Τι είναι η προγεστερόνη

Η προγεστερόνη είναι μία πολύ σημαντική ορμόνη για την εύρυθμη λειτουργία του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Συμβάλλει στη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως της γυναίκας, βοηθάει ώστε να εξελιχθεί ομαλά η κύηση και υποστηρίζει την προσπάθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς προετοιμάζει το ενδομήτριο ώστε να γίνει πιο εύκολα η εμφύτευση του εμβρύου.

Δράση προγεστερόνης στην κύηση

Τα επίπεδα προγεστερόνης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο πριν την έναρξη κύησης. Όπως προαναφέραμε, η ορμόνη προετοιμάζει κατάλληλα το ενδομήτριο για την υποδοχή του εμβρύου. Αυτό συμβαίνει με τα επίπεδα της ορμόνης να αυξάνονται καθώς πλησιάζει ο επόμενος κύκλος (7 ημέρες πριν την έλευσή του).

Όταν επιτευχθεί γονιμοποίηση, η ορμόνη στον πρώτο καιρό της εγκυμοσύνης παράγεται στις ωοθήκες, δημιουργώντας στη μήτρα ένα ιδανικό περιβάλλον για την ασφαλή συντήρηση του εμβρύου. Μόλις η γυναίκα φτάσει τη 10η εβδομάδα εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της προγεστερόνης κορυφώνονται και η παραγωγή της θα συνεχίσει από τον πλακούντα.

Γιατί η προγεστερόνη μπορεί να συστηθεί σε σας

Η θεραπεία προγεστερόνης συστήνεται σε πολλές γυναίκες ιδίως στην περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης, στο πλαίσιο πρωτοκόλλων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Λαμβάνεται κυρίως πριν τη σπερματέγχυση ή πριν την εμβρυομεταφορά ώστε να πολλαπλασιαστούν οι πιθανότητες εμφύτευσης του εμβρύου.

Άλλες περιπτώσεις που μία γυναίκα χρειάζεται χορήγηση επιπλέον ορμόνης είναι οι καθ’ έξιν αποβολές και η κολπική αιμορραγία στο πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης.Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντική η λήψη της ορμόνης καθώς παράγεται ανεπαρκώς από τις ωοθήκες. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι έχει ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες που είναι ευεργετικές στην εμφύτευση του εμβρύου.

Επιπλέον, έχει επιβεβαιωθεί πως η χορήγηση της προγεστερόνης κολπικά, ιδίως τους τελευταίους 4 μήνες της εγκυμοσύνης, κάνει καλό σε γυναίκες οι οποίες εμφανίζουν σημάδια πρόωρου τοκετού. Σε κάποιες έρευνες έχει φανεί ότι παρατείνει την κύηση σε γυναίκες με ανεπάρκεια τραχήλου.

Πώς χορηγείται η προγεστερόνη;

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορα σκευάσματα σε: κάψουλες, γέλη και ενέσιμα. Και οι τρεις μορφές είναι το ίδιο αποδοτικές, εύκολες και δεν παρουσιάζουν παρενέργειες.

Φυσιολογικά επίπεδα προγεστερόνης στην εγκυμοσύνη

Τα φυσιολογικά επίπεδα της προγεστερόνης την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μπορούν να φτάσουν τα 40 ng/ml ενώ την 14η εβδομάδα μπορούν να φτάσουν τα 55 ng/ml.

Ωστόσο, το φυσιολογικό σε κάθε γυναίκα είναι μοναδικό γι’ αυτό και οι αποφάσεις για τη λήψη προγεστερόνης λαμβάνονται μετά από ενδελεχή εξέταση από τον εκάστοτε γυναικολόγο.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του πρότυπου κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης Γέννημα IVF.

Digital4u

Εταιρεία Internet Marketing