Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Κλασική Ιατρική Ρευματολογία - Ορθοπεδική
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Ρευματολογία - Ορθοπεδική
Όταν πονά το γόνατο, μετά από μακροχρόνια άσκηση PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 30 Δεκέμβριος 2010 14:10

Γράφει: Τερζίδης Ιωάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός


Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Σε αυτή την άρθρωση καταλήγουν τα δύο μακρύτερα οστά του σώματος ο μηρός και η κνήμη, τα οποία δρουν σαν ισχυροί μοχλοβραχίονες με αποτέλεσμα να καταπονείται κατά πολύ η άρθρωση. Αποτελείται από ένα πλήθος συνδέσμων με σημαντική λειτουργία ο καθένας μόνος του αλλά και στο σύνολο τους.

 
Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 29 Δεκέμβριος 2010 18:55
Γράφει: Δρ. Τερζίδης Ιωάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ


Σε μια συζήτηση με ηλικιωμένα άτομα θα ακούσεις ότι συχνά έχουν ρευματικά ή αρθριτικά στα γόνατα, στα χέρια ή στα ισχία. Οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν ότι τα ρευματικά είναι σοβαρή και μόνιμη πάθηση με παραμορφώσεις των αρθρώσεων και ότι τα αρθριτικά είναι της ηλικίας (λόγω φθοράς).

 

 
Αντιμετωπίζοντας τις χρόνιες αρθρίτιδες PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 10 Δεκέμβριος 2010 16:45
Γράφει: Ο Αλέξανδρος Δρόσος είναι καθηγητής Παθολογίας / Ρευματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Πόνος, οίδημα, ερυθρότητα, και μειωμένη κινητικότητα της άρθρωσης. Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα που «συνοδεύουν» την αρθρίτιδα, τη φλεγμονή δηλαδή του αρθρικού υμένα. Συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή των ασθενών, οι οποίοι συχνά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

 
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 02 Δεκέμβριος 2010 18:07

Γράφει: Βαρβάρα Βιδαλάκη - Κόλλια, Ειδικός Ρευματολόγος, Τ. Αν. Διευθύντρια Ρευματολογικού τμήματος ΠΓΝΑ Γ.Γεννηματάς»


Η Ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, άγνωστης αιτιολογίας. Προσβάλλει κυρίως τiς αρθρώσεις και προκαλεί πόνο, διόγκωση, δυσκαμψία και απώλεια λειτουργικότητας της άρθρωσης.
Όλες οι φυλές και εθνικότητες μπορεί να προσβληθούν από ΡΑ, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες ,αλλά οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα (2-3 φορές συχνότερα οι γυναίκες). Συχνότερα προσβάλλονται άτομα 30-40 ετών, μπορεί όμως να πάσχουν και μικρότερες ηλικίες ακόμη και παιδιά, όπως και μεγαλύτερες ηλικίες ακόμη και γέροντες.

 
Θερμο(εγκλημα)τισμός ή Θερμοεγ(κλιμα)τισμός PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 02 Δεκέμβριος 2010 02:29
Γράφει: Τερζίδης Ιωάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός


Η αθλητική επίδοση και απόδοση πέρα από τις γνώσεις, την εμπειρία, την τεχνική υποστήριξη και την ικανότητα του κάθε αθλητή, επηρεάζεται και από ένα άλλο σύνολο ατομικών ιδιαιτεροτήτων.
Αλληλοεπηρεαζόμενοι παράγοντες που ο καθένας ανάλογα με το άθλημα που κάνει, διαμορφώνει αντίστοιχα την αθλητική απόδοση είναι οι γενετικές καταβολές (κατά άλλους κλίση, έμφυτο ταλέντο), η προπόνηση, η διατροφή, η αγωνιστική κατάσταση, και εν γένει όλη η προετοιμασία του αθλητή. Ωστόσο πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου παρόλο την καλή προετοιμασία ευελπιστώντας σε μια καλή επίδοση, αθλητές να μην τα καταφέρνουν και να απογοητεύονται από την τελική τους προσπάθεια. Ίσως θα πρέπει να μας προβληματίσει το είδος της προετοιμασίας και το πόσο κατάλληλη ήταν αυτή.

 
Ανώδυνες επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 20 Νοέμβριος 2010 04:52
Συνέντευξη με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό σπονδυλικής στήλης, Νικόλαο Μπενάρδο


Τέλος Εποχής για τις επώδυνες και δύσκολες επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη φέρνει μια νέα πρωτοποριακή τεχνική ενδοσκοπικής χειρουργικής, η οποία επιτρέπει στον ασθενή να φεύγει......περπατώντας από το νοσοκομείο, μόλις λίγες ώρες μετά την επέμβαση.


Το χειρουργείο αποκατάστασης σοβαρών προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης, όπως οι κήλες των μεσοσπονδύλιων δίσκων, πραγματοποιείται εδώ και δέκα χρόνια σε πολλά κέντρα του εξωτερικού με τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες του. Στην Ελλάδα, πρωτοπόρος αυτών των επεμβάσεων είναι ο ορθοπεδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης, Νικόλαος Δ. Μπενάρδος, ο οποίος μιλάει στο «Ρ.Μ.» για τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στη σπονδυλική στήλη. Μιας χειρουργικής που έρχεται να ανατρέψει την εικόνα των επίπονων, με κίνδυνο για επιπλοκές, δύσκολων διαδικασιών που ο περισσότερος κόσμος φέρνει στο μυαλό του όταν μιλάει για χειρουργείο στη μέση και εν γένει στη σπονδυλική στήλη.

 
Ελάχιστα Παρεπεμβατική Βιολογική Αρθροπλαστική Γόνατος PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 30 Οκτώβριος 2010 03:26
Γράφει: Αλευρογιάννης Σταύρος, MD, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός


Το πρόγραμμα της αντικατάστασης του μηνίσκου, με αλλομόσχευμα, η χονδροπλαστική για χόνδρινα ή οστεοχόνδρινα ελλείμματα και η περαιτέρω διόρθωση του μηχανικού άξονα των οστών για καλύτερη μετάδοση των φορτίων στην όρθια θέση και το βάδισμα, μπορεί να εκτελεστεί σε αρθριτικά γόνατα, με μέτριες αλλοιώσεις, με σκοπό την καθυστέρηση ή και αποφυγή εμφάνισης αρθρίτιδας στα γόνατα αυτά, και την παραμονή των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες και την ελαφρά ενασχόληση με τα σπόρ, χωρίς πόνο.

 
Σκολίωση PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 08 Οκτώβριος 2010 17:36
Γράφει: Νικόλαος Σεκούρης, Ορθοπαιδικός - Χειρουργός


Τί είναι η σκολίωση;

Κοιτώντας έναν άνθρωπο από πίσω η σπονδυλική του στήλη είναι σχεδόν ίσια. Σε μερικούς ανθρώπους, όμως σχηματίζονται κάποιες καμπύλες. Αυτό ονομάζεται σκολίωση. Η καμπύλη μπορεί να είναι σε ένα μικρό τμήμα ή σε ολόκληρη την σπονδυλική στήλη.

 
Ρομποτική χειρουργική στην αρθροπλαστική του γόνατος PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 23 Σεπτέμβριος 2010 16:35
Γράφει: Αλευρογιάννης Σταύρος, MD, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός


Βασικές αρχές της ρομποτικής χειρουργικής χρησιμοποιούνται σήμερα στην αντικατάσταση του γόνατος από τεχνητή πρόθεση. Η χρήση τελευταίας γενιάς ηλεκτρονικών υπολογιστών με υποστήριξη φορητού Συστήματος Πλοήγησης έχει επιφέρει επανάσταση στην ορθοπαιδική χειρουργική και έχει βελτιώσει θεαματικά τις παρεχόμενες στον ασθενή υπηρεσίες και τα κλινικά αποτελέσματα.

 
Παγωμένος ώμος PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 07 Σεπτέμβριος 2010 01:25
Γράφει: Αλευρογιάννης Σταύρος, MD, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος


Παγωμένος ώμος είναι το κοινό όνομα για μια πάθηση που ονομάζεται συμφυτική θυλακίτις. Χαρακτηρίζεται από απώλεια του εύρους της κίνησης στο ύψος του ώμου. Η προϋπόθεση αυτή έρχεται συχνά χωρίς καμία προειδοποίηση ή σημαντικό τραυματισμό και το χειρότερο γίνεται σταδιακά με το χρόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ζητούν βοήθεια μέχρι ότου χαθεί ικανός βαθμός μυικής ισχύος και εύρους κίνησης που επηρεάζουν την καθημερική δραστηριότητα. Πρώιμη παρέμβαση, ωστόσο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθεί αυτή η παθολογική κατάσταση.

 
Διαγνωστική Ενδοσκόπηση των αρθρώσεων PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Αύγουστος 2010 00:23
Γράφει: Αλευρογιάννης Σταύρος, MD, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος


Η διαφοροδιάγνωση των παθήσεων στην ορθοπαιδική κοινότητα, που οφείλεται στην περιορισμένη ευαισθησία των συμβατικών απεικονιστικών τεχνικών, της ακτινογραφίας ή και της μαγνητικής τομογραφίας, οι οποίες δεν μπορούν να εμφανίσουν με απόλυτη ακρίβεια τη βλάβη στις αρθρώσεις, οδήγησε συχνά σε ακατάλληλες επιλογές θεραπευτικής αγωγής και δημιούργησε ανασφάλεια στη σχέση ιατρού και ασθενούς. Οι σύγχρονοι ορθοπαιδικοί εκμεταλλευόμενοι τη νανοτεχνολογία της ΝΑΣΑ στράφηκαν με απόλυτη επιτυχία στην διαγνωστική ενδοσκόπηση, που σήμερα πραγματοποιείται σε ειδικά εξοπλισμένα ιδιωτικά ιατρεία ή σε εξωτερικές μονάδες νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

 
Αυχενικό Σύνδρομο PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 11 Αύγουστος 2010 23:33
Γράφει: Μοσχοβάκη Αναστασία, Ιατρός Ειδική Παθολόγος


Είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ένα σύνολο εκφυλιστικών αλλαγών στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης που περιλαμβάνουν εκφύλιση των δίσκων της αυχενικής μοίρας, προοδευτική ανάπτυξη οστεοφύτων και συσσώρευση «αλάτων» στον αυχένα.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 4 από 8
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter