Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

12 Οκτ 2015

H χώρα μας ενώνει τη φωνή της με άλλες 65 χώρες και ζητά να γίνεται αξιολόγηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου κατά την εισαγωγή κάθε ασθενούς στο νοσοκομείο

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (Φ.Θ.Ν.) ή Φλεβική Θρομβοεμβολή είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια που όμως μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) 1

Με βασικό στόχο την ασφάλεια των ασθενών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αφενός μεν η μεγαλύτερη επαγρύπνηση και δράση για σωστή πρόληψη ώστε να σωθούν ζωές, και αφετέρου η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου, όταν αυτή εκδηλώνεται, καθώς αποτελεί την κύρια αιτία ενδονοσοκομειακής θνητότητας παγκόσμια, τόνισαν οι ομιλητές κατά της διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που οργάνωσε το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κο Αλέξανδρο Τσελέπη, Καθηγητή Χημείας - Βιοχημείας και Πρόεδρο του Ινστιτούτου, του Ι.Μ.ΕΘ.Α., μαζί με 15 επιστημονικές εταιρείες και κρατικούς φορείς στη χώρα μας και περισσότερες από 275 ιατρικές εταιρείες, κρατικές υπηρεσίες υγείας και οργανώσεις ασθενών σε 65 χώρες, ζητά να συμπεριληφθεί στις βασικές εξετάσεις κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο η εκτίμηση του κινδύνου για τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο, δηλαδή για τη δημιουργία θρόμβων αίματος στα πόδια και στους πνεύμονες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης οργανώνεται στη χώρα μας από το Ι.Μ.Ε.Θ.Α. και παγκόσμια από τη Διεθνή Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης (I.S.T.H.) με τη συνεργασία όλων των επιστημονικών εταιρειών που σχετίζονται με τη θρόμβωση ενώ υποστηρίζεται από οργανισμούς όπως η World Heart Federation, η World Stroke Organization, το National Heart, Lung, and Blood Institute. Βασικός στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση των Επαγγελματιών Υγείας, των κυβερνητικών αρχών αλλά και του κοινού για τη Θρόμβωση, που σκοτώνει περίπου 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.2

Σημειώστε, συνέχισε ο κος Τσελέπης ότι στη θρόμβωση γενικότερα οφείλονται κυρίως οι 3 πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκόσμια: Το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης εστιάζει στην Ενδονοσοκομειακή Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο.

Σήμερα, στα νοσοκομεία της χώρας μας, τόνισε ο κος Μιλτιάδης Ματσάγκας, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής & Ειδικός Γραμματέας του Ι.Μ.ΕΘ.Α. δεν είναι υποχρεωτική η εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε όλους τους ασθενείς, που κάνουν εισαγωγή, παρά το γεγονός ότι μέχρι και το 60% όλων των περιπτώσεων Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου είναι ενδονοσοκομειακές.3

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 9 χώρες από την εταιρεία δημοσκοπήσεων IPSOS για λογαριασμό της I.S.T.H., και δημοσιεύτηκε φέτος στο Journal of Thrombosis and Haemostasis4, μόνο το 25% των ατόμων σ' όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι παράγοντας κινδύνου για δημιουργία θρόμβωσης. Στην έρευνα συμμετείχαν 7.233 άτομα και ήταν η μεγαλύτερη διεθνής έρευνα του είδους της.

«Αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, σκεφτείτε πόσες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν», δήλωσε ο κος Ματσάγκας και συνέχισε: «Οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η νοσηλεία στο νοσοκομείο αποτελεί τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο και εμείς όλοι οι γιατροί οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των ασθενών μας με τη διενέργεια αξιολόγησης του θρομβοεμβολικού κινδύνου για κάθε ασθενή. Τα αποτελέσματα της εκτίμησης μας βοηθούν σημαντικά στη λήψη των κατάλληλων προφυλακτικών μέτρων κατά της νόσου».

Ο ίδιος ομιλητής, επεσήμανε ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται 10.000.000 περιπτώσεις Φ.Θ.Ν. και 600.000 θάνατοι μόνο στην Ευρώπη και την Αμερική που αντιστοιχούν σε 1.600 θανάτους την ημέρα. Οι θάνατοι αυτοί είναι περισσότεροι από αυτούς που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη, τα τροχαία δυστυχήματα και το AIDS.1,2 Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι θάνατοι ετησίως φτάνουν τις 50.000.

Σχετικά με τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο

• Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (Φ.Θ.Ν.) είναι ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στη φλέβα.
  • Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση - ο θρόμβος αίματος που σχηματίζεται σε κάποια εσωτερική φλέβα (κυρίως στα πόδια).
  • Πνευμονική Εμβολή – ο θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες. Η Πνευμονική Εμβολή συμβαίνει όταν ο θρόμβος αποσπασθεί από τις φλέβες (συνήθως των ποδιών) και με την κυκλοφορία του αίματος φτάσει στους πνεύμονες, και εγκατασταθεί σε κάποιο σημείο της πνευμονικής αρτηρίας (με αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή του αίματος από εκείνο το σημείο και μετά). Η Πνευμονική Εμβολή συχνά μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Η Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση και η Πνευμονική Εμβολή αποτελούν τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο ή Φλεβική Θρομβοεμβολή, μια εξαιρετικά συχνή και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.

Προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα

Η Φ.Θ.Ν. μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα και μπορεί να μη διαγνωστεί από τον επαγγελματία υγείας. Τα συμπτώματα που είναι εμφανή ενδέχεται να σχετίζονται είτε με την Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση είτε με την Πνευμονική Εμβολή.

• Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση: πόνος, κύρια στην γάμπα (συχνά συμπεριλαμβανομένων του αστραγάλου ή της πατούσας), και αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά, ερυθρότητα ή εμφανής αλλοίωση του χρώματος, ευαισθησία και οίδημα (πρήξιμο) στο κάτω άκρο
  • Πνευμονική Εμβολή: αδικαιολόγητη δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), ανάγκη για συχνές ανάσες (ταχύπνοια), δυνατός πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ελαφρά ζαλάδα ή λιποθυμία και έντονος βήχας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης www.imetha.gr/worldthrombosisday2015

Βιβλιογραφία:

1. Jha AK, Larizgoitia I, Audera-Lopez C, Prasopa-Plaizier N, Waters H, Bates DW. The global burden of unsafe medical care: analytic modelling of observational studies. BMJ Qual Saf 2013; 22: 809-15.
  2. Lozano R, Naghavi M, Foreman K, Lim S, Shibuya K, Aboyans V, Abraham J, Adair T, Aggarwal R, Ahn SY, Alvarado M, Anderson HR, Anderson LM, Andrews KG, Atkinson C, Baddour LM, Barker-Collo S, Bartels DH, Bell ML, Benjamin EJ, et al. Global and regional mortality from 235 causes of death for 20 age groups in 1990 and 2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet 2012; 380: 2095-128.
  3. Heit JA. The epidemiology of venous thromboembolism in the community. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2008; 28: 370-2.
  4. Wendelboe AM, McCumber M, Hylek EM, Buller H, Weitz JI, Raskob G, for the ISTH Steering Committee for World Thrombosis Day. Global public awareness of venous thromboembolism. J Thromb Haemost 2015; 13: 1365–71.
  5. Jha AK, Larizgoitia I, Audera-Lopez C, Prasopa-Plaizier N, Waters H, Bates DW. The global burden of unsafe medical care: analytic modelling of observational studies. BMJ Qual Saf 2013; 22: 809-15.
  6. Beckman MG, Hooper WC, Critchley SE, Ortel TL. Venous thromboembolism: a public health concern. Am J Prev Med 2010; 38:495-501.
  7. Heit JA. Poster 68 presented at American Society of Hematology, 47th Annual Meeting, Atlanta, GA, December 10-13, 2005.
  8. VTE Prevention England (2014) CQUIN. Available: http://www.vteprevention-nhsengland.org.uk/commissioning/cquin.
  9. Catterick D and Hunt BJ. Impact of the national venous thromboembolism risk assessment tool in secondary care in England: retrospective population-based database study. Blood Coagulation and Fibrinolysis 2014; 25: 00-00.
  10. House of Commons Health Committee Report on the Prevention of Venous Thromboembolism in Hospitalised Patients, 2005. Available: www.publications.parliament.uk/pa/cm200405/cmselect/cmhealth/99/9902.html.
  11. Spyropoulos A and Lin J. Direct medical costs of venous thromboembolism and subsequent hospital readmission rates: an administrative claims analysis from 30 managed care organizations. J Manag Care Pharm 2007;13:475-486.
  12. Beckman M, Hooper C, Critchley S, Ortel T. Venous thromboembolism. A public health concern. Am J Prev Med 2010: 38 (4S) S495-S501.