Web
Analytics
Εμμηνόπαυση και Καλοκαίρι - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Εμμηνόπαυση και Καλοκαίρι

Στην εμμηνόπαυση συμβαίνουν αλλαγές που επηρεάζουν σχεδόν στο σύνολό του τον οργανισμό της γυναίκας. Συνήθως γίνονται αντιληπτές από τον πρώτο χρόνο και σταδιακά καθώς ανατρέπεται η ορμονική ισορροπία, οι αλλαγές αυτές γίνονται όλο και πιο έντονες.

Σχετικά με το δέρμα, αυτό που παρατηρούμε πρώτο, είναι έντονη αφυδάτωση και ειδικά στο πρόσωπο το δέρμα γίνεται ευερέθιστο, εμφανίζεται τριχοφυΐα, δυσχρωμίες και όχι σπάνια βλέπουμε την λεγόμενη «εμμηνοπαυσιακή ακμή».

Όταν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, όπως το Καλοκαίρι, τότε το δέρμα έχει ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης και πιο προσεκτικής φροντίδας.

Και θα ξεκινήσω με το καθόλου πρωτότυπο, αλλά τόσο πολύ σημαντικό, το αντηλιακό. Το αντηλιακό είναι απαραίτητο για να μας προστατέψει από εγκαύματα, και τον καρκίνο του δέρματος. Ελπίζω ότι αυτό το ξέρουν όλοι πιά. Αλλά το αντηλιακό, είναι και το πιο σημαντικό αντιγηραντικό και θέλω να πιστεύω πως αυτό έχει περάσει στην συνείδηση της σύγχρονης γυναίκας κάθε ηλικίας.

Ειδικά για την γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση, το αντηλιακό θα προστατέψει το ευαίσθητο δέρμα της από το οξειδωτικό stress που προκαλεί ο ήλιος. Πιο αναλυτικά το αντηλιακό την προστατέψει από:

1. Ερεθισμούς της ηλιοέκθεσης

Το δέρμα μετά την εμμηνόπαυση γίνεται πολύ ευαίσθητο και πολλές φορές ο ήλιος προκαλεί ερεθισμούς, σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό ή με το χλωριωμένο νερό της πισίνας.

2. Αφυδάτωση

Η έκθεση στον ήλιο στεγνώνει το δέρμα και δίνει μια δυσάρεστη αίσθηση τραβήγματος. Για αυτό και το Καλοκαίρι όλοι έχουμε ανάγκη πιο συχνής χρήσης ενυδατικής κρέμας ή γαλακτώματος. Το δέρμα της γυναίκας μετά την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης, γίνεται έτσι κι αλλιώς πιο στεγνό. Χάνει την υγρασία του και την ελαστικότητά του. Η απρόσεκτη ή παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο θα επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα και θα έτσι το δέρμα θα γεράσει νωρίτερα.

3. Πανάδες

Οι διαταραχές στην χρώση του δέρματος είναι συχνότερες σε αυτή την ηλικία και επειδή φεύγουν δύσκολα, το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την προστασία του προσώπου.

4. Ευρυαγγείες

Παρατηρείται ότι στην εμμηνόπαυση εμφανίζονται επιφανειακές ευρυαγγείες και η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει το πρόβλημα.

5. Λέπτυνση του δέρματος

Στην εμμηνόπαυση το δέρμα σταδιακά λεπταίνει. Αλλά και ο ήλιος κάνει σταδιακά λέπτυνση του δέρματος. Κατανοητό λοιπόν, ότι η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη για την επιβράδυνση της γήρανσης και εμφάνισης της εικόνας τσιγαρόχαρτου στο πρόσωπο.

Μην ξεχνάτε ότι η σωστή χρήση του αντηλιακού απαιτεί συχνή ανανέωση, όχι μόνο στην παραλία αλλά μέσα στην πόλη. Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό φιλικό, δηλαδή ταιριαστό, με το δέρμα σας. Να το διαλέξετε ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας. Αν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που χρησιμοποιούν καθημερινά make up, να ξέρετε ότι υπάρχουν αντηλιακά mist spr που δεν χρειάζονται άπλωμα, οπότε μπορείτε να κάνετε κανονικά την ανανέωσή του. Τέλος μην ξεχνάτε την αντηλιακή προστασία των χειλιών και των μαλλιών σας, ειδικά όταν βρίσκεστε σε παραλία.

Την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν και άλλα πράγματα πέρα από το αντηλιακό που πρέπει να κάνει η γυναίκα για την φροντίδα του δέρματος αλλά και των μαλλιών της.

Ενυδάτωση

Ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πρόσωπο κρέμα με βιταμίνη Ε πρωί - βράδυ και ορός Υαλουρονικού το βράδυ. Στο σώμα γαλακτώματα με βάση την ουρία και αφρόλουτρο με ενυδατικούς παράγοντες.

Λάμψη

Ορός Βιταμίνης C για χρήση στο πρόσωπο το βράδυ. Η πρωινή χρήση βιταμίνης C απαιτεί αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας (καλύτερα να αποφύγετε την πρωινή χρήση αν έχετε την τάση να βγάζετε πανάδες).

Πανάδες

Αν έχετε ήδη κάποιες πανάδες, θα πρέπει εκτός από το αντηλιακό να χρησιμοποιείτε φαρμακοκαλλυντικές κρέμες για την επιβράδυνση της μελανινογέννησης.

Μαλλιά

Τα μαλλιά στην εμμηνόπαυση γίνονται ευαίσθητα, σπάνε εύκολα, και συχνά αραιώνουν. Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο κάνει τα μαλλιά ακόμη πιο ευαίσθητα. Γι αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείτε αντηλιακό σπρέι για τα μαλλιά και να κάνετε συχνά μάσκες ενυδάτωσης. Επίσης η χρήση από του στόματος βιταμινούχων σκευασμάτων βοηθάνε τα μαλλιά αυτή την απαιτητική περίοδο.

Αν ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες, να είστε σίγουρες ότι θα και το Καλοκαίρια σας θα απολαμβάνετε, αλλά θα μεγαλώνετε και πολύ όμορφα.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δέσποινα Αρναούτογλου

Κλινική Δερματολόγος Αφροδισιολόγος & Μaster Αισθητικής Ιατρικής

Ιστότοπος: https://mydermatology.com.gr/

Τελευταία άρθρα από τον/την Δέσποινα Αρναούτογλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μύκητες σε πόδια και νύχια

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.