Web
Analytics
Έλεγχοι του ΕΦΕΤ σε σχολικά κυλικεία και ποια τρόφιμα επιτρέπονται - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Έλεγχοι του ΕΦΕΤ σε σχολικά κυλικεία και ποια τρόφιμα επιτρέπονται

10 Σεπ 2012

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί το ξεκίνημα διενέργειας ελέγχων στα σχολικά κυλικεία της ελληνικής επικράτειας από τα κλιμάκια του ΕΦΕΤ.

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού, όσο και τα ευρήματα από τις επιθεωρήσεις του προηγούμενου χρόνου, όπου έχουν  παρατηρηθεί μικρές αποκλίσεις σε μερίδα κυλικείων που πωλούσαν προϊόντα καθ' υπέρβαση της άδειας λειτουργίας τους, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν επί του θέματος αυτού. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο των κυλικείων όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών συνθηκών και τα είδη που μπορούν να τίθενται προς πώληση στα σχολεία.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής διατροφικής πολιτικής για την ορθή ενημέρωση και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, έχει προβεί στη δημιουργία ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού για την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας σε θέματα υγιεινής διατροφής και ασφάλειας των τροφίμων που διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία. Το υλικό αυτό είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ (www.efet.gr) κάτω από τη θεματική ενότητα Διατροφή – Ασφάλεια Τροφίμων στα σχολεία.

Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΦΕΤ θα συνεχίσει την επιτυχημένη προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2011 με τη διενέργεια ενημερωτικών ημερίδων σε γονείς και εκπαιδευτικούς της χώρας. Παράλληλα, στο πλαίσιο προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών, θα συνεχίσουμε την υλοποίηση στοχευμένων ερευνών σε σχολεία, σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, τόνισε ότι: «Το σχολείο αποτελεί εστία τόσο εγκυκλοπαιδικής όσο και κοινωνικής μόρφωσης. Η μέριμνα των κυλικείων δεν πρέπει μόνο να περιορίζεται στην προώθηση ασφαλών τροφίμων σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού μας, τα παιδιά, αλλά, συγχρόνως, οφείλουν να συμβάλλουν δραστικά στη διατροφική διαπαιδαγώγησή τους, μέσω της προσφοράς υγιεινών προϊόντων διατροφής. Για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος απαιτείται η συνεργασία και η ευαισθητοποίηση της συλλογικής, κοινωνικής, αλλά και ατομικής ευθύνης, όλων μας. Η προσπάθεια εξάλειψης νοσημάτων σχετικών με κακή διατροφή, όπως η παιδική παχυσαρκία, οφείλει να εδραιώνεται στο χώρο του σχολείου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των αυριανών συνειδητοποιημένων καταναλωτών. Ο ΕΦΕΤ δεν μπορεί παρά να σταθεί αρωγός σε αυτήν τη προσπάθεια».

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία, τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων είναι ΜΟΝΟΝ:

 • Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).
 • Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).
 • Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g).
 • Μουστοκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g).
 • Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g).
 • Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.
 • Γιαούρτι «παντός τύπου».
 • Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία).
 • Ξηρά φρούτα, όπως σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
 • Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).
 • Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).
 • Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).
 • Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.

 


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.