Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
Με αυτόλογο λίπος οι περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 16 Δεκέμβριος 2013 15:44

Με αυτόλογο λίπος, που λαμβάνεται από την κοιλιά, τους μηρούς ή τους γλουτούς, πραγματοποιούνται, πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότερες αισθητικές αναπλάσεις στήθους αλλά και προσώπου!

Η μέθοδος αυτή κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια καθώς η χρησιμοποίηση του αυτόλογου λιπώδους ιστού, ο οποίος είναι πλούσιος σε βλαστοκύτταρα, έχει θεαματικά αποτελέσματα τόσο για την αύξηση του όγκου (γέμισμα), όσο και για αισθητική ανάπλαση (διαμόρφωση ατελειών της γραμμής σε διάφορα μέρη του προσώπου και σώματος).

Ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και στην επανορθωτική χειρουργική όπου διορθώνει ελλείμματα και βλάβες που μέχρι πρότινος είτε απαιτούσαν πολύωρες επεμβάσεις, είτε το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο αισθητικά αποδεκτό.

«Το λίπος γίνεται καλύτερα αποδεκτό καθώς προέρχεται από τον ίδιο οργανισμό και έτσι το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο» αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου.

Το λίπος διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:
 • Το γενετικό, όταν δηλαδή υπάρχει γενετική προδιάθεση αποθήκευσής του
 • Το μεταβολικό, που είναι απαραίτητο στον ανθρώπινο οργανισμό για τις καύσεις.

Οι σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιπώδης ιστός είναι πλούσιος σε βλαστοκύτταρα, τα οποία συμβάλλουν στην αγγειογένεση και την ανάπλαση ιστών.

«Το λίπος ενός ατόμου – πάντα αν και εφόσον υπάρχει επαρκής ποσότητα - μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ίδιο το άτομο κατόπιν ειδικής επεξεργασίας, στα σημεία που θέλουμε να βελτιώσουμε. Η αναίμακτη αυτή μέθοδος ονομάζεται lipofilling, γίνεται με ενέσεις και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ιατρείο, αρκεί ο ιατρός να έχει εξειδικευτεί» διευκρινίζει ο Δρ. Αθανασίου.

Μια άλλη μορφή αυτής της μεθόδου, γίνεται στο χειρουργείο. Με μία από τις μεθόδους λιποαναρρόφησης, κατά προτίμηση της vaser λιποαναρρόφησης, ο πλαστικός χειρουργός λαμβάνει το λίπος (από κοιλιά, γλουτούς, μηρούς) και μετά από ειδική επεξεργασία (καθαρισμός από αίμα, φυγοκέντριση – μέθοδος "puregraft by cytori") το εγχύνει με σύριγγα στα επιθυμητά σημεία. Η εναπόθεση του λίπους είναι ανώδυνη διαδικασία και διανέμεται σε διάφορα επίπεδα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΛΟΓΟ ΛΙΠΟΣ

Έτσι μπορoύμε να «γεμίσουμε» ρυτίδες προσώπου (μεσόφρυου, ρινοχειλικής περιοχής, μετώπου, περιοφθαλμικής περιοχής ("πόδι χήνας"), ρινοπαρειακών αυλάκων). Μπορούμε επίσης να πετύχουμε τονισμό των ζυγωματικών, πιο θεληματικό πηγούνι και χείλη, ακόμη και «γέμισμα» της (αποστεωμένης) γερασμένης άνω επιφάνειας των χεριών.

Με μεγάλη επιτυχία γίνεται η εμφύτευση λίπους και στο σώμα. Αυξητική στήθους, καθώς και αυξητική γλουτών, ατέλειες λιποδυστροφίας, αντιμετώπιση κυτταρίτιδας είναι περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια γίνονται οι περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις. Εκτός από αισθητικούς λόγους, η χρήση και τοποθέτηση αυτόλογου λίπους μπορεί να γίνει και για επανορθωτικούς σκοπούς, όπως αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή.

ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

Με την τεχνική έγχυσης λίπους στο στήθος επιτυγχάνουμε όχι μόνο αύξηση όγκου στα προεπιλεγμένα σημεία αλλά και βελτίωση της στιλπνότητας του δέρματος λόγω των βλαστοκυττάρων που μεταφέρονται μέσω λιπώδους ιστού.

Η νέα μέθοδος ενδείκνυται για γυναίκες που επιθυμούν αυξητική στήθους με ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα χωρίς τομές γύρω ή κάτω από το μαστό. Ενδείκνυται επίσης σε γυναίκες που παρουσιάζουν αυξημένη υπερευαισθησία στην προσθήκη σιλικόνης καθώς και σε γυναίκες που θέλουν μια μικρή αύξηση όγκου (εφόσον με τη μέθοδο αυτή η αύξηση των μαστών δύσκολα θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ένα νούμερο σουτιέν).
Με τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους, μικρές αποτιτανώσεις, εάν μελλοντικά εμφανιστούν, εύκολα μπορούν να διαγνωστούν. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι στην πράξη η γυναίκα κάνει δύο επεμβάσεις σε μία: αφαιρεί το περίσσιο λίπος από την κοιλιακή χώρα, τους μηρούς ή τους γλουτούς και κατόπιν αυξάνει το μέγεθος των μαστών ή των γλουτών. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις επιτυγχάνεται και ανόρθωση μαστών, όταν η πτώση των μαστών είναι μικρή.

ΣΤΟΥΣ ΓΛΟΥΤΟΥΣ

Στους γλουτούς για να μπορέσει να ενσωματωθεί το λίπος με τη γύρω περιοχή θα πρέπει η τοποθέτηση να γίνει βαθιά μέσα στους μυς και κατά στρώματα, ώστε η αιμάτωση να φθάνει στο λίπος και να το κάνει να επιβιώσει, αλλά και για να δημιουργήσουμε μια λεία αύξηση χωρίς ανομοιομορφίες.

Το λίπος προσαρμόζεται και διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστικά. Δεν έχει απόρριψη γιατί δεν είναι ξένο σώμα. Η ασθενής δεν αισθάνεται το λίπος ως εξόγκωμα, ούτε δημιουργεί κυτταρίτιδα ή ανομοιομορφίες.

Η βελτίωση προσώπου αλλά και της σιλουέτας με μεταφορά λίπους από το ίδιο το σώμα τυγχάνει ευρείας αποδοχής από πολλούς αναγνωρισμένους επιστήμονες. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται συχνότερα τον τελευταίο χρόνο, από ιατρούς που έχουν εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αθανάσιος Αθανασίου
Πλαστικός Χειρουργός

Τηλ: 210 8949920, 210 8949090, 210 7230502
URL: www.athens-beverlyhills.com, www.abh-medicalgroup.com

 
Τέλος στους χρόνιους πόνους από παθήσεις των χεριών, βάζει νέα θεραπεία με ένζυμα από το αίμα PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 16 Δεκέμβριος 2013 12:29

Οριστικό τέλος στους βασανιστικούς και χρόνιους πόνους από τις παθήσεις του χεριού (τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες, αρχόμενες αρθρίτιδες) βάζει μια νέα θεραπεία με τοπικές ενέσεις που περιέχουν αυτόλογους παράγοντες (ένζυμα) από το αίμα του πάσχοντος!

Τα θεαματικά αποτελέσματα, της πρωτοποριακής θεραπείας που εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας, παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη στο κοινό σύνεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και της Ελληνικής Εταιρείας Χεριού και Άνω Άκρου.

«Η εφαρμογή της νέας θεραπείας αποτελεί επανάσταση στην αντιμετώπιση των παθήσεων του χεριού, που ταλαιπωρούν με αφόρητους πόνους δεκάδες εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς πολλές περιπτώσεις καταργεί το χειρουργείο» τονίζει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριού κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού-Άνω Άκρου.

Η θεραπεία, όπως εξήγησε ο κ Ιγνατιάδης που την εφαρμόζει, είναι απλή, γρήγορη και έχει άμεσα αποτελέσματα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο και από εξειδικευμένο ιατρό, γεγονός που μειώνει συνολικά το κόστος της επέμβασης, αφού δεν γίνεται καν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Μετά τη διάγνωση της πάθησης ο γιατρός παίρνει αίμα από τον πάσχοντα, με μια απλή αιμοληψία. Στη συνέχεια με ειδική επεξεργασία γίνεται λήψη από το αίμα ενός ένζυμου, το οποίο εδράζει στο περίβλημα των αιμοπεταλίων και έχει αυξητικές-επουλωτικές ιδιότητες.

Ακολούθως ο θεράπων γιατρός με σύριγγα κάνει έκχυση του ενζύμου στο σημείο του μεγίστου πόνου ή γύρω από αυτό σε πέντε κοντινά σημεία. Τον τελευταίο χρόνο η θεραπεία εφαρμόζεται και στην αντιμετώπιση των αρχόμενων αρθρίτιδων μικρών αρθρώσεων όπως του αντίχειρα.

Για κάθε θεραπεία μπορεί να χρειασθούν 1-3 συνεδρίες, ενώ η διαδικασία εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 20-25 λεπτά. Μετά την έκχυση του ενζύματος το χέρι αναρτάται σε ένα περιλαίμιο για δυο ημέρες, ενώ για δυο εβδομάδες δεν επιτρέπεται η καταπόνηση, όπως συμβαίνει και στην θεραπεία με κορτιζόνη.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΧΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Δύο απo τις πιο συχνές και βασανιστικές παθήσεις του χεριού είναι:
 • Η έξω επικονδυλίτιδα (στον αγκώνα)που βασανίζει τα χέρια αυτών που κάνουν χειρονακτικές εργασίες και των αθλητών αλλά και στίς κωμμώτριες, δακτυλογράφους, πιανίστες, κλπ και
 • Η αρθρίτιδα βασικής άρθρωσης του αντίχειρα (στό χέρι) που προσβάλλει τα χέρια των γυναικών άνω των 40χρόνων. (Βέβαια οι νοικοκυρές επιβαρύνονται συχνά και απ τις δύο παραπάνω παθήσεις, αφού εντάσσονται και στις δυο παραπάνω κατηγορίες.
ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ: Η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow) εκδηλώνεται με:
 • Άλγη διαξιφιστικά στον αγκώνα επιδεινούμενα με την χρήση του άκρου,
 • Aιμωδίες που αντανακλούν συχνά προς το μπράτσο ή το πήχυ, ενώ κάποια στιγμή εγκαθίσταται σχεδόν ανικανότητα εκτέλεσης χειρονακτικής εργασίας και έξπτωση μυϊκής ισχύος.

Είναι δε πολύ βασανιστικό και ψυχοφθόρο να βλέπεις το χέρι σου να αχρηστεύεται προοδευτικά και να σου πέφτουν τα αντικείμενα ή να μη μπορείς να βιδώσεις μια βίδα.

Σε στατιστικές που έγιναν σε 12 εργοστάσια στην Ουάσιγκτoν βρέθηκε ότι ανά πάσα στιγμή πάσχει το 5.2-6% του εργατικού πληθυσμού, ενώ στη διάρκεια της ζωής του ο ένας στους τρείς εργάτες κάποια στιγμή θα προσβληθεί από κάποια άλλης βαρύτητας επικονδυλίτιδα. Η ηλικία 35-52 χρόνων είναι η πιο επιρεπής και το γυναικείο φύλλο επίσης είναι πιό ευαίσθητο.

ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ:

Χαρακτηριστικό της βασικής αρθρίτιδας του αντίχειρα είναι ο επιδεινούμενος πόνος που συνοδεύεται από πρήξιμο. Σε προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας ο αντίχειρας ακινητοποιείται και ο πάσχοντας αδυνατεί να εκτελέσει βασικές κινήσεις όπως η απλή σύλληψη αντικειμένων.

Στα τελικά στάδια ο αντίχειρας υπεξαρθρώνεται στη βάση του και κονταίνει στο μήκος του ενώ σχεδόν αχρηστεύεται

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Μέχρι πριν από πέντε χρόνια, πριν δηλαδή από την θεραπεία με τους αυτόλογους παράγοντες, οι χρόνιοι βασανιστικοί πόνοι από τις παθήσεις του χεριού αντιμετωπίζονταν με:
 • Τη λήψη αντιφλεγμονωδών από το στόμα,
 • Ακινητοποίηση του χεριού (νάρθηκες),
 • Εφαρμογή ειδικών περιδέσεων (σκράτς),
 • Φυσικοθεραπείες (laser,υπέρηχα κλπ),
 • Παγοθεραπεία και
 • Ενέσεις κορτιζόνης στο σημείο μεγίστης ευαισθησίας.

Σε ακόμα πλέον επίμονες μορφές της πάθησης γίνονταν χειρουργική επέμβαση με πλάγια έξω τομή στόν αγκώνα και αποκόληση ή επιμήκυνση της έκφυσης των τενόντων με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Μικροχειρουργός Χεριού

Τηλ: 210 6974278-80
Κιν: 6944251529
URL: www.ignatiadismicrohand.eu

 
Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 10 Δεκέμβριος 2013 15:07

Η κακή διατροφή σε συνδυασμό με την έλλειψη βιταμινών, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οδηγεί σε σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις οι οποίες μπορούν να επιφέρουν ακόμα και την τύφλωση!

Συγκεκριμένα η ανεπαρκής πρόσληψη ορισμένων συστατικών, η έλλειψη βιταμινών και η συχνή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, έχουν σαν αποτέλεσμα και την αρτηριοσκλήρυνση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα!

Την προσοχή όλων συνιστούν οι οφθαλμίατροι, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων εορτών, καθώς τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών συνδέουν άμεσα την ισορροπημένη διατροφή και με την καλή λειτουργία των ματιών. Ο ρόλος της διατροφής στην όραση είναι σημαντικός.

«Η κακή διατροφή και δη η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, είναι γνωστό ότι προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση των μικρών αγγείων της καρδιάς, των νεφρών και όχι μόνο» τονίζει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ Ιωάννης Μάλλιας.

«Η αρτηριοσκλήρυνση, συνεχίζει ο κ Μάλλιας, πλήττει επίσης και τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, προκαλώντας σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις. Για το λόγο αυτό η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προφυλάξει τον οργανισμό μας από πολλές ασθένειες».

ΤΡΟΦΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η λουτείνη, η ζεαξανθίνη και η μεσοζεαξανθίνη ασκούν προστατευτική δράση από την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Οι συγκεκριμένες ουσίες βρίσκονται σε αφθονία στο σπανάκι, το μπρόκολο, τις κίτρινες πιπεριές και το καλαμπόκι.

Προστατευτικό ρόλο παίζει επίσης η πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων, με κυριότερη τη δράση του δικοσαεξάνοικου οξέους. Τα ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως ο τόνος, ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο κολιός προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μειώνουν την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η εβδομαδιαία λοιπόν κατανάλωση ψαριών όπως ορίζει η μεσογειακή διατροφή κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της όρασης . Σημαντική επίσης είναι η κατανάλωση οσπρίων, φρούτων και λαχανικών.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως σύμφωνα με επιστημονική έρευνα τα αντιοξειδωτικά και άλλες θρεπτικές ουσίες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας!

«Για να έχουμε καλή όραση για μια ζωή σκόπιμο είναι να ακολουθούμε τα μυστικά της διατροφής. Αρχής γενομένης όμως από τη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει: ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, λογική κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τυροκομικά με χαμηλά λιπαρά, όσπρια και πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά» προσθέτει ο κ Μάλλιας και καταλήγει.

«Είναι απαραίτητο λοιπόν η ένταξη όλων των ομάδων διατροφής στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μας προφυλάσσει από πολλά προβλήματα υγείας, αφού η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα αλλά και έμμεσα με οφθαλμολογικές παθήσεις».

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Οι έμμεσες επιδράσεις της παχυσαρκίας στην όραση σχετίζονται με εκφυλιστικές νόσους όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση και η υπέρταση. Συχνά οι παραπάνω παθήσεις σχετίζονται με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα όπως: η ξηροφθαλμία, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα αλλά και εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Το κυριότερο θρεπτικό συστατικό, σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους, για να έχουμε καλή όραση είναι η επαρκής πρόσληψη φυσικών πηγών βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α δεν συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και χρειάζεται να την προσλαμβάνουμε εξωγενώς μέσω της διατροφής . Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α ενδεικτικά είναι το ψάρι, το συκώτι, το γάλα, ο κρόκος αυγού, τα ιχθυέλαια, τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, τα φρούτα όπως το βερίκοκο, το μάγκο και τα μανταρίνια αλλά και το καρότο.

Η έλλειψη βιταμίνης Α για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία ακόμη και σε μη αναστρέψιμη τύφλωση, τονίζουν οι οφθαλμίατροι.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιωάννης Μάλλιας

Χειρουργός οφθαλμίατρος

Τηλ: 2109320215
Κιν: 6977273425
URL: www.malliaseye.gr

 
Έρευνα: Εργαζόμενοι εν κινήσει με λιγότερο άγχος PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 10 Δεκέμβριος 2013 15:02
Η ευέλικτη εργασία είναι το κλειδί για έναν ευχάριστο χώρο εργασίας

 

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Regus, του μεγαλύτερου προμηθευτή λύσεων γραφείου στον κόσμο, η οικονομική αστάθεια έχει αυξήσει την πίεση στους Έλληνες εργαζομένους, καθώς 72% εξ αυτών αναφέρουν ότι, λόγω της ύφεσης, έχουν εμφανίσει ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή αυτής της τάσης, καθώς οι εργαζόμενοι προσδιόρισαν την ευέλικτη εργασία ως σημαντικό στοιχείο για την εξισορρόπηση του εργασιακού άγχους (65%).

Οι ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος μπορούν να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν πάρα πολλές παθήσεις, από παχυσαρκία έως καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ, διαβήτη, κατάθλιψη, γαστρεντερικά προβλήματα και άσθμα. Από έρευνα της Regus κατά το περασμένο έτος, προέκυψε ότι 48% των ερωτηθέντων παγκοσμίως αισθάνονταν ότι τα επίπεδα του άγχους είχαν αυξηθεί το περασμένο έτος. Από την έρευνα αυτή διαπιστώθηκε ότι παραπάνω από το ένα τρίτο (41%) των Ελλήνων εργαζομένων κυριολεκτικά χάνουν τον ύπνο τους, επειδή ανησυχούν για την εργασία τους.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, στην οποία καταγράφονται οι απόψεις περισσότερων από 20.000 ανώτερων στελεχών και επιχειρηματιών σε 95 χώρες, στην Ελλάδα το άγχος οδηγεί σε ανησυχητική αύξηση απουσιών από την εργασία (54%), γεγονός που βλάπτει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, καθώς και την προσωπική ευεξία των εργαζομένων.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων περιλαμβάνονται:

 • • 63% των ερωτηθέντων ανησυχούν μήπως απολυθούν,
 • • 74% αισθάνονται λιγότερο σίγουροι για τον τομέα στον οποίο εργάζονται,
 • • 52% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι η οικογένειά τους και οι φίλοι τους έχουν παρατηρήσει ότι αγχώνονται λόγω της εργασίας τους
 • • 65% δηλώνουν ότι το άγχος βλάπτει τις προσωπικές σχέσεις των συναδέλφων τους

Σχολιάζοντας την έρευνα, η Κατερίνα Μάνου, Αντιπρόεδρος της Regus για την περιοχή των Βαλκανίων, δήλωσε: "Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες στη Δύση και ο άνευ προηγουμένου ρυθμός ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες ασκούν πιέσεις στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους. Αναμένεται από τους εργαζομένους να αναλαμβάνουν περισσότερα καθήκοντα με μικρότερη αμοιβή και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο, καθώς πολλοί οδηγούνται στην εξουθένωση.

"Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανησυχία σχετικά με την εργασία και οι επακόλουθες άγρυπνες νύχτες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην προσωπική ζωή των εργαζομένων. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η υγεία τους τίθεται σε κίνδυνο, καθώς το άγχος είναι ένας γνωστός καταλύτης για πολλές σοβαρές ασθένειες. Οι επιχειρήσεις που προνοούν για την αντιμετώπιση του άγχους στο εργατικό δυναμικό τους είναι πιθανό να αποκτήσουν πιο υγιές προσωπικό και να σημειωθεί μείωση των απουσιών από την εργασία."

 
Όμορφο χαμόγελο....με την σύγχρονη οδοντιατρική PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 10 Δεκέμβριος 2013 14:51

«Ρυθμίζει» την υψηλή πίεση και το στρες, ενώ ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αποδοχή από τους γύρω μας λένε οι ψυχολόγοι για το ωραίο χαμόγελο.

Αυτό το καθημερινό μας χαρούμενο «διαβατήριο» είναι εφικτό να αποκτηθεί γρήγορα, τελείως ανώδυνα και οικονομικά χάρη στην εξέλιξη της σύγχρονης οδοντιατρικής προσθέτουν από την πλευρά τους οι οδοντίατροι !

Αποτελεί δε ένα καλό δώρο για τον εαυτό μας καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Πράγματι η απόκτηση ενός ωραίου χαμόγελου αποτελεί ίσως το καλύτερο δώρο για τις γιορτές που έρχονται και δεν κοστίζει περισσότερο από τα συνηθισμένα δώρα που ανταλλάσουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας» τονίζει η κ Ελένη Γκίζα, Χειρουργός-Οδοντίατρος, με ειδίκευση στην Αισθητική- Επανορθωτική Οδοντιατρική, Οδοντιατρικά Lasers και στη Λεύκανση Δοντιών.

Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους η αντιγήρανση και η ανανέωση επιτυγχάνονται εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα αν φροντίσουμε τα δόντια μας. Μπορούμε μάλιστα να δείχνουμε 15 χρόνια νεώτεροι, αν τα δόντια μας είναι λευκά, ίσια και αρμονικά.

«Υπάρχουν άνθρωποι που αποφεύγουν να χαμογελούν επειδή δεν αισθάνονται ευχαριστημένοι με το χαμόγελό τους. Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει λύσεις σε πολλά αισθητικά προβλήματα. Ειδικά οι εξελίξεις της σύγχρονης οδοντιατρικής έχουν απλοποιήσει πολλά προβλήματα πλέον» προσθέτει η κ Ελένη Γκίζα.

Ένα ωραίο χαμόγελο είναι εφικτό να αποκτηθεί σε μία μόλις επίσκεψη, τελείως ανώδυνα και αρκετά οικονομικά.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΣΥΧΡΟΝΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

«Στην περίπτωση που κάποιος έχει κάποια ατέλεια, όπως η αραιοδοντία (αραιά δόντια), δόντια με φθορές, ρωγμές, μη αρμονικού μεγέθους, στραβά ή με δυσχρωμίες, υπάρχει πλέον λύση» αναφέρει η κ. Ελένη Γκίζα και συνεχίζει.

«Με τη μέθοδο της μικρογλυπτικής (bonding) ή τη χρήση όψεων πορσελάνης, όλες αυτές οι ατέλειες μπορούν να εξαφανιστούν και ο ενδιαφερόμενος να αποκτήσει δόντια λευκά, ίσια και αρμονικά».

Όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν και μάλιστα πολύ γρήγορα, μέσα σε 4 ώρες, αρκεί ο οδοντίατρος να είναι εξειδικευμένος πάνω στις νέες τεχνικές της σύγχρονης οδοντιατρικής.

Σύμφωνα με τους εξειδικευμένους οδοντίατρους:
 • Στις όψεις ρητίνης, τα δόντια δεν τροχίζονται καθόλου. Οι όψεις αυτές δημιουργούνται στα μέτρα του ενδιαφερόμενου, με το κατάλληλο σχήμα, κλίση και χρώμα, αφού έχουν προηγηθεί μετρήσεις και έχουν ληφθεί υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως το σχήμα του προσώπου, ο σωματότυπος, αλλά και άλλοι προσωπικοί παράγοντες. Χρειάζεται και μία καλλιτεχνική φύση του ειδικού, διότι πρόκειται στην ουσία για λίφτινγκ δοντιών.
 • Στα σπασμένα δόντια, η καλύτερη και πιο γρήγορη μέθοδος αποκατάστασης είναι η τεχνική Cad/Cam, με εκπληκτικά αποτελέσματα. Σε μία μόνο συνεδρία, με τη χρήση κάμερας και υπολογιστή, γίνεται τρισδιάστατη απεικόνιση του στόματος και δημιουργείται άμεσα στο ιατρείο η πορσελάνη που χρειάζεται, χωρίς να μεσολαβήσει οδοντοτεχνίτης και δεύτερη συνεδρία.
 • Στο πρόβλημα του χρώματος των δοντιών, τη λύση δίνει η λεύκανση. Με την τεχνική Zoom AP, η οποία δεν ταλαιπωρεί το σμάλτο των δοντιών και πετυχαίνει πολύ ανοικτούς τόνους σε μία μόνο συνεδρία, επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η τεχνική Ζoom AP διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και είναι μία πολύ ευχάριστη διαδικασία παράλληλα. Συγκεκριμένα ο εξειδικευμένος οδοντίατρος εφαρμόζει στην επιφάνεια των δοντιών ένα λευκαντικό ζελ, το οποίο ενεργοποιείται υπό το φώς τoυ ΖΟΟΜ ΑP. Το οξυγόνο του ζελ, εισχωρεί ήπια στα δόντια και λευκαίνει τις δυσχρωμίες, διατηρώντας την δομή των δοντιών.

Για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα περισσότερο, καλό είναι να μην υπερβάλλουμε στην κατανάλωση τροφών με χρωστικές ουσίες όπως το τσάι, το κόκκινο κρασί, και ο καφές. Αμέσως μετά από μία τέτοια κατανάλωση, θα πρέπει να βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας.

Εάν μετά από καιρό το χρώμα των δοντιών σας δεν είναι τόσο λευκό, δεν χρειάζεται νέα επίσκεψη στο ιατρείο, παρά μόνο η χρήση ειδικού λευκαντικού υλικού στο σπίτι, σε ατομικά δισκάρια.

«Απλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η αισθητική και η υγεία πρέπει να συμβαδίζουν. Οπότε ένας εξαμηνιαίος προληπτικός έλεγχος στον οδοντίατρο μας προφυλάσσει από τυχόν προβλήματα. Σκεφτείτε πόσο εύκολα μπορεί το πρόσωπό σας να λάμψει και να σας γεμίσει αυτοπεποίθηση» καταλήγει η κ Ελένη Γκίζα.


Στοιχεία Επικοινωνίας

Ελένη Γκίζα

Χειρουργός-Οδοντίατρος

Τηλ: 210 61 95 760-1
URL: www.eurodentica.gr

 
Βακτήριο C.difficile (CDI) και Θεραπεία PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 10 Δεκέμβριος 2013 10:56

Πρόσφατα εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών (Global Handwashing Day) για 6η συνεχόμενη χρονιά. Παρά το γεγονός ότι η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών αρχικά εστιάστηκε σε παιδιά και πληθυσμούς αναπτυσσόμενων χωρών, χρησιμοποιείται και ως μέσο ευαισθητοποίησης για την πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων στα ανεπτυγμένα κράτη.

Για παράδειγμα, η λοίμωξη από C.difficile (CDI), η οποία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα εντός των νοσοκομείων, οίκων ευγηρίας και άλλων ιδρυμάτων μακροχρόνιας φροντίδας ασθενών¹.

Η CDI χαρακτηρίζεται από σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα σε ενήλικες, ενώ από πρόσφατες μελέτες φαίνεται ότι τo C.difficile αναδεικνύεται ως αίτιο διάρροιας και σε νεογνά και παιδιά².

To C.difficile αποτελεί το βασικότερο αίτιο νοσοκομειακής διάρροιας στις βιομηχανοποιημένες χώρες³, ενώ φαίνεται ότι η επίπτωση και η βαρύτητά της CDI αυξάνονται ⁴¯⁷. Το C.difficile είναι (gram+ αναερόβιο) βακτήριο που σχηματίζει σπόρους, οι οποίοι μπορούν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στον ασθενή, διευκολύνοντας τη μετάδοσή του, αλλά και την υποτροπή της CDI⁸ʼ⁹.

Για την εκρίζωση των σπόρων του βακτηρίου απαιτείται καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή εναλλακτικά φαρμακευτικά σαπούνια (που περιέχουν χλωρεξιδίνη), ενώ τα αλκοολούχα διαλύματα καθαρισμού χεριών δεν είναι αποτελεσματικά⁷'¹⁰ .

Αν οι σπόροι καταφέρουν να εισχωρήσουν στον οργανισμό, υπό τις κατάλληλες συνθήκες προκαλούν τη λοίμωξη.¹¹ Τοξίνες Α και Β που παράγονται από παθογόνα στελέχη του C.difficile τραυματίζουν το βλεννογόνο του παχέος εντέρου και προκαλούν φλεγμονή, οδηγώντας σε διάρροια ή κολίτιδα ⁸. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές, όπως εντερική διάτρηση, ειλεός, μεγάκολο ⁸ʼ⁹'¹¹ -όπου η χειρουργική επέμβαση σε κάποιους ασθενείς μπορεί να είναι σωτήρια για τη ζωή ¹¹ - ή ακόμα και θάνατος⁸'¹¹. Κατά συνέπεια, η ελλιπής υγιεινή των χεριών αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης από CD, με δυνητικά ολέθρια αποτελέσματα.

Οι ασθενείς τυπικά αναπτύσσουν CDI μετά από τη χρήση ευρέως φάσματος αντιβιοτικών που διαταράσσουν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα, επιτρέποντας την ανάπτυξη του C.difficile¹¹. Ειδικά σε ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω, ο κίνδυνος λοίμωξης από C.difficile (CDI) και υποτροπής της νόσου είναι ιδιαίτερα υψηλός¹².

Η CDI αυξάνει σημαντικά το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, εξαιτίας της παρατεταμένης νοσηλείας των ασθενών¹³ που κυμαίνεται σε 1-3 εβδομάδες επιπλέον στο νοσοκομείο σε σύγκριση με εκείνους χωρίς CDI¹⁴¯¹⁶, επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας με πρόσθετο κόστος από €4.067 – €9.276 ανά επεισόδιο ασθενούς¹⁴.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της CDI, η τυπική διαθέσιμη μέχρι σήμερα θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση μετρονιδαζόλης ή βανκομυκίνης ⁹'¹⁷. Με τις τρέχουσες θεραπείες, μέχρι και 25% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπή της CDI εντός τριάντα ημερών από την αρχική αγωγή¹⁸¯²⁰.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας νέας, αποτελεσματικής ουσίας στην αντιμετώπιση της λοίμωξης CDΙ στους ενήλικες, της φινταξομυκίνης.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ουσία βασίστηκε στα αποτελέσματα δύο κλινικών μελετών φάσης ΙΙΙ, οι οποίες διεξήχθησαν σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική σε ενήλικες με CDI και συνέκριναν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της φινταξομυκίνης σε δοσολογία 400mg/ημέρα από του στόματος έναντι βανκομυκίνης σε δοσολογία 500mg/ημέρα από του στόματος για μια περίοδο θεραπείας διάρκειας 10 ημερών¹⁸'²¹.

Τα αποτελέσματα των μελετών επέδειξαν μη κατωτερότητα ως προς τη βανκομυκίνη (πρωτεύον τελικό σημείο) καθώς οι δύο θεραπείες πέτυχαν κλινική ίαση* σε παρόμοιο ποσοστό ασθενών, αλλά και πιθανή υπεροχή της φινταξομυκίνης ως προς τη βανκομυκίνη¹⁸'²¹.

Στους ασθενείς που έλαβαν φινταξομυκίνη μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό υποτροπής της CDI, και είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα υποχώρησης της διάρροιας χωρίς υποτροπή εντός 30 ημερών από την ολοκλήρωση θεραπείας, έναντι της θεραπείας με βανκομυκίνη¹⁸'²¹. Επιπροσθέτως, η φινταξομυκίνη επηρέασε ελάχιστα τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα²² και επέδειξε παρόμοιο προφίλ ασφάλειας με την από του στόματος βανκομυκίνη ¹⁸'²¹.

Η φινταξομυκίνη αποτελεί ερευνητικό προϊόν των φαρμακευτικών εταιριών Astellas Pharma Europe Ltd., Ευρωπαϊκή θυγατρική της Ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρίας Astellas Pharma Inc., με έδρα το Τόκυο της Ιαπωνίας, και της Optimer Pharmaceuticals Inc.

 

*Σημείωση: Στις δύο μελέτες φάσης ΙΙΙ, η κλινική ίαση ορίστηκε ως υποχώρηση της διάρροιας κατά τη διάρκεια της θεραπείας χωρίς περαιτέρω ανάγκη για θεραπεία της CDI, δυο μέρες μετά την ολοκλήρωση χορήγησης του ερευνητικού φαρμάκου.

 

Βιβλιογραφία:

 • Simor AE, et al. Clostridium difficile in Long-term-care facilities for the elderly. Infect Control Hosp Epidemiol. 2002;23:696-703
 • Khanna S et al.The epidemiology of Clostridium difficile infection in children: a population-based study Clin Infect Dis. 2013 May;56(10):1401-6.
 • Crobach MJ et al. European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID): data review and recommendations for diagnosing Clostridium difficile-infection (CDI) Clin Microbiol Infect 2009; 15: 1053–1066.
 • Lyytikainen O et al. Hospitalizations and deaths associated with Clostridium difficile infection, Finland, 1996-2004Emerg Infect Dis 2009; 15: 761-765
 • Sοes L et al. The emergence of Clostridium difficile PCR ribotype 027 in Denmark a possible link with the increased consumption of fluoroquinolones and cephalosporins? Euro Surveill 2009; 14: pii-19176
 • Soler P et al Rates of Clostridium difficile infection in patients discharged from Spanish hospitals, 1997-2005 Infect Control Hosp Epidemiol 2008; 29: 887-889
 • Vonberg RP et al. Clostridium difficile in discharged inpatients, Germany Emerg Infect Dis. 2007 Jan;13(1):179-80
 • Sunenshine RH and McDonald LC Clostridium difficile-associated disease: New challenges from an established pathogen Cleve Clin J Med 2006; 73(2): 187–197
 • Poutanen SM & Simor AE. Clostridium difficile-associated diarrhea in adultsCMAJ 2004; 171: 51–58.
 • Dale N. Gerding et al Measures to control and prevent Clostridium difficile infection.Clinical Infectious Diseases 2008; 46:S43–9
 • Kelly CP, LaMont JT. CLOSTRIDIUM DIFFICILE INFECTION Ann Rev Med 1998; 49: 375–390
 • Pepin J et al. Increasing Risk of Relapse after Treatment of Clostridium difficile Colitis in Quebec, CanadaClin Infect Dis 2005; 40: 1591–1597
 • Ghantoji SS, et al. Economic healthcare costs of Clostridium difficile infection: a systematic review. J Hosp Infect 2010;74:309–18.
 • Vonberg RP et al. Costs of nosocomial Clostridium difficile-associated diarrhoea JHosp Infect 2008;70:15-20
 • Wilcox et al. Financial burden of hospital-acquired Clostridium difficile infection.J Hosp Infect 1996;34:23–30;
 • Dubberke et al. Review of current literature on the economic burden of Clostridium difficile infection Infect Control Hosp Epidemiol 2009;30:57–66;
 • Bauer MP et al. European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID): treatment guidance document for Clostridium difficile infection (CDI). Clin Microbiol Infect 2009; 15: 1067–1079
 • L ouie TJ et al. Fidaxomicin versus Vancomycin for Clostridium difficile Infection, N Engl J Med 2011; 364(5): 422–431
 • Lowy I et al. Treatment with Monoclonal Antibodies against Clostridium difficile Toxins, N Engl J Med 2010; 363: 197–205
 • Bouza E et al. Results of a phase III trial comparing tolevamer, vancomycin and metronidazole in patients with Clostridium difficile-associated diarrhoea Presented at 18th European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Barcelona 2008. Abstract0464.
 • Cornely OA et al. Fidaxomicin versus vancomycin for infection with Clostridium difficile in Europe, Canada, and the USA: a double-blind, non-inferiority, randomised controlled trial, Lancet Infect Dis 2012; 12: 281–289
 • Tannock GW, et al. A new macrocyclic antibiotic, fidaxomicin (OPT-80), causes less alteration to the bowel microbiota of Clostridium difficile-infected patients than does vancomycin. Microbiology 2010;156:3354–9.
 
Εταιρεία ΑbbVie: Αποτελέσματα μελέτης φάσης ΙΙΙ για ηπατίτιδα C PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 10 Δεκέμβριος 2013 10:49

Η εταιρεία ΑbbVie, ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα φάσης ΙΙΙ  του ερευνητικού τριπλού άμεσης δράσης αντιιικού φαρμακευτικού σχήματος (3D) σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη, που χορηγήθηκε σε ασθενείς με χρόνια λοίμωξη από τον ιό της Ηπατίτιδας C (HCV) γονότυπου 1 (GT1).

Στη μελέτη SAPPHIRE-I, στην οποία συμμετείχαν 631 ασθενείς, οι πρωτοθεραπευόμενοι ασθενείς που έλαβαν για 12 εβδομάδες το τριπλό άμεσης δράσης αντιιικό φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie, πέτυχαν παρατεταμένη ιολογική ανταπόκριση τη 12η εβδομάδα μετά τη θεραπεία (SVR12) σε ποσοστό 96%.

Η πλειοψηφία των ασθενών είχαν γονότυπο 1α, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο υπότυπος που θεραπεύεται δυσκολότερα, ενώ τα ποσοστά SVR12 για τον γονότυπο 1α και για τον γονότυπο 1β ήταν 95% και 98%, αντιστοίχως. Επιπλέον, τα ποσοστά διακοπής λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν χαμηλά, ενώ ήταν ίδια (0,6%) τόσο στην ομάδα θεραπείας µε δραστικό φάρµακο, όσο και στην οµάδα θεραπείας µε εικονικό φάρμακο, με πιο συχνά αναφερόμενες την κόπωση, τον πονοκέφαλο και τη ναυτία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παγκόσμιο πρόγραμμα της AbbVie για την Ηπατίτιδα C, από την οποία πάσχουν περισσότεροι από 160 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, είναι το μεγαλύτερο κλινικό πρόγραμμα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερασε ασθενείς με γονότυπο 1 με χορήγηση φαρμάκων μόνο από το στόμα, χωρίς ιντερφερόνη.

Όπως δήλωσε ο Scott Brun, αντιπρόεδρος του τμήματος φαρμακευτικής ανάπτυξης της AbbVie, «Η μελέτη SAPPHIRE-I δείχνει ότι οι πρωτοθεραπευόμενοι ασθενείς με HCV γονότυπου 1, πέτυχαν υψηλά ποσοστά ιολογικής ανταπόκρισης με το χωρίς ιντερφερόνη, χορηγούμενο μόνο από το στόμα, τριπλό άμεσης δράσης αντιιικό φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie, σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη και το ποσοστό SVR επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα των μελετών μας φάσης ΙΙ. Η SAPPHIRE-I, είναι η πρώτη από αυτές τις μελέτες που αναφέρει αποτελέσματα και με βάση την πρόοδο του κλινικού προγράμματός μας μέχρι σήμερα, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την υποβολή των κύριων κανονιστικών αιτήσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2014».

Σχετικά με τη μελέτη M11-646 (SAPPHIRE-I)

Η SAPPHIRE-I είναι μια παγκόσμια, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας 12 εβδομάδων θεραπείας με ABT-333 (250mg), ριμπαβιρίνη (βάσει σωματικού βάρους), αμφότερα χορηγούμενα δις ημερησίως και τον συνδυασμό του ABT-450/ριτοναβίρη (150/100mg) σταθερής δόσης με το ABT-267 (25mg),που χορηγείται άπαξ ημερησίως σε μη κιρρωτικούς πρωτοθεραπευόμενους ενήλικους ασθενείς, με λοίμωξη HCV γονότυπου 1α και 1β.

Ο πληθυσμός της μελέτης, αποτελούνταν από 631 πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς με γονότυπο 1, χωρίς ένδειξη κίρρωσης ήπατος, από τους οποίους 473 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το τριπλό άμεσης δράσης αντιιικό φαρμακευτικό σχήμα, σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη για 12 εβδομάδες, και 158 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν εικονικό φάρμακο για τις πρώτες 12 εβδομάδες. Οι ασθενείς οι οποίοι αρχικά τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν εικονικό φάρμακο για τις πρώτες 12 εβδομάδες, στη συνέχεια έλαβαν αγωγή ανοικτής χορήγησης με το τριπλό άμεσης δράσης αντιιικό φαρμακευτικό σχήμα, σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη για 12 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα των υπολοίπων πέντε μελετών θα δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες.

Κλινικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της AbbVie για τον HCV

Το κλινικό πρόγραμμα, το οποίο στηρίζει το τριπλό άμεσης δράσης αντιιικό φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie, περιλαμβάνει περισσότερους από 2.300 ασθενείς με γονότυπο 1, σε περισσότερες από 25 χώρες του κόσμου. Το κλινικό πρόγραμμα ανάπτυξης της AbbVie για τον HCV, επιδιώκει την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της κλινικής φροντίδας, ερευνώντας ένα χωρίς ιντερφερόνη, χορηγούμενο μόνο από το στόμα, τριπλό άμεσης δράσης αντιιικό φαρμακευτικό σχήμα, σε συνδυασμό με ή χωρίς ριμπαβιρίνη, με στόχο την επίτευξη υψηλών ποσοστών παρατεταμένης ιολογικής ανταπόκρισης, σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων οι οποίοι συνήθως δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στη θεραπεία, όπως οι ασθενείς με μηδενική ανταπόκριση σε προηγούμενη θεραπεία με βάση την ιντερφερόνη ή οι ασθενείς με προχωρημένη ίνωση ή κίρρωση ήπατος.

Σχετικά με την AbbVie

Η AbbVie είναι μία ανεξάρτητη, παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία, που δημιουργήθηκε ύστερα από το διαχωρισμό της από την Abbott. Αποστολή της εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της, τους αφοσιωμένους ανθρώπους της και τη μοναδική προσέγγισή της για καινοτομία, με σκοπό την ανάπτυξη προηγμένων θεραπειών που θα καλύπτουν μερικές από τις πιο σύνθετες και σοβαρές ασθένειες του κόσμου. Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η AbbVie απασχολεί περίπου 21.000 εργαζομένους (100 εκ των οποίων στην Ελλάδα) και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 170 χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία και τους ανθρώπους της

 
Θετικά Αποτελέσματα για τη Σαριλουμάμπη από την Πρώτη Μελέτη Καταγραφής Φάσης 3 για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 03 Δεκέμβριος 2013 13:28

Στην κλινική μελέτη SARIL-RA-MOBILITY Φάσης 3 με ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα (RA) και παρουσίαζαν ελλιπή ανταπόκριση στη θεραπεία με μεθοτρεξάτη (MTX), η θεραπεία με σαριλουμάμπη (το πρώτο πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει τον υποδοχέα Ιντερλευκίνης-6 IL-6R) σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη βελτίωσε τις ενδείξεις και τα συμπτώματα της νόσου, καθώς και τη σωματική λειτουργία και ανέστειλε την εξέλιξη της βλάβης της άρθρωσης.

Όπως δήλωσε ο Neil Graham, M.B.B.S., M.D., M.P.H., Vice-President, Διευθυντής Προγραμμάτων Ανοσολογίας και Φλεγμονής της Regeneron Pharmaceuticals. "Αυτά τα αποτελέσματα Φάσης 3 μας ενθαρρύνουν, καθώς έδειξαν την αποτελεσματικότητα και των δύο δοσολογικών σχημάτων σαριλουμάμπης που χορηγούνταν κάθε δεύτερη εβδομάδα."

Η Φάσης 3 μελέτη SARIL-RA-MOBILITY, διάρκειας 52 εβδομάδων, συμπεριέλαβε περίπου 1.200 ασθενείς με ενεργή, μέτρια έως σοβαρή, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν επαρκή ανταπόκριση στη θεραπεία με μεθοτρεξάτη (MTX). Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες υποδόριας θεραπείας σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη (MTX), στις οποίες χορηγούνταν κάθε δεύτερη εβδομάδα δοσολογία: 200mg σαριλουμάμπης, 150mg σαριλουμάμπης, ή εικονικό φάρμακο (placebo).

Και οι δύο ομάδες που λάμβαναν σαριλουμάμπη σημείωσαν κλινικά σχετική και στατιστικά σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε εικονικό φάρμακο σε ό,τι αφορά και στα τρία σύνθετα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία (p<0,0001).

Η Tanya M. Momtahen, M.S., Επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σαριλουμάμπης (Sarilumab Global Project Head) της Sanofi δήλωσε "Είναι δυνατό να προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη άρθρωσης σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, γεγονός που συνοδεύεται από μειωμένη σωματική λειτουργία για αυτούς τους ασθενείς,". "Αυτό παραμένει σημαντικός παράγοντας ανησυχίας για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα εν λόγω Φάσης 3 αποτελέσματα και η επίδραση της σαριλουμάμπης στην αναστολή της εξέλιξης της δομικής βλάβης που αξιολογήθηκε ακτινογραφικά σε αυτή τη μελέτη είναι ενθαρρυντικά."

Πρόσθετες αναλύσεις δεδομένων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από τη μελέτη SARIL-RA-MOBILITY πρόκειται να παρουσιαστούν σε επερχόμενο ιατρικό συνέδριο.

 
Αιμορροΐδες: Νέα χειρουργική θεραπεία, με τεχνολογία υπερήχων (Doppler) PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 02 Δεκέμβριος 2013 14:53

Πάνω από πέντε εκατομμύρια Έλληνες (άνδρες και γυναίκες) αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις αιμορροΐδες, το οποίο γίνεται επώδυνο και βασανιστικό με το πέρασμα του χρόνου, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα!

Κι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι σήμερα η επιστήμη μέσα σε 30 λεπτά δίνει άμεσα, ανώδυνα και αναίμακτα με τη χρήση υπερήχων οριστική λύση στο πρόβλημα!

«Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τις αιμορροΐδες ταμπού και αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιτείνεται κάνοντας την ζωή τους δύσκολη» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ξιάρχο, η νέα μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροΐδων είναι μία ανώδυνη, αναίμακτη, ελάχιστα τραυματική και χωρίς επιπλοκές θεραπεία, η οποία διαρκεί μόλις μισή ώρα και δίνει οριστικό τέλος στο επώδυνο πρόβλημα των αιμορροίδων. Μάλιστα την επόμενη ημέρα ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες .

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η αιμορροϊδική νόσος, ταλαιπωρεί το 50-70% του ενήλικου πληθυσμού και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής και το «ευ ζείν» αυτών που πάσχουν.

Η νέα ελάχιστα τραυματική χειρουργική θεραπεία με τεχνολογία υπερήχων, δίνει σύμφωνα με στοιχεία από Ευρώπη και Αμερική όπου εφαρμόζεται, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς τις δυνητικές επιπλοκές των άλλων παλαιότερων μεθόδων. Εκμεταλλεύεται την τεχνολογία Doppler για την ανίχνευση και απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με απόλυτη ασφάλεια και μεγάλη ακρίβεια.

Η ελάχιστα αυτή τραυματική μέθοδος (μηδαμινή αιμορραγία και τραύμα), δεν απαιτεί εκτομή των παθολογικών ιστών, χαρακτηρίζεται από ταχεία ανάρρωση και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Παράλληλα η διατήρηση του περιπρωκτικού ιστού επιτρέπει τη φυσιολογική μετεγχειρητική λειτουργία του πρωκτού χαρίζοντας συγχρόνως ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα.

Η χειρουργική επέμβαση με τη χρήση υπερήχων δεν απαιτεί γενική νάρκωση, ενώ ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του μετά από λίγες ώρες!
Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μετά από την έγκρισή της από το FDA. Το κόστος της θεραπείας καλύπτεται απ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού. Είναι αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια.

Επειδή η νόσος αυτή αφορά μία περιοχή του σώματος την οποία αρκετοί θεωρούν ταμπού, για να το συζητήσουν ή και να ζητήσουν, φτάνουν στο γιατρό αργά, με προχωρημένα ενοχλήματα. Τα συμπτώματα που δίνουν οι αιμορροΐδες είναι:
 • Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
 • Αιμορραγία
 • Έκκριση βλέννης
 • Τοπικός ερεθισμός
 • Κνησμός
 • Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
 • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
Οι γιατροί θεωρούν ότι πολλές είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται για το πρόβλημα των αιμορροΐδων. Συγκεκριμένα:
 • Η δυσκοιλιότητα. Ο «δυτικός» τρόπος ζωής (άστατος τρόπος διατροφής, κρεατοφαγία, καθιστική ζωή, μειωμένη άσκηση, καθημερινό άγχος, διατροφή κ.λπ).
 • Η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, ο έντονος βήχας, όπως στην βρογχίτιδα των χρόνιων καπνιστών
 • Η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα,
 • Η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στην λεκάνη της τουαλέτας,
 • Η κληρονομική προδιάθεση.
Οι αιμορροΐδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης τους διακρίνονται σε τέσσερα στάδια:
 • 1ο. Οι αιμορροΐδες δεν είναι εμφανείς, φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο
 • 2ο. Προπίπτουν μέσα στον πρωκτό,
 • 3ο. Εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή
 • 4ο. Εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αναστάσιος Ξιάρχος

Γενικός Χειρουργός

Τηλ: 2107296584
Κιν: 6938340082
URL: www.axiarchos.gr

 
Ενδομητρίωση: Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση βελτιώνει τη γονιμότητα των γυναικών PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2013 14:50

Καλύτερη γονιμότητα στις γυναίκες προσφέρει, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

Μάλιστα μια στις τρείς γυναίκες μένει έγκυος τους πρώτους εννέα μήνες μετά την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης. Αντίθετα αρκετά μικρότερος είναι ο αριθμός των γυναικών που συλλαμβάνουν χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση του γυναικολογικού τους προβλήματος.

Για το λόγο αυτό οι γυναικολόγοι συστήνουν η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης πρέπει να γίνεται πριν από την εγκυμοσύνη.

«Πράγματι έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη γονιμότητα μετά την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης» αναφέρει ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς.

«Ταυτόχρονα, συμπληρώνει ο κ Χανδακάς, με την αφαίρεση των εστιών της ενδομητρίωσης ο πόνος βελτιώνεται στο 60 με 80% των γυναικών».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Η ενδομητρίωση είναι μια πολύ συχνή κατάσταση κατά την οποία κύτταρα από το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία συνήθως εξω από τη μήτρα. Δεν είναι κάποιου είδους λοίμωξη ούτε κάποιας μορφής κακοήθεια.

Τα σημεία όπου εμφανίζεται συχνότερα ενδομητρίωση είναι:

 • το περιτόναιο
 • οι ωοθήκες,
 • οι σάλπιγγες
 • η ουροδόχος κύστη

Σε σπάνιες περιπτώσεις η ενδομητρίωση αναπτύσσεται στο έντερο ή ακόμα και σε άλλα όργανα (πνεύμονες, νεφρά).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ

Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς ή της λεκάνης, τόσο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή μετά, όσο και κατά τη διάρκεια της περιόδου (δυσμηνόρροια). Επίσης έντονη αιμορραγία και επώδυνη ούρηση κατά την περίοδο. Κάποιες από τις γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η κλινική εξέταση μπορεί να προσφέρει απλώς ενδείξεις για την ύπαρξη ενδομητρίωσης. Η ενδομητρίωση μπορεί να διαγνωστεί μόνον με λαπαροσκόπηση μετά από ιστολογική εξέταση του ιστού Επιπλέον μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός εξάπλωσης της ενδομητρίωσης και να αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά ή νόσος. Μπορούν ενδεχομένως να γίνουν κα άλλες εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία, διορθικό υπερηχογράφημα, προκειμένου να εντοπισθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι εστίες της ενδομητρίωσης.

«Η θεραπευτική αγωγή σε συμπτωματική ενδομητρίωση προσβλέπει κυρίως ανακούφιση από τα συμπτώματα και όχι τόσο στην εξάλειψη της νόσου, όπως επίσης και στη μείωση της πιθανότητας υποτροπών ή εξέλιξης της πάθησης» τονίζει ο κ Χανδακάς και καταλήγει:
«Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με χειρουργική επέμβαση συγχρόνως με την διαγνωστική λαπαροσκόπηση με στόχο την εξάλειψη και απομάκρυνση των εστιών ενδομητρίωσης από όλα τα σημεία όπου εντοπίζεται».

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Μία στις δυο γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας διαγιγνώσκεται με ενδομητρίωση. Μια γυναίκα με ήπια ενδομητρίωση έχει πιθανότητα 2-4.5% το μήνα να συλλάβει φυσιολογικά (σε γόνιμα ζευγάρια το ποσοστό αυτό είναι 15-20%). Όμως αν μια γυναίκα έχει ενδομητρίωση, δεν είναι απαραίτητο ότι θα αντιμετωπίσει και υπογονιμότητα.

Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο κατά ποιο τρόπο η ενδομητρίωση επηρεάζει τη γονιμότητα, ειδικά σε γυναίκες όπου δεν έχουν αναπτυχθεί συμφύσεις. Η θεωρία που επικρατεί είναι πως η ενδομητρίωση προκαλεί μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές στην πύελο: φλεγμονή, τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ορμονικές αλλαγές, αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των σαλπίγγων ή προβλήματα στη γονιμοποίηση και την εμφύτευση του εμβρύου. Σε πιο βεβαρημένες περιπτώσεις ενδομητρίωσης οι συμφύσεις παίζουν σημαντικό ρόλο και προκαλούν υπογονιμότητα, γιατί εμποδίζουν την απελευθέρωση του ωαρίου ή την είσοδο του σπέρματος στη σάλπιγγα, καθώς επίσης επηρεάζουν την κινητικότητα της σάλπιγγας και την ικανότητά της να κρατά το ωάριο κατά την ωορρηξία.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Στέφανος Χανδακάς
Γυναικολόγος
Ενδοσκοπικός Χειρουργός

Τηλ: 210 6436258
Κιν: www.drchandakas.gr

 
Αποκατάσταση της κάτω γνάθου: Μεταξύ των κορυφαίων νοσοκομείων στο κόσμο το Γ. Γεννηματάς PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2013 14:13

Κλινικές φημισμένων ευρωπαϊκών και αμερικανικών νοσοκομείων συναγωνίζονται επάξια πλέον στην αποκατάσταση της κάτω γνάθου, αξιοποιώντας τις τρισδιάστατες απεικονίσεις και στερεολιθογραφικά μοντέλα, η πλαστική και γναθοχειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»!

Τα θεαματικά αποτελέσματα των αποκαταστάσεων της «Προσχεδιασμένης Μικροχειρουργικής Γνάθου» σε ασθενείς, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρουσίασε στο 22ο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πλαστικής Χειρουργικής που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη, ο Πλαστικός Χειρουργός κ Ανδρέας Γραββάνης.

«Το αποτέλεσμα που προκύπτει με την αξιοποίηση της τρισδιάστατης απεικόνισης και ανασύστασης μοντέλου στην αποκατάσταση της κάτω γνάθου, είναι άρτιο λειτουργικά αλλά και αισθητικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Γραββάνης.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας CAD/CAM (Computer-aid design/Computer-aid manufacturing), όπως εξήγησε ο πλαστικός χειρουργός στην απεικόνιση και την κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων γνάθου, δίνει την δυνατότητα για μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα της αποκατάστασης.

Ανεξάρτητα από την αιτιολογία η μικροχειρουργική αποκατάσταση της κάτω γνάθου με αγγειούμενους οστικούς κρημνούς αποτελεί μια πρόκληση για τους επανορθωτικούς χειρουργούς, ιδιαίτερα σε δευτερογενείς αποκαταστάσεις μετά εκτομή όγκου ή οστεοακτινονέκρωση, σε συγγενής υποπλασία και τραυματικά ελλείμματα.

Η αποκατάσταση της κάτω γνάθου προαπαιτεί προεγχειρητικό σχεδιασμό της εκτομής ανάλογα με τη θέση και την έκταση της βλάβης. Αυτός γίνεται με βάση τα κλινικά και απεικονιστικά δεδομένα από την Αξονική τομογραφία, Αξονική-αγγειογραφία και Μαγνητική τομογραφία.

Στην συνέχεια γίνεται τρισδιάστατη ανασύσταση των απεικονιστικών δεδομένων και με την βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών αναπαράγονται υψηλής ακρίβειας τρισδιάστατα μοντέλα (Virtual 3D-planning and rapid-prototyping) της γνάθου. Επίσης αναπαραγονται τρισδιάστατοι οδηγοί κοπής της γνάθου, καθώς και τρισδιάστατοι οδηγοί κοπής του αγγειούμενου οστικού κρημνού.

«Ο τρισδιάστατος σχεδιασμός με στερεολιθογραφικά μοντέλα επιτρέπει την προεγχειρητική διαμόρφωση των πλακών τιτανίου ώστε να εξοικονομείται χρόνος και να αυξάνεται η ακρίβεια της αποκατάστασης» συμπλήρωσε ο κ Γραββάνης και κατέληξε:

«Αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσες μεγάλων εξωφυτικών όγκων που καθιστούν αδύνατη τη διεγχειρητική αντιγραφή της κυρτότητας της κάτω γνάθου με πλάκα. Επίσης σε αποκαταστάσεις σε δεύτερο χρόνο, όπου έχει προηγηθεί εκτομή της κάτω γνάθου με συνεπακόλουθη παραμόρφωση του περιγράμματος του προσώπου και απουσίας των ανατομικών οδηγών σημείων για την διαμόρφωση της νέας γνάθου».
Τέλος, «οι τρισδιάστατοι οδηγοί κοπής της γνάθου και οι τρισδιάστατοι οδηγοί κοπής του αγγειούμενου οστικού κρημνού, αποτελούν ένα επιπλέον εργαλείο ακρίβειας και ταχύτητας στα χέρια του Γναθοχειρουργού που κάνει την ογκολογική εκτομή και του Πλαστικού Χειρουργού που κάνει την μικροχειρουργική αποκατάσταση, αντίστοιχα».

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η Πλαστική σε συνεργασία με την Γναθοχειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» αντιμετώπισε με την βοήθεια της τεχνολογίας Computer-aid design/Computer-aid manufacturing κατά κύριο λόγο ασθενείς με δευτερογενή ελλείμματα γνάθου από εκτομή όγκου αλλαχού, τραυματικά ελλείμματα από αυτοπυροβολισμούς, αλλά και συγγενείς ανωμαλίες υποπλασίας γνάθου.

Σύμφωνα με τον κ Ανδρέα Γραββάνη, το υψηλό κόστος των τρισδιάστατων μοντέλων αντισταθμίζεται από την ακρίβεια και ποιότητα της αποκατάστασης, αλλά τηρουμένων των οικονομικών συνθηκών απαιτείται προσεχτική επιλογή των ασθενών που πραγματικά θα ωφεληθούν από την «Προσχεδιασμένη Μικροχειρουργική Γνάθο».

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ανδρέας Γραββάνης
Πλαστικός Χειρουργός

Tηλ: 69 444 555 75
URL: www.athensmicrosurgery.gr

 
Με σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές θύτες και θύματα του σχολικού εκφοβισμού PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2013 13:59

Σοβαρά συμπτώματα ψυχολογικών διαταραχών, σε υψηλότερο ποσοστό από τους υπόλοιπους εφήβους, εμφανίζουν τόσο οι μαθητές-θύτες όσο και οι μαθητές-θύματα του σχολικού εκφοβισμού, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες!

Μάλιστα τα αποτελέσματα των μελετών, τόσο ελληνικών όσο και ξένων, είναι αποκαλυπτικά για το προφίλ θυτών και θυμάτων αλλά και των οικογενειών από τις οποίες προέρχονται.

«Πράγματι τόσο οι θύτες όσο και τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα ψυχολογικών διαταραχών κι αν αυτά δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα από παιδοψυχιάτρους, τότε μπορεί το πρόβλημα να τους ακολουθήσει στην υπόλοιπη ζωή τους» τονίζει χαρακτηριστικά η παιδοψυχίατρος κ. Μερσύνη Αρμένακα, με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας του Δικαιώματος του Παιδιού».

Σύμφωνα με τις μελέτες ο εκφοβισμός μαθητών από άλλους μαθητές τείνει να γίνει μάστιγα στους σχολικούς χώρους σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας, καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι γονείς που αγνοούν την ύπαρξη του, ενώ εκείνοι που γνωρίζουν το υποβαθμίζουν ή προσπαθούν με ημίμετρα να το αντιμετωπίσουν.

«Το πρόβλημα δεν είναι ούτε απλό ούτε και εύκολο. Αντίθετα είναι σύνθετο και δύσκολο, λόγω της ψυχοσύνθεσης θυτών και θυμάτων. Η αντιμετώπιση του απαιτεί την συνεργασία μαθητών, γονιών, καθηγητών και ειδικών ψυχικής υγείας» συμπληρώνει η κ. Αρμένακα.

Όπως αναφέρουν οι παιδοψυχίατροι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρώτα θα πρέπει να γίνει γνωστό στους γονείς ή στους καθηγητές πράγμα δύσκολο καθώς τα θύματα δύσκολα μιλάνε. Υπάρχουν όμως τρόποι οι γονείς να αντιληφθούν τι συμβαίνει στο παιδί τους αρκεί να είναι παρατηρητικοί.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Συγκεκριμένα αν έχει:

 • Σκισμένα, βρώμικα, τσαλακωμένα ρούχα, κατεστραμμένα βιβλία, απώλειες χωρίς να δίνονται λογικές εξηγήσεις
 • Μελανιές, γδαρσίματα
 • Δεν φέρνει συμμαθητές στο σπίτι
 • Φαίνεται φοβισμένο να πάει στο σχολείο και δεν συναντιέται αργότερα με συμμαθητές
 • Διαλέγει παράλογη διαδρομή για το σχολείο
 • Πτώση επιδόσεων και αδιαφορία για το σχολείο
 • Φαίνεται στεναχωρημένο, απογοητευμένο, έχει διακυμάνσεις στο συναίσθημα του με ξαφνικά ξεσπάσματα θυμού.
 • Έχει λίγη όρεξη για φαγητό, πονοκεφάλους ή στομαχόπονο
 • Ανήσυχος ύπνος με εφιάλτες και πιθανά κλάματα στον ύπνο του
 • Κλέβει ή ζητά έξτρα χρήματα για να καλοπιάνει τους θύτες

Για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να έχουν συχνές συζητήσεις, καλή σχέση , καθημερινή επικοινωνία με το παιδί τους και να ενημερώνονται για θέματα θυματοποίησης.

ΤΙ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΤΩΝ

Συγκεκριμένα αν το παιδί σας είναι:
 • Επιθετικό, αντιδραστικό, εκφράζει εκδικητικά αισθήματα
 • Νιώθει την ανάγκη να χειραγωγεί και να κυριαρχεί στους άλλους
 • Του αρέσει να προσβάλλει, να σπρώχνει ή να πειράζει άλλα παιδιά
 • Έχει ελάχιστη ευαισθησία στον πόνο των άλλων
 • Παρορμητικό

Αν κάποιοι γονείς διαπιστώσουν κάποια από τα παραπάνω στο παιδί τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το σχολείο και τους καθηγητές γιατί το σχολείο έχει την κύρια ευθύνη. Επίσης θα πρέπει να συμβουλευτούν παιδοψυχίατρο για το πώς θα διαχειριστούν το ζήτημα.

Αν δεν βρεθεί λύση, τότε θα πρέπει να επιμείνουν, να μιλήσουν και με άλλους γονείς ώστε μαζί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ποτέ δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί ριζικά.

ΠΡΟΦΙΛ ΘΥΜΑΤΟΣ

 • Ήσυχος, προσεκτικός, ευαίσθητος, κλαψιάρης
 • Ανασφαλής, με χαμηλή αυτοπεποίθηση
 • Σωματικά αδύναμος
 • Με λίγους ή καθόλου φίλους

ΠΡΟΦΙΛ ΘΥΤΗ

 • Δεν του αρέσει το σχολείο, γι αυτό και έχει πολλές απουσίες
 • Ευέξαπτος και παρορμητικός
 • Προσελκύεται αποτην βία
 • Φαίνεται σκληρός και δείχνει ελάχιστη ευαισθησία στα θύματα
 • Δυσκολεύεται στο να ακολουθούν τον κανόνα
 • Συχνά είναι επιθετικός προς τους ενήλικες
 • Είναι πιο δυνατός από τους συνομηλίκους και ιδίως από τα θύματα
 • Έχει εσωτερική ανάγκη να υπερισχύει και να καταπιέζει άλλους μαθητές με απειλές και δύναμη
 • Είναι καλός στην κουβέντα και στο να πείθουν ώστε να ξεφεύγει από δύσκολες καταστάσεις
 • Έχει χαμηλά επίπεδα άγχους και ανασφάλειας.

Οι μαθητές-θύματα εκφοβισμού αναφέρουν ότι έχουν δύσκολη επικοινωνία με τους γονείς τους σε υψηλότερο ποσοστό, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους και οι μαθητές-θύτες αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό ότι έχουν αυστηρούς/ αυταρχικούς γονείς.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μερσύνη Αρμένακα
Παιδοψυχίατρος

Τηλ: 2105720500
Κιν: 6947727140
URL: www.armenakamersyni.com

 
Face lift SMAS 3 σημείων: Bάζει φρένο στην γήρανση του προσώπου PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 18 Νοέμβριος 2013 14:49

Νέα δεδομένα στην πλαστική πρόσωπου δημιουργεί η εφαρμογή της νέας τεχνικής «face lift SMAS 3 σημείων» που παρουσίασε διαπρεπής Έλληνας πλαστικός χειρουργός στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου, 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2013.

«Η νέα τεχνική face lift «ανάρτησης SMAS 3 σημείων» βασίζεται στην αποκόλληση, ανάρτηση και σταθεροποίηση των ιστών του προσώπου, δίνοντας ένα πιο σταθερό, αρμονικό και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, σε σύγκριση με παλαιότερες τεχνικές, όπως είναι οι αναρτήσεις με ράμματα που δίνουν πολύ βραχύτερο αποτέλεσμα» ανέφερε κατά την παρουσίαση ο διαπρεπής Έλληνας πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου.

Στόχος της πλαστικής χειρουργικής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι να βάλει «φρένο» στη γήρανση, που ορίζεται με τη σταδιακή βαρυντική πτώση των μαλακών μορίων του προσώπου, την απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης των ιστών, την χαλάρωση των μυοδερματικών συνδέσμων και την απώλεια όγκου ή συρρίκνωση των οστών του προσώπου.

Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της γήρανσης του προσώπου, όπως έχουν καταγραφεί από προσωπομετρικές αναλύσεις, είναι η χαλάρωση και ο σχηματισμός ρυτίδων στο μέτωπο, η αλλαγή τόξου (πτώση) των φρυδιών, σχηματισμός περίσσειας δέρματος στα άνω βλέφαρα, μαύροι κύκλοι και «σακούλες» κάτω από τα μάτια.

Οι ρινοπαρειακές αύλακες βαθαίνουν, ενώ απώλεια όγκου παρατηρείται σε όλο το πρόσωπο και στα χείλη. Το οβάλ (γωνίες) επηρεάζεται, ενώ ο λαιμός αρχίζει να «σπάει». Συμπερασματικά, το πρόσωπο «βαραίνει», δείχνει κουρασμένο και ηλικιακά μεγαλύτερο.

Η ΝΕΑ FACE LIFT SMAS ΤΡΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

«Με τη νέα τεχνική SMAS 3 σημείων», όπως ανέφερε ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανασίου, «διορθώνουμε τη χαλάρωση του προσώπου και του λαιμού επαναφέροντας τους ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα του προσώπου, χωρίς να αρκείται στην αφαίρεση μόνο του χαλαρού δέρματος».

Η απόσταση του κάτω βλεφάρου με την παρειακή χώρα μικραίνει. Ανορθώνονται οι ρινοπαρειακές πτυχές. Γίνεται αναδιανομή ή/και αύξηση όγκου στο πρόσωπο με προσθήκη λίπους. Ανυψώνεται ελαφρώς η γωνία του στόματος και γενικότερα αναστρέφεται όλη η εικόνα του πτωτικού προσώπου.

Όπως τόνισε ο διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανασίου που εξειδικεύεται στην τεχνική ανάρτησης SMAS 3 σημείων: «H νέα μέθοδος, που έχει πολύ μικρές τομές που κρύβονται στις πτυχώσεις του προσώπου , δίνει στο άτομο μια αρκετά πιο νεανική όψη, με πολύ πιο φυσικό και μεγαλύτερης διάρκειας αποτέλεσμα. Εφαρμόζεται δε τόσο σε μεγαλύτερες όσο και σε νεαρότερες ηλικίες ανάλογα με το βαθμό πτώσης».

Με τις σύγχρονες ατραυματικές τεχνικές, το χειρουργείο γίνεται με μέθη η γενική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερες εμφανείς εκχυμώσεις και οιδήματα. Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο για 24 ώρες συνίσταται τόσο για προληπτικούς λόγους όσο και για τον καλύτερο έλεγχο της μετεγχειρητικής πορείας του.

Μετά από μία τέτοια επέμβαση οι ιστοί στο δέρμα του προσώπου επαναφέρονται στο στάδιο που βρίσκονταν πριν από αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, λόγω των περιβαλλοντικών παραγόντων, της βαρύτητας και της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης, πιθανόν να χρειαστεί επανάληψη μετά από 10-15 χρόνια.

Στο συνέδριο συμμετείχαν με ομιλίες και παρουσιάσεις διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι πλαστικοί χειρουργοί, ο Δρ. Αθανασίου απέσπασε έπαινο για τιμήθηκε για την καλύτερη παρουσίαση, η οποία εστίασε στην "Τεχνική Ανάρτησης SMAS 3 σημείων κατά τη ρυτιδοπλαστική".

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλ. 210 8949920, 210 8949090, 210 7230502
URL: www.athens-beverlyhills.com, www.abh-medicalgroup.com

 
Σακχαρώδης Διαβήτης: Ειδικές εξετάσεις για καρκίνο στο πάγκρεας PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 18 Νοέμβριος 2013 14:09

Σε μία πολύ συγκεκριμένη και ειδική εξέταση για την ανεύρεση πιθανού αρχόμενου καρκίνου στο πάγκρεας (σε θεραπεύσιμο στάδιο) θα πρέπει να υποβάλλονται όσοι αναίτια και ξαφνικά εμφανίζουν Σακχαρώδη Διαβήτη!

Αυτό συστήνουν κορυφαίοι επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο, μετά από πρόταση Έλληνα παγκρεατικού χειρουργού στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Παγκρεατολογίας (American Pancreatic Association) το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου στο Miami.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που συνεχίζονται και τα πρώτα τους αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, άμεση σχέση με τον καρκίνο του παγκρέατος φαίνεται να έχει η αναίτια και ξαφνική εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη!

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών, τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος παράγουν την ουσία Adrenomedullin, η οποία προκαλεί στον ασθενή Σακχαρώδη Διαβήτη ένα με δύο χρόνια πριν ακόμη διαγνωστεί ο καρκίνος!

Η επιστημονική αυτή ανακάλυψη κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν πως η ολοκλήρωση των ερευνών θα τους φέρει πιο κοντά στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος.

«Έχει παρατηρηθεί ότι την στιγμή της διάγνωσης του παγκρεατικού καρκίνου, περίπου το 50% των ασθενών έχουν ήδη σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το 80% εμφάνισαν αυξημένο σάκχαρο» τονίζει ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής κ. Γρηγόρης Τσιώτος, ο μοναδικός Έλληνας γιατρός που συμμετείχε στο κορυφαίο αυτό αμερικανικό συνέδριο.

«Επίσης, συνεχίζει ο κ. Τσιώτος, έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που ξαφνικά εμφάνισαν αυξημένο σάκχαρο, χωρίς να έχουν πάρει συγχρόνως περισσότερο βάρος, έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος. Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν μία πολύ ιδιαίτερη σχέση μεταξύ Σακχαρώδη Διαβήτη και καρκίνου του παγκρέατος».

Για το λόγο αυτό ο γνωστός Έλληνας παγκρεατικός χειρουργός κ. Τσιώτος, πρότεινε και έγινε από δεκτό από το συνέδριο «κάθε άνθρωπος, ο οποίος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΒΑΡΟΣ και ΞΑΦΝΙΚΑ εμφανίζει Σακχαρώδη Διαβήτη, θα πρέπει να υποβάλλεται σε μία απολύτως ειδική συγκεκριμένη εξέταση για την ανεύρεση πιθανού αρχόμενου όγκου στο πάγκρεας».

Η πρόταση του Έλληνα γιατρού έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς με την ειδική αυτή εξέταση πολλοί ασθενείς θα εντοπίσουν τον καρκινικό όγκο στο πάγκρεας σε στάδιο που είναι ακόμα απολύτως θεραπεύσιμος.

Επίσης, τα δεδομένα της εξέτασης αυτής μπορούν να βοηθήσουν τις συνεχιζόμενες επιστημονικές μελέτες, που έχουν ως βασικό στόχο μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια να προσδιορίσουν τα αυξημένα επίπεδα της Adrenomedullin σε ασθενείς με πρωτοεμφανιζόμενο Σακχαρώδη Διαβήτη.

«Η επιτυχής εξέλιξη των μελετών αυτών, θα αποτελέσει επανάσταση στην θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος, διότι τότε θα έχουμε πραγματικά πρώιμη διάγνωση του καρκίνου σε θεραπεύσιμο στάδιο. Όμως, μέχρι τότε, θα πρέπει όλοι όσοι ξαφνικά εμφανίσουν Σακχαρώδη Διαβήτη να υποβληθούν στην ειδική αυτή εξέταση για την ανεύρεση πιθανών αρχόμενων όγκων στο πάγκρεας» κατέληξε ο κ. Τσιώτος.

ΣΕ ΜΑΣΤΙΓΑ ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Παρά την μεγάλη πρόοδο στην χειρουργική του παγκρέατος και την μετατροπή ανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους με την αφαίρεση και αντικατάσταση της πυλαίας φλέβας, μέθοδο που ήδη έχει εφαρμόσει και στην Ελλάδα σε πολλούς ασθενείς ο κ. Τσιώτος, οι περισσότεροι ασθενείς φτάνουν στον γιατρό όταν ήδη η νόσος είναι προχωρημένη.
Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα για τον καρκίνο του παγκρέατος, το 2012 στις ΗΠΑ εμφανίστηκε ένας ασθενής με διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος για κάθε 7100 άτομα του πληθυσμού. Αν θεωρήσουμε ότι λόγω του ίδιου πλέον τρόπου ζωής, ίδιων διαιτητικών συνηθειών, κτλ, η επίπτωση/συχνότητα είναι ίδια και στην χώρα μας, τότε εμφανίστηκαν 1550 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος το 2012 στην Ελλάδα. Κατά ανάλογο τρόπο, υπήρξαν περίπου 1300 θάνατοι από καρκίνο του παγκρέατος μέσα στο 2012 στην χώρα μας. Αυτό μεταφράζεται σε 108 θανάτους κάθε μήνα, δηλαδή 3-4 κάθε μέρα.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ. 2106460896, 2108949920
Κιν: 6972094230
URL: www.digestive-surgery.gr

 
18η Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 18 Νοέμβριος 2013 13:12

Η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής, δηλαδή η δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά, τόσο στο νοσοκομειακό χώρο όσο και στην κοινότητα συνδέεται άμεσα με τη χρήση των αντιβιοτικών. Η χώρα μας συμμετέχει από το 2002 στο Ευρωπαϊκό δίκτυο καταγραφής της κατανάλωσης αντιβιοτικών ESAC-NET του ECDC και από το 2004 παραμένει σταθερά πρώτη στην εξωνοσοκομειακή κατανάλωση αντιβιοτικών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τη μικρή ετήσια μείωση στην κατανάλωση που έχει αρχίσει να καταγράφεται από το 2010. Με έρευνες κοινής γνώμης ανά διετία από το 2007 διερευνάται η στάση του κοινού όσον αφορά τη χρήση των αντιβιοτικών. Από την τελευταία έρευνα που έγινε στο τέλος Οκτωβρίου 2013, παρατηρείται μείωση στην ατομική χρήση αντιβιοτικών, παρόλο που στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον (ειδικά όπου υπάρχουν παιδιά) εξακολουθεί 1 στους 2 από κάθε νοικοκυριό κάθε χρόνο να χρησιμοποιεί αντιβιοτικά.

Αυτά τα στοιχεία μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου, η οποία δόθηκε στο Υπουργείο Υγείας στις 13/11/2013 παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιαδη, της υφυπουργού υγείας κας Ζέττας Μακρή, της Γενικής Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνας Παπανικολάου και της προέδρου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κας Τζένης Κρεμαστινού, με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, που έχει ορισθεί ως η 18η Νοεμβρίου κάθε έτους. Πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκίνησε το 2008 και κάθε έτος αφιερώνεται στην ευαισθητοποίηση τόσο των επαγγελματιών υγείας που συνταγογραφούν τα αντιβιοτικά (ιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης και νοσοκομείων) όσο και των πολιτών που αποτελούν τους άμεσους καταναλωτές τους με σκοπό να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Στη συνέντευξη τύπου προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Υγείας Tonio Borg για το σχετικό θέμα, κατόπιν ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους ειδικούς επιστήμονες για το θέμα της μικροβιακής αντοχής και την κατανάλωση των αντιβιοτικών (εκπρόσωποι της χώρας στο ECDC). Αναπτύχθηκαν τα θέματα μικροβιακής αντοχής από τον κο Α. Τσακρή, τα των λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία και στην κοινότητα από την κα Φλ. Κοντοπίδου και τα δεδομένα της κατανάλωσης αντιβιοτικών στη χώρα μας από την κα Αντωνιάδου. Τέλος, παρουσιάστηκαν από την Καθηγήτρια κα. Ε. Γιαμαρέλλου (εκπρόσωπος για θέματα Μικροβιακής Αντοχής στο ECDC), προτάσεις που έχουν εφαρμοστεί από διάφορες χώρες, οι οποίες κατάφεραν να περιορίσουν την κατανάλωση των αντιβιοτικών τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα.

Τα σημαντικότερα σημεία από τις συγκεκριμένες παρουσιάσεις είναι τα ακόλουθα

1. Από την ίδια έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα προβληματίζει η αύξηση της χωρίς ιατρικής συνταγής λήψης αντιβιοτικών (από 10 το 2007 σε 15.6% το 2013), της ύπαρξης αντιβιοτικών στο σπίτι για ώρα ανάγκης (36% το 2013), ενώ ενθαρρυντικά στοιχεία είναι η αύξηση του ποσοστού που δηλώνει ότι, αν τους επόμενους μήνες παρουσιάσει κρυολόγημα ή γρίπη, δε θα πάρει αντιβιοτικά (από 20% το 2009 σε 45% το 2013), καθώς και το ποσοστό 88% που δηλώνει ότι στο προηγούμενο επεισόδιο κοινού κρυολογήματος δεν πήρε αντιβιοτικά.

2. Η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα έχει ως αποτέλεσμα βακτήρια (όπως το Κολοβακτηρίδιο, το οποίο αποτελεί το συχνότερο αίτιο ουρολοιμώξεων στην κοινότητα) να γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά, όχι μόνο στα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής, αλλά και στα αντιβιοτικά, των οποίων η χορήγηση ενδείκνυται για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων όπως είναι οι κινολόνες (αύξηση αντοχής από 5,2% το 2005 σε 10,2% το 2012).

3.Τα συχνότερα αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων (Αcinetobacter, Klebsiella και Pseudomonas) στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (>50%) είναι ανθεκτικά στα δραστικότερα αντιβιοτικά που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που προκαλούν, ενώ παράλληλα αυξάνεται συνεχώς η αντοχή ακόμα και στις τελευταίες θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε. Υψηλά επίπεδα αντοχής χαρακτηρίζουν και τα υπόλοιπα νοσοκομειακά μικρόβια.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιεί δράσεις με σκοπό την ενημέρωση όλων όσων εμπλέκονται στη χρήση των αντιβιοτικών, συνταγογραφούντων και καταναλωτών, (ΜΜΕ, ιστοσελίδες επιστημονικών εταιριών, ιστοσελίδα, twitter, facebook και newsletter του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, έντυπο ενημερωτικό υλικό για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας). Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ από το 2011 έχει οργανώσει 12 μετεκπαιδευτικά σεμινάρια με αντικείμενο την «Ορθολογική χρήση των Αντιβιοτικών στην Ιατρική Πράξη» για 1.800 Γενικούς Ιατρούς και Ιατρούς που ασκούν Πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλη τη χώρα, ενώ σχεδιάζεται για το 2014 αντίστοιχο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο για τους νοσοκομειακούς ιατρούς ξεκινώντας από τα νοσοκομεία της Αττικής.

4. Η εφαρμογή πρωτοκόλλων και προγραμμάτων για ορθολογική χρήση αντιβιοτικών και η στοχευμένη εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου νοσοκομειακών λοιμώξεων μπορεί, πέραν του οφέλους στην ατομική και δημόσια υγεία να αποφέρει και δημοσιονομικά οφέλη. Τα οφέλη αυτά, το Υπουργείο Υγείας θα επανεπενδύει υπέρ των ιδίων των ασθενών με πρόσβαση σε νέας γενιάς φαρμακοθεραπείες, νέα αντιρετροϊκά φάρμακα κ.α.

 
Νευροενδοκρινείς όγκοι: συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 07 Νοέμβριος 2013 10:36

Οι νευροενδοκρινείς όγκοι (ΝΕΤ) προκύπτουν από κύτταρα τα οποία παράγουν και εκκρίνουν διάφορες ορμόνες που ρυθμίζουν τις σωματικές λειτουργίες. Υπάρχουν πολλοί τύποι νευροενδοκρινών όγκων που μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του οργανισμού. Ωστόσο, οι περισσότεροι εντοπίζονται στη γαστρεντερική οδό, το πάγκρεας και τους πνεύμονες.

Οι νευροεκδοκρινείς όγκοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: συμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί (γνωστοί και ως λειτουργικοί ή μη λειτουργικοί). Οι ασθενείς με συμπτωματικούς NET μπορεί να εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα λόγω της υπερβολικής έκκρισης ορμονών από τα κύτταρα του όγκου. Για παράδειγμα, ορισμένα κύτταρα νευροεκδοκρινών όγκων μπορεί να εκκρίνουν σεροτονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη.

Επιπολασμός, παράγοντες κινδύνου και πρόγνωση

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι, το 2004, διαγνώσθηκαν περίπου 5 περιπτώσεις ΝΕΤ ανά 100.000 πληθυσμό. Ωστόσο, η επίπτωση των NET αυξάνεται δραματικά καθώς έχει υπερτετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, οι γυναίκες και οι διαβητικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης NET.

Η επιβίωση ενός ασθενούς με NET ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Για ασθενείς που διαγιγνώσκονται με τοπικό ή τοπικά προχωρημένο NET, ο μέσος χρόνος επιβίωσης είναι 18,5 και 9 χρόνια αντίστοιχα, ωστόσο, εάν ο καρκίνος είναι προχωρημένος, δηλαδή έχει επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος (μετάσταση) ο μέσος χρόνος επιβίωσης κυμαίνεται από 33 μήνες για έναν καλώς ή μετρίως διαφοροποιημένο όγκο έως 9 μήνες για έναν πτωχά διαφοροποιημένο όγκο.

Δυστυχώς, οι NET συχνά διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Για παράδειγμα, σε περίπου 60% των ασθενών με παγκρεατικό NET η νόσος έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο κατά τη διάγνωση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τα εξής:

 • Εξάψεις
 • Διάρροια
 • Περιοδικό κοιλιακό άλγος
 • Συριγμός
 • Βήχας
 • Αιματηρά πτύελα
 • Γαστρεντερική αιμορραγία

Διάγνωση και θεραπεία

Οι NET σε ορισμένους ασθενείς μπορεί μη διαγνωσθούν για χρόνια εάν δεν συνοδεύονται από προφανή ή συγκεκριμένα συμπτώματα. Ο εκτιμώμενος χρόνος έως τη διάγνωση για τους NET είναι πέντε έως επτά χρόνια και ακόμη και οι συμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να τύχουν εσφαλμένης διάγνωσης καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά άλλων νόσων και παθήσεων (π.χ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).

Δεν υπάρχει έλεγχος ρουτίνας για τους NET, ωστόσο κοινά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωσή τους είναι οι σαρώσεις αξονικής τομογραφίας (CT), η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI), η υπερηχογραφία και η σπινθηρογραφία υποδοχέων σωματοστατίνης. Χρήσιμες επίσης στη διάγνωση των NET είναι οι εξετάσεις αίματος και ούρων που αξιολογούν βιοδείκτες όπως η χρωμογρανίνη A (CgA) ή το 5-HIAA, ένα υποπροϊόν της σεροτονίνης.

Η θεραπεία των NET εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του καρκίνου, την εξάπλωση του σε άλλα μέρη του οργανισμού και τη συνολική υγεία του ασθενούς. Οι τρέχουσες επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και φαρμακευτικές θεραπείες.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 158
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter