Web
Analytics
Τα αντικαταθλιπτικά μειώνουν την ερωτική επιθυμία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα αντικαταθλιπτικά μειώνουν την ερωτική επιθυμία

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το 58% με 70% των ατόμων που λαμβάνουν επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), παρουσιάζουν μειωμένη ερωτική επιθυμία ή άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Τα SSRIs αποτελούν τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά που καταπολεμούν τα συμπτώματα, καθώς επιτρέπουν να υπάρχει περισσότερη διαθέσιμη σεροτονίνη στον εγκέφαλο.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τα αντικαταθλιπτικά έχουν αυτή την αρνητική επίδραση, αλλά μερικές μελέτες δείχνουν ότι περισσότερη σεροτονίνη σημαίνει και λιγότερη ντοπαμίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην λίμπιντο.

Πιθανόν,  άλλα είδη αντικαταθλιπτικών να επηρεάζουν λιγότερο την λίμπιντο, αλλά ένας ανησυχητικός αριθμός Αμερικανών ανδρών και γυναικών δηλώνουν ότι οι γιατροί δεν ανέφεραν καν ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ερωτική τους ζωή, σύμφωνα με την μελέτη της Single Care.

Η κατάθλιψη και η μειωμένη ερωτική επιθυμία είναι στενά συνδεδεμένες και δυσκολεύει τους γιατρούς να προσδιορίσουν αν η πάθηση ή τα φάρμακα προκαλούν τα σεξουαλικά προβλήματα.

Περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ υποφέρουν από κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένου του 21% των γυναικών, που αναφέρουν στον γιατρό μειωμένη ερωτική επιθυμία.

Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν συμπτώματα όπως η κόπωση, η θλίψη, η μειωμένη ερωτική επιθυμία αλλά σε μερικές περιπτώσεις την τελευταία μπορεί να την επιδεινώσει.

Σύμφωνα με την μελέτη τα περισσότερα άτομα από τα οποία λάμβαναν SSRIs και είχαν εμφανίσει μειωμένη ερωτική επιθυμία, γνώριζαν την πιθανότητα ότι μπορούσε να συμβεί.

Μόλις το 12,4% δήλωσαν ότι δεν είχαν ιδέα ότι η φαρμακευτική αγωγή ενδέχεται να αλλάξει την ερωτική επιθυμία.

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να είναι ενημερωμένοι για την επίδραση των SSRIs, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα να μιλάνε στους γιατρούς, σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής της φαρμακευτικής αγωγής ή και του τρόπου ζωής ώστε να επανέλθει η ερωτική τους επιθυμία.

Σχεδόν οι μισές γυναίκες και το 30% των ανδρών που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι οι γιατροί δεν τους ενημέρωσαν για την πιθανότητα σεξουαλικών επιδράσεων των φαρμάκων.

Στην περίπτωση των ανδρών, οι γιατροί ήταν πιο πιθανό να εκλάβουν σοβαρά τις ανησυχίες τους σε σύγκριση με αυτών των γυναικών.

Οι γυναίκες μπορούσαν να αισθανθούν πιο πολύ την επίδραση των SSRIs ,σε σύγκριση με τους άνδρες, και κυρίως στον ερωτικό τομέα.

Το 73% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν λιγότερη επιθυμία για σεξ ενώ λάμβαναν SSRIs, σε σύγκριση με πριν τα φάρμακα. Επίσης, ήταν πιο πιθανό να μην έχουν καθόλου επιθυμία για σεξ, να μην έχουν οργασμό και να ερεθίζονται δύσκολα σε σύγκριση με τους άνδρες.

Πάνω από το 40% των γυναικών και σχεδόν το 35% των ανδρών, δήλωσαν ότι έχασαν εντελώς την επιθυμία να κάνουν σεξ.

 Για το 60% των γυναικών και το 54% των ανδρών τα  SSRIs έβλαψαν συνολικά την σεξουαλική τους ζωή.

Το 30% των γυναικών είχαν απομακρυνθεί από τον σύντροφό τους, ενώ το 26% των ανδρών δήλωσε ότι η σχέση τους είχε πληγεί.

Όταν ρωτήθηκαν τι έκαναν για να αντιμετωπίσουν τις σεξουαλικές παρενέργειες, η πιο κοινή απάντηση ήταν «τίποτα».

Οι μισές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα  δεν προσπάθησαν να αλλάξουν φαρμακευτική αγωγή ή τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών παιχνιδιών, του προγραμματισμού του σεξ ή επιλογές που δόθηκαν στην έρευνα.

Σχεδόν όλοι οι άνδρες διάλεξαν να το αντιμετωπίσουν αλλά όχι ιατρικά.

Πάνω από το 10% των ανδρών και των γυναικών άρχισαν να προγραμματίζουν το σεξ, ενώ το 9% των ανδρών και το 17,5% των γυναικών δοκίμασαν σεξουαλικά παιχνίδια.

Επιπλέον, το 2,6% των γυναικών και το 5,7% των ανδρών άλλαξαν ερωτικό σύντροφο.

Η πλειοψηφία των ασθενών- είτε παντρεμένοι, σε σχέση, μόνοι ή διαζευγμένοι-μίλησαν για την δυσκολία που αντιμετωπίζουν στους συντρόφους τους, ενώ λάμβαναν αντικαταθλιπτικά.

Όσοι δεν μιλούσαν στους αγαπημένους τους, το 41,2% των ανδρών και πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών, δήλωσαν ότι απέφευγαν γιατί ντρεπόντουσαν για το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρόλο που τα αντικαταθλιπτικά βλάπτουν την σεξουαλική ζωή, συγχρόνως είναι αποτελεσματικά.

Πως πρέπει να το αντιμετωπίσετε

Σε πολλές περιπτώσεις η μείωση της δόσης μπορεί να μειώσει ή και να εξαλείψει τις σεξουαλικές παρενέργειες των SSRI, χωρίς να ζημιώσει την ψυχική υγεία.

Μπορείτε να λάβετε μη SSRI αντικαταθλιπτικά, που γενικά έχουν λιγότερες σεξουαλικές παρενέργειες και μερικά βελτιώνουν την σεξουαλική επιθυμία.

Αυτά τα λιγότερο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα δρουν όχι μόνο στα επίπεδα της σεροτονίνης αλλά της ντοπαμίνη και της νορεπινεφρίνης - άλλα βασικά νευροχημικά για τη διάθεση - όπως τα Cymbalta, Effexor και Wellbutrin, καθώς και οι τετρακυκλικές, τρικυκλικές και αναστολείς της ΜΑΟ.

Εκτός από την λήψη φαρμάκων, να ασκείστε περισσότερο, να μιλάτε σε ειδικό και να κάνετε αλλαγές με τον σύντροφό σας στην σεξουαλική σας ζωή.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι επικοινωνούσαν τόσο με τους γιατρούς όσο και με τον σύντροφό τους, μπόρεσαν να προχωρήσουν καλύτερα στην εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ της σεξουαλική τους ζωή και της ψυχική τους υγεία.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.