Web
Analytics
Διεθνής απαίτηση για αποτελεσματικότερες θεραπείες του πόνου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Διεθνής απαίτηση για αποτελεσματικότερες θεραπείες του πόνου

31 Οκτ 2011

Σήμερα, 1 στους 6 ενήλικες υποφέρει από χρόνιο ή υποτροπιάζοντα πόνο, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά την εργασία, την παραγωγικότητα, την προσωπική και κοινωνική ζωή του ατόμου. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 13% του εργατικού δυναμικού πηγαίνει στη δουλειά νιώθοντας πόνο.

Οι μισοί περίπου από τους ασθενείς με χρόνιο πόνο δεν βρίσκουν αποτελεσματική θεραπευτική λύση, ενώ η αρθρίτιδα και η οσφυαλγία αποτελούν τις βασικές αιτίες αναπηρίας. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν λίγες καθιερωμένες κατηγορίες σκευασμάτων για τον πόνο, οι οποίες παρουσιάζουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα σε ορισμένους τύπους πόνου (π.χ. νευροπαθητικός πόνος).

Το Neusentis είναι μια ερευνητική μονάδα στο Cambridge που προσφέρει «νέες επιστημονικές θεραπείες», με επίκεντρο τον πόνο και τις αισθητηριακές διαταραχές. Στους συγκεκριμένους τομείς υπάρχουν σήμερα μεγάλες ανάγκες όπως:

Ασθενείς που χρειάζονται αποτελεσματικότερες θεραπείες για το χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, καθώς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες με βελτιωμένη ανεκτικότητα από το καρδιοαγγειακό και το γαστρεντερικό σύστημα.

Υπάρχει έναν ισχυρό άδηλο αίτημα για νέα προϊόντα με επίπεδο αποτελεσματικότητας παρόμοιο των οπιοειδών, χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες ενέργειες, το προφίλ ανεκτικότητας και τις πιθανότητες κατάχρησης που χαρακτηρίζουν τα οπιοειδή.

Η απαίτηση για αποτελεσματικότερη ανακούφιση από τον πόνο προβλέπεται να αυξηθεί τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς ο πληθυσμός γερνάει - με δεδομένο και το ρόλο υποκείμενων παθήσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Οι δίαυλοι ιόντων έχουν κυρίαρχο ρόλο στην πρόκληση ηλεκτρικής διέγερσης στους νευρώνες που συμμετέχουν στην οδό του πόνου, στους περιφερικούς αισθητικούς νευρώνες (νευρώνες αίσθησης του πόνου), στο νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα, οι δίαυλοι νατρίου Nav1.7 και Nav1.8 είναι οι βασικοί δίαυλοι που συμμετέχουν στη διέγερση των αισθητικών νευρώνων. Η απώλεια και η ανάκτηση της λειτουργίας ανθρώπινων μεταλλάξεων στον Nav1.7 προκαλούν τη δημιουργία φαινοτύπων έντονου πόνου, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο Nav1.7 αποτελεί έναν ιδανικό στόχο για την ανάπτυξη μιας καινοτόμου θεραπείας για τον πόνο. Η επιλεκτική στόχευση των υποτύπων Nav (π.χ. Nav1.7 ή Nav1.8) θα μπορούσε να προσφέρει αποτελεσματική αναλγησία χωρίς τις παρενέργειες που παρατηρούνται με μη επιλεκτικές ουσίες (π.χ. μεξιλετίνη). Επιπλέον, η ανάπτυξη νέων αυτοματοποιημένων τεχνολογιών απεικόνισης της ηλεκτροφυσιολογίας προσφέρει ταχύτερες και πιο ακριβείς μεθόδους για την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων που στοχεύουν τους διαύλους ιόντων.

Στα εργαστήρια του Cambridge εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 120 επιστήμονες από όλη την Ευρώπη και από πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Με εργαστηριακούς χώρους και γραφεία που καλύπτουν εμβαδόν 40.000 τ.μ., η μονάδα βρίσκεται σε τοποθεσία ώστε να λειτουργεί σε όλες τις ζώνες ώρας σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ.

 

ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ

 

Υγεία και Επιστήμη (Ελευθεροτυπία)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.