Web
Analytics
Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική: Σύνδρομο Δυσλειτουργίας της Κροταφογναθικής Άρθρωσης - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική: Σύνδρομο Δυσλειτουργίας της Κροταφογναθικής Άρθρωσης

Τρίζετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου; Οι μύες της γνάθου σας πονούν κατά τη μάσηση; Δεν καταπίνετε σωστά  Το στόμα σας δεν ανοίγει αρκετά ώστε να τρέφεστε με ευκολία, έχετε βουητά ή πόνους στα αφτιά και αδυναμία εστίαση των ματιών σας; Τότε ίσως πάσχετε από το Σύνδρομο Δυσλειτουργίας της Κροταφογναθικής Άρθρωσης (ΣΔΚΓΑ)

 

Η κάτω γνάθος είναι ένα κινητό οστό που ενώνεται με το κρανίο μέσω της κροταφογναθικής άρθρωσης. Τέσσερις ομάδες μυών αναρτούν την κάτω γνάθο από το κρανίο – οι μασητήρες, οι κροταφικοί, οι έξω πτερυγοειδείς και οι έσω πτερυγοειδείς. Η μάσηση και η κατάποση ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο. Η μάσηση και η κατάποση είναι οι κύριες λειτουργίες που γίνονται με τη βοήθεια της κάτω γνάθου.
Η μη «σωστή συνεργασία» ή «συντονισμός» μεταξύ των κινήσεων της γνάθου και του εγκεφάλου γεννάει μια διαρκή λειτουργία των μυών της κάτω γνάθου που ονομάζεται ΣΔΚΓΑ. Το ΣΔΚΓΑ αν και προσβάλλει κυρίως τους μύες της κάτω γνάθου μπορεί να επεκταθεί προκαλώντας δυσλειτουργία των μυών του προσώπου, του αυχένα και της κεφαλής. Οι μύες των ώμων, του βραχίονα και της θωρακικής μοίρας μπορούν να προσβληθούν από αυτή τη δυσλειτουργία επίσης.

Η δυσλειτουργία γίνεται συνήθως αντιληπτή από τον ασθενή γιατί νιώθει ένα είδος κράμπας (πιάσιμο) στους παραπάνω μύες, που συνοδεύεται από διαφόρων ειδών πόνους (οι ασθενείς αναφέρουν τον πόνο σαν κάψιμο, τσίμπημα, αίσθηση μουδιάσματος κλπ, κάτι που εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου).
Ο πόνος και το «πιάσιμο» μπορεί να αφορά μία ή περισσότερες ομάδες μυών. Η μυϊκή αυτή δυσλειτουργία συνοδεύεται συνήθως από συμπτώματα όπως:

  1. τρίξιμο των δοντιών στη διάρκεια του ύπνου,
  2. πόνους στους μύες και τα δόντια κατά τη μάσηση,
  3. δυσκολία ανοίγματος του στόματος,
  4. δυσκολία στην κατάποση των τροφών με αίσθημα πνιγμού κατά τη διάρκεια της κατάποσης,
  5. βουητά ή πόνοι στα αφτιά,
  6. δυσκολία στην εστίαση των ματιών, διπλωπία.

Αυτή η δύσκολη στη διάγνωσή της δυσλειτουργία εμφανίζεται σε όλο και περισσότερα άτομα και διαταράσσει αρνητικά την ψυχοσωματική τους υγεία και την ποιότητα της ζωής τους. Τις πιο πολλές φορές είναι μηχανικής αιτιολογίας, οφείλεται δηλαδή σε μια κακά ρυθμισμένη οδοντιατρική εργασία. Σφραγίσματα και γέφυρες που δεν ρυθμίζονται σωστά, αλλά και μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες που δεν έχουν φτιαχτεί ώστε να είναι σε αρμονία με το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορούν να είναι οι αιτίες της ΣΔΚΓΑ. Τραυματισμοί ή εξαρθρώσεις των γνάθων, εξαγωγές σωφρονιστήρων οδόντων ή εκ γενετής δυσαρμονία στην αρχιτεκτονική των δοντιών – γνάθων μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ΣΔΚΓΑ.

Από ότι πάντως φαίνεται, όσο πιο ευαίσθητος είναι ο ψυχισμός, κάποιου ατόμου, τόσο πιο δυσάρεστα βιώνει την εκδήλωση του ΣΔΚΓΑ.

Θα δώσουμε ένα κλινικό παράδειγμα ΣΔΚΓΑ, ώστε να γίνει κατανοητός ο τρόπος της θεραπευτικής αντιμετώπισης:

Ασθενής 40 ετών, ψυχίατρος, ήρθε στο ιατρείο μου παραπονούμενος ότι τρίζει τόσο πολύ τα δόντια της τη νύχτα που ο σύζυγός της δεν μπορεί να κοιμηθεί. Της λείπουν εδώ και 3 χρόνια όλα τα πίσω δόντια της άνω γνάθου και θέλει να τοποθετήσουμε 3 οδοντιατρικά εμφυτεύματα από κάθε πλευρά ώστε να μπορεί να μασάει ξανά. Όλοι οι συνάδελφοι εμφυτευματολόγοι που είχε απευθυνθεί της είχαν συστήσει να τοποθετήσει 6 εμφυτεύματα για την αποκατάσταση των χαμένων δοντιών. Της είχαν όμως υπογραμμίσει ότι το πρόβλημα τριξίματος των δοντιών ήταν ψυχοσωματικό και έτσι έπρεπε στην υπόλοιπη ζωή της να ζει με ένα νάρθηκα από σιλικόνη τοποθετημένο στην άνω γνάθο για να προφυλάσσει τα παραμένοντα δόντια και τα εμφυτεύματα από το υπερβολικό τρίξιμο των δοντιών. Καθώς ήταν όμως η ίδια ψυχίατρος ήξερε ότι ήταν μεν σε μόνιμη ένταση, αλλά δεν πίστευε ότι το πρόβλημα τριξίματος των δοντιών της οφειλόταν μόνο στη νευρικότητά της. Δεν ήθελε να ζει την υπόλοιπη ζωή της με ένα νάρθηκα τοποθετημένο στη γνάθο της. Ένιωθε σαν να ήταν ανάπηρη.

Μετά την λεπτομερή λήψη οδοντιατρικού και ομοιοπαθητικού ιστορικού και την κλινική εξέταση των μυών του στοματογναθικού συστήματος του αυχένα και του κρανίου, διαπίστωσα ότι η δυσλειτουργία των μυών της γνάθου της ήταν κυρίως μηχανικής αιτιολογίας και οφειλόταν στο χάσιμο των άνω πίσω δοντιών που είχε σαν συνέπεια η γνάθος της να μην κλείνει σε σταθερά θέση.

Κατασκευάσαμε λοιπόν προσωρινές οδοντιατρικές εργασίες ώστε η ασθενής να μπορεί να κλείσει τα δόντια της στη σωστή θέση. Η παθολογία του τριξίματος υποχώρησε κατά 80%. Η ασθενής έτριζε τα δόντια της μόνο λίγο όταν ήταν σε περιόδους έντονου στρες λόγω φόρτου εργασίας. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο magnesia carbonica έλυσε εντελώς το πρόβλημα. Και σε αυτή την περίπτωση συνδυάστηκε με επιτυχία η μηχανική αποκατάσταση της λειτουργίας της γνάθου και η εξισορρόπηση της ψυχοσωματικής υγείας της ασθενούς με τη βοήθεια της ομοιοπαθητικής ώστε να επιτευχθεί 100% θεραπεία της μυϊκής της δυσλειτουργίας. Η τοποθέτηση νέων δοντιών πάνω στα έξι οδοντιατρικά εμφυτεύματα της άνω γνάθου έγινε 2 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας. Κανένα μέσο όπως π.χ. νάρθηκα σύγκλισης δεν συνταγογραφήθηκε ποτέ ξανά.

Συμπέρασμα:

Το σύνδρομο δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής άρθρωσης (ΣΔΚΓΑ) είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που εκδηλώνεται με σύσπαση και πόνο των μυών της γνάθου. Ο πόνος και η σύσπαση μπορεί να επεκταθούν και στους μύες του αυχένα, του προσώπου, των ώμων, του λαιμού και του θώρακα.

Η ψυχοχωματική υγεία των ασθενών με ΣΔΚΓΑ είναι συνήθως διαταραγμένη. Τα αίτια είναι όπως είδαμε κυρίως μηχανικά και λιγότερο ψυχοσωματικά. Με τη σωστή οδοντιατρική θεραπεία μπορούμε να απαλλάξουμε τον ασθενή από το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματός του που είναι συνήθως μηχανικής αιτιολογίας. Η ολιστική – ομοιοπαθητική αντιμετώπιση του ΣΔΚΓΑ μπορεί να δώσει στον ασθενή μας τα δυνατότητα να θεραπευτεί πλήρως.

 

Πηγή: Holistic Life, τεύχος 42

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μηνάς Ρηγάτος

Χειρουργός οδοντίατρος, Ειδ.Ομοιοπαθητικός
Εμφυτευματολόγος, Περιοδοντολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.homeodentist.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.