Web
Analytics
Η.Π.Α.: Χάπι αντιστροφής της Έκτρωσης: Μύθος ή Πραγματικότητα; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η.Π.Α.: Χάπι αντιστροφής της Έκτρωσης: Μύθος ή Πραγματικότητα;

02 Φεβ 2016

Πρόσφατα, παρατηρείται ευρεία προώθηση στην αγορά, από 300 προμηθευτές, του Χαπιού Αντιστροφής της Άμβλωσης (APR), το οποίο έχει διχάσει την κοινή γνώμη.

Το χάπι της επόμενης ημέρας, ήτοι της μιφεπριστόνης, αποτελεί ένα συνθετικό στεροειδές που αναστέλλει τη δράση της προγεστερόνης, και το οποίο λαμβάνουν οι γυναίκες που δεν επιθυμούν μια κύηση. Για τις γυναίκες που έχουν λάβει το χάπι της επόμενης ημέρας και έχουν μετανιώσει, το APR αποτελεί μια δόση προγεστερόνης και επιχειρεί να ακυρώσει τα αποτελέσματα της μιφεπριστόνης, παρέχοντας 60% πιθανότητα στη χρήστρια να εξακολουθήσει να κυοφορεί, παρά την προσπάθεια άμβλωσης, στην οποία προέβη. Μολαταύτα, για να επιφέρει αποτελέσματα η θεραπεία με το APR, επιβάλλεται η πρόσληψή του εντός 72 ωρών από τη λήψη ενός από τα δυο χάπια μιφεπριστόνης, που χορηγούνται για την διακοπή της κύησης. Αντίθετα, η θεραπεία αποβαίνει άκαρπη για τις γυναίκες που έχουν ήδη λάβει το δεύτερο χάπι μιφεπριστόνης.

Σύμφωνα με την Culture of Family Life Services, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που παρέχει εναλλακτικές λύσεις της έκτρωσης, 173 μωρά γεννήθηκαν χωρίς επιπλοκές, χάρη στην θεραπεία με το APR, ενώ 76 γυναίκες, που υποβλήθηκαν στην θεραπεία με το χάπι, έχουν μια ομαλή εγκυμοσύνη. Επιπλέον, ο αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του προγράμματος APR και σκαπανέας του Emergency AbortionPill Reversal Kit, Matthew Harrison, ανέφερε σχετικά ότι το χάπι αντιστροφής της άμβλωσης γεμίζει τον οργανισμό της εγκύου με προγεστερόνη, με αποτέλεσμα να αδρανοποιηθεί το χάπι της άμβλωσης. Η ανακάλυψη του Χάρισον ενδέχεται να φέρει επανάσταση στον επιστημονικό κλάδο.

Απεναντίας, ο Sherry Ross, ιατρός Μαιευτικής και Γυναικολογίας σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες ισχυρίζεται ότι οι προτάσεις του Χάρισον βασίζεται σε «εσφαλμένη επιστήμη» και επισημαίνει την έλλειψη αποδείξεων και κλινικών μελετών, που να επιβεβαιώνουν την λειτουργικότητα της θεραπείας. Συμπληρωματικά, ο Ρος δηλώνει ότι η προγεστερόνη είναι εγκεκριμένη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και συνταγογραφείται ασφαλώς για την αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως ο πρόωρος τοκετός κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε αντίθεση με το APR που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Οι απόψεις του, μάλιστα, ενισχύονται από το περιοδικό υγείαςContraception, το οποίο σε άρθρο του καταλήγει ότι, στην σπάνια περίπτωση, που η γυναίκα αλλάξει γνώμη μετά την εκκίνηση της άμβλωσης, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι το χάπι θα παύσει την άμβλωση, και ότι η μέθοδος αυτή υπερισχύει μελλοντικών μεθόδων αναστολής της άμβλωσης.

Επιπρόσθετα, ο Daniel Grossman, μαιευτήρας- γυναικολόγος στο Oakland της Καλιφόρνια, τονίζει ότι η θεραπεία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και πρέπει να αξιολογηθεί με αυστηρή κλινική έρευνα και εποπτεία, προκειμένου να γίνεται ηθικά και σωστά στο μέλλον. Εξάλλου, αναφέρει ο Grossman, η μιφεπριστόνη από μόνη της δεν είναι πολύ αποτελεσματική στην πρόκληση αμβλώσεων. Έτσι, αν μια γυναίκα αλλάξει γνώμη σε αυτό το σημείο και δεν λάβει το δεύτερο χάπι, είναι πιθανό ότι δεν θα αποβάλει, ανεξάρτητα από την χορήγηση του APR.

 

Πηγή: Yahoo.com

Αργυρώ Χίου - Stagiaire EEB

 

Πρώτη δημοσίευση  www.bioethics.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.