Web
Analytics
Ροδάκινο: Θρεπτικό και υγιεινό - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ροδάκινο: Θρεπτικό και υγιεινό

Ακόμα θυμάμαι τη γλυκιά γεύση του χυμού από ροδάκινο που πίναμε στο Δημοτικό σχολείο. Ήταν τον καιρό εκείνο που μας δώριζαν το συμπυκνωμένο χυμό σε μεγάλες, χρυσαφιές κονσέρβες; Το είχαμε συνδέσει από τότε με το κλείσιμο του σχολείου και με την αρχή των διακοπών. Το ροδάκινο συγκαταλέγεται στα φρούτα του καλοκαιριού που με την υπέροχή γεύση και το χυμό του μας ξεδιψάει δίνοντας μας πλήθος βιταμινών και μετάλλων. Είναι ο καρπός της ροδακινιάς που είναι ένα δέντρο πυρηνόκαρπο, φυλλοβόλο και οπωροφόρο. Η ροδακινιά ζει περίπου 30 χρόνια και μετά το τρίτο χρόνο από τη φύτευση της αποδίδει τους καρπούς της. Υπάρχουν αρκετά είδη ροδάκινου που έχουν διαφορές στο σχήμα, στο χρώμα και στη γεύση. Έτσι έχουμε τα νεκταρίνια με τη σκληρή σάρκα, τα λευκόσαρκα ροδάκινα με τη λευκή σάρκα και περισσότερη πικρή γεύση από ότι τα ροδάκινα, τους γιαρμάδες με τη μαλακή πολύ αρωματική σάρκα και τον πυρήνα να αφαιρείται εύκολα και τα ροδάκινα με τους κόκκινους καρπούς, τα σαγκουίνια. Η καταγωγή του είναι από την Άπω Ανατολή όπου θεωρήθηκε σύμβολο μακροζωίας αλλά και γυναικείας γονιμότητας. Η ονομασία του «περσικό μήλο» στα λατινικά γράφεται malum persicum. Το φρούτο έμεινε να λέγεται persicum, ονομασία που συνεχίζεται ως σήμερα (για παράδειγμα στα αγγλικά peach). Η Ιταλία είναι πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ροδάκινων. Η Ελλάδα έχει επίσης πολύ μεγάλη παραγωγή. Η παραγωγή ροδάκινων εμφανίζεται στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1960, οπότε αρχίζουν κατά το 1964 οι συστηματικές εξαγωγές των ελληνικών ροδάκινων κυρίως προς τις χώρες της Ευρώπης με κυριότερη καλλιεργούμενη την ποικιλία.Elberta.

Ανάλυση θρεπτικών συστατικών

  • Ένα μέτριο ροδάκινο των 100 γρ. δίνει 40 θερμίδες.
  • Περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού, φτάνει μάλιστα γύρω στα 85 με 90 γρ. δηλαδή είναι από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό.
  • Περιέχει υδατάνθρακες από τους οποίους αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, 2,1 γρ.
  • Βιταμίνη Α σε ικανοποιητικές ποσότητες (5,1 mcg). Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα του τόση μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α.
  • Από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες η βιταμίνη C περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα (6.1 mg) ενώ οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β απαντούν σε μικρές ποσότητες,
  • Επίσης ένα μέτριο ροδάκινο περιέχει ασβέστιο 8 mgr και σίδηρο 0,09 mgr.
  • Περιέχει κάλιο 194 mgr ενώ νάτριο σε πολύ χαμηλή ποσότητα.
  • Η γλυκιά γεύση του οφείλεται σε σάκχαρα που περιέχει όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Η ξινή γεύση του από την άλλη πλευρά, οφείλεται στην ύπαρξη οξέων κυρίως μηλικό οξύ αλλά και κιτρικό οξύ.
  • Ο φλοιός έχει χρώμα κίτρινο, πορτοκαλί ή κοκκινωπό που οφείλεται στα καροτένια που περιέχει.

Οφέλη για την υγεία:

  • Περιέχει μικρό ποσοστό θερμίδων με αποτέλεσμα η κατανάλωση του να βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
  • Περιέχει αρκετό νερό επομένως βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού
  • Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
  • Περιέχει κάλιο που βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης.
  • Οι καροτινοειδείς ουσίες έχουν αντι-οξειδωτική δράση. Προστατεύουν τα κύτταρα μας από τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και προλαμβάνουν τον καρκίνο. Δηλαδή το ροδάκινο έχει αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.
  • Τα φλαβονοειδή (περιέχει κυρίως προ-ανθοκυανίνες και λευκο-ανθοκυανίνες) προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία ενώ παράλληλα ευνοούν το μαύρισμα.

Πως καταναλώνεται:

Το ροδάκινο διατηρείται για 15 μέρες περίπου στο ψυγείο. Καταναλώνεται ωμό με τη φλούδα, διότι στη φλούδα περιέχονται οι περισσότερες βιταμίνες. Πριν φαγωθεί πλένεται φυσικά πολύ καλά με νερό. Επίσης έχουμε μεγάλη παραγωγή κομπόστας ροδάκινου στην Ελλάδα αλλά και ετοιμάζουμε υπέροχες σπιτικές μαρμελάδες ή σπιτικά γλυκίσματα. Η πηκτίνη που περιέχεται στο ροδάκινο δίνει καλή συνεκτικότητα σε κομπόστες και μαρμελάδες. Ακόμη χρησιμοποιείται στην παρασκευή αναψυκτικών, χυμών και λικέρ.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ευτυχία Γαλανάκου

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος και Χημικός Α.Π.Θ.

Βιογραφικό

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.