Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
Ενημέρωση και δωρεάν εξέταση μαστού στην Εύβοια PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 19 Σεπτέμβριος 2012 16:20

Ενημέρωση για την προστασία από τον καρκίνο του μαστού και δωρεάν εξέταση μαστού (ψηλάφηση και περηχογράφημα) σε όσες γυναίκες το επιθυμούν και κατοικούν στην Εύβοια θα προσφέρει η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας κατά τη διάρκεια Διημερίδας στην Κύμη της Ευβοίας.

Η Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία του Προοδευτικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Παραλίας Κύμης η «Λιανή Άμμος» την ερχόμενη Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου.

Τη δωρεάν εξέταση για όσες γυναίκες το επιθυμούν θα κάνουν η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ειδική Μαστολόγος κ Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα, ο Αντιπρόεδρος κ. Βασίλειος Γεωργούντζος Ακτινολόγος και το μέλος του Δ.Σ και η κ. Αλεξάνδρα Νικήτα Ακτινολόγος , την Παρασκευή (πρωί και απόγευμα) και το Σάββατο το πρωί στον χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Παραλίας.

Στις 6, το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα του «ΚΑΦΕ ΘΕΑ», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν η κ. Μουζάκα με θέμα «Η Έγκαιρη Διάγνωση Σώζει Ζωές» και η κ. Αλεξάνδρα Νικήτα "Η συμβολή των απεικονιστικών μεθόδων στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού".

Όσες γυναίκες επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να κλείσουν ραντεβού στα τηλέφωνα 2222024344 ,6986322392

 
Προσπαθεί ο ΕΟΜ για την επαναλειτουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος στο "Λαϊκό" νοσοκομείο PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 19 Σεπτέμβριος 2012 10:51

Με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα για την επαναλειτουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος στο "Λαϊκό" νοσοκομείο, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων εξέδωσε την ακόλουθη διευκρινιστική ανακοίνωση:

Το πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Ήπατος, το οποίο λειτουργούσε επιτυχώς στο παρελθόν στο Λαϊκό νοσοκομείο, δυστυχώς διεκόπη το 2009, λόγω της αδυναμίας του ίδιου του νοσοκομείου να υποστηρίξει τις απαιτήσεις των μεταμοσχεύσεων ήπατος σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Οι αδυναμίες αυτές γνωστοποιήθηκαν στον ΕΟΜ με σχετικό έγγραφο του Νοσοκομείου.

Αρμοδιότητα του ΕΟΜ, εκ του νόμου, είναι ο έλεγχος των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, για την τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων λειτουργίας τους, οι οποίες εκπορεύονται από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία και ενσωματώθηκε στο παρόν νομικό πλαίσιο (ν.3984/2011). Κατόπιν του ελέγχου, ο ΕΟΜ εισηγείται στο Υπουργείο Υγείας το πόρισμά του, με σκοπό τη διαφύλαξη της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας των μεταμοσχεύσεων.

Ο ΕΟΜ, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την ανάγκη ύπαρξης και δεύτερης Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος, πέραν του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών και αναγνωρίζοντας την πρότερη εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας του Λαϊκού Νοσοκομείου, συνεργάστηκε στενά με τη Διοίκηση του "Λαϊκού", ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια για επαναλειτουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος στο Νοσοκομείο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ζήτησε εγγράφως από όλους τους συναρμόδιους φορείς να ενισχύσουν τη Μονάδα με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και την απαραίτητη υποδομή, έτσι ώστε ο φάκελος της αίτησης για την επαναλειτουργία της ΜΜΗ να είναι πλήρης και να λάβει την έγκριση στο άμεσο μέλλον.

 
Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα – βήμα PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 19 Σεπτέμβριος 2012 10:45

Οι ανοϊκοί ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φροντίδα και οι οικογένειές τους χωρίς συμπαράσταση στη χώρα μας!

 

Επί των ημερών μας, η αύξηση του αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας, έφερε στο προσκήνιο τις άνοιες, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ (60% του συνόλου) ως μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας στην Ευρώπη είναι σήμερα 7.300.000 και στην Ελλάδα 200.000. Παγκοσμίως, οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 36.000.000 και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100.000.000 μέχρι το 2050. Ενδεικτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Αλτσχάιμερ απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία.

Πριν ένα χρόνο, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, το Υπουργείο Οικονομίας περιέκοψε κατά 45% τον προϋπολογισμό των μονάδων ψυχικής υγείας που λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος Ψυχαργώς με την ευθύνη ΜΚΟ και παρέχουν ένα σημαντικό μέρος των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μεταξύ των μονάδων αυτών υπάρχουν και 12 δομές Αλτσχάιμερ (2 ξενώνες, 8 Κέντρα Ημέρας και 2 υπηρεσίες Φροντίδας στο σπίτι) οι οποίες εξυπηρετούν ένα μικρό μόνο ποσοστό ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους, δηλαδή 5.000 σε σύνολο 200.000 που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτές οι δομές λειτουργούν με την ευθύνη των ΜΚΟ Εταιρειών Αλτσχάιμερ στις παρακάτω πόλεις της Ελλάδος: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Χανιά, Ρόδος.

Στόχος των Εταιρειών Αλτσχάιμερ είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, η υποστήριξη των ασθενών και των συγγενών τους, η κινητοποίηση και η συνεργασία των κοινωνικών φορέων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την προαγωγή της ποιότητας ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους.

Στη νόσο Αλτσχάιμερ μαζί με τον ασθενή πάσχει όλη η οικογένεια. Στην οικογενειοκρατική ελληνική κοινωνία οι ανοϊκοί ασθενείς φροντίζονται κατά 90% στο σπίτι από τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά, αδέλφια). Αλλά οι αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας των ανοϊκών ασθενών, επιδρούν στην υγεία των φροντιστών, επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές & επαγγελματικές δραστηριότητες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, κλονίζουν την κοινωνική τους θέση και απειλούν την οικονομική τους ασφάλεια.

Σε ότι αφορά την οικονομική διάσταση, τα βάρη είναι εμφανώς μεγάλα. Ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν εξειδικευμένες δομές και υπηρεσίες πρόνοιας και περίθαλψης και δεν παρέχονται επιδόματα συμπαράστασης ακόμη και στα προχωρημένα στάδια της άνοιας όπως στη χώρα μας. Έτσι οι φροντιστές υποχρεώνονται να συμμετέχουν αναλόγως στις δαπάνες για φαρμακευτική, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ευαίσθητων ανοϊκών ασθενών.

Οι πολλαπλές και εξειδικευμένες ανάγκες των ανοϊκών ασθενών στην Ελλάδα καλύπτονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από τις Εταιρείες Αλτσχάιμερ όπως γίνεται και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τα Κέντρα Ημέρας των οργανώσεων αυτών είναι μονάδες ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας και οι δραστηριότητές τους περιλαμβάνουν: ιατρείο Μνήμης, θεραπείες νοητικής ενδυνάμωσης, τροποποίηση προβληματικών συμπεριφορών, ατομική και ομαδική δημιουργική απασχόληση, λογοθεραπεία, γυμναστική και εκπαίδευση και υποστήριξη στους φροντιστές και τις οικογένειες. Αλλά ο αριθμός των Κέντρων Ημέρας είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με το συνολικό αριθμό των ατόμων με άνοια στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ίδρυσης νέων. Αντί γι' αυτό η υποχρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών προκαλεί το κλείσιμο των λίγων υπαρχουσών δομών και υπηρεσιών.

Σήμερα οι επαγγελματίες Υγείας που στελεχώνουν τα Κέντρα Αλτσχάιμερ σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν πληρωθεί για 6 συνεχείς μήνες και το μέλλον είναι αβέβαιο όπως μας δήλωσαν από το Υπουργείο Υγείας. Καλούμε τους Υπουργούς, τους βουλευτές, τους αρμόδιους φορείς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην αφεθούν οι ανοϊκοί ασθενείς χωρίς φροντίδα και θεραπεία και οι οικογένειές τους χωρίς συμπαράσταση στη χώρα μας.

Καλούμε όλα τα μέλη, τις οικογένειες των ασθενών και τους φίλους της Εταιρείας να συνδράμουν με κάθε μικρή ή μεγάλη προσφορά προκειμένου να καταφέρουμε να συνεχίσουμε το έργο μας.

Πιστεύουμε πώς η διάσωση της οικονομίας της χώρας συμβαδίζει με τη διάσωση των ανθρώπων της και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως οι άνθρωποι της Τρίτης ηλικίας και ειδικότερα οι ανυπεράσπιστοι ασθενείς με άνοια, τα δικαιώματα των οποίων προσπαθούμε να υπηρετούμε πάντα με ευαισθησία και συνέπεια.

Σας περιμένουμε, λοιπόν, όλους την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012, στις 18:00 στο Σύνταγμα για μια συμβολική πορεία (memory walk) με κεντρικό σύνθημα "Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα – βήμα", για πέμπτη συνεχή χρονιά. Είναι μια καλή ευκαιρία να διαμαρτυρηθούμε για τις περικοπές δαπανών για τα Κέντρα Ημέρας και να διεκδικήσουμε δυναμικά τα δικαιώματα των ασθενών μας.


 
Ανάκληση κριτσινιών ηλιόσπορου «Τσατσάκης» PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 18 Σεπτέμβριος 2012 17:05

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης, ύστερα από έλεγχο που διενήργησε στην επιχείρηση «Τσατσάκης Α.Ε.», Ηράκλειο Κρήτης,kritsinia-tsatsakis  διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος "κριτσίνια ηλιόσπορου", ελληνικής προέλευσης, το οποίο εμφάνισε δυσάρεστη οσμή και γεύση. Η ανωτέρω οργανοληπτική απόκλιση αποδόθηκε στην τάγγιση του ηλιόσπορου, το οποίο αποτελεί συστατικό του προϊόντος.

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «Κριτσίνια Ηλιόσπορου Τσατσάκης», σε συσκευασία των 360 g, με τα εξής στοιχεία:

 1. Αριθμός παρτίδας 26042012 και ημ. λήξης 26/12/12
 2. Αριθμός παρτίδας 08052012 και ημ. λήξης 08/01/13
 3. Αριθμός παρτίδας 07062012 και ημ. λήξης 07/02/13

Το εν λόγω προϊόν παρασκευάστηκε, συσκευάστηκε και διακινήθηκε στην εσωτερική αγορά από την επιχείρηση «Τσατσάκης Α.Ε.», Ηράκλειο Κρήτης.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των ανωτέρω παρτίδων του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ συνεχίζονται οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, προληπτικά να μην το καταναλώσουν.

 
Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας από το ΕΔΔΥΠΠΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 18 Σεπτέμβριος 2012 11:41

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και ο Σύλλογος Φίλων Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι» συνεργάζονται για την παροχή δωρεάν μαστογραφιών σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού χρήζει έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, κάτι που δεν είναι εφικτό για όλους λόγω της οικονομικής κρίσης. Με βάση το σκεπτικό αυτό, το ΕΔΔΥΠΠΥ αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Σύλλογος Φίλων Ογκολογικού Νοσοκομείου "Οι Αγ. Ανάργυροι", ανέλαβε τη πρωτοβουλία της συνεργασίας αυτής με σκοπό την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων των δήμων μελών του. Όσοι Δήμοι μέλη επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρακαλούνται όπως μας αποστείλουν άμεσα τις αιτήσεις τους, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και ο Σύλλογος Φίλων Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι» συνεργάζονται για την παροχή δωρεάν μαστογραφιών σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες.

Ο καρκίνος του μαστού χρήζει έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, κάτι που δεν είναι εφικτό για όλους λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που μαστίζουν την κοινωνία μας. Οι άποροι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας εξαναγκάζονται να παραμελούν την υγεία τους με επιπτώσεις πολλές φορές μη αναστρέψιμες.

Με βάση το σκεπτικό αυτό, το ΕΔΔΥΠΠΥ αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επί χρόνια επιτελεί ο Σύλλογος μέσω της ειδικής Προγραμματικής Συμφωνίας που έχει με το Νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι», ανέλαβε τη πρωτοβουλία της συνεργασίας αυτής με σκοπό την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων των Δήμων μελών του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος παρέχει κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 9πμ έως τις 2μμ  (με έναρξη την 4η Οκτωβρίου 2012)τον ειδικό ψηφιακό μαστογράφο του για εξέταση των άπορων και ανασφάλιστων γυναικών των Δήμων-μελών του ΕΔΔΥΠΠΥ. Τη διασφάλιση ότι οι προς εξέταση γυναίκες ανήκουν πράγματι στις ευπαθείς και ευάλωτες αυτές ομάδες πληθυσμού, αναλαμβάνουν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των ανωτέρω Δήμων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πρόγραμμα ΔΕΝ απευθύνεται σε γυναίκες που πάσχουν ήδη από καρκίνο μαστού.

Το ΕΔΔΥΠΠΥ –με την υποστήριξη των Δήμων μελών του– αναλαμβάνει:

 • Την ευθύνη να στέλνει ομαδικά και οργανωμένα 25 περίπου γυναίκες για μαστογραφία κάθε ημέρα παραχώρησης του ψηφιακού μαστογράφου.
 • Την υποχρέωση ώστε οι γυναίκες να είναι 40 – 69 ετών και να εμπίπτουν στα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που απαιτούνται για τις ευπαθείς ομάδες. Μεταξύ αυτών των γυναικών, προτεραιότητα θα δίδεται σε όσες πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού τους ως υψηλού κινδύνου (κυρίως θετικό οικογενειακό ιστορικό).
 • Την υποχρέωση ενημέρωσης των Ιατρικών Δομών ή των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων μελών για τη διάγνωση αυτών των μαστογραφιών εντός 20 ημερών από τη διεξαγωγή τους. Ειδικότερα η ενημέρωση θα γίνεται ως εξής: Ο Σύλλογος ενημερώνει το ΕΔΔΥΠΠΥ για όλα τα αρνητικά αποτελέσματα, ώστε δι' αυτού να ενημερωθούν οι Δήμοι μέλη για να ενημερώσουν με τη σειρά τους τις γυναίκες που εξετάστηκαν. Σε ότι αφορά τα θετικά αποτελέσματα, ο Σύλλογος ενημερώνει απευθείας τις γυναίκες είτε να προβούν σε περαιτέρω έλεγχο (εντοπιστική, μεγεθυντική λήψη, υπερηχογράφημα) ο οποίος επίσης παρέχεται δωρεάν είτε να ενημερωθούν διεξοδικά από τους γιατρούς του Νοσοκομείου για περαιτέρω εξετάσεις διάγνωσης και θεραπείας υφιστάμενης κακοήθειας.
 • Να υπενθυμίζει στις εξετασθείσες (επί αρνητικών αποτελεσμάτων) την ανάγκη δωρεάν επανεξέτασης σε 18-24 μήνες.
 • Να καταχωρεί στατιστικά στοιχεία που θα συλλεχθούν με πλήρη τήρηση της Νομοθεσίας περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και ύστερα από έγγραφη συμφωνία των προς εξέταση γυναικών.

Στοιχεία επικοινωνίας ΕΔΔΥΠΠΥ

Διεύθυνση: Παλαιολόγου 9, Μαρούσι 15124, 3ος όροφος, Αθήνα
Τηλ: 210-8067888 - 213-2031930-9
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Web: www.eddyppy.gr

 
Ποια προϊόντα περιέχουν την ουσία DMAA και δρούν όπως οι αμφεταμίνες PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 17 Σεπτέμβριος 2012 22:54

Τις εμπορικές ονομασίες νέων προϊόντων που περιέχουν την ουσία DMAA (1,3- dimethylamylamine), έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής του (27/8/), σχετικά με προϊόντα (συμπληρώματα διατροφής ή προϊόντα για αθλητές) που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία, μετά από την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών σε σημαντικό αριθμό ατόμων διεθνώς, που έχουν συνδεθεί με τη χρήση της.

Ο κατάλογος των προϊόντων είναι:

Tested Burner, Fusion Supplements Geranamine, Mass Pump3D, PreSurge Unleashed, Beta-Cret Extreme, Nox Pump, Dexaprine Maximise, Endoburn, NeuroCore, Mesomorph, OxyElite, 1.M.R., Nox Pump Performance / Nox Pump Xtreme, Hydroxy STIM, Mutant Mayhem, Heat Accelerated, Tested Nut Burner, Fruit Punch, Iron Horse Show Time, STIM- FORCE, Eclipse, D-Stunner, Ripped Freak, Crack, Rush, Code Red, Flash Over, White Lightning, Rocked (grape, lemon), Launch 4350, Brave Bull Pre-workout, Stacker 2 Rush.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, ο παραπάνω κατάλογος είναι ενδεικτικός και δεν περιέχει όλα τα προϊόντα με DMAA που κυκλοφορούν.

Η ουσία DMAA δρα ως διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος (stimulant), όπως οι αμφεταμίνες και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, ναυτία, εγκεφαλική αιμορραγία, καρδιακή ανακοπή, ακόμη και θάνατο.

Πρόκειται για συνθετική ουσία η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών της WADA, γιατί μπορεί να μεταβάλει τεχνητά την αγωνιστική διάθεση, την ικανότητα ή την απόδοση των αθλητών. Η διάθεση των προϊόντων αυτών γίνεται κυρίως μέσω διαδικτύου, αλλά είναι πιθανό να διατίθενται και από καταστήματα.

Οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

 
H υποστελέχωση του ΕΟΦ οδηγεί στην κατάρρευση την ελληνική φαρμακοβιομηχανία PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 17 Σεπτέμβριος 2012 15:19

Δραματικές οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Η αδειοδότηση των εισαγομένων γενοσήμων σε μόλις 3 μήνες, ενώ των εγχωρίως παραγομένων γενοσήμων συχνά ξεπερνά τα 2 χρόνια

 

Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την επιβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κρούει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΕΟΦ και μιας σειράς εξοντωτικών μέτρων και αποφάσεων που ακυρώνουν οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, Ο ΕΟΦ παρόλη τη θεσμική του ιδιότητα ως εθνική ρυθμιστική αρχή του φαρμάκου βρίσκεται εδώ και καιρό σε φάση εσωστρέφειας, γεγονός αναμενόμενο δεδομένης της υποχρηματοδότησης καθώς και της –κατά 40%– υποστελέχωσής του. Παρά λοιπόν τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης και του εναπομείναντος προσωπικού, ο ΕΟΦ φαίνεται να οδηγείται σταδιακά στην απαξίωση, καλούμενος να διεκπεραιώσει έναν τεράστιο φόρτο εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται με «δεμένα χέρια».

Οι επιπτώσεις της εξέλιξης αυτής στην ανταγωνιστικότητα και την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών είναι δραματικές: Παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς υπογραμμίζουν την ανάγκη αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις στις εγκριτικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, η αδειοδότηση των εισαγομένων γενοσήμων διεκπεραιώνεται σε μόλις 3 μήνες, την ίδια στιγμή που για τα εγχωρίως παραγόμενα γενόσημα, το διάστημα αυτό ξεπερνά πολλές φορές ακόμη και τα 2 χρόνια. Έτσι, ακυρώνεται κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών οι οποίες μέσα από την εξαγωγική τους δραστηριότητα, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες σε ένα ασφυκτικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος, περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Η κατάσταση είναι πια δραματική για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Η αποδυνάμωση του ΕΟΦ λόγω του ελλείμματος στη στελέχωσή του καθιστά ολοένα και πιο δυσχερές το έργο του και επιτείνει την ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Όταν μια σειρά από εξοντωτικά μέτρα μετατρέπουν σε Οδύσσεια τη δραστηριοποίηση στην εγχώρια αγορά, η αδυναμία του Οργανισμού να επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης των εγχώρια παραγόμενων γενοσήμων μάς δένει τα χέρια. Η εξαγωγική μας δραστηριότητα, που μέχρι σήμερα μας κρατά στη ζωή και μας γεμίζει ελπίδα, δυσχεραίνεται επικίνδυνα. Καλούμε τους ιθύνοντες στο χώρο της υγείας να προβληματιστούν πολύ σοβαρά, δεδομένου ότι διακυβεύεται όχι μόνο η επιβίωση ενός μοναδικού παραγωγικού θύλακα, αλλά και το ίδιο το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας Υγείας.»

Π.Ε.Φ.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) εκφράζει τις θέσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών της χώρας, που διατηρούν περισσότερες από 20 παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και ο κύριος όγκος παραγωγής τους αφορά σε ουσιωδώς όμοια φάρμακα (γενόσημα) με εμπορική ονομασία (branded generics) τα οποία προορίζονται για την ελληνική αγορά και εξαγωγές σε 60 χώρες στον κόσμο. Στον κλάδο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας απασχολούνται 8.500 εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους είναι επιστήμονες, που ασχολούνται με την παραγωγή, τον έλεγχο, την έρευνα και την ανάπτυξη γενοσήμων ή /και νέων προϊόντων. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και εξωτερικού «τρέχουν» δεκάδες ερευνητικά προγράμματα.

 
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ τον καρκίνο του προστάτη PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 17 Σεπτέμβριος 2012 12:58

infographic-imopΤο Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη (15 Σεπτεμβρίου), και σύνθημα «αντιμετωπίΖΩ τον καρκίνο του προστάτη», δημιούργησε το πρώτο ελληνικό infographic για την πάθηση, με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς προκειμένου να την αντιμετωπίσει επιτυχώς. Το infographic λειτουργεί ως οδηγός για όποιον θέλει βασικές πληροφορίες για την ασθένεια και οδηγίες πρόληψης από αυτήν.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ τον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνο. «Σήμερα η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκεί κάθε άνδρας να ευαισθητοποιηθεί και να μάθει γι' αυτό. Η θεραπεία κάθε περίπτωσης είναι μοναδική, και ενώ σε άνδρες πάνω απο τα 70 έτη αρκεί ίσως μόνο η παρακολούθηση, σε νέους ασθενείς η αντιμετώπιση πρέπει να γίνει γρήγορα και επιθετικά» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΜΟΠ και καθηγητής Ουρολογίας στο Α.Π.Θ. Δ. Χατζηχρήστου. "Εάν γνωρίζουμε δεν πρέπει να τον φοβόμαστε" κατέληξε.

Tι προσφέρει ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος;

Ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του προστάτη αφού είναι πολύ πιο εύκολο να θεραπευθεί αν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο και πριν εξαπλωθούν τα καρκινικά κύτταρα και σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις). Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος του προστάτη που έχει καθιερωθεί από δεκαετίες περιλαμβάνει δύο εξετάσεις:

 • Εξέταση P.S.A. Πρόκειται για τον ποσοτικό προσδιορισμό στο αίμα μιας πρωτεΐνης που παράγεται στον προστάτη, του ειδικού προστατικού αντιγόνου (Prostate Specific Antigen, P.S.A.) Η τιμή του PSA δεν μπορεί να καθορίσει αν υπάρχει ή όχι καρκίνος του προστάτη, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρχει καρκίνος. Δυστυχώς δεν υπάρχουν φυσιολογικές τιμές, καθώς η τιμή του PSA εξαρτάται από το μέγεθος του αδένα και την ύπαρξη ή όχι φλεγμονής. Την μεγαλύτερη σημασία στην εκτίμηση, ίσως έχει η ετήσια αύξηση του να είναι μικρή, συνήθως μέχρι 0,20. Αντίθετα, σημαντική αύξηση σε μικρό μάλιστα χρονικό διάστημα, π.χ. διπλασιασμός της τιμής μέσα σε 3 μήνες, αποτελεί ισχυρή ένδειξη καρκίνου.
 • Δακτυλική εξέταση του προστάτη (Digital Rectal Examination, DRE). Είναι η εξέταση του προστάτη από τον Ουρολόγο, με το δάκτυλο, μέσω του πρωκτού. Επειδή η θέση του προστάτη είναι ακριβώς πάνω από το έντερο, ο Ουρολόγος μπορεί να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποια σκληρία στον αδένα. Η ύπαρξη μιας τέτοιας σκληρίας ονομάζεται ύποπτη περιοχή (θετική δακτυλική εξέταση) και αποτελεί ένδειξη για βιοψία.

Σε περίπτωση που είτε το PSA είναι αυξημένο, είτε η δακτυλική εξέταση δεν είναι φυσιολογική, ο Ουρολόγος θα προτείνει να γίνει βιοψία του προστάτη. Η βιοψία είναι η μόνη εξέταση που θέτει τη διάγνωση του καρκίνου.

Τα καλά νέα....

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνδρα, αλλά έχει τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: είναι αργός στην εξέλιξη, συνήθως εμφανίζεται σε μεγάλες ηλικίες και στα πρώτα στάδια θεραπεύεται! Σήμερα η ριζική προστατεκτομή και η ακτινοβολία (βραχυθεραπεία ή εξωτερική) μπορούν να προσφέρουν ίαση. Ιδιαίτερα η ριζική προστατεκτομή σήμερα μπορεί έκτος απο ανοικτά (με τομή) να γίνει και ενδοσκοπικά: είτε λαπαροσκοπικά, είτε με τη βοήθεια της ρομποτικής. Με τις ενδοσκοπικές τεχνικές το ογκολογικό αποτέλεσμα και οι επίπλοκες είναι ίδιες με την ανοικτή αντιμετώπιση, αλλά είναι πολύ πιο ανώδυνες για τον ασθενή και η νοσηλεία περιορίζεται.

Όλες οι διαθέσιμες θεραπείες όμως συνοδεύονται από συχνές επιπλοκές, κυρίως σε σχέση με τη σεξουαλική ζωή (στυτική δυσλειτουργία) και σπανιότερα με τον έλεγχο της ούρησης. Γι΄ αυτό θα πρέπει ο Ουρολόγος να αξιολογήσει αν χρειάζεται θεραπεία ή αρκεί η περιοδική προσεκτική παρακολούθηση του καρκίνου. Αλλιώς, είναι πιθανόν ένας άνδρας μεγάλης ηλικίας να ανακαλύψει έναν καρκίνο από τον οποίο δεν θα πεθάνει ποτέ, αλλά στην προσπάθεια αντιμετώπισής του να περιορίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του.

Τι ξέρουμε για τον καρκίνο του προστάτη

 • Οι πιθανότητες καρκίνου του προστάτη αυξάνονται με την ηλικία. Έτσι, 30% των ανδρών θα προσβληθούν στην ηλικία των 50 ετών και 80% στα 80 χρόνια.
 • Άνδρες που έχουν πρώτου βαθμού συγγενή εξ αίματος (πατέρα, θείο ή αδελφό) με καρκίνο του προστάτη έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση σε σχέση με άλλους άνδρες. Εάν μάλιστα ο καρκίνος στο συγγενή διαγνώσθηκε σε σχετικά νέα ηλικία (π.χ. στην 5η δεκαετία της ζωής τους), οι πιθανότητες διπλασιάζονται.
 • Οι πιθανότητες να ωφεληθούν από τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου είναι εξαιρετικά χαμηλές για άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας και προσδόκιμο επιβίωσης μέχρι 10 χρόνια.
 • Πάνω από 50% των ανδρών που θα υποβληθούν σε θεραπεία θα έχουν στυτική δυσλειτουργία και 5-10% χειρότερο έλεγχο στην ούρηση (όπως ακράτεια).
 • Επειδή ο καρκίνος του προστάτη δεν δίνει ΚΑΝΕΝΑ σύμπτωμα σε πρώιμα στάδια, εάν δεν γίνεται προληπτικός έλεγχος η διάγνωση θα γίνει από τα συμπτώματα των μεταστάσεων (π.χ. πόνους από μεταστάσεις στα οστά).

Τι κινδύνους κρύβει ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος;

Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά και δεν απαιτούν θεραπεία, επειδή δεν είναι επιβλαβείς. Έτσι, οι περισσότεροι άνδρες μεγάλης ηλικίας με καρκίνο του προστάτη πεθαίνουν από κάποια άλλη αιτία και όχι από τον καρκίνο. Πολλοί άνδρες που κάνουν προληπτικό έλεγχο ίσως υποβληθούν σε βιοψία ή ακόμη θεραπεία που δεν χρειάζεται, γιατί ο καρκίνος δεν είναι απειλητικός για τη ζωή τους. Αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό εάν αναλογιστούμε τις πιθανές επιπλοκές από τις θεραπείες οι οποίες ήδη αναφέρθηκαν.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΙΜΟΠ:

 • για τη λειτουργία του προστάτη
 • για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη
 • για τον ετήσιο έλεγχο του προστάτη
 • για την διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη
 
Τα παυσίπονα ευθύνονται για την απώλεια ακοής των γυναικών PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 16 Σεπτέμβριος 2012 13:19

Αμερικανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες που παίρνουν τακτικά παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν την ακοή τους, σύμφωνα με την Daily Mail.

Πολλοί είναι αυτοί που για να ανακουφιστούν από ένα πονοκέφαλο ή μια φλεγμονή καταφεύγουν καθημερινά στα παυσίπονα, αγνοώντας τους κινδύνους.

Ο Βρετανικός ιατρικός σύλλογος εκτιμά ότι ο μέσος ενήλικας λαμβάνει 373 χάπια κάθε χρόνο, που ισοδυναμεί με περισσότερα από ένα την ημέρα.

Σε έρευνα 62.000 γυναικών, βρέθηκε ότι η λήψη φαρμάκων μόλις δύο φορές την εβδομάδα, αυξάνει την πιθανότητα για απώλεια ακοής μέχρι και 13%.

Οι γυναίκες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έπαιρναν παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη. Ακόμα λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως προβλήματα υγείας, βάρος, έλλειψη βιταμινών και κατανάλωση αλκοόλ. Η μελέτη εντόπισε πάνω από 10.000 περιπτώσεις απώλειας ακοής.

Σύμφωνα με την έρευνα οι γυναίκες που λαμβάνουν 6 φορές τη εβδομάδα ιβουπροφαίνη έχουν μέχρι και 24% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα στην ακοή τους. Όσες γυναίκες λαμβάνουν μέχρι και 5 φορές τη εβδομάδα παρακεταμόλη αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας ακοής κατά 21%.

Στις γυναίκες που λάμβαναν ασπιρίνη, δεν παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο.

Η ίδια ομάδα πριν 2 χρόνια σε παρόμοια έρευνα, κατέληξαν ότι και η ακοή των αντρών κινδυνεύει από την χρήση των παραπάνω φαρμάκων.

Φαίνεται ότι η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη μπορούν να επηρεάσουν την ροή του αίματος στο αυτί και να μειώσουν τα επίπεδα των παραγόντων που προστατεύουν την ακοή.

Η συντάκτρια της μελέτης Δρ. Sharon Curhan δήλωσε: «Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η χρήση της ιβουπροφαίνης ή της παρακεταμόλης για δύο ή περισσότερες μέρες την εβδομάδα, συνδέεται με τη απώλεια ακοής στις γυναίκες. Ακόμα όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα που παίρνει κάποιος τα φάρμακα, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος. Αν κάποια άτομα πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά τακτικά, πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους ώστε να ενημερωθούν για τους κινδύνους και τα οφέλη και να διερευνήσουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις.».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «American Journal of Epidemiology».

 
Τα βλαστοκύτταρα θεραπεύουν την κώφωση PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 14 Σεπτέμβριος 2012 15:56

Ερευνητές του πανεπιστημίου Σέφιλντ, κατάφεραν με ενέσεις βλαστοκυττάρων να θεραπεύσουν ένα τύπο κώφωσης, που ονομάζεται ακουστική νευροπάθεια, σε τρωκτικά (γερβίλοι), σύμφωνα με την Daily Mail.

Η ακουστική νευροπάθεια εμφανίζεται στο 15% των ανθρώπων που δεν ακούν και ευθύνονται η ηλικία, τα γονίδια, ο θόρυβος ή ασθένειες που βλάπτουν τα ευαίσθητα νευρικά κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού, τα οποία μεταφέρουν τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο, όπου και αποκωδικοποιούνται ως ήχοι.

Δεν υπάρχει θεραπεία μέχρι σήμερα, αλλά ή μελέτη με τα βλαστοκύτταρα που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Nature" φαίνεται να δίνει την λύση.

Οι ερευνητές προκάλεσαν κώφωση στους γερβίλους, μετά από χημική επεξεργασία στο εσωτερικό των αυτιών τους. Επέλεξαν γερβίλους για τα πειράματα γιατί σε αντίθεση με τα ποντίκια ακούν το ίδιο εύρος ήχων με τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έρευνα μετά την θεραπεία με βλαστοκύτταρα, σε κάποιες περιπτώσεις η ακοή επανήλθε κατά μέσο όρο σχεδόν κατά 50% σε λίγες μόλις εβδομάδες, ενώ σε άλλες έφτασε σχεδόν σε τέλεια επίπεδα.

Οι ερευνητές θέλουν να μελετήσουν πόσο διαρκεί η θεραπεία καθώς και να βεβαιωθούν κατά πόσο είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Ο επικεφαλής της έρευνας Marcelo Rivolta δήλωσε: «Ελπίζω σε λίγα χρόνια να δοκιμάσω την θεραπεία και σε ανθρώπους.»

 
Οι καρκινοπαθείς απαιτούν την ένταξη των ορφανών φαρμάκων στο δελτίο του Σεπτεμβρίου PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 14 Σεπτέμβριος 2012 14:58

Στιγμές αγωνίας και έντονου προβληματισμού ζουν οι καρκινοπαθείς της Ελλάδας, καθώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, βλέπουν να δυσχεραίνεται απελπιστικά η πρόσβασή τους τόσο στα φάρμακα που έχουν άμεση ανάγκη για την ίδια τη ζωή τους όσο και σε νέα καινοτόμα σκευάσματα και θεραπείες, που είναι απαραίτητα για την επιβίωση και θεραπεία τους.

Την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Υγείας τους τελευταίους μήνες, έρχεται να επιδεινώσει η πιθανολογούμενη μη ένταξη «ορφανών» και νέων καινοτόμων φαρμάκων στο Δελτίο Τιμών Σεπτεμβρίου 2012.

Μετά από 2 σχεδόν χρόνια αναμονής, οι έλληνες ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου αλλά και σπάνια, χρόνια, εκφυλιστικά και απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα, εξακολουθούν να στερούνται της δυνατότητας πρόσβασης σε θεραπείες που όχι μόνο θα τους βοηθήσουν να επιζήσουν αλλά θα τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα οφείλει να ακολουθεί τους κανονισμούς που ορίζουν ότι «ορφανά φάρμακα», είναι τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που πληρούν τις προϋποθέσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών (Ε.Κ.) 141/2000 και 847/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ορίζεται επίσης ότι όλα τα «ορφανά φάρμακα» είναι εγγεγραμμένα στο Κοινοτικό Μητρώο Ορφανών, το οποίο ελέγχεται και ανανεώνεται από τον ΕΜΑ.

Τη σημαντικότητα της έγκρισης των φαρμάκων αυτών για την χορήγησή τους στους ασθενείς που τα έχουν ΑΜΕΣΗ ανάγκη, επιβεβαιώνει και ο Εθνικών Οργανισμός Φαρμάκων με τη σχετική βεβαίωση που έχει ήδη εκδώσει.

Η χορήγηση ορφανών φαρμάκων σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, βελτιώνει το προσδόκιμο επιβίωσης τους και αποτελεί τη μοναδική τους ελπίδα για αξιοπρεπή ποιότητα ζωής.

Σχετικά με το Κ.Ε.Φ.Ι.

Ο Σύλλογος Kαρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων "Κ.Ε.Φ.Ι ΑΘΗΝΩΝ", ιδρύθηκε και ολοκλήρωσε τη νόμιμη σύστασή του την άνοιξη του 2004, με σκοπό να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε νέο ασθενή και την οικογένειά του. Στόχοι του Συλλόγου είναι να αποτελέσει στήριγμα στις δύσκολες στιγμές της διάγνωσης, του χειρουργείου και των θεραπειών, χώρος ανταλλαγής εμπειριών & συναισθημάτων με στόχο την αλληλοβοήθεια, δύναμη διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας (υγειονομικών, κοινωνικών, εργασιακών) και αφορμή για να ανατραπεί η αμηχανία της κοινωνίας και ο φόβος που συνοδεύει την ασθένεια του καρκίνου.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι και την κα Ζωή Γραμματόγλου, 210-6468222, 697 9529571

 
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρώτη φαρμακευτική θεραπεία (ruxolitinib) για ασθενείς με μυελοΐνωση PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 14 Σεπτέμβριος 2012 14:34
 • Η έγκριση του ruxolitinib (Jakavi®) βασίζεται στα αποτελέσματα πρόσφατης κλινικής μελέτης, της μεγαλύτερης που έχει διεξαχθεί έως σήμερα για τη μυελοΐνωση
 • Η μυελοΐνωση είναι μία απειλητική για τη ζωή αιματολογική κακοήθεια που σχετίζεται με σοβαρά συμπτώματα, τα οποία επιδεινώνονται και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής, ενώ μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο επιβίωσης
 • Σε μελέτες Φάσης ΙΙΙ, το ruxolitinib μείωσε το μέγεθος του σπλήνα, καθώς και τις σοβαρές εκδηλώσεις της μυελοΐνωσης, στοχεύοντας τον υποκείμενο μηχανισμό της νόσου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα ενέκρινε το ruxolitinib (Jakavi®), για τη θεραπεία της σπληνομεγαλίας ή άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την νόσο σε ενήλικες ασθενείς με πρωτοπαθή μυελοΐνωση (γνωστή επίσης ως χρόνια ιδιοπαθή μυελοΐνωση), ή με μυελοΐνωση κατόπιν αληθούς πολυκυτταραιμίας ή κατόπιν ιδιοπαθούς θρομβοκυτταραιμίας.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίστηκε στα θετικά αποτελέσματα των κλινικών μελετών του προγράμματος COMFORT.

«Η έγκριση του ruxolitinib από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σηματοδοτεί τον ερχομό μίας νέας και άκρως αναγκαίας θεραπευτικής επιλογής, η οποία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ουσιαστικά τις ζωές των ασθενών. Στοχεύοντας το απορυθμισμένο μονοπάτι JAK, το ruxolitinib προσφέρει γρήγορα και με διάρκεια οφέλη, ενώ έχει την δυνατότητα να γίνει το νέο πρότυπο θεραπείας», δήλωσε σχετικά η Δρ. Claire Harrison από το Guy's and St. Thomas' NHS Foundation Trust, Guy's Hospital του Λονδίνου.

Η μυελοΐνωση είναι μία σπάνια απειλητική για τη ζωή αιματολογική κακοήθεια που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια του μυελού των οστών, διογκωμένη σπλήνα (σπληνομεγαλία), και σοβαρά συμπτώματα όπως η υπερβολική κόπωση, νυχτερινές εφιδρώσεις και δυσεπίλυτο κνησμό (φαγούρα), χαμηλή ποιότητα ζωής και απώλεια βάρους, καθώς και μικρότερη επιβίωση. Στην ΕΕ, η νόσος πλήττει περίπου 0,75 σε κάθε 100.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Η μυελοΐνωση αναπτύσσεται κατόπιν της ανεξέλεγκτης σηματοδότησης του μονοπατιού JAK, το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα να προκληθούν αλλοιώσεις στο μυελό των οστών και προβλήματα στη παραγωγή του αίματος, που οδηγούν σε διόγκωση του σπλήνα και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Το ruxolitinib στοχεύει άμεσα στον υποκείμενο μηχανισμό της νόσου, μειώνοντας σημαντικά την σπληνομεγαλία και βελτιώνοντας τα συμπτώματα, ανεξάρτητα των μεταλλάξεων της πρωτεΐνης JAK, του υπο-τύπου της νόσου ή οποιασδήποτε προηγούμενης θεραπείας, συμπεριλαμβανομένου της υδροξυουρίας..

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του ruxolitinib στη θεραπεία των ασθενών με μυελοΐνωση αποδεικνύεται από τις κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ CΟMFORT-I και COMFORT-II. Η χρόνια φλεγμονή μέσω αυξημένων επιπέδων κυτοκίνης είναι μία από τις κύριες συνέπειες των απορυθμισμένων σηματοδοτών JAK 1 και JAK 2, και μπορεί να είναι ένας κύριος συντελεστής για την νοσηρότητα και θνησιμότητα των ασθενών με μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα, όπως η μυελοΐνωση. Σε μία μελέτη Φάσης ΙΙΙ, το ruxolitinib φάνηκε να μεταβάλει την κλινική πορεία της μυελοΐνωσης, αντιστρέφοντας την εξέλιξη των συμπτωμάτων και τη σπληνομεγαλία, βελτιώνοντας, έτσι, την ποιότητα ζωής και επηρεάζοντας δυνητικά την συνολική επιβίωση.

Η μελέτη COMFORT-I έδειξε ότι το 41,9% των ασθενών που έλαβαν το ruxolitinib πέτυχε τουλάχιστον 35% μείωση στον όγκο του σπλήνα στις 24 εβδομάδες από την αρχική τιμή, σε σύγκριση με το 0,7% των ασθενών ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο. Μία πρώιμη ανάλυση της COMFORT-Ι στις 51 εβδομάδες θεραπείας έδειξε αύξηση της συνολικής επιβίωσης με το ruxolitinib σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Στην COMFORT-II, μετά από 48 εβδομάδες θεραπείας, το ruxolitinib μείωσε το μέγεθος του σπλήνα κατά 35% ή περισσότερο στο 28% των ασθενών σε σύγκριση με 0% των ασθενών στην ομάδα που έλαβε την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία. Ως καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία θεωρείται οποιοσδήποτε εμπορικά διαθέσιμος παράγοντας (ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό) ή καμία θεραπευτική αγωγή. Την 24η εβδομάδα, το 32% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με ruxolinitib έδειξε μείωση κατά 35% ή περισσότερο του μεγέθους του σπλήνα σε σύγκριση με 0% των ασθενών που έλαβαν την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία. Επιπρόσθετα το ruxolitinib βελτίωσε τα συμπτώματα της μυελοΐνωσης σε κάθε αξιολόγηση σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία.

Παράλληλα, ενώ οι ασθενείς που έλαβαν την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία έδειξαν επιδείνωση των συμπτωμάτων, οι ασθενείς που έλαβαν ruxolitinib έδειξαν σημαντική και διαρκή βελτίωση στην συνολική ποιότητα ζωής, τη λειτουργία και τα συμπτώματα όπως απώλεια της όρεξης, δύσπνοια, κόπωση, αϋπνία και πόνο, κατά την 48η εβδομάδα θεραπείας. Το Jakavi έδειξε μέτρια τοξικότητα σε σύγκριση με την ΒΑΤ, με αυξημένη συχνότητα της αναιμίας και θρομβοπενίας. Το ruxolitinib έδειξε μέτρια τοξικότητα σε σύγκριση με την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία, με αυξημένη συχνότητα της αναιμίας και θρομβοπενίας.

 

Πηγή:http://www.thenewsmarket.com/novartis-drug-jakavi-first-medication-to-receive-european-commission-approval-to-treat-patients-with-myelofibrosis/s/41721c42-a4d9-4e0a-b724-404da9ac9c63?cl=5de61142-3656-45d1-aa3b-613af32a5075

 
Ανάκληση κριτσινιών Σίτου με Ηλιόσπορο – Elite PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 14 Σεπτέμβριος 2012 14:25

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την εταιρεία «ELBISCO – Ανώνυμος Βιομηχανική & Εμπορική Εταιρεία Τροφίμων», Πικέρμι Αττικής, σχετικά με την ανάκληση προϊόντος "κριτσίνι σίτου με ηλιόσπορο", ελληνικής παρασκευής, το οποίο εμφάνισε δυσάρεστη οσμή και γεύση. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την επιχείρηση, η συγκεκριμένη απόκλιση από τα συνήθη οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αποδόθηκε στην τάγγιση του ηλιόσπορου, ο οποίος αποτελεί συστατικότου προϊόντος.

Πρόκειται για το προϊόν «Elite – Ζυμώματα Κριτσίνια Σίτου με Ηλιόσπορο», σε συσκευασία των 340 g, με τα εξής στοιχεία:

 1. αρ. παρτίδας 23042012 και ημ. λήξης 23/10/2012,
 2. αρ. παρτίδας 25042012 και ημ. λήξης 25/10/2012,
 3. αρ. παρτίδας 26042012 και ημ. λήξης 26/10/2012,
 4. αρ. παρτίδας 08052012 και ημ. λήξης 8/11/2012,
 5. αρ. παρτίδας 15052012 και ημ. λήξης 15/11/2012 και
 6. αρ. παρτίδας 07062012 και ημ. λήξης 7/12/2012.

anaklisi-kritsiniΤο συγκεκριμένο προϊόν διατίθεται στην εγχώρια αγορά από την επιχείρηση «ELBISCO – Ανώνυμος Βιομηχανική & Εμπορική Εταιρεία Τροφίμων», Πικέρμι Αττικής.

Η επιχείρηση «ΕLBISCO – Ανώνυμος Βιομηχανική & Εμπορική Εταιρεία Τροφίμων» άμεσα προχώρησε σε ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των ανωτέρω παρτίδων του συγκεκριμένου προϊόντος, ως όφειλε, ενώ από πλευράς Ε.Φ.Ε.Τ. έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, προληπτικά να μην το καταναλώσουν.

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι : «Σε μία περίοδο δύσκολη για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, οι επιχειρήσεις τροφίμων, και ακόμη περισσότερο οι βιομηχανίες, οφείλουν να διατηρούν την ποιότητα των προϊόντων τους σε υψηλά επίπεδα διασφαλίζοντας, σε κάθε περίπτωση, την υγεία των καταναλωτών, ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα, ενδεχομένως, αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ βρίσκονται σε επιφυλακή παρεμβαίνοντας άμεσα σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνονται αποκλίσεις από όσα ορίζει η νομοθεσία».

Το συγκεκριμένο προϊόν διατίθεται στην εγχώρια αγορά από την επιχείρηση «ELBISCO –
Ανώνυμος Βιομηχανική & Εμπορική Εταιρεία Τροφίμων», Πικέρμι Αττικής.  
 
Η επιχείρηση «ΕLBISCO – Ανώνυμος Βιομηχανική & Εμπορική Εταιρεία Τροφίμων»
άμεσα προχώρησε σε ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των ανωτέρω παρτίδων του
συγκεκριμένου προϊόντος, ως όφειλε, ενώ από πλευράς Ε.Φ.Ε.Τ. έχουν ήδη δρομολογηθεί
οι σχετικοί έλεγχοι.  
 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω
προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται κάτωθι, προληπτικά να μην το καταναλώσουν.  
 
Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι : «Σε μία περίοδο
δύσκολη για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, οι επιχειρήσεις τροφίμων, και
ακόμη  περισσότερο  οι βιομηχανίες,  οφείλουν  να διατηρούν  την  ποιότητα  των
προϊόντων τους σε υψηλά επίπεδα διασφαλίζοντας, σε κάθε περίπτωση, την υγεία
των  καταναλωτών,  ανεξάρτητα  από  τα  όποια  προβλήματα,  ενδεχομένως,
αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ βρίσκονται σε επιφυλακή
παρεμβαίνοντας άμεσα σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνονται αποκλίσεις από όσα
ορίζει η νομοθεσία». 
 
Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι Έλληνες εργαζόμενοι λόγω του συνδρόμου "Burn Out" PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 14 Σεπτέμβριος 2012 13:47

Στα πρόθυρα ψυχολογικής κατάρρευσης, βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι καθώς πλήττονται τον τελευταίο χρόνο από το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης ("Burn Out"), σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Η κατάσταση είναι δραματική και οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για ομαδικές καταρρεύσεις στους χώρους δουλειάς μετά και το νέο πακέτο μέτρων και περικοπών.

«Πράγματι τα δεδομένα είναι δυσοίωνα καθώς οι εργασιακές συνθήκες χειροτερεύσουν και οι εργαζόμενοι δεν βλέπουν φώς στον ορίζοντα» αναφέρει η ψυχολόγος υγείας κ Άννα Χατζηδημητρίου, διευθύντρια του Κέντρου Ψυχολογίας και Προαγωγής Υγείας Live Well-Be well.

Σύμφωνα με την κ Χατζηδημητρίου το «Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης», παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1974 στα κοινωνικά επαγγέλματα, ενώ ο ορισμός του έγινε το 1981 από την κ Christina Maslach διδάκτωρ Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.

Πρόκειται για μια ψυχολογική κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος εμφανίζει απώλεια ενδιαφέροντος, ψυχική και σωματική εξάντληση, μια απάθεια, μια ματαίωση για την δουλειά του, την παραγωγικότητα του αλλά και για τους ανθρώπους που εξυπηρετεί μέσω της δουλειά του. Δημιουργείτε ένα συναισθηματικό κενό, ένα ψυχικό «μούδιασμα» μια εγκατάλειψη του εαυτού, μια αποστασιοποίηση συναισθηματική που σταδιακά επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής του (οικογένεια, ερωτική επαφή, κ,λ,π).

Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης ("Burn Out"), πλήττει κυρίως τους νέους ηλικιακά εργαζόμενους και δείχνει προτίμηση στις ηλικίες από 30 με 40 χρόνων. Μεγαλύτερη προδιάθεση στο να αναπτύξουν το σύνδρομο έχουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, οι ανύπαντροι και τα άτομα με υπερβολική αίσθηση ευθύνης, η τελειομανία και η ανάγκη για έλεγχο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

Τα συμπτώματα του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης, μπορεί να διαφέρουν από εργαζόμενο σε εργαζόμενο, κυρίως όμως χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:

 • Σωματικά: Αϋπνία, σωματική εξάντληση, απώλεια ενέργειας, μυϊκός πόνος διάχυτος στο σώμα, χαμηλό ανοσοποιητικό, πονοκέφαλοι, έντονες ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, μείωση ή αλλαγή στην όρεξη για φαγητό
 • Ψυχολογικά-συναισθηματικά: Αίσθημα απόγνωσης, ματαιότητας, αποτυχίας, αυτό-αμφισβήτησης, χαμηλής αυτό-εκτίμησης, κατάθλιψη, συνεχόμενο άγχος, υπερένταση, ευερεθιστικότητα, έλλειψη κινήτρου και ικανοποίησης , κυνισμός και αρνητισμός για ότι συμβαίνει, αίσθημα μοναξιάς
 • Συμπεριφοριστικά: Έλλειψη ενθουσιασμού για την δουλειά, αδυναμία συγκέντρωσης για την επίτευξη εργασιακών στόχων, ευθυνοφοβία, συχνές απουσίες από την δουλεία, επιθετική συμπεριφορά στα αγαπημένα πρόσωπα και στην οικογένεια, μείωση της διάθεσης και της ικανότητας επικοινωνίας, εργασιομανία στις ελεύθερες ώρες, απομόνωση.

Οι βασικές αιτίες που οδηγούν τους εργαζόμενους στο Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης ("Burn Out"), είναι:

 • Υπερβολικός όγκος δουλειάς και πολλές ώρες εργασίας
 • Αναξιοκρατικό εργασιακό περιβάλλον χωρίς οργάνωση και υποστήριξη
 • Αίσθηση απουσίας ελέγχου στον χώρο που δουλεύεις και εγκλωβισμό στις καταστάσεις που σε περικλείουν
 • Το επάγγελμά σου και οι απαιτήσεις του να στρέφεται ενάντια στις αρχές σου και στις ανθρώπινες αξίες σου
 • Το επάγγελμα σου να μην σ' ανταμείβει με χρηματική ικανοποίηση, ηθική επιβράβευση, σεβασμό ή κύρος για την συνεισφορά σου
 • Η αβεβαιότητα για το αύριο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

«Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης ("Burn Out"),όπως αναφέρει η ψυχολόγος υγείας κ Χατζηδημητρίου, πλέον παραμονεύει σε πολλά επαγγέλματα, γιατί λόγω των κοινωνικών συνθηκών και η πιο απλή δουλεία θέλει τεράστια ψυχικά αποθέματα για να την φέρεις σε πέρας και για να έχεις κάτι να πιστεύεις, να σου δίνει νόημα να συνεχίζεις την ποιοτική εργασία».

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους όποιος από τους εργαζόμενους αισθάνεται η παρατηρεί στον εαυτό του κάποια από τα συμπτώματα του Συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης θα πρέπει άμεσα να ζητήσει την βοήθεια ειδικού ψυχολόγου γιατί το σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

«Με τις ψυχολογικές συμβουλές και την καθοδήγηση του ειδικού ψυχολόγου, με τεχνικές που βοηθάνε ν' αλλάξουμε τον τρόπο σκέψεως μας καταλήγει η κ. Χατζηδημητρίου, στόχος είναι να αποκτήσει ο εργαζόμενος τον χαμένο έλεγχο της ζωής του, να ελέγχει το άγχος και την απόγνωση, να ενταχθεί πάλι σε απλά καθημερινά πράγματα για να νιώσει ξανά συναισθήματα υγιή.

Να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη, και την αίσθηση πανικού, να έρθει κοντά στους δικούς του ανθρώπους, να πιστέψει στην οικογένεια και στο μοίρασμα με φίλους, να απομακρυνθεί λίγο από την πίεση της δουλειάς, να μάθει να δίνει αυτά που αναλογούν στην δουλειά χωρίς υπερβολές και ενοχές. Να βάλει τα όρια του, να μάθει να λέει «Όχι» και να μην υποκύπτει σε συναισθηματικούς εκβιασμούς ή ακόμα και απειλές στο εργασιακό του περιβάλλον».

Η ψυχολόγος υγείας κ Άννα Χατζηδημητρίου, BA,MSc, CPsychol, Διευθύντρια του Κέντρου Ψυχολογίας και Προαγωγής Υγείας Live Well-Be Well, μαζί με τους συνεργάτες της, στην προσπάθεια στήριξης και κοινωνικής αλληλεγγύης προσφέρουν μια Δωρεάν Συνεδρία σε όσους από τους συμπολίτες μας είναι άνεργοι και χρήζουν μια συμβουλευτική προσέγγιση.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, αναγκαία η επίδειξη της κάρτας ενεργίας.

Κέντρο Ψυχολογίας και Προαγωγής Υγείας Live Well-Be Well
Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
210 7252530
6974712908
www.medical-psychology.gr

 
Το λάδι καρύδας σώζει τα δόντια PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 11 Σεπτέμβριος 2012 15:25

Ερευνητές από την Ιρλανδία, του Ινστιτούτου της τεχνολογίας Athlone, βρήκαν ότι το λάδι καρύδας που έχει υποστεί επεξεργασία με ένζυμα καταπολεμά την φθορά των δοντιών, σύμφωνα με το BBC. Συγκεκριμένα αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων του streptococcus (στρεπτόκοκκος), που αποτελούν μία σημαντική αιτία της φθοράς. Μάλιστα οι ερευνητές υποστήριξαν ότι το λάδι καρύδας επιτίθεται και στον μύκητα (Candida Albicans) που δημιουργεί καντιντίαση.

Δοκίμασαν την επίδραση που είχαν το λάδι καρύδας, τα φυτικά έλαια και το ελαιόλαδο στην φυσική τους μορφή καθώς και όταν είχαν υποστεί επεξεργασία με ένζυμα, πάνω στα βακτήρια streptococcus που βρίσκονται συχνά στο στόμα. Μόνο το έλαιο καρύδας τροποποιημένο με ένζυμο έδειξε μια ικανότητα να αναστέλλει τη ανάπτυξη των βακτηρίων. Επίσης επιτέθηκε και στο οξύ "streptococcus mutans", το οποίο παράγει βακτήρια τα οποία καταστρέφουν τα δόντια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ένζυμα διασπούν το έλαιο καρύδας και δημιουργούν οξέα, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά και δραστικά κατά των βακτηρίων.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Damien Brady δήλωσε: «Το λάδι καρύδας θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τα χημικά πρόσθετα. Επίσης με την αύξηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, είναι σημαντικό να στρέψουμε την προσοχή μας σε νέους τρόπους για την καταπολέμηση της μικροβιακής μόλυνσης.».

 
Τέλος στη κύστη κόκκυγος με laser ή με ραδιοσυχνότητες (R-F) PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 10 Σεπτέμβριος 2012 12:16

Με τη χρήση laser ή με Ραδιοσυχνότητες (R-F -νεότερη τεχνική εξέλιξη) και τοπική αναισθησία δίνουν πλέον οι χειρουργοί οριστική λύση στο πρόβλημα της κύστης κόκκυγος που ταλαιπωρεί ένα στους δυο άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες!

Μάλιστα με τη χρήση laser ή Ραδιοσυχνοτήτων (R-F) η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της κύστης κόκκυγος-σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο- είναι για τον ασθενή ανώδυνη και διαρκεί περίπου μισή ώρα!

«Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της ιατρικής και ιδιαίτερα της χειρουργικής μας βοηθά οι επεμβάσεις να είναι πιο γρήγορες και ταυτόχρονα να δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής, όπως η περίπτωση της κύστης κόκκυγος» τονίζει ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας γενικός χειρουργός κ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Σύμφωνα με τον κ Ξιάρχο το κέρδος από την εξέλιξη στη τεχνολογία και την εφαρμογή της στη χειρουργική είναι πολύ μεγάλο τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κι αυτό γιατί μειώνουν σημαντικά το χρόνο της χειρουργικής επέμβασης, της παραμονής του ασθενή στο νοσοκομείο, της αποθεραπείας και της επιστροφής στην εργασία του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα (στην ουρά). Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή του ασθενή.

Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Παράλληλα, παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα παρόλα αυτά, εξαιρετικά συχνά συναντάται και σε λεπτά άτομα.

Τα συμπτώματα ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί, να είναι:

 • Eμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην ουρά
 • Δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας- αποστήματος
 • Εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από το απόστημα
 • Το απόστημα όταν φλεγμαίνει γίνεται κόκκινο, διογκώνεται και σκληραίνει, ενώ μπορεί να εκρέει δύσοσμο πύον.

Επιπλέον, η φλεγμονή προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό, καταβολή του οργανισμού και ναυτία.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χωρίς επιπλοκή κύστη κόκκυγος ελάχιστα ενοχλήματα προκαλεί. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσωρούχου με οροαιματώδη υγρό.

Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση.

Σύμφωνα με τον κ Ξιάρχο: «Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο. Μια χρονίζουσα κύστη κόκκυγος, όμως, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον ασθενή. Εμείς προτείνουμε στους ασθενείς μας αντί του νυστεριού την επέμβαση Laser ή R-F, για λιγότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη επούλωση, αλλά κυρίως για σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Η πιθανότητα υποτροπής ουσιαστικά μηδενίζεται».

Επίσης όπως διευκρινίζει ο διευθυντής χειρουργός πριν από την επέμβαση:

 • Γίνεται προσεκτική χαρτογράφηση της περιοχής, ώστε να αποκαλυφθεί η κύστη, αλλά συχρόνως και όλοι οι συριγγώδεις πόροι
 • Με τη χρήση laser ή και R-F, αφαιρούνται με ακρίβεια χιλιοστού τόσο η κύστη όσο και κάθε συριγγώδης πόρος. Αυτό παρέχει οριστική θεραπεία και μηδενίζει ουσιαστικά τις πιθανότητες εμφάνισης του προβλήματος στο μέλλον.

Επειδή έχει γίνει χαρτογράφηση της βλάβης και έχει αφαιρεθεί κάθε παθολογικός ιστός, δεν είναι αναγκαίο να μείνει ανοιχτό το τραύμα. Έτσι, δεν απαιτούνται καθημερινές, επώδυνες αλλαγές, διότι κλείνει με ασφάλεια το τραύμα κατά την ημίκλειστη μέθοδο ή τελείως.

Ο ασθενής φεύγει έπειτα από μία ώρα από το νοσοκομείο και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα. Την 3η ημέρα γίνεται η αφαίρεση των γαζών από τον χειρουργό και αμέσως μετά επιτρέπεται το ντους και το μπάνιο.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 140
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter

Κλήρωση Βιβλίου

Γνωρίστε τα ελληνικά super foods
του Κωνσταντίνου Ξένου και της Αστερίας Σταματάκη
Εκδόσεις: Διόπτρα

Δύο τυχεροί θα κερδίσουν από ένα βιβλίο.
Για συμμετοχή πατήστε εδώ.