Δύναμη..... στα άκρα
Από: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (Ειδική έκδοση)
Ο χάρτης της υγείας μας αποτυπώνεται στα άκρα: στα πέλματα, στις παλάμες και στα... αφτιά. Η ρεφλεξολογία «αφουγκράζεται» διά της αφής τα ενδεχόμενα προβλήματα και συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών και στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής μας κατάστασης.
Η πιεσοθεραπεία δεν αποτελεί νέα μέθοδο. Περίπου 5.000 χρόνια πριν, οι Κινέζοι εφάρμοζαν τέτοιες μεθόδους με αρχές παρόμοιες με εκείνες του βελονισμού. Δεν ήταν οι μόνοι. Στην Αίγυπτο και στην Ινδία έχουν βρεθεί τοιχογραφίες σε τάφους που παρουσιάζουν έναν συγκεκριμένο τρόπο πίεσης των πελμάτων. Στην Ανκμαχόρ, στη Σαχάρα, μάλιστα, βρέθηκε τοιχογραφία του 2330 π.Χ. σε τάφο γιατρών, όπου φαίνονται δύο άνθρωποι να εφαρμόζουν τεχνική πίεσης σε πέλματα και παλάμες. Εφαρμογές πιεσοθεραπείας αναφέρονται επίσης στα ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας, όπως στα Τρίκκης,Τιθορέας, Κω, Ιερού, Αμφιαράειου και Επιδαύρου.
Την ευεργετική επίδραση των πιέσεων και των μαλάξεων ενστερνίζεται και η ρεφλεξολογία. Στην ουσία πρόκειται για μια ολιστική μέθοδο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της αυ τοθεραπευτικής δύναμης του οργανισμού μέσω ενός συστήματος πιέσεων σε συγκεκριμένα σημεία των άκρων.
«Αντανακλαστικά» σημεία, σημεία δηλαδή που αντιστοιχούν σε όργανα, σε αδένες και μυϊκούς ιστούς, υπάρχουν στα πέλματα, στα χέρια και στα αφτιά. Οι ρεφλεξολόγοι δουλεύουν περισσότερα τα πέλματα, καθώς είναι πιο ευαίσθητα (αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως εκεί καταλήγουν περίπου 7.200 νευρικές απολήξεις). Στην αρχή κάθε συνεδρίας ο θεραπευτής μπορεί να συμπεριλάβει επίσης πιέσεις στα αφτιά και στα χέρια. Η εφαρμογή της μεθόδου μόνο στα αφτιά ή στα χέρια προτιμάται αν το πρόβλημα αφορά το άνω τμήμα του σώματος -πάνω από το διάφραγμα- ή αν συντρέχουν κάποιοι ιδιαίτεροι λόγοι υγείας που αποκλείουν τα πόδια, όπως έντονο πρόβλημα φλεβίτιδας.
«Η ρεφλεξολογία στηρίζεται στη θεωρία των ζωνών. Σύμφωνα με αυτήν, το σώμα μας διατρέχεται από 10 κάθετες ζώνες, 5 σε κάθε πλευρά, όπου κάθε δάκτυλο αποτελεί και μία ζώνη. Οι ζώνες αυτές εμπεριέχουν και τους "μεσημβρινούς" (τα κανάλια της ζωτικής ενέργειας), αλλά και όλα τα συστήματα του οργανισμού, που μέσα από την επικοινωνία και τη συνεργασία που έχουν συμβάλλουν στην αρμονία και την ισορροπία του οργανισμού. Πολλές φορές διαταράσσεται αυτή η αρμονία από εντάσεις (π.χ., μυϊκός σπασμός), από τοξίνες ή από νευρικές εντάσεις (όπως, π.χ., τα γάγγλια). Ο ρεφλεξολόγος έρχεται να ξεμπλοκάρει αυτές τις εντάσεις και να ενεργοποιήσει τον οργανισμό, ώστε να βρει την ισορροπία και την αρμονία του. Στα αντανακλαστικά σημεία απεικονίζεται η συσσώρευση όλων αυτών των τοξινών και των νευρικών εντάσεων σαν "γρομπαλάκι"» εξηγεί ο Μιχάλης Κυριακίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων.
Τόσο μέσω των κάθετων ζωνών όσο και μέσω των οριζόντιων γραμμών στις οποίες χωρίζεται νοητά το πέλμα, είναι εφικτό να προσδιοριστεί επακριβώς ποιο σημείο του οργανισμού παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα ή μπλοκάρισμα. Το σύστημα πιέσεων της ρεφλεξολογίας λύνει σταδιακά τα «γρομπαλάκια» που εντοπίζει ο θεραπευτής, αλλά κυρίως στοχεύει στην πλήρη χαλάρωση του σώματος.
«Το σημαντικότερο όφελος που προσφέρει η ρεφλεξολογία είναι η ικανότητα της να μειώνει το στρες και να οδηγεί σε βαθιά χαλάρωση. Σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης το σώμα έχει την ευκαιρία να αυτοθεραπεύεται και να λει τουργεί πιο αποτελεσματικά. Ενα άλλο θετικό αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας, που με τη σειρά της καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες και τις ακαθαρσίες» διαβάζουμε στο βιβλίο «Ρεφλεξολογία» (εκδ. Αλκυών) της Inge Dougans, ιδρύτριας του Συλλόγου Ρεφλεξολόγων στη Νότια Αφρική, και της μαθήτριας της Suzanne Ellis.
Η ρεφλεξολογία αποτελεί συμπληρωματική αγωγή, που μπορεί κάλλιστα να συνεργάζεται με τη συμβατική ιατρική, όπως και με άλλες συμπληρωματικές αγωγές. Ο ρεφλεξολόγος δεν προβαίνει σε «διάγνωση», δεν συνταγογραφεί, ούτε παρεμβαίνει στη φαρμακευτική αγωγή του θεραπευομένου. Η δική του συμβολή είναι να αποφορτίσει και να ενδυναμώσει τον οργανισμό του. Είναι αυτή η συμβολή μετρήσιμη; «Πολλές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί στη Δανία, στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, αλλά και στη χώρα μας. Μια τέτοια μελέτη έχει πραγματοποιηθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στην Α Καρδιοχειρουργική Κλινική όπου εφαρμόστηκε ρεφλεξολογία προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά. Η έρευνα έδειξε σημαντική βελτίωση στα επίπεδα άγχους προεγχειρητικά και στην αίσθηση πόνου μετεγχειρητικά», σημειώνει ο Μιχάλης Κυριακίδης.
Η ρεφλεξολογία είναι αναγνωρισμένη συμπληρωματική αγωγή στη Γερμανία, στην Αγγλία και στη Ν. Αφρική. Στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης του επαγγέλματος και, αν τελικά ολοκληρωθεί, η ρεφλεξολογία θα είναι το πρώτο επάγγελμα συμπληρωματικών αγωγών που θα το επιτύχει.
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ
Ο δρ Φιτζέραλντ, αμερικανός χειρουργός και διευθυντής της Ωτορινολαρυγγολογίκης Κλινικής του νοσοκομείου Σεντ Φράνσις, στο Κονέκτικατ, θεωρείται θεμελιωτής της «θεωρίας των ζωνών». Διαπίστωσε ότι όταν ασθένειες με την ίδια διαταραχή υποβάλλονταν σε μια μικρή εγχείρηση, άλλοι ένιωθαν έντονο πόνο και άλλοι όχι. Παρατήρησε, λοιπόν, ότι όσοι ένιωθαν μειωμένο πόνο ασκούσαν πίεση στα χέρια τους, προκαλώντας «αναισθητικό» αποτέλεσμα. Διαμόρφωσε έτσι τη θεωρία των ζωνών, το ότι δηλαδή το σώμα διαμορφώνεται σε 10 κατακόρυφες ζώνες που διατρέχουν όλο το μήκος του. Σύμφωνα με τη θεωρία του, μέρη του σώματος που ανήκουν στην ίδια ζώνη συνδέονται μεταξύ τους μέσω της ροής ενέργειας και αλληλοεπηρεάζονται.
«Μητέρα» της σύγχρονης ρεφλεξολογίας υπήρξε η Γιούνις Ινγκραμ. Ανέπτυξε τη μέθοδο των ζωνών στα αντανακλαστικά σημεία των ποδιών και αφιέρωσε τη ζωή της στην έρευνα και τη διάδοση της ρεφλεξολογίας.
Η πρώτη σχολή ρεφλεξολογίας ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τη μαθήτρια της Ινγκραμ, Ντόριν Μπέιλι, που υπήρξε εκπρόσωπος της μεθόδου στη Μ. Βρετανία και στην Ευρώπη.
ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ
Το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων (ΣΕΡ) ιδρύθηκε το 1992 και σήμερα αριθμεί 600 μέλη, 400 εκ των οποίων είναι ενεργά. Στόχος του σωματείου είναι αφ' ενός η ενημέρωση των μελών σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, αφ' ετέρου δε η προστασία και η ενημέρωση του κοινού. Στο πλαίσιο αυτό το σωματείο διοργανώνει ημερίδες ενημέρωσης και εκδίδει το περιοδικό «Εναρμόνιση», ενώ διατηρεί και τη λίστα των αναγνωρισμένων μελών του που διαθέτει σε κάθε ενδιαφερόμενο (www.reflexology.gr - τηλ. 210 6424818).
Στην Ελλάδα υπάρχουν, επίσης, 7 εγκεκριμένες σχολές ρεφλεξολογίας που εφαρμόζουν το πρόγραμμα σπουδών του Πανευρωπαϊκού Συλλόγου Ρεφλεξολόγων (www.reflexeurope.org), μέλος του οποίου είναι και το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων.
Κείμενο: Μελίνα Σιδηροπούλου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Τελευταία άρθρα από τον/την .
- Το Nusinersen Εγκρίθηκε στην ΕΕ ως η Πρώτη Θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA)
- Παρουσίαση δεδομένων για τη μελέτη CheckMate -204 που αξιολογεί το συνδυασμό nivolumab και ipilimuma
- Γυναικολογία: Κολπική ατροφία, Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα κατά την εγκυμοσύνη και τον Θηλασμό
- Πρωτοποριακή Συνδυαστική Θεραπεία για τον Καρκίνο του Εγκεφάλου (γλοίωμα βαθμού IV)
- Τροφές για σούπερ ενυδάτωση το καλοκαίρι