Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας από το ΕΔΔΥΠΠΥ - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας από το ΕΔΔΥΠΠΥ

18 Σεπ 2012

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και ο Σύλλογος Φίλων Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι» συνεργάζονται για την παροχή δωρεάν μαστογραφιών σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού χρήζει έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, κάτι που δεν είναι εφικτό για όλους λόγω της οικονομικής κρίσης. Με βάση το σκεπτικό αυτό, το ΕΔΔΥΠΠΥ αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Σύλλογος Φίλων Ογκολογικού Νοσοκομείου "Οι Αγ. Ανάργυροι", ανέλαβε τη πρωτοβουλία της συνεργασίας αυτής με σκοπό την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων των δήμων μελών του. Όσοι Δήμοι μέλη επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρακαλούνται όπως μας αποστείλουν άμεσα τις αιτήσεις τους, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

Ο καρκίνος του μαστού χρήζει έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, κάτι που δεν είναι εφικτό για όλους λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που μαστίζουν την κοινωνία μας. Οι άποροι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας εξαναγκάζονται να παραμελούν την υγεία τους με επιπτώσεις πολλές φορές μη αναστρέψιμες.

Με βάση το σκεπτικό αυτό, το ΕΔΔΥΠΠΥ αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επί χρόνια επιτελεί ο Σύλλογος μέσω της ειδικής Προγραμματικής Συμφωνίας που έχει με το Νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι», ανέλαβε τη πρωτοβουλία της συνεργασίας αυτής με σκοπό την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων των Δήμων μελών του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος παρέχει κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 9πμ έως τις 2μμ  (με έναρξη την 4η Οκτωβρίου 2012)τον ειδικό ψηφιακό μαστογράφο του για εξέταση των άπορων και ανασφάλιστων γυναικών των Δήμων-μελών του ΕΔΔΥΠΠΥ. Τη διασφάλιση ότι οι προς εξέταση γυναίκες ανήκουν πράγματι στις ευπαθείς και ευάλωτες αυτές ομάδες πληθυσμού, αναλαμβάνουν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των ανωτέρω Δήμων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πρόγραμμα ΔΕΝ απευθύνεται σε γυναίκες που πάσχουν ήδη από καρκίνο μαστού.

Το ΕΔΔΥΠΠΥ –με την υποστήριξη των Δήμων μελών του– αναλαμβάνει:

• Την ευθύνη να στέλνει ομαδικά και οργανωμένα 25 περίπου γυναίκες για μαστογραφία κάθε ημέρα παραχώρησης του ψηφιακού μαστογράφου.
  • Την υποχρέωση ώστε οι γυναίκες να είναι 40 – 69 ετών και να εμπίπτουν στα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που απαιτούνται για τις ευπαθείς ομάδες. Μεταξύ αυτών των γυναικών, προτεραιότητα θα δίδεται σε όσες πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού τους ως υψηλού κινδύνου (κυρίως θετικό οικογενειακό ιστορικό).
  • Την υποχρέωση ενημέρωσης των Ιατρικών Δομών ή των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων μελών για τη διάγνωση αυτών των μαστογραφιών εντός 20 ημερών από τη διεξαγωγή τους. Ειδικότερα η ενημέρωση θα γίνεται ως εξής: Ο Σύλλογος ενημερώνει το ΕΔΔΥΠΠΥ για όλα τα αρνητικά αποτελέσματα, ώστε δι' αυτού να ενημερωθούν οι Δήμοι μέλη για να ενημερώσουν με τη σειρά τους τις γυναίκες που εξετάστηκαν. Σε ότι αφορά τα θετικά αποτελέσματα, ο Σύλλογος ενημερώνει απευθείας τις γυναίκες είτε να προβούν σε περαιτέρω έλεγχο (εντοπιστική, μεγεθυντική λήψη, υπερηχογράφημα) ο οποίος επίσης παρέχεται δωρεάν είτε να ενημερωθούν διεξοδικά από τους γιατρούς του Νοσοκομείου για περαιτέρω εξετάσεις διάγνωσης και θεραπείας υφιστάμενης κακοήθειας.
  • Να υπενθυμίζει στις εξετασθείσες (επί αρνητικών αποτελεσμάτων) την ανάγκη δωρεάν επανεξέτασης σε 18-24 μήνες.
  • Να καταχωρεί στατιστικά στοιχεία που θα συλλεχθούν με πλήρη τήρηση της Νομοθεσίας περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και ύστερα από έγγραφη συμφωνία των προς εξέταση γυναικών.

Στοιχεία επικοινωνίας ΕΔΔΥΠΠΥ

Διεύθυνση: Παλαιολόγου 9, Μαρούσι 15124, 3ος όροφος, Αθήνα
Τηλ: 210-8067888 - 213-2031930-9
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Web: www.eddyppy.gr