Ποια προβιοτικά είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση της κολπίτιδας
Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι τα προβιοτικά υποστηρίζουν το μικροβίωμα και το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά δεν ωφελούν μόνο το έντερο, καθώς μπορούν επίσης να επηρεάσουν θετικά την ισορροπία των μικροβίων στον κόλπο.
Πώς λειτουργούν τα προβιοτικά στην κολπική υγεία
Ο σκοπός των «φιλικών βακτηρίων» είναι η εξισορρόπηση της κολπικής χλωρίδας (ζυμομύκητες και βακτήρια) και η διατήρηση ενός υγιούς pH στον κόλπο, που καταπολεμούν την ανάπτυξη λοιμώξεων.
Τα υγιή βακτήρια του κόλπου, δεν είναι ίδια με εκείνα των έντερο/παχύ έντερο. Αυτό σημαίνει ότι η λήψη ενός προβιοτικού για το πρώτο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ωφελήσει και τα δεύτερα
Πότε δεν υπάρχει ισορροπία στον κόλπο;
Όπως και στο ανθρώπινο μικροβίωμα (ή έντερο), ο γυναικείος κόλπος αποτελεί «κατοικία» πολλών διαφορετικών ωφέλιμων βακτηρίων και άλλων οργανισμών. Για παράδειγμα, δύο υγιή στελέχη βακτηρίων που βρίσκονται στον κόλπο είναι τα L. crispatus και L. iners.
Όταν υπάρχει ανισορροπία στους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στον κόλπο, που σημαίνει ότι τα επιβλαβή μικρόβια είναι περισσότερα από τα ευεργετικά, η γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει ορισμένες παθήσεις στον κόλπο.
Τα δύο πιο κοινά προβλήματα που συνδέονται με ανισορροπία στα μικρόβια στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας είναι η βακτηριακή κολπίτιδα και οι λοιμώξεις που οφείλονται σε ζυμομύκητες (μυκητιασική ή καντιντισιακή κολπίτιδα ή κολπική μόλυνση ζύμης). Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων υγείας, οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν προβιοτικά, ειδικά εάν αυτά τα προβλήματα επανέρχονται και δεν ανταποκρίνονται καλά σε άλλες θεραπείες.
Προβιοτικά
Υπάρχει η ανάγκη διεξαγωγής περισσοτέρων μελετών, σχετικά με την επίδραση των προβιοτικών στην κολπική υγεία.
Ωστόσο αυτή την στιγμή, υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης των κολπικών λοιμώξεων και των δυσάρεστων συμπτωμάτων τους.
Τα ζυμωμένα τρόφιμα (περιέχουν προβιοτικά) και τα συμπληρώματα διατροφής, μπορούν να υποστηρίξουν μια υγιή μικροβιακή ισορροπία στον κόλπο και τα οφέλη είναι:
- Πρόληψη της επαναλαμβανόμενης βακτηριακής κολπίτιδας, η οποία προκαλεί συμπτώματα όπως φαγούρα, εκκρίσεις και δυσάρεστη οσμή
- Πρόληψη επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων από ζυμομύκητες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν επώδυνη ούρηση, τσούξιμο, αίσθηση καύσου στον κόλπο, εκκρίσεις και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.
- Βελτίωση της ισορροπίας των ζυμομύκητων και της υγείας του ουροποιητικού συστήματος.
- Μειώνει την δυσφορία από τα προϊόντα καθαρισμού για ευαίσθητη περιοχή, προφυλακτικά και την ερωτική επαφή, καθώς συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας και του pH του κόλπου.
- Μειώνει την κολπική οσμή
- Λειτουργεί ως ήπια εναλλακτική λύση αντί του παραδοσιακού κλύσματος.
Ποια προβιοτικά είναι καλύτερο για την βακτηριακή κολπίτιδα;
Η βακτηριακή κολπίτιδα θεωρείται η πιο κοινή κολπική λοίμωξη σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Πιστεύεται ότι προκαλείται κυρίως από την υπερβολική ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών Gardnerella vaginalis και Prevotella.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα καλύτερα προβιοτικά για γυναίκες που εμφανίζουν συχνά βακτηριακή κολπίτιδα είναι εκείνα της οικογένειας Lactobacillus, ειδικά τα acidophilus, rhamnosus και reuteri. Αυτά βρίσκονται φυσικά στον κόλπο και βοηθούν στην αντιμετώπιση άλλων επιβλαβών μικροοργανισμών.
Οι περισσότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις ευεργετικές επιδράσεις των στελεχών που λαμβάνονται από το στόμα, όπως τα L. rhamnosus GR-1 και L. fermentum RC-14, τα οποία φαίνεται να μειώνουν τα κακά βακτήρια και τους ζυμομύκητες στον κόλπο.
Τι είναι όμως προτιμότερο; Να λαμβάνετε προβιοτικά σε μορφή χαπιού (από το στόμα) ή υπόθετου; Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές, αν τα προβιοτικά σε μορφή χαπιού φτάνουν επιτυχώς στον κόλπο. Από την άλλη πλευρά, τα υπόθετα ενδεχομένως να είναι επιβλαβή εάν δεν τοποθετηθούν σωστά. Επομένως, αυτή την στιγμή, συνιστώνται τα προβιοτικά χάπια.
Οι περισσότεροι γυναικολόγοι προτείνουν οι γυναίκες να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα διατροφής υψηλής ποιότητας (με CFU* περίπου 10 έως 50 δισεκατομμύρια) που περιέχει τα στελέχη Lactobacillus rhamnosus GR-1 και L. reuteri RC-14.
Ποια είναι τα καλύτερα προβιοτικά για την μυκητιασική κολπίτιδα;
Η μυκητιασική κολπίτιδα, προκαλείται κυρίως από την υπερανάπτυξη του μύκητα που ονομάζεται Candida (κάντιντα).
Η Candida υπάρχει φυσικά στον κόλπο της γυναίκας, αλλά θα προκαλέσει λοίμωξη όταν πολλαπλασιαστεί και τελικά υπερτερήσει άλλων υγιών μικροβίων.
Για την πρόληψη της μυκητιασικής κολπίτιδας, η έρευνα δείχνει ότι τα καλύτερα προβιοτικά είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της βακτηριακής κολπίτιδας: Lactobacillus, acidophilus, Lactobacillus rhamnosus και Lactobacillus reuteri. Αυτά τα στελέχη συνήθως συνιστώνται σε γυναίκες που εμφανίζουν συχνά μυκητιασική κολπίτιδα.
Ισορροπούν τα προβιοτικά το ph;
Μερικοί γυναικολόγοι πιστεύουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να ισορροπήσουν το ph.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Family Practice δηλώνει ότι η βακτηριακή κολπίτιδα, προκαλείται από τη μετατροπή της κολπικής χλωρίδας (από το είδος Lactobacillus που παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου) σε αναερόβια που αυξάνει το pH του κόλπου.
Ένα ισορροπημένο pH, που είναι πιο όξινο, βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Το είδος Lactobacilli, που αναφέρθηκε παραπάνω (κυρίως acidophilus, rhamnosus και reuteri), συνιστάται ευρέως για την εξισορρόπηση του pH του κόλπου, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας των βακτηρίων και μειώνει τον κίνδυνο ερεθισμού.
Τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν την δυσάρεστη οσμή;
Ενδεχομένως ναι. Η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλεί δυσάρεστη οσμή, αλλά τα προβιοτικά μπορούν να σας βοηθήσουν να αποικίσετε εκ νέου τον κόλπο με υγιή βακτήρια, που καταπολεμούν την κολπίτιδα.
Συμβουλές για υγιή κόλπο
Εάν εμφανίζετε συχνά βακτηριακή ή μυκητιασική κολπίτιδα, πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να σας δώσει θεραπεία (όπως αντιβίωση ή αντιμυκητιασική θεραπεία) ακόμα κι αν αποφασίσετε να πάρετε προβιοτικά.
Εκτός από τη λήψη προβιοτικών, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορείτε να υποστηρίξετε την υγεία του κόλπου:
- Να αποφεύγετε το κλύσμα, που μπορεί να απομακρύνει τα υγιή βακτήρια από τον κόλπο, που απαιτούνται για τον έλεγχο της ανάπτυξης άλλων μικροοργανισμών.
- Να χρησιμοποιείτε φυσικά, αρωματικά σαπούνια στην ευαίσθητη περιοχή, και όχι όσα περιέχουν ερεθιστικές χημικές ουσίες
- Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και όχι συνθετικά, ώστε να αερίζεται καλύτερα η ευαίσθητη περιοχή
- Να χρησιμοποιείτε ταμπόν ή σερβιέτες από βιολογικό βαμβάκι, που δεν περιέχει άρωμα
- Να πλένεστε καθημερινά με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι
- Να αποφεύγετε να έχετε πολλούς ερωτικούς συντρόφους και να παίρνετε προφυλάξεις κατά την διάρκεια της ερωτικής επαφής.
- Να μη βάζετε στον κόλπο μη συνταγογραφούμενες θεραπείες, όπως σκόρδο, γιαούρτι, ρίγανη ή έλαιο tea tree.
- Υιοθετείστε μια υγιεινή διατροφή που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και το έντερο (διατροφή κατά της κάντιντα). Μια τέτοια διατροφή περιλαμβάνει, ζυμωμένα τρόφιμα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μούρα, βότανα, τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένα.
*CFU (colony forming unit): η μονάδα που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του αριθμού των βιώσιμων βακτηρίων.
Συγγραφέας άρθρου: Jillian Levy, CHHC, Ολιστική Θεραπεύτρια, Ψυχολόγος και Δασκάλα Γιόγκα.
Απόδοση/μετάφραση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Dr. ΑXE

Συντακτική ομάδα
Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr