Web
Analytics
Αντιμετωπίστε το πόνο στη μέση και στο γλουτό με Shiatsu - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αντιμετωπίστε το πόνο στη μέση και στο γλουτό με Shiatsu

Γράφει: Γιάννα Αθανασοπoύλου, Shiatsu, Βελονισμός, Ρεφλεξολογία

 

Εάν σε πονάει η μέση σου, ο γλουτός ή ο πόνος αντανακλά στο πόδι, τότε μην παραμελείς αυτά τα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να δώσεις σημασία στο μήνυμα που σου δίνει το σώμα σου και να ασχοληθείς μαζί του.

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσω σύντομα τις διάφορες αιτίες για τους πόνους της μέσης και της ευρύτερης περιοχής που ονομάζονται συνήθως οσφυαλγία ή ισχιαλγία και θα σου δείξω πως μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου μέσα από την τέχνη του Σιάτσου και της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, με φυσικές τεχνικές ως άμεση ανακούφιση αλλά και πρόληψη.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το τι είναι το Σιάτσου μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μου.

Πόνος στη μέση και απο τι προκαλείται;

Καλό είναι όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο πόνος στη μέση είναι από τις πιο συχνές αιτίες που κάποιος έρχεται για συνεδρία Σιάτσου. Θεωρώ ότι είναι μία από τις πιο επιβαρυντικές ενοχλήσεις που σε μερικούς ανθρώπους φτάνει στο σημείο να γίνονται μη λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους μέχρι και να τους ακινητοποιήσει στο κρεβάτι για κάποιο διάστημα.

Οι αιτίες αυτής της δυσλειτουργίας ποικίλουν:

  • τραυματισμός
  • έντονη καταπόνηση από άσκηση ή εργασία ή από κάτι βαρύ που σήκωσε ο παθών, παρόμοια κατάσταση με τον τραυματισμό
  • κακοποίηση της σπονδυλικής στήλη από λάθος στάση, λάθος τρόπο ζωής, έλλειψη άσκησης, κ.α.
  • εισβολή κρύου στη μέση, τη λεκάνη ή τις πατούσες, π.χ. κάθισμα σε κρύα επιφάνεια, παραμονή με βρεγμένο μαγιό, περπάτημα ξυπόλητος σε κρύο έδαφος
  • συσσώρευση υγρασίας στα έντερα που προκαλεί φούσκωμα και αντανακλά πόνο στη μέση, π.χ. ευερέθιστο έντερο
  • ως σύμπτωμα προεμμηνορυσιακού συνδρόμου
  • συναισθηματικοί παράγοντες, κυρίως φόβος που προκαλεί την αίσθηση ότι “κόβομαι στη μέση”

Το σώμα μας μιλάει

Το σώμα μας είναι σοφό, έτσι ένας πόνος στη μέση συχνά εμφανίζεται για να μας συνδέσει με το σώμα και να του δώσουμε προσοχή.

Οπότε όταν ο πόνος στη μέση μας εμποδίζει να κάνουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα (λουμπάγκο), τότε το σώμα μας ζητάει να σταματήσουμε αυτό που κάνουμε και να σκεφτούμε μήπως χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι στο τρόπο ζωής μας.

Αντίστοιχα στην ισχιαλγία όταν ο πόνος χτυπάει στο πόδι και μας εμποδίζει να περπατήσουμε, τότε ίσως να σκεφτούμε εάν προχωράμε στο σωστό δρόμο ή πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση.

Πιο σημαντική η Πρόληψη

Υπάρχουν εύκολοι τρόποι να προφυλάξουμε τη μέση, τη λεκάνη και το ιερό οστό από καταπόνηση και τραυματισμούς. 

  1. Προσέχουμε την στάση του σώματός μας
    Όταν εργαζόμαστε, όταν καθόμαστε και όταν σκύβουμε προσέχουμε την στάση μας. Είναι γνωστό ότι καλό είναι να είμαστε ευθυτενής και όχι καμπουριασμένοι, αλλά είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε διαλείμματα με διατάσεις κατά τη διάρκεια πολύωρης ορθοστασίας ή καθιστικής εργασίας.

Ας μην ξεχνάμε:

  • Όταν σκύβουμε για να σηκώσουμε βάρος ή για να πιάσουμε κάτι από κάτω, το κάνουμε με λυγισμένα γόνατα.
  • Όταν σηκώνουμε βάρος έχουμε λυγισμένα γόνατα και βάζουμε δύναμη στα πόδια και όχι στη μέση για να σηκωθούμε.
  • Επίσης όταν αφήνουμε το βάρος στο πάτωμα, πρώτα λυγίζουμε τα γόνατα και κατεβαίνουμε με βαθύ κάθισμα.
  • Όταν είμαστε σε ορθοστασία, μια εύκολη τεχνική για να προστατεύουμε τη μέση μας είναι η εξής:
    • Λυγίζουμε ελαφρά τα γόνατα, ρουφάμε ήπια την κοιλιά προς τα μέσα, αφήνοντας τον κόκκυγα να βουλιάζει προς τη γη – αυτή τη στάση χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε Qi Gong, μια ήπια θεραπευτική τεχνική ασκήσεων από την Κίνα.
      Μπορείς να κάνεις μαζί μου μια απλή άσκηση Qi Gong στο κανάλι μου.
  1. Κάνουμε διατάσεις της Σπονδυλικής στήλης & ενδυνάμωση.
    Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία της σπονδυλικής μας στήλης και την προφύλαξη από τραυματισμούς να κάνουμε καθημερινά διατάσεις, αλλά και να ενδυναμώνουμε τον κορμό και την κοιλιά ώστε να στηρίζουν σωστά τη μέση.
    Μπορείς να δεις τις διατάσεις της σπονδυλικής στήλης για ευθυγράμμιση και ανακούφιση από πόνους της μέσης στο άρθρο μου.
  2. Προφυλάσσουμε την μέση και την κοιλιά από το κρύο
    Ειδικά αν έχεις ευαισθησία στη μέση, φόρεσε ένα εφαρμοστό μακρύ φανελάκι ή μπλουζάκι μέσα από τα ρούχα σου.
    Βάζουμε θερμοφόρα κάθε βράδυ στη μέση και την κοιλιά, ειδικά τις κρύες ημέρες του χρόνου.
  3. Διατροφή. Εάν παρατηρείς ότι ο πόνος στη μέση, ή τη λεκάνη συνδέεται με φουσκώματα στο έντερο, ή με προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, τότε αυτές τις ημέρες: απέφυγε αλεύρι, ζάχαρη και γαλακτοκομικά, ώστε να μειώσεις την υγρασία στον οργανισμό. Η υγρασία δημιουργεί φουσκώματα και βαρος στην κοιλιά και στα έντερα, που συχνά  επιβαρύνουν την μέση.

Τι κάνω όταν πονάω;

Κάποιες φορές όμως δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας όπως θα θέλαμε και τότε μπορεί να ξεκινήσει το σώμα να μας μιλάει, προκαλώντας την προσοχή μας με ένα πόνο.

Είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε το σώμα αμέσως μόλις μας δώσει το πρώτο μήνυμα του πόνου στη μέση και οπουδήποτε αλλού στο σώμα.

Όταν είναι ακόμα νωρίς, μπορούμε να ανακουφίσουμε τον πόνο και να τον εμποδίσουμε να εξελιχθεί.

  1. Σταματάω
    Όσες περισσότερες δραστηριότητες μπορώ και ξαναθυμάμαι τι κάνω προληπτικά για να φροντίσω τη μέση μου. Διάβασε πιο πάνω στην πρόληψη.
  2. Διατάσεις
    Κάνω 3 φορές την ημέρα τις διατάσεις ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης. Όταν υπάρχει πόνος αποφεύγω τη σανίδα και τους κοιλιακούς.
  3. Θεραπευτική ζέστη
    Βάζω συχνά μέσα στην ημέρα βαλσαμόλαδο, αντιφλεγμονώδες και θερμό βότανο και μετά θερμοφόρα στη μέση και στην κοιλιά, έτσι θερμαίνω αρκετά την περιοχή των Νεφρών και της κοιλιάς και ανακουφίζω από τον πόνο.
    Χρησιμοποιώ τη μόξα– θεραπευτικό πούρο βοτάνων, σε διάφορα σημεία της κοιλιάς και της μέσης και σε κάποια σημεία του Σιάτσου που βοηθούν στα προβλήματα στη μέση. Δες πιο κάτω τα σημεία.
    Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την Μόξα στο άρθρο μου, όπου θα βρεις και ένα βίντεο πως να την χρησιμοποιήσεις.
  4. Πιέσεις Σιάτσου. Οι πιέσεις που χρησιμοποιούμε στο Σιάτσου είναι ήπιες, δεν χρησιμοποιούμε δύναμη αλλά το βάρος του σώματός μας, είμαστε συνδεδεμένοι με το σώμα του /της θεραπευόμενου/ης και αφουγκραζόμαστε τις αντιδράσεις του/της. Η συνεδρία περιλαμβάνει διάγνωση και εργασία σε όλο το σώμα και όχι μόνο στα συγκεκριμένα σημεία ενόχλησης ή πόνου, αφού το Σιάτσου είναι μια Ολιστική Θεραπευτική Τέχνη. Υπάρχουν όμως κάποια συγκεκριμένα σημεία που προτείνω για τον πόνο της μέσης (οσφυαλγία) και για την ισχιαλγία, τα οποία μπορείς να ενεργοποιήσεις μόνος/η σου, είτε με ήπια πίεση, όπως κάνουμε στο Σιάτσου, είτε με τη μόξα. Πιέζουμε ήπια το κάθε σημείο μέχρι να ενεργοποιηθεί, περίπου 1-3’ το καθένα ενώ συγχρόνως κλείνουμε τα μάτια και παίρνουμε βαθιές, ήρεμες, αργές, αναπνοές. Τα σημεία είναι αμφίπλευρα.

Σε όλη την περιοχή της μέσης έως το ιερό οστό και τους γλουτούς. Ξεκίνησε από την περιοχή των Νεφρών, αριστερά και δεξιά από την σπονδυλική στήλη, όπως φαίνεται στην φωτογραφία και συνέχισε σε όλη την περιοχή μέχρι το ιερό οστό και τους γλουτούς.

Στην περιοχή της κοιλιάς κάτω από τον αφαλό μέχρι το ηβικό οστό. Αυτή η περιοχή ονομάζεται Dan Tien στα κινέζικα και θεωρείται το κέντρο της δύναμής μας από τους θεραπευτές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής αλλά και δασκάλους Qi Gong, Tai Chi, Kung Fu.

Σημείο Παχύ Έντερο 4. Ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα, πιέζουμε σε ευαίσθητο σημείο προς τον δείκτη.
Παυσίπονο και ηρεμιστικό σημείο (απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη)

Σημείο Στομάχι 36. 4 δάκτυλα κάτω από τα ματάκια στη βάση της επιγονατίδας και εξωτερικά από το οστό της κνήμης, εκεί που ακουμπάει το μικρό δαχτυλάκι στη θέση που βλέπουμε στη φωτογραφία. Τονώνει όλο τον οργανισμό για να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε δυσλειτουργία.

Σημείο Ουροδόχος Κύστη 62. Στην περιοχή των έξω σφυρών (αστραγάλων). Ανακουφίζει από πόνους σε όλη την σπονδυλική στήλη.

Σημείο Νεφρά 3. Στην περιοχή ανάμεσα από τον έσω σφυρό (αστράγαλο) και τον αχίλλειο τένοντα,. Ανακουφίζει από πόνους στη μέση και τονώνει τα Νεφρά.

Όλες οι παραπάνω συμβουλές και τεχνικές είναι φυσικές και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Οι ασκούντες στο Σιάτσου αντιμετωπίζουμε συχνά με πολύ καλά αποτελέσματα, θεραπευόμενους με πόνο στη μέση στο ιερό οστό και στους γλουτούς.

Στο Σιάτσου όπως και σε όλες τις ολιστικές θεραπείες βλέπουμε τον κάθε άνθρωπο ως μοναδικό με τα δικά του συμπτώματα και τη δική του μοναδική ιδιοσυγκρασία, οπότε και χρησιμοποιούμε διαφορετική εξειδικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.

 

Γιάννα Αθανασοπούλου, Shiatsu, Βελονισμός, Ρεφλεξολογία

http://shiatsugr.gr/

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΤΑΪ - Ευεξία και Απελευθέρωση

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.