Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Νέα
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Νέα
Ανάκληση ηλεκτρικού βραστήρα PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 04 Ιούλιος 2012 14:56

vrastirasΟ Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές σχετικά με την διακίνηση ηλεκτρικού βραστήρα, κινεζικής προέλευσης, στον οποίο παρατηρήθηκε αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τροφίμων για τα οποία χρησιμοποιείται.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ηλεκτρικό βραστήρα, χρώματος λευκού, με εμπορική επωνυμία «ADLER», με αριθμό γραμμοκώδικα (barcode number) 5907468860083 και με αριθμό παρτίδας AD 08 serial no 1108.

Το συγκεκριμένο προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται κάτωθι, διακινήθηκε από την ελληνική επιχείρηση «Κ.Ι. ΤΑΟΥΣΙΑΝΗΣ Α.Ε.» (Μιχαλακοπούλου 87).
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος από την εν λόγω επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία), να μην το χρησιμοποιούν.

 
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για 60 παιδιά PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 04 Ιούλιος 2012 14:50

Με σύνθημα «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ 60 ΠΑΙΔΙΑ. ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ» «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, στην οποία παρουσίασε την τεράστια κινητοποίηση που ξεκινά πανελλαδικά για την εξεύρεση πόρων με στόχο τη στελέχωση και λειτουργία δύο νέων σπιτιών για 60 παιδιά!

Τα σπίτια σε Αίγιο και Αγρίνιο είναι έτοιμα και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: «Πιστεύουμε ότι Όλοι Μαζί μπορούμε να στελεχώσουμε & να λειτουργήσουμε τα δύο αυτά νέα σπίτια και να επιτύχουμε έναν ακόμα στόχο, την ΑΣΦΑΛΕΙΑ 60 παιδιών, που σήμερα κινδυνεύουν! Καλώ όλους Εσάς που διαχρονικά είστε συνοδοιπόροι μας, να συμβάλλετε στη νέα αυτή προσπάθεια, στηρίζοντας τα παιδιά που έχουν ανάγκη!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την κα. Αρβανίτη Ισαβέλλα για το σπίτι στο Αίγιο καθώς και το Δήμο Αγρινίου και την τοπική κοινωνία για το σπίτι που μας παραχώρησαν στο Αγρίνιο. Είναι σημαντικό ότι παρά τις δυσχερείς συνθήκες εμπιστεύτηκαν και προσέφεραν στο Χαμόγελο τους δύο αυτούς χώρους. Σήμερα, στα 11 σπίτια μας μεγαλώνουν 284 παιδιά, διαφόρων ηλικιών έχοντας πάντα δίπλα τους εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που με αγάπη, σεβασμό και συνέπεια αντιμετωπίζει κάθε παιδί εξατομικευμένα».

Την τεράστια ανάγκη για τη λειτουργία των δύο νέων σπιτιών επιβεβαίωσαν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, βάσει των οποίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2011, οι κλήσεις που αφορούσαν σε αιτήματα φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο αυξήθηκαν κατά 60%, ενώ οι κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες για κακοποίηση/παραμέληση παιδιών, επιτόπιες παρεμβάσεις, παράνομη διακίνηση/trafficking αυξήθηκαν κατά 22%. Καθοριστικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λόγω έλλειψης χώρων από 1/01/2011 έως και 15/06/2012 δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα των Εισαγγελικών αρχών για τη φιλοξενία σε 231 παιδιά, ενώ από το 2002 δεν έχουμε ανταποκριθεί σε συνολικά 1278 παιδιά!

Στα προβλήματα στον τομέα της πρόνοιας και την αγωνία των Εισαγγελέων για την εύρεση κατάλληλων χώρων φιλοξενίας παιδιών θυμάτων, αναφέρθηκε η τ. Εισαγγελέας Ανηλίκων Αθηνών κα. Μυλωνά που όπως δήλωσε «Μετά από έρευνα κατέληξα στο ότι δεν υπάρχει καλύτερη δομή φιλοξενίας στην Ελλάδα από το Χαμόγελο». Παράλληλα, ο τ. Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Μαρκής, δήλωσε: «ο τρόπος λειτουργίας των σπιτιών του Χαμόγελου είναι ό,τι καλύτερο συμβαίνει στην Ελληνική Κοινωνία. Η άμεση λειτουργία των δύο σπιτιών είναι επιβεβλημένη».

Κατά τη συνέντευξη παρουσιάστηκε και η καμπάνια «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ 60 ΠΑΙΔΙΑ. ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ», που σχεδίασε δωρεάν για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» η εταιρεία ASHLEY WORLD GROUP και ζητήθηκε η συμβολή όλων των ΜΜΕ πανελλαδικά για να μεταφερθεί το μήνυμα.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την Έλλη και τον Αλέξανδρο, δύο ενήλικα πλέον παιδιά μας, που με αφοπλιστική ειλικρίνεια μίλησαν για την οικογένειά τους, «το Χαμόγελο», την καθημερινότητα και τη ζωή τους στα σπίτια! Χαρακτηριστικά, ο Αλέξανδρος δήλωσε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που το Χαμόγελο προσπαθεί να δώσει την ευκαιρία και σε άλλα παιδιά να κάνουν όνειρα, να έχουν στόχους -και το πιο απλό για κάποιους- να έχουν καθαρά ρούχα, δικά τους παιχνίδια, όπως έγινε με εμένα!». Η Έλλη είπε: «στο Χαμόγελο ένιωσα ασφάλεια, φροντίδα, αγάπη. Σήμερα βρίσκομαι εδώ χωρίς να ντρέπομαι και ευχαριστώ για αυτό τους ανθρώπους που με μεγάλωσαν! Είμαστε οικογένεια!».

 
Δωρεάν εξέταση βιταμίνης D στο ΚΑΤ PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 04 Ιούλιος 2012 00:47

Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση συνεχίζει να προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεις για την βιταμίνη D (οστικοί δείκτες:25(ΟΗ)D3, παραθορμόνη, ολικό ασβέστιο, φωσφόρος ορού, κρεατινίνη ορού)!

Η εξέταση γίνεται μέσω αιμοληψίας και αφορά άντρες και γυναίκες άνω των 18 ετών χωρίς σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ερευνητικό Κέντρο του Νοσοκομείου ΚΑΤ στις 9 Ιουλίου και ώρα 8:30. Για να δηλώσετε συμμετοχή καλέστε στα τηλέφωνα: 210 8018123 & 210 6280698

Ενδεικτικό κόστος εξέτασης σε βιοχημικό εργαστήριο: 120€!

 
Οι γυναίκες κινδυνεύουν από ψυχικές διαταραχές μετά από αποτυχημένη θεραπεία γονιμότητας PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 03 Ιούλιος 2012 16:55

gonimotita-1Σύμφωνα με μελέτη οι γυναίκες που απέτυχαν να αποκτήσουν παιδί μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν για ψυχιατρικές διαταραχές.
Εξετάστηκαν 98.737 γυναίκες από τη Δανία, σχετικά με την υπογονιμότητα από το 1973 μέχρι το 2008. Σε 12,6 χρόνια οι περισσότερες από τις μισές γυναίκες είχαν αποκτήσει παιδί. Όσες δεν απέκτησαν είχαν 18% πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο με μια ψυχιατρική διαταραχή.
Η ατεκνία αύξησε τον κίνδυνο της κατάχρησης αλκοόλ και άλλων ουσιών κατά 103%, και της σχιζοφρένειας κατά 47%.
Κοινά προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή δεν επηρεάστηκαν από την κατάσταση της γονιμότητας.
Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Baldur Birgitte-Felskov δήλωσε: «Η αποτυχία απόκτησης παιδιού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών. Αυτό προσθέτει ένα σημαντικό στοιχείο για την παροχή συμβουλών σε γυναίκες που υποβάλλονται σε έρευνα για την γονιμότητα. Οι ειδικοί και το προσωπικό της υγείας θα πρέπει ευαίσθητοι σε ενδεχόμενες ψυχιατρικές διαταραχές σε αυτή την ομάδα των γυναικών.»
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.


Πηγή: Daily Mail

 
"Η Καρδιά Του Παιδιού": Δηλώστε συμμετοχή στα Βελερεφόντεια 2012 PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 03 Ιούλιος 2012 15:00

ΒΕΛΕΡΕΦΟΝΤΕΙΑ 2012 – ΛΑΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ

 

velerefontia-2012ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΖΩΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ διοργανώνουν ο ΑΠΣ Τελμησσός Νέας Μάκρης – Μαραθώνος με τη στήριξη του Δήμου Νέας Μάκρης, την Κυριακή 8 Ιουλίου στις 18:30. Τα «Βελερεφόντεια» διοργανώνονται κάθε χρόνο και απευθύνονται σε όλους, αθλητές και μη, ενήλικες και παιδιά με αγώνες 6 χλμ και 300 μ αντίστοιχα. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στον παραλιακό πεζόδρομο δίπλα στη θάλασσα, με αφετηρία το κεντρικό λιμανάκι της Ν. Μάκρης. Θα ισχύουν οι κανονισμοί του ΣΕΓΑΣ & της ΕΟΣΛΜΑ-Υ (Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων) & θα υπάρχουν σταθμοί εμφιαλωμένων νερών ατομικής συσκευασίας για τους συμμετέχοντες.

Ο Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης & Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η Καρδιά Του Παιδιού», αποδέχθηκε με ενθουσιασμό την πρόσκληση του ΑΠΣ Τελμησσού Νέας Μάκρης – Μαραθώνος & θα βρίσκεται εκεί για να εμψυχώσει τα παιδιά και τους γονείς τους. Κάθε χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα 1.000 παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο αν το σκεφτεί κανείς.
«Η Καρδιά του Παιδιού» εδώ και 31 χρόνια στηρίζει ηθικά & οικονομικά τα παιδιά αυτά, παρέχοντας έγκυρη και άμεση ενημέρωση σε ιατρικά θέματα, διευκόλυνση σε ραντεβού με γιατρούς και ιατρικές εξετάσεις, εμψύχωση και συμπαράσταση των οικογενειών τους με πλήρη κάλυψη των εξόδων διαμονής τους στην Αθήνα. Στόχος του Συλλόγου, είναι η δημιουργία ενός ξενώνα φιλοξενίας με τίτλο «Στέγη της Καρδιάς» που θα ανακουφίσει τα παιδιά και τις οικονομικά αδύνατες οικογένειες τους που έρχονται κυρίως από την περιφέρεια.

Από τις 17:00, οι εθελοντές του Συλλόγου «Η Καρδιά του Παιδιού», θα βρίσκονται στο πλευρό των αθλητών, σε ειδικά διαμορφωμένο stand για να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα χρήματα είναι δυνατόν στο μεγάλο κουμπαρά τους, για το σκοπό αυτό. Στόχος μέχρι τη λήξη του αγώνα; αυτός ο μεγάλος κουμπαράς να έχει γεμίσει! Σ' αυτή την προσπάθεια, ακόμα και 1 ευρώ έχει αξία για τις παιδικές καρδούλες. Είναι μια ελάχιστη ένδειξη ανθρωπιάς, ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΖΩΗΣ.

Για να δηλώστε συμμετοχή στον αγώνα ακολουθήστε το σύνδεσμο-link: www.telmissos.gr μέχρι την Πέμπτη 5 Ιουλίου, ή επικοινωνήστε με τον Κο Καραβασίλη στο 6942/633465.

"Η Καρδιά Του Παιδιού"

Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης & Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών

Αιόλου 104, 10564 Αθήνα 7ος Ορ 703 Τ: 210 3218488 F: 210 3253876 Κ: 697 4877744
M: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. W: www.kardiapaidiou.gr

 
Νέο χάπι για τον ιό HIV PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 03 Ιούλιος 2012 14:38

Αναμένεται να εγκριθεί τον Αύγουστο από το FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) χάπι για τον ιό HIV του AIDS για τους ενήλικους που δεν έχουν λάβει ακόμα θεραπεία.
Το χάπι αυτό αποτελεί συνδυασμό 4 αντιρετροϊκών φαρμάκων και θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, θα έχει ταχύτερη δράση και θα έχει λιγότερες παρενέργειες. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι με αυτό τον τρόπο θα τηρείται πιο πιστά η θεραπεία καθώς για τους ασθενείς είναι πιο εύκολο να θυμηθούν να πάρουν ένα χάπι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της αποτυχίας της θεραπείας.
Το νέο χάπι περιέχει τις ουσίες elvitegravir, cobicistat, emtricitabine και tenofovir disoproxil fumarate και παρασκευάστηκε από την εταιρεία Gilead Sciences.
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, οι συμμετέχοντες έλαβαν θεραπεία είτε με προηγούμενα θεραπευτικά σχήματα που είχαν εγκριθεί από το FDA ή με το πειραματικό χάπι. Η αποτελεσματικότητα ήταν ίδια και στις δύο περιπτώσεις ενώ οι παρενέργειες του χαπιού ήταν σπάνιες, όπως ελαφριά ναυτία, ζάλη, διαταραγμένα όνειρα και αϋπνία.
Αν εγκριθεί το χάπι θα είναι το πρώτο που θα περιέχει αναστολέα της ιντεγκράσης κατά του HIV.


Πηγή: Daily Mail

 
Ο καφές προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 03 Ιούλιος 2012 12:55

cafes-1Σύμφωνα με έρευνα η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της πιο κοινής μορφής του καρκίνου του δέρματος, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.
Ο Δρ. Jiali Han μαζί με τους συνεργάτες του ανέλυσαν τα στοιχεία από δύο προηγούμενες μελέτες διάρκειας άνω των 20 ετών. Από τους 112.897 συμμετέχοντες ανάπτυξαν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα 22.786. Παρατηρήθηκε ότι όσο αυξάνεται η κατανάλωση καφέ τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσληψη καφεΐνης και από άλλες πηγές όπως τσάι, σοκολάτα και αναψυκτικά τύπου cola. Προϊόντα καφέ χωρίς καφεΐνη δεν συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι η καφεΐνη δεν σχετίζεται καθόλου με τις άλλες δύο μορφές καρκίνου του δέρματος, το πλακώδες καρκίνωμα και το μελάνωμα.
Ο Δρ. Han δήλωσε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καφεΐνη που ευθύνεται για την μείωση του κινδύνου του βασικοκυτταρικού καρκινώματος, συνδέεται με την αύξηση της κατανάλωσης καφέ. Αυτό συμπίπτει με δημοσιευμένα στοιχεία από έρευνα σε ποντίκια, τα οποία αναφέρουν ότι η καφεΐνη εμποδίζει τον σχηματισμό όγκων στο δέρμα. Ωστόσο θα χρειαστούν και άλλες μελέτες για να καταλήξουμε σε αυτό οριστικά.»
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Cancer Research.

 

Πηγή: Daily Mail

 
Με τοπική αναισθησία πλέον το χειρουργείο για τις κήλες PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 02 Ιούλιος 2012 10:48

Με τοπική αναισθησία γίνονται πλέον οι λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με χρήση πλέγματος, αλλά και των άλλων μορφών κήλης!
Η επιστημονική αυτή εξέλιξη, που είναι πλέον κτήμα και των Ελλήνων χειρουργών, αλλά και γενικά το θέμα της χειρουργικής αποκατάστασης των κηλών, απασχόλησε τις εργασίες του 20oυ Ευρωπαϊκού Συνέδριου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, 20 με 23 Ιουνίου.
«Είναι γεγονός πως όταν ο ασθενής δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε γενική νάρκωση η ο χειρουργός κρίνει ότι δεν είναι αναγκαίο τότε η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία» αναφέρει ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας γενικός χειρουργός κ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ο οποίος ήδη έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία αρκετές τέτοιες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.
«Η επέμβαση αποκατάστασης της κήλης, συνέχισε ο κ Ξιάρχος, αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση της χειρουργικής στο δυτικό κόσμο, καθώς κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από δύο εκατομμύρια τέτοιες επεμβάσεις. Η επέμβαση και με τοπική αναισθησία είναι απόλυτα ασφαλής».
Μάλιστα ο ασθενής περίπου τέσσερις ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και να επιστρέψει σπίτι του με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, χωρίς να πάρει επιπλέον αναισθησία. Μία ημέρα μετά μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του, εκτός κι αν αυτή είναι βαριά χειρονακτική, οπότε και θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος ανάρρωσης.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΚΗΛΗ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κήλη προκαλείται όταν υπάρξει ρήξη στο κοιλιακό τοίχωμα και δημιουργηθεί οπή μέσω της οποία βγαίνει προς τα έξω μέρος του εντέρου.
Ο ασθενής νοιώθει μια διόγκωση, κάτι που βγαίνει και φουσκώνει προς τα έξω ,όπως ακριβώς προβάλλει η σαμπρέλα μέσα από μια σχισμή στο λάστιχο.
Αυτή η προβολή, που μπορεί να προκαλεί αίσθημα βάρους ή και πόνο, μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν υποστεί περίσφιξη. Τότε η διάτρηση του εντέρου είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος περιτονίτιδας υπαρκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει άμεσα να χειρουργούνται οι κήλες.

ΜΟΡΦΕΣ ΚΗΛΩΝ

 • Βουβωνοκήλη (η συχνότερη μορφή),
 • Ομφαλοκήλη (εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά)
 • Μηροκήλη (αποτελεί το 5%-7% του συνόλου των κηλών-κυρίως σε παχύσαρκες και πολύτοκες γυναίκες.)
 • Κοιλιοκήλη (κήλη λευκής γραμμής, μετεγχειρητική κήλη)

Η πλέον ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση σύμφωνα και με τα αποτελέσματα του 20oυ Ευρωπαϊκού Συνέδριου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με χρήση πλέγματος.
Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής λίγων χιλιοστών, απ' όπου εισάγονται το λαπαροσκόπιο (μία μικροσκοπική κάμερα), τα ενδοσκοπικά εργαλεία και το πλέγμα.
Με την μέθοδο αυτή ο ασθενής αποφεύγει τις τομές που αφήνει το ανοιχτό χειρουργείο, μετεγχειρητικά κινητοποιείται άμεσα, επιστρέφει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς πόνο.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αλλά και των άλλων μορφών κήλης καλύπτεται απ' όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΗΛΗΣ

Διάφοροι είναι οι παράγοντες και οι καταστάσεις, μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους ευνοούν τη δημιουργία της κήλης. Οι πιο σημαντικοί είναι:

 • Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές κατά τη γέννηση).
 • Η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή).
 • Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, βαριά χειρωνακτική εργασία).
 • Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές (λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχωμάτων κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή).
 
Η ZEINCRO εξαγοράζει την Trial Masters PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2012 18:48

Η ZEINCRO, εταιρεία παροχής υπηρεσιών στο χώρο της κλινικής έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων με δραστηριότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, ανακοινώνει σήμερα την εξαγορά της Trial Μasters Ltd., εταιρείας με ηγετική παρουσία στη διεξαγωγή κλινικών μελετών στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία.

Με προσωπικό μεγαλύτερο των 140 εργαζομένων και με επιτυχημένη εμπειρία μεγαλύτερη των δέκα ετών, η ZEINCRO αποκτά με την στρατηγική αυτή κίνηση, σημαντικά διευρυμένη γεωγραφική παρουσία και τοποθετείται με ιδανικό τρόπο στην προφορά υπηρεσιών κλινικής έρευνας προς τη διεθνή Φαρμακοβιομηχανία, στη ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής- και Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης.

«Η μακρόχρονη και πετυχημένη πορεία τόσο της ZEINCRO όσο και της Trial Masters στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς την παγκόσμια και τοπική Φαρμακοβιομηχανία, εγγυάται τη δυνατότητα του διευρυμένου φορέα να υποστηρίξει και να πραγματοποιήσει με επιτυχία ολοκληρωμένα και μεγαλύτερης εμβέλειας προγράμματα κλινικής έρευνας», σχολίασε ο CEO της ZEINCRO Ανδρέας Μόσχος.

«Με την επέκταση στην εν λόγω γεωγραφική περιοχή, παρέχεται σήμερα στην ZEINCRO πρόσβαση σε 120 εκατομμύρια πληθυσμό, μεγάλο αριθμό ερευνητικών κέντρων, νοσοκομείων και ασθενών, έτσι ώστε η ZEINCRO να αποτελεί σήμερα στρατηγικό σύμμαχο της Φαρμακοβιομηχανίας στα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων», συμπλήρωσε ο Vice President Marketing & Business Development Τάκης Ζερβακάκης.

Επιπλέον των υπηρεσιών στον τομέα των κλινικών μελετών, η ZEINCRO παρέχει στη ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής- και Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης υπηρεσίες στους τομείς:

• διαχείρισης κινδύνου (risk management plans),
• φαρμακοεπαγρύπνησης (pharmacovigilance),
• προγραμμάτων συμμόρφωσης ασθενών (patient compliance programs),
• μετεγκριτικών κλινικών μελετών ασφάλειας & αποτελεσματικότητας (post marketing safety & efficacy studies) καθώς και
• ρυθμιστικών υποθέσεων εγκρίσεων κυκλοφορίας φαρμάκων (regulatory affairs).

Ο CEO της Trial Masters, Janos Demeter, πρόσθεσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ένταξή μας στη ZEINCRO. Η εξέλιξη αυτή ταιριάζει απόλυτα στο Όραμα των δύο εταιρειών, δεδομένου ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και προσεγγίζουμε με τα ίδια υψηλά ποιοτικά πρότυπα τις υπηρεσίες στη κλινική έρευνα. Η ισχυροποίηση της τοπικής μας παρουσίας και η ταυτόχρονη προσχώρησή μας σ' ένα μεγαλύτερο όμιλο, θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πελάτες μας σήμερα».

 
Προσοχή σε γλειφιτζούρι από την εταιρία ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2012 15:39

gleifitzouriΟ Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, στο πλαίσιο υποδοχής καταγγελιών πολιτών, έγινε αποδέκτης καταγγελίας με προσκόμιση δείγματος που αφορούσε την παρουσία ξένου σώματος (μεταλλικό αντικείμενο) σε ανοικτή συσκευασία προϊόντος γλειφιτζούρι με την εμπορική επωνυμία «MAXI JACK kan goo pop frutas» και αριθμό παρτίδας 2213. Το συγκεκριμένο προϊόν παρασκευάζεται στην Ισπανία, διακινείται στην Ελλάδα από την εταιρία «VICTORY A.Ε.Β.Ε.» και έχει διατεθεί από την εταιρία «ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε.».
Κατά τον έλεγχο δεν διαπιστώθηκε ανάλογο εύρημα (ξένο σώμα) σε άλλες συσκευασίες του ανωτέρω προϊόντος. Σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης και δεδομένου ότι το προϊόν απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από τις παραπάνω εταιρίες διακίνησης και διάθεσης του προϊόντος την άμεση ανάκληση / απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας.
Οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τους γονείς να είναι προσεκτικοί με την διάθεση και την κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος (φωτογραφία)

 
Σκληρόδερμα: Έγκαιρη διάγνωση για καλύτερη θεραπεία PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2012 14:37

d.t-skliroderma

«Το Σκληρόδερμα ή Συστηματική Σκλήρυνση μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα εάν διαγνωστεί νωρίς», είναι το φετινό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας για το Σκληρόδερμα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Πέτρος Σφηκάκης, σε σχετική Συνέντευξη Τύπου.

Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα για το Σκληρόδερμα, που καθιερώθηκε το 2009 από την FESCA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Ασθενών με Σκληρόδερμα) συμμετέχει κάθε χρόνο και η χώρα μας με ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού και της ιατρικής κοινότητας με χορηγό της φαρμακευτική εταιρεία βιοτεχνολογίας Actelion.

Στο πλαίσιο αυτό τόσο η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία όσο και η EUSTAR (Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Σκληροδέρματος) υποστηρίζουν την έγκαιρη παραπομπή των ασθενών που εμφανίζουν πρόδρομα συμπτώματα της νόσου (φαινόμενο Raynaud και πάχυνση/σκλήρυνση του δέρματος) σε εξειδικευμένα κέντρα για περαιτέρω διερεύνηση.

Το Σκληρόδερμα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που προσβάλει τις αρθρώσεις αλλά και πολλά όργανα του σώματος (δάκτυλα χεριών, ποδιών, γαστρεντερικός σωλήνας, ήπαρ, καρδιά κ.λπ.). Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου υπολογίζεται από 1:10.000 – 1:30.000 στο γενικό πληθυσμό. Συνήθως προσβάλλει γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών, με ποσοστό εμφάνισης 4 γυναίκες προς 1 άνδρα ενώ στην παραγωγική ηλικία η αναλογία αυξάνεται σε 15 γυναίκες προς 1 άνδρα. Η παθογένεια της νόσου είναι ουσιαστικά άγνωστη αλλά ενοχοποιούνται γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια.

Τα συμπτώματα του Σκληροδέρματος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να μην είναι τυπικά της νόσου για τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, με αποτέλεσμα η διάγνωση της νόσου να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Δύο από τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου είναι το φαινόμενο Raynaud (διαταραχή της αιμάτωσης στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών) με αλλαγή του χρώματος του δέρματος (λευκό, κυανό, ερυθρό) και τα σκληρά οιδηματώδη δάκτυλα.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από ειδικευμένο Ρευματολόγο ιατρό, με τη βοήθεια του ιατρικού ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και κάποιων διαγνωστικών εξετάσεων, όπως οι αιματολογικές εξετάσεις και η τριχοειδοσκόπηση η οποία ενδείκνυται για τα Δακτυλικά Έλκη.

Η νόσος μπορεί να εμφανίζει εκδηλώσεις από το δέρμα, τους πνεύμονες,τους νεφρούς, την καρδιά και το γαστρεντερικό σύστημα. Δύο από τις πλέον σοβαρές επιπλοκές της νόσου είναι η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση και τα Δακτυλικά Έλκη.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) εμφανίζεται σε ασθενείς με Σκληρόδερμα σε ποσοστό 8-12% και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου. Δυστυχώς, η ΠΑΥ εμφανίζεται με συμπτώματα όπως η δύσπνοια και η κόπωση στην άσκηση που μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα ως εκδηλώσεις άλλης αναπνευστικής ή καρδιακής διαταραχής. Επιπλέον, η δύσπνοια μπορεί να μην αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα της ΠΑΥ, δεδομένου ότι οι ασθενείς με Σκληρόδερμα μπορεί να εμφανίζουν ήδη μειωμένη καθημερινή δραστηριότητα εξαιτίας προβλημάτων κινητικότητας. Συνεπώς η ΠΑΥ αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική επιπλοκή του Σκληροδέρματος και ο συστηματικός έλεγχος είναι το κλειδί για την επίτευξη έγκαιρης διάγνωσης. Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν ετήσιο διαγνωστικό έλεγχο με ηχοκαρδιογραφία Doppler, καθώς και στην παρουσία ανεξήγητης δύσπνοιας.

Στην Ελλάδα, ακολουθώντας τις οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών, λειτουργούν εξειδικευμένα κέντρα για την άρτια και σωστή αντιμετώπιση της ΠΑΥ σε ασθενείς με Σκληρόδερμα. Τα κέντρα αυτά βρίσκονται τόσο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Η συνεργασία των ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που αντιμετωπίζουν έστω και μεμονωμένα τέτοια περιστατικά, με τα ειδικά κέντρα ΠΑΥ, θεωρείται απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των ασθενών.

Τα Δακτυλικά Έλκη, δηλαδή οι επώδυνες πληγές στα δάκτυλα, είναι αποτέλεσμα της περιορισμένης αιμάτωσης των αγγείων η οποία οφείλεται στην υποκείμενη αγγειοπάθεια και εμφανίζονται στο 30-60% περίπου των ασθενών με Σκληρόδερμα. Τα Δακτυλικά Έλκη επηρεάζουν αρνητικά τη ποιότητα ζωής των ασθενών μιας και δυσχεραίνουν τις απλές καθημερινές δραστηριότητες των. Μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές όπως επιμολύνσεις, γάγγραινα, ακρωτηριασμό.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το Σκληρόδερμα αλλά η κλινική έρευνα έχει προχωρήσει σημαντικά, τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα και η έγκαιρη διάγνωση του σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών της νόσου.

Υπάρχουν, όμως, αποτελεσματικές θεραπείες για ορισμένες εκδηλώσεις της νόσου, όπως η αγωγή με τους αναστολείς της Ενδοθηλίνης για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, που μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την ικανότητα άσκησης, να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσουν τη μακροχρόνια έκβαση. Ειδικά για τα Δακτυλικά Έλκη η αγωγή με τη μποσεντάνη περιορίζει τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, μειώνει τον αριθμό των νέων Δακτυλικών Ελκών και βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινής ζωής. Η χρήση της μποσεντάνης στη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από Σκληρόδερμα με δακτυλικά έλκη υποστηρίζεται από τα δεδομένα δυο μεγάλων κλινικών μελετών, των RAPIDS-1 και RAPIDS-2.

 
Η ηλιοθεραπεία προστατεύει από τον καρκίνο στο πάγκρεας PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2012 00:08

iliotherapeia-1Οι γιατροί τα τελευταία χρόνια προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μία ανεπάρκεια της βιταμίνης D στους περισσότερους ενήλικες. Έρχεται όμως μία έρευνα που αλλάζει τα δεδομένα καθώς ερευνητές από την Αυστραλία υποστηρίζουν, ότι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου προστατεύουν από τον καρκίνο του παγκρέατος.
Οι ερευνητές με επικεφαλή τον Rachel Neale, σύγκριναν 714 άτομα με καρκίνο του παγκρέατος από την πόλη Queensland με άλλα 709 άτομα. Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περισσότερο από 4 χρόνια και κατέγραψαν το τύπο του δέρματος, την έκθεση στον ήλιο, το ιστορικό σε καρκίνο του δέρματος και σύλλεξαν κοινωνικά, δημογραφικά και ιατρικά στοιχεία.
Διαπιστώθηκε ότι:

 1. οι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας, είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος.
 2. όσοι είχαν ευαίσθητο δέρμα στον ήλιο είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κακοήθεια.
 3. οι συμμετέχοντες με ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή με δερματικές βλάβες που προκλήθηκαν από τον ήλιο, είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος.

Ο Δρ. D' Olimpio, ο οποίος ειδικεύεται στον καρκίνο του παγκρέατος, δήλωσε: "Η βιταμίνη D θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονώδη αντίδραση του σώματος και να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Και τα δύο θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κίνδυνου της εμφάνισης του καρκίνου. Παρ' όλα αυτά είναι ακόμα αμφιλεγόμενο πόση βιταμίνη D πρέπει οι άνθρωποι να έχουν."

Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες του καρκίνου προειδοποιούν ότι τα στοιχεία της έρευνας δεν αποδεικνύουν τίποτα καθώς πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην Αμερικάνικη ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου.

 
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στηρίζουν τις περιοχές με ελονοσία PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 27 Ιούνιος 2012 19:45

H συρροή περιστατικών ελονοσίας (Plasmodium vivax) στην Ελλάδα, σε κάτοικους χωρίς ιστορικό ταξιδιού το 2011, οδήγησε στην απόφαση μιας ολοκληρωμένης ανταπόκρισης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Μετά την επανεμφάνιση αυτής της «ξεχασμένης» εδώ και 40 χρόνια ασθένειας στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν να υποστηρίζουν το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας.

Επίσης, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Σπάρτη και στον Έβρο σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν προγράμματα συμβάλλοντας στην πρόληψη, την επιδημιολογική επιτήρηση, την κλινική διαχείριση, την εργαστηριακή διάγνωση και τον έλεγχο των φορέων της νόσου.

Από τα τέλη Μαρτίου 2012, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν μια συνεχή παρουσία στο Δήμο Ευρώτα, στη Λακωνία, κάνοντας περιοδικές επισκέψεις σε σπίτια και καταλύματα της περιοχής και διεξάγοντας συνεχείς ελέγχους για περιστατικά ελονοσίας. «Από την αρχή της παρέμβασης μέχρι τα τέλη Μαΐου, έχουμε πραγματοποιήσει 1.470 θερμομετρήσεις (ενεργή αναζήτηση) και έχουμε κάνει 38 τεστ ταχείας διάγνωσης ελονοσίας στον τοπικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που προέρχονται από χώρες όπου η ελονοσία ενδημεί, και Ρομά, εντοπίζοντας μέχρι στιγμής τρία νέα περιστατικά», δήλωσε η γιατρός και συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ηρώ Ευλαμπίδου. Επίσης, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε 121 άτομα παρατηρώντας ότι υποφέρουν κυρίως από λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματοπάθειες και μυοσκελετικά προβλήματα.

Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οργανώνουν εκπαιδευτικές συνεδρίες υγείας στις τοπικές κοινότητες με στόχο να τις ενημερώσουν και να τις ευαισθητοποιήσουν γύρω από το θέμα της ελονοσίας και των απαραίτητων προληπτικών μέτρων. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 20 συνεδρίες.

Κατά την επόμενη περίοδο, οι ομάδες της οργάνωσης σχεδιάζουν να κάνουν διανομή κουνουπιέρων και εντομοαπωθητικών σε ομάδες υψηλού κινδύνου της περιοχής σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την προστασία του πληθυσμού από την ελονοσία. Όσον αφορά στη διάγνωση της νόσου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τις τοπικές δομές υγείας παρέχοντας τεστ ταχείας διάγνωσης, μικροσκόπια και εκπαιδεύοντας υγειονομικό προσωπικό.

Κάθε χρόνο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς με ελονοσία στα προγράμματά τους σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία 22 χρόνια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα όταν υπάρχει ανάγκη και όταν κρίνουν ότι η παρέμβασή τους έχει προστιθέμενη αξία. Το 2012, ανταποκρίθηκαν στις επείγουσες ανάγκες των αστέγων στο κέντρο της Αθήνας και συνεχίζουν να υποστηρίζουν μετανάστες και πρόσφυγες ενώ ανταποκρίνονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ελονοσίας.

 
Πρόστιμα από τον ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 27 Ιούνιος 2012 15:06

Στην επιβολή 134 προστίμων ύψους € 806.000 προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων για παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας του κλάδου των τροφίμων.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε βάρος διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια μετά από ελέγχους κλιμακίων των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Ε.Φ.Ε.Τ.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, στις οποίες τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Ε.Φ.Ε.Τ. εντόπισαν και κατέγραψαν σωρεία παραβάσεων όπως:

 • κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων
 • κατοχή και διάθεση μη κανονικών τροφίμων
 • κατοχή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων
 • κατοχή και διάθεση τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές της νομοθεσίας περί καταλληλότητας και κανονικότητας
 • παραπλάνηση του καταναλωτή
 • έλλειψη άδειας λειτουργίας ή τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης
 • ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού
 • έλλειψη βιβλιαρίων υγείας
 • μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου

Για όσες από τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται από τη νομοθεσία, υπήρξε παραπομπή στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Βασικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η κρίση να μην επηρεάσει την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. Για τον σκοπό αυτό η προσπάθεια των ελεγκτών μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με συστηματικούς ελέγχους ανά την ελληνική επικράτεια σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες αρχές» και συμπλήρωσε, «Όσοι υποπίπτουν συνέχεια στις ίδιες και στις ίδιες παραβάσεις, χωρίς να επιδεικνύουν καμία διάθεση συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις των ελεγκτών μας και αδιαφορώντας επί της ουσίας για τη δημόσια υγεία, τους επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιείκεια και οι κυρώσεις σε βάρος τους θα συνεχίσουν
να είναι αυστηρότατες
».

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά οι επιχειρήσεις και τα πρόστιμα

1. Πρόστιμο € 2.000 στο καφέ – ουζερί – εστιατόριο ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ & ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο.Ε. – ΟΞΥΓΟΝΟ στη Λάρισα, διότι διαπιστώθηκαν :
- Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό
και την υποδομή.

- Μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

2. Πρόστιμο € 4.000 στο εργαστήριο παρασκευής γιαούρτης και ξυνόγαλου ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΔΙΑΣ στη Βαλανίδα Ελασσόνας, διότι διαπιστώθηκαν :

- Μη τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας αναφορικά με την ευθύνη των επιχειρήσεων τροφίμων.
- Ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.
- Δυσχέρανση ελέγχου.

3. Πρόστιμο € 4.000 στο εργαστήριο παρασκευής γιαούρτης και ξυνόγαλου ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΔΙΑΣ στη Βαλανίδα Ελασσόνας, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη κανονικά – μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε γιαούρτι με αφλατοξίνη.

4. Πρόστιμο € 2.000 στην αποθήκη τροφίμων ΝΑΠΟΛΕΩΝ & ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΝΑΚΑΣΑ.Ε. στην Τερψιθέα Λάρισας, διότι διαπιστώθηκε :

- Μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

5. Πρόστιμο € 12.000 στην εγκατάσταση παραγωγής προϊόντων με βάση το γάλα ΜΠΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ Α.Ε.Β.Ε. – ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ στη Λαζαρίνα Καρδίτσας στο Μουζάκι, διότι διαπιστώθηκαν:
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού.
- Δυσχέρανση ελέγχου.

6. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής ΜΠΙΤΖΟΣ ΑΠ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα, διότι διαπιστώθηκαν:
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν προϊόντα, συνολικού βάρους περίπου 33 κιλών, με παρελθούσα ημερομηνία λήξεως και έλλειψη υγειονομικών επισημάνσεων.

7. Πρόστιμο € 4.000 στο σούπερ μάρκετ Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. στον Πειραιά, διότι διαπιστώθηκε:
- Σοβαρή απόκλιση των όρων αδειοδότησης.

8. Πρόστιμο € 4.000 στο εστιατόριο – καφετέρια – μπαρ ABHULIMEN THOMPSON EHIEBOLO – PRESTIGE στα Κάτω Πατήσια στην Αθήνα, διότι διαπιστώθηκαν:
- Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή.
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

9. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ξηρής αποθήκευσης αυγών Θ. ΡΟΥΝΗΣ – Α. ΦΑΚΛΑΡHΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στο Μαρούσι, διότι διαπιστώθηκε:
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

10. Πρόστιμο € 34.500 στο εστιατόριο – καφετέρια MILOMEL HELLAS A.E. – APPLEBEE 'S στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα, διότι διαπιστώθηκαν :

- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.- Μη ορθή χρήση βιοκτόνων φαρμάκων με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων.
- Μη ορθές πρακτικές υγιεινής.
- Μη τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έγιναν σε επανέλεγχο – περίπτωση υποτροπής παραβάσεων.

11. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο τροφίμων ΜΑΣΤΟΡΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ στην Πετρούπολη, διότι διαπιστώθηκαν:
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε γλυκό του κουταλιού, συνολικού βάρους 15 κιλών, με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας.

12. Πρόστιμο € 4.000 στο πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ – ΤΡΙΓΩΝΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στη Νίκαια, διότι διαπιστώθηκαν:
- Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν τρίγωνα Πανοράματος με Bacillus cereus.

13. Πρόστιμο € 10.000 στις ψυκτικές αποθήκες ΨΥΓΕΙΑ ΤΑΫΓΕΤΟΣ Α.Ε.Β.Ε. στον Πειραιά, διότι διαπιστώθηκαν:
- Ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν κατεψυγμένα προϊόντα (ένα μέρος από αυτά ήταν χαλούμι), συνολικού βάρους περίπου 317 κιλών, με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας, σε συνθήκες συντήρησης που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας.

14. Πρόστιμο € 2.000 στο παντοπωλείο ΜΕΧΜΕΤ ΦΕΒΖΗ του ΚΑΣΗΜ στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκαν:
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφι

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν ξηροί καρποί, συνολικού βάρους περίπου 27 κιλών, που κρίθηκαν ακατάλληλοι.

15. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής ΦΕΛΛΑΧΙΔΗ ΠΕΤΡΟΥ ΥΙΟΙ & ΣΙΑ Ο.Ε. στα Αμισιανά Παγγαίου, διότι διαπιστώθηκαν:
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
- Μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

16. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση ΑΡΑΠΙΔΗΣ ΑΝΑΝΙΑΣ – ΝΙΝΟ στις Σέρρες, διότι διαπιστώθηκαν:
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
- Μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

17. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – Μ στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκαν:
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν άλευρα, συνολικού βάρους 300 κιλών, με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας.

18. Πρόστιμο € 2.000 στο κρεοπωλείο ΧΑΜΠΟΥΝΤΑΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ στην Καλαμαριά, διότι διαπιστώθηκαν:
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε κρέας, συνολικού βάρους περίπου 110 κιλών, με μη κανονικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες, σε ακατάλληλες συνθήκες συντήρησης, χωρίς τις απαραίτητες ενδείξεις.

19. Πρόστιμο € 4.500 στο αρτοποιείο ΣΙΑΜΗΤΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκαν:
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
- Μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

20. Πρόστιμο € 4.000 στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής – μπουγάτσας ΖΑΓΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΣΠΕΣΙΑΛ στη Βέροια, διότι διαπιστώθηκαν:
- Μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

21. Πρόστιμο € 3.000 στην αποθήκη τροφίμων και ποτών ΣΥΛΛΕΛΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε. στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκε:
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

22. Πρόστιμο € 10.000 στο σούπερ μάρκετ ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στο Μαρούσι, διότι διαπιστώθηκαν:
- Μη κανονικά τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε έλαιο με ανεπαρκή στοιχεία επισήμανσης.

23. Πρόστιμο € 8.000 στην επιχείρηση τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου – σπορέλαιου – αγροτικών προϊόντων ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΕΛΑΙΟΥΧΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΟΡΕ Α.Ε. στο Κορωπί, διότι διαπιστώθηκαν:
- Μη κανονικά τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε έλαιο με ανεπαρκή στοιχεία επισήμανσης.

24. Πρόστιμο € 6.000 στη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας – τυποποίησης λιπών –ελαίων – άλλων προϊόντων ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – MINERVA S.A. EDIBLE OILS ENTERPRISES στη Μεταμόρφωση, διότι διαπιστώθηκαν:
- Μη κανονικά τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε έλαιο με ανεπαρκή στοιχεία επισήμανσης.

25. Πρόστιμο € 2.000 στη βιομηχανική μονάδα παραγωγής σογιέλαιου – σογιάλευρου –λεκιθίνης – ηλιέλαιου – ηλιάλευρου – μαργαρίνης – επεξεργασία σπορέλαιων –ελαιόλαδου – εισαγωγές – χονδρικό εμπόριο δημητριακών – ελαιόλαδου ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΕΛΑΙΩΔΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Α.Ε. – ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε. στην Αθήνα, διότι διαπιστώθηκαν:
- Μη κανονικά τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε έλαιο με ανεπαρκή στοιχεία επισήμανσης.

26. Πρόστιμο € 1.500 στο σούπερ μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε. στη Μεταμόρφωση, διότι διαπιστώθηκε:
- Ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού.
Η παραπάνω διαπίστωση έγινε σε επανέλεγχο.

27. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής MAX PERRY CHOCOLATE Α.Ε. – MAX PERRY Α.Ε. στο Περιστέρι, διότι διαπιστώθηκαν:
- Μη ορθές πρακτικές υγιεινής.
Η παραπάνω διαπίστωση έγινε σε επανέλεγχο.

28. Πρόστιμο € 2.000 στην καντίνα – κυλικείο ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ στην Πετρούπολη, διότι διαπιστώθηκε:
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

29. Πρόστιμο € 1.500 στο εργαστήριο επεξεργασίας – εμπορίας ξηρών καρπών με πρατήριο λιανικής πώλησης ΑΒΑΚΙΑΝ ΔΑΝΙΗΛ & ΥΙΟΙ Α.Ε. στο 2ο χλμ Κατερίνης– Γανόχωρας, διότι διαπιστώθηκε :
- Ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών σε επανέλεγχο.

30. Πρόστιμο € 4.000 στο αρτοποιείο – εργαστήριο ζαχαροπλαστικής ΓΚΟΥΤΖΙΑΜΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ στον Παλαμά, διότι διαπιστώθηκαν:
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
- Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τον εξοπλισμό και την υποδομή.
- Ανεπαρκής εφαρμογή του συστήματος αυτοελέγχου.

31. Πρόστιμο € 2.000 στο αλλαντοποιείο ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ – ΣΠΑΝΟΣ στα Τρίκαλα, διότι διαπιστώθηκε:

- Έλλειψη κωδικού αριθμού έγκρισης της επιχείρησης.

- Έλλειψη κωδικού αριθμού έγκρισης της επιχείρησης.

32. Πρόστιμο € 4.000 στο κρεοπωλείο ΝΤΟΥΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ με έδρα τηνΔημοτική Αγορά Τρικάλων, διότι διαπιστώθηκαν :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
- Τρόφιμα μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση

33. Πρόστιμο € 4.000 στο πρατήριο γάλακτος – ειδών ζαχαροπλαστικής – καφεκοπτείο – πρατήριο άρτου ΣΤΑΓΚΙΔΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ στην Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκαν :
- Σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης.
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

34. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ΑΘΩΣ ΕΜΦΙΑΛΩΤΙΚΗ Α.Ε. στο Ωραιόκαστρο, διότι διαπιστώθηκε:
- Νερό μη κανονικό ως προς την επισήμανση διότι δεν αναγραφόταν στην ετικέτα η
κατηγορία νερού στην οποία υπαγόταν.

35. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΝΕΚΤΑΡ & ΑΜΒΡΟΣΙΑ στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκε:
- Μέλι μη κανονικό διότι δεν αναγράφονταν στην ετικέτα οι υποχρεωτικές για τα τρόφιμα ενδείξεις.

36. Πρόστιμο € 3.500 στην ψαροταβέρνα – εστιατόριο – σνακ μπαρ ΓΚΙΡΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΒΥΘΟΣ στη Νέα Ευκαρπία, διότι διαπιστώθηκαν:
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
- Ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών.

37. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση πρώτων υλών αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής ΚΡΕΝΤΙΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ε.Π.Ε. στην Καρδία, διότι διαπιστώθηκε:
- Ζελέ με γεύση βύσσινο μη κανονικό ως προς την επισήμανση διότι δεν αναγραφόταν η χρωστική Ε 129 (ερυθρό allura) που χρησιμοποιήθηκε κατά την παρασκευή του.

38. Πρόστιμο € 5.000 στην επιχείρηση εμπορίας παιδικών ειδών – παιχνιδιών MATTEL A.E.B.E. στη Θέρμη, διότι διαπιστώθηκε:

- Μπιμπερό μη κανονικό – μη ασφαλές – ακατάλληλο για χρήση ως μπουκάλι βρεφικής διατροφής διότι κατασκευάστηκε από πολυκαρβονικό  πλαστικό για την παρασκευή του οποίου είχε χρησιμοποιηθεί Δισφαινόλη Α.

39. Πρόστιμο € 20.000 στο εστιατόριο εντός ξενοδοχείου ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ Α.Ε. – DA VINCI στην Πυλαία, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου, παράβαση η οποία παρατηρείται καθ' υποτροπή.

40. Πρόστιμο € 4.000 στο εργαστήριο τροφίμων – παρασκευή πίτας για σουβλάκι ΒΟΥΡΝΕΛΗΣ ΝΙΛ. ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΑΛ. Ο.Ε. στο Τριάδι, διότι διαπιστώθηκαν :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
- Ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών και εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου.

41. Πρόστιμο € 2.000 στη βιοτεχνία ζυμαρικών ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΚΑΖΑΚΟΥ – ΡΟΔΟΠΗ στο 1ο χλμ Κομοτηνής – Καρυδιάς, διότι διαπιστώθηκε :
- Τραχανάς με γάλα στον οποίο ανιχνεύθηκε η παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (πρωτεΐνη λευκώματος αυγού), η οποία δεν αναγραφόταν στην επισήμανση ως όφειλε.

42. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΟΥΚΑΣ – Η ΜΕΛΙΣΣΑ στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

43. Πρόστιμο € 4.000 στο εργοστάσιο παρασκευής πιτών ΚΑΛΟΪΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΝΩΠΩΝ & ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ Α.Β.Ε.Ε. – ELVIART στον Ασπρόπυργο, διότι διαπιστώθηκε :
- Πίτα μη κανονική ως προς την επισήμανση διότι στην ετικέτα αναγραφόταν η φράση "ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ", γεγονός που οδηγούσε σε πλάνη τον καταναλωτή.

44. Πρόστιμο € 4.000 στο ζαχαροπλαστείο (χωρίς εργαστήριο) ΑΦΟΙ ΡΟΥΛΙΑ Ο.Ε. – ΔΕΣΠΟΙΝΑ στην Αγία Παρασκευή, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα συνολικού βάρους 11,991 kg και 700 ml.
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

45. Πρόστιμο € 8.000 στην επιχείρηση παραγωγής τροφίμων ΧΑΡΙΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ στο Περιστέρι, διότι διαπιστώθηκε :
- Παρεμπόδιση ελέγχου.

46. Πρόστιμο € 2.000 στο εστιατόριο – καφέ – ζαχαροπλαστείο ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ ΣΩΖΩΝ ΑΡΗΣ στον Σταυρό Καρδίτσας, διότι διαπιστώθηκε :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

47. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση επεξεργασίας – τυποποίησης – εμπορίας  κατεψυγμένων αλιευμάτων – ψυκτική αποθήκη ΚΑΛΟΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΪΟΣ στο Ομορφοχώρι Λάρισας, διότι διαπιστώθηκαν :
- Γατόψαρο φιλέτο μη κανονικό ως προς την επισήμανση διότι η επιχείρηση το επανασυσκεύαζε και το πωλούσε ως γλώσσα φιλέτο.
- Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου.

48. Πρόστιμο € 35.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων ζαχαροπλαστικής – προϊόντων με γλυκαντικές ύλες – επεξεργασίας μελιού BOLERO ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε. στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκαν :
- Κατοχή, διακίνηση και χρήση μη ασφαλών – ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 1.200 κιλά αμυγδάλου κροκάν με περασμένη ημερομηνία λήξης.
- Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τον εξοπλισμό και την υποδομή.
- Ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών αναφορικά με το σύστημα HACCP.

49. Πρόστιμο € 2.000 στο σνακ μπαρ ΓΚΟΛΙΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ στην Πλαταριά, διότι διαπιστώθηκε :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

50. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση παραγωγής αλλαντικών – επεξεργασίας – τυποποίησης – εμπορίας κρέατος ΝΙΚ. & ΚΩΝ. ΒΛΑΧΟΣ Ο.Ε. –  ΚΡΕΑΛΚΟ στον Άγιο Ιωάννη, διότι διαπιστώθηκαν :
- Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την υποδομή.

- Έλλειψη κωδικού αριθμού έγκρισης. 

51. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο παρασκευής γιαούρτης ΜΗΤΣΙΟΣ Ν. ΙΩΑΝΝΗΣ στο Αβγό, διότι διαπιστώθηκε :

- Μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

52. Πρόστιμο € 2.000 στο εστιατόριο εντός ξενοδοχείου Α. & Σ. ΓΚΟΝΤΟΡΑΣ ΑΚΕΤΤΕ – SYVOTA DIAMOND στα Σύβοτα, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου.

53. Πρόστιμο € 2.000 στο κυλικείο ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ στους Φιλιάτες, διότι διαπιστώθηκε :
- Έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

54. Πρόστιμο € 4.000 στο εστιατόριο – ψητοπωλείο – οβελιστήριο ΑΦΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ Ο.Ε. – GEMINI στην Πάργα, διότι διαπιστώθηκαν :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
- Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου.

55. Πρόστιμο € 6.000 στο καφέ μπαρ – οβελιστήριο – πιτσαρία – αποθήκη τροφίμων ΡΟΠΟΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – ΕΛΒΙΣ στην Πρέβεζα, διότι διαπιστώθηκαν :
- Κατοχή μη ασφαλών – ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων συνολικού βάρους 252,15 kg.
- Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου.
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

56. Πρόστιμο € 4.000 στο εργοστάσιο παραγωγής – συσκευασίας μελιού ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΜΕΛΙ ΗΠΕΙΡΟΥ στον Ωρωπό Πρέβεζας, διότι διαπιστώθηκαν :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
- Μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

57. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση διατήρησης τροφίμων (ψυκτικών θαλάμων και ξηρής αποθήκευσης) με γραμμή τεμαχισμού και συσκευασίας κατεψυγμένων ψαριών ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Α.Ε. στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκαν :

- Κατοχή μη ασφαλών τροφίμων.
- Παραπλάνηση του καταναλωτή.
Συγκεκριμένα, η επιχείρηση είχε προχωρήσει σε αλλαγή της ονομασίας διακίνησης κατεψυγμένου ψαριού από "γλαύκος" σε "γαλέο".

58. Πρόστιμο € 10.000 στο εργοστάσιο εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού ΠΗΓΕΣ ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ Α.Ε. – EUROWATERLAND στα Θεοδώριανα Άρτας, διότι διαπιστώθηκαν :
- Κατοχή μη ασφαλών τροφίμων.
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
- Μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.
- Μη τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας αναφορικά με την ευθύνη των επιχειρήσεων τροφίμων.

59. Πρόστιμο € 22.000 στο σνακ μπαρ – εστιατόριο WATER CITY – ΑΦΟΙ ΠΛΕΥΡΑΚΗ Ο.Ε. στον Ξηρόκαμπο Ανωπόλεως Ηρακλείου, διότι διαπιστώθηκαν :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας, παράβαση η οποία παρατηρείται καθ' υποτροπή.
- Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου.

60. Πρόστιμο € 2.000 στην υπεραγορά τροφίμων ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης, διότι διαπιστώθηκε :
- Ρύζι στο οποίο εντοπίστηκαν έντομα.

61. Πρόστιμο € 2.000 στη βιοτεχνία τυποποίησης ελαιολάδου – συσκευασίας πατέ ελιάς ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΥΡΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε. στην Βιθυλιά Σισίου στο Λασίθι, διότι διαπιστώθηκε :
- Λάδι στην ετικέτα του οποίου αναγραφόταν η φράση "ΚΡΗΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ" χωρίς αυτό να είναι ΠΟΠ.

62. Πρόστιμο € 2.000 στο οινομαγειρείο ΤΣΑΧΑΚΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ στο Ηράκλειο Κρήτης, διότι διαπιστώθηκαν :
- Έντομα στην πρώτη ύλη του τροφίμου (ρύζι).

63. Πρόστιμο € 2.000 στην καφετέρια – εστιατόριο ΣΙΓΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ στις Γούρνες Ηρακλείου, διότι διαπιστώθηκαν :
- Προϊόντα με παρελθούσα ημερομηνία λήξης και έλλειψη ενδείξεων.

64. Πρόστιμο € 20.000 στο αρτοποιείο – πρατήριο γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής με παρασκευαστήριο ΣΤΑΓΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ στην Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού. Πρόκειται για παράβαση καθ' υποτροπή.

65. Πρόστιμο € 3.000 στο αναψυκτήριο ΒΑΡΛΑΜΗΣ Α. – ΓΑΤΑ Μ. Ο.Ε. – SUBITO στην Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

66. Πρόστιμο € 2.000 στο κρεοπωλείο ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ ΣΥΜΕΩΝ στην Γερακαρού στον Λαγκαδά, διότι διαπιστώθηκε :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

67. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ στην Γερακαρού στον Λαγκαδά, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

68. Πρόστιμο € 6.000 στην ψυκτική αποθήκη ΤΡΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ – ΖΙΩΓΑ ΙΩΑΝΝΑ Ο.Ε. – ΤΟΞΟΤΗΣ Ο.Ε. στον Εύοσμο, διότι διαπιστώθηκαν :
- Ουσιώδης τροποποίηση των όρων αδειοδότησης και έλλειψη άδειας λειτουργίας.
- Κατοχή 73 κιλών μη ασφαλών τροφίμων.
- Μη κανονικά ως προς την επισήμανση τρόφιμα (μη ορθή χρήση σήματος καταλληλότητας).

69. Πρόστιμο € 4.000 στην βιομηχανία παραγωγής χαλβά και ζαχαρωδών προϊόντων ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ Α.Β.Ε.Ε. στο Καλοχώρι, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου.

70. Πρόστιμο € 2.000 στο παντοπωλείο Χ. ΛΙΑΝΤΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. στον Τρίλοφο, διότι διαπιστώθηκε ότι :
- Η επιχείρηση εξακολουθούσε να δραστηριοποιείται με την χονδρική εμπορία τροφίμων χωρίς να έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση κατάλληλης άδειας που να συμπεριλαμβάνει την εν λόγω δραστηριότητα.

71. Πρόστιμο € 2.000 στην αποθήκη χονδρικού εμπορίου ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΧΡ. & ΥΙΟΙ Ο.Ε. στο Ωραιόκαστρο, διότι διαπιστώθηκε :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

72. Πρόστιμο € 20.000 στο μεικτό κατάστημα τροφίμων ΠΕΝΤΕ Α.Ε. – ΓΑΛΑΞΙΑΣ στην Ευκαρπία, διότι διαπιστώθηκε :
- Σοβαρή απόκλιση των όρων αδειοδότησης.
Η συγκεκριμένη παράβαση είναι καθ' υποτροπή.

73. Πρόστιμο € 22.000 στην υπεραγορά τροφίμων Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκαν :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
- Κατοχή μη ασφαλών τροφίμων.

74. Πρόστιμο € 13.000 στην υπεραγορά τροφίμων ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ στον Βότση στην Καλαμαριά, διότι διαπιστώθηκαν :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού.
- Ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.
- Μη κανονικά ως προς την επισήμανση τρόφιμα.
- Ανεπαρκής εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας σε επανέλεγχο.

75. Πρόστιμο € 8.000 στο εργαστήριο τροφίμων ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ – ΣΕΡΡΑΪΚΟΝ στα Γιαννιτσά, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.
- Μη κανονικά ως προς την επισήμανση αλλά ασφαλή τρόφιμα.
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής και λανθασμένες πρακτικές αποθήκευσης.

76. Πρόστιμο € 2.000 στον κυλινδρόμυλο ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στον Άψαλο στην Αριδαία, διότι διαπιστώθηκε :
- Μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

77. Πρόστιμο € 1.500 στο οβελιστήριο ΓΚΟΥΓΚΛΕΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ στην Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκαν :
- Αποκλίσεις από τις πρακτικές ορθής υγιεινής, οι οποίες διαπιστώθηκαν σε επανέλεγχο.

78. Πρόστιμο € 4.000 στο ζαχαροπλαστείο με εργαστήριο ΚΑΡΑΚΟΥΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ – ΓΙΑΝΝΑ στη Νεάπολη, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

79. Πρόστιμο € 3.000 στο αρτοποιείο ΒΑΝΑΚΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ στην Λάρισα, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.

80. Πρόστιμο € 2.000 στην εγκατάσταση παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ στην Καλαμπάκα, διότι διαπιστώθηκε:
- Έλλειψη κωδικού αριθμού έγκρισης από την επιχείρηση.

81. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο ανασυσκευασίας ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ Ν. ΘΕΟΛΟΓΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στην Λάρισα, διότι διαπιστώθηκε :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

82. Πρόστιμο € 21.000 στο αναψυκτήριο – σνακ μπαρ ΚΑΚΑΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ – ΚΑΚΑΡΗ ΙΩΑΝΝΑ του Μιχαήλ – ΚΑΚΑΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Μιχαήλ – IRIS στην Παραλία Ελευσίνας, διότι διαπιστώθηκαν :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
- Δυσχέρανση του ελέγχου (μη αποστολή στοιχείων που ζητήθηκαν).
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
- Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με την

υποδομή.

83. Πρόστιμο € 6.000 στο ψητοπωλείο ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΝΗ Σ. ΣΟΦΙΑ – Ο ΣΒΕΛΤΟΣ στη Νίκαια, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μικρές αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό.
- Μη τήρηση ορθών πρακτικών υγιεινής.
- Μη τήρηση ορθών παρασκευαστικών πρακτικών.
- Έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού.
- Ελλιπής τεκμηρίωση αναφορικά με το σύστημα αυτοελέγχου.

84. Πρόστιμο € 3.000 στο μικτό κατάστημα λιανικής πώλησης τροφίμων Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. στην Ανθούπολη, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου (μη ορθή παρακολούθηση της ψυκτικής αλυσίδας).

85. Πρόστιμο € 4.500 στο καφεζαχαροπλαστείο με εργαστήριο ζαχαροπλαστικής παγωτών και παρασκευαστηρίου γιαούρτης σε ιδία κατανάλωση ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΣΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στο Χαλάνδρι, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ορθές πρακτικές υγιεινής.

- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

86. Πρόστιμο € 20.000 στο κρεοπωλείο ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε. στην Βαρβάκειο Αγορά Αθηνών, διότι διαπιστώθηκε :

- Έλλειψη βιβλιαρίων υγείας.
Πρόκειται για παράβαση καθ' υποτροπή.

87. Πρόστιμο € 4.000 στην αποθήκη τροφίμων χονδρικού εμπορίου ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑΣ στην Καισαριανή, διότι διαπιστώθηκαν :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας (αποθήκη τροφίμων χονδρικού εμπορίου).
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

88. Πρόστιμο € 6.000 στο μικτό κατάστημα τροφίμων ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε. στο Περιστέρι, διότι διαπιστώθηκαν :

- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
- Διάθεση έτοιμου κομμένου κιμά.

89. Πρόστιμο € 3.000 στο μικτό κατάστημα κρεοπωλείο – κατεψυγμένα ΓΙΑΛΙΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. στο Παλαιό Φάληρο, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.

90. Πρόστιμο € 6.000 στην εγκατάσταση λιανικής πώλησης τροφίμων και υλικών και αντικειμένων που προορίζονται να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα, μεταξύ αυτών και αντικειμένων για τάϊσμα βρεφών όπως μπιμπερό JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ στην Αγία Παρασκευή, διότι διαπιστώθηκαν :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
- Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα μη κανονικά ως προς την επισήμανση.

91. Πρόστιμο € 2.000 στην εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας χυμών H.C.S. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ στην Ευκαρπία, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη κανονικός ως προς την επισήμανση φυσικός χυμός.

92. Πρόστιμο € 5.000 στην υπεραγορά τροφίμων Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. στα Πετράλωνα στην Αθήνα, διότι διαπιστώθηκαν :

- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

93. Πρόστιμο € 2.000 στην υπεραγορά τροφίμων ΥΙΟΙ Κ. ΒΑΣΙΛΑΓΑ ΚΑΦΕΔΕΣ – ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε. στο Σχολάρι, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη κανονικά ως προς την επισήμανση τρόφιμα.

94. Πρόστιμο € 2.000 στην υπεραγορά τροφίμων FIRST ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ Ε.Π.Ε. στην Κατερίνη, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη κανονικά ως προς την επισήμανση τρόφιμα.

95. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση χονδρικού εμπορίου φυσικού μελιού ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΡΑ ΣΤΕΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ στα Λαγυνά στον Λαγκαδά, διότι διαπιστώθηκε :

- Μη κανονικό μέλι (το κείμενο που υπάρχει στις ενδείξεις της συσκευασίας οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του προϊόντος).

96. Πρόστιμο € 2.000 στο καφέ – ψητοπωλείο – ψαροταβέρνα ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ στην Αλεξανδρούπολη, διότι διαπιστώθηκε :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

97. Πρόστιμο € 27.000 στην βιομηχανία γάλακτος ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ Α.Β.Ε.Ε. στο Διδυμότειχο, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
- Ο τρόπος διαχείρισης των υγρών λυμάτων της βιομηχανίας γάλακτος αποτελεί δυνητική πηγή μόλυνσης της επιχείρησης.
Πρόκειται για παράβαση καθ' υποτροπή.
- Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου.

98. Πρόστιμο € 4.000 στην βιοτεχνία παραγωγής και εμφιάλωσης τσίπουρου και κρασιού ΑΦΟΙ ΜΠΕΛΛΑ Ο.Ε. στα Αλάνια στο Σουφλί, διότι διαπιστώθηκαν :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.
- Μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

99. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο παραγωγής προϊόντων πιτών – πιτσών ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ – ΛΥΔΙΑ στην Λυδία στην Καβάλα, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

100. Πρόστιμο € 2.000 στην κάβα – αποθήκη ποτών Μ. ΣΥΝΑΜΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στην Ξάνθη, διότι διαπιστώθηκε :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

101. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση εμπορίας ποτών – αναψυκτικών ΣΑΜΠΡΗ ΟΓΛΟΥ ΧΟΥΣΝΗ στο Εύλαλο, διότι διαπιστώθηκε :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

102. Πρόστιμο € 2.000 στην κυλικείο εντός νοσοκομείου QUALITY TASTE AΝΩΝΥΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΤΕΡΙΓΚ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ  ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στα Τρίκαλα, διότι διαπιστώθηκαν :

- Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή.

103. Πρόστιμο € 2.000 στην εταιρεία εμφιάλωσης νερού ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΗΛΑΚΗΣ Α.Ε.Τ.Β.Ε. – ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΝΕΡΟ "ΚΡΗΝΗ" στο Ηράκλειο Κρήτης, διότι διαπιστώθηκε :
- Μη κανονικό ως προς την επισήμανση εμφιαλωμένο νερό.

104. Πρόστιμο € 2.000 στην βιοτεχνική – βιομηχανική – εμπορική εταιρία εμφιάλωσης νερού ΠΗΓΗ ΟΛΥΜΠΟΥ Α.Ε. στο Βουλίκι Κατερίνης, διότι διαπιστώθηκε :
- Μη κανονικό ως προς την επισήμανση φυσικό μεταλλικό νερό γιατί στις ενδείξεις συσκευασίας δεν αναγραφόταν η ονομασία της πηγής.

105. Πρόστιμο € 2.000 στον κυλινδρόμυλο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. – ΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ στο 18ο χλμ Καλαμπάκας – Γρεβενών, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου.

106. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση αντιπροσωπειών – διανομών ΡΕΖΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ & ΣΙΑ Ε.Ε. στην ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, διότι διαπιστώθηκε :
- Παραπλάνηση του καταναλωτή ως προς την φύση και την ταυτότητα του προϊόντος.

Συγκεκριμένα, η λέξη "CAVIAR" παραπέμπει άμεσα στην ελληνική "ΧΑΒΡΙΑΡΙ" την οποία απαγορεύεται να φέρουν τα αυγά βακαλάου.

107. Πρόστιμο € 3.000 στο εστιατόριο – σνακ μπαρ ΑΣΦΑΛΤΙΚΗ Α.Ε. – AQUA PLUS στον Ρούσο Λάκκο, διότι διαπιστώθηκαν :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
- Μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

108. Πρόστιμο € 2.000 στην εταιρία εμφιάλωσης νερού ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΡΓΕΡΗΣ Α.Ε. – ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΝΕΡΟ ΡΟΥΒΑΣ στο Ηράκλειο Κρήτης, διότι διαπιστώθηκε :

- Μη κανονικό ως προς την επισήμανση εμφιαλωμένο νερό.

109. Πρόστιμο € 3.000 στο σούπερ μάρκετ ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στην Αμμουδάρα Γαζίου Ηρακλείου, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα λόγω υπέρβασης του χρόνου ελάχιστης διατηρησιμότητας.

110. Πρόστιμο € 2.000 στο τυροκομείο της ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΗΣ – ΜΙΝΩΣ στα Τρία Μοναστήρια, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής του χώρου και του προσωπικού.

111. Πρόστιμο € 6.000 στο σούπερ μάρκετ ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στην Λυσιστράτη Ηρακλείου Κρήτης, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα λόγω ύπαρξης ευρωτίασης στο εσωτερικό του πώματος της συσκευασίας.

112. Πρόστιμο € 2.000 στην εγκατάσταση παραγωγής προϊόντων ζύμης GRECA PIZZA Ε.Π.Ε. στο Πρόχωμα, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

113. Πρόστιμο € 4.000 στο αρτοποιείο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. στην Καλαμαριά, διότι διαπιστώθηκαν :
- Σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης.
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

114. Πρόστιμο € 2.500 στην επιχείρηση παραγωγής χαλβάδων – γλυκών κουταλιού – ειδών ζαχαροπλαστικής ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Ο.Ε. – ΜΑΣΤΙΧΑΤΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ στο 14ο χλμ Δράμας – Καβάλας, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν γλυκά του κουταλιού διαφόρων φρούτων, συνολικής ποσότητας 1.040 κιλών, τα οποία στερούνταν σημάνσεων και ήταν συσκευασμένα και διατηρημένα κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας.

115. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση επεξεργασίας – παραγωγής – εμπορίας παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ Α.Ε. στο Παρθένι, διότι διαπιστώθηκαν :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
- Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου.

116. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση σησαμοποιίας – χαλβαδοποιίας – ζαχαρωδών προϊόντων ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Α.Ε.Β.Ε. στον Άσσηρο, διότι διαπιστώθηκε :
- Μη κανονικό μέλι.

117. Πρόστιμο € 1.500 στην επιχείρηση ξηρών καρπών – ζαχαρωδών προϊόντων ΚΟΥΜΠΑΤΣΙΑΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ στην Κατερίνη, διότι διαπιστώθηκε :
- Μη τήρηση των όρων αδειοδότησης σε επανέλεγχο.

118. Πρόστιμο € 2.000 στο αναψυκτήριο ΚΟΥΪΜΤΖΗΣ ΦΩΤΙΟΣ στην Χαλάστρα, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή τρόφιμα.

119. Πρόστιμο € 20.000 στο εργαστήριο τροφίμων ΣΥΜΑΝΤΙΔΟΥ ΑΓΑΠΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΣΤΙΜΙΑ στο Πρόχωμα, διότι διαπιστώθηκαν :
- Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό.
Πρόκειται για παράβαση καθ' υποτροπή.

120. Πρόστιμο € 1.500 στην επιχείρηση επεξεργασίας ξηρών καρπών ΚΑΡΠΟΣ Α.Β.Ε.Ε. στην Κουντουριώτου Νέας Ιωνίας, διότι διαπιστώθηκε :
- Ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών σε επανέλεγχο.

121. Πρόστιμο € 2.000 στο παντοπωλείο ΧΟΤΟΚΟΥΡΙΔΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ – ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ στην Κατερίνη, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

122. Πρόστιμο € 2.000 στο αρτοποιείο ΜΠΛΟΥΓΚΟΥΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ – Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

123. Πρόστιμο € 60.000 στο σούπερ μάρκετ ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης – Νέας Ευκαρπίας, διότι διαπιστώθηκαν : - Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, βρέθηκε ρύζι το οποίο εμφάνιζε μη κανονικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες.
Πρόκειται για παράβαση καθ' υποτροπή.

124. Πρόστιμο € 60.000 στο σούπερ μάρκετ ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης – Νέας Ευκαρπίας, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν κατεψυγμένα ψάρια τα οποία παρουσίαζαν αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτήρων.
Πρόκειται για παράβαση καθ' υποτροπή.

125. Πρόστιμο € 2.000 στους ορυζόμυλους Μεσσηνίας ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε.Β.Ε. – ΩΜΕΓΑ στην Σπερχογεία Καλαμάτας, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, βρέθηκε ρύζι το οποίο εμφάνιζε μη κανονικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες.

126. Πρόστιμο € 2.000 στην αποθήκη τροφίμων – ποτών – χονδρικού εμπορίου ΣΙΤΙΣΗ Α.Ε. στο Καλοχώρι, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν κατεψυγμένα φασόλια τα οποία παρουσίαζαν μη κανονικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες.

127. Πρόστιμο € 4.000 στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής ΣΒΑΡΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑ στο 5ο χλμ Λάρισας – Τυρνάβου, διότι διαπιστώθηκαν :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
- Μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

128. Πρόστιμο € 2.000 στην εγκατάσταση παραγωγής προϊόντων με βάση το γάλα Χ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – Ο ΚΙΤΣΟΣ στο Διάβα Καλαμπάκας, διότι διαπιστώθηκαν :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

129. Πρόστιμο € 2.000 στην εγκατάσταση παραγωγής νερού ΑΘΩΣ ΕΜΦΙΑΛΩΤΙΚΗ Α.Ε. στις Καλύβες Χαλκιδικής, διότι διαπιστώθηκε :
- Μη κανονικό ως προς την επισήμανση εμφιαλωμένο νερό.

130. Πρόστιμο € 2.000 στην βιοτεχνία επεξεργασίας – τυποποίησης αγροτικών προϊόντων ΣΤΑΥΡΟΣ Ι. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ στην Πάτρα, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη κανονικά – μη ασφαλή τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, βρέθηκε μαύρη σταφίδα με ωχρατοξίνη Α.

131. Πρόστιμο € 20.000 στην βιομηχανία αναψυκτικών – χυμών ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. – ΛΟΥΞ στο Κεφαλόβρυσο, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν λεμονάδες και πορτοκαλάδες με σωματίδια τα οποία δεν είχαν σχέση με την φυσική κατάσταση ή τον τρόπο παρασκευής των προϊόντων.

132. Πρόστιμο € 2.000 στο αναψυκτήριο ΡΙΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΣΤΑΜΑΤΗΣ BREAK στο Ηράκλειο Κρήτης, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη τήρηση των όρων αδειοδότησης.
- Απόκλιση από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή.
Τα ευρήματα διαπιστώθηκαν σε επανέλεγχο.

133. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο αραβικής πίτας ΤΖΕΡΙΖ ΤΖΩΡΤΖ στο Ηράκλειο Κρήτης, διότι διαπιστώθηκαν :
- Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή.

134. Πρόστιμο € 4.000 στο κυλικείο εντός του κτιρίου της Δημοτικής Ενότητας Χερσονήσου, διότι διαπιστώθηκε :
- Έλλειψη άδειας λειτουργίας σε επανέλεγχο.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.

 
Πρακτικές οδηγίες για να αποφύγετε τα ατυχήματα στη θάλασσα PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 27 Ιούνιος 2012 13:50

The New York Times
Της Jane E. Brody

 

Αν και οι πνιγμοί και οι παρ' ολίγον πνιγμοί μειώνονται σταθερά σε πολλές προηγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, εξακολουθούν να αποτελούν τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα (μετά τα τροχαία) στα παιδιά όλων των ηλικιών. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι τραγωδίες αυτές θα αποφεύγονταν αν μικροί και μεγάλοι σέβονταν περισσότερο το νερό και λάμβαναν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πέφτουν συχνότερα θύματα πνιγμού. Ακόμη και αυτά που τελικά γλιτώνουν μπορεί να μείνουν με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Ενα μικρό παιδί κινδυνεύει να πνιγεί σε λίγα εκατοστά νερού – και στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να το βοηθήσει κάποιος μέσα σε λίγα λεπτά για να του σώσει τη ζωή.
Οι πνιγμοί και οι παρ' ολίγον πνιγμοί είναι επίσης συχνοί στους εφήβους, ιδίως στα αγόρια τα οποία είναι επιρρεπή στις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και έτσι έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες σε σύγκριση με τα κορίτσια να χάσουν τη ζωή τους από πνιγμό.

Παράγοντες κινδύνου

Οπως έγραψαν προσφάτως στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM) ο δρ Ντέιβιντ Σπίλμαν και οι συνεργάτες του, «στους βασικούς παράγοντες κινδύνου για πνιγμό αναφέρονται το ανδρικό φύλο, οι ηλικίες κάτω των 14 ετών, η χρήση αλκοόλ, το χαμηλό εισόδημα, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η διαβίωση σε αγροτικές περιοχές, η υδάτινη έκθεση, η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και η έλλειψη επίβλεψης».
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι κολυμβητές στα ρεύματα του νερού, τα οποία «παίζουν ρόλο στο 85% των περιπτώσεων πνιγμού στις παραλίες», λέει ο δρ Σπίλμαν, ειδικός σε θέματα πνιγμού, από το Δημοτικό Νοσοκομείο Miguel Couto στο Ρίο ντε Ζανέιρο.
Οι έφηβοι και οι ενήλικοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πνιγμού σε φυσικά ύδατα (όπως οι θάλασσες), ενώ τα μικρά παιδιά πνίγονται συχνότερα στις πισίνες. Ακόμη και αν δεν το επιβάλλει κάποια νομοθεσία, κάθε πισίνα πρέπει να περιβάλλεται από ψηλό φράχτη που θα την ξεχωρίζει από το σπίτι και την αυλή, καθώς και να διαθέτει σύρτη ασφαλείας τον οποίο δεν θα μπορούν να ανοίξουν τα μικρά παιδιά.
Η καλύτερη προστασία από τον πνιγμό είναι να ξέρουν όλοι καλό κολύμπι και να διδαχτούν τους κανόνες ασφαλείας στο νερό. Οι κανόνες αυτοί, σύμφωνα με τις ειδικούς σε θέματα κολύμβησης δρα Ελίζαμπεθ Μπένετ και δρα Λίντα Κουάν από το Νοσοκομείο Παίδων του Σιάτλ, είναι οι εξής:

 • Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι.
 • Να κολυμπάτε σε περιοχές προστατευμένες από ναυαγοσώστες. Αν όμως έχετε παιδιά μαζί σας, πρέπει να βρίσκονται σε ακτίνα ενός χεριού ανεξάρ-τητα από την παρουσία ναυαγοσώστη.
 • Μάθετε τα νερά και τις καιρικές συνθήκες προτού μπείτε για κολύμπι.
 • Να μπαίνετε περπατώντας στη θάλασσα τις πρώτες φορές για να μάθετε τη μορφολογία του πυθμένα.
 • Να υπακούτε σε όλες τις προειδοποιητικές πινακίδες και σημαίες.
 • Μάθετε πώς και πότε χρειάζεστε σωσίβιο· είναι απαραίτητο σε όλα τα πλωτά μέσα αναψυχής.
 • Μην πίνετε ποτέ αλκοόλ πριν από το κολύμπι ή όσο βρίσκεστε στην παραλία με προοπτική να ξαναμπείτε εσείς ή τα παιδιά σας στο νερό.
 • Μην κουβεντιάζετε με τον διπλανό σας, μη μιλάτε στο κινητό, μη βάζετε αντηλιακό σε άλλο παιδί και γενικώς μην κάνετε τίποτα που να αποσπά την προσοχή σας όταν επιβλέπετε ένα παιδί στο νερό. Ακόμη και ένα δευτερόλεπτο αβλεψίας αρκεί για να γίνει το κακό.

Πολύ σημαντικό για τις δύο ειδικούς είναι επίσης το να ξέρει πολύ καλό κολύμπι όποιος επιβλέπει παιδιά, καθώς και τι να κάνει σε περίπτωση πνιγμού. Οπως εξηγούν, το θύμα χρειάζεται κατ' αρχάς αερισμό (συχνά προτού καν το βγάλετε από το νερό), οπότε πρέπει να κάνετε πέντε δυνατές εκπνοές στο στόμα του. Οταν το βγάλετε στην ξηρά, πρέπει να του κάνετε και καρδιακές μαλάξεις. Να κάνετε εναλλάξ δύο καρδιακές μαλάξεις και δύο εκπνοές ώσπου να έρθει επαγγελματική βοήθεια.
Προτού αρχίσετε την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, μην του κάνετε την κίνηση Χάιμλιχ, δηλαδή την κίνηση που στέκεστε πίσω από το θύμα και με τα χέρια σας τυλιγμένα γύρω του τραβάτε με δύναμη προς το μέρος σας την κοιλιά του. Η κίνηση αυτή είναι επικίνδυνη για ένα θύμα πνιγμού, διότι αν το στομάχι του είναι γεμάτο νερό μπορεί να του προκαλέσετε αναρρόφηση, δηλαδή είσοδο του νερού στους πνεύμονές του.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ένθετο υγεία

 
Cryo-Save: Τράπεζα Φύλαξης Βλαστικών Κυττάρων....νέα Τιμολογιακή Πολιτική PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 26 Ιούνιος 2012 21:42
Cryo-Save: Προσφορά στην Ελληνική οικογένεια με νέα Τιμολογιακή Πολιτική, προσιτή σε όλους!
Τώρα, μπορούν όλοι οι γονείς να προσφέρουν το καλύτερο για την Υγεία του παιδιού τους


Σε μία εποχή πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, μέσα σ' αυτό το πολύπλοκο και ρευστό σκηνικό, η Cryo-Save, η Διεθνής Οικογενειακή Τράπεζα Φύλαξης Βλαστικών Κυττάρων, σεβόμενη και αναγνωρίζοντας την κρίση που μαστίζει την Ελληνική οικογένεια, προχωρά σε ένα Νέο Πρόγραμμα αποπληρωμής 25 ετήσιων δόσεων, με στόχο να ενισχύσει τις νέες Ελληνικές οικογένειες, προσφέροντας σε όλους τους υποψήφιους γονείς τη δυνατότητα φύλαξης βλαστικών κυττάρων ομφαλίου λώρου, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα.

Η Cryo-Save δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τις οικογένειες και τα παιδιά τους και η υγεία τους αποτελεί κύρια προτεραιότητα των δραστηριοτήτων της. Προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνει τις υπηρεσίες της και να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές επιλογές στους πελάτες της, χωρίς να κάνει κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα. Για να ανταποκριθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που η χώρα μας βιώνει, προσαρμόζεται και εγκαινιάζει μια νέα πολιτική τιμών: τη δυνατότητα αποπληρωμής σε 25 ετήσιες δόσεις. Πιο αναλυτικά, ένα ζευγάρι που θα επιλέξει να φυλάξει τα βλαστικά κύτταρα του νεογέννητου παιδιού τους στην Cryo-Save με τη νέα αυτή επιλογή θα μπορούν να πληρώσουν ένα μικρό ποσό μια φορά το χρόνο και όχι να προπληρώσουν την υπηρεσία επεξεργασίας και φύλαξης εφ' άπαξ. Έτσι ο καθένας θα είναι πλέον σε θέση να ανταπεξέλθει οικονομικά και να επιλέξει την Μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη εταιρεία φύλαξης βλαστικών κυττάρων ομφάλιου λώρου της αγοράς. Τώρα, όλοι οι γονείς θα μπορούν πλέον να προσφέρουν το καλύτερο για την Υγεία του παιδιού τους!

Ο Arnoud van Tulder, Διευθύνων Σύμβουλος της Cryo-Save, αναφέρει: «Ήταν σημαντικό για εμάς να προσαρμόσουμε τις δυνατότητες πληρωμής, ανάλογα με τις ανάγκες των Ελλήνων πελατών μας, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο την ποιότητα των υπηρεσιών μας από την μεταφορά μέχρι την τελική επεξεργασία και φύλαξη».

Η Cryo-Save σήμερα...

Η Cryo-Save διαθέτει μεγάλο ιστορικό επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων και τα μεγαλύτερα μεταμοσχευτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο έχουν αποδεχθεί τα δείγματα από τα εργαστήριά της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως είναι αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες αρχές ως Τράπεζα Ιστών και Οργάνων. Περισσότερες από 200.000 οικογένειες έχουν επιλέξει την Cryo-Save για την φύλαξη των βλαστικών κυττάρων των παιδιών τους. Μεταξύ άλλων εργαστηρίων, σε τρεις ηπείρους, η Cryo-Save διαθέτει εργαστήριο τελευταίας τεχνολογίας στο Niel του Βελγίου, έκτασης 5000 m2 και αποθηκευτικής ικανότητας 1.000.000 δειγμάτων. Σήμερα, με περισσότερα από 10 χρόνια διεθνούς εμπειρίας, η Cryo-Save πληροί τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας των τεχνικών επεξεργασίας και κρυοσυντήρησης του ιστού και του αίματος ομφάλιου λώρου.

Επικοινωνία

Cryo-Save: +30 210 6899200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Web: www.cryo-save.com/gr

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 30 από 137
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter

Κλήρωση Βιβλίου

Ωμοφαγική Διατροφή
της Φλώρας Παπαδοπούλου
Εκδόσεις: Διόπτρα

Δύο τυχεροί θα κερδίσουν από ένα βιβλίο.
Για συμμετοχή πατήστε εδώ.