Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αρχική Άρθρα Κλασική ιατρική Ρευματολογία - Ορθοπεδική Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
Η Μηχανή Αναζήτησης ετοιμάζεται. Παρακαλώ περιμένετε...
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 08 Φεβρουάριος 2010 21:29

Γράφει: Αθηνά Θεοδωρίδου, Ρευματολόγος

 

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που μπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα. Η έναρξη της νόσου είναι σε νεαρή ηλικία και πιο συχνά προσβάλλονται γυναίκες. Η αιτία είναι άγνωστη υπάρχει όμως κληρονομική προδιάθεση και κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρούνται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ή προκαλούν υποτροπή της νόσου, όπως η έκθεση στον ήλιο σε λάμπες φθορισμού ή σε λάμπες τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ), λοιμώξεις, στρες, εγχειρήσεις, εγκυμοσύνη-λοχεία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι γενικευμένα: κακουχία/απώλεια βάρους/δεκατική κίνηση/εμπύρετο, ή ειδικά, ανάλογα με το όργανο που πάσχει. Παρακάτω θα αναφερθούν τα πιο συνήθη:

Εκδηλώσεις από τις αρθρώσεις: Πόνος και δυσκαμψία αρθρώσεων εμφανίζεται στην πορεία της νόσου σχεδόν σε όλους τους ασθενείς και συχνά είναι το πρώτο σύμπτωμα του ΣΕΛ. Η αρθρίτιδα δεν είναι απόλυτα συμμετρική και συνήθως δεν προκαλεί παραμορφώσεις.
Εκδηλώσεις από το δέρμα: Εμφανίζεται στην πορεία της νόσου σχεδόν σε όλους τους ασθενείς. Το πιο συχνό εξάνθημα είναι αυτό της "πεταλούδας" που εμφανίζεται σαν ερυθρότητα στα μάγουλα και στη μύτη μετά από έκθεση στον ήλιο. Τα εξανθήματα του ΣΕΛ μπορεί να διαφόρων τύπων και να μιμούνται άλλες δερματικές νόσους. Συχνά εμφανίζεται τριχόπτωση και έλκη στο στόμα-συνήθως ανώδυνα.
Στον ΣΕΛ συχνά υπάρχει φωτοευαισθησία και φαινόμενο Raynaud. Το φαινόμενο Raynaud μπορεί να εμφανίζεται και σε υγιείς ανθρώπους (ειδικά όταν ξεκινά στην παιδική-εφηβική ηλικία) ή να έχει σχέση με νοσήματα-συνήθως αυτοάνοσα. Είναι μια κατάσταση που προκαλεί μείωση της ροής του αίματος στα αγγεία των χεριών και ποδιών μετά από έκθεση στο κρύο, στρες, κάπνισμα ή καφεΐνη, και ξεκινά με ωχρότητα των άκρων μετά κυανόχρωμα και μετά ερυθρά άκρα. H φωτοευαισθησία εμφανίζεται στο 60-100% των ασθενών και αφορά την ανάπτυξη εξανθήματος μετά από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία από ήλιο ή λάμπες (UV-B ακτινοβολία). Μερικοί άρρωστοι είναι ευαίσθητοι και στην UV-A ακτινοβολία.
Εκδηλώσεις από τους νεφρούς: Συχνή εκδήλωση του ΣΕΛ και εμφανίζεται συνήθως στα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη της νόσου. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από κανένα ως βαριά νεφρική ανεπάρκεια. Η νεφρική ανεπάρκεια εκδηλώνεται με κνησμό, διαταραχή συγκέντρωσης, έμετο, ναυτία, αρτηριακή υπέρταση, πρωτεϊνουρία (οιδήματα σε άκρα πόδια και βλέφαρα, αύξηση βάρους κλπ).
Εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό σύστημα: Το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να προσβληθεί ενίοτε από τον ΣΕΛ και τότε εμφανίζονται κοιλιακά άλγη, ναυτία, έμετος σε προσβολή του παγκρέατος, της περιτονίας ή του παχέως εντέρου.
Εκδηλώσεις από τους πνεύμονες: Μπορεί να εμφανισθεί πόνος στο στήθος που επιδεινώνεται με την βαθιά ανάσα (πλευρίτιδα, πνευμονίτιδα), δύσπνοια (λόγω συλλογής πλευριτικού υγρού ή πνευμονίτιδας, πνευμονικής προσβολής ή διάμεσης πνευμονικής νόσου).
Εκδηλώσεις από το καρδιαγγειακό σύστημα: Πόνος στο στήθος μετά από κόπωση ή συναισθηματικό στρες λόγω στεφανιαίας νόσου, πόνος στο στήθος λόγω φλεγμονής του περικαρδίου, δύσπνοια λόγω βαλβιδοπάθειας (ενδοκαρδίτιδα) ή πνευμονικής εμβολής, φλεβοθρόμβωση.
Εκδηλώσεις από το αίμα: Αναιμία, λευκοπενία, θρομβοπενία.
Εκδηλώσεις στην κύηση: Αποβολές, προωρότητες, νεογνικός ΣΕΛ.
Εκδηλώσεις από το νευρικό σύστημα: Μπορεί να εμφανισθεί άγχος, κατάθλιψη, συγχυτική διαταραχή, παραισθήσεις, επιληψία, αδυναμία, αιμωδίες άκρων χειρών ποδών, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα.
Εκδηλώσεις από τα μάτια: Τα μάτια προσβάλλονται συχνά στον ΣΕΛ και η πιο συνήθης εκδήλωση είναι ξηρότητα και αίσθηση ξένου σώματος στα βλέφαρα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση τίθεται από γιατρό με την ειδικότητα της Ρευματολογίας και συχνά χρησιμοποιούνται τα κριτήρια που θέσπισε το Αμερικάνικο Κολέγιο Ρευματολογίας. Η διάγνωση βασίζεται σε κλινικά κριτήρια (συμπτώματα και ευρήματα στην εξέταση) και επικουρείται από ειδικές ανοσολογικές εξετάσεις.  

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ΣΕΛ, υπάρχουν όμως φάρμακα που χάρη σ΄αυτά ελαττώνονται τα συμπτώματα, η βλάβη ζωτικών οργάνων και οι υποτροπές.

Γενικές οδηγίες:

Διατροφή: Δεν έχει ξεκαθαριστεί η δράση συγκεκριμένης διατροφής στον ΣΕΛ. Συνιστάται ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες. Η διατροφή πρέπει να προσαρμόζεται σύμφωνα με ιατρικές οδηγίες και ανάλογα με το αν ο ασθενής λαμβάνει κάποια φάρμακα όπως κορτιζόνη, αν έχει αναπτυχθεί υπερλιπιδαιμία ή αν έχουν προσβληθεί κάποια όργανα όπως νεφρός. Τα φυτικά προϊόντα δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν και μπορεί ακόμη και να βλάψουν.

Άσκηση: Βοηθά στην αντιμετώπιση του αισθήματος εξασθένησης και της απώλειας μυϊκής μάζας μετά από εξάρσεις της νόσου.
Εμβολιασμοί: Τα εμβόλια γρίπης και πνευμονιοκόκκου είναι ασφαλή. Σε περίπτωση λήψης κάποιων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ή σε έξαρση νόσου να αποφεύγονται εμβόλια από ζώντες εξασθενημένους μικροοργανισμούς.
Φάρμακα: Πρέπει να αποφεύγονται αντιβιοτικά που περιέχουν σουλφο-ομάδα και η πενικιλλίνη. Θεωρείται ότι αντισυλληπτικά που περιέχουν μικρή δόση οιστρογόνων είναι για τις περισσότερες ασθενείς ασφαλή στη χρήση, εκτός από τις ασθενείς με ιστορικό θρομβώσεων, νεφρική προσβολή ή φαινόμενο Raynaud.

Εγκυμοσύνη: Οι ασθενείς με ΣΕΛ πρέπει να αποφεύγουν εγκυμοσύνη σε περιόδους που η νόσος είναι σε έξαρση. Είναι απαραίτητο η εγκυμοσύνη να προγραμματισθεί μετά από ένα εξάμηνο ύφεσης και να υπάρχει συνεργασία Γυναικολόγου και Ρευματολόγου.
Φαρμακευτική αγωγή:

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη: Τα χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία εκδηλώσεων από τις αρθρώσεις, πλευρίτιδας και περικαρδίτιδας.
Ανθελονοσιακά: Βοηθούν στην αντιμετώπιση των δερματικών και αρθρικών εκδηλώσεων, αλλά και του αισθήματος κακουχίας. Επίσης προστατεύει γενικά τους ασθενείς από τις υποτροπές και τη βλάβη σοβαρών οργάνων.
Κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά: Χορηγούνται κατά την κρίση του ιατρού, ανάλογα με το όργανο που είναι προσβεβλημένο, και ανάλογα με το βαθμό προσβολής.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Ο ΣΕΛ μπορεί να έχει από ήπια έως πολύ βαριά πορεία με προσβολή ζωτικών οργάνων. Η επιβίωση των ασθενών με ΣΕΛ έχει βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια χάρη στην εξειδίκευση των ιατρών, στην πιο πρώιμη διάγνωση, στη βελτίωση των διαγνωστικών εργαστηριακών τεστ, στην πρωϊμότερη έναρξη θεραπείας και στην κατάλληλη και έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπλοκών. Πολλοί ασθενείς έρχονται σε ύφεση και δε χρειάζονται θεραπεία ακόμη και μετά από μια βαριά πορεία νόσου. Η πρόγνωση ενός ασθενούς εξαρτάται σημαντικά από την κατανόηση από μέρους του της χρονιότητας της νόσου και της τακτικής επίσκεψης στον Ρευματολόγο ακόμη κι αν δεν έχει συμπτώματα και δε λαμβάνει αγωγή, καθώς μπορεί να προκύψει ξαφνικά και ασυμπτωματικά προσβολή σοβαρού οργάνου, όπως του νεφρού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.lupus.org.


Αθηνά Θεοδωρίδου
Ρευματολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Θεσ/νίκης

 
Joomla SEO powered by JoomSEF

Τελευταία Νέα

NewsletterEγγραφείτε στο newsletter