Web
Analytics
Δυσκολία αναπνοής και αναπνευστικές λοιμώξεις - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Δυσκολία αναπνοής και αναπνευστικές λοιμώξεις

Οι ρινοιοί, ο ιός της γρίπης, ο ιός της παραινφλουέντζας, οι αδενοιοί, ο s. pneumonia, o haemophilus influenza, η moraxella, o στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, ο covid19 είναι μερικά μόνο από τα πιο κοινά λοιμώδη αίτια που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις στην ιατρική καθημερινή πρακτική. Οι ιοί αυτοί δύνανται να προκαλέσουν απλά μπούκωμα, αλλά και μία ευρεία γκάμα συνδρόμων όπως φαρυγγίτιδα, απλό κρυολόγημα, τραχειίτιδα, βρογχιολίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία, μυοκαρδίτιδα, γριπώδη συνδρομή.

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προκαλούν δυσκολία αναπνοής με τρεις μηχανισμούς:

1. Απόφραξη μύτης από πυώδεις εκκρίσεις

Αποτελεί την πιο συχνή περίπτωση δυσκολίας αναπνοής. Αρκετοί αναπνευστικοί ιοί μετά την εισβολή, εγκαθίστανται στο ρινικό αναπνευστικό επιθήλιο και προκαλούν φλεγμονή και υπερέκκριση βλέννας με αποτέλεσμα το δυσάρεστο σύμπτωμα της ρινικής συμφόρησης.  Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η παροχέτευση της βλέννας είναι επαρκής, σε περιπτώσεις φλεγμονής ωστόσο των ανώτερων αναπνευστικών οδών, φλεγμονώδεις εκκρίσεις συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να προκαλείται ρινική συμφόρηση μπούκωμα και δυσκολία αναπνοής.   Για το μπούκωμα των απλών λοιμώξεων μεριμνήστε για την υψηλή ποιότητα της διατροφή σας και την επαρκή ενυδάτωση, φροντίστε για την ξεκούραση και απομόνωσή σας, αποφύγετε καπνό, αποφύγετε τη στενή επαφή με χνουδωτά αντικείμενα που μπορεί να ερεθίσουν τον ρινικό βλεννογόνο, αποφύγετε χημικά προϊόντα έντονες οσμές βαφές, απομακρυνθείτε από ψύχος και ρεύματα, αποφύγετε την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών και την κατάχρηση αποσυμφορητικών. Κάντε μερικές εισπνοές σε περιβάλλον υδρατμών χρησιμοποιώντας μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Καλά τρόφιμα κατά την διαδρομή των απλών λοιμώξεων  είναι οι σούπες, το μέλι και τα αφεψήματα βοτάνων εφόσον δεν υπάρχει χρόνιο νόσημα με ανάλογες απαγορευτικές  αντενδείξεις.

2. Άγχος

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις σε αγχώδεις ασθενείς με αρρωστοφοβία  προκαλούν ανυπόφορο άγχος. Το φαινόμενο έχει γίνει πιο έντονο μετά την επιδημία του κορονοιού. Υπό την επήρεια του άγχους αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής, γίνεται υπεραερισμός, επιταχύνεται η κυκλοφορία, εκκρίνονται κατεχολαμίνες και κορτικοειδή, διεγείρεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του συμπτώματος της δυσκολίας αναπνοής και άλλων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων όπως αισθήματος παλμών, ναυτίας, διαταραχών κενώσεων.

3. Κακή λειτουργία ζωτικών οργάνων λόγω εισβολής του παθογόνου μικροοργανισμού σε βαθύτερα στρώματα, ανάπτυξη φλεγμονωδών διηθήσεων, ελαττωμένη κυτταρική προσφορά οξυγόνου. Κάθε λεπτό που ζούμε το σώμα προσλαμβάνει από την ατμόσφαιρα οξυγόνο μέσω των πνευμόνων. Στη συνέχεια το οξυγόνο μεταφέρεται διαλυμένο ή συνδεδεμένο με μία πρωτεΐνη που ευρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και καλείται αιμοσφαιρίνη. Το σύμπλοκο αιμοσφαιρίνη-οξυγόνο ευθύνεται  για τη μεταφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας του οξυγόνου που εισέρχεται στο σώμα  σε κάθε κύτταρο του σώματος.  Όταν η προσφορά οξυγόνου είναι ανεπαρκής, το σώμα δεν μπορεί να επιτελέσει με επάρκεια ούτε στοιχειώδεις μεταβολικές αντιδράσεις. Στην περίπτωση αυτή, η οποία είναι και μία από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές κατά την διαδρομή των λοιμώξεων εμφανίζεται δύσπνοια. Η δύσπνοια είναι βαθύτερη αδυναμία του οργανισμού να επεξεργαστεί σωστά το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και δεν αποτελεί απλώς και μόνο αποτέλεσμα μηχανικής απόφραξης της μύτης από εκκρίσεις. Στην δύσπνοια νοιώθετε ότι πνίγεστε, προσπαθείτε να πάρετε περισσότερο ατμοσφαιρικό οξυγόνο χωρίς αποτέλεσμα. Αντίθετα στο μπούκωμα, ο ασθενής αναπνέει χωρίς πρόβλημα από το στόμα ακόμη και εάν αυτό μπορεί να του προκαλέσει ξηρότητα στοματοφάρυγγα.  Το αίσθημα της πνιγμονής ενδέχεται να είναι αντιληπτό και από ανθρώπους του περιβάλλοντός σας, με δεδομένο ότι έχων δύσπνοια συχνά λαχανιάζει και παρουσιάζει αύξηση του αριθμού και του βάθους των αναπνοών.

Δεδομένα που πρέπει να ξέρετε:

  • Η δύσπνοια λόγω εισβολής του λοιμογόνου αιτίου σε βαθύτερα στρώματα ενδέχεται να απειλήσει την ζωή και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.
  • Εκτός των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος ποικίλες παθήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν δυσκολία αναπνοής, όπως είναι το άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας, η καρδιακή ανεπάρκεια, το έμφραγμα, η πνευμονική εμβολή.
  • Η πιθανότητα που έχετε η δύσπνοιά σας να έχει ως αιτία την αναπνευστική λοίμωξη, αυξάνει όταν έχετε συμπτώματα πυρετού, δέκατα, βήχα, πονόλαιμο.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Είναι οι κοριοί μια νέα διεθνής απειλή;

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.