Γυναίκα που γεννήθηκε χωρίς μήτρα είναι έγκυος 2 χρόνια μετά από σπάνια μεταμόσχευση
Η Kayla Edwards, 27 ετών, γεννήθηκε χωρίς μήτρα λόγω συγγενών παραμορφώσεων, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μήτρας και 2 χρόνια μετά είναι έγκυος.
Στην ηλικία των 16 ετών διαγνώστηκε με μια σπάνια συγγενή δυσπλασία (σύνδρομο Rokitansky ή MRKH) που σημαίνει ότι γεννήθηκε χωρίς αναπαραγωγικό σύστημα και επομένως δεν μπορούσε να κυοφορήσει.
Το 2017, υποβλήθηκε σε σπάνια ιατρική επέμβαση στο Ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Baylor στο Ντάλας του Τέξας, καθώς έλαβε νέα μήτρα από δότρια.
Οι γιατροί, 3 μήνες μετά την μεταμόσχευση, μετέφεραν το πρώτο έμβρυο στην μήτρα αλλά χωρίς επιτυχία. Ακολούθησαν άλλες δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες.
Τον Ιανουάριο του 2019, μετέφεραν το τέταρτο έμβρυο όπου η Edwards έμεινε έγκυος και περιμένει ένα κοριτσάκι τον Οκτώβριο.
Μέχρι σήμερα 5 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης και της Edwards, είναι έγκυες μετά την μεταμόσχευση και 2 έχουν γεννήσει.
Η τεχνική έχει πραγματοποιηθεί επίσης στην Σουηδία, Κίνα, Γερμανία και Τουρκία.
Η διαδικασία της μεταμόσχευσης και της εξωσωματικής γονιμοποίησης κοστίζει περίπου 50.000 ευρώ ή σχεδόν 58.000 δολάρια, σύμφωνα με μαρτυρία γυναίκας που έκανε την μεταμόσχευση με δότρια την δίδυμη αδερφή της.
Το σύνδρομο Rokitansky ή MRKH (Mayer Rokitansky Küster Hauser), πλήττει μία στις 4.5000 γυναίκες που γεννιούνται παγκοσμίως.
Στο σύνδρομο Rokitansky, ο κόλπος και η μήτρα είτε είναι υποαναπτυγμένες, είτε δεν υπάρχουν καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες με MRKH θα έχουν ωοθήκες που λειτουργούν κανονικά και μια φυσιολογική εφηβεία, αλλά θα εμφανίσουν αμηνόρροια και αδυναμία σύλληψης.
Συντακτική ομάδα
Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr
Τελευταία άρθρα από τον/την Συντακτική ομάδα
- Βαρύ τίμημα από τα πολεμικα τραύματα πληρώνει η Ελλάδα παρότι δεν βρίσκεται σε πόλεμο
- Νέα μέθοδος αντιμετωπίζει ριζικά τη χρόνια ρινόρροια
- Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η COVID-19
- Αυχεναλγία και οσφυαλγία σε νέους αθλητές
- 9 συμβουλές που κάνουν τις δουλειές του σπιτιού πολύ πιο εύκολες στα άτομα με ρευματικό νόσημα