Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
Κίνα: Δημιουργία εμβρύων από βλαστοκύτταρα PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 01 Φεβρουάριος 2013 15:28

Μία ρηξικέλευθη μέθοδο γονιμοποίησης που θα ανατρέψει τα πάγια δεδομένα στην αναπαραγωγή υπόσχεται πως θα παρουσιάσει η Διεθνής Διάσκεψη για την Διατήρηση της Γονιμότητας Ασθενών με Καρκίνο. Το συνέδριο, που θα λάβει χώρα στις αρχές του 2013 στο Hong Kong, θα διδάξει, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, την δημιουργία σπέρματος και ωαρίων από δερματικά κύτταρα χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνικές καλλιέργειας κυττάρων IPS και διαφοροποίησης γαμετών που πρόσφατα τελειοποιήθηκαν.

Ομιλητής-κλειδί θα είναι ο Katsuhiko Hayashi από το Πανεπιστήμιο του Kyoto της Ιαπωνίας ο οποίος νωρίτερα αυτό τον χρόνο, πειραματιζόμενος σε ποντικούς, κατόρθωσε να δημιουργήσει υγιή νεογνά από πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPSCs). Ο Hayashi και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι μπορούν να δημιουργήσουν αρχέγονα γενετικά κύτταρα (PGCs), που αποτελούν την πρώιμη μορφή των αναπαραγωγικών κυττάρων, είτε χρησιμοποιώντας εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα είτε μετατρέποντας σωματικά κύτταρα σε βλαστοκύτταρα. "Η επιτυχία του πειράματος υποδηλώνει την ομοιότητα των κυττάρων που δημιουργήσαμε με τα αρχέγονα γενετικά κύτταρα που υπάρχουν στο σώμα μας, αλλά είναι δύσκολο να μελετηθούν λόγω της σπανιότητας τους. Είμαστε σε θέση τώρα να μελετήσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη τους, οι οποίοι αναμένουμε να είναι ίδιοι και στους ανθρώπους", τονίζει ο Hayashi.

Προφανώς, η εφαρμογή της τεχνικής αυτής προσκρούει σε πολυάριθμα νομικά και ηθικά εμπόδια. Η καταγωγή των εμβρύων που θα προκύψουν από την μέθοδο θα αποτελεί ένα αίνιγμα, καθώς το ωάριο και το σπερματοζωάριο που θα χρησιμοποιηθούν θεωρητικά μπορούν να προέρχονται από ένα και το αυτό άτομο ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα αυτονόητα δεδομένα στην αναπαραγωγή. Από την άλλη, η πολλά υποσχόμενη αυτή μέθοδος δίνει ελπίδα για λύση σε δύσκολα προβλήματα υπογονιμότητας.


Πηγή: Bioegde & New Scientist


Κυριακή Μιχαήλ - Stagiaire ΕΕΒ
 
Αυστραλία: Μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού για διατήρηση της γονιμότητας PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 01 Φεβρουάριος 2013 15:23

Η μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όπως και η κατάψυξη ωαρίων για να διατηρηθεί η γονιμότητα των γυναικών που διανύουν την τέταρτη και πέμπτη δεκαετία της ζωής τους. Ωστόσο, ειδικοί στην εξωσωματική γονιμοποίηση υποστηρίζουν ότι αυτή η λύση θα προσφέρεται μόνο στις γυναίκες των οποίων η γονιμότητα απειλείται από ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Πρόσφατα μια κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι είχε προβεί στη συγκεκριμένη διαδικασία σε μία 43χρονη γυναίκα. Το 2005 πριν αρχίσει θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού από τον οποίο έπασχε, είχε ληφθεί ωοθηκικός ιστός και στη συνέχεια επανεμφυτεύτηκε επιτρέποντας τη γυναίκα να έχει πάλι φυσική ωορρηξία. Τώρα η γυναίκα είναι έξι εβδομάδων έγκυος, και είναι η 20η περίπτωση στον κόσμο και η πρώτη στην Αυστραλία όπου επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη μέσω αυτής της πρωτοποριακής τεχνικής.

Ενώ η διαδικασία σημαίνει ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να αντιστραφεί, ειδικοί πάνω σε θέματα γονιμότητας έχουν δηλώσει ότι η ψύξη ωοθηκικού ιστού είναι ακόμη σε πολύ πειραματικό στάδιο ώστε να προσφερθεί σε γυναίκες νεότερης ηλικίας οι οποίες δεν είναι έτοιμες να μείνουν έγκυες αλλά θα ήθελαν να έχουν ανοικτή αυτή την επιλογή στο μέλλον. Αν και η τεχνική καθυστερεί την εμμηνόπαυση δεν σημαίνει ότι την αναβάλλει επ' αόριστον. Η διαδικασία κατάψυξης θα μπορούσε επίσης να βλάψει την ποιότητα των ωαρίων, αλλά η τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνική, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Ισραήλ, προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες με ενδομητρίωση και άλλες γυναίκες που κινδυνεύουν από πρόωρη εμμηνόπαυση.


Πηγή: The Sydney Morning Herald


Κωνσταντία Λόγα - Stagiaire EEB
 
Η.Π.Α.: Αισθητική επέμβαση με βλαστοκύτταρα κατέληξε στην ανάπτυξη οστών στα μάτια μιας γυναίκας PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 01 Φεβρουάριος 2013 15:19

Μια γυναίκα από το Λος Άντζελες αφού υποβλήθηκε σε μη δοκιμασμένη αισθητική χειρουργική επέμβαση "λίφτινγκ", που χρησιμοποιεί βλαστικά κύτταρα ενηλίκων για την αναζωογόνηση του δέρματος, κατέληξε με θραύσματα οστών ενσωματωμένα γύρω από το δεξί της μάτι, τα οποία έκαναν παράξενους θορύβους κρότου και προκάλεσαν ιδιαίτερο πόνο. Το περιστατικό δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American. Η περίπτωση επισημαίνει τους κινδύνους μη δοκιμασμένων αισθητικών διαδικασιών βασισμένων σε βλαστικά κύτταρα που γίνονται όλο και περισσότερο συνηθισμένες σε κλινικές των ΗΠΑ.

Το 2009, η γυναίκα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αξίας $20.000 σε μια κλινική του Beverley Hills. Οι χειρουργοί απομόνωσαν μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα από το κοιλιακό της λίπος -κύτταρά που μεταξύ άλλων ιστών, μπορούν να γίνουν οστό, χόνδρος και λίπος - πριν από την έγχυση τους στο δέρμα γύρω από τα μάτια της. Τα βλαστικά κύτταρα θα ανανέωναν το δέρμα ,μετασχηματίζοντας το σε νέο δερματικό ιστό απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που διεγείρουν άλλα κύτταρα του δέρματος να πολλαπλασιαστούν. Όμως οι χειρουργοί χρησιμοποίησαν και ενέσιμες θεραπείες για την μείωση των ρυτίδων. Οι θεραπείες αυτές αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται από τους κυτταρικούς βιολόγους για να ωθήσουν τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα να γίνουν οστά. Αυτή η αλληλεπίδραση πιθανώς είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικρών οστών στη σάρκα γύρω από τα μάτια της γυναίκας, σύμφωνα με τον χειρουργό που αφαίρεσε τα θραύσματα τρεις μήνες αργότερα.

Όλο και περισσότερες κλινικές προσφέρουν μη δοκιμασμένες θεραπείες βλαστοκυττάρων για μια σειρά αισθητικών και ιατρικών διαδικασιών, ενώ ο FDA αγωνίζεται να ασκήσει πίεση στη χρήση τέτοιων θεραπειών. Οι μη εγκεκριμένες θεραπείες είναι επικίνδυνες για τους καταναλωτές, και θα μπορούσαν επίσης να καταστήσουν δυσκολότερο για τους ερευνητές βλαστοκυττάρων να λάβουν χρηματοδότηση, δεδομένου ότι οι ιδιωτικές κλινικές στιγματίζουν τον τομέα.

 

Πηγή: The Scientist

 

Χαϊδίτσα-Ίνα Μπούζη - Stagiaire EEB
www.bioethics.gr

 
ΕΟΦ: Πιθανή αναστολή του DIANE-35 (Gynofen 35 στην Ελλάδα) PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 01 Φεβρουάριος 2013 09:52

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώνει για το DIANE-35 και τα γενόσημά του, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής.

Ο Γαλλικός οργανισμός φαρμάκων (ANSM) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναστείλει, μέσα σε τρείς μήνες, την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου Diane 35 (οξική κυπροτερόνη 2 mg, αιθινυλοιστραδιόλη 35 μικρογραμμάρια) καθώς και όλων των προϊόντων με την ίδια σύσταση και τα οποία χρησιμοποιούνται στη Γαλλία για τη θεραπεία της ακμής.

Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλη την Ευρώπη. Έχουν εγκριθεί σε επίπεδο κρατών μελών εδώ και πολλά χρόνια. Στη Γαλλία, είναι εγκεκριμένα μόνο για τη θεραπεία της ακμής, αλλά σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη έχουν επίσης εγκριθεί για την θεραπεία της ακμής σε γυναίκες που επιθυμούν να λαμβάνουν από του στόματος αντισύλληψη, καθώς και σε άλλες δερματολογικές καταστάσεις.

Η Γαλλική ανακοίνωση ακολουθεί την ανασκόπηση από το Γαλλικό Οργανισμό Φαρμάκων (ANSM) δεδομένων τα οποία είναι ήδη γνωστά. Ο ANSM έκρινε ότι το Diane 35 και τα γενόσημά του ενέχουν τον κίνδυνο θρομβοεμβολής ο οποίος είναι γνωστός εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία της ακμής ήταν μόνο μέτρια και ότι είναι διαθέσιμες εναλλακτικές θεραπείες για την ακμή. Επιπλέον, η ANSM σημείωσε ότι αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως εκτός ενδείξεων (off-label) ως αντισυλληπτικά.

Παρά το γεγονός ότι τα κράτη μέλη μπορούν να προβούν σε μονομερείς ενέργειες για να αναστείλουν την άδεια κυκλοφορίας ενός φαρμάκου, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί να υπάρχει μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση σε αυτές τις περιπτώσεις. Η Γαλλία έχει ήδη δηλώσει ότι θα ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να πραγματοποιήσει μια πανευρωπαϊκή αναθεώρηση του Diane 35 και των γενοσήμων του. Όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων λάβει την κοινοποίηση, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης - Αξιολόγησης του Κινδύνου (PRAC), θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους αυτών των φαρμάκων και θα δώσει μια σύσταση σχετικά με το εάν οι άδειες κυκλοφορίας τους θα πρέπει να τροποποιηθούν, να ανασταλούν ή να ανακληθούν, προς το συμφέρον όλων των ασθενών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν αναμονή του αποτελέσματος της επανεξέτασης από την PRAC, οι γυναίκες που λαμβάνουν σήμερα Diane 35 ή ένα από τα γενόσημά του συνιστάται να μην σταματήσουν τη λήψη του φάρμακου. Εάν μια γυναίκα έχει οποιοδήποτε ερώτημα, μπορεί να το συζητήσει με τον ιατρό της.

Σημειώσεις

 1. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το προϊόν Gynofen 35 με την ίδια σύσταση. Ενδείκνυνται για την ακμή και τον δασυτριχισμό. Αν και έχει αντισυλληπτική δράση δεν πρέπει να λαμβάνεται αποκλειστικά για τέτοιο σκοπό. Προειδοποιήσεις και αντενδείξεις για τον κίνδυνο θρομβοεμβολής υπάρχουν στα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
 2. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναθεώρηση της PRAC θα δημοσιεύουν μετά την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής στις 4-7 Φεβρουαρίου 2013.
 3. Πληροφορίες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην ιστοσελίδα: www.ema.europa.eu
 
Σημαντική ελπίδα για Μυοκαρδιακή Αναγγέννηση η κυτταρική θεραπεία PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 31 Ιανουάριος 2013 11:07

Σημαντική ελπίδα για το μέλλον στον τομέα της μυοκαρδιακής αναγέννησης με κυτταρικές θεραπείες, μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα πρόσφατων κλινικών μελετών.

Σύμφωνα με αυτά μείωση μέχρι και 30% της ουλής του εμφράγματος επιτυγχάνουν τα προγονικά καρδιακά κύτταρα (cardiac stem cells) που προέρχονται από το ίδιο το πάσχον μυοκάρδιο, όταν υποστούν ειδική επεξεργασία και επαναχορηγηθούν στην πάσχουσα καρδιά!!!

Την αποκάλυψη αυτή, έκανε σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Ερευνας Καρδιακής Ανεπάρκειας κ. Σταμάτης Αδαμόπουλος

«Τα αποτελέσματα των κλινικών εφαρμογών, τόνισε ο κ Αδαμόπουλος, προς το παρόν δείχνουν ότι η χορήγηση προγονικών κυττάρων του μυελού των οστών από ενηλίκους ή προγονικών κυττάρων που απομονώνονται από την ίδια την καρδιά, είναι ικανή να επιφέρει βελτίωση της λειτουργικότητάς της.

Μάλιστα τα προγονικά καρδιακά κύτταρα (cardiac stem cells) που προέρχονται από το ίδιο το πάσχον μυοκάρδιο οταν υποστούν ειδική επεξεργασία και επαναχορηγηθούν στην πάσχουσα καρδιά φαίνεται, από μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ότι μειώνουν μέχρι και 30% την ουλή του εμφράγματος».

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας του Παν/ου Αθηνών κ. Ιωάννη Τερροβίτη «το ενδιαφέρον των ερευνητών εστιάζεται και στη χρήση αλλογενών κυττάρων (από μη συμβατό δότη), χωρίς την ανάγκη ταυτόχρονης χορήγησης ανοσοκατασταλτικής αγωγής, η οποία σε πειραματικές μελέτες έχει αποδειχθεί ασφαλής και εξίσου αποτελεσματική με τη χρήση αυτόλογων κυττάρων (κυττάρων που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή)».

Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο κ Τερροβίτης ήδη μια μελέτη φάσεως ΙΙ με χρήση αλλογενών καρδιακών κυττάρων μετά από πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου, έχει λάβει έγκριση από τον FDA και ξεκίνησε πρόσφατα.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ - «ΤΕΧΝΗΤΗ ΚΑΡΔΙΑ»

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σύνδρομο το οποίο σχετίζεται με κακή ποιότητα ζωής, έχει αρκετά υψηλό κόστος και είναι δυνητικά θανατηφόρο. Στην πραγματικότητα, 30-40% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν στον πρώτο χρόνο από την πρώτη τους εισαγωγή στο νοσοκομείο, θνητότητα μεγαλύτερη και από τις πιο βαριές μορφές καρκίνου. Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί την κύρια αιτία εισόδου στο νοσοκομείο ασθενών πάνω από τα 65 χρόνια.

Παρά τις βελτιώσεις της τελευταίας 20ετίας στην φαρμακευτική αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και παρά την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας στην καρδιολογία σημαντικό ποσοστό ασθενών παρουσιάζει επιδείνωση της νόσου με πολλαπλές εισαγωγές στο νοσοκομείο και υψηλή θνητότητα. Απαξ και ο ασθενής εισαχθεί στο νοσοκομείο με απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα επανεισαγωγής, η οποία ανέρχεται στο 20% τον πρώτο μήνα και στο 50% το πρώτο 6μηνο, διατρέχει 10πλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τον μη νοσηλευόμενο ασθενή και επιβαρύνει οικονομικά τα συστήματα υγείας. Οι νοσηλείες των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια απαιτούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

«Η μεταμόσχευση καρδιάς αποτελεί την πλέον δόκιμη θεραπεία στους ασθενείς αυτούς καθώς επιμηκύνει σημαντικά τη ζωή τους (μέση επιβίωση πάνω από 12 χρόνια) και προσφέρει εντυπωσιακή βελτίωση στην ποιότητα ζωής, σε βαθμό που πάνω από το 50% των μεταμοσχευμένων επιστρέφουν στην εργασία τους και συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και 5 χρόνια μετά» τόνισε ο διευθυντής καρδιολογίας του «Ευαγγελισμού» κ. Αντώνης Σιδέρης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι μεταμοσχεύσεις, παγκοσμίως δεν υπερβαίνουν τις 5500-6000 όταν μόνο στις ΗΠΑ οι ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια ανέρχονται στις 300.000. Μάλιστα οι ασθενείς κάτω των 75 χρόνων, που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μεταμόσχευση ή μηχανική υποστήριξη, φτάνουν τις 150000.

Αντίστοιχα στη χώρα μας οι ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια κυμαίνονται μεταξύ 10.000 και 20000 και κάτω των 75χρόνων, που θα μπορούσαν θεωρητικά να ωφεληθούν από μεταμόσχευση ή μηχανική υποστήριξη, 5000.

«Ως εκ τούτου η ανάγκη προσφοράς στον ολοένα αυξανόμενο αυτό πληθυσμό θεραπειών πέραν της μεταμόσχευσης είναι πλέον διεθνώς άκρως επιτακτική» υπογράμμισε ο συντονιστής διευθυντής καρδιολογίας στο «Ελπίς» κ. Αθανάσιος Τρίκας.

Παρεμπιπτόντως, στην Ελλάδα η μεταμόσχευση καρδιάς γνωρίζει τους τελευταίους μήνες καινούρια άνθιση με την πραγματοποίηση 17 μεταμοσχεύσεων μέσα σε 7 μήνες.

Η ανάγκη, λοιπόν, εξεύρεσης λύσης για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου έδωσε ώθηση στην τεχνολογική εξέλιξη και εφαρμογή των συσκευών χρόνιας μηχανικής υποστήριξης (assist devices), των κοινώς ονομαζόμενων "τεχνητών καρδιών". Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται είτε σαν γέφυρα για μεταμόσχευση (bridge to transplantation), εξασφαλίζοντας έτσι χρόνο μέχρι την ανεύρεση του πολυπόθητου κατάλληλου μοσχεύματος, είτε σαν καταληκτική θεραπεία σε ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση (destination therapy) και στους οποίους πριν μερικά χρόνια τα θεραπευτικά μας όπλα θα είχαν εξαντληθεί. Η μακροχρόνια μηχανική υποβοήθηση όχι μόνο αυξάνει την επιβίωση των ασθενών αυτών αλλά βελτιώνει και την ποιότητα ζωής τους.

Η χρήση των συσκευών μηχανικής υποβοήθησης διαδίδεται με εξαιρετική ταχύτητα έτσι ώστε το 40% των ασθενών που μεταμοσχεύονται να υποστηρίζεται ήδη μηχανικά πριν την μεταμόσχευση.

Η ετήσια επιβίωση ασθενών που φέρουν συσκευές μηχανικής υποστήριξης σαν γέφυρα για μεταμόσχευση πλησιάζει το 90% και ουσιαστικά δεν διαφέρει από την ετήσια επιβίωση ασθενών μετά από μεταμόσχευση καρδιάς.

Με αυτό το δεδομένο, το ενδεχόμενο να υποκαταστήσουν οι "τεχνητές καρδιές" την μεταμόσχευση, δίνοντας λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων, δεν θεωρείται πλέον εξέλιξη που αφορά στο μακρινό μέλλον, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος καρδιολόγος του τμήματος καρδιακής ανεπάρκειας-μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο κ. Σταμάτης Αδαμόπουλος. Ήδη βρισκόμαστε στα μηχανήματα 3ης γενιάς και η καλπάζουσα τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει την παραπάνω πρόβλεψη, καθώς πλήρως εμφυτεύσιμες, μικρότερες και αποτελεσματικότερες συσκευές άρχισαν να δοκιμάζονται.

Αλλά και στην περίπτωση που οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται σαν καταληκτική θεραπεία και που αφορούν ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με συμπαρομαρτούντα προβλήματα όπως η πνευμονική υπέρταση ή η νεφρική δυσλειτουργία ή η παχυσαρκία, η ετήσια επιβίωση ολοένα και βελτιώνεται ανερχόμενη με τα σημερινά δεδομένα στο 75%. Στην αύξηση αυτή της επιβίωσης συμβάλλουν 3 παράγοντες: η τεχνολογική πρόοδος, η καλύτερη γνώση της λειτουργίας και των επιπλοκών των συσκευών αυτών και η ορθολογικότερη επιλογή των κατάλληλων ασθενών.

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, μετά από αξιολόγηση των τεχνολογικών εξελίξεων και των νεότερων κλινικών δεδομένων, αναβάθμισε πρόσφατα στις κατευθυντήριες οδηγίες της την ένδειξη για εμφύτευση των συσκευών αυτών σε ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, δίνοντας μάλιστα έμφαση στην έγκαιρη παρέμβαση πριν επιδεινωθεί η κατάσταση των ασθενών με την εμφάνιση δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας, νεφρικής ή/και ηπατικής δυσλειτουργίας. Με την ανάπτυξη δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας και επομένως με την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης όχι μόνον της αριστεράς αλλά και της δεξιάς κοιλίας, η 6μηνη επιβίωση πέφτει από το 85-90% στο 55-60%.

«Για το λόγο αυτό οι ασθενείς θα πρέπει άμεσα να παραπέμπονται στα τεταρτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα», όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής καθηγητή καρδιολογίας Παν/ου Αθηνών κ. Γεράσιμος Φιλιππάτος.

 
Δωρεάν πρόγραμμα Υποστήριξης για Άνεργους και Υποαπασχολούμενους Πολίτες στην Αττική PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 24 Ιανουάριος 2013 12:51

Ο χώρος δημιουργικής έκφρασης και ψυχικής ανάπτυξης «Σύνθεση» σχεδίασε ένα πρόγραμμα Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Άνεργων και Υποαπασχολούμενων Πολιτών του Νομού Αττικής, που το προσφέρουν εθελοντικά, θέλοντας να συμβάλλουν στην προσπάθεια ανάκαμψης του τόπου μας.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών για ψυχολογική υποστήριξη και ενδυνάμωση των συμμετεχόντων ώστε να είναι ευέλικτοι και προσαρμοστικοί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που παρατηρούνται κατά τις περιόδους οικονομικής κρίσης καθώς και στην ανάδυση και διερεύνηση των επαγγελματικών ικανοτήτων και αξιών τους.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: από Τετάρτη, 6 Μαρτίου έως 22 Μαϊου 2013, με δυνατότητα παράτασης έως το τέλος Ιουνίου.

Ώρες διεξαγωγής: 5.00μ.μ. – 7.00μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος και τον τρόπο διεξαγωγής του υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.synthesi.com.gr.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή να τηλεφωνήσουν στο 210 6015498.

 
Το πρώτο DNA τεστ Παχυσαρκίας – Διαχείρισης Βάρους αποκλειστικά στα φαρμακεία PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 24 Ιανουάριος 2013 12:36

dna-test-pahisarkiasΤο πρώτο DNA τεστ Παχυσαρκίας – Διαχείρισης Βάρους, η πιο αξιόπιστη προσέγγιση για την απώλεια βάρους, διατίθεται τώρα αποκλειστικά στα φαρμακεία της χώρας μας από την εταιρεία Genomed.

To test περιλαμβάνει γονιδιακό έλεγχο και εξατομικευμένο διαιτολόγιο 2 μηνών.

Ο γονιδιακός έλεγχος πραγματοποιείται σε συνεργασία με διεθνή πιστοποιημένα εργαστήρια και την Research Diagnostics (τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Αθηνών), του οποίου Επιστημονικός Υπεύθυνος και υπογράφων τις απαντήσεις είναι ο Δρ. Νικόλαος Δρακούλης, ιατρός, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η διαχείριση της παχυσαρκίας μέσω του γονιδιακού ελέγχου έχει αποτέλεσμα την απώλεια, τον έλεγχο και τη διατήρηση του σωματικού βάρους, προσδιορίζοντας τις θρεπτικές ανάγκες που έχει ο κάθε οργανισμός. Έτσι, ο θερμιδικός περιορισμός, που απαιτείται ρυθμίζεται βάσει αυτών των αναγκών, χωρίς την επιβάρυνση της υγείας.

Τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αποθήκευση και κατανομή του λίπους στο σώμα καθώς και το πόσο εύκολα ο λιπώδης ιστός ( λίπος) μετατρέπεται σε ενέργεια καταναλώνοντας θερμίδες (μεταβολισμός).

Τα 91 γονίδια που εξετάζει το τεστ, αφορούν:

 • Διατροφική Συμπεριφορά και Μεταβολισμός (Αίσθηση πείνας και κορεσμού, θερμιδικό ενεργειακό ισοζύγιο)
 • Δυσανεξία στη λακτόζη
 • Φλεγμονώδη Απόκριση και Παχυσαρκία
 • Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (Διαμόρφωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και εναπόθεσης γλυκόζης)
 • Ανταπόκριση στη Λήψη Τροφής /Αίσθημα Ανταμοιβής (Διέγερση νευρικών κυττάρων για ρύθμιση κατανάλωσης ποσότητας τροφής)
 • Διατροφική Γονιδιωματική
 • Διεργασία λιπόλυσης (ανωμαλία εναπόθεσης λίπους) και παραγωγής θερμότητας
 • Ικανότητα αντιοξείδωσης – αποτοξίνωσης
 • Μεταβολισμό λιπιδίων & ομοκυστεΐνης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία του τεστ είναι απλή και εύκολη. Μετά την αγορά του από το φαρμακείο, ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει μόνος του δείγμα από το εσωτερικό του μάγουλου με αποστειρωμένη μπατονέτα που περιλαμβάνεται στο κουτί ακολουθώντας τις οδηγίες), συμπληρώνει τη φόρμα στοιχείων εντολέα και την στέλνει στην εταιρεία Genomed. Μετά από 15 ημέρες λαμβάνει τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου και εξατομικευμένο διαιτολόγιο, το οποίο σχεδιάζεται από εξειδικευμένους κλινικούς διαιτολόγους, που έχουν μελετήσει τις αρχές της Διατροφικής Γονιδιωματικής, βασίζεται στη Μεσογειακή Διατροφή και είναι διάρκειας 2 μηνών. Νέο διαιτολόγιο μπορεί να σχηματιστεί μετά το τέλος των 2 μηνών, ύστερα από ζήτηση του ενδιαφερόμενου, χωρίς να επαναληφθεί ο γονιδιακός έλεγχος, διότι η έκφραση των γονιδίων που έχουν ελεγχθεί δεν αλλάζει.

Αποκλειστικά στα φαρμακεία με ενδεικτικό κόστος 249 €. Περισσότερες πληροφορίες στο site www.genomed.gr ή στο τηλέφωνο. 210 9319050.

 
Ανοιχτή Ρινοπλαστική: Καλή Αναπνοή-Όμορφη Μύτη PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 22 Ιανουάριος 2013 12:58

Άριστα αποτελέσματα στις επεμβάσεις αποκατάστασης της μύτης, είτε για λόγους υγείας είτε για αισθητικούς, δίνει η νέα τεχνική της ανοιχτής ρινοπλαστικής.

Αυτό τονίζεται στα συμπεράσματα του παγκοσμίου συνεδρίου «The Cutting Edge 2012» το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πλαστικών χειρουργών απ όλο τον κόσμο.

«Η τεχνική είναι απλή και δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Με μια μικρή τομή στο κάτω τμήμα τις μύτης εκεί που ενώνεται με το άνω χείλος (στυλίδα) ανασπάται το δέρμα προς τα πάνω και έτσι ο γιατρός αποκτά άμεση πρόσβαση σε όλες τις υποδομές του ρινικού σκελετού (οστέινο και χόνδρινο τμήμα και βλενογόνο)», τονίζει ο πλαστικός χειρουργός Δρ Αθανάσιος Αθανασίου, ο οποίος εξειδικεύεται στην ανοιχτή ρινοπλαστική.

Ανάλογα με την εμπειρία του γιατρού υπάρχει πλήθος μοσχευμάτων, από το διάφραγμα, από το χόνδρινο τμήμα του αυτιού, από το πλευρό του θωρακικού τοιχώματος, από την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χειρουργός και να δώσει λύση και στο πιο απαιτητικό και δύσκολο πρόβλημα αποκατάστασης.

Οι νέες τεχνικές αναδημιουργίας του ρινικού σκελετού σε συνδυασμό με την ανοιχτή προσπέλαση, είναι για τους πλαστικούς χειρουργούς η λεγόμενη ανοιχτή ρινοπλαστική.

«Η φιλοσοφία της ανοιχτής ρινοπλαστικής, αναφέρει ο Δρ Αθανασίου, έγκειται στο γεγονός πως επεμβαίνουμε μόνο σε ότι είναι απαραίτητο, όπου ενδείκνυται, αφαιρώντας ή προσθέτοντας ανάλογα με το πρόβλημα και της ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου. Συνεπώς, μπορούν πια με την μέθοδο της ανοιχτής ρινοπλαστικής να εκτελούνται με ακρίβεια η πιο απαιτητικές ρινοπλαστικές τόσο αισθητικές όσο και αποκατάστασης και να έχουμε πολύ καλά και ακριβή αποτελέσματα».

Ο πλαστικός χειρουργός έχοντας άριστη έκθεση με τον ρινικό σκελετό έχει την δυνατότητα να διαγνώσει άμεσα τυχόν δυσμορφίες και με κατάλληλες τεχνικές να τις διορθώσει.

Με την μέθοδο της κλειστής ρινοπλαστικής ο πλαστικός χειρουργός δεν έχει απόλυτη έκθεση με τον ρινικό σκελετό με συνέπεια ατέλειες που αφορούν κυρίως το κάτω τριτημόριο της μύτης ακρορήνιο να μην έχουν επαρκή και ακριβή διόρθωση.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της ανοιχτής ρινοπλαστικής αποτελεί η ακριβής και ανατομική διόρθωση της έσω ρινικής βαλβίδας με την χρήση μοσχευμάτων παράλληλα του διαφράγματος (spreder,grafts) όπου σε συνδυασμό με την διαφραγματοπλαστική διορθώνει σημαντικά προβλήματα αναπνοής.

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

Η ρινοπλαστική είναι από τις πλέον συχνές επεμβάσεις και καταφεύγουν σε αυτή κάθε χρόνο εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρείται δε επιτυχημένη όταν διορθώνει τόσο το ανατομικό όσο και το λειτουργικό πρόβλημα του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτή.
Το πιο σημαντικό στη ρινοπλαστική είναι το αποτέλεσμα να εναρμονίζεται πλήρως με το σχήμα του προσώπου, να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του (dorsal aesthetic lines), δείχνοντας όσο πιο φυσικό και όχι "πειραγμένο".

Η νέα τάση που έχει διαμορφωθεί απαιτεί όλο και μεγαλύτερη ανάλυση και ακρίβεια στους χειρισμούς και για αυτό υιοθετείται από όλο και περισσότερους γιατρούς παγκοσμίως η τεχνική της ανοιχτής ρινοπλαστικής. Ιδιαιτέρως δε σε περιπτώσεις επανεπέμβασης θεωρείται ο χρυσός κανόνας για τον καθορισμό ενός επιτυχημένου αποτελέσματος.

Αυτοί που υποβάλλονται σε ρινοπλαστική είναι συνήθως νέα άτομα για λειτουργικά προβλήματα υγείας και για αισθητικούς λόγους με αναλογία περίπου 50-50.

Στην κατηγορία όσων υποβάλλονται για λόγους υγείας η αναλογία ανδρών και γυναικών είναι η ίδια. Αντίθετα για αισθητικούς λόγους υπερτερούν οι γυναίκες καθώς η ρινοπλαστική στον τομέα αυτό είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη επέμβαση μετά την αυξητική στήθους και την λιποαναρρόφηση.

Στο συνέδριο έγινε παρουσίαση φωτογραφιών διάσημων ηθοποιών από το Χόλλυγουντ οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε ρινοπλαστική. Μάλιστα προβλήθηκαν και αποσπάσματα από συνεντεύξεις των ηθοποιών , οι οποίοι τόνιζαν για το πόσο καταλυτικό ρόλο έπαιξε αυτό στην καριέρα τους ανεβάζοντας στα ύψη την ψυχολογική τους διάθεση και αυτοεκτίμηση τους γενικότερα.

Ρινοπλαστική σε παιδιά γίνεται μόνο μετά από ατύχημα ή αν υπάρχει γενετής δυσμορφία (πχ λυκόστομα λαγόχειλο κλπ). Στην Ελλάδα ο αριθμός της ρινοπλαστικής για αισθητικούς λόγους είναι συνεχώς αυξανόμενος.

ΧΡΟΝΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η ρινοπλαστική επέμβαση μπορεί είναι γίνει με γενική ή τοπική νάρκωση αλλά και με μέθη. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από το υπάρχον πρόβλημα. Συνήθως είναι από 1,5ώρα με 2,5 ώρες. Υπάρχει πιθανότητα ο ασθενής να μείνει ένα βράδυ στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει πόνος αλλά αυτό που χαρακτηρίζει την επέμβαση είναι μια μικρή δυσφορία στην αναπνοή λόγω εσωτερικού οιδήματος και ενιοτε λόγω χρήσης ελαφρού επιπωματισμού για 24 ώρες περίπου. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να γίνει μετά από 48 ώρες. Ενω το ναρθηκάκι αφαιρείται έπειτα από μια εβδομάδα. Οι επισκέψεις στον γιατρό καθορίζονται ανάλογα με την χειρουργική τεχνική που εφαρμόστηκε. Σημάδια δεν μένουν διότι και στην ανοιχτή ρινοπλαστική οι μικρές τομές γίνονται στην στυλίδα της ρινός με μήκος μερικών χιλιοστών.

 
ΕΦΕΤ: Ανάκληση του εμφιαλωμένου νερού WONDER SPRING PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 18 Ιανουάριος 2013 13:50

wonder-springΗ Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, κατά τη διενέργεια ελέγχων βάσει του προγράμματος «Επίσημος έλεγχος για τα εμφιαλωμένα νερά έτους 2012» (δειγματοληψία και ανάλυση) και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, προέβη σε δειγματοληψία φυσικού μεταλλικού νερού από την Υπεραγορά MOLDOVA MON/ΠH E.Π.E. Αχαρνών 131, Αθήνα.

Το δείγμα, εμφιαλωμένο νερό, προέλευσης Ρουμανίας, από την Firma Producatoare S.C. EUROPEAN DRINKS SA, με ονομασία «WONDER SPRING PRAMEN DIVU ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ», σε συσκευασία των 2 L, με αριθμό παρτίδας SID A 08:56, & ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση 9/10/2013, κρίθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ-ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ διότι ανιχνεύθηκε μικροβιολογικό φορτίο.

Το εν λόγω προϊόν εισάγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Κ.Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ Ε.Π.Ε. που εδρεύει στην οδό Ράμφου 1, Άγιο Ελευθέριο, Αθήνα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και η διαδικασία ελέγχου είναι σε εξέλιξη.

Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν.

 
ΕΦΕΤ: Παρουσία DNA αλόγου σε μοσχαρίσια μπιφτέκια στην ξένη αγορά PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 18 Ιανουάριος 2013 13:45

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό σχετικά με την υπόθεση που προέκυψε ύστερα από σχετικούς ελέγχους της Ιρλανδικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSAI) και αφορά στην παρουσία DNA αλόγου σε μοσχαρίσια μπιφτέκια (beef burgers). Στις 15.01.2013 η Ιρλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSAI) δημοσίευσε τα ευρήματα ελέγχων σύμφωνα με τα οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη DNA αλόγου σε μοσχαρίσια μπιφτέκια (beef burgers) που είχαν παραχθεί από τις επιχειρήσεις Silvercrest Foods και Liffey Meats Ltd στην Ιρλανδία και Anglo Beef Processors t/a Dalepak Foods Hambleton DC στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα παραπάνω προϊόντα είχαν διακινηθεί σε Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο από τις αλυσίδες λιανικής Tesco, Lidl, Aldi, Dunnes Stores και Iceland.

Ο ΕΦΕΤ άμεσα επικοινώνησε με τις αντίστοιχες αρχές της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες ανέφεραν ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελληνική αγορά, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα μέχρι σήμερα στοιχεία σχετικής διερεύνησης από τον ΕΦΕΤ.

Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί το θέμα και ευρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αντίστοιχες αρμόδιες Αρχές. Περισσότερες πληροφορίες για το γεγονός έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ www.efet.gr

 
Πανελλήνια ενημέρωση του κοινού για τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 16 Ιανουάριος 2013 13:53

Μεγάλο, Πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα ξεκίνησε από το Δεκέμβριο του 2012 η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών (Ε.Ο.Ο.Ε.)!

Το πρόγραμμα, το οποίο είχε αφετηρία την πόλη της Πάτρας (2-8 Δεκεμβρίου 2012), διεξάγεται σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Οφθαλμολογικές Εταιρείες της Πάτρας (Οφθαλμολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου – ΟΦ.Ε.Δ.Ε.Π.), της Θεσσαλονίκης (Οφθαλμολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος – Ο.Ε.Β.Ε.), των Ιωαννίνων (Οφθαλμολογική Εταιρεία Κεντρικής Ελλάδος – Ο.Ε.Κ.Ε.) και της Αθήνας (Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία – Ε.Ο.Ε.), με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis.

Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών στα σοβαρά νοσήματα του οφθαλμού, με κεντρικό τίτλο «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη», η οποία έχει σαν στόχο την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας τους και στη χώρα μας, όπως αυτή καταγράφεται από τους ειδικούς τα τελευταία χρόνια. Η ανάληψη της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας πραγματοποιείται με γνώμονα την αναγκαιότητα για άμεση ενίσχυση της ενημέρωσης του Ελληνικού πληθυσμού, με απώτερο στόχο τη συνολική προστασία του αγαθού της όρασης, ειδικότερα, μάλιστα, σε περιοχές με δύσκολη υγειονομική πρόσβαση.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα, διάρκειας ενός έτους (Δεκέμβριος 2012 – Δεκέμβριος 2013), περιλαμβάνει τη διεξαγωγή επιστημονικών Ημερίδων για το τοπικό ιατρικό δυναμικό, καθώς και ενημερωτικών εκδηλώσεων για την έγκυρη ενημέρωση του Κοινού.

Ταυτόχρονα, συμβάλλοντας στη γενική προσπάθεια, η κ. Γεωργία Γερογιάννη και ο κ. Φώτης Φλεβοτόμος, δύο απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) με πρόβλημα όρασης, θα εκθέσουν τα έργα τους σε κάθε επιλεγμένη πόλη (Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αθήνα) στην ειδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών "Eye Create", στοχεύοντας, μέσα από την Τέχνη, στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού στο θέμα της προάσπισης της όρασης. Η συνεργασία πραγματοποιήθηκε με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Επιπλέον, μια από τις κεντρικότερες δράσεις του προγράμματος αποτελεί η διενέργεια δωρεάν προληπτικών και διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων, με τη συμβολή της ειδικής Κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας «ΙΡΙΣ» των Γιατρών του Κόσμου. Οι εξετάσεις στοχεύουν στον έλεγχο σοβαρών νοσημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, όπως το γλαύκωμα, η παιδική αμβλυωπία, οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η αποκόλληση, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, οι διαθλαστικές ανωμαλίες κτλ.

Πέραν των ανωτέρω βασικών πόλεων της εκστρατείας, το κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου θα επισκεφθεί και πλήθος άλλων περιοχών της Ελλάδας καθ' όλη τη διάρκεια του 2013. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στα κατά τόπους πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου, καθώς και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που παραχωρούνται από τους Δήμους των επιλεγμένων πόλεων και των γύρω περιοχών κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Το συνολικό έργο δε θα μπορούσε παρά να «αγκαλιάζει» και την ακριτική Ελλάδα και τους ακρίτες μας, καθώς στις δράσεις του έχει συμπεριλάβει και την «αναδοχή» του Καστελλόριζου τον Ιούνιο 2013, για ένα (1) έτος, όπου το κλιμάκιο των επιστημόνων και των υπολοίπων συνεργαζόμενων φορέων θα συμμετάσχει στην ενημερωτική εκδήλωση του τοπικού κοινού και θα διενεργεί επί τρεις (3) ημέρες δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους. Όσοι διαγιγνώσκονται με σοβαρό οφθαλμολογικό νόσημα που θέτει σε κίνδυνο την όρασή τους, θα παραπέμπονται για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση στην Οφθαλμολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, με την ευγενική υποστήριξη της Novartis.

Η παροχή τέτοιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης σε όλες τις περιοχές, πέραν του προσδιορισμού των ατόμων με άμεση ανάγκη θεραπείας, θα εξυπηρετήσει και έναν άλλο, σημαντικό στόχο: θα βοηθήσει, μέσω των δεδομένων που θα συλλεγούν, στην καταγραφή του προβλήματος ανά περιοχή και θα παράσχει στατιστικά συμπεράσματα για τη γενική Οφθαλμολογική υγεία του πληθυσμού της χώρας μας. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος του προγράμματος και θα αποτελέσουν, ουσιαστικά, το «Προφίλ Οφθαλμολογικής Υγείας» των Ελλήνων για το 2013.

Επόμενοι «σταθμοί» είναι η Θεσσαλονίκη στις 9 – 16 Φεβρουαρίου (πολυχώρος Μύλος), τα Ιωάννινα στις 1 – 8 Ιουνίου (ξενοδοχείο Du Lac), το Καστελλόριζο στις 27 - 30 Ιουνίου (Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μεγίστης) και η Αθήνα στις 12 – 19 Οκτωβρίου 2013 (Ιωνικό Κέντρο Αθηνών).

Με την ευκαιρία έναρξης του Προγράμματος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα συνέντευξη τύπου, στην οποία συμμετείχαν η Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο.Ε., Διευθύντρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός κ. Σταματία – Τίνα Ξηρού, ο γνωστός ηθοποιός και «Πρεσβευτής» του προγράμματος κ. Μανώλης Βακούσης, ο Πρόεδρος Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου κ. Νικήτας Κανάκης, η Εικαστικός, Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας Ακαδημαϊκής Στήριξης και Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) κ. Ουρανία Αναστασιάδου και ο Διευθυντής Επικοινωνίας της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis Hellas κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Αναφερόμενη στις παθήσεις της ωχράς κηλίδας, η κ. Ξηρού τόνισε ότι συνιστούν πλέον σήμερα μια σοβαρότατη «απειλή» για την όραση εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ηλικιακή εκφύλιση (ΗΕΩ) αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των πασχόντων ηλικίας άνω των 60 ετών, το διαβητικό οίδημα της ωχράς αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των ατόμων εργασιακής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ και το οίδημα της ωχράς, που οφείλεται σε θρόμβωση φλεβών του αμφιβληστροειδούς, αποτελεί συχνή αγγειακή αιτία τύφλωσης για τους ενήλικες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, 39 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς, και άλλα 245 εκατομμύρια έχουν εξαιρετικά χαμηλή όραση. Στις ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, ποσοστό σχεδόν 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης πάσχει από αυτές τις παθήσεις.

Ειδικότερα, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί μια σοβαρή οπτική διαταραχή, η οποία, σταδιακά και αναπόφευκτα, οδηγεί στην απώλεια της κεντρικής όρασης, που είναι υπεύθυνη για την αναγνώριση προσώπων, την ανάγνωση, την οδήγηση και άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Η νόσος, η οποία πλήττει με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς τον παγκόσμιο πληθυσμό, υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων και οδηγώντας τους στην πλήρη απώλεια της όρασης, αποτελεί την τρίτη σοβαρότερη αιτία τύφλωσης διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι μέχρι το 2020 ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να διπλασιαστεί, εξαιτίας της δημογραφικής γήρανσης.

Η ΗΕΩ εκδηλώνεται σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση, σε καπνιστές και σε άτομα που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προφυλάξεις. Προστατευτικά δρουν η υγιεινή διατροφή, όπως, π.χ., η κατανάλωση φρούτων και πράσινων πλατύφυλλων λαχανικών, και η πρόσληψη Ω3 λιπαρών, όπως και η χρήση γυαλιών ηλίου έναντι της υπεριώδους και μπλε ακτινοβολίας, καθώς και η διακοπή του καπνίσματος.

Η νόσος εμφανίζεται με δύο μορφές:

 1. Την ξηρά, που είναι η συχνότερη (90% των ασθενών με ΗΕΩ)
 2. Την υγρά, που εμφανίζεται στο 10% των ασθενών με ΗΕΩ

Η ξηρά μορφή αρχίζει με ήπια συμπτώματα μείωσης της όρασης, τα οποία εξελίσσονται αργά, και μπορεί να καταλήξει στη σοβαρότερη μορφή της, που είναι η γεωγραφική ατροφία της ωχράς κηλίδας. Ένα ποσοστό περίπου 30% της ξηράς μορφής μεταπίπτει στην υγρά μορφή. Η υγρά μορφή εξελίσσεται γρήγορα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μείωση της όρασης μέσα σε διάστημα ενός έτους. Ως κύρια αιτία της εμφάνισής της αναγνωρίζεται η δημιουργία νεοαγγείων στο χοριοειδή χιτώνα της περιοχής της ωχράς κηλίδας.

Θεραπεία για την ξηρά μορφή δεν υπάρχει. Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Οι ασθενείς, ωστόσο, πρέπει να ενημερώνονται για τον κίνδυνο μετάπτωσης στην υγρά μορφή, καθώς και για τον πιθανό ρόλο της κατάλληλης διατροφής και λήψης συμπληρωμάτων ειδικών πολυβιταμινούχων σκευασμάτων στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Η υγρά μορφή αντιμετωπίζεται σήμερα με την ενδοϋαλοειδική έγχυση ανασταλτικών παραγόντων του VEGF (παράγων που ενοχοποιείται ως η κύρια αιτία δημιουργίας των παθολογικών αγγείων στην περιοχή της ωχράς), ανέφερε η κ. Ξηρού, με ικανοποιητικά αποτελέσματα για την όραση των ασθενών. Η ενδοϋαλοειδική έγχυση είναι η χορήγηση στο εσωτερικό του ματιού (υαλοειδές) διαφόρων ουσιών με ένεση. Οι ενέσεις αυτές πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους Οφθαλμιάτρους, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Κατά την εφαρμογή των εκχύσεων τηρούνται αυστηροί κανόνες ασηψίας.

Οι ανασταλτικοί παράγοντες του VEGF αποτελούν εξειδικευμένες και εγκεκριμένες θεραπείες, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν, ή ακόμα και να αναστρέψουν, την επιδείνωση της οπτικής οξύτητας. Έναν τέτοιο παράγοντα αποτελεί η ρανιμπιζουμάμπη, η οποία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τις τρεις παθήσεις της ωχράς κηλίδας που απειλούν την όραση, καθώς τα στοιχεία από διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι με τη χρήση της το ποσοστό διατήρησης ή βελτίωσης της όρασης των ασθενών με παθήσεις της ωχράς ανήλθε στο 90%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πενταετούς επιδημιολογικής μελέτης που έλαβε χώρα στη Δανία, από το 2007, έτος έναρξης χρήσης της ρανιμπιζουμάμπης, το ποσοστό τυφλότητας στη χώρα μειώθηκε στο μισό. Η μείωση της τυφλότητας οδηγεί αυτομάτως σε σημαντική περιστολή των εξόδων και της κρατικής δαπάνης, καθώς η τυφλότητα αποτελεί μια από τις πιο πολυδάπανες αναπηρίες. Το τεράστιο άμεσο και έμμεσο ετήσιο κόστος της (επιδόματα, φοροαπαλλαγές, αναπηρικές συντάξεις, βοηθήματα κλπ), τόσο για το κράτος όσο και για τον ασθενή, είναι δυνατό να υπερβεί τα 30.000 Ευρώ.

Ανάμεσα στις άλλες επικίνδυνες για την όραση παθήσεις, κεντρική θέση κατέχει η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία αποτελεί μια χρόνια, προοδευτική διαταραχή του αγγειακού δικτύου του αμφιβληστροειδούς και μια από τις συχνότερες μικροαγγειακές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη. Η πλειοψηφία των ασθενών με μακρόχρονο σακχαρώδη διαβήτη θα αναπτύξει, τελικά, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια σε κάποιο βαθμό.

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (ΔΟΩ) αποτελεί μια μορφή της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και αφορά στη συσσώρευση υγρού στην περιοχή της ωχράς. Το ΔΟΩ μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε φάση εξέλιξης της νόσου και είναι η σημαντικότερη αιτία μείωσης της οπτικής οξύτητας των διαβητικών ασθενών. Εάν το ΔΟΩ αφεθεί χωρίς θεραπεία, πάνω από το 50% των ασθενών θα εμφανίσει σημαντική απώλεια της όρασης σε διάστημα 2 ετών. Στα επιπλέον συμπτώματα του διαβητικού οιδήματος περιλαμβάνονται: η παραμόρφωση της εικόνας, η μείωση της ευαισθησίας στην αντίθεση (contrast sensitivity), η φωτοφοβία, οι διαταραχές της αντίληψης των χρωμάτων και τα παράκεντρα σκοτώματα (ελλείμματα του οπτικού πεδίου).

Η θεραπεία με φωτοπηξία με laser αποτελούσε για αρκετά χρόνια σχεδόν την μοναδική αντιμετώπιση της νόσου. Όμως, τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή θεραπείας με ενδοφθάλμιες ενέσεις (ενδοϋαλοειδικές εκχύσεις) έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Πολλές μελέτες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη συγκρίνουν τα αποτελέσματα της φωτοπηξίας με την ενδοϋαλοειδική έγχυση φαρμάκων, καθώς και το συνδυασμό και των δύο θεραπειών.

Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε η κ. Ξηρού, το γλαύκωμα αποτελεί μια ομάδα παθήσεων του οφθαλμού οι οποίες έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό τη βλάβη του οπτικού νεύρου. Το οπτικό νεύρο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των εικόνων από τον οφθαλμό στον εγκέφαλο. Εξαιτίας της «σιωπηλής» εξέλιξης της πάθησης, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, ποσοστό έως και 50% των πασχόντων στις αναπτυγμένες χώρες δε γνωρίζουν ότι έχουν γλαύκωμα και, άρα, δε λαμβάνουν θεραπεία, ενώ στις υπό ανάπτυξη χώρες το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέλθει έως και στο 90%.

Παράλληλα, το γλαύκωμα, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα και, για το λόγο αυτόν, ένας στους δύο ασθενείς δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), το γλαύκωμα είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Υπολογισμοί προσεγγίζουν το συνολικό αριθμό των υπόπτων περιπτώσεων γλαυκώματος σε περίπου 65 εκατομμύρια ανά τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι στις Η.Π.Α. πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα έχουν γλαύκωμα, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς το γνωρίζουν. Περίπου 120 χιλιάδες άνθρωποι έχουν τυφλωθεί από το γλαύκωμα, αποτελώντας το 9% με 12% όλων των περιπτώσεων τύφλωσης στις Η.Π.Α.

Στην Ελλάδα, γύρω στο 2% του πληθυσμού ηλικίας 40-50 και 8% άνω των 70 ετών έχουν αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, ενώ η επίπτωση του γλαυκώματος υπολογίζεται στο 2% του γενικού πληθυσμού, αυξανόμενο σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας. Στην πραγματικότητα, περίπου 200 με 250 χιλιάδες άτομα πάσχουν από γλαύκωμα, αλλά ένα μέρος από αυτούς δεν είναι διαγνωσμένοι.

Η παθογένεια της νόσου δεν είναι γνωστή σε όλες τις περιπτώσεις. Συχνότερα, το οπτικό νεύρο καταστρέφεται από την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση. Η αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης τις περισσότερες φορές οφείλεται στην παρεμπόδιση της αποχέτευσης του υγρού που παράγεται στο εσωτερικό του ματιού μας, του υδατοειδούς υγρού. Εκτός από την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, και άλλοι αγγειακοί παράγοντες, καθώς και η κληρονομικότητα, συμμετέχουν στην παθογένεση της νόσου.

Το γλαύκωμα των ενηλίκων χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες, το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας και το γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Άλλες κατηγορίες περιλαμβάνουν το γλαύκωμα χαμηλής πίεσης, τα δευτεροπαθή γλαυκώματα και το συγγενές γλαύκωμα. Η πάθηση οδηγεί στην απώλεια της όρασης απροειδοποίητα. Στα πρώιμα στάδια της νόσου είναι δυνατόν να μην υπάρξουν συμπτώματα και οι γλαυκωματικοί ασθενείς μπορεί να μην γνωρίζουν ότι νοσούν. Έτσι, η πάθηση δε γίνεται αντιληπτή έως ότου έχει συντελεστεί σημαντική απώλεια της όρασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις με απότομη αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, ο ασθενής μπορεί να αναφέρει θόλωση της όρασης, οξύ πόνο, πονοκέφαλο, ναυτία και εμετό.

Προς το παρόν δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το γλαύκωμα. Για την αντιμετώπισή του χρησιμοποιούνται οφθαλμικές σταγόνες, θεραπεία με λέιζερ ή εγχείρηση. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική, καθώς κάθε βλάβη στο οπτικό νεύρο είναι μη αναστρέψιμη. Η θεραπεία έχει ως στόχο να ελέγξει τη νόσο, αλλά και να ελαχιστοποιήσει τις μελλοντικές βλάβες στην όραση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών (Ε.Ο.Ο.Ε.), σε συνεργασία με τις τοπικές Οφθαλμολογικές Εταιρείες των επιλεγμένων πόλεων, με γνώμονα την αναγκαιότητα για άμεση ενίσχυση της σχετικής ενημέρωσης του πληθυσμού της χώρας μας, έλαβε την απόφαση να πραγματοποιήσει αυτό το σημαντικό Πανελλήνιο Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του Ελληνικού κοινού γύρω από τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα, με τίτλο «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη».

«Το Πρόγραμμα αποτελεί για όλους εμάς ένα μεγάλο "στοίχημα"» τόνισε η κ. Ξηρού, «τόσο για την έγκυρη ενημέρωση των συμπατριωτών μας γύρω από τα νοσήματα αυτά, όσο και για την περαιτέρω αποτελεσματική προφύλαξη του υψίστου αγαθού που λέγεται όραση. Γιατί η σωστή ενημέρωση οδηγεί πάντα στο σωστό προληπτικό έλεγχο, και ο σωστός προληπτικός έλεγχος οδηγεί πάντα στην έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία.

Στη μεγάλη αυτή προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι! Σπουδαίοι φορείς και πρόσωπα ενώνουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας για την επίτευξη των κοινών στόχων. Ο γνωστός ηθοποιός κ. Μανώλης Βακούσης, ο "Πρεσβευτής" του Προγράμματος, επιδεικνύοντας το μέγεθος της προσωπικής του ευαισθησίας και ανθρωπιάς, με "εργαλείο" την υψηλή Τέχνη του, "ποιεί" και πάλι "ήθος" συμμετέχοντας στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινωνικό μας μήνυμα.

Οι Γιατροί του Κόσμου, η αμιγώς Ελληνική αυτή επιστημονική "δεξαμενή", μέσω της Κινητής Μονάδας "ΙΡΙΣ" διενεργεί τις δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις στον πληθυσμό τόσο των αστικών κέντρων, όσο και των περιοχών με δύσκολη υγειονομική πρόσβαση, ενισχύοντας, με το πολύτιμο έργο της, τα συναισθήματα αλληλεγγύης και αλληλοβοηθείας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Οι καλλιτέχνες, απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με προβλήματα όρασης, κ. κ. Γεωργία Γερογιάννη και Φώτης Φλεβοτόμος, με τη χαρακτηριστική καλλιτεχνική και προσωπική ευαισθησία που τους διακρίνει, προσφέρουν τα εξαίρετα έργα τους ώστε να συμβάλλουν κι εκείνοι, μέσα από την Τέχνη και τη δική τους δημιουργική "ματιά", στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου.

Τέλος, η φαρμακευτική εταιρία Novartis βοηθά ώστε το όραμα να γίνει πραγματικότητα. Τους ευχαριστούμε θερμά όλους».

Από την πλευρά του, ο «Πρεσβευτής» του Προγράμματος κ. Βακούσης υπογράμμισε ότι στις μέρες μας η ζωή έχει γίνει πολύ δυσκολότερη από άλλες εποχές, καθώς γύρω μας επικρατεί κρίση ηθών, σύγχυση στόχων και απώλεια πνευματικού προσανατολισμού. Όλα αυτά οδηγούν στη γενικότερη κοινωνική αναταραχή που μας περιβάλλει σήμερα και που μας απομακρύνει τον έναν από τον άλλον, ασχημαίνοντας την καθημερινότητά μας. Μέσα στο σκηνικό αυτό, είναι εκεί παρούσες για να προσφέρουν στον κουρασμένο, ψυχικά και σωματικά, άνθρωπο «ανάσα» λυτρωτική, «αποκούμπι» ιαματικό, η Τέχνη και η Επιστήμη.

Στο ερώτημα «τι είναι Τέχνη;» απαντά κανείς ότι είναι μια λειτουργία που έχει ως κοινωνικό προορισμό να βοηθήσει τον άνθρωπο να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να τον ενισχύσει στον αγώνα του για πρόοδο. Ο καλλιτέχνης είναι σε θέση να «ζωντανεύει» με το έργο του τις σκέψεις καθενός από εμάς και να προβάλλει, ή ακόμα και να λύνει, πολλά προβλήματα που δημιουργεί η ζωή.

Ηθικό του καθήκον, κατά συνέπεια, αποτελεί η ολοκλήρωση μιας κοινωνικής αποστολής μέσω της επίτευξης ευγενών στόχων, με την καθοδήγηση, αν όχι την πλήρη στράτευση, της τέχνης του προς την κατεύθυνση της κάθε είδους συμπαράστασης στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί όποιος έχει πολιτογραφηθεί στων «ιδεών την πόλη», κατά την έκφραση του Καβάφη, έχει ευθύνες απέναντι στους συνανθρώπους του.

Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ο κ. Βακούσης, στο ερώτημα «τι είναι Επιστήμη;», απαντά κανείς ότι είναι ο «θεμέλιος λίθος» της ευημερίας της σύγχρονης κοινωνίας, πάνω στα ευρήματα και τις νέες γνώσεις του οποίου «υφαίνεται» ολόκληρος ο κοινωνικός ιστός. Και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι χωρίς αυτήν η ζωή σήμερα φαντάζει αδύνατη. Ο επιστήμονας έχει ύψιστο ηθικό και κοινωνικό χρέος να φέρει πάντοτε σε πέρας την αποστολή του για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανακούφιση του πόνου εκατομμυρίων ανθρώπων.

Έχουμε, λοιπόν, δύο λειτουργίες με στόχο τον άνθρωπο που αποτελούν πεδία έκφρασης και δράσης άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, αλλά και με όλη την κοινωνία, τα οποία υπηρετούν την πολυσύνθετη διάσταση του ανθρώπου, με ζητούμενο την εσωτερική του αρμονία. Και τα δύο στοχεύουν στο Αλεξανδρινό «ευ ζην»! Και οι δύο χρησιμοποιούν τις νοητικές ικανότητες, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους για να ωφελήσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει! Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ουσιαστική ενότητα και τη δημιουργική αλληλεπίδρασή τους!

«Με αυτά τα δεδομένα», εξήγησε ο κ. Βακούσης, «προσωπικά ως καλλιτέχνης, αλλά και ως άνθρωπος που γνωρίζει τις αλήθειες της ενότητας αυτής, δε δίστασα ούτε μια στιγμή να συμμετάσχω στο Πανελλήνιο Πρόγραμμα της Ομοσπονδίας για τις σοβαρές παθήσεις του οφθαλμού "Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη", με την ελπίδα να προσθέσω κι εγώ ένα "λιθαράκι" στο τεράστιο "οικοδόμημα" της έγκυρης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπατριωτών μου στο θέμα της προστασίας του "θείου δώρου" που λέγεται όραση!

Γιατί είναι αναγκαίο να δώσουμε και να πάρουμε όλοι τα σωστά μηνύματα για την πρόληψη των σοβαρών αυτών νοσημάτων, τα οποία, εάν δε διαγνωστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να οδηγήσουν σε μια από τις πιο τρομακτικές αναπηρίες που στερεί από τον άνθρωπο τις ομορφιές του κόσμου, την απώλεια της όρασης.

Για τους λόγους αυτούς, είμαι ευτυχής που είχα την ευκαιρία να λάβω μέρος στο κοινωνικό μήνυμα και να συμβάλλω, κατά το δυνατόν, στην επιτυχία του μακρόπνοου αυτού Προγράμματος, το οποίο πιστεύω ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την προάσπιση της όρασης του Ελληνικού πληθυσμού, αφήνοντας, μετά τη λήξη του, ως παρακαταθήκη ένα σημαντικό κοινωνικό, επιστημονικό και πολιτιστικό έργο».

Για τους Γιατρούς του Κόσμου και το έργο τους έκανε λόγο ο κ. Κανάκης, τονίζοντας ότι αποτελούν μία γνήσια Ελληνική Οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1990 και ακολουθεί το δικό της «μονοπάτι» βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, διατηρώντας, παράλληλα, την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία. Έχοντας συμπληρώσει 22 χρόνια συνεχούς δράσης το 2012, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αναγνωριστεί πλέον στη συνείδηση των πολιτών ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική Οργάνωση, η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι Γιατροί του Κόσμου επιτείνουν τις δράσεις τους στο εσωτερικό της χώρας με σύγχρονα και πρωτοποριακά προγράμματα που προσφέρουν άμεσες υπηρεσίες σε αποκλεισμένους πληθυσμούς. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργούν την Κινητή Μονάδα «ΙΡΙΣ», μια σύγχρονα εξοπλισμένη κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα που πραγματοποιεί επισκέψεις σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας, με στόχο τον προληπτικό και οφθαλμολογικό διαγνωστικό έλεγχο σε ενήλικες και παιδιά.

«23 χρόνια οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου προσπαθούν να υπηρετήσουν σε όλο το κόσμο μια απλή αλήθεια, ότι η υγεία δεν είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα για όλους, χωρίς διακρίσεις» υπογράμμισε ο κ. Κανάκης. «Στη σημερινή συγκυρία, αυτή τη βασική ιδέα οφείλουμε να στηρίξουμε εδώ στην Ελλάδα, στους δικούς μας ανθρώπους. Και προσπαθούμε όλοι μαζί να στηρίζουμε, σε μια τόσο δύσκολη εποχή, το επίπεδο ζωής των πιο φτωχών και ευάλωτων.

Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος που εγκαινιάζουμε με τη Novartis. Από το μικρό μαθητή που δυσκολεύεται να δει το μαύρο πίνακα, μέχρι τον ηλικιωμένο που δε μπορεί να διαβάσει την εφημερίδα του, φιλοδοξούμε να καλύψουμε μια υπαρκτή ανάγκη, αφού η οφθαλμολογική εξέταση αποτελεί σήμερα "Γολγοθά" και το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην όραση "πολυτέλεια" για χιλιάδες ανασφάλιστους συνανθρώπους μας.
Ξεκινάμε, λοιπόν, σήμερα για να μπορούμε να σας "κοιτάμε στα μάτια"».

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) στο πρόγραμμα, η κ. Αναστασιάδου τόνισε ότι το Γραφείο Διασύνδεσης της Α.Σ.Κ.Τ., μέσω των δράσεων που υλοποιεί, έχει στόχο τη δικτύωση φοιτητών και αποφοίτων της Σχολής με τις παραγωγικές μονάδες της αγοράς. Επιπλέον, παρέχει ακαδημαϊκή στήριξη, με σκοπό την ισότιμη πρόσβαση των φοιτητών και αποφοίτων με αναπηρία στην εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και το σύγχρονο εικαστικό γίγνεσθαι.

Στο πλαίσιο αυτό, «η Α.Σ.Κ.Τ. αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά να συνεισφέρει, μέσω της διοργάνωσης εικαστικής έκθεσης, στην προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τα οφθαλμολογικά νοσήματα, την οποία πραγματοποιεί η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών με την υποστήριξη της εταιρίας Novartis» εξήγησε η κ. Αναστασιάδου.

Η πλαισίωση των επιστημονικών ημερίδων με εικαστικά έργα δύο αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ. με οφθαλμολογικές παθήσεις είναι μία ευκαιρία όχι μόνο να εκθέσουν το έργο τους στο ευρύ κοινό, αλλά και να το ευαισθητοποιήσουν με την αμεσότητα που διαθέτει το έργο τέχνης.

Τέλος, ο κ. Δεστεμπασίδης υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλη η χαρά μας ως εταιρία να υποστηρίζουμε ενεργά, στο πλαίσιο της Εταιρικής μας Υπευθυνότητας, αλλά και της δέσμευσής μας να λειτουργούμε ως Ενεργός και Υπεύθυνος Εταιρικός Πολίτης, τη συγκεκριμένη καμπάνια, στην οποία συμμετέχουν τόσο αξιόλογοι φορείς, όπως η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών, οι Γιατροί του Κόσμου, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά και ο γνωστός ηθοποιός κ. Μανώλης Βακούσης, ο οποίος είναι και ο "Πρεσβευτής" του προγράμματος!

Ευχαριστούμε όλους για την πολύτιμη αυτή συνεργασία προκειμένου να στηρίξουμε την ελληνική Κοινωνία σε ζητήματα που αφορούν στην υγεία των πολιτών σε μια κρίσιμη εποχή στην οποία, δυστυχώς, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τείνει να περιθωριοποιηθεί. Γι' αυτό και πιστεύουμε ως Novartis ότι είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να αναλαμβάνονται από τις εταιρίες τέτοιες πρωτοβουλίες και συμπράξεις με τόσο αξιόλογους φορείς για το κοινό καλό».

«Από την πλευρά μας ως εταιρία», ανέφερε ο κ. Δεστεμπασίδης, «θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι δεν πρόκειται απλά για άλλη μια καμπάνια ενημέρωσης, αλλά για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Κοινού και Επιστημονικού Προσωπικού, αλλά και δωρεάν πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τις παθήσεις του οφθαλμού, οι οποίες είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε τύφλωση, τόσο στην Αθήνα όσο και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Ιδιάζον χαρακτηριστικό αυτού του προγράμματος είναι ότι εστιάζει, περά από τη χρήση των «κλασσικών» τρόπων επικοινωνίας, όπως είναι οι καταχωρήσεις στον Τύπο, τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μηνύματα κλπ., και σε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τρόπο ευαισθητοποίησης του κοινού και διάχυσης του μηνύματος, ο οποίος έχει να κάνει με την Τέχνη, και συγκεκριμένα με τη Ζωγραφική και τη Γλυπτική.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, και σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), παραχωρήθηκαν από τους καλλιτέχνες αποφοίτους της Σχολής κ. κ. Γεωργία Γερογιάννη και Φώτη Φλεβοτόμο, έργα τα οποία αποτυπώνουν μέσα από τη δική τους "ματιά" την αξία της όρασης. Με τη χαρακτηριστική καλλιτεχνική και προσωπική τους ευαισθησία και με τα υπέροχα έργα τους συμβάλλουν κι εκείνοι στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου. Τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως!

Επιπρόσθετα, μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος του προγράμματος είναι ότι στο πλαίσιο αυτού δίνουμε τη δυνατότητα για δωρεάν εξετάσεις για παθήσεις της όρασης στο ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου. Μια πλήρως εξοπλισμένη κινητή μονάδα – η "Ίρις" - των Γιατρών του Κόσμου θα επισκεφθεί όλες τις πόλεις, αλλά και ακριτικές και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές των νομών όπου θα τρέξει το πρόγραμμα, καθώς επίσης και σε πολλές άλλες πόλεις, νησιά και ακριτικές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας με δύσκολη υγειονομική πρόσβαση.

Στα πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί και "αναδοχή" για ένα (1) χρόνο για ένα ακριτικό νησί της χώρας μας με πολύ ιδιαίτερη σημασία, το Καστελλόριζο. Στο νησί αυτό θα μεταβεί ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων και διαφόρων άλλων συνεργατών για τη διενέργεια δωρεάν οφθαλμολογικών εξετάσεων, διάρκειας τριών (3) ημερών, στον τοπικό πληθυσμό, καθώς και ειδική διάλεξη για την ενημέρωσή τους σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των σοβαρών Οφθαλμολογικών παθήσεων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους της Novartis, για άλλη μια φορά, όλους τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία και να υπογραμμίσω ότι η Novartis θα είναι πάντα ενεργός αρωγός σε τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η Ελληνική Κοινωνία την περίοδο που διανύουμε», κατέληξε ο κ. Δεστεμπασίδης.

 
ΚΕΕΛΠΝΟ: Εποχική γρίπη και προληπτικά μέτρα PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 15 Ιανουάριος 2013 11:40

Σύμφωνα με τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της εποχικής γρίπης που υποστηρίζει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. από την πρώτη εβδομάδα του 2013, η κυκλοφορία του ιού της γρίπης κυμαίνεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας. Αυξημένη κυκλοφορία του ιού της γρίπης αναμένεται, όπως κάθε χρόνο στην Ελλάδα, από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε φέτος νωρίτερα η έναρξη της περιόδου αυξημένης κυκλοφορίας της γρίπης, η οποία βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο σημείο της έντασής της κυρίως στις Ανατολικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες. Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξανόμενη κυκλοφορία του ιού της γρίπης αναφέρεται ήδη από τις Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την πρόβλεψη ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα τα στελέχη που κυκλοφορούν είναι οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1)2009pdm, καθώς και ο τύπος Β, στελέχη τα οποία καλύπτονται πολύ ικανοποιητικά από το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης 2012-2013.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υποστηρίζει κάθε χρόνο τρία συστήματα επιτήρησης της γρίπης από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο του ερχόμενου έτους, από τα αποτελέσματα των οποίων συνθέτονται οι εβδομαδιαίες εκθέσεις Επιδημιολογικής Επιτήρησης που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σημειώνει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν και σ' ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι η διασπορά του ιού ευνοείται σε ψυχρές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες αυτήν την στιγμή επικρατούν στην χώρα.

Τα κύρια προληπτικά μέτρα που συστήνονται για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

 1. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, που αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Τηλεφωνική έρευνα για λογαριασμό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. το Δεκέμβριο 2012 ανέδειξε πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στο γενικό πληθυσμό (10,5%).
 2. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.
 3. Η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, που θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, όταν υπάρχει σαφής κλινική υποψία γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: http://www.keelpno.gr

 
Υπεύθυνη για καρδιαγγειακά νοσήματα η κακή στοματική υγεία PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 15 Ιανουάριος 2013 11:30

Υπεύθυνη για σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο για το χαμόγελο μας, είναι σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Αγγλικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ η κακή στοματική υγεία!!

Αυτό επισημαίνει ο Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Νικόλαος Κουβελάς, με αφορμή στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως οι Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης παραμελούν σοβαρά την στοματική τους υγεία.

«Η μελέτη του Αγγλικού πανεπιστημίου δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η ιατρική κοινότητα, πως δηλαδή μπορεί τα χαλασμένα ούλα ή δόντια να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία» αναφέρει ο Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής των Πανεπιστημίων Αθηνών και επιστημονικός Υπεύθυνος της EURODENTICA.

Μέχρι πρόσφατα, όπως εξηγεί ο κ Κουβελάς, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καταλάβουν πως μπορεί τα χαλασμένα ούλα ή δόντια να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ λένε πως ένοχος είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας που διαθέτουν τα μικρόβια του στόματος.

Όταν τα βακτήρια εισέλθουν στην ροή του αίματος μέσω των ούλων που αιμορραγούν, παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία εξαναγκάζει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν έναν θρόμβο που θα περιβάλλει τα μικρόβια ως ασπίδα.

Τα αιμοπετάλια, όπως είναι γνωστό, είναι κύτταρα του αίματος που έχουν ως ρόλο να συγκολλούνται, για να πήζει το αίμα (π.χ. σε περίπτωση τραυματισμού). Η αυξημένη συγκόλλησή τους είναι αιτία θρομβώσεων.

Όταν ενώνονται τα αιμοπετάλια δημιουργούν γύρω από τα στοματικά μικρόβια μια τόσο δυνατή ασπίδα, η οποία είναι ανθεκτική και στα αντιβιοτικά.

Επιπλέον, η συγκόλληση των αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει μικρούς θρόμβους αίματος, μορφώματα στις βαλβίδες της καρδιάς ή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να παρεμποδίσουν την παροχή αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Έτσι τα στοματικά βακτήρια μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν με την σωστή στοματική υγιεινή.

Ένα επικίνδυνο βακτήριο είναι ο στρεπτόκοκκος, που φυσιολογικά ζει σε «κλειστές» αποικίες στο στόμα. Οι αποικίες του στρεπτόκοκκου ευθύνονται για την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα, αλλά γίνονται πολύ επικίνδυνες όταν φύγουν από το στόμα και κυκλοφορήσουν στο αίμα. Τότε μπορεί τα μικρόβια να εγκατασταθούν σε σημεία που δεν ρέει κανονικά το αίμα, π.χ. στην καρδιά σε περιπτώσεις ενδοκαρδίτιδας (φλεγμονή του μυός της καρδιάς).

Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων, θα πρέπει εκτός από υγιεινή διατροφή, ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερόλης, άσκηση και διακοπή του καπνίσματος, να προσέχουμε και την στοματική μας υγεία. Μάλιστα οι επιστήμονες ενοχοποιούν την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα ως υπεύθυνες για την στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σε καρδιοπαθείς η οδοντιατρική εργασία θα πρέπει να συνδυάζεται με επαρκή αντιβιοτική κάλυψη ευρέος φάσματος 1,5 ώρα πριν, όπως επίσης σε μεταμοσχευμένους ασθενείς και σε καρκινοπαθείς που είναι σε ανοσοκαταστολή.

ΚΡΥΦΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες δυο κρυφές απειλές για την καρδιά «ενδημούν» στο ανθρώπινο στόμα. Πρόκειται για:

1. Τα αποστήματα (φλεγμονές στα ούλα ή στο οστό της γνάθου γύρω από τη ρίζα του δοντιού, όπου συσσωρεύεται πύον).

Τα αποστήματα συνοδεύονται από πόνο, πρήξιμο των ούλων και μερικές φορές πυρετό. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα με προβλήματα στην καρδιά, καθώς και όσοι πέρασαν έμφραγμα εντός του προηγούμενου εξαμήνου), επειδή σε περίπτωση αποστήματος υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ενδοκαρδίτιδας, η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιο από τα μικρόβια του αποστήματος να μεταφερθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στις βαλβίδες της καρδιάς, προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη.
Ειδικότερα για τους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον οδοντίατρό τους σε περίπτωση αποστήματος, προκειμένου αυτό να αντιμετωπιστεί σωστά, σε συνεργασία με τον καρδιολόγο, είτε στο ιατρείο -όπου θα χορηγηθεί αντιβίωση από το στόμα- είτε στο νοσοκομείο -όπου γίνεται ενδοφλέβια χορήγηση αντιβίωσης-, ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης.
Επίσης τρείς μήνες πριν από προγραμματισμένα χειρουργεία καρδιάς (π.χ. bypass, μεταμοσχεύσεις), θα πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από οδοντίατρο, ώστε να αποφύγουμε την μικροβιαιμία.

2. Η περιοδοντίτιδα ( μορφή προχωρημένης ουλίτιδας, όπου τα ούλα υποχωρούν και τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξή τους και αργότερα μπορεί και να πέσουν).

Σήμερα, πλήθος ερευνών συσχετίζουν την περιοδοντίτιδα με ορισμένες από τις σημαντικότερες παθήσεις της εποχής μας, όπως είναι και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Αμερικανική Ακαδημία Καρδιολογίας και την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, η περιοδοντίτιδα αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Επίσης, θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 30%.

Υπολογίζεται πως το 10% του γενικού πληθυσμού έχει σοβαρή περιοδοντική νόσο, για την πρόληψη της οποίας είναι απαραίτητη η σωστή στοματική υγιεινή καθημερινά. Επίσης όσοι βουρτσίζουν τα δόντια τους μόνο μία φορά την ημέρα ή και καμία, έχουν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας EURODENTICA

Τηλ: 210 825 7050-60
Κιν.: (6948) 38 88 98
URL: www.eurodentica.gr

 

 
ΑΓΓΕΛΙΑ: Η Biohellenika ζητά να προσλάβει νέους συνεργάτες PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 11 Ιανουάριος 2013 13:29

Η Biohellenika, η μεγαλύτερη Ελληνική εταιρεία υποστήριξης αυτόλογων κυτταρικών θεραπειών και κρυοσυντήρησης θεραπευτικών κυττάρων, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ανάπτυξής της, ζητά να προσλάβει 10 νέους συνεργάτες, χωρίς προϋπηρεσία για την κάλυψη επτά νέων θέσεων στο τμήμα ενημέρωσης-εξυπηρέτησης πελατών και στις ειδικότητες ΤΕΙ Μαιευτικής ή Βιολόγων ή Βιοτεχνολόγων ή παραπλήσιας ειδικότητας, μίας νέας θέσης πτυχιούχου διοίκησης επιχειρήσεων ή οικονομικών, ή νομικών επιστημών, μίας νέας θέσης πτυχιούχου ΤΕΙ ή ΙΕΚ Μάρκετινγκ-διαφήμισης και μίας νέας θέσης πτυχιούχου ΤΕΙ πληροφορικής-ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η εταιρεία παρέχει εκπαίδευση ανάλογα με την θέση στα εξειδικευμένα αντικείμενα της.

Παρακαλώ στείλτε βιογραφικά σημειώματα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή καταθέστε τα στη γραμματεία της εταιρείας Γεωργικής Σχολής 65 Θεσσαλονίκη τηλ 2310 474282. Οι προσλήψεις θα γίνουν τον Φεβρουάριο μετά από συνεντεύξεις των ατόμων που θα επιλεγούν.

Οι θέσεις εργασίας είναι για την Αθήνα.

 
Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 11 Ιανουάριος 2013 11:29

Η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση –χρήση καυσόξυλων σε τζάκια και σόμπες- έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Το φαινόμενο αύξησης των αιωρούμενων σωματιδίων καταγράφεται από το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ιδιαιτέρως υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων με ταυτόχρονη παρουσία έντονης οσμής και σημαντική μείωση της ορατότητας στον περιβάλλοντα χώρο αναφέρονται σε Αθήνα και Θεσ/νίκη, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Η μέση ημερήσια συγκέντρωση PM10 ξεπερνά αρκετά το όριο των 50 μg/m3 (βάσει κοινοτικής οδηγίας, οδηγία 1999/30/ΕΕ (ΦΕΚ 125Α/02)).

Η αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα έχει δυσμενείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να παρατηρηθούν αφορούν σε αυτά του αναπνευστικού, σε επιδείνωση των αλλεργιών και σε πρόκληση αναπαραγωγικών, και αναπτυξιακών προβλημάτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ευάλωτους πληθυσμούς παιδιών, ηλικιωμένων, εγκύων γυναικών καθώς και αυτών που πάσχουν από αναπνευστικά/ καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν στη σημαντική μείωση του φαινομένου, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη προσοχή στη χρήση και καύση κατάλληλων υλικών. Η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας, ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία των χρηστών εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος όσο και εξωτερικού περιβάλλοντος.


Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

 
Σεμινάριο: θεραπευτική μέθοδος "Energy Orthopedics" PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 11 Ιανουάριος 2013 11:19

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Θεραπεύοντας την σπονδυλική στήλη» έρχεται στην Αθήνα να διδάξει
την θεραπευτική του μέθοδο "Energy Orthopedics"

 

 

Ο Stefan Rippel, Αυστριακός φυσιοθεραπευτής ρεφλεξολόγος, χειροπράκτης και ταυτόχρονα ενεργειακός θεραπευτής, έχει ασχοληθεί με τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης για περισσότερο από 20 χρόνια και έχει βοηθήσει και θεραπεύσει με επιτυχία χιλιάδες άτομα διεθνώς.

Ανοιχτή παρουσίαση του σεμιναρίου «Energy Οrthopedics»
Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 7:30μμ

 • 19.30-20.30 Παρουσίαση της θεραπευτικής μεθόδου «Energy orthopedics» και δωρεάν θεραπεία σε έναν από τους παρόντες. Ελεύθερη είσοδος.
 • 20.30-22.30 Παρουσίαση απλών τεχνικών και ασκήσεων για την ανακούφιση πόνων που σχετίζονται με την σπονδυλική στήλη. Συμμετοχή 10 ευρώ
 • Τόπος Διεξαγωγής: Essence Human Space, Παλλάδος 32, Πλατεία Ηρώων, Ψυρρή, τηλ. 210-3229041, (Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι)
 • Ώρα προσέλευσης: 7.00μμ Ελάτε με άνετα ρούχα.

Σεμινάριο «Energy Οrthopedics»

 • Επίπεδο Ι: «Αφυπνίζοντας την Δύναμη του Φιδιού»

9 & 10 Φεβρουαρίου 2013

Η σπονδυλική στήλη είναι ο κύριος άξονας του σώματος μας. Ως ένα τέλειο όργανο, η σπονδυλική στήλη δεν συντονίζει μόνο την αλληλεπίδραση μεταξύ των δραστηριοτήτων των οργάνων, αλλά ενεργεί επίσης σαν κύριο κανάλι στη μετατροπή της Ζωτικής Ενέργειας. Αρχετυπικά η σπονδυλική στήλη, λόγω του σχήματος της, συμβολίζεται από αρχαίους πολιτισμούς ως το φίδι μέσα στο σώμα μας. Αφυπνίζοντας «τη δύναμη του φιδιού», πετυχαίνουμε την απαραίτητη και ανεμπόδιστη ροή της ζωτικής μας ενεργείας.

Στο σεμινάριο αυτό ο Stefan θα μας μάθει ασκήσεις και εύκολες σε εφαρμογή τεχνικές για να ανακουφίζουμε, να θεραπεύουμε και να προλαμβάνουμε τους πόνους της μέσης και της πλάτης. Επίσης, θα μας δείξει τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να ανοίξει ολοκληρωτικά το ενεργειακό κανάλι της σπονδυλικής μας στήλης. Αυτό, όχι μόνο θα αυξήσει την ζωτική μας ενέργεια και την ποιότητα της ζωής μας, αλλά θα αυξήσει εκπληκτικά και την ικανότητα μας ως θεραπευτές. Πιο αναλυτικά στο σεμινάριο αυτό θα μάθουμε:

 • Να αισθανόμαστε το ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο
 • και να κάνουμε γενική εκτίμηση της κατάστασης του
 • Να κατευθύνουμε την ενέργεια στο σώμα του άλλου
 • 4 βασικές κινήσεις - 'Ώθηση, 'Έλξη, Διάλυση και "Ξέπλυμα" (flushing)
 • Chelation
 • να αφυπνίζουμε την ενέργεια " του φιδιού"
 • τεχνικές για την μέση, τον θώρακα, τον λαιμό
 • και τους ώμους

Στους συμμετέχοντες χορηγείται

Βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου και πτυχίο με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται σε επαγγελματίες θεραπευτές ( φυσικοθεραπευτές, ρεφλεξολογους, χειροπρακτες, ορθοπεδικούς, επαγγελματίες μασέρ, θεραπευτές ρεικι, κτλ.) καθώς και σε μαθητές θεραπευτικών τεχνών. Επίσης το Α' επίπεδο απευθύνεται και σε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν την μέθοδο για αυτοθεραπεία.

Ωρες Διεξαγωγής: Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013, 10:30 έως 17:30
Τόπος Διεξαγωγής: Essence Human Space, Παλλάδος 32, Πλατεία Ηρώων, Ψυρρή, τηλ. 210-3229041, (Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι)

Κόστος Συμμετοχής: 150 ευρώ
Τιμή για ανέργους και φοιτητές: 120 ευρώ και για όσους εγγραφούν μαζί με άλλο ένα άτομο η έκπτωση ισχύει και για τους δυο.
Η συμμετοχή θεωρείται δεδομένη μόνο με προκαταβολή στον τραπεζικό λογαριασμό:
Alpha Bank 112-00-2310003442

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Διαμαντοπούλου Μαργαρίτα τηλ.210-8055798, 6972509064
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Μάϊρα Μαρίνου τηλ. 6974861063 , 6940951304
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Stefan Rippel έχει ασχοληθεί με προβλήματα της σπονδυλικής στήλης (μέσης, πλάτης, αυχενικό, κτλ.) για περισσότερο από είκοσι χρόνια. Είναι φυσικοθεραπευτής και ρεφλεξολόγος και ξεκίνησε την καριέρα του σε νοσοκομείο, όπου και συμμετείχε στην μετεγχειρητική αποκατάσταση ασθενών, την αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης και ασθενών με εγκεφαλικό. Την ίδια εποχή ο Stefan άρχισε να μελετά Κινέζικη ιατρική και να εξασκεί το Qi Gong, το οποίο του επέτρεψε να ελέγχει την ροή της ζωτικής ενέργειας στο σώμα του. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι η εναρμόνιση της ζωτικής ενέργειας στο σώμα των ασθενών του, είχε θεαματικά αποτελέσματα στην αποθεραπείας τους. Όταν ανακάλυψε τα οφέλη της ενεργειακής θεραπείας με τα χέρια άφησε το νοσοκομείο και δημιούργησε την δική του κλινική. Μέχρι σήμερα έχει θεραπεύσει μερικές χιλιάδες άτομα με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 80%.

Ταυτόχρονα, ο Stefan συμμετείχε στη δημιουργία τμήματος για ενεργειακή θεραπεία σε καρκινοπαθείς, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Βιέννης. Η δουλειά του ήταν να προσφέρει ενεργειακή θεραπεία σε άτομα που υποβάλλονταν σε ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία για να βελτιώσει την κατάστασή τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Stefan έμαθε πολύ περισσότερα για την ανακούφιση του πόνου. Σήμερα διδάσκει τη δική του μέθοδο, την οποία ονομάζει " Energy Orthopedics", στην Αυστρία, την Μ. Βρετανία και στην Τουρκία.

Το βιβλίο του Stefan «Healing Your Spine» είναι το πρώτο βιβλίο που βασίζεται στη ενεργειακή ιατρική για την θεραπεία και την πρόληψη των πόνων που οφείλονται σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. Δείχνει τις διασυνδέσεις μεταξύ όλων των πιθανών αιτιών της οσφυαλγίας -σωματική, συναισθηματική, νοητική και ενεργειακή - και προσφέρει ασκήσεις και τεχνικές που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, ασφαλείς και εύκολες στην εφαρμογή τους. Σκοπός του Stefan με αυτό το βιβλίο ήταν να προσφέρει νέες ιδέες σε όσους εργάζονται με άτομα που πάσχουν από προβλήματα της σπονδυλικής στήλης καθώς και απευθείας υποστήριξη σε όσους ανθρώπους υποφέρουν από πόνους στην πλάτη, μέση και αυχένα.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 150
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter