Ιβουπροφαίνη: Η ασφαλής και αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση του πόνου

Πολύ ασφαλής είναι η χρήση της ιβουπροφαίνης (Nurofen) για την αντιμετώπιση του πόνου όταν δεν υπερβαίνεται η συνιστώσα δόση (3 δισκία το 24ωρο), σύμφωνα με μεταναλύσεις και κλινικές έρευνες, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε σχετική διάλεξη στα πλαίσια του 30 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γενικής Ιατρικής.

Το προφίλ Ασφάλειας/ανοχής της ιβουπροφαίνης, χορηγούμενο πάντα στους κατάλληλους ασθενείς σε OTC δόση και μέχρι 5 ημέρες, είναι συγκρίσιμο με αυτό της Παρακεταμόλης και του Placebo.

Συγκεκριμένα  ανασκόπηση 15 διπλών τυφλών τυχαιοποιημένων  κλινικών ερευνών στις οποίες έγινε σύγκριση ημερήσιας δόσης ιβουπροφαίνης 200-400 mg, παρακεταμόλης  650-1000 mg και placebo, έδειξε  ότι η ιβουπροφαίνη είχε τις ίδιες ανεπιθύμητες δράσεις  με το placebo 1 . Όμοιος σχεδόν ήταν και ο αριθμός των ανεπιθυμήτων δράσεων σύμφωνα με επόμενη ανασκόπηση 8 διπλών τυφλών τυχαιοποιημένων κλινικών ερευνών, ανάμεσα και στην ημερήσια δόση ιβουπροφαίνης 800-1200mg και placebo 2

Μια τρίτη ανασκόπηση 128 συγκριτικών διπλών τυφλών τυχαιοποιημένων κλινικών ερευνών με ιβουπροφαίνη και παρακεταμόλη, κατέδειξε ότι οι δύο ουσίες  έχουν ισοδύναμο προφίλ ασφάλειας 3,4 .

Ένα ακόμα σημαντικό συμπέρασμα /μήνυμα σύμφωνα με τον  Καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας και Δ/ντή του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας κο Δημήτρη Κούβελα, είναι το γεγονός ότι μελέτες έχουν δείξει χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι παρόλο ότι η Ιβουπροφαίνη χρησιμοποιείται συχνά σε δόσεις της τάξης των 600 mg για οξύ άλγος, το μέγιστο αναλγητικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται στα 400 mg / dose 5 .

Τέλος, ο καθηγητής  τόνισε ότι ο Πρότυπος Κατάλογος Απαραίτητων Φαρμάκων 6  για τον πόνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνει μόνο 3 φαρμακευτικές ουσίες, μία εκ των οποίων είναι η ιβουπροφαίνη.

Συμπερασματικά τα παραπάνω ευρήματα αποδεικνύουν, ότι η ιβουπροφαίνη (Nurofen) μπορεί να δοθεί από τον ιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως αναλγητικό για αποτελεσματική και μακράς διάρκειας ανακούφιση από τον καθημερινό πόνο, χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια.

Βιβλιογραφία

1. Furey SA, al. Nonprescription ibuprofen: side effect profile Pharmacotherapy. 1992;12(5):403-7
  2. Kellstein DE , et.al. .The safety profile of nonprescription ibuprofen in multiple-dose use: a meta-analysis J Clin Pharmacol. 39(5):520-32.
  3. Lantéri-Minet · M. et.al The Safe Use of Ibuprofen on Facultative Medical Prescription in Adults: a Comparative Meta-analysis of Ibuprofen versus Placebo and Paracetamol  Douleur analg. (2015) 28:100-115
  4. D. Rainsford. et. al. Ibuprofen and Parace tamol : Relative Dosages Safety in Non-prescription J. Pharm. Pharmacol. 1997,49: 345-376
  5. Laska EM, Sunshine A, Marrero I, Olson N, Siegel C, McCormick N. The correlation between blood levels of ibuprofen and clinical analgesic response. Clin Pharmacol Ther. 1986;40:1-7
  6. W HO Model List of Essential Medicines 20th List (March 2017) (Amended August 2017)