Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
Ηπαπτίτιδα C: "C-αφορά. Μην την αγνοείς. Εξετάσου" PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 31 Οκτώβριος 2013 19:24

Με έναν διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο επιχειρεί ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την ηπατίτιδα C, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν τα μέλη του, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν. Με σύνθημα «C-Αφορά», οι εθελοντές του συλλόγου «ξεχύνονται» σε διάφορες γωνιές της Αθήνας - και στη συνέχεια σε πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας – παίζοντας με την περιέργεια των περαστικών και προσκαλώντας τους να ενημερωθούν.

Πιο συγκεκριμένα, ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» για τις ανάγκες της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ηπατίτιδα C, αρχικά θα τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία της Αθήνας ένα μεγάλο κίτρινο «C», το οποίο θα φέρει πάνω του το μήνυμα «Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C και το 80% από αυτούς, δεν το γνωρίζει». Την ίδια στιγμή, με τη βοήθεια κινητής μονάδας, θα προσφέρει μία δωρεάν και γρήγορη εξέταση για τη νόσο, σε όσους το επιθυμούν. Στον χώρο όπου θα έχει τοποθετηθεί το διαφημιστικό γράμμα C – πρόκειται για μία κατασκευή 2 περίπου μέτρων, που σίγουρα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των περαστικών – εθελοντές του συλλόγου θα πραγματοποιήσουν και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού. Παράλληλα, για έναν μήνα (29 Οκτωβρίου - 29 Νοεμβρίου 2013) θα προβάλλεται από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, σχετικό κοινωνικό μήνυμα με τη σημασία της ενημέρωσης για αυτήν την (όχι και τόσο σπάνια τελικά) νόσο.

Στόχος της Ενημερωτικής Εκστρατείας, όπως τόνισε στη Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ», είναι η ενημέρωση και η παράλληλη προτροπή προς το ευρύ κοινό, να προχωρήσει σε εξέταση για την Ηπατίτιδα C.

Η εκστρατεία θα ξεκινήσει στο τέλος Οκτωβρίου από την Αθήνα, όπου το γράμμα C θα τοποθετηθεί διαδοχικά, σε πέντε κεντρικά σημεία της πόλης. Η φιλοδοξία του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» είναι μέχρι το τέλος του 2014, να έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον άλλες πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων θα είναι η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και το Ηράκλειο.

Στη Συνέντευξη Τύπου, εκτός από τον πρόεδρο του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ», Γέωργιο Καλαμίτση, πήραν μέρος ως ομιλητές, οι κ.κ Γιάννης Κοσκίνας Καθηγητής Παθολογίας – Ηπατολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, Achim Kautz, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και ο Γεώργιος Β. Παπαθεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας –Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΓΝΑ Λαϊκό.

O Καθηγητής Παθολογίας – Ηπατολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, κύριος Γιάννης Κοσκίνας, δήλωσε: «Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, οι χρήστες ουσιών, οι μετανάστες και ανασφάλιστοι, αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στις θεραπείες. Στις υπο ανάπτυξη χώρες, όμως, μεγάλος αριθμός ατόμων αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη θεραπεία τους. Στόχος μας είναι, μέσα από τέτοιου είδους ενέργειες και καμπάνιες ενημέρωσης, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και τους φορείς και να μαζικοποιήσουμε τις δράσεις πρόληψης».

Ιδιαίτερη εντύπωση, προκάλεσε η ομιλία του Αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος, Achim Kautz, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» και έδειξε να γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα.
«Είναι απαραίτητο να σχηματιστεί μία ομάδα κρούσης, που θα απαρτίζεται από επιδημιολόγους, εκπροσώπους των γιατρών και των ασθενών και από τους ιθύνοντες του χώρου της Υγείας, οι οποίοι σε συνεργασία με τις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα «πολεμήσουν» την ηπατίτιδα. Τα στοιχεία μίας πρόσφατης ευρωπαϊκής έρευνας, μιλούν από μόνα τους για την έλλειψη ενημέρωσης, αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν το 85% των ερωτηθέντων, δεν γνώριζε ότι η ηπατίτιδα είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος. Εξάλειψη της ηπατίτιδας στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι αδύνατο να συμβεί, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση», δήλωσε ο Achim Kautz.

«Ο ιός της ηπατίτιδας C δεν είναι ανίκητος, αλλά μπορεί να εκριζωθεί», δήλωσε ο Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας –Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΓΝΑ Λαϊκό. «Σύντομα μάλιστα, αναμένεται η έγκριση νέων φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, ανεβάζοντας έτσι τις πιθανότητες εκρίζωσης του ιού σε 90% και δίνοντας την ευκαιρία για θεραπεία σε περισσότερους ασθενείς. Ωστόσο, παρά τις πολύ καλές θεραπευτικές δυνατότητες, η συνολική αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης, συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Μεγάλη ευθύνη για αυτό το γεγονός έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς, καθώς σχεδόν το 80% του συνόλου των ασθενών με ηπατίτιδα C, δεν γνωρίζει ότι πάσχει από αυτήν την ασθένεια. Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις το 50% των διαγνωσμένων ασθενών λαμβάνουν τις σημερινές θεραπείες.

Την κατάσταση αναμένεται να επιδεινώσει η καθυστέρηση της εισαγωγής των νέων, αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων θεραπειών στη χώρα μας, καθώς σκοντάφτει στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε.

Η πολιτεία, απ' τη δική της μεριά, είναι αναγκαίο να συντάξει Εθνικό Πρόγραμμα για την στρατηγική αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C», σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

Η Συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Πρόεδρου του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Γέωργιου Καλαμίτση, ο οποίος τόνισε την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την καταπολέμησή της ηπατίτιδας C.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C και υπολογίζεται ότι σχεδόν το 80% από αυτούς δεν το γνωρίζει. Οι ασθενείς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι μεταξύ 30 έως 70 ετών. Στην περίπτωση που τα επόμενα χρόνια δεν ληφθεί καμία πρωτοβουλία για την καταπολέμησή της ηπατίτιδας C, χιλιάδες κάτοικοι της χώρας μας – οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον ιό κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 - είναι πιθανό να ανακαλύψουν, δυστυχώς πολύ καθυστερημένα, ότι πάσχουν από προχωρημένη και απειλητική για τη ζωή τους ηπατική νόσο».

 
JuniorSTAR®:Νέα Επαναχρησιμοποιούμενη Πένα Χορήγησης Ινσουλίνης PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2013 11:59

Η Sanofi Ανακοινώνει την Απόκτηση Πιστοποίησης CE για την JuniorSTAR®, μία Νέα Επαναχρησιμοποιούμενη Πένα Χορήγησης Ινσουλίνης με Διαβαθμίσεις Μισής Μονάδας για Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1

 

Η Sanofi ανακοίνωσε στο 49ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD), που διεξήχθη στη Βαρκελώνη, την απόκτηση πιστοποίησης CE (ΕΚ) για την πένα JuniorSTAR®, μία νέα επαναχρησιμοποιούμενη πένα χορήγησης ινσουλίνης με διαβαθμίσεις μισής μονάδας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται με ινσουλίνη glargine, ινσουλίνη glulisine ή ανασυνδυασμένη ανθρώπινη ινσουλίνη. Με τη χορήγηση δόσης 1 έως 30 μονάδων ανά ένεση, η πένα JuniorSTAR® είναι μία εύχρηστη ελαφριά πένα με μεγάλη οθόνη και δυνατότητα διόρθωσης δόσης προς τα πίσω με ένα βήμα που δεν επιτρέπει τη διαρροή ινσουλίνης. Η πένα JuniorSTAR ® αναπτύχθηκε και κατασκευάζεται από τον συνεργάτη της Sanofi, Haselmeier GmbH, στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

"Ο καθένας αξίζει φροντίδα υψηλής ποιότητας ενώ μαθαίνει να διαχειρίζεται το διαβήτη του, για να διαθέτει καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή," δήλωσε ο Pierre Chancel, Senior Vice President, Global Diabetes της Sanofi. "Με την πένα JuniorSTAR®, στοχεύουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών με Σσακχαρώδη Δδιαβήτη Τύπου 1 παγκοσμίως, ιδιαίτερα των νεωτέρων, οι οποίοι χρειάζονται μία εύχρηστη συσκευή τύπου πένας. Πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στο ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο αναγνωρισμένων ινσουλινών, που ανοίγει το δρόμο προς την εξατομικευμένη φροντίδα για την αντιμετώπιση του διαβήτη."

Οι πένες με διαβαθμίσεις μισής μονάδας προσφέρουν ευελιξία για την επίτευξη των επιθυμητών δόσεων ινσουλίνης κυρίως σε νέους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη. Η πένα JuniorSTAR ® έχει δοκιμαστεί από άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 (6 έως 18 ετών), γονείς και νοσηλευτές σε μια μη συγκριτική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 167 χρήστες συσκευών τύπου πένας ινσουλίνης από πέντε ευρωπαϊκές χώρες 1

 • Το 81% των ασθενών/γονέων και το 86% των νοσηλευτών συμφώνησαν ότι μεταφέρεται εύκολα σε καθημερινή βάση, χάρη στο χαμηλό βάρος (περίπου 34 γραμμάρια)
 • Το 98% των ασθενών/γονέων και το 94% των νοσηλευτών συμφώνησαν ότι διευκολύνει την ανάγνωση, καθώς διαθέτει μεγάλη οθόνη απεικόνισης δόσεων και ευανάγνωστους αριθμούς
 • Επιπλέον, το 91% των ασθενών/γονέων και το 89% των νοσηλευτών συμφώνησαν στην εύχρηστη δυνατότητα περιστροφής του επιλογέα δόσης προς τα πίσω χάρη στη δυνατότητα διόρθωσης δόσης με ένα βήμα, χωρίς διαρροή ινσουλίνης.
 • Συνολικά, το 93% των συμμετεχόντων στην έρευνα συμφώνησε ότι είναι εύχρηστη.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 διαγιγνώσκονται ανά τον κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία 2. Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη αξίζουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη για την αντιμετώπιση των αναγκών τους και η Sanofi έχει δεσμευτεί να παρέχει αποτελεσματική και απλοποιημένη φροντίδα για να διευκολύνει τη ζωή των νέων ανθρώπων που ζουν με το Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 με ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει αναγνωρισμένες ινσουλίνες, βελτιστοποιημένες πένες ινσουλίνης, καινοτόμα συστήματα παρακολούθησης γλυκόζης του αίματος και εξατομικευμένη υποστήριξη ασθενών.

Η πένα JuniorSTAR® είναι συμβατή με το νέο πρότυπο ISO 11608-1 2012, διαθέτει όλες τις προδιαγραφές ανθεκτικότητας και ακρίβειας δοσολογίας και διατίθεται σε τρία διαφορετικά χρώματα (μπλε, κόκκινο και ασημί) για ευελιξία και διαφοροποίηση στη χρήση ινσουλίνης.

Η πένα JuniorSTAR ® αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και στον Καναδά το 2014.

Σχετικά με το Διαβήτη

Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, η οποία εμφανίζεται είτε ως Διαβήτης Τύπου 1, που είναι μια αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη και κατά συνέπεια υπάρχει πλήρης έλλειψη ινσουλίνης (της ορμόνης που ρυθμίζει τη συγκέντρωση του σακχάρου του αίματος), είτε ως Διαβήτης Τύπου 2, που είναι μία μεταβολική διαταραχή όπου συνυπάρχουν δύο βασικές βιολογικές ανεπάρκειες: μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης και μειωμένη ικανότητα του σώματος να αξιοποιήσει την παραγόμενη ινσουλίνη. Τόσο ο Διαβήτης Τύπου 1 όσο και ο Διαβήτης Τύπου 2 χαρακτηρίζονται από αυξημένες συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Με την πάροδο του χρόνου, η μη ελεγχόμενη υπεργλυκαιμία οδηγεί σε μακροαγγειακές και μικροαγγειακές επιπλοκές. Οι μακροαγγειακές επιπλοκές, οι οποίες προσβάλλουν τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, περιλαμβάνουν το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την περιφερική αγγειοπάθεια. Οι μικροαγγειακές επιπλοκές προσβάλλουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία των οφθαλμών (αμφιβληστροειδοπάθεια), των νεφρών (νεφροπάθεια) και των νεύρων (νευροπάθεια). Η παγκόσμια επίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Σήμερα, περισσότερα από 371 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως ζουν με το Διαβήτη.2

Σχετικά με τον Τομέα Διαβήτη της Sanofi

Η Sanofi αγωνίζεται να βοηθήσει τα άτομα με Διαβήτη να διαχειριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, προσφέροντάς τους καινοτόμες, ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες λύσεις. Με οδηγό τις πολύτιμες πληροφορίες που προέρχονται από την παροχή συμβουλών και την αλληλεπίδραση με ανθρώπους που πάσχουν από Διαβήτη, η εταιρεία δημιουργεί συνεργασίες, ώστε να προσφέρει διαγνωστικά μέσα, θεραπείες, υπηρεσίες και συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών μέτρησης της γλυκόζης του αίματος. Η Sanofi διαθέτει στην αγορά τόσο ενέσιμα όσο και από του στόματος φαρμακευτικά σκευάσματα για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 ή Τύπου 2.

Σχετικά με τη Sanofi

Η Sanofi κατέχει ηγετική θέση στον Τομέα της Υγείας παγκοσμίως, με πολυδιάστατη δραστηριότητα, ανακαλύπτοντας, αναπτύσσοντας και παρέχοντας θεραπευτικές λύσεις εστιασμένες στις ανάγκες των ασθενών. Η Sanofi διαθέτει ισχυρή παρουσία στον Tομέα της Yγείας, με 7 πλατφόρμες ανάπτυξης: ολοκληρωμένες λύσεις για τον Διαβήτη, Εμβόλια για ανθρώπινη χρήση, Καινοτόμα Φάρμακα, Καταναλωτικά Προϊόντα Υγείας, Αναδυόμενες Αγορές, Κτηνιατρικό Τομέα και τη Genzyme. Η Sanofi είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Παρισιού και της Νέας Υόρκης.

Σχετικά με την εταιρεία Haselmeier

Η Haselmeier είναι μια κορυφαία εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής συσκευών τύπου πένας και συστημάτων αυτοέγχυσης. Οι συσκευές της εταιρείας διαθέτουν μοναδική λειτουργικότητα, σχεδιασμό και τεχνολογία και διατίθενται εμπορικά από κορυφαίες φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείας ανά τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.haselmeier.com.

 

Παραπομπές
1. Klonoff D et al., Evaluation of the JuniorSTAR® half-unit insulin pen in young people with type 1 diabetes - user perspectives. European Endocrinology. 2013; 9(2):82-5.
2. International Diabetes Federation (Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη). IDF Diabetes Atlas, 5th Edition: 2012 update. Βρυξέλλες, Βέλγιο, 2011. http://www.idf.org/diabetesatlas (Πρόσβαση: Ιούνιος, 2013)

 
Μελέτη: προσθήκη της Λιξισενατίδης με Βασική Ινσουλίνη Μειώνει τα Επίπεδα Σακχάρου Αίματος PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2013 11:51

Δεδομένα Δείχνουν ότι η προσθήκη της Λιξισενατίδης με Βασική Ινσουλίνη Μειώνει τα Επίπεδα Σακχάρου Αίματος ιδιαίτερα όταν έχει επιτευχθεί Επαρκής Έλεγχος της Γλυκόζης Πλάσματος Νηστείας

 • Τα ευρήματα που είναι συμβατά με τη γνωστή επίδραση της λιξισενατίδης τη μείωση της μεταγευματικής γλυκόζης υποστηρίζουν το συνδυασμό με βασική ινσουλίνη

Η Sanofi ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από μια νέα υποανάλυση των αποτελεσμάτων της μελέτης GetGoal-L που δείχνουν ότι η μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c με τη λήψη της λιξισενατίδης σε συνδυασμό με βασική ινσουλίνη ήταν υψηλότερη σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 που έλεγχαν επαρκώς τη γλυκόζη πλάσματος νηστείας (FPG). Αυτά τα ευρήματα είναι συμβατά με το προφίλ αποτελεσματικότητας της λιξισενατίδης, που δείχνει μια κλινική και στατιστικά σημαντική μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c σε διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η απώλεια σωματικού βάρους με τη λιξισενατίδη, σε συνδυασμό με βασική ινσουλίνη, ήταν υψηλότερη σε αυτή την ομάδα. Η υποανάλυση της μελέτης GetGoal-L ανακοινώθηκε ως προφορική παρουσίαση στο 49ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD) που διεξήχθη στη Βαρκελώνη.

"Η μελέτη έδειξε ότι η λιξισενατίδη αποτελεί μία αποτελεσματική επιλογή για τη μείωση της μεταγευματικής γλυκόζης, που βελτιώνει τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c σε συνδυασμό με θεραπεία βασικής ινσουλίνης," δήλωσε ο Καθηγητής Josep Vidal, Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Διατροφής, του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. "Αναλύσαμε δεδομένα από ασθενείς που δεν είχαν πετύχει τα επιθυμητά επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c, παρά τον επαρκή έλεγχο της γλυκόζης πλάσματος νηστείας, και διαπιστώσαμε ότι ένα θεραπευτικό σχήμα που στοχεύει στη μεταγευματική γλυκόζη, καθώς και στη γλυκόζη πλάσματος νηστείας, θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική επιλογή για αυτούς τους ασθενείς".

Καθώς ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με βασική ινσουλίνη ενδέχεται πλέον να μην είναι σε θέση να πετυχαίνουν τους επιθυμητούς στόχους γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c (μέσος όρος επιπέδων σακχάρου αίματος κατά το διάστημα των τελευταίων 2 έως 3 μηνών, παρά τον κατά κανόνα επαρκή έλεγχο του σακχάρου νηστείας με τη λήψη βασικής ινσουλίνης. Για αυτούς τους ασθενείς, η λιξισενατίδη είναι σε θέση να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της HbA1c, καθώς μειώνει αρχικά τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης μέσω της συμπληρωματικής δράσης με τη βασική ινσουλίνη. Η στόχευση τόσο της γλυκόζης πλάσματος νηστείας όσο και της μεταγευματικής γλυκόζης μπορεί να καταστεί ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c σε κάποιους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2.

Αποτελέσματα της Υπονάλυσης

Η υποανάλυση αξιολόγησε 496 ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 με ανεπαρκή γλυκαιμικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσθήκη της λιξισενατίδης στη θεραπεία με βασική ινσουλίνη σε συνδυασμό με ή χωρίς μετφορμίνη (από του στόματος αντιδιαβητική θεραπεία), μείωσε τα συνολικά επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c , το σωματικό βάρος και τη αυτοελεγχόμενη μεταγευματική γλυκόζη μετά τη λήψη προγεύματος σε όλες τις ομάδες. Αυτές οι επιδράσεις ήταν μεγαλύτερες σε ασθενείς που είχαν επιτύχει σχετικά αποτελεσματικό έλεγχο των αρχικών επιπέδων γλυκόζης πλάσματος νηστείας (FPG) (κάτω ή ίση με 6,7 mmol/L, τα επίπεδα FPG σε άτομα που δεν πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι ~5,5 mmol/L1) σε σύγκριση με ασθενείς με υψηλότερα αρχικά επίπεδα γλυκόζης πλάσματος νηστείας (μεταξύ 6,7 και 8,9 mmol/L, και πάνω από 8,9 mmol/L, αντίστοιχα).

Η περίληψη της υποανάλυσης της μελέτης GetGoal-L τιτλοφορείται: 'Η θεραπευτική αποτελεσματικότητα της λιξισενατίδης σε συνδυασμό με βασική ινσουλίνη είναι μεγαλύτερη όταν υφίσταται επαρκής έλεγχος της γλυκόζης πλάσματος νηστείας (FPG)' ['Therapeutic efficacy of lixisenatide added to basal insulin is greater when FPG is well-controlled'] (Vidal J, et al. [Περίληψη αρ. προφορική παρουσίαση 6]).

Σχετικά με τη Λιξισενατίδη

Η λιξισενατίδη είναι ένας αγωνιστής υποδοχέων του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου 1 (GLP-1 RA) για την αντιμετώπιση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Το GLP-1 είναι ένα φυσικό πεπτίδιο, που εκκρίνεται στο σώμα εντός λίγων λεπτών από τη λήψη ενός γεύματος. Είναι γνωστό ότι καταστέλλει την έκκριση γλυκαγόνης από τα παγκρεατικά α-κύτταρα και διεγείρει τη γλυκοζοεξαρτώμενη έκκριση ινσουλίνης από τα παγκρεατικά β-κύτταρα.

Η λιξισενατίδη, η άδεια του οποίου έχει παραχωρηθεί στη Sanofi από τη Zealand Pharma A/S (Κοπεγχάγη, Δανία), (www.zealandpharma.com), έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 για την επίτευξη γλυκαιμικού ελέγχου σε συνδυασμό με από του στόματος φαρμακευτικά σκευάσματα που μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης και / ή βασική ινσουλίνη, εφόσον τα παραπάνω, παράλληλα με δίαιτα και άσκηση, δεν πετυχαίνουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο. Η λιξισενατίδη έχει επίσης λάβει άδεια κυκλοφορίας στο Μεξικό, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Η Sanofi σχεδιάζει να καταθέσει εκ νέου αίτηση νέου φαρμάκου (New Drug Application) για τη λιξισενατίδη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015 μετά την ολοκλήρωση της μελέτης καρδιαγγειακών συμβαμάτων ELIXA.

Η πένα λιξισενατίδης έχει κερδίσει μια σειρά βραβείων καινοτόμου σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των Red Dot Award, Good Design Award, και iF Product Design Award.

Σχετικά με τον Τομέα Διαβήτη της Sanofi

Η Sanofi αγωνίζεται να βοηθήσει τα άτομα με Διαβήτη να διαχειριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, προσφέροντάς τους καινοτόμες, ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες λύσεις. Με οδηγό τις πολύτιμες πληροφορίες που προέρχονται από την αλληλεπίδραση και την παροχή συμβουλών με ανθρώπους που πάσχουν από Διαβήτη, η εταιρεία διαθέτει σήμερα τόσο ενέσιμα όσο και από του στόματος φάρμακα: τη βασική ινσουλίνη glargine και τη γευματική ινσουλίνη glulisine, καθώς και τη σουλφονυλουρία γλιμεπιρίδη, η οποία χορηγείται από του στόματος σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Προκειμένου να παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα για την αντιμετώπιση του Διαβήτη, η Sanofi διαθέτει επίσης καινοτόμες συσκευές, μέτρησης και παρακολούθησης της γλυκόζης αίματος.

Σχετικά με τη Sanofi

Η Sanofi, ένας διαφοροποιημένος ηγέτης στον Tομέα της Yγείας παγκοσμίως, ανακαλύπτει, αναπτύσσει και παρέχει θεραπευτικές λύσεις εστιασμένες στις ανάγκες των ασθενών. Η Sanofi διαθέτει ισχυρή παρουσία στον Tομέα της Yγείας, με 7 πλατφόρμες ανάπτυξης: ολοκληρωμένες λύσεις για τον Διαβήτη, Εμβόλια για ανθρώπινη χρήση, Καινοτόμα Φάρμακα, Καταναλωτικά Προϊόντα Υγείας, Αναδυόμενες Αγορές, Κτηνιατρικό τομέα και τη Genzyme. Η Sanofi είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Παρισιού και της Νέας Υόρκης.

 

Παραπομπή
1. Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation), 2011. Παγκόσμια Οδηγία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 [Global Guideline for Type 2 Diabetes] (2012). Διαθέσιμη στο: www.idf.org/sites/default/files/IDF-Guideline-for-Type-2-Diabetes.pdf. Ημερομηνία πρόσβασης: Σεπτέμβριος 2013.

 
Μεταμόσχευση μηνίσκου: Οριστική λύση στο πρόβλημα της ρήξης PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2013 11:39

Σε μεταμόσχευση μηνίσκου μπορούν να υποβάλλονται πλέον εκατοντάδες χιλιάδες αθλητές και εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, που έχουν υποστεί ρήξη, ολική η μερική μηνισκεκτομή!

Αυτό τονίστηκε από κορυφαίους Έλληνες και ξένους ορθοπεδικούς, οι οποίοι συμμετείχαν στο 69ο Συνέδριο Ορθοπαιδικης Χειρουργικής και Τραυματολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε 2 με 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

«Με τη μεταμόσχευση, η επιστήμη, τα τελευταία χρόνια, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα του μηνίσκου, το οποίο τις περασμένες δεκαετίες έγινε η αιτία να σταματήσει απότομα η καριέρα σπουδαίων αθλητών όλων των αθλημάτων» αναφέρει ο Δρ Σταύρος, Αλευρογιάννης Διευθυντής Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων στο ΙΑΣΩ GENERAL.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο συνέδριο, διάσημοι ορθοπεδικοί, η εξοικείωση με τα αρθροσκοπικά εργαλεία και η βελτίωση συστημάτων και τεχνικών συρραφής των μηνίσκων, αποτέλεσε την τελευταία δεκαπενταετία "επανάσταση" στην αρθροσκοπική χειρουργική και προσέφερε στους ασθενείς μια επιπλέον λύση στο πρόβλημά τους.

Η νέα τεχνολογία όμως, δεν είναι εφαρμόσιμη σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά μόνο όταν η ρήξη του μηνίσκου είναι στην περιοχή αιμάτωσής του και όταν η "ποιότητα" του μηνισκικού, προς συρραφή, υλικού είναι η κατάλληλη.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπου η ρήξη του μηνίσκου είναι μεγάλη ή σύμπλοκη και ο ασθενής είναι μέσης ή μεγάλης ηλικίας, οι τεχνικές αυτές δεν έχουν εφαρμογή και η μηνισκεκτομή αφήνει μεγάλα ελλείμματα του μηνίσκου, με απώτερο αποτέλεσμα την προοδευτική εμφάνιση αρθρίτιδας στο γόνατο.

Η αφαίρεση του μηνίσκου του γόνατος αρθροσκοπικά, αν και αποτελεί την πλέον συνήθη χειρουργική επέμβαση στις Αθλητικές Κακώσεις, συχνά πυκνά συνοδεύεται από μετεγχειρητικές επιπλοκές, με κυριότερη τον πόνο. Ο πόνος οφείλεται στην ανάπτυξη αρθρίτιδας που προκαλείται από αστάθεια καθώς έχει αφαιρεθεί ουσιαστικά το "αμορτισέρ" του γόνατος και έχει αλλάξει ο άξονας φόρτισης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους σύγχρονους ορθοπεδικούς, όσο πιο μεγάλο τμήμα του μηνίσκου αφαιρείται κατά την επέμβαση της αρθροσκόπησης, τόσο πιο γρήγορα εμφανίζονται τα ενοχλήματα στον ασθενή.

Από τη διεθνή βιβλιογραφία φαίνεται πως πάνω από 60% των ρήξεων μηνίσκου αντιμετωπίζονται με μερική ή υφολική μηνισκεκτομή, ενώ πάνω από 700.000 ασθενείς κάθε χρόνο, υποβάλλονται σε μηνισκεκτομή στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός τέτοιων επεμβάσεων το χρόνο ξεπερνά τις 6.000-7.000.

Παρά το γεγονός ότι η επέμβαση της μηνισκεκτομής είναι σχετικά απλή και δεν απαιτεί μεγάλη εμπειρία από το χειρουργό, φαίνεται πως ποσοστό μεγαλύτερο του 65% των ασθενών αυτών, παρουσιάζουν πρώιμες αρθριτικές αλλοιώσεις που τελικά καταλήγουν στην εφαρμογή τεχνητής άρθρωσης στο γόνατο!

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, "γέννησε" τη "μεταμόσχευση μηνίσκου". Οι πρώτες επεμβάσεις τέτοιου είδους εφαρμόστηκαν σε αθλητές που είχαν υποστεί στο παρελθόν ολική μηνισκεκτομή και περιελάμβαναν την αντικατάσταση του απολεσθέντος ιστού με ανθρώπινο αλλομόσχευμα από Τράπεζα Ιστών και Μοσχευμάτων.

Τα πολύ καλά πρώιμα κλινικά και απεικονιστικά αποτελέσματα οδήγησαν τους ερευνητές στην εξεύρεση αντίστοιχης λύσης και στις περιπτώσεις που αφαιρούμε τμήμα μόνο του μηνίσκου (πάνω από το 25% της συνολικής επιφανείας του).

«Σήμερα, προθέτει ο Δρ Αλευρογιάννης, νέα "βιολογικά ικριώματα μηνίσκου" βρίσκονται πλέον στην αγορά και στα χέρια του σύγχρονου Έλληνα Ορθοπεδικού Χειρουργού, με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα υλικά αυτά είναι πορώδη, προοδευτικά απορροφήσιμα, με σχήμα που μιμείται αυτό του φυσιολογικού μηνίσκου. Παρουσιάζουν ικανή μηχανική αντοχή στα πρώιμα στάδια εμφύτευσης, τοποθετούνται αρθροσκοπικά, διαμορφώνονται σε μέγεθος ίσο με αυτό που αφαιρέθηκε και βοηθούν την αναγέννηση του μηνίσκου με ιδιότητες ίδιες με το φυσιολογικό».

Η μέθοδος απευθύνεται σε μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα ασθενών από 15 μέχρι 65 χρόνων, με εκσεσημασμένη μηνισκική βλάβη, ή παλαιότερη μηνισκεκτομή με συνεχή μετεγχειρητικό πόνο, χωρίς συνδεσμική αστάθεια ή προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας και σε ασθενείς που μπορούν να ακολουθήσουν το μετεγχειρητικό πρωτόκολλο αποκατάστασης. Η νοσηλεία είναι μιας ημέρας και το κόστος του υλικού καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Πληροφορίες

Τηλ: 210 778 6868
Κιν: 6944 998 694
URL: www.athens-sportsclinic.gr

 

 
Ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος ασθενών με οικογενή υπερχοληστεραιμία στην Ελλάδα. PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 07 Οκτώβριος 2013 22:57

Φωνή στους ασθενείς με υπερχοληστεραιμία επιχειρεί να δώσει με την ίδρυσή του ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και φίλων πασχόντων από οικογενή υπερχοληστερολαιμία-LDL». Το μη κερδοσκοπικό σωματείο, το οποίο εδρεύει στην Αθήνα και μετράει ήδη τέσσερις μήνες λειτουργίας, χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο «LDL», το οποίο αντιστοιχεί στις ιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (low density lipoprotein), πιο γνωστές ως «κακή χοληστερόλη».

Στόχοι του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερλαιμία, είναι μεταξύ άλλων, η παροχή οικονομικής και ηθικής συμπαράστασης προς τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, η ενημέρωση όσων έχουν σχέση με τη νόσο (ιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ), αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, καθώς και η προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών. Στην χώρα μας εκτιμάται ότι πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία περίπου 22.000 άτομα.

«Εδώ και πολλά χρόνια, οι ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, είχαμε επισημάνει την ανάγκη να συστεγαστούμε κάτω από έναν κοινό φορέα, που θα μάχεται για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Είμαστε πολύ περήφανοι, που κατορθώσαμε να βρούμε κοινή βάση και να δημιουργήσουμε το πρώτο επιστημονικό σωματείο στην Ελλάδα, για αυτήν την πολύ σοβαρή ασθένεια», δήλωσε ο πρόεδρος του «LDL», Νικόλαος Αξιώτης.

«Είναι γεγονός, ότι λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να έχουν τη φροντίδα που απαιτείται. Γι' αυτόν τον λόγο, ένα από τα κύρια μελήματα του Σωματείου μας, είναι η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, μέσω της δημιουργίας αποθεματικού και της συγκέντρωσης πόρων, μέσω δωρεών ή αναλόγων ενεργειών», συνέχισε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι και οι ίδιοι ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, και πρόκειται για τους : Νικόλαο Αξιώτη (Πρόεδρος), Αθανάσιο Παλλίδη (Αντιπρόεδρος), Θεοδώρα Μάγγου (Γενικό Γραμματέα) και Θεόδωρος Καπέρδας (Ταμίας).

Ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και φίλων πασχόντων από οικογενή υπερχοληστερολαιμία», σκοπεύει σύντομα να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών με στόχο την ενημέρωση των ασθενών, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, να ενημερώσουν για τη σημασία της πρόληψης, αλλά και για τους τρόπους θεραπείας.

Λίγα λόγια για την υπερχοληστερολαιμία

Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία

Υπερχοληστερολαιμία είναι η παρουσία μεγάλης ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα, σε επίπεδα πέρα του φυσιολογικού. Η χοληστερόλη είναι περισσότερη γνωστή στο ευρύ κοινό ως «χοληστερίνη» , ωστόσο ο όρος «χοληστερόλη» είναι πιο ακριβής.

Τα αίτια της υπερχοληστερολαιμίας

Η υπερχοληστερολαιμία, δύναται να είναι κληρονομική διαταραχή στην οποία ο μεταβολισμός της χοληστερόλης δεν είναι φυσιολογικός. Παράλληλα, μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά κεκορεσμένα λίπη ή σε κάποια νόσο όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός ή νοσήματα των νεφρών ή του ήπατος.

Τι βλάβες προκαλεί

Η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα προκαλεί εναπόθεση λιπών στην εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών στις οποίες κυκλοφορεί το αίμα. Οι εναποθέσεις αυτές ονομάζονται αθηρωματικές πλάκες και η διαδικασία του σχηματισμού των αθηρωματικών πλακών ονομάζεται αθηρωμάτωση.
Η εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών κάνει τις αρτηρίες να χάνουν την ελαστικότητά τους και προκαλεί στένωση του αυλού τους, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ροής του αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρόμβων και πλήρη διακοπή της ροής. Όταν αυτό συμβεί στις αρτηρίες της καρδιάς, ακολουθεί καρδιακό έμφραγμα, το οποίο αποτελεί και ένα από τα κύρια αίτια θανάτου παγκοσμίως.

Θεραπεία

Στόχος της θεραπείας είναι να ελαττωθεί η LDL ("κακή" χοληστερόλη) και να αυξηθεί η HDL ("καλή" χοληστερόλη). Η θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας είναι συνήθως φαρμακευτική, διαιτητική και σε ορισμένες περιπτώσεις με LDL αφαίρεση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία:

Νικόλαος Αξιώτης – Πρόεδρος
LDL- Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία:

Τηλ. 213 029 1504, 694 606 7301 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
Κιρσοκήλη: Ασφαλής θεραπεία σε ένα σημαντικό παράγοντα υπογονιμότητας PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 07 Οκτώβριος 2013 22:47

Βελτίωση κατά 90% παρουσιάζει η ποιότητα του σπέρματος στους υπογόνιμους άνδρες μετά την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης τους !
Αυτό δείχνουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα στατιστικά στοιχεία από χιλιάδες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια σε υπογόνιμους άνδρες για την αντιμετώπιση της κιρσοκήλης.

«Η βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος στους υπογόνιμους άνδρες, μετά τη λαπαροσκοπική διόρθωση της κιρσοκήλης τους, επιβεβαιώνεται και από το σπερματοδιάγραμμα που γίνεται δυο μήνες μετά την επέμβαση» αναφέρει ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών- Ιατρικό Περιστερίου- και Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Η κιρσοκήλη, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι ύπουλη νόσος γιατί δεν δίνει πάντα συμπτώματα, καθώς μόλις το 2 με 10 % των πασχόντων ανδρών νιώθει πόνο στο όσχεο ή στους όρχεις, δυσφορία, ελαφρό πρήξιμο ή αίσθημα βάρους.

«Νέοι άνδρες η έφηβοι που έχουν ένα από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να εξετάζονται από γιατρό» προσθέτει ο Δρ. Ξιάρχος.

Ταυτόχρονα η κιρσοκήλη αποτελεί τη συχνότερη αιτία υπογονιμότητας και στειρότητας στον άνδρα, αλλά επιδέχεται χειρουργικής αντιμετώπισης. Στο 90 % των πασχόντων η κιρσοκήλη εμφανίζεται στον αριστερό όρχι και περίπου στο 10 % στο δεξιό.

Καταλυτική είναι και η επίδρασή της στη σπερματογένεση αφού σε ποσοστό 90% των πασχόντων υπάρχει μειωμένη κινητικότητα σπέρματος, ενώ στο 65% διαπιστώνεται μείωση της συγκέντρωσης των σπερματοζωαρίων σε επίπεδα μικρότερα των 20 εκ. / ml.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τις περισσότερες φορές, η κιρσοκήλη ανακαλύπτεται τυχαία όταν ο άνδρας δυσκολεύεται να τεκνοποιήσει ή όταν αισθάνεται επίμονο ήπιο πόνο στους όρχεις.

Η φυσική εξέταση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη διάγνωση της κιρσοκήλης. Επισκοπείται αρχικά το όσχεο για την εκτίμηση του μεγέθους των όρχεων, την ύπαρξη ορατών κιρσοειδώς διατεταμένων φλεβών, καθώς και την ύπαρξη άλλης παθολογίας (δερματικών βλαβών κλπ.).

Στη συνέχεια ψηλαφιούνται οι όρχεις για την εκτίμηση και πάλι του μεγέθους καθώς και της σύστασής τους, όπως και οι σπερματικοί τόνοι για τον έλεγχο ψηλαφητής κιρσοκήλης και της εκτίμησης του βαθμού αυτής. Η εξέταση γίνεται σε ύπτια και σε όρθια θέση, καθώς και με δοκιμασία Valsava.

«Μία καλή φυσική εξέταση μπορεί ενδεχομένως να θέσει τη διάγνωση και σταδιοποίηση μιας κλινικά εμφανούς κιρσοκήλης» καταλήγει ο Διευθυντής Χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Το απλό υπερηχογράφημα οσχέου μπορεί να μας δώσει στοιχεία για την ομοιογένεια του ορχικού παρεγχύματος και να θέσει τη διάγνωση πιθανής νεοπλασίας, ενώ μπορεί να μας δώσει και ακριβείς μετρήσεις του μεγέθους των όρχεων, που μπορεί να χρησιμεύσουν και για μελλοντικές συγκρίσεις. Με το έγχρωμο Doppler θα γίνει επιβεβαίωση μιας αμφίβολης περίπτωσης, ενώ θα διαγνωσθεί και η υποκλινική κιρσοκήλη. Για να τεθεί η διάγνωση της κιρσοκήλης θα πρέπει να ανευρεθούν περισσότερες από δυο φλέβες με διάμετρο πάνω από 3 mm και παλινδρόμηση σε δοκιμασία Valsava.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, θα πρέπει να γίνεται σε κάθε υπογόνιμο άνδρα με κιρσοκήλη όλος ο βασικός έλεγχος της υπογονιμότητας, που θα περιλαμβάνει πλήρη, λεπτομερή φυσική εξέταση, γενική αίματος, έλεγχο ηπατικής βιοχημείας και νεφρικής λειτουργίας, γλυκόζη, έλεγχο LH, FSH, τεστοστερόνης, προλακτίνης, έλεγχο θυρεοειδούς και ενδεχομένως GnRHtest.

«Η λαπαροσκοπική επέμβαση είναι αποτελεσματική, ασφαλής και ανώδυνη, διαρκεί μισή ώρα και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο από λίγες ώρες μέχρι ένα βράδυ. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες άμεση ενώ είναι τεκμηριωμένο ότι η διόρθωση της κιρσοκήλης αναστέλλει την περαιτέρω ορχική βλάβη» καταλήγει ο Δρ. Αν .Ξιάρχος.

Φαίνεται ωστόσο, πως όσο μικρότερη είναι η ηλικία στην οποία αντιμετωπίζεται η κιρσοκήλη, τόσο πιθανότερη είναι η αποκατάσταση της σπερματογένεσης. Επίσης, οι μεγαλύτερου βαθμού κιρσοκήλες φαίνεται να προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά και αντίστοιχα η διόρθωσή τους οδηγεί σε μεγαλύτερη βελτίωση των παραμέτρων του σπέρματος.

 

Πληροφορίες

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Γενικός Χειρουργός

Τηλ: 2107296584
Κιν: 6977063099
URL: www.axiarchos.gr

 
Εκστρατεία "Τροφός": Διατροφή και Καρκίνος PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 04 Οκτώβριος 2013 10:22

Με σύνθημα τη γνωστή ρήση του Ιπποκράτη «η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου» ανακοινώθηκε η εκστρατεία "τροφός" για την ενημέρωση σχετικά με τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου. Η εκστρατεία "τροφός" διοργανώνεται από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η διατροφή αποτελεί θεμέλιο λίθο για την υγεία του ανθρώπου και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη κι αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Μέσα από την εκστρατεία αυτή ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών θέλει να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις και κατευθύνσεις σε ότι αφορά τη σωστή επιλογή τροφών σε κάθε στάδιο αντιμετώπισης της ασθένειας, από την πρόληψη έως τη θεραπεία και την αποθεραπεία.

Η εκστρατεία "τροφός" περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές δράσεις, οι οποίες θα προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των ογκολογικών κλινικών, σε φαρμακεία, μέσα από τη διοργάνωση ημερίδων κι εκδηλώσεων, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ. Ειδικότερα, από 1η Οκτωβρίου λειτουργεί ο διαδικτυακός τόπος http://www.trophos.gr/, ο οποίος παρέχει, ανάμεσα σε άλλα, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τις αντικαρκινικές ιδιότητες τροφών, άρθρα, τροφο-λεξικό, καθώς επίσης και forum όπου οι χρήστες μπορούν να ρωτήσουν έμπειρους διαιτολόγους-διατροφολόγους του δικτύου της medNutrition για θέματα που αφορούν την αντικαρκινική διατροφή.

Η εκστρατεία υλοποιείται με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Agrino, Genesis Pharma, Βερόπουλος, ΕΨΑ, Nestlé, Novartis Oncology, Μέλισσα Κίκιζας κι υποστηρίζεται από το δίκτυο διατροφολόγων- διαιτολόγων medNutrition και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Ζωή Γραμματόγλου, «με την εκστρατεία αυτή οι ασθενείς με καρκίνο θα βρίσκουν απαντήσεις εύκολα και σωστά σε όλες τις απορίες γύρω από τη διατροφή. Να μη ξεχνάμε ότι από το Νοσοκομείο δεν μας λέγανε ούτε καν ότι πρέπει να προσέχουμε το αλάτι στην περίοδο των χημειοθεραπειών. Η πρόληψη και η διατροφή είναι η ασπίδα προστασίας για να μη νοσήσουμε από καρκίνο».

Τη Συνέντευξη Τύπου χαιρέτησε η Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, κα Μαρία Σκουρολιάκου, η οποία τόνισε ότι: «η σωστή διατροφή συμβάλει στην ποιότητα ζωής του ασθενούς κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης του καρκίνου, ενώ παράλληλα μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη. Η επίδραση που έχει η ποιότητα της τροφής στην γενικότερη υγεία του ανθρώπινου οργανισμού αποτελεί θέμα για πολλές έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως έχουν δείξει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, η διατροφή ίσως απολέσει στο μέλλον βασικό υποστηρικτικό μέσο σε όλο και περισσότερες ασθένειες».

«Η υλοποίηση της καμπάνιας «τροφός» για τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί για μένα την εκπλήρωση ενός ονείρου. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να διοργανώσω την εκστρατεία αυτή, από τους πρώτους μήνες που ξεκίνησε η περιπέτεια μου με τον καρκίνο», δήλωσε η Μυρτώ Σκοτίδα, μέλος του ΔΣ του ΚΕΦΙ, υπεύθυνη για το σχεδιασμό του προγράμματος. «Σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας, είδα πώς η σωστή διατροφή με γέμιζε ενέργεια και μου έδινε τη δύναμη να ανεχθώ τις θεραπείες και να προχωρήσω. Τώρα προσέχω, έχοντας υιοθετήσει μια αντικαρκινική διατροφή που πιστεύω ότι έχει γίνει σύμμαχός μου στη διατήρηση της υγείας μου».
Διαφωτιστικές υπήρξαν επίσης οι παρεμβάσεις των ειδικών επιστημόνων:

Ο Δρ. Δ. Τσουκαλάς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, ανέφερε σχετικά: «η αναστροφή στην πρόσληψη θερμίδων σε σχέση με την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι ο κύριος λόγος πίσω από τη έκπτωση της υγείας μας σήμερα. Χρόνια νοσήματα, ανάμεσά τους κι ο καρκίνος, τα οποία πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σπάνια, έχουν γίνει πλέον κοινά. Κι ενώ η επιστημονική έρευνα προσπαθεί να ανακαλύψει φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που συνοδεύουν τα παραπάνω νοσήματα, η μόνη πραγματική λύση βρίσκεται στην αποκατάσταση της βιοχημικής ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού. Όταν οι τροφές μας έχουν σημαντικά μειωμένη θρεπτική ισχύ, είναι αναπόφευκτο το σώμα μας να μην αποδίδει τα μέγιστα και να δημιουργείται έτσι προδιάθεση για νόσο. Για το λόγο αυτό, μια σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας στον οργανισμό μας».

Ο ογκολόγος-παθολόγος κ. Ι. Γκιουλμπασάνης, MD, PhD, Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος, Γενική Κλινική Λάρισας, τόνισε: «ως Παθολόγος - Ογκολόγος αντιμετωπίζω καθημερινά ασθενείς με νεοπλάσματα, τα οποία με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες όπως για παράδειγμα, ο καρκίνος του ενδομητρίου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι καρκίνοι κεφαλής - τραχήλου, οισοφάγου, μαστού και ήπατος με την κατανάλωση αλκοόλ και ο καρκίνος του παχέος εντέρου με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε, επομένως, να είναι σύμμαχος στην πρόληψη της καρκινογένεσης. Η εκστρατεία «τροφός» έχει ως σκοπό την ανάδειξη της σημασίας των παραπάνω συσχετίσεων κι είναι σημαντικό που υλοποιείται στη χώρα μας».

Η διαιτολόγος- διατροφολόγος του δικτύου medNutrition, Κα Δ. Γιαννακούλια σημείωσε ότι «σε μια εποχή στην οποία τα κρούσματα καρκίνου μαστίζουν τον ανθρώπινο πληθυσμό και η επάρατη αυτή νόσος τείνει να μετατραπεί σε παγκόσμια επιδημία, πολλά ερωτηματικά γεννιούνται στην προσπάθεια τόσο αποφυγής, όσο και ίασης της συγκεκριμένης ασθένειας. Κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, το στρες, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η διατροφή, σχετίζονται με γονιδιακές βλάβες, που συνδυαστικά με άλλους παράγοντες ή μη, μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου. Μια διατροφή βασισμένη στη Μεσογειακή, πλούσια σε φρούτα, πολύχρωμα λαχανικά, όσπρια, ολικής άλεσης προϊόντα, και λιγότερο σε κόκκινο κρέας και κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αλλά και να αποτελέσει μια επιπλέον χείρα βοηθείας στις ήδη υπάρχουσες αντικαρκινικές θεραπείες».

Συγκινητική ήταν και η παρέμβαση του κου Τάκη Φύσσα, Τεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου: «Θέλω να σας συγχαρώ για τη δράση σας και για να σας μεταφέρω ότι στην ΕΠΟ και ειδικότερα στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου νιώθουμε ότι έχουμε ένα προνόμιο υποστηρίζοντας το έργο που επιτελεί ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών. Εγώ και όλη η Εθνική Ομάδα στο πλευρό σας. Γνωρίζοντας ότι οι αντιξοότητες στη ζωή είναι αυτές που δημιουργούν ανθρώπους. Κι εσείς είστε ανάμεσα σ' αυτά τα δημιουργήματα».

Τέλος, η Ελένη Μπελισσιώτη, Marketing Manager της Agrino, που είναι ο μεγάλος χορηγός της εκστρατείας, δήλωσε ότι "επιλέξαμε να συμμετάσχουμε και να στηρίξουμε δυναμικά αυτή την ενέργεια, καθώς η ασθένεια του καρκίνου επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας. Εφ' όσον η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, το γεγονός αυτό αποκτά τεράστια σημασία αν επικοινωνηθεί και αξιοποιηθεί με το σωστό τρόπο. Εμείς, ως Agrino, στηρίζουμε την καμπάνια «τροφός» τόσο με τα προϊόντα μας, που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και παράγονται σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, όσο και με τη συμμετοχή μας σε τέτοιες ουσιαστικές πρωτοβουλίες για το κοινωνικό σύνολο, ως αρωγοί".

Σήμερα, σε διεθνές επίπεδο τα αποτελέσματα μιας πλειάδας ερευνών χαρακτηρίζουν τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες ως ουσιαστικούς παράγοντες στην αντικαρκινική προστασία του οργανισμού. Ο στρατηγικός στόχος της καμπάνιας «τροφός» είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών και η κατανόηση τους από το πλατύ κοινό, έτσι ώστε η έγκαιρη και έγκυρη αυτή πληροφόρηση να αποτελέσει τον αποτελεσματικό οδηγό μιας σωστής και υγιεινής διατροφής.
...............................................

 
Αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας για ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 04 Οκτώβριος 2013 10:11

Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας παγκοσμίως σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, JointheFight - στην οποία συμμετείχαν 10.171 ασθενείς από 42 χώρες - παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη Μαδρίτη από τη βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ενώ το 74% των ασθενών δηλώνει ότι γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό ή σε ικανοποιητικό βαθμό πληροφορίες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το 46% δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει ότι οι παράλληλες βλάβες που προκαλούνται από την ασθένεια είναι μη αναστρέψιμες. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι, οι ασθενείς που έχουν συμφωνήσει με το γιατρό τους σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης της νόσου τους, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αισθάνονται περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, όταν ρωτήθηκαν, πώς αισθάνθηκαν ζώντας με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα την εβδομάδα που πέρασε, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν ένα σχέδιο για το χειρισμό της νόσου τους.

Στα πορίσματα της έρευνας επισημαίνονται επίσης τα γνωστικά κενά μεταξύ του τί μπορούν να γνωρίζουν οι ασθενείς για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και πώς διαχειρίζονται τη νόσο τους. Αν και το 91% δηλώνει ότι έχει μια καλή κατανόηση του γιατί είναι σημαντικό να διαχειριστεί τη ρευματοειδή αρθρίτιδά του, το 66% λανθασμένα συμφωνεί ότι η απουσία πόνου σημαίνει ότι η νόσος του είναι υπό έλεγχο. Επιπλέον, οι ασθενείς που είναι μέλη συλλόγων ασθενών ή έρχονται σε επικοινωνία με άλλους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, είναι πιο πιθανό να είναι γνώστες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και να συμμετέχουν πιο ενεργά για τη διαχείριση της νόσου τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 2 στους 5 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, δηλώνουν ότι η δουλειά/καριέρα τους ή η ικανότητα να εργάζονται, επηρεάστηκε αρνητικά από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, και 1 στους 3 από αυτούς τους ασθενείς, δηλώνει ότι έπρεπε να πάρει άδεια ή να σταματήσει εντελώς να εργάζεται για ένα χρονικό διάστημα.

«Με έκπληξη διαπίστωσα ότι παρόλο που περισσότεροι από 4 στους 5 ασθενείς αναγνωρίζουν ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια σοβαρή, προοδευτική και καταστροφική ασθένεια, μόνο το 56% διαθέτει ένα σχέδιο για τη διαχείριση της νόσου» δήλωσε ο Peter Nash, MBBS, FRACP, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήματος Ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία και συμβουλευτικό μέλος της επιτροπής RA: JointheFight. «Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη οι ασθενείς και οι γιατροί να εργάζονται στενά μαζί για να αναπτύξουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Εάν δεν γίνει αυτό, με την πάροδο του χρόνου η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη καταστροφή της άρθρωσης, αναπηρία και απώλεια της εργασίας».

Από ελληνικής πλευράς, η Πρόεδρος της AGORA (Οργανισμός πλατφόρμα για οργανισμούς ασθενών με Ρευματικές παθήσεις, χωρών Νοτίου Ευρώπης) και του Παγκυπριακού Αντιρευματικού Συνδέσμου κ. Σούζη Μακρή, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που διαφάνηκε ξεκάθαρα είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός σχεδίου διαχείρισης της νόσου μεταξύ γιατρού και ασθενούς για την αποφυγή παράλληλων βλαβών ή αναπηρίας, και τη διατήρηση της ικανότητας για εργασία».

«Είναι ενδιαφέρον να βλέπω πτυχές των προσωπικών εμπειριών μου ως κάποια που ζει με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, να αντανακλώνται μέσα από περισσότερους των δέκα χιλιάδων άλλων ασθενών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η ClaireKinneavy, ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής RA: JointheFight και πρώην Διευθύντρια του ArthritisIreland. «Όσο περισσότερο ασχολείστε με τη διαχείριση της νόσου σας, τόσο περισσότερο θα αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο. Γι'αυτό ζητάμε από τους ανθρώπους που ζουν με ρευματοειδή αρθρίτιδα να μιλήσουν με το γιατρό τους για τις εμπειρίες τους με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τους στόχους τους για το μέλλον».

Σχετικά με την Έρευνα

Η ανώνυμη, παγκόσμια έρευνα ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα διεξήχθη από την HarrisInteractive σε 42 χώρες συνολικά από τις 14 Φεβρουάριου ως τις 11 Απριλίου του 2013. Η έρευνα αξιολόγησε τα αποτελέσματα σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες με ρευματοειδή αρθρίτιδα από όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ζουν έχοντας διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα για τα τελευταία 9 έτη κατά μέσο όρο, και είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι γυναίκες απ' ότι άνδρες (74% έναντι 26%), με μέση ηλικία τα 49,8 έτη.

Σχετικά με το RA: JointheFight

Το RA: JointheFight, είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία της AbbVie, που στόχος της είναι να αποτελέσει μια παγκόσμια πηγή πληροφοριών για να βοηθήσει την εκπαίδευση των ανθρώπων που ζουν με ρευματοειδή αρθρίτιδα και εκείνων που τους υποστηρίζουν. Το RA: JointheFight επικυρώνεται από 40 και πλέον οργανώσεις ασθενών απ' όλο τον κόσμο. Είναι μια παγκόσμια προσπάθεια στην οποία συνεργάζονται ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές και ερευνητές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το www.RAJointheFight.com.

Σχετικά με τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ΡΑ, είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος στην οποία ο οργανισμός επιτίθεται λανθασμένα στις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο, οίδημα, δυσκαμψία καθώς και γενικότερη κόπωση και αδυναμία και διαχρονικά, απώλεια της λειτουργικότητας των αρθρώσεων που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα ζωής και αναπηρία.1,2,3 Η ΡΑ μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρη θνησιμότητα.4 Η εκδήλωση της ΡΑ εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεταξύ των ηλικιών 45 και 65 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε σχεδόν οποιαδήποτε ηλικία.1,2 Τυπικά, η ΡΑ πλήττει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες, με τρεις φορές περισσότερες γυναίκες να πάσχουν από τη νόσο.2,5 Πολλοί άνθρωποι που ζουν με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν δυσκολία στην εκτέλεση κοινών καθημερινών εργασιών, όπως το άνοιγμα ενός βάζου ή τη στροφή ενός πομόλου.3

Σχετικά με την AbbVie

Η AbbVie είναι μία ανεξάρτητη, παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία, που δημιουργήθηκε ύστερα από το διαχωρισμό της από την Abbott. Αποστολή της εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της, τους αφοσιωμένους ανθρώπους της και τη μοναδική προσέγγισή της για καινοτομία, με σκοπό την ανάπτυξη και εμπορευματική χρήση προηγμένων θεραπειών που θα καλύπτουν μερικές από τις πιο σύνθετες και σοβαρές ασθένειες του κόσμου. Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η AbbVie απασχολεί περίπου 21.000 εργαζομένους και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 170 χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία και τους ανθρώπους της, τα προϊόντα και τις δεσμεύσεις της, μπορείτε να επισκεφθείτε το www.abbvie.gr.

 

Παραπομπές:

1. National Institutes of Health. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/rheumatoidarthritis.html. Accessed 4/9/13
2. National Institutes of Health. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000431.htm. Accessed 4/9/13
3. Arthritis Foundation. How Will Rheumatoid Arthritis Affect You? http://www.arthritistoday.org/about-arthritis/types-of-arthritis/rheumatoid-arthritis/what-to-expect/rheumatoid-arthritis-diagnosis.php. Accessed 4/9/13
4. Brooks PM. The burden of musculoskeletal disease—a global perspective.ClinRheumatol. 2006 Nov;25(6):778-81.

 

5. American College of Rheumatology. Rheumatoid Arthritis Fact Sheet.http://www.rheumatology.org/Practice/Clinical/Patients/Diseases_And_Conditions/Rheumatoid_Arthritis/. Accessed 4/9/13

 

 

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

 
7 τροφές που προκαλούν φλεγμονή PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Οκτώβριος 2013 09:50

Μακροχρόνιες ασθένειες, επεξεργασμένα τρόφιμα και συνεχή έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες μπορούν να οδηγήσουν σε επίμονη ή χαμηλού βαθμού φλεγμονή, που οι ερευνητές συνδέουν με πρόωρη γήρανση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, αλτσχάιμερ, ψωρίαση, ρευματοειδή αρθρίτιδα και καρκίνο.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Ζάχαρη

Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αποτελέσει σημαντικός παράγοντας για πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως:
 • άγχος: η ζάχαρη προκαλεί μεγάλες διακυμάνσεις στο ζάχαρο του αίματος, διεγείρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να δημιουργεί εκνευρισμό.
 • κατάθλιψη: η κατανάλωση τροφών με πολύ ζάχαρη αντί για τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, συχνά οδηγεί σε ανεπάρκεια της βιταμίνης Β, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την μελαγχολία.
 • διαβήτης τύπου 2: όταν τρώτε πολύ ζάχαρη το σώμα σας μπορεί να καταβάλλεται από τις απαιτήσεις της επεξεργασίας της, το οποίο οδηγεί σε αντίσταση της ινσουλίνης και αύξηση του σωματικού βάρους-σημαντικοί παράγοντες στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.
 • ινομυαλγία: η ζάχαρη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα (μόνο μία σόδα 340 gr μπορεί να ρίξει την λειτουργία του ανοσοποιητικού κατά 30% για 3 ώρες), επομένως είναι πιο δύσκολο ο οργανισμός να καταπολεμήσει λοιμώξεις και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και στην ινομυαλγία.
 • ημικρανίες: μια πτώση στο σάκχαρο του αίματος μετά από «υψηλό» σάκχαρο μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στους μυς, που προκαλούν (και επιδεινώνουν) πονοκεφάλους τάσης και ημικρανίες.
 • Παραρρινοκολπίτιδα: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης προκαλεί υπερανάπτυξη μαγιάς (candida), που μπορεί να ενεργοποιήσει μια φλεγμονώδη αντίδραση στη μύτη.

Κρέας

Το κρέας περιέχει αραχιδονικό οξύ που προάγει την φλεγμονή, το βοδινό κρέας έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτό ενώ το αρνί, το χοιρινό και το κοτόπουλο έχουν την μισή ποσότητα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine» διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 11/2 μερίδα ή παραπάνω βοδινού, αρνιού ή χοιρινού είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς, σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν κόκκινο κρέας μόλις 3 φορές την εβδομάδα. Αν το κρέας είναι επεξεργασμένο ο κίνδυνος είναι ακόμα υψηλότερος. Άλλη μελέτη του 2007 όρισε ότι το 64% των γυναικών που τρώνε μπέικον, ζαμπόν, hot dogs, αλλαντικά και άλλα κρέατα που μπορεί να περιέχουν προστιθέμενο νάτριο ή νιτρώδη κινδυνεύουν από την παραπάνω πάθηση.

Γαλακτοκομικά

«Τα γαλακτοκομικά περιέχουν απλά σάκχαρα που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να πέψει σωστά, έτσι συμβάλλουν στην δημιουργία φλεγμονής» αναφέρει ο Donald Adams, MD, επικεφαλής του ογκολογικού γενικού νοσοκομείου του Σαν Φρανσίσκο. Το γάλα έχει συνδεθεί με καρκίνο του μαστού, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης, καθώς και με λέμφωμα.

Αλκοόλ

«Γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος του μαστού αντιδρά κυρίως με το αλκοόλ με αρνητικό τρόπο, πιθανόν επειδή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων», αναφέρει η Carolyn Lammersfeld, MS, RD, LDN, CNSN, εθνική διευθύντρια διατροφής στα κέντρα αντιμετώπισης του καρκίνου της Αμερικής. «Το αλκοόλ επίσης περιέχει μία ποικιλία από χημικές ουσίες οι οποίες ενδέχεται να έχουν καρκινογόνο δράση», προσθέτει η Lammersfeld.

Έλαια

Λόγω κάποιων καλοπροαίρετων συμβουλών, ότι πρέπει να καταναλώνουμε φυτικά έλαια και όχι βούτυρο πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, υπάρχει αύξηση της πρόσληψης των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία προάγουν την φλεγμονή. Δημοφιλή φυτικά έλαια όπως ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, φυστικέλαιο, έλαιο σόγιας, βαμβακέλαιο και έλαιο safflower έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

Άσπρο αλεύρι/σιτάρι/γλουτένη

«Αν και οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα σιταριού προκαλεί δυσανεξία στη γλουτένη, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να την επιδεινώσουν», αναφέρει η διαιτολόγος Ashley Koff. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) διαφέρουν από άτομο σε άτομο αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, έκλυση αερίων, εμετό, ναυτία, ερεθισμό του δέρματος, κόπωση, μυϊκές κράμπες, ομίχλη του εγκεφάλου και κατάθλιψη.

«Οι άνθρωποι δεν διαθέτουν τα ένζυμα για να διασπάσουν πλήρως την γλουτένη», αναφέρει ο Robin Foroutan, Ms,RD, HHC.

«Το ψωμί που τρώμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που τρώγαμε την βιβλική εποχή», αναφέρει ο Σκωτσέζος ολιστικός γαστρεντερολόγος Scot Lewey, DO. «Σήμερα, τα στελέχη των δημητριακών έχουν σχεδιαστεί βιολογικά για να έχουν πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλουτένη. Η πρόσθετη γλουτένη βοηθάει να αποκρούσει τα έντομα (παράγουν μεγαλύτερη σοδιά δημητριακών, επομένως έχουν και μεγαλύτερο κέρδος) και δημιουργεί ψωμιά και κέικ με περισσότερη ελαστικότητα», συνέχισε ο Foroutan.

Καφές

Ο καφές είναι όξινος και η καφεΐνη μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και άλλων μετάλλων. «Οι κόκκοι του καφέ, ως γνωστό είναι ψημένοι και περιέχουν έλαια. Αυτά τα ψημένα έλαια ταγγίζουν και φράσουν το συκώτι σας», αναφέρει η Kris Carr στο βιβλίο της «Crazy Sexy Diet».

 
Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τον κοιλιακό πόνο με Buscopan PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 02 Οκτώβριος 2013 14:53

Τα αποτελέσματα μιας νέας πρόσφατης μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Scandinavian Journal of Gastroenterology, στο τέλος Ιουλίου 2013, δείχνουν ότι η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη δηλ. το γνωστό σε όλους μας Buscopan®. που χρησιμοποιείται εδώ και 60 χρόνια στην αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου και των κραμπών, είναι μια πολύτιμη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με συμπτώματα από κοιλιακό πόνο ή δυσφορία, που συνδέεται με λειτουργικές διαταραχές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 175 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε μία διπλή τυφλή τυχαιοπημένη μελέτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά την διάρκεια των 4 εβδομάδων, στο 95% των ασθενών, που έλαβαν βουτυλοβρωμιούχο υοσκίνη μειώθηκε ο κοιλιακός πόνος σημαντικά, με το 30% των ασθενών να δηλώνει ότι η μείωση της έντασης του πόνου από τους σπασμούς στο έντερο και το στομάχι ξεκινούσε 15 λεπτά μετά τη λήξη του φαρμάκου. Ολική μείωση της έντασης του πόνου επετεύχθηκε σε 30 λεπτά από τη λήψη ενός δισκίου. Τα αποτελέσματα αυτής της ομάδας υπερτερούσαν σημαντικά των αποτελεσμάτων της δεύτερης ομάδας που έλαβε άλλο φάρμακο.Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη (Buscopan ®) αποδείχτηκε ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική ακόμα και μετά από συνεχιζόμενη χορήγηση.

Οι κοιλιακές συσπάσεις (στομαχικός και κοιλιακός πόνος και κράμπτες) είναι μια συχνή διαταραχή των ενηλίκων στις χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου, όπου συνήθως θεραπεύονται από όλες τις ειδικότητες των επαγγελματιών υγείας.

Αν και αναγνωρίζονται ευρέως ως μια κλινικά σημαντική διαταραχή, που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών, παραμένει δυστυχώς μια διαταραχή, που δεν έχει τόσο χαρακτηριστικά συμπτώματα όσο έχει το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Στην πραγματικότητα, είναι γεγονός ότι υπάρχει αλληλοκάλυψη συμπτωμάτων με το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου καθώς πολλοί ασθενείς με ΣΕΕ αναφέρουν κοιλιακούς σπασμούς και κράμπες. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ο κοιλιακός πόνος δεν σχετίζεται με διαταραγμένη αφόδευση αν και ορισμένοι ασθενείς με κοιλιακό πόνο έχουν επεισόδια επείγουσας διάρροιας σχετιζόμενα με τον κοιλιακό πόνο.

Σε πολλούς ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και Κοιλιακό Πόνο που συνδέεται με σπασμό έχει σημειωθεί κλινική βελτίωση με τη χρήση των σπασμολυτικών.

Η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη (Buscopan ®), που ανήκει στην κατηγορία των σπασμολυτικών φαρμάκων παρέχει αποτελεσματική και άμεση ανακούφιση, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους και να συνεχίσουν τις καθημερινές τους εργασίες.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του φαρμάκου, το οποίο μειώνει γρήγορα και αποτελεσματικά τον πόνο που οφείλεται σε σπασμό. Είναι σημαντικό ότι απορροφάται σε πολύ μικρό ποσοστό, επομένως πρακτικά δρα τοπικά στο έντερο μόνο , χωρίς ουσιαστικά ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

Βιβλιογραφία:

Brian E. Lacy 1On behalf of the study group, Fei Wang 2, Sujata Bhowal 2 & Eckhard Schaefer3

• 1Dartmouth-Hitchcock Medical Center, Section of Gastroenterology & Hepatology, One Medical Center Drive, Lebanon, NH, USA
• 2Boehringer Ingelheim, Ridgefield, CT, USA
• 3 Boehringer Ingelheim, Ingelheim, Germany

 
Ημερίδα: Ρευματικές παθήσεις, πρόληψη και θεραπεία PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 01 Οκτώβριος 2013 09:32
2.500.000 Έλληνες πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση

 

Οι ρευματικές παθήσεις, σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων,
αποτελούν το πιο συχνό αίτιο και ευθύνονται για το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας,
το 30% των απουσιών από την εργασία και το 25% της χρήσης φαρμάκων

 

87% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τι είναι οι ρευματικές παθήσεις, ούτε γνωρίζουν
ότι πρέπει να απευθύνονται σε ρευματολόγο αν παρουσιάσουν
πόνο σε αρθρώσεις, τένοντες, μέση ή αυχένα

 

 

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας (Ε.Ι.ΡΕ.), στo πλαίσιο του κοινωνικού του έργου και στην προσπάθεια σωστής και έγκυρης ενημέρωσης του κοινού πανελλαδικά, πραγματοποίησε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 στις 18:30-21:15, την 20η κατά σειρά Ημερίδα Ενημέρωσης του Κοινού για τις Ρευματικές Παθήσεις με θέμα «Ρευματικές παθήσεις: Ένα Μεγάλο Κοινωνικό Πρόβλημα», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Εμμ. Μπενάκη 70, Αμφιάλη). Η Ημερίδα οργανώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας και σημείωσε μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και τοπικών φορέων.

Την Εκδήλωση χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ.κ. Αλέξιος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νίκανδρος Καρακωστόπουλος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής, και ο Πρόεδρος του Ε.Ι.ΡΕ. κ. Αλέξανδρος Ανδριανάκος. Το θέμα της Ημερίδας κάλυψαν με τις εισηγήσεις τους ο κ. Ανδριανάκος, Ρευματολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ε.Ι.ΡΕ και ο κ. Σταύρος Μητακίδης Ρευματολόγος. Στην Ημερίδα προήδρευσαν ο κ. Ανδριανάκος και ο κ. Ηλίας Κουρής, Ρευματολόγος.

Ο κ. Ανδριανάκος στην εισήγησή του με θέμα «Ρευματικές παθήσεις: «Τι είναι, ποιες είναι & ποια είναι τα συμπτώματά τους» τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

α) οι ρευματικές παθήσεις είναι οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλ. των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, οστών και σπονδυλικής στήλης,

β) είναι πολλές, περίπου 200 και

γ) κύριο και κοινό σύμπτωμα των ρευματικών παθήσεων είναι ο πόνος σε αρθρώσεις, τένοντες, μέση ή αυχένα.

Ο κ. Μητακίδης αναφερόμενος στις «Επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων στους αρρώστους, στο κοινωνικό σύνολο και στην εθνική οικονομία» τόνισε ότι «σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το Ε.Ι.ΡΕ., οι ρευματικές παθήσεις είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα διότι είναι πολύ συχνές, αφού 2.500.000 Έλληνες υποφέρουν από κάποια ρευματική πάθηση, και σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό ηλικίας 19-65 ετών, είναι το πιο συχνό αίτιο και ευθύνονται για το 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας, 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις), 30% των απουσιών από την εργασία και 25% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων)».

Ο κ. Ανδριανάκος στη δεύτερη εισήγησή του με θέμα «Πρόληψη και θεραπεία των ρευματικών παθήσεων» τόνισε ότι:

α) υπάρχουν δυνατότητες πρόληψης για ορισμένες ρευματικές παθήσεις,

β) σήμερα είναι εφικτή η αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, η δραστική μείωση των δυσμενών τους επιπτώσεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με δύο προϋποθέσεις, την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση, που επιτυγχάνονται με την έγκαιρη επίσκεψη σε ρευματολόγο και

γ) για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων αυτών απαιτείται ενημέρωση του κοινού, έτσι ώστε όσοι παρουσιάζουν πόνο σε αρθρώσεις, τένοντες, μέση ή αυχένα να επισκέπτονται χωρίς καθυστέρηση τον ειδικό γιατρό, δηλ. το ρευματολόγο.

Ο κ. Ανδριανάκος τόνισε ιδιαίτερα ότι, «Η εισαγωγή, τα τελευταία χρόνια, των βιολογικών παραγόντων στη θεραπευτική αντιμετώπιση αρκετών φλεγμονωδών ρευματικών παθήσεων αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα θεραπευτική εξέλιξη στη Ρευματολογία και συνέβαλε καθοριστικά στη δυνατότητα επίτευξης ύφεσης αυτών των σοβαρών παθήσεων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι φάρμακα που εξουδετερώνοντας είτε ορισμένα κύτταρα είτε τις λεγόμενες κυτταροκίνες, που παράγονται από κύτταρα και παίζουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεια αυτών των παθήσεων, μπορεί να οδηγήσουν στην ύφεση».

Τέλος, ο κ. Ανδριανάκος αναφέρθηκε στα σημαντικά ευρήματα των δύο Ερευνών που έχει πραγματοποιήσει το Ε.Ι.ΡΕ. και σημείωσε ότι, «Οι Έλληνες ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, στην πλειονότητά τους, δεν είναι χρήστες των σύγχρονων θεραπευτικών δυνατοτήτων που προσφέρει η Ρευματολογία. Μάλιστα, οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις καθυστερούν πολύ να επισκεφθούν ρευματολόγο, καθώς μόνο 19% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και 13% των ασθενών με οροαρνητικές σπονδυλαρθρίτιδες επισκέπτονται ρευματολόγους όταν εμφανίζεται η νόσος. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την μη ορθή διάγνωση και την μη εφαρμογή σωστής θεραπείας και έτσι την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις ή και σε άλλα όργανα καθώς και την πρόκληση σοβαρών λειτουργικών διαταραχών ή αναπηρίας. Το αίτιο αυτής της καθυστέρησης είναι ότι 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζει τι είναι οι ρευματικές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη έρευνα έδειξε ότι μόνο το 5% των ασθενών με πόνο στο γόνατο ή στον ώμο, το 3% με πόνο στη μέση, το 9% με πόνο στον αυχένα και το 23% με πόνο σε 2 ή περισσότερες αρθρώσεις απευθύνονται σε ρευματολόγο.»

Την Ημερίδα έκλεισε η Δημοτική Χορωδία Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Roche.

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας (Ε.Ι.ΡΕ.) – www.elire.gr

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας είναι κοινωφελές ίδρυμα που συστάθηκε από γιατρούς ρευματολόγους με κύριους στόχους:

1. Τη συμβολή του στην αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων
2. Την πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών
3. Την οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων
4. Την ενημέρωση και διαφώτιση του Κοινού και των Αρχών της χώρας επί του προβλήματος των ρευματικών παθήσεων και των μεθόδων της αντιμετώπισής του.

Το έργο και οι δραστηριότητες του Ιδρύματος, που δεν χρηματοδοτείται από κανένα Δημόσιο ή άλλο Φορέα, στηρίζονται κυριολεκτικά στην εθελοντική και αφιλοκερδή εργασία του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τις ρευματικές παθήσεις στην ιστοσελίδα του Ε.Ι.ΡΕ.: www.elire.gr

 
Ινομυαλγία και Ομοιοπαθητικά φάρμακα PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 01 Οκτώβριος 2013 09:04

Η ομοιοπαθητική μπορεί συχνά να παρέχει ανακούφιση από τους απρόβλεπτους, μερικές φορές εξουθενωτικούς, πόνους της ινομυαλγίας. Τα συμπληρώματα διατροφής, διατροφική παρακολούθηση, ειδικές ασκήσεις και άλλες φυσικές προσεγγίσεις είναι επίσης χρήσιμες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την Ινομυαλγία

Arnica

Αυτή η θεραπεία ενδείκνυται όταν οποιαδήποτε περιοχή του σώματος μελανιάζει και πονάει μετά την άσκηση, την υπερβολική χρήση των μυών ή τον τραυματισμό τους. Μερικές φορές η Arnica είναι αρκετή για απαλύνει μία χρόνια κατάσταση. Συχνά άλλα ομοιοπαθητικά φάρμακα ακολουθούν την Arnica.

Bryonia

Το άτομο που χρειάζεται αυτή την θεραπεία προσπαθεί να μείνει όσο το δυνατόν πιο πολύ ακίνητο αφού και η παραμικρή κίνηση επιδεινώνει τον πόνο. Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη αυτό το φάρμακο είναι συχνά πολύ ευερέθιστοι και κακόκεφοι, δεν θέλουν να τους ακουμπούν ή να τους ενοχλούν. Η ζέστη επιδεινώνει την κατάσταση ενώ το κρύο μπορεί να την καλμάρει. Η πίεση στα επώδυνα σημεία συχνά βοηθάει διότι ελαχιστοποιεί την κίνηση.

Calcarea Carbonica

Αυτό το φάρμακο μπορεί να ανακουφίσει το άτομο από μυϊκό πόνο και αδυναμία που χειροτερεύουν με την άσκηση, το κρύο ή την υγρασία. Αυτό το άτομο συχνά είναι κρύο με ιδρωμένα χέρια και πόδια, κουράζεται εύκολα και έχει μία τάση να αισθάνεται καταβεβλημένος και αγχώδης. Λαχτάρα για γλυκά και αυγά συχνά επιβεβαιώνουν την επιλογή αυτού του φαρμάκου.

Causticum

Ο πόνος, η αδυναμία και η δυσκαμψία των μυών, που χειροτερεύουν με το κρύο και την υπερβολική χρήση τους, υποδεικνύουν την ανάγκη αυτού του φαρμάκου. Οι πήχεις (των βραχιόνων) συχνά είναι δύσκαμπτοι, ασταθείς και πολύ αδύναμοι. Οι μύες των ποδιών μπορεί να είναι σφιγμένοι και να πονάνε, επίσης το άτομο μπορεί να έχει ανήσυχα πόδια το βράδυ. Τα προβλήματα τείνουν να χειροτερεύουν όταν ο καιρός είναι ξηρός και να καλυτερεύουν όταν είναι βροχερός (αλλά όταν το άτομο βρέχεται χειροτερεύει ο πόνος και η δυσκαμψία). Η εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων συχνά ανακουφίζει την δυσφορία.

Cimicifuga (ονομάζεται επίσης Actae racemosa)

Οι άνθρωποι που χρειάζονται αυτή την θεραπεία είναι συχνά ενεργητικοί και ομιλητικοί και γίνονται καταθλιπτικοί ή φοβούνται όταν τους απασχολούν σωματικά προβλήματα. Ο πόνος και η δυσκαμψία των μυών ενδέχεται να συνοδεύονται από έντονους πόνους και συνήθως επιδεινώνονται με το κρύο. Οι μύες του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι πολύ σφιγμένοι και το άτομο ενδέχεται να έχει πονοκεφάλους και άλλα προβλήματα κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσης.

Kalmia latifolia

Το φάρμακο αυτό συχνά ανταποκρίνεται σε έντονους πόνους στους μύες, που επεκτείνονται από τις ψηλότερες περιοχές στις χαμηλότερες (δηλαδή με φορά από προς τα κάτω). Οι έντονοι πόνοι ενδέχεται να εμφανιστούν μαζί με ακαμψία, νευραλγία, μούδιασμα ή μία κρύα αίσθηση. Οι πόνοι μπορεί να έρθουν ξαφνικά, συχνά μετακινούνται και χειροτερεύουν με την κίνηση και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Ranunculus bulbosus

Αυτό το φάρμακο είναι χρήσιμο στην συνδετικίτιδα και στην δυσκαμψία των μυών, ειδικά όταν εμπλέκονται οι μύες του αυχένα και της πλάτης. Διαπεραστικούς πόνους ενδέχεται να αισθανθείτε κοντά στην σπονδυλική στήλη και στις ωμοπλάτες, ειδικά στην αριστερή πλευρά του σώματος. Τα προβλήματα ενδέχεται να επιδεινωθούν με το κρύο, την υγρασία, το περπάτημα και τα αλκοολούχα ποτά.

Ruta graveolens

Το φάρμακο αυτό μπορεί να ηρεμήσει το άτομο από μεγάλη δυσκαμψία των μυών με χωλότητα, πόνο και αδυναμία (ειδικά μετά την υπερβολική χρήση των μυών). Τα πόδια και τα ισχία πονάνε και είναι αδύναμα και το άτομο δυσκολεύεται να σηκωθεί από την καρέκλα. Οι μύες του αυχένα και της πλάτης μελανιάζουν, οι τένοντες ενδέχεται να πονούν, οι καρποί και τα χέρια πονάνε και είναι σφιγμένοι.

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

Πηγή: www.truestarhealth.com

 
Διαβητικοί με συχνό οφθαλμολογικό έλεγχο αποφεύγουν την τύφλωση PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 30 Σεπτέμβριος 2013 15:14

Ο συχνός ιατρικός έλεγχος των ματιών για τους διαβητικούς είναι ο μόνος τρόπος προφύλαξής τους από τις σοβαρές επιπλοκές και την τύφλωση που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν διάσημοι οφθαλμίατροι που συμμετείχαν στο 130 Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αμφιβληστροειδούς, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας 26 με 29 Σεπτεμβρίου.

«Πράγματι, παρά την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, ο μόνος τρόπος για τον διαβητικό για να αντιμετωπίζει έγκαιρα τις σοβαρές επιπλοκές και να αποφεύγει την τύφλωση είναι ο συχνός ιατρικός έλεγχος των ματιών του» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ Ιωάννης Μάλλιας, ο οποίος συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αμφιβληστροειδούς στο Αμβούργο.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζει ο κ Μάλλιας, θα πρέπει να κινηθεί η ενημέρωση των διαβητικών μέσα από την ιατρική κοινότητα».

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη στη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς με ανησυχητικούς ρυθμούς και σήμερα υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει τις 800.00!

Η πιο σοβαρή από τις παθήσεις που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης στο μάτι του διαβητικού είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, (καταστροφή των μικρών αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, οίδημα ωχράς κηλίδας, αιμορραγία υαλοειδούς).

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (40%) και στο 20% των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Δυστυχώς η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί τη συχνότερη αιτία νομικής τύφλωσης (όταν και οι δύο οφθαλμοί βλέπουν κάτω από το 1/20) στο δυτικό κόσμο σε ασθενείς ηλικίας από 20 μέχρι 65χρόνων. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδους διαβήτη, η οποία σχετίζεται με τις διατροφικές συνήθειες και την καθιστική ζωή στις χώρες του δυτικού κόσμου.

Συγκεκριμένα διαβητικοί μικρότεροι των 30 χρόνων θα εμφανίσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια σε ποσοστό 50% στα πρώτα 10 χρόνια της ασθένειας τους, ενώ μετά τα 30 χρόνια το ποσοστό εμφάνισης αγγίζει το 90%!

Παράγοντες που μπορούν να επιβραδύνουν την εμφάνιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι ο καλός μεταβολικός έλεγχος , η καλή αρτηριακή πίεση. Η αναιμία, το κάπνισμα και η προσβολή των νεφρών είναι παράγοντες που επιταχύνουν την εμφάνιση και εξέλιξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 

Σκόπιμη κρίνεται από τους γιατρούς η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση των ασθενών, έστω κι αν αυτοί δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

Τα συμπτώματα που προειδοποιούν για την εμφάνιση της αμφιβληστροειδοπάθειας είναι:

 • Θάμβος οράσεως
 • Παραμόρφωση της εικόνας,
 • Μείωση της ευαισθησίας στην αντίθεση (contrast sensitivity),
 • Διαταραχές της αντίληψης των χρωμάτων και τα παράκεντρα σκοτώματα (ελλείμματα του οπτικού πεδίου).

Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας (ΔΟΩ) ήταν και παραμένει μέχρι και σήμερα η φωτοπηξία του αμφιβληστροειδούς με Argon laser.

Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί στη θεραπευτική φαρέτρα των οφθαλμιάτρων οι αντι-αγγειογενετικοί παράγοντες, όπως η ρανιμπιζουμάμπη. Πρόκειται για ένα μικρό τμήμα πλήρως ανθρωποποιημένου μονοκλωνικού αντισώματος, το οποίο δεσμεύει και αναστέλλει πολλαπλές ισομορφές βιολογικά ενεργού αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF)-A, ο οποίος ευθύνεται για την ανάπτυξη του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας.

Το φάρμακο χορηγείται με ενδοϋαλοειδική ένεση υπό άσηπτες συνθήκες σε χειρουργική αίθουσα από χειρουργό οφθαλμίατρο εκπαιδευμένο στη διενέργεια ενδοϋαλοειδικών ενέσεων και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία από τις συχνότερες και σοβαρότερες οφθαλμικές παθήσεις που οδηγεί το διαβητικό ασθενή στην τύφλωση αν μείνει χωρίς παρακολούθηση και θεραπεία» τονίζει ο Δρ Μάλλιας και καταλήγει « Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι καθοριστικής σημασίας για τον ασθενή. Για τον λόγο αυτό ο διαβητικός θα πρέπει να:
 • Ρυθμίζει το σάκχαρό του
 • Καταναλώνει πολλά δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες και να μειώσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος
 • Αποφεύγει το κάπνισμα.
 • Η διατροφή να είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα και να αποφεύγει τα γλυκά
 • Κάνει τακτικό έλεγχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης
 • Περπατάει καθημερινά, ώστε να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • Επισκέπτεται τον οφθαλμίατρό του για τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, ο οποίος ανάλογα με την περίπτωση, θα πρέπει να είναι ανά έξι η δώδεκα μήνες».

 

Πληροφορίες

Τηλ 2109320215
Κιν: 6977273425
URL: www.malliaseye.gr

 
Alemtuzumab: Εγκρίθηκε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση από την ΕΕ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 24 Σεπτέμβριος 2013 09:24
 • Η έγκριση του Alemtuzumab ακολουθεί την πρόσφατη έγκριση της Teriflunomide από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιας θεραπείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση 
 • Οι ανωτέρω εγκρίσεις θέτουν τη βάση για την διάθεση των δυο προϊόντων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενισχύουν την θέση της Genzyme ως αφοσιωμένο συνεργάτη της κοινότητας με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η Genzyme, μία εταιρεία του ομίλου Sanofi, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κυκλοφορία του Alemtuzumab. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την έγκριση της Τeriflunomide στις 30 Αυγούστου. Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει σύντομα την διάθεση των δύο προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η έγκριση του Αlemtuzumab και της Teriflunomide στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη Genzyme και φανερώνει την επικέντρωσή της στην επιστημονική καινοτομία και τη δέσμευσή της στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση," δήλωσε ο CEO και Πρόεδρος της Genzyme, David Meeker, M.D. "Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό γεγονός, καθώς η έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πρώτη για το Alemtuzumab παγκοσμίως. Ανυπομονούμε να καταστήσουμε διαθέσιμες πολύ σύντομα αυτές τις μοναδικές θεραπείες στους ασθενείς με ΠΣ."

Το Alemtuzumab ενδείκνυται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (RRMS) με ενεργή νόσο, που ορίζεται από τα κλινικά ή απεικονιστικά ευρήματα. Το Αlemtuzumab 12 mg έχει καινοτόμο δοσολογικό σχήμα χορήγησης, το οποίο συνίσταται σε δύο ετήσιες συνεδρίες. Στην πρώτη συνεδρία, το Αlemtuzumab χορηγείται ενδοφλεβίως για πέντε συνεχόμενες ημέρες και στη δεύτερη συνεδρία χορηγείται για τρεις συνεχόμενες ημέρες, 12 μήνες αργότερα.

Το κλινικό πρόγραμμα ανάπτυξης του Αlemtuzumab περιελάμβανε δύο τυχαιοποιημένες μελέτες Φάσης III που σύγκριναν τη θεραπεία με Alemtuzumab με υψηλής δόσης υποδόρια ιντερφερόνη βήτα-1α σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα ΠΣ (RRMS) που είχαν ενεργή νόσο και είτε δεν είχαν λάβει θεραπεία προηγουμένως (CARE-MS I), είτε είχαν υποτροπιάσει κατά τη διάρκεια προηγούμενης θεραπείας (CARE-MS ΙΙ), καθώς και μία μελέτη επέκτασης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη μελέτη CARE-MS I, το Αlemtuzumab ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικό σε σχέση με την ιντερφερόνη βήτα-1α στη μείωση του ετησιοποιημένου ποσοστού υποτροπών η διαφορά που διαπιστώθηκε στην επιβράδυνση της επιδείνωσης της αναπηρίας δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική. Στη μελέτη CARE-MS II, το Αlemtuzumab υπήρξε σημαντικά πιο αποτελεσματικό έναντι της ιντερφερόνης βήτα-1α στη μείωση του ετησιοποιημένου ποσοστού υποτροπών και η επιδείνωση της αναπηρίας επιβραδύνθηκε σημαντικά σε ασθενείς που λάμβαναν Alemtuzumab έναντι της ιντερφερόνης βήτα-1α.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Alemtuzumab είναι αντιδράσεις σχετιζόμενες με την έγχυση, λοιμώξεις (του ανώτερου αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος), λεμφοπενία και λευκοπενία. Σοβαρές αυτοάνοσες διαταραχές ενδέχεται να παρουσιαστούν σε ασθενείς που λαμβάνουν Alemtuzumab. Ένα εκτενές πρόγραμμα διαχείρισης του κινδύνου θα υποστηρίξει την έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση αυτών των αυτοάνοσων συμβάντων.

H Teriflunomide 14 mg είναι μία θεραπεία χορηγούμενη άπαξ ημερησίως από του στόματος που ενδείκνυται για ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (RRMS). Η έγκριση της ΕΕ βασίστηκε σε δεδομένα από δύο μελέτες φάσης III, την TEMSO ( TE riflunomide M ultiple S clerosis O ral) και την TOWER (Teriflunomide Oral in people With relapsing remitting multiplE scleRosis). Η έγκριση της Teriflunomide από την ΕΕ περιλαμβάνει τον χαρακτηρισμό ως μία νέα δραστική ουσία.

"Η Πολλαπλή Σκλήρυνση απαιτεί μία εξαιρετικά εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, και η αυξανόμενη ποικιλία επιλογών αποτελεί ευχάριστη είδηση ," δήλωσε ο Hans-Peter Hartung M. D. , Ph.D. , καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Νευρολογίας στο Heinrich-Heine -University στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. "Τα δεδομένα των κλινικών μελετών του Alemtuzumab υποστηρίζουν τις δυνατότητες του για ουσιαστική αντιμετώπιση της αναπηρίας σε ασθενείς με ενεργή υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση, ενώ η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και το εύχρηστο δοσολογικό σχήμα της Τeriflunomide προσφέρουν μία σημαντική εναλλακτική λύση έναντι των ενέσιμων θεραπειών. Η έγκριση του Alemtuzumab και της Τeriflunomide αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προόδου σε ό,τι αφορά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αντιμετώπιση της ασθένειας ."

Υπολογίζεται ότι 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, περίπου 630.000 άτομα πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση.

"Είναι μια ελπιδοφόρος εποχή για τους ανθρώπους με Πολλαπλή Σκλήρυνση," δήλωσε ο John Golding, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. "Οι εγκρίσεις αυτές αποδεικνύουν τη μεγάλη πρόοδο που συντελείται στην προσφορά περισσότερο διαφοροποιημένων θεραπευτικών επιλογών που ικανοποιούν σημαντικές ακάλυπτες ανάγκες ."

Απόφαση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για την κατάθεση αίτησης από τη Genzyme για συμπληρωματική Άδεια Κυκλοφορίας Βιολογικών Σκευασμάτων [Biologics License Application] που περιλαμβάνει την έγκριση του Αlemtuzumab για τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας ΠΣ στις ΗΠΑ αναμένεται στα τέλη το 2013. Το Alemtuzumab βρίσκεται υπό αξιολόγηση και από άλλες ρυθμιστικές αρχές. H Teriflunomide έχει λάβει έγκριση για τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας ΠΣ στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Νότιο Κορέα, και βρίσκεται υπό αξιολόγηση και από άλλες ρυθμιστικές αρχές.

Η διαδικασία κλινικής ανάπτυξης του Αlemtuzumab στη ΠΣ ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια περίπου, με ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 1.700 ασθενείς.

Σχετικά με το Alemtuzumab

Το Alemtuzumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει επιλεκτικά το CD52, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε αφθονία στην επιφάνεια των Τ και Β κυττάρων. Η θεραπεία με Alemtuzumab έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των Τ και Β κυττάρων της κυκλοφορίας, τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για τη ζημιογόνα φλεγμονώδη διαδικασία στην ΠΣ. Το Alemtuzumab έχει ελάχιστη επίδραση σε άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Η άμεση αντιφλεγμονώδης δράση του Alemtuzumab ακολουθείται από ένα διακριτό πρότυπο επαναποικισμού των Τ και Β κυττάρων που συνεχίζεται σε βάθος χρόνου και επανισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα με τέτοιο τρόπο που δυνητικά περιορίζει τη δράση της ΠΣ.

Η Genzyme διατηρεί τα παγκόσμια δικαιώματα για το Alemtuzumab και φέρει την κύρια ευθύνη για την ανάπτυξη και την εμπορική προώθησή τους στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. Η Bayer HealthCare διατηρεί δικαίωμα επιλογής για συν-προώθηση του Alemtuzumab στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. Η Bayer HealthCare έχει ενημερώσει τη Genzyme για την πρόθεσή της να συν-προωθήσει το προϊόν. Μετά από την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές και την εμπορική διάθεση του προϊόντος, η Bayer θα λάβει έκτακτες πληρωμές βάσει των εσόδων από τις πωλήσεις.

Το Alemtuzumab είναι η κοινή ονομασία που έχει υποβληθεί στις υγειονομικές αρχές για τον υπό έρευνα παράγοντα στην πολλαπλή σκλήρυνση Alemtuzumab της εταιρείας.

Ευρωπαϊκή Ένδειξη και Χρήση

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Αlemtuzumab ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση, με ενεργή νόσο που ορίζεται σύμφωνα με κλινικά ή απεικονιστικά ευρήματα.

Σημαντικές πληροφορίες ασφαλείας σχετικά με το Αlemtuzumab για τους ασθενείς στην ΕΕ

Σοβαρές αυτοάνοσες διαταραχές, όπως Αυτοάνοση Θρομβοπενική Πορφύρα (ITP), σπειραματονεφρίτιδα και θυρεοειδίτιδα, ενδέχεται να παρουσιαστούν σε ασθενείς που λαμβάνουν Alemtuzumab. Η Αυτοάνοση Θρομβοπενική Πορφύρα και η σπειραματονεφρίτιδα παρουσιάζονται σπάνια. Ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με τον θυρεοειδή αδένα (υπερθυρεοειδισμός και υποθυρεοειδισμός) παρατηρούνται συχνά σε ασθενείς που λαμβάνουν Alemtuzumab. Η επίπτωση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών του θυρεοειδούς ήταν σπάνια. Ένα εκτενές πρόγραμμα διαχείρισης του κινδύνου με συχνή παρακολούθηση εργαστηριακών εξετάσεων θα εφαρμοστεί για να υποστηρίξει την έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση αυτών των αυτοάνοσων συμβάντων.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Αlemtuzumab είναι αντιδράσεις σχετιζόμενες με την έγχυση (συμπεριλαμβανομένου του πονοκεφάλου, εξανθήματος, πυρετού, ναυτίας, κνίδωσης, κνησμού, ερυθήματος και κόπωσης), λοιμώξεις (ανώτερου αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος), λεμφοπενία και λευκοπενία.
Το Alemtuzumab αντενδείκνυται σε ασθενείς που πάσχουν από λοίμωξη με τον Ιό Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV).

Συνταγογραφικές ή περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το Alemtuzumab για ασθενείς στην ΕΕ θα είναι διαθέσιμες στο: http://ec.europa.eu/health/documents/community-register/html/alfregister.htm

Για πλήρεις συνταγογραφικές ή περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το Teriflunomide για ασθενείς στην ΕΕ, παρακαλούμε επισκεφθείτε:
http://ec.europa.eu/health/documents/community-register/html/h838.htm

 
Κυφοπλαστική: Άμεση αποκατάσταση των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 24 Σεπτέμβριος 2013 09:01

Άριστα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των καταγμάτων (κυρίως οστεοπορωτικών) της σπονδυλικής στήλης έχει η εφαρμογή της κυφοπλαστικής και στη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης, όσον αφορά τον ισχυρό πόνο, ξεπερνά το 95%, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται οριστικά και τα συνεπακόλουθα προβλήματα του ασθενούς όπως η αναπνευστική δυσλειτουργία, η καθήλωση στο κρεβάτι, η ψυχολογική κατάπτωση κ.λπ.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου (που είναι ελάχιστα επεμβατική και απαιτεί τομή στο δέρμα μόλις ενός χιλιοστού), στη χώρα μας παρουσιάστηκαν στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής, τον περασμένο Ιούνιο.

«Η κυφοπλαστική «παντρεύει» την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας με την δεξιότητα και ικανότητα του νευροχειρουργού σπονδυλικής στήλης και έχει άριστα αποτελέσματα» αναφέρει ο νευροχειρουργός-χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης, Γραμματέας της Παγκόσμιας Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης, που εφαρμόζει τη μέθοδο στην Ελλάδα από το 2004 και προσθέτει: «Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και απαιτεί χειρουργική τομή μόλις ενός χιλιοστού και νοσηλεία για τον ασθενή λιγότερο από 24 ώρες».

ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟΔΟΣ

Πριν από την χειρουργική επέμβαση ο ασθενής υποβάλλεται σε ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνιση (Αξονική- Μαγνητική Τομογραφία), προκειμένου να γίνει ακριβής καταγραφή του κατάγματος του σπονδύλου.

Στη συνέχεια ο εξειδικευμένος χειρουργός από τομή ενός χιλιοστού στο δέρμα και με τη βοήθεια της ακτινοσκοπικής καθοδήγησης προσεγγίζει το κάταγμα. Με βελόνα εισάγει ένα ειδικό μπαλόνι στο σπονδυλικό κάταγμα το οποίο εκτεινόμενο ανατάσσει το κάταγμα και δημιουργεί μια κοιλότητα μέσα στον σπόνδυλο. Ακολουθεί έγχυση ειδικού σκληρυντικού υλικού στην κοιλότητα του σπονδύλου και το μπαλόνι απομακρύνεται.

«Η όλη επέμβαση διαρκεί περίπου 15 λεπτά για κάθε κάταγμα σπονδύλου. Ο πόνος του κατάγματος υποχωρεί αμέσως. Ο ασθενής , μετά την επέμβαση, παραμένει για λίγο υπό παρακολούθηση στο χώρο ανάνηψης» τονίζει ο κ Πολυθοδωράκης και καταλήγει « Λίγη ώρα μετά την επέμβαση ο ασθενής κινητοποιείται πλήρως και στο Νοσοκομείο παραμένει λιγότερο από 24 ώρες».

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι ασθενείς έχουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο σε ποσοστό που ξεπερνά το 95%, ενώ με την κυφοπλαστική αντιμετωπίζουν και τα συνεπακόλουθα προβλήματα που προκαλεί το κάταγμα του σπονδύλου.

Στο σπίτι ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις συνήθεις δραστηριότητες του άμεσα χωρίς να χρειάζεται παραμονή στο κρεβάτι ή εφαρμογή ζωνών και κηδεμόνων. Ωστόσο ενέργειες που απαιτούν αυξημένη προσπάθεια π.χ. σήκωμα μεγάλου βάρους, πρέπει να αποφεύγοντα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Οι ασθενείς με επώδυνα οστεοπορωτικά κατάγματα (παρατεταμένα προβλήματα πόνου, δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες και συνεχώς επιδεινούμενη κύφωση) είναι αυτοί που μπορούν να επωφελούνται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες στις Η.Π.Α. το 29% των γυναικών, και το 18% των ανδρών ηλικίας 45-79 χρόνων παρουσιάζουν κάποιου βαθμού οστεοπόρωση.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πάθηση προσβάλλει μία στις τρείς γυναίκες ηλικίας 60-70 χρόνων και δύο στις τρεις ηλικίας άνω των 80 ετών.

Σήμερα στη Ελλάδα υπολογίζεται πως περίπου 400.000 γυναίκες άνω των 50 χρόνων πάσχουν από βαριά οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης που συνοδεύεται από κατάγματα σπονδύλων. Ο αντίστοιχος αριθμός ανδρών με βαριά οστεοπόρωση υπολογίζεται σε περίπου 50000.

Στις Η.Π.Α. έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 1.500.000 νέα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης. Τα 750.000 από αυτά συμβαίνουν στην Σπονδυλική Στήλη.

Όταν σε ένα σπόνδυλο συμβαίνει κάταγμα, το σύνηθες ορθογώνιο σχήμα του οστού συμπιέζεται προκαλώντας πόνο. Αυτά τα συμπιεστικά κατάγματα μπορεί να συμβαίνουν σε ένα ή σε περισσότερους σπονδύλους στην σπονδυλική στήλη και είναι σύνηθες επακόλουθο της οστεοπόρωσης.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα κατάγματα αυτά αντιμετωπιζόντουσαν με κατάκλιση, αναλγητικά φάρμακα και κηδεμόνες Σπονδυλικής Στήλης.

 

Πληροφορίες

Τηλ: 210-6826-030
URL: www.brain-spine.gr

 
"Μαθήματα Ζωής": Για το Πένθος και την Απώλεια PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 24 Σεπτέμβριος 2013 08:56

Τα "Μαθήματα Ζωής" έχουν έναν φιλόδοξο σκοπό. Να αποστιγματίσουν το πένθος και την απώλεια. Να θυμίσουν στον κόσμο πόσο ζωτικής σημασίας είναι το να εκφράζουμε -ενήλικες και παιδιά - το πένθος μας, και πόσο καταστροφικό και επικίνδυνο είναι όταν δεν το κάνουμε.

Το όνομα μας, «Μαθήματα Ζωής», είναι εμπνευσμένο από ομώνυμο βιβλίο της Elisabeth Kubler Ross & του David Kessler. Οι δύο αυτοί άνθρωποι αφιέρωσαν τη ζωή τους και το έργο τους σε θέματα που αφορούν το πένθος και την απώλεια. Όπως γράφει και η ίδια η Kubler-Ross, στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Μαθήματα Ζωής» : «Τα μαθήματα αυτά είναι οι ύστατες αλήθειες γύρω από τη ζωή μας• είναι τα μυστικά της ίδιας της ζωής. Θέλησα να γράψω ένα ακόμη βιβλίο, όχι για το θάνατο και την πορεία προς αυτόν, αλλά για τη ζωή και τις διαδρομές της.»

Και εμείς με τη σειρά μας, στα «Μαθήματα Ζωής», υποσχόμαστε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε να για να βοηθήσουμε τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενηλίκους που αντιμετωπίζουν απώλειες στη ζωή τους παρέχοντάς τους, τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να βοηθηθούν αποτελεσματικά.

Προς το παρόν θα μας βρείτε εδώ:

https://www.facebook.com/pages/%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%96%CF%89%CE%AE%CF%82/542830382467732?hc_location=stream

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 157
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter