Web
Analytics
Χρόνιος Πόνος και Θεραπεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Χρόνιος Πόνος και Θεραπεία

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ (ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΝΟΥ) IASP

Ο πόνος είναι μια δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία η οποία συνοδεύεται από πραγματική ή πιθανή βλάβη ή περιγράφεται ως τέτοια.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ

Ο οξύς πόνος είναι η αίσθηση που ενεργοποιείται από το νευρικό σύστημα όταν στον οργανισμό συμβεί ένας τραυματισμός ή βλάβη ή κάποια νόσος και χρησιμεύει ως προειδοποίηση για την έγκαιρη απομάκρυνση από τον βλαπτικό παράγοντα και τη διερεύνηση της αιτίας του πόνου. Επομένως ο οξύς πόνος είναι χρήσιμος, γιατί αποτελεί το συναγερμό προστασίας του οργανισμού.

Όταν όμως η σειρήνα του συναγερμού συνεχίζει να ηχεί, παύει να είναι χρήσιμη, γίνεται πλέον ενοχλητική και πρέπει να σταματήσει. Ο χρόνιος πόνος λοιπόν είναι συνεχής για εβδομάδες, μήνες, χρόνια και επιμένει πέρα από την πάροδο ικανού χρονικού διαστήματος, που χρειάζεται για την επούλωση μιας βλάβης ή /και τη θεραπεία μιας νόσου. Αποτελεί πλέον ο ίδιος νόσο, που χρειάζεται θεραπεία είτε αιτιολογική, διερευνώντας την αιτία και εφαρμόζοντας κατευθυνόμενη θεραπεία, είτε συμπτωματική όταν δεν αναγνωρίζεται, πάρα τον έλεγχο, σαφής αιτία. Συχνές καταστάσεις χρόνιου πόνου είναι η κεφαλαλγία, η οσφυαλγία, η αρθραλγία,  ο νευροπαθητικός πόνος και ο καρκινικός πόνος.

ΕΙΔΗ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

Οι δυο γενικές κατηγορίες πόνου είναι ο αλγαισθητικός πόνος και ο νευροπαθητικός πόνος

Στον αλγαισθητικό πόνο υπάρχει καταστροφή ή βλάβη ιστών του σώματος εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως ο τραυματισμός, η φλεγμονή, η πίεση, θερμά ή ψυχρά ερεθίσματα. Τα σήματα του πόνου αναγνωρίζονται από υποδοχείς που αντιδρούν στον πόνο – τους επονομαζόμενους αλγοϋποδοχείς (οι οποίοι βρίσκονται στο δέρμα, στα εσωτερικά όργανα κ.λπ.).

Ως νευροπαθητικός πόνος, ορίζεται ο πόνος που προκύπτει από άμεση βλάβη ή νόσο ή δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος. Στο νευροπαθητικό πόνο, η βλάβη των νεύρων προκαλεί την παραγωγή σημάτων πόνου, ακόμα και αν δεν παρατηρείται βλάβη στους ιστούς. Στις αιτίες βλάβης των νεύρων περιλαμβάνονται ο τραυματισμός (τομές των νεύρων ή μακροχρόνια συνεχής πίεση), μεταβολική δυσλειτουργία (π.χ. στο σακχαρώδη διαβήτη), κατάχρηση ουσιών (π.χ. αλκοόλ), λοιμώξεις από ιούς (έρπητα ζωστήρα), ή φλεγμονή. Ο πόνος της μέσης (οσφυαλγία) μπορεί επίσης, να έχει νευροπαθητικούς χαρακτήρες, για παράδειγμα όταν τα νεύρα τραυματίζονται από πίεση ή μετακίνηση δίσκου.

ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Σύμφωνα με την AMERICAN ACADEMY OF PAIN MANAGEMENT, ο πόνος είναι μια σιωπηρή επιδημία στις Η.Π.Α. 50 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από χρόνιο πόνο λόγω νοσημάτων, δυσλειτουργιών και ατυχημάτων. Αν προσθέσουμε και 2 αγαπημένα συγγενικά πρόσωπα σε κάθε έναν από αυτούς, τότε 150 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν. Δηλαδή το 50 % του πληθυσμού των Η.Π.Α.

25 ακόμη εκατομμύρια υποφέρουν από οξύ πόνο που προκλήθηκε μετά από χειρουργική επέμβαση ή ατύχημα. Περίπου 2/3 αυτών των ανθρώπων ζουν με πόνο πάνω από πέντε χρόνια.

Η απώλεια παραγωγικότητας και ημερήσιας δραστηριότητας λόγω πόνου είναι εντυπωσιακή. Σε μια μελέτη του 2000 αναφέρεται ότι 36 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους εξ' αιτίας του πόνου,50 εκατομμύρια χαμένες ημέρες εργασίας ετησίως και 83 εκατομμύρια δήλωσαν ότι ο πόνος επηρέασε σημαντικά τις δραστηριότητές τους.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ο πόνος πλήττει περισσότερους Αμερικανούς από ότι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος μαζί !!!

ΠΑΘΗΣΗ, ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ, ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

 

ΠΑΘΗΣΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

πόνος

76.2 εκατομμύρια άνθρωποι

National Centers for Health Statistics ( 1 )

Σακχαρώδης διαβήτης

23.6  εκατομμύρια διαγνωσμένοι και εκτιμώμενοι μη διαγνωσμένοι

American Diabetes Association ( 2 )

Στεφανιαία νόσος

Έμφραγμα

23.3 εκατομμύρια άνθρωποι

American Heart Association ( 3 )

Καρκίνος

11 εκατομμύρια άνθρωποι

American Cancer Society ( 4 )

 

ΕΠΙΠΟΛΑΣΜΟΣ/ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΥΟΥ ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

  • 20-24% των ανθρώπων με διαβήτη εμφανίζουν επώδυνη διαβητική περιφερική νευροπάθεια.
  • 25-50% των ασθενών ηλικίας >5O με έρπη ζωστήρα αναπτύσσουν μεθερπητική νευραλγία (>3 μήνες μετά την ίαση του εξανθήματος).
  • Ποσοστό 20% εμφανίζει πόνο μετά από μαστεκτομή.
  • Ένα τρίτο των ασθενών με καρκίνο έχει νευροπαθητικό πόνο (μόνο ή μαζί με αλγαισθητικό πόνο).
  • 7-37% των ασθενών με οσφυαλγία μπορεί να εμφανίζουν σχετιζόμενο νευροπαθητικό πόνο.

ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

Εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη υποφέρουν από υποξύ και χρόνιο πόνο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δαπάνη τεράστιων ποσών ετησίως στην υγεία και την αποκατάσταση. Το κόστος του εμμένοντος μη θεραπεύσιμου χρόνιου πόνου έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ωρών εργασίας από τους πάσχοντες, την ελάττωση της αποδοτικότητάς τους και τη μείωση της παραγωγικότητας και των εσόδων. Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες στις ΗΠΑ, η ελαττωμένη παραγωγικότητα εξαιτίας του πόνου κοστίζει στους εργοδότες περίπου 60-100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ο χρόνιος πόνος έχει σοβαρότατη επίδραση στον πάσχοντα και την οικογένειά του. Ο πόνος υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και περιορίζει τη δυνατότητα πνευματικής συγκέντρωσης, άσκησης, δραστηριότητας ατομικής και κοινωνικής αλλά ακόμη και του ύπνου και της ανάπαυσης. Όλα αυτά οδηγούν στο συχνό σημερινό φαινόμενο της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή αντίδραση στο χρόνιο πόνο και το άγχος η πιο συχνή αντίδραση στον οξύ πόνο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Μπορεί λοιπόν κάποιος να συμπεράνει από αυτά τα στατιστικά στοιχεία ότι ο πόνος και η ανεπαρκής αντιμετώπισή του αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας. Το 1999 η AMERICAN PAIN SOCIETY ανακοίνωσε ότι παραπάνω από 4 στου 10 ασθενείς με μέτριο ως σοβαρό πόνο αδυνατούν να βρουν ικανοποιητική ανακούφιση.
Σύμφωνα με το περιοδικό CHRONIC PAIN IN AMERICA οι άνθρωποι με χρόνιο πόνο αντιμετωπίζουν δυσκολίες να βρούνε ιατρούς που να μπορούν να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τον πόνο τους. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι εξειδικευμένοι ιατροί πόνου εξετάζουν τον άρρωστο και σε συνεργασία με ομάδα υποστήριξης αντιμετωπίζουν τον οξύ και χρόνιο πόνο, καλοήθη και κακοήθη, με συνδυασμό φαρμάκων, σύγχρονων επεμβατικών τεχνικών και ψυχολογικής υποστήριξης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

Σύμφωνα με την American Society of Interventional Pain Physicians(ASIPP) η επεμβατική διαχείριση του πόνου περιλαμβάνει τη διάγνωση και θεραπεία διαταραχών σχετικών με τον πόνο.

Οι στόχοι της επεμβατικής διαχείρισης του πόνου είναι να ανακουφίσει, να περιορίσει ή να διαχειριστεί κατάλληλα τον πόνο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς εφαρμόζοντας ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, ειδικά σχεδιασμένες για τη διάγνωση και θεραπεία επώδυνων διαταραχών. Η επεμβατική θεραπεία πόνου βοηθάει επίσης τους πάσχοντες να επιστρέψουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους γρήγορα και χωρίς ισχυρή εξάρτηση από φάρμακα.

Η ειδικότητα της επεμβατικής θεραπείας πόνου είναι από τις πιο ταχεία αναπτυσσόμενες ειδικότητες παγκοσμίως. Ασκείται κυρίως από αναισθησιολόγους και η μοναδική διεθνής διαπίστευση για την ασφαλή και υπεύθυνη άσκηση της δίνεται, κατόπιν εξετάσεων, από το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΝΟΥ (WIP). Ο τίτλος ονομάζεται Fellow Of Interventional Pain Practice (FIPP).

Αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο θεραπείας ανάμεσα στη συντηρητική αντιμετώπιση (φάρμακα, φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία) και τη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων που προκαλούν υποξύ ή χρόνιο πόνο (πχ ισχιαλγία από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου).

Οι επεμβατικές θεραπευτικές τεχνικές εφαρμόζονται στο κρανίο και τη σπονδυλική στήλη, υπο τοπική αναισθησία και ακτινοσκοπική καθοδήγηση, με εξαιρετική ακρίβεια και ασφάλεια

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ:

Α)   Οι στοχευμένες εγχύσεις φαρμάκων  (τοπικά αναισθητικά, κορτικοστεροειδή, αλκοόλη, ιατρικό τσιμέντο) σε περιφερικά νεύρα, νευρικές ρίζες της σπονδυλικής στήλης, σπονδύλους και συμπαθητικά γάγγλια για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους π.χ

  1. διατρηματική οσφυϊκή επισκληρίδιος έγχυση (οσφυοϊσχιαλγία, κήλη δίσκου, φλεγμονή/δυσλειτουργία νευρικής σπονδυλικής ρίζας, μετάσταση σπονδύλου).
  2. νευροπλαστική-συμφυσιόληση με καθετήρα RACZ (οσφυοϊσχιαλγία μετά από χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη (Σ.Σ).
  3. αυχενική και θωρακική επισκληρίδιος έγχυση ( κήλη αυχενικής μοίρας Σ.Σ, θωρακικός πόνος).
  4. αποκλεισμοί νεύρων με χρήση νευροδιεγέρτη (διάγνωση/ θεραπεία περιφερικής νευροπάθειας).
  5. κυφοπλαστική- σπονδυλοπλαστική (οστεοπορωτικό ή μεταστατικό κάταγμα σπονδύλου).

Β)   1. Εφαρμογή ραδιοσυχνότητας RF μέσω βελόνας και ηλεκτροδίου  (ανάπτυξη θερμοκρασίας έως 800 Κελσίου) με σκοπό:

  • την απονεύρωση εκφυλισμένων επώδυνων αρθρώσεων και μεσοσπονδύλιων δίσκων της σπονδυλικής στήλης (χρόνια οσφυαλγία)
  • την απονεύρωση επώδυνων σπλαγχνικών οργάνων της κοιλιάς και της πυέλου, για την αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου.
  • καταστροφή του γαγγλίου του τριδύμου για την ανακούφιση από ανθεκτική στη συντηρητική αντιμετώπιση νευραλγία τριδύμου.

2. Εφαρμογή διακοπτόμενης ραδιοσυχνότητας PRF  (ανάπτυξη θερμοκρασίας έως 420 Κελσίου) με σκοπό την τροποποίηση της μεταφοράς των επώδυνων σημάτων προς το νωτιαίο μυελό. Η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται:

  • σε περιφερικές νευροπάθειες (τραυματισμούς, δυσλειτουργία νεύρων).
  • σε φλεγμονές νευρικών ριζών (χρόνια οσφυοϊσχιαλγία και αυχενοβραχιοναλγία λόγω κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου).
  • σε καταστάσεις άτυπης προσωπαλγίας.
  • σε επώδυνες αρθρώσεις.

Γ)   Θεραπείες νευροτροποποίησης , που περιλαμβάνουν τη διέγερση του νωτιαίου μυελού, την περιφερική νευροδιέγερση και την υπαραχνοειδή συνεχή έγχυση δραστικών φαρμάκων μέσω ειδικών, πλήρως εμφυτευμένων συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας.
Εφαρμόζονται σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς με χρόνιο νευροπαθητικό ή /και σωματικό πόνο, οι οποίοι δεν μπορούν να ανακουφιστούν επαρκώς με φαρμακευτική αγωγή ή με άλλες λιγότερο επεμβατικές μεθόδους.

Παράδειγμα τέτοιων επώδυνων καταστάσεων είναι το σύνδρομο εμμένοντος πόνου μετά από χειρουργική επέμβαση στη μέση, ο ισχαιμικός πόνος άκρων της περιφερικής αγγειοπάθειας, ο νευροπαθητικός πόνος άκρου μετά από ακρωτηριασμό ή τραυματική βλάβη νευρικού πλέγματος, η κεφαλαλγία, ο καρκινικός πόνος, η μεθερπητική νευραλγία, η διαβητική περιφερική νευροπάθεια κ.α

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Για την ανακούφιση των ασθενών με χρόνιο πόνο (νευροπαθητικής ή μη αιτιολογίας) απαιτείται μια πολυπαραγοντική προσέγγιση που παρέχεται στα Ιατρεία Πόνου όπου συνδυάζεται η φαρμακευτική αγωγή, οι παρεμβατικές τεχνικές, η ψυχολογική υποστήριξη, η υποστήριξη της οικογένειας, η φυσικοθεραπεία, ο βελονισμός και όλες οι άλλες τεχνικές που απαιτούνται για την ολιστική και πλήρη αντιμετώπιση του ανθρώπου που πάσχει από χρόνιο πόνο και από τα συνωδά του συμπτώματα.

Η έγκαιρη επίσκεψη στους ειδικούς στην αντιμετώπιση του πόνου, ιατρούς των Ιατρείων Πόνου, εξασφαλίζει τη βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση σε ένα πρόβλημα υγείας που συχνά ταλαιπωρεί τους ασθενείς για πολύ καιρό και που τους οδηγεί από γιατρό σε γιατρό, συχνά χωρίς σημαντικό όφελος .

Απαιτείται ενημέρωση του κοινού, ώστε το μήνυμα της αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου να μεταφερθεί και να διαδοθεί, οδηγώντας στην ανακούφιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής πολλών συνανθρώπων μας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δημήτρης Παπαδόπουλος MD FIPP

Επεμβατικός Ιατρός Πόνου και Σπονδυλικής Στήλης

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.painfree.gr

Τελευταία άρθρα από τον/την Δημήτρης Παπαδόπουλος MD FIPP

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.