Web
Analytics
Swedan Karma «Θερμοθεραπεία» - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Swedan Karma «Θερμοθεραπεία»

Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός – Ερευνήτρια Ayurveda

 

Η swedan karma είναι μία από τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες, η οποία χρησιμοποιείται πριν την εφαρμογή των αγιουρβεδικών τεχνικών αποτοξίνωσης.

Η θεραπεία swedan, στην οποία χρησιμοποιείται θερμότητα από διάφορες πηγές, ανοίγει τους πόρους του δέρματος και προκαλεί εφίδρωση μέσω των τριχοθυλακίων. Λόγω της θερμότητας, αυξάνεται η agni, και ενεργοποιείται ο λιπώδης ιστός. Ταυτόχρονα με την αποβολή των άχρηστων ουσιών υπό μορφή ama (τοξίνες) μέσω του δέρματος, βοηθάει στην υγροποίηση των διαταραγμένων doshas, και τη διαστολή όλων των καναλιών του σώματος για να δεχτούν τον καθαρισμό.

Η Swedana karma είναι ένα απλό σύνολο διαδικασιών που χρησιμοποιούνται για την πρόκληση εφίδρωσης. Ο Charaka αναφέρει ότι η swedana είναι «ο,τιδήποτε ανακουφίζει την ακαμψία, το βάρος, και τα κρυώματα στο σώμα, και παράγει εφίδρωση».

Η λέξη «swedana» έχει τις ρίζες της στη σανσκριτική λέξη «swid» που σημαίνει, «ιδρώνω, εφίδρωση, επιθέτω θερμό κατάπλασμα, μαλακώνω». Η λέξη sweda αναφέρεται στις «εσωτερικές απεκκρίσεις του σώματος», οι οποίες είναι ένα υποπροϊόν του meda ή λιπώδους ιστού.

Η swedana karma βοηθάει ουσιαστικά στην υγροποίηση των κολλωδών και προσκολλημένων doshas στους περιφερικούς ιστούς. Εάν εφαρμοστεί στο σωστό χρόνο, η swedana μαλακώνει τους ιστούς, και ρευστοποιεί τις τοξίνες για να μπορούν να αποβληθούν από το σώμα με τη βοήθεια των pradhanakarmas (κύριες θεραπείες) που θα ακολουθήσουν. Η εφίδρωση υγροποιεί τα doshas, διευκολύνοντας έτσι τη ροή τους έξω από το σώμα. Επίσης, ανοίγει τους πόρους και μέσω των ιδρωτοποιών αδένων απαλλάσσει το σώμα από τις ακαθαρσίες.

Η Swedan karma (θερμοθεραπεία) είναι μία από τις τρεις προπαρασκευαστικές διαδικασίες που εφαρμόζονται πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε από τις πέντε μεθόδους καθαρισμού. Συστήνεται πριν την εφαρμογή της swedan karma ή διαφόρηση (εφίδρωση) να έχει προηγηθεί η κατάλληλη λίπανση.

Στο άτομο που ακολουθεί αυτή τη θεραπεία χορηγείται ατμός είτε από συμπυκνωμένα φαρμακευτικά βότανα, είτε με την εφαρμογή έμμεσης θερμότητας στο σώμα υπό μορφή θερμού ρουχισμού ή διατήρηση του ασθενούς σε θερμή καμπίνα ή μερικώς ανοιχτό κιβώτιο. Εάν η θερμοθεραπεία εφαρμοστεί σωστά, μαλακώνει και ρευστοποιεί τις τοξίνες του σώματος για να μπορέσουν να εξέλθουν με τη βοήθεια των κύριων διαδικασιών καθαρισμού.

Ενδείξεις

Σύμφωνα με το αγιουρβεδικό σύστημα η θερμοθεραπεία εφαρμόζεται σε άτομα που υποφέρουν από κρυολόγημα, άσθμα, βήχα, λόξιγκα, ωταλγία (πόνο στο αυτί), πονοκέφαλο, φαρυγγίτιδα, παραπληγία, ημιπληγία, αρθρίτιδα, πάρεση (παράλυση του προσώπου), ισχιαλγία, οσφυαλγία, διαταραχές των αρθρώσεων, οιδήματα, δυσκοιλιότητα, ουρητηρική απόφραξη, σπασμωδικούς πόνους, κ.λπ.

Κατά γενικό κανόνα, η θερμοθεραπεία συστήνεται στους ασθενείς με διόγκωση σπλήνας, συρίγγια στον πρωκτό, αιμορροϊδες, πέτρες στα νεφρά και την ουροποιητική οδό που χρειάζονται εγχείρηση (Sushrut samhita), καθώς και σε μετεγχειρητικές ασθενείς από καισαρικές τομές και κανονικό τοκετό. Συνήθως ειδικά στην Δύση εφαρμόζεται η ήπια θερμοθεραπεία mridu (Nadi -ήπια) swed.

Διαδικασία

Πριν την εφαρμογή της Nadi swedα είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί στον ασθενή ελαιοθεραπεία ή μασάζ. Μέσω ενός ελαστικού ή άκαμπτου σωλήνα κατευθύνεται ειδικός ατμός από βότανα σε ολόκληρο το σώμα ή σε ορισμένη περιοχή του σώματος (εκτός από το κεφάλι) του ασθενούς ο οποίος μένει στον ατμό για περίπου ένα εικοσάλεπτο, στην συνέχεια ακολουθεί ένα χλιαρό μπάνιο.

[Η τεχνική Nadi swedan, διδάσκεται και εφαρμόζεται στους πρότυπους χώρους εφαρμογής βασικών αγιουρβεδικών τεχνικών Ayurcare, Ayurveda Hellas A.E. στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη].

 

Σοφία Παπαδοπούλου
Χημικός – Ερευνήτρια Ayurveda

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.