Web
Analytics
Η Νέα Τεχνολογία των Υπερήχων έρχεται να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για Μακροπρόθεσμη Αποτρίχωση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Νέα Τεχνολογία των Υπερήχων έρχεται να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για Μακροπρόθεσμη Αποτρίχωση

Γράφει: Jeffrey Berg, PhD, Contributing Editor, Biomedical Business & Technology, έκδοση της AHC Media LLC, Ατλάντα, Γεωργία, και Πρόεδρος Health Care Insights, Edison, Νιου Τζέρσεϊ

 

Η αγορά των αισθητικών θεραπειών έχει γνωρίσει ραγδαία αύξηση και εξακολουθεί να διευρύνεται καθώς εμφανίζονται συνεχώς νέες τεχνολογίες και προϊόντα, περιλαμβανομένων θεραπειών για τα μαλλιά, το δέρμα και τη σιλουέτα. Απόδειξη αυτής της ανάπτυξης αποτελεί η ραγδαία αύξηση των ιατρικών σπα (medspas), τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες που ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις στον τομέα των αισθητικών επεμβάσεων. Σύμφωνα με την International Medical Spa Association (Διεθνή Ένωση Ιατρικών Σπα), στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν γύρω στα 2.500 ιατρικά σπα που έχουν την έδρα τους σε εμπορικά κέντρα (mall-based), δηλαδή πενταπλάσια από όσα υπήρχαν το 2004 (1). Μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι γερνάει η γενιά της δεκαετίας 1945-1955 κατά την οποία σημειώθηκε έξαρση των γεννήσεων στην Αμερική (baby boomers). Η γενιά αυτή κατευθύνει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση, δεδομένου ότι 12.000 Αμερικανοί συμπληρώνουν τα 50 τους χρόνια καθημερινά ή ένας κάθε 8 δευτερόλεπτα (2).

 Η αποτρίχωση είναι μια από τις συχνότερες αισθητικές παρεμβάσεις που διενεργούνται από ειδικευμένο προσωπικό και αισθητικούς στα ιατρικά σπα, τις κλινικές και τα ινστιτούτα καλλονής. Εφαρμόζεται επίσης από τους δερματολόγους αλλά και άλλες κατηγορίες γιατρών, όπως οι οικογενειακοί γιατροί και οι γυναικολόγοι. Οι καταναλωτές δεν αρκούνται πλέον στις αποτριχωτικές κρέμες, που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες αλλά προσφέρουν προσωρινή μόνο αποτρίχωση, αναδίνουν δυσάρεστες οσμές που θυμίζουν θειάφι και είναι δυνατό να ερεθίσουν το δέρμα. Η αποτρίχωση με κερί έχει επίσης μακρά προϊστορία και είναι γρήγορη και οικονομική. Ωστόσο, είναι μέθοδος επώδυνη, αποφέρει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και εφαρμόζεται μόνο αν οι τρίχες έχουν μήκος τουλάχιστον ¼ της ίντσας (0,64 cm). Η ηλεκτρόλυση είναι επώδυνη, βαρετή, απαιτεί πολλαπλές θεραπείες και είναι δυνατό να προκαλέσει ουλοποίηση, αν και τα αποτελέσματά της διαρκούν περισσότερο.

Λέιζερ και άλλες νέες λύσεις με βάση το φως

Η χρησιμοποίηση συσκευών λέιζερ για αποτρίχωση επιτράπηκε από τη US Food and Drug Administration (FDA [Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων]) το 1995. Η αποτρίχωση με λέιζερ μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως ώρες, ανάλογα με το μέγεθος της υποβαλλόμενης σε θεραπεία περιοχής, και συνήθως απαιτεί αρκετές συνεδρίες. Η αποτρίχωση αποτελεί πλέον τη δημοφιλέστερη μη χειρουργική αισθητική επέμβαση. Η American Society for Aesthetic Plastic Surgery (Αμερικανική Εταιρία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής), μια οργάνωση ειδικευμένων χειρουργών, ανέφερε ότι 1.400.000 άνδρες και γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες υποβλήθηκαν σε αποτρίχωση με λέιζερ το 2007 και το κόστος υπολογίζεται σε 150 έως 1.000 δολάρια ανά συνεδρία (350 δολάρια η συνεδρία κατά μέσον όρο), ποσό που αντιστοιχεί σε μια αγορά η οποία υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια δολάρια (3). Πολλές γυναίκες επιθυμούν μόνιμη αποτρίχωση στο πρόσωπο, στην περιοχή του μπικίνι ή και τα δυο, ενώ πολλοί άνδρες θέλουν μείωση τις τριχοφυΐας σε μεγαλύτερες επιφάνειες του σώματος, όπως στην πλάτη. Στην Ισπανία, ο αριθμός των αποτριχώσεων αυξήθηκε κατά 111% από το 2006 έως το 2007. Σήμερα, στη χώρα υπάρχουν περίπου 15.000 ινστιτούτα καλλονής και 650 κλινικές αισθητικής (4).

Κατά την τελευταία διετία, ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών λέιζερ οδήγησε σε τελειοποιήσεις και βαθμιαίες βελτιώσεις που έχουν κάνει την αποτρίχωση με λέιζερ ευκολότερη, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική. Καθώς η ζήτηση για αποτρίχωση συνεχίζεται, οι κατασκευαστές στρέφονται δυναμικά προς τα λέιζερ πολλαπλών χρήσεων (multiuse lasers) και τους μηχανισμούς με βάση το φως (light-based devices) που μπορούν να χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερη ποικιλία τύπων δέρματος. Μια νεότερη τεχνολογία με βάση το φως είναι το έντονο παλμικό φως (intense pulsed light, IPL), που χρησιμοποιεί ευρύτερο φάσμα. Διαφέρει από το φως του λέιζερ επειδή δεν είναι ένα μόνο σύμφωνο (coherent) μήκος κύματος, έχει το πλεονέκτημα ότι εκπέμπει ενέργεια σε περιοχή μεγαλύτερης έκτασης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροπρόθεσμη αποτρίχωση, με πηγή φωτός λιγότερο έντονη από ό,τι το λέιζερ. Οι θεραπείες αυτές είναι πιο ήπιες για την επιδερμίδα και αποτελούν καλή επιλογή για ασθενείς με πολύ ευαίσθητο δέρμα. Το φως του ερυθρού φάσματος στοχεύει τη μελανίνη στην τρίχα, ενώ το φως του κίτρινου φάσματος φτάνει σε στιβάδες δέρματος κάτω από την επιφάνεια και στοχεύει το αίμα που τρέφει τα κύτταρα του τριχικού θύλακα. Η ακριβή στόχευση συνήθως σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ζελ ψύξης.

Η απόδοση και οι περιορισμοί των λέιζερ και των άλλων βασισμένων στο φως μηχανισμών για αποτρίχωση

Τα λέιζερ, όπως συμβαίνει και με όλους τους άλλους μηχανισμούς που βασίζονται στο φως, λειτουργούν θερμαίνοντας τα κύτταρα που περιέχουν μελανίνη (μελανοκύτταρα) γύρω από τον τριχοθύλακα. Καθώς το φως απορροφάται από τη μελανίνη, θερμαίνει και καταστρέφει τα μελανοκύτταρα, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι τριχοθύλακες. Για το λόγο αυτό, οι μηχανισμοί αποτρίχωσης που βασίζονται στο φως είναι αποτελεσματικότεροι όταν εφαρμόζονται σε σκούρες τρίχες πάνω σε ανοιχτόχρωμο δέρμα. Ωστόσο, σε ασθενείς με σχετικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα μελανίνης στο δέρμα τους, όπως στα μαυρισμένα άτομα ή στα άτομα ασιατικής, λατινοαμερικανικής ή αφρικανικής προέλευσης, η αποτρίχωση με λέιζερ ή IPL έχει λιγότερη επιτυχία από ό,τι στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Στο μαυρισμένο δέρμα, το βαθύτερο χρώμα της μελανίνης μπορεί επίσης να γίνει στόχος και, σε ορισμένες ατυχείς περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί να εμφανίσει μπαλώματα και κηλίδες. Παρόμοια αναποτελεσματικότητα παρατηρείται σε άτομα με ανοιχτόχρωμα μαλλιά (δηλαδή λευκά, ξανθά και κόκκινα). Χρησιμοποιείται σύστημα ψύξης ή ζελ για εξουδετέρωση της θερμότητας στο σημείο της θεραπείας και για προστασία του περιβάλλοντος δέρματος από τις βλάβες. Είναι σημαντικό να μένουν μακριά από τον ήλιο οι ασθενείς τόσο πριν όσο και μετά από συνεδρίες αποτρίχωσης με λέιζερ ή IPL για να προλάβουν τυχόν ανεπιθύμητες δερματικές αντιδράσεις.

Τα λέιζερ χρησιμοποιούνται ευρέως στα ιατρικά σπα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται από εκπαιδευμένους τεχνικούς ή γιατρούς του προσωπικού, ανάλογα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν σε κάθε χώρα. Αν χρησιμοποιηθούν κατά τρόπο εσφαλμένο, η αποτρίχωση με λέιζερ μπορεί να επιφέρει βλάβες στο δέρμα, προκαλώντας φουσκάλες, ουλές και εγκαύματα. Οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε αποτρίχωση με λέιζερ πρέπει να βεβαιώνονται ότι το ιατρείο όπου θα λάβει χώρα η αποτρίχωση λειτουργεί με τη σχετική νόμιμη άδεια και ότι ο χειριστής του λέιζερ διαθέτει τα νόμιμα προσόντα. Παρότι οι πιθανότητες επιπλοκών είναι μικρές όταν η αποτρίχωση με λέιζερ γίνεται σωστά, οι γιατροί βλέπουν αρκετές φορές ασθενείς οι οποίοι, μετά από μη ορθή θεραπεία με λέιζερ, έχουν εγκαύματα, ουλές, αυξημένη τριχοφυΐα σε παρακείμενες περιοχές και μόνιμο αποχρωματισμό του δέρματος. Συχνά, τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα κακής χρήσης του λέιζερ ή εφαρμογής του σε μη κατάλληλους ασθενείς, όπως τα άτομα με σκούρο ή μαυρισμένο δέρμα ή τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μαλλιά.

Οι συσκευές της επόμενης γενιάς χρησιμοποιούν υπέρηχους για αποτρίχωση

Η εφαρμογή υπέρηχων είναι η τελευταία επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της αποτρίχωσης, καθώς επίσης και για άλλες αισθητικές ενδείξεις, όπως η διαμόρφωση του σχήματος του σώματος (body shaping) και η αναζωογόνηση του δέρματος (skin rejuvenation). Η Applisonix πρωτοπορεί στην εξέλιξη των βασισμένων στους υπέρηχους μηχανισμών αποτρίχωσης, διατηρώντας τη φήμη που έχει το Ισραήλ ότι καινοτομεί στον τομέα των συσκευών για αισθητική χρήση και της εμπορικής ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής στις αγορές των ιατρικών αισθητικών θεραπειών.

Η Applisonix διεξήγαγε πρόσφατα μια μελέτη κατά την οποία επιτεύχθηκε, μετά από μια αρχική θεραπεία, μέση μείωση της τριχοφυΐας κατά 38%, ποσοστό που τοποθετεί την αποτελεσματικότητά της μεταξύ των κορυφαίων λύσεων μακροπρόθεσμης αποτρίχωσης. Τα αποτελέσματα της δοκιμής αυτής εξετάστηκαν από τον Daniel Cassuto, MD, καθηγητή πλαστικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια, στην Ιταλία, ο οποίος είναι εξωτερικός, ανεξάρτητος, διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός. Ο Δρ. Cassuto επιβεβαίωσε και αξιολόγησε τα ευρήματα της μελέτης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητα της νέας τεχνολογίας είναι παρόμοια με των κορυφαίων βασισμένων στο φως συστημάτων του εμπορίου, αλλά χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, ανεξάρτητα από το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος. Τα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζουν την ικανότητα της νέας τεχνολογίας να ανταγωνίζεται τα δαπανηρά, επαγγελματικά συστήματα που βασίζονται στο φως. Από τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί στο πεδίο αυτό, φαίνεται ότι, με τα περισσότερα βασισμένα στο φως συστήματα, μια θεραπεία μπορεί να μειώσει τον αριθμό των τριχών κατά 10% έως 40%, έτσι η τεχνολογία της Applisonix κατατάσσεται μεταξύ των τεχνολογιών αποτρίχωσης του υψηλότερου επιπέδου (5).

Οι υπέρηχοι έχουν ξεχωριστά πλεονεκτήματα έναντι των λέιζερ και του IPL όσον αφορά την αποτρίχωση. Είναι πολύ πιο ασφαλείς, με ελάχιστο κίνδυνο ή ανεπιθύμητες ενέργειες και αμελητέο έως καθόλου πόνο. Είναι αποτελεσματικοί σε όλους τους τύπους δέρματος και όλα τα χρώματα τριχών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε όλες τις περιοχές δέρματος. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Applisonix εκμεταλλεύεται τα μοναδικά χαρακτηριστικά της τριχοφυΐας και του δέρματος για να κάνει τις τρίχες να χρησιμεύουν ως ακριβής οδηγός κύματος υπέρηχων. Χρησιμοποιείται ένας ειδικά κατασκευασμένος ακροδέκτης (ultrasonic probe) για να επικεντρώνει την ακουστική ενέργεια ακριβώς στο στέλεχος της τρίχας, διοχετεύοντας την ενέργεια των υπέρηχων κατευθείαν στη ρίζα της τρίχας, όπου η ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα. Ως αποτέλεσμα, η θερμοκρασία της ρίζας της τρίχας γρήγορα υπερβαίνει το επίπεδο που απαιτείται για πρόκληση μακροπρόθεσμης βλάβης στο μηχανισμό επανανάπτυξης της τρίχας. Επειδή η ενέργεια εφαρμόζεται με ακρίβεια δια μέσου του στελέχους της τρίχας, το περιβάλλον δέρμα δεν επηρεάζεται (Εικόνα).

Η καινοτόμος αυτή τεχνολογία από την Applisonix που περιλαμβάνει άμεση, ακριβή, εκλεκτική ακουστική (immediate, precise, selective acoustics, IMPRESA) σχεδιάζεται να αποτελέσει τη βασική τεχνολογία στα μελλοντικά συστήματα αποτρίχωσης τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους καταναλωτές.

Η τεχνολογία IMPRESA προσφέρει μια διαφοροποιητική λύση στην αγορά της εμπορευματοποιημένης μακροπρόθεσμης αποτρίχωσης. Μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες να διαφοροποιούνται από τους ανταγωνιστές τους προσφέροντας μια λύση πολύ ασφαλέστερη, ανώδυνη, εφαρμόσιμη σε όλα τα χρώματα μαλλιών και δέρματος και πιο προσιτή οικονομικά από την αποτρίχωση με λέιζερ. Εξασφαλίζει σαφώς μια μακροπρόθεσμη λύση αποτρίχωσης σε σύγκριση με τις αποτριχωτικές κρέμες και το κερί, μεθόδους στις οποίες εξακολουθεί να αντιστοιχεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των επαγγελματικών μέσων αποτρίχωσης.

Το Selectif, μια συσκευή υπέρηχων για αποτρίχωση, θα είναι η πρώτη συσκευή που θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία IMPRESA και θα προωθηθεί στους επαγγελματίες της ομορφιάς. Το προϊόν θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στην αγορά στις αρχές του 2009. Επιπλέον, το Selectif μπορεί να συμπληρώσει τις διαθέσιμες σήμερα θεραπείες με λέιζερ ή IPL προσφέροντας μια λύση για όλα τα χρώματα μαλλιών και δέρματος και για ακριβή διαμόρφωση του σχήματος της τριχοφυΐας ευαίσθητων περιοχών όπως το πρόσωπο, τα φρύδια, οι μασχάλες και η γραμμή του μπικίνι, που αντιστοιχούν περίπου στο 40% των συνεδριών επαγγελματικής αποτρίχωσης. Το πρωτόκολλο θεραπείας θα απαιτεί μια σειρά σχετικά γρήγορων θεραπειών τρίχα-τρίχα (hair-by-hair treatments) με ρυθμό 15-20 τριχών το λεπτό και στη συνέχεια περιοδική συντήρηση. Ο χειρισμός της συσκευής απαιτεί ελάχιστη εκπαίδευση.

Για τους αισθητικούς και το ειδικευμένο στις αισθητικές θεραπείες προσωπικό, η συσκευή Selectif προσφέρει μια νέα ευκαιρία πρόσθετων εσόδων με την εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της προσιτής τιμής, της ασφάλειας, της ευκολίας χρήσης και της αποτελεσματικότητάς του για όλα τα χρώματα μαλλιών και δέρματος. Η προβλεπόμενη προσιτή τιμή του αντιπροσωπεύει μια λύση με γρήγορη αποδοτικότητα της επένδυσης. Το Selectif έλαβε τη σήμανση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CE) τον Ιούνιο του 2008, γεγονός που δίνει στην Applisonix τη δυνατότητα να κυκλοφορήσει τη συσκευή στην Ευρώπη.

Η αναδυόμενη αγορά της κατ' οίκον χρήσης συσκευών μακροπρόθεσμης αποτρίχωσης

Αναγνωρίζοντας την επιτυχία της επιχείρησης της επαγγελματικής αποτρίχωσης, κάποιες εταιρίες προϊόντων για καταναλωτές στοχεύουν την αγορά της κατ' οίκον χρήσης συσκευών λέιζερ και θερμικών συσκευών. Η πρόκληση για τους κατασκευαστές είναι να αναπτύξουν οικονομικά προσιτά συστήματα που θα είναι αρκετά ισχυρά για να έχουν αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά ασφαλή για να μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές στο σπίτι.

Οι πρώτες χειροκίνητες, βασισμένες στο φως συσκευές για κατ' οίκον χρήση με σκοπό την αφαίρεση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας έχουν εγκριθεί από την αμερικανική FDA και κυκλοφόρησαν εφέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι πιο αργές από τις επαγγελματικές θεραπείες, αλλά και λιγότερο επώδυνες. Έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε μικρές περιοχές όπως το κάτω μέρος των ποδιών, οι μασχάλες και η γραμμή του μπικίνι, αλλά δεν επιτρέπεται η χρήση τους στο πρόσωπο και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από Αφροαμερικανούς και άλλα έγχρωμα άτομα λόγω του κινδύνου εγκαυμάτων.

Μετά την κυκλοφορία της συσκευής Selectif για επαγγελματίες, η Applisonix σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την ίδια τεχνολογία IMPRESA σε συσκευές για χρήση στο σπίτι, εκμεταλλευόμενη τα χαρακτηριστικά της ασφάλειας, της προσιτής τιμής, της ευκολίας χρήσης και της αποτελεσματικότητάς της για όλους. Η εταιρία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με μια μεγάλη διεθνή εταιρία για να ελέγξει την τεχνολογία στις μελλοντικές συσκευές αποτρίχωσης.

 

laser_yperixon

Φωτογραφία θερμικής τεχνολογίας που δείχνει τις επιδράσεις της αποτρίχωσης τόσο με λέιζερ όσο και με υπέρηχους. Η θερμική επίδραση του λέιζερ ασκείται σε όλο το περιβάλλον δέρμα (Α), ενώ η επίδραση των υπέρηχων εστιάζεται στην ίδια την τρίχα, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου το περιβάλλον δέρμα (Β). Επιπλέον, η επίδραση που ασκείται με τη θεραπεία με υπέρηχους είναι ίδια για όλα τα χρώματα μαλλιών και δέρματος.

 

Ο συγγραφέας δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με το άρθρο αυτό.
Reprinted by permission from Cosmetic Dermatology, November 2008, a Quadrant HealthCom Inc publication.
 
 
Περιοδικό "Αισθητική Δερματολογία"
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.