Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Άρθρα Κλασική ιατρική Νευρολογία Τι είναι η Νευροψυχολογική αξιολόγηση;
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Τι είναι η Νευροψυχολογική αξιολόγηση; PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος 2016 23:16

Γράφει: Χριστοδούλου Αναστασία Τέσσα PhD, CPsych, AFBPsS, Csci, Κλινική και Δικαστική Ψυχολόγος-Νευροψυχολόγος

 

Είναι μία μη επεμβατική εξέταση που αξιολογεί τις εγκεφαλικές λειτουργίες και απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του ατόμου να ανταποκριθεί σε καθημερινές δραστηριότητες ρουτίνας. Βοηθά επίσης στην διαφοροδιάγνωση μεταξύ νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε δικαστικό πλαίσιο για την ικανότητα δικαιοπραξίας ή αίτημα δικαστικής συμπαράστασης. Η αξιολόγηση αφορά τις λειτουργίες της μνήμης, της προσοχής, της λεκτικής ευχέρειας, των οπτικοχωρικών ικανοτήτων και των εκτελεστικών διεργασιών.

Ποια είναι η χρησιμότητά της;

Μέσω της εξέτασης εντοπίζονται τα ελλείμματα, η φύση και η περιοχή της εγκεφαλικής βλάβης. Χρησιμεύει στην αξιολόγηση της δυσλειτουργίας που προκύπτει λόγω Κρανιοεγκεφαλικής Κάκωσης, Όγκων, Νευροεκφυλιστικών διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Επιπλέον πραγματοποιείται, όπου χρειάζεται να εξεταστεί η ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης, διαχείρισης χρημάτων, ολοκλήρωσης σπουδών και οδήγησης. Ο πιο σημαντικός λόγος όμως για να υποβληθεί κάποιος σε Νευροψυχολογική Αξιολόγηση είναι στην Ήπια Νοητική διαταραχή, στην Νόσο Alzheimer’s και Parkinson’s προκειμένου να ενταχθεί σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα Γνωστική Αποκατάσταση και να δωθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Τι περιλαμβάνει και ποια είναι η διάρκεια της;

Η διάρκεια είναι 2 ώρες και περιλαμβάνει την χορήγηση νευροψυχολογικών δοκιμασιών (τεστ) με την μορφή ερωτήσεων/ απαντήσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις ο εξεταζόμενος απαντά προφορικά ενώ σε άλλες γραπτά. Οι δοκιμασίες έχουν στόχο την αξιολόγηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και όχι των γνώσεων. Το γραφείο μας διαθέτει τις γνήσιες και πιο σύγχρονες δοκιμασίες αξιολόγησης με ειδική άδεια από την Pearson Assessment, UK.

 

Χριστοδούλου Αναστασία Τέσσα PhD, CPsych, AFBPsS, Csci
Κλινική και Δικαστική Ψυχολόγος - Νευροψυχολόγος
www.psychotherapyandrehabilitation.gr
 
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter