Web
Analytics
Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Μια συνηθισμένη, αλλά πολύ συχνά αδιάγνωστη αιτία, χρόνιου πυελικού πόνου στις γυναίκες

 

Υπολογίζεται πως το 1/3 σχεδόν των γυναικών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους Χρόνιο Πυελικό Πόνο (ΧΠΠ). Ως Χρόνιος Πυελικός Πόνος ορίζεται ο πόνος που δεν είναι περιοδικός και έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 6 μηνών. Πολλές φορές συνδέεται με το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης (ΣΠΣ).

Πρώτη περιγραφή του Συνδρόμου έγινε το 1949 αλλά έγινε ευρύτερα γνωστό τη δεκαετία του 1980 όταν αποδείχτηκε πως πάνω από 90% των γυναικών με χρόνιο πυελικό πόνο, έχουνε και διατεταμένες φλέβες (κιρσούς) στην πύελο.

Το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης (ΣΠΣ) είναι η κατάσταση που οφείλεται στη φλεβική στάση (συσσώρευση του αίματος) στην πύελο. Ο όρος, όπως σε πολλές περιπτώσεις στην Ιατρική, περιγράφει το πρόβλημα.

Σύνδρομο = άθροισμα πολλών διαφορετικών συμπτωμάτων
Πυελικής = ανατομική εντόπιση του προβλήματος
Συμφόρησης = συσσώρευση αίματος

Οι φλέβες έχουν σαν προορισμό την επιστροφή του αίματος στην καρδιά και για το σκοπό αυτό έχουνε στο εσωτερικό τους βαλβίδες που επιτρέπουν το αίμα να κινείται μόνο προς την κατεύθυνση της καρδιάς και δεν το αφήνουν να γυρνάει προς τα πίσω (παλινδρόμηση του αίματος). Στις περιπτώσεις που έχουμε παλινδρόμηση του αίματος, λέμε ότι οι φλέβες ανεπαρκούν να κάνουν «σωστά την δουλειά τους» και έχουμε τη γνωστή Φλεβική Ανεπάρκεια.

Η διάταση των φλεβών προκαλεί συσσώρευση του αίματος στην πύελο, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη φλεβική διάταση. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις συμβαίνει και το αντίθετο. Η συσσώρευση όμως του αίματος και η φλεβική διάταση στην πύελο μπορούν να προκαλέσουν πληθώρα συμπτωμάτων είτε τοπικά (πυελικό πόνο), είτε από τα παρακείμενα όργανα (γεννητικά όργανα, ουροδόχο κύστη, έντερο) είτε επειδή το αίμα μπόρεσε να βρει διέξοδο και να προκαλέσει κιρσούς στα κάτω άκρα.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Η αιτιολογία του Συνδρόμου πιστεύεται πως είναι πολυπαραγοντική. Κυρίαρχη όμως θέση φαίνεται να έχει η εγκυμοσύνη. Υπολογίζεται ότι στο 2% - 7% των περιπτώσεων εγκυμοσύνης θα προκληθούνε κιρσοί αιδοίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κιρσοί θα εξαφανιστούν μετά τη γέννα αλλά θα υποτροπιάσουνε πιο εύκολα σε κάθε νέα εγκυμοσύνη. Πιστεύεται ότι το επιπλέον βάρος που αποκτάται καθώς και η αυξημένη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα σε συνδυασμό με την αυξημένη κυκλοφορία ορμονών (οιστρογόνων) που «αδυνατίζουν» το φλεβικό τοίχωμα είναι οι κύριες αίτιες εμφάνισης του Συνδρόμου στις γυναίκες και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουνε περισσότερα από 2 παιδιά και σε ηλικίες μεταξύ 20 και 45 ετών.

Διάταση των φλεβών της πυέλου έχει παρατηρηθεί, σε μικρότερο φυσικά ποσοστό, και σε γυναίκες με λιγότερες εγκυμοσύνες καθώς και σε άντρες. Η αιτιολογία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι διαφορετική και μπορεί να οφείλεται σε παλινδρόμηση του αίματος στην έσω λαγόνιο φλέβα. Παλινδρόμηση του αίματος στις φλέβες της πυέλου και διάταση αυτών, μπορεί να έχουμε:

Α) είτε λόγω ανεπάρκειας,
Β) είτε λόγω στενώσεων ή και απόφραξης κεντρικών φλεβικών στελεχών που εμποδίζουνε το αίμα να επιστρέψει στης καρδιά. Τέτοιες καταστάσεις είναι δυνατόν να οφείλονται σε:

 • παλιά Εν τω Βάθει Φλεβική Θρόμβωση,
 • συμπίεση φλεβικών στελεχών που βρίσκονται κεντρικότερα.

Τελευταία μια άλλη αιτιολογία είναι αυτή της αρτηριοφλεβικής δυσπλασίας (με αποτέλεσμα την είσοδο αρτηριακού αίματος που έχει μεγάλη πίεση στο φλεβικό σύστημα) η οποία με την πρόοδο των διαγνωστικών μεθόδων και την απόκτηση εμπειρίας,  εκτιμάται ότι δεν είναι και τόσο σπάνια όσο αρχικά είχε θεωρηθεί.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης είναι:

1) Ο χρόνιος πυελικός πόνος ο οποίος γίνεται εντονότερος:

 • στην όρθια στάση.
 • στο τέλος της ημέρας.
 • φτάνει στο μέγιστο της έντασης του, 2-3 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου.

2) Η δυσμηνόρροια (επώδυνη εμμηνορρυσία) με ιδιαίτερα έντονο πόνο τις 2 πρώτες ημέρες του κύκλου.

3) Η δυσπαρεύνια: (πόνος κατά την σεξουαλική επαφή) ή και μετά από αυτή. Χαρακτηριστικό θεωρείται το αίσθημα ενός βαθιά εντοπιζόμενου πυελικού πόνου ή βάρους εάν η γυναίκα σταθεί όρθια μετά από πρωινή σεξουαλική επαφή και η διάρκεια του μπορεί να είναι αρκετές ώρες.

4) Τα δυσουρικά ενοχλήματα όπως πόνος και δυσκολία στην ούρηση ή και συχνουρία.

5) Οι κιρσοί (διατεταμένες φλέβες) στα έξω γεννητικά όργανα, στα κάτω άκρα, στους γλουτούς, στο περίνεο ή και σε άτυπες θέσεις.

6) Επίσης το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης είναι συχνή αιτία υποτροπής των κιρσών των κάτω άκρων καθώς η «συνηθισμένη» αντιμετώπιση που πολλές φορές προτείνεται (είτε με "laser" είτε με κλασσικό χειρουργείο) δεν στοχεύει στην αιτία που προκάλεσε τους κιρσούς.

7) Τα κουρασμένα πόδια με αίσθημα βάρους ιδιαίτερα κατά την έναρξη της περιόδου που εμφανίζονται ταυτόχρονα με την επιδείνωση του πυελικού πόνου.

8) Συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ευερέθιστου εντέρου.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης δεν είναι εύκολη και συνήθως καθυστερεί μέχρι να αποκλειστούνε άλλες κοινές αιτίες πυελικού πόνου όπως η ενδομητρίωση, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ασθένειες των ουροποιητικού συστήματος, φλεγμονώδεις παθήσεις της πυέλου κτλ. Είναι αρκετά συνηθισμένο η κατάσταση αυτή να μην συμπεριλαμβάνεται στην διαφορική διάγνωση καθώς δεν είναι και πολύ γνωστή. Οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητα τους και μέσα στον γάμο τους, διαταράσσοντας τις διαπροσωπικές τους σχέσεις ενώ η αναφορά των συμπτωμάτων τους περιγράφεται με τον γενικό και συνήθως απαξιωτικό όρο «γυναικολογικά».

Η αρχική υποψία τίθεται από το ιστορικό και τα χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων που αναφέρει ο/η ασθενής καθώς και από την παρουσία κιρσών (ιδιαίτερα αν αυτοί εμφανίζονται σε άτυπες θέσεις όπως στο εσωτερικό των μηρών, στους γλουτούς, στο αιδοίο ή έχουμε υποτροπή των κιρσών στα κάτω άκρα.

Η εργαστηριακή επιβεβαίωση της κλινικής υποψίας βασίζεται στη διερεύνηση με απεικονιστικές μεθόδους όπως:

 • υπερηχογραφικός έλεγχος: είναι εξειδικευμένος έλεγχος (triplex) που σκοπό έχει να απεικονίσει την παλινδρόμηση του αίματος στις φλέβες της πυέλου. Μπορεί να γίνει είτε δια του κοιλιακού τοιχώματος είτε διακολπικά είτε διορθικά ανάλογα την κάθε περίπτωση. Είναι ανώδυνος, μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές χωρίς παρενέργειες αλλά η αξιοπιστία του εξαρτάται από την εμπειρία του εξεταστή.
 • Αξονική ή Μαγνητική Φλεβογραφία παρέχουν περισσότερες ανατομικές πληροφορίες, έχουν υψηλότερο κόστος, ενώ η πρώτη περιλαμβάνει τη χρήση σκιαγραφικών μέσων και ιονίζουσας ακτινοβολίας.
 • Λαπαροσκόπηση: Επεμβατική μέθοδος που συνδυάζει το πλεονέκτημα δυνατότητας ταυτόχρονης αντιμετώπισης. Χρειάζεται αναισθησία και νοσηλεία αλλά μπορεί να αποκαλύψει και να δώσει απαντήσεις σε πολλά διαγνωστικά ερωτήματα.
 • Ψηφιακή Φλεβογραφία: είναι επεμβατική μέθοδος, μπορεί να μην καταφέρει να αναδείξει από μόνη της το σημείο της παλινδρόμησης , έχει υψηλό κόστος, περιλαμβάνει τη χρήση σκιαγραφικών μέσων και ιονίζουσας ακτινοβολίας αλλά μπορεί στο ίδιο χρόνο να εφαρμοστεί και η θεραπεία. Η φλεβογραφία χρησιμοποιείται μόνο εφόσον έχουμε διαπιστώσει την πάθηση και έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στη θεραπεία του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης, όπως και στη διαγνωστική διερεύνηση, συμμετέχουν ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και συγκεκριμένα γυναικολόγος, αγγειοχειρουργός και επεμβατικός ακτινολόγος.

Εφόσον:

 • έχουν διερευνηθεί και αντιμετωπισθεί ή αποκλειστεί άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Χρόνιο Πυελικό Πόνο,
 • έχουμε εμμονή των συμπτωμάτων με ευρήματα από τις απεικονιστικές μεθόδους συμβατά με Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης

τότε ανάλογα με τη βαρύτητα της συμπτωματολογίας και της κλινικής εικόνας προγραμματίζουμε την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης η οποία μπορεί να είναι:

 • Αναλγητική θεραπεία με παυσίπονα χάπια και κορσέδες συμπίεσης των κιρσών του αιδοίου. Πρόκειται για εντελώς συμπτωματική θεραπεία, δεν αποτελεί λύση παρά μόνο πρόσκαιρη ανακούφιση μέχρι η κατάσταση να επιδεινωθεί ή εφαρμόζεται σε ασθενείς ακατάλληλους για οποιαδήποτε άλλη μορφή αντιμετώπισης (πάρα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών).
 • Ορμονοθεραπεία με χάπια η οποία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα του πυελικού πόνου αλλά τα αποτελέσματα της διαρκούν συνήθως όσο διαρκεί και η λήψη των φαρμάκων.
 • Χειρουργική απολίνωση των φλεβών που πάσχουν. Απαιτεί νοσηλεία, αναισθησία, έχει τομές και πολλές φορές η απαίτηση μετεγχειρητικής ξεκούρασης για μια μητέρα 2 και πλέον παιδιών δεν είναι ρεαλιστική. Ανάλογα με την εντόπιση των φλεβών που πάσχουν ποικίλει και η βαρύτητα της επέμβασης. Αναφέρονται ποσοστά υποτροπής περίπου 20%.
 • Εμβολισμός ή ναρθηκοποίηση των φλεβών που πάσχουν, γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και απαιτεί την νοσηλεία 1 ημέρας. Περιλαμβάνει τη χορήγηση σκιαγραφικού ενδοφλέβια και τη χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας. Χρησιμοποιούνται μεταλλικά ελάσματα (coils) και ειδική ουσία για αποκλεισμό των φλεβών ώστε να μην παλινδρομεί το αίμα σε αυτές και να μην διαστέλλονται. Τις πρώτες ημέρες μπορεί να παρατηρηθεί πυρετός και άλγος το οποίο αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Όταν η αιτιολογία των συμπτωμάτων είναι η στένωση των φλεβών τότε τοποθετείται μεταλλικός νάρθηκας (stent). Αποτελεί την θεραπεία εκλογής για το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης, χρειάζεται παρακολούθηση για την περίπτωση που επανασυραγγοποιηθεί (ανοίξει ξανά) η φλέβα που εμβολίστηκε. Είναι εύκολο να επαναληφθεί σε αντίθεση με την χειρουργική επέμβαση.
 • Χειρουργική εκτομή των ωοθηκών ή και της μήτρας, είναι η τελευταία λύση που προτείνεται όταν έχουνε αποτύχει όλες οι άλλες μέθοδοι θεραπείας και τα συμπτώματα επιμένουνε ακόμα. Ακόμα και με αυτήν την μέθοδο, υπάρχουν γυναίκες που δεν απαλλαχτήκαν οριστικά από τα συμπτώματα τους, γεγονός που τονίζει την σημασία προσεκτικής προεγχειρητικής διερεύνησης.

Το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης είναι μια συνηθισμένη αλλά συχνά αδιάγνωστη αιτία Χρόνιου Πυελικού Πόνου και υποτροπής των κιρσών των κάτω άκρων. Οι ασθενείς συνήθως επισκέπτονται γιατρούς δύο ειδικοτήτων. Γυναικολόγους όπου αναφέρουν τα συμπτώματα από την πύελο και Αγγειοχειρουργούς λόγω των κιρσών των κάτω άκρων. Οι μεν πρώτοι πρέπει να έχουν υψηλό δείκτη υποψίας ώστε να συμπεριλάβουν το εν λόγω Σύνδρομο μέσα στις πιθανές διαγνώσεις τους, οι δε δεύτεροι να έχουν την γνώση ότι οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι δυνατό να προέρχονται από φλεβική παλινδρόμηση στην πύελο και την εμπειρία να διακρίνουν τις περιπτώσεις στις οποίες αυτό συμβαίνει.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αθανάσιος Σιαφάκας

Αγγειοχειρουργός

Επιμελητής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας

Μετεκπαιδευθείς στις Φλεβικές Παθήσεις, St. Antonius Hospital, Nieuwegein-Utrecht Ολλανδία

Βιογραφικό

Ιστότοπος: veincenter-gr.blogspot.gr/

Τελευταία άρθρα από τον/την Αθανάσιος Σιαφάκας

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.