Web
Analytics
Ανθοϊάματα για την αϋπνία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ανθοϊάματα για την αϋπνία

Γράφει: Μαρίνα Αγγελή, Ψυχίατρος, Ολιστική Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία

 

Το πρόβλημα της αϋπνίας

Η αϋπνία είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό και βασανιστικό πρόβλημα, που στην εποχή μας εμφανίζεται όλο και συχνότερα και ταλαιπωρεί πολλούς. Οι έγνοιες της ζωής, το άγχος, οι πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, διάφοροι φόβοι και αγωνίες, ψυχικά προβλήματα, αλλά και άλλοι λόγοι που είναι δύσκολο να διερευνηθούν, συχνά δημιουργούν υπερένταση, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας ο άνθρωπος να μη μπορεί να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί.

Αν αυτό συμβαίνει περιστασιακά, απλά πρέπει κανείς να περάσει την επόμενη μέρα του νοιώθοντας κουρασμένος και ίσως άκεφος. Σε πολλές περιπτώσεις όμως η αϋπνία τείνει να πάρει μια πιο μόνιμη μορφή.

Το άτομο αρχίζει να αγωνιά στη σκέψη ότι η νύχτα φτάνει και ότι «θα πρέπει να κοιμηθεί». «Φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρω να κοιμηθώ και απόψε» σκέφτεται, ή ακόμα «ξέρω ότι δεν θα μπορέσω να κοιμηθώ». Σ' αυτές τις περιπτώσεις, αργά ή γρήγορα αναγκάζεται κανείς να καταφύγει σε ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια.

Το πρόβλημα είναι αρκετά περίπλοκο ακόμα και για τη συμβατική ιατρική αντιμετώπισή του, καθώς τα φάρμακα αυτά έχουν την τάση να δημιουργούν εξαρτήσεις και έτσι συνιστώνται μόνο για τη βραχυχρόνια αντιμετώπιση της αϋπνίας. Επιπλέον, αρκετά από τα συνήθως συνιστώμενα φάρμακα για σοβαρότερες περιπτώσεις, εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν γίνονται καλά ανεκτά από πολλούς.

Τέλος, πολλοί είναι αυτοί που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν φάρμακα για την αϋπνία και προτιμούν να υπομένουν καρτερικά ένα πρόβλημα που μειώνει τις δυνάμεις και την απόδοσή τους στη ζωή.

Για μια φυσική αντιμετώπιση της αϋπνίας

Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η αϋπνία με φυσικά μέσα; Ας δούμε τι θα μπορούσαμε να προτείνουμε από την πλευρά της ανθοθεραπείας.

Ιάματα Μπαχ

Υπάρχουν, ανάμεσα στα γνωστά μας ανθοϊάματα του Μπαχ, κάποια που αποδεδειγμένα βοηθούν σε πολύ σημαντικό βαθμό ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που εμφανίζουν δυσκολίες με τον ύπνο. Τα ανθοϊάματα αυτά είναι το Cherry Plum, το Impatiens και το White Chestnut.

Cherry Plum

Το Cherry Plum, χάρις στη γνωστή του ικανότητα να χαλαρώνει και να διευκολύνει το να αφεθεί κανείς, συντελεί στο να ηρεμήσει το σύστημά μας και να μπορέσει έτσι να παραδοθεί στον ύπνο. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πως η γλώσσα μας επισημαίνει τη σημασία της έννοιας της «παράδοσης»(«letting go») σαν κυρίαρχου φαινομένου για την επέλευση του ύπνου, με φράσεις όπως «με πήρε ο ύπνος», «έπεσα στον ύπνο» κ.λπ. -κάτι που συναντάμε εξάλλου και σε άλλες γλώσσες, με αντίστοιχες εκφράσεις (π.χ. «fall asleep»).

Το ανθοΐαμα Cherry Plum είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να εξισορροπεί την υπερβολική ανάγκη συνειδητού ελέγχου πάνω στις ασυνείδητες λειτουργίες του οργανισμού και να επιτρέπει έτσι την μετάβαση από την ενεργητική κατάσταση της εγρήγορσης στην παθητική κατάσταση του ύπνου.

Impatiens

Το ανθοΐαμα Impatiens αντιμετωπίζει και απαλύνει την ανυπομονησία και το άγχος που δημιουργούνται όταν κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί. Η ώρα περνά, οι δείκτες του ρολογιού μετατοπίζονται και ο πολυπόθητος ύπνος δεν έρχεται. Μοιραία, αρχίζει κανείς να ασχολείται με την ώρα, να εκνευρίζεται, να στριφογυρνά, να υπολογίζει πόσες ώρες έμειναν μέχρι το πρωί και να απελπίζεται βλέποντας το χρόνο που του απομένει για να ξεκουραστεί να μειώνεται, λεπτό προς λεπτό. Ο εκνευρισμός τού δημιουργεί περισσότερη ένταση και η αϋπνία επιδεινώνεται, εγκαθιστώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο. Χάρις στο ανθοϊαμα Impatiens, αρχίζει κανείς να μη σκέφτεται την ώρα που περνά, χαλαρώνει και σχεδόν παύει να ενδιαφέρεται για το αν θα κοιμηθεί, καθώς νοιώθει ευχάριστα με το ότι ήδη μπορεί και ξεκουράζεται. Και όπως ξέρουμε, ο ύπνος έρχεται πολύ πιο εύκολα όταν πάψουμε να τον σκεπτόμαστε.

White Chestnut

Το ανθοΐαμα White Chestnut βοηθά το νου να απαλλαγεί από τις σκέψεις. Μια από τις συχνότερες αιτίες αϋπνίας είναι οι πολλές και ποικίλες σκέψεις που κατακλύζουν το νου ενώ κανείς προσπαθεί να κοιμηθεί. Τα γεγονότα της ημέρας που πέρασε, της ημέρας που έρχεται, έγνοιες και προβλήματα, ανησυχίες, ή απλά διάφορες σκέψεις που διαδέχονται η μια την άλλη χωρίς συγκεκριμένο λόγο ή σκοπό, κρατούν το νου σε υπερένταση και του δημιουργούν κούραση, εμποδίζοντας με τη σειρά τους την επέλευση του ύπνου.

Και αυτό όμως το στοιχείο του σκηνικού της αϋπνίας υποχωρεί σταδιακά με το συγκεκριμένο ανθοΐαμα.

Τα αποτελέσματα

Οι περισσότερες από τις συνηθισμένες περιπτώσεις αϋπνίας φαίνεται να αντιμετωπίζονται πολύ καλά με τα τρία αυτά βασικά ανθοϊάματα, που σχεδόν πάντα χρειάζεται να λαμβάνονται συγχρόνως, σε συνδυασμό μεταξύ τους. Επιπλέον, η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται εντυπωσιακά, έτσι που όχι μόνο κοιμάται κανείς πολύ ευκολότερα, αλλά και ξυπνά πιο ξεκούραστος το πρωί. Τα αποτελέσματα φαίνονται σιγά-σιγά, καθώς οι μέρες περνούν και τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό μετριάζονται όλο και περισσότερο. Για να δώσουν τα αποτελέσματα αυτά, τα ανθοϊάματα πρέπει να λαμβάνονται τακτικά και όχι μόνο το βράδυ πριν τον ύπνο. Τα ίδια τα ανθοϊάματα δεν έχουν ηρεμιστική ή κατασταλτική δράση και γι' αυτό δεν δημιουργούν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η δράση τους έγκειται στο ότι απομακρύνουν τις αιτίες που εμποδίζουν το φυσιολογικό ύπνο.

Οι «ανθεκτικές» περιπτώσεις. Όταν η αϋπνία επιμένει...

Τι συμβαίνει όμως στις περιπτώσεις που παρ' όλα αυτά η αϋπνία επιμένει ή στις περιπτώσεις εκείνες που κοιμάται αμέσως κανείς για να ξυπνήσει ύστερα από πολύ λίγες ώρες, κατάκοπος και χωρίς να μπορεί να ξανακοιμηθεί; Κάποιες φορές, τα βασικά ανθοϊάματα για την αϋπνία δεν επαρκούν. Τι μπορούμε να κάνουμε στις περιπτώσεις αυτές;

Australian Bush Essences

'Eνας συνδυασμός από τρία Australian Bush Essences και συγκεκριμένα τα Boronia, Crowea και Black Eyed Susan, θα ενισχύσουν πολύ το έργο των ιαμάτων Μπαχ, για ένα ήρεμο νου, χωρίς ανησυχία, επίμονες σκέψεις και την ένταση που προκαλεί το στρες και που καταλήγει σε αϋπνία. Τα ανθοϊάματα Bush Essences της Αυστραλίας είναι πολύ ισχυρά ιάματα, με άμεσα αποτελέσματα, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Και μετά;

Με τα έξι αυτά ανθοϊάματα έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν σχεδόν στο σύνολό τους οι πιο συνηθισμένες αιτίες αϋπνίας, εφόσον αυτή δεν συνυπάρχει με σοβαρότερα ψυχικά προβλήματα. Εάν, παρ' όλα αυτά, το πρόβλημα εξακολουθεί, υπάρχουν ακόμα αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, πριν καταφύγουμε στα φάρμακα ή απλά....απελπιστούμε.

Αντιμετωπίζοντας την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ο ρόλος της θλίψης στην αϋπνία

Όσον αφορά την ανθοθεραπεία, αυτή είναι η στιγμή να προχωρήσουμε πέρα από τις τυποποιημένες φόρμουλες και να κοιτάξουμε τον άνθρωπο που υποφέρει από πιο κοντά. Μήπως ο άνθρωπος στην περίπτωση αυτή βιώνει συναισθήματα απελπισίας μέσα του για κάποιο λόγο; Με τη παύση των δραστηριοτήτων που κρατούν το νου απασχολημένο στη διάρκεια της ημέρας, η νύχτα δημιουργεί τις συνθήκες για να νοιώσει κανείς με περισσότερη ένταση τα συναισθήματα που του προκαλούν ψυχικό πόνο. Το ίαμα του Μπαχ, Gorse, αν προστεθεί στον συνδυασμό ανθοϊαμάτων που ήδη αναφέραμε, θα απαλύνει το αίσθημα της απελπισίας που για διάφορους λόγους μπορεί να αισθάνεται κανείς και θα βοηθήσει την ψυχή να ησυχάσει και να αναπαυτεί.

Η αγωνία

Μήπως ο άνθρωπος αισθάνεται χαμένος, χωρίς στηρίγματα, αβοήθητος, κάτι που του δημιουργεί ένα σχεδόν υπαρξιακό φόβο και ανησυχία; Εδώ, το ίαμα Sweet Chestnut θα φέρει εκείνο το βασικό αίσθημα ασφάλειας και καθησύχασης που απαιτείται, προκειμένου να ηρεμήσει κανείς και να αποκοιμηθεί τελικά.

Η υπερδραστηριότητα

Μήπως πάλι, ο άνθρωπος είναι υπερδραστήριος και δεν μπορεί να χαλαρώσει και να κοιμηθεί εξ αιτίας της έντασης που του φέρνει αυτό; Το ίαμα Vervain θα βοηθήσει το νου και το μυϊκό σύστημα να κάνουν ένα διάλειμμα από τον ενθουσιασμό και τις υπερδραστηριότητες της ημέρας, για να επιτρέψουν στον οργανισμό να αναπαυτεί.

Ο φόβος

Πολλοί άνθρωποι, συχνά ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους, φοβούνται να κοιμηθούν τη νύχτα, καθώς αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια. Πολλές φορές αυτό δεν τους είναι συνειδητό, φαίνεται όμως από το γεγονός ότι κοιμούνται «σαν πουλάκια», όταν υπάρξουν επισκέπτες που μένουν τη νύχτα στο σπίτι. To Rescue Remedy, είναι σε αρκετές περιπτώσεις χρήσιμο στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, γιατί καθησυχάζει και ηρεμεί. Δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιείται σαν πανάκεια, όπως έχει επικρατήσει να γίνεται, γιατί μόνο όταν χρειάζεται πραγματικά θα δούμε σημαντικά αποτελέσματα με αυτό το ίαμα.

Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός

Θα μπορούσαμε φυσικά να αναφέρουμε πολλές ακόμα περιπτώσεις, ανάλογες με τις παραπάνω. Όλα τα ανθοϊάματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της προσωπικότητας ενός ατόμου και βοηθούν στο ξεπέρασμα των δυσκολιών του, θα συνεισφέρουν, όπως είναι φυσικό, στο να αρθούν οι αιτίες του άγχους που τον εμποδίζουν να κοιμηθεί φυσιολογικά.

«Ξυπνάω τη νύχτα...»

Μια ιδιαίτερη κατάσταση που αξίζει να αναφέρουμε, είναι αυτή των ανθρώπων που ξυπνούν ξαφνικά τη νύχτα και δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν ή που ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί, ενώ αισθάνονται κουρασμένοι. Συχνά, τέτοιες αφυπνίσεις οφείλονται σε δυσάρεστα όνειρα, έστω κι αν δεν τα θυμόμαστε. Τη στιγμή της αφύπνισης στις περιπτώσεις αυτές, μια δόση Rescue Remedy ή Star of Bethlehem για το σοκ, μόνα τους η σε συνδυασμό με τα βασικά ανθοϊάματα για την αϋπνία που αναφέραμε στην αρχή, αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική προκειμένου να επιστρέψει ο ύπνος, μετά την απότομη αυτή διακοπή. Τα ανθοϊάματα αυτά, μπορούν να επαναλαμβάνονται όσες φορές χρειαστεί, στη διάρκεια της νύχτας. Γι' αυτό, πολλοί φροντίζουν να βρίσκεται δίπλα στο προσκεφάλι τους το μπουκαλάκι με τα ανθοϊάματά τους για τον ύπνο. Καθώς περνούν οι μέρες όμως, αυτό γίνεται όλο και λιγότερο απαραίτητο...

Άλλα ανθοϊάματα

Υπάρχουν πολλά ανθοϊάματα που βοηθούν, άμεσα ή έμμεσα, στον ύπνο. Ανάμεσά τους, αξίζει να αναφέρουμε αυτά του χαμομηλιού (Chamomile essence) και της πασσιφλόρας (Passion Flower essence), σαν σημαντικά γενικά βοηθήματα για τον ύπνο.

Ο ρόλος του θεραπευτή

Αν τέλος, παρά τις όποιες προσπάθειές μας, η αϋπνία επιμένει και κυρίως, αν συνοδεύεται από σημεία σοβαρού άγχους, κατάθλιψης κ.λπ., καλό θα είναι να αναζητήσουμε τη γνώμη και τη βοήθεια ειδικού.

 

 

Μαρίνα Αγγελή
ΨυχίατροςΟλιστική
Ψυχοθεραπεία - Ανθοθεραπεία
www.ang

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ανθοθεραπεία Πρωτοποριακό τεστ Ανθοθεραπείας »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.