Web
Analytics
Εξαλείψτε πονοκέφαλο και ημικρανία με αιθέρια έλαια - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Εξαλείψτε πονοκέφαλο και ημικρανία με αιθέρια έλαια

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν καθημερινά από πονοκεφάλους.

Υπάρχουν πολλές αιτίες, όπως άγχος, κόπωση, αλλεργίες, ορμόνες, διατροφικές ανεπάρκειες, δυσκοιλιότητα, κακή στάση του σώματος, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, φάρμακα και κατανάλωση αλκοόλ.

Εάν υποφέρετε από συχνούς πονοκεφάλους και προσπαθείτε να βρείτε μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία, δοκιμάστε τα αιθέρια έλαια.

Η πιο κοινή θεραπεία του πονοκεφάλου είναι τα παυσίπονα, αλλά έχουν πολλές παρενέργειες, όπως η νεφρική και ηπατική βλάβη, και επιπλέον δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα του προβλήματος.

Τα αιθέρια έλαια θεραπεύουν τον πονοκέφαλο επειδή αντιμετωπίζουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τη αιτία του, φτάνοντας στη ρίζα του προβλήματος αντί να ελαχιστοποιούν προσωρινά τον πόνο. Επιπλέον, όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια για πονοκεφάλους μέσω ενός διαχύτη, δεν υπάρχουν παρενέργειες και έχετε τον πλήρη έλεγχο της δόσης  - προσαρμόζοντάς την στον τύπο του πονοκέφαλου που αντιμετωπίζετε.

Πως τα αιθέρια έλαια αντιμετωπίζουν τους πονοκεφάλους

Σε αντίθεση με τα παυσίπονα, τα αιθέρια έλαια αποτελούν μια πιο αποτελεσματική και ασφαλή εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου και της ημικρανίας.

Τα αιθέρια έλαια παρέχουν ανακούφιση, βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν το στρες. Επίσης, έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα αντί να βλάπτουν τα ζωτικά όργανα.

Κάθε πονοκέφαλος έχει μια αιτία. Μια σημαντική αιτία των πονοκεφάλων είναι οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες. Οι διακυμάνσεις οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους σε πολλές γυναίκες, ειδικά όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται.

Ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν ημικρανίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης λόγω ορμονικών ανισορροπιών. Τα ορμονικά φάρμακα μπορούν ακόμη και να επιδεινώσουν τους πονοκεφάλους, επομένως συνιστάται η χρήση αιθέριων ελαίων, καθώς αποτελεί φυσική θεραπεία.

Τα έλαια λεβάντας και δενδρολίβανου (rosemary oil), για παράδειγμα, είναι καταπραϋντικά έλαια που ανακουφίζουν τον πόνο και μετριάζουν την ένταση. Και τα δύο έλαια χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) και των ορμονικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων και ημικρανιών.

Μια άλλη σημαντική αιτία των πονοκεφάλων είναι το άγχος, το οποίο μπορεί να μειωθεί με την χρήση ελαίου λεβάντας και μέντας. Οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο. Ευτυχώς, η λεβάντα λειτουργεί ως ήπιο ηρεμιστικό που βοηθά τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία ή έλλειψη ύπνου.

Οι πονοκέφαλοι μπορεί επίσης να οφείλονται σε έντονη σωματική άσκηση, αλλεργίες, πίεση των ρινικών κόλπων (ιγμορίτιδα), ρινική απόφραξη (ή συμφόρηση), ορισμένες τροφές και αισθητήρια ερεθίσματα. Όλα αυτά τα αίτια μπορούν να ελαχιστοποιηθούν ή εξαλειφθούν με αιθέρια έλαια.

Τα αιθέρια έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια και έχουν την ικανότητα να θεραπεύουν σχεδόν οποιοδήποτε θέμα υγείας.

4 κορυφαία αιθέρια έλαια για τον πονοκέφαλο

Έλαιο Μέντας

Το αιθέριο έλαιο δροσίζει το δέρμα, περιορίζει τις μυϊκές συσπάσεις και τονώνει την ροή του αίματος στο μέτωπο όταν εφαρμόζεται τοπικά.

Η εφαρμογή αιθέριου ελαίου μέντας τοπικά στο μέτωπο και στους κροτάφους ανακουφίζει αποτελεσματικά την ένταση του πονοκέφαλου.

 Σε μια μελέτη, που διεξήχθη το 1996, 41 ασθενείς (και 164 κρίσεις κεφαλαλγίας) αναλύθηκαν σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλή τυφλή μελέτη διασταυρούμενης μετάβασης (cross over study). Το έλαιο μέντας εφαρμόστηκε τοπικά 15 και 30 λεπτά μετά την έναρξη ενός πονοκεφάλου.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ανακούφιση από τον πόνο στα ημερολόγια που διατηρούσαν για την εξέλιξη του πονοκεφάλου. Το έλαιο μέντας αποδείχθηκε μια καλά ανεκτή και οικονομική εναλλακτική λύση έναντι των συνηθισμένων θεραπειών πονοκεφάλου. Δεν αναφέρθηκαν επίσης παρενέργειες μετά τη θεραπεία με μέντα.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1995 και δημοσιεύθηκε στο International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, μια αποτελεσματική θεραπεία είναι ο συνδυασμός ελαίου μέντας, ελαίου ευκαλύπτου και αιθανόλης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μικρό σφουγγάρι για να εφαρμόσουν αυτό το μείγμα, το οποίο χαλαρώνει τους μύες και τον οργανισμό, στα μέτωπα και τους κροτάφους των συμμετεχόντων. Όταν το έλαιο μέντας αναμίχθηκε με μόνο αιθανόλη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώνει την ευαισθησία (π.χ θόρυβο, έντονο φωτισμό) κατά τη διάρκεια ενός πονοκεφάλου.

Προκειμένου να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος, να μειωθεί ο πόνος και η ένταση, αραιώστε δύο έως τρεις σταγόνες έλαιο μέντας με έλαιο καρύδας και τρίψτε το μείγμα στους ώμους, το μέτωπο και τον αυχένα

Έλαιο Λεβάντας

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Προκαλεί χαλάρωση και ανακουφίζει από την ένταση και το άγχος. Έχει ηρεμιστική, αντικαταθλιπτική, αγχολυτική, αντισπασμωδική και καταπραϋντική δράση. Επίσης, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το έλαιο λεβάντας αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία νευρολογικών παθήσεων και διαταραχών.

Σύμφωνα με ερευνητές, η αρωματική και τοπική χρήση ελαίου λεβάντας επηρεάζει τα άκρα του σώματος επειδή τα κύρια συστατικά, η λιναλοόλη (linalool ) και ο οξικός λιναλυλεστέρας (linalyl acetate), απορροφώνται γρήγορα μέσω του δέρματος και θεωρείται ότι προκαλούν κατάθλιψη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, το έλαιο λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πονοκεφάλων που προκαλούνται από διαταραχές άγχους και σχετικές παθήσεις.

Το έλαιο λεβάντας μειώνει την ανησυχία και βελτιώνει τον διαταραγμένο ύπνο, που αποτελούν συμπτώματα των πονοκεφάλων. Επίσης, ρυθμίζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, τα οποία βοηθούν στην ελαχιστοποίηση του πόνου που μεταδίδεται μέσω του νευρικού συστήματος, που μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες.

Μια μελέτη, που διεξήχθη το 2012, και δημοσιεύθηκε στην European Neurology διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος στη διαχείριση των πονοκεφάλων λόγω ημικρανίας. Σαράντα επτά συμμετέχοντες διερευνήθηκαν σε μια κλινική δοκιμή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο. Η ομάδα θεραπείας εισέπνευσε έλαιο λεβάντας για 15 λεπτά κατά τη διάρκεια του πονοκεφάλου. Στη συνέχεια οι ασθενείς κλήθηκαν να καταγράψουν τη σοβαρότητα του πονοκεφάλου και τα συμπτώματα που παρουσίασαν σε 30 λεπτά έως δύο ώρες.

Από τις 129 περιπτώσεις πονοκεφάλου στην ομάδα θεραπείας, οι 92 ανταποκρίθηκαν πλήρως ή εν μέρει στην εισπνοή ελαίου λεβάντας. Στην ομάδα ελέγχου, 32 από τους 68 κατέγραψαν ότι οι πονοκέφαλοι ανταποκρίθηκαν στο εικονικό φάρμακο.

Για να μειώσετε την ένταση των μυών και το άγχος, να βελτιώσετε τη διάθεση και τον ύπνο, διαχύστε πέντε σταγόνες έλαιο λεβάντας στο σπίτι ή το γραφείο. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε το έλαιο λεβάντας τοπικά στον αυχένα, τους κροτάφους και τους καρπούς για να μειώσετε το άγχος ή την κεφαλαλγία τάσης (απλός πονοκέφαλος). Για να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό, προσθέστε πέντε έως 10 σταγόνες έλαιο λεβάντας σε μπανιέρα με ζεστό νερό (λουτρό) και πάρτε βαθιές αναπνοές, ώστε να λάβετε τις ηρεμιστικές του ιδιότητες και να μειωθεί η ένταση του πονοκεφάλου.

Έλαιο Ευκαλύπτου

Ο ευκάλυπτος λειτουργεί ως αποχρεμπτικό,  καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες και τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Ανοίγει επίσης τους ρινικούς αεραγωγούς και εξαλείφει την πίεση των ρινικών κόλπων που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, ενώ ταυτόχρονα προάγει τη συναισθηματική ισορροπία και ενισχύει τη διάθεση.

Μια κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε στη Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine αναφέρει ότι η εισπνοή ελαίου ευκαλύπτου μπορεί να μειώσει τον πόνο και την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου.

 Στη μελέτη συμμετείχαν 52 ασθενείς που πρόσφατα υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος. Η θεραπεία με έλαιο ευκαλύπτου ενίσχυσε τη συναισθηματική σταθερότητα των ασθενών, μείωσε τον σχηματισμό οιδήματος και είχε αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επειδή το έλαιο μειώνει τον πόνο και παρέχει χαλάρωση μπορεί να ωφελήσει τα άτομα που πάσχουν από κεφαλαλγία τάσης.

Μια μελέτη, που διεξήχθη το 2011, που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του ελαίου ευκαλύπτου όταν χρησιμοποιείται σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε βήχα, πονόλαιμο και κεφαλαλγία τάσης. Οι ασθενείς ανέφεραν ότι το έλαιο ευκαλύπτου βελτίωσε την αναπνοή και μείωσε τη ρινική καταρροή.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το έλαιο παρουσίασε αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα όταν χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων. Εμφάνισε αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που ανακουφίζουν την πίεση των ρινικών κόλπων που προκαλείται από μια φλεγμονώδη απόκριση.

Αραιώστε δύο έως τέσσερις σταγόνες ελαίου ευκαλύπτου με έλαιο βάσης και απλώστε το τοπικά στο στήθος, τον αυχένα, τους κροτάφους και το μέτωπο. Αυτό εξαλείφει τη ρινική συμφόρηση και καθαρίζει τους αεραγωγούς, ανακουφίζοντας την πίεση των ρινικών κόλπων που οδηγεί σε πονοκέφαλο ή ημικρανία.

Έλαιο δεντρολίβανου

Το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου (rosemary essential oil) έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία πονοκεφάλων και κακής κυκλοφορίας του αίματος, λόγω των διεγερτικών, αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών ιδιοτήτων του. Έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα και βελτιώνει την εγρήγορση.

Επίσης, το έλαιο δενδρολίβανου μειώνει το στρες και τις συναισθηματικές αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο. Επιπλέον, βοηθά την πέψη και καταπραΰνει το στομάχι που μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρού πονοκεφάλου.

Μια μελέτη, που διεξήχθη το 2013, και  δημοσιεύθηκε στο Addiction and Health αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του ελαίου δενδρολίβανου ως φυτική θεραπεία για την καταπολέμηση του συνδρόμου στέρησης, σε ασθενείς με ιστορικό κατάχρησης οπίου.

Μερικά συμπτώματα στέρησης οπίου είναι η δυσφορία, η ναυτία, οι μυϊκοί πόνοι, οι πονοκέφαλοι, ο πυρετός και η αϋπνία.

Η θεραπεία με έλαιο δενδρολίβανου αποδείχθηκε ότι μειώνει αυτά τα συμπτώματα όταν λαμβάνεται εσωτερικά για τέσσερις εβδομάδες. Μειώνει την ένταση και τα μυϊκά τινάγματα, ανακουφίζει τον πόνο, βελτιώνει τις συνήθεις ύπνου και αντιμετωπίζει τους σπασμούς.

Καταναλώστε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου εσωτερικά προσθέτοντάς την σε τσάι, νερό ή σούπα όταν έχετε πονοκέφαλο ή ημικρανία. Για να μειώσετε τον πόνο του πονοκεφάλου, αναμίξτε δύο σταγόνες έλαιο δενδρολίβανου με δύο σταγόνες έλαιο μέντας και ένα κουταλάκι του γλυκού έλαιο καρύδας και τρίψτε το στους κροτάφους, το μέτωπο και τον αυχένα.

Επίσης, μπορείτε να συνδυάσετε αυτά τα τέσσερα κορυφαία αιθέρια έλαια για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων με αιθέριο έλαιο χαμομηλιού, cineole oil, έλαιο δυόσμου, καθώς και μίξη αιθέριων ελαίων που περιέχονται σε hydrosols (ανθόνερα).

Πώς να εφαρμόσετε τα αιθέρια έλαια

Ημικρανία

Η ημικρανία είναι ένας σοβαρός και επώδυνος τύπος πονοκέφαλου με παλλόμενο πόνο, ναυτία και μεγάλη ευαισθησία στο φως. Οι ημικρανίες μπορούν να προκληθούν από άγχος, ανησυχία, στέρηση ύπνου και ορμονικές αλλαγές. Κάντε μασάζ με έλαιο λεβάντας ή μέντας στους κροτάφους και τον αυχένα για να ανακουφίσετε τους πονοκεφάλους της ημικρανίας και να μειώσετε την ναυτία και το άγχος.

Κεφαλαλγία τάσης

Ονομάζεται και «πονοκέφαλος άγχους» και χαρακτηρίζεται από αμβλύ και συνεχή πόνο. Εμφανίζεται σε περιόδους έντονης ψυχικής καταπόνησης. Εφαρμόστε έλαιο ευκαλύπτου ή μέντας τοπικά στους κροτάφους, το μέτωπο και τους καρπούς για να μειώσετε το άγχος και την ένταση. Για να ηρεμήσει το μυαλό, προσθέστε 5-10 σταγόνες έλαιο λεβάντας σε μπανιέρα με ζεστό νερό (λουτρό).

Πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα

Όταν εμφανίζεται φλεγμονή και πρήξιμο στις μεμβράνες των παραρρινίων κόλπων μπορεί να αισθανθείτε πίεση στο μέτωπο, που οδηγεί σε πονοκέφαλο. Χρησιμοποιήστε έλαιο ευκαλύπτου τοπικά στο στήθος, την άκρη της μύτης και τους κροτάφους για να ανοίξετε τις ρινικές διόδους και να μειώσετε την ένταση των ρινικών κόλπων.

Πονοκέφαλος λόγω σακχάρου

Αυτός ο πονοκέφαλος προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αναμείξτε ίσα μέρη έλαιο λεβάντας, δεντρολίβανου και καρύδας και εφαρμόστε τοπικά στον αυχένα, τους κροτάφους και το μέτωπο. Εναλλακτικά ρίξτε 1 σταγόνα έλαιο δεντρολίβανου σε ένα smoothie ή ένα φλιτζάνι σούπας και καταναλώστε, ως εσωτερική θεραπεία.

Παρενέργειες

Όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές όπως η μύτη και το μέτωπο, είναι προτιμότερο να τα αραιώσετε πρώτα. Επιπλέον, εφαρμόστε λίγο έλαιο σε μια μικρή περιοχή του δέρματος, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας ερεθίσει.

Αν χρησιμοποιείτε τα έλαια ως εσωτερική θεραπεία:

  • καταναλώστε 1 με 2 σταγόνες
  • μετά τις τέσσερις εβδομάδες θεραπείας, να διακόπτετε για 7 ημέρες.

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Dr. Axe

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.