Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Άρθρα Εναλλακτικές θεραπείες Βοτανοθεραπεία - Φυτοθεραπεία Τζίντζερ (πιπερόριζα): Ένα εκπληκτικό τονωτικό και θεραπευτικό βότανο
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Τζίντζερ (πιπερόριζα): Ένα εκπληκτικό τονωτικό και θεραπευτικό βότανο PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 29 Νοέμβριος 2016 23:37

Γράφει: Paul Fassa, Σύμβουλος υγείας

 

Η ρίζα τζίντζερ (πιπερόριζα ή ginger) είναι κάτι περισσότερο από ένα πικάντικο μπαχαρικό, που χρησιμοποιείται στην μαγειρική. Είναι ένα γενικό τονωτικό και ειδικό φαρμακευτικό βότανο.

Το τζίντζερ στην πραγματικότητα είναι η  ρίζα του φυτού Zingiber officinale, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το turmeric και το κάρδαμο. Η κινέζικη και Αγιουρβεδική ιατρική έχει χρησιμοποιήσει το τζίντζερ για αιώνες. Σήμερα η γενική ιατρική χρησιμοποιεί διάφορα εκχυλίσματα τζίντζερ για σημαντικά προβλήματα υγείας.

Το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα όπως η κολίτιδα ή μικρότερα όπως η «ασθένεια κινήσεων» (motion sickness). Διεγείρει την καλή πέψη. Βοηθά στην ανακούφιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, στον περιορισμό της βλέννας και βοηθάει τους ασθματικούς. Διάφορα εκχυλίσματα τζίντζερ έχουν αποδειχτεί ότι βελτιώνουν την καρδιακή υγεία και την κυκλοφορία του αίματος.

Το τζίντζερ σκοτώνει τα ένζυμα 5-LO, χωρίς τα οποία τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη πεθαίνουν μέσα σε λίγες ώρες. Έχει αποδειχτεί ότι ένα συστατικό του τζίντζερ έχει την ικανότητα να επιβραδύνει ή να σταματάει μερικούς τύπους μεταστατικών καρκίνων (εξάπλωση καρκινικών κυττάρων).

Μερικοί ογκολόγοι χρησιμοποιούν επιπρόσθετα εκχυλίσματα τζίντζερ με τις τοξικές θεραπείες τους και με αυτό τον τρόπο μειώνουν την διάρκεια του πόνου των ασθενών από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.

Είναι επίσης ένα άριστο φυσικό αντιφλεγμονώδες. Οι περισσότεροι φυσιοπαθητικοί ακόμη και γιατροί, συλλέγουν πληροφορίες ότι οι καθημερινή κατανάλωση του τζίντζερ, βοηθάει στην καθημερινή ανακούφιση του πόνου από την αρθρίτιδα καθώς επίσης και σε άλλους χρόνιους πόνους. Ακόμη και η φλεγμονή του εγκεφάλου, μερικές φορές αντιμετωπίζεται ή αμβλύνεται με το τζίντζερ.

Μία ιατρική έκθεση υποστηρίζει ότι το τζίντζερ έχει παρόμοια δράση με την ιβουπροφαίνη στην ανακούφιση της αρθριτικής φλεγμονής. Αλλά η ιβουπροφαίνη είναι ένα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ), με πολλές επιβλαβείς μακροπρόθεσμες παρενέργειες, που επηρεάζουν τα νεφρά, το συκώτι και τα έντερα ενώ βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Λόγω της ανησυχίας σχετικά με την αύξηση του πυρηνικού νέφους και της ακτινοβολίας από την Φουκοσίμα, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι το τζίντζερ που καταναλώνετε σε ημερήσια βάση, προσφέρει σημαντική προστασία από την ακτινοβολία.

Είναι λογικό να χρησιμοποιείται ένα φυσικό, λιγότερο ακριβό αντιφλεγμονώδες, που αποτελεί επίσης ένα ενισχυτικό, τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος σε ημερήσια βάση για τους χρόνιους πόνους, όπως είναι το τζίντζερ.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ

Δεδομένου ότι τα εκχυλίσματα τζίντζερ έχουν τόσες πολλές ισχυρές ιατρικές εφαρμογές, η καθημερινή ή συχνή χρήση της ρίζας του τζίντζερ, θα παρέχει σίγουρα σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Είναι πιο βολικό να έχετε κάψουλες τζίντζερ σε σκόνη. Ο καλύτερος τρόπος όμως για να το χρησιμοποιήσετε είναι η παρασκευή χυμού ή τσαγιού από φρέσκα ρίζα τζίντζερ. Η ρίζα όταν την αγοράσετε πρέπει να είναι τραγανή, λεία, χωρίς υγρασία.και ρυτίδες.

Μία παραδοσιακή μέθοδος είναι να αποφλοιώσετε την ρίζα, στην συνέχεια να κόψετε μερικές μακριές, λεπτές φέτες που μπορούν να τοποθετηθούν σε μια κατσαρόλα με νερό. Όσο περισσότερες φέτες τόσο καλύτερα. Αν δεν το θέλετε πολύ δυνατό το τσάι, προσθέστε και άλλο νερό. Προσοχή όμως να μην το αραιώσετε πολύ, γιατί τότε το τσάι θα χάσει τα ευεργετικά του οφέλη.

Μόλις πάρει βράσει το νερό, χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε για περίπου μισή ώρα. Το νερό με το τζίντζερ μπορούν να παραμείνουν ανέπαφα, όλη την νύχτα στην κατσαρόλα, για επιπλέον εμποτισμό.

Στην συνέχεια πιείτε ένα φλιτζάνι, το υπόλοιπο όμως βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο στο ψυγείο.

Αν το τσάι είναι πολύ δυνατό τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν ένα συμπύκνωμα. Δηλαδή κάθε φορά που θέλετε να πιείτε, βάζετε λίγη ποσότητα σε ένα φλιτζάνι και προσθέσετε ζεστό νερό. Για καλύτερη γεύση, αν θέλετε προσθέστε λίγο ακατέργαστο μέλι.

Αν έχετε αποχυμωτή χαμηλών στροφών μπορείτε να κάνετε χυμό από ένα μικρό (δύο ίντσες μακρύ), φρέσκο, αποφλοιωμένο κομμάτι μιας παχιάς ρίζας τζίντζερ και να το προσθέσετε στο χυμό που σας αρέσει να πίνετε.

Αν φτιάχνετε κεφίρ νερού, μπορείτε να προσθέσετε μία ή δύο κουταλιές της σούπας από αυτό το παχύρευστο χυμό τζίντζερ στην διαδικασία ζύμωσης, για κάθε πίντα (pinta μονάδα μέτρησης όγκου: 1 πίντα=558 ml) κεφίρ νερού που παρασκευάζετε.

 

Paul Fassa
Σύμβουλος υγείας

www.naturalnews.com

 

Μεταφρασμένο από το dromostherapeia.gr

 
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

Newsletter



Eγγραφείτε στο newsletter