Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
Κήλη τέλος: λαπαροσκοπική αποκατάσταση με χρήση πλέγματος. PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 02 Δεκέμβριος 2012 04:15

28o-panel-sin-heirourgikis

 

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με τη χρήση πλέγματος είναι η πλέον ενδεδειγμένη γρήγορη και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση για την βουβωνοκήλη και τις άλλες μορφές κήλης.

Αυτό τονίζεται στα συμπεράσματα του 28ου Πανελλήνιου Συνέδριου Χειρουργικής με Διεθνές Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 21-24 Νοεμβρίου και στο οποίο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα πολλών χειρουργικών κλινικών για το θέμα.

«Με την λαπαροσκοπική μέθοδο ο ασθενής αποφεύγει τις τομές που αφήνει το ανοιχτό χειρουργείο ενώ μετεγχειρητικά κινητοποιείται άμεσα και επιστρέφει σε 3-4 ημέρες στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς πόνο» τονίζει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών (κλινική Περιστερίου) ο οποίος παρουσίασε στο συνέδριο τα αποτελέσματα της Κλινικής του, στην αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης με χρήση πλέγματος.

Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων, μόνο όταν ο ασθενής δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε γενική νάρκωση ή όταν λόγοι υγείας δεν το επιτρέπουν, τότε η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία μέσω μιας τομής τριών εκατοστών με χρήση πλέγματος. Όπως τόνισε ο Δρ Ξιάρχος στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς, προτιμούν την τοπική αναισθησία και τρείς ώρες μετά την επέμβαση λαμβάνουν εξιτήριο, ενώ στην κλινική συνολικά παραμένουν για λιγότερο από 6 ώρες (κλινική μιας ημέρας).

Η χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με τοπική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία του ασθενούς, αποτελεί ασφαλή και οικονομική αντιμετώπιση της νόσου, με άριστα αποτελέσματα και με απουσία των επιπλοκών της νάρκωσης.

Είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν άλλου είδους αναισθησία λόγω σοβαρών καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων. Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αλλά και των άλλων μορφών κήλης καλύπτεται απ' όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

«Η επέμβαση αποκατάστασης της κήλης , συνέχισε ο κ Ξιάρχος, αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση της χειρουργικής στο δυτικό κόσμο, καθώς κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από δύο εκατομμύρια τέτοιες επεμβάσεις. Η επέμβαση και με τοπική αναισθησία είναι απόλυτα ασφαλής» .

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΚΗΛΗ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κήλη προκαλείται όταν υπάρξει ρήξη στο κοιλιακό τοίχωμα και δημιουργηθεί οπή μέσω της οποία βγαίνει προς τα έξω μέρος του εντέρου.

Ο ασθενής νοιώθει μια διόγκωση, κάτι που βγαίνει και φουσκώνει προς τα έξω, όπως ακριβώς προβάλλει η σαμπρέλα μέσα από μια σχισμή στο λάστιχο.

Αυτή η προβολή, που μπορεί να προκαλεί αίσθημα βάρους ή και πόνο, μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν υποστεί περίσφιξη. Τότε η διάτρηση του εντέρου είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος περιτονίτιδας υπαρκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει άμεσα να χειρουργούνται οι κήλες.

ΜΟΡΦΕΣ - ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΗΛΩΝ

 • Βουβωνοκήλη (η συχνότερη μορφή στους άνδρες),
 • Ομφαλοκήλη (εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες)
 • Μηροκήλη (αποτελεί το 5%-7% του συνόλου των κηλών-κυρίως σε παχύσαρκες και πολύτοκες γυναίκες.)
 • Κοιλιοκήλη (κήλη λευκής γραμμής, μετεγχειρητική κήλη ).

Διάφοροι είναι οι παράγοντες και οι καταστάσεις, μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, που ευνοούν τη δημιουργία της κήλης. Οι πιο σημαντικοί είναι:

 • Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές κατά τη γέννηση).
 • Η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή).
 • Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, βαριά χειρωνακτική εργασία).
 • Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές (λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχωμάτων κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή).

 

 
Συνεργασία Merck Serono και Auxogyn για το Τεστ Eeva™ PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 02 Δεκέμβριος 2012 04:02
 • Το Τεστ Έγκαιρης Αξιολόγησης της Εμβρυϊκής Βιωσιμότητας (Eeva) έχει σχεδιαστεί για την παροχή στοιχείων βοηθητικών για την αξιολόγηση της εμβρυϊκής βιωσιμότητας
 • Η στρατηγικής σημασίας συνεργασία καταδεικνύει τη δέσμευση της Merck Serono για την πραγματοποίηση επενδύσεων στις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

 

Γενεύη, Ελβετία και Menlo Park, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 18 Οκτωβρίου 2012 – Η Merck Serono, ένας κλάδος της Merck (Ντάρμστατ, Γερμανία), και η Auxogyn, Inc., εταιρεία η οποία επιδιώκει να φέρει επανάσταση στο πεδίο της αναπαραγωγικής υγείας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν συνάψει μια στρατηγική συμφωνία, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το Τεστ Έγκαιρης Αξιολόγησης της Εμβρυϊκής Βιωσιμότητας (Eeva), ιδιοκτησίας της Auxogyn. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Merck Serono θα παράσχει στρατηγική, επιστημονική και ιατρική υποστήριξη για την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση του Τεστ Eeva™.

Το Τεστ Eeva™ μπορεί να προσαρμοστεί στους περισσότερους συνήθεις επωαστήρες εμβρύων. Περιλαμβάνει ένα τρυβλίο πολλαπλών κοιλοτήτων για έμβρυα και ένα ψηφιακό ανάστροφο μικροσκόπιο χρονικής ακολουθίας (time-lapse) με φωτισμό σκοτεινού πεδίου. Χρησιμοποιεί ένα έξυπνο λογισμικό προβολής (computer vision software) που αναλύει την ανάπτυξη του εμβρύου, δημιουργώντας εργαστηριακές μετρήσεις, οι οποίες παρέχουν στους εξειδικευμένους επιστήμονες πληροφορίες που μπορούν να τους βοηθήσουν να αξιολογήσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Η Auxogyn έλαβε το σήμα CE για το Τεστ Eeva™ τον Ιούλιο του 2012, το οποίο πλέον διατίθεται για χρήση σε επιλεγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζεται επί του παρόντος μια αίτηση τύπου 510 (k) για το Τεστ Eeva από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Ακόμη και με τις μεγάλες προόδους στις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι εξειδικευμένοι επιστήμονες χρησιμοποιούν την υποκειμενική παρατήρηση για την αξιολόγηση των εμβρύων», σχολίασε η Lissa Goldenstein, Πρόεδρος και Εκτελεστική Διευθύντρια της Auxogyn. «Ελπίζουμε το Τεστ Eeva™ Test να εξασφαλίσει πρόσβαση στις κλινικές γονιμότητας σε μια μη επεμβατική εξέταση με μεθόδους της πληροφορικής, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής εμβρύων».

«Δεδομένου ότι κατέχει παγκοσμίως ηγετική θέση στον τομέα της γονιμότητας, ο κύριος στόχος της Merck Serono είναι να επενδύει σε επιστήμη, φάρμακα και τεχνολογίες που χαρακτηρίζονται από καινοτομία και παρέχουν βελτιωμένα αποτελέσματα στους ασθενείς σε όλα τα στάδια της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης», δήλωσε η Δρ. Annalisa Jenkins, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, Επικεφαλής του Τμήματος «Global Drug Development and Medical» της Merck Serono. «Επομένως, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συνεργαζόμαστε με την Auxogyn, προκειμένου να συνδράμουμε περαιτέρω στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του Τεστ Eeva™».

Τα αποτελέσματα μιας προοπτικής, πολυκεντρικής κλινικής μελέτης η οποία διεξήχθη για την επαλήθευση της κλινικής ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της χρησιμότητας της τεχνολογίας Eeva παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο του 2012 στην Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτή τη μελέτη πληθυσμού, το Τεστ Eeva™ κατάφερε να προβλέψει τον σχηματισμό βλαστοκύστης στο στάδιο της αυλάκωσης με εξειδίκευση 85%, μειώνοντας το ψευδώς θετικό ποσοστό από 43% σε 15% σε σύγκριση με την παραδοσιακή μορφολογική επιλογή. Η θετική προγνωστική τιμή βελτιώθηκε επίσης από 34% σε 55%. Το Τεστ Eeva™ απέδειξε επίσης την ικανότητα ανίχνευσης και ανάλυσης του χρονισμού της κυτταρικής διαίρεσης με ακρίβεια μεγαλύτερη από 90%.

Σχετικά με την Auxogyn

Η Auxogyn φέρνει την επανάσταση στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής, μετατρέποντας τις επιστημονικές ανακαλύψεις στο πεδίο της πρόωρης εμβρυϊκής ανάπτυξης σε κλινικά εργαλεία. Η ναυαρχίδα των προϊόντων της Εταιρείας, το Τεστ Eeva™, παρέχει συνεπείς, αντικειμενικές και ποσοτικές πληροφορίες σχετικά με την εμβρυϊκή βιωσιμότητα, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αναπαραγωγικοί ενδοκρινολόγοι και ασθενείς με προβλήματα γονιμότητας, προκειμένου να λάβουν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν θεραπείες. Η Auxogyn είναι ιδιωτική και χρηματοδοτείται από τους Kleiner Perkins Caufield & Byers, Merck Serono Ventures, SR One και TPG Biotech. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Auxogyn, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.auxogyn.com.

Σχετικά με τη Merck Serono

Η Merck Serono είναι ο βιοφαρμακευτικός κλάδος της Merck KGaA. Με έδρα το Ντάρμστατ της Γερμανίας, η Merck Serono διαθέτει κορυφαία σκευάσματα σε 150 χώρες για να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο, πολλαπλή σκλήρυνση, υπογονιμότητα, ενδοκρινκές και μεταβολικές διαταραχές, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η EMD Serono λειτουργεί ως χωριστά διοικούμενη θυγατρική της Merck Serono.

Η Merck Serono ανακαλύπτει, αναπτύσσει, παρασκευάζει και εμπορεύεται συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα χημικής και βιολογικής προέλευσης για ειδικές ενδείξεις. Αποτελεί για εμάς διαρκή δέσμευση η εξασφάλιση καινοτόμων θεραπειών στους βασικούς τομείς των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, της ογκολογίας και της ρευματολογίας.

Σχετικά με τη Merck

Η Merck είναι μια πολυεθνική φαρμακευτική και χημική εταιρεία με συνολικά έσοδα 10,3 δισ. ευρώ το 2011, μια ιστορία που ξεκίνησε το 1668, και ένα μέλλον που διαμορφώνεται από περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους σε 67 χώρες. Η επιτυχία της χαρακτηρίζεται από καινοτομίες που προέρχονται από εργαζόμενους με επιχειρηματικό πνεύμα. Οι δραστηριότητες της Merck βρίσκονται υπό την αιγίδα της Merck KGaA, στην οποία η οικογένεια Merck διατηρεί μερίδιο περίπου 70%, ενώ ανεξάρτητοι μέτοχοι κατέχουν το υπόλοιπο περίπου 30%. Το 1917 η θυγατρική Merck & Co. στις Ηνωμένες Πολιτείες αποσπάστηκε και από τότε αποτελεί ανεξάρτητη εταιρεία.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.merckserono.com ή www.merckgroup.com.

 
Απογευματινή λειτουργεία του κέντρου ημέρας για ανοϊκούς ασθενείς της εταιρίας νόσου Alzheimer στο Παγκράτι PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 02 Δεκέμβριος 2012 03:54

Οι άνοιες με συχνότερη τη νόσο Αλτσχάιμερ, αποτελούν μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται αλματωδώς. Σήμερα, υπάρχουν 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα, 7,3 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 115 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το 7% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% των ατόμων άνω των 85 ετών προσβάλλεται από άνοια. Στο μέλλον, το κόστος της φροντίδας των ατόμων της μεγάλης αυτής πληθυσμιακής ομάδας που πάσχουν από άνοια θα αυξηθεί δραματικά λόγω της αύξησης του προσδόκιμού επιβίωσης.

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών λειτουργεί 4 Κέντρα Ημέρας για Ανοϊκούς Ασθενείς στo Παγκράτι (τηλ.2107013271), στην Πανόρμου (τηλ.210 6424228), στο Μαρούσι (τηλ.210 6180073) και στην Ηλιούπολη (τηλ. 2109706347). Το Κέντρο Ημέρας στο Παγκράτι, Μάρκου Μουσούρου 89 και Στίλπωνος 33, από 1 Νοεμβρίου θα παραμένει ανοικτό, προσφέροντας υπηρεσίες σε ασθενείς και φροντιστές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι συγγενείς, οι οικογενειακοί φροντιστές αποτελούν πληθυσμό με ιδιαίτερες ανάγκες και η ημερήσια λειτουργία των δομών συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση του φορτίου τους. Η προσφορά των υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας και τις απογευματινές ώρες καλύπτει ακόμη μεγαλύτερο μέρος των αναγκών εκείνων που δεν μπορούν αν εξυπηρετηθούν πρωινές ώρες.

Η απογευματινή λειτουργία του Κέντρου Ημέρας περιλαμβάνει Ιατρείο Μνήμης, Ιατρείο Ψυχιατρικής υποστήριξης φροντιστών, συνεδρίες μη φαρμακευτικών θεραπειών για τους ασθενείς, ψυχοεκπαίδευση φροντιστών, ομάδες γυμναστικής για φροντιστές και κάθε Τετάρτη απόγευμα Alzheimer Café.

Tο Alzheimer Café είναι σημείο συνάντησης για τους ανθρώπους με άνοια, τους φροντιστές, τους φίλους, τους συγγενείς και τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την άνοια. Το Alzheimer Café θα διεξάγεται από εκπαιδευμένους εθελοντές με την υποστήριξη Επαγγελματιών Υγείας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Το Alzheimer Café δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συνομιλούν τακτικά με άλλους ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα μνήμης, να ανταλλάσσουν εμπειρίες, να δίνουν και να παίρνουν συναισθηματική υποστήριξη. Οποιοσδήποτε προβληματίζεται σχετικά με τη μνήμη του ή τη μνήμη αγαπημένου προσώπου ή φίλου μπορεί να συμμετέχει. Θα υπάρχει υποστήριξη και παροχή πληροφοριών σε χαλαρό, φιλικό και χωρίς στίγμα περιβάλλον. Το Alzheimer Café είναι μια ευκαιρία να κάνουν οι φροντιστές ένα διάλειμμα από το τόσο δύσκολο έργο τους. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι ευπρόσδεκτοι!

Συγκεκριμένα, η απογευματινή λειτουργία του Κέντρου Ημέρας περιλαμβάνει:

 • ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ (Δευτέρα & Παρασκευή, 4.00 μμ-7.30 μμ)
 • ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ για ανθρώπους με προβλήματα μνήμης (Δευτέρα & Τετάρτη, 4.30 μμ-7.00 μμ)
 • ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ για ανθρώπους με ήπια προβλήματα μνήμης (Τρίτη & Πέμπτη, 4.00 μμ-6.00 μμ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ

 • ALZHEIMER CAFÉ (κάθε Τετάρτη, 5.00 μμ-7.00μμ)
 • ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ για τους Φροντιστές (Τρίτη & Πέμπτη, 6.30μμ-7.30μμ)
 • ΙΑΤΡΕΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ (κάθε Τρίτη, 4.00μμ-7.00μμ)
 • ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ (κάθε Πέμπτη 6.00μμ- 8.00μμ)

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στη Γραμματεία (τηλ. 210 7013271) εργάσιμες ημέρες και ώρες 9.00 πμ – 8.00 μμ.

 
Κατανοώντας την «πρόωρη γέννηση» PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 02 Δεκέμβριος 2012 03:22

ilitominon


Η πρόωρη γέννηση – η γέννηση δηλαδή ενός μωρού νωρίτερα από 37 εβδομάδες κύησης - είναι η μόνη σημαντική αιτία που σχετίζεται με την παιδική θνησιμότητα και νοσηρότητα, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, η οποία όμως συχνά μπορεί να προληφθεί.

Η πρόωρη γέννηση είναι παγκοσμίως η κυριότερη αιτία θανάτου στα νεογνά (βρέφη κατά τις πρώτες 4 εβδομάδες ζωής) και αποτελεί την αιτία περισσότερων από 1 εκατομμύριο θανάτων ετησίως, αντιστοιχώντας σε 35% των θανάτων νεογνών παγκοσμίως.1,2

Οι επιπλοκές της πρόωρης γέννησης αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά την πνευμονία σε παιδιά κάτω των 5 ετών.2

Τα πρόωρα βρέφη χωρίζονται σε υποκατηγορίες ανάλογα με την ηλικία κύησης:

 • εξαιρετικά πρόωρα (λιγότερες από 28 εβδομάδες)
 • πολύ πρόωρα (από 28 έως <32 εβδομάδες)
 • μετρίως έως όψιμα πρόωρα (32 έως <37 εβδομάδες)1

Η ακριβής αιτία του πρόωρου τοκετού παραμένει άγνωστη για το 50% περίπου των περιπτώσεων.

Ωστόσο, έχουν ταυτοποιηθεί ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου3 οι οποίοι είναι πιθανό να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

 

Α. Σχετικά με τον τρόπο ζωής

 • Κάπνισμα
 • Κατανάλωση αλκοόλ
 • Χρήση ουσιών
 • Υψηλό στρες και πολύωρη εργασία
 • Κακή προγεννητική φροντίδα

Β. Σχετικά με την σωματική υγεία της μητέρας

 • Λοιμώξεις ουροποιογεννητικού
 • Υπέρταση
 • Σακχαρώδης Διαβήτης
 • Διαταραχές πήξης του αίματος
 • Κάτω του φυσιολογικού σωματικό βάρος
 • Παχυσαρκία
 • Πολύδυμη κύηση
 • Προηγούμενη πρόωρη γέννηση
 • Ανωμαλίες μήτρας/τραχήλου

Γ. Δημογραφικοί παράγοντες

 1. Ηλικία κάτω των 17 ή άνω των 35
 2. Χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο

Τα πρόωρα βρέφη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλική παράλυση, αισθητηριακές και κινητικές αναπηρίες, νοσήματα του αναπνευστικού, μαθησιακές δυσκολίες.1 Η βελτίωση της νεογνικής θεραπείας και φροντίδας, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη αυτών των προβλημάτων και τη μείωση της νεογνικής θνησιμότητας 5.

Τα μετρίως έως όψιμα πρόωρα βρέφη που δεν παρουσιάζουν επιπλοκές δέχονται φροντίδα μαζί με τις μητέρες τους στους θαλάμους που μεταφέρονται μετά τη γέννηση ή στο σπίτι, αλλά τα βρέφη κάτω των 32 εβδομάδων κύησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές και συνήθως χρειάζονται νοσηλεία ή εντατική φροντίδα.1

Τα πρόωρα βρέφη συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας τους, την αναπνοή και την πρόσληψη τροφής και συνιστάται ειδική φροντίδα βάσει των ενδείξεων, η οποία περιλαμβάνει αναπνευστική υποστήριξη, θερμική φροντίδα και μέτρα υγιεινής.1

Παράλληλα, οι γονείς πρόωρων βρεφών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπισης συναισθηματικών προβλημάτων, τα οποία συνδέονται με την πρόωρη γέννηση και τη διαδικασία φροντίδας ενός πρόωρου βρέφους. Οι μητέρες πρόωρων βρεφών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχολογικής δυσφορίας και συμπτωμάτων κατάθλιψης από ό,τι οι μητέρες τελειόμηνων βρεφών. Συχνά οι καταστάσεις αυτές συνδέονται με το άγχος το οποίο προκαλεί μια πρόωρη γέννηση και ο πρόωρος αποχωρισμός από το μωρό τους, ενώ βρίσκονται στη μονάδα νεογνών.7

Μακροπρόθεσμα, οι μητέρες πρόωρων βρεφών μπορεί να αντιμετωπίσουν συναισθηματικά προβλήματα, όπως η επιλόχειος κατάθλιψη, το στρες στη συζυγική ζωή, ο φόβος μήπως χάσουν το βρέφος τους και αισθήματα απομόνωσης.7

Οι πρόωρες γεννήσεις στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία από διαφορετικές εθνικές στατιστικές υπηρεσίες και την Έκθεση Ευρωπαϊκής Περιγεννητικής Υγείας του 2008, το ποσοστό επιπολασμού της πρόωρης γέννησης στην Ευρώπη κυμαίνεται από 5,9% (Σουηδία) έως 11,4% (Αυστρία), που σημαίνει ότι περίπου μισό εκατομμύριο μωρά γεννιούνται πρόωρα στην Ευρώπη κάθε χρόνια, (περίπου η μια στις δέκα γεννήσεις).

Τα δεδομένα για τον επιπολασμό και το κόστος των πρόωρων γεννήσεων είναι δύσκολο να συγκριθούν σε όλη την Ευρώπη λόγω της έλλειψης συλλογής δεδομένων και των διαφορετικών μηχανισμών υποβολής εκθέσεων, ακόμη και εντός των επιμέρους χωρών. Είναι επομένως επείγουσα η ανάγκη για τη δημιουργία μιας κεντρικής ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων.

Οι γονείς δεν ενημερώνονται για τους παράγοντες κινδύνου, τα προειδοποιητικά σημεία ή τις αλλαγές του τρόπου ζωής τους ώστε να προλάβουν ένα πρόωρο τοκετό. Λίγες χώρες προσφέρουν καθοδήγηση και προσανατολισμό στους γονείς.

Μόνο δύο ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν στοχευμένη εθνική πολιτική για την υγεία νεογνών. Οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν το ζήτημα στο πλαίσιο της γενικότερης υγείας και της κοινωνικής πολιτικής. Όταν δίνεται προτεραιότητα σε πολιτικές για την νεογνική υγεία, το ποσοστό πρόωρων γεννήσεων παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι πρόωρες γεννήσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, από τη στιγμή που έρχεται στη ζωή ένα πρόωρο νεογνό αρχίζει ένας αγώνας γεμάτος εμπόδια, που ξεκινά από τα Νεογνολογικά Τμήματα και συνεχίζεται στο σπίτι. Δεν υφίσταται κάποιο νομικό καθεστώς, το οποίο θα ρυθμίζει το κατώτατο όριο προωρότητας, δεν υπάρχουν θεσμοθετημένοι μηχανισμοί που να βοηθούν τους νεογνολόγους στη λήψη αποφάσεων, καθοριστικών για την επιβίωση αυτών των παιδιών, δεν συλλέγονται στατιστικά δεδομένα ώστε να χαραχθούν πολιτικές υγείας. Από την άλλη μεριά, οι γονείς είναι φοβισμένοι, χωρίς προετοιμασία, χωρίς ενημέρωση, πολλές φορές και χωρίς καμιά υποστήριξη. Το πρόβλημα εξ άλλου δεν σταματά με την έξοδο των νεογνών από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, γιατί αυτά τα μωρά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, χρειάζονται αυξημένη φροντίδα και ιατρική παρακολούθηση και στη συνέχεια.

Δεν υπάρχει κεντρικός συντονισμός στην παρακολούθηση της ανάπτυξης αυτών των παιδιών. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για την εργαζόμενη μητέρα του πρόωρου νεογνού, η οποία αντιμετωπίζεται όπως και η μητέρα του τελειόμηνου και πολλές φορές καλείται να επιστρέψει στην εργασία της, ενώ το παιδί της μπορεί να νοσηλεύεται ακόμα στη Μονάδα Νεογνών.

Ο κ. Μιχάλης Σιάχος, πατέρας παιδιού που γεννήθηκε πρόωρα, μίλησε για την εμπειρία του, καθώς και για τις ανάγκες των γονέων των πρόωρων μωρών.
«Κάθε νέος γονιός, αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια σχετικά με τον πρόωρο τοκετό καθώς είναι ένα θέμα άγνωστο προς αυτόν. Είναι απαραίτητη λοιπόν, η υπεύθυνη ενημέρωση από ειδικούς, με το ξεκίνημα της κύησης, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις όπου ένα μωρό θα γεννηθεί πρόωρα. Σε περίπτωση όμως που συμβεί σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογική υποστήριξη τόσο για το χρονικό διάστημα που το μωρό είναι στη Μονάδα Νεογνών όσο και η ενημέρωση για τη μετέπειτα κατ' οίκων φροντίδα. Αυτό που ζητάμε σαν γονείς είναι η σωστή και συστηματική ενημέρωση - εκπαίδευση από υπεύθυνο φορέα, ώστε τα πρόωρα μωρά να μεγαλώνουν απαλλαγμένα από πιθανά προβλήματα υγείας».

Η κ. Ελένη Βαβουράκη, πρόεδρος του «Ηλιτόμηνου» παρουσίασε τον Πρώτο Χάρτη Δικαιωμάτων των Πρόωρων Νεογνών, λέγοντας ότι είναι «η πυξίδα μας, ο χάρτης προσανατολισμού των προσπαθειών μας», για τη φροντίδα αυτών των μικρών μαχητών της ζωής. Μίλησε επίσης για την προσπάθεια που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με συντονιστή το European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI), στην οποία συμμετέχει το «Ηλιτόμηνον», ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανισότητα στην υγεία με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα πρόωρα βρέφη, τα νεογνά και οι οικογένειές τους.

Δράσεις EFCNI-«Ηλιτόμηνον»

2011

 • Δημοσίευση του Caring for tomorrow – της Λευκής Βίβλου του EFCNI για την Υγεία της Μητέρας και του Νεογνού και την Παροχή Φροντίδας μετά το Εξιτήριο.

23 Νοεμβρίου 2011, Βρυξέλλες

 • Τo «Ηλιτόμηνον» συνυπογράφει το επείγον αίτημα του EFCNI προς όλες τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να αναλάβουν συντονισμένες δράσεις για τη βελτίωση της φροντίδας των πρόωρων βρεφών και των νεογέννητων στα κράτη μέλη.

29 Σεπτεμβρίου 2012, Βρυξέλλες

 • Τo «Ηλιτόμηνον»» υποστηρίζει, με επιστολή του στα μέλη της μόνιμης Ελληνικής αντιπροσωπίας, παρέμβαση του EFCNI στις εργασίες του Council Senior Working Party για την Δημόσια Υγεία (Public Health EU Chronic Conditions Reflection Process), με εισήγηση 13 σημείων-κλειδιών, με σκοπό τη βελτίωση της περιγεννητικής υγείας και την πρόληψη χρόνιων επιπλοκών.

Οκτώβριος 2012

 • Το «Ηλιτόμηνον» ξεκίνησε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από την προωρότητα και τους σχετικούς κινδύνους, με ένα ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε σε πολλές ιστοσελίδες.

Πρώτα συμπεράσματα από τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

 • Το 52% των γονιών με πρόωρα νεογνά, αναφέρουν ότι οι επιπλέον πληροφορίες που θα ήθελαν να λαμβάνουν κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, σχετίζονται περισσότερο με την ιατρική φροντίδα του πρόωρου μωρού και την συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη, παρά πληροφορίες σχετικές με οικονομικές επιπτώσεις, το πλήθος των μετέπειτα επισκέψεων στον γιατρό και τους κινδύνους σχετικά με τον πρόωρο τοκετό.
 • Το προσωπικό του νοσοκομείου στάθηκε περισσότερο στην παροχή πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη του μωρού και όχι σε συμβουλές για ιατρική φροντίδα και συναισθηματική στήριξη, υπηρεσίες που 1 στους 2 γονείς με πρόωρα νεογνά αναζητούν ιδανικά.
 • Οι πρόσθετες εισαγωγές στο νοσοκομείο και επισκέψεις στο ιατρείο του θεράποντος ιατρού αποτελούν την κυριότερη οικονομική επιβάρυνση (20%) για το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του νεογνού.
 • Το 20% των γονιών ανησυχεί για την καθυστέρηση στην νοητική ανάπτυξη του παιδιού του, 28% ανησυχεί για μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία του, ενώ ένα 24% θεωρεί ότι τα πρόωρα νεογνά αναπτύσσονται φυσιολογικά.
 • Απαντώντας στις ανησυχίες των γονέων με πρόωρα νεογνά, 3 στις 10 περιπτώσεις ο ιατρός αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία του νεογνού, ενώ μόλις σχεδόν 2 στις 10 περιπτώσεις υπήρξε αναφορά στην νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Αντίθετα, περίπου 5 στις 10 περιπτώσεις ο ιατρός αναφέρθηκε στην καθυστέρηση στην σωματική ανάπτυξη του παιδιού.
 • Περίπου το 60% των γονιών με πρόωρα, νιώθουν ότι οι πληροφορίες που τους έδωσε το προσωπικό μετά την γέννηση του μωρού ήταν ελλιπείς. Τέλος, το 60% ανέφερε ότι δεν είχε γνώσεις για να φροντίσει το μωρό όταν επέστρεψε στο σπίτι.
 • Το 42% των γονέων με πρόωρα αναζητούν μέσο στήριξης στο διαδίκτυο, σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως σε διαδικτυακά forum & blogs, δίνοντας ωστόσο και αρκετή σημασία σε μη διαδραστικές διαδικτυακές πηγές, όταν διαθέτουν τις κατάλληλες πληροφορίες.

«Ηλιτόμηνον»

Το «Ηλιτόμηνον» είναι μια επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2011, ενώνοντας γονείς προώρων με επιστήμονες, με σκοπό την φροντίδα των πρόωρων νεογνών, μέσα από κοινωνικές, επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην προώθηση και επίλυση των ιατρικών και κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων των οικογενειών με πρόωρα νεογνά.

Ο κύριος άξονας στον οποίο κινείται το «Ηλιτόμηνον» είναι η με κάθε τρόπο προβολή όλων των προβλημάτων, ιατρικών και κοινωνικοοικονομικών, που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα νεογνά και οι οικογένειές τους, τόσο στους πολίτες όσο και στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα και τους κρατικούς φορείς, ώστε να αναγνωριστεί και στην Ελλάδα η αναγκαιότητα συντονισμένης δράσης για την προστασία αυτής της ευάλωτης κοινωνικής ομάδας.

Γιατί με κάθε παιδί γεννιέται και μια ελπίδα, κι αυτή την ελπίδα το «Ηλιτόμηνον» θέλει να την κρατήσει ζωντανή και δυνατή.

EFCNI

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογέννητων Βρεφών (European Foundation for the Care of Newborn Infants - EFCNI) είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός οργανισμός για την εκπροσώπηση των συμφερόντων των πρόωρων βρεφών και των οικογενειών τους. Συγκεντρώνει γονείς και επαγγελματίες υγείας από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους με κοινό στόχο τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης υγείας των νεογέννητων και των πρόωρων παιδιών, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόληψη, θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη.

 
Αναίμακτη η θεραπεία για τις ευρυαγγείες προσώπου PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 02 Δεκέμβριος 2012 03:06

Αναίμακτα, χωρίς αναισθησία και χειρουργικές τομές και με την καθοδήγηση υπερήχων Triplex αντιμετωπίζεται πλέον το αντιαισθητικό πρόβλημα της επιφανειακής φλεβικής ανεπάρκειας (ευρυαγγεία) προσώπου και κάτω άκρων.

Τα θεαματικά αποτελέσματα της νέας τεχνικής, η οποία εφαρμόζεται και στην αντιμετώπιση των κιρσοειδών διατάσεων των κάτω άκρων, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του AMERICAN COLLEGE OF PHLEBOLOGY- 26 TH ANNUAL CONGRESS 2012. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (15-18 Νοεμβρίου) στην Φλόριντα των ΗΠΑ.

«Πράγματι τα αποτελέσματα της νέας τεχνικής είναι εντυπωσιακά καθώς εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο απαλλάσσονται από το αντιαισθητικό πρόβλημα της επιφανειακής φλεβικής ανεπάρκειας, στο πρόσωπο αλλά και στα πόδια» τονίζει ο Δρ Χαράλαμπος Ηλίας αγγειοχειρουργός εξειδικευμένος στις αναίμακτες ενδοαγγειακές τεχνικές.

Η μικροσκληροθεραπεία αφρού με υπερηχογραφική καθοδήγηση, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της νέας τεχνικής, είναι ακριβής, λεπτομερής και εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον αγγειοχειρουργό Δρ Ηλία το πρόβλημα της επιφανειακής φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσοειδών διατάσεων των κάτω άκρων, δεν είναι μόνο αισθητικό. Είναι πρώτα απ όλα θέμα υγείας γιατί συχνά εκεί όπου παρουσιάζεται προκαλούνται συχνά αιμορραγίες, κυρίως το καλοκαίρι, αλλά και δερματικές βλάβες όπως έκζεμα, δερματίτιδες, ερυσίπελας.

Η ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ

Η αντιμετώπιση της επιφανειακής φλεβικής ανεπάρκειας αλλά και των κιρσοειδών διατάσεων των κάτω άκρων με τη νέα τεχνική δεν απαιτεί εισαγωγή του ασθενή σε νοσοκομείο. Γίνεται εξωνοσοκομειακά χωρίς χειρουργική επέμβαση, από εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο.

Όπως αναφέρει ο κ Ηλίας γίνεται χωρίς αναισθησία, χωρίς χειρουργικές τομές, διαμέσου μικροσκοπικών βελόνων, μικρότερες ακόμη κι από τις βελόνες ινσουλίνης και πάντα με την καθοδήγηση υπέρηχων Triplex.

Με τον τρόπο αυτό ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός εξαφανίζει μικρούς κιρσούς διαμέτρου(<4Χιλ), φλεβικά αιμαγγειώματα, εκτεταμένες «αραχνοειδείς φλεβεκτάσεις» και ευριαγγείες.

Η πάθηση αυτή, όταν ο ασθενής δεν την αντιμετωπίσει άμεσα και χρονίσει, προκαλεί πόνο, οίδημα, κόπωση στην ορθοστασία, καυσαλγίες, παραισθησίες και σπανιότερα δυσκολία στην βάδιση.

Δυστυχώς πολλές φορές η πάθηση αυτή υποεκτιμάται ακόμη και από επαγγελματίες της Υγείας για το λόγο ότι το εν τω βάθει δίκτυο και οι κεντρικές φλέβες δεν παρουσιάζουν πρόβλημα.

«Εκτός από την αισθητική βελτίωση κυρίως στο πρόσωπο αλλά και στα πόδια, η οποία ανεβάζει κατακόρυφα την ψυχολογία, οι ασθενείς ανακουφίζονται άμεσα στην ορθοστασία και την βάδιση. Οι πόνοι υποχωρούν, τα πόδια γίνονται πιο ανάλαφρα καθώς βελτιώνεται η μικροκυκλοφορία» καταλήγει ο Δρ Ηλίας.

Για την οριστική εξάλειψη του προβλήματος, ανάλογα και με την έκταση του, μπορεί να απαιτηθούν 3-5 συνεδρίες οι οποίες γίνονται σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης για «συντήρηση» ο ασθενής μπορεί κάθε 3 με 4 χρόνια να επισκέπτεται τον γιατρό του προκειμένου αυτός να αποφασίζει αν είναι αναγκαίο για κάποια νέα συνεδρία για την διατήρηση του καλού αποτελέσματος.

Η νέα μορφή θεραπείας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν, δεν έχει παρενέργειες, ούτε επιπλοκές εφόσον ο αγγειοχειρουργός είναι εξειδικευμένος και άριστος γνώστη της μεθόδου.

Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, πιο συχνά στις γυναίκες και έχει άμεση σχέση με την επίδραση των ορμονών ειδικά των ορμονών και της τεστοστερόνης.

Επίσης η υπερβολική έκθεση στον ήλιο οι μικροτραυματισμοί, η κακή διατροφή, η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η μακροχρόνια ορθοστασία συμβάλλουν στην εμφάνιση και επιδείνωση του προβλήματος.

Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες είναι πιο ευάλωτες και επιρρεπείς στην δημιουργία ευρυαγγειών και φλεβεκτάσεων. Ειδικά οι άνθρωποι που εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο (αγρότες, οικοδόμοι) υποφέρουν από την πάθηση.

 
24ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 02 Δεκέμβριος 2012 02:57

Το 2012 συμπληρώνονται 31 χρόνια από την εμφάνιση του AIDS, της επιδημίας που συντάραξε τον κόσμο και έθεσε και θέτει ακόμη σε δοκιμασία τις ηθικές και ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού μας. Η εφαρμογή, πριν από 15 χρόνια, της συνδυαστικής αντιρετροϊκής θεραπείας (cART) απετέλεσε ένα θρίαμβο της σύγχρονης θεραπευτικής και οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής και σε μεγάλη αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, που πλέον υπολογίζεται παρόμοιο με του υπόλοιπου πληθυσμού.

Πρέπει όμως να τονισθεί ότι η εκρίζωση της νόσου δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, παρότι πρόσφατα η περίπτωση ενός πάσχοντος από λευχαιμία και HIV λοίμωξη ασθενούς, που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση, απέδειξε ότι αυτή είναι μελλοντικά δυνατή. Έχει αναληφθεί ήδη μία διεθνής επιστημονική συνεργασία που θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της εκρίζωσης της νόσου.

Επιπροσθέτως η χρόνια HIV λοίμωξη συνοδεύεται σε αναλογία μεγαλύτερη από αυτή του γενικού πληθυσμού, από απώτερες μεταβολικές διαταραχές, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθεια, νεφροπάθεια, παθήσεις των οστών και νεοπλασίες, που επηρεάζουν δυσμενώς τη ζωή των ασθενών.

Το 2012 κερδίζει ακόμη περισσότερο έδαφος η αντίληψη ότι η αντιρετροϊκή αγωγή, και ιδίως η πρωιμότερη χορήγησή της, δεν ωφελεί μόνο θεραπευτικά, αλλά προφυλάσσει από τη μετάδοση της νόσου και σε ατομικό και σε επίπεδο πληθυσμού. Η cART σε συνδυασμό, βεβαίως, με τη λήψη και όλων των άλλων πολύ σημαντικών προφυλακτικών μέτρων είναι δυνατόν να περιορίσει την εμφάνιση νέων μολύνσεων και να αναχαιτίσει την εξάπλωση της νόσου.

Από τα στοιχεία των μονάδων Λοιμώξεων προκύπτει ότι για το 2012 αναμένουμε μια μεγάλη, συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το 2011, αύξηση των νέων κρουσμάτων HIV λοίμωξης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ο αριθμός νέων HIV λοιμώξεων στο τέλος του 2012 θα υπερβεί τις 1250, γεγονός που σημαίνει αύξηση μεγαλύτερη από 50% συγκριτικά με το 2011!

Η μεγάλη αύξηση αφορά κυρίως στους χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών (περίπου 50% των νέων λοιμώξεων), στους οποίους η επιδημία εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα που πλήττεται από την HIV λοίμωξη, φέρνοντας στη δεύτερη θέση τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Η εξάπλωση της HIV λοίμωξης στους ενδοφλέβιους χρήστες που προέρχονται κυρίως από την Αττική, ευνοείται από τις χαμηλές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, την πορνεία, την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων, τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και την κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συρίγγων. Η νοσηλεία τους το 2012 αφορούσε σε προβλήματα υγείας που συνδέονται κυρίως με τη χρήση και λιγότερο (5%) με την HIV λοίμωξη. Οι συλλοιμώξεις με ηπατίτιδα C (90%), φυματίωση (1%, μία τουλάχιστον περίπτωση με πολλαπλές αντοχές στα αντιφυματικά φάρμακα), και τα πολλαπλά ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν αυτή την κοινωνική ομάδα, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διαχείρισή της από το Σύστημα Υγείας. Είναι επιτακτική η ανάληψη συντονισμένης και έγκαιρης δράσης από την Πολιτεία, για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας σε αυτή την κοινωνική ομάδα και να επιλυθούν ταχύτατα τα προβλήματα που υπάρχουν για την περίθαλψή τους (κοινωνική ασφάλιση, επάρκεια προσωπικού και χώρων νοσηλείας, προγράμματα στέγασης και απεξάρτησης).

Στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο του AIDS θα παρουσιασθούν τα τελευταία δεδομένα που αφορούν το πρόβλημα αυτό. Επίσης θα παρουσιασθούν και όλες οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την HIV λοίμωξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα αναδειχθούν πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, που αφορούν στην παθογένεια και τη φυσική πορεία της νόσου, σε διάφορα νοσήματα, και στις επιπλοκές, την αντοχή και το κόστος της αντιρετροϊκής αγωγής.

Η αύξηση της αντοχής στα αντιρετροϊκά φάρμακα, σε ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση HIV λοίμωξης που παρουσιάζεται στη Βόρεια Ελλάδα (22%), σε αντίθεση με τη διαχρονικά σταθερή αντοχή στη Νότια Ελλάδα (6,4%), συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα, που θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματική θεραπεία και να αυξήσει υπερβολικά το κόστος.

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, το κόστος αντιμετώπισης της HIV λοίμωξης αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η μείωση των τιμών των φαρμάκων δεν αντανακλάται πλήρως στη μείωση του κόστους θεραπείας της HIV λοίμωξης, πιθανόν λόγω της εξατομίκευσης της θεραπείας και των αλλαγών στις κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας προς την κατεύθυνση αντικατάστασης παλαιότερων φαρμάκων με νεότερα αποτελεσματικότερα και ασφαλέστερα.

Στo πλαίσιο της εκπαίδευσης - ενημέρωσης που διαχρονικά παρέχει η Ε.Ε.Μ.Α.Α., διοργανώνονται στη διάρκεια του Συνεδρίου εκπαιδευτικά σεμινάρια σε φοιτητές ιατρικής, νοσηλευτές και οδοντιάτρους και σεμινάρια ενημέρωσης σε μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων της Δυτικής Αττικής και Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας. Επιπλέον, το Συνέδριο περιλαμβάνει και ένα Δορυφορικό Συμπόσιο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με Θέμα «Ζώντας με τον HIV: Μηνύματα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας». Εντός του 2013 αναμένεται να κυκλοφορήσουν δύο νέοι σταθεροί συνδυασμοί αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ένα δισκίο στο πλαίσιο των ήδη γνωστών κατηγοριών (STRIBILD®, συνδυασμός elvitegravir, cobicistat, emtricitabine και tenofovir disoproxil και EVIPLERA®, συνδυασμός emtricitabine, rilpivirine και tenofovir disoproxil).

Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για την οριστική θεραπεία της HIV λοίμωξης δεν έχουν ακόμα καρποφορήσει. Όμως, πρόσφατες πρόοδοι στον τομέα αυτό απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η κατασκευή ενός αποτελεσματικού προφυλακτικού εμβολίου είναι επιστημονικά δυνατή και παρέχουν σοβαρή ελπίδα για το μέλλον. Μέχρι τότε η σωστή και συνεχής ενημέρωση, η λήψη προφυλακτικών μέτρων και η έγκαιρη θεραπεία αποτελούν τα αποτελεσματικότερα μέτρα ελέγχου της εξάπλωσης της νόσου.

 
Εντυπωσιακά τα επιτεύγματα της Μονάδας Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός» PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 02 Δεκέμβριος 2012 02:46

Σημείο αναφοράς για τη Νευροχειρουργική διεθνώς αποτελεί στις μέρες μας η Μονάδα Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», τόσο σε ό,τι αφορά το επιστημονικό, όσο και το κλινικό της έργο!

Τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της Μονάδας στα 10 χρόνια λειτουργίας της τη μετατρέπουν σε «ακτίνα» αισιοδοξίας και ελπίδας για την ευαίσθητη ομάδα των ασθενών με κινητικές αναπηρίες, σε μια συγκυρία δύσκολη και «σκοτεινή» για τη χώρα μας. Παράλληλα, καταδεικνύουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τις δυνατότητες και προοπτικές του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τις δυνατότητες της Μονάδας παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο κ. Δαμιανός Σακάς, Καθηγητής Νευροχειρουργικής και Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος του Τομέα Χειρουργικής Νευροτροποποίησης Εγκεφάλου της Παγκόσμιας Νευροχειρουργικής Εταιρείας, και μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Νευροχειρουργών, ο κ. Στέργιος Γκατζώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, Νευροχειρουργός, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός».

Στη συνέντευξη τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας (3 Δεκεμβρίου), και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», παραβρέθηκε ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Αναφερόμενος στο πολύπλευρο έργο της Κλινικής, ο Καθηγητής κ. Σακάς τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η τεχνογνωσία και οι επιστημονικές υποδομές μας είναι εφάμιλλες με αυτές των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στο 20 – 25% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ασθενών με κινητικές αναπηρίες που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ασθενών, αλλά και ιατρών συναφών ειδικοτήτων, δε γνωρίζουν τις δυνατότητες της Λειτουργικής Νευροχειρουργικής.

Με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και την εφαρμογή των πρωτοποριακών τεχνικών της, η Λειτουργική Νευροχειρουργική έχει τη δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης σε ένα ευρύτατο πεδίο διαταραχών του νευρικού συστήματος, όπως ο χρόνιος πόνος, η νόσος Πάρκινσον, η δυστονία, η επιληψία, οι ψυχικές διαταραχές, αλλά ιδιαίτερα και η σπαστικότητα.

Ειδικά η σπαστικότητα αποτελεί κοινό σύμπτωμα πολλών νόσων και μπορεί να προκαλέσει αυξημένο μυϊκό τόνο, επώδυνες μυϊκές συσπάσεις και μείωση του εύρους της κίνησης των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την λειτουργική ανικανότητα των ασθενών και, κατ' επέκταση, τη χρόνια αναπηρία.

Οι παθολογικές καταστάσεις που δύναται να προκαλέσουν σπαστικότητα είναι, η εγκεφαλική παράλυση, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τα εκφυλιστικά νοσήματα, τα τραύματα νωτιαίου μυελού, η σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και άλλες απομυελινωτικές νόσοι. Η σύγχρονη τεχνική αντιμετώπισης της σπαστικότητας είναι η χειρουργική τοποθέτηση αντλίας ενδοθηκικής χορήγησης μπακλοφένης, ενός ισχυρού μυοχαλαρωτικού φαρμάκου, η οποία συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην κινητική και λειτουργική βελτίωση του ασθενούς, όσο και στην ανακούφισή του από τον πόνο.

Με τον τρόπο αυτόν, υπογράμμισε ο Καθηγητής, επιτυγχάνεται η σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 40 – 100%. Το γεγονός αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο και στη σχέση κόστους/ωφέλειας στη σπαστικότητα, καθώς με την τοποθέτηση της αντλίας παρατηρείται μείωση του συνολικού κόστους θεραπείας των ασθενών σε ποσοστό 40%.

Επιπλέον, σε μεγάλο αριθμό ασθενών με σπαστικότητα, η επιλογή των ασθενών και η χειρουργική επέμβαση δεν έχει την πολυπλοκότητα που εμφανίζουν άλλες παθήσεις, όπως η επιληψία και η νόσος Πάρκινσον.

Ο Καθηγητής αναφέρθηκε εκτενώς στις νεότερες τεχνολογίες που εφαρμόζονται ήδη στη Νευροχειρουργική Κλινική, όπως επαναφορτιζόμενοι διεγέρτες μόνιμης εμφύτευσης που μειώνουν την ανάγκη για επανεπέμβαση, καθώς και τα νέας γενιάς ηλεκτρόδια σταθερού ρεύματος που επιτυγχάνουν καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα. Επίσης, τόνισε ότι με τη χρήση νέων μικροσκοπικών ηλεκτροδίων που τοποθετούνται εξωκράνια, υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης της φαρμακοανθεκτικής χρόνιας ημικρανίας. Στο πεδίο της σπαστικότητας έχει επιτευχθεί, με βάση κλινικές μελέτες, η χρησιμοποίηση μίγματος φαρμάκων για καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα.

Στα 10 χρόνια λειτουργίας της, η Μονάδα Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός» έχει προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία σε 700 ασθενείς με χρόνιες κινητικές αναπηρίες, για τις οποίες προηγουμένως είτε αναζητούσαν θεραπεία στο εξωτερικό, είτε παρέμεναν χωρίς αντιμετώπιση.

Οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίστηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με καλά έως εξαιρετικά αποτελέσματα, που βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Πίσω από τις επιτυχίες και τα στατιστικά στοιχεία είναι η Μαρία, ο Γιώργος, ο Κώστας, ο γείτονας μας, ο συνάνθρωπός μας, που παρά την ασθένεια τους μπόρεσαν να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η χαρά των ασθενών αυτών, το χαμόγελο της κοπέλας που σηκώθηκε από το αναπηρικό αμαξίδιο, ο ενθουσιασμός του νέου άνδρα που τώρα μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο, αποτέλεσαν και αποτελούν τη κινητήριο δύναμη για όλο το προσωπικό της Μονάδας.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της εποχής μας, ο κ. Γκατζώνης τόνισε ότι απειλεί κοινωνικούς θεσμούς και αξίες, ακόμη και την προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Παρά το αντίξοο αυτό περιβάλλον, υπάρχουν οι νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση της χρόνιας αναπηρίας και οι μέθοδοι με τις οποίες μπορεί, αφενός, να εξασφαλιστεί η ποιότητα αυτών των υπηρεσιών και, αφετέρου, να διατηρηθεί το κόστος τους σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Ο κ. Γκατζώνης τόνισε ότι η αναπηρία συνεπάγεται ένα μεγάλο προσωπικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος, συνθήκη που στη σημερινή συγκυρία αποκτά μείζονα σημασία. Θα πρέπει να τελειοποιήσουμε τις υπηρεσίες και την προσφορά μας προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες για να μειώσουμε την οικονομική επιβάρυνση από την αναπηρία. Αυτό δε γίνεται από φιλανθρωπία ή οίκτο, αλλά από την αναγκαιότητα να συμπεριληφθούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι και την παραγωγική διαδικασία τα άτομα αυτά.

Σε αυτούς τους δύσκολούς καιρούς που η οικονομική κρίση μετατράπηκε βιαίως σε κοινωνική κρίση και επηρέασε αρνητικά ακόμη και την παροχή υπηρεσιών υγείας, είναι επιτακτική η ανάγκη αναδιαμόρφωσης της παροχής των υπηρεσιών αυτών ώστε μέσα από εξορθολογισμό και μείωση των περιττών δαπανών, να διασωθούν πόροι που θα εξασφαλίσουν την ποιότητα των πραγματικά απαραίτητων υπηρεσιών υγείας. Αυτό μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, δεν είναι, όμως, ακατόρθωτο.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι η Μονάδα Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός» δημιουργήθηκε πριν από 10 χρόνια, με την ανάληψη της Διεύθυνσης της Κλινικής από τον Καθηγητή κ. Σακά, με στόχο την αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με κινητική αναπηρία και την αποκατάστασή τους σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας. Η Μονάδα εξοπλίσθηκε με σύγχρονα μηχανήματα χάρη σε δωρεές Κοινωφελών Ιδρυμάτων, οι οποίες την κατέστησαν εφάμιλλη μεγάλων διεθνών Κέντρων.

Τα πρώτα περιστατικά με κινητική αναπηρία χειρουργήθηκαν το 2002 και έκτοτε η Μονάδα, έχει να επιδείξει σημαντικό αριθμό επιτυχιών, τόσο σε κλινικό, όσο και σε ερευνητικό επίπεδο. Ανάμεσα σε αυτές, εξέχουσα θέση κατέχει η διάκρισή της ως διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, στο οποίο σημειώθηκαν 3 παγκόσμιες πρωτοτυπίες στην αντιμετώπιση ασθενών με βαρεία κινητική αναπηρία.

Από τα 700 περιστατικά που έτυχαν θεραπευτικής αντιμετώπισης κατά τη διάρκεια των 10 ετών λειτουργίας της Μονάδας πάνω από 150 αφορούσαν ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση, 60 ασθενείς με δυστονία, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση ή τοποθέτηση αντλίας μπακλοφένης, 300 ασθενείς με σπαστικότητα, στους οποίους τοποθετήθηκε αντλία μπακλοφένης ή εφαρμόστηκε επισκληρίδιος διέγερση, 70 ασθενείς με επιληψία, οι οποίοι κρίθηκαν κατάλληλοι για υπερεκλεκτική χειρουργική θεραπεία ή εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση και πάνω από 100 ασθενείς με χρόνιο πόνο, οι οποίοι υποβλήθηκαν κατά περίπτωση σε όλες τις παραπάνω θεραπευτικές τεχνικές.

Η Μονάδα συνεχίζει να πραγματοποιεί έρευνα για την αποτελεσματικότητα και καταλληλότητα των νέων τεχνολογιών, σε συνεργασία με μεγάλα Ερευνητικά Κέντρα των Η.Π.Α. και της Ευρώπης. Στελέχη της Κλινικής καλούνται να προσφέρουν τις γνώσεις και εμπειρία τους σε διεθνείς Συναντήσεις και Συνέδρια, ενώ τα αποτελέσματα του πολύπλευρου έργου της δημοσιεύονται στα σημαντικότερα ιατρικά περιοδικά σε διεθνές επίπεδο (70 διεθνείς δημοσιεύσεις, 300 ανακοινώσεις Συνεδρίων).

 
Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 02 Δεκέμβριος 2012 02:13

Οι μικροβιακές λοιμώξεις αποτελούσαν για την ανθρωπότητα ιάσιμα νοσήματα εντούτοις σήμερα υπολογίζεται ότι 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση από λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα χωρίς να υπολογίζονται οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τους ασθενείς όσο και για το υγειονομικό σύστημα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναγνωρίζοντας την μέγιστη επίδραση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών στην ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής καθιέρωσε ετησίως την 18η Νοεμβρίου ως Ευρωπαϊκή ημέρα ευαισθητοποίησης για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών (European Awareness Antibiotic Day -EAAD). Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 2008 και κάθε έτος αφιερώνεται στην ευαισθητοποίηση τόσο των επαγγελματιών υγείας που συνταγογραφούν τα αντιβιοτικά (ιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης και νοσοκομείων) όσο και των πολιτών που αποτελούν τους άμεσους καταναλωτές τους με σκοπό να συνεχίζεται σε όλη την διάρκεια του έτους.

Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει σε όλους μας ότι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής αποτελεί πλέον μείζονα απειλή δημόσιας υγείας σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που ευνοείται και από την διακρατική μεταφορά ασθενών.

Βασισμένη ακριβώς σε αυτή την πραγματικότητα που βιώνει η διεθνής κοινότητα η Δανία, η οποία ανέλαβε την Προεδρία του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το 2012, έθεσε ως προτεραιότητα της στον τομέα της υγείας την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής με επίκεντρο τον έλεγχο της κατανάλωσης των αντιβιοτικών τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Τον Ιούλιο του 2012 διαμορφώθηκε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ένα προτεινόμενο πλαίσιο δράσεων με στόχο την ορθολογική χορήγηση των αντιμικροβιακών ουσιών με τίτλο «Μία Υγεία».

Η χώρα μας παραμένει πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα καθώς και μία από τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά στην Ευρώπη (δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Κατανάλωσης των Αντιβιοτικών -ESAC του2010, Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Μικροβιακής Αντοχής -EARSS). Όσο αφορά την Ελληνική πραγματικότητα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αυξημένη κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα είναι:

 1. Η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στην προμήθεια των αντιβιοτικών χωρίς την προσκόμιση ιατρικής συνταγής και
 2. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης των αντιβιοτικών (>80%) προέρχεται από την συνταγογράφηση αντιβιοτικών για την θεραπεία ιογενών λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στις οποίες δεν ενδείκνυται η χορήγηση αντιμικροβιακής θεραπείας, γιατί τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς με συνέπειες για τον ασθενή την ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.

Τα παραπάνω δεδομένα ενισχύονται και από δημοσκοπική έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας που πραγματοποιήθηκε για τρία έτη (2007-2009-2010). Η έρευνα αυτή έδειξε ότι για το 2010 13% των ερωτηθέντων προμηθεύτηκαν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή ιατρού, ενώ τρεις στους δέκα ερωτηθέντες έχουν αντιβιοτικά στο σπίτι τους για «ώρα ανάγκης». Η συνολική χρήση των αντιβιοτικών στην κοινότητα αυξήθηκε το 2010 σε 57% από 47% το 2009, ενώ τρεις στις δέκα περιπτώσεις χρήσης αντιβιοτικού αφορούν χορήγηση σε παιδί κάτω των 14 ετών. Τα συμπτώματα για τα οποία συνήθως συνταγογραφούνται αντιβιοτικά αφορούν ιογενείς λοιμώξεις, όπως συνάχι, βήχας πονόλαιμος και πυρετός.

Σε αυτά ακριβώς τα σημεία θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια όλων μας. Η συνεχής ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας καθώς και του κοινού είναι πρωταρχικής σημασίας. Επιπλέον, η χρήση απλών και γρήγορων διαγνωστικών δοκιμασιών (π.χ το Strept.test, ή το γρήγορο test για την γρίπη) τα οποία μπορούν να εκτελεστούν και στο χώρο εξέτασης του ασθενούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ασφαλή διάγνωση των λοιμώξεων εκείνων για τις οποίες πραγματικά απαιτείται η χορήγηση αντιμικροβιακής θεραπείας.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιεί δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας αλλά και του κοινού σχετικά με την χρήση των αντιβιοτικών (ΜΜΕ, ιστοσελίδα και newsletter του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., έντυπο ενημερωτικό υλικό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας). Παράλληλα, οργανώνει και υλοποιεί μετεκπαιδευτικά σεμινάρια για τους επαγγελματίες υγείας και πολύ σύντομα θα εκδώσει τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμικροβιακή θεραπεία των ασθενών με λοιμώξεις. Εκτός όμως της διαχείρισης των αντιβιοτικών το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. μέσα από μία σειρά συντονισμένων δράσεων στοχεύει και στον έλεγχο της διασποράς των πολυανθεκτικών μικροβίων καθώς και την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής στο νοσοκομειακό χώρο.

Η Ευρωπαϊκή ημέρα για την ευαισθητοποίηση για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών θα πρέπει να προβληματίσει τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών, την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους πολίτες γιατί οι λύσεις που προτείνονται είναι απλές και εφικτές και συνοψίζονται σε μία πρόταση: «μην παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς λόγο για να παραμείνουν χρήσιμα όταν πραγματικά θα τα χρειαστείτε».

 
Κέντρο Αριστείας Νοσογόνου Παχυσαρκίας η Λαπαροσκοπική και Ρομποτική κλινική του Ιατρικού Αθηνών PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 16 Νοέμβριος 2012 11:33

konstantinidis-iatriko

O χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

 

Ως Κέντρο Αριστείας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (IFSO Accreditation) λειτουργεί πλέον η Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, την οποία διευθύνει ο διάσημος Έλληνας χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Η κλινική, πριν από λίγες ημέρες, απέκτησε την επίσημη Πιστοποίηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (IFSO Accreditation) και συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των καλύτερων κέντρων του κόσμου.

Η πιστοποίηση δόθηκε μετά από διετή αξιολόγηση, την οποία πραγματοποίησαν ειδικοί πραγματογνώμονες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με την διεθνή πιστοποίηση η κλινική του Δρ. Κωνσταντινίδη πληρεί τα απαραίτητα κριτήρια και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βέλτιστης φροντίδας στον νοσογόνα παχύσαρκο ασθενή, που υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, καθώς και σε ενήλικους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

14.000 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η χειρουργική ομάδα, του Δρ. Κωνσταντινίδη με εμπειρία 14.000 λαπαροσκοπικών επεμβάσεων και 700 ρομποτικών, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1000 επεμβάσεις σε παχύσαρκους ασθενείς!

Οι χειρουργικές επεμβάσεις αφορούσαν τη λαπαροσκοπική τοποθέτηση ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου, τη λαπαροσκοπική και ρομποτική γαστρεκτομή sleeve και τη λαπαροσκοπική και ρομποτική γαστρική παράκαμψη (bypass).

Στα 20 χρόνια λειτουργίας της Κλινικής Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής ( το 1994 έγινε η πρώτη λαπαροσκοπική επέμβαση χειρουργικής παχυσαρκίας και το 2006 η πρώτη ρομποτική) η ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη πραγματοποίησε πρωτοποριακές επεμβάσεις αποσπώντας διεθνή βραβεία και σήμερα είναι μεταξύ των κορυφαίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής στην Βοστώνη των ΗΠΑ.

Την ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη απαρτίζουν διακεκριμένοι χειρουργοί, γαστρεντερολόγοι, παθολόγοι, ενδοκρινολόγοι, κλινικοί διατροφολόγοι και ψυχολόγοι υγείας. Όλα τα μέλη της ομάδας διαθέτουν μεγάλη εμπειρία με θητεία σε διάσημα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία σήμερα περισσότεροι από 1.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Δυστυχώς ο αριθμός αυτός καθημερινά αυξάνει και η ανάγκη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι επιτακτική όσο ποτέ.

Από αυτούς περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνδρες και 300 εκατομμύρια γυναίκες είναι παχύσαρκοι. Επίσης πάνω από 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15χρόνων είναι παχύσαρκα.

Η παχυσαρκία, όπως έχει αποδειχθεί μπορεί να αφαιρέσει 20 χρόνιας,, αυξάνει τους κινδύνους νοσηρότητας και θνητότητας λόγω των σοβαρών συνοδών προβλημάτων που σχετίζονται συχνά με αυτή, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Σήμερα, η χειρουργική παχυσαρκίας προσφέρει τη μόνη αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη λύση για απαλλαγή από τη νοσογόνο παχυσαρκία. Στην Ευρώπη ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτου τύπου 2 κυμαίνεται από 5 έως 10%. Στην Ελλάδα έχει τριπλασιασθεί τα τελευταία 35 χρόνια και σήμερα κυμαίνεται στο 8%.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στη βελτίωση ή ίαση του σακχαρώδους διαβήτου τύπου 2 μετά από βαριατρική επέμβαση οδηγούν σιγά-σιγά στη δημιουργία μίας νέας ειδικότητας, της χειρουργικής διαβήτη (μεταβολική χειρουργική).

Για το λόγο αυτό η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (IFSO) θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή πιστοποίηση για τα κέντρα εκείνα που πληρούν τα βέλτιστα κριτήρια, ώστε να ξέρουν και οι ασθενείς που να απευθυνθούν για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

«Η χειρουργική της παχυσαρκίας όπως έχει αποδειχθεί όχι μόνο απαλλάσσει τον ασθενή από το υπερβολικό βάρος αλλά θεραπεύει διάφορες παθήσεις και τον διαβήτη» τονίζει ο Δρ Κωνσταντινίδης και προσθέτει «Για όλους τους παχύσαρκους δεν υπάρχει μία ιδανική επέμβαση. Αντίθετα, η επέμβαση επιλέγεται μετά από αναλυτική συζήτηση με τον ασθενή και προσαρμόζεται στο ιδιαίτερο πρόβλημα και τις ανάγκες του".

Η χειρουργική αποτελεί μόνο ένα πρώτο βήμα, στη μακρά πορεία προς την απαλλαγή από τα προβλήματα της παχυσαρκίας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η χειρουργική της νοσογόνου παχυσαρκίας μπορεί να παρατείνει τη ζωή. Πολλά προβλήματα υγείας βελτιώνονται ή εξαφανίζονται μετά το χειρουργείο, με αξιοσημείωτα τα αποτελέσματα στον διαβήτη τύπου 2, την υπνική άπνοια, τη δυσλιπιδαιμία, τους κινδύνους εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων που μειώνονται δραματικά. Φυσικά απαιτείται αφοσίωση από την πλευρά του ασθενούς ως προς τη σωματική άσκηση και την προσαρμογή της διατροφής.

«Η ομάδα μας στέκεται δίπλα στον ασθενή σε όλα τα βήματα της προεγχειρητική και μετεγχειρητικής του πορείας, με 24ωρη υποστήριξη, διατροφικά προγράμματα και οδηγίες για άσκηση και αποκατάσταση που βοηθούν τους ασθενείς να χρησιμοποιήσουν την επέμβαση ως αφετηρία για μία ριζικότερη αλλαγή στον τρόπο ζωής τους» καταλήγει ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

Η Πιστοποίηση Κέντρων Αριστείας (Center of Excellence Accreditation) από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (IFSO) εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η ποιότητα σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής φροντίδας .Η πιστοποίηση των Κέντρων Αριστείας είναι αναγκαία εφόσον τα κέντρα χειρουργικής νοσογόνου παχυσαρκίας πληρούν το βέλτιστο επίπεδο των απαιτήσεων.

Τα πιστοποιημένα κέντρα βαριατρικής χειρουργικής διαθέτουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξειδικευμένο στα προβλήματα των παχύσαρκων ασθενών. Χειρουργούς με εξειδίκευση στη νοσογόνο παχυσαρκία και κατάλληλη νοσοκομειακή υποδομή που μπορεί να υποδεχτεί παχύσαρκους ασθενείς και να διαχειριστεί σωστά την προεγχειρητική και μετεγχειρητική τους φροντίδα.

Σε Ευρώπη και Αμερική, τα κέντρα αναφοράς καλύπτονται από ασφαλιστικούς φορείς και ταμεία. Ανάλογη προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη από το ελληνικό κράτος.

 
Συνταγογράφηση με δραστική: η χαριστική βολή στη δημόσια Υγεία PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 16 Νοέμβριος 2012 11:26
Θανάσιμοι οι κίνδυνοι από τα ανώνυμα και πλαστά φάρμακα
Μόνο τα επώνυμα ελληνικά φάρμακα μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του ασθενή

 

Τις σοβαρές ανησυχίες της για το ζήτημα των αμφίβολης ποιότητας φαρμάκων και των πλαστών φαρμάκων που εισάγονται από τρίτες χώρες εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τονίζοντας ότι μέτρα όπως το πρόσφατο περί υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας θέτουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο τους ασθενείς και υποβαθμίζουν επικίνδυνα τη δημόσια υγεία.

Πρόσφατη δημοσίευση στον Economist ανατρέπει την διαδεδομένη εντύπωση ότι το πρόβλημα των πλαστών φαρμάκων απασχολεί κυρίως τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αποδεικνύοντας ότι και οι αναπτυγμένες χώρες βρίσκονται σε ανησυχητικό βαθμό αντιμέτωπες με αυτό. Τα παραδείγματα είναι πολλά: πρόσφατα, στην περιοχή της Βοστώνης 11 άνθρωποι πέθαναν από μηνιγγίτιδα, ενώ άλλοι 100 νόσησαν λόγω μολυσμένων στεροειδών που διατέθηκαν από φαρμακείο-παρασκευαστήριο. Μολυσμένη ηπαρίνη (αντιθρομβωτικό) βρέθηκε ότι ευθύνεται για 149 θανάτους Αμερικανών το διάστημα 2007-2008, ενώ σύμφωνα με φετινά στοιχεία, σκευάσματα γνωστού αντικαρκινικού για τη θεραπεία καρκίνων του παχέος εντέρου βρέθηκε ότι δεν περιείχαν δραστική ουσία. Το πρόβλημα στις αναπτυσσόμενες χώρες παίρνει τρομακτικές διαστάσεις δεδομένης της φτώχειας, των κενών στη νομοθεσία και των συχνών πρακτικών δωροδοκίας, με αποτέλεσμα π.χ. στη Νιγηρία το 64% των φαρμάκων για τη θεραπεία της ελονοσίας να είναι πλαστά!

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται η ευκολία παραγωγής πλαστών φαρμάκων δεδομένου ότι για την παραγωγή τους δεν απαιτείται υψηλή τεχνολογία, ενώ απουσιάζουν οι όποιες διαδικασίες ελέγχου. Επιπλέον, συνήθως η παραγωγή, η μεταποίηση και η συσκευασία γίνονται σε διαφορετικά μέρη, ενώ το φάρμακο φτάνει στον προορισμό του μέσα από περίπλοκες αλυσίδες διανομής: ποικίλες εμπορικές συμφωνίες και αλληλεπικαλυπτόμενες εμπορικές ζώνες δημιουργούν νόμιμες οδούς μεταφοράς των πλαστών φαρμάκων από τον τόπο παραγωγής τους στον τελικό χρήστη. Τέλος, ας μην ξεχνάμε την αυξανόμενη αγορά φαρμάκων από το διαδίκτυο, όπου ευνοείται η διακίνηση των πλαστών φαρμάκων, αφού ο καταναλωτής δεν μπορεί, ουσιαστικά, να γνωρίζει τις συνθήκες παραγωγής του φαρμάκου ή τον παραγωγό. Η σοβαρότητα του ζητήματος, σύμφωνα πάντα με το προαναφερθέν άρθρο, αντανακλάται στις προσπάθειες του αμερικανικού FDA να ελέγξει το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα ανοίγοντας συνεχώς από το 2008 έως σήμερα παραρτήματα σε τρίτες χώρες.

Στον αντίποδα όλων αυτών, η ΠΕΦ τονίζει την ασφάλεια του ποιοτικού επώνυμου φαρμάκου (πρωτοτύπου και γενοσήμου) το οποίο παράγεται με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και υπόκειται σε αυστηρότατους ελέγχους και επισημαίνει ότι η συνταγογράφηση επωνύμων φαρμάκων με αποκλειστική ευθύνη του γιατρού διασφάλιζε μέχρι σήμερα τον Έλληνα ασθενή από τα πλαστά φάρμακα αποτρέποντας την εμφάνισή τους στην εγχώρια αγορά.

Αντίθετα, το μέτρο της αποκλειστικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ανοίγει την κερκόπορτα για την αθρόα εισαγωγή των ανώνυμων φαρμάκων και, αναπόφευκτα, και των πλαστών. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κος Δέμος, περιέγραψε με έκδηλη ανησυχία την κατάσταση συμπληρώνοντας τα εξής: «Η εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική αποτελεί έναν πρώτης τάξεως κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία. Η φαρμακευτική αγορά θα βρεθεί στο έλεος εκατοντάδων ανώνυμων γενοσήμων και εκατοντάδων πλαστών φαρμάκων. Η διογκούμενη νομοθεσία για τα πλαστά φάρμακα στην Ε.Ε. είναι μια ένδειξη του τεράστιου κινδύνου που διατρέχουμε. Η χώρα μας ήταν αποτελεσματικά θωρακισμένη χάρη στο συνδυασμό ελέγχων και συνταγογραφικών πρακτικών, όπως είναι η συνταγογράφηση επωνύμων φαρμάκων. Τέτοια μέτρα απέτρεψαν την είσοδο ανώνυμων και πλαστών φαρμάκων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μέχρι σήμερα. Το μέτρο της συνταγογράφησης με δραστική φέρνει το τέλος σε αυτό το ασφαλές περιβάλλον εκθέτοντας τους Έλληνες σε σοβαρότατους κινδύνους και δίνοντας τη χαριστική βολή σε ένα παραπαίον σύστημα Υγείας».

 
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης; PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 15 Νοέμβριος 2012 11:28

Κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για το σακχαρώδη διαβήτη. Θεωρείται ότι είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, με αργή και σιωπηλή πορεία. Προοδευτικά καταστρέφονται τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, κάνοντας την παραγωγή της προβληματική. Έτσι, αυξάνεται η γλυκόζη (σάκχαρο) που κυκλοφορεί στο αίμα.

Συχνά, κάποια μικρή διαταραχή που υποβόσκει, γίνεται εμφανής για πρώτη φορά όταν επιβαρυνθεί από μια εγκυμοσύνη. Αυτό οφείλεται συνήθως στις προκαλούμενες ορμονικές μεταβολές. Έτσι, εκτός από τον γνωστό σακχαρώδη διαβήτη, υπάρχει και ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης. Έτσι ονομάζουμε τον διαβήτη που αναπτύσσεται, ή ανακαλύπτεται για πρώτη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρουσιάζεται σε ποσοστό 3-5% των εγκύων. Τόσο ο ήδη γνωστός, όσο και ο διαβήτης της κύησης, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη, αλλά και στον τοκετό. Τα προβλήματα αφορούν τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο. Τα κυριότερα είναι: το αυξημένο αμνιακό υγρό, οι ουρολοιμώξεις, το αυξημένο ποσοστό καισαρικής τομής λόγω μεγάλου βάρους γέννησης των νεογνών, ο πρόωρος τοκετός, η υπέρταση της εγκυμοσύνης και άλλα.

Διάγνωση

Όλες οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται για σακχαρώδη διαβήτη της κύησης, μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας, ή και νωρίτερα σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου. Η διάγνωση του βασίζεται στο αποτέλεσμα της δοκιμασίας ανοχής στη γλυκόζη από το στόμα (καμπύλη σακχάρου). Η εξέταση αυτή είναι απλή, αλλά πρέπει να γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες για να είναι αξιόπιστη.

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Σε γυναίκες με διαβήτη της εγκυμοσύνης, η μέτρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα πρέπει να είναι σχολαστική, σε καθημερινή βάση. Ιδιαίτερη σημασία έχει η καλή ρύθμιση του σακχάρου, με την κατάλληλη δίαιτα. Η αύξηση του βάρους της εγκύου πρέπει να εκτιμάται σε κάθε επίσκεψη στο γυναικολόγο και ανάλογα να προσαρμόζεται η πρόσληψη των θερμίδων. Το βάρος που πρέπει να πάρει η έγκυος, συνολικά κατά τη διάρκεια της κύησης, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10-12 κιλά. Όταν, παρά τη δίαιτα, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν, η φαρμακευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη της κύησης γίνεται με τη χορήγηση ινσουλίνης.

Εκτός της παρακολούθησης του διαβήτη είναι σημαντικό να ελέγχουμε συστηματικά την αρτηριακή πίεση της μητέρας, αλλά και την καλή λειτουργία των νεφρών της.

Η παρακολούθηση του εμβρύου γίνεται κυρίως με το υπερηχογράφημα και το καρδιοτοκογράφημα, και ξεκινά από τη στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη στην κύηση. Πρέπει να γίνεται συχνά μέχρι τον τοκετό, ιδιαίτερα όσο η εγκυμοσύνη πλησιάζει προς το τέλος της. Με το υπερηχογράφημα ελέγχουμε το βάρος του εμβρύου, καθώς περίπου 1 στις 3 διαβητικές έγκυες, θα γεννήσει νεογνό με βάρος μεγαλύτερο από 4 κιλά. Επίσης ελέγχουμε και άλλες παραμέτρους, όπως την ποσότητα του αμνιακού υγρού αλλά και τη ροή του αίματος στα αγγεία του πλακούντα και του ομφαλίου λώρου (Doppler), ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης.

Χρόνος και τρόπος αποπεράτωσης του τοκετού

Όταν ο σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης, ρυθμίζεται καλά και δεν υπάρχουν επιπλοκές, δεν χρειάζεται να γίνει πρόωρη πρόκληση τοκετού, ούτε καισαρική τομή. Η γυναίκα μπορεί άνετα να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, κάτω από τις σωστές συνθήκες. Μόνο όταν εμφανίζονται επιπλοκές, όπως υπέρταση, μεγάλο βάρος νεογνών, μεγάλη ηλικία της γυναίκας και άλλα, μπορεί να χρειαστεί πρόκληση τοκετού, πριν από την αυτόματη έναρξη του, ή καισαρική τομή.

Συμπερασματικά, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης είναι μια σιωπηλή πάθηση που πρέπει να ελέγχεται και να αντιμετωπίζεται. Σήμερα, έχουμε όλα τα μέσα για τη σωστή ρύθμιση του σακχάρου και την αποφυγή όλων των πιθανών επιπλοκών. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στην έγκυο μια κύηση χωρίς προβλήματα και να πάρει στην αγκαλιά της ένα υγιές παιδί.

 

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Director of EURAPAG

 
“Θαυματουργά” καρυκεύματα και υγεία PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 14 Νοέμβριος 2012 15:51

Γράφει η Joanna Evans - WDDTY

 

Τα βότανα και τα μπαχαρικά που έχουμε στα ντουλάπια της κουζίνας μας ίσως είναι το κλειδί για την καλή υγεία, σύμφωνα με ένα πλήθος πρόσφατων μελετών. Πολλά από αυτά τα καρυκεύματα ήταν αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής ιατρικής για αιώνες, αλλά μόνο τώρα η επιστήμη μελετά τις δυνατότητες αυτών των ισχυρών φυτικών τροφών, να καταπολεμούν τις ασθένειες. Μελέτες υποστηρίζουν ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά, εκτός από το να τέρπουν τον ουρανίσκο μας, ίσως αποτελούν και ισχυρά όπλα ενάντια σε ένα πλήθος ασθενειών – από Αλτσχάιμερ έως καρκίνο και διαβήτη. Ακολουθούν κάποια από τα πιο υποσχόμενα καρυκεύματα.

Κανέλα

Μια πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι η κανέλα ίσως βοηθά στην επιβράδυνση ή ακόμα και στην αντιστροφή της νόσου του Αλτσχάιμερ, της πιο συνηθισμένης μορφής άνοιας. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ τάιζαν πειραματόζωα στα οποία είχαν δημιουργήσει Αλτσχάιμερ με ένα εκχύλισμα από κανέλα. Μετά από τέσσερις μήνες, παρατήρησαν σημαντικά μειωμένο αριθμό αμυλοειδών πλακών (ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της ασθένειας) στους εγκεφάλους των πειραματόζωων, καθώς και μία βελτίωση σε νοητικά προβλήματα, όπως η διαταραχή της μνήμης (PLoS Onem, 2011; 6: e16564). Ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δουν αν τα αποτελέσματα ισχύουν και για τους ανθρώπους, και να ανακαλύψουν πόση κανέλα απαιτείται για να έχει ευεργετική επίδραση.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα – ακόμα και σε μικρές ποσότητες – μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2. Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, ερευνητές από το Πακιστάν, χώρισαν 60 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 σε 6 ομάδες: Οι ομάδες 1, 2 και 3 λάμβαναν αντίστοιχα 1, 3 και 6 γραμμάρια κανέλας την ημέρα (1 γραμμάριο είναι περίπου το ένα τέταρτο του κουταλιού) σε κάψουλες, ενώ οι ομάδες 4, 5 και 6 λάμβαναν κάψουλες με εικονικό φάρμακο (placebo).

Μετά από 40 ημέρες, όλες οι δόσεις κανέλας μείωσαν σημαντικά τη γλυκόζη στο αίμα, τα τριγλυκερίδια και την LDL χοληστερόλη (την «κακή» χοληστερόλη), καθώς και τα ολικά επίπεδα χοληστερόλης, ενώ δεν σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στις ομάδες που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι "η προσθήκη κανέλας στη διατροφή ατόμων με διαβήτη τύπου 2 θα μειώσει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις" (Diabetes Care, 2003; 26: 3215-8).

Η κανέλα φαίνεται επίσης να έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ενώ επίσης επιδρά και κατά των όγκων (Crit Rev Food Sci Nutr, 2010; 50: 822-34).

Φασκόμηλο

Όπως η κανέλα, το φασκόμηλο έχει μελετηθεί για την επίδρασή του στη νόσο του Αλτσχάιμερ με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σε μία διπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, δόθηκε ένα υγρό εκχύλισμα του βοτάνου (60 σταγόνες/ημέρα) σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ ήπιας έως και μέτριας μορφής, για τέσσερις μήνες.

Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα που έπαιρνε το εκχύλισμα φασκόμηλου είχε καλύτερες επιδόσεις στη νοητική λειτουργία σε σύγκριση με την ομάδα placebo. Επίσης έδειξε λιγότερη ταραχή, σύμφωνα με τους ερευνητές (J Clin Pharm Ther, 2003; 28: 53-9).

Μία άλλη μελέτη που εξέτασε τους πιθανούς μηχανισμούς πίσω από την δράση του φασκόμηλου κατά του Αλτσχάιμερ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ροσμαρινικό οξύ – το δραστικό συστατικό του φασκόμηλου – μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς ασκεί νευροπροστατευτική και αντιοξειδωτική δράση ενάντια στην τοξικότητα που προκαλούν τα αμυλοειδή-βήτα και που χαρακτηρίζει το Αλτσχάιμερ (J Pharmacol Εxp Ther, 2006; 317: 1143-9).

Μία άλλη μελέτη υποστηρίζει ότι το φασκόμηλο ίσως αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την υπερλιπιδαιμία – μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο (placebo). Το εκχύλισμα από φύλλα φασκόμηλου (μία κάψουλα 500mg κάθε οκτώ ώρες για δύο μήνες) μείωσε σημαντικά τα τριγλυκερίδια, την LDL («κακή») χοληστερόλη, την λιποπρωτεΐνη (VLDL, επίσης «κακή») και τα ολικά επίπεδα χοληστερόλης, ενώ αύξησε τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης – χωρίς παρενέργειες (Phytother Res, 2011 Apr 19; doi:10.1002/ptr.3506).

Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη, η κίτρινη χρωστική στον κουρκουμά (turmeric), αυτό το δημοφιλές ινδικό μπαχαρικό, φαίνεται να έχει δράση ενάντια σε ένα πλήθος ασθενειών και ειδικά στον καρκίνο. Εργαστηριακές μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να σκοτώσει τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα στο στήθος, τον προστάτη, το πάγκρεας, το στομάχι, το κόλον και τον οισοφάγο (Int J Oncol, 2009; 35: 867-72; J Huazhong Univ Sci Technolog Med Sci, 2011; 31: 530-4; Anticancer Res, 2001; 21: 873-8), ενώ έρευνα σε ζώα υποστηρίζει ότι η ουσία έχει επίδραση σε όλα τα στάδια της καρκινικής ανάπτυξης (Αltern Med Rev 2009; 14: 141-53).

Αν και αυτά τα ευρήματα δεν έχουν εφαρμοστεί σε ανθρώπους, κάποιες αρχικές δοκιμές που έχουν γίνει σε καρκινοπαθείς έχουν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σε μία, δόθηκε συμπλήρωμα turmeric (ισοδύναμο με 36-180mg κουρκουμίνη) σε 15 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου, κάθε μέρα για τέσσερις μήνες. Πέντε ασθενείς είδαν την κατάστασή τους να σταθεροποιείται ενώ σε άλλους φάνηκε υποχώρηση του καρκίνου (Clin Cancer Res, 2001; 7: 1894-900).

H κουρκουμίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει ενάντια σε γαστρεντερικά προβλήματα όπως η δυσπεψία, η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το πεπτικό έλκος, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα (Altern Med Rev, 2009; 14: 141-53). Σε δοκιμή με 25 πάσχοντες από πεπτικό έλκος, δόθηκαν στους ασθενείς 600mg κουρκουμίνης πέντε φορές την ημέρα για διάστημα 12 εβδομάδων. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς δεν είχαν έλκη μετά από τέσσερις εβδομάδες και μετά το τέλος της μελέτης, το 76 τοις εκατό δεν έπασχε από έλκη (Southeast Asian J Trop Med Public Health, 2001; 32: 208-15).

Σε μία άλλη έρευνα φαίνεται ότι η κουρκουμίνη μπορεί να είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας. Σε μια προκαταρκτική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, 1200mg κουρκουμίνης την ημέρα βελτίωσαν αποτελεσματικά το οίδημα στις αρθρώσεις, την πρωινή δυσκαμψία και την κίνηση σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα – τα ευρήματα υποστηρίζονταν τόσο από εργαστηριακά στοιχεία όσο και από στοιχεία από πειραματόζωα (Altern Med Rev, 2009; 14: 141-53; Int J Mol Med, 2007; 20: 365-72).

Τζίντζερ

Το τζίντζερ (πιπερόριζα) είναι γνωστό για τις αντιεμετικές του ιδιότητες – την ικανότητά του να ελέγχει τη ναυτία και τον εμετό. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι όχι μόνο έχει καλύτερα αποτελέσματα από το εικονικό φάρμακο (placebo) αλλά είναι επίσης τόσο αποτελεσματικό όσο και το αντιεμετικό φάρμακο μετοκλοπραμίδη (Br J Anaesth, 2000; 84: 367-71). Πιο πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, επικεντρώνονται στην αντικαρκινική δυναμική του τζίντζερ. Σε μια εργαστηριακή μελέτη από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στην Ατλάντα, εκχύλισμα από τζίντζερ είχε σημαντική δράση στην αποτροπή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Επιπλέον, πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι ο εκχύλισμα αντιστρέφει την εξέλιξη των όγκων κατά 56 τοις εκατό – χωρίς τοξικότητα (Br J Nutr, 2011, Aug 18: 1-12). Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα ίσως δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή και στους ανθρώπους.

Το τζίντζερ έχει επίσης ένα μεγάλο εύρος αντιφλεγμονώδους δράσης (J Med Food, 2005; 8: 125-32), που δείχνει ότι ίσως είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις άσθματος ή αρθρίτιδας.

Κόκκινη πιπεριά

Μπορεί η καυτερή κόκκινη πιπεριά να είναι η απάντηση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας; Ίσως αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του παζλ, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Αμερικανικό πανεπιστήμιο Purdue. Στη δοκιμή έξι εβδομάδων που πραγματοποίησαν, 25 μη-υπέρβαρα άτομα – στα 13 από αυτά άρεσε το καυτερό φαγητό ενώ στα 12 από αυτά, όχι –κατανάλωναν γεύματα με πιπέρι καγιέν σε σκόνη.

Οι ερευνητές σύγκριναν την επίδραση του να τρώει κανείς ένα απλό γεύμα ή ένα πικάντικο γεύμα (με 1gr ή μισό κουταλάκι καγιέν) στην καύση θερμίδων και την όρεξη. Ανακάλυψαν ότι τα γεύματα με καγιέν σχετίζονταν με μείωση της πείνας και μεγαλύτερη καύση θερμίδων, ειδικά σε εκείνους που δεν κατανάλωναν το μπαχαρικό συχνά (Physiol Behav, 2011; 102; 251-8).

"Οι διατροφικές αλλαγές που δεν απαιτούν μεγάλη προσπάθεια, όπως η προσθήκη κόκκινου πιπεριού στα γεύματα, μπορούν να είναι πραγματοποιήσιμες και ευεργετικές μακροπρόθεσμα, ειδικά όταν συνδυάζονται με άσκηση και υγιεινή διατροφή," αναφέρει ο ερευνητής Richard Mattes.

Η κόκκινη πιπεριά φαίνεται να έχει και άλλα οφέλη επίσης. Η καψαϊκίνη – το κύριο πικάντικο συστατικό στις κόκκινες πιπεριές – έχει χρησιμοποιηθεί
τοπικά (σε αλοιφές) για την αντιμετώπιση του πόνου σε διάφορες περιπτώσεις, με μεγάλη επιτυχία (Phytother Res, 2010; 24: 1877-85). Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματική ως αντικαρκινικός παράγοντας. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η καψαϊκίνη μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη ανθρώπινων καρκινικών του στήθους (Hum Exp Toxicol, 2011 Feb 7).

Άλλα θεραπευτικά βότανα και μπαχαρικά

Μαϊντανός: Είναι γνωστός ως αποτελεσματική λύση για δροσερή αναπνοή, ωστόσο ο μαϊντανός μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη από τον καρκίνο του μαστού – τουλάχιστον σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες και πειράματα σε ζώα (που ίσως όμως δεν έχουν την ίδια εφαρμογή και στον άνθρωπο). Το φλαβονοειδές απιγενίνη που περιέχει μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης όγκων στο στήθος σε πειραματόζωα, και απέτρεψε την ανάπτυξη ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων (Cancer Prev Res, 2011; 4: 1316-24).

Κύμινο: Μία πρόσφατη μελέτη σε πειραματόζωα ανέφερε ότι το κύμινο έχει αντι-στρες, αντιοξειδωτική δράση και επίσης ενισχύει τη μνήμη (Pharm Biol, 2011; 49: 702-8). Όμως πάλι, απαιτούνται μελέτες για να επιβεβαιωθεί ότι έχει τα ίδια αποτελέσματα και στον άνθρωπο.

Κορίανδρος: Αυτό το βότανο μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του σώματος. Ο ερευνητής Dr Yoshiaki Omura ανακάλυψε ότι οι ασθενείς απέβαλαν περισσότερα τοξικά μέταλλα μετά την κατανάλωση μίας βιετναμέζικης σούπας που περιείχε το βότανο (Acupunct Electrother Res, 1995; 20: 195-229).

Επίσης, όταν σε ασθενείς που είχε ανιχνευτεί υδράργυρος, δινόταν συμπλήρωμα με κορίανδρο (100mg την ημέρα, τέσσερις φορές την ημέρα) για μερικές εβδομάδες, ο υδράργυρος εξαφανιζόταν (Acupunct Electrother Res, 1996; 21: 133-60).

Ρίγανη: Σε μία μελέτη που σύγκρινε την αντιοξειδωτική ικανότητα εννέα βοτάνων, η ρίγανη ήταν στην κορυφή – τόσο στην φρέσκια όσο και στην αποξηραμένη μορφή της (Int J Food Sci Nutr, 2011; 62: 219-25). Μελέτες επίσης αποδεικνύουν ότι η ρίγανη έχει αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες (Curr Med Chem, 2003; 10: 813-29).


Holistic Life

 
Σημαντική η πρόληψη στον Σακχαρώδη Διαβήτη PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 14 Νοέμβριος 2012 11:40

Σε έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους «δολοφόνους» εξακολουθεί να αναδεικνύεται στις μέρες μας ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η νόσος, που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλη», καθώς τα πρώτα χρόνια μπορεί να δρα κρυφά, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σημαντικού αριθμού άλλων σοβαρών επιπλοκών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι μόνιμες βλάβες του αμφιβληστροειδούς που οδηγούν σε τύφλωση, καθώς και οι ακρωτηριασμοί!

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, τραγικό αποτέλεσμα μιας από τις συχνότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, το διαβητικό πόδι, σήμερα τείνουν να λάβουν «εφιαλτικές» διαστάσεις, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου κάποιου συνανθρώπου μας κάθε 30 δευτερόλεπτα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Σακχαρώδη Διαβήτη (I.D.F.), το 70% των ακρωτηριασμών που διενεργούνται σε όλο τον κόσμο αφορά διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο πόδια σε σύγκριση με άλλους.

Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτω άκρων. Υπολογίζεται ότι 300.000 άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ελκών των κάτω άκρων, ενώ το 25% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσει έλκος έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στατιστικά, 1.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, υπολογίζεται ότι το 4-5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη στα πόδια, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 50.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων σε ετήσια βάση.

Όπως τονίζουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.), Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντής Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» κ. Χρήστος Μανές και ο Γεν. Γραμματέας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών & Διαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ» κ. Νικόλαος Τεντολούρης, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι χρόνιες αγγειακές επιπλοκές του διαβήτη, μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Οποιοσδήποτε πόνος στα κάτω άκρα, οποιαδήποτε σχισμή, ιδίως στα πέλματα, πρέπει να αναφέρεται άμεσα στο θεράποντα ιατρό. Πόδια που ελέγχονται καθημερινά δεν εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα, ή και αν ακόμα εμφανίσουν, έχουν πολλές πιθανότητες για πλήρη θεραπεία. Εφόσον οι ασθενείς ελέγχονται κάθε μέρα για τυχόν έλκη ή αλλαγή του χρώματος (προς το σκούρο) και αναφέρονται αμέσως στον ιατρό τους, η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να τους απαλλάξει από τον κίνδυνο του ακρωτηριασμού.

Εκτός από το τεράστιο κοινωνικό κόστος, στα προβλήματα του ποδιού προστίθεται και το οικονομικό κόστος, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, χαρακτηρίζεται δυσβάστακτο για όλα τα συστήματα υγείας. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το ετήσιο κόστος ανά ασθενή με διαβητικό πόδι είναι περίπου 6.300 Ευρώ, τη στιγμή που η θεραπεία του απλού διαβητικού ασθενούς στοιχίζει 1.300 Ευρώ, ενώ το κόστος του ακρωτηριασμού κάτω άκρου ανέρχεται σε 30 - 60.000 Ευρώ.

Για τους λόγους αυτούς, τεράστιας σημασίας είναι η σωστή πρόληψη, καθώς από την εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων πρόληψης – μείωσης των ακρωτηριασμών το ετήσιο οικονομικό όφελος θα ανέλθει σε 230.000.000 Ευρώ.

 
Τα μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 13 Νοέμβριος 2012 11:55

mpaharika-1Επιστήμονες από το American College of Allergy, Asthma and Immunology προειδοποιούν για αλλεργίες σε μπαχαρικά που επηρεάζουν μέχρι και το 3% του πληθυσμού και υποδιαγνώσκονται λόγω έλλειψης αξιόπιστων τεστ.

Αλλεργία μπορεί να προκαλέσουν κοινά μπαχαρικά όπως η κανέλα, το σκόρδο, το μαύρο πιπέρι ή η βανίλια. Όσο πιο πικάντικο είναι το μπαχαρικό τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να δημιουργηθεί αλλεργία. Επίσης άτομα με αλλεργία στην γύρη σημύδας ή στην αρτεμισία είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες μπαχαρικών.

Οι αλλεργίες αυτές αναμένεται να αυξηθούν καθώς η χρήση των μπαχαρικών στην διατροφή, σε προϊόντα περιποίησης και καλλυντικά είναι ολοένα και περισσότερη. Προϊόντα όπως μακιγιάζ, λάδια σώματος, οδοντόκρεμες και αρώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα μπαχαρικά και είναι πιθανότερο να επηρεάσουν τις γυναίκες λόγω ευρύτερης χρήσης καλλυντικών από τους άντρες.

Το γεγονός ότι τα μπαχαρικά ενδέχεται να μην αναφέρονται στην ετικέτα των τροφίμων, τα καθιστά ίσως τα πιο δύσκολα αλλεργιογόνα καθώς είναι δύσκολος ο εντοπισμός και η αποφυγή τους.
Επομένως θα πρέπει να υπάρχει υποψία για αλλεργία σε μπαχαρικά, στα άτομα που παρουσιάζουν πολλαπλές αλλεργικές αντιδράσεις σε μη σχετιζόμενα τρόφιμα ή στα άτομα που ενώ αντιδρούν σε επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν μαγειρεύουν στο σπίτι.

Ο Dr. Bahna, αλλεργιολόγος του κρατικού πανεπιστημίου της Louisiana, δήλωσε: «Οι ασθενείς με αλλεργία στα μπαχαρικά συχνά πρέπει εφαρμόζουν ακραία μέτρα για ν' αποφύγουν το αλλεργιογόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρή αποφυγή τροφίμων, χαμηλή ποιότητα ζωής και μερικές φορές στον υποσιτισμό»...«Τα καλά νέα είναι ότι ο βρασμός, το ψήσιμο, το τηγάνισμα και άλλες μορφές εφαρμογής θερμότητας στα μπαχαρικά ενδέχεται να μειώσουν τoυς παράγοντες που προκαλούν αλλεργία, όμως αναλόγως το μπαχαρικό η θερμότητα ενδέχεται να ενισχύσει σημαντικά την αλλεργική αντίδραση.», πρόσθεσε.

Αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκληθεί εισπνέοντας, τρώγοντας ή αγγίζοντας μπαχαρικά. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπιο φτέρνισμα μέχρι μία απειλητική για την ζωή αλλεργική αντίδραση γνωστή ως αναφυλαξία.

 

Πηγή: www.dailymail.co.uk

 
Κατέληξαν 3 νεογνά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 13 Νοέμβριος 2012 11:34

Σχετικά με την εμφάνιση συρροής κρουσμάτων μικροβιαιμίας από Κλεμπσιέλλα της πνευμονίας σε νεογνά που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Γ.Ν. Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενημερώνει:

 • Από τις 2 έως και τις 7 Νοεμβρίου εμφανίστηκαν 7 περιστατικά μικροβιαιμίας σε νεογνά, από τα οποία τα 3 κατέληξαν. Πρόκειται για νεογνά πρόωρα, με χαμηλό βάρος γέννησης και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Τα υπόλοιπα νεογνά λαμβάνουν θεραπεία.
 • Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επισκέφθηκε τη Μονάδα Νεογνών στις 12 Νοεμβρίου 2012 προκειμένου να ενημερωθεί για την κλινική πορεία και την εξέλιξη των περιστατικών, καθώς και για να αναζητήσει παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση λοίμωξης με στόχο τον έλεγχο της νόσου.
 • Το κλιμάκιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συνέστησε αυστηρή εφαρμογή των μέτρων ελέγχου και απομόνωσης των περιστατικών, ευρεία περιβαλλοντική διερεύνηση και πραγματοποίησε επιδημιολογική διερεύνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου. Επίσης, συνέστησε προσωρινή άρση των νέων εξωτερικών εισαγωγών στη Μονάδα.
 • Σημειώνεται ότι από τις 8 Νοεμβρίου δεν εμφανίστηκε κανένα νέο κρούσμα.
 
Εγκρίθηκε το everolimus (Votubia®) για τον καλοήθη όγκο στα νεφρά (οζώδη σκλήρυνση) PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 12 Νοέμβριος 2012 17:16

Η ΕΕ εγκρίνει το everolimus (Votubia®), το πρώτο φαρμακευτικό σκεύασμα για ασθενείς με καλοήθεις όγκους στα νεφρά συσχετιζόμενους με την οζώδη σκλήρυνση (ΟΣ)

 

 • Πριν από την έγκριση, η χειρουργική επέμβαση αποτελούσε τη μόνη δυνατή επιλογή για αυτούς τους ασθενείς στην Ευρώπη
 • Όγκοι στα νεφρά ή νεφρικά αγγειομυολιπώματα εμφανίζονται σε περίπου 80% των ασθενών με οζώδη σκλήρυνση και οι αναπτυσσόμενοι όγκοι είναι πιθανό να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή τους επιπλοκές
 • Η έγκριση σηματοδοτεί τη δεύτερη θεραπευτική ένδειξη στην οζώδη σκλήρυνση για το everolimus στην Ευρώπη, όπου το σκεύασμα έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία ενός καλοήθους όγκου του εγκεφάλου, συσχετιζόμενου με την ΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το everolimus (Votubia) για τη θεραπεία του νεφρικού αγγειομυολιπώματος συσχετιζόμενου με την οζώδη σκλήρυνση (ΟΣ) σε ενήλικες ασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, αλλά δεν χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φαρμακευτική θεραπεία που εγκρίνεται στην Ευρώπη για αυτό τον πληθυσμό ασθενών.

«Τα νεφρικά αγγειομυολιπώματα προσβάλλουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με οζώδη σκλήρυνση και με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά συμπτώματα, μείωση της νεφρικής λειτουργίας, και ενδεχομένως ακόμη και στην ανάγκη μεταμόσχευσης νεφρού ή αιμοκάθαρσης,» δήλωσε ο Δρ. Chris Kingswood, του Royal Sussex County Hospital στο Μπράιτον του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η έγκριση αυτή αποτελεί μια σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της νόσου στην Ευρώπη, και εφοδιάζει τους κλινικούς γιατρούς με μια εναλλακτική επιλογή πέραν του χειρουργείου για την αντιμετώπιση των νεφρικών όγκων συσχετιζόμενων με την οζώδη σκλήρυνση.»

Η έγκριση αυτή βασίζεται σε δεδομένα από την κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ EXIST-2 σύμφωνα με τα οποία το 42% των ασθενών που έλαβαν το everolimus είχαν θετική ανταπόκριση έναντι του 0% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα στοιχεία βασίζονται στην ανάλυση της μεταβολής του συνολικού όγκου των αγγειομυολιπωμάτων. Ο διάμεσος χρόνος για την εξέλιξη των αγγειομυολιπωμάτων ήταν 11,4 μήνες στο σκέλος θεραπείας με το εικονικό φάρμακο, ενώ στο σκέλος της θεραπείας με το everolimus δεν υπήρξε εξέλιξη.

Νεφρικά αγγειομυολιπώματα αναπτύσσει έως και το 80% των ασθενών με οζώδη σκλήρυνση, μία γενετική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη καλοηθών όγκων σε ζωτικά όργανα. Συνήθως, εκδηλώνονται αρχικά σε άτομα ηλικίας μεταξύ των 15 και 30 ετών, ενώ ο επιπολασμός αυξάνεται με την ηλικία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι νεφρικοί όγκοι μπορεί να μεγαλώσουν τόσο ώστε να προκαλέσουν σοβαρή εσωτερική αιμορραγία, να χρήζουν επείγουσας χειρουργικής επέμβασης, όπως εμβολισμό και νεφρεκτομή, και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια ή καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αντιμετώπιση των όγκων μπορεί να αποδειχθεί δύσκολή, καθώς ενδέχεται να είναι περισσότεροι του ενός, ενώ συχνά εμφανίζονται και στους δύο νεφρούς. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 7.000 ασθενείς που πάσχουν από οζώδη σκλήρυνση εμφανίζουν μεγάλους αναπτυσσόμενους νεφρικούς όγκους (> 3 cm) με κίνδυνο αιμορραγίας.

Το everolimus λειτουργεί αναστέλλοντας την mTOR, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει σε αρκετά μονοπάτια ογκογένεσης. Η οζώδης σκλήρυνση προκαλείται από μεταλλάξεις στα γονίδια TSC1 ή/και TSC2. Όταν τα γονίδια αυτά είναι ελαττωματικά, η δραστηριότητα της mTOR αυξάνεται και μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων και τροποποίηση του κυτταρικού μεταβολισμού. Σύμφωνα με προκλινικές μελέτες, το everolimus μειώνει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων μέσω της αναστολής της δράσης της mTOR σε αυτό το σηματοδοτικό μονοπάτι.

Η εν λόγω έγκριση έπεται της θετικής γνωμοδότησης από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που εκδόθηκε για το everolimus τον Σεπτέμβριο του 2012, για την αντιμετώπιση του νεφρικού αγγειομυολιπώματος συσχετιζόμενου με την οζώδη σκλήρυνση και ισχύει για τα 27 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας και Νορβηγίας.


Πηγή:http://finchannel.comnews_flashHealth%26Beauty118820_Novartis_drug_Votubia_approved_in_the_EU_as_first_medication_to_treat_patients_with_non-cancerous/

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 147
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter