Web
Analytics
14 σημάδια ότι έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

14 σημάδια ότι έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται άφθονα στο ανθρώπινο σώμα και χρησιμοποιείται σε πάνω από 300 βιοχημικές αντιδράσεις.

Δυστυχώς,  σήμερα η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι  πολύ συχνό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον νευροχειρουργό Norman Shealy, MD, PhD, σχεδόν κάθε γνωστή πάθηση είναι συνδεδεμένη με την ανεπάρκεια μαγνησίου.

Παρακάτω αναφέρονται 14 σημάδια που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου.

1. Κακή γνωστική λειτουργία

Αν παρουσιάζετε συχνά ομίχλη εγκεφάλου, κακή συγκέντρωση ή έχετε μόνιμα θέματα με την μνήμη σας, ενδέχεται να έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου.

Οι ενδοκυτταρικές δομές, που ονομάζονται μιτοχόνδρια, είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ενέργειας του σώματος.

Ο εγκέφαλος των ανδρών  περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση μιτοχονδρίων (τα θηλυκά έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ωοθήκες τους).

Τα μιτοχόνδρια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το μαγνήσιο για την παραγωγή ενέργειας, επομένως μια ανεπάρκεια μπορεί να παρεμποδίσει σημαντικά την απόδοση του εγκεφάλου.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι η συμπλήρωση μαγνησίου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη.

2. Πονοκέφαλοι και χρόνιες ημικρανίες

Έχει βρεθεί ότι οι πάσχοντες με χρόνιες ημικρανίες έχουν συχνά χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου στο σώμα τους.

Το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή λειτουργία των νεύρων. Επιπλέον, παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της παραγωγής των νευροδιαβιβαστών, που επίσης επηρεάζει τις ημικρανίες.

Η συμπλήρωση μαγνησίου όταν λαμβάνεται σε τακτική βάση έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τόσο την συχνότητα όσο και την ένταση των πονοκεφάλων της ημικρανίας.

Επιπλέον, το μαγνήσιο έχει αποδειχτεί ότι έχει την ίδια επίδραση και στους απλούς πονοκεφάλους, που δεν προκαλούν ημικρανία.

Το μαγνήσιο βοηθάει στις παραπάνω περιπτώσεις, λόγω της ικανότητάς του να ρυθμίζει την ισορροπία του ασβεστίου στα νευρικά κύτταρα.

Το υπερβολικό ασβέστιο μπορεί να οδηγήσει σε εξωτοτοξικές επιδράσεις (βλάβη ή καταστροφή των νευρικών κυττάρων), όπου τα εγκεφαλικά κύτταρα έχουν υπερδιεργεθεί και αυτό αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στην δημιουργία πονοκεφάλων και ημικρανίας.

3. Δυσκοιλιότητα και Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS)

Αν τα κόπρανα είναι πολύ σκληρά, μετακινούνται πιο αργά στο παχύ έντερο και εμφανίζεται δυσκοιλιότητα.

Η σωστή πρόσληψη μαγνησίου μαλακώνει τα κόπρανα, καθώς συγκρατεί περισσότερο νερό στο έντερο, υποστηρίζοντας την υγιή αποβολή τους.

Επιπλέον, το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων στο έντερο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ανεπάρκεια μαγνησίου συχνά οδηγεί σε δυσκοιλιότητα.

Για τον ίδιο λόγο, το μαγνήσιο μπορεί να ανακουφίσει από την δυσφορία και τις κοιλιακές κράμπες λόγω του IBS ή άλλων παρόμοιων παθήσεων

4. Κόπωση

Το μαγνήσιο εμπλέκεται και στην παραγωγή ενέργειας.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το μαγνήσιο για την παραγωγή ενέργειας.

Η μιτοχονδριακή λειτουργία καθορίζει κατά κύριο λόγο τα ενεργειακά  επίπεδα.

Επιπλέον, το μαγνήσιο υποστηρίζει τα επινεφρίδια, τα οποία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας.

Επειδή το μαγνήσιο εμπλέκεται σε τόσες πολλές ενζυματικές διεργασίες στο σώμα, η ανεπάρκειά του καθιστά δύσκολο να εκτελεστούν πάνω από 300 βιοχημικές αντιδράσεις. Αυτό δρα ως χρόνιος στρεσογόνος παράγοντας στο σώμα και εξαντλεί την ενέργειά!

Αν είστε συνεχώς κουρασμένοι, πιθανόν να έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου και η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να βελτιώσει δραματικά τα ενεργειακά σας επίπεδα.

5. Αϋπνία

Η αϋπνία είναι μια από τις παθήσεις, που βελτιώνεται με την συμπλήρωση μαγνησίου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μαγνήσιο εμπλέκεται στην παραγωγή του GABA στον εγκέφαλο.

Το GABA γνωστό ως ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής, χημική ουσία που προάγει την χαλάρωση.

Αν δεν έχετε αρκετό μαγνήσιο για να παράγετε επαρκείς ποσότητες GABA, πιθανόν να μην κοιμάστε καλά.

Αν και υπάρχουν άλλα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην παραγωγή του GABA, το μαγνήσιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας,  που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του ύπνου σας.

6. Μυϊκοί σπασμοί και κράμπες

Επειδή το μαγνήσιο είναι τόσο σημαντικό για τη σωστή μετάδοση των νεύρων, δεν αποτελεί έκπληξη ότι παίζει επίσης αναγκαίο ρόλο στη συστολή των μυών.

Όταν το μαγνήσιο εξαντληθεί, οι μυϊκές συσπάσεις μπορεί να γίνουν αδύναμες και ασυντόνιστες, οδηγώντας σε ακούσιους σπασμούς και επώδυνες κράμπες.

Αυτό αποτελεί ένα από τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου.

Οι σπασμοί εμφανίζονται συνήθως στα πόδια  και μερικές φορές ακόμη και σε μέρη όπως τα βλέφαρα. Εάν είστε γυναίκα, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε χειρότερες κράμπες που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) όταν τα αποθέματα μαγνησίου είναι χαμηλά.

7. Χρόνιος πόνος και Ινομυαλγία

Ο χρόνιος πόνος και οι παθήσεις που συνδέονται με αυτόν, όπως η ινομυαλγία, σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την ένταση που μεταφέρεται στο σώμα.

Αυτή η ένταση  μπορεί να είναι σωματική, αλλά μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από το συναισθηματικό στρες, όπως το άγχος, ο θυμός και η ανησυχία.

Με την πάροδο του χρόνου αυτή η χρόνια ένταση οδηγεί σε πόνο.

Όταν τα αποθέματα μαγνησίου είναι χαμηλά στο σώμα, το νευρικό σύστημα μπορεί να γίνει υπερβολικά ευερέθιστο (που σημαίνει υπερδιέγερση) που μπορεί να αυξήσει την ένταση των μυών.

Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει, καθώς προκαλεί μια γενική ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό και στο σώμα, ενώ ανακουφίζει και χαλαρώνει τους μύες.

8 Καρδιακή αρρυθμία

Η καρδιά είναι ένας μυς που συστέλλεται συνεχώς μέσα στο σώμα, χωρίς να χρειάζεται να ελέγχεται συνειδητά.

Όπως συμβαίνει και με άλλους μύες στο σώμα, η καρδιά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μαγνήσιο για τη σωστή συστολή. Αυτό οφείλεται στον ρόλο του μαγνησίου, στη ρύθμιση των συγκεντρώσεων του ασβεστίου και του καλίου στον μυϊκό ιστό.

Αν παρατηρήσετε ότι η καρδιά σας κτυπά ακανόνιστα, με συμπτώματα όπως γρήγορους ή αργούς καρδιακούς παλμούς και ξαφνικές αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό χωρίς προφανή λόγο, πιθανόν να χρειάζεστε μαγνήσιο.

9. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα

Αν συχνά αισθάνεστε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο σώμα σας, όπως στα χέρια και τα πόδια, αυτό πιθανόν να οφείλεται σε αλλαγή στη δραστηριότητα των νεύρων.

Για παράδειγμα, η περιφερική νευροπάθεια (μια κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια του διαβήτη) χαρακτηρίζεται από αυτά τα συμπτώματα.

Επειδή, το μαγνήσιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή νευρική σύναψη, το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει, ότι το μαγνήσιο μπορεί να ανακουφίσει ή και να αποτρέψει το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα στα άκρα.

Ειδικότερα, η επίδραση αυτή του μαγνησίου έχει επισημανθεί σε έρευνα, που δείχνει προστατευτικές ιδιότητες έναντι της περιφερικής νευροπάθειας, η οποία προκαλείται από ορισμένες θεραπείες καρκίνου.

10. Διαταραχές διάθεσης

Το μαγνήσιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών.

Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τον τρόπο σκέψης και συμπεριφορές όπως η ικανότητα συγκέντρωσης και η επιθυμία για ύπνο.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το μαγνήσιο εμπλέκεται ιδιαίτερα στην παραγωγή του GABA στον εγκέφαλο, ο οποίος είναι ένας νευροδιαβιβαστής που προάγει την ηρεμία.

Η ανεπαρκής ικανότητα παραγωγής επαρκούς GABA στον εγκέφαλο  έχει ως αποτέλεσμα παθήσεις όπως ADD / ADHD (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας), άγχος, ευερεθιστότητα και αλλαγές στη διάθεση.

Αν εμφανίζετε τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να εξετάσετε να αυξήσετε την καθημερινή πρόσληψη μαγνησίου.

11. Οστεοπόρωση

Ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως  η γήρανση, η απουσία άσκησης και η φτωχή πρόσληψη βιταμινών D και K.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για την οστεοπόρωση. Η ανεπάρκεια του μαγνησίου  μπορεί να αποδυναμώσει άμεσα τα οστά, αλλά επίσης μειώνει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, το κύριο δομικό στοιχείο των οστών.

Μελέτες σε αρουραίους επιβεβαιώνουν ότι η διατροφική ανεπάρκεια μαγνησίου,  έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της οστικής μάζας. Αν και δεν έχουν γίνει τέτοια πειράματα στους ανθρώπους, οι μελέτες έχουν συσχετίσει την φτωχή πρόσληψη μαγνησίου με χαμηλότερη οστική πυκνότητα, που οφείλεται στην σταδιακή απώλεια μετάλλων από τα οστά.

12. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ενώ δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις σε ανθρώπους,  αρκετές μελέτες υποδηλώνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου ή η κακή διατροφή, ενδέχεται να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

12. Άσθμα

Η έλλειψη μαγνησίου παρατηρείται μερικές φορές σε ασθενείς με σοβαρό άσθμα

Επιπλέον, τα επίπεδα μαγνησίου τείνουν να είναι χαμηλότερα σε άτομα με άσθμα από ό, τι σε υγιείς ανθρώπους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση ασβεστίου στους μύες που καλύπτουν εσωτερικά  τους αεραγωγούς των πνευμόνων.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια συσκευή εισπνοής με θειικό μαγνήσιο χορηγείται μερικές φορές σε άτομα με σοβαρό άσθμα για να χαλαρώσουν και να διευρύνουν τους αεραγωγούς. Στα άτομα που κινδυνεύει η ζωή τους, δίνονται ενέσεις μαγνησίου.

οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σοβαρό άσθμα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ανεπάρκειας μαγνησίου σε μερικούς ασθενείς, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί ο ρόλος του.

13. Έλλειψη βιταμίνης D

Η έλλειψη βιταμίνης D, μπορεί να υποδηλώνει ανεπάρκεια μαγνησίου.

Το μαγνήσιο ρυθμίζει τα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το ασβέστιο, το φώσφορο και άλλα μέταλλα. 

Εάν ένα άτομο έχει χαμηλές ποσότητες βιταμίνης D, η συμπλήρωση με μαγνήσιο θα το επαναφέρει σε κανονικά επίπεδα.

Αντίθετα, οι υπερβολικές ποσότητες  βιταμίνης D  θα μειωθούν με θεραπεία μέσω μαγνησίου, μέχρι να φτάσει σε πιο υγιή επίπεδα.

Έρευνα που διεξήχθη το 2018, στο Κέντρο καρκίνου Vanderbilt-Ingram στο Nashville του Τέξας, διαπίστωσε ότι το μαγνήσιο ομαλοποιεί τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα.

14. Επιληπτική κρίση χωρίς να πάσχετε από κάποια σχετική διαταραχή

Οι επιληπτικές κρίσεις είναι ένα σύμπτωμα της ανεπάρκειας μαγνησίου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιληπτικές κρίσεις συμβαίνουν όταν υπάρχει μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να την προκαλέσει.

3 τρόποι για αυξήσετε τα επίπεδα του μαγνησίου

Ακολουθήστε τους παρακάτω 3 τρόπους για να αυξήσετε τα επίπεδα του μαγνησίου σας.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Όπως με όλα τα θρεπτικά συστατικά,  καταναλώστε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο.

Βρίσκεται ιδιαιτέρως στα φυτά και στις  ζωικές τροφές. 

Οι πλουσιότερες πηγές είναι οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, αλλά τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φασόλια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης πλούσιες πηγές.

Παρακάτω αναφέρεται η περιεκτικότητα ορισμένων τροφών, που αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, στα 100 γραμμάρια:

Αμύγδαλα: 270 mg

Σπόροι κολοκύθας: 262 mg

Μαύρη σοκολάτα: 176 mg

Φιστίκια: 168 mg

Ποπ κορν: 151 mg

Για παράδειγμα, μόλις τα 28,4 γραμμάρια αμυγδάλων, παρέχουν το 18% της  Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης  (RDI) μαγνησίου.

Άλλες σημαντικές πηγές είναι οι λιναρόσποροι, οι ηλιόσποροι, οι σπόροι chia, το κακάο, ο καφές, τα κάσιους, τα φουντούκια και η βρώμη. Το μαγνήσιο προστίθεται επίσης σε πολλά δημητριακά για πρωινό και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Εάν έχετε κάποιο θέμα υγείας που προκαλεί απώλεια μαγνησίου, όπως ο διαβήτης, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τρώτε πολλά τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο ή να πάρετε συμπληρώματα.

Κάνετε μπάνιο με άλατα Epsom

Ένας από τους πιο χαλαρωτικούς τρόπους για να πάρει περισσότερο μαγνήσιο το σώμα σας είναι να κάνετε μπάνιο με άλατα Epsom.

Τα άλατα Epsom είναι μια μορφή μαγνησίου που απορροφά το σώμα σας μέσω του δέρματος, ενώ εσείς απολαμβάνετε το μπάνιο.

Ενώ τα παραδοσιακά άλατα Epsom φτιάχνονται από θειικό μαγνήσιο, σήμερα υπάρχουν νιφάδες μαγνησίου που κατασκευάζονται από χλωριούχο μαγνήσιο.

Και οι δύο τύποι αλάτων παρέχουν οφέλη για το σώμα, ωστόσο το χλωριούχο μαγνήσιο παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το χλωριούχο μαγνήσιο απορροφιέται πιο εύκολα και απεκκρίνεται πιο αργά από το σώμα.

Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερο χλωριούχο μαγνήσιο για να αποκομίσουμε τα οφέλη.

Λάβετε μαγνήσιο μέσω συμπληρωμάτων

Λόγω της βιομηχανοποίησης και της φτωχής ποιότητας των εδαφών, οι τροφές είναι φτωχές σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε αρκετό μαγνήσιο μέσω της διατροφής και αν χρειαστεί να το συμπληρώνουμε καθημερινά.

Το μαγνήσιο διατίθεται σαν συμπλήρωμα διατροφής  σε  ταμπλέτες, κάψουλες, αμπούλες, λάδι και σκόνη.

Επιπλέον, υπάρχει και σε διαθερμική μορφή.

Το διαδερμικό μαγνήσιο βρίσκεται σε μορφή κρέμας, που μπορεί να εφαρμοστεί στην κοιλιά ή στις περιοχές του πόνου για γρήγορη απορρόφηση, που παρακάμπτει την πεπτική οδό.

Είναι πολύ χρήσιμο στις περιπτώσεις που το πεπτικό σύστημα έχει καταστραφεί ή δεν μπορεί για κάποιο λόγο να απορροφήσει σωστά το μαγνήσιο (όπως στο διαπερατό έντερο).

Τέλος να αναφέρουμε ότι το μαγνήσιο με την μορφή L-Threonate  έχει αποδειχθεί ότι διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και παρέχει μεγαλύτερα νευρολογικά οφέλη.

 

Πηγές

Natural News

Health Line

Women' s Health

Dr Jockers

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.