Μόνιμη τεχνητή καρδιά σε 15χρονο
Μια μόνιμη τεχνητή καρδιά κτυπά σ' ένα αγόρι 15 ετών προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στην επιστημονική κοινότητα που πραγματοποίησε την πρωτοποριακή επέμβαση, για πρώτη φορά, παγκοσμίως σε έφηβο ασθενή.
Το 15χρονο αγόρι (τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα) θα έχει για τα επόμενα 20-25 χρόνια μια φυσιολογική ζωή, ανακοίνωσαν οι θεράποντες ιατροί του από την Ιταλία.
Το εγχείρημα, που πραγματοποιήθηκε από καρδιοχειρουργική ομάδα στο νοσοκομείο Παίδων «Bambino Gesu» (Θείο Βρέφος) στη Ρώμη, αποτελεί μοναδικό γεγονός, καθώς το μόσχευμα δεν είναι προσωρινό, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά μόνιμο.
Ο έφηβος ασθενής έπασχε από μυϊκή δυστροφία «Duchenne», μια γενετική διαταραχή που προκαλεί αδυναμία των μυών και καθιστούσε αδύνατη μια μακρά αναμονή για ανθρώπινο μόσχευμα.
Το 15χρονο αγόρι υπεβλήθη στην επέμβαση την Πέμπτη και η ασθένειά του ήταν σε προχωρημένο στάδιο.
«Ηταν ετοιμοθάνατος όταν αποφασίσαμε να του εμφυτεύσουμε μόνιμη τεχνητή καρδιά», επισημαίνουν οι θεράποντες ιατροί του.
Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας και παιδοκαρδιοχειρουργός, Αντόνιο Αμόντεο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της επέμβασης, ότι ο νεαρός ασθενής είναι καλά στην υγεία του.
Θα παραμείνει, ωστόσο, για τουλάχιστον ακόμα μία εβδομάδα στη μονάδα εντατικής θεραπείας για να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.
Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», μετά το πέρας της επέμβασης, ο ασθενής είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη μητέρα του και οι πρώτες κουβέντες που της είπε ήταν: «Δεν μπορώ να σου μιλήσω γιατί πλένω τα δόντια μου»... Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προσωρινή μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς χρησιμοποιείται εν γένει για να υποβοηθηθούν οι ασθενείς που βρίσκονται εν αναμονή συμβατού καρδιακού μοσχεύματος.
Αυτή τη φορά όμως οι Ρωμαίοι καρδιοχειρουργοί επέλεξαν να μεταμοσχεύσουν μια μόνιμη τεχνητή καρδιακή βαλβίδα λόγω της προχωρημένης κατάστασης της πάθησής του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από έναν χρόνο, ο 13χρονος Αντριου Εϊμς έγινε ο νεαρότερος, παγκοσμίως, ασθενής που υποβλήθηκε σε επέμβαση προσωρινής τεχνητής καρδιάς, στο νοσοκομείο Freeman στις ΗΠΑ.
Καρδιά με μπαταρία
«Η λειτουργία της συσκευής θυμίζει κινητό τηλέφωνο»
Η μόνιμη τεχνητή καρδιά που εμφυτεύθηκε στον 15χρονο ασθενή τελειοποιήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες. Λειτουργεί με μπαταρία, ζυγίζει 400 γραμμάρια και έχει μέγεθος τέσσερα εκατοστά.
Η συσκευή είναι τοποθετημένη στην αριστερή κοιλία και συνδέεται με την ανιούσα αορτή.
Πρόκειται για μια ηλεκτρική υδραυλική αντλία που τοποθετείται εξολοκλήρου μέσα στον θώρακα, προς αποφυγήν ενδεχόμενης λοίμωξης, εξηγούν οι Ιταλοί επιστήμονες από το Νοσοκομείο Παίδων «Θείο Βρέφος».
«Η συσκευή φορτίζεται μέσω βύσματος που τοποθετείται πίσω από το αριστερό αυτί του ασθενούς και είναι συνδεδεμένη με μπαταρία, η οποία ενσωματώνεται στη ζώνη του ασθενούς.
Η λειτουργία της θυμίζει κινητό τηλέφωνο», υποστηρίζει ο επικεφαλής γιατρός, καθηγητής Αντόνιο Αμόντεο.
Η πρωτοποριακή επέμβαση, στην οποία συμμετείχε εννεαμελής ιατρική ομάδα, διήρκεσε δέκα ώρες.
Περίπου 400 ενήλικες έχουν υποβληθεί παγκοσμίως σε εμφύτευση μόνιμης τεχνητής καρδιάς.
Μίνα Αγγελίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πηγή: www.ethnos.gr

Συντακτική ομάδα
Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr
Τελευταία άρθρα από τον/την Συντακτική ομάδα
- Αλματώδης αύξηση στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης στην τρίτη ηλικία
- Νυχτερινή Παλμική Οξυμετρία διαγνώσκει Αποφρακτικής Υπνική Άπνοια
- Αποτελεσματικά αντιμετωπίζεται πλέον η «νόσος» των μουσικών
- Τεχνητός δίσκος δίνει λύση στην αυχενική δισκοκήλη
- Νέα εποχή στην Ακτινοθεραπεία και τη Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική με την τεχνολογία Surface Guided Radiation Therapy (SGRT)