Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
Πάρκινσον: Επεμβατική θεραπεία, η λύση στην ώρα της PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 12 Απρίλιος 2013 13:14

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Πάρκινσον , η Ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών για την ν. Πάρκινσον, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013.

Από τη νόσο πάσχουν περισσότεροι από 6.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως, ανεξαρτήτου φυλών και πολιτισμών, με τους άνδρες να προσβάλλονται λίγο συχνότερα από ότι οι γυναίκες. Τη νόσο εκδηλώνει περίπου το 1% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζεται και σε άτομα μικρότερα των 50 ετών. Υπάρχει και η νεανική μορφή της νόσου που εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών. Οι περιπτώσεις αυτές ανέρχονται στο 5-10% του συνόλου των ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα νοσούν πάνω από 24.000 Έλληνες από Πάρκινσον. Το γεγονός προκαλεί ένα σημαντικό κοινωνικό κόστος και βέβαια αποτελεί μια πρόκληση για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου καθώς είναι αναγκαίο να γίνεται η σωστή διάγνωση, ώστε να ακολουθηθεί η αντίστοιχη αντιμετώπιση - θεραπεία την κατάλληλη στιγμή.

Ο κύριος Παναγιώτης Ζήκος, ως πρόεδρος της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση και υπεύθυνος διεπιστημονικής ομάδας του «Κέντρου Πάρκινσον & διαταραχών μνήμης» τόνισε: Διανύοντας μια πορεία στην Ελλάδα από το 2008 μέχρι σήμερα, έχουμε έρθει σε επαφή στις καθιερωμένες ετήσιες ημερίδες κάθε Οκτώβριο, αλλά και κατ ιδίαν, στην τηλεφωνική «Γραμμή Βοήθειας Πάρκινσον» με εκατοντάδες ασθενείς και φροντιστές Ατόμων με Πάρκινσον. Ως ενεργό δε, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πάρκινσον – EPDA , γνωρίζουμε το κοινό αίτημα που προβάλουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό δεν είναι άλλο από την καθημερινή αγωνία των Ατόμων με Πάρκινσον για οριστική θεραπεία. Οι Επεμβάσεις στην πάρκινσον πρέπει να γίνονται την στιγμή που χρειάζεται και όχι σε τελικό στάδιο. Το τελικό στάδιο είναι πραγματικά τελικό.

Η νόσος Πάρκινσον είναι ιδιαίτερη ασθένεια. Είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη ασθένεια του εγκεφάλου. Δεν σε σκοτώνει αλλά σε καθηλώνει. Ωστόσο όλοι οι ασθενείς, υπό φαρμακευτική αγωγή, θα διανύσουν αρχικά μια περίοδο περίπου πέντε ετών, στην οποία τα συμπτώματά τους θα είναι ανύπαρκτα. Αυτή είναι η περίοδος ονομάζεται χαρακτηριστικά από εμάς τους νευρολόγους που ασχολούμαστε με την ασθένεια ως «Μήνας του Μέλιτος». Λέγεται έτσι γιατί όλα τα φάρμακα έχουν εξαιρετική δράση, σε σημείο που ο ασθενής θα νομίζει ότι νίκησε την ασθένεια. Ωστόσο στα επόμενα στάδια της ασθένειας, τα συμπτώματα επανεμφανίζονται και σε αυτά έρχονται να προστεθούν και άλλα που προκαλούνται από τα ίδια τα φάρμακα.

Ο κύριος Ιωάννης Παπατριανταφύλλου, Ψυχίατρος και ιδρυτικό μέλος της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση, στην ομιλία του έδωσε έμφαση στην πορεία της νόσου, την άνοια, την κατάθλιψη και την επίπτωση στον φροντιστή. Χαρακτηριστικά δήλωσε: Στην πορεία που αυτή εξελίσσεται διακρίνουμε πολλά στάδια. Έως και οκτώ χρόνια πριν τα πρώτα κινητικά συμπτώματα υπάρχει το προκλινικό στάδιο στο οποίο έχουμε κυρίως μη κινητικά συμπτώματα (όπως διαταραχές ύπνου, δυσκοιλιότητα, ανοσμία). Στην συνέχεια εμφανίζονται τα κινητικά συμπτώματα (τρόμος, δυσκαμψία, βραδυκινσησία, αστάθεια).

Με στόχο την καλύτερη και πληρέστερη καταγραφή των συμπτωμάτων για έγκαιρη διάγνωση αναπτύχθηκε ένα νέο εργαλείο, ο «Χάρτης καταγραφής Συμπτωμάτων» που στόχο έχει να:
 • Βελτιώσει την επικοινωνία γιατρού-ασθενή
 • Κάνει πιο εύκολη και γρήγορη την περιγραφή των συμπτωμάτων από τους ασθενείς
 • Βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση, όχι μόνο των κινητικών αλλά και των μη κινητικών συμπτωμάτων

Ωστόσο όταν ο ασθενής αρχίζει γίνεται δέσμιος της Πάρκινσον, εξαντλώντας τις φαρμακευτικές δυνατότητες και η νόσος να επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής του, τότε είναι η ώρα να επιλέξει ανάμεσα σε πρωτοποριακές επεμβατικές θεραπείες που γίνονται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και που είναι ικανές να αλλάξουν την ζωή του.

Ο κύριος Παναγιώτης Ζήκος, αναλύοντας περιστατικά ασθενών που χειρουργήθηκαν από την ομάδα του, στο 251 Γεν. Νοσοκομείο Αεροπορίας σε συνεργασία και με τον καθηγητή κο Στάθη Μποβιάτση, είπε:

Τέτοιες επεμβατικές θεραπείες είναι η τοποθέτηση αντλίας συνεχούς έγχυσης Ντοπαμίνης, ή η εμφύτευση Νευροδιεγέρτη (Deep Brain Stimulation,DBS), που αν γίνουν στον κατάλληλο χρόνο, απελευθερώνουν τον ασθενή από τα δεσμά της ασθένειας για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Η αντλία ντοπαμίνης, είναι μια εξωτερική αντλία, που παρέχει σε υγρή μορφή όση ντοπαμίνη χρειάζεται ο ασθενής. Αυτό γίνεται μέσω ενός λεπτού καθετήρα που τοποθετείται στην κοιλιά του. Είναι φορητή και προσφέρει μεγάλη αυτονομία κίνησης.

Ο νευροδιεγέρτης, είναι μια συσκευή, όπως ο βηματοδότης. Εμφυτεύεται στο θώρακα, μόνο που στην περίπτωση μας, το ηλεκτρόδιο διέγερσης καταλήγει στον εγκέφαλο. Μετά την επέμβαση, και για έξι μήνες, γίνονται ρυθμίσεις του νευροδιεγέρτη από εξειδικευμένο νευρολόγο. Η επιτυχία της επέμβασης εξαρτάται απόλυτα από την σωστή η όχι ρύθμιση του νευροδιεγέρτη. Και οι δύο επεμβάσεις βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Ο κύριος Στάθης Ι. Μποβιάτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Αττικόν και Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» δήλωσε: Η εμπειρία από την ομάδα μας είναι πλέον 10ετής, με αριθμό επεμβάσεων και θεαματικά αποτελέσματα που έχουν να επιδείξουν μόνο μεγάλα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού. Η εμπειρία αυτή έχει ελαχιστοποιήσει το ποσοστό των δυνητικών επιπλοκών, όπου στις ελάχιστες αυτές περιπτώσεις συμβάλλει η εξειδικευμένη ομάδα η οποία αποτελείται από τους πλέον ειδικούς νευρολόγους, όπως ο κ. Ζήκος, καθώς επίσης και από ειδικούς νευροψυχολόγους, ψυχιάτρους και εργοθεραπευτές.

Βασικό κριτήριο επιλογής είναι η νόσος να επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής του ασθενή και να έχουν εξαντληθεί οι υπόλοιπες φαρμακευτικές θεραπευτικές λύσεις.

Σχετικά με την ΕΠΙΚΟUΡΟΣ-κίνηση

Η ΕΠΙΚΟUΡΟΣ-κίνηση, η Ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών με ν. Πάρκινσον, είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Από το 2008 είναι μέλος της EPDA - European Parkinson's Disease Association. Αριθμεί περισσότερα από 900 μέλη σε όλη την Ελλάδα, τα οποία είναι Άτομα με ν. Πάρκινσον, φροντιστές, επιστήμονες υγείας και απλοί εθελοντές.

Οι σκοποί της ΕΠΙΚΟUΡΟΣ–κίνηση είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, η ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με την νόσο, η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας για την θεραπεία και την κατανόηση της ν.Πάρκινσον.

Το διαδικτυακό της σπίτι www.parkinsonportal.gr φιλοξενεί ανάλογο Forum στο οποίο, τα μέλη ανταλλάσουν γνώσεις και εμπειρίες, ενώ υπάρχει και η ενότητα «Ρωτήστε τον ειδικό» για ειδικά ερωτήματα. Αξιόλογη είναι και η Ομάδα Νεανικής Πάρκινσον, για άτομα με έναρξη της νόσου σε ηλικία νεότερη των 50 ετών, που πραγματοποιεί μηνιαίες συναντήσεις.

Επικοινωνία

Γραμμή βοήθειας Πάρκινσον τηλ. στο 90 11 40 40 34
Καθημερινές 10.00- 14.00
(Χρέωση από σταθ. 1,23€/1', κιν.1,57€/1', γραμμή παραπόνων 214-2148020, MEDIATEL)
www.parkinsonportal.gr
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Λίγα λόγια για τη Νόσο Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη, χρόνια και πολύπλοκη νευροεκφυλιστική πάθηση και αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσο μετά το Αλτσχάιμερ. Δεν έχει θεραπεία και αγγίζει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Παρόλο που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνατότητες θεραπείας και διαχείρισης για αρκετές πτυχές της νόσου, δεν είναι εντούτοις προσβάσιμες σε όλους.

Πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι ζουν με Πάρκινσον στην Ευρώπη σήμερα, ενώ ο αριθμός αυτός προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Κατά συνέπεια, ο οικονομικός αντίκτυπος είναι τεράστιος και το κόστος του για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε €13,9 δις ετησίως.

Στοιχεία Επικοινωνίας Ομιλητών

 • Παναγιώτης Ζήκος, Ειδικός Νευρολόγος, συντονιστής Ιατρείου Πάρκινσον 251 ΓΝΑ, Πρόεδρος της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση και υπεύθυνος διεπιστημονικής ομάδας του «Κέντρου Πάρκινσον & διαταραχών μνήμης», τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942985777
 • Παπατριανταφύλλου Ιωάννης, Ψυχίατρος, Κέντρο για την Τρίτη ηλικία«IASIS», τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944503186
 • Μποβιάτσης Στάθης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Αττικόν και Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν», τηλέφωνα επικοινωνίας: 6944563838, 210-7215281, 210-5831525
 
Άμεση επούλωση ελκών των ποδιών προσφέρει θεραπεία με laser PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 10 Απρίλιος 2013 15:47

Άμεση επούλωση των ελκών των κάτω άκρων (διαβητικό πόδι κλπ), ανακούφιση και επαναδραστηριοποίηση των ασθενών στις καθημερινές τους ασχολίες, προσφέρει μια νέα θεραπεία με την χρήση laser Elves 1470nm !

Την παγκόσμια πατέντα της θεραπείας έχει Έλληνας γιατρός με θεαματικά αποτελέσματα τα έξι χρόνια που την εφαρμόζει!

Το θέμα της επούλωσης των ελκών στο διαβητικό πόδι απασχόλησε και τις εργασίες του 13ου Πανελλήνιου Διαβητολογικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

«Η επούλωση των ελκών με τη χρήση laser Elves είναι άμεση και θεαματική.Tο αποτέλεσμα της αναπτερώνει την ψυχολογία των ασθενών, οι περισσότεροι απ τους οποίους επιστρέφουν μετά από λίγες ημέρες στις καθημερινές τους δραστηριότητες» αναφέρει ο αγγειοχειρουργός-αγγειολόγος Δρ Χαράλαμπος Ηλίας, ο οποίος τον Απρίλιο του 2010 στο Μπουένος Άιρες στο Παγκόσμιο Αγγειοχειρουργικό Συνέδριο, κατοχύρωσε σαν παγκόσμια πατέντα τη χρήση του laser στην θεραπεία των ελκών των κάτω άκρων.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν πως με βάση με τα μέχρι σήμερα θεαματικά αποτελέσματα η χρήση των laser Elves μπορεί να αποτελέσει τη βασική θεραπεία για την επούλωση τέτοιων παθήσεων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΛΚΩΝ ΜΕ LASER ELVES

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η θεραπεία laser Elves είναι ένα νέο «όπλο» στην φαρέτρα των γιατρών για την ταχύτερη αντιμετώπιση της επούλωσης των ελκών.

Μάλιστα η επούλωση συντομεύεται κατά το ένα τρίτο σε σχέση με άλλες θεραπείες, δεν απαιτεί επέμβαση, ούτε φάρμακα, είναι αναίμακτη και άνετη για τον ασθενή. Αξίζει να τονιστεί πως η θεραπεία γίνεται εκτός νοσοκομείου και δεν απαιτεί αναισθησία.

Γίνεται μια θεραπεία την εβδομάδα με χαμηλής ισχύος ενέργεια και χαμηλό pulseduration ανάλογα με την αντοχή του ασθενούς.

«Το laser Elves, αναφέρει ο Δρ Ηλίας, αυξάνει σημαντικά την αιμάτωση στην περιοχή που υπάρχει το έλκος και προκαλεί φωτοδιέγερση. Έτσι πολλαπλασιάζονται οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν νέο επιθηλιακό ιστό με αποτέλεσμα να έχουμε γρήγορη επούλωση του έλκους» και συμπληρώνει «Λόγω της τοπικής αύξησης της θερμοκρασίας, γίνονται πολλές κυτταρικές αλλαγές που έχουν σαν αποτέλεσμα την συσσώρευση κολλαγόνου και νέου ιστού. Ακόμα και εκεί που «απέτυχε» μια επέμβαση πλαστικής , το laser Elves μπορεί να βοηθήσει».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση άτονου (από φλεβική ανεπάρκεια) έλκους 4,5 χρόνων, για το οποίο ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργείο «κάλυψης» με δερματικό μόσχευμα. Όταν το δερματικό μόσχευμα απορρίφθηκε έγινε θεραπεία με laser Elves και το έλκος, επουλώθηκε σε 4 μήνες.

Μαζί με την θεραπεία με laser, ο Δρ Ηλίας συνιστά να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα και την αιτία που το δημιουργεί, με φάρμακα, ελαστική περίδεση, έλεγχος του σακχάρου και ρύθμιση, επουλωτικές αλοιφές κλπ., έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική και οργανωμένη θεραπεία.

Η εφαρμογή της θεραπείας στην επούλωση των ελκών στο διαβητικό πόδι δίνει πολύ αισιόδοξα μηνύματα, καθώς οι γιατροί πιστεύουν πως θα έχουμε κατακόρυφη μείωση του αριθμού των ακρωτηριασμών.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΚΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

Τα έλκη είναι μια δυσάρεστη κατάσταση των κάτω άκρων, η οποία ταλαιπωρεί ανθρώπους από την μέση ηλικία και μετά, αλλά και νέους με τεράστιες κοινωοικονομικές συνέπειες. Δημιουργούνται από:
 • Διαβητική αρτηριοπάθεια
 • Φλεβική θρόμβωση και βαριά φλεβική ανεπάρκεια (μεταθρομβωτικό σύνδρομο)
 • Αρτηριακή νόσο λόγω αθηροσκλήρωσης
 • Φλεγμονή των αγγείων (αγγειίτιδα)
 • Νευροτροφικά αίτια
 • Παρατεταμένη κατάκλιση, όπως π.χ. σε μονάδες εντατικής θεραπείας

Η φλεβική ανεπάρκεια τελευταίου σταδίου μπορεί να προκαλέσει έλκος, το οποίο αποκαλείται «άτονο». Το έλκος εμφανίζεται συνήθως στην έσω επιφάνεια του κάτω τμήματος της κνήμης, πάνω από το σφυρό. Υπάρχουν όμως και άλλες ασυνήθιστες θέσεις όπως στην έξω επιφάνεια της κνήμης. Μετά από θρόμβωση επίσης μπορεί να εμφανιστεί έλκος μετά από χρόνια.

«Όταν κάποιος ασθενής αντιμετωπίζει μία από τις παθήσεις που αναφέραμε και παρατηρήσει κάποια αμυχή, σε οποιοδήποτε σημείο του ποδιού του, η οποία δεν επουλώνεται άμεσα θα πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό του προκειμένου να τον κατευθύνει για τι πρέπει να κάνει» καταλήγει ο Δρ Ηλίας.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Χαράλαμπος Ηλίας
Αγγειοχειρουργός-Αγγειολόγος

Τηλ: 210 5570852
Κιν: 6944261464
URL: www.iliasxar.gr

 
Μαρτυρία ασθενούς με νόσο Cushing PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 09 Απρίλιος 2013 00:37

Μία «όχι και τόσο σπάνια ιστορία» στο ταξίδι της διάγνωσης μιας σπάνιας ασθένειας

 

Το 2000, η Λίζα, μια νέα, γεμάτη ζωντάνια γυναίκα, στο άνθος της ηλικίας της, ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της και όπως πολλές μέλλουσες μητέρες, παρατηρούσε αλλαγές στη διάθεση και το σώμα της. Ωστόσο, ήξερε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η Λίζα άρχισε να αισθάνεται άγχος και να έχει αϋπνίες, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε κατά τη διάρκεια της πρώτης της εγκυμοσύνης. Αφού επισκέφτηκε διάφορους γιατρούς, η Λίζα πληροφορήθηκε ότι τα συμπτώματά της θα υποχωρούσαν μετά την εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά, αρκετές εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού της, άρχισε να παρουσιάζει άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο, ακμή και κατάθλιψη. Αυτά προκάλεσαν περαιτέρω επισκέψεις σε γιατρούς και τελικά οδήγησαν στη διάγνωση της νόσου Cushing, η οποία προσβάλλει περίπου ένα με δύο άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού ετησίως.

Η νόσος του Cushing είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή, απειλητική για τη ζωή ενδοκρινική διαταραχή που οφείλεται στην παρουσία ενός καλοήθους όγκου (αδένωμα) της υπόφυσης ο οποίος προκαλεί την υπερβολική έκκριση κορτιζόλης στο σώμα. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη ζωτικής σημασίας που ρυθμίζει τον μεταβολισμό, την καρδιαγγειακή λειτουργία και βοηθά το σώμα να ανταποκρίνεται στο στρες. Η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αρκετών ανεπιθύμητων σωματικών και συναισθηματικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρουσίασε η Λίζα, αλλά και συμπτωμάτων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ευερεθιστότητα, υψηλή χοληστερόλη, ταχεία και ανεξέλεγκτη αύξηση του σωματικού βάρους, παχυσαρκία κορμού, στρογγυλό, ερυθρό και φουσκωμένο πρόσωπο και εμφάνιση πορφυρών ραγάδων, μεταξύ άλλων. Τα συμπτώματα είναι δυνατό να ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού στη διάγνωση της νόσου Cushing, σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών, οι γιατροί μπορεί να αναζητούν και να αντιμετωπίζουν επιμέρους συμπτώματα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αργοπορημένη ή λανθασμένη διάγνωση της νόσου. Στην πραγματικότητα, ο μέσος χρόνος διάγνωσης είναι έξι (6) χρόνια από τη στιγμή που ο ασθενής παρατηρεί για πρώτη φορά τα συμπτώματα. Στην περίπτωση της Λίζας, χρειάστηκαν οχτώ (8) μήνες προληπτικών εξετάσεων και επισκέψεων σε γιατρούς πριν η ίδια πληροφορηθεί ότι πάσχει από τη νόσο.

Σύμφωνα με τη Λίζα, «κάθε γιατρός αναζητούσε συγκεκριμένα συμπτώματα βάσει του τομέα εξειδίκευσής του και κανείς δεν ήταν πρόθυμος να δει τη συνολική εικόνα, ώστε να προχωρήσει σε μια πλήρη διάγνωση. Χρειάστηκε να πάρω αρκετό βάρος, να χάσω τον ύπνο μου και να αρχίσω να μοιάζω με παίκτη του ράγκμπι μέχρι να με πιέσει ο πατέρας μου και ο ψυχίατρός μου να ελέγξω την κορτιζόλη μου».

Μετά τη διάγνωση, η Λίζα αντιμετώπισε τη συναισθηματική και κοινωνική πίεση του γεγονότος ότι έπασχε από μια σπάνια ασθένεια κι ένιωθε ότι την αντιμετώπιζαν διαφορετικά, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή της. Ευτυχώς, ήρθε σε επαφή με μια ομάδα υποστήριξης για τη νόσο Cushing και βρήκε ανακούφιση στο να μοιράζεται την προσωπική της ιστορία και να μαθαίνει από άτομα με ανάλογη εμπειρία της νόσου.

«Όταν ήμουν άρρωστη, ανακάλυψα ότι το να μιλώ σε άλλους ανθρώπους οι οποίοι είχαν περάσει ό,τι πέρασα κι εγώ με βοηθούσε πάρα πολύ και κάποιες στιγμές ήταν ακόμη και σωτήριο», εξομολογήθηκε η Λίζα. «Ενθαρρύνω τους ανθρώπους που πάσχουν από Cushing να μιλούν μεταξύ τους για τις εμπειρίες τους, γιατί στην αντίθετη περίπτωση κυριαρχεί ένα συναίσθημα απομόνωσης και έχεις την αίσθηση ότι υποφέρεις μόνος».

Ως ένδειξη αναγνώρισης προς τους ασθενείς που ζουν με τη νόσο Cushing, στις 8 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τη νόσο Cushing –την ημέρα των γενεθλίων του Δρ. Harvey Cushing, ο οποίος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τη νόσο. Η εξάπλωση της ενημέρωσης για τη νόσο μπορεί να συμβάλλει στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της κοινότητας υποστήριξης αυτής της παραμελημένης ασθένειας.

 
Τεστ Φαρμακογονιδιωματικής-Genomed: Το σωστό φάρμακο στη σωστή δόση PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 08 Απρίλιος 2013 14:05

Διαθέσιμο είναι πλέον στα φαρμακεία, το Τεστ Φαρμακογονιδιωματικής-Genomed, το οποίο δίνει την δυνατότητα στο γιατρό να επιλέξει το σωστό φάρμακο στη σωστή δόση. Εξατομικεύοντας τη θεραπεία επιτυγχάνεται η βέλτιστη δραστικότητα του φαρμάκου και ταυτόχρονα ελαχιστοποιούνται οι ανεπιθύμητες ενέργειές του.

Η γνώση του φαρμακογονιδιακού προφίλ του ασθενούς, που εξασφαλίζει το έγκυρο Τεστ Φαρμακογονιδιωματικής-Genomed, επιτρέπει στον θεράποντα ιατρό την συνταγογράφηση ενός φαρμάκου που να ταιριάζει απόλυτα στον συγκεκριμένο ασθενή. Έτσι, εξασφαλίζεται η ασφαλέστερη χρήση του φαρμάκου αυξάνοντας τα θεραπευτικά οφέλη και μειώνοντας την τοξικότητα στο ελάχιστο.

Το Τεστ Φαρμακογονιδιωματικής-Genomed πραγματοποιείται σε συνεργασία με διεθνή διαπιστευμένα εργαστήρια και την Research Diagnostics (τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Αθηνών), με επιστημονικό υπεύθυνο και υπογράφοντα τις απαντήσεις τον Δρ Νικόλαο Δρακούλη, ιατρό, επίκουρο καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία του Τεστ Φαρμακογονιδιωματικής-Genomed είναι απλή και εύκολη. Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει μόνος του δείγμα από το εσωτερικό του μάγουλου με αποστειρωμένη μπατονέτα, που περιλαμβάνεται στο κουτί ακολουθώντας τις οδηγίες, συμπληρώνει τη φόρμα στοιχείων εντολέα και την στέλνει δωρεάν στη Genomed. Μετά από 15 ημέρες λαμβάνει τα αποτελέσματα.

Η Φαρμακογονιδιωματική είναι ο κλάδος της φαρμακολογίας που μελετά την επιρροή των γονιδίων μέσω του γονιδιακού ελέγχου, στην ανταπόκριση που έχουν οι ασθενείς στα φάρμακα με σκοπό την εξατομίκευση της φαρμακευτικής θεραπείας και την μείωση της τοξικότητας των φαρμάκων.

Το Τεστ Φαρμακογονιδιωματικής-Genomed διατίθεται ΜΟΝΟ στα φαρμακεία εντελώς δωρεάν, με την αγορά του Τεστ Παχυσαρκίας–Διαχείρισης Βάρους-Genomed έως τις 31/5/2013 . Ρωτήστε τον Φαρμακοποιό σας ή απευθυνθείτε Genomed, τηλ. 210 9319050, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , www. Genomed.gr

 
Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν τα ασθματικά παιδιά PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 26 Μάρτιος 2013 11:50

Γράφει: Χάρης Κατσαρδής, Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας, τ. Συντ. Διευθυντής Παιδιατρικού - Παιδοπνευμονολογικού Τμήματος, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ελπίς»

 

Το άσθμα, που οφείλεται σε μια μη ειδική φλεγμονή μέσα στους βρόγχους, η οποία έχει σχέση με την οξείδωση είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος στα παιδιά και αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους εισαγωγής των παιδιών στο νοσοκομείο και απουσίας από το σχολείο. Στην χώρα μας το 15% των παιδιών πάσχει από αυτή την νόσο, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός των παιδιών με άσθμα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Φαίνεται ότι πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή παίζει και το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα ο δυτικός τρόπος ζωής. Η ζωή σε σπίτια που είναι ερμητικά κλειστά, που δεν αερίζονται, με τις μοκέτες και τα βαριά χαλιά που δεν τινάζονται, και δεν εκθέτονται στην ηλιακή ακτινοβολία, η καθιστική και χωρίς άθληση καθημερινότητα και το έτοιμο και γρήγορο φαγητό (fast food), αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.

Το φαγητό τύπου fast food δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες ουσίες για να προφυλαχτεί ο οργανισμός από το άσθμα. Αυτό που χρειάζεται ένα παιδί είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που μπορεί να εξασφαλίσει η μεσογειακή διατροφή καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά και γενικά φρέσκες τροφές και εάν αυτό δεν είναι εφικτό να λαμβάνει πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής.

Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά, είναι και η υπερκατανάλωση φαρμάκων (όπως μερικά αντιπυρετικά). Ωστόσο, ο πιο σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για το άσθμα είναι το κάπνισμα, ενεργητικό ή και παθητικό.

Η πρόληψη και η όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπισή του άσθματος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των απουσιών του παιδιού από το σχολείο ή της διάρκειας παραμονής του στο νοσοκομείο.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «British Journal of Nutrition» έδειξε ότι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής συμβάλουν στην αντιμετώπιση του παιδικού άσθματος.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μετά από 16 εβδομάδες, η καθημερινή λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής όπως το Pharmaton Kiddi Syrup, που κυκλοφορεί στην πατρίδα μας βελτίωσε σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία και ταυτόχρονα μείωσε σημαντικά τη χρήση ανακουφιστικών φαρμάκων (βραχείας δράσης εισπνεομένων βρογχοδιασταλτικών και τη χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, που χορηγούνται στην χρόνια συντηρητική θεραπεία.

«Η μείωση της χρήσης των φαρμάκων, «τόνισαν οι ερευνητές» βοηθά να αποφύγουμε τις ήπιες αλλά ενίοτε σοβαρές ανεπιθύμητες δράσεις της κάθε φαρμακευτικής ουσίας ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Η μελέτη αυτή ουσιαστικά προτείνει, όπως επεσήμαναν και οι συντάκτες της, ότι η λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, ειδικά σχεδιασμένων για τις παιδικές ιδιαιτερότητες, που περιέχουν συστατικά με βάση τις επίσημες οδηγίες ημερήσιας πρόσληψης και με χαμηλές δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών (ADEK), θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις κατευθυντήριες Οδηγίες (Guidelines) για την πρόληψη του άσθματος.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε, μέσα στα σχολεία, από εκπροσώπους διαφόρων φορέων, διήρκησε 16 εβδομάδες και συμμετείχαν σ' αυτή 192 μαθητές με άσθμα, ηλικίας 10-12 ετών. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: η μια λάμβανε καθημερινά ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής και η δεύτερη εικονικό φάρμακο. Για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων στην έναρξη της έρευνας, και ξανά στην 8η και στην 16 εβδομάδα, χρησιμοποιήθηκαν ειδικά πρωτόκολλα ερωτηματολογίων που είναι αποδεκτά από την διεθνή ιατρική κοινότητα

Η μελέτη αυτή στηρίζεται σε σωστά θεωρητικά δεδομένα και εφόσον ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες, ίσως πρέπει τα πολυβιτουμινούχα συμπληρώματα διατροφής να συμπεριληφθούν στις διεθνείς οδηγίες για την αντιμετώπιση του άσθματος.

 

Reference:
British Journal of Nutrition, First View Articles doi: 10.1017/S0007114512004692
S-C. Lee, Y-H. Yang, S-Y. Shuang, S-Y. Huang, W-H.Pan

 
Ανάκληση Προϊόντων λόγω Ανίχνευσης Κρέατος Αλόγου PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 22 Μάρτιος 2013 12:15
Σε συνέχεια της ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, μετά από τη λήψη Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων και των σχετικών ελέγχων των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Αττικής, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι ανιχνεύθηκε DNA αλόγου στα παρακάτω προϊόντα:
 • Κατεψυγμένο σουτζουκάκι Μ.Κ., 80g, ημ/νία λήξης 12/2/20/14, χαρτοκιβώτια των 4kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό > 25%)
 • Κατεψυγμένες κοτομπουκίτσες 25g, ημ/νία λήξης 7/1/2014, χαρτοκιβώτια των 3 kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10% & <25%)
 • Κατεψυγμένο σνιτσελάκι Μ.Κ., 130g, ημ/νία λήξης 13/2/2014, χαρτοκιβώτια των 3 kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1%)
 • Κατεψυγμένο σουτζουκάκι Μ.Κ., 80g, ημ/νία λήξης 16/1/2014, χαρτοκιβώτια των 4 kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >50%)
 • Κατεψυγμένο σνιτσελάκι Μ.Κ., 130 g, ημ/νία λήξης 7/12/2013, χαρτοκιβώτια των 3 kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1%) που παράγονται από την εταιρεία "T&T Foods Α.Ε." (630 80 Λάκκωμα, Χαλκιδικής) για την επιχείρηση «Χούτος Catering A.E.».
 • Προψημένα κατεψυγμένα μπιφτέκια "IFANTIS" σε συσκευασία 10 τεμαχίων με καθαρό βάρος 800g και ημ/νία λήξης 15/11/2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >50%) που παρασκευάζονται από την εταιρεία "ΥΦΑΝΤΗΣ Α.Ε." (Σενέκα 4, Κηφισιά)
 • Λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης με εμπορική ονομασία «NIKAS ΜΟΣΧΑΡΙ λουκάνικα τ. Φρανκφούρτης», 280 g, ημ/νία λήξης 5/5/2013,
 • (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10% & <25%)
 • Παριζάκι με εμπορική ονομασία «ΝΙΚΑS ΜΟΣΧΑΡΙ παριζάκι», 300 g, ημ/νία λήξης 6/6/2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >1% & <20%) που παρασκευάζονται από την εταιρεία "Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε." (22ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, Αγ. Στέφανος Αττικής).

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι.

Σημειώνεται ότι η ανάκληση / απόσυρση αναφέρεται στις συγκεκριμένες παρτίδες προϊόντων και μόνο.

Σε ότι αφορά στα θετικά σε DNA αλόγου δείγματα, τα οποία με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ - παρ' όλο που δεν προβλέπεται από τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - υποβάλλονται και σε εργαστηριακό έλεγχο για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone), εκδόθηκαν τα πρώτα οκτώ (8) αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους που ήταν στο σύνολό τους αρνητικά.

 
Μέλι και κανέλα θεραπεύουν PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 21 Μάρτιος 2013 15:10

Το μέλι και η κανέλα αποτελούν μια προσιτή και οικονομική λύση για τον απλό κόσμο που θέλει να βελτιώσει την υγεία του. Μπορεί να υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν την θεραπευτική τους δράση, αλλά χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά εδώ και αιώνες από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και την Αγιουβέρδα για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.

Το μέλι και η κανέλα:
 • όταν καταναλώνονται τακτικά σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή και μέτρια δραστηριότητα, καθαρίζουν τις φραγμένες αρτηρίες και αποτρέπουν τις καρδιακές παθήσεις.
 • διαλυμένα σε χλιαρό νερό εξαλείφουν τις λοιμώξεις στην ουροδόχο κύστη. Αυτό το διάλυμα αν το πίνεται σε τακτική βάση, μπορεί να ανακουφίσει και σε μερικές περιπτώσεις να εξαλείψει τον πόνο της αρθρίτιδας.
 • όταν εφαρμόζονται σε μολυσμένα ούλα ανακουφίζουν από τον πόνο και την αιμορραγία και περιορίζουν την λοίμωξη.
 • διευκολύνουν την πέψη.
 • παρέχουν περισσότερη ενέργεια στον οργανισμό.
 • βοηθούν στην απώλεια βάρους.
 • είναι αποτελεσματικά κατά ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το μέλι έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Όταν εφαρμόζεται σε πληγές ή εγκαύματα εμποδίζει την μόλυνση και προωθεί την επούλωση.

Το μέλι και η κανέλα μπορούν να ενισχύσουν την υγεία σας, αν τα καταναλώσετε συνδυαστικά ή και μεμονωμένα. Για να αποκομίσετε όμως στο έπακρο τα θεραπευτικά τους οφέλη, πρέπει να αποτελέσουν μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

 

Πηγή: www.naturalnews.com

 
Ανάκληση αποξηραμένων δαμάσκηνων από τον Σκλαβενίτη PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 21 Μάρτιος 2013 10:35

aposirsi-marataΟ Ε.Φ.Ε.Τ., και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας για αγορά αποξηραμένων δαμάσκηνων χωρίς κουκούτσι από σούπερ μάρκετ της εταιρείας Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε., στα οποία εντοπίστηκε κουκούτσι, διαπίστωσε την παρουσία του ανωτέρω προβλήματος σε προϊόντα για τα οποία η εταιρεία Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. είχε προχωρήσει σε διαδικασία απόσυρσης από τα υποκαταστήματα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν «ΜΑΡΑΤΑ Δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι αποξηραμένα», συσκευασμένα σε πλαστικά σκαφάκια των 250g, με L121228 και ημερομηνία λήξης 28/09/13, προέλευσης Γαλλίας, τα οποία συσκευάζονται στην Ελλάδα για την Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εν λόγω εταιρεία την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος και έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

 
ΕΦΕΤ: Ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε νέα προϊόντα PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 20 Μάρτιος 2013 10:55

Σε συνέχεια νεότερων Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων και κατόπιν σχετικών ελέγχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΕΦΕΤ καθώς και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι DNA αλόγου ανιχνεύτηκε σε εννιά (9) ακόμη προϊόντα.

Η αύξηση των προϊόντων που βρέθηκαν να περιέχουν DNA αλόγου είναι απόρροια και της συνέχειας των ελέγχων στις περιπτώσεις θετικών ευρημάτων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα:

 • «Σαλάμι μπύρας τεμάχια βάρους 450γρ.» με εμπορική ονομασία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75556 111124 και ημερομηνία λήξης 10/04/2013,
 • «Αλλαντικό σκορδάτο βραστό τεμάχια βάρους 330γρ.» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75832 και ημερομηνία λήξης 26/05/2013,
 • «Σαλάμι αέρος τεμάχια βάρους 0,496kg» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ» με αριθμό παρτίδας 76039 και ημερομηνία λήξης 20/05/2013 που παράγονται από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» (Π. Αθηναγόρα 7, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης).
 • «Λουκάνικα τ. Φραγκφούρτης σε συσκευασία βάρους 300γρ.» με εμπορική ονομασία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 75846 και ημερομηνία λήξης 30/03/2013,
 • «Παριζάκι Γίγας Κλασικό τεμάχια βάρους 600γρ.» με εμπορική επωνυμία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 76114 και ημερομηνία λήξης 18/06/2013 που παρασκευάζονται για λογαριασμό του Ομίλου «Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ A.E.» (14ο χλμ Θεσσαλονίκης – Βασιλικών) από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» (Π. Αθηναγόρα 7, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης).
 • «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg» με αριθμό παρτίδας 06021339, ημερομηνία παραγωγής 06/02/2013 και ημερομηνία λήξης 06/02/2014 που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.» (14ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, Περιφερειακός Αεροδρομίου, Θέρμη).
 • «ΚΕΜΠΑΠ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ Χ/ΚΑΛ ΚΤΨ σε συσκευασία βάρους 815γρ.», με αριθμό παρτίδας L:310, ημερομηνία συσκευασίας 13-02-2013 και ημερομηνία λήξης 20-07-2013 που παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «KRIVEK Α.Ε.» (Χερσόνησος Ηρακλείου Κρήτης) και δειγματίστηκε από την Υπεραγορά Τροφίμων «ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.» (Ισαύρων & Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηράκλειο Κρήτης).
 • «Λουκάνικο Πέταλο» με την εμπορική επωνυμία «Ozyorem Kaysevi sucuk 455 gr», με κωδικό παραγωγής L-12345 και ημερομηνία λήξης 10-4-2013 το οποίο παράγεται από την ολλανδική επιχείρηση «NL 687 EG» για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας «DEMKA GmbH» και δειγματίστηκε από το κατάστημα «ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ» (Αρσάκειο Σάπες, Ροδόπη).
 • «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΑΛΑΜΙ» με την εμπορική επωνυμία « LeFruMarin - Salam Rustic», σε συσκευασία των 1800 gr και ημερομηνία λήξης 02-03-2013 που παράγεται από τη ρουμανική εταιρεία «LeFruMarine S.R.L.» και δειγματίστηκε από το Mini Market στην οδό Σμύρνης 17, Θήβα Βοιωτίας.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι που αφορούν και στη διερεύνηση της προέλευσης της χρησιμοποιούμενης πρώτης ύλης. Για τις συγκεκριμένες παρτίδες θα ληφθούν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία μέτρα.

Ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι περαιτέρω αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με την εξέλιξη της παρουσίας κρέατος αλόγου σε τρόφιμα με βοδινό κρέας, όπως το εύρος των ελέγχων, το πλήθος των εργαστηριακών δοκιμών καθώς και τα ποσοτικά αποτελέσματα των αναλύσεων των θετικών δειγμάτων, βρίσκεται στον ιστότοπο του ΕΦΕΤ (http://www.efet.gr).

 
Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 19 Μάρτιος 2013 13:46

Φυσιολογικό τοκετό, στο δεύτερο και το τρίτο παιδί της, μπορεί να έχει πλέον μια μητέρα μετά την απόκτηση του πρώτου με καισαρική τομή!!

«Αυτό που πάντα λεγόταν "μια καισαρική, πάντα καισαρική" σήμερα δεν ισχύει. Τα δεδομένα έχουν ανατραπεί. Οι γυναίκες πλέον μετά από καισαρική τομή μπορούν να γεννούν φυσιολογικά υπό ορισμένες προϋποθέσεις» τονίζει ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας,τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργατης του Νοσοκομειου Μητέρα, κ Στέφανος Χανδακάς.

«Η άποψη, συμπληρώνει ο κ Χανδακάς, "μια φορά καισαρική, πάντα καισαρική" προέρχεται από την εποχή όπου η διάνοιξη της μήτρας στην καισαρική τομή γινόταν με κάθετη τομή. Απο τις αρχές της δεκαετίας του '70, με τη συνήθη οριζόντια τομή της μήτρας, η πιθανότητα ρήξης έχει ελαχιστοποιηθεί (λιγότερο από 0,3%)».

Το Βρετανικό Kολλέγιο Mαιευτήρων Γυναικολόγων προτείνει πλέον, υπό προϋποθέσεις, φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή (www.rcog.org.uk Vaginal Birth after Cesarean Section –VBAC).

Σήμερα, σύμφωνα με τους γυναικολόγους, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες η προηγηθείσα καισαρική τομή δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη για τοκετό με καισαρική και στην επόμενη εγκυμοσύνη.Η εναλλακτική λύση είναι ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC) ή "Κολπική Γέννα μετά από Καισαρική" (VaginalBirthAfterCesarean).

Πολλές γυναίκες, στο άμεσο παρελθόν, που αν και ήθελαν να γεννήσουν φυσιολογικά, αναγκάστηκαν να γεννήσουν με καισαρική τομή τώρα μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους και να γεννήσουν το δεύτερο παιδί τους με φυσιολογικό τοκετό. Οι περισσότερες γυναίκες με μία καισαρική τομή και χωρίς άλλο επιβαρυντικό παράγοντα, είναι υποψήφιες για να γεννήσουν φυσιολογικά. Ο προγραμματισμένος φυσιολογικός τοκετός μετά από προηγούμενη καισαρική τομή έχει ένα ποσοστό επιτυχούς περαίωσης που κυμαίνεται μεταξύ 70-80% απόλυτα συγκρίσιμο με το ποσοστό επιτυχούς κολπικού τοκετού σε πρωτότοκες γυναίκες. Εάν πριν από την καισαρική τομή είχε ήδη προηγηθεί ένας φυσιολογικό τοκετός τότε το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 87-90%.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις τόσο για την ασφάλεια του παιδιού όσο και της μητέρας:
 • Ο Μαιευτήρας πρέπει να έχει πείρα σε ανάλογα περιστατικά,
 • Tο Μαιευτήριο και η Αίθουσα Τοκετών να είναι πλήρως εξοπλισμένα και να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης καισαρικής τομής αν και όποτε χρειαστεί.
 • Να έχει περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος από την τελευταία καισαρική τομή
 • Aπό τα αρχικά σταδία της εγκυμοσύνης μεχρι και τον τελευταίο μήνα επιβάλλονται συχνες εξετάσεις του εμβρύου με υπέρηχο (και doppler)
 • Από την 32η εβδομάδα κύησης και μετά θα πρέπει να γίνονται τακτικοί έλεγχοι του εμβρύου με καρδιοτοκογράφημα (NST)
 • Θα πρέπει να αποφευχθεί η πρόκληση τοκετού με προσταγλανδίνες ή οξυτοκίνη, διότι ενισχύεται σημαντικά ο κίνδυνος για ρήξη της μήτρας
 • Μετά την έξοδο του πλακούντα, πρέπει να εξεταστεί η κοιλότητα της μήτρας με τους δακτύλους (δακτυλική επισκόπηση) και ειδικά του πρόσθιου τοιχώματος.
 • Γνώση του λόγου της προηγηθείσας καισαρικής τομής.
 • Αν ήταν δυσαναλογία θέσεων ή ισχιακής προβολής μπορεί η γυναίκα να δοκιμάσει τον φυσιολογικό τοκετό και μάλιστα να έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
 • Επίσης αν ήταν οι αλλοιώσεις του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου, λόγω περιτύλιξης του ομφαλίου λώρου.
 • Ο τοκετός να γίνει με επισκληρίδιο αναισθησία, γιατί βοηθάει σημαντικά την όλη διαδικασία, τη γυναίκα να χαλαρώσει και στην διαστολή του τραχήλου.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Αναμφισβήτητα, υπάρχουν και αντενδείξεις οι οποίες εστιάζονται κυρίως στην τομή επί της μήτρας. Συγκεκριμένα:
 • Αν η τομή δεν είναι χαμηλή εγκάρσια
 • Αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη τομή επί της μήτρας
 • Αν έχει υπάρξει ρήξη μήτρας στο παρελθόν
 • Αν έχει προηγηθεί ινομυωματεκτομή με τομή επί της μήτρας μέχρι την ενδομητρική κοιλότητα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

Τα κύρια πλεονεκτήματα – οφέλη του φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή για μητέρα και παιδί είναι:
 • Η μητέρα αναρρώνει ταχύτερα
 • Η διάρκεια νοσηλείας της στο μαιευτήριο είναι μικρότερη,
 • Αποφεύγει μολύνσεις ,τραύματα (εντέρου, ουροδόχου κύστης κτλ), απώλεια αίματος, θρομβώσεις στα αγγεία, μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Η μητέρα έχει πιο ενεργό ρόλο στην περιποίηση του νεογνού στις πρώτες ώρες ζωής του
 • Έχει τη δυνατότητα για πολλές μελλοντικές εγκυμοσύνες σε αντίθεση με τις πολλαπλές καισαρικές τομές οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για την αντοχή της μήτρας, τον τραυματισμό γειτονικών οργάνων (εντέρου και ουροδόχου κύστεως) και στη θέση και υφή του πλακούντα (κίνδυνος για επιπωματικό ή/και στριφρό πλακούντα)
 • Νιώθει μεγάλο αίσθημα ικανοποίησης και επιτυχίας
 • Η αποφυγή ιατρογενούς ανωριμότητας
 • Μείωση των περιπτώσεων επιμένουσας πνευμονικής υπέρτασης
 • Ο Φυσιολογικός Τοκετός προετοιμάζει το μωρό για τη ζωή έξω από την μήτρα
 • Ακόμη επιτρέπει στον σύζυγο να συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού δίπλα στην γυναίκα του και τον γιατρό τους, γεγονός που εκτείνει την αίσθηση της ολοκλήρωσης στο ζευγάρι και την οικογένεια.

«Δεν είναι ουτοπία η γυναίκα να προσπαθήσει να έχει φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή (VBAC).Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν τότε η πιθανότητα επιτυχούς εξέλιξης ενός φυσιολογικού τοκετού κυμαίνεται στο 70-80%» καταλήγει ο κ Χανδακάς, η ομάδα του οποίου έχει μεγάλη και επιτυχή εμπειρία στην πραγματοποίηση τοκετών μετά από καισαρική τομή.

 

Πληροφορίες

Στέφανος Χανδακάς

Τηλ: 210 6436258
www.drchandakas.gr

 
Η γιόγκα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους πόνους της πλάτης PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 14 Μάρτιος 2013 12:45

Η γιόγκα είναι δυνατόν να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιο πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης (οσφυϊκή μοίρα), περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση. Με μία σειρά τεχνικών αναπνοής, σωματικών στάσεων και διαλογισμού, συμβάλει στην πειθαρχία και στην επίγνωση του ανθρώπου στο σώμα και στο πνεύμα του. Οι πόνοι στο
κάτω μέρος της πλάτης είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Συνήθως υποχωρούν μετά από μερικές μέρες ή εβδομάδες. Ωστόσο δεν είναι σπάνιο να επιμένουν για μήνες ή χρόνια. Υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων θα παρουσιάσει σε κάποια φάση της ζωής του πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης.

Οι λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται χρόνιοι πόνοι στην οσφυϊκή μοίρα οφείλονται συνήθως σε ατονία των μυϊκών ομάδων που υποστηρίζουν την σπονδυλική στήλη, σε χρόνια λανθασμένη στάση του σώματος, σε περισσότερο βάρος από το κανονικό και σε λανθασμένες συνήθειες διατροφής. Μπορούν όμως να οφείλονται και σε εξωτερικούς παράγοντες όπως τραυματισμοί από λανθασμένη ανύψωση, μετακίνηση αντικειμένων ή λανθασμένο τρόπο άσκησης. Το πρόβλημα μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών.

Οι στόχοι της θεραπείας είναι βραχυπρόθεσμα η ανακούφιση του ασθενούς και μακροπρόθεσμα η κατανόηση των αιτιών της ασθένειας και η εξάλειψή τους.

Τα θεραπευτικά όπλα είναι φάρμακα (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά), σωματική άσκηση (ενδυνάμωση των μυών της πλάτης και της κοιλιάς), φυσιοθεραπεία (μασάζ, χειροπρακτική), εναλλακτικές θεραπείες, γιόγκα.

Σε μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα εργασία, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (Group Health Cooperative's Center for Health Studies), δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα της γιόγκα σε 101 ασθενείς. Οι ηλικίες των ασθενών αυτών ήταν από 20 έως 64 ετών. Για να συμμετάσχουν έπρεπε να είχαν πόνο της κάτω πλάτης που δεν είχε σχέση με καρκίνο, κατάγματα, εγκυμοσύνη ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην πλάτη. Οι ασθενείς κατανεμήθηκαν με τυχαίο τρόπο σε μία από τις 3 ακόλουθες ομάδες θεραπείας:
 • Γιόγκα: Μαθήματα γιόγκα 75 λεπτών για εκμάθηση της τεχνικής και εξάσκηση στο σπίτι για 12 εβδομάδες
 • Αεροβική γυμναστική: Μαθήματα Αεροβικής γυμναστικής 75 λεπτών για ενδυνάμωση μυών και τεντώματα και εξάσκηση στο σπίτι για 12 εβδομάδες
 •  Βιβλία: Η τρίτη ομάδα ασθενών έλαβε μόνο βιβλία επιμόρφωσης για αυτοβοήθεια των ασθενών που πάσχουν απο πόνους στην πλάτη.

Μετά την παρέλευση των 12 εβδομάδων οι ασθενείς στην ομάδα της γιόγκα, είχαν λιγότερες ανάγκες σε φάρμακα κατά του πόνου και μπορούσαν καλύτερα από τους υπόλοιπους να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες οι οποίες απαιτούσαν συμμετοχή της πλάτης τους.

Μετά από 26 εβδομάδες, οι ασθενείς που έκαναν γιόγκα, είχαν καλύτερη λειτουργικότητα σε σχέση με την πλάτη τους και υπέφεραν λιγότερο σε σύγκριση με τους ασθενείς των δύο άλλων ομάδων θεραπείας.

Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τη γιόγκα για την αντιμετώπιση πόνων στην πλάτη τους, πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους. Ο γιατρός θα διαπιστώσει εάν οι πόνοι στην πλάτη οφείλονται σε μια άλλη σοβαρή πάθηση. Όπως για παράδειγμα εάν υπάρχουν μουδιάσματα, αδυναμίες στα πόδια, πυρετός, ανεξήγητη απώλεια βάρους, ιστορικό καρκίνου, πόνοι στα οστά ή στην πλάτη, ιστορικό τραυματισμού, τότε είναι απαραίτητο να διερευνηθεί λεπτομερώς η κατάσταση του ασθενούς. Στη συνέχεια είναι σημαντικό να επιλέξουν ένα δάσκαλο γιόγκα που να έχει εμπειρία σε ασθενείς με αυτό το πρόβλημα.

Συμπερασματικά οι χρόνιοι πόνοι της κάτω πλάτης, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων και η γιόγκα φαίνεται να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής τους.

 

Πηγή: www.ashtangafriends.com

 
www.mycmllife.gr: O νέος διαδικτυακός τόπος για τους ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 14 Μάρτιος 2013 11:06

Η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία του www.mycmllife.gr, ενός ενημερωτικού διαδικτυακού τόπου για ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ).

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για αυτή τη σπάνια μορφή καρκίνου, η Bristol-Myers Squibb ανέπτυξε το www.mycmllife.gr προκειμένου να παρέχει στους ασθενείς στην Ελλάδα τις απαραίτητες ιατρικές πληροφορίες και εργαλεία υποστήριξης κατά τα διάφορα στάδια της νόσου τους.

Η BMS προωθεί τη σημαντική αυτή πηγή πληροφόρησης για τους ασθενείς σε 14 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τη συνεχή δέσμευσή της να θέτει τους ασθενείς στο επίκεντρο των ενεργειών της.

Για την ανάπτυξη του διαδικτυακού τόπου www.mycmllife.gr, η ΒΜS στην Ευρώπη συνεργάστηκε στενά με μια συμβουλευτική επιτροπή που αποτελείται από ιατρούς εξειδικευμένους στον τομέα της ΧΜΛ, οι οποίοι επαλήθευσαν τις επιστημονικές πληροφορίες, και από συλλόγους ασθενών παγκοσμίως, οι οποίοι διασφάλισαν ότι λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ασθενών με ΧΜΛ. Στην Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) αξιολόγησε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας ως ένα απαραίτητο και χρηστικό εργαλείο που για πρώτη φορά τίθεται στη διάθεση των ασθενών με ΧΜΛ.

O διαδικτυακός τόπος www.mycmllife.gr παρέχει στους ασθενείς πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα και τη διάγνωση της ΧΜΛ, εύχρηστα πρακτικά εργαλεία και υπηρεσίες, όπως σημαντικά ερωτήματα τα οποία μπορούν να θέσουν οι ασθενείς στον ιατρό τους κατά τις επισκέψεις παρακολούθησης και κατά τη διάρκεια θεραπείας, ημερολόγιο ανεπιθύμητων ενεργειών, ώστε να μπορούν να καταγράφουν την πρόοδο και την εξέλιξη της νόσου τους και συμβουλές αντιμετώπισης της νόσου για την υποστήριξή τους στην καθημερινότητά τους με τη ΧΜΛ. Έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να διαχειριστούν τη νόσο τους και να αντεπεξέλθουν σε αυτήν, ενώ τους βοηθά στο διάλογο με τον θεράποντα ιατρό τους όντας προηγουμένως περισσότερο ενημερωμένοι. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαδικτυακό τόπο επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.mycmllife.gr.

Σχετικά με τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία

Η Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ) είναι ένας αργά αναπτυσσόμενος τύπος λευχαιμίας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την παραγωγή ανεξέλεγκτου αριθμού μη φυσιολογικών λευκών αιμοσφαιρίων από τον οργανισμό.1

Η ΧΜΛ αντιστοιχεί στο 15% όλων των τύπων λευχαιμίας,2 καθώς η συχνότητα εμφάνισης εκτιμάται σε 1-2 περιστατικά ανά 100,000 παγκοσμίως. Προσβάλλει κυρίως ενήλικες ενώ σπάνια συναντάται σε παιδιά, όταν αντιμετωπίζεται επαρκώς με αγωγή, η ΧΜΛ έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης συγκριτικά με άλλους τύπους κακοηθειών.
Η ΧΜΛ εμφανίζεται όταν τμήματα δύο διαφορετικών χρωμοσωμάτων (του 9 και του 22 αντίστοιχα) αποκόπτονται από την θέση τους και προσκολλώνται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα παθολογικό χρωμόσωμα που ονομάζεται χρωμόσωμα Philadelphia.

Το χρωμόσωμα Philadelphia, ανιχνεύεται κατά την διάγνωση στο 95% των ασθενών με ΧΜΛ, εμπεριέχει ένα μη φυσιολογικό γονίδιο που σηματοδοτεί την παραγωγή μίας χιμαιρικής πρωτεΐνης που ονομάζεται BCR-ABL. Η πρωτεΐνη αυτή στέλνει σήμα στα κύτταρα για την παραγωγή υπερβολικού αριθμού φαινομενικά ώριμων λευκών αιμοσφαιρίων. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα η αιτία για τη γενετική αλλαγή που προκαλεί τη ΧΜΛ.

Σχετικά με τη Bristol-Myers Squibb

Η Bristol-Myers Squibb είναι μια παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία με αποστολή της να ανακαλύπτει, να αναπτύσσει και να παρέχει καινοτόμα φάρμακα που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.


Βιβλιογραφικές παραπομπές:
1.Macmillan Cancer Support. Leukaemia Overview. Available at: http://www.macmillan.org.uk/Cancerinformation/Cancertypes/Leukaemia/Leukaemiaoverview.aspx. Last accessed April 2012.
2. National Comprehensive Cancer Network (NCCN). Chronic Myelogenous Leukemia – Clinical Practice Guidelines in Oncology – v.1.2007

 
Ενημερωτική καμπάνια: Οξεία Νεφρική Βλάβη PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 12 Μάρτιος 2013 20:16

nefriki-vlavi

O πρόεδρος της ΕΝΕ κος Πλουμής Πασαδάκης και ο γ.γ κος Στέλιος Παναγούτσος

 

Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουν πρόβλημα Οξείας Νεφρικής Βλάβης, η οποία αν και αναστρέψιμη είναι δυνατόν να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών στην αιμοκάθαρση, ενώ συνοδεύεται από αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

Αυτό τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ Πλουμής Πασαδάκης, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η οποία από το 2006 εορτάζεται την δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, φέτος 14/3/2013. «Δυστυχώς, συμπλήρωσε ο κ Πασαδάκης, το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στο θέμα της Οξείας Νεφρικής Βλάβης. Δηλαδή οι πολίτες αγνοούν την επικινδυνότητα της νεφρικής προσβολής, η οποία θα πρέπει να γίνει αναγνωρίσιμη με τρόπο παρόμοιο με αυτό της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η έλλειψη ενημέρωσης έχει οδηγήσει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Οξείας Νεφρικής Βλάβης, στην καθυστερημένη διάγνωση, στην κακή διαχείριση και στην παρατεταμένη νοσηλεία. Η κατάσταση αυτή κοστίζει στην παγκόσμια κοινότητα κάθε χρόνο χιλιάδες νεκρούς και δισεκατομμύρια ευρώ από την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους νοσηλείας αλλά και του κόστους αιμοκάθαρσης.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια Νεφρολογική Κοινότητα, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων, για την Οξεία Νεφρική Βλάβη (ΟΝΒ).

Επίσης κρίνεται αναγκαία μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση, ώστε η Νεφρική Προσβολή να γίνει αναγνωρίσιμη , με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Στο πλαίσιο αυτό και φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, με την καθοδήγηση της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρείας, μέσα από διάφορες δράσεις θα επιδιώξει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη βελτίωση της πρόληψης και της έγκαιρης θεραπείας της Οξείας Νεφρικής Βλάβης» κατέληξε ο κ Πασαδάκης.

Βασικό σύνθημα της φετινής καμπάνιας για την 14 Μαρτίου, είναι «ΥΓΙΕΙΣ ΝΕΦΡΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ, STOP ΣΤΗ ΝΕΦΡΙΚΗ ΒΛΑΒΗ». Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Νεφρολογικής Εταιρείας η υλοποίηση της καμπάνιας, η οποία περιλαμβάνει ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες, ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σπότ, θα γίνει με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Abbvie Φαρμακευτική Α.Ε και Roche Hellas A.E.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Μόνο στην Αγγλία, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι περίπου 750.000 ασθενείς εμφανίζουν Οξεία Νεφρική Βλάβη (ΟΝΒ). Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήπια μορφή ΟΝΒ, που σημαίνει προσωρινή απώλεια του 20 - 30% της νεφρικής λειτουργίας. Οι υπόλοιποι παρουσιάζουν σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να εμφανίζουν 30-50% πιθανότητα να πεθάνουν.

Από το σύνολο των ασθενών με ΟΝΒ υπολογίζεται ότι 120.000 – 360.000 ασθενείς νοσηλεύονται κάθε χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία της Αγγλίας. Το κόστος περίθαλψης αυτών των ασθενών υπολογίζεται σε 434 - 620 εκατομμύρια λίρες. Επίσης στις ΗΠΑ το 21% και στην Αυστραλία το 20% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορά ασθενείς που εμφανίζουν ΟΝΒ.

Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε ότι από τους ειδικούς υπολογίζεται ότι 30% αυτών των νεφρικών βλαβών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση.

«Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο γ.γ. της Νεφρολογικής Εταιρείας κ. Στέλιος Παναγούτσος και σύμφωνα με στοιχεία μελέτης, στα 30 μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας έχουμε κάθε χρόνο περίπου 2000 περιστατικά Οξείας Νεφρικής Βλάβης σε νοσηλευόμενους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Το 38% από αυτούς (οι 760) εμφανίζουν νεφρική βλάβη λόγω αφυδάτωσης και από αυτούς το 34% (οι 258) χρειάσθηκαν αιμοκάθαρση και το 22% δηλαδή 167 πέθαναν».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΞΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΒΛΑΒΗ

Η ONB είναι μια ξαφνική απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νεφροί έχουν υποστεί ζημιά εφόσον η ΟΝΒ, ανάλογα με την αιτία, είναι συνήθως παροδική και αναστρέψιμη. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε «οξεία νεφρική ανεπάρκεια» ή και «απώλεια τις νεφρικής λειτουργίας». Ο όρος «ουραιμία» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ασθενείς με ανεπάρκεια νεφρικής αποβολής της ουρίας και των άλλων ουσιών με αποτέλεσμα την συσσώρευσή τους στο αίμα και την έναρξη εμφάνισης μεταβολικών επιπλοκών.

Παράγοντες πρόκλησης της ΟΝΒ

Η Οξεία Νεφρική Βλάβη μπορεί να προκληθεί από:

 • Κακή αιματική ροή στα νεφρά λόγω σοβαρής αφυδάτωσης, λοίμωξης, μεγάλης χειρουργικής επέμβασης, τραύματος, καρδιακής ή ηπατικής ανεπάρκεια.
 • Tοξική βλάβη στα νεφρά από ορισμένα φάρμακα.
 • Οξέα νεφρικά νοσήματα όπως η σπειραματονεφρίτιδα, αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.
 • Απόφραξη του αποχετευτικού συστήματος των νεφρών (ουρητήρες ή ουροδόχος κύστη).

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ασθενείς που έχουν χρόνια νεφρική νόσο είναι ιδιαίτερα ευπρόσβλητοι από ΟΝΒ.

ΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ Η ΟΝΒ

Οι περισσότερες μορφές ΟΝΒ είναι αυτοπεριοριζόμενες και ήπιες. Σε πιο σοβαρές μορφές η απώλεια της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να είναι τέτοια ώστε να μειωθούν τα ούρα (ολιγουρία) και να αυξηθούν πολύ τα επίπεδα της ουρίας, του καλίου και του φωσφόρου στο αίμα. Η συσσώρευση οξέων στο αίμα προκαλεί οξέωση και γρήγορες αναπνοές. Επίσης η αδυναμία αποβολής νερού (λίγα ούρα) μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα στα πόδια ή και στους πνεύμονες (δύσπνοια και πνευμονικό οίδημα).

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η ιατρική ομάδα θα προσπαθήσει άμεσα να βρει την αιτία της ΟΝΒ, με λήψη λεπτομερούς ιστορικού για τα πρόσφατα συμπτώματα, τα προηγούμενα φάρμακα και με κλινική εξέταση. Οι βασικές έρευνες περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και εξέταση ούρων. Ένα υπερηχογράφημα των νεφρών είναι συχνά απαραίτητο για να αποκλείσει την πιθανή απόφραξη του αποχετευτικού συστήματος. Περιστασιακά θα απαιτηθεί νεφρική βιοψία για να διευκρινίσει τη διάγνωση.

Η θεραπεία κατευθύνεται στην υποκείμενη διαφορετική αιτία. Αξιολογείται η ενυδάτωση και δίνονται ενδοφλέβια υγρά ανάλογα με την περίπτωση. Επανεξετάζονται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα πρέπει να σταματήσουν, ενώ άλλα απαιτούν ρύθμιση των δόσεων ανάλογα με την απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, εφόσον πολλά φάρμακα αποβάλλονται από τα νεφρά. Στους ασθενείς με ΟΝΒ τα φυσικά σημεία (αρτηριακή πίεση, σφυγμός και θερμοκρασία), ο όγκος των ούρων και οι εξετάσεις αίματος πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Ο ασθενής με ΟΝΒ θα πρέπει να παρακολουθείται στενά από τον γιατρό ώστε να εξασφαλιστεί ότι η λειτουργία των νεφρών έχει επανέλθει στο κανονικό. Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν μετά από ΟΝΒ ένα βαθμό νεφρικής ανεπάρκειας η οποία απαιτεί μακροπρόθεσμη παρακολούθηση. Μια μικρή μειοψηφία των ασθενών με ΟΝΒ έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη νεφρική βλάβη στους νεφρούς και χρειάζονται να ενταχθούν σε χρόνιο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης ή πιο αποτελεσματική θεραπεία με την μεταμόσχευση νεφρού.

Πιστεύουμε ότι η συνοπτική αυτή περιγραφεί θα βοηθήσει σε μια πρώτη γνωριμία με το πρόβλημα της Οξείας Νεφρικής Προσβολής, το οποίο καλούμαστε όλοι μαζί να γνωρίσουμε καλά για να το αντιμετωπίσουμε σωστά.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινού και της ανεύρεσης των ατόμων που έχουν ήδη επηρεασμένη νεφρική λειτουργία, γεγονός που όπως αναφέρθηκε παραπάνω αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα ανάπτυξης Οξείας Νεφρικής Βλάβης, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν προ-συμπτωματικός έλεγχος την εβδομάδα από 19 έως 23 Μαρτίου 2013, σε συνεργασία με τη Βιοϊατρική και όλα τα συνεργαζόμενα κέντρα της σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη (συνολικά 28 κέντρα) και με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Abbvie Φαρμακευτική Α.Ε Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται με αιμοληψία σε άνδρες και γυναίκες, με ηλικία μεγαλύτερη ή ίση των 50 ετών για την μέτρηση της κρεατινίνης ορού και τον υπολογισμό του ρυθμού της νεφρικής λειτουργίας (e-GFR). Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, αρκεί ένα τηλέφωνο στο 210 6966100 για να κανονίσει η/ο κάθε ενδιαφερόμενη/ος το ραντεβού για την εξέταση.

 
LM11A-31: Αυτό είναι το πρώτο χάπι για την κάκωση νωτιαίου μυελού! PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 12 Μάρτιος 2013 20:07

Επανάσταση φαίνεται πως θα φέρει το νέο πειραματικό φάρμακο με την κωδική ονομασία LM11A-31 που αναπτύχθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Frank Longo του Stanford University (Καλιφόρνια), που υπόσχεται αποκατάσταση των κακώσεων νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) μετά από λήψη του από το στόμα! Τα αποτελέσματα της έρευνας, που εφαρμόστηκε σε ποντίκια με ΚΝΜ (χωρίς κινητικότητα πίσω άκρων, με προβλήματα λειτουργίας της ουροδόχου κύστης), δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Neuroscience».

Συγκεκριμένα, το φάρμακο προστάτευσε τα ολιγοδενδροκύταρα (που προστατεύουν τους άξονες των νευρικών κυττάρων σε ένα προστατευτικό περίβλημα μυελίνης) αποτρέποντας την ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται p75, η οποία συνδέεται με τον θάνατο αυτών των εξειδικευμένων κυττάρων μετά από ΚΝΜ. «Με δεδομένο ότι όπως γνωρίζουμε τα ολιγοδενδροκύτταρα συνεχίζουν να πεθαίνουν για μακρό διάστημα μετά από μια ΚΝΜ, σκεφτήκαμε ότι αν μπορούμε να βάλουμε "φρένο" στον κυτταρικό θάνατο, θα μπορούσαμε να προλάβουμε και τη συνεχιζόμενη εκφύλιση των αξόνων», σημειώνει η καθηγήτρια Sung Ok Yoon από το Ohio State University (Columbus).

Σήμερα μια από τις κύριες θεραπείες που χορηγούνται σε ανθρώπους που έχουν υποστεί ΚΝΜ, η μεθυλπρεδνιζολόνη (methylprednisolone), είναι απαραίτητο να ληφθεί μέσα σε 8 με 24 ώρες μετά το ατύχημα. Το νέο χάπι, ωστόσο, προβλέπεται πως θα χαρίζει μεγαλύτερο θεραπευτικό παράθυρο – έως και 42 μέρες μετά το ατύχημα!

Παράλληλα φάνηκε ότι όλες οι δόσεις – τόσο των 10 όσο και των 25 και των 100 mg ανά χιαύξηση της μυελίνης με τη μεγαλύτερη δόση να προσφέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα πειραματόζωα που έλαβαν 100 mg του LM11A-31 έκαναν καλά συντονισμένα βήματα, ενώ βελτιώθηκε σημαντικά και η κολυμβητική τους ικανότητα.

 

Πηγή: Περιοδικό Αυτονομία

 
Δερματικά κύτταρα υπόσχονται λύση για τη σκλήρυνση κατά πλάκας PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 12 Μάρτιος 2013 19:58

Επιστήμονες από το University of Rochester Medical Center (ΗΠΑ) πραγματοποίησαν πειράματα σε ζώα που έδειξαν ότι η χρήση «επαναπρογραμματισμένων» δερματικών κυττάρων μπορεί να συντελέσει σε αποκατάσταση του ελύτρου της μυελίνης των νεύρων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Stem Cell».

Στην προσπάθεια αποκατάστασης της μυελίνης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα από ανθρώπινα δερματικά κύτταρα, και αφού τα μετέτρεψαν σε βλαστοκύτταρα, τα οδήγησαν στο να γίνουν μια μορφή ανώριμων εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν μυελίνη. Όταν τα κύτταρα αυτά εγχύθηκαν στο νευρικό σύστημα ποντικιών που είχαν γεννηθεί χωρίς μυελίνη, διαπιστώθηκε πως κάποια από τα πειραματόζωα δεν εμφάνισαν συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ωστόσο, θα χρειαστούν πολλές δοκιμές πριν ξεκινήσει η κλινική μελέτη, και οποιαδήποτε θεραπεία θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με άλλες αγωγές για τη «διαχείριση» του ανοσοποιητικού συστήματος (ώστε να μην επιτίθεται στη μυελίνη).

 

Πηγή: Περιοδικό Αυτονομία

 
Νέο Γόνατο....κατά παραγγελία PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 11 Μάρτιος 2013 13:50

alevrogiannis-stavros

Ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης

 

Νέο γόνατο, κατά παραγγελία, μπορούν πλέον να έχουν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα (βετεράνοι αθλητές, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, ηλικιωμένοι αγρότες και οικοδόμοι) και θα πρέπει να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας!!!

Με βάση τη φιλοσοφία ότι ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός το ίδιο και η ανατομία του, οι επιστήμονες προχώρησαν στην εφαρμογή μιας νέας επαναστατικής τεχνικής της Εξατομικευμένης Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος. Δηλαδή κάθε ασθενής θα μπορεί πλέον να επιλέγει, να παραγγέλλει και να έχει το δικό του νέο γόνατο, το οποίο θα αντικαταστεί το φθαρμένο!

Τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα της επαναστατικής τεχνικής, η οποία εφαρμόζεται και στη χώρα μας, παρουσιάστηκαν στο 3Ο Διεθνές Συνέδριο Αρθροπλαστικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε 7 με 9 Μαρτίου στο Νταβός της Ελβετίας.

«Πράγματι πρόκειται για επανάσταση καθώς ο ασθενής έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέγει το δικό του τύπο αρθροπλαστικής, να τον παραγγέλλει και να δημιουργείται στο εργοστάσιο μόνο γι αυτόν» τονίζει ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, MD, PhD, που εφαρμόζει την τεχνική στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νέα πρωτοποριακή τεχνική βασίζεται στην ψηφιακή τεχνολογία και η περισσότερη δουλειά γίνεται προεγχειρητικά. Ο ορθοπεδικός αρχικά υποβάλει τον ασθενή σε μαγνητική ή τρισδιάστατη αξονική τομογραφία του πάσχοντος γόνατος.

Στη συνέχεια η ψηφιακή απεικόνιση του γόνατος προωθείται στο εργοστάσιο κατασκευής των υλικών στο εξωτερικό και με την υποβοήθηση της σύγχρονης τεχνολογίας κατασκευάζεται ειδικός οδηγός για τις οστεοτομίες και το κατάλληλο εμφύτευμα, εξατομικευμένο για το συγκεκριμένο ασθενή. O χρόνος κατασκευής του εμφυτεύματος δεν ξεπερνά τις 20 ημέρες, από την στιγμή της παραγγελίας.

« Με τον τρόπο αυτό επισπεύδεται ο χειρουργικός χρόνος, ελαττώνεται σημαντικά η απώλεια αίματος, περιορίζεται το χειρουργικό λάθος και εξασφαλίζεται άριστος άξονας φόρτισης με στόχο τη μακροβιωσιμότητα της πρόθεσης» εξηγεί ο Δρ. Σταύρος Αλευρογιάννης, ο οποίος έχει εξειδικευτεί στη νέα τεχνική και καταλήγει.

« Η χρήση μικρότερης προσπέλασης ελαχιστοποιεί την καταστροφή των μυών και ιστών γύρω από το τραύμα, προάγει την ταχύτατη μετεγχειρητική επούλωση και βοηθά τους ασθενείς σε γρήγορη κινητοποίησή τους από το πρώτο 24ωρο μετά την χειρουργική επέμβαση».

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΓΟΝΑΤΟΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, καθώς η άρθρωση που προσβάλλεται πιο συχνά από αρθρίτιδα είναι το γόνατο σε ποσοστό 65%. Η αναλογία στο γενικό πληθυσμό είναι 1 άνδρας προς 3 γυναίκες, το πρόβλημα στις οποίες εμφανίζεται κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.

Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο στις ΗΠΑ περίπου 580.000 ασθενείς υποβάλλονται σε αρθροπλαστικές γόνατος, ενώ αντίστοιχα την Ελλάδα ο αριθμός υπολογίζεται περίπου στις 12.000. Η παχυσαρκία και η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης φαίνεται να αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες του προβλήματος.

Επίσης πρόβλημα αρθροπλαστικής εμφανίζουν βετεράνοι αθλητές ( της άρσης βαρών, άλτες κ.τ.λ) παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές με ιστορικό επανειλημμένων τραυματισμών, άνθρωποι που κάνουν σκληρές χειρωνακτικές εργασίες (οικοδόμοι, αγρότες κτλ). Ακόμη ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα και κυρίως ρευματοειδής αρθρίτιδα σε νεανικές ηλικίες.

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε αρθροπλαστική γόνατος είναι μια αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση, η οποία δεν έτυχε κατάλληλης μετεγχειρητικής κινητοποίησης.

Στην εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος χρησιμοποιούνται τα πλέον σύγχρονα ανθεκτικά εμφυτεύματα, με επιφάνειες από βιοεμφυτεύσιμο κράμα τιτανίου ή χρωμιοκοβαλτίου ελάχιστης ή μηδενικής φθοράς. Το κόστος κατασκευής του εμφυτεύματος καλύπτεται απ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η νοσηλεία περιορίζεται σε 2-3 ημέρες και συνήθως δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος. Το βασικότερο όμως είναι ότι ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα και με ασφάλεια στις καθημερινές του δραστηριότητες, με το πολύ καλό αποτέλεσμα να διαρκεί στο πέρασμα του χρόνου.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Σταύρος Αλευρογιάννης
Ορθοπεδικός χειρουργός

Τηλ: 2107786868
Κιν: 6944998694
URL: www.bioorthopediki.gr

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 152
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter