Web
Analytics
Ήλιος, καλοκαίρι και αντιηλιακά - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ήλιος, καλοκαίρι και αντιηλιακά

Γράφει: ΚΛΕΙΩ ∆ΕΣΙΝΙΩΤΗ, ∆ερµατολόγος, Επιστηµονικός Συνεργάτης, 1ης Πανεπιστηµιακής Κλινικής, Νοσοκοµείου «Ανδρέας Συγγρός»

 

Η χώρα µας τελευταία γίνεται γνωστή για τις αδυναµίες της και τα λάθη της, όµως, συνεχίζει να διαθέτει το ξεχωριστό προνόµιο να έχει ένα ηλιόλουστο κλίµα και να αποτελεί, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσµο. Ο ήλιος λοιπόν είναι ιδιαίτερα αγαπητός, και είναι συνήθης η εικόνα της ελληνικής οικογένειας να περνάει ολόκληρη την ηµέρα της στην παραλία, και άρα στον ήλιο.

Ωστόσο, ο ήλιος δεν είναι αθώος και είναι καιρός η αντίληψή µας για την έκθεση στον ήλιο να αρχίζει να αλλάζει. Παρακάτω θα απευθυνθούµε σε συχνές ερωτήσεις των οποίων οι απαντήσεις µπορεί να βοηθήσουν για µια σωστή συµπεριφορά απέναντι στον ήλιο.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙ∆ΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ;

Ο ήλιος είναι ωφέλιµος για τη ζωή και την ανάπτυξή µας, αλλά η έκθεση στην ηλιακή (υπεριώδη) ακτινοβολία µπορεί να έχει βλαβερές επιδράσεις στην υγεία. Η ανεξελέγκτη ηλιοέκθεση οδηγεί σε αυξηµένο κίνδυνο καρκίνου του δέρµατος, όπως το κακόηθες µελάνωµα και τα επιθηλιώµατα (φωτοκαρκινογένεση), και σε πρόωρη γήρανση του δέρµατος, µε εµφάνιση τραχύτητας του δέρµατος, καφέ κηλίδων και ρυτίδων (φωτογήρανση). Η προστασία από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου (ηλιοπροστασία) αποτελείται από τρία µέρη, τα οποία πρέπει όλα µαζί να εφαρµόζονται:

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη, δηλαδή 11 πµ έως 4 µ.µ.
  • Σωστή χρήση αντιηλιακού: εφαρµογή 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, ανανέωση κάθε 2-3 ώρες, εφαρµογή σε ικανή ποσότητα
  • Προστατευτικός ρουχισµός, µε καπέλο, µπλουζάκι και γυαλιά ηλίου.

O ήλιος είναι βλαβερός ακόµη και όταν καθόµαστε κάτω από την οµπρέλα θαλάσσης, καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες του µπορούν να προσβάλλουν το δέρµα µετά από ανάκλαση σε άλλες επιφάνειες, όπως η άµµος ή το νερό.

ΠΟΙΟ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ;

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν υπάρχει µαύρισµα στον ήλιο µε ασφάλεια. Επιστηµονικά στοιχεία δείχνουν πως το µαύρισµα αποτελεί ένδειξη πως το δέρµα έχει ήδη εκτεθεί στις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου, και άρα έχει ήδη υποστεί βλάβη. Τα πρότυπα µόδας θα πρέπει να αλλάξουν, και να µη προωθείται η εικόνα ενός «ηλιοκαµένου» ή µαυρισµένου σώµατος ως µοντέρνου και επιθυµητού. Ας µη ξεχνάµε πως κάποιες δεκαετίες πριν, µόδα ήταν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή το άσπρο δέρµα ήταν δείγµα αριστοκρατίας και οµορφιάς και οι γυναίκες πάσχιζαν να έχουν όσο πιο άσπρο δέρµα γινόταν.

Εναλλακτικά, εάν κάποιος ή κάποια θέλει οπωσδήποτε να έχει «µαυρισµένο» δέρµα, υπάρχουν προϊόντα αυτοµαυρίσµατος (µε το συστατικό διυδροξυακετόνη), τα οποία µπορεί να δώσουν µια µαυρισµένη όψη στο δέρµα, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για ηλιακή έκθεση. Ωστόσο, θα πρέπει να θυµόµαστε πως τα προϊόντα αυτά δεν υποκαθιστούν το αντιηλιακό.

ΤΑ ΜΩΡΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 2 ΕΤΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ;

Η βρεφική και προνηπιακή ηλικία είναι οι πλέον ευαίσθητες περίοδοι της ζωής στις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου, και τα µωρά κάτω των 2 ετών δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο στην παραλία. Συστήνεται να πηγαίνουν στην παραλία µετά τις 5 το απόγευµα, οπότε δεν υπάρχει ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία, και να χρησιµοποιείται προστατευτικός ρουχισµός (καπέλο, µπλουζάκι). Τέλος, το ηλιακό έγκαυµα θα πρέπει να αποφεύγεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής, αλλά ιδίως στην παιδική ηλικία.

ΤΙ ∆ΕΙΚΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (SPF) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ ΜΟΥ;

Ο δείκτης αντιηλιακής προστασίας (Sun Protection Factor, SPF) είναι µια κλίµακα διαβάθµισης των αντιηλιακών µε βάση την προστασία που προσφέρουν, από το φάσµα της υπεριώδους ακτινοβολίας που προκαλεί το ηλιακό έγκαυµα (UVB). Ένα αντιηλιακό µε δείκτη SPF 20, σηµαίνει ότι η χρήση του συγκεκριµένου αντιηλιακού θεωρητικά επιτρέπει σε ένα άτοµο να παραµείνει στον ήλιο χωρίς να κοκκινίσει, για χρονικό διάστηµα 20 φορές µεγαλύτερο από τον συνήθη χρόνο που απαιτείται για να «καεί». Ο δείκτης προστασίας ποικίλει από 20 εώς 50+. Γενικά, όσο πιο ανοιχτόχρωµη είναι η επιδερµίδα, τόσο πιο υψηλός δείκτης προστασίας χρειάζεται.

Επίσης, τα αντιηλιακά θα πρέπει να παρέχουν επαρκή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA, οπότε και θα υπάρχει αντίστοιχη σήµανση, αναγραφόµενη στη συσκευασία του αντιηλιακού.

Τονίζεται πως η χρήση του αντιηλιακού δεν θα πρέπει να οδηγεί σε συµπεριφορές παρατεταµένης έκθεσης στον ήλιο λόγω µιας λανθασµένης αίσθησης «ασφάλειας», καθώς, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα αντιηλιακά από µόνα τους δεν προσφέρουν πλήρη ηλιοπροστασία.

∆ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ∆ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ;

Το να διαλέξουµε διαφορετικό αντιηλιακό σκεύασµα για το πρόσωπο και άλλο για το σώµα µπορεί να µην είναι πολυτέλεια, αλλά να είναι ανάγκη. Το δέρµα του προσώπου είναι πιο ευαίσθητο και µπορεί να παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που απαιτούν ξεχωριστή προσέγγιση. Έτσι, άτοµα µε ιδιαίτερα λιπαρό δέρµα ή ακµή προσώπου, συστήνεται να χρησιµοποιούν αντιηλιακά σκευάσµατα µηφαγεσωρογόνα (oil-free) που δεν φράσουν τους πόρους του δέρµατος και δεν επιδεινώνουν την ακµή. Άτοµα µε έκζεµα ή ιδιαίτερα ευαίσθητη επιδερµίδα στο πρόσωπο (µε ξηρότητα, κοκκινίλες, τάση για ξεφλούδισµα), χρειάζονται αντιηλιακά σκευάσµατα πιο πλούσια σε υφή, που να τους παρέχουν την αναγκαία ενυδάτωση.

ΕΝΥ∆ΑΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ Ή ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΩ ΠΡΩΤΟ;

Θα πρέπει να εφαρµοστεί πρώτα το αντιηλιακό ώστε να απορροφηθεί σωστά από το δέρµα, και 10 λεπτά αργότερα µπορεί να απλωθεί η ενυδατική κρέµα. Ωστόσο, τα σύγχρονα αντιηλιακά σκευάσµατα έχουν άριστη καλλυντική σύσταση και έτσι προσφέρουν αρκετή ενυδάτωση από µόνα τους, χωρίς να χρειάζεται να εφαρµοστεί και ενυδατική κρέµα από πάνω.
Επίσης, υπάρχουν αντιηλιακά µε χρώµα (teinté) που παρέχουν επαρκή κάλυψη, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον στρώµα make-up.


ΚΛΕΙΩ ∆ΕΣΙΝΙΩΤΗ
∆ερµατολόγος, Επιστηµονικός Συνεργάτης
1ης Πανεπιστηµιακής Κλινικής, Νοσοκοµείου «Ανδρέας Συγγρός»

 

Εφημερίδα Iasis

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.