Web
Analytics
Η Προσαρμοστικότητα και η Ευτυχία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Προσαρμοστικότητα και η Ευτυχία

Ζούμε σ’ έναν κόσμο που μεταβάλλεται. Η κοινωνία αλλάζει συνεχώς. Άνθρωποι έρχονται και φεύγουν. Το σώμα μας αλλάζει, όπως και αυτά που μπορούμε να κάνουμε με το σώμα μας. Τα ενδιαφέροντα και οι ανάγκες μας ευτυχώς εξελίσσονται, όπως και τα ενδιαφέροντα και οι ανάγκες των κοντινών μας ανθρώπων. Η οικονομική κατάστασή μας αλλάζει. Ο καιρός και οι εποχές έχουν αλλάξει. Το διαδίκτυο, τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα, τα κινητά τηλέφωνα, η τηλεόραση, τα μηχανήματα όλων των τύπων, έχουν αλλάξει τον κόσμο. Η παγκοσμιοποίηση αλλάζει τις κοινωνίες και τις αξίες. Τελικά, η μόνη αμετάβλητη πραγματικότητα είναι η ίδια η αλλαγή

Εκτός από την αποδοχή της αλλαγής, χρειάζεται επίσης να προσαρμοστούμε σ’ εκείνες τις όψεις των άλλων και του κόσμου μας, με τις οποίες δεν εναρμονιζόμαστε εύκολα

Ένας άνθρωπος, που δυσκολεύεται να δεχτεί και να προσαρμοστεί στην αλλαγή των καταστάσεων και των ανθρώπων, δεν μπορεί εύκολα να είναι ευτυχισμένος. Η προσαρμογή δεν είναι έλλειψη ανταπόκρισης και δεν θα έπρεπε να βασίζεται σε συνήθεια ή φόβο. Αυτό θα ήταν μια μορφή αυτοκαταπίεσης. Η προσαρμογή είναι νέα ανταπόκριση, η οποία είναι αποτέλεσμα εσωτερικής αλλαγής, που μας επιτρέπει, χωρίς να θυσιάσουμε αυτό που είμαστε, να επαναπροσδιοριστούμε με πιο αρμονικό τρόπο στο περιβάλλον μας. Το πρώτο βήμα σε αυτό είναι η αποδοχή της κατάστασης όπως είναι. 

Προσαρμοστικότητα είναι η δύναμη που μας έχει καθοδηγήσει στην εξέλιξη, καθώς κάθε οργανισμός έκανε τις απαραίτητες αλλαγές για να επιβιώσει πιο αποτελεσματικά. Είναι η ευκαμψία που έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να αφήσουν προηγούμενες αντιλήψεις και να ασπαστούν νέες, οι οποίες ταιριάζουν περισσότερο στις νέες πληροφορίες για τη φύση του υλικού σύμπαντος. Είναι αυτό που επιτρέπει έναν ανοιχτόμυαλο γονιό ή παππού να σχετίζεται με έναν έφηβο με εντελώς διαφορετική αντίληψη. Επομένως, προσαρμοστικότητα είναι η εξέλιξη του συστήματος πεποιθήσεών μας.

Η έλλειψη ευκαμψίας είναι αυτό που κάνει παλιές δομές να σπάζουν κάτω από την πίεση της αλλαγής. Παλιότερα συστήματα θρησκευτικής, πολιτικής και κοινωνικής σκέψης, που δεν έχουν την ευκαμψία να προσαρμοστούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες και εμπειρίες των οπαδών τους, τελικά θα τους χάσουν.

Η ευκαμψία και η προσαρμοστικότητα δεν έχουν σχέση με το χάος μιας επιπόλαιας και φανταστικής αλλαγής. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να έχουμε μια βαθιά και αμετάβλητη πνευματική βάση, η οποία μας επιτρέπει να ρέουμε ελεύθερα με τις αλλαγές, χωρίς να αφήνουμε την πνευματική πηγή μας.

Αυτό φαίνεται στο παράδειγμα των φυτών ενός ελεύθερου χείμαρρου που βρίσκονται υπό τη συνεχή πίεση του νερού που ρέει πάνω τους, γύρω τους και ανάμεσά τους. Αν δεν ήταν καλά ριζωμένα στα βράχια με ασφάλεια, θα παρασύρονταν από το ρεύμα και θα διαλύονταν πάνω στα βράχια. Αν ακόμη και τότε είχαν τον ελάχιστο βαθμό ακαμψίας ή αντίστασης στη ροή του νερού, θα έσπαζαν κάτω από την πίεση του νερού.

Άρα, η ευκαμψία και η προσαρμοστικότητα, που απαιτούνται για την υγεία, την ευτυχία και τη ροή μας στη ζωή, βασίζονται σ’ αυτό το συνδυασμό φαινομενικά αντίθετων ιδιοτήτων. Μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το δίλημμα με τη διάκριση ανάμεσα στην ουσία και τη μορφή. Η ουσία της ζωής μας είναι αμετάβλητη και η μορφή αλλάζει συνεχώς. Η ουσία στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση είναι το φως. Οι προσωρινές μορφές ερμηνεύουν συνεχώς αυτό το φως-ουσία με διαφορετικούς τρόπους. Η ουσία δεν αλλάζει ποτέ, αλλά οι μορφές αλλάζουν.

Όψεις της ουσίας μας είναι η αγάπη, η ειρήνη, η ευτυχία, η ενότητα, η αλήθεια και το να φερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε να μας φέρονται εκείνοι. Αυτές οι αμετάβλητες αξίες δεν πρέπει να εγκαταλείπονται στο όνομα της ευκαμψίας. Εντούτοις, χρειάζεται να προσαρμοστεί η έκφραση αυτής της ουσίας, ώστε να ρέει αρμονικά με τους ανθρώπους και τις αλλαγές στη ζωή τους.

Η πίστη και η αφοσίωση στην αγάπη, την αλήθεια, την ειρήνη και τη σωστή συμπεριφορά είναι ουσία. Το είδος των ρούχων που φοράμε, το πώς προσευχόμαστε, τι όνομα δίνουμε στο θεϊκό ον, το πώς επικοινωνούμε με αυτό το ον και τι τρώμε ή δεν τρώμε, πίνουμε ή δεν πίνουμε, είναι όλα εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να επιλεγούν από τον καθένα, σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις και είναι πιθανό να αλλάζουν.

Η προσαρμοστικότητα είναι ουσιαστικό συστατικό της ευτυχίας. Χρειάζεται να μπορούμε να ρέουμε και να χρησιμοποιούμε τις αλλαγές στη ζωή μας θετικά και άφοβα. Για να το κάνουμε, χρειάζεται να αναπτύξουμε μια εσωτερική βάση ασφάλειας, ώστε να νιώθουμε αρκετά σίγουροι να αφεθούμε και να ρέουμε σε άγνωστες περιοχές. Αυτή η εσωτερική βάση μπορεί να ενισχυθεί με τον καθημερινό διαλογισμό, την προσευχή, την ενεργειακή ψυχολογία και την πίστη στις βασικές πνευματικές αλήθειες αναφορικά με την εσώτερη φύση μας και το σκοπό της ζωής μας.

Όταν έχουμε δημιουργήσει ένα εσωτερικό πλαίσιο αναφοράς σχετικά με το ποιοι είμαστε αντί να εξαρτιόμαστε από εξωτερικούς παράγοντες για να νιώθουμε αξία, ασφάλεια ή ικανοποίηση, θα νιώσουμε αρκετά ασφαλείς να ρέουμε με τις αλλαγές και τις διαφορές της ζωής. Η αυτοπαραδοχή και η αυτοπεποίθηση μάς βοηθούν να το κάνουμε.

Χρειαζόμαστε, επίσης, έναν ανοικτό νου που μπορεί να παρατηρεί, να ακούει, να προσλαμβάνει νέες πληροφορίες και να νιώθει αρκετά ασφαλής να επαναξιολογεί τις πεποιθήσεις και τη ζωή μας. Οι εμπειρίες της ζωής και η έκθεση σε διαφορετικούς πολιτισμούς συνήθως, αλλά όχι πάντοτε, διευρύνουν το νου και του επιτρέπουν να είναι ανοικτός σε διαφορετικές και εξελισσόμενες αντιλήψεις.

Οι παλιές παγιωμένες κοινωνικές πεποιθήσεις σχετικά με την αξία και την ασφάλειά μας και το ποιος αξίζει και ποιος δεν αξίζει, μπορούν να περιορίσουν σοβαρά την προσαρμοστικότητα, την ευκαμψία και τη ροή μας.

Μερικοί από μας μπορεί να είμαστε προσκολλημένοι να γίνεται το δικό μας ή να αποδέχονται οι άλλοι την αλήθεια μας. Αυτή η ανάγκη μπορεί να εμποδίσει την ηρεμία μας και φυσικά τις σχέσεις αγάπης με τους άλλους. Δεν θα μπορούμε να προσαρμοστούμε στις αντιλήψεις τους ή στους τρόπους τους να δρουν, όχι μόνον επειδή φοβόμαστε κάτι νέο, αλλά επειδή παίζουμε παιχνίδια δύναμης και θέλουμε να είμαστε ο μόνος που έχει δίκιο ή γίνεται το δικό του. Αυτό το παιδιάστικο εγωκεντρικό παιχνίδι δεν βοηθά στην ευτυχία ούτε τη δική μας ούτε του άλλου. Ένας γνωστός πνευματικός δάσκαλος παραδέχτηκε κάποτε, «μετά από 20 χρόνια διαφωνίας με τη σύζυγό μου, αποφάσισα ότι προτιμώ να έχω ηρεμία παρά να αποδείξω ότι έχω δίκιο».

Η ικανότητα να δεχόμαστε και να προσαρμοζόμαστε και να ρέουμε με τις καταστάσεις και τις νέες ανακαλύψεις είναι ένα σημαντικό προσόν για την επιτυχία οποιουδήποτε σκοπού. Είναι το κλειδί για να είμαστε ήρεμοι σε αλλαγές. Μας διευκολύνει στη συνεργασία και τη συναναστροφή. Είναι ένα πολύτιμο ανθρώπινο χαρακτηριστικό.

Πού θα θέλαμε να έχουμε περισσότερη προσαρμοστικότητα;

Ίσως με τους γονείς ή το σύντροφό μας και σίγουρα με τα παιδιά μας. Ίσως σε κάθε μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον μας ή σε μια διαφορετική οικονομική κατάσταση. Μπορεί να χρειάζεται να προσαρμοστούμε στο σώμα που γερνάει ή στη συνειδητοποίηση ότι το σώμα μας χρειάζεται περισσότερα προληπτικά μέτρα, όπως σωστή τροφή και άσκηση.

Σίγουρα χρειάζεται να προσαρμοστούμε στη μεταβαλλόμενη κοινωνία και τη ζωή στις πόλεις ή με ορισμένους γείτονες και τις συνήθειές τους. Χρειάζεται να προσαρμοστούμε στο γεγονός ότι έρχονται στην πραγματικότητά μας άνθρωποι από όλους τους πολιτισμούς και τις θρησκείες.

Μερικά παραδείγματα, στα οποία μπορεί να χρειάζεται να είμαστε πιο προσαρμοστικοί ή εύκαμπτοι είναι:

1. Όταν, για κάποιο λόγο, αλλάζουν ή χρειάζεται να αλλάξουν τα σχέδιά μας.

2. Όταν κάποιος θέλει να κάνει κάτι διαφορετικά από τον τρόπο που έχουμε στο νου μας.

3. Όταν οι καταστάσεις της ζωής μας αλλάζουν, όπως το σπίτι, η εργασία, οι σχέσεις, η οικονομική κατάσταση κλπ.

4. Όταν, για κάποιο λόγο, δεν μπορούμε να ζήσουμε τη συνηθισμένη καθημερινή ρουτίνα μας.

5. Όταν χρειάζεται να κοιμηθούμε αλλού.

6. Όταν χρειάζεται να κάνουμε κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει.

7. Όταν χρειάζεται να φάμε διαφορετική τροφή από αυτήν που είμαστε συνηθισμένοι.

Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι η προσαρμοστικότητα βασίζεται στην εσωτερική ασφάλεια και σ’ ένα σταθερό αίσθημα αξίας και ασφάλειας. Δεν μας ζητά να αλλάξουμε τις βασικές ηθικές πεποιθήσεις μας σχετικά με τις ανθρώπινες αξίες, όπως αγάπη, ειρήνη, αλήθεια και σωστή συμπεριφορά. Όμως, απαιτεί να αφήνουμε κατά καιρούς τις προκαταλήψεις μας για το πώς μπορούν ή θα έπρεπε να γίνουν τα πράγματα. Σημαίνει, επίσης, να μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας για να είμαστε ευτυχισμένοι σε νέες περιστάσεις, μία από τις οποίες θα μπορούσε να είναι μια νέα ή ίσως πιο περιορισμένη οικονομική κατάσταση.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο "Η ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ"

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ρόμπερτ Ήλια Νατζέμυ

Συγγραφέας - Δάσκαλος σεμιναρίων αυτογνωσίας

 

Ιστότοπος: www.armonikizoi.com/greek

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.