Η δράση του ήλιου στο δέρμα, η πρόληψη και η φροντίδα μετά
Γράφει: Δήμητρα Τσαντίδου, Αισθητικός
Το ηλιακό φως αποτελεί μια σημαντική πηγή ενέργειας και ζωής για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Η δράση του πολλαπλή τόσο στις βιολογικές διαδικασίες του οργανισμού, όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Η συνεχής, αλόγιστη, όμως, έκθεση επιφέρει άμεσα, αλλά και σε βάθος χρόνου, αθροιστικές αλλοιώσεις και μια «προσωρινή» εικόνα, η οποία χρήζει μέτριας ή πιο σοβαρής αντιμετώπισης. Τόσο η πρόληψη, όσο και η φροντίδα του δέρματος όσον αφορά στην καθυστέρηση της γήρανσής του παίζουν σημαντικό ρόλο.
Τα οφέλη του ήλιου στο δέρμα
Η μέτρια έκθεση στον ήλιο έχει ευεργετικές συνέπειες στο δέρμα:
- Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στο χόριο, αυξάνοντας την οξυγόνωση και τη θρέψη στα κύτταρα.
- Ενεργοποιεί την προβιταμίνη 7-δεϋδροχοληστερόλη που βρίσκεται στην επιδερμίδα και τη μετατρέπει σε βιταμίνη D3 .
- Αυξάνει την παραγωγή της μελανίνης στην οποία οφείλεται το μαύρισμα της επιδερμίδας, δηλαδή η φυσική της προστασία έναντι της ακτινοβολίας.
- Προκαλεί πάχυνση της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας - το δέρμα γίνεται πιο ανθεκτικό.
- Δρα ευεργετικά σε ορισμένες δερματικές ασθένειες, όπως η ψωρίαση.
- Μειώνει την ευαισθησία σε διάφορες δερματικές μολύνσεις, λόγω της ξήρανσης του δέρματος. Ο βαθμός ωφελιμότητας της έκθεσης του σώματος στον ήλιο εξαρτάται απ’ τη διάρκεια και τη συχνότητα της έκθεσης, την ένταση του ηλιακού φωτός και την ευαισθησία του ατόμου. Ωστόσο, η αντοχή του δέρματος στις εξωτερικές επιθέσεις ποικίλλει ανάλογα με το πάχος του, την απόχρωσή του, την κατάσταση της υγείας του και το χρώμα του δέρματος, το οποίο εξαρτάται από τη φυλή, την πυκνότητα της μελανίνης, την αιμάτωση και την ποσότητα του υποδόριου λίπους.
O ήλιος αλλιώς…
Η αλόγιστη ηλιακή ή τεχνητή έκθεση προκαλεί βιοχημικές και δομικές αλλαγές (βλάβες) στο δέρμα λόγω της UV ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία UVA διεισδύει στις εσωτερικές στιβάδες της επιδερμίδας και προξενεί συσσωρευτικά στο χρόνο οξειδωτικές αλλοιώσεις στους ιστούς με τη δημιουργία ελευθέρων ριζών. Είναι κυρίως υπεύθυνη για τη φωτογήρανση του δέρματος, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βιολογική γήρανσή του. Η UVB διεισδύει και προκαλεί οξείδωση, ερυθρότητα και βλάβες στο DNA. Σε αυτή οφείλεται το κοκκίνισμα και το κάψιμο της επιδερμίδας μετά από μεγάλη έκθεση σε έντονη ηλιοφάνεια.
Χαρακτηριστικά φωτογηρασμένου δέρματος
Η συνεχής και αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ή στην τεχνητή ακτινοβολία (solarium) τους θερμούς μήνες προκαλεί γενικά βλάβες στους ιστούς, ξηρότητα, τραχύτητα, λέπτυνση, αποδόμηση του κολλαγόνου, καταστροφή των τριχοειδών αγγείων και δημιουργία πανάδων και ρυτίδων, δίνοντας στο δέρμα μια γερασμένη, ευαίσθητη και ταλαιπωρημένη εικόνα, η οποία ενισχύεται με το χρόνο. Ένα φωτογηρασμένο δέρμα εμφανίζεται ξηρό και τραχύ με μελαγχρωματικές βλάβες (φακίδες, κηλίδες, πανάδες), χάνει την ελαστικότητά του, παρουσιάζει ευρυαγγείες, λεπτές γραμμές και βαθιές ρυτίδες, ανίκανο να συγκρατήσει τα αποθέματα νερού για ενυδάτωση. Ένα ηλιοκαμμένο ή/ηλιακά εγκαυματικό δέρμα εμφανίζει τοπικά ή ολικά έντονη ερυθρότητα, ευαισθησία, οίδημα, κνησμό, δερματικές φυσαλίδες, εξανθήματα, και απολέπιση.
Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες εμφανίζουν πιο έντονα τα σημάδια της φωτογήρανσης, ενώ τα σκούρα δέρματα περιορίζονται στην εμφάνιση ρυτίδων και θαμπής όψης. Οι αλλοιώσεις εμφανίζονται συνήθως στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, όπως ο λαιμός, το πρόσωπο, ο αυχένας και τα άκρα (όταν δεν πρόκειται για ολική έκθεση). Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αποτελεί την αιτία για την εμφάνιση δερματοπαθειών και δερματικού καρκίνου.
Αναστρέψτε τις ηλιακές βλάβες
- Πίνετε αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Θα βοηθήσει στην αναπλήρωση της απώλειας των υγρών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στον οργανισμό και στο δέρμα.
- Κάντε απολέπιση μία φορά την εβδομάδα για να απομακρύνετε την ταλαιπωρημένη όψη της επιδερμίδας. Για το σώμα, εκτός από scrub, χρησιμοποιήστε ένα τρίχινο φυσικό σφουγγάρι για να ενεργοποιήσετε παράλληλα και τη λεμφική κυκλοφορία.
- Χρησιμοποιείτε απαλά, ενυδατικά καθαριστικά.
- Ενισχύστε το δέρμα σας με λιπίδια, ενυδατικούς και αντιοξειδωτικούς παράγοντες, βιταμίνες και αμινοξέα, π.χ. εκχύλισμα αλόης ή αγγουριού, έλαιο καλέντουλας, βιταμίνες Α, C, E και L-αργινίνη. Η εσωτερική λήψη β-καροτενίου και μελατονίνης διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης, ενώ οι βιταμίνες C, E, το λυκοπένιο, οι ισοφλαβόνες και οι πολυφαινόλες προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση.
- Φροντίστε ιδιαίτερα το πρόσωπο. Εφαρμόζετε 2 φορές την ημέρα ενυδατικό ορό, ενυδατική-αναπλαστική κρέμα και αντιηλιακό το πρωί. Χρησιμοποιείτε συχνά ενυδατικό σπρέι μέσα στη μέρα. Μπορείτε επίσης πριν κοιμηθείτε, να εφαρμόσετε μια κρεμώδη leaveon μάσκα μέχρι το πρωί. Συστατικά για ενυδάτωση και αντιγήρανση: αλόη, υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη C & E, προβιοτικά, αζελαϊκό οξύ, νιασιναμίδη, ρετινόλη, ήπια απολεπιστικά οξέα (ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές των ειδικών).
- Φροντίστε τα μάτια σας. Εφαρμόζετε ορό, κρέμα ή τζελ και προστατέψτε τα με σκούρα γυαλιά ηλίου.
- Κάντε συχνά ενυδατικές μάσκες, κρεμώδεις ή εμποτισμένα φύλλα.
- Εντείνετε τις επισκέψεις σας στο ινστιτούτο, αλλά και στο δερματολόγο, προκειμένου να προλάβετε τις οξειδωτικές βλάβες και να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο και υγιές.
- Φροντίστε και τα μαλλιά σας. Χρησιμοποιήστε απαλά σαμπουάν και μάσκες με θρεπτικά συστατικά και επενδύστε σε θεραπείες στο κομμωτήριο.
- Κάντε κρύα ντους που θα μειώσουν τη θερμοκρασία στο δέρμα.
- Εντάξτε στη διατροφή σας αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, ω3 λιπαρά οξέα κ.α. για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες προκαλούν βλάβες στο δέρμα και των φλεγμονών. Η βιταμίνη Α (αυγά, ψάρια, τυριά) προάγει την ελαστικότητα της επιδερμίδας, η βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, καρποί) θεωρείται αντιγηραντική, ενώ η βιταμίνη C (φρούτα, λαχανικά) προστατεύει από τις πανάδες, αυξάνει το κολλαγόνο και βοηθά στη συγκράτηση της υγρασίας.
- Αποφύγετε την άσκοπη έκθεση στον ήλιο κατά το διάστημα 11.00-16.00.
- Προστατευθείτε με γυαλιά, καπέλο και με ελαφριά ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν το σώμα με πυκνή ύφανση και εφαρμόστε αντιηλιακό 20’ πριν εκτεθείτε. Ανανεώνετε συχνά, ιδιαίτερα στην παραλία/πισίνα.
Δήμητρα Τσαντίδου
Αισθητικός
www.bee-elixir.com

Holistic Life
Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής.
Ιστότοπος: https://www.holisticlife.grΤελευταία άρθρα από τον/την Holistic Life
- Νικήστε τις κρίσεις πανικού
- Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, ιδίως στα έφηβα κορίτσια
- Χιλιάδες αγωγές κατά του Zantac Ισχυρίζονται ότι προκαλεί 9 μορφές καρκίνου
- Αρχίζουμε να «αφήνουμε» και την δημιουργία φαρμάκων στην Τεχνητή Νοημοσύνη;
- Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, ιδίως στα έφηβα κορίτσια