"Γενική Καθαριότητα": Οι Δίαιτες Αποτοξίνωσης και τι να προσέξετε
Από: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (Ειδική Έκδοση)
Άλλες συνιστούν σταφύλια μέχρι σκασμού και άλλες βασίζονται σε φρούτα. Μόνο χυμούς προτείνουν κάποιες, άλλες μόνο ξινόγαλα ή ακόμα και το... νεράκι του θεού. Οι λεγόμενες δίαιτες αποτοξίνωσης έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς και συνιστώνται σχεδόν ως «πανάκεια» ειδικά μετά τις γιορτές και τις «διατροφικές κραιπάλες» τους. Πόσο ασφαλείς και αποτελεσματικές, όμως, είναι στην πραγματικότητα;
Συκώτι, νεφρά, ακόμα και το δέρμα συμμετέχουν στη διαδικασία της απομάκρυνσης των τοξινών από το ανθρώπινο σώμα. Οι τοξίνες -έτσι ονομάζονται οι χημικές ουσίες που έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία- εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής, του αέρα που εισπνέουμε και του νερού. Το νερό που πίνουμε, για παράδειγμα, είναι γεμάτο από χλωριούχες ενώσεις, τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα περιέχουν χημικά, όπως παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα, ενώ όσον αφορά τη διατροφή, οι τοξίνες αναφέρονται κυρίως στα συντηρητικά, τις διάφορες χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες των επεξεργασμένων τροφίμων, τις ορμόνες του κρέατος και των πουλερικών, αλλά και σε συνήθη θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το λίπος, η πρωτεΐνη, η ζάχαρη, το αλκοόλ, η καφεΐνη. Οι τοξίνες παραλαμβάνονται από το πεπτικό σύστημα και, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, εισέρχονται στο συκώτι και στα νεφρά όπου μεταβολίζονται και φιλτράρονται. Αν και αρκετές από αυτές έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύονται στους ιστούς, οι περισσότερες αποβάλλονται με τον ιδρώτα και τις απεκκρίσεις.
Πότε η αποτοξίνωση είναι απαραίτητη
Η αποτοξίνωση πράγματι συνιστάται από τους ειδικούς μετά από παρατεταμένες περιόδους γιορτών και διακοπών, που οι πειρασμοί είναι πολλοί και οι αντιστάσεις μας στο φαγητό και το ποτό μειωμένες. Ανεξάρτητα από το αν επιθυμούμε ή όχι την απώλεια κιλών, αποφεύγοντας τα βλαβερά τρόφιμα βοηθάμε τον οργανισμό μας να ακολουθήσει τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης και θα αισθανθούμε περισσότερο ενεργητικοί και υγιείς.
Τι προσφέρουν
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης έχουν αρκετές θετικές συνέπειες για όσους επιλέγουν να τις ακολουθήσουν:
- Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρούτων και λαχανικών και ο αποκλεισμός επεξεργασμένων τροφών, πλούσιων σε αλάτι και ζάχαρη, οδηγούν στη συνολική μείωση των θερμίδων και, επομένως, στη σταδιακή απώλεια βάρους.
- Αποκλείοντας το αλκοόλ και την καφεΐνη, με ταυτόχρονη κατανάλωση νερού και αφεψημάτων από βότανα και πράσινο τσάι, βοηθάμε στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού. Ετσι, το δέρμα είναι πιο λαμπερό, τα μαλλιά πιο δυνατά και υγιή και εξαλείφεται η δυσάρεστη «όψη πορτοκαλιού» στους μηρούς και τους γλουτούς, δηλαδή της κυτταρίτιδας.
- Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
- Μας χαρίζει μια σχετικά μεγαλύτερη ευεξία και αίσθηση ενέργειας και ζωντάνιας.
- Εξασφαλίζει την αισθητή βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου και απαλλαγή από το «φούσκωμα» που προκάλεσαν οι διατροφικές υπερβολές των γιορτών.
«Αποτοξινωτική διατροφή» για μια ζωή
Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι, αντί για ξαφνικές «αποτοξινωτικές δίαιτες», είναι προτιμότερο να υιοθετήσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες, ακολουθώντας ένα διαιτολόγιο βασισμένο στο μοντέλο μεσογειακής διατροφής, ευεργετικό για την υγεία γενικότερα, που οπωσδήποτε περιορίζει σε έναν βαθμό την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε τοξίνες. Ιδού ο «δεκάλογος» του.
- Νερό το πολύτιμο : Όσο περισσότερο πίνετε τόσο πιο εύκολα οι βλαβερές ουσίες μπορούν να απομακρυνθούν από τον οργανισμό σας. Στη διάρκεια της ημέρας πρέπει να καταναλώνουμε 8-10 ποτήρια νερό.
- Πολλά υγρά καθημερινά : Εκτός από το απλό νερό, το μεταλλικό νερό, το πράσινο τσάι, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών βοηθούν στην αποτοξίνωση, ενώ επί πλέον προσφέρουν πολλές ευεργετικές ουσίες και συστατικά.
- Έμφαση σε φρούτα και λαχανικά : Πέντε μερίδες διαφορετικών φρούτων και λαχανικών καθημερινά θα εξασφαλίσουν «ποικιλία» σε βιταμίνες (έλλειψη βιταμίνης C αποδεδειγμένα οδηγεί σε μείωση της απέκκρισης τοξινών), ιχνοστοιχεία, μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες - συστατικά που μέσω της επίδρασης τους στο μεταβολισμό, την πέψη και την απορρόφηση συμβάλλουν εν τέλει στην αποτοξίνωση, στη βελτίωση
- Προτιμήστε τα δημητριακά : Ειδικά τα προϊόντα ολικής αλέσεως, που «καθαρίζουν» το έντερο και το στομάχι.
- Οργανικό γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλο, γιαούρτι σόγιας : Είναι πλούσια σε προβιοτικά συστατικά και συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη διευκόλυνση της απομάκρυνσης τοξικών ουσιών. Τα πρεβιοτικά τρόφιμα, επίσης, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, η ντομάτα, τα σπαράγγια, η μπανάνα, το σιτάρι μειώνουν το χρόνο διέλευσης των βλαβερών ουσιών από το έντερο και συνιστώνται καθημερινά.
- Επιλέγετε βιολογικά τρόφιμα και προϊόντα εποχής : Ενας από τους μύθους σχετικά με την αποτοξίνωση είναι ότι τα φρούτα και λαχανικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε τοξίνες σε σχέση, π.χ., με το κρέας ή το ψάρι. Συχνά όμως, συμβαίνει το αντίθετο και τα προϊόντα που δεν καλλιεργούνται στην εποχή τους (όπως το σταφύλι το χειμώνα), φρούτα και λαχανικά εισαγωγής (σκεφτείτε πότε τα «κόβουν» για να φτάσουν στο τραπέζι μας εγκαίρως και ακέραια, όχι παραγινωμένα), μπορεί να είναι «φορτωμένα» με πάρα πολλά πρόσθετα χημικά συστατικά και συντηρητικές ουσίες.
- Επιστρέψτε στους «απλούς» τρόπους μαγειρέματος : Βραστά ή στον ατμό λαχανικά, κρέας ή ψάρι σχάρας, χωρίς περίπλοκες σος, προσφέρουν περισσότερες βιταμίνες και πολύτιμα συστατικά, πολλά από τα οποία καταστρέφονται κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Επί πλέον, καθώς δεν τηγανίζονται, είναι απαλλαγμένα από trans λιπαρά οξέα. Τέλος, η χρήση κάρι στο μαγείρεμα είναι αποδεδειγμένα ευεργετική, καθώς απομακρύνει συγκεκριμένες τοξίνες, τις αφλατοξίνες.
- Προτιμήστε ελαφριά γεύματα : Αποτοξίνωση και πολυφαγία δύσκολα συνυπάρχουν. Ειδικά το βράδυ προτιμήστε ελαφριές διατροφικές επιλογές σε μετρημένες ποσότητες.
- Να αποφεύγετε : Την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, οινοπνευματωδών, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως κόκκινο κρέας, τυρί με υψηλά ποσοστά λιπαρών, τηγανητά και πλούσια σε ζάχαρη τρόφιμα.
- Γυμναστείτε! Η άσκηση είναι ευεργετική λόγω της αύξησης του μεταβολισμού και της παραγωγής ορμονών, που βελτιώνουν τη διάθεση και ρυθμίζουν την όρεξη.
Μύθοι και Αλήθεια
Μια δίαιτα αποτοξίνωσης έχει ως στόχο να βοηθήσει στον οργανισμό να απομακρύνει τα τοξικά και επιβλαβή στοιχεία από το σώμα μέσω του αποκλεισμού τους. Ακολουθώντας την, πετυχαίνουμε τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και τη διασφάλιση της ψυχικής και συναισθηματικής μας υγείας.Συνήθως πρόκειται για διατροφικό πρόγραμμα διάρκειας μερικών ημερών που κατά κανόνα βασίζεται στην κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, μόνο φρούτων και λαχανικών, τον αποκλεισμό αμυλούχων και γαλακτοκομικών ή την κατανάλωση μιας περιορισμένης ποικιλίας τροφίμων και την αποφυγή καφεϊνης και οινοπνεύματος. Το πρόβλημα με αυτές τις δίαιτες εν τούτοις, ξεκινάει όταν υπερβολικά, αυθαίρετα και χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο συνιστούν τη νηστεία, τη μονοφαγία και τον αποκλεισμό τροφών.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια «στερητική» δίαιτα αποτοξίνωσης, πρέπει να γνωρίζετε κάποια σημαντικά πράγματα προκειμένου να μη προκαλέσει παρενέργειες και σας δημιουργήσει προβλήματα υγείας.
- Πολλές από τις δίαιτες που βασίζονται στη χορήγηση καθαρτικών μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, ανεπάρκεια μεταλλικών στοιχείων και προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.
- Οι δίαιτες που στηρίζονται στη νηστεία μπορεί να συμβάλουν στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, το βάρος που χάνεται είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό νερό και μυϊκός ιστός.
- Η παρατεταμένη «πείνα» προκαλεί επιβράδυνση και μείωση του μεταβολισμού και αδυναμία διατήρησης τns απώλειας βάρους.
- Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι επιζήμιες όταν ακολουθούνται επίπονα προγράμματα στέρησης και αποκλεισμού τροφών, πολλά υποσχόμενα αλλά αμφίβολης ποιότητας. Και, κυρίως, αντενδείκνυνται σε όλες tis παθολογικές καταστάσεις και, φυσικά, σε όλες τις πληθυσμικές ομάδες που έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, όπως είναι οι έγκυες και τα παιδιά.
Ποια είναι τα πιο «αδύναμα» και «μη επιστημονικά» σημεία της θεωρίας μιας δίαιτας αποτοξίνωσης;
- Μιλάει για τοξίνες, αλλά δεν διευκρινίζει σε ποιες ουσίες αναφέρεται.
- Βασίζεται στην άποψη ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πάντα περιέχουν πιο χαμηλές συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών σε σχέση με τα ζωικά τρόφιμα, όταν στην πραγματικότητα πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο!
- Υποστηρίζει ότι τα όργανα αποτοξίνωσης του οργανισμού δεν μπορούν να απομακρύνουν από μόνα τους τις τοξίνες των πρωτεϊνούχων τροφών, όπως τα κρέατα. Αντίθετα, ο οργανισμός διαθέτει πληθώρα μηχανισμών που τον προστατεύουν από τη συσσώρευση τους.
- Προκαλεί γρήγορη και απότομη απώλεια βάρους όταν βασίζεται στη νηστεία και τη μονοφαγία, η οποία δεν μπορεί όμως να διατηρηθεί και χάνεται όταν το άτομο επιστρέφει στο κανονικό του διαιτολόγιο.
- Εάν το ανθρώπινο σώμα συσσώρευε πράγματι τοξίνες σε μεγάλα ποσοστά, τότε θα αισθανόμασταν συνέχεια άρρωστοι!
- Συμπεριλαμβάνει χρήση σκευασμάτων, κυρίως φυτικής προέλευσης, που φημολογείται ότι διαθέτουν αποτοξινωτικές ιδιότητες.
ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ: HOW ΤΟ Μία δίαιτα αποτοξίνωσης πρέπει να είναι ισορροπημένη και να βασίζεται στο μέτρο. Μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 10 ημέρες.* |
|||
Μενού
|
Πρωινό
|
Μεσημεριανό
|
Βραδινό
|
1 |
1 φλ. άπαχο γάλα 1 φλ. δημητριακά ολικής άλεσης 1 φρέσκο φρούτο εποχής 2 φρυγανιές ολικής άλεσης με μέλι
|
Ψάρι στον ατμό 1 μέτρια πατάτα 1 μερίδα άγρια χόρτα με λεμόνι 1 φλ. πράσινο τσάι 1 άπαχο γιαούρτι με φρούτα
|
Όσπρια με 1 κομμ. τυρί άπαχο 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης 1 σαλάτα λάχανο-καρότο με λεμόνι 1 αφέψημα
|
2 |
1 φλ. φυσικός χυμός χωρίς ζάχαρη 1 τοστ με μαρούλι, ντομάτα και άπαχο τυρί 1 άπαχο γιαούρτι με φρούτα
|
Κοτόπουλο με κάρι 1 φλ. άγριο ρύζι ή μπασμάτι 1 πράσινη σαλάτα εποχής 1 φλ. πράσινο τσάι 1/2 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς
|
Λαδερό με 2 κομμ. τυρί άπαχο 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης 1 μερίδα σαλάτα 1 φλ. άπαχο γάλα
|
3 |
1 άπαχο γιαούρτι με 1/2 φλ. μούσλι 2 ασπράδια αβγού 2 φρυγανιές ολικης άλεσης 1 φρουτοσαλάτα
|
1 μερίδα μακαρόνια ολικής άλεσης με φρέσκια ντομάτα και άπαχο τυρί 1 σαλάτα εποχής 1 φλ. πράσινο τσάι ψητά μήλα με κανέλα
|
Ψάρι στη σχάρα με μπρόκολο
1 φλ. πουρέ 1 φλ. άπαχο γάλα με λίγο μέλι
|
* Το διαιτολόγιο αποτελεί πρόταση αποτοξίνωσης και πρέπει να εξατομικεύεται από τον υπεύθυνο διαιτολόγο.
Ευχαριστούμε για την συνεργασία τη Σοφία Δ. Καλογήρου, διαιτολόγο-διατροφολό
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΓΝΗ ΣΑΟΥΝΑΤΣΟΥ
Τελευταία άρθρα από τον/την .
- Το Nusinersen Εγκρίθηκε στην ΕΕ ως η Πρώτη Θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA)
- Παρουσίαση δεδομένων για τη μελέτη CheckMate -204 που αξιολογεί το συνδυασμό nivolumab και ipilimuma
- Γυναικολογία: Κολπική ατροφία, Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα κατά την εγκυμοσύνη και τον Θηλασμό
- Πρωτοποριακή Συνδυαστική Θεραπεία για τον Καρκίνο του Εγκεφάλου (γλοίωμα βαθμού IV)
- Τροφές για σούπερ ενυδάτωση το καλοκαίρι