Web
Analytics
Πόνος στον ώμο; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Γράφουν: 

Δημήτρης Αλεξάκης

Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων

Πηνελόπη Κατσάκου

Επιμελητής Ορθοπαιδικός

Κωνσταντίνος  Καραπατάκης

Επιμελητής Ορθοπαιδικός

Σάββας Βασιλόπουλος

Επιμελητής Ορθοπαιδικός

 

Ο πόνος  στην  περιοχή  του ώμου αποτελεί συχνή αιτία  προσέλευσης του ασθενούς στον Ορθοπαιδικό του. Μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις από την ίδια την άρθρωση ή να αντανακλάται από άλλες ανατομικές περιοχές (πνεύμονες, στομάχι, ήπαρ, αυχένας, καρδιά). Οι παθήσεις της άρθρωσης του ώμου μπορεί  να αφορούν στα οστά αλλά και τα μαλακά μόρια γύρω από την άρθρωση (τένοντες, μύες, νεύρα). Για να αποκλείσουμε αυτές τις περιπτώσεις αναφερόμενου πόνου, η λήψη αναλυτικού ιστορικού και η ενδελεχής  κλινική  εξέταση αποτελούν πρωταρχικά βήματα της θεραπευτικής προσέγγισης. Θα  πρέπει να αναζητηθεί ο μηχανισμός της πάθησης, τραυματικός ή όχι, η χρονιότητα ή η οξύτητα των συμπτωμάτων καθώς και συνοδά συμπτώματα όπως η αστάθεια, η δυσκαμψία  και η μυϊκή αδυναμία.

Η κλινική εξέταση συμπληρώνεται από τον απαραίτητο απεικονιστικό  έλεγχο με ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία και μαγνητικό αρθρογράφημα που θα επιβεβαιώσει την κλινική διάγνωση και θα οδηγήσει στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Πρώτη επιλογή στο θεραπευτικό πλάνο αποτελεί πάντα η συντηρητική θεραπεία, όταν αυτή είναι εφικτή (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες, ενδοαρθρικές εγχύσεις με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, PRP ή βλαστοκύτταρα). Ωστόσο όταν η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει  ή δεν είναι επαρκής, τότε έχουν θέση οι ποικίλες χειρουργικές τεχνικές που μπορούν να λύσουν με επιτυχία κάθε πρόβλημα  της άρθρωσης του ώμου.

Πρωταρχική θέση ανάμεσα στις τεχνικές αυτές κατέχει η αρθροσκόπηση που στις μέρες μας με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα, τις κάμερες  υψηλής ανάλυσης, τις ραδιοσυχνότητες και τα εξελιγμένα υλικά στερέωσης μπορεί να δώσει λύση στην πλειονότητα των παθήσεων του ώμου.

Μικρές ή μαζικές ρήξεις του τενοντίου πετάλου, αστάθεια και καθ’έξιν εξάρθρημα, ασβεστοποιός τενοντίτιδα, παγωμένος ώμος, σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, αστάθεια και αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης αλλά και μικρά  κατάγματα είναι μερικές από τις παθήσεις που αντιμετωπίζονται καθημερινά με την αρθροσκόπηση του ώμου. Η πραγματοποίηση της επέμβασης μέσω μικροσκοπικών οπών, η άμεση επισκόπηση υπό μεγέθυνση της βλάβης και η δυνατότητα εξόδου λίγες ώρες μετά από το νοσοκομείο καθιστούν την αρθροσκοπική τεχνική αναίμακτη, ανώδυνη και εξαιρετικά αποτελεσματική.

Στην Ευρωκλινική, εξελιγμένες αρθροσκοπικές  τεχνικές που απαιτούν αρθροσκοπική εξοικείωση, εμπειρία αλλά και χειρουργική δεινότητα,  μπορούν να δώσουν λύσεις σε μέχρι πρότινος μη αντιμετωπίσιμες παθήσεις της άρθρωσης του ώμου. Σε μαζικές ρήξεις του τενοντίου πετάλου  χρησιμοποιείται το ενδαρθρικό μπαλόνι διάτασης (InSpace Ballon), ενώ σε πιο νέα άτομα οι τενοντομεταφορές (κυρίως του πλατέος ραχιαίου – latissimus dorsi). Σε υποτροπιάζοντα εξαρθρήματα και οστικά ελλείμματα της άρθρωσης του ώμου πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια η αρθροσκοπική τοποθέτηση οστικού αυτομοσχεύματος (bone block) από το  λαγόνιο οστό καθώς και η αρθροσκοπική μετάθεση της κορακοειδούς απόφυσης (Latarjet).

Όταν οι αρθροσκοπικές τεχνικές δεν είναι επαρκείς έχει θέση η κλασική ανοιχτή χειρουργική  του ώμου. Πέραν της αντιμετώπισης των μείζονων καταγμάτων της περιοχής με οστεοσύνθεση, οι δύο επεμβάσεις που  εξακολουθούν να γίνονται ανοιχτά στη χειρουργική του ώμου είναι η ολική αρθροπλαστική και η ανάστροφη ολική αρθροπλστική. Η ολική αρθροπλαστική  του ώμου, η αντικατάσταση δηλαδή των αρθρούμενων επιφανειών από μεταλλικά εμφυτεύματα,  χρησιμοποιείται για τη αντιμετώπιση της  οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ώμου. Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική του ώμου (reverse) δίνει λύση στο μέχρι  πρότινος άλυτο πρόβλημα της βαρείας αρθρίτιδας σε συνδυασμό με ρήξη των τενόντων του ώμου, που καταδίκαζε τον ασθενή σε πλήρη αχρησία του άκρου.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.