Web
Analytics
Νικήστε τις κρίσεις πανικού - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Νικήστε τις κρίσεις πανικού

Γράφει: Τζένη Γκούντμαν,  Ειδικεύεται στη Διατροφική και Περιβαλλοντική Ιατρική 

 

Η κρίση πανικού είναι ένα αιφνίδιο επεισόδιο φόβου και άγχους που συνοδεύεται από σοβαρές σωματικές αντιδράσεις. Ο φόβος αυτός δεν απορρέει από κάποιον πραγματικό κίνδυνο ή προφανή αιτία. Ο πάσχων νιώθει ότι ξαφνικά χάνει τον έλεγχο της σκέψης και του σώματός του, ότι βιώνει κάποια καρδιακή προσβολή ή ακόμη και ότι πεθαίνει. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους κρίση πανικού. Όταν όμως το πρόβλημα συνεχίζεται και οι κρίσεις πανικού επιμένουν για μεγάλο διάστημα, τότε ίσως πρόκειται για διαταραχή πανικού.

Η Δρ Τζένη Γκούντμαν εξηγεί πώς εξαφάνισε τις αινιγματικές κρίσεις πανικού ενός ασθενούς διορθώνοντας τον χαμηλό δείκτη σακχάρου στο αίμα και την έλλειψη μετάλλων:

Ο Α., 43 ετών, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, ήταν ευτυχισμένος και έκανε μια δουλειά που του άρεσε. Ξαφνικά άρχισε να βιώνει κρίσεις πανικού "από το πουθενά". Μπορούσαν να συμβούν οπουδήποτε - στο σούπερ μάρκετ, στο τρένο για τη δουλειά, ακόμη και στον κήπο του σπιτιού του - μέρα ή νύχτα. Είχε επισκεφθεί ψυχοθεραπευτή, αλλά δεν είχε βοηθηθεί ιδιαίτερα.

"Ήταν πολύ καλή, αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι για το οποίο ήμουν σοβαρά δυστυχισμένος ή αγχωμένος", είπε.

Τότε ο Α. δοκίμασε τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ). Σίγουρα τον είχε βοηθήσει να διαχειριστεί το έντονο άγχος που τον έπιανε σε αυτές τις περιπτώσεις, άγχος που φαινόταν να μην αφορά τίποτα συγκεκριμένο. Ο ψυχολόγος της ΓΣΘ είχε διδάξει στον Α. κάποιες τεχνικές αναπνοής και "αυτο-ομιλίας" που τον βοήθησαν να ηρεμεί κάπως μέσα από αυτά τα επεισόδια και να αντιλαμβάνεται πότε επρόκειτο να συμβεί μια κρίση πανικού, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει αμέσως τις τεχνικές αναπνοής. Αλλά αυτό δεν είχε κάνει τις κρίσεις πανικού λιγότερο συχνές. Δεν είχε λύσει το πρόβλημα.

Έτσι, ο Α. ήρθε να με δει, ως έσχατη λύση και επειδή, όπως είπε, "στην πραγματικότητα δεν αισθάνομαι ότι είναι κάτι ψυχολογικό. Νιώθω ότι είναι βιολογικό".

Ανακαλύπτοντας την αιτία

Κατά τα άλλα, ο Α. φαινόταν καλά, και δεν υπήρχε τίποτα αξιοσημείωτο στο προηγούμενο ιατρικό ιστορικό του. Τότε μου έδειξε το ημερολόγιο διατροφής μιας εβδομάδας.

Κάθε μέρα εκτός από την Κυριακή, το πρωινό του ήταν ένα φλιτζάνι σκέτος καφές. Κάθε μέρα εκτός από το Σάββατο και την Κυριακή, το μεσημεριανό γεύμα ήταν επίσης ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ. Τις περισσότερες ημέρες έτρωγε ένα κομμάτι κέικ, σοκολάτα, ντόνατ ή κρουασάν γύρω στις 3:00 μ.μ. με σκέτο καφέ. Στη συνέχεια, το δείπνο το βράδυ ήταν ένα κανονικό γεύμα.

"Αλλά αυτό λειτουργεί για μένα", είπε. "Απλά δεν πεινάω πραγματικά μέχρι τα μέσα του απογεύματος".

Δεν αισθανόταν πείνα, αλλά σκέφτηκα ότι πιθανόν να πάθαινε υπογλυκαιμία - δηλαδή το σάκχαρο στο αίμα του έπεφτε πολύ χαμηλά. Όταν το σάκχαρο στο αίμα πέφτει πολύ χαμηλά, όπως μπορεί να συμβεί σε μερικούς ανθρώπους αν δεν έχουν φάει όλη μέρα, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πανικού, όπως στην περίπτωση του Α. Δεν αποτελεί έκπληξη, πραγματικά, επειδή το σώμα νομίζει ότι πρόκειται να πεθάνει από ασιτία.

Άλλοι άνθρωποι γίνονται τρομερά ευερέθιστοι ή ακόμη και θυμωμένοι όταν πέφτει το σάκχαρο στο αίμα τους. Αυτό που καθορίζει τα συμπτώματα δεν είναι τόσο το πόσο χαμηλά πέφτει, αλλά το πόσο γρήγορα πέφτει. Δεν μιλάμε εδώ για επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο χαμηλά ώστε να είναι επικίνδυνα (όπως μπορεί να συμβεί σε έναν διαβητικό τύπου 1 που έχει κάνει ένεση ινσουλίνης χωρίς να έχει φάει αρκετή τροφή), αλλά σε μερικούς ανθρώπους ο οργανισμός το βιώνει ως σήμα κινδύνου - εξ ου και οι φαινομενικά ανεξήγητες κρίσεις πανικού.

Λοιπόν, αυτή ήταν η υπόθεσή μου, και τώρα έπρεπε να τη δοκιμάσουμε. Ρώτησα τον Α. αν θα ήταν διατεθειμένος να δοκιμάσει να τρώει τρία γεύματα την ημέρα για μερικές εβδομάδες και να δει αν οι κρίσεις πανικού θα εξαφανίζονταν.

Είπε ότι δεν είχε πρόβλημα με αυτό καταρχήν, αλλά ότι ήταν από τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να φάνε πρωινό. Θα έκανε εμετό αν προσπαθούσε να φάει κάτι στερεό πριν από τις 11:00 π.μ. Έτσι, καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό σύμφωνα με τον οποίο θα έπαιρνε ένα συσκευασμένο πρωινό στη δουλειά και θα το έτρωγε στις 11:00 π.μ. Στη συνέχεια, θα έτρωγε στις 15:00 ένα κανονικό γεύμα αντί για το συνηθισμένο σνακ με υπερβολική ζάχαρη. Και το δείπνο ως συνήθως.

Έλλειψη μετάλλων

Στη δεύτερη επίσκεψη, πέντε εβδομάδες αργότερα, ο Α. ανέφερε ότι οι κρίσεις πανικού του είχαν μειωθεί από περίπου τρεις την εβδομάδα σε μία την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεών του μου έδειξαν τι ήταν αυτό που έπρεπε να διορθωθεί. Είχε πολύ χαμηλή περιεκτικότητα και στα τέσσερα μέταλλα που βοηθούν στη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα, δηλαδή στα ιχνοστοιχεία χρώμιο και μαγγάνιο, καθώς και στον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο. Επίσης σε τρεις από τις βιταμίνες Β, ομοίως σημαντικές για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά ήταν πιθανώς σε χαμηλά επίπεδα λόγω των περίεργων διατροφικών (ή μάλλον μη διατροφικών) συνηθειών του Α. Αλλά μόλις εξαντλούνταν από τις συνεχείς απαιτήσεις της προσπάθειας να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ένα σώμα που δεν τρέφεται σωστά, η έλλειψή τους με τη σειρά της θα έκαναν ακόμη πιο δύσκολο να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και ούτω καθεξής, σε έναν φαύλο κύκλο.

Έτσι, έδωσα στον Α. συμπληρώματα αυτών των θρεπτικών συστατικών που λείπουν: διγλυκινικό μαγνήσιο, σύμπλεγμα βιταμινών Β, χρώμιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.

Όταν τον ξαναείδα τρεις μήνες αργότερα, οι κρίσεις πανικού του είχαν μειωθεί σταδιακά, και τον προηγούμενο μήνα δεν είχε πάθει καμία απολύτως. Μέσα σε άλλους τρεις μήνες, μπορούσε να σταματήσει όλα τα συμπληρώματα, καθώς είχε ομαλοποιήσει τα επίπεδά του και μπορούσε πλέον να τα διατηρήσει τρώγοντας τρία γεύματα την ημέρα.

Το φαινόμενο υπογλυκαιμίας

Η περίπτωση του Α. είναι ασυνήθιστα απλή. Για τους περισσότερους ασθενείς που έχω δει, η λύση δεν είναι τόσο απλή- αλλά υπάρχουν πολλά να μάθουμε από αυτήν: τα υπογλυκαιμικά επεισόδια δεν ήταν απαραίτητα αμέσως μετά την απώλεια ενός γεύματος, αλλά μπορούσαν να εμφανιστούν πολλές ώρες αργότερα.

Για να το καταλάβουμε αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πάγκρεας παράγει στην πραγματικότητα δύο ορμόνες για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα μας: την ινσουλίνη, η οποία μειώνει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα όταν αυτό ανεβαίνει πολύ ψηλά, και τη γλυκαγόνη, η οποία ανεβάζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα όταν αυτό πέφτει πολύ χαμηλά, αυξάνοντας τη διάσπαση του γλυκογόνου προς γλυκόζη. Θα πρέπει να λειτουργούν παράλληλα, ένα εξαιρετικό παράδειγμα ομοιόστασης.

Τρώγοντας ελάχιστα όλη μέρα, ο Α. βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στη γλυκαγόνη του μόνο και μόνο για να διατηρήσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα του φυσιολογικό. Κάποια στιγμή θα είχε εξαντλήσει το ημερήσιο απόθεμα γλυκαγόνης καθώς η ικανότητα του παγκρέατος να την παράγει δεν είναι άπειρη. Σε εκείνο το σημείο, η ινσουλίνη του δεν θα μπορούσε να αντισταθεί - τίποτα δεν θα την εξισορροπούσε - και το επίπεδο σακχάρου στο αίμα του θα κατέρρεε.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να μείνουν χωρίς τροφή για πολύ περισσότερο χρόνο από άλλους γιατί το πάγκρεας του καθενός είναι διαφορετικό. Αλλά ο Α. έκανε τα πράγματα χειρότερα με το να τρώει, όταν τελικά έτρωγε γύρω στις 3:00 μ.μ., ζάχαρη. Αυτό ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα απότομα προς τα πάνω, γεγονός που προκαλεί την απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία στέλνει το σάκχαρο στο αίμα προς τα κάτω, γεγονός που απαιτεί περισσότερη παραγωγή της φτωχής, καταπονημένης γλυκαγόνης. Και ούτω καθεξής.

Η τάση για υπογλυκαιμία είναι μια αναγνωρισμένη ιατρική κατάσταση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο, για κάποιο λόγο. Το ίδιο ισχύει και για τη χαμηλή αρτηριακή πίεση. Και οι δύο αυτές καταστάσεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες- ο Α. είναι ασυνήθιστη περίπτωση, αν και όχι μοναδική.

Ποιος είναι ο ρόλος του καφέ σε όλα αυτά; Οι παρατηρητικοί ανάμεσά σας μπορεί να έχουν προσέξει ότι δεν σταμάτησα τον Α. από το να πίνει καφέ, κάτι που ίσως προκαλεί έκπληξη. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω. Σε ορισμένους ανθρώπους, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί πράγματι να συμβάλει σε κρίσεις πανικού, αυξάνοντας τα επίπεδα αδρεναλίνης.

Αλλά στην περίπτωση του Α., υποπτευόμουν ότι το πρόβλημα δεν ήταν ο καφές καθαυτός, αλλά το γεγονός ότι τον χρησιμοποιούσε ως υποκατάστατο του φαγητού. Όταν άρχισε να τρώει σωστά και ομαλοποιήσαμε τα σχετικά θρεπτικά συστατικά, οι κρίσεις πανικού του, που στην πραγματικότητα ήταν υπογλυκαιμικά επεισόδια, εξαφανίστηκαν, παρόλο που συνέχισε να πίνει έναν σκέτο καφέ με κάθε γεύμα.

Έτσι, δεν υπήρχε λόγος να του αφαιρέσουμε αυτό που ήταν γι' αυτόν μια από τις απολαύσεις της ζωής. Αν η σωστή διατροφή και η προσωρινή συμπληρωματική χορήγηση δεν είχαν κάνει τη δουλειά τους, τότε θα έπρεπε πράγματι να εξετάσουμε τον αποκλεισμό της καφεΐνης.

Η περίπτωση του Α. είναι ένα ακόμη παράδειγμα του γιατί είναι τόσο σημαντικό να φτάσουμε στη ρίζα των προβλημάτων υγείας. Η γνώση της αιτίας μπορεί να δώσει τη λύση.

 

Η Δρ Τζένι Γκούντμαν αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς το 1982 και είναι μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Οικολογικής Ιατρικής. Ειδικεύεται στη Διατροφική και Περιβαλλοντική Ιατρική τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προ-σύλληψη (γονιμότητα και δημιουργία υγιών μωρών) και για τη συνεργασία με παιδιά.  Η Δρ Τζένι Γκούντμαν έχει δώσει πολλές διαλέξεις, σε άλλους γιατρούς, σε επαγγελματίες της εναλλακτικής ιατρικής και στο ευρύ κοινό. Διηύθυνε επί 10 χρόνια μια ομάδα συζήτησης περιστατικών, όπου ιατροί και φυσικοπαθητικοί / διατροφολόγοι ανταλλάσσουν γνώσεις και κλινική εμπειρία.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.