Web
Analytics
Ο ζυμομύκητας Κάντιντα οι γνωστές κι άγνωστες πτυχές του - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ο ζυμομύκητας Κάντιντα οι γνωστές κι άγνωστες πτυχές του

Στο εντερικό σύστημα των ανθρώπων εκτός από τα βακτηρίδια, που αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, συνυπάρχουν οι ζυμοκύκητες Candida, με πιο σημαντικό εκπρόσωπο τον Candida albicans. Ο μύκητας αυτός υπάρχει επίσης και σε κάποιους βλεννογόνους, όπως στο λαιμό.

Οι κύριες λειτουργίες του Κάντιντα

Οι ζυμομύκητες τρέφονται με τις σαπισμένες τροφές μέσα στο πεπτικό μας σύστημα, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην κακή πέψη λόγω έλλειψης γαστρικού οξέος. Προλαμβάνουν έτσι τυχόν επιμόλυνση με παθογόνα βακτήρια, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή λοίμωξη. Επίσης απορροφούν τα βαριά μέταλλα. Μετά το θάνατο μας, οι μύκητες αυτοί, αποσυνθέτουν το σώμα.

Το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και η "καλή" χλωρίδα του εντέρου (acidophilus, lactobacillus, clostridium, enterobacter, enterococcus, staphylococcus, bifidobacter) κρατούν τους μύκητες υπό έλεγχο. Όταν αυτοί αυξηθούν καταστρέφουν τα εντερικά τοιχώματα, περνούν στο αίμα και εγκαθίστανται σε άλλους ιστούς.

Από καλοήθεις μύκητες μεταμορφώνονται σε επιθετικό, καταστροφικό παθογόνο και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που είναι γνωστά ως η συστημική καντιντίαση.

Παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση του Κάντιντα

Οι συνθήκες που οδηγούν στην αύξηση του πληθυσμού των μυκήτων είναι η:

  • Μακρυπρόθεσμη ή επαναλαμβανόμενη χρήση αντιβιοτικών, κορτιζόνης, και/ή αντισυλληπτικών φαρμάκων.
  • Διατροφή πλούσια σε κατεργασμένα σάκχαρα, τα οποία αποτελούν τροφή για τους μύκητες.
  • Ανοσοκαταστολή από φάρμακα ή κατάχρηση αλκοόλης, πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος, μεταμόσχευση οργάνων ή χημειοθεραπεία.
  • Εγκυμοσύνη, που προδιαθέτει στην αύξηση των μυκήτων λόγω αλλαγής της ορμονικής ισορροπίας και του pH του οργανισμού (το αλκαλικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερο φιλικό προς τους μύκητες).

Παράγοντες που συνηγορούν στην αύξηση των μυκήτων είναι η χαμηλή οξύτητα του στομάχου, η οποία οδηγεί στην ελλιπή πέψη των τροφών και η δυσκοιλιότητα, που οδηγεί σε παρατεταμένη κατακράτηση των κοπράνων στο έντερο. Άλλοι παράγοντες είναι οι τροφικές δυσανεξίες και οι μολυσματικές ασθένειες του εντέρου καθώς και η επίδραση της αρνητικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πάνω στο σώμα, που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η καντιντίαση αναγνωρίζεται από τους ιατρούς μόνο όταν έχει ορατά περιορισμένα συμπτώματα, όπως π.χ. η κολπική ή η στοματική μυκητίαση. Η θεραπεία στοχεύει στην καταπολέμηση αυτών των διαταραχών χωρίς να αναγνωρίζεται η σοβαρότερη, αλλά κρυφή, γενικευμένη λοίμωξη.

Κλινικά συμπτώματα καντιντίασης

Τα συμπτώματα της γενικευμένης καντιντίασης διαφέρουν από άτομο σε άτομο, όπως και η έντασή τους. Tα κύρια συμπτώματα είναι: χρόνια κόπωση, ειδικά μετά από φαγητό, επιθυμία για ψωμοειδή και ζάχαρη (οι μύκητες τρέφονται με ζάχαρη), κατάθλιψη, ακραίες εναλλαγές διάθεσης, οργή/θυμός, ειδικά μετά την κατανάλωση γλυκών, αίσθημα "μέθης" μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες (η αλκοόλη παράγεται ως μεταβολικό απόβλητο από τους μύκητες), υπογλυκαιμία, υπερπαραγωγή βλέννας στο λαιμό, τη μύτη και τους πνεύμονες, χρόνιες δερματικές μυκητιάσεις ή κολπικό/στοματικό εξάνθημα, διάρροια, φαγούρα στον πρωκτό ή τα γεννητικά όργανα, αιμορροΐδες, κράμπες, βραχυπρόσθετη απώλεια μνήμης, μετεωρισμός ή αέρια μετά το φαγητό, θυρεοειδίτιδα, έκζεμα, ακμή, άφθες και πιτυρίδα.

Επιπλέον συχνά συμπτώματα είναι το λεμφοίδημα, το δύσκολο εμμηνορρυσικό σύνδρομο, η νυχτερινή εφίδρωση, ο πόνος στο στήθος ή στις αρθρώσεις, η απώλεια μνήμης, ο αποσυντονισμός, η θολή όραση, οι έντονοι ασταθείς πονοκέφαλοι, οι ζαλάδες, η αϋπνία, οι κρίσεις φτερνίσματος και οι αυξανόμενες τροφικές αλλεργίες. Ο ασθενής γίνεται πολύ ευαίσθητος στο υγρό, μουχλιασμένο περιβάλλον και στα αρώματα, στις κολόνιες και στον καπνό. Επειδή οι μύκητες candida μπορούν να διαπεράσουν το ουροποιητικό σύστημα μπορεί να προκληθεί οξεία νεφρίτιδα, κυστίτιδα και προστατίτιδα.

Τεστ εξακρίβωσης ενδεχόμενης μυκητίασης εντέρου

Ετοιμάστε ένα διάφανο ποτήρι νερό και ακουμπήστε το κοντά σας πριν πάτε για ύπνο. Μόλις σηκωθείτε το πρωί και πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο (π.χ. βούρτσισμα δοντιών, πρωινό) μαζέψτε σάλιο και φτύστε στο ποτήρι με το νερό. Αφήστε το για μισή ώρα και μετά κοιτάξτε το προσεκτικά. Αν δείτε το σάλιο απλά να επιπλέει στην επιφάνεια τότε δεν έχετε μυκητίαση. Αν πάλι δείτε «κλωστούλες» να αιωρούνται από το σάλιο προς τα κάτω ή διαπιστώσετε ότι το νερό στο ποτήρι έχει γίνει θολό ή ότι το σάλιο έχει βυθιστεί μέσα στο ποτήρι, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε καντιντίαση.

 

Πηγή: Holistic Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κασσάνδρα Μουγιάκου

Ιατρός - Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.bicom.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.