Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο της βιταμίνης D PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Απρίλιος 2014 13:38

Σε αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων της Βιταμίνης D, η οποία μας προστατεύει στην ενήλικη ζωή από οστεοπενία, οστεοπόρωση και καρδιαγγειακό κίνδυνο, πρέπει να υποβάλλονται τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της Α' Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, βρέθηκε ότι το 65% των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων έχουν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D!

«Η βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και κατά συνέπεια στην υγεία των οστών και στην πρόληψη εμφάνισης οστεοπενίας και οστεοπόρωσης», αναφέρει η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

«Επίσης, πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικες με παχυσαρκία, προσθέτει η κ. Χαρμανδάρη, έδειξαν ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D συσχετίζονται με αυξημένες συγκεντρώσεις ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και με αυξημένη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση».

Σύμφωνα με τους Παιδοενδοκρινολόγους, τα παιδιά που έχουν έλλειψη βιταμίνης D συνήθως δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα. Η διάγνωση της υποβιταμίνωσης D γίνεται με την μέτρηση των συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D στο αίμα.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Τα τελευταία 20-30 χρόνια, η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις «επιδημίας» τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%.

Σε πρόσφατες μελέτες της Α' Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του Ιατρείου Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος (www.childhood-obesity.gr) αξιολογήθηκε μεγάλος αριθμός παιδιών και εφήβων με αυξημένο βάρος σώματος και βρέθηκε ότι το 65% (53% αγοριών και 47% κοριτσιών) είχαν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D.

Η παχυσαρκία συνοδεύεται με χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D, οι οποίες μπορεί να προδιαθέσουν στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου και σε καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα κατά την ενήλικη ζωή. Η αυξημένη συχνότητα υποβιταμίνωσης D σε παχύσαρκα άτομα οφείλεται στην μειωμένη σωματική τους δραστηριότητα, και κατά συνέπεια σε μειωμένη έκθεση στον ήλιο, καθώς και στο ότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και παγιδεύεται στον λιπώδη ιστό.

«Είναι, επομένως, σημαντικό να ελέγχονται οι συγκεντρώσεις βιταμίνης D σε άτομα με αυξημένο βάρος σώματος και να υποκαθίσταται θεραπευτικά η έλλειψη ή ανεπάρκειά της», τονίζει η κ. Χαρμανδάρη, και καταλήγει: «Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας».

Γονείς με υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά θα πρέπει να συμβουλεύονται τον Παιδοενδοκρινολόγο τους άμεσα, καθώς η υποβιταμίνωση D μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χορήγηση βιταμίνης D από το στόμα, αρχικά σε υψηλές δόσεις (δόσεις εφόδου) και στη συνέχεια σε δόσεις συντήρησης.

Επιπρόσθετα, η θεραπεία με βιταμίνη D, και η επάνοδος των συγκεντρώσεών της στο φυσιολογικό, οδηγεί σε αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών και ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στην ενήλικη ζωή.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι:
 • το αυγό,
 • τα λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλες, τόνος),
 • τα ιχθυέλαια,
 • το συκώτι,
 • τα μανιτάρια.

Ωστόσο, η πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της τροφής είναι πολύ περιορισμένη, ενώ η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη για να διασφαλισθεί η επάρκειά της. Η επαρκής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία παρεμποδίζεται από το γυαλί, τα ρούχα καθώς και τη χρήση αντηλιακών. Για το λόγο αυτό οι εταιρείες τροφίμων έχουν προβεί σε εμπλουτισμό με βιταμίνη D βασικών ειδών διατροφής, όπως το γάλα και τα δημητριακά, ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται η χορήγηση της βιταμίνης D ως συμπλήρωμα διατροφής.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η υποβιταμίνωση D είναι πολύ συχνή ακόμη και σε χώρες με ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, επειδή με την αλλαγή του τρόπου ζωής μας παραμένουμε σε κλειστούς χώρους ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούμε αντηλιακά όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο.

 
Η Φλεβική Θρομβοεμβολή σε ασθενείς με καρκίνο και ειδικές ομάδες PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 09 Απρίλιος 2014 15:12
 • Η Φλεβική Θρομβοεμβολή αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στους καρκινοπαθείς ασθενείς και σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνητότητας σε ειδικές ομάδες ασθενών
 • Ο κίνδυνος θανάτου σε ογκολογικούς ασθενείς που έχουν ΦΘΕ είναι διπλάσιος σε σχέση με τους ογκολογικούς ασθενείς χωρίς ΦΘΕ

Σήμα κινδύνου για άμεση κινητοποίηση των ασθενών με καρκίνο αλλά και μετά από κάθε χειρουργείο, για την αποφυγή φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής, στέλνουν οι αγγειοχειρουργοί από το Συμπόσιο, που οργανώθηκε στο Στάδιο Ειρήνης Φιλίας, το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, από την Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία, με αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και κύριο χορηγό την φαρμακευτική εταιρεία LEO Parma.

Κι αυτό, γιατί η Φλεβική Θρομβοεμβολή (ΦΘΕ) η οποία συχνά δεν συνοδεύεται από κλινική εκδήλωση, πλήττει έως και 1 στους 5 ασθενείς με καρκίνο, ενώ η έναρξη χημειοθεραπείας αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%.

Παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής είναι η παραμονή στο νοσοκομείο και η χειρουργική επέμβαση (24.2%), η παραμονή στο νοσοκομείο χωρίς χειρουργική επέμβαση (22.5%) και ο ενεργός καρκίνος (19.8%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη φλεβικής θρομβοεμβολής μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο.

Οι ασθενείς με καρκίνο βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής εξαιτίας της υπερπηκτικής κατάστασης που σχετίζεται με τον καρκίνο, της χειρουργικής επέμβασης και της θεραπείας για τον καρκίνο. Η εμφάνισή της δε, εξαρτάται από τον τύπο του όγκου, με τον καρκίνο του παγκρέατος, του εγκεφάλου, των πνευμόνων, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του νεφρού και του στομάχου να παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Σημαντικές παρενέργειες της Φλεβικής Θρομβοεμβολής στους ασθενείς με καρκίνο είναι το μεταθρομβωτικό σύνδρομο, η χρόνια πνευμονική υπέρταση, και η επανεμφάνιση νέων επεισοδίων ΦΘΕ. Αθροιστικά, το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων ΦΘΕ είναι 3 φορές υψηλότερο σε σχέση με εκείνους που δεν πάσχουν από καρκίνο

Για να μειωθούν οι συνέπειες της ΦΘΕ, επεσήμαναν οι ομιλητές, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε την πρωτογενή πρόληψη και θεραπεία της νόσου σε ογκολογικούς ασθενείς με τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους.

Ανάλογα με τον κίνδυνο επανεμφάνισης εμβολικών επεισοδίων μπορεί η αντιπηκτική αγωγή να δοθεί για μερικούς μήνες ή και για ολόκληρη τη ζωή του ασθενούς.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θρόμβωσης εν των βάθει φλεβών ή πνευμονικής εμβολής (ασθενείς που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, που υποβάλλονται σε μεγάλες χειρουργικές, που παραμένουν σε ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα κ.α.), η προφυλακτική θεραπεία με υποδόρια χορήγηση ηπαρίνης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο.

Μετά τη λήξη του Συμποσίου, στον ίδιο χώρο (ΣΕΦ) μεταξύ 15.30 – 19.30, η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία θα εξετάσει δωρεάν, για Θρομβοεμβολική Νόσο περισσότερους από 150 ασθενείς, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή. Οι εξετάσεις αφορούν και ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια. Η εξέταση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην εταιρεία Alpha Public Relations τηλ. 210 3645629.

 
Ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετωπίζει ριζικά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 09 Απρίλιος 2014 15:02

Ενδοσκοπικά και μέσα από οπή μόλις 1-2 εκατοστών αντιμετωπίζουν χειρουργικά πλέον οι ορθοπαιδικοί το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο!

Η ενδοσκοπική χειρουργική μέθοδος δεν αφήνει σημάδια, η ανάρρωση και η επούλωση είναι ταχύτατη (3 με 4 ημέρες), ενώ η επάνοδος στην εργασία γίνεται μέσα σε μια εβδομάδα.

Αποτελέσματα της μεθόδου παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, από διάσημους ορθοπαιδικούς χειρουργούς στο 5th Vienna Symposium on Surgery of Peripheral Nerves και αξιολογήθηκαν ως άριστα σε σχέση με παλαιών χειρουργικών μεθόδων.

«Η ενδοσκοπική χειρουργική μέθοδος προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή και πραγματοποιείται μέσα από οπή 1-2 εκατοστών, με χρήση ενδοσκοπικού εργαλείου, το οποίο φέρει αυτόματο μικρό-μαχαιρίδιο με μικροκάμερα, για να έχει ο χειρουργός άμεση και καθαρή εικόνα» αναφέρει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριού και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Aνω Aκρου, κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Ιγνατιάδη στο εξωτερικό και κυρίως στη Γαλλία οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα γίνονται κατά 90% με την ενδοσκοπική μέθοδο, ενώ με την παλαιά μέθοδο (ανοιχτό χειρουργείο με μεγάλη τομή) αντιμετωπίζονται ελάχιστες πολύ βαρειές περιπτώσεις με συγκεκριμένες επιπλοκές.

Η επέμβαση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό, πραγματοποιείται με τοπική ή γενική νάρκωση, διαρκεί περίπου 45 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, είναι η πλέον συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει ιδιαίτερη «αδυναμία» στις μεσήλικες γυναίκες αφού τις χτυπά 5 με 6 φορές συχνότερα απ' ότι τούς άνδρες. Ταλαιπωρεί πολλές νοικοκυρές αλλά και χειρώνακτες κυρίως μετά από υπερβολική επιβάρυνση των χεριών στη διάρκεια της ημέρας. Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα , στις εγκύους, τούς διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τούς νεφροπαθείς.

Εκδηλώνεται με μουδιάσματα και υπαισθησία στα πρώτα 3 με4 δάκτυλα-κυρίως τη νύκτα (πρώτες πρωινές ώρες).

Στα τελευταία στάδια με μυϊκή αδυναμία παλάμης και κυρίως ατροφίας των μυών της βάσης του αντίχειρα, ενώ ο ασθενής δεν μπορεί να πιάσει αντικείμενα (πτώση αντικειμένων απ' το χέρι).

«Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται κατ' αρχήν με κλινική εξέταση» προσθέτει ο κ. Ιγνατιάδης και καταλήγει «Υπάρχουν κλινικές δοκιμασίες που βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης όπως η επίταση των συμπτωμάτων με το σπάσιμο των καρπών στις 90 μοίρες και η δοκιμασία σφιξίματος με περιχειρίδα. Τελικά πάντα επιβεβαιώνεται και εργαστηριακά με το ηλεκτρομυογράφημα και έλεγχο κινητικής και αισθητικής αγωγής, μια δοκιμασία σε νευροφυσιολογικό εργαστήριο».

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

Η ακινητοποίηση με νάρθηκες, η ένεση τοπικά με κορτιζόνες, τα αντιφλεγμονώδη τελικά δεν προσφέρουν μόνιμη απαλλαγή. Η ριζική θεραπεία είναι η χειρουργική με τοπική η γενική νάρκωση. Μέχρι πριν από 15 χρόνια το σύνδρομο αντιμετωπιζόταν με ανοιχτό χειρουργείο και μεγάλη παλαμιαία τομή 7-8 εκατοστών, ενώ η διατομή (κόψιμο) του συνδέσμου με νυστέρι. Αργότερα εμφανίσθηκε η ελάχιστα επεμβατική(mini-open) ανοικτή μέθοδος με μικρότερη τομή 3-5 εκατοστών και τελικά σήμερα επικρατεί στο δυτικό κόσμο η ενδοσκοπική διάνοιξη (τομή 1-2 εκατ.).

Η ανοικτή μέθοδος είναι η κλασική μέθοδος με τομή επιμήκη η οποία γίνεται στό μέσον της παλάμης και δη επί της μέσης χειρομαντικής γραμμής, δέν χρειάζεται ειδικά εργαλεία για να πραγματοποιηθεί και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να κοπούν όλα τα ανατομικά στρώματα τής παλάμης από το δέρμα, υποδόριο, μύες μέχρι και τον πλαμιαίο σύνδεσμο ενώ στήν ενδοσκοπική μέθοδο κόβουμε μόνο τον σύνδεσμο.

Επίσης ο χρόνος αποκατάστασης του χεριού είναι περίπου τέσσερις εβδομάδες (στις δυο εβδομάδες κόβουμε τα ράμματα) ενώ στην ενδοσκοπική μέθοδο ο χρόνος ανάρρωσης είναι μια εβδομάδα.

Οι περιπτώσεις που το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι παραμελημένο πλέον των πέντε χρόνων, με ατροφία μυών , περιστατικά με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή νεφροπάθεια ή αμυλοείδωση όπου χρειάζεται να γίνει υμενεκτομή ή νευρόλυση δέν προσφέρονται πάντα για ενδοσκοπική διάνοιξη και πολλές φορές είναι αναγκαία η ευρεία διάνοιξη με μεγάλη τομή.

ΑΛΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

 • Ενδοσκοπική μέθοδος με δυο οπές: θεωρείται πεπαλαιωμένη δεν εμφανίζει πλεονεκτήματα και τείνει να εγκαταλειφθεί.
 • Ημιανοικτή μέθοδος (minimal invasive): Γίνεται μία τομή περιορισμένη 3-4 εκατοστών και με ειδικό προστατευτικό εργαλείο ανυψώνεται το δέρμα και εισάγεται ένα ειδικό κοπτικό σαν δρέπανο και κόπτει συρόμενο τον σύνδεσμο με ημι-τυφλή μέθοδο. Πλεονεκτεί έναντι της ανοικτής μεθόδου ως πρός την τομή αλλά στην ανοικτή ο χειρουργός έχει μεγαλύτερο χειρουργικό πεδίο. Δεν έχει κανένα πλεονέκτημα έναντι των ενδοσκοπικών μεθόδων.
 
Διεθνές Σεμινάριο: Αποκατάσταση Μαστού με Αυτόλογους Ιστούς μετά από μαστεκτομή και ακτινοβολία PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 09 Απρίλιος 2014 14:56

Αποκατάσταση Μαστού με Αυτόλογους Ιστούς μετά από μαστεκτομή και ακτινοβολία, ήταν το θέμα διεθνούς σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (14 και 15 Μαρτίου) με τη συμμετοχή διάσημων πλαστικών χειρουργών.

Το σεμινάριο, στο οποίο αναπτύχθηκε η στρατηγική στη μικροχειρουργική αποκατάσταση του μαστού, διοργανώθηκε από την Πλαστική Χειρουργική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών σε συνεργασία με την International Plastic Reconstructive Aesthetic Surgery Association (IPRAS), στο Πειραματικό-Ερευνητικό Κέντρο της ELPEN.

O διαπρεπής πλαστικός χειρουργός του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» Δρ Ανδρέας Γραββάνης, πρόεδρος του σεμιναρίου, μίλησε για την αποκατάσταση μαστού στα πλαίσια ακτινοβολίας, δεδομένου ότι όλο και περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού σήμερα είναι υποψήφιες για συμπληρωματική ακτινοβολία.

«Όταν η ασθενής είναι πιθανή υποψήφια για ακτινοθεραπεία είναι προτιμότερη η τοποθέτηση ενός πλήρως φουσκωμένου διατατήρα δέρματος (tissue expander) μετά την μαστεκτομή για την διατήρηση του "δερματικού φακέλου" του μαστού», τόνισε ο κ Γραββάνης και συμπλήρωσε.

«Στην περίοδο της ακτινοβολίας ο διατατήρας ξεφουσκώνεται ώστε το θωρακικό τοίχωμα να γίνει επίπεδο και να επιτρέψει την αποτελεσματική ακτινοβολία. Μετά το πέρας της ακτινοβολίας ο διατατήρας δέρματος φουσκώνεται ξανά για την αποκατάσταση του «δερματικού φακέλου», και σε δεύτερο χρόνο γίνεται η μικροχειρουργική αποκατάσταση του μαστού. Η στρατηγική αυτή ονομάζεται «Καθυστερημένη - Άμεση Αποκατάσταση» και διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στην ογκολογικά ασφαλή ακτινοβολία και το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα».

Στο σεμινάριο μίλησαν διάσημοι πλαστικοί χειρουργοί από την Μεγάλη Βρετανία, αλλά και την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Mr Venkat Ramakrishnan Consultant Plastic Surgeon, με τεράστια εμπειρία στην μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού στο St Andrews Centre for Plastic Surgery UK, παρουσίασε βήμα προς βήμα πως η χειρουργική ομάδα μπορεί να πραγματοποιήσει τρείς μικροχειρουργικές αποκαταστάσεις σε μία ημέρα αποδομώντας τον μύθο της πολύωρης πολύπλοκης επέμβασης.

Ο Mr Niri Niranjan στην ομιλία του αναφέρθηκε στις μεθόδους και στρατηγικές που εξασφαλίζουν επιτυχία και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα με τον κοιλιακό κρημνό DIEP, ενώ ο Mr Colin Morrison ανέλυσε εναλλακτικούς κρημνούς από τους γλουτούς και μηρούς για ένα φυσικό αποτέλεσμα μαστού.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις πλέον προχωρημένες μικροχειρουργικές τεχνικές σε ζωντανό μοντέλο χοίρου. «Ευελπιστούμε να συμβάλλουμε στην υιοθέτηση αυτών των τεχνικών από όλο και περισσότερους Πλαστικούς Χειρουργούς ώστε να προσφέρουμε στις ασθενείς μας ογκολογική ασφάλεια αλλά και ένα φυσικό αποτέλεσμα αποκατάστασης μαστού ειδικά σε εκείνες που έχουν υποβληθεί σε συμπληρωματική ακτινοβολία», κατέληξε, κλείνοντας τις εργασίες του διεθνούς σεμιναρίου, ο κ Γραββάνης.

 
'Αμεση αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων συστήνουν οι γιατροί PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 09 Απρίλιος 2014 14:47

Άμεση αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, τα οποία στην εποχή μας έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών, συστήνουν οι επιστήμονες.

Κι αυτό γιατί δυο τύποι (HPV16 και HPV18) του ιού των κονδυλωμάτων συσχετίζονται για τρείς μορφές καρκίνου, του τραχήλου της μήτρας, του στοματοφάρυγγα και της στοματικής κοιλότητας!

Σύμφωνα με μελέτες, όσες γυναίκες ανέπτυξαν καρκίνο του τραχήλου, είχαν και κονδυλώματα, αντίστοιχα συσχετίζονται με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, καθώς και με το 68% των καρκίνων της στοματικής κοιλότητας!

«Για το λόγο αυτό η άμεση αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι σημαντική για την υγεία του άνδρα αλλά και της γυναίκας, που έχει προσβληθεί » τονίζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Θεοδώρα Φατσέα.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία πάνω από το 50% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών προσβάλλονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους από τον ιό HPV που προκαλεί κονδυλώματα. Ειδικά για τις γυναίκες, στατιστικά πλέον αποδεικνύεται ότι το 70-80% των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 27 χρόνων θα έρθει σε επαφή με τον ιό!

ΜΟΡΦΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Τα κονδυλώματα, γνωστά ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη, αποτελούν διογκώσεις που αναπτύσσονται στους βλεννογόνους ή στο δέρμα, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Λοιμώξεις από HPV των βλεννογόνων του πέους, του πρωκτού και του αιδοίου είναι αφροδίσιο νόσημα, ενώ λοιμώξεις του δέρματος των χεριών και των ποδιών αποκαλούνται μυρμηγκιές.

Τα κονδυλώματα στην κατασκευή τους μοιάζουν με μικρά "κουνουπίδια" (ανθοκραμβοειδείς αλλοιώσεις), τα οποία βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και εντοπίζονται:

Στον Άνδρα:
 • Στον πρωκτό
 • Στο ανδρικό πέος (βάλανος-βαλανοποσθική αύλακα)
 • Στην ουρήθρα (στο στόμιο, αλλά και μέσα σε μικρές κρεάτινες μάζες).
Στη Γυναίκα:
 • Στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου
 • Στην κλειτορίδα
 • Στον κόλπο
 • Στον πρωκτό

ΤΥΠΟΙ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί 180 περίπου τύποι του ιού HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα και παρουσιάζονται και στα δύο φύλα. Από αυτούς, 30-40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι και προκαλούν λοίμωξη των γεννητικών οργάνων.

Συγκεκριμένοι τύποι του ιού έχουν συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης δυσπλασίας, που είναι μια προ-καρκινική βλάβη, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας ή του πρωκτού και στα δύο φύλα ή σε καρκίνο του πέους στους άντρες ή του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου στις γυναίκες.

ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Ο ιός HPV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και συγκεκριμένα περισσότερο μέσω της άμεσης επαφής με το δέρμα της γεννητικής χώρας των ανδρών και των γυναικών και λιγότερο μέσω της επαφής με το σπέρμα ή τα κολπικά υγρά. Η χρήση προφυλακτικού περιορίζει πάρα πολύ τη μετάδοση του ιού, καθώς και όλων των αφροδίσιων νοσημάτων, αν χρησιμοποιηθεί σωστά και δεν σπάσει. Δεν μπορεί όμως να εξασφαλίσει 100% προστασία από τον ιό. Επειδή κατά την ερωτική επαφή το προφυλακτικό μπορεί να αφήσει ακάλυπτα κάποια μέρη του αντρικού μορίου, πλήρης προστασία από τα κονδυλώματα που προσβάλλουν τα εξωτερικά γεννητικά όργανα δεν μπορεί να υπάρξει.

«Πρέπει να διευκρινίσουμε, προσθέτει η Δρ. Φατσέα, ότι τα κονδυλώματα μεταδίδονται με οποιαδήποτε τρόπο σεξουαλικής επαφής (π.χ. στοματικός έρωτας) και μπορεί να κολλήσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος έρθει σε επαφή με το μολυσμένο σημείο του συντρόφου. Δεν μεταδίδεται από την τουαλέτα, τα φιλιά στο στόμα, την πισίνα ή την μπανιέρα».

Παράγοντες όπως, η μη χρήση προφυλακτικού, η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, η άγνοια για το εάν ο σύντροφός μας πάσχει από κάποιο σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό, το stress, άλλες ιογενείς λοιμώξεις (π.χ. ιός HIV), καθώς και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. σύφιλη), ενισχύουν τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από τον ιό.

«Είναι πιθανό κάποιος να έχει τον ιό χωρίς να έχει εκδηλώσει κονδυλώματα, εξηγεί η Δρ. Φατσέα. Όταν εισέλθει ο ιός στον οργανισμό μας, συνήθως πέφτει σε κατάσταση ύπνωσης. Αν το ανοσοποιητικό μας είναι πεσμένο, τότε είναι πιο εύκολο ο ιός να έρθει σε ενεργό φάση, αρχίζει να πολλαπλασιάζεται και να προκαλεί βλάβες στην περιοχή κυρίως των γεννητικών οργάνων». Ο ιός μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό μας για χρόνια πριν εκδηλωθεί, καθιστώντας συχνά δύσκολο να βρεθεί από πού και πότε τον κόλλησε κάποιος. Αυτό έχει τη σημασία του, στην περίπτωση παντρεμένων ζευγαριών και χρόνιων συντρόφων: αν εμφανιστούν π.χ. στη γυναίκα, δεν σημαίνει ότι αυτή είχε σεξουαλική επαφή με άλλον άνδρα εκτός του συζύγου της.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ - ΠΡΟΛΗΨΗ-ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αν κάποιος προσβληθεί από κονδυλώματα θα πρέπει άμεσα να επισκεφτεί το δερματολόγο του, προκειμένου να του συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Τα κονδυλώματα αντιμετωπίζονται:
 1. Με ειδικά φάρμακα (συντηρητική θεραπεία)
 2. Eπεμβατική:   
 • Με κρυοθεραπεία (με τη χρήση υγρού αζώτου)
 • Με ηλεκτροκαυτηρίαση
 • Mε laser

Κατά τη θεραπεία τους, τα κονδυλώματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς – λαμβάνοντας υπόψη ότι συχνά μπορεί να υποτροπιάσουν ακόμη και μήνες μετά τη θεραπεία.

Σήμερα είναι διαθέσιμοι δυο τύποι εμβολίων που προστατεύουν από τους ιούς ΗΡV6, 11, 16 και 18 που είναι και οι πιο "επιθετικοί" και ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου. Ο εμβολιασμός αυτός έναντι του ιού HPV εφαρμόζεται σήμερα σε 116 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα του βασικού εμβολιασμού για κορίτσια από 12 μέχρι και 26 χρόνων (πριν από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής). Σύντομα αντίστοιχος εμβολιασμός πρόκειται να εγκριθεί για τους άνδρες και στην Ελλάδα – όπως έχει ήδη υλοποιηθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.

 
Τέλος στην πρόωρη εμμηνόπαυση βάζει η επιστήμη PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Απρίλιος 2014 11:21

Με πλήρη επιτυχία και την κατάλληλη ορμονική θεραπεία, αντιμετωπίζεται πλέον η πρόωρη εμμηνόπαυση, που πλήττει κάθε χρόνο εκατομμύρια πολύ νέες γυναίκες (30 με 40 χρόνων) σε ολόκληρο τον κόσμο!

Η εξέλιξη της επιστήμης απαντά πλέον με πλήρη επιτυχία σε αυτή την πάθηση, η οποία στερεί από νέες γυναίκες την προστατευτική ασπίδα των οιστρογόνων. Η αντιμετώπιση της πρόωρης εμμηνόπαυσης αποτρέπει τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών (οστεοπόρωση και καρδιαγγειακά νοσήματα).

«Με την ορμονική θεραπεία δεν απαλλάσσουμε την γυναίκα μόνο από τα ενοχλητικά συμπτώματα της πρόωρης εμμηνόπαυσης, αλλά θωρακίζουμε τον οργανισμό της με οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να θεραπεύσουν ή να προλάβουν τις συνέπειες της εμμηνόπαυσης» τονίζει ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London κ Στέφανος Χανδακάς.

ΠΡΟΩΡΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Σύμφωνα με τους γυναικολόγους η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται ως πρώιμη, όταν συμβαίνει πριν από την ηλικία των 45 χρόνων, ενώ πριν από την ηλικία των 40 χρόνων, χαρακτηρίζεται ως πρόωρη. Και η πρόωρη εμμηνόπαυση έχει τα ίδια συμπτώματα με την φυσιολογική όπως:
 • συχνές εξάψεις
 • εφίδρωση,
 • ξηρότητα κόλπου,
 • διαταραχές ύπνου,
 • εναλλαγές συναισθήματος,
 • μειωμένη σεξουαλική διάθεση,
 • χρόνια κόπωση,
 • δυσουρία,
 • υποτροπιάζουσες κυστίτιδες και κολπίτιδες κ.α

«Η πρόωρη εμμηνόπαυση εμφανίζεται περίπου στο 1% των γυναικών κάτω των 40 χρόνων. Δεν είναι απλά εμμηνόπαυση που έρχεται νωρίτερα, αλλά πρόκειται για πάθηση, η οποία μάλιστα σχετίζεται με μεγάλη αύξηση της συχνότητας της οστεοπόρωσης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων» αναφέρει ο κ Χανδακάς και συμπληρώνει «Η γυναίκα που διαγιγνώσκεται με πρόωρη εμμηνόπαυση πρέπει άμεσα να λάβει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μέχρι την ηλικία που θα ξεκινούσε φυσιολογικά η εμμηνόπαυση. Όμως οι γυναίκες που μπαίνουν σε θεραπεία πρέπει να ελέγχονται τακτικά με υπέρηχο μαστών και μαστογραφία. Όσες δε έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού πρέπει να πάρουν εξειδικευμένες θεραπείες καθότι δεν επιτρέπεται η χορήγηση οιστρογόνων».

Ως πιθανές αιτίες της πρόωρης εμμηνόπαυσης, οι γυναικολόγοι θεωρούν:
 • Την αυτοάνοση καταστροφή των ωοθηκών,
 • Τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες (σύνδρομο Turner),
 • Ιατρικές θεραπείες όπως χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία
 • Χειρουργική αφαίρεση ωοθηκών ή μήτρας κ.α

ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Άμεσα η γυναίκα, μετά την ιατρική επιβεβαίωση της πρόωρης εμμηνόπαυσης, θα πρέπει να αρχίσει ορμονική θεραπεία.

Στόχος της ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης είναι αφενός η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αφετέρου η πρόληψη των μακροχρόνιων – και σοβαρότερων – επιπτώσεών της.

Στην περίπτωση, της πρόωρης εμμηνόπαυσης, χορηγείται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ορμονών, ώστε να αποκατασταθεί στον οργανισμό το επίπεδο ορμονών (οιστρογόνων και προγεστερόνης) που θα υπήρχε φυσιολογικά στη συγκεκριμένη ηλικία, ανεξάρτητα από την ύπαρξη συμπτωματολογίας.

Μαζί με τα οιστρογόνα χορηγείται και κάποιο προγεσταγόνο, ώστε να εξισορροπηθεί η δράση των οιστρογόνων και να προληφθεί η υπερπλασία του ενδομητρίου. Σε γυναίκες, όμως, που έχουν υποστεί υστερεκτομή, αρκεί η χορήγηση οιστρογόνων ή τιβολόνης.

Η ορμονική θεραπεία χορηγείται:
 • από του στόματος σε μορφή δισκίων
 • διαδερμικά, είτε σε μορφή επιθεμάτων είτε σε μορφή δερματικής γέλης (gel).
 • Στην περίπτωση συμπτωμάτων αποκλειστικά ουρογεννητικής ατροφίας, μπορεί να χορηγηθεί τοπικά κολπική κρέμα ή υπόθετα. Η θεραπεία μπορεί να είναι συνεχής ή κυκλική.

Η ορμονική θεραπεία αναστέλλει την απώλεια οστικής μάζας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο σπονδυλικού κατάγματος και κατάγματος ισχίου κατά 35%, μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις εξάψεις, βελτιώνει τα ψυχολογικά και σεξουαλικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και αναπτύσσει πολλαπλή καρδιοπροστατευτική δράση.

Ειδικότερα, στην περίπτωση της πρώιμης εμμηνόπαυσης, η χορήγηση της ορμονικής θεραπείας μπορεί να επαναφέρει κατά διαστήματα την ωοθηκική λειτουργία, με αποτέλεσμα να γίνεται ωοθυλακιορρηξία και να μπορεί να επιτευχθεί αυτόματη εγκυμοσύνη.

Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει στην πρόωρη εμμηνόπαυση, αφού είναι οριστική, και η εγκυμοσύνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δωρεά ωαρίων και εξωσωματική γονιμοποίηση. Εάν, όμως, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, η χορήγηση ορμονικής θεραπείας μπορεί να επαναφέρει έστω και προσωρινά την ωοθηκική λειτουργία και να επιτρέψει στη γυναίκα να συλλάβει.

 
Διαστάσεις επιδημίας παίρνει το πρόβλημα του αυτοτραυματισμού των νέων PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Απρίλιος 2014 11:14

Διαστάσεις «επιδημίας» τείνει να πάρει το φαινόμενο του σκόπιμου αυτοτραυματισμού των νέων, που ενίοτε μπορεί να είναι και μοιραίος!

Αυτό τονίζουν οι παιδοψυχίατροι και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το 13% των νέων αντιμετωπίζει πρόβλημα αυτοτραυματισμού!

«Πίσω από το φαινόμενο του αυτοτραυματισμού των νέων κρύβεται συναισθηματικός πόνος και έντονη δυσφορία, που προκαλείται από το στρες και τα προβλήματα της σύγχρονης ζωής» τονίζει η παιδοψυχίατρος κ. Μερσύνη Αρμενάκα, με την ευκαιρία της Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον αυτοτραυματισμό.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχιάτρους ο αυτοτραυματισμός (self-harm) είναι μια πράξη, όπου ο νέος επίτηδες προκαλεί αμυχές στα χέρια του ή καταναλώνει τοξικές ουσίες ή χρησιμοποιεί αντικείμενα με σκοπό να προκαλέσει βλάβη στον εαυτό του.

Οι νέοι αυτοί συχνότερα προτιμούν κοψίματα ή καψίματα και μετά ακολουθούν οι αυτοδηλητηριάσεις, χτυπήματα, απόπειρα πνιγμού, ηλεκτροπληξία ή ασφυξία.

Οι κίνδυνοι του αυτοτραυματισμού είναι οι προφανείς όπως η απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος και η πιθανότητα λοίμωξης. Αλλά υπάρχουν και κρυμμένοι συναισθηματικοί κίνδυνοι όπως το να γίνει συνήθεια και να εθιστούν οι νέοι σε αυτό με κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ

Οι γονείς θα πρέπει να αρχίσουν να υποψιάζονται για το πρόβλημα όταν:
 • Παρατηρήσουν περίεργα καψίματα με τσιγάρο η αναπτήρα και κοψίματα σε καρπούς , χέρια , πόδια ή την κοιλιά για τα οποία δίνει περίεργες δικαιολογίες
 • Επιμένει να φορά μακρυμάνικα ρούχα ακόμα και σε ζεστό καιρό
 • Χτυπά τον εαυτό του ή το κεφάλι του
 • Δίνει μπουνιές σε αντικείμενα ή να πέφτει επίτηδες σε τοίχους ή σκληρά αντικείμενα
 • Κολλά αντικείμενα στο δέρμα του
 • Εμποδίζει σκόπιμα την επούλωση τραυμάτων
 • Καταπίνει δηλητηριώδεις ουσίες ή ακατάλληλα αντικείμενα
 • Έχει στον προσωπικό του χώρο αιχμηρά αντικείμενα ,όπως ξυράφια, μαχαίρια, βελόνες, κομμάτια γυαλί, καπάκια από μπουκάλια
 • Εμφανίζει κρυψίνοια και επιμένει να μένει μόνος του
 • Πίνει αλκοόλ

«Οι νέοι που καταφεύγουν στον αυτοτραυματισμό προσπαθούν ανεπιτυχώς να αντιμετωπίσουν αισθήματα λύπης, αίσθημα κενού ενοχές και οργή» προσθέτει η παιδοψυχίατρος κ Αρμενάκα και συμπληρώνει .

«Δυστυχώς η ανακούφιση που επιδιώκουν διαρκεί λίγο . Είναι σαν να βάζεις ελαστικό επίδεσμο ενώ χρειάζεσαι ράμματα.Τα εσωτερικά τραύματα και προβλήματα δεν ξεπερνιούνται και επίσης δημιουργούνται νέα. Οι νέοι που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις προσπαθουν να το κρατήσουν κρυφό. Ντρέπονται να το δείξουν ή νομίζουν ότι κανεις δεν θα τους καταλάβει.Η μυστικότητα και οι τύψεις επηρεάζουν τις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους τους με αποτέλεσμα να νιώθουν περισσότερο μόνοι, πιο ανάξιοι και παγιδευμένοι».

Όταν οι γονείς παρατηρήσουν κάποια από τα προαναφερόμενα σημάδια θα πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια παιδοψυχίατρου προκειμένου έγκαιρα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Σε όλο τον κόσμο το φαινόμενο αυτό απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα .Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αναφορές παρόλο που είναι ένα φαινόμενο που συναντάται όλο και πιο συχνά στους παιδοψυχιάτρους σε ιδιωτικά και δημόσια πλαίσια.

Στις αναπτυγμένες χώρες γίνονται παρεμβάσεις και προγράμματα από δεκαετιών για πρόληψη των αυτοκτονιών στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες . Στην Ελληνική πραγματικότητα είμαστε ακόμα στο επίπεδο της παρατήρησης του φαινόμενου παρόλο που οι αναφορές για αύξηση όλων των κρουσμάτων συναισθηματικών διαταραχών αυξάνονται ραγδαία .

ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Οι αιτίες που συχνά αναφέρονται για την ύπαρξη του προβλήματος είναι:

 • Πίεση στο σχολείο ή στην δουλειά,
 • Σχολικός εκφοβισμός,
 • Οικονομικές ανησυχίες,
 • Σεξουαλική, σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση,
 • Πένθος,
 • Σύγχυση για την σεξουαλικότητα,
 • Χωρισμός από σχέση,
 • Αρρώστια ή πρόβλημα υγείας,
 • Κατάθλιψη, θυμός, άγχος,
 • Οικογενειακά προβλήματα.
 
Χρόνια Ηπατίτιδα C: Η AbbVie παρουσίασε τη Μελέτη PEARL-III PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Απρίλιος 2014 11:07

Η AbbVie παρουσίασε στο 21ο Συνέδριο για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές Λοιμώξεις (CROI) τη Μελέτη PEARL-III, η οποία πραγματοποιήθηκε σε Ασθενείς με Χρόνια Ηπατίτιδα C

 • Επίτευξη SVR12 σε ποσοστό 99% με και χωρίς ριμπαβιρίνη σε πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς που είχαν γονότυπο 1β
 • Τα ποσοστά ανταπόκρισης στη μελέτη PEARL-III ήταν επίσης υψηλά όσον αφορά σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των ασθενών, όπως το φύλο, η φυλή και τα γενετικά χαρακτηριστικά

Τα πρώτα λεπτομερή αποτελέσματα της πιλοτικής μελέτης φάσης ΙΙΙ της PEARL-III, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του 21ου Συνεδρίου για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές Λοιμώξεις (CROI) και ως late-breaker ανακοίνωση στο συνέδριο στις 4 Μαρτίου. Η PEARL-III αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια 12 εβδομάδων θεραπείας με το ερευνητικό φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie με ή χωρίς ριμπαβιρίνη (RBV) σε μη κιρρωτικούς, πρωτοθεραπευόμενους ενήλικες ασθενείς με χρόνια λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) γονότυπου 1β (GT1b).

Η μελέτη PEARL-III πέτυχε τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα τελικά σημεία της. Στη μελέτη των 419 ασθενών, επιτεύχθηκε 99,5% και 99% μακροχρόνια ιολογική ανταπόκριση 12 εβδομάδες μετά τη θεραπεία (SVR12) με το σχήμα της AbbVie με και χωρίς ριμπαβιρίνη, αντιστοίχως. Κανένας ασθενής δεν διέκοψε το φάρμακο της μελέτης λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών.

«Τα αποτελέσματα της PEARL-III είναι ενθαρρυντικά, καθώς καταδεικνύουν ότι το φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie μπορεί να επιτύχει υψηλά ποσοστά SVR, με και χωρίς ριμπαριβιρίνη, σε ασθενείς διαφόρων χαρακτηριστικών που πάσχουν από χρόνια λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας C γονότυπου 1β», δήλωσε ο Peter Ferenci, M.D., Καθηγητής Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Στην PEARL-III συμμετείχαν ασθενείς με διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία και χαρακτηριστικά. Εξετάστηκαν τα ποσοστά ανταπόκρισης σε ασθενείς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (άρρενος φύλου, μαύρης φυλής και IL28B γονότυπου μη CC), καθώς οι εν λόγω πληθυσμοί ασθενών συσχετίζονται κατά παράδοση με μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία. Υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης παρατηρήθηκαν σε όλους τους ασθενείς της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τα χαρακτηριστικά αυτά.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τα ισχυρά αποτελέσματα της PEARL-III, τα οποία δείχνουν ότι το φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie πέτυχε υψηλά ποσοστά SVR χωρίς να παρατηρηθεί διακοπή της θεραπείας λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών σε πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς με λοίμωξη γονότυπου 1β», δήλωσε ο Scott Brun, M.D., αντιπρόεδρος του τμήματος φαρμακευτικής ανάπτυξης της AbbVie. «Πέρα από τα δεδομένα αυτά, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε διαδικασία έναρξης υποβολής μειζόνων κανονιστικών αιτήσεων άδειας κυκλοφορίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014».

Σχετικά με τη μελέτη M13-961 (PEARL-III)

Η PEARL-IIΙ είναι μια παγκόσμια, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας 12 εβδομάδων θεραπείας με το σχήμα της AbbVie σε συνδυασμό με και χωρίς ριμπαβιρίνη σε μη κιρρωτικούς πρωτοθεραπευόμενους ενήλικες ασθενείς με λοίμωξη HCV γονότυπου 1β.

Ο πληθυσμός της μελέτης αποτελείτο από 419 πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς με γονότυπο 1b χωρίς ένδειξη κίρρωσης ήπατος:
209 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το σχήμα χωρίς ριμπαβιρίνη για 12 εβδομάδες και 210 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το σχήμα με ριμπαβιρίνη για 12 εβδομάδες. Μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, 99% των ασθενών οι οποίοι έλαβαν το σχήμα χωρίς ριμπαβιρίνη (n=207/209) και 99,5% που έλαβαν το σχήμα με ριμπαβιρίνη (n=209/210) πέτυχαν SVR12. Οι ασθενείς του θεραπευτικού σκέλους χωρίς ριμπαβιρίνη έλαβαν εικονικό φάρμακο προς αντικατάσταση της ριμπαβιρίνης.

Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, στα οποία περιλαμβάνονταν το φύλο, η φυλή (μαύροι έναντι μη μαύρων), η ισπανόφωνη εθνότητα Λατινικής Αμερικής, η ηλικία, η γεωγραφική περιοχή, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το στάδιο ίνωσης ήπατος, ο γονότυπος IL28B και το ιικό φορτίο.

Σε όλα τα θεραπευτικά σκέλη της PEARL-III, δεν αναφέρθηκαν υποτροπές στη διάρκεια των 12 εβδομάδων μετά τη θεραπεία. Δεν παρατηρήθηκαν περιστατικά ιολογικής αποτυχίας κατά τη θεραπεία στο θεραπευτικό σκέλος χωρίς ριμπαβιρίνη, ενώ μία μόνο ιολογική αποτυχία παρατηρήθηκε στο θεραπευτικό σκέλος με ριμπαβιρίνη. Ενώ όλοι οι ασθενείς στη μελέτη ολοκλήρωσαν τη θεραπεία, δύο ασθενείς του σκέλους χωρίς ριμπαβιρίνη δεν εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και επομένως θεωρήθηκαν αποτυχίες της θεραπείας.

Οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες (>10 τοις εκατό για κάθε σκέλος) ήταν πονοκέφαλος, κόπωση, κνησμός, ναυτία και αδυναμία, ενώ ο κνησμός και η ναυτία παρατηρήθηκαν σε στατιστικά υψηλότερο ποσοστό στο θεραπευτικό σκέλος της ριμπαβιρίνης σε σύγκριση με το σκέλος χωρίς ριμπαβιρίνη. Αναιμία παρατηρήθηκε συχνότερα στους ασθενείς του σκέλους της ριμπαβιρίνης, ενώ η κλινικά σημαντική αναιμία, για την οποία ήταν απαραίτητη η μείωση των δόσεων ριμπαβιρίνης, παρατηρήθηκε σε 9 τοις εκατό των ασθενών αυτών.

Σχετικά με το Ερευνητικό Σχήμα της AbbVie για τον HCV

Το ερευνητικό σχήμα της AbbVie αποτελείται από τον καθορισμένης δόσης συνδυασμό ABT-450/ριτοναβίρης(150/100mg) σε συνδυασμό με ABT-267 (25mg), άπαξ ημερησίως, και ABT-333 (250mg) με ή χωρίς ριμπαβιρίνη (βάσει βάρους), δις ημερησίως. Ο συνδυασμός τριών διαφορετικών μηχανισμών δράσης παρεμποδίζει τη διαδικασία πολλαπλασιασμού του HCV με στόχο τη βελτιστοποίηση των ποσοστών μακροχρόνιας ιολογικής ανταπόκρισης σε διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών.

Κλινικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της AbbVie για τον HCV

Το κλινικό πρόγραμμα ανάπτυξης της AbbVie για τον HCV επιδιώκει την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της κλινικής φροντίδας, ερευνώντας ένα χωρίς ιντερφερόνη, χορηγούμενο μόνο από το στόμα φαρμακευτικό σχήμα σε συνδυασμό με και χωρίς ριμπαβιρίνη, με στόχο την επίτευξη υψηλών ποσοστών ιολογικής ανταπόκρισης (SVR) σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων οι οποίοι συνήθως δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στη θεραπεία, όπως οι ασθενείς με μηδενική ανταπόκριση σε προηγούμενη θεραπεία με βάση την ιντερφερόνη ή οι ασθενείς με προχωρημένη ίνωση ή κίρρωση ήπατος.

Το ABT-450 ανακαλύφθηκε στα πλαίσια της συνεχιζόμενης συνεργασίας της AbbVie με την Enanta Pharmaceuticals (NASDAQ: ENTA) για τους αναστολείς HCV πρωτεασών και τα φαρμακευτικά σχήματα που περιλαμβάνουν αναστολείς πρωτεάσης. Το ABT-450 αναπτύσσεται από την AbbVie για χρήση σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ερευνητικά φάρμακα της AbbVie για τη θεραπεία του HCV.

 
Νέο φάρμακο για τον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος κυκλοφόρησε στην Ελλάδα PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 28 Φεβρουάριος 2014 11:44

Νέο φάρμακο για τον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και σηματοδοτεί μια μεγάλη επιστημονική πρόοδο των τελευταίων ετών για τη νόσο

Πρόκειται για τον συνδυασμό της ουσίας nab-πακλιταξέλης και της γεμσιταβίνης, που έλαβε έγκριση ως θεραπεία συνδυασμού πρώτης γραμμής, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης MPACT που κατέδειξε μείωση κατά 28% του κινδύνου θνησιμότητας σε σχέση με την προηγούμενη θεραπεία

Είναι η πρώτη θεραπεία που λαμβάνει άδεια κυκλοφορίας έπειτα από επτά χρόνια και έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό που υπήρχε στην αντιμετώπιση της εξαιρετικά απειλητικής αυτής μορφής καρκίνου

 

Ενθαρρυντική εξέλιξη για τους εκατοντάδες Έλληνες που πάσχουν από μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος, τον 4ο πιο απειλητικό για τη ζωή καρκίνο με κακή πρόγνωση και πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης, αποτελεί η κυκλοφορία της νέας συνδυαστικής θεραπείας nab-πακλιταξέλης και γεμσιταβίνης και στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη θεραπεία που λαμβάνει έγκριση μετά από επτά χρόνια, συνδυάζει καλό προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

Η άδεια κυκλοφορίας που έλαβε από τον FDA (Food and Drug Administration) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίστηκε στα αποτελέσματα της έρευνας MPACT, μίας από τις μεγαλύτερες πολυκεντρικές παγκόσμιες μελέτες, καθώς σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 850 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος από 151 κέντρα 11 χωρών, στη Β. Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο χημειοθεραπευτικός συνδυασμός nab-πακλιταξέλης και γεμσιταβίνης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 28% σε σχέση με τη γεμσιταβίνη ως μονοθεραπεία. Επιπρόσθετα, η MPACT κατέδειξε ότι αυξήθηκε κατά 60% το ποσοστό των ασθενών που επιβίωσαν τον πρώτο χρόνο, ενώ το ποσοστό για 2 χρόνια επιβίωσης, διπλασιάστηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ουσία nab-πακλιταξέλη ανήκει σε μια νέα γενιά αντινεοπλασματικών φαρμάκων που αξιοποιούν μια νέα τεχνολογία νανοσωματιδίων (nabTM) η οποία σχεδιάστηκε για να μεταφέρει κυτταροτοξικούς παράγοντες στον όγκο αξιοποιώντας τις φυσικές ιδιότητες της αλβουμίνης, πρωτεΐνης που υπάρχει ήδη στον οργανισμό.

Η ουσία έλαβε άδεια κυκλοφορίας ως μονοθεραπεία για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού σε ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία πρώτης γραμμής και στους οποίους δεν ενδείκνυται η θεραπεία με ανθρακυκλίνη, το 2005 στις ΗΠΑ από τον FDA και το 2008 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα κυκλοφορεί σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο του 2012, έλαβε έγκριση από τον FDA ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τον προχωρημένο ή μεταστατικό μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, σε συνδυασμό με καρβοπλατίνα, σε ασθενείς που δεν ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία. Με αυτή την ένδειξη κυκλοφορεί και στην Αργεντινή, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τον μετασταστικό καρκίνο του παγκρέατος, σε συνδυασμό με την γεμσιταβίνη, έλαβε από τον FDA τον Σεπτέμβριο του 2013 και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 3 μήνες μετά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Ο παγκρεατικός καρκίνος είναι η 4η αιτία θανάτου, με ποσοστό άνω του 95% των ασθενών να καταλήγουν από τη νόσο. Το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης για τους ασθενείς με μεταστατική νόσο, είναι μόνο 3-6 μήνες από τη στιγμή της διάγνωσης. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς διαγιγνώσκονται αφού έχουν κάνει μετάσταση και για τους οποίους η πενταετής επιβίωση δεν ξεπερνά το 5%. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τον Καρκίνο (European Cancer Observatory), 103.773 άνθρωποι ζουν με καρκίνο του παγκρέατος στην Ευρώπη.

Πάνω από το 80% των ασθενών με καρκίνο παγκρέατος είναι άνθρωποι μεταξύ 60 και 80 ετών. Ο κίνδυνος εμφάνισης αδενοκαρκινώματος είναι σχεδόν διπλάσιος στους καπνιστές, ενώ άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι: το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παγκρέατος, το ιστορικό παγκρεατίτιδας, διαβήτη ή παχυσαρκίας καθώς και ορισμένα γενετικά σύνδρομα.

Η CELGENE ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

H Celgene είναι μία διεθνής φαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Summit, New Jersey των ΗΠΑ, που δραστηριοποιείται στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου και φλεγμονωδών νοσημάτων, μέσω της γονιδιακής και πρωτεϊνικής ρύθμισης.
Η Celgene δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως, βελτιώνοντας τη ζωή των ασθενών με καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει στο στάδιο έρευνας και ανάπτυξης περισσότερες από 25 μοναδικές χημικές ενώσεις για περισσότερους από 30 θεραπευτικούς τομείς, ενώ προϊόντα της χρησιμοποιούνται σε 300 κλινικές μελέτες σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση αιματολογικών κακοηθειών και καρκινικών όγκων, συμπεριλαμβανομένου του πολλαπλού μυελώματος, των μυελοδυσπλαστικών συνδρόμων, της χρόνιας λεμφοκυτταρικής αναιμίας, του λεμφώματος non-Hodgkin, της μυελοΐνωσης, του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου του προστάτη.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα www.celgene.com

 

Πηγές

 • ABRAXANE Summary of Product Characteristics
 • European Cancer Observatory. Pancreatic cancer
 • http://eu-cancer.iarc.fr/EUCAN/Cancer.aspx?Cancer=15 Accessed December 2013
 • Malvezzi M et al. Ann Oncol. 2013;24:792-800
 • Von Hoff DD, et al. N Engl J Med 2013; 369:1691-1703
 • Von Hoff DD, et al. N Engl J Med 2013. DOI: 10.1056/NEJM oa1304369
 • European Medicines Agency, Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Summary of opinion – ABRAXANE http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Press_release/2013/11/WC500155476.pdf
 • Sant M, et al. Eur J Cancer.2009; 45(6):931-91.
 
Nasal memory surgery: Νέα τεχνική στην ρινοπλαστική PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 28 Φεβρουάριος 2014 11:38

Υγεία και Ομορφιά συνδυάζει η νέα δυναμική τεχνική ''nasal memory surgery'', στην αποκατάσταση της μύτης προσφέροντας ελκυστική εμφάνιση και ταυτόχρονα ελεύθερη αναπνοή!

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της νέας τεχνικής παρουσιάστηκαν στο συνέδριο 22nd Stuttgart advanced course for functional & aesthetic rhinoplasty, στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας και απέσπασαν τον θαυμασμό πλαστικών χειρουργών απ όλο τον κόσμο.

«Με τη νέα αυτή πρωτοποριακή τεχνική ρινοπλαστικής, αφαιρούμε την ελάχιστα απαραίτητη ποσότητα του πολύτιμου ιστού της μύτης και επαναδιαμορφώνουμε το υπόλοιπο με υψηλής εξειδίκευσης μικροσκοπικά ράμματα, δίνοντας κυριολεκτικά στους ιστούς της μύτης νέα μνήμη με σκοπό να δημιουργηθεί με απόλυτη ακρίβεια ένα νέο ελκυστικό σχήμα με ελεύθερη αναπνοή» αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός κ Άρης Νταμάγκας, Αναπληρωτής Διευθυντής στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Η τεχνική αυτή, σύμφωνα με τον κ Νταμάγκα, εκτός των καθαρά αισθητικών λόγων εφαρμόζεται στη διόρθωση περιπτώσεων, όπως της αναπνευστικής δυσχέρειας (βαλβίβα),σκολίωσης ρινικού διαφράγματος, αλλά και μιας προηγούμενης κακής ρινοπλαστικής, σε συνδυασμό με τη χρήση χόνδρινων μοσχευμάτων (που ο πλαστικός χειρουργός παίρνει π.χ. από το διάφραγμα ή το αυτί).

Κάθε χρόνο γίνονται περισσότερες από 500.000 ρινοπλαστικές παγκοσμίως, κατατάσσοντας την επέμβαση στην 5η σειρά των αισθητικών επεμβάσεων, ενώ στην Ελλάδα γίνονται περίπου 5000.

«Η ιδανική μύτη σήμερα, είναι η φυσική μύτη που ταιριάζει απόλυτα στο πρόσωπο, ενώ παράλληλα έχει τέλεια αναπνοή» προσθέτει ο κ Νταμάγκας.

Η ΚΑΛΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Σύμφωνα με τους πλαστικούς το αποτέλεσμα στην ρινοπλαστική έχει άμεση σχέση με την καλή προετοιμασία και τον κατάλληλο σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά του υποψηφίου.
Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι το σχήμα και το μέγεθος του προσώπου, η σύγκλειση της άνω με την κάτω γνάθο, η δομή των οστών και των χόνδρων της μύτης, το πάχος και ο τύπος του δέρματος , η ηλικία και φυσικά οι προσδοκίες του υποψηφίου.

«Στα άτομα που έρχονται στο ιατρείο κρατώντας τη φωτογραφία μιας διασημότητας και ζητούν να αποκτήσουν την ίδια μύτη, λέμε ότι η μύτη αυτή μπορεί να είναι ιδανική για το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά ίσως να μην είναι η κατάλληλη για το δικό τους» τονίζει ο κ Νταμάγκας.

Επομένως, η καλή επικοινωνία του υποψηφίου πριν από την επέμβαση, με τον πλαστικό χειρουργό είναι πολύ σημαντική και για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Η επέμβαση γίνεται με ολική νάρκωση, διαρκεί μία με δυο ώρες, είναι σχεδόν ανώδυνη και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Συνήθως μετά την επέμβαση έχουμε παροδικό οίδημα, εκχύμωση γύρω από τα μάτια, μικρή αιμορραγία. Η επάνοδος στην εργασία γίνεται σε μία εβδομάδα, ενώ έχουμε πλήρη δραστηριότητα σε 2-3 εβδομάδες και πλήρη ανάνηψη από το οίδημα σε 1 μήνα.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

«Η ρινοπλαστική μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση του ατόμου, αλλά δεν αποτελεί από μόνη της πανάκεια για την τελειότητα του (ειδικά αν συνυπάρχουν κι άλλες ατέλειες, όπως πχ υποπλαστικό πηγούνι), ούτε να αλλάξει τον τρόπο που το αντιμετωπίζουν οι άλλοι» καταλήγει ο κ Νταμάγκας.

Έτσι το άτομο που ενδιαφέρεται να βελτιώσει –και όχι απαραίτητα να τελειοποιήσει –την εμφάνισή του, που είναι ψυχολογικά σταθερό κι έχει ρεαλιστικές προσδοκίες, είναι ένας καλός υποψήφιος για ρινοπλαστική.

Επίσης, η επέμβαση εκτελείται αν συνυπάρχουν λειτουργικά προβλήματα αναπνοής (στραβό διάφραγμα) ή κάποια συγγενής δυσμορφία (λαγόχειλο).

Τέλος, η ηλικία είναι μια σημαντική παράμετρος στην επιλογή του υποψηφίου. Έτσι στους εφήβους, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σπλαχνικού κρανίου (γίνεται γύρω στα 17-18) και προσέρχονται για επέμβαση ίσως και από την επιθυμία των γονέων, θα πρέπει να συστήνεται μια νέα εξέταση σε μεταγενέστερο χρόνο.

 
Το πρόβλημα της παχυσαρκίας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 27 Φεβρουάριος 2014 10:39

Η παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που όλο και συχνότερα παρουσιάζεται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς που παρουσιάζονται στην ΠΦΥ ενδιαφέρονται στο να λάβουν συμβουλές για τον έλεγχο του βάρους τους1. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το πρόβλημα των παχύσαρκων και υπέρβαρων ασθενών υποδιαγιγνώσκεται στις δομές της ΠΦΥ. Σε διάφορες αναφορές η αναγνώριση της παχυσαρκίας μεταξύ ασθενών που είναι παχύσαρκοι κυμαίνεται μεταξύ 38% και 59%2,3. Ασθενείς με συννοσηρότητες σχετιζόμενες με την παχυσαρκία είναι πιθανότερο να αναγνωριστούν στην ΠΦΥ και να λάβουν συμβουλές. Κάτι τέτοιο γίνεται κατανοητό αν αναλογιστούμε ότι η απώλεια βάρους είναι μείζον θεραπευτικός στόχος στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, της αρτηριακής υπέρτασης και της υπερλιπιδαιμίας. Σε μία άλλη μελέτη μόνο το 14% από τους παχύσαρκους κατεγράφησαν ως παχύσαρκοι. Παρόλα αυτά στο 79% εξ αυτών δόθηκαν συμβουλές για να χάσουν βάρος. Αυτό είναι ενδεικτικό ότι οι Γιατροί αναγνωρίζουν και συμβουλεύουν τους παχύσαρκους ασθενείς, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να καταγράφεται4.

Από το 2003 η ομάδα δράσης για τις υπηρεσίες πρόληψης των ΗΠΑ (USPSTF), συνιστά στους γιατρούς να ελέγχουν όλους τους ενήλικους ασθενείς για παχυσαρκία και να παρέχουν συμπεριφορικές παρεμβάσεις ώστε να επιτύχουν μία παρατεταμένη απώλεια βάρους στους παχύσαρκους ενήλικες. Έχει αποδειχθεί ότι η εντατική συμβουλευτική σχετικά με τη δίαιτα την άσκηση ή και τα δύο σε συνδυασμό με συμπεριφορικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, κινήτρων και στρατηγικών υποστήριξης, παράγουν μέτρια αλλά εμμένουσα απώλεια βάρους (τυπικά 3 έως 5 κιλά το έτος)5. Το 2012 η ομάδα δράσης επικαιροποίησε τις οδηγίες περιλαμβάνοντας:

 1. τη σύσταση για εντατικοποιημένη παροχή συμβουλών η οποία ορίζεται ως περισσότερες της μίας επαφής το μήνα και
 2. για τους παρόχους της ΠΦΥ, είτε οι ίδιοι να παρέχουν τη θεραπεία, είτε να παραπέμπουν τους ασθενείς σε κατάλληλα προγράμματα παρέμβασης6.

Τέτοιες παρεμβάσεις πρέπει να επικεντρωθούν τόσο στις σωματικές δραστηριότητες, όσο και στις διατροφικές συνήθειες. Όσον αφορά τις τελευταίες, σημαντικές πτυχές αποτελούν η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η μειωμένη πρόσληψη λίπους και η μειωμένη κατανάλωση ανθρακούχων ποτών σε συνδυασμό με επαρκή κατανάλωση ύδατος και περιορισμού του μεγέθους των μερίδων. Μια πολλά υποσχόμενη η προσέγγιση για βελτιωθεί η διαχείριση της παχυσαρκίας στην ΠΦΥ, είναι η προσθήκη διατροφικών συμβουλών από τον Γιατρό που αναλαμβάνει τη φροντίδα για τον έλεγχο του βάρους. Συνεδρίες διατροφικής συμβουλευτικής μελετήθηκαν στις ΗΠΑ με ικανοποιητικά αποτελέσματατα7. Χρήσιμο είναι οι παρεμβάσεις να βασίζονται σε
θεωρίες συμπεριφοράς. Οι τελευταίες βοηθούν στο να γίνει κατανοητό ποια συστατικά της παρέμβασης και σε ποιο βαθμό έχουν αποτέλεσμα και βοηθούν στον προγραμματισμό των παρεμβάσεων, κάνοντας ταυτόχρονα την επικοινωνία με τον ασθενή ευκολότερη. Όσον αφορά τη χοροθέτηση, το ιδανικό θα ήταν το ιδανικό θα ήταν η παρέμβαση από τον επαγγελματία της ΠΦΥ να στοχεύει στην κοινότητα και στους χώρους εργασίας, όπου τα πρώτα στάδια της παχυσαρκίας μπορούν να εντοπιστούν και προγραμματισμένες προσπάθειες μπορούν να ξεκινήσουν σε εύθετο χρόνο. Όσον αφορά τη διάρκεια της παρέμβασης, ο σχεδιασμός θα πρέπει κατ' ελάχιστο να διαρκεί 6 μήνες8.

Ωστόσο ο χρόνος και η αναγκαία επιμόρφωση για την εκμάθηση της συμπεριφορικής συμβουλευτικής από τον πάροχο της ΠΦΥ αποτελούν σημαντικούς φραγμούς. Σε αυτό το πλαίσιο στρατηγικές παρέμβασης με περισσότερο απλά χαρακτηριστικά μπορούν να καθοδηγήσουν τη διαδικασία παροχής συμβουλών για την αλλαγή συμπεριφοράς. Ένα τέτοιο παράδειγμα με εύκολη εκμάθηση είναι τα 5 Α που αναπτύχθηκαν για τη διακοπή του καπνίσματος και προσαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Μέσα στο πλαίσιο των 5 Α ο Γιατρός καθοδηγείται για:

 1. την αξιολόγηση (Assess) του κινδύνου, της υπάρχουσας συμπεριφοράς καθώς και την προθυμία του ασθενούς να αλλάξει, 
 2. τις συμβουλές (Advise) για την αλλαγή συγκεκριμένων συμπεριφορών,
 3. να συμφωνήσουν (Agree) με τον ασθενή και σε συνεργασία μαζί του να τεθούν οι στόχοι,
 4. να βοηθήσουν (Assist) στον καθορισμό και αντιμετώπιση των φραγμών καθώς και στην εξασφάλιση της στήριξης του ασθενούς και
 5. να προγραμματίσει (Arrange) την παρακολούθηση του ασθενούς9.

Το 2005, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ (NHLBI), εξέδωσε προκήρυξη για αιτήσεις διερεύνησης της διαχείρισης της παχυσαρκίας στην καθημερινή κλινική πράξη. Τρία ιδρύματα χρηματοδοτήθηκαν για το σκοπό αυτό. Οι τρεις αυτές μελέτες αναφέρονται συγκεντρωτικά ως βασισμένες στην πράξη ευκαιρίες για απώλεια βάρους (Practice-based Opportunities for Weight Reduction – POWER) και είναι οι: "Be fit - be well" (Πανεπιστήμια Washington και Harvard), POWER – Hopkins (Πανεπιστήμιο John Hopkins) και POWER – UP (Πανεπιστήμιο τηςΠενσυλβάνια)10.

Η POWER – UP προσέφερε έλεγχο του βάρους των ασθενών στο πλαίσιο της ΠΦΥ, χρησιμοποιώντας τον οικείο Οικογενειακό Γιατρό ή νοσηλευτή. Η POWER – Hopkins και η"Be fit - be well" παρείχαν τροποποίηση του τρόπου ζωής μέσω μίας τακτικής επικοινωνία με ένα τηλεφωνικό κέντρο ή μέσω του διαδικτύου. Αμφότερα τα μοντέλα έχουν δυνατά και αδύνατα σημεία αλλά και τα δύο κατέχουν θέση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην ΠΦΥ. Η δυνατότητα των ασθενών να λαμβάνουν συμβουλές απώλειας βάρους από τηλεφωνικό κέντρο, μέσω του διαδικτύου, είτε πρόσωπο με πρόσωπο φαίνεται να είναι ελκυστική στην ΠΦΥ αρκεί οι παρεμβάσεις να έχουν τεκμηριωμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στη διεθνή βιβλιογραφία. Η εξ αποστάσεως παρέμβαση είτε μέσω τηλεφωνικού κέντρου, είτε απευθείας από τον Οικογενειακό Γιατρό, φαίνεται να είναι πιο εύκολη και οικονομική για τους ασθενείς που έχουν τέτοια δυνατότητα. Επιπλέον βοηθάει τον Οικογενειακό Γιατρό να παρέχει εντατικά συμβουλές και να παρακολουθεί την πρόοδο του ελέγχου της παχυσαρκίας επιβαρύνοντας λιγότερο το ήδη βεβαρυμμένο πρόγραμμά του11,12,13.

 

Τσολάκη Κυριακούλα
Επιμελήτρια Β΄ Κέντρου Υγείας Σαπών Ροδόπης

Βάκας Μιχαήλ
Επιμελητής Β΄ Π.Ι. Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης

Χαρταμπά Βαγγελίτσα
Διευθύντρια Κέντρου Υγείας Σουφλίου Έβρου

 

Βιβλογραφία

1. Potter MB, Vu JD, Croughan-Minihane M. Weight management: what patients want from their primary care physicians. J Fam Pract. 2001;50:513-518.
2. Stafford RS, Farhat JH, Misra B, Schoenfeld DA. National patterns of physician activities related to obesity management. Arch Fam Med. 2000 Jul;9(7):631-8.
3. Simkin-Silverman LR, Gleason KA, King WC, Weissfeld LA, Buhari A, Boraz MA, Wing RR. Predictors of weight control advice in primary care practices: patient health and psychosocial characteristics. Prev Med. 2005 Jan;40(1):71-82.
4. Huang J, Yu H, Marin E, Brock S, Carden D, Davis T. Physicians' weight loss counseling in two public hospital primary care clinics. Acad Med. 2004 Feb;79(2):156-61
5. U.S. Preventive Services Task Force. Screening for obesity in adults: recommendations and rationale. Ann Intern Med. 2003 Dec 2;139(11):930-2.
6. Moyer VA; U.S. Preventive Services Task Force. Screening for and management of obesity in adults: U.S. Preventive Services Task Force recommendation statement. Ann Intern Med. 2012 Sep 4;157(5):373-8.
7. Pritchard DA, Hyndman J, Taba F. Nutritional counselling in general practice: a cost effective analysis. J Epidemiol Community Health. 1999 May;53(5):311-6.
8. Sharma M. Behavioural interventions for preventing and treating obesity in adults. Obes Rev. 2007 Sep;8(5):441-9.
9. Jay M, Gillespie C, Schlair S, Sherman S, Kalet A. Physicians' use of the 5As in counseling obese patients: is the quality of counseling associated with patients' motivation and intention to lose weight? BMC Health Serv Res. 2010 Jun 9;10:159.
10. Yeh HC, Clark JM, Emmons KE, Moore RH, Bennett GG, Warner ET, Sarwer DB, Jerome GJ, Miller ER, Volger S, Louis TA, Wells B, Wadden TA, Colditz GA, Appel LJ. Independent but coordinated trials: insights from the Practice-based Opportunities for Weight Reduction Trials Collaborative Research Group. Clin Trials. 2010 Aug;7(4):322-32.
11. Appel LJ, Clark JM, Yeh HC, Wang NY, Coughlin JW, Daumit G, Miller ER 3rd, Dalcin A, Jerome GJ, Geller S, Noronha G, Pozefsky T, Charleston J, Reynolds JB, Durkin N, Rubin RR, Louis TA, Brancati FL. Comparative effectiveness of weight-loss interventions in clinical practice. N Engl J Med. 2011 Nov 24;365(21):1959-68.
12. Carvajal R, Wadden TA, Tsai AG, Peck K, Moran CH. Managing obesity in primary care practice: a narrative review. Ann N Y Acad Sci. 2013 Apr;1281:191-206.
13. Wadden TA, Volger S, Tsai AG, Sarwer DB, Berkowitz RI, Diewald LK, Carvajal R,
14. Moran CH, Vetter M; POWER-UP Research Group. Managing obesity in primary care practice: an overview with perspective from the POWER-UP study. Int J Obes (Lond). 2013 Aug;37 Suppl 1:S3-11.

 
ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο της Σαρακοστής PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 26 Φεβρουάριος 2014 12:40

Στον ετήσιο προγραμματισμό του για τους ελέγχους στα τρόφιμα, ο ΕΦΕΤ προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής με κύριο γνώμονα να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών από κινδύνους αλλά και τα συμφέροντά τους από πρακτικές υπονόμευσης. Κατά την περίοδο της Σαρακοστής οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες μάς οδηγούν συνήθως στην αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Η σωστή επιλογή τους, η μεταφορά στο σπίτι των τροφίμων που χρειάζονται ψυγείο όσο το δυνατό συντομότερα αλλά και η προσεκτική χρήση τους από τον καταναλωτή στο σπίτι (π.χ. συντήρηση στην κατάλληλη θερμοκρασία, σχολαστικό μαγείρεμα) είναι απαραίτητα όχι μόνο για τη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της ελληνικής διατροφής αλλά και για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Για τους λόγους αυτούς ο ΕΦΕΤ, θέλοντας να ενημερώσει έγκαιρα και υπεύθυνα, υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες κριτηρίων καταλληλότητας και ασφάλειας για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή :

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα που διατίθενται στην αγορά μπορούν να παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, δηλαδή απαγορεύεται η απόψυξη των αλιευμάτων στο λιανεμπόριο και κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανώς την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους, ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής.

Για τα νωπά ως καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε :
 • Την οσμή η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι δυσάρεστη ή οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
 • Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
 • Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποκολλώνται εύκολα.
 • Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
 • Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και συνήθως με στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.

Δίθυρα Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:
 • Τα κελύφη τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
 • Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
 • Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει:
 • Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
 • Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
 • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
 • Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
 • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Για τα κατεψυγμένα ισχύουν όσα αναφέρθηκαν και για τα φρέσκα.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης και να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης.

Θα πρέπει, επίσης, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας και μετά το άνοιγμα στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

 
Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση της κήλης PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 24 Φεβρουάριος 2014 12:17

Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία εγκυμονεί η μη άμεση χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης, όταν αυτή εμφανιστεί !

Αυτό υποστηρίζουν σε τελευταία μεγάλη πολυκεντρική έρευνα Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες, βασισμένοι σε μελέτες στατιστικών στοιχείων των τελευταίων 20 χρόνων.

«Πράγματι, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων (το 5% των πασχόντων από κήλη), που δεν αποκατέστησε άμεσα χειρουργικά την κήλη, άσχετα αν τον ενοχλούσε ή όχι, αντιμετώπισε στο μέλλον σοβαρές συνέπειες στην υγεία του» τόνισε ο διαπρεπής χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου (www.axiarchos.gr).

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες από μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, που είδαν το φως της δημοσιότητας σε πρόσφατο συνέδριο προηγμένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής, στο Μπορντώ της Γαλλίας, αν κάποιος δεν αποκαταστήσει άμεσα την κήλη του, μπορεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του.

Συγκεκριμένα με το πέρασμα του χρόνου:
 • Τα οποιαδήποτε συμπτώματα, όπως ο πόνος και η δυσφορία θα επιδεινωθούν, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής του και τη δυνατότητα εργασίας του
 • Η κήλη θα διευρύνεται με μεγάλη πιθανότητα αργότερα η αποκατάσταση της να εξελιχθεί σε σοβαρή και περίπλοκη χειρουργική επέμβαση
 • Ενδέχεται σε ποσοστό 5% να υπάρξει περίσφιξη (στραγγαλισμός και διάτρηση του έντερου με άμεσο κίνδυνο περιτονίτιδας), περίπτωση που απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση ,όπου κι αν μπορεί να γίνει στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή
 • Η κήλη δεν γίνεται να θεραπευτεί από μόνη της ούτε να καλυτερέψει με την γυμναστική. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διευρύνεται όλο και περισσότερο και μαζί μ' αυτή θα μεγαλώνει και το πρόβλημα.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΗΛΗΣ

«Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κήλης είναι ο χειρουργικός, αναφέρει ο Δρ. Αν. Ξιάρχος. Και προσθέτει πως η εξέλιξη της χειρουργικής με την χρησιμοποίηση πλέγματος έχει μειώσει κατακόρυφα τις υποτροπές».

Σύμφωνα με τους χειρουργούς η πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση της κήλης έγινε τα τελευταία 20 χρόνια με την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης με χρήση πλέγματος. Κι αυτό γιατί το ποσοστό υποτροπής πλέον είναι κάτω του 2% ,όταν η επέμβαση γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό. Μάλιστα τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι η βασική τεχνική αντιμετώπιση της πάθησης.

Συγκεκριμένα η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι του ανοιχτού χειρουργείου, όπως:
 • Απουσία τομών
 • Μηδαμινή απώλεια αίματος
 • Ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία
 • Μηδαμινά ποσοστά υποτροπής
 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΚΗΛΗ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κήλη προκαλείται όταν υπάρξει ρήξη στο κοιλιακό τοίχωμα και δημιουργηθεί οπή μέσω της οποίας βγαίνει προς τα έξω μέρος του εντέρου.

Ο ασθενής νοιώθει μια διόγκωση, κάτι που βγαίνει και φουσκώνει προς τα έξω, όπως ακριβώς προβάλλει η σαμπρέλα μέσα από μια σχισμή στο λάστιχο.

Αυτή η προβολή, που μπορεί να προκαλεί αίσθημα βάρους ή και πόνο, μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν υποστεί περίσφιξη. Τότε η διάτρηση του εντέρου είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος περιτονίτιδας υπαρκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει άμεσα να χειρουργούνται οι κήλες.

ΜΟΡΦΕΣ - ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΗΛΩΝ

Περίπου 10% του πληθυσμού θα αποκτήσουν κήλη στη διάρκεια της ζωής τους. Οι κήλες μπορεί να συμβούν στους πάντες σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες – τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες . Ωστόσο, η πλειοψηφία των κοιλιακών κηλών εμφανίζονται στους άνδρες.
 • Βουβωνοκήλη (η συχνότερη μορφή – το 2%- στους άνδρες),
 • Ομφαλοκήλη (εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες)
 • Μηροκήλη (αποτελεί το 5%-7% του συνόλου των κηλών-κυρίως σε παχύσαρκες και πολύτοκες γυναίκες)
 • Κοιλιοκήλη (κήλη λευκής γραμμής, μετεγχειρητική κήλη )
 • Επιγαστρικη (οι άνδρες τρείς φορές πιο επιρρεπείς από τις γυναίκες. Εμφανίζεται μεταξύ 20 και 50 χρόνων)
 • Μετεγχειρητική (στην περιοχή της τομής προηγηθείσης χειρουργικής επέμβασης)
Διάφοροι είναι οι παράγοντες και οι καταστάσεις, μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, που ευνοούν τη δημιουργία της κήλης. Οι πιο σημαντικοί είναι:
 • Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές κατά τη γέννηση).
 • Διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή).
 • Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, χρόνιο αλλεργικό φτέρνισμα, βαριά χειρωνακτική εργασία).
 • Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές (λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχωμάτων κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή).
 
Καθημερινές δυσκολίες των ασθενών με άνοια στο σημερινό σύστημα υγείας PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 20 Φεβρουάριος 2014 11:41

Η άνοια είναι μια μείζων νοητική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από έκπτωση σε μια ή σε περισσότερες από τις νοητικές λειτουργίες, που έχει ως αποτέλεσμα τη λειτουργική διαταραχή στην καθημερινή ζωή. Είναι συνήθως προοδευτική και μη αναστρέψιμη και μπορεί να είναι το αποτέλεσμα διαφόρων αιτίων – συχνά σε συνδυασμό – από τις οποίες η νόσος Alzheimer (ΝΑ) είναι η περισσότερο συχνή. Οι άνοιες αποτελούν μία από τις πρώτες 10 αιτίες που προκαλούν ανικανότητα στις αναπτυγμένες χώρες. Η άνοια προσβάλλει τουλάχιστον 150.000-200.000 στην Ελλάδα1,2, 10 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη3 υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 περίπου 6.7 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ θα έχουν νόσο Alzheimer, και σχετίζεται με σημαντική σωματική, κοινωνική και ψυχιατρική αναπηρία των ασθενών και σημαντικό φορτίο και πίεση των μελών της οικογένειας που παρέχουν φροντίδα. Επιπλέον, η ΝΑ και οι άλλες άνοιες καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση στο σύνολο των εγκεφαλικών νόσων σε ότι αφορά την απώλεια λειτουργικών ετών ζωής εξαιτίας της αναπηρίας4  και είναι η 6η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ5. Στην Ευρώπη, το συνολικό κόστος υγειονομικής φροντίδας σχετικής με την άνοια είναι τουλάχιστον 170 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, χωρίς να περιλαμβάνονται έμμεσα κόστη και κόστη νεαρών ασθενών με άνοια6, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων ξοδεύεται για την φροντίδα σε ιδρύματα.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για τα πλεονεκτήματα της πρώιμης διαγνωστικής εκτίμησης, θεραπείας και κοινωνικής υποστήριξης, το ποσοστό διάγνωσης και θεραπείας ασθενών με άνοια παρουσιάζει σημαντική διακύμανση στην Ευρώπη7. Οι γενικοί ιατροί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση, διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενών με άνοια. Σε πολλά Κέντρα έχουν σχηματιστεί ομάδες ειδικών για να διευκολύνουν την αντιμετώπιση των πολύπλοκων αναγκών ασθενών και περιθαλπόντων κατά την εξέλιξη της άνοιας. Ο νευρολόγος και άλλοι ειδικευμένοι ιατροί παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις ομάδες και κλινικές άνοιας μαζί με άλλους επαγγελματίες με ειδική εκπαίδευση στην άνοια.

To Υπουργείο Υγείας οργάνωσε μία ομάδα εργασίας για την διατύπωση κατευθυντήριων οδηγιών που έχουν βάση τις οδηγίες του EFNS του 2000, του 2007 και του 2010, αλλά έχουν προστεθεί και πρόσφατες οδηγίες άλλων συμβουλίων από όλο τον κόσμο. Επίσης έχουν συζητηθεί σε δύο συναντήσεις της ομάδας εργασίας 29/1 και 20/2/20148.

Η χρήση των γενοσήμων είναι μια πραγματικότητα και στην Ελλάδα όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου. Δυστυχώς χρειάζεται μερικές φορές να τα διακόψουμε λόγω μη αποτελεσματικότητας.

Έχουμε επενδύσει πολλές ελπίδες στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Ελπίζουμε ότι με την ανάλογη εκπαίδευση γιατρών αλλά και ασθενών οι υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας θα αναβαθμιστούν γρήγορα.

Κάθε μεγάλη αλλαγή φέρνει αναστάτωση. Το όριο συνταγογράφησης έχει φοβίσει λίγο τους γιατρούς, αλλά πιστεύω ότι γρήγορα θα προσαρμοσθούμε.
Η πλέον πρόσφατη καινοτομία όσον αφορά στα θεραπευτικά σκευάσματα για τη Νόσο Alzheimer είναι το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης 13,3 mg, το οποίο έλαβε έγκριση κυκλοφορίας τον Ιανουάριο του 2013 και πρόσφατα έλαβε και τιμή. Εκκρεμεί πλέον μόνο η εισαγωγή του στη θετική λίστα προκειμένου να αποζημιώνεται από τα ταμεία, η οποία και αναμένεται να γίνει άμεσα.

Το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης 13,3 mg αποτελεί μία υψηλότερη δόση της οποίας εφάμιλλη δεν υπάρχει στις από του στόματος χορηγούμενες μορφές και η οποία, χάρη στη δοσο-εξαρτώμενη αποτελεσματικότητα της ριβαστιγμίνης, παρέχει σημαντικά μεγαλύτερο θεραπευτικό όφελος σε σχέση με τις ως τώρα υπάρχουσες μορφές εξασφαλίζοντας μάλιστα παράλληλα πολύ καλή ανοχή και ασφάλεια.

Συγκεκριμένα το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης 13,3 mg όπως έδειξε και η διπλή τυφλή μελέτη έγκρισής του, παρέχει διπλάσιο αποτέλεσμα σε σχέση με το διαδερμικό αυτοκόλλητο των 9,5 mg στην καθυστέρηση επιδείνωσης της νοητικής λειτουργίας και των καθημερινών δραστηριοτήτων. Ως εκ τούτου μπορεί να παρέχει μια μοναδική νέα θεραπευτική δυνατότητα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της Νόσου Alzheimer, συμβάλλοντας σημαντικά στη διατήρηση των ασθενών πιο λειτουργικών και πιο αυτόνομων για περισσότερο χρόνο.

 

Για περαιτέρω ενημέρωση:

Μάγδα Τσολάκη – Καθ. Νευρολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών
Τηλ.: 6942918933 | +30 2313307332, +30 2310 992356 (εργασία) | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. | www.tsolakimagda.gr
Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων
Τηλ.: +30 2310.830667 | e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Τάσο Γκοτσόπουλο - Perception Consulting - Communications
Τηλ.: +30 210 6801600 | 6974477105 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

1. Tsolaki M., Fountoulakis C., Papageorgiou D., Kazis A. Prevalence and Incidence of dementia in Greek Population. Am J Alzheimer's Disease 1999;14:138-148.
2. Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών: Η ΄Ανοια στην Ελλάδα σήμερα. ΑDI 2012
3. Andlin-Sobocki P, Jonsson B, Wittchen H-U, Olesen J. (2005). Cost of disorders of the brain in Europe. European Journal of Dementia, 12, 1–27.
4. Olesen J, Leonardi M. (2003). The burden of brain diseases in Europe. European Journal of Neurology, 10, 471–477.
5. Heron M. Deaths: leading causes for 2010. Natl Vital Stat Rep. 2013 Dec;62(6):1-97.
6. Jonsson L, Berr C. (2005). Cost of dementia in Europe. European Journal of Neurology, 12, 50–53.
7. Waldemar G, Phungh KTT, Burns A, Georges J, Hansen FR, Iliffe S, Marking C, Olde-Rikkert M, Selmes J, Stoppe G, Sartorius N. (2007). Access to diagnostic evaluation and treatment for dementia in Europe. International Journal of Geriatric Psychiatry, 22, 47-54.
8. Επιτροπή για τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της Άνοιας στην Ελλάδα, 3/1/2014

 
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ: Έγινε μητέρα στα 48 της με δικά της ωάρια από φυσικό κύκλο!!! PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 20 Φεβρουάριος 2014 11:32

Μητέρα, για πρώτη φορά, στα 48 της χρόνια με δικό της γενετικό υλικό και εξωσωματική γονιμοποίηση με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου, έγινε μια γυναίκα, η οποία απέκτησε ένα υγιέστατο αγοράκι.

Το πρωτοποριακό στοιχείο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η 48χρονη υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση με δικά της ωάρια και όχι με δανεικά, όπως συνηθίζεται σ' αυτές τις ηλικίες. Επίσης η εγκυμοσύνη επιτεύχθηκε με ωάριο που προήλθε από φυσικό κύκλο, χωρίς να έχει προηγηθεί διέγερση των ωοθηκών.

Παρόμοιο περιστατικό γυναίκας, που έχει αποκτήσει παιδί με δικό της ωάριο, στη δύση της αναπαραγωγικής της ηλικίας έχει αναφερθεί άλλη μία φορά παγκοσμίως, στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον μαιευτήρα – γυναικολόγο, ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση, (IVF), Παναγιώτη Ψαθά, «η 48 χρονη υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση, με τη διαδικασία του φυσικού κύκλου. Επιλέξαμε το φυσικό κύκλο καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ανταποκρίνονται καλύτερα στη συγκεκριμένη μέθοδο. Είναι η δεύτερη προσπάθεια της 48χρονης, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αν και την πρώτη φορά είχε επιτευχθεί εγκυμοσύνη, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε».

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της μεθόδου του φυσικού κύκλου είναι ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, η προσπάθεια μπορεί να επαναληφθεί άμεσα, ακόμη και τον επόμενο μήνα. Ενώ στην περίπτωση που ακολουθείται η διαδικασία της διέγερσης ωοθηκών, η επόμενη προσπάθεια πρέπει να γίνει μετά από τουλάχιστον τρεις μήνες αναμονής, γεγονός που δρα ανασταλτικά στην επίτευξη της εγκυμοσύνης.

Η συνήθης διαδικασία, σε γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω, σύμφωνα με τα Αμερικανικά επιστημονικά guidelines είναι να χρησιμοποιούνται απευθείας δανεικά ωάρια, καθώς οι γυναίκες αυτών των ηλικιών, είτε δεν έχουν δικό τους γενετικό υλικό, δηλαδή ζωντανά ωάρια ή γιατί τα ωάριά τους κρίνονται ακατάλληλα.

Το αγοράκι γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, με καισαρική τομή.

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Ιωάννα Αλεξίου, κιν: 6932 747441

Παναγιώτης Ψαθάς: Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
κιν: 6944-380705
τηλ: 210 - 4913529

 
Παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου της παιδικής ηλικίας PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 14 Φεβρουάριος 2014 11:17

Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν έχει σύνορα. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, ο καρκίνος προσβάλλει το ίδιο όλες τις χώρες του πλανήτη, αναπτυγμένες και μη.

Οι φορείς:
 • "Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας" (SIOP), και
 • «Διεθνής Συνομοσπονδία Συλλόγων Γονιών Παιδιών με καρκίνο" (ICCCPO), και
 • ΦΛΟΓΑ «Πανελλήνιος Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια" (ιδρυτικό μέλος της ICCCPO) και
 • ΛΑΜΨΗ Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδας
 • ΚΥΤΤΑΡΟ «Σύλλογος Ενηλίκων με εμπειρία Καρκίνου στην Παιδική ή Εφηβική Ηλικία»

ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να ενημερώσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον καρκίνο στα παιδιά και τους εφήβους και να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις όλων των χωρών της γης, ώστε να εξασφαλίσουν σε όλα τα παιδιά, πρόσβαση σε σωστή ιατρική φροντίδα στη διάρκεια της θεραπείας και μετά από αυτή.

Κάθε χρόνο, πάνω από 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 από αυτά δεν επιβιώνουν. Μόνο το 20% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο, έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Στη χώρα μας όπως και σε όλες τις προηγμένες χώρες, το ποσοστό των παιδιών που γίνεται καλά ξεπερνάει το 75%.

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία:
 • στην εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, και
 • στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Οι γονείς για όσο διάστημα τα παιδιά τους υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο το χρόνο τους στο παιδί τους, ενώ οι ανάγκες της οικογένειας αυξάνονται σημαντικά και για το λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από μέρους της πολιτείας, ώστε να προστατεύεται η εργασία και το εισόδημά τους.

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση.

 

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

 

Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP)

Η «Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας», ιδρύθηκε το 1969 και είναι ο κορυφαίος φορέας για την αντιμετώπιση του καρκίνου παιδιών και εφήβων σε όλο τον κόσμο. Τα μέλη της, επαγγελματίες της υγείας εξειδικευμένοι στον καρκίνο παιδιών και εφήβων, ξεπερνούν τους 1500. Το όραμα της SIOP είναι «Κανένα παιδί να μην πεθαίνει από καρκίνο» και προκειμένου να το πετύχει, επικεντρώνει τη δράση της στους παρακάτω τομείς.
 1. Διασφάλιση ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση στη σωστή ιατρική φροντίδα.
 2. Διασφάλιση ότι όλοι οι επαγγελματίες της υγείας που ασχολούνται με τον καρκίνο σε όλο τον κόσμο, έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην τελευταία ιατρική πρόοδο, μέσω συνεδρίων και συνεχούς επαγγελματικής ενημέρωσης και εξέλιξης.
 3. Στήριξη σε όλους όσους φροντίζουν τα παιδιά και τους έφηβους, ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να είναι σε θέση να δώσουν την καλύτερη δυνατή ιατρική και παρηγορητική φροντίδα στα παιδιά και τους έφηβους που νοσούν.
 4. Συνεχής παρακολούθηση στα παιδιά και τους νέους ενήλικες και μετά τη λήξη της θεραπείας.
Jose Julio Divino, MPH
Senior Adviser, Advocacy and Communications
SIOP Secretariat
1 - 3, rue de Chantepoulet, 1211 Geneva
SWITZERLAND
TEL. +41 22 906 9123 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Διεθνής Συνομοσπονδία Συλλόγων Γονιών Παιδιών με καρκίνο (ICCCPO)

Η «Διεθνής Συνομοσπονδία Συλλόγων Γονιών Παιδιών με καρκίνο» (ICCCPO), της οποίας η ΦΛΟΓΑ είναι ιδρυτικό μέλος, είναι η μεγαλύτερη οργάνωση στο είδος της στον κόσμο. Εκπροσωπεί τους ασθενείς, τους αποθεραπευμένους (survivals) και τις οικογένειες των παιδιών με καρκίνο από 88 χώρες απ' όλο τον κόσμο. Στόχος της οργάνωσης, είναι να προβάλει και γνωστοποιήσει στους επαγγελματίες της υγείας που ασχολούνται με τον καρκίνο σε όλο τον κόσμο, καθώς και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με καρκίνο, οι αποθεραπευμένοι νέοι ενήλικες και οι οικογένειές τους, στη διάρκεια της θεραπείας και μετά από αυτή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Αποστολή της ICCCPO είναι να μοιραστεί πόρους, πληροφορίες και εμπειρίες, προκειμένου να πετύχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία και φροντίδα για τα παιδιά με καρκίνο σε όλο τον κόσμο.

Patty Brower, Phd
International Services Manager
ICCCPO Head Office
c/o VOKK, Schouwstede 2B, 3431 JB Nieuwegain
NETHERLANDS
TEL. +31 30 242 2944 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

ΦΛΟΓΑ Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια

Η Φλόγα είναι Πανελλήνιος Σύλλογος γονιών παιδιών με καρκίνο και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο. Η Φλόγα ιδρύθηκε το 1982 και εκπροσωπεί χιλιάδες γονείς σε όλη την Ελλάδα.

Αιγίου 6-8 Γουδή
115 27 Αθήνα
τηλ. 210 7485000 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.floga.org.gr

 

ΛΑΜΨΗ Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδας

Η Λάμψη ιδρύθηκε το 1987 από γονείς που τα παιδιά τους προσβλήθηκαν από Νεοπλασματική ασθένεια. Στόχος η ηθική, κοινωνική και οικονομική συμπαράσταση για άριστη ιατρική και παιδιατρική φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από κακοήθη νοσήματα.

Παπαναστασίου 56
54 642 Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 943396 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.lampsi.org

 

«ΚΥΤΤΑΡΟ», Σύλλογος Ενηλίκων με εμπειρία καρκίνου στην Παιδική ή Εφηβική Ηλικία

  Το Κύτταρο είναι ένας Πανελλήνιος Σύλλογος ενηλίκων, οι οποίοι στην παιδική ή εφηβική τους ηλικία νόσησαν από καρκίνο. Η δράση του Συλλόγου εμπεριέχει τόσο τη συμπαράσταση στα παιδιά και στους εφήβους που τώρα νοσούν και στις οικογένειές τους, όσο και την ενημέρωση σχετικά με τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Κύριο μέλημα του Συλλόγου είναι η δημιουργία όλων εκείνων των συνθηκών που απαιτούνται για την κατάργηση της περιθωριοποίησης και της κοινωνικής απομόνωσης των ενηλίκων που έχουν νοσήσει από καρκίνο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και η ομαλή επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Αιγίου 7 Γουδή
11527 Αθήνα

Τηλ: 210 7485000 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 161
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter