Web
Analytics
Νεότερα Δεδομένα για τα Λιπίδια από το Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο (ESC 2023) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Νεότερα Δεδομένα για τα Λιπίδια από το Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο (ESC 2023)

Στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC, European Sociaty of Cardiology) που έλαβε χώρα στην πόλη του Άμστερνταμ, συναντήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, σημαντικοί επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων από όλα τα μέρη του κόσμου με ενδιαφέρον για το χώρο της προληπτικής καρδιολογίας. Οι επιστημονικές ζυμώσεις και η ανταλλαγή απόψεων και νεότερων στοιχείων με επίκεντρο τον υπολειπόμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φέτος.

Εκτός λοιπόν από την LDL («κακή») χοληστερόλη και τις νέες φαρμακευτικές επιλογές για την ελάττωσή της, στο συζήτηση έχουν προστεθεί και άλλες λιπιδαιμικές παράμετροι [τριγλυκερίδια, λιποπρωτεϊνη (α) – Lp (a), HDL-C], καθώς και δείκτες φλεγμονής [υψηλής ευαισθησίας CRP (hs CRP), ιντερλευκίνη-6 (IL-6) κλπ.].

Για την περαιτέρω ελάττωση της LDL-C, ο νεότερος αναστολέας της CETP Obicetrapib, έχει δείξει βιοχημική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στις μελέτες ROSE και ROSE2. Το επερχόμενο πρόγραμμα μελετών (PREVAIL, BROADWAY, BROOKLYN) έχει σχεδιαστεί με στόχο να αποδείξει κλινικό όφελος στην καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα.

Στην αναστολή της PCSK9, εκτός από τα μονοκλωνικά αντισώματα Alirocumab και Evolocumab με την τεκμηριωμένη κλινική αποτελεσματικότητα, έρχεται να προστεθεί το Inclisiran, ένα μικρό παρεμβαλόμενο RNA με αραιά δοσολογικά σχήματα (ανά εξάμηνο), για το οποίο αναμένονται αποτελέσματα καρδιαγγειακής προστασίας με τη μελέτη HORIZON.

Το Icosapent Ethyl αποτελεί μια καθαρή χημική μορφή αιθυλικού εστέρα του εικοσαπενταϊκού οξέος (ΕΡΑ) και ελαττώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων ορού. Στη μελέτη REDUCE-IT το σκεύασμα αυτό πέτυχε ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου κατά 25% σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με υπερτριγλυκεριδαιμία και επίπεδα LDL-χολ <100 mg/dL παρά τη λήψη στατίνης. Το φάρμακο θα είναι σύντομα διαθέσιμο και στη χώρα μας.

Τέλος, ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός της μελέτης ZEUS με τον αντιφλεγμονώδη παράγοντα Ziltivekimab που αποτελεί αναστολέα της IL-6. Στη μελέτη θα φανεί αν η χορήγηση του υπό μελέτη φαρμάκου σε πάσχοντες από καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική νόσο και αυξημένα επίπεδα φλεγμονής οδηγεί σε ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

 

Συγγραφέας άρθρου: Μιχαλακέας Χρήστος, Καρδιολόγος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ευρωκλινική Αθηνών

Ευρωκλινική Αθηνών

Ιστότοπος: https://www.euroclinic.gr/

Τελευταία άρθρα από τον/την Ευρωκλινική Αθηνών

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.