρυνθεί ο μητρικός θηλασμός ως μέσο πρόληψης αυτών των προβλημάτων στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Η μελέτη αυτή, καλύτερη ποιοτικά - ως προοπτική έρευνα- από παλιότερες αντίστοιχες μελέτες, έρχεται να ενισχύσει δεδομένα που καταδεικνύουν την απουσία μητρικού θηλασμού ως παράγοντα κινδύνου για προβλήματα στο ανώτερο αναπνευστικό και επομένως και για προβλήματα συμπεριφοράς.

 

Πηγή: Dean W. Beebe DW et al. Persistent Snoring in Preschool Children: Predictors and Behavioral and Developmental Correlates. Pediatrics; originally published online August 13, 2012

 

Μετάφραση: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCI IBCLC, Παιδίατρος-Σύμβουλος γαλουχίας

 
Εξίσου πλούσια σε βιταμίνες και τα κατεψυγμένα λαχανικά PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 25 Οκτώβριος 2012 10:41

lahanika-1Τα καταψυγμένα λαχανικά διατηρούν τους διατροφικούς τους δείκτες σε πάρα πολύ υψηλό βαθμό, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα νωπά πρώτης ημέρας συγκομιδής, ενώ υπερτερούν των νωπών από τη δεύτερη κιόλας ημέρα, καθώς και τις επόμενες, μετά τη συγκομιδή τους.

Προϋπόθεση αποτελεί, οι προδιαγραφές κατάψυξης και τα υπόλοιπα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας να είναι αυστηρά ελεγχόμενα.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της συγκριτικής έρευνας που πραγματοποίησε ο καθηγητής Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης με την υποστήριξη της εταιρίας τροφίμων «Μπάρμπα Στάθης», του ομίλου Vivartia.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αναζητήθηκε η συγκριτική σχέση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες λαχανικών (νωπών και κατεψυγμένων), κυρίως σε σχέση με το βαθμό οξείδωσης, που υφίσταται η βιταμίνη C, η οποία αποτελεί και τον πρωτεύοντα δείκτη διατροφικής αξίας και ποιότητας των προϊόντων. Οι άλλοι δύο δευτερεύοντες δείκτες που εξετάστηκαν, η βιταμίνη Α και οι διαιτητικές ίνες παρουσίασαν σταθερότερη συμπεριφορά και φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα αρνητικά κατά τη συντήρηση και στις δύο κατηγορίες προϊόντων.

Τα συγκριτικά στοιχεία έδειξαν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά, με βάση τη συγκέντρωση της βιταμίνης C, υστερούν διατροφικά κατά περίπου 5% -15% έναντι των νωπών μόνο την πρώτη ημέρα από την κοπή τους, ενώ από τη δεύτερη κιόλας μέρα «ισοδυναμούν» σε διατροφική και θρεπτική αξία. Τις επόμενες μέρες, όμως, τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν πιο σταθερή τη διατροφική τους ποιότητα, η οποία στα νωπά εξακολουθεί να φθίνει από μέρα σε μέρα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Τα γαλακτοκομικά βλάπτουν την γονιμότητα του ανδρών PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 24 Οκτώβριος 2012 21:09

Οι νέοι άντρες που τρώνε ακόμα και μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά, βλάπτουν σημαντικά την γονιμότητα τους σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαντ στην Βοστόνη.

Οι ερευνητές συγκρίνανε την διατροφή 189 ανδρών ηλικίας 19 έως 25 χρόνων, που δεν ήταν υπέρβαροι, είχαν καλή φυσική κατάσταση και έκαναν τουλάχιστον 1 1/2 ώρα άσκηση την εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, απαντώντας πόσο συχνά έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, κρέας και άλλα τρόφιμα κατά την διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας.

Οι ερευνητές εξέτασαν το σπέρμα των ανδρών, το σχήμα των σπερματοζωαρίων και το πόσο γρήγορα «κολυμπάνε» από τον κόλπο έως την σάλπιγγα της γυναίκας, όπου και συναντάνε το ωάριο.

Διαπίστωσαν ότι το σπέρμα των ανδρών που έτρωγαν περισσότερες από 3 μερίδες την ημέρα γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, είχε χαμηλότερη ποιότητα από τους άντρες που έτρωγαν λιγότερες.

Σαν μερίδα υπολογίζονται 28 γρ τυρί, ένα κουταλάκι του γλυκού κρέμα γάλακτος και μια μπάλα παγωτό ή ένα ποτήρι γάλα πλήρες.

Εκτιμάται ότι τα οιστρογόνα (γυναικεία ορμόνη) που περιέχονται στο αγελαδινό γάλα, καθώς και άλλες ενώσεις που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά όπως τα φυτοφάρμακα και τα βαρέα μέταλλα, μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητα των ανδρών.

Ο δρ. Allan Pacey, ειδικός γονιμότητας στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ δήλωσε: «οι άντρες δεν πρέπει να σταματήσουν τα γαλακτοκομικά, βασιζόμενοι σε αυτή την έρευνα. Η γονιμότητα των ανδρών που τρώνε γαλακτοκομικά, μπορεί να μειωθεί αλλά δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα ν' αποκτήσουν παιδί.».

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Σε μια άλλη μελέτη οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι άνδρες που έτρωγαν πολλούς υδατάνθρακες, είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία επηρεάζει την γονιμότητα καθώς αλλάζει την ισορροπία των ορμονών.


Πηγή: www.dailymail.co.uk

 
Πως να αποφεύγουμε τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) στα τρόφιμα! PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 24 Οκτώβριος 2012 18:27

Μέχρι και το 2008, οι δημοσκοπήσεις που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο, έδειξαν ότι το 90% των ανθρώπων εάν είχαν τον τρόπο να γνωρίζουν, θα απέφευγαν τους (ΓΤΟ) στα τρόφιμα τους. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, έχουν συντάξει ειδικά (εκτεταμένα) μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές στις περισσότερες χώρες δεν θα έχουν τρόπο να γνωρίζουν, εάν τα τρόφιμα που τρώνε οι ίδιοι και τα παιδιά τους περιέχουν προσμίξεις (ΓΤΟ).

Μέχρι και το 2008, η επισήμανση των (ΓΤΟ) στη συσκευασία των τροφίμων στην Αμερική ήταν παράνομη. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα καθώς εδώ και χρόνια η δημοκρατική διαδικασία πολλών εθνών, έχει αντικατασταθεί κρυφά, από την εταιριοκρατία των επιχειρήσεων πώλησης σπόρων.

Η Αμερική έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα (ΓΤΟ) στην τροφική αλυσίδα του δυτικού κόσμου, με τα ποσοστά να ξεπερνούν το 85% των προ-συσκευασμένων και επεξεργασμένων τροφών, οι οποίες είναι αποτέλεσμα γενετικής τροποποίησης.

Ως εκ τούτου, είναι φανερό ότι η ελευθερία και η ευημερία μας βρίσκεται κάτω από τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών που επιδιώκουν να αυξήσουν τα κέρδη τους εις βάρος της υγείας μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι απλά να προσπαθήσουμε να αποφεύγουμε τους (ΓΤΟ) συνολικά και να είμαστε προσεκτικοί στο τρόπο που ξοδεύουμε τα χρήματά μας και ποιές εταιρείες επιλέγουμε να υποστηρίζουμε.

Κάποιοι τρόποι για να μειώσουμε τις πιθανότητες κατανάλωσης ΓΤΟ είναι οι εξής:

1. Προτιμάμε προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς

Προς το παρόν, οι ΓΤΟ χρησιμοποιούνται μόνο από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες αγοράζουν κατευθείαν από μεγάλες φάρμες. Η παραγωγή από ντόπιες και οικογενειακές φάρμες, δεν έχει ακόμη πλήρως επηρεαστεί από τους ΓΤΟ. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουμε τους τοπικούς αγρότες και την υγεία μας.

2. Προτιμάμε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η διαδικασία πιστοποίησης ήταν ένας τρόπος που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε ότι η τροφή μας δεν περιείχε ΓΤΟ.

Ωστόσο με την εφαρμογή του Codex Alimentarius και την ακτινοβόληση των τροφών, τώρα πια η πιστοποίηση έχει μικρή σημασία. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να αποφεύγουμε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας που φέρουν την ένδειξη «σύμφωνα με τον Codex Alimentarius».

Επίσης θα πρέπει να διακρίνουμε τα τοπικά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας τα οποία μπορεί να μην έχουν περάσει τη διαδικασία πιστοποίησης, αλλά να είναι εξίσου κατάλληλα.

Ρωτήστε των αγρότη που τα καλλιεργεί, τι σπόρο χρησιμοποιεί... Ψάξτε το, μαζέψτε πληροφορίες για την τροφή σας... μην ντρέπεστε! Ότι βρίσκετε, μοιραστείτε το με φίλους.

3. Αποφεύγουμε τις τέσσερεις top καλλιέργειες (ΓΤΟ): Σόγια, Canola (Ελαιοκράμβη), Καλαμπόκι και Βαμβακόσπορος

Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι η χρήση της Canola στην Ελλάδα δεν έχει αυξημένα ποσοστά. Ωστόσο με το πέρασμα του καιρού οι ξενόφερτες, χαμηλές σε κόστος πρώτες ύλες, δεν θα μας αφήσουν αδιάφορους.

Σε γενικές γραμμές αυτό το βήμα είναι δύσκολο στην εφαρμογή καθώς κάθε φορά που τρώμε κάτι τηγανιτό απ' έξω ή μαγειρεύουμε με τα λάδια των
καλλιεργειών που αναφέρουμε στο τίτλο, οι πιθανότητες να καταναλώνουμε ΓΤΟ είναι πολύ μεγάλες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά να έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν έχει αναμειχτεί με κάποιο από τα παρακάτω γενετικά τροποποιημ-να λάδια (Σογιέλαιο, Ελαιοκράμβη, Καλαμποκέλαιο, Βαμβακέλαιο).

Το ίδιο συμβαίνει όταν καταναλώνουμε: πατατάκια, γάλα σόγιας, τσιπς καλαμποκιού, τάκος, κ.λ.π. Θα πρέπει να προτιμάμε τα προϊόντα αυτά μόνο εάν έχουν την ένδειξη «Μη γενετικά τροποποιημένο» ή "Non – GMO" ή "Organic".

4. Αποφεύγουμε τα συνθετικά πρόσθετα και τις γλυκαντικές ουσίες

Οι περισσότεροι από εμάς ίσως γνωρίζουμε για τους κινδύνους της χρήσης ασπαρτάμης (γνωστή και ως Ε951) αλλά δεν γνωρίζουμε ότι έχει κατασκευαστεί με τη χρήση γενετικής τροποποίησης. Επίσης πρέπει να δείχνουμε προσοχή στην βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) και πολλές βιταμίνες Β που έχουν δημιουργηθεί μέσω γενετικής τροποποίησης,... Ερευνήστε το !

5. Αναζητάμε την ταμπέλα με την ένδειξη «Μη γενετικά τροποποιημένο».

Αυτό αφορά κυρίως το κρέας που καταναλώνουμε διότι τα περισσότερα ζώα σήμερα τρέφονται με γενετικά τροποποιημένες τροφές. Εάν δεν υπάρχει ταμπέλα με αυτή την ένδειξη στο κρέας που αγοράζουμε, τολμάμε να επικοινωνωνήσουμε με τον παραγωγό και τον ρωτάμε εάν χρησιμοποιεί ΓΤΟ ζωοτροφές.

Έχουμε το θεμελιώδες δικαίωμα να γνωρίζουμε εάν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε έχουν μολυνθεί με ΓΤΟ και εάν χρειαστεί θα πρέπει να έχουμε θράσος προκειμένου να μεριμνήσουμε για τον εαυτό μας και την υγεία μας αφού το ίδιο το κράτος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει αντίθετη άποψη.


Γεράσιμος Κατραμάδος
Holistic Life
 
O-arm: πρωτοποριακό σύστημα ενδοχειρουργικής απεικόνισης PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 24 Οκτώβριος 2012 14:57

 

panel-24-10-12

 

«Διαστημικές» προδιαγραφές στη διενέργεια και των πλέον λεπτών επεμβάσεων της σύγχρονης Νευροχειρουργικής και Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, με τεράστια οφέλη για τους ασθενείς, εξασφαλίζει σήμερα ένα νέο, πρωτοποριακό σύστημα ενδοχειρουργικής απεικόνισης, το οποίο χρησιμοποιείται, πλέον, με επιτυχία και στη χώρα μας!

Πρόκειται για το πλήρες φορητό σύστημα αξονικής τομογραφίας O-arm, της εταιρίας υψηλής τεχνολογίας Medtronic, μια πολυδιάστατη, «επαναστατική» πλατφόρμα η χρήση της οποίας εφαρμόζεται, ήδη, στα μεγαλύτερα χειρουργικά κέντρα παγκοσμίως. Η πλατφόρμα αποτελεί «σταθμό» στην ενδοχειρουργική απεικόνιση και, σε συνδυασμό με το σύστημα χειρουργικής πλοήγησης (Navigation), είναι η μόνη που μπορεί να παρέχει στο χειρουργό 100% ακρίβεια στον εντοπισμό και τη διαχείριση ακόμα και των πιο ευαίσθητων βλαβών!

Η απόλυτη ακρίβεια του συστήματος επιτρέπει τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ακόμα και σε ανατομικώς εξαιρετικά επικίνδυνες περιοχές, ελαχιστοποιώντας την περίπτωση ιατρικού λάθους. Με τον τρόπο αυτόν, ιδιαίτερα λεπτές, ή και προηγουμένως ανεγχείρητες κρανιο-εγκεφαλικές επεμβάσεις για αφαίρεση όγκων εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, μυοσκελετικών όγκων λεκάνης και άκρων, ή, γενικότερα, ευαίσθητες επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης κτλ, με την πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία καθίστανται, πλέον, ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες.

Οι μοναδικές αυτές ιδιότητες του O-arm έχουν ως αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση του χειρουργικού χρόνου (ποσοστό έως και 50%), γεγονός που επιτρέπει, πλέον, το χειρουργείο ακόμα και σε περιπτώσεις ασθενών υψηλού κινδύνου! Ταυτόχρονα, πέραν της αύξησης των χειρουργικών ενδείξεων, το O-arm μπορεί να απεικονίζει τρισδιάστατα τα εσωτερικά όργανα του σώματος κατά την ώρα του χειρουργείου, εκμηδενίζοντας το διεγχειρητικό κίνδυνο και αυξάνοντας, ταυτόχρονα, το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.

Αυτά τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Α' Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κ. Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος και οι Νευροχειρουργοί του Νοσοκομείου «MEDITERRANEO» κ. κ. Γεώργιος Αθανασίου, Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής, και Βασίλειος Βουγιούκας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαγγελόπουλος, η Α' Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», εφαρμόζει σήμερα προηγμένες νέες τεχνολογίες διεχειρητικής πλοήγησης (navigation). Η μέθοδος χρησιμοποιείται, κατά κύριο λόγο, σε επεμβάσεις ολικών αρθροπλαστικών, τραυματολογία, επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, καθώς και, τελευταία, σε επεμβάσεις αφαίρεσης μυοσκελετικών όγκων των άκρων και της λεκάνης.

Ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος είναι ο εξής:

όπως οι δορυφόροι ανιχνεύουν τη θέση της μονάδας GPS στο αυτοκίνητό μας και το σύστημα πλοήγησης επιδεικνύει τη θέση του αυτοκινήτου στους τρέχοντες χάρτες, έτσι και μία κάμερα μέσα στο χειρουργείο ανιχνεύει τη θέση των χειρουργικών εργαλείων. Η θέση αυτή εμφανίζεται στην οθόνη του συστήματος, πάντα σε πραγματικό χρόνο, σε άμεση σχέση με την πραγματική ανατομία του ασθενούς (οπτική τεχνολογία εντοπισμού).

Τη θέση της κάμερας αντικαθιστά ένας πομπός. Ο πομπός παράγει ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο περιμετρικά του ασθενούς και οτιδήποτε μπαίνει στα όρια του πεδίου αναγνωρίζεται αυτόματα από το σύστημα (ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία εντοπισμού). Μικροσκοπικοί αισθητήρες προσαρμοσμένοι πάνω στα εργαλεία του χειρουργού αναγνωρίζονται και δίνουν στίγμα μέσα στο πεδίο. Το στίγμα αυτό δίνει μια συνεχή και μεγάλης ακρίβειας πληροφορία στο χειρουργό σχετικά με τη θέση των εργαλείων του και την ανατομία του ασθενούς.

Τα συστήματα χειρουργικής πλοήγησης βρίσκονται στη χειρουργική αίθουσα και χρησιμοποιούν είτε οπτική, είτε ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία εντοπισμού, ενώ αποτελούνται, αντίστοιχα, από την ειδική κάμερα ή τον πομπό, την υπολογιστική μονάδα με το λογισμικό, την οθόνη και τα ειδικά εργαλεία πλοήγησης, καθώς και adaptors για την αναγνώριση κοινών χειρουργικών εργαλείων από το σύστημα.

Η ειδική κάμερα / πομπός αναγνωρίζει και εντοπίζει τη θέση των κινούμενων εργαλείων, διασταυρώνοντας τα αντίστοιχα σήματα (ανάκλαση σφαιρών στην οπτική τεχνολογία, στίγμα σήματος στον χώρο στην ηλεκτρομαγνητική). Η υπολογιστική μονάδα λαμβάνει τα σήματα αυτά και η θέση τους απεικονίζεται στην οθόνη του συστήματος, όπου ο αντίστοιχος χάρτης, πλέον, είναι μια μαγνητική ή αξονική τομογραφία, ή και ο συνδυασμός των δύο, καθώς και περισσοτέρων απεικονιστικών εξετάσεων.

Τα νέα συστήματα χειρουργικής πλοήγησης παρέχουν μία ολοκληρωμένη μεθοδολογία απεικονιστικών εξετάσεων (μαγνητική τομογραφία, υπολογιστική τομογραφία, μαγνητική αγγειογραφία, αξονική αγγειογραφία, υπερηχογράφημα), προεγχειρητικού σχεδιασμού της επέμβασης, διεγχειρητικής πλοήγησης, αλλά και μετεγχειρητικής αρχειοθέτησης δεδομένων. Η χειρουργική πλοήγηση χρησιμοποιείται κυρίως στην Νευροχειρουργική, στην Ορθοπαιδική και στην Ωτορινολαρυγγολογία.

Η σύγχρονη τεχνολογία χειρουργικής πλοήγησης έχει συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο της Νευροχειρουργικής και έχει καθιερωθεί διεθνώς ως η μέθοδος εκλογής στις επεμβάσεις κρανίου, αντικαθιστώντας τις παλαιότερες στερεοτακτικές μεθόδους με χρήση πλαισίου.

Οι βασικές εφαρμογές στη Νευροχειρουργική είναι:

 • Αφαίρεση όγκων εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού. (Επιλογή κρανιοτομίας, πορείας προσέγγισης και χειρουργικής προσπέλασης, εντοπισμός και οριοθέτηση όγκου)
 • Βιοψία και τοποθέτηση καθετήρων
 • Λειτουργική Νευροχειρουργική (τοποθέτηση ηλεκτροδίων για εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση)

Η χρήση χειρουργικής πλοήγησης αναπτύσσεται ταχέως τα τελευταία χρόνια στις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, καθώς παρέχει τρισδιάστατη απεικόνιση των ανατομιών διεγχειρητικά και επιτρέπει, παράλληλα, τον εντοπισμό της ακριβούς θέσης των εργαλείων και εμφυτεύσιμων υλικών (βίδες) σε σχέση με τη συγκεκριμένη ανατομία. Επιτρέπει, συνεπώς, το λεπτομερή σχεδιασμό της χειρουργικής προσπέλασης, καθώς και την απεικόνιση της προσπέλασης των βιδών σε πραγματικό χρόνο.

Επιπλέον, η διεγχειρητική πλοήγηση χρησιμοποιείται, τελευταία, και στην χειρουργική των μυοσκελετικών όγκων. «Χρησιμοποιήσαμε σε αρκετές περιπτώσεις την πλοήγηση για διαδερμικό καυτηριασμό οστεοειδούς οστεώματος ή μεταστατικών βλαβών, σε συνδυασμό με οστεοπλαστική. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την τεχνική μας με την χρήση διεγχειρητικής πλοήγησης για την ασφαλή αφαίρεση όγκων της σπονδυλικής στήλης και κακοήθων όγκων της λεκάνης, με διατήρηση των υγιών ιστών πέριξ του όγκου και λιγότερες επιπλοκές και λειτουργικές απώλειες για τον ασθενή», επεσήμανε ο Καθηγητής.

Το βασικό χαρακτηριστικό της χειρουργικής πλοήγησης είναι ότι προσφέρει στον χειρουργό πληρέστερη πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο στο χειρουργείο, μέσω απεικόνισης της ανατομίας και των εργαλείων σε πολλαπλές όψεις (αξονικά, πρόσθια-οπίσθια, πλευρικώς), ή τρισδιάστατα.

Η πληροφόρηση αυτή μπορεί να προσφέρει τελικώς:

 • Μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα της επέμβασης:
  Για παράδειγμα, σε επεμβάσεις τοποθέτησης βιδών στο αυχενικό τόξο των σπονδύλων σε οπίσθια χειρουργική αντιμετώπιση σκολίωσης, όπου στα περιστατικά που χρησιμοποιήθηκε πλοήγηση έναντι των περιπτώσεων που χρησιμοποιήθηκαν μόνο συσκευές ακτινογράφησης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των περιπτώσεων κακής τοποθέτησης της βίδας - 1.8% έναντι 11%.
 • Μείωση του χρόνου χειρουργικής επέμβασης:
  Σε επεμβάσεις ανοιχτής οπίσθιας σπονδυλοδεσίας οσφυϊκών σπονδύλων παρατηρήθηκε ότι στα περιστατικά που χρησιμοποιήθηκε διεγχειρητική πλοήγηση ο συνολικός χρόνος επέμβασης μειώθηκε κατά μέσο όρο 40 λεπτά, έναντι των περιστατικών στα οποία χρησιμοποιήθηκαν μόνο συσκευές ακτινογράφησης.
 • Μείωση της έκθεσης σε ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια επεμβάσεων σπονδυλικής στήλης:
  Σε επεμβάσεις τοποθέτησης διαυχενικών βιδών παρατηρήθηκε μείωση του χρόνου έκθεσης σε ραδιενέργεια κατά 70% (από 11.5 sec για 2 βίδες ανά επίπεδο σπονδύλου με χρήση μόνο συσκευών ακτινογράφησης, σε 3.5sec με χρήση πλοήγησης).
 • Μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας για το χειρουργό στη διάρκεια της επέμβασης:
  Η χειρουργική πλοήγηση μπορεί να επιβεβαιώσει την κρίση του χειρουργού και τις αποφάσεις χειρισμού που προηγουμένως λάμβανε βασιζόμενος μόνο στη γνώση της ανατομίας.
 • Μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Α' Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Καθηγητής κ. Παπαγγελόπουλος επεσήμανε ότι είναι η αρχαιότερη Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική της Ελλάδας. Έχει αναπτύξει 12 εξειδικευμένες Κλινικές Μονάδες, μεταξύ των οποίων και τη Μονάδα Παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης και τη Μονάδα Μυοσκελετικών Όγκων. Εκτός του πρωτοποριακού κλινικού της έργου, που αποτυπώνεται σε διεθνείς δημοσιεύσεις, η Α' Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε φοιτητές, ιατρούς και άλλους λειτουργούς υγείας, ενώ, παράλληλα, εκπονεί πρωτότυπα ερευνητικά προγράμματα, με στόχο τη συνεχή προαγωγή της Ορθοπαιδικής επιστήμης στη χώρα μας.

Αναφορικά με τις επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι οι εκτεταμένες σπονδυλοδεσίες που εκτελούνται για βαριές σκολιώσεις, είτε εφηβικές – συγγενείς, είτε εκφυλιστικές, είναι από τις πλέον βαριές επεμβάσεις. Καθημερινά, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και του καθιστικού τρόπου ζωής, αυξάνουν οι ασθενείς για τους οποίους απαιτείται να υποβληθούν σε σπονδυλοδεσία. Πολλοί από τους ασθενείς αυτούς είναι μεγάλης ηλικίας και με πολλά συνοδά προβλήματα υγείας. Η αναισθησιολογική υποστήριξή τους είναι απαιτητική, αλλά αποτελεί και πρόκληση για τη σύγχρονη ιατρική.

Στην πράξη, το O-arm «ξεδιπλώνει» στο χειρουργό τη δύσκολη, και πολλές φορές «παράλογη», ανατομία της σπονδυλικής στήλης αυτών των ασθενών, χάρη στην προβολή της περιοχής σε 3 επίπεδα, σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, η χρήση του o-arm εκμηδενίζει τις πιθανές τεχνικές δυσκολίες στις επεμβάσεις αυτές. Το δυσκολότερο και πλέον χρονοβόρο μέρος της επέμβασης μπορεί, πλέον, να προβλεφθεί χρονικά με ακρίβεια, γεγονός που είναι δυνατό να μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο του χειρουργείου έως και στο 1/3. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα ασφαλούς επέμβασης για ασθενείς που προηγουμένως ήταν υψηλού κινδύνου, καθώς και μείωσης της νοσηρότητας αυτών των επεμβάσεων.

Για τους ίδιους λόγους της πλήρους αποκάλυψης της ανατομίας, πλέον δεν προσπερνιούνται σπόνδυλοι που, λόγω της ανατομικής τους δυσκολίας παραλείπονται, ούτε και χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν τεχνικές λιγότερο αποτελεσματικές, ώστε, τελικά, όλοι οι σπόνδυλοι να συμμετέχουν στη σπονδυλοδεσία με χρήση κοχλιών, με προφανώς εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Επιπλέον, επεσήμανε ο κ. Αθανασίου, είναι γνωστός ο φόβος των ασθενών για παράλυση μετά από χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη. Τώρα, πλέον, η ανασφάλεια για το νευρικό ιστό και ο φόβος του χειρουργού και του ασθενούς για κάποιου είδους παράλυση είναι, πράγματι, σε μηδενικό επίπεδο.

Χάρη στη μείωση του χρόνου επέμβασης και των πιθανών επιπλοκών του νευρικού ιστού, είναι δυνατή η επίτευξη μικρότερου χρόνου αναισθησίας, μικρότερης απώλειας αίματος, λιγότερων μεταγγίσεων, μικρότερης έκθεσης σε λοιμώξεις, βραχύτερης παραμονής στην Εντατική Μονάδα μετά το χειρουργείο και, γενικότερα, σημαντικής μείωσης του stress του ασθενούς, με αποτέλεσμα μικρότερη νοσηρότητα από μη χειρουργικά προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Βουγιούκας υπογράμμισε ότι η νευροπλοήγηση αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι πολλών ειδών Χειρουργικής (Νευροχειρουργική, Γενική Χειρουργική, Ορθοπαιδική, Γναθοχειρουργική) τα τελευταία δέκα χρόνια. Πρόκειται για τεχνική κατά την οποία χρησιμοποιούνται, ως επί το πλείστον, προεγχειρητικές ακτινογραφικές εικόνες (μαγνητική και αξονική τομογραφία) για τη σίγουρη πλοήγηση/καθοδήγηση του χειρουργού σε σημεία του σώματος με δύσκολη ανατομία και πρόσβαση.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, το χειρουργικό πεδίο αντιστοιχίζεται σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του μέρους του σώματος στο οποίο γίνεται η επέμβαση. Το μοντέλο αποθηκεύεται στη μνήμη του πλοηγού/υπολογιστή σε μορφή ακτινολογικής εικόνας. Με τον τρόπο αυτόν, οι εικόνες μεταβάλλονται σε χάρτες που αντιστοιχούν σε κάθε σημείο του χειρουργικού πεδίου. Μια μικρή αντένα τοποθετείται στο σώμα του ασθενούς. Ο πλοηγός αναγνωρίζει την αντένα και ο χειρουργός μπορεί, πλέον, να χρησιμοποιεί τα ειδικά εργαλεία με την καθοδήγηση του πλοηγού.

Το O-arm αποτελεί την τελευταία εξέλιξη των συστημάτων νευροπλοήγησης σε ότι αφορά τις ειδικότητες της Νευροχειρουργικής και της Ορθοπαιδικής. Πρακτικά, το σύστημα παράγει μια τρισδιάστατη εικόνα της περιοχής που θα γίνει το χειρουργείο. Η εικόνα περνάει με W-LAN στον πλοηγό. Ο χειρουργός μπορεί, πλέον, να κινηθεί με ακρίβεια χιλιοστού στο πεδίο, βάσει της εικόνας του συστήματος.

Αποτελείται από δύο μέρη:

 1. Ένα ακτινολογικό μηχάνημα με δυνατότητα διεγχειρητικής λήψης μιας τρισδιάστατης αξονικής τομογραφίας, σε κάθε στιγμή της χειρουργικής επέμβασης.
 2. Ένα σύστημα νευροπλοήγησης τελευταίας γενιάς.

Η διαφοροποίηση του συστήματος O-arm από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα συστήματα πλοήγησης έγκειται στη δυνατότητα παραγωγής τρισδιάστατης ακτινολογικής εικόνας με εξαιρετική ποιότητα αξονικής τομογραφίας μέσα σε 13 δευτερόλεπτα, σε οποιοδήποτε σημείο της χειρουργικής επέμβασης. Ο χειρουργός έχει, δηλαδή, στα χέρια του ένα «όπλο» που του δίνει τη δυνατότητα χρήσης του πλοηγού πριν, κατά τη διάρκεια ή ακόμα και μετά το πέρας της επέμβασης.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 146
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter