Web
Analytics
Θεραπεύστε την τενοντίτιδα με βελονισμό - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Θεραπεύστε την τενοντίτιδα με βελονισμό

Ο βελονισμός αποτελεί μια εξαιρετική θεραπεία για την τενοντίτιδα, καθώς μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης.

Η τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονή στους τένοντες, οι οποίοι συνδέουν τους μύες με τα οστά. Συνήθως συνοδεύεται από τενονσινοβίτιδα, η οποία είναι μια φλεγμονή της επένδυσης του θηκαριού τένοντα.

Οι τένοντες αποτελούν λευκούς ινώδεις συνδετικούς ιστούς που στερούνται ή έχουν μικρή ροή αίματος και γι’ αυτό το λόγο η θεραπεία διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, ένας μυς που έχει κόκκινο χρώμα και είναι πλούσιος σε οξυγόνο, θεραπεύεται πολύ πιο γρήγορα.

Τα συμπτώματα είναι πόνος και ευαισθησία κοντά ή κυρίως στην άρθρωση, ειδικά κατά τη κίνηση, πιθανή διόγκωση της περιοχής και σε μερικές περιπτώσεις μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.

Η δυσκαμψία, μαζί με τον πόνο, μπορούν να περιορίσουν την κίνηση της πάσχουσας άρθρωσης.

Οι αρθρώσεις που πλήττονται συχνά είναι ο ώμος, ο αγκώνας (επικονδυλίτιδα) ο καρπός και η φτέρνα (αχίλλειος τενοντίτιδα).

Η χρόνια υπέρχρηση των τενόντων οδηγεί σε μικροσκοπικά σχισίματα μέσα στη μήτρα κολλαγόνου, που σταδιακά εξασθενεί τον ιστό.

Η τενοντίτιδα μπορεί επίσης να συσχετιστεί με συστηματικές φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η ακριβής αιτία της φλεγμονής είναι συχνά άγνωστη, αλλά μπορεί να οφείλεται σε επαναλαμβανόμενο τραύμα, υπερβολική καταπόνηση ή υπερβολική χρήση του τένοντα. Για παράδειγμα, η ακανόνιστη ή υπερβολικά έντονη άσκηση χωρίς προθέρμανση μπορεί να κάνει κάποιον επιρρεπή στο να εκδηλώσει τενοντίτιδα.

Οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στο χέρι σχετίζονται συνήθως με το είδος της εργασίας που κάνει κάποιος. Ως εκ τούτου, οι κομμωτές, οι μουσικοί, οι μηχανικοί αυτοκινήτων, οι θεραπευτές μασάζ και όσοι εργάζονται για αδιάκοπες ώρες σε έναν υπολογιστή έχουν προδιάθεση για εκδήλωση τενοντίτιδας.

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM), οι παραπάνω αιτίες οδηγούν τοπικά σε «στάση της ενέργειας q1 και του αίματος στα κανάλια».

Ο βελονισμός βοηθάει στην μείωση του πόνου αλλά ενισχύει και τις αυτο-θεραπευτικές ικανότητες του σώματος.

Ο βελονισμός στην πάσχουσα περιοχή θα αυξήσει τη ροή αίματος και το οξυγόνο και ο ιστός θα αναρρώσει πιο γρήγορα.

Οι έρευνες δείχνουν, ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι χρήσιμος στη μείωση του πόνου των τενοντίτιδων και στην αύξηση της κυκλοφορίας προς ή γύρω από τον τένοντα.

Οι βελόνες εισέρχονται στην πηγή του πόνου ή πολύ κοντά. Αυτό αντιμετωπίζει τα τοπικά συμπτώματα, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία της ενέργειας q1 και του αίματος στην πάσχουσα περιοχή.

Τα κινέζικα βότανα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στους μαλακούς ιστούς και να ενισχύσουν τους τένοντες.

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, μία από τις λειτουργίες του ήπατος είναι ο έλεγχος και η ύγρανση των τενόντων και των συνδέσμων. Ως εκ τούτου, η υγιής ηπατική λειτουργία συνοδεύεται με ευκολία στην κίνηση. Ο βελονισμός και τα βότανα για τενοντίτιδα συνήθως περιλαμβάνουν και τη θεραπεία του ήπατος.

Τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα τενοντίτιδας ίσως πρέπει να σταματήσουν την εργασία που επιδεινώνει την κατάσταση, τουλάχιστον για λίγο. Οι λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με το βελονισμό, χωρίς να επιδεινωθεί η κίνηση της πάσχουσας περιοχής.

Τόσο ο βελονισμός όσο και τα κινέζικα βότανα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη θεραπεία της τενοντίτιδας.

Ο βελονισμός δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο σε οξείες όσο και σε χρόνιες περιπτώσεις. Οι οξείες περιπτώσεις συχνά μπορούν να θεραπευτούν σε λίγες θεραπείες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με αυτό το πρόβλημα παρουσιάζουν χρόνιες παθήσεις. Αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με καλά αποτελέσματα, αλλά όσο πιο μακρόχρονη είναι η κατάσταση, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί.

Το 1997, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ανέφεραν ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την επικονδυλίτιδα. Επιπλέον, δύο μελέτες που εξέτασαν την επίδραση του βελονισμού στην επικονδυλίτιδα και σε άλλους τύπους τενοντίτιδας διαπίστωσαν ότι ο βελονισμός παρέχει καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Οι έρευνες έδειξαν ότι ο βελονισμός αυξάνει τον όγκο του αίματος και τα επίπεδα κορεσμού του οξυγόνου σε τραυματισμένους τένοντες.

Οι βελονιστές αναφέρουν ότι οι ασθενείς με τενοντίτιδα εμφανίζουν συχνά ανεπάρκεια στον μεσημβρινό του ήπατος και υπερβολή στον μεσημβρινό της χοληδόχου κύστης.

Εκτός από τη θεραπεία με βελονισμό στον μεσημβρινό του ήπατος και του νεφρού, μπορεί να εφαρμοστεί και η μόξα (moxa, μια τεχνική στην οποία καίγεται το βότανο Mugwort και εφαρμόζεται πάνω από συγκεκριμένα σημεία βελονισμού). Η βελόνα και/ή μόξα μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στα επώδυνα σημεία.

 

Απόδοση/μετάφραση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Acupuncture Practice

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.