Web
Analytics
Ayurveda: Πώς να αντιμετωπίσω την υπέρταση; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ayurveda: Πώς να αντιμετωπίσω την υπέρταση;

O όρος είναι περιγραφικός: υπέρ-ταση είναι η ασθένεια της υπερβολής – της υπερβολικής πίεσης που οφείλεται σε υπερφόρτωση του οργανισμού με ουσίες που αδυνατεί να διαχειριστεί ή/και με υπέρογκες υποχρεώσεις και ευθύνες, σε υπερχείλιση άγχους και έντονων αρνητικών συναισθημάτων (θυμού, πανικού, κ.α.).

Πρόκειται για μια κατάσταση διασαλευμένης ισορροπίας νου-σώματος που, ωστόσο, με τις κατάλληλες τεχνικές και μέσα, μπορεί να βρεθεί ξανά στο σημείο που στην Αγιουρβέδα ονομάζεται sattva και αντιστοιχεί σε μια αρμονική εξίσωση: γαλήνιο πνεύμα – βέλτιστη φυσική κατάσταση.

Ορισμένα ζωτικής δύναμης εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να θέσεις υπό έλεγχο το στρες και την τοξική επιβάρυνση του οργανισμού και να επανέλθεις σε κατάσταση λειτουργικής ηρεμίας είναι τα ακόλουθα:

Διατροφικοί σύμμαχοι

Η στρατηγική για την αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι διπλή: αφενός μεταβολή της αναλογίας ζωικών τροφών με προϊόντα του φυτικού βασιλείου, αφετέρου εξισορρόπηση του αντενδεικνυόμενου νατρίου με τρόφιμα πλούσια σε ποτάσιο (κάλιο). Κατανάλωσε λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα φυτικών ινών και φυτοθρεπτικών συστατικών, όπως το σπανάκι, τα παντζάρια, οι πιπεριές και τα κρεμμύδια και, αντί για αλάτι, δοκίμασε να νοστιμίσεις το φαγητό με βότανα και μπαχαρικά: ρίγανη και θυμάρι, κύμινο και πάπρικα. Στο πρωινό ή για σνακ προτίμησε πλούσια σε κάλιο φρούτα – είτε φρέσκα (π.χ. μπανάνες) είτε αποξηραμένα (σταφίδες, χουρμάδες και ξερά βερίκοκα).

Αφεψήματα που ωφελούν

Παραμέρισε τα ροφήματα με καφεΐνη και προτίμησε ξεχωριστά και γευστικά αφεψήματα από βότανα και ρίζες, όπως ο κρόκος και το τζίντζερ – επίσης εξαιρετικές πηγές καλίου. Στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης μπορεί να συμβάλλει και το αφέψημα από αποξηραμένα άνθη ιβίσκου. Παρασκευάζεται εύκολα ρίχνοντας 2 κουταλάκια του γλυκού σε μια μικρή τσαγέρα με βραστό νερό και αφήνοντάς τα για περίπου 20 λεπτά πριν τα σουρώσεις και απολαύσεις ένα υπέροχο ρόφημα, με την προσθήκη μελιού ή κανέλας.

Προσαρμογόνα συμπληρώματα

Η ροδόχρους ροδιόλα (rhodiola rosea) είναι ένα ανθοφόρο φυτό που μπορεί να μοιάζει ντελικάτο, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα υπερόπλο της φύσης στην καταπολέμηση του άγχους που συχνά ευθύνεται για την υπέρταση και πάντως την επιδεινώνει. Όπως η ίδια αντέχει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες (φύεται στη Σιβηρία και στα βουνά της Βόρειας Ευρώπης), έτσι και η ευεργετική δράση της προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες του οργανισμού και τον βοηθά να ανταπεξέλθει σε απαιτητικές καταστάσεις: στα άτομα που υποφέρουν από υπέρταση ενεργεί καταπραϋντικά, μειώνοντας το στρες. Συμβουλεύσου το γιατρό/βοτανοθεραπευτή σου σχετικά με τη μορφή πρόσληψής της (σε κάψουλες, σκόνη ή βάμμα) και για την κατάλληλη για σένα δοσολογία.

Γιόγκα για αποφόρτιση

Η καλύτερη άσκηση για να ρίξεις την πίεση είναι … η τέλεια ακινησία, ή αλλιώς, στη γλώσσα της γιόγκα, η στάση της savasana. Για την εκτέλεσή της χρειάζεται απλά να παραμείνεις ξαπλωμένος σε ύπτια θέση, με τα χέρια χαλαρά παράλληλα με τον κορμό, τις παλάμες ανοιγμένες προς τα πάνω και τα πόδια επίσης ελαφρά ανοιχτά. Μια στάση απόλυτης άνεσης στη διάρκεια της οποίας το μυαλό καλείται να παραδώσει τα ηνία – να αποσυνδεθεί από το περιβάλλον και να αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις σκέψεις. Λίγα μόλις λεπτά την ημέρα σε αυτή τη στάση αρκούν για να βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για την ηρεμία και τη χαλάρωση. Να θυμάσαι ότι «σχεδόν τα πάντα ξαναπαίρνουν μπρος αν τα αποσυνδέσεις για λίγα λεπτά - ακόμα κι εσύ».

Ασκήσεις αναπνοής

Ένας άλλος τρόπος να ρίξεις την αδρεναλίνη που ανεβάζει την πίεση και να καταστείλεις την εγκεφαλική υπερδιέγερση είναι μέσα από την ελεγχόμενη αναπνοή – μια τεχνική που στην ορολογία της γιόγκα αποκαλείται pranayama. Καθημερινά και όποτε αισθάνεσαι την πίεση να συσσωρεύεται, δοκίμασε την ακόλουθη άσκηση: κάθισε αναπαυτικά κάπου ήσυχα με τις παλάμες στους μηρούς σου και χαλάρωσε. Ανέπνευσε από τη μύτη, αφήνοντας τον αέρα να βγει απαλά από τα χείλη. Περίμενε την επόμενη εισπνοή να έρθει από μόνη της. Επανέλαβε το ζευγάρι των εισπνοών – εκπνοών πέντε ή έξι φορές. Σταμάτα ένα λεπτό και αναλογίσου πώς η αναπνοή σου συνεχίζει, φυσικά και αβίαστα. Επανέλαβε άλλες πέντε ή έξι φορές.

Εξωτερική φροντίδα

Η Αγιουρβέδα διαθέτει μια διαχρονική θεραπεία για την αντιμετώπιση του στρες και των συνοδών αυτού νοσημάτων, όπως η υπέρταση: η shirodhara είναι μια άκρως ηρεμιστική εμπειρία στη διάρκεια της οποίας ένα ρυάκι χλιαρού ελαίου χύνεται από ένα χάλκινο δοχείο που κρέμεται πάνω στο, ξαπλωμένο ύπτια, άτομο, στο μέτωπό του - συγκεκριμένα, στο σημείο ανάμεσα στα φρύδια όπου βρίσκεται το ενεργειακό κέντρο της διαίσθησης (το λεγόμενο «τρίτο μάτι»). Η διαρκής και σταθερή ροή του λαδιού για διάστημα μισής ή μιας ώρας επιδρά καίρια στο νευρικό σύστημα, το οποίο βοηθά να περιέλθει σε μια κατάσταση γαλήνης και ηρεμίας ο καρδιακός παλμός επιβραδύνεται και η αρτηριακή πίεση πέφτει.

Όπως με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η αντιμετώπιση της υπέρτασης έχει, πρώτα και πάνω απ’ όλα, να κάνει με το μέτρο. Υιοθετώντας συνήθειες και τακτικές που αποκαθιστούν την ισορροπία στη διατροφή και στη διαχείριση εξωτερικών παραγόντων που ανεβάζουν την πίεση, θα καταφέρεις να τη δαμάσεις και να την κρατάς υπό έλεγχο.

 

Συγγραφέας: Ελένη Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.