Web
Analytics
Ρήξη Χιαστού & Μηνίσκου: Πότε απαιτείται χειρουργείο - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ρήξη Χιαστού & Μηνίσκου: Πότε απαιτείται χειρουργείο

Η ρήξη χιαστού και μηνίσκου αποτελούν ίσως από τους πιο επώδυνους τραυματισμούς, που συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα να περιορίσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του παθόντος.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια η ιατρική και η ορθοπαιδική έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η αποθεραπεία ακόμα και για αυτού του είδους τους τραυματισμούς να είναι πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική, επιτρέποντας την ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τι είναι όμως αυτός ο τραυματισμός και υπό ποιες συνθήκες συμβαίνει;

Οι χιαστοί είναι τέσσερις ιδιαίτερα ευαίσθητοι σύνδεσμοι που ενώνουν το μηριαίο οστό με την κνήμη. Ανάλογα την θέση στην οποία βρίσκονται, οι χιαστοί χωρίζονται στους

  • έσω πλάγιους
  • έξω πλάγιους
  • πρόσθιους
  • οπίσθιους

Για να προκληθεί τόσο σοβαρός τραυματισμός όπως η ρήξη στους χιαστούς, σημαίνει ότι το μηριαίο οστό με την κνήμη υπέστησαν απότομη αλλαγή κατεύθυνσης μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, από κακή προσγείωση μετά από άλμα, ή από ένα πολύ σοβαρό χτύπημα στο γόνατο.

Από την άλλη μεριά, ο μηνίσκος είναι ένας χόνδρος που βρίσκεται στο εσωτερικό του γονάτου και λειτουργεί σα μαξιλαράκι για να απορροφά τους κραδασμούς και να προσφέρει σταθερότητα στο γόνατο και τους συνδέσμους του.

Ο επίσης σοβαρός τραυματισμός, που είναι γνωστός ως ρήξη μηνίσκου μπορεί να επέλθει από απότομη κίνηση κατά το τρέξιμο και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκύψει συνδυαστικά με τη μερική ή και ολική ρήξη χιαστών.

Επίσης, αποτελεί συνήθη τραυματισμό για άτομα άνω των 65 ετών, καθώς ο μηνίσκος φθείρεται και αποδυναμώνεται με το πέρασμα των χρόνων.

Συμπτώματα των παθήσεων

Η ρήξη χιαστών συνοδεύεται από ένα σχετικά δυνατό «κρακ» ή «κλικ» καθώς και ξαφνικό, έντονο πόνο. Ακολουθεί οίδημα και αίσθηση χαλαρότητας του συνδέσμου το πρώτο 24ωρο. Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο γόνατο είναι αδύνατον να σηκώσει το οποιοδήποτε βάρος χωρίς να προκύψει έντονος και οξύς πόνος στο σημείο.

Αντίστοιχα, η ρήξη μηνίσκου συνοδεύεται και αυτή από έντονο πόνο, οίδημα, δυσκολία του τραυματία να τεντώσει το πόδι του, ενώ μερικές φορές η άρθρωση έχει μία αίσθηση σαν να κλείδωσε.

Πότε απαιτείται χειρουργείο

Η ρήξη χιαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλή φυσιοθεραπεία. Παρόλα αυτά, η ολική ρήξη χιαστών χρήζει χειρουργικής επέμβασης, κατά την οποία ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει κομμάτια τένοντα από άλλο σημείο του ποδιού για να αναπληρώσει τον κατεστραμμένο σύνδεσμο.

Η επέμβαση είναι περίπλοκη και δεν αποτελεί κατάλληλη επιλογή για όλους. Παρόλα αυτά, κάποιος που βιώνει πολύ έντονο πόνο, ή ένας αθλητής που θέλει να επαναφέρει γρήγορα την απόδοσή του είναι ιδανικοί υποψήφιοι για την εγχείρηση.

Αντίστοιχα, η ρήξη μηνίσκου μπορεί να οδηγήσει σε χειρουργική επέμβαση, αν η ζημιά είναι μεγάλη, ασταθής και προκαλεί «κλείδωμα» του ποδιού.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστάσιος Δ. Δεληγεώργης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος

Ιστότοπος: https://tasosdeligeorgis.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.