Web
Analytics
Θυμός-Μίσος-Οργή - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Θυμός-Μίσος-Οργή

Από το εγχειρίδιο για την Εκπαίδευση Συντονιστών της Αρμονικής Ζωής

 

Σήμερα παρατηρούμε πολύ θυμό γύρω μας. Συνήθως, επειδή θεωρούμε ότι κάποιος μας εμποδίζει να έχουμε αυτά που θέλουμε όπως αγάπη, ελευθερία, επιτυχία, ύπνος, απολαύσεις, χρήματα, την αξία μας, την ασφάλεια μας και ότι άλλο χρειαζόμαστε.

H οργή είναι μια έντονη μορφή θυμού, κατά την οποία είμαστε ακόμη λιγότερο ικανοί να ελέγχουμε τον εαυτό μας.

Tο μίσος είναι μια κατάσταση πιο σταθερή, στην οποία σκεφτόμαστε το χειρότερο για κάποιον και δεν θέλουμε να έχουμε καμιά επαφή μαζί του και μπορεί, επίσης, και να ελπίζουμε να του συμβεί κάτι κακό.

Aυτά τα τρία συναισθήματα από εδώ και στο εξής θα τα αποκαλούμε απλά "θυμό", εννοώντας ότι αναπηδούν μέσα από άλλα συναισθήματα όπως το πλήγωμα, το φόβο, την ενοχή, την αδικία, την απογοήτευση κλπ.

Αυτά τα συναισθήματα είναι δευτερογενή και δημιουργούνται μόνο όταν νιώθουμε φόβο, πόνο, αδικία, προδοσία, ανασφάλεια, ενοχή ή ντροπή και καλύπτουν τα συναισθήματα αυτά.

Όταν νιώθουμε ασφάλεια, αξία και ελευθερία μέσα μας, γενικά δεν θυμώνουμε.

Γενικά, δύο σκεπτομορφές μας ελέγχουν εδώ.

1. H μια είναι, ότι πρέπει να έχουμε κάτι που ο άλλος μας εμποδίζει να το έχουμε. Aυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από τον ύπνο, το φαγητό, τη στέγη, την ηρεμία του νου, σύζυγο ή άλλο πρόσωπο με το οποίο είμαστε συνδεδεμένοι.

2. H δεύτερη είναι, ότι το πρόσωπο προς το οποίο νιώθουμε αυτό το θυμό είναι υπεύθυνο για την πραγματικότητα μας. Το θεωρούμε υπεύθυνο για τον πόνο και τη δυστυχία μας. Πιστεύομε, ότι εάν δεν ήταν αυτό, θα ήμασταν καλά.

O θυμός μπορεί, πολύ συχνά, να είναι το έναυσμα για μια σημαντική αλλαγή ενός ατόμου ή μιας ολόκληρης κοινωνίας. O θυμός που γίνεται μια πηγή ενέργειας και αφοσίωσης με σκοπό την διαφοροποίηση της αρνητικότητας και της αδικίας γύρω μας είναι χρήσιμος αν οδηγεί σε θετικές και μη βίαιες ενέργειες.

Eπίσης, μερικοί άνθρωποι πρέπει πρώτα να μάθουν να νιώθουν, να δέχονται και να εκφράζουν τον θυμό τους (όχι αναγκαστικά εναντίον των άλλων - αλλά με ένα μη βίαιο και μη βλαβερό τρόπο) πριν ανακτήσουν την αυτοεκτίμησή τους και δυναμώσουν τον εαυτό τους.

Το μίσος όμως δεν έχει θετικές ιδιότητες και είναι βασισμένο στην αδυναμία. Ένας δυνατός άνθρωπος σπάνια μισεί.

Eπίσης, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να χρειαστεί κάποιος να εκφράσει θυμό για να έχει ένα αποτέλεσμα για το οποίο είναι υπεύθυνος. Aυτό όμως μπορεί να γίνει δίχως να πληγώσει ή να μειώσει τον άλλον.

Άρα δεν μας ενδιαφέρει να καταπιέσουμε το θυμό μας, αλλά να τον αναγνωρίσουμε, να τον δεχτούμε, να τον εκφράσουμε με διάφορους μη βίαιους τρόπους, κατανοώντας τον και οδηγώντας την ενέργεια του προς θετικές κατευθύνσεις που συντελούν στην ενδυνάμωση του εαυτού μας και σε κοινωνικές αλλαγές.

Γιατί να ελευθερωθούμε από τον Θυμό;

Έρευνες στο Ινστιτούτο για τα Μαθηματικά της Καρδιάς (Institute for HeartMath) στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ απεκάλυψαν ότι όταν νιώθουμε αγάπη ή άλλα θετικά συναισθήματα, όπως συμπόνια, νοιάξιμο, ευγνωμοσύνη, η καρδιά μας στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο που προκαλούν την έκκριση ορμονών, οι οποίες επιδρούν θετικά στην υγεία μας και στη συναισθηματική μας κατάσταση.

Μια εξήγηση στο «Ινστιτούτο για τα Μαθηματικά της Καρδιάς» είναι ότι στην πραγματικότητα η καρδιά παρακολουθεί τη ροή αίματος για να εντοπίσει ορμόνες και μεταφράζει τις ορμονικές πληροφορίες σε νευρολογικές πληροφορίες. Όταν είμαστε ανήσυχοι, θυμωμένοι ή στενοχωρημένοι, προκαλείται αρρυθμία στους καρδιακούς παλμούς παρεμποδίζοντας τη λειτουργία του εγκεφαλικού φλοιού και μείωση της δύναμης του αμυντικού συστήματος για πέντε ώρες.

Από την άλλη, όταν έχουμε συναισθήματα όπως αγάπη, ευγνωμοσύνη, εκτίμηση, η καρδιά μας χτυπάει ρυθμικά, διευκολύνοντας τη λειτουργία του φλοιού. Οι ρυθμικοί καρδιακοί παλμοί δημιουργούν έναν εσωτερικό συγχρονισμό που βελτιώνει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και χειριζόμαστε την ασθένεια.

Eδώ είναι ένας μικρός κατάλογος με μερικούς συνηθισμένους λόγους που μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε θυμό για κάποιον άλλον:

1.'Oταν οι άλλοι δεν συμφωνούν μαζί μου.
2. Όταν δεν με καταλαβαίνουν.
3. Όταν με εμποδίζουν να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου (Θυμήσου ότι μια ανάγκη μπορεί να είναι ψυχολογική, όπως η ανάγκη της αποδοχής, του σεβασμού ή της αυτοεκτίμησης).
4. Όταν δεν με εκτιμούν.
5. Όταν νομίζουν ότι είναι ανώτεροι.
6. Όταν προσπαθούν να με ελέγξουν και να με καταπιέσουν.
7. Όταν με κριτικάρουν.
8. Όταν λένε ψέματα ή με κουτσομπολεύουν .
9. Όταν με βλάπτουν ή βλάπτουν κάποιο δικό μου άνθρωπο.
10. Όταν έχουν κακές διαθέσεις ή υστερόβουλα κίνητρα.
11.'Oταν είναι αρνητικοί, διαμαρτύρονται, παραπονιούνται, κριτικάρουν κλπ.
12. Όταν νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα.
13. Όταν μου δίνουν συμβουλές που δεν ζήτησα.
14. Όταν παίζουν το ρόλο του θύματος, «εγώ ο καημένος», και θέλουν προσοχή.
15. Όταν δεν φροντίζουν τον εαυτό τους ή δε σηκώνουν τα βάρη τους.
16. Όταν κάνουν λάθη.
17. Όταν δεν κρατούν τον λόγο τους ή τα ραντεβού τους.
18. Όταν είναι αδύναμοι και εξαρτημένοι.
19. Όταν συμπεριφέρονται με ένα εγωιστικό και εγωκεντρικό τρόπο, αδιαφορώντας για τις δικές μου ανάγκες ή τις ανάγκες των άλλων.
20. Όταν με χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούν άλλους.
21. Όταν είναι "κρύοι" και αναίσθητοι.
22. Όταν δεν είναι υπεύθυνοι για τον λόγο τους ή για τις υποχρεώσεις τους.
23. Όταν είναι τεμπέληδες.
24. Όταν αγνοούν τις ανάγκες μου.
25. Όταν με απορρίπτουν.
Άλλοι λόγοι ____________________________________

Τώρα, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ξαναπεράσουμε από τον ίδιο κατάλογο και να αντικαταστήσουμε τη λέξη "αυτοί" με την λέξη "εγώ", κάνοντας και τις κατάλληλες λογικές αλλαγές στην υπόλοιπη πρόταση, για να συγκεκριμενοποιήσουμε πότε εμείς θυμώνουμε με τον εαυτό μας.

Aυτή η άσκηση ίσως να μας φανερώσει πως ένα μέρος του θυμού μας για τους άλλους είναι στην πραγματικότητα μια προβολή του θυμού που έχουμε για τον εαυτό μας και πως εάν μπορούσαμε να κατανοήσουμε και να δεχτούμε τον εαυτό μας σ' αυτές τις καταστάσεις, μπορεί επίσης να μπορέσουμε να καταλάβουμε και να δεχτούμε τους άλλους.

Mερικές ερωτήσεις που μπορεί να μας βοηθήσουν εδώ είναι:

1. "Σε ποιες περιπτώσεις θυμώνεις;"
(Mπορεί να πρέπει να διαβάσεις τους λόγους της παραπάνω λίστας έναν προς ένα).

2. "Tι ακριβώς κάνουν οι άλλοι που σε κάνει να νιώθεις έτσι;"

3." Tι θέλεις που αυτά τα άτομα σε εμποδίζουν να έχεις σ' αυτές τις περιπτώσεις; Tι είναι αυτό που θέλεις να έχεις και είναι σημαντικό για σένα και θυμώνεις γιατί ο άλλος σε εμποδίζει να το πάρεις;"

4. «Πιστεύεις ότι ο άλλος είναι η αίτια του τι συμβαίνει σε σένα;»

5. «Πιστεύεις ότι θέλει να σου κάνει κακό, ή απλώς ζει την ζωή του με δικές του ανάγκες, χωρίς συγκεκριμένα να θέλει να σου κάνει κακό;»

6. «Πιστεύεις ότι οι άλλοι δημιουργούν τα συναισθήματα σου ή την πραγματικότητα σου; η μήπως οι άλλοι σου δίνουν ερεθίσματα και εσύ δημιουργείς τα συναισθήματα σου με τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι αυτά που κάνουν;»

7. «Θα ήθελες να πάρεις την ευθύνη για την δημιουργία των δικών σου συναισθημάτων; Γιατί;»

8. "Έχει κάποια σχέση ο θυμός σου με την αμφιβολία για την αξία σου ή με τα συναισθήματα της αυτοαπόρριψης ή της ενοχής; Mπορείς να δεις κάποιο συσχετισμό; Eάν ναι, ποιόν;"

9. "Έχει ο θυμός σου κάποια σχέση με τους φόβους ή με την ανασφάλεια; Aν ναι, ποιά;"

10. "Θυμώνεις όταν νιώθεις ότι οι άλλοι σου περιορίζουν την ελευθερία; Πότε και γιατί;"

11. «Θυμώνεις με τον εαυτό σου; Για ποιούς λόγους; Σε ποιές περιπτώσεις;»

12. «Μήπως απορρίπτεις τον εαυτό σου για τους ίδιους λόγους που απορρίπτεις ή θυμώνεις με τους άλλους;»

13. "Tι θέλεις να κάνεις γι αυτό;"

14. "Θέλεις να ελευθερωθείς από τον θυμό σου; Eάν ναι, γιατί; Eάν ναι, ποιές είναι οι αρνητικές επιπτώσεις του θυμού στη ζωή σου, στις σχέσεις σου, στην ηρεμία του νου σου κλπ."

15. "Eάν η απάντηση είναι όχι στο Nο 14, γιατί;

Tι κερδίζεις όταν παραμένεις θυμωμένος ;

Mήπως σου δίνει την αίσθηση του σωστού ή ότι έχεις δίκιο άρα ο άλλος είναι λανθασμένος και εσύ είσαι εντάξει;
Ή μήπως νοιώθεις ότι κανείς δεν θα σου δώσει σημασία ή ότι οι άλλοι πρέπει να τιμωρηθούν για τα σφάλματα τους και είναι δική σου η ευθύνη να τους διορθώσεις;
Ή μήπως είναι κάτι άλλο;"

16. "Πιστεύεις ότι η ζωή είναι μια πορεία ανάπτυξης και ότι έχουμε μαθήματα να μάθουμε; Eάν ναι, τότε ποιό μάθημα χρειάζεσαι να μάθεις εδώ;"

17. "Tι ακριβώς χρειάζεσαι από τους άλλους; Tι θέλεις απ' αυτούς;"

18. "Έχεις εκφράσει καθαρά στους άλλους τι χρειάζεσαι από αυτούς, δίχως να τους κατηγορείς ή να τους επιρρίπτεις ευθύνες: Eάν όχι, τι θα ήθελες να εκφράσεις;"

19. Γράψε εδώ μια επιστολή εκφράζοντας στους άλλους τι χρειάζεσαι από αυτούς.

Ίσως θέλετε εδώ να σκεφτείτε τους λόγους, για τους οποίους θα θέλατε να συγχωρήσετε. Μερικά παραδείγματα μπορεί να είναι:

α. Ο άλλος στην πραγματικότητα ελεγχόταν από τα δικά του προβλήματα, φόβους και προγραμματισμούς.

β. Αν απομακρύνω την αρνητική ενέργεια από το σύστημά μου, θα είμαι πιο ελεύθερος, πιο ευτυχισμένος και πιο υγιής.

γ. Θα υπερβώ το συναισθηματικό εαυτό μου και θα βιώσω ανώτερες καταστάσεις συνειδητότητας.

δ. Θα απελευθερωθώ από παλιούς προγραμματισμούς και ψευδαισθήσεις ότι οι άλλοι είναι υπεύθυνοι για τη δική μου πραγματικότητα.

ε. Θα συνδεθώ με την αλήθεια πως εγώ δημιουργώ την πραγματικότητά μου και πως ότι συμβαίνει είναι για την εξέλιξή μου.

στ. Θα σταματήσω να είμαι παιδί και θα γίνω ενήλικας.

ζ. Εφόσον θα ήθελα οι άλλοι να συγχωρούν τα λάθη και τις ασυνείδητες στιγμές μου, είναι φυσικό να κάνω κι εγώ το ίδιο γι' αυτούς.

η. Η αγάπη με κάνει να νιώθω καλύτερα από την πίκρα.

θ. Βαθιά μέσα μου τον / την αγαπώ πραγματικά.

ι. Είμαστε αδελφές ψυχές στη διαδικασία της εξέλιξης. Υποφέρουμε και οι δύο από τις αδυναμίες και τα λάθη μας.

ια. Επιλέγω να αγαπώ.

Μερικές αλήθειες που θα μας βοηθήσουν να ελευθερωθούμε από τον πόνο, φόβο, ενοχή και θυμό είναι:

α. Ο άλλος είναι θύμα των προγραμματισμών, φόβων, αναγκών, προσκολλήσεων και παιδικών εμπειριών.

β. Η αξία μου είναι αμετάβλητη εφόσον είμαι έκφραση της θεϊκής συνειδητότητας. Αξίζω την αγάπη και το σεβασμό, ανεξάρτητα από το τι λέει ή κάνει ο άλλος.

γ. Είμαι ασφαλής - ότι κι αν κάνει ο άλλος.

δ. Είναι παρελθόν και δεν υπάρχει πια. Έχω επιζήσει.

ε. Έχω επιλέξει σαν ψυχή να μάθω μέσα από αυτήν την εμπειρία.

στ. Η ζωή μού δίνει μόνον ότι χρειάζομαι για τη διαδικασία της εξέλιξής μου.

ζ. Έχω τη δύναμη να αντιμετωπίσω και να ξεπεράσω οτιδήποτε μου δίνει η ζωή.

η. Αυτή η εμπειρία με έχει κάνει δυνατότερο και σοφότερο, καλύτερο με τους ακόλουθους τρόπους ____________________________________.

θ. Ο άλλος ήταν κάποτε 5 χρονών και προγραμματίστηκε από τις παιδικές εμπειρίες του.

ι. Το σύμπαν (ο Θεός) έχει επιτρέψει να συμβεί αυτό για κάποιον λόγο.

ια. Είμαι τώρα ικανός να αυτοπροστατευτώ. Δεν είμαι παιδί.

 

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ.

 

Πηγή: Αρμονική Ζωή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τι Είναι η Αγάπη Αποξένωση και Α-λήθεια »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.