Web
Analytics
Sjogren (Σγιόγκρεν): Φυσική θεραπεία με βελονισμό και βότανα (TCM) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Sjogren (Σγιόγκρεν): Φυσική θεραπεία με βελονισμό και βότανα (TCM)

Το σύνδρομο Sjögren (Σγιόγκρεν) είναι μια αυτοάνοση πάθηση που πλήττει τους αδένες, που παράγουν δάκρυα και σάλιο, προκαλώντας ξηροστομία και ξηροφθαλμία.

Οι συμβατικές θεραπείες περιλαμβάνουν οφθαλμικές σταγόνες και σπρέι ή παστίλιες, τα οποία αντικαθιστούν το σάλιο, αλλά σπανίως είναι αποτελεσματικά και δεν θεραπεύουν την πάθηση.

Επιπλέον, συνταγογραφούνται φάρμακα που αυξάνουν την παραγωγή σάλιου, αλλά προκαλούν παρενέργειες όπως εφίδρωση, κοιλιακό άλγος, εξάψεις και συχνοουρία.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις συνταγογραφούνται φάρμακα για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι πολύ ισχυρά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν πολλές επιπλοκές στην υγεία.  Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν πολύ πιο ακραίες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αδιαθεσία, πονοκεφάλους, εμετό, διάρροια, δύσπνοια, στοματικά έλκη, τριχόπτωση και δερματικά εξανθήματα

Ευτυχώς, με την Παραδοσική Κινεζική Ιατρική (TCM) μπορείτε να θεραπεύσετε το σύνδρομο του Sjogren με φυσικά και αποτελεσματικά.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και Sjögren

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, τα σωματικά υγρά είναι εξαιρετικά πολύτιμα και σημαντικά και η ποσότητα τους σχετίζεται άμεσα με το πόσο ισχυρό είναι το qi.

Η σοβαρή ξηρότητα που υπάρχει στο σύνδρομο Sjogren υποδηλώνει είτε σοβαρή εξάντληση του qi, που οδηγεί σε αδυναμία παραγωγής σωματικών υγρών, και/ή παρουσία ζέστης που προκαλεί ξηρασία με αποτέλεσμα την μείωση των υγρών.

Από την φύση της η ζέστη κατευθύνεται προς τα πάνω, ενώ το σύνδρομο Sjogren παρουσιάζει συχνά συμπτώματα ξηρότητας κυρίως στο άνω μέρος του σώματος, μαζί με το κρύο ή την αδυναμία στο κάτω μισό του σώματος.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα βότανα και ο βελονισμός της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής μπορούν να βοηθήσουν. Η θεραπεία δεν είναι ίδια για όλους, αλλά εξατομικευμένη και μοναδική για τον κάθε ασθενή. Το σύνδρομο του Sjogren επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά, και ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα εκτός από την ξηροφθαλμία και την ξηροστομία.

Τα βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εξισορρόπηση του ζεστού και του κρύου, στην ενίσχυση του qi και στην βελτίωση της παραγωγή των σωματικών υγρών. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος εξισορρόπησης, ρύθμισης και ενίσχυσης του συστήματος.

Αποδεικτικά στοιχεία

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής στο σύνδρομο Sjogren.

Σύμφωνα με το «Περιοδικό της Κινέζικης Ιατρικής» στο Τιεντσίν της Κίνας, ο βελονισμός σε συνδυασμό με βότανα, ξεπερνά σε αποτελεσματικότητα το ανοσορυθμιστικό φάρμακο που δίνεται για τη θεραπεία του συνδρόμου Sjögren.

Η ομάδα της μελέτης που ακολούθησε την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, σημείωσε σημαντική βελτίωση στις εξετάσεις αίματος, καθώς και στις μετρήσεις παραγωγής των δακρύων και του σάλιου.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Ophthalmology Times, διαπίστωσε ότι ο βελονισμός, «βελτίωσε σημαντικά την υποκειμενική εκτίμηση των συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας των ασθενών, η οποία συσχετίστηκε με σημαντική μείωση της χρήσης τεχνητών δακρύων σε έξι μήνες και τα οφέλη του διήρκεσαν 9-12 μήνες».

Μια ομάδα στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών ερεύνησε, πώς ο βελονισμός μπορεί να αντιμετωπίσει την ξηροστομία. Η ομάδα διαπίστωσε ότι το 80% των ασθενών με ξηροστομία, που έκαναν βελονισμό, ανέφεραν σημαντική αύξηση της σιελόρροιας. Σε πολλούς από τους ασθενείς, η έλλειψη σιελόρροιας είχε προκληθεί από βλάβη στο σιελογόνο αδένα, μετά από ακτινοθεραπεία για καρκίνο κεφαλής και αυχένα. Σε μερικούς από τους ασθενείς η ξηροστομία προκλήθηκε από το σύνδρομο Sjögren.

Τέλος, μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με placebo (εικονικό φάρμακο) κλινική μελέτη, με συνολικά 240 ασθενείς, εξέτασε την αποτελεσματικότητα των βοτάνων στο σύνδρομο Sjogren. Η θεραπεία με κινέζικα βότανα διήρκησε έξι εβδομάδες και βελτίωσε τα συμπτώματα της ξηροστομίας, της ξηροφθαλμίας και του χαμηλού ρυθμού ροής των δακρύων με ελάχιστες παρενέργειες.

Σκευάσματα βοτάνων

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, διαθέτει πολλά σκευάσματα βοτάνων, που ενισχύουν την παραγωγή των σωματικών υγρών.

Το πιο γνωστό είναι το Sheng Mai Sa, περιέχει ophiopogonis root και schizandra berry, και έχει την ικανότητα να παράγει υγρά.

Ένα άλλο σκεύασμα είναι το Sha Shen Mai Dong Tang. Τα βότανα που περιέχει, όπως η ρίζα και το φύλο της glehnia, υγραίνουν και ηρεμούν την φλεγμονή των βλεννογόνων.

Η εσωτερική θεραπεία με βότανα έχει ως στόχο να διορθώσει τη ρίζα του προβλήματος, ενώ οι παστίλιες βοτάνων που ενισχύουν τις εκκρίσεις των σιελογόνων, χρησιμοποιούνται καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας για να μειώσουν απλά την δυσφορία.

 

Πηγές

Neil Kingham

Vitality

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.