Web
Analytics
Χάδι για το σώμα και την ψυχή - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Χάδι για το σώμα και την ψυχή

Ειδική έκδοση της Κυριακάτικης Ελεθεροτυπίας
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΦΑΚΟΥ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

 

Η αρωματοθεραπεία είναι ένας κλάδος της βοτανικής ιατρικής που χρησιμοποιείται (συνήθως συμπληρωματικά) για τη θεραπεία του σώματος, της ψυχής και του πνεύματος. Στην αρωματοθεραπεία γίνεται χρήση αρωμάτων, όχι όμως των κοινών που γνωρίζουμε από την κοσμετολογία, αλλά αγνών, αποσταγμένων ελαίων φυτών που είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες αιώνες τώρα και ονομάζονται αιθέρια έλαια. Αν θέλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι και σωστοί, πρέπει να αναφέρουμε ότι σε θεραπευτικό επίπεδο η αρωματοθεραπεία δεν αποτελεί μόνη της ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση. Είναι καλύτερα να τη βλέπουμε ως κομμάτι ενός ολιστικού τρόπου προσέγγισης της λύσης διαφόρων προβλημάτων και ασθενειών.

 

Αντίθετα με τη συμβατική ιατρική, στην οποία αφήνουμε τον εαυτό μας στα χέρια του γιατρού παίρνοντας τα φάρμακα που μας προτείνει, στην ολιστική αρωματοθεραπεία συμμετέχουμε ενεργά στη θεραπεία μας - περιμένοντας, ωστόσο, αποτελέσματα πιο σταδιακά απ' ό,τι με τον κλασικό τρόπο αντιμετώπισης ασθενειών, καθώς και πιο σταθερά σε βάθος χρόνου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι σκοπός της αρωματοθεραπείας είναι να αντικαταστήσει ή έστω να υποκαταστήσει τη συμβατική ιατρική.
Πρόκειται απλώς για μια πολύ ευχάριστη μέθοδο θεραπείας (και πρόληψης) που βελτιώνει και στηρίζει τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις αυτοθεραπείας, δρώντας αποτελεσματικά στη διανοητική, πνευματική και φυσική ισορροπία του οργανισμού που, ως γνωστόν, είναι η απόλυτη βάση της υγείας. Γι' αυτό μπορεί -και συνήθως πρέπει- να συνδυαστεί τόσο με την κλασική ιατρική όσο και με άλλες εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους.

Τα τρία βασικά μοντέλα αρωματοθεραπείας είναι: το γερμανικό, όπου δίνεται κυρίως έμφαση στην όσφρηση με εισπνοές, διάχυση και εξαέρωση το αγγλικό, που διακρίνεται από ολόσωμα χαλαρωτικά μασάζ με αιθέρια έλαια διαλυμένα σε βάση από φυτικά λάδια (συνήθως αμυγδαλέλαιο) και, τέλος, το γαλλικό, που η χρήση των αιθέριων ελαίων γίνεται εσωτερικά κατά το συμβατικό ιατρικό πρότυπο, δηλαδή διά της στοματικής οδού ή υπόθετων.

Ισως πρέπει να σταθούμε λίγο στην αρωματοθεραπεία όπως εφαρμόζεται στην αγγλική μέθοδο, δηλαδή συμπληρωματικά στο μασάζ. Το μασάζ, συγκεκριμένα το μυοχαλαρωτι κό μασάζ, είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς. Μασάζ γενικά σημαίνει επαφή με τα χέρια στο σώμα, στο κεφάλι, στα χέρια ή στα πόδια με επιλεγμένες μαλάξεις, πιέσεις ή και δονήσεις. Χρησιμοποιείται ήδη από το 430 π.Χ., ενώ διάφορες ιστορικές αναφορές δείχνουν ότι το μασάζ εφαρμοζόταν στην Ινδία και στην Κίνα πριν από 5.000 χρόνια.

Το μυοχαλαρωτικό (ή αλλιώς σουηδικό μασάζ), συνδυασμένο μάλιστα με την αρωματοθεραπεία, μπορεί να βοηθήσει σε αυχενικούς πόνους, πόνους στην ωμοπλάτη, μυϊκούς πόνους σε κάθε σημείο του σώματος, αλλά και πονοκεφάλους, άγχος, στρες, αθλητικές κακώσεις. Μπορεί να τονώσει το κυκλοφορικό, να αποβάλει τις τοξίνες, να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει την αναπνευστική λειτουργία και πάνω απ' όλα να χαλαρώσει κάθε εκατοστό του κορμιού, αλλά και του πνεύματος μας.

Το «όχημα» τόσο της εφαρμοσμένης αρωματοθεραπείας στο μυοχαλαρωτικό μασάζ όσο και της αρωματοθεραπείας γενικότερα είναι τα αιθέρια έλαια. Τι είναι, όμως, τα αιθέρια έλαια; Πρόκειται για απολύτως φυσικές σύνθετες οργανικές ενώσεις με έντονη οσμή, οι οποίες περιέχονται σε αδένες στο ξύλο, μέσα στις ρίζες, στα φύλλα, στα άνθη, στους καρπούς ενός φυτού. Στην πραγματικότητα, είναι η «ψυχή» με τις θεραπευτικές δυνατότητες του κάθε φυτού σε μορφή συμπυκνωμένης και εξαιρετικά δυνατής ουσίας.

Για να έχουν τα αιθέρια έλαια την καλύτερη δυνατή ποιότητα, παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες: η σωστή μέθοδος απόσταξης, ο τόπος προέλευσης, ο τρόπος και οι συνθήκες καλλιέργειας, ο χρόνος συγκομιδής, η σωστή αεροστεγής συσκευασία, η φύλαξη και η διακίνηση.

Οσο πιο σωστά τηρείται κάθε λεπτομέρεια σε ό,τι αφορά την παραγωγή και τη διακίνηση των αιθέριων ελαίων τόσο πιο ολοκληρωμένα, αγνά και ωφέλιμα είναι τα ίδια. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι τα αιθέρια έλαια δεν έχουν καμία σχέση με τα συνθετικά έλαια που χρησιμοποιούνται στα σαπούνια, στις κολόνιες, στα αφρόλουτρα κ.λπ. Τα συνθετικά έλαια μπορεί να μυρίζουν ωραία, να είναι φθηνά και, ως εκ τούτου, πολύ εμπορεύσιμα- δεν έχουν, όμως, καμία θεραπευτική ιδιότητα. Και τα αγνά αιθέρια έλαια, όμως, για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται από έμπειρους θεραπευτές. Είναι πολύ συμπυκνωμένες ουσίες, έχουν ισχυρότατα συστατικά και η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Ενας αρωματοθεραπευτής, ωστόσο, μπορεί να μας συμβουλεύσει και να μας καθοδηγήσει παίρνοντας πρώτα απ' όλα προσωπικό ιατρικό ιστορικό, κάνοντας δερματικό τεστ πριν από τη χρήση μειγμάτων και, τέλος, φτιάχνοντας μιαν ασφαλή και αποτελεσματική εξατομικευμένη θεραπεία.

Η ιστορία της αρωματοθεραπείας

Η αρωματοθεραπεία είναι μία αρχαία πρακτική, της οποίας οι ρίζες βρίσκονται στην Αίγυπτο του 1500 π.Χ. όπου χρησιμοποιούσαν μέρη φυτών και δέντρων για να αντιμετωπίσουν διάφορες ασθένειες. Η αρωματοθεραπεία ως αυτό που αντιλαμβανόμαστε σήμερα επισημοποιήθηκε πολύ αργότερα.

Τον 19ο αιώνα εντοπίστηκαν τα μικρόβια ως κύρια αίτια διαφόρων νοσημάτων. Τον ίδιο καιρό ξεκίνησαν έρευνες για τις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων. Πρωτοπόρος στην πρακτική αυτήν ήταν ο γάλλος Rene-Maurice Gattefosse, ο οποίος ανακάλυψε ότι συγκεκριμένα έλαια μπορούσαν να απολυμάνουν τον αέρα. Ο ίδιος έδωσε και στην αρωματοθεραπεία το όνομα της.

Μεταξύ 1887-1937 η αρωματοθεραπεία εμφανιζόταν σε τουλάχιστον 100 άρθρα σε περιοδικά, χωρίς όμως να έχει καταφέρει ακόμα να πείσει την ιατρική κοινότητα. Τα επόμενα χρόνια η συμβατική ιατρική και τα φάρμακα εξελίχθηκαν ραγδαία, παρά το γεγονός πως πολλά έλαια είχαν μεγαλύτερη αντισηπτική δράση απ' ό,τι τα συνθετικά φάρμακα. Όμως, επειδή και τότε τα οικονομικά συμφέροντα υπερίσχυαν (και τα συνθετικά φάρμακα με τη χρήση του «patenting» υπόσχονταν τεράστια κέρδη), τα έλαια και οι επίσημες έρευνες σ' αυτά ξεχάστηκαν στα ντουλάπια.

Το 1964 τα αιθέρια έλαια ήρθαν ξανά στο προσκήνιο, όταν ένας στρατιωτικός γιατρός ισχυρίστηκε ότι τον βοήθησαν πολύ στην αντιμετώπιση πολλών περιστατικών κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ το 1978, μετά την έκδοση ενός τρίτομου έργου γραμμένου από τον γάλλο Paul Blaiche με θέμα τη χρήση των αιθέριων ελαίων σε μεγάλη γκάμα νοσημάτων, ανανεώθηκαν ξανά το ενδιαφέρον, η περιέργεια και οι έρευνες πάνω σ' αυτά από την ιατρική κοινότητα.

10 αιθέρια έλαια και πώς να τα χρησιμοποιήσετε

ANGELICA ή χόρτο των αγγέλων

Έχει μυρωδιά πικάντικη και γλυκιά και θεωρείται σπασμολυτικό, διουρητικό, χωνευτικό, τονωτικό, αγχολυτικό, αντιβακτηριδιακό.

Συνταγή για κρύωμα (πρόληψη)

5 σταγόνες χόρτο των αγγέλων, 3 σταγόveς λεμόνι, 2 σταγόνες λεμονόχορτο και 1 σταγόνα μοσχοκάρυδο στη συσκευή εξαέρωσης. Για την μπανιέρα, ρίξτε στο νερό το παραπάνω μείγμα διαλυμένο σε μια συσκευασία γλυκιά κρέμα γάλακτος.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Μυρίζει ιδιαίτερα και ελαφρώς εξωτικά, ενώ η δράση του είναι σπασμολυτική, αντιβιωτική και τονωτική.

Συνταγή για βήχα και βρογχίτιδα

5 σταγόνες βασιλικό, 8 σταγόνες λεβάντα, 6 σταγόνες λεμόνι, 3 σταγόνες μοσχοκάρυδο, 2 σταγόνες χόρτο των αγγέλων και 5 σταγόνες κέδρο. Για τη συσκευή εξαέρωσης, ρίξτε 3 με 5 σταγόνες από το παραπάνω μείγμα. Για λάδι επάλειψης του στέρνου, διαλύστε 5 με 7 σταγόνες του μείγματος σε 50 ml γλυκό αμυγδαλέλαιο.

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ

Μυρωδιά ανανεωτική, κιτρώδης και φρέσκια και δράση αντισηπτική, καταπραϋντική, αντιπυρετική και αποσμητική.

Συνταγή για χαλάρωση και ηρεμία

2 σταγόνες χόρτο των αγγέλων, 1 σταγόνα μοσχοκάρυδο, 2 σταγόνες σανδαλόξυλο, 3 σταγόνες περγαμόντο για τη συσκευή εξαέρωσης.

ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ

Με δυνατή και πικάντικη μυρωδιά, το έλαιο αυτό είναι αναλγητικό, αποτοξινωτικό, χωνευτικό, καθαρτικό, αντισπασμωδικό, αφροδισιακό, τονωτικό.

Συνταγή για αναπνευστικά προβλήματα και ρευματισμούς

Ρίξτε 5 σταγόνες στην μπανιέρα ή διαλύστε την ίδια ποσότητα σε 50 ml γλυκό αμυγδαλέλαιο για μασάζ και αντιμετωπίστε άσθμα, βρογχίτιδα, γενικά αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και αρθρίτιδες, ρευματισμούς, κυστίτιδες.

ΚΕΔΡΟΣ

Με την απαλή μυρωδιά του ξύλου, το αιθέριο έλαιο του κέδρου είναι αντισηπτικό, σπασμολυτικό, τονωτικό, διουρητικό, ηρεμιστικό, αλλά και εντομοκτόνο και μυκητοκτόνο.

Συνταγή για λάδι μασάζ για τον παιδικό φόβο του αποχωρισμού

3 σταγόνες κέδρο, 1 σταγόνα χόρτο των αγγέλων, 1 σταγόνα βασιλικό σε 50 ml γλυκό αμυγδαλέλαιο. Κάντε με το μείγμα μασάζ στην κοιλιά του παιδιού.

ΓΙΑΣΕΜΙ

Η μυρωδιά του είναι γλυκιά, πλούσια και πάνω απ' όλα εξωτική. Είναι διεγερτικό των αισθήσεων και έχει αποτοξινωτική ιδιότητα.

Συνταγή για πόνους περιόδου

1 σταγόνα γιασεμί, 2 μοσχοκάρυδο,
3 σταγόνες ιλάνγκ ιλάνγκ, 5 γκρέιπφρουτ σε 70 ml γλυκό αμυγδαλέλαιο και 30 ml σπαθόλαδο (βαλσαμέλαιο). Κάντε μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς.

Συνταγή για τις δυσκολίες της εμμηνόπαυσης

1 σταγόνα γιασεμί, 1 νερολί, 1 σταγόνα τριαντάφυλλο, 1 ιλάνγκ ιλάνγκ, 1 σταγόνα στίραξ (βενζόη) και 4 σταγόνες λάιμ στον ατμοποιητή.

Για την μπανιέρα: 1 σταγόνα γιασεμί, 1 νερολί, 5 σταγόνες σανδαλόξυλο, 1 σταγόνα στίραξ (βενζόη), 1 σταγόνα μοσχοκάρυδο σε 250 ή 500 ml γλυκιάς κρέμας γάλακτος.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Με γλυκιά μυρωδιά και ιδιότητες αντιαλλεργικές, αναλγηττικές, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδες, βακτηριοκτόνες, ηρεμιστικές, αντιπυρετικές.

Συνταγή για παιδικά προβλήματα αϋπνίας

Για μια καλή παιδική νύχτα βάζουμε στον ατμοποιητή 3 σταγόνες χαμομήλι, 4 σταγόνες περγαμόντο, 3 σταγόνες λεβάντα και 1 σταγόνα τριαντάφυλλο.

ΛΕΒΑΝΤΑ

Η μυρωδιά της είναι καθαρή, ανανεωτική, αλλά και ιδιαίτερα σαγηνευτική, ενώ διακρίνεται για τις ηρεμιστικές και τις ανανεωτικές της ιδιότητες.

Συνταγή για άμεση αντιμετώπιση πόνων του αφτιού (για παιδιά και ενηλίκους)

1 έως 2 σταγόνες λεβάντα σε ένα βαμβάκι, το οποίο θα τοποθετήσουμε στο αφτί. Αλλάζουμε το βαμβάκι πρωί και βράδυ. Αν δεν υπάρξει βελτίωση μέσα σε 24 ώρες, πρέπει να επισκεφθούμε τον ωτορινολαρυγγολόγο.

Συνταγή για αϋπνία

Βάζουμε στον ατμοποιητή 5 σταγόνες κέδρο, 7 λεβάντα και 1 τριαντάφυλλο.

ΜΕΝΤΑ

Μυρωδιά δροσιστική και ιδιότητα αναισθητική, αντιφλογώδης, καρδιοτονωτική, αντιπυρετική, σπασμολυτική, αποσυμφορητική και τονωτική.

Συνταγή για στοματικό διάλυμα

5 σταγόνες μέντα, 5 τεϊόδεντρο, 5 λεβάντα, 5 λεμόνι και 1 θυμάρι σε 100 ml εμφιαλωμένο νερό. Για το στοματικό διάλυμα διαλύστε 1 κουταλάκι του γλυκού από την προαναφερθείσα συνταγή σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό.

ΤΕΪΟΔΕΝΤΡΟ

Μυρωδιά φρέσκια, «ιατρική» και δυνατή. Ιδιότητες αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, ηρεμιστικές.

Συνταγή για τσιμπήματα εντόμων

Βάλτε πάνω στο τσίμπημα έλαιο τεϊόδεντρου δίχως να το διαλύσετε. Το ίδιο κάνετε και αν βρείτε τσιμπούρι στο δέρμα. Απλώνετε το έλαιο πάνω στο τσιμπούρι, το αφήνετε μερικά λεπτά και το αφαιρείτε στρίβοντάς το προσεκτικά με μια κίνηση, κατά τη φορά του ρολογιού. Είναι πολύ εύκολο με τη χρήση του συγκεκριμένου ελαίου.

ΙΛΑΝΓΚ ΙΛΑΝΓΚ

Έχει γλυκιά, ελαφρώς πικάντικη και εξωτική μυρωδιά, ενώ είναι γνωστό ως ηρεμιστικό, αφροδισιακό και ευφορικό.

Συνταγή για στομαχικούς πόνους λόγω νευρικότητας

Διαλύουμε 5 σταγόνες βασιλικό, 2 ιλάνγκ ιλάνγκ, 2 λεβάντα, 2 γεράνι, 2 περγαμόντο σε 70 ml σπαθόλαδο και 30 ml γλυκό αμυγδαλέλαιο και κάνουμε μασάζ κυκλικά κατά τη φορά του ρολογιού στην περιοχή.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.